ARHIVA VESTI ZA OKTOBAR - LISTOPAD - OCTOBER , 2007. GODINE


Godina izlaženja: IX Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    BUMERANG #12
31.10.2007.
Piše: Marko Ajdarić

     Zahvaljujući Marku Ajdariću, koji je kontaktirao redakciju, prenosimo vam detaljnu informaciju povodom novog broja Bumeranga.
     
     Izašao je novi Strip Bumerang #12. Ulogu glavnog stripa u tom broju nosi prva epizoda iz Swolfsovog serijala "Legenda" - "Volcji otrok". Strip je rađen 2003. godine, a autoru je kao inspiracija za taj rad poslužila stara legenda o Tristanu i Izoldi. Ostali stripovi su našoj publici dobro poznati. Radi se o Wanceovom "Bruce J. Hawkeru" u epizodi "Smer-Gibraltar", koju završavamo u tom broju, i Bumerangovi tradicionalni seriali - "Spaghetti brothers" (Trilo, Mandrafina), "Billy the pljuc" (Kerac, Obradović) i "Lukasov primer" (Navarro, Sempere).
     Revija izlazi u 1000 primeraka, na A4 formatu i na 76 stranica (cb, 120 g bezlesni papir i 300 g kolor korice). Izlazi svakog 23. u mesecu a cena mu je 5 eura. Za članove Kluba Risar 4,50 eura (za inozemstvo dodaju se troškovi pošte). Inače se prodaje po odabranim knjižarama i u trafikama širom Slovenije. Više informacija - studio.risar@siol.net (mail izdavača) ili info@stripi.si (mail stripartnice Buch, koja je u vezi sa većinom striparnica širom bivše Juge, tako da distribucija ne bi trebala predstavljati neki veliki problem).
     Nadam se da će ovih par informacija zadovoljiti radoznalost najvećih strip fanova ...

     Pozdrav iz Slovenije,
     Vojko Volavšeko

povratak na vrh

    STRIPOHOLIK #5
31.10.2007.
Press




Izašao je novi,
5. broj strip fanzina
STRIPOHOLIK.


28 strana tekstova, stipova, ilustracija!
Obavezan download!!!

Download link za peti broj:
www.stripovi.com/fanzin_st_5.pdf

Download linkovi za prethodne brojeve:
www.stripovi.com/fanzin_st_4.pdf
www.stripovi.com/fanzin_st_3.pdf
www.stripovi.com/fanzin_st_2.pdf
www.stripovi.com/fanzin_st_1.pdf

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
31.10.2007.
Autor: Mladen Oljača
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (18)
30.10.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     Coeur Tam Tam
     scenario: Tonino Benaquista
     crtež: Olivier Berlion
     Dargaud, 2003

     Vrativši se iz belgijskog Konga gde je bio eminentan inženjer na plantaži palmi, Rabier na ivici bede, živi u malom selu. Sarkastičan i čudak, on je predmet podsmeha svih seljana. Najednom, napadaju ga kriminalci i traže njegovu knjigu o uzgajanju palmi, izdavački promašaj, ali Rabierovo životno delo. Knjiga im treba zato što se u njoj nalazi fotografija palme ispod koje su bili zakopani dijamanti ukradeni jednom crnačkom diktatoru. Rabier uspeva da ih prevari, da se dokopa blaga, a potom sve uloži u stvaranje velikog zoološkog vrta u svom selu.

     "Coeur Tam Tam", duhovita adaptacije jedne Benaquistine kratke priče, nalikuje TV filmu. Sa malo sredstava (u pripovedačkom pogledu), scenarista suprostavlja rajsku Afriku (dobrota i veselje) i paklenu Evropu (zloća i tuga). Stil Benaquiste, pisca i tek od nedavno filmskog i strip scenariste, vrlo je siguran. Tema mu je zanimljiva, vizura je vrlo uska, karakterizacija je dobro uradjena, a u zapletu pobedjuju osećanja. Najveći problem ovog stripa je što čitalac ne učestvuje u pripovesti, nego ostaje samo posmatrač. Ovaj Benaquistin strip daleko zaostaje za albumom "L'outremangeur" (crtež Jacques Fernandez), u kome su, pored atmosfere, svi ostali narativni elementi bili uradjeni sa merom.

     Berlionov crtež, izmedju realizma i karikature, zamišljen je kao pandan scenarija - brz, redukovane palete (smedja, zućkasta, zelenkasta), nalik starim školskim udžbenicima. Komponujući table sa malim brojem prizor polja, Berlion sebi daje široko polje za lepe ilustracije. Medjutim, u većini slučajeva, one osim ambijentalnih vrednosti, nemaju značaj za naraciju. Album ostavlja prijatan utisak, sećanje na njega brzo bledi zbog pristupa nalik uvrnutoj anegdoti.

povratak na vrh

    RAZSTAVA IN 3 STRIPOVSKE PUBLIKACIJE
29.10.2007.
Piše: Strip Core

     OKLEPAJ: “Delo osvobaja!”
     STRIP RAZSTAVA IN 3 STRIPOVSKE PUBLIKACIJE
     torek, 30. okt. ob 21.00,
     KUD France Prešeren, Ljubljana


     Oklepajev izumitelj, Izar Lunaček, že od petnajstega leta mladosti redno objavlja stripe in ilustracije v slovenskih medijih (PIL plus, Sobotna priloga Dela, revija Pravna praksa). Zbrani stripi so izšli tudi v dveh samostojnih publikacijah (Beštije, l. 2000, in Miniji, l. 2003). Ilustriral je celo vrsto otroških slikanic, učbenikov in priročnikov. Prvo desetletnico stripovskega ustvarjanja je junija 2003 obeležil s pregledno razstavo v Cankarjevem domu.

     Na razstavi v KUDu bo Izar Lunaček razstavil svoj novejši opus: pod geslom Delo osvobaja ilustracije, ki jih je objavljal v Sobotni prilogi dnevnika Delo, Oklepaj pa bo prikazal filozofski strip, ki je prvotno v pasični obliki izhajal na kulturnih straneh Dela. Na razstavi ga bomo lahko gledali in brali tudi v albumski obliki. Našla se bo tudi kakšna skica, samostojen strip...

     Oklepaj je zgodba o revolucionarnem polžu, ki pridiga osvoboditev od privatne posesti, ko pa sreča materialistično želvo s strastno navezanostjo na svoj oklep, se vrtiljak norih dogodivščin v svetu živali z zunanjim ogrodjem začne.
     V albumu Knjiga Oklepaj: Metuljeve sanje glavnega junaka spremljamo od rojstva do smrti, v onostranstvo in na poti nazaj, vse do nepričakovane zaljubljenosti in starševstva. Njegovo popotovanje spremljajo neobvezujoče meditacije o naravi, umetnosti, ljubezni, življenju, vesolju in sploh vsemu. Zgodbo je Izar Lunaček postavil v trodelno kompozicijo in dvodelen okvir. Na kar 128 črno-belih straneh, ki vseskozi preizkušajo meje tradicionalne stripovske pripovedi in segajo od klasičnih stripovskih mrežnih postavitev do razkošnih dvostranskih multifiguralnih kompozicij, sledimo sluzavim sledem nadvse svobodomiselnega polža.
     (A4 -, 128 čb str., brošura, 8 evrov, vključeno v naročnino na Stripburger)

Poleg omenjenega albuma, ki bo kot posebna izdaja revije Stripburger izšel v zbirki Republika Strip, najavljamo še 2 stripovski izdaji Izarja Lunačka.
     Prva knjiga, prav tako posebna izdaja revije Stripburger, v zbirki O, bo serija črno-belih pasičnih stripov (O)klepaj, ki jih je avtor v letih 2004-2005 v barvni verziji objavljal na strani Kultura časopisa Delo. V zbirki je natiskano tudi 10 stripov, ki v časopisu niso bili objavljeni. Reklamni moto na naslovnici: 2 x 65 stripov, nam pove, da gre pravzaprav za nek čudni pojav, stripe v dveh nadstropjih. V vsakem nadstropju se paralelno odvija svoja zgodba. Kakor v Knjigi Oklepaj: Metuljeve sanje sta v zgornjem nadstropju glavna junaka revolucionarni polž in materialistična želva.
     (72 str., 30 x 13 cm, trda vezava, barvna naslovnica, 8 evrov – naročniki Stripburgerja imajo 20% popust)

     Druga publikacija je ponatis zbirke stripov Miniji, ki je izšla leta 2003, tokrat pa jo bo založil avtor v sodelovanju s tiskarno Bis tisk.

     Vse publikacije boste na otvoritvi lahko dobili po posebnih cenah.
     Razstava je na ogled do 12. nov. 2007. Galerija je odprta pon.-sob. 10.00-24.00, ned. 15.00-24.00.
     torek, 30. okt. ob 21.00, KUD France Prešeren, Ljubljana

     produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana, Koprodukcija: KUD France Prešeren
     sofinancerji: Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo

     VIZUALNI MATERIAL ZA NOVINARJE JE NA VOLJO NA:
     www.ljudmila.org/stripcore/press

povratak na vrh

    ZLATNO DOBA: MAKSIM U BEOGRADU
29.10.2007.
Press: Komiko

          Poštovani čitaoci,

     budući da je ovo prvi broj revije Zlatno doba, smatramo da je neophodno u nekoliko rečenica upoznati Vas sa koncepcijom i planovima revije, ali verujemo da kasnije neće biti potrebe za uvodnicima već da će sama ostvarenja koja donosi Zlatno doba zaokupiti svu Vašu pažnju i vreme.

     Zlatno doba je zamišljeno kao revija koja bi trebalo da popuni postojeće praznine u publikaciji klasičnih ostvarenja devete umetnosti u Srbiji. Na sreću, svedoci smo sadašnje sve bogatije i raznnovrsnije ponude strip izdanja kod nas, ali mišljenja smo da klasični period srpskog stripa i dalje ima značajan broj vrhunskih dela koja nisu poznata novijoj strip publici. Kao što i sam naziv i podnaslov revije kaže, ona će funkcionisati kao svojevrstan vremeplov kroz period zlatnog doba stripa u Srbiji. Iako takav period kod nas nije potpuno precizno definisan, ni Zlatno doba neće imati takve pretenzije, prvenstveno jer smatramo da stroge vremenske granice nisu ni potrebne ni prirodne. Ipak, revija će se ograničiti na predstavljanje ostvarenja koja pripadaju klasičnom strip izrazu, i neće zadirati u novije doba i eksperimente i promene koje je ono donelo unutar samog medija. Opet, i taj ipak omeđeni vremenski period, ostavlja, uvereni smo, sasvim dovoljno prostora i vrednih ostvarenja da ovaj naš vremeplov mirno i spokojno plovi još puno godina.

     Što se tiče koncepcije izdanja, ono je zamišnjeno tako da pruži prostor za neka manje poznata, manje obimna ili zapostavljena (ali nikako manje vredna) ostvarenja starih majstora strip kod nas, koja bi na ovaj način i u ovakvom formatu bila predočena današnjim čitaocima. Predviđeno je da Zlatno doba izlazi četiri puta godišnje, i svim silama ćemo se truditi da tako i bude. Takođe, u svakom broju objavljeni strip pratiće i tekstualni sadržaj koji za cilj ima kontekstualizaciju samog dela, predstavljanje autora i smeštanje čitavog sadržaja u istorijski okvir. U tim tekstovima, oslanjaćemo se na rad i otkrića naših najvećih istoriografa i hroničara stripa, pre svih Zdravka Zupana, ali i Slobodana Ivkova, Žike Bogdanovića, Slavka Draginčića i drugih, jer sva saznanja o ovim prohujalim vremenima i autorima do današnjeg čitaoca stigla su upravo zahvanjujući njihovom istraživačkom i hroničarskom radu. Ovim putem im se svima na tome zahvaljujemo.

     Do sledeće prilike, poštovani čitaoci, ostavljamo Vas u 1939. godini, uz Maksima u Beogradu maestralnog Đuke Jankovića.

     Srdačan pozdrav,
     Uredništvo

povratak na vrh

    MARKO AJDARIĆ NEWS
29.10.2007.
Uređuje: Marko Ajdarić

Marko Ajdarić u Beogradu - Stižem u Beograd u 3. novembra. Želeo bih da se nađem sa puno ljudi od našeg strip sveta. Molim vas, ostavite kontakte preko ajdaricneorama@gmail.com



Niko Barun i Tomislav Škrljac lansiraju Hrvatski Velikani: Janica
www.morecomics.hr/item/3874
Više, ovde
www.stripuskoli.com/download/jutarnji2309.jpg


1vi raspored da se izdaju zajedno stripovi iz Srbije i iz Italije
neorama2.blogspot.com/2007/10/il-...


Adi Granov ide u Dublin City Comic Con
neorama2.blogspot.com/2007/10/dublin-...


Poziv za karikaturiste: Legnica 2008
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/...


Predstavljena Antologija hrvatske ratne karikature
www.javno.com/hr/kultura/clanak.php?id=86680


Vesna Denčić napisala pezentaciju za Etna 69 (za koju smo već javili)
prozaonline.com/?p=205


Satiričari na Sajmu Knjiga u Beogradu
neorama2.blogspot.com/2007/10/satiriari-...

Prezentacija stripova i autora od Stripopeke u Komikazen, preko YouTube
stripopeka.wordpress.com/2007/10/22/kartografija-evrope-u-stripu/


Marko Đurđević, intervijujisan u Comixene 100
neorama2.blogspot.com/2007/10/comixene-100-die-comixene-100-die.html


Rajko Milošević Gera: recenzija prve kompilacije stripa Scalped
www.neorama.com.br/q_frame0evh.html


Jedna strana iz Rex-a, od Danijela Žeželja, u Webcomics Nation
www.webcomicsnation.com/optimumwound/rex/...


Naslovnica Marka Đurđevića za Sensational Spider-Man 41
www.marvel.com/comics/onsale/lib/view2.htm?/...


Svjetlan Junaković, zvezda na Sarmede 2007
www.neorama.com.br/q_frame0evk.html


Stjepan Šejić crta naslovnicu za novo izdanje Witchblade-a
www.comicvine.com/jack-staff/43004/news/&newsId=461


Kako ide animacija u Sloveniji (na engleskom)
www.neorama.com.br/q_frame0evy.html


Inducks ove nedelje izdala svoju (kao uvek odličnu) prezentaciju za Miki Maus & Prjatelji # 2003-17
coa.inducks.org/issue.php/x/hr/MMH2003-17


Animirani film Simona Bogojevića proglašen je najboljim na Međunarodnom festivalu kratkoga filma u Španiji
www.javno.com/hr/film-i-glazba/clanak.php?id=92957



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
29.10.2007.
Autor: Simon Vučković
    STOLJEĆE SPLITSKOG STRIPA
25-28.10.2007.
Piše: Alem Ćurin


SPLITCOMICIZLOŽBA


STOLJEĆE
SPLITSKOG
STRIPA


MULTIMEDIJALNI KULTURNI CENTAR SPLIT - DOM MLADIH

08.11. - 06.12.2007. Komesar izložbe Zlatko GALL

povratak na vrh

    NOVOSADSKI STRIP VIKEND
25-28.10.2007.
Piše: SKC-NS
novosadski
strip vikend

2.- 4. novembar
     Program:

     petak, 2. novembar
18h Otvaranje izložbe "Istorija novosadskog strip izdavaštva", galerija Tableau, Svetozara Miletica 4.
19h Promocija stripa "Podzemne vode" Wostok, izdanje SKCNS, Art Klinika, Grckoškolska 5.
20h Projekcija filmova; Serija Fantom
22h Koncert grupe Plug'n'Play, Klub Trema, SNP

     subota, 3. novembar
     Svi programi u Art klinici, Grckoškolska 5.
17h Promocija knjige "Novosadski strip" Svetozara Obradovica
18h Promocija novog albuma "Cat Claw Il" Baneta Kerca
19h Promocija izdavaca Beli put, Market print, System comics, SKCNS
20h Razgovor sa Gostom - Igor Kordej. Razgovor vodi Zoran Janjetov.
21h Koktel

     nedelja, 4. novembar
     Svi programi u Art klinici, Grckoškolska 5.
12h strip matine
Promocija izdanja Šlic-Poletarac
Promocija izdanja "Carobne avanture iz prošlosti" Zdravko Rajcetic - Zoran Peškan
Zatvaranje

povratak na vrh

    SKC-NS NA SAJMU
25-28.10.2007.
Press: Dirty

     Postovani,
     na Sajmu knjiga (galerija izmedju hale 1 i 14) Studentski kulturni centar Novi Sad i Beograd predstavljaju svoja izdanja. Veoma je zanimljivo da je prva dva dana sajma najprodavani strip Wostoka "Podzemne vode". Sva izdanja znamenite edicije "Dirty editions" dostupna su sad i mozda nikad. Rezerve pri kraju?

povratak na vrh

    EMISIJA EMOCIJA, NAPOKON NA MREŽI
25-28.10.2007.
Press: Emisija emocija

     Bjelovar – Mali Lošinj – New York – Opatija – Zagreb

     NAPOKON NA MREŽI – NOVI UPLOAD NEFORMALNE STRIP DRUŽINE “EMISIJA EMOCIJA”


     Dragi mladići i djevojke,
     Iznimno nam je zadovoljstvo obavijestiti Vas o najnovijem, ljupkom internet izdanju, naše i Vaše, najšarmantnije strip družine - Emisija Emocija.
     Nježnim mekanim cijelovima obljubljen dijelić beskrajnih bespuća internetskog svaštarila donosi dosad jedan od najšarenijih uploada naših vrijednih strip autora: Dunje, Irene, Damira i Matije.
     Dunjini radovi pristigli iz dijaspore donose odgovor na pitanje – što se dešava kad mlada umjetnica napusti rajski okoliš Malog Lošinja te se skrasi u paklenom loncu New Yorka, dok strip “Manuljci – bilogorski patuljci”, likovne umjetnice Irene Jukić Pranjić, od zaborava spašava hrvatsku narodnu predaju.
          Pogledajte Damirove izgubljene ilustracije i saznajte kako ova mlada umjetnička duša prikuplja odbijenice za za posao ilustratora.
     Slobodni umjetnik Matija Pisačić predstavlja se sa dva, iz prašnjavog arhiva izvučena stripa, pohranjena na mikrofilmu. Radi se o underground stripu Rock Them Bodies i Ted Texoru, pustolovnom strip sagom smještenom u neka nesigurnija vremena.
     Pogledajte i dokumentarni film sa Hercegnovskog strip festivala uz mnoga druga iznenađenja i skrivene stripove.
     Najdraži naši čitatelji, radujemo se ugodnom druženju na: www.emisijaemocija.com .

     Vaši Emotivci.

povratak na vrh

    IZVEŠTAJ IZ RAVENNE
25-28.10.2007.
Piše: Emir Pašanović

     Kao predstavnik Stripopeke, družbe strip crtača i čitača, ove godine je otvaranju 3. Internacionalnog festivala stripova stvarnosti Komikazen 12. – 13. oktobra/listopada u Ravenni prisustvovala i autorica iz Sarajeva, Ines Dedović. Ove godina gosti festivala su bili:

          1. Paul Gravett - Comica (UK)
          2. Ho Che Anderson (Kanada)
          3. Marcel Ruijters - Zone5300 (Holandija)
          4. Milos Jovanovic, Matei Branea - Hardcomics (Rumunija)
          5. Jacob Klemencic, Gašper Rus - Stripburger (Slovenija)
          6. Marcos Farrajota - Bedeteca de Lisboa (Portugal)
          7. Filipe Abranches - Chili Com Carne (Portugal)
          8. Pakito Bolino - Le Dernier Cri (Francuska)
          9. Stefano Ricci – (Italija)
          10. Tommi Musturi - Glomp! (Finska)
          11. Kati Rickenbach - Strapazin (Švicarska)
          12. Niki Tzouda - Babel (Grčka)
          13. Kostas Maniatopoulos - Babel (Grčka)
          14. Ines Dedovic - Stripopeka (BiH)
          15. Armin Barducci - Monipodio! (Italija)
          16. Edo Chieregato - Canicola (Italija)

     Prvi dan svi gosti festivala održali su pojedinačne prezentacije svojih aktivnosti i izdanja, te je tako po prvi put na jednom inostranom festivalu, bila prezentovana i Stripopeka Inicijativa, a prema riječima Ines, „sudeći po reakcijama prisutnih, dobro je prošla. Taj dan prvi put smo vidjeli i kataloge Komikazen festivala sa radom 'Motivi' Filipa Andronika. Bilo mi je veoma drago čuti da ostali učesnici festivala znaju za Stripopeku i da su upoznati sa njenim aktivnostima. Vidjevši naše radove izložene na zidu Nacionalnog muzeja u svojim originalnim veličinama bila sam izuzetno ponosna što sam dio ovog tima.“
          Svi gosti su ujedno imali priliku da se međusobno upoznaju i razgovaraju o svojim stripovima, te je između ostalih Ines imala priliku da upozna i čuje primjedbe i savjete Paula Gravetta, Marcela Ruijtersa kao i Ho Che Andersona, koji je drugi dan festivala promovisao talijansko izdanje svoje knjige “Martin Luther King”.
     Sa posebnom izložbom „Honey Talks“ u sklopu Festivala predstavili su se i članovi Stripburgera iz Slovenije, Jacob Klemenčič i Gašper Rus a drugi dan završio je poslije ponoći bizarnom izložbom Pakita Bolina, čiji je ugođaj upotpunjavala psihodelična muzika koju je puštao sam autor.
          Ines navodi kako je bila „prijatno iznenađena što me nijedan od poznatih autora nije posmatrao 's visine'. Naprotiv, svi su bili raspoloženi za razgovor, razmjenu iskustava i davanje korisnih savjeta.“Na kraju, može se samo reći kako je sve prošlo prebrzo i da je šteta što zbog raznovrsnog programa festivala nije bilo prilike detaljno obići takav predivan grad kao što je Ravenna. Stripopeka Inicijativa se ovim putem zahvaljuje i čestita Elettri Stamboulis i Gianluci Constantini na izvrsnoj organizaciji i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju. Više informacija o samom festivalu možete saznati ukoliko posjetite web stranicu:
     www.mirada.it/komikazen/komikazenenglish/home1.html

     A ukoliko budete u prilici, svakako posjetite izložbu „Kartografija Evrope u Stripu“, koja će ostati otvorena do 02.12.2007. godine u Nacionalnom muzeju u Ravenni.
     Kontakt telefoni: Emir Pašanović (Stripopeka – 062/386-827) i Ines Dedović (061/319-104).

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
25-28.10.2007
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    DOBRODOŠLI NA SAJAM KNJIGA!
24.10.2007.
Piše: Beli put

          Izdavačka kuća Beli Put predstaviće se posetiocima 52. beogradskog sajma knjiga onim po čemu je već dobro znana ljubiteljima pisane reči – najvrednijim delima strip umetnosti i zanimljivim, bogato ilustrovanim i edukativnim knjigama za decu svih uzrasta.

     Odabrana izdanja iz oblasti devete umetnosti Beli Put je složio u četiri biblioteke. U biblioteci Grafičke novele, poređali su se najmarkantniji naslovi ovog žanra koji je, od osamdesetih godina prošlog veka kada je nastao, presudno uticao na razvoj stripa. Najveću pažnju pobuđuju serijali Sendmen Nila Gejmana, Grad greha i Betmen Frenka Milera i Nadzirači Alana Mura, verovatno najobimnije strip delo koje je ikada izašlo na srpskom jeziku. Pored ovih naslova tu su još i serijali Helblejzer, 100 metaka, Propovednik, Liga izuzetnih džentlmena i drugi.

     Biblioteke Integrali i 88 donose pred čitaoce ono najbolje iz čuvene francusko belgijske škole stripa, a osobenost ovih izdanja krije se i u činjenici da su među koricama jedne knjige mesto našle dve, tri ili čak četiri epizode određenog serijala, kao što su Tamo gde pogled ne dopire, Jaguar, Bleksad ili Sambrovi. Biblioteka 88 startovala je kultnim serijalom Kasta metabarona, Alehandra Hodorovskog, koji je svoju futuristički ep o vaseljenskim ratnicima smestio u «hodoverzum» – svet koji je za njih izmaštao. Iz štampe je upravo izašao drugi tom ovog stripa, obogaćen prilogom budućeg crtača Metabarona, našeg umetnika Zorana Janjetova.

     Strip biseri koji se svojom osobenošću naprosto opiru svakom pokušaju klasifikacije nalaze se u biblioteci Stripovi stripovi. Avanture globalno popularnog Hogara Strašnog i dramatični opis bitke kod Termopila i ljudi koji su u njoj učestvovali, oličen u stripu 300 Frenka Milera, predstavljaju danas najtraženije knjige Belog Puta.

     Dečija književnost, kao drugi i podjednako važan pravac delovanja Belog Puta, obuhvata knjige za sve uzraste – od slikovnica za najmlađe, preko romana za prvo samostalno čitanje, do tinejdžerskih romana, darovnica i edukativnih knjiga. Hit milenijuma predstavljaju knjige engleskog klasika dečije literature Roalda Dala Čarli i fabrika čokolade, Čarli i veliko stakleno liftalo i Matilda, a tu je i serijal o malim fudbalerima Divlji dečaci sa ukupno 13 knjiga, koji je ubrzo po objavljivanju stekao svetsku slavu. Biblioteka Velika knjiga donosi «enciklopediju koja se čita u jednom dahu» Čudesne transformacije – kako se prave stvari koje nas okružuju, a novopokrenuta biblioteka POP(ularna) PSI(hologija) edukativno i bogatno ilustrovano štivo Seks, pubertet i te sve «one» stvari. Za kraj, tu su i darovnice Oups, namenjene da ulepšaju svaki vaš dan i da promovišu pomalo zaboravljenu kulturu darivanja knjige.

     Dobrodošli na naš štand, u Hali 1 beogradskog Sajma!

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
24.03.2007.
Autor: Mladen Oljača
    SYSTEM COMICS U FKC-u
22.10.2007.
Press: System Comics

U petak 26. oktobra u FKC sa početkom u 18h System comics će predstaviti početak novog serijala AVANTURE DŽONA DIFULA i kraj serijala BIČ BOŽJI. Gosti System comicsa bice Marko Stojanović i Aleksa Gajić.


povratak na vrh

    BLUBERI - KNJIGA 1
22.10.2007.
Piše: Strip vesti
     Poručnik BLUBERI knjiga 1.

     scenario: Žan Mišel Šarlije
     crtež: Žan Žiro


     Epizode: "Fort Navaho", "Grmljavina na zapadu", " Usamljeni orao"

     Jedan od najznačajnih stripova svih vremena!!! U novom Marketprintovom izdanju. Prve tri epizode, crno belo, tvrd povez. Na Marketprintovom štandu za 750 dinara (manje od 10 eura).
     Napokon prilika da se na pravi način vidi Žiroov crtež, na kvalitetnoj hartiji i u odličnoj štampi, bez litografskog kolora!

povratak na vrh

    UNLINGUAL - INTERNET STRIP
22.10.2007.
Piše: Strip vesti



     Zove se Hajra Helać, živi u Sarajevu, BiH, i već neko vreme (do sada 63 nastavaka!!!) radi jedan eksperimentalni strip na internetu - www.unlingual.com.

     Strip nije na nekom od domaćih jezika, ali nije ni na nekom stranom jeziku - nego - strip je bez reči.

povratak na vrh

    SUROVI SVET MALOG ŠNINKELA
22.10.2007.
Piše: V. Fumeti

     - Uz još jedan album Belog puta –

     U elitnoj ediciji Integrali beogradski Beli put objavio je strip Rosinskog i Van Hama Šninkel, s podnaslovom Velika moć malog Šninkela. Reč je o pripovesti započetoj 1986. i bočnoj u odnosu na hiperuspešnog Torgala, koji je tandemizovao Poljaka i Belgijanca u jedan od najkreativnijih autorskih parova. Premijerno Kasterman je objavio Šninkela u kolornom albumu dve godine docnije, tako da se između njegove evropske i naše premijere pružilo dvadeset godina.

     Donekle slično kao u epizodama Torgala Žan van Ham kombinuje misteriozne fantastičke motive (klarkovski crni obelisk) sa pustolovnim stripom o patuljastom antiheroju Šninkelu, koji umnogome podseća na hobita Bilbo Baginsa, kao što i sama atmosfera podvižništva na putovanju podseća na Tolkinovog Gospodara prstenova. Postmoderni senzibiltet van Hama ide i dalje u narativnom eklekticizmu, te se njegova priča o planeti obuzetoj ratom tri velike sile, najčešće oslanja na biblijske epizode i momente iz Hristovog života, u rasponu od pretvaranja vode u vino, tajne večere, podnošenja žrtve, mesijanstva. Ponekad kao da van Ham jednostavno koristi arhaične motive, drugi put kao da ih persiflira. Sem ubedljive pustolovno oslobodilačke atmosfere, Šninkela obeležavaju i neobični i upečatljivi likovi, od njegove dundaste erotizovane pratilice G'vel preko fantastičnog bestijarijuma u kojem su tri bolesna zločinca (Bar Find crnoruki, Jargot Miomirisni i Cembrija Kiklopka), kao i jednooke Amazonke, dobroćudni gorila Bumbum, robotska ptica smejačica Džumdžum, gorgonasta nimfomanka Folga itd. Van Hamova priča, kao i inače njegovi scenariji, vođena je dinamično ali i uravnoteženo, duhovito i povremeno grubo naturalistički, sveukupno: vrlo uspešno. A tragični kraj njegove kosmogonije posebna je i šokantna priča.

     Ali pravu vrednost Šninkelu daje crtež Gžegoža Rosinskog. Oni koji vole Torgala, slute s koliko umetničke veštine Rosinski tankim linijama i optimalnim rakursima «ekranizuje» van Hamove ideje. Ubedljiva vizualizacija malog epa centralna je vrednost čitavog projekta a njena raznovrsnost impresionira. U masovkama i u psihološki profilisanim portretima, poljski majstor pokazuje identični talenat. U realističkom crtanju raznolikih bića, kao i maštovitom prikazivanju fantastičkih likova, Rosinski pliva kao riba u dubokoj vodi. Odgovarajući kolor dodatni je plus stripa o Šninkelu. Upravo stoga: i kada vam dosadi da čitate strip, jer ste ga recimo pročitali mnogo puta, opet ćete listajući album uživati u raritetnoj crtačkoj veštini Rosinskog, u njegovoj kreaciji jednog paralelnog univerzuma.

     Šninkel Rosinskog i Van Hama sasvim se skladno uklopio u dosadašnji niz edicije Integrali, možda kao sjajan nagoveštaj Torgalovog dolaska!?

     [Objavljen u Bestseleru br. 38, 17.08.2007.godine]

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
22.10.2007.
Autor: Simon Vučković
    AUTORI I JUNACI
21.10.2007.
Piše: Uglješa Šajtinac

          Nesagledive su moći stripa. Svet tabli i kvadrata poseduje izezetne moći. Skoro da bi se moglo zamisliti da stripu još samo ton, zvuk, šumovi i glasovi nedostaju pa da nadjača i film koji mu je po sredstvima podražavanja najbliža umetnost.

     A, je l' strip umetnost? Ili veština? Kad malo bolje razmislim, prisetim se dosadnih, postdiplomskih, magistarskih i doktorskih Tezeja koji prosto obožavaju da tumaraju po Minutauro-teorijskim lavirintima bez želje da uopšte izađu na svetlo dana, lakše mi pada da strip odmah proglasim umetnošću a onda i izuzetnom veštinom.

     Možda stripu zaista nedostaje zvuk. Muzika. Ta prokleta, samodovoljna, najsamodovoljnija od svih, umetnost. Ili muzici nedostaju reči i slike? Kakogod, ovde bih se negde zaustavio u priči o nedostacima i prešao na stvar.

     Zašto je strip magičan? Zato što spaja sliku, priču, govor, stvarne i izmaštane prostore, vremena, dimenzije, svest, podsvest i sve to na način i onako kako je strip autor, crtač, scenarista, vrlo često jedan autor u obe uloge, to zamislio, već video i na kraju nacrtao. Još jedna stvar je strip sam – prizori zarobljeni u kvadratu. Kvadrati kao slike, simboli, poruke.

          Čitam ih, gledam, verovatno od kada sam stekao moć da koristim svoje dve ruke i neretko u čudu sam i fascinaciji kada mi se nekad samo jedan kvadrat, nekad čitave table, iznova stvore pred očima, posle puno godina. I to je ta, možda najneverovatnija moć stripa – zarobljeni u kvadratu, kao insekti u višemilenijumski staroj smoli, nalaze se junaci, čitavi događaji, njihovi povici, pogibije, pucnji i poljubci, važni trenuci. Identifikacija kakvu sam kao dečak doživljavao sa herojima stripova nikada nije prestala. Čini mi se da devojčice i dečake dvadesetog veka od dece iz drugih vekova razlikuje upravo to – mnogi su sanjali da postanu strip junaci. Zar junaci nečeg tako propadljivog kao što su papirni listovi između iskrzanih korica...

Autori čiji se radovi nalaze u ovom izdanju, sugrađani su. Dakle, u stripu o strip autorima ovog grada oni bi svakako bili junaci.

     Tako bi Selena verovatno bio onaj zgodni tip koji u kvadratu dominira, okružen strahovitim ženskama, polugolim i vidno zaobljenim tamo gde to dobro stoji, kosa bi mu se viorila na vetru, u ruci bi imao revolver a iza njega bi u povijenim, širokim listovima tropskog bilja, teško disala džungla.

     Štiklica bi se možda radije pretvorio u leptira, neki simbol, ili u jednog od onih mišićavih varvara kordejovskih crta lica, neki oblik života koji bi obrtom postao deo duhovite, filozofske smicalice sa porukom.

     Babić je skloniji čestici koja kruži u prostoru fantastičnih novih svetova, lepi se na vizire kosmoplovaca, obigrava oko svemirskih letelica ili propada do najmračnijih dubina u ruševinama napuštenih svetova.

     Teže bi bilo dokučiti Nikolića koji je vešt pripovedač, tačan, onaj koji prati obaveznost postojanja svih delova, nešto nalik pripovedačkoj kompoziciji karakterističnoj za bajke, kada stvara sam ili kada je u scenarističkom smislu baziran na Pavkovićevim dosetkama koje stoje u odbranu možda jedine figure koja se isključivo na taj način i pojavljuje u stripu – strip scenarista. Brojnim strip crtačima upravo su scenaristi nudili ključeve za otvaranje novih nivoa slikovne naracije. Možda bi njih dvojicu najlakše primetili kao isprepletenu teksturu senki u kvadratu a oko likova koji su vrlo često tragični na duhovit način.

     Nema dileme da bi se Kuzmanov pojavio u izduženoj figuri koja ne može da stane u jedan kvadrat, sa plaštom koji vetar raznosi duž cele table, nalik smrtniku čija je realnost strašnija i misterioznija od svake misije svakog superheroja.

     U ulozi ultimativnog antiheroja, konačno, eto Uzelca. On leži u uglu kvadrata, samleven ogromnim zubcima malih stvarnih stvari, otpada i rđe. Odozgo prignječen krhotinom. Odozdo mažen beznađem.

     Konačno, Đukić se u kvadratu pojavljuje kao vrhunski kradljivac narativa, važna mu je linija i tačnost poteza, skoro da uopšte nema ambicija da postane strip junak. Poslednji me osećaj vara, siguran sam.

     Mogao bih ja da zaključujem kako ovo nisu svi, baš apsolutno svi strip autori-sugrađani koji su se stripom bavili, crtali, pisali, usudili se. To nije važno. Niti mi na pamet pada da se istorijski osvrćem na strip koji je ovim izborom predstavljen. Nadam se da je nervoza stvaranja prisutna. Da će stripa još uvek biti - kao incidenta, kao umetničkog eksperimenta, kao pokušaja da se vreme i važni trenuci iz života heroja oiviče linijom kvadrata.

     Zahvaljujem se na pozivu da učestvujem, čast mi je i radujem se ovom izdanju.

povratak na vrh

    SAJAMSKI NOVITETI
21.10.2007.
Piše: Strip vesti

     Izdavačke kuće Rende i Fabrika knjiga nas i ove godine iznenađuju novim strip izdanjima:


     PALESTINA Džo Sako
     Grafička novela u kojoj, kombinovanjem crteža i reportaže sa političkim i filozofskim perspektivama Palestinaca koje sreće tokom prve i druge intifade, Džo Sako priča priče u kojima iskustva, sećanja i glasovi, inače sistematski isključeni iz svakodnevnih vesti i gurnuti na margine istorije, bivaju izneseni na videlo. Predgovor Eduard Said.
     Izdavač: Rende
     cena: 1150 dinara




     Mardjan Satrapi: PERSEPOLIS 2
     Mardjan Satrapi rodjena je 1969. godine u iranskom gradu Reštu. Majka joj je praunuka persijskog šaha, koji je vladao od 1848. do 1896. godine, ali, kako Mardjan ističe, kraljevi iz dinastije Kadjar imali su na stotine žena i na hiljade dece, što znači da danas ima čitavih deset do petnaest hiljada prinčeva i princeza iz te loze. Odrasla je u Teheranu, gde je pohadjala francusku školu. Godine 1983, u želji da je zaštite od političkih previranja u zemlji, roditelji je šalju u Beč, gde nastavlja školovanje. Slede studije likovne umetnosti u Iranu, a zatim odlazak u Francusku, gde se, uz dalje studiranje, bavila ilustrovanjem knjiga za decu. Njena karijera krenula je uzlaznom putanjom kada je upoznala francuskog autora stripa Davida B. Svetsku slavu i brojne nagrade doneo joj je album Persepolis (I-IV, 2000-2003), prvi iranski strip u istoriji. Danas živi i radi u Parizu.
     Ostala dela Mardjan Satrapi: Sagesse et malice de la Perse, Les monstres n'aiment pas la lune, Ulysse au pays de fous, Adjar, Broderies, Poulet aux Prunes.
     Objavljena u Francuskoj, gde je dobila oduševljene pohvale kritičara i bila uporedjena sa Špigelmanovim Mausom, autobiografska grafička novela Persepolis je izvanredno mudra, duhovita i dirljiva priča o odrastanju u Iranu za vreme Islamske revolucije.
     Ovako autorka o svom delu: "Morala sam da kopam po uspomenama, a to je ponekad veoma bolno. Želela sam da kažem čitaocima: 'Mi smo ljudi kao i vi! Nemojte misliti da se takve stvari dogadjaju samo u dalekim zemljama.'"
     Izdavač: Fabrika knjiga
     broj strana: 88
     cena: 600


     Amanda Vahamaki: POLJA KUGLOFA
     Amanda Vahamaki rodjena je 1981. godine u Tampereu, u Finskoj. Studirala je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Bolonji, u Italiji. Upoznala se sa italijanskim crtačima stripova, i tako je nastao kolektiv "Canicola". Pošto je diplomirala, vratila se u Tampere. Sada radi kao siromašna crtačica stripova. Godine 2006. "Canicola" je objavio njen prvi grafički roman "Polja kuglofa" ("Campo di Babŕ"). U aprilu su objavljena finsko, francusko i švedsko izdanje ovog stripa. Drugi njeni radovi mogu se naći u antologijama "Canicola", "Orang", "Glömp", "Black", "Forresten", "Galago", "Strapazin". Neke od njenih fotokopiranih knjiga stripova kao samizdat izdanja mogu se (možda) kupiti preko web strane www.canicola.net
     Izdavač: Fabrika knjiga
     broj strana : 60
     cena : 450

povratak na vrh

    TOŠE NA STRIPU ILI OMAŽ ZA TOŠE
20.10.2007.
Press: Vizant




PROMOCIJA


PRVI ART STRIP POVODOM TRAGIČNE SMRTI
ČUVENE BALKANSKE POP ZVEZDE
TOŠE PROESKI-1981-2007

STUDIO VIZANT
23 octobar u 12.00H
autor:
Zlatko Krstevski-multimedijalni umjetnik

CENTAR ZA VIZUELNE UMETNOSTI "VIZANT"
www.vizant.org.mk

povratak na vrh

    MARKO AJDARIĆ NEWS
20.10.2007.
Uređuje: Marko Ajdarić

Novi strip o Nikoli Tesli
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/nikola-tesla-en-nueva-historieta.html


Izložba 44. Zlatno Pero u ULUPUDS
neorama2.blogspot.com/2007/10/2007-44.html


Izložba 5 karikaturista iz Srbije u Rumuniji
neorama2.blogspot.com/2007/10/evo-ta-je-nama-dolo-u-e-gag-asopis-od.html


Rajko Milošević Gera: Scalped 13 izlazi u januaru
neorama2.blogspot.com/2007/10/rajko-miloevi-gera-scalped-13-vertigo.html


a) Taman je Drawn! rekao da je dobar blog od Stuart Kolakovic...
drawn.ca/2007/10/02/stuart-kolakovic/

b) Naš momak je dobio drugo mesto na konkursu od The Observer / The Guardian sa stripom o svom dedi
www.neorama.com.br/q_frame0ejk.html

c) I ima izložbu u Manchesteru
forbiddenplanet.co.uk/blog/?p=5461

Nova serija Bojana Kovačevića preko Delcourt-a
neorama2.blogspot.com/2007/10/une-nouvelle-srie-de-bojan-kovaevi-chez.html


Gradimir Smuđa ide na 23º Bédéciné
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/23-bdcin.html


Osservatorio sui Balcani(*) interviujiše Aleksandra Zografa (*odakle smo već pokazali njegovu ogromnu galeriju)
www.neorama.com.br/q_frame0eqx.html


Enki Bilal: 'Quatre?' preko odličnog Mammoth-a, iz Grčke
www.mamouthcomix.gr/enkbilal/bilal-06.html


Stjepan Šejić u Nemačkoj: genijalni crteži u The Darkness Level 1
www.neorama.com.br/q_frame0ejg.html


Ervin Rustemagić i Hermann, zvezde na X Jornadas de Almería
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/ervin-rustemagic-y-hermann-en-las.html

i tako da oficijalna stranica lepo prikazuje Rustemagića
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/las-jornadas-del-cmic-de-almera-hacen.html


Danijel Žeželj i Brian Azzarello:
Kompilacija El Diablo izlazi u januaru
www.dccomics.com/graphic_novels/?gn=8593


Adi Granov:
naslovnica za Nova 10
marvel.com/catalog/?id=8060


Naslovnice Marka Đurđevića:
1) kompliacija od Thunderbolts
marvel.com/catalog/?id=8080

2) Daredevil 104
i33.photobucket.com/albums/d98/nneorama/...

3) Ultimate Fantastic Four 50
i33.photobucket.com/albums/d98/nneorama...


Šta smatramo najinteresantnijim od toga što Marvel izdaje u januaru 2008
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/...


Goran Parlov: recenzija stripa Punisher 51
www.neorama.com.br/q_frame0eju.html


Još Parlov: Punisher 54 izlazi u januaru
marvel.com/catalog/?id=8067


Još 5 brojeva od Martin Mystere preko Libellus
www.libellus.hr/izdavastvo/index.php


Recenzija Inkala preko System Somicsa
www.happynovisad.co.yu/index.php?show=2214&arhiva=1


4 nova albuma od Iznogouda preko Bookglobe: Zajvere, I Kalifovi praznici, Veliki Vezir Iznogoud i Iznogoud: Dan Luđaka
www.morecomics.hr/?srch_prop%5Bdata%5D%5B35_9939%5D=1


Na 18. zagrebačkom Animafestu biće izložba svih dosadašnjih festivalskih plakata
zimamedia.blogspot.com/2007/10/mandlek-story.html


'John Carter of Mars', od Edgara Ricea Burroughsa (autora Tarzana), preko Pixara
www.filmski.net/vijesti/animirani-film/5104/pixar_tata-mata_animatorskog_zanata


Novi film Taličnog Toma
www.neorama.com.br/q_frame0erq.html


Novi stripovi od Irene Jukić-Pranjić, Matija Pisačić i Damira Steinfla na net-u
www.emisijaemocija.com/

Poziv za karikaturiste: Syria 2008
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/syria-2008-llamada-en-ingls.html


Greekartoon hoće vaše crteže od Luciano Pavarotti i Maria Callas
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/envia-tus-dibujos-de-luciano-pavarotti.html



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP ALMANAH ZRENJANINSKIH AUTORA
19.10.2007.
Piše: Vladimir Kuzmanov


     Zrenjaninski Strip almanah na 70 strana donosi tekstove, biografije i stripove različitih žanrova i stilova.

     Almanah ima za cilj da na jednom mestu predstavi lokalnu scenu, veoma aktivnu u poslednjih četvrt veka, tj. autore koji su objavljivali u raznim izdanjima - od Spunka do Stripburgera.

     Na Sajmu knjiga možete naći ovo izdanje na štandovima Prometeja, novosadskog SKC-a, Platoa, Darkwooda i zrenjaninske Gradske biblioteke, po ceni od 250 din (oko 3 E).

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
19.10.2007.
Priredio: VN

     Strip o Tesli i muzika

     U klubu “Post Garage” u Gracu (nalikuje novosadskom češkom magacinu, samo je malo bolje opremljen) na manifestaciji “Sonntag Abstract” 7. oktobra, u dvostrukoj ulozi, nastupio je novosadski umetnik Vladimir Nedeljković. Na poziv poznatog muzičara Roberta Lepenika i Slobodana Kajkuta iz Graca, Nedeljković je u ovom klubu imao izložbu svog stripa o Nikoli Tesli. Zatim se predstavio kao kantautor uz pomoć Lepenika koji je “svirao” na radio aparatu. Po rečima Nedeljkovića atmosfera je bila odlična i publika ga je izvela na pet biseva.
     - I izložba je bila jako dobro posećena i veoma sam zadovoljan što sam posetioce podstakao da razmišljaju i raspravljaju o Tesli i postanu svesni činjenice da se, u Štajerskoj, u Gracu, kao veliki naučnik i istraživač, dok je još bio student politehnike, formirao Nikola Tesla- kaže Nedeljković. Inače, izložba Nedeljkovićevog stripa bila je prethodno postavljena u klubu “Akademija” u Beogradu gde je održao koncert sa poznatom američkom tereministkinjom Dorit Krajzler. I novosadska publika je u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine, 29. septembra imala priliku da vidi table ovog stripa o Tesli na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a i da čuje, Nedeljkovićev i nastup Dorit Krajzler u Studiju M. Upravo ovih dana stigli su mu pozivi za nastupe u Beču i u Kopru, u Sloveniji, gde ga je pozvao Marko Brecelj (ex “Buldožer”).Nedeljkovićeva izložba je trenutno postavljena u Kulturnom centru u Zrenjaninu i tajaće do 25. oktobra.
     V. C.

[Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 18.10.2007.]

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
19.10.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    STRIP U RATKOVU
18.10.2007.
Press


     NEDELJA STRIPA U RATKOVU
     29.10. - 03.11.2007.


     U sklopu manifestacije planirano je:
-Izložba originalnih strip tabli domaćih autora (Maurović, Ivanović...)
-Škola crtanja stripa - rad profesionalnih strip-crtača sa decom
-Pokretanje Strip-Biblioteke pri biblioteci u Ratkovu

     Pozivamo Vas da svojim učešćem i prisustvom podržite ovu manifestaciju.

     Stojičić Boban
     Tel. 062/85-25-905

povratak na vrh

    FUMETI
18.10.2007.
Piše: V. Fumeti

     STRIPOVI IZ SRPSKE ATINE

     Knjiga Svetozar Obradović: NOVOSADSKI STRIP! (Samostalno izdanje autora i Prometej, Novi Sad, 2007.) poručuje: došlo je vreme za svođenje računa, odnosno imena i dometa. Zamišljena kao bogati katalog radova novosadskih crtača i u mnogo manjoj meri scenarista i izdavača, ona daje građu za neku buduću obuhvatniju i objektivniju istoriju devete umetnosti u Novom Sadu. Kad kažem obuhvatniju: mislim na izdavačke kuće, edicije, teoretičare i istoričare stripa, ali i biografije i stripografije autora tzv. novosadskog kruga, jednog od tri najjača autorska i izdavačka centra stripa na Balkanu.
     Kako pokazuje knjiga i izložba otvorena u Novom Sadu 10. jula, strip se u Novom Sadu počeo pojavljivati u pedesetim da bi posle duže pauze "eksplodirao" sredinom osme decenije i do raspada Jugoslavije postao kvalitetni fenomen. Zatim su došle sumorne i surove 90-te, u kojima su najbolji crtači mahom počeli da rade za inostrane kuće ili napustili devetu umetnost, a neki novi klinci se posvetili alternativi. U lepo opremljenoj knjizi Svetozara Toze Obradovića prezentuje se ceo strip, deo iz stripa, ilustracija ili slika korice izdanja na kojem je pojedini autor radio. Stripovi su odštampani različito, u rasponu od dobrih otisaka do nekorektnih, što je uslovljeno i dostupnim kopijama.
     Posle pionira iz 50-ih, Miodraga Miše Nedeljkovića i Ozrena Bačića, i pauze, od sredine 60-ih popunjene edicijama u izdanju Dnevnika i Foruma, koje su prezentovale inostrani strip, došlo je vreme Ju stripa i pojave najvažnijih crtača Novog Sada: Baneta Kerca, Zorana Janjetova i Dejana Nenadova. Taj uspon, kao i uspon Stripoteke i njenih bočnih edicija, ali i edicija Dečjih novina, doveo je do čuvene pojave Tarzana u izdanju Marketprinta, oko čijeg kreiranja su se sem Kerca okupili Sibin Slavković, Goran Đukić, Pavel Koza, Branko Plavšić, braća Ivanović, a kao glavni scenaristi Toza Obradović i Slavko Draginčić, te izdavač Svetozar Tomić Toza. Toj grupi bi žanrovski pripadao i Marinko Lebović (Blek itd.).
     Paralelno sa crtačima avanturističkog stripa, javila se zanimljiva grupacija autora komičkog stripa: Radič Mijatović, Milan Bukovac, Nikola Maaslovara, Petar Meseldžija (koji je uspešno crtao i realističke stripove) i Dušan Vukojev. Neka vrsta njihovog nastavljača, u satiričkom ključu postaće docnije Mladen Oljača. U devedesetim godinama, pažnju skreću samosvojni crtači: Đorđe Milović, Vladimir Bursać i Goran Josić, kao i Zlatko Milenković, dugogodišnji urednik Strip Vesti.
     Upravo ovakva situacija i deli Obradovićevu knjigu i izložbu novosadskih stripova, nevidljivom i oštrom linijom u kojoj se nezaobilazni crtači evropskog formata dele od onih koji u poslednjoj decenih participiraju u tzv. autorskom stripu, sa više ili manje uspeha. Istorija se, dakle, spaja sa aktuelnom situacijom, koju neutešnom obeležava činjenica vidljiva iz monografije da ni od starijih ni od mlađih crtača većina danas ne crta stripove!
     To potvrđuje potrebu za knjigom i njen značaj, kojem premnogo ne oduzimaju povremen manjkavosti biografskih tekstova, slabe kopije nekih stripova, neuravnoteženosti u sadržaju i štamparske greške.


     [Objavljen u Bestseleru br. 37, 03.08.2007.godine]

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
17.10.2007.
Priredio: Dušan Mladenović

     Rezultati domaćeg Dilan Dog konkursa
     Petak, 28. septembar 2007. 16:49

     Na Medjunarodnom salonu stripa pojavilo se specijalno izdanje fanzina "Emitor" posvećeno Dilanu Dogu, koje donosi najbolje radove sa domaćeg konkursa za strip, ilustraciju i priču inspirisanu ovim junakom.
     Konkurs, na koji je stiglo devet stripova, 13 ilustracija i 11 priča, raspisalo je, u aprilu ove godine, Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" iz Beograda, čije je glasilo "Emitor" 2004. godine proglašeno za najbolji evropski fanzin u oblasti naučne fantastike.
     U kategoriji stripa inspirisanog Dilanom Dogom pobedio je Branislav Crvenković, koji je poslao čak tri rada. Najbolji ilustrator je Bojana Dimitrovska, a najbolju priču poslao je Marko Pišev.
     Specijalni, 459. broj "Emitora", koji je posvećen Dilanu Dogu, biće predstavljen u ponedeljak u Domu omladine, gde se održavaju redovne tribine društva "Lazar Komarčić". Tom prilikom biće uručene nagrade autorima najboljih radova sa konkursa.
     Pored pobedničkih, izdanje donosi drugoplasirane i trećeplasirane radove iz svih kategorija, kao i tekstove o Dilanu Dogu, detektivu specijalizovanom za natprirodne pojave, kojeg je osmislio italijanski pisac i strip scenarista Ticijano Sklavi.
     Od stripova, "Dilan Dog specijal" donosi Crvenkovićeve radove "Eva", "Smrt" i "Doktor Ksabaras", zatim "Stare navike" Pavla Zelića i Igora Malovića, kao i rad "Il mostro" Aleksandra Jakovljevića.
     Objavljene su ilustracije Bojane Dimitrovske, Zorana Jovanovića i Koste Vojvodića, kao i priče "Hipnodrom" i "Subway Story" Marka Piševa i "Čovek koji je hteo da ubije priče" Pavla
Zelića.
     Reper Marko Šelić - Marčelo autor je teksta "Zašto volimo Dilana Doga", književni i strip prevodilac Draško Roganović napisao je prilog o Dilanovom pomoćniku Gruču, dok su Nikola Šarjanović i Pavle Zelić priložili eseje o strip izdavaštvu Dilana Doga u Italiji i zemljama bivše Jugoslavije.
     Objavljen je tekst o autorima Dilana Doga, iz pera Darka Djokića, a tu su i prikazi dela inspirisanih ovim junakom koja su nastala u drugim umetničkim medijima - filma "Dellamorte Dellamore" Mikelea Soavija i pozorišne predstave "Gavran" u izvodjenju beogradskog pozorišta Dadov. Predstavljena je i rok grupa Dilan Dog iz Beograda.

     (Beta)

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
17.10.2007.
Priredio: Boris Nikolić

     Poštovani,

     Ovim putem bih želeo da Vam ponudim saradnju u vidu objavljivanja nekih karikatura ili kratkih stripova na portalu Caskanje.info. Možete pogledati formu koja bi nam odgovarala. Sajt je neprofitabilan i predstavlja sajt namenjen druženju i zabavi.
     Najveći broj korisnika su ljudi od 16-30 godina. Trenutno imamo oko 4000 prijavljenih ljudi, i dnevna poseta nam je 200 (prosečno). Od skoro smo počeli sa objavljivanjem karikatura i kratkih stripova na naslovnoj strani. Isto to želimo i da nastavimo.
     Ukoliko ste zainteresovani za bilo koji vid saradnje, molim Vas da me kontaktirate.
     Srdačan pozdrav,

     Boris Nikolić
     
Portal manager

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
17.10.2007.
Autor: Mladen Oljača
    STRIP - NEVIDLJIVA UMETNOST
16.10.2007.
Piše: Vuk Marković

     Strip - nevidljiva umetnost
     Pod ovim naslovom od srede 17. 10. u Art klinici u Novom Sadu (Grčkoškolska ulica) počinje serija predavanja i tribina na temu stripa. Predavanja će držati poznati novosadski autor stripa i ilustrator Đorđe Milović, u istom terminu svake druge sedmice. Prvo predavanje počinje 17. 10. u 19.00 časova.

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (17)
16.10.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     Vitesse moderne
     Scenario i crtež: Blutch
     Dupuis, 2002

     Album "Moderna brzina" francuskog autora Blutcha vrlo je čudna priča koja se dogadja u fantazmagoričnom Parizu na pozadini muzike Serža Genzbura, Mustakija i Aznavura. Lola, igračica modernog baleta, izlazeći sa probe, sreće Rene, spisateljicu koja želi da piše o Lolinom životu. Njihova noć i naredni dan uvode ih u onirički svet najneverovatnijih dogadjanja. Dve devojke žive 24 časa poezije, apsurda i nadrealizma.

     "Moderna brzina" je priča o Lolinim lutanjima i njenom traženju sebe. Autor se služi ličnom simbolikom i introspekcijom koju pričom podiže na univerzalni nivo. "Pokušao sam da ispričam jedan san, što možda i nisam uspeo, jer nikakva priča ne može da dočara utisak sna, mešavine apsurda, iznenadjenja, čudjenja i straha, utiska da smo žrtve neverovatnog, što je suština sna - kaže Blutch. Inače, najvažnija odlika sna su neprekidne varijacije i promene, što je Blutch vešto dočarao naglim promenama koje ne izgledaju u potpunosti povezane. Istovremeno, san nije statična prikaz, niti ima jednu jedinu temu, te se u "Modernoj brzini" smenjuje mnoštvo Lolinih nerešenih problema, neprevazidjenih traumama, neostvarenih želja i njenih životnih principa. Njegov grafizam je ekspresionistički - pročišćen, prepun gipkosti, malčice nalik Žan-Klodu Forestu. Montaža je u funkciji ritma pripovesti, a kolor sveden i neupadljiv, ne odvlači pažnju sa crteža. Na kraju albuma Blutch je stavio desetak strana na kojima objašnjava scenarističku i grafičku genezu svojih junaka.

     Blutchov stvaralački pristup podseća na filmove Davida Lyncha, oslobodjen perverzne atmosfere. Nalik stripovima Davida B. i Prada, svaki detalj Blutchove pripovesti dobija važnost simbola ili alegorije, čak i kada autorova namera nije išla u tom pravcu. Moglo bi se reći, neka vrsta dirigovane seanse psihoanalize.

povratak na vrh



Strip vesti su par dana nešto "tanje" a to je zbog veeeeelike gužve u kojoj sam se našao
ovih dana. Ubrzo se vraćamo redovnom tempu, mada će do pauze doći i u toku
Beogradskog Sajma knjiga od 22.-28. ovog meseca. Dakle, pre tog perioda šaljite najave
za izdanja koja će se tamo premijerno pojaviti!!!


    STRIP: MONTENEGRINI
15.10.2007.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
14.10.2007.
Uređuje: Marko Ajdarić

Alan Ford
(ni)je stigao do broja 500
neorama2.blogspot.com/2007/10/...


Marko i Jelena Đurđević, u drugi Lille Comics Festival
www.neorama.com.br/q_frame0ehz.html


Nagradu "Neven" za najbolje ilustrovanu knjigu dobili su Milan Pavlović, Ivica Stevanović i Kosta Milovanović
www.neorama.com.br/q_frame0ehy.html


Darko Perović opet u Brazilu. Sada, sa Magicnim Vetrom
neorama2.blogspot.com/2007/10/...


Fibra izdaje 2 divna albuma majstora iz Italije i Argentine. I Neorama dos Quadrinhos ih pokazuje na špankom.
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/...


Stjepan Šejić: 2 naslovince za Top Cow u januaru
www.comicscontinuum.com/stories/...


U novom broju W.I.T.C.H.a očekuju te nezaboravna zabava i uzbudljivi nastavak njihove sage
www.egmont.hr/Press/novosti-prikaz.asp?id=228


Regina Pessoa i Zepe, iz Portugala, dobili su nagrade na Balkanima
www.neorama.com.br/q_frame0egl.html


Stripburger i Stripopeka u katalogu Komikazena
neorama2.blogspot.com/2007/10/komikazen-cartografia-delleuropa.html


Portugal: Kažu novine da će biti izložba Danijela Žeželja u Amadora 2007
jn.sapo.pt/2007/10/09/cultura/mundo_quadradinhos.html


Adi Granov: Naslovnica za Nova 7
www.comicscontinuum.com/stories/0710/05/nova7c.htm

Ervin Rustemagić izabrao glumca za Dylan Doga
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/ervin-rustemagic-elige-el-actor-de.html


Animacija: Špela Čadež
dobila prvo mesto u svojoj kategoriji na odličnom Animadrid-u
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/la-eslovena-spela-cadez-ganadora-de.html


Drugi tom Kaste Metabarona preko Belog Puta
www.b92.net/kultura/knjige/vesti.php?nav_id=266858


Nova izložba Hrvatske animacije u Sile
www.neorama.com.br/q_frame0efd.html


Odličan blog Now Read This, iz Engleske, skoro uvek izdaje recenzije nešto starijih stripova. Ove nedelje, Win Wiacek je izdao svoju recenziju za Star Wars Chewbacca, izdat 2001., u kome je glavni umetnik naš Darko Macan.
www.comicscreatorsguild.co.uk/nowreadthis/?p=1196


Da ne izgubiš svoje vreme da gledaš
Transformerse
u bioskopu
www.happynovisad.co.yu/film/...


Poziv za žene koje krejraju stripove!
www.neorama.com.br/q_frame0egv.html


Novosadski Salon - Konkurs za logo
www.nssalon.eunet.yu/salon7.html


KONKURS ZA NAGRADU „ĐORĐE FIŠER“ ZA 2007. GODINU
Sekcija humorista i satiričara Društva književnika Vojvodine po šesti put raspisuje konkurs za dodelu nagrade „Đorđe Fišer“. Nagrada se dodeljuje za doprinos humoru i satiri, kako spisateljskim radom, tako i ostalim aktivnostima koje doprinose popularizaciji humora i satire u Srbiji. Predloge i prijave slati na adresu: DKV, Sekcija humorista i satiricara, Braće Ribnikar 5, 21000 Novi Sad . Rok za prijave je 30.11.2007. godine.


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    TOM'S BAR
12.10.2007.
Piše: Marko Šunjić

Tom's Bar
Giancarlo Berardi & Ivo Milazzo
(originalno izdanje 1991)
          Berardi i Milazzo su se, kao i svi na početku karijere, mukotrpno probijali na strip scenu, u stalnoj potrazi za angažmanom u nekoj od u to vrijeme brojnih talijanskih izdavačkih kuća. U prvih nekoliko godina, od 1973. do 1977., objavili su, što zajedno, što pojedinačno, sasvim pristojnu količinu radova u raznoraznim revijama i magazinima, od kojih je danas većina gotovo zaboravljena i zanimljiva samo njihovim najvećim obožavateljima. Iz tog im se doba od zajedničkih radova izdvajaju serijali “Tiki” (priča u šest kratkih epizoda o amazonskom dječaku-ratniku) i “Welcome to Springville” (western od jedanaest epizoda, od kojih je sedam nacrtao Renzo Calegari). Baš tomu razdoblju pripada i “Gotovo uvijek”, pričica od samo četiri stranice objavljena u “Il Giornalinu” svibnja 1977., koja će poslije postati prva od četiri epizode mini-serijala “Tom's Bar”. No, na nastavak smo morali pričekati punih osam godina. Naime, već je sljedećeg mjeseca izašla “Duga puška”, prva priče serije o Kenu Parkeru, koji je autorima donio slavu i kritičarske lovorike te na kojemu su radili sljedećih sedam godina. 1984. Berardi i Milazzo odlučuju prekinuti serijal o Kenu Parkeru (samim time i suradnju s izdavačkom kućom Bonelli) i posvetiti se suradnji s revijama koje njeguju i objavljuju takozvani autorski strip. Tako se u lipnju 1985. u dvanaestom broju revije “Comic Art” pojavljuje nova verzija priče “Gotovo uvijek”, ali ovaj put na većem broju stranica i usklađena sa stilom i zrelošću koje je autorski dvojac dosegao u međuvremenu. Krajem iduće godine objavljena je i druga priča, “Delta Blues”, da bi konačno 1989., jedna za drugom bile objavljene “Lady Be Good” i “Bijeli Božić”, s kojima se zaključuje ova neobična mini-serija koja je nastajala punih dvanaest godina.

     Posebnost stripova koje potpisuju Berardi i Milazzo je što, čitajući ih, čitatelj ima dojam kao da gleda film (te, štoviše, čuje i njegovu zvučnu podlogu). “Tom's Bar” tu svakako nije iznimka, dapače. Kinematografija je bez sumnje jedan od najvećih izvora inspiracije ovoj dvojici autora, pa “Tom's Bar” odiše atmosferom crno-bijelih hollywoodskih noir filmova, dok s druge strane cijela galerija likova iz polu-svijeta koja defilira kroz Tomov bar kao da je sišla sa stranica Chandlerovih ili Hammettovih krimića, Berardijevih omiljenih hardboiled pisaca i uzora.

          Tommy Steele je ostarjeli konobar sumnjive prošlosti koji radi u jednom čikaškom kafiću što nosi njegovo ime. Prvi ga put susrećemo 6. prosinca 1941, dan prije japanskog napada na Pearl Harbor, kako priča s novinarom koji se, ironično, žali na nedostatak velikih vijesti. Da ironija bude veća, novinaru željnom senzacija promiče drama koja mu se odvija pred nosom, u kutku bara u kojem se Tommy Steele (“Steele...? Vi ste ONAJ Steele!?”) obračunava s drznikom koji se usudio zatražiti reket. Vrlo efektna Berardijeva poanta – zanimljivi ljudi i zanimljive priče su nam pred nosom, samo ih treba znati vidjeti i prepoznati. U iduće dvije priče Tommy Steele kao da odbija preuzeti ulogu junaka ili otkriti nešto više o svojoj prošlosti. Sve što uspijevamo primijetiti je rezignacija i razočaranje s kojim gleda na sebe i svijet u kojem živi, ali I gotovo očinski instinkt što ga osjeća prema najmlađima koji još imaju priliku ne pogriješiti, te solidarnost prema svima onima koji su se, kao i on, iz ovog ili onog razloga, našli u velikom mnoštvu poraženih. Tom se, kao i Ken Parker u velikom broju svojih avantura, povlači u stranu kako bi prepustio glavnu ulogu “sporednim” likovima (stari dobri Berardi zna kako “dobre priče čine dobri likovi”) i njihovoj priči, ali, za razliku od Kena, sve što im on može pružiti je podrška, razumijevanje i savjet, no ne i spas od, očito, neminovne sudbine. Tek nam “Bijeli Božić”, zadnja priča, otkriva Tomovu prošlost i razloge gorespomenutog razočaranja, čime i završava ova melankolična minijatura o velikim dramama malih ljudi.

     Nepravedno bi bilo završiti ovaj tekst, a ne posvetiti dužnu pažnju crtežu maestra Iva Milazza čija je umjetnička karijera ovim albumom dosegla nove vrhunce. “Gotovo uvijek” je, istinabog, crtački ponešto inferiornija u odnosu na ostale tri priče zato što je nacrtana u vrijeme kad Milazzo još nije do kraja razvio svoj “brzi”, iznimno ekspresivan i sintetiziran stil koji ga je proslavio, no zato su ostale tri gotovo savršeno nacrtane. Magični Milazzov kist ne samo da uspijeva perfektno interpretirati Berardijeve scenarije, nego ih i dodatno nadograđuje snagom svoga izraza i nevjerojatnom lakoćom dočaravanja širokog spektra ljudskih ekspresija i emocija. Razlog zašto imamo toliko puno “nijemih” kadrova leži upravo u činjenici što Milazzovi pogledi govore puno više od riječi, koje samim time postaju suvišne.

     Jedina zamjerka ovom albumu je što je – prekratak! No, srećom, Berardi i Milazzo su napravili još nekoliko vrhunskih autorskih stripova koji su kao stvoreni za biblioteku “Orka”, stoga ćemo svi skupa imati još prilike uživati u njihovoj čaroliji. Ne znam za vas, ali ja jedva čekam!

[Objavljeno u albumu "Tom's Bar" u izdanju Fibre]

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
12.10.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    SLO STRIP & BUMERANG 12
10.10.2007.
Press: Strip.art.nica Buch

     Spoštovani!

     V četrtek 11.10.07 vas ob 19,00 uri vabimo na predstavitev knjige Iztoka Sitarja, Zgodovina slovenskega stripa 1927-2007.
     Če želite osebno spoznati slo. risarje boste imeli tokrat priložnost, da jih sami povprašate o njihovem delu.
     Knjiga je A4 formata, trdo vezana, ima 159 strani.
     Predstavljeno je več kot 80 slovenskih stripovskih avtorjev in njihove kompletne stripografije z več kot 200 ilustracijami.
      Cena je 19,90 eur.

     Tega dne boste lahko kupili tudi 12 številko Strip Bumeranga.

povratak na vrh

    ZOGRAF U BEČU
10.10.2007.
Press: Strip vesti

    U nedelju 14. oktobra, sa početkom u 19h, bečki Transporterbar je mesto gde će Aleksandar Zograf prirediti slajd prezentaciju (uz predstavljanje samostalnih izdanja autora, kao i vezova Gordane Baste kreiranih prema njegovim crtežima). Transporterbar se nalazi u Kettenbrückengasse 1/ Margaretenstr. 54.
     Bečka umetnica Ellfriede, koja je priređivač ovog dešavanja, je postavila i link sa informacijama na www.elffriede.net/zograf/index.html

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
10.102007.
Autor: Mladen Oljača
    KASTA METABARONA 5-8
09.10.2007.
Press: Beli put

     Alehandro Hodorovski i Huan Himenez
     KASTA METABARONA 5-8
     Preveo: Ilija Čanak

     Izdavačka kuća Beli Put objavila je drugi tom Kaste Metabarona, kultnog dela slavnog scenariste modernog evropskog stripa Alehandra Hodorovskog i argentinskog umetnika Huana Himeneza. Ovaj serijal, jedan od najmarkantnijih u evropskom stripu u poslednjoj deceniji dvadesetog veka, sadrži ukupno osam epizoda. Prve četiri su objavljene početkom jula, a serijal se sada zaokružuje drugim tomom. Pored četiri preostale epizode, ova knjiga sadrži i priču Kuća predaka koji osvetljava univerzum u kojem obitavaju Metabaroni – hodoverzum, kao i neke od želja i stremljenja samih autora. Tako se stiče kompletna slika o ovom klasiku devete umetnosti.

     Lik Metabarona, savršenog ratnika, prvi put se pojavio 1981. u kultnom stripu Avanture Džona Difula Hodorovskog i Mebijusa, da bi deceniju kasnije, od 1992. Hodorovski i Himenez započeli poseban serijal, porodičnu sagu o dinastiji Metabarona. Do 2003. kada je izašla knjiga o poslednjem, osmom, Metabaronu, serijal Kasta Metabarona privukao je pažnju i zaslužio najveća priznanja kako publike tako i kritike, a univerzum u kojem se ova spejs opera događa povezao se sa još nekoliko vrhunskih ostvarenja frankofonog stripa, serijalima Inkal i Tehnopape.

     Beli Put, 2007. ; Biblioteka „88“; Tvrdi povez, 328 strana; Cena: 1880 dinara; ISBN : 86-86577-24-5

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (16)
09.10.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     Le Chant des Malpas
     scenario: Pierre Boisserie
     crtež: Nicolas Bara
     Daragaud, 2006

Kardinal Telonijus pokušava da eliminiše melanholičnog princa prestolonaslednika i da preuzme vlast u svoje ruke. Najednom se pojavljuje Eiledon, devojka čudesnog glasa, čije pevanje leči bolesti, ali izaziva zavisnost i smrt. Musketar Kambaladeros sa svojim vernim slugom bori se protiv kardinala, njegove švalerke i lepotana zlikovca koji mu pomaže. Scenario je uradjen u maniru Aleksandra Dime – avanture, mačevanje, ljubav, izdaja, emocije... Boaserijev svet je plauzibilan, karakteri, čak i sporedni, imaju zadovoljavajući reljef, a negativci su uradjeni inteligentno. Jezik je zanimljiv, jer ne odgovara toj vrsti avanturističke pripovesti.

     Grafizam Nikole Bare nalikuje Loazelovom (La Quête de l'Oiseau du Temps), najviše u obradi likova i opštoj atmosferi. Gipka i dinamična linija, lepi dekori i dobra montaža ukazuju na mogućnosti ovog mladog autora kome je ovo prvi album. Grafički, radnja je smeštena u Francuskoj 19. veka, što se da zaključiti po kostimima. Protagonisti ove zabavne parodije duhovito su nadahnuti filmskim stereotipima. Medju najvidljivije nedostatke stripa moglo bi da se navede nedovoljno izražajno kolorisanje u oker tonovima. Medjutim, najveći problem priče je loše rešen kraj. Inicijalno zamišljen u dva nastavka, na zahtev izdavača (iz finansijskih razloga), mini serijal je veštački sveden na jedan album.

     Ovaj album je izašao u Dargoovoj kolekciji "Long Courrier" gde su već bili objavljeni "Où le regarde ne porte pas", "Lie-de-vin", "Le long voyage de Lena", "Le Constat"... "Long courrier" je poznat medju ljubiteljima stripa kao izvanredna kolekcija sa one shotovima vrlo visokog kvaliteta.

povratak na vrh

    JESEN SKUPLJAČA
09.10.2007.
Press: Tardis

     Poštovani prijatelji‭
     Obaveštavamo Vas da je objavljena zbirka priča‭ "‬Jesen Skupljača‭" ‬pisca Ilije Bakića (dugogodišnjeg saradnika Strip vesti).
     Promocija knjige održaće se u Domu Omladine u okviru redovnog termina Kluba ljubitelja fantastike‭ "‬Lazar Komarčić" ‬u ponedeljak‭ ‬15.‭ ‬Oktobra ove godine u‭ ‬19‭ časova.
     Ovo izdanje je prvo u Ediciji Tardis,‭ ‬i prva objavljena zbirka priča Ilije Bakića.

     Priče: Među dinama, Svod, Gnoj, Više od‭ ‬90‭ ‬fragmenata‭ ‬povratka‭, ‬Jesen Skupljača, Nečije ruke, Slikovnica, Jato, Košava, Kolevka, Dvojnik i sve oko njega, Gledanje, Osmeh gospodina V.‭ ‬Ž., Ram Tomasa Mora, Poštovani Sak‭, P‬ortret.

    www.tardis.co.yu
    info@tardis.co.yu

povratak na vrh

    HONEY TALKS V RAVENI
08.10.2007.
Piše: Strip Core

     V severnoitalijanskem mestu Ravenni, ki lezi prav blizu Jadranskega morja in je svetovno znano po obilici zgodnjekrscanskih mozaikov, bo 12. in 13. 10. ze tretjic na sporedu stripovski festival »Komikazen«. Gre za manjso tovrstno prireditev, ki pa je izrazito ostro profilirana: posvecena je »resnicnostnemu« stripu, torej deveti umetnosti, ki zrcali svet okrog nas in se nanj odziva.

     Letos so glavni gostje Ho Che Anderson s stripizirano biografijo Martina Luthra Kinga, legendarni britanski zaloznik iz osemdesetih Paul Gravett in predstavniki stripovskih antologij iz Portugalske, Nizozemske, Grcije, Finske, Francije, Romunije, BIH in Slovenije. Slednjo bo na okrogli mizi in delavnici zastopal Stripburger (Gasper Rus, Jakob Klemencic).

     V Nacionalnem muzeju (v sklopu katerega sta tudi cerkev San Vitale in Mavzolej Gale Placidije) bo postavljena na ogled tudi razstava stripov po panjskih koncnicah Honey Talks, ki je po premieri v ljubljanskem Etnografskem muzeju doslej obiskala se Stockholm, Videm, Albi (Francija), Pancevo (Srbija), Helsinke... Odprtje bo 13. 10 ob 19h, na ogled pa bo do sredine novembra.

www.mirada.it/komikazen

Vizualni material za novinarje je na voljo na
http://www.ljudmila.org/stripcore/panjske/press

povratak na vrh

    ZRENJANINSKI STRIP ALMANAH
08.10.2007.
Press: City Focus

     Povodom objavljivanja Zrenjaninskog strip almanaha u septembarskom izdanju City focusa je izašao sledeći intervju sa autorom projekta Brankom Đukićem.

     Završio akademiju umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao na fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik prve nagrade za crtež na VIII Bijenalu Jugoslovenskog studentskog crteža 1995. godine. Bavio se stripom i ilustracijom i objavljivao u mnogim omladinskim listovima. Trenutno se bavi proširenim medijima kao i slikanjem. Tvorac je projekta - knjige „Zrenjaninski strip almanah", čije se objavljivanje očekuje do kraja septembra.

     CF: Šta Vas je podstaknulo da pokrenete ovaj projekat?
     BĐ: Budući da sam se aktuelno bavio stripom do upisa na Akademiju umetnosti 1991. godine, posle toliko dugo vremena mi je postalo interesantno da se kao magistar crteža vratim svojoj prvoj ljubavi. Došao sam na ideju da sakupim ljude iz svoje neposredne okoline, stripadžije različitih generacija, koji su se u nekom periodu svoga života bavili stripom. Dakle, ljude koji su odrastali na delima klasika devete umetnosti: Harolda Fostera, Alexa Raymonda, Moebiusa, Johnyja Romitte, Georgea Millera i ostalih, kao i mlađe zrenjaninske crtače kojima je bio bliži senzibilitet grafičkog izraza u video igrama. Ovu ideju je podržao Kulturni centar Zrenjanina i prihvatio se uloge izdavača.

     CF: Koliko je autora i sa koliko radova zastupljeno u knjizi?
     BĐ: Ukupno je zastupljeno desetak autora, različitog likovnog izraza, što smatram glavnim kvalitetom ovog izdanja. Svaki autor je zastupljen sa jednim radom u dužini do deset tabli. Žanrovski je ovaj grafički album raznovrstan, od SF-a do nekih aktuelnih tema koje se bave našom stvarnošću, na tradicionalan stripovski način, sa jasnim i čistim crtežom i scenarijem, kao i na sasvim novi, alternativni pristup priči i grafici.

     CF: Da li su stripovi rađeni specijalno za ovu priliku?
     BĐ: Neki od ovih autora starije generacije su svoje stripove radili još početkom osamdesetih i tek sada ih premijerno objavljuju. Ostali radovi su crtani baš za ovu priliku i to se više odnosi na grupu mlađih autora. Postoje autori u našoj zemlji koji poseduju veliki talenat i izuzetan kvalitet, ali još uvek nisu imali prilike da ih prezentuju javnosti. Ovo je jedan od pokušaja da se ukaže na neiskorišćene mogućnosti ove sredine i autore koji nemaju prilike da razvijaju svoj talenat u tržišno neuređenom okruženju, barem što se tiče izdavaštva.

     CF: Gde će moći da se nabavi knjiga?
BĐ: Prva promocija izdanja se planira na jesenjem Beogradskom sajmu knjiga, a zatim se kreće sa izložbama širom Vojvodine i Srbije, u okviru kojih će biti organizovana i prodaja almanaha. Izložba će obuhvatiti većinu originalnih radova koji su objavljeni u knjizi sa prisustvom autora na otvaranjima izložbi. Pored ovoga, "Zrenjaninski strip almanah" će biti pušten u redovnu distribuciju po boljim knjižarama.

     CF: Da li će ovaj projekat postati tradicionalan i da li se čini dobra ideja da se u njega uključe i autori iz drugih gradova?
     BĐ: Teško je unapred odgovoriti na ovo pitanje, ali je zamisao ostvariva. U planu mi je prvenstveno okupljanje najkvalitetnijih autora, čak i iz bivših republika SFRJ, koji bi napravili nove radove za sledeći Almanah. Verujem da će se mnogi odazvati pozivu i rado učestvovati u projektu.

     Cityfocus Press

povratak na vrh

    POZDRAV MANFREDU SOMMERU
08.10.2007.
Piše: Zoran Đukanović

     Marko Ajdarić je 6. oktobra javio u "Strip vestima" da je 3. oktobra umro Manfred Sommer, omaškom napisavši da je reč o Franku Sommeru. Inverzija njegovog imena u Frank verovatno se desila zbog Sommerovog poznatog stripa Frank Kappa.
     Spisak u nas objavljenih radova Manfreda Sommera preuzimam sa foruma www.stripovi.com (sastavio je "Dado"; osvežio sam spisak sa još nekoliko objavljivanja u Stripoteci, onoliko koliko su mi informacije dostupne na webu):

Frank Kappa
Žrtve i heroji (Stripoteka #874, 05.08.1986)
Poslednji Afrikanac (Stripoteka #888, 03.03.1987)
Senke prošlosti (Zbogom) (Stripoteka #944, maj 2000)
(Hrvatska stripoteka #4, veljača 1995)
Dobrodošli / Zbogom (Hrvatska stripoteka #3, veljača 1995)
Lov (Spunk novosti #18, 29.06.1982)
Karneval (Spunk novosti #39)
(Spunk novosti #47)
Neverica (Spunk novosti #21, 27.05.1982)
Vuk samotnjak (Spunk novosti #42, 14.10.1982)
(Spunk novosti #43, 21.10.1982)
Polux
(Stripoteka #876, 02.09.1986)
(Stripoteka #891, 21.04.1987)
Putovanje (Stripoteka #970, jun 2002)
Pion (Stripoteka #1013, januar, 2006)
Tog dana u Barseloni... (Stripoteka #1018, jun, 2006)
Koza koja se smeje (Stripoteka #1021, septembar, 2006)

O Manfredu Sommeru pisano je malo kod nas. Saljem link do eseja iz moje knjige Thomas Mann ili Philip K. Dick u kome sam pisao o njegovom radu: www.stripovi.com/ViewColumn.asp?ID=31

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
08.10.2007.
Autor: Simon Vučković
    LETTER FROM LONDON (8)
07.10.2007.
Piše: Žika Strip

     Adrian Tomine: Shortcomings (2007)

     Adrian Tomine je autor čije stripove morate pročitati ako niste skloni stripovima sa junacima koji skaču po krovovima u obojenim unihopima ili se bore sa oživelim mrtvacima.

     Njegovi stripovi su nešto najbliže literaturi što možete danas da nađete na tržištu. On govori o junacima iz svog okruženja i njihovim nastojanjima da ostvare ili održe odnose sa drugim ljudima. Priče se sastoje u suštini od dijaloga, ne toliko intelektualnih koliko duhovitih i ne toliko dubokih koliko realnih. Crtež je tu da oživi izgled junaka - čist, pregledan, slabo dinamičan, ali funkcionalan. Tematikom, a naročito crtačkim stilom, podseća me na Daniel-a Clowes-a (Ghost World, David Boring), mada kažu da je počeo da se bavi ozbiljno crtanjem pod uticajem braće Hernandez (Love and Rockets).

     Adrian Tomine je rođen 1974 godine, živi u Kaliforniji i poznat je i nagrađivan za serijal Optic Nerve (#1-11). Uradio je i dosta drugih kratkih priča (Sleepwalk and Other Stories, Scrapbook) kao i ilustracija, ali ostaje uvek u domenu urbanih likova i njihovih sudbina.

     Kompilacija Shortcomings (Faber and Faber, London, 2007), sadrži Optic Nerve priče #9-11. Glavni junak je Ben Tanaka, Japanac rođen u Americi, zaposlen ali nedovoljno sazreo da pravi karijeru ili razmišlja o porodičnom životu. Prirodno je negativan i ironičan skoro prema svemu što se dešava oko njega, što ga čini neumitnim gubitnikom kada pokušava da održi odnose sa devojkom i prijateljima. Kroz mrežu jednostavnih I realnih, ponekad duhovitih i šarmantnih konverzacija, pratimo nekoliko sudbina oko Ben-a Tanake. Stvari se menjaju, junaci zbližavaju ili udaljavaju, u stalnom nastojanju da budu shvaćeni ili da nađu srodnu dušu za druženje i ljubav. Nažalost, “life is not fair”, uglavnom ostaju samo porazi i praznina u duši. Dakle, kao u ozbiljnoj literaturi.

povratak na vrh

    MARKO AJDARIĆ NEWS
06.10.2007.
Uređuje: Marko Ajdarić

Željko Pahek, Astroiđani: Skrapulonska Bebica vec je u prodaju
neorama2.blogspot.com/2007/10/...


Stripburger ide u Kokimazen
neorama2.blogspot.com/2007/10/...


Knjiga Svjetlana Junakovića dobila nagradu u Galiciji
neoramaquadrinhos.blogspot.com/...
Tako smo našli i dve galerije slika njegovog workshopa ove godine u Portugalu
2zai.blogspot.com/2007/03/...

ilustrar-em-portugal.blogspot.com/2007/04/...


Poziv od FECO Srbija i Jugomarka
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/...


Manganovel, novi sajt da se prevode mange Vest u Anime Slovenija
www.animeslovenija.org/index.php?option=...

i u Neorama dos Quadrinhos (španski i engleski)
neorama2.blogspot.com/2007/10/...

Esad Ribić u Argentini
www.neorama.com.br/q_frame0dyh.html


Darko Macan piše o 'Fun Home', od Alison Bechdel
www.blog.hr/print/id/1623292943/mozda-pet-kadrova-golotinje-sve-skupa.html


I FECO govori o izložbi Aleksandra Blatnika u Osijek
www.feco.info/spip.php?article331


Umro je Frank Sommer
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/nuestro-adios-manfred-sommer.html


Goran Parlov crta Punisher 51
www.badgercomics.com/product_info.php/...


Recenizaja za Propovednik: Do Kraja Sveta, preko Belog Puta
www.happynovisad.co.yu/index.php?show=2200


Izabran scenarista trilogije Tintina
www.sinemagija.com/distributors/tin-tin-trilogija/


Italija: Aleksandar Zograf na izložbi stripa na novinarskom festivalu
neorama2.blogspot.com/2007/10/del-comunicato-stampa-dal-5-al-7.html


Vladimir Stankovski, 20 mesto u Kini
www.neorama.com.br/q_frame0drm.html


Wizard intervijujiše Stjepan Šejić
www.neorama.com.br/q_frame0dxh.html

U interviju koji je dao Broken Frontieru, Ron Marz isto govori o Šejiću
www.neorama.com.br/q_frame0dyp.html


Međunarodni Salon Stripa u Beogradu, preko Nezavisnih Novina
www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=15202&meni=15

i u Popbooksa www.popboks.com/tekst.php?ID=5967

Svi bi se strip festivali trebali održavati na moru... kaže Maja Veselinović, i pokazuje nam puno slika...
www.majaveselinovic.com/blog.php


Etna 69 je već u mrezi
www.neorama.com.br/q_frame0dvo.html


Takodje, Kiks 10
www.artija.net/kiks/kiks.html


Prva Hrvatska UFO i Star Trek Konvencija
www.neorama.com.br/q_frame0duo.html


7. Festival Fantastične Književnosti u Pazinu: poziv
forum.tip.it/nosf/viewtopic.php?t=1932


Engleska: Izložba Alekandra Zografa u toku COMICA
www.neorama.com.br/q_frame0dvg.html


Tribina i Izlozba Studija za Novi Strip, u Balkanima
www.neorama.com.br/q_frame0dvr.html


Irancartoon objavio na netu galeriju Kragujevac 2007 (listu su vam već Strip Vesti donele 25/09)
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/la-galeria-de-los-ganadores-de.html


Siniša Radović: La Fille du Yukon 3 stiže u novembru
www.neorama.com.br/q_frame0dvi.html
'Zvjezdana Prašina' Neila Gaimana, preko hrvatskog Algoritma
nosf.net/2007/novo-zvjezdana-prasina/


Syria Cartoon izdala galeriju karikature Jugoslava Vlahovića
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/10/galeria-con-10-cartones-de-jugoslav.html


Strip Bumerang 12: opet, nam pokazuju samo naslovnicu
i20.tinypic.com/2806z2s.jpg

Naslovnice Marka Đurđevića:

1) Thunderbolts 119
i33.photobucket.com/albums/...

2) World War Hulk: Gamma Files
i33.photobucket.com/albums/...

3) Thunderbolts: Breaking Point
i33.photobucket.com/albums/d98/...


Srbija ne ide na Frankfurtski Sajam Knjiga
www.rts.co.yu/printer_friendly.asp?IDNews=200586

Ali Kreativni Centar ide!
www.b92.net/kultura/knjige/vesti.php?...

Najvažnije o stripu u sajamu, na Nemačkom
www.splashcomics.de/php/messen/17


Wallace i Gromit se vraćaju
www.slocartoon.net/?main=news/...


Početkom XIX veka porastao je broj žurnala, koji su bili jako popularni i dostupni svim građanima. Uglavnom su sadržali ilustrovane novele u nastavcima, koje u današnje vreme zovemo STRIP... To se može čitati (dosta ilustovano) u "Dizajnersi".
www.dizajnersi.com/?p=452


Animacija: Princeza Sunca vec je u srspkim bioskopima
www.sinemagija.com/genre/princeza-sunca-u-domacim-bioskopima/


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    CAT CLAW #2
05.10.2007.
Piše: Bane Kerac



     Poštovani,

     obaveštavam Vas da je iz štampe izašao drugi album iz Ultimate kolekcije CAT CLAW pod nazivom THE GAUNTCAT.

     Album ima 52 c/b strane, tvrde korice i sadrzi 4,5,6,7 i 8. epizodu u kojoj se Kata bakĆe sa Boldvinovom gangsterskom organizacijom.

Pozdrav

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
05.10.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    STRIPBURGER 46 I CLOWESOV SVET DUHOVA
04.10.2007.
Piše: Strip Core


Forum Ljubljana, ZAVOD ZA UMETNIŠKO IN KULTURNO PRODUKCIJO, Metelkova 6, 1000 Ljubljana
tel. +386 1 2319662, core@mail.ljudmila.org,www.stripburger.org


Predstavitev:
petek, 5. okt. 2007 ob 18. uri,
Kavarna SEM (Slovenski entografski muzej), Ljubljana


STRIPBURGER # 46: Smej se glasno!


     S številko 46, ki je nastala v sodelovanju s festivalom Mesto žensk, Stripburger tokrat na vašo humorno struno zabrenka z blokom stripark, ki dokazujejo, da s svojo izvirnostjo in humorjem prav nič ne zaostajajo za moškimi kolegi. Preverjene avtorice, pa tudi mladi upi ženskega avtorskega stripa, v številki, ki je nastala v sodelovanju s festivalom Mesto žensk, postrežejo s svežo in osvežilno dozo stripov. V novi številki nastopajo Cinders McLeod (Kanada), Mary Fleener, Fly in Roberta Gregory (ZDA), Dunja Janković (Hrvašaka/ZDA), Karolina Bång (Švedska), Andreja Kocjan in Saša Kerkoš (Slovenija), Anna Ehrlemark (Švedska/Slovenija), Ulli Lust in Ludmilla Bartsch (Nemčija), Dora Dutkova (Češka), Maja Veselinović (Srbija), Malin Biller (Švedska), Kati Kovacs (Finska/Italija) in Chiquinha! (Brazilija). V profilu predstavljamo Dunjo Janković, ki je sicer že krasila Stripburgerjeve notranje liste, tokrat pa tudi platnice. V rednem delu številke vas tokrat čaka intervju s slovenskim strip avtorjem Kocom in, kot vedno, recenzije ter druge stripovske dobrote. Ostale strani zasedajo še Katia Rapia (Finska), Jakob Klemenčič (Slovenija), Claire Lenkova (Nemčija) in Laurent Dandoy (Belgija).
     A4, barvne platnice, 88 čb strani + 8 barvnih strain, 2,5 eura


     Daniel Clowes: SVET DUHOV
     V Stripburgerjevi zbirki Ambasadi Strip je izšla nova izdaja, roman v stripu, Svet duhov ameriškega avtorja Daniela Clowesa.
     Svet duhov (orig. Ghost World), z več kot 100.000 prodanimi izvodi Clowesova najpopularnejša knjiga, je bil v tem smislu prelomno delo, saj je tukaj Clowes prvič na dolgometražnem polju človeškim značajem in odnosom dal prednost pred opisovanjem bizarnih situacij. Večplastna, hkrati melanholična in zabavna zgodba o dveh odraščajočih prijateljicah, katerih prihajajoča ločitev daje negotovi podobi sveta, ki ga skupaj opazujeta in analizirata, skoraj mistično avro, je začel postajati kultna klasika še med izhajanjem v reviji Eightball, dokončno pa je postal del globalne popularne kulture s filmom, ki ga je leta 2001 posnel - s Clowesovim sodelovanjem pri scenariju – Terry Zwigoff. Film je bil tako kot stripovska predloga večkrat nagrajen in nominiran.
     Američan Daniel Clowes (r. 1961) je danes eden najpomembnejših in najbolj spoštovanih ustvarjalcev sodobnega avtorskega stripa. Njegova mračna, kompleksna vizija sveta se je razvijala od prvih, čudaško-humornih stripov o Lloydu Llewellynu, objavljanih od srede osemdestih naprej (vendar likovno zakoreninjenih v petdestih in šestdesetih) prek strupenih parodij (Pussey!) in morasto surrealnih peripetij (Like A Velvet Glove Cast In Iron) do psihološko poglobljenih in pripovedno filigransko spletenih študij (ki pa vsaj do neke mere še vedno ohranjajo surrealne in satirične podtone) v knjigah Ghost World, Caricature, David Boring, Ice Haven.
     Daniel Clowes: Svet duhov, barvna naslovnica, dvobarvni tisk v notranjosti, 80 str., 9 eura


-Nikogaršnje oko - ali uho - ni tako ostro osredotočeno na mladino kot Clowesovo. (Vogue)
-Končno so enkrat v kakšni stripovski zgodbi ljudje upodobljeni tako, kot se resnično obnašajo in pogovarjajo. (Washington Post)
-Potem, ko preberete Clowesa, je svet videti drugačen: njegovo opazovanje je tako ostro, da spremeni tudi vaše dojemanje. (Daily Telegraph)
-Tistim, ki jih zanimajo možnosti stripovskega izraza, ponuja Clowesovo delo vznemirljive literarne možnosti. (Time)
-Clowes govori o resničnosti najstniških eksistencialnih stisk z enako močjo in avtentičnostjo kot Salinger. (Village Voice)


O AVTORJU: DANIEL CLOWES
Dela:
STRIP:
Lloyd Llewellyn št. 1- 6 , Fantagraphics Books, 1986–1987
The All-New Lloyd Llewellyn in Black and White, Fantagraphics Books, 1988
Eightball št. 1-23, Fantagraphics Books, 1989 - 2004
Knjižne zbirke kratkih zgodb
#$@&!: The Official Lloyd Llewellyn Collection, 1989
The manly world of Lloyd Llewellyn, 1994
Lout Rampage!, 1992
Orgy Bound, 1997
Caricature, 1998
Twentieth Century Eightball, 2001
Knjižne izdaje romanov v stripu
Pussey!, 1995
Ghost World, 1997
Like a Velvet Glove Cast in Iron, 1998
David Boring, 2000
Ice Haven, 2005
Vse publikacije (navedene so prve izdaje) so izšle pri Fantagraphics Books, razen David Boring in Ice Haven, ki ju je izdala založba Pantheon Books.
Filmski scenariji:
Ghost World, 2001 (s Terryjem Zwigoffom)

Art School Confidential, 2006

Vizualni material za novinarje se nahaja na www.ljudmila.org/stripcore/press

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
04.10.2007.
Priredio: Zoran Đukanović

     USKORO TINTIN TRILOGIJA

     Scenario za predstojeću Tintin trilogiju poveren je Stivenu Mofetu (Steven Moffat), jednom od pisaca ponovo lansirane serije „Doctor Who“.


     Stiven Mofet napisaće scenario za sva tri filma, bazirana na knjigama Žorža Prospera Remija, u saradnji sa Stivenom Spilbergom (Steven Spielberg) i Piterom Džeksonom (Peter Jackson).
     Spilberg i Džekson će takođe i režirati po jedan nastavak Tintin trilogije, dok ime reditelja trećeg nastavka kompanija „Dreamworks“ tek treba da objavi.
     Stiven Mofet je svoju karijeru započeo pišući za britansku seriju „Coupling“, a nedavno je potpisao i priče za četiri epizode serije „Doctor Who“ koja se emituje na televizijskom kanalu „BBC“.
     Knjige Žorža Remija o mladom belgijskom reporteru Tintinu, koga na njegovim avanturama prate verni pas Snovy i kapetan Hadok, prodate su u preko 200 miliona primeraka širom sveta.
     Slavu poznatog novinara donekle je zasenila kontroverza da je Tintinova avantura u Kongu prožeta rasističkim porukama, usled čega je lanac knjižara „Borders and Waterstones“ premestio ovu epizodu u sekciju za punoletne kupce.

[Objavljeno: B92-Kultura-Film, Beograd, 03.10.2007.godine]

povratak na vrh

    STUDIO ZA NOVI STRIP
03.10.2007.
Press: Maja Veselinović

     DOM KULTURE STUDENTSKI GRAD
     Bulevar Zorana Djindjica 179
     11070 Novi Beograd
     www.dksg.co.yu



     Sreda 3. 10.


     Mala sala 18:00
     Tribina
     ELEMENTARNI STRIP

     Govore : Bojan Jankovic (moderator), Milenko Paji c , Aleksandar Zograf, Sasa Mihajlovic
     Specijalni gosti: Ivan Tobic (Ilegalni poslasticari) i Marija Balubd zic (Horkestar)
     Tribina predstavlja uvodne taktove izlozbe Studio za novi strip kroz razgovor sa akterima iz nekoliko strip-generacija o teoriji i istoriji stripa, elementarnosti i konstruktu medija, postojanosti i odrzivosti scene, novopristiglim publikacijama, analogijama izmedju stripa i animacije�

     Galerija DKSG
     Otvaranje 18:55
     STUDIO ZA NOVI STRIP *

     Povratnicka izlozba STUDIO ZA NOVI STRIP odrzace se kao jedan od off programa 4. evropskog festivala animiranog filma Balkanima 2007 . Izlozba ilustruje, predstavlja i u galerijskom prostoru materijalizuje sadrzaj aktuelne publikacije Studio za novi strip (Academica, U zice, 2007 ). Rec je o svojevrsnoj slikovnici teorije forme stripa, baziranoj na originalnim tridesetogodisnjim strip tablama, rukotvorinama Milenka Paji ca i Vladimira Dunjica, nastalim u Lucanima (1975-1980) . Njihovom analitickom dozivljaju motorike strip medija, elementarnosti tehnike i ranom eksperimentu pridruzice se i maniristicki orjentisane savremene kolege Aleksandar Zograf, Wostok, Srdjan Djile Markovic, Toma Pan i drugi cije ce originalne radove posetioci moci da vide u Galeriji DKSG do 16. oktobra.

     Bojan Jankovic, autor izlozbe

povratak na vrh

    BALKANIMA 2007
03.10.2007.
Press: Rastko Ćirić



BALKANIMA '07
Održava se od 3-7.10.2007.

4. EVROPSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA
Beograd.

Dom kulture Studentski grad

Kompletan program ove manifestacije
možete preuzeti ovde.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
03.10.2007.
Priredio: Strip vesti

     SIMPSONOVI U "NOVOSTIMA"

     Autorska agencija P. & R. Permissions & Rights Ltd. odlučila je da prenese Kompaniji "Novosti" ekskluzivna prava za objavljivanje strip magazina "Simpsonovi" na srpskom jeziku, za distribuciju u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
     Doživljaji čuvene ekipe iz Springfilda izlaziće u izdanju "Novosti" jednom mesečno u istom obliku i na istom broju strana kao i američko originalno izdanje - 32 strane plus korice.
     Strip "Simpsonovi" pojavio se na američkom tržištu 1993. godine i baziran je na istoimenoj animiranoj TV seriji sa likovima Mata Grejninga, koji su postali najpopularniji junaci današnjice. Do sada je u SAD iz štampe izašlo više od 130 brojeva stripa, a u Rusiji "Simpsonovi" imaju tiraž od preko pola miliona primeraka.
     Poznati prevodilac Nebojša Cvetković, čiji su prevodi TV serije dobili mnoge pohvale i ocenjeni kao briljantni, prevodiće i strip verziju "Simpsonovih" u izdanju "Novosti".

[Objavljeno: Večernje novosti, Beograd, 01.10.2007.]

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
03.10.2007.
Autor: Mladen Oljača
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (15)
02.10.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     Breakfast after noon
     Scenario i crtež: Andy Watson
     Casterman, 2002

     Rob i Luiz upravo trebaju da se venčaju, medjutim fabrika fajansa u kojoj rade, otpušta ih kao i još stotinak radnika. Luiz brzo prevazilazi početni šok i rešava da nadje drugi, bolji posao.

     Rob odbija da prihvati situaciju i lagano ulazi u sve crnju depresiju. Budućnost para je u pitanju. "Breakfast after noon", satirična grafička novela engleskog autora Andya Watsona, uradjena je u maniru filmova Stivena Frirsa, Kena Louča i Majka Lija. Opisujući sitne i naizgled nevažne detalje iz života junaka, Watson nas uvodi u lagano raspadanje odnosa dvoje budućih supružnika. Pravilno stvarajući psihološke portrete, suprostavljajući izbore dvoje mladih, Watson ukazuje na meandre ljudskog ponosa, strasti, inteligencije, ljubavi... Izbegavši srceparajući ton, karikaturu i ravnodušnost, autor upotrebljava englesku ekonomsku krizu da bi ispripovedao sudbine mladog para, njihove planove, mogućnosti i ograničenja.

     Brzom i čistom linijom, Watson komponuje redukovane, ali vrlo klasična prizor polja. Nalik grafizmu Dupuya i Berbériana, minimalistički crtež se ne zadržava na detaljima. Sve se dešava u prvom planu, skoro bez pozadine. Zanimljiva su tehnička rešenja Watsona za isticanje odredjenog osećanja ili snage trenutka. On ih crta na citavoj tabli, nalik ilustraciji. U zadnjoj trećini albuma, ritam priče i montaža kadrova hotimično postaju nepravilni i haotični, nalik životima junaka. Watsonov album nije nikakava revolucija u stripu, ali je vrlo dobar zbog lepo ispripovedane priče, a pogotovo zbog pravilnog odnosa scenarija (detaljnog, prepunog aluzija i višeznačnosti) i crteža (brzog, škrtog i minimalističkog).

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
02.10.2007.
Priredio: Zoran Đukanović

     "Čini mi se da je jedan novi sentiment koji možemo najbolje opisati kao 'poverenje u lokalnog mudraca', u tom času možda najpreciznije opisao Hugo Prat, stvarajući uslove da Korto Malteze tokom serije svojih strip avantura širom sveta susretne neverovatnu galeriju autentičnih "lokalnih mudraca", od Sbrindolina sa Pacifika, preko Kuša iz Etiopije, do Šangaj Lil iz Kine. Svi oni su u strip priči funkcionisali kao interna kritika samozaljubljenosti zapadne civilizacije, koja nikad ne vidi ništa drugo osim sebe i, možda, svog lika u ogledalu. Pojava Boba Marleya u stvarnosti funkcionisala je kao paradigma svih mudrih autsajdera u jednom trenutku kad se zapadna civilizacija još pitala da li je u pravu."

(iz teksta Dragana Ambrozića
Pad uvis: Trideset godina od ploče Exodus
Boba Marleya and The Wailers, "Vreme", Beograd, 27. septembar 2007)

povratak na vrh

    FAKTOR 4 #11
01.10.2007.
Press: Luxor Comics

    NEVADA DŽO
    drugi deo

     Planeta Zemlja, 2080. godine...
     Fazno pomerena stanica kojom je uprava dovlačila vanzemaljsku vojsku na našu planetu uništena je, i jedini preživeli primerci su pet Todhoranaca.
     Todhoranci su rasa vanzemaljskih parazita koji se prikače na domaćina i koriste ih kao borbenu mašinu.
     Prilikom posete Kancelara Troja zoni 51, gde su Todhoranci smešteni, ovi se oslobađaju i nalaze nove domaćine...
     Kancelar poziva u pomoć Gamena i četvorku, a jedan od vanzemaljskih parazita se kači na Nevadu Džoa, čoveka koji već nekoliko godina leži u komi...


     Scenario: Milan Konjević
     Crtež: Mirko Čolak (1-10) i
     Borivoje Grbić (11-22)
     Kolor: Nikola Stojanović
     Naslovna: Borivoje Grbić

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
01.10.2007.
Autor: Simon Vučković