ARHIVA VESTI ZA MAJ - SVIBANJ - MAY , 2008. GODINE


Godina izlaženja: X Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    MAFEST: CRTANI FOTO-ROMAN
30.05.2008.
Piše: Alem Ćurin

     FERALOV ILUSTRATOR NA TREĆEM
     STRIP - KONVENTU U MAKARSKOJ, ČIJI JE
     SUDIONIK BIO I "MAŽANAC", POZNATIJI
     KAO VEDRO JUGO


     CRTANI FOTO-ROMAN
     Alem ĆURIN
     28. svibnja, 2008.
     Objavljeno: Feral Tribune
     Sličice možete videti, pošto je u ovom slučaju
     važno, u punoj veličini ako kliknete na njih!



     Gledam te mladiće, već zrele ljude preko tridesete, i prisjećam se kako sam ih na ovom istom mjestu, u Feralu, ogadio, ima tome jedanaest godina. Bio je to moj težak faul. Sad priznajem, nisam vidio ono što i oni – da je s ratom nestalo jugoslavensko tržište i da im je bila jedina šansa otići preko mora, ako žele ostati u stripu. Opravdano. U razgovoru dolazimo do činjenice da upravo sada 42 stripera, jedan više ili manje, s područja bivše države radi za strane-strane izdavače. Nikada u Jugi nije bilo toliko strip-crtača istovremeno. Generacija je to koju je spasio rat!

     Prvo da vam kažem što je to ili što mu dođe mažanac, naravski, za one koji ne znaju. Rečeni mažanac, kaže usmena predaja... "je šiloko ča puše u maju misecu". No bez teških, mrkih kišnih oblaka. Poznat je i kao suho ili vedro jugo. Kaže star i mudar savjet, čuvaj se vedra juga i oblačne bure!

     Usprkos svemu valjalo je na put, pravac jug. A more se valja, plete u obalu, vezuje pametne uz kraj. Lijepa je to slika sa suvozačevog sica. Ipak šajbe su zapretene jerbo propustiti mažanca kroz vlastito vlasište nije previše bistar potez. Glava na tome vjetru najudaljenija je od bistrog. Izdržat ćemo, nema nam druge, a ni Makarska nije daleko. Još malo i eto je.

     Strip-konvenat, MaFest, održava se po treći put u prekrasnoj Makarskoj, šezdesetak kilometara od Splita i, kako pak ustaljeni običaj i red nalaže, nema ni jednog splitskog autora među pozvanima. Ja dolazim sam, kao neki uljez, jer mi dođe ćef, tu i tamo, vidjeti druge stripere izbliza. Ima tu divnog svijeta. Možebitno, da sam kao stari pas često razočaran odsustvom svoje generacije, svih preko pedeset, družbe iz nekog strip-pra-doba, onih što se sjećaju Kekeca, Plavca, Panorame, ekipe što se navukla na strip u pred alanfordovsko i Bonellijevo doba, onih što nisu zagorili na Zagoru, i onda djelujem grintavo, amo reć, s distance. No došlo je krajnje vrijeme kako most na rijeci Kaj već jednom valja prijeći. Pola sam puta prevalio ove zime u Zagrebu, na CRŠ-u; druga me je polovica čekala u Makarskoj.

     Stojimo na semaforu. Iznad naših glava vjetar gužva transparent 8. natjecanja hrvatske vatrogasne mladeži i siću mladosti. Datumi vatrogasaca i stripera, te poneke lokacije tih društvenih događanja, poklapaju se. Za kontejnere papira što se uvijek vežu za ovakve strip-veselice nema straha, braća vatropirci drže nas na oku. U nas karta, a u njih tekućina. Neman pojma kako, al' mi kao prva asocijacija uleti Slaven Gorički. Bez njega više ne moš.

          Smještaj ne može biti bolji, tik uz more. A more ko more, ne more gore, stoji dolje, igra val non-stop u žal. Muzika za moje uši. No, nismo zapravo ni ušli u apartman, a već mi igla preskače na mojem Supraphonu. Psujem vjetar, usput put i onoga ko me šlava ovamo, tj. samoga sebe, pa jesam li rekao da više neću dolazit itd, itd... Propuh gospodari neopreznima. Vrata zarobljena vjetrom gurnu me tako da mi se digitalni idijot sada krevelji s poda u prostim faktorima. Jebote, kakva će to bit reportaža bez fotografija?


     Dan drugi – jugo & pivo

     Dana prvog ko da i nije bilo. Naime, stigli smo tek drugog dana fešte, petak, 16. 5.

     Žurim na Koktel dobrodošlice u hotelu Park, nije daleko. Lungo mare Donje luke jedna je od najljepših šetnica što su primile moje stope. Taj, meni potpuno nepoznati dio Makarske tek sad otkrivam. A samo šezdeset kilometara niz asfalt i... onda se pitam zašto me se ne sjete. Dok brodim uz vjetar stiskam mobitel u džepu, odgovor na onu digitalnu krepalinu. I mobitel ima kameru, bogamu. Poslužit će, tješim se.

     Turista i vatrogasaca uz more je ko u priči. Jedna sjedina privlači mi pažnju. Hermann Huppen odaje nervozu, djeluje izgubljeno. Uletim mu uprsi. Moj loš engleski i još gori francuski nije problem. Upoznali smo se prije dvije godine na prvom MaFestu. Glumi da se sjeća. Tek je stigao. Prvo ga je zajebavo avion u Bruxellesu jučer, pak je to ponovio zrakoplovni raspored letova iz Zagreba i eto ga na mjestu događaja dan kasnije no što je planirao. Nema mu ni Ervina Rustemagića, njegovog Vergilija i domaćina na ex-Yu strip stazama, ostauo je pri Celju. A sad i Gospođa kasni – redi se. E.

     Na ulazu kupujem katalog MaFesta. Odlično izgleda. Vrhunsko osvježenje. Darijo Dado Antunović i momci su se vraški potrudili da ovo strip-veselje otrgnu iz geta provincijske šeme tipa red srdela, red Coce, red kola od barila, crnoga, red bijeloga s poskočicama. Ekipa je ispekla zanat. Svaka im dala. Pravo iznenađenje me tek očekivalo u kongresnoj sali hotela. Unutra je ugurano preko sto i dvadeset svijeta. Sve stolice popunjene! Dado Antunović predstavlja posebne goste strip-konventa. Sve sam go strip-kalibar do kalibra. Pun ih je stol.

     Prvo ide talijansko-Bonellijeva škvadra: Fabio Civitelli, osebujan crtač iz Tex Willerovog razreda; Gianfranco Manfredi, scenarist Magičnog Vjetra; Bruno Ramella, crtač istoimenog Vjetra.

     Na tom istom Vjetru jašu još ekstra crtački talenti potvrđeni toliko puta, a spadaju u rubriku pod "naši": Goran Parlov koji kasni i nema ga na predstavljanju, te Darko Perović, jedan od petorice ravnopravnih autora službenog plakata MaFesta. Toliko o vjetru i tko je pustio vjetar.

     Tu je i Bane Kerac, ex-jugoslavenska strip-legenda što traje, autor čuvene Cat Claw, prvi jugoslavenski striper što je po uzor preskočio baru i vezao se za američki comic-book tip strip-heroja, bolje reći, heroine. Sada slijedi upozorenje za nepismene, to nema veze s heroinom! No, pustimo takve, i vratimo se american-comic-book bastardima, ranjenim i prezrenim dušama s falingu, koji zahvaljujući baš njoj postaju spasitelji svijeta. Tipično američki. Liječeni alkoholičar, gospodar i nada slobodnog kapitalizma, tj. svih nas. Svi njegovi sljedbenici ima tek da se liječe. Bane je prvi to osjetio, taj tržišni nerv, i svaka mu čast!

     Do njega je engleski Amer, Jamie Delano, izgledom ko zdravi Mirko, jedan od scenarista Hellblazersa, prave američke sage o šori, pucanju i krvarenju ampak je i autor scenarija za Outlaw Nation, isto tako specifično amerikanske jelte-jalte u skliskoj ruci. Jedna od tih ruku je i ruka Gorana Sudžuke Đuke (eto ga tik do Amera), Zagrepčanca na radu za DC Vertigo, ruke tečnog poteza, što mu je i donijelo nagradu najboljeg new comera za spomenuti serijal.

     Za kraj su ostavljeni veterani velikani: Alfonso Font – molim lijepo da ustanete glede spominjanja toga imena – čiča izgledom najbliži meksičkom generalu iz Divlje horde, veliki i preveliki španjolski autor; te najstariji među nama, Hermann Huppen, zna se tko je on, stvar je to opće kulture i ne treba tu trošiti riječi, stalni prijatelj Makarske od prvoga MaFesta.

     Nemoš izbjeći kako su najveće aplauze izmamili Bane, Perović, Font i Hermann.

     Ovakvi strip-konventi i stvoreni su za druženja pa se nitko osim strip-đankija, a njih nije zanemariv broj, ne veže na kratko uz svaku točku programa i drži se toga kao pijan plota, ampak sve to usisa i ode doma. Mi smo se radije usidrili na terasi. Kruži pivo, riječi i reči, ljudi, vjetar, sjećanja, drugarstva nova. Takvo je to strip-bratstvo.

     Dejan Kraljačić, direktor međunarodnog beogradskog strip-festivala, ovjenčani filmski scenarista, drugar od prošle zime – ne šiša ništa bijelo, traži vino, nema vina, onda daj crno, nema Tomislava, samo Guinness, daj Guinness pa da ginemo; dvije pive pedeset kuna, jebote. Vladimir Vlada Vesović, alfa i omega istog beo-festivala, stari striper, znamo se još od Vinkovaca, ne puši, ne pije, ne spava. Bane Kerac i ja se vraćamo do Vinkovaca '84., uspoređujemo memorije pamćenja, nema neke razlike. Iztok Siter, drag Slovenac, striper iz Mladine i autor obilne monografije Zgodovina slovenskega stripa 1927-2007, ne benda Laško, samo hrvaško pivo. Mladen Viskić, Splićanin, kolekcionar, vlasnik je jedne od najvećih, ako ne i najveće zbirke strip-roto-naslova s teritorije bivše države; ima sve, ama baš sve, od '45. do maloprije. Prepoznajem Svetozara Tozu Obradovića, novosadskog scenaristu, pisao je za Kerca, i on mi je lice iz memorije Vinkovaca.

     Razgovori dugi i zdrava zajebancija.

     Davnih i divnih godina naše mladosti, kad je mladež rastao po tijelu i bio muškoga roda, a ne žemskog kao danas, tada u Vinkovcima, svi smo s obzirom i rišpetom pristupali Julesu Radiloviću, velemajstoru dosta starijem od nas, nikad samom, uvijek u društvu sa svojom gospođom Zdenkom, njegovom sjenom, tajnicom i glasnogovornicom al, bogami, i dobermankom, kad je to trebalo. To nam je bilo normalno, to da majstor ide na takve skupove u pratnji supruge. Bio je za nas stariji gospodin i to mu tako dođe u tim godinama.

     Godine su prošle i eto mene u pratnji gospođe. Jebenti kalendar! Vjera se upoznaje sa striperima. Iztok komentira kako nema ni jedne ribe među stripašima, osim tri gospođe, moja, Banetova i Hermannova te mala Kaja, no ta je mlada a već Slovenkinja.

     Pivo je i dalje u priči samo je lokacija druga ampak i društvo je poveće.

     Dejan Kraljačić jedini ne šljivi pivo, on se drži crnog, ovaj put vina, bez obzira koliko je skupo i loše; nije mu jasno da netko uz more može piti pivo, more je zakon, on čak i puši filter More. Esad Ribić, grmalj iz Zagreba, Hulk s tako nježnom ljevicom da je to divota, već je slavan u Americi, pa i šire. Jednom je s njim, s onu strane bare, došao i Matt Hollingsworth, Amerikanac, strip-kolorista, zaljubio se u Zagreb i domaće pivo, okućio tamo i sad se ženi Zagrepčankom. Poželio sam da mi on izvede kolor na mom stripu za Dark Horsa, tu je u Zagrebu, nije daleko i ne treba slati mejlove i čekati dok se ne udostoje odgovora, pokazujem mu kopije, kaže najs, veri najs, kaže i da će se starat ako ovi s Pacifika nemaju neku drugu ideju. Nekoliko okruglih stolova sklopljeno je u jedan. Ima nas.

     Tihomir Tico Tikulin, otac i dobri duh zagrebačkog CRŠ-a. Dalibor Talajić Talaja, ima osiguranu gažu u Americi. Đuka je tu. Vlada Vesović je još budan, al ne želi da se truje. Slaven Gorički, kolekcionar originalnih strip-uradaka i humanista, a ujedno i profi vatrogasac, je u dilemi, dal da pije s nama ili sa vatrogascima. Pristiže i Goran Parlov, Puljanin, Mate mu nije neki rod, ali im je isti imotski korijen; već petnaestak godina radi s Bonellijem i Amerima.

          Gledam te mladiće, već zrele ljude preko tridesete, i prisjećam se kako sam ih na ovom istom mjestu, u Feralu, ogadio, ima tome jedanaest godina. Bio je to moj težak faul. Sad priznajem, nisam vidio ono što i oni – da je s ratom nestalo jugoslavensko tržište i da im je jedina preostala šansa bilo otići preko mora ako žele ostati u stripu. Opravdano. U razgovoru dolazimo do činjenice da upravo sada 42 stripera, jedan više ili manje, s područja bivše države radi za strane-strane izdavače. Nikada u Jugi nije bilo toliko strip-crtača istovremeno. Generacija je to koju je spasio rat!

     Dan treći – jugo & vino

     Vjetar ne popušta, zna svoj posao.

     Na klupi pred hotelom Park sjedi Hermann, čeka ženu i gušta predan vjetru i moru. Sijede vlasi igraju. Da, da, guštam, kaže on, divan vjetar, divno more, no cijelo vrijeme čekam taj ogroman brod da mi uroni u kadar. Koji brod, koji kadar, nije mi jasno. Pa zar ne čuješ taj brodski motor kako moćno prede, traje to, al nikako da se ukaže, ostaje pri svome veliki crtač. Nije bilo druge, pokazujem na metalnu ploču ispod klupe na kojoj gušta, jerbo rečeni šum je ustvari buka od hotelske pumpe što treska, tu dolje, tjerajući hotelska govna vani prema kolektoru, na poluotok Svetoga Petra. O šit, ajm old, o šit, razočaran je monsieur Huppen. Ne, ne, to je od vjetra. Takvo je to jugo, magično, ako mu se prepustiš zamrsi sve informacije.

     Subota je, dan kada se splitski striperi zalete do Makarske, jednokratno, da vide bliski šou iznutra, pokupe kakav crtež i autogram. Svi crtači gosti, specijalni i obični, crtaju po Kačićevom trgu, tako je u programu. Za ove specijalne vadi se broj i čeka u redu. Kako ja više ni u doktora ne čekam, a kamoli vadim broj, vrtim se po burzi stripa što se razapela po stepeništu trga. Ima tu novitadi, skupih i luksuznih naslova. Nema baš nešto što dira u arteriju i prisili me da isprsim toliku lovu. No nađe se pokoje staro te poznato lice.

     Domagoj Horvat je tu gost već dva dana, al smo se tek sad sreli. Sonječka, Vinko Barić i Damir Ercegović su malobrojna splitska delegacija. Čujem da je i Nikola Listeš negdje po gradu, al se nismo našli u vremenu ni prostoru.

     Danas malo tko troši pivo. Iztok Sitar je prešao na Jamnicu, ja na vino. Društvo teško dolazi sebi. Mladost se dokasna zadržala na vjetru i malo su u balunu.

     Na terasi hotela Park slivaju se jezici u jedan, svi se kapiramo. Mali je Andrija lud za stripovima i u jedanaestoj otkriva, sav u čudu, kako razumije srpski! Stari mu je na berzi pokupovao brdo starih Alan Fordova i sličnih skupljača prašine iz nekoliko država. Jupi, kaže Andrija, evo i Asterixa na hrvatskome, samo, tata, šta je to zvanično? Baš zato mi je želja da mu Bane napravi crtež i popriča s njim, al majstor je zauzet i Talajić mu crta nekog zombija. Čekaj, nemoj malome crtat mrce, bogati, bunim se ja. Ozareno mladunče me prekida, zombi?, neka, neka, jupi! Neš ti u mene pedagoga.

          Pokušavam se bar nakratko držati rasporeda programa, odlazim na tribinu Alfonsa Fonta. Stari se mačak povukao na selo negdje u Pirinejima, budi se s kokošama, uživa na friškom zraku, crta, piše, otprati kokoše na spavanje, onda još crta ili piše pa i on ode za njima. Vlada ga pita, pa gde ste nestali, vi veliki španski meštri, nema nijednog novog koji je grafički veličanstven i prepoznatljiv, onako tipično španski, kao vaša nekadašnja grupa autora, tamo iz sedamdesetih i osamdesetih, koja se sad retko sreće i ako se. Manga, kaže veliki meštar, manga je kriva za sve, svi crtaju isto, velike okice i sladunjavo, nemaš pojma da li je autor Španjolac ili Vijetnamac. Ako mi se danas album uspije prodati u bar 4000(!!!) komada, i to u Španjolskoj, ja sam sretan, to je sva istina, nesretan je Font.

     U konobi Kalelarga subotom je zabranjen pristup muškarcima. Vesela grupa žena svake subote ima Kalelargu rezerviranu za sebe. Sjedimo ispred, na bačvama, tu se kao može. Pet američkih crtača, neki na duže, a neki na kraće staze, te jedan direktor, bogami fin. Fina spiza i dobro vino. Dejan je na svome, samo se gubi pri zbrajanju nogu u kozica. Matt i Đuka drže se one kako riba tri puta pliva: u moru, ulju te pivi! Talaja, Esad, Dejan i ja smo in vino caritas. Esad Ribić mi ulazi duboko, veli da zna tko su Gobbo i Otprilike ovako. Kupio me za sva vremena.

     Dan zadnji – jugo & kava

     Oko MaFesta, osim vjetra, vrte se raznorodni, raznobojni i sve tako pod razno, naime o sponzorima teče riječ.

     Danas je sponzorirana kava na terasi već toliko puta spominjanog hotela. Svi smo na kavi. Mobitel škljoca već treći dan. Crta se, jezici se ne drže zubiju, čuju se razne i čudne teorije, kao ona o tome kako nastaje konjak ili vinjak. Svašta naučiš i od mlađih.

     Tico brunda na europske standarde rečenog hotela. Frano Petruša i Robert Bob Salinović crtaju. Darko Perović i ja spominjemo zajedničku prijateljicu Sandru, arhitekticu, još jedno splitsko lice; pozdrav Sandri ma gdje bila. Marko Šunjić, vlasnik je Fibre i izdavač El Niňa Bore Pavlovića te čovjek od riječi, poklanja mi tvrdoukoričeni Pavlovićev vjetar. Koliko vjetra na tako malo mjesta.

     Ko ovo plaća, oglasi se kelnerica. Ja istrčim, računam, to je sponzorirano. Ups! Sponzorirana je kava bila jutros od osam do devet, a sada je podne. Toliko o vremenu i prostoru i sponzorima. Daleko im kuća!

     Kako kaže Arsen, još jedna šetnja uz more i gotovo.

     Baš tako. Opušten za kraj, neoprezno se podah vjetru tik uz prvi val. To je bio zajeb. Vrebalo me jugo cijelom tom šetnjom, čekalo pravi momenat i onda me zviznulo punom nogom tamo gdje sam najtanji, među stripove. Mapu, što sam je sve ove dane vukao sa sobom i hranio je bilješkama, crtežima, katalozima, starim stripovima, izbije mi iz ruke. Prolista moje papire mažanac na brzinu, naruga se viđenom i utopi ih u plićak. Mokrih hlača izbrojih zadnje korake u Makarskoj.

     Tješio sam se kako sve nije izgubljeno, imao sam suh mobitel i uzdao sam se u njegovo foto-pamćenje. No sva ta pusta tehnologija je na tragu isprazne informacije. Fotke su bile nečitki mutež.

     Upravo sam se vratio s MaFesta, jake fešte na slavu i hvalu ruci, i kako ćeš onda u to ime govorit ako ne kroz crtež. Valjalo se osloniti na svoje oči, pronaći u tom mutnom odrazu foto-pamćenja traženi subjekt i objekt, a glagol prepustiti vlastitoj ruci; memorija će učinit svoje.

     Život i tako traje samo jedan dan, sve ostalo je memorija.

povratak na vrh

    MRAČNE SILE
30.05.2008.
Press: Veseli četvrtak
     Novi, peti po redu, broj Zagora se može naći kioscima širom Srbije, Naslov nove epizode je "Mračne sile".

     izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dilan Doga!!!

povratak na vrh

    GUNKA DAS
29.05.2008.
Press: Vedis

     GUNKA DAS - nova knjiga stripa Andrije Maurovića

     Kao treći naslov biblioteke MAUROVIĆ, zagrebačkog nakladnika Vedis, nakon Podzemne carice i Groba u prašumi, u jednoj knjizi objavljena su dva stripa Gunka Das i Lutalica Chagos.

     Zadržan je postojeći standard biblioteke – integralni oblik samih stripova, tvrdi uvez, 112 stranica položenog formata, a osim samih stripova, objavljena su i četiri popratna tekstualna priloga, među kojima je i esej strip-crtača (u posljednje vrijeme i aktivnog teoretičara i esejiste devete umjetnosti) Branka Farca „Avantura počinje putovanjem…“, te dva bibliografska teksta o samim stripovima i tjedniku „Oko“. Knjigu stripa za tisak je priredio i uredio Veljko Krulčić.

     Podsjetimo se: nije bilo prošlo ni dva mjeseca otkad je u zagrebačkim Novostima u svibnju 1935. počeo izlaziti strip Vjerenica mača, a izdavač ovog tiražnog dnevnog lista „Jugoštampa“, potaknut velikim zanimanjem kojeg je izazvao Maurović-Kovačićev uradak, odlučio je pokrenuti ilustrirani tjednik Oko, zapravo – prvi hrvatski i uopće jedan od prvih strip-listova na cijelom ondašnjem jugoslavenskom prostoru.

    Od prvoga broja (6. srpnja 1935.) pa u naredne dvije i po godine „kućni“ crtač i zaštitni znak Oka bio je upravo Andrija Maurović. Iznimno produktivan, crtajući paralelno jedan ili dva, u jednom trenutku čak i tri stripa, Maurović je na stranicama Oka sveukupno objavio jedanaest kompletnih stripova – različite dužine, raznih žanrova i još raznolikijih ambijentacija.
     Stripovi koji su imali kompleksniju sadržajnu strukturu i šaroliku galeriju likova očito su mu predstavljali dodatan autorski izazov, pa se bez pretjerivanja može reći da su oni svojom grafičkom privlačnošću, stilskom prepoznatljivošću i dojmljivošću sukladni perjanicama tadašnje svjetske strip-produkcije.

     Po opće prihvaćenom mišljenju upravo takvi su Gunka Das – groblje živih mrtvaca u Indiji i Lutalica Chagos – brod smrti.

     Zanimljivo je spomenuti da su i Lutalica Chagos (koji je prema originalnom scenariju Franje Fuisa izlazio od 14. 11. 1936. do 24. 04. 1937) i Gunka Das (prema književnom predlošku Rudyarda Kiplinga, a nepoznatog scenariste, izlazio je od 1. 05. 1937. do 1. 01. 1938) stripovi su koji u potaji dišu ljudskom mjerom. Njihova radnja odvija se na dalekim, od civilizacije izoliranim prostorima. Međutim, nije riječ o raskošnim freskama od kojih zastaje dah, nego o kraćim stripovima, ljupkim i patetičnim – Lutalica Chagos je morska, a Gunka Das pustinjska avantura, koje se uvuku čitateljima pod kožu i koje kao takve potaknu praiskonsku težnju za avanturom…
     Andrija Maurović se sa ova dva stripa zapravo i oprostio s čitateljima Oka, ali neovisno od toga Gunka Das i Lutalica Chagos predstavljaju bitan segment u shvaćanji u rasvjetljavanju majstorovog pionirskog, ujedno i najplodnijeg razdoblja u njegovu opusu.

     Do najnovije Maurovićeve knjige stripa (kolekcionarskom izdanju tiskanom u 333 primjerka), kao i prethodnih naslova iz ove edicije, najjednostavnije se može doći kontaktirajući nakladnika: www.vedis.hr ili tel. 385-1-3698-774, odnosno gsm 385-98-380-331.

povratak na vrh

    STRIP: KRVOPIJE
28.05.2008.
Autor: Mladen Oljača
    PUBLIKA ONLINE
27.05.2008.
Piše: Strip vesti

Sarajevska izdavačka kuća Publika, poznata po tome što je, prateći svetske premijere, izdavala najnovije albume Enki Bilala za domaće tržište, sada ima i svoju "kuću" na internetu:

www.publika.co.ba

Stranica je zasnovana na crtežima Sarajeva iz tetralogije Monstruma.
I sa svim flash animacijama
izgleda sjajno!!!



povratak na vrh

    TUUFF #3
27.05.2008.
Press: Bookglobe



     THE ULTIMATES & ULTIMATE FANTASTIC
     FOUR, broj 03!


     Evo i trećeg broja TUUFF magazina! Vjerojatno ste skužili da je TUUFF kratica za The Ultimates & Ultimate Fantastic Four serijale. Zbog raznih razloga od sada TUUFF izlazi tromjesečnim ritmom.
     Dakle, pred vama su novi nastavci dva odlična stripa, na standardnom broju stranica s cijenom koja je prava sitnica, samo 19,90 kn! Flip sistem! Požurite na kioske!

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (45)
27.05.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     SOLEDAD T1, T2, T3, T4
     Scenario i crtež: Tito
     Glénat, 1983/87

     Soledad je varošica u Španiji. Vreme je postfrankističko, a atmosfera stripa je natopljena lokalnom tradicijom, uzburkanim strastima, kukavičlukom i licemerstvom. Uprkos godinama i mirnom životu, Saru ogovaraju njene susetke i prijateljice. Marco se vraća posle petnaest godina odsustva i biva razočaran. Adolfa kopka savest i zagorčava mu život...

     Titova priča se odvija u, na prvi pogled, mirnom i beznačajnom mestu, u kome se ništa bitno ne dogadja. Porodični odnosi se sukobljavaju sa nezakonitim ljubavima, neverstva se radjaju iz usamljenosti, susedi nisu uvek i prijatelji, a odrastanje nije bez uzbudjenja. Drama Soledada je vrlo vešto protkana anegdotama i čitanjem serijala brzo se shvata da je u pitanju simbol promena, napuštanje starog sveta iz vremena Frankove diktature i ulaska u nova i moderna vremena. Scenaristička efikasnost počiva na jednostavnosti i dobro razradjenim karakterima.

     Titov grafizam je realistički i, u početku, on je imao odredjenu statičnost i greške u ljudskim proporcijama. Vremenom, autor se oslobodio i uspešnije dočaravao ljudske portrete i pokrete. Njegov crtež je prepun detalja, ali oni ne otežavaju čitanje, nego doprinose ritmu zamišljenom u scenariju. Titova paleta je svetla i boje su nalik Mediteranu okupanom suncem.

     Tiburcio de la Llave (1957), poznatiji pod pseudonimom Tito, rodjen je u Toledu, a u Francusku je stigao kao dete. Posle rada za reklamne agencije, on se opredelio za strip i prve table serijala o varošici po imenu Soledad, izašle su u reviji (A SUIVRE). Posle stripa o Soledadu, on je radio čitav serijal o deci iz francuskih predgradja, strip koji je doživeo više izdanja i veliku popularnost.

povratak na vrh

    IZLOŽBA: SIMON VUČKOVIĆ
26.05.2008.
Piše: Strip vesti


Ovih dana je na Fakultetu za Dizajn
(Krfska 29a, Banovo Brdo)

otvorena

IZLOŽBA

stripa, karikatura i ilustracija
Simona Vučkovića

Postavku je moguće pogledati
do kraja jula.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
26.05.2008.
Autor: Simon Vučković
    MAJSKE LAVIRINTARIJE
25.05.2008.
Press: Lavirint



povratak na vrh

    MAJA U PRINTU
24.05.2008.
Piše: Strip vesti

     U junskom broju PRINT magazina, celokupno posvećenom evropskom dizajnu, našli su se ovog puta i stripovi!

     U delu nazvanom "12 Illustrators Whose Work You Need to See", objavljeno je pet tabli stripa naše Maje Veselinović, kao i intervju sa njom.

     Čestitke...:)

     Naravno, kao i uvek kada skrenemo pažnju na Maju i njen rad, onda vas upućujemo na njen blog gde možete pročitati kompletnu informaciju. Naravno, kao i uvek, možete tu naću još dosta drugih priloga!!!
     www.majaveselinovic.com/blog.php

povratak na vrh

    MARKO AJDARIĆ NEWS
24.05.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

     Ovaj intervju sa Kristijanom Cvejićem je svojevrsni oproštaj od Marka Ajdarića koji zbog nekih promena u svom životu, a delom i zbog razoačarenja nekim stvarima mimo Strip vesti, neće imati vremena i energije da se posveti svojoj rubrici. Naravno, pošto su SVesti i Marko Ajdarić ostali u najboljim mogućim odnosima, dajem sebi za pravo da napišem da je oproštaj od Marka, dd daljnjeg, dok se ne slože bolje kockice kada bi našao ponovo vremena da nam Strip vesti svojim prilozima čini bogatijim!!


     Kako je Kristijan Cvejić postao Dikeuss?
     Pa jednostavno! Oduvek sam crtao - crteži, stripovi... - malo i slikao, pa sam smatrao da je to najlepši posao na svetu. Ništa drugo me nije zanimalo. I prosto sam skrenuo u taj smer. Mada nisam znao kroz koje teškoće treba proći da se nešto uradi u svetu stripa. Radio sam godinama kao čuvar zgrade, malo isto na pijaci (ne baš umetnički poslovi, ali...) i u isto vreme sam crtao. Spremao projekte za izdavačke kuće. U kratkom vremenu, svi su odbili moje radove. Međutim, jedan časopis je pristao da izdaje mesečno po jednu stranu mog stripa. Sve je tada krenulo. Čitaocima se sviđalo ono što crtam, pa sam smatrao da ipak "nešto" vredim. To mi je dalo hrabrosti da nastavim, ali da bih mogao da živim još uvek sam se bavio i drugim poslovima.

     Tvoj album oko azbesta 'Amiante. Chronique d'un Crime Social', je za mene jedan ceo čas kako strip može da pokaže jednu situaciju. Možeš li da nam kažes kako je urađeno to delo?
     Sreo sam jednog novinara koji je o tome pisao 10 godina, i ispričao mi je koliko je to opasno, i kako umiru radnici koji su bili u kontaktu sa azbestom tamo gde su sa njim radili. Azbest je jedan kamen od kojeg se prave razne stvari. Poznat je već od rimskih vremena kao mineral koji dejstvuje kao brana protiv vatre. Od azbesta se pravi neka vuna i služi kao materijal za zgrade, itd. U Francuskoj je upotrebljavanje azbesta zabranjeno od 1996 godine. Firme koje su proizvodile taj kamen bile su prepune bele prašine koju su radnici udisali godinama. Od toga se može dobiti rak, neki put i posle 30 godina... Danas znamo da će preko 100.000 ljudi umreti u toku sledećih 20 godine. Užas. Verujem da je taj slučaj zaslužio da se ispriča u stripu...
     Kako ste stvorili Septieme Choc?
     Dok sam radio u časopisu, došao sam do zaključka da je došlo vreme da se krene dalje. Niko nije hteo da me podrži, i zato sam krenuo sam, i otvorio svoju izdavačku kuću da izdajem ono što volim. Neću da računam bezbrojne greške koje sam pravio u početku, ali tako se i uči... Malo po malo sam napredovao, ali nisam uspeo da nađem ni jednog distributera koji bi omogućio da se moji stripovi u većem broju knjižara u Francuskoj.
Sve sam morao da radim sam. Prodavao sam stripove po knjižarama, isporučivao, itd. u isto vreme smo dobili nagradu u Angoulemu za strip o azbestu.
Rešiosam takođe da tražim ljude koji bi mogli da financiraju razvoj firme. Poslao sam moj radni plan Luc Bessonu. Sreli smo se i on je pristao da se pridruži mom kapitalu. I tada su počele ozbiljne stvari!!!...

     Ove godine, u Angulemu, tom najvećem festivalu stripa u Evropi, ti si postigao veliki uspeh. Ne samo da si ti lansirao Luc Besson-a u stripu nego si i neke našeh umetnika objavio preko Septieme Choc-a. O tome se mnogo pisalo u Francuskoj. Kako je to sve bilo?
     Super! Neću nikada zaboraviti... Imali smo naš štand, a kad pomislim da sam godinama dolazio sam, i prodavao moje stripove napolje, uprkos kiše i hladnoće... Luc Besson je dosao sa ženom da nam pomogne u komunikaciji. Pomisli koliko je taj čovek zauzet, pa je pak došao... To je bilo vrlo važno za mene. Mnogo ga poštujem. On je pravi "Gospodin".

     Metro France (to je polu tabloid, polu novina koja ima dosta čitalaca) o tebi je objavio u januaru jedan članako koji ze zvao 'Lepa Istorija od Dikeuss', Kakav je to imalo uticaj na tvoj rad?
     Pa nikakav, Neki stari prijatelji su se setili mog broja telefona! smeh... Važno je da publika zna da sve radimo od srca, i koliko možemo... i ako je komplikovano, i ako se ne prodaju neki stripovi, idemo mi dalje i borimo se. To je najvažnije.
     Znamo da ćeš do kraja godine objaviti još jedan album od jednog umetnika iz bivše Jugolsavije: to je Goran Delić. Da li možemo da očekujemo još više takvih novosti?
     Goran je Hrvat. Ja sam Srbin. Stvaramo zajedno budućnost, i važni su simboli, pogotovo u bivšoj Jugoslaviji. Uvek sam smatrao da svi imamo istu istoriju: naši dedovi su radili po njivama, od Pule do Požarevca, i nemamo velike razlike. Ima mnogo talenata kod nas, pa ću se potruditi da se o tome sazna... Ali po mom ritmu. Firma je još mala, treba ići polako, ali sigurno...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    LOVCI I LOVINA
22.05.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi broj bonelijevog stripa Mister No je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Lovci i lovina".

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Zagora !!!

povratak na vrh

    SPOMEN ZLATNOG DOBA
22.05.2008.
Piše: V. Fumeti

     - Uz novu ediciju Komika -

     O zlatnom dobu srpskog stripa, koje je trajalo nešto više od pola decenije, a u predvečerje Drugog svetskog rata, dosta se zna. Pre svega zahvaljujući nastojanjima Žike Bogdanovića i Zdravka Zupana. Sada se njima priključuju i mladi ljudi, urednik edicije Zlatno doba Vuk Marković; dizajner interesantnih korica edicije Ivica Stevanović; Zlatko Milenković, poznat po Strip vestima i urednikovanju u Stripoteci, između ostalog; kao i Dejan Đoković Dekara, koji nas svako malo obraduje edicijama privatne kuće Lavirint, od kojih su najnoviji hit Neustrašiva Zorka i Zabava za celu porodicu.

     Zlatno doba, s podnaslovom Vremeplov kroz svet srpskog stripa, zamišljeno je kao reprintna revija u kojoj će biti nanovo štampani stripovi čuvenih domaćih crtača i scenarista, koji su ostali po strani od uredničkog i književnog interesa u bližoj ili daljoj prošlosti. U prvom broju štampan je strip iz 1939. godine, Maksim u Beogradu Đuke Jankovića, a u drugom Don Kihot Konstantina Kuznjecova, iz 1940. Prva sveska ima 28 stranica, a druga 36. Obe su štampane u crno-belom, originalnom otisku, sa snažnom upotrebom rastera. I vrlo dobro prezentovane, počev od korice, koja svedenim bojama opominje ljubitelja devete umetnosti da je pred njim strip iz arhive, odnosno bogate baštine srpske devete umetnosti. Obe sveske, ili bolje albumi mekih korica, sadrže i propratne tekstove u kojima se govori o davnim premijerama stripova i biografijama njihovih autora.

          Dva prva broja revije, dakle, odlikuju se entuzijazmom i odgovornim odnosom prema domaćoj baštini, ali ih deli pre svega žanr strip priča koje vraćaju na scenu posle blizu sedamdeset godina. Maksim u Beogradu Đuke Jankovića komični je strip o simpatičnom nespretnjakoviću i levom smetalu, ispod čije se jednostavne priče fino nazire nesigurni život u predratnom Beogradu, večne "igre" našeg mentaliteta, uobičajena kriza vrednosti... Kolebljivost između realističkog i grotesknog karaktera stripa u ovom slučaju je dala poseban pečat autorske originalnosti, te se delo Đuke Jankovića i sada može čitati sa simpatijom koja povremeno prelazi u zadovoljstvo odnosno radost.

     U Kuznjecovljevom Don Kihotu privlači pažnju autorova sposobnost da kabastu klasičnu priču prvog romana svetske literature "upakuje" u čitak i pitak relativno kratak strip poštujući osnovne smernice i tokove Servantesove besmrtne komičke epopeje. Ukratko: ovaj Don Kihot je sjajan stari strip, koji je u vreme premijere bio na nivou najboljih stripova koji su se crtali u preratnoj Evropi i Americi.

     Bilo bi neobično važno da ljudi okupljeni oko ovog projekta istraju i imaju uspeha, jer bi se tako obnovili neki od nepravedno u tamu potisnutih dela beogradske strip škole, a ljubitelji devete umetnosti podsetili zlatnog doba, čvrstog temelja svega onoga što će se u stripu dešavati posle Drugog svetskog rata pa sve do danas.

     [Objavljeno: Bestseler, Beograd, br. 53, 23.03.2008.godine]

povratak na vrh

    STRIP: KRVOPIJE
21.05.2008.
Autor: Mladen Oljača
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (44)
20.05.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     LE GRAND JEU T1, T2
     Scenario: Jean-Pierre Pecau
     Crtež: Leo Pilipović
     Delcourt, 2007/2008

     1945. Rat je završen pre četiri godine. Saveznici su, bez pomoći Amerike, pobedili na Zapadu, ali na Istoku sukob još traje. De Gol i Čerčil su prihvatili separatni mir sa Trećim Rajhom, smatrajući da je bolje imati “malog nacistu pod kontrolom, nego velikog staljinistu pred vratima”. Operacija Barbarosa nikada nije postojala, jer je Staljin prvi napao. Crvena Armija se nalazi u predgradju Berlina, a Hitler je napustio vlast i na njegovo mesto je došao Rudolf Hes. Avantura počinje kada “Šarl de Gol”, najlepši dirižabl francuske flote, putujući na redovnoj liniji Pariz-Tokijo, nestane iznad Grenlanda. Potraga za njim je poverena Nestoru Seržu, novinaru Frans Soara i nekadašnjem vojnom pilotu.

     Ohrabren velikim uspehom “Tajne istorije” (ukupan tiraž na francuskom jeziku - 250 hiljada), Peko je napravio novu ezoteričnu mućkalicu alternativne istorije pomešane sa špijunažom i fantastikom. Sabijajući u priču nešto istorije, nešto pop kulture i mnoštvo nasilja, on je načinio nekoherentan svet posejan poznatim imenima i podgrejanom fantastikom. Vodjena iz akcije u akciju, ova priča preuzima stereotipne recepte junaka, pomoćnika i negativaca, a odstupa samo u nepostojanju ženskih likova, što je čest problem Pekoovih scenarija. Kao i obično, njegova karakterizacija likova je stereotipna i karikaturalna, a protagonisti se ponašaju i izražavaju na izveštačen način. Haotičan zaplet, bolji nego u “Tajnoj istoriji”, nije tečno i ritmizirano ispripovedan. Istovremeno, oba albuma pate od starog Pekoovog problema – previše dosadnih dijaloga koji objašnjavaju sve ono što on ne ume da umetne u strukturu scenarija.

     Subotičanin Leo Pilipović (crtač 4. i 5. nastavka “Tajne istorije”), ovoga puta se opredelio za vrlo realistički i živopisan stil. Njegov grafizam je dinamičan, precizan, a kostimi i dekori su prepuni detalja. Nedostatak Pilipovićevog izraza je povremena statičnost u akcionim scenama, kao i nešto grešaka u proporcijama. Uprkos Pilipovićevom talentu, njegov crtački pristup nema mnogo originalnosti, jer je morao da se povinuje komercijalnim zahtevima serijala. Inače, strip serijal “Velika igra” je tipičan proizvod u kome je naracija zamenjena nizom labavo vezanih akcionih scena. Treći i poslednji nastavak serijala “Velika igra” očekuje se do kraja godine.

povratak na vrh

    TREĆI STRIP
19.05.2008.
Piše: Zoran Jović



     IZAŠAO "TREĆI STRIP"
     Danas je iz štampe izašao "Treći strip" -
izdanje Dečije strip radionice iz Glogonja.

     Izdavač: Dom kulture "Mladost" Glogonj

     Produkcija: Alternativni kulturni klub BNS

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
19.05.2008.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
17.05.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Album za 100 godina Tri Ugursuza
www.neorama.com.br/q_frame0pdg.html


SKC: video, šta tamo radi Vladmir Vesović
www.neorama.com.br/q_frame0pea.html


Salon SKCa: naši prijatelji od ComiCat su preneli naš poziv na katalanski jezik
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2008/05...l


Marko Stojanović et alii;
još nisi čitao Vekovnike 2? sigurno onda nisi ni video ovo
www.neorama.com.br/q_frame0pee.html


Leonid Pilipović, intervjuisan u Politici
www.politika.co.yu/rubrike/Kultura/Leonid-u-svetu-strip-umetnosti.lt.html


Slika: Mirko Ilić na Belgrade Design Week
www.designboom.com/weblog/read.php?CATEGORY_PK=&TOPIC_PK=2870


Goran Sudžuka
crta novu seriju Hellblazera
www.neorama.com.br/q_frame0pci.html


Magični Vetar od Darko Perović, ovog meseca, u Brazilu
www.texbr.com/magicovento/mvbrasil/mgcvento071.htm


Deca u liftovima nisu bezbedna: Strip kao opomena, u Beogradu
www.blic.co.yu/beograd.php?id=41051


Gradimir Smuđa, gost u 9ş BDécines
www.neorama.com.br/q_frame0pdx.html


Boro Pavlović: El Nińo 1 i 2 sada se prodaju jeftinije u malom formatu (ja, lično, ne bih kupio)
www.humano.com/humanopocket/fiche_catal.php?id=35487


Boro Pavlović: Četrvrta recenzija za El Nińo 6
www.bdouebe.net/album.php?id=1090


Već kada se o El Nińo govori, evo vam jedan wallpaper
www.bdselection.com/divers/ppelninocouv_1024.jpg


Saša Zograf nama javlja: 2 video snjima u Amadori su izdati u YouTube
www.youtube.com/user/edgarpera


Aleksandar Zograf ove nedelje nas vodi na Jadransko More... ali s druge strane
www.vreme.com/cms/view.php?id=630693


Tonči Zonjić: recenzija za Immortal Iron Fist 14
www.majorspoilers.com/archives/3986.htm/


Marko Đurđević: naslovnica za The Eternals 1
www.brokenfrontier.com/headlines/details.php?id=3383


Goran Parlov: 7 strana od The Punisher 57
comicnewsi.com/article.php?catid=231&itemid=11560


Bojan Kovačević u Nemačkoj: Rubine 10 izlazi u junu preko Epsilona
www.epsilongrafix.de/modules.php?name=News&file=article&sid=53


Otvorena Druga Izložba bh. strip crtaca (u slikama)
stripopeka.wordpress.com/2008/04/22/otvorenje-izlozbe/


Enki Bilal: 21 slika filma Nikopola
www.neorama.com.br/q_frame0pdn.html


Enki Bilal: game Nikopola stiže u SADu
www.mcvuk.com/press-releases/37054/Got-Game-Entertainment-...


Odlična novost za našeg Marka Šunjića: Lucrecia Martel (nemoguće bolje) će da ekranizuje El Eternauta
www.neorama.com.br/q_frame0pcy.html


Stjepan Šejić: 2 naslovnice za Dynamite 1 / 2

Stjepan Šejić: Witchblade 117
topcow.com/store/product.php?productid=1320&cat=0...


Stjepan Šejić: recenzija za Witchblade volume 3
www.comiccritique.com/st/grevSt591.html


ActuaBD intervijujiše Adi Granova
www.actuabd.com/spip.php?article6717

Adi Granov: recenzija za Iron Man: Viva Las Vegas 1
comics.ign.com/articles/872/872444p1.html


Fantom dobijo novi esej na Stripovi.com
www.stripovi.com/ShowHeroPage.asp?Hero=FAN


Sijajan Will Eisner: A Contract with God,na nasem jeziku (čitajte sto pre!)
www.happynovisad.co.yu/strip/index.php?show=2983


Treba da bude dobro za Stjepana Šejića: Witchblade će zaista biti ekranizovana
www.comicbookmovie.com/news/articles/4516.asp


'Mangovski filmi' za 2009
www.animeslovenija.org/index.php?option=com_content&task...


'Maestralan' Dobrosav Bob Živković ilustrira knjigu Kreativnog Centra
www.kreativnicentar.co.yu/za-djake.php?e=85&c=C173


Dobrosav 'Bob' Živković i u PZ: tako se ulazi u...
www.politikin-zabavnik.co.yu/image.php?broj=2935&image=04-01_velika


Evo Dražena Kozjana u odličnoj izdavačkoj kompaniju: Scholastic
www.neorama.com.br/q_frame0pcs.html


Dragutin Dado Kovačević dobio nagradu u Turskoj
caricaturque.blogspot.com/2008/05/results-8th-international-mediterranean.html


Najzad je tu Etna 75
www.planet.satto.co.yu/aforizmi/etna/etna75/index.htm


Bira Dantas: odobrana adaptacija Slobodana Srdića
www.fotolog.com/biradantas/34122223


'Pozvali smo' Gero da kažemo uvek, Justine Henin!
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2008/05/con-gero-...


Izložba Makhmudjon-a Eshonkulov-a u Osijeku
neorama2.blogspot.com/2008/05/stela-duani-tells-us-...


Palestinci obilježavaju godišnjicu svog egzodusa uz prigodni – crtić
www.filmski.net/vijesti/animirani-film/5559/crtic_...


Dan animiranih filmova u Kanu
www.vecernji.hr/newsroom/culture/3082613/index.do

Kocani Orkestar svira u Sierre!
neorama2.blogspot.com/2008/05/musique-de-macdoine-...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    IZLOŽBA U OBRENOVCU
16.05.2008.
Piše: Strip vesti



povratak na vrh

    STRIPBURGER V MAJU
16.05.2008.
Piše: Stripburger
     Forum Ljubljana, ZAVOD ZA UMETNIŠKO IN KULTURNO PRODUKCIJO, Metelkova 6, 1000 Ljubljana
     tel. +386 1 2319662, fax. +386 1 4338074, core@mail.ljudmila.org, www.stripburger.org


     P. S.: BRATOVŠČINA SIVEGA GOLOBA
     TISKOVINA

     Bratovščina sivega goloba ni ne ilustrirano prozno delo ne strip. Obe veji na papirju tiskanega pripovedovanja se v knjigi mešata v pikareskno piktofikcijo, ki bralca skupaj s šestimi srčnimi fanti z Galebjega otoka pelje od Kornatskih otokov, prek Benetk in Barcelone, do Brazilije, od tam pa se potem z (bržkone) edinim preživelim strmo spusti navzdol v Slovensko Gvajano, na Latvijski Tobago in spet nazaj na železniške tire med Baltskim in Črnim morjem. Pripoved, nezakonsko dete Alice iz Čudežne dežele in Moritza Thomsena, ki na prvi pogled želi biti zgodba o odraščanju, je v resnici ravno nasprotno; zgodba o neodraščanju, predvsem pa priča o veliki ljubezni in spoštovanju, pravzaprav že kar obsedenosti s klasičnim delom slovenske mladinske književnosti. Avtentični dokaz, da za fan fiction ne potrebujemo televizijskih nadaljevank z vesoljskimi ladjami, temveč zgolj nedolžno, v socialnem razvoju zaostalo človeško dušo, nekaj vezanih letnikov Obzornika, Radarja in Pionirja (odpisanih iz lokalne splošnoizobraževalne knjižnice), star pisalni stroj in šop po eni strani nepopisanega papirja. Uredil in podobe priskrbel J. Klemenčič.
     O P. S. ni znanega veliko. Rojen je bil v ljubljanskih vzhodnih predmestjih, po lastnih navedbah je končal eno od ljubljanskih gimnazij. V mladih letih je pod različnimi psevdonimi objavil nekaj pesmi. Njegove pripovedi o potovanjih so (bile) bržkone plod domišljije.
     Jakob Klemenčič živi, dela in počiva v Ljubljani. Rad ima žalostne pesmi in dolge vožnje z vlakom.
     Vključeno v naročnino na revijo Stripburger.
     Vizualni material za novinarje je na voljo na www.ljudmila.org/stripcore/bratovscina/

     V tisku je že zbirka Deveta soba, ustripljena poezija in proza Vinka Möderndorferja, junija pa bo izide prvi del trilogije Na božjastni poti francoskega avtorja Davida B., stripverzijo Na prvem tiru, ki nastaja v sodelovanju med Andražem Poličem (avtor haikujev, soscenarist) in striparjem Davidom Krančanom, ter Stripburger 47.

     HONEY TALKS NA OCX V OSLU
     23. in 24. tega meseca bo v Oslu na Norveškem ponovno potekal zdaj že tradicionalni stripovski festival OCX (Oslo Comics Expo). Glavno prizorišče festivala bo Serieteket, stripovski oddelek na tamkajšnji knjižnici Deichmanske. Eden vrhuncev festivala bo prav gotovo gostovanje slovenske stripovske revije Stripburger s predzadnjo postavitvijo svoje nadvse uspešne razstave Honey talks – stripi po motivih panjskih končnic (razstava bo svojo evropsko turnejo zaključila septembra letos na Poljskem).
     Stripburger bosta zastopala slovenska stripavtorja Matej Kocjan – Koco (tudi eden izmed soavtorjev rzastave) in Gašper Rus, pridružil pa se jima bo hrvaško-ameriški stripavtor Danijel Žeželj, soavtor razstave.
     Festival bo gostil tudi druge priznane stripovske umetnike: domačina Christopherja Nielsena, Johnnyja Ryana iz ZDA ter Manuela Fiorja in Igorta iz Italije.

     4+
     
4+ je najnovejši projekt, ki sta ga zakrivila ZEK CREW in David Krančan (Stripburger), tehnično pa ga je izpeljal Lovro Žitnik.
     Gre za spletno razstavo, ki jo lahko spremljaš dnevno, saj se dogaja v realnem času. Vsak od štirih avtorjev uporablja svojo barvo in cilj je zapolniti digitalni črni kanvas s kompozicijo raznolikih in prepletajočih se grafičnih elementov.
      Več informacij na 4-plus.blogspot.com/

povratak na vrh

    ŠKOLA STRIPA NA YOUTUBE
15.05.2008.
Press: B92

     Škola stripa u SKC-u

     14. maj 2008. | 14:09 | Izvor: B92

     Beograd -- Već šesnaestu godinu za redom u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra radi škola stripa i ilustracije, koja nosi naziv po poznatom strip autoru Đorđu Lobačevu.

    Svakog vikenda, ljubitelji "devete umetnosti" pokušavaju da savladaju osnovne tehnike crtanja i da ujedno pronađu sopstveni stil izražavanja.
     "Crtanjem se bavim ceo život, otkad znam za sebe crtam. Nemam svoj stil pošto još uvek učim, uvežbavam anatomiju i tako to, ali sviđa mi se mnogo stvari - manga, američki stil i to pokušavam da ugradim u svoj stil i da uspem", kaže Stevan Kovačević.
    S obzirom na to da školu stripa pohađaju ljudi različitog uzrasta, strip umetnik Vlada Vesović radi sa svakim ponaosob.
    Tokom godina takav način rada pokazao se najproduktivnijim jer svaki polaznik ima različito predznanje, talenat i interesovanja.
     Strip na našim prostorima ima veoma dugu tradiciju, mada je ova vrsta umetnosti često bila zabranjivana.
     Osamdesete godine su zasigurno bile zlatne godine stripa - veliki broj izdavača i visoki tiraži. Nakon krize koja je počela deceniju kasnije, strip scena poslednjih godina ponovo oživljava.
     "Od 2000. ponovo imamo izdavaštvo, ne onakvo kakvo je bilo nekada, to se više nikada neće vratiti, nažalost. Ali imamo izdavače, naravno Stripoteka, Beli put, Veseli četvrtak, tako da stvari idu na bolje", kaže Vladmir Vesović.
     Iako na domaćoj strip sceni ima mnogo talentovanih i afirmisanih strip autora, većina njih uglavnom radi za francuske i italijanske izdavače jer još uvek nemaju dovoljno sredstava da ovde objavljuju svoje radove.
     U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra veruju da će se to uskoro promeniti i da će možda baš novi polaznici škole dobiti tu šansu.

povratak na vrh

    NOKTURNO U CRVENOM
15.05.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Nokturno u crvenom ". Autori lika su Mauro Boselli i Maurizio Clombo, autor scenarija je Maurizio Clombo, dok je ovu svesku nacrtao Maurizio Dotti.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Mister No !!!

povratak na vrh

    ULTIMATE SPIDER-MAN & X-MEN #44
15.05.2008.
Press: Bookglobe

     ULTIMATE SPIDER-MAN & ULTIMATE X-MEN, broj 44

     Izašao je novi USX broj za mjesec svibanj! U ovom broju Ultimate Spider-Man serijala Spideyu u pomoć pristižu tri prelijepe pripadnice X-Mena te zajedno pokušavaju riješiti problem zvan Geldoff.
     A u Ultimate X-Men serijalu dolazi do konačnog raspleta cijele epizode Blockbuster. Od idućeg broja kreće nova UXM epizoda: Novi mutanti. Požurite na najbliži kiosk po svoj primjerak!



povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
15.05.2008.
Priredio: NVO Strip klub

     -Postovani prijatelji i ljubitelji stripa!
     U toku su pripreme za ovogodisnji Kotorski Strip Festival radnog naziva Kotor Strip Party 2008 god.
     Pozivamo sve zaniteresovane da nam najkasnije do 02.Juna 2008 god.dostave svoje ideje predloge i sugestije u kakvom svijetlu zele da vide ovogodisnji strip festival u kotoru kada ce biti izdat Konkurs i uslovi, naseg festivala.
     Detaljnije informacije o organizovanju festivala mozete dobiti putem tel:068-702-660.,ili na e-mail organizacije NVO: Strip Klub: "Andrija Maurovic" Kotor; E-Mail: ilko.m@cg.yu.
     Molimo sve zainteresovane i autore iz zemalja okruzenja da sa svojim ucescem uvelicaju ovogodisnji strip festival u Kotoru.
     Projekat Kotorskog Strip Festivala su podrzali Ministarstvo Kulture rep. Crne Gore.Sekretarijat za Kultur opstina k0tor

povratak na vrh

    DUGA DEVETKA #1
14.05.2008.
Press: Mazos

     Poštovani prijatelji,

     na početku smo 1. broja jedinog strip izdanja na internetu ovakve vrste. Želja nam je da okupimo sve autore i poklonike 9. umetnosti sa bivšeg exYU prostora, pa vas pozivamo da nam se pridružite downloadovanjem mesečnika "Duga Devetka", a naravno bilo bi nam drago da nam u što većem broju šaljete i svoje radove.

     Ujedno bi se zahvalili svim autorima koji su se na naš poziv odmah odazvali poslavši nam bez ustezanja svoje stripove.

     Ovo bi bilo ukratko uz 1.broj o našem projektu "DUGA DEVETKA". Do sledećeg meseca vas srdačno pozdravljamo.

     REDAKCIJA (click here e-mail)
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 15,178 KB;
     Duga Devetka # 1

povratak na vrh

    STRIP: KRVOPIJE
14.05.2008.
Autor: Mladen Oljača
    MAFESTU U SUSRET
13.05.2008.
Piše: Strip vesti

     Mafest se približio neviđenom brzinom, i sada kada vidim da se ljudi pakuju za put shvatam da je više nego krajnje vreme da Vas podsetimo na ovu sjajnu manifestaciju. Prenosimo vam program manifestacije i dajemo vam linkove ka Mafestovoj stranici www.mastripfest.com, kao i na stranice na kojima su predstavljeni specijalni gosti festivala: Alfonso Font, Gianfranco Manfredi, Bruno Ramella, Darko Perović, Jamie Delano, Goran Sudzuka, Fabio Civitelli. Sledi PROGRAM gde ćete moći da videte da će tu biti još mnogo drugih gostiju i zanimljivih ličnosti za sresti...

ČETVRTAK, 15.05.2008.
Od 21.00 do jutra…
Zagrijavanje u Book Cafeu: DJ Butch
22.30
Jamie Delano i Goran Sudžuka (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe

PETAK, 16.05.2008.
09.00 – 11.30
Radionice s najmlađima: Darko Macan, Tihomir Tikulin Tico, Frano Petruša - Dječji vrtić «Ciciban» + OŠ «Oca Petra Perice»
12.00 – 14.30
Crtanje uživo na rivi: Svi domaći autori – Kavana Central
15.00 – 17.00
Hermann & Bane Kerac (razgovor ugodni + potpisivanje) – Cafe Bar Memory (Hotel Meteor)
17.15 – 18.30
Koktel dobrodošliceHotel Park
18.30 – 19.30
Tribina: Gianfranco Manfredi, Darko Perović & Bruno RamellaHotel Park, kongresna dvorana
19.30 – 20.30
Tribina: Fabio Civitelli & Lucio FilippucciHotel Park, kongresna dvorana
22.30
PUK nadopunjava MaFest – koncerti: Adastra, Logo, Tied upArt Cafe
01.00
MaFest After Hour Party Cocktail Bar IVANA & Beach Bar ĆABO

SUBOTA, 17.05.2008.
10.00 – 12.00
Gianfranco Manfredi, Darko Perović & Bruno Ramella (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
12.00 – 14.00
Alfonso Font (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
15.30 – 17.30
Fabio Civitelli + Lucio Filippucci (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
18.00 – 18.30
Humanitarna aukcija originalnih crteža: «Od srca za malu Srđanu» Hotel Park, kongresna dvorana
18.30 – 19.30
Tribina: Jamie Delano & Goran SudžukaHotel Park, kongresna dvorana
19.30 – 20.30
Tribina: Alfonso FontHotel Park, kongresna dvorana
22.30
MaFest koncerti: «Natural» + «Vatra» + MaFest After Hour Party Cocktail Bar IVANA & Beach Bar ĆABO

NEDJELJA, 18.05.2008.
09.30 – 12.30
Svi specijalni gosti i svi domaći autori (razgovor ugodni + potpisivanje) – Hotel Park
13.30 – 16.30
Sportski MaFest: Turniri u malom nogometu i basketuSportski centar Makarska
16.30 – 20.00
Neformalno druženje autora, posjetitelja i organizatora te razgovor o MaFestu 2009. - Cocktail Bar IVANA & Beach Bar ĆABO
22.30
Završni MaFest partyBook Cafe

MaFest 2008. - IZLOŽBE ORIGINALNIH CRTEŽA (16.-18.05.2008.):
Alfonso FontArt & Craft
Goran SudžukaBook Cafe
Fabio Civitelli, Darko Perović & Bruno RamellaGalerija «Gojak»
“Strip na omotu rock albuma” - Cafe bar «Kačić»

BURZA STRIPOVA (16.-18.05.2008.):
16.05. – Hotel «Park» (15.30 – 20.30)
17.05. – Kačićev trg / Book Cafe (09.30 – 17.30) & Hotel «Park» (18.30 – 20.30)
18.05. – Hotel Park (09.30 – 13.30)

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (43)
13.05.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     Le Poulpe 8
     La disparition de Perek
     Scenario: Hervé le Tellier
     Crtež: William Henne
     Six pieds sous terre, 2001

     Nagoreli leš Philippa Pereka bačen je u žbunje na periferiji Pariza. Policijska istraga ne nalazi nikakvu kriminalnu prošlost, niti krivično delo vezano za ubijenog studenta. Gabriel Lecouvreur, zbog "mnogobrojnih i dugih ruku" zvan Hobotnica, nezadovoljan tajanstvenim ubistvom, kreće u potragu za istinom. Zahvaljujući upornosti i vezama, on otkriva da je Perek klon, čija je svrha bila da bude ubijen i da mu se izvade organi neophodni "roditelju".

     Serijal "Hobotnica", inače fenomen francuske popularne književnosti, započet je 1995. godine i zamišljen kao niz kriminalističkih romana sa zajedničkim junakom, Gabrielom Lecouvreurom. Posebnost serijala jeste da svaku knjigu piše drugi autor, pridržavajući se zadatih elemenata. Struktura romana serijala "Hobotnice" utvrdjena je na samom početku. Radnja se otvara ubistvom, identitetom žrtve i pitanjem ko je ubica. Gabriel o ubistvu saznaje u svojoj omiljenoj kafani i kreće u akciju. Potom, on mora da sretne Chéryl i Pedra, a tokom dogadjanja, on svakako treba da nadje vreme da pročita jednu knjigu filozofije ili poezije i da popije jedno pivo koje ne bi trebalo da bude obična točena krigla. Tokom akcije Hobotnica mora da dobije batine, da pogreši u istrazi, a potom da razreši slučaj. Kraj se odigrava u Gabrielovoj omiljenoj kafani u kojoj je i saznao za slučaj.

     Uspeh kod publike doneo je filmske i strip adaptacije serijala. "Perekov nestanak", osmi nastavak strip serijala "Hobotnice", uradjen je po romanu Hervéa le Telliera, matematičara i novinara, koji se pored profesorskog zanimanja, bavi i pisanjem romana. Napisan, prvenstveno, kao 89. avantura Hobotnice, on je potom scenarizovan i za strip. Za crtača je odabran Belgijanac William Henne, inače autor, ne samo stripova, nego i crtanih filmova. Njegov grafizam je vrlo ekspresivan i ne sledi stereotipe drage komercijalnoj produkciji. Originalni kadrovi, zanimljiva montaža, radikalne elipse i varijacije u grafizmu, čine njegov izraz istovremeno dinamičnim i poetičnim.

Serijal o Gabrielu zvanom Hobotnica, čoveku na ivici zakona, modernom osvetniku i anarhisti, nalikuje na stilske vežbe. Medjutim, kako je do sada izašlo oko dve stotine pisanih romana i 18 grafičkih novela, a medju autorima se nalaze i najveća imena francuskog detektivskog žanra, ovaj serijal zaslužuje pažnju čitalaca i kritike.

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
13.05.2008.
Priredio: ZULK


     ZDRUŽENJE USTVARJALNIH LJUDI NA PODROČJU KULTURE
     Valvasorjeva 26, 2000 MARIBOR
     pisarna: Orožnova 5, 2000 MARIBOR,
     tel: 02 252 12 57, email: zulk00@yahoo.com
     www.zulk.si

     VABILO NA STROKOVNO USPOSABLJANJE ZA MENTORJE DELAVNIC STRIPA

     Združenje ustvarjalnih ljudi na področju kulture ZULK vas obvešča, da bo organizirana delavnica Snelkurs stripa za mentorje. Strip se vse bolj uveljavlja kot medij v procesu izobraževanja in izražanju stališč, striparska subkultura pa se v SV Sloveniji le počasi razvija. Strip vzpodbuja razvoj ustvarjalnosti, posameznikove enkratnosti in njegovega domišljijskega sveta. Vsemu temu šolski programi pogosto ne polagajo dovolj pozornosti, zato je izvedba neformalnega izobraževanja s tovrstnimi vsebinami nujna. Vodja projekta je Ciril Horjak sicer sodelavec Strip cora, ki že več let vodi delavnice stripa, riše za medije (npr. Sobotna priloga v Večeru) in izdeluje stripe z izobraževalno vsebino (npr. za informiranje sodelavcev gostinskega podjetja o higieni v kuhinji), je idejni in umetniški vodja projekta Temna stran mavrice – strip o odraščanju, ki ga je financiral ZZV Ravne na Koroškem. Projekt Šnelkurs stripa je bil v letošnjem šolskem letu uvrščen v Katalog obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti za srednješolce, kar je tudi eden izmad razlogov za izobraževanje mentorjev, ki bodo lahko pokrivali to področje. Delavnica bo v Mariboru konec meseca maja. Točen datum in naslov bomo še objavili. V kolikor ste zainteresirani za delavnico oz. imate kakšna dodatna vprašanja, nas kontaktirajte na 02/252 12 57 ali zulk@zulk.si. Prosimo, da posredujete vabilo morebitnim zainteresiranim. Osnovni načrt izobraževanja je podan spodaj. Najlepše se vam zahvaljujem in vas vljudno vabim na izobraževanje Snelkurs stripa.
     Lep pozdrav,
     Polona Červek
     ZULK, programska sodelavka.

Osnovni načrt izobraževanja:
1. dan: Delavnica se začne s kratkim testom o stripu, kjer lahko vsak udeleženec spozna, koliko zna. Sledi predavanje o zgodovini stripa, stripovskem jeziku in stripovskem liku. Med predavanjem odgovarjajo na vprašanja, razmišljajo in ugotavljajo. Predavanju sledi odmor. Po odmoru vsi udeleženci, tudi predavatelji, rišejo jam-session: vsak risar naredi eno sličico in list poda sosedu, da nadaljuje zgodbo. Jamu sledi pogovor o zgodbah. Mentorji predstavijo, kako se v dialogu oblikuje zgodba. Udeleženci doma narišejo osnutek kratkega stripa, dolgega 3 sličice.
2. dan: Mentorji (Ciril Horjak in trije mentorji mlajše generacije, ki se bodo v pričujočem projektu uvajali) pregledajo osnutke zgodb in predstavijo načine, kako oblikovati učinkovit stripovski lik. Udeleženci si ogledajo mini stripe domačih in tujih avtorjev in ugotavljajo kulturni pomen te drobne subkulture. Nato skicirajo in dodelajo stripovski lik, ki so ga izumili za svojo zgodbo. Ko končajo osnutek s svinčnikom, stripe dokončajo s tušem in peresom. Kratke stripe, ki so jih pripravili, udeleženci ob pomoči mentorjev zmontirajo in obojestransko fotokopirajo. Stripe spnejo in obrežejo, tako da nastanejo male striparske knjižice. Vsak udeleženec dobi svoj izvod skupnega izdelka.

Mentorji-udeleženci delavnice bodo imeli možnost predstavitve in analize svojega načina predavanja.

Vsak udeleženec delavnice prejme tudi knjižico »Najmanjša velika enciklopedija stripa«.

povratak na vrh

    SINIŠA BANOVIĆ U SKC-u
12.05.2008.
Press: SKC

     SKC Beograd, Srećna Galerija / Happy Gallery
     14.05 - 27. 05.2008.


     Siniša Banović, Beograd
     IZLOŽBA STRIPA I ILUSTRACIJE


     Siniša Banović (Sarajevo, 1979), je jedan od najbriljantnijih beogradskih majstora crteža klasičnog strip izraza, mlađe generacije. Od 1993. godine prolazi sve nivoe potrebnog obrazovanja i prakse, počevši od škole stripa Đorđe Lobačev, Škole za dizajn do FPU u Beogradu na čijem odseku za primenjenu grafiku diplomira 2006. godine. U prvim svojim pojavljivanjima na likovnoj sceni biva nagrađivan, prvo za najbolji klasični strip, na prvom međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2003. godine. Odmah potom, u domenu najbolje ilustracije, Nagradu „Nikola Mitrović - Kokan“, dobija na VII balkanskoj smotri mladih strip autora (Leskovački strip susreti 2005), da bi 2007. godine osvoio i Grand Prix petog međunarodnom salonu stripa u Beogradu.

      Objavljivanje radova počinje naslovnom stranom za prvo izdanje leskovačkog strip magazina „Strip pressing“. Objavljuje kratke strip forme (kaiš, tabla), ilustracije, novinske ilustracije i ilustracije za decu u domaćim dnevnim listovima i časopisima. Neposredno je sarađivao sa francuskom izdavačkom kućom „Septieme Choc“, asistirajući Tihomiru Čelanoviću u crtanju pozadina (background) za strip album „Taxi“. Trenutno je u radu na projektu strip albuma „Dernier voyage dans les glaces“ („poslednje putovanje kroz led“), za istog izdavača.

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
12.05.2008.
Priredio: Vizant

     10-th INTERNATIONAL BALCAN COMIC ART FESTIVAL
     ,,NEW CREATORS”- Bitola -Macedonia


     The “Byzant”—Visual Art Center is organizing the 10-th Annual international Comic art exhibition to be held in Prilep, Macedonia. The topic is ”DREAMLAND”-( Dreams, life, borders, walls, war, sex, food, sports, people, zoo, natural… etc from your country)

1. Participation is open to all artists of comics that currently publish or have published in national or international mass media and not published.
2. Participation will consist of an entry on the topic: "DREAMLAND”. The format can be 21 x 29,7cm - A4 Gallery formate. Send only good laser copy and original (original no return). Each works must bear the signature or initials of the artist at the front, with name, surname, adress, short biography-photo, telephone numberand e-mail address indicated on the back.
3. The entries should be packaged to protect the contents.The organization recommends placing the entry between two pieces of cardboard. Shipping will be paid by the participant. On packaged sign: "PRINT OUT OF VALUE”. The organization is not responsible for any damage caused during shipment.
4. August 28th is the deadline for resident authors in Balkans, and July 21th for participants of the other countries.The entries must be sent to the following address:
     "VIZANT"-Balcan Comic Art Center
     “Dimo Narednikot”;58
     7500-Prilep
     MACEDONIA
     Attn:comic plant

     Tel:++389-48-430-365
     www.vizant.org.mk
     Contact person :Atlas
     e-mail: vizant@mt.net.mk

5. The entries selected by the Committee will be displayed in the 10th annual international exhibition of comic Arts.
6. The entries become part of the “Byzant" - visual art center archive. The entryes may be displayed in all the premises of the "Vizant”-Visual Art center in itinerant exhibitions, and in publications that are periodically published.
7. The "Vizant” - Visual Art center has the right to reproduce and circulate the entries, whenever the authors “s name appears and the main objective is the dissemination of the exhibition or the participation in other activities of the “Vizant” - Art center general in area of art comix, that is to say, catalogues, posters ,the press, web pages, etc… without generating any obligation towards the participating authors.
8. The organization will communicate through its web page or by means of letter the name of the authors whose entry has been received as well as the names of the selected entries. The authors will be informed of accommodation conditions if they want attend the exhibition opening or any acttivities parallel to this event.
9. Once the exhibition has closed in Bitola, Prilep, Veles, all the authors whose work has been selected will receive a copy of the publication made for the exhibition.
10. The organization reserves the right to not exibit those entries considered to be an affront to individual or collective rights.
11. Awards:
     -GOLDEN ,,BYZANT ,,
     -SILVER ,,BYZANT,,
     -BRONZE ,,BYZANT,,
Special awards and invited to 7 artists on international comic art collony in Bitola and Prilep – (Marble sea) -Macedonia traveling expenses, visa, accomodation is a to ensure from organizateur.
12. Participation in the exhibition means the complete acceptance of all the above conditions.
13. “VIZANT”-ORGANIZATEUR IS A UNITED WHO PUBLISH CATALOGUE ART BOOK MIN.160 PAGES AND AFTER EXHIBITION SEND BOOK TO ALL SELECTED COMIC ARTISTS PARTICIPANTS WITHOUT WHERE LIVING IN PLANET.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
12.05.2008.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
10.05.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Marko Đurđjević, Goran Sudžuka i Darko Macan
u Erlangen 2008
neorama2.blogspot.com/2008/05/von-panini-comics-comic-salon-erlangen.html


Nizozemska: naš Mr. Stocca, zvezda Zone 5300 [em holands]
www.neorama.com.br/q_frame0ozf.html


Sastanak sa Leonidom Pilipovićem u Amiensu
www.canalbd.net/index.php?id=947


Aleksandar Zograf u Vremenu, ove nedelje prepričava jedan slučaj koji je izdala Politika u 1937
www.vreme.com/cms/view.php?id=626561


Darko Macan se slikao sa Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo u Milanu
www.darkomacan.com/dnn/Home/tabid/36/...


Adi Granov: 6 strana od Iron Man: Viva Las Vegas 1
http://www.neorama.com.br/q_frame0oyt.html


Adi Granov u Nemačkoj: 100% Marvel 34
www.comicguide.de/php/aktuell.php?id=...


Zoran Janetov će biti u Erlangen, 23 i 24/05
www.splashcomics.de/php/messen/signierstunden/19/comic_salon_erlangen_2008


Esad Ribićc u Francuskoj: recenzija za Silver Surfer: Requiem
www.bdgest.com/chronique-2871-BD-Silver-surfer-requiem-.html


Goran Parlov: inteligentna recenzija za The Punisher 54
www.comicbookbin.com/The_Punisher_054-054.html


Eto, naš Stuart Kolaković poznat već u SADu: verujemo da će preko ovog posta (o tome smo vama već govorili) on tamo biti mnogo poznatiji...
www.fantagraphics.com/index.php?option=com_myblog&show=Stuart-Kolakovic-s-...

Diego Aranega (hrvat po reklu) počinje novu seriju
www.neorama.com.br/q_frame0pav.html


Boro Pavlović: druga recenzija za El Ni�o 6
www.coinbd.com/view_album.php?num_bd=8921

Pa i treća
www.bdselection.com/php/chronique.php?rub=...


Marko Đurđević: naslovnica za Mighty Avengers 13
i.newsarama.com/marvelnew/May08/previews/...


Marko Đurđević: naslovnica za Thunderbolts: Reason in Madness One-Shot
i.newsarama.com/marvelnew/May08/previews/...

Marko Đurđević: naslovnica za Ghost Rider 25
www.comicartcommunity.com/gallery/details.php?...

Marko Đurđević: naslovnica za Mighty Avengers 16
www.comicartcommunity.com/gallery/essionid=...

Novi strip Zorana Matića Mazos-a , na mrežzi
bp0.blogger.com/....../strip-basna-mazos-.jpg


Peđa Slavni ima puno svojih stripva Laramadžije, na svom blogu
www.larmadzije.blogspot.com/


Salon Stripa SKCa: poziv na turskom
http://kozyurt.blogspot.com/2008/04/6-belgrad-bant-karikatr-izgi-yk-yarmas.html


Još Salona: Drugi tekst na italijanskom, izdat u Lo Spazio Bianvo
www.lospaziobianco.it/4680


Izložba i konkurs za Stripotekin rođendan
www.popboks.com/vest.php?ID=7289


Veles 2008: poziv na nasem jeziku
www.rastko.org.yu/rastko/delo/12560


Medjunarodni konkurs mange
www.animeslovenija.org/index.php?option=com_...


Na predloženoj listi dela koja je izabrala komisija srpskog ministarstva, prvi put se nalaze grafičke novele i knjige-stripovi !!!
www.neorama.com.br/q_frame0pbc.html


Dylan Dog (najzad) ekranizovan
www.mtsmondo.com/entertainment/gossip/text.php?vest=96500


Tintin na srpskom
www.b92.net/kultura/knjige/vesti.php?yyyy=2008&mm=05&nav_id=296952


Carlos Trillo i Cacho Mandrafina: Spaghetti Brothers 4, preko Libellus-a
www.happynovisad.co.yu/strip/index.php?show=2914


Izdat Spektakularni Spider-Man 9
marvelfanklub.blogspot.com/2008/05/spektakularni-spider-man-broj-09.html


Mirko Ilić: izložba u Zagrebu
www.mdc.hr/kalendar.aspx?t=i&id=3493&d=5-5-2008


Izložba daje uvid u crtačku vještinu Ivana Meštrovića (u povodu 125. obljetnice njegovog rođenja)
www.mdc.hr/kalendar.aspx?t=i&id=3483&d=8-5-2008


Buenos Aires: 130 crteza hrvatskih umetnika u Palais de Glace (bolje, samo ako bi bilo u MALBA)
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2008/05/130-dibujos-de-artistas-croatas-en-bs.html


Syria 2008: 2 nagrade za Jugoslav Vlahović
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2008/05/and-bi-winner-isjugoslav-vlahovic.html


Nagrađen Jugoslav Vlahović i u Kanada
www.blic.co.yu/kultura.php?id=40167


Jugoslav Vlahović dobio 'certificate of excellence' na konkursu 'Rewriting History'
www.tabrizcartoons.com/en/detail.asp?ID=800


Miroslav Kostić ilustrira games za Veliku Britaniju
mickeykostic.blogspot.com/2008/05/cozy-games-ltd.html


Danilovgrad:
galerija karikature koje su dobile nagrade
azcartoon.bravehost.com/monte_2008.htm


Nosorog 60 je vec tu
www.nosorog.rs.sr/51-60/60ns1.html


Prepun informacija, tu je vec Kiks 17
www.artija.net/kiks/kiks2008.html


Konkurs
koji je organizovao Petar Pismetrović ima (dobru) galeriju na mreži
www.tabrizcartoons.com/en/detail.asp?ID=791

Češka: poziv za katikaturista od ČUK-a
www.neorama.com.br/q_frame0ozo.html

Animafest sa 500 filmova
www.filmski.net/vijesti/animirani-film/5550/kratki_animafest_s_500_filmova


Japanci će biti prisutni na Animafestu
www.animeslovenija.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1218&Itemid=...

'Iron Man' zaradio je 32,5 miliona dolara prvog dana
www.mtsmondo.com/entertainment/gossip/text.php?vest=96023


Prvi Wolverine and the X-Men Trailer
marvelfanklub.blogspot.com/2008/05/novo-dolazi-nam-i-x-men-ludilo.html


Dr Seuss u bioskupu: recenzija za odlicnog Hortona
http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6436


Ponyo, nova Miyazakijeva animirana bajka
http://www.filmski.net/vijesti/animirani-film/5526/nova_miyazakijeva_animirana_bajka


Dolazi Spid Rejser
www.b92.net/kultura/film/premijere.php?yyyy=2008&mm=05&nav_id=293188


Zgraf 10: Međunarodna izlo�ba grafičkog dizajna, u Zagrebu
www.neorama.com.br/q_frame0ozl.html


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
09.05.2008.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    WILL EISNER U DOMAĆEM RUHU
08.05.2008.
Press: Vedis

     UGOVOR S BOGOM konačno pred čitateljima

     U izdanju zagrebačkog nakladnika „Vedis“ nedavno su se pojavile dvije knjige stripa, zapravo grafičke novele legendarnog Willa Eisnera (1917-2005).

     Prva od njih je vjerojatno najslavnija i najpoznatija grafička novela svih vremena UGOVOR S BOGOM („Contract with God“), koja je prije tridesetak godina lansirala tu novu umjetničku formu – priču u slikama visoke umjetničke vrijednosti namjenjenu ozbiljnijem čitanju.
Drugi je kontraverzna ZAVJERA – TAJNA PRIČA O PROTOKOLIMA SIONSKIH MUDRACA, grafička novela koju je Will Eisner dovršavao posljednjih mjeseci i godina svog života, a za koju je predgovor napisao Umberto Eco.

     UGOVOR S BOGOM (200 stranica, tvrdi uvez)

     Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da je prije trideset i koju godina Will Eisner imao teškoća sa pronalaženjem izdavača za svoje – kako će budućnost pokazati - kapitalno djelo, „Ugovor s Bogom“. Izdan bez pompe 1978., ta grafička novela stekla je popularnost o kakvoj niti sam Eisner nije mogao sanjati, te je nadahnuo cijelu novu generaciju umjetnika stripa i književnosti koji su se predano počeli baviti ovakvom formom i ozbiljnijim temama, oslobođeni predrasuda da strip može biti ili humorističan ili pun akcije.

     O grafičkoj noveli UGOVOR S BOGOM vjerojatno svi znaju sve, ali podsjetimo se – riječ je o slojevitom i sugestivnom autorovom sjećanju na aveniju Dropsie – mitsku ulicu New Yorka, kakvom je on pamti iz svog djetinjstva u vrijeme „Velike depresije“.
          Glavni lik uvodne priče (prema kojoj je knjiga nazvana), vrlo religiozni i predan židov Frimme Hersh upravo u toj aveniji, na broju 55, prvo izgubi kćer, a potom razvrgava ugovor sa svojim tvorcem i postaje nemilosrdni trgovac nekretninama. U istoj toj aveniji, ulični pjevač nalazi priliku za uspjeh u ostarjeloj pjevačkoj divi s kojom se sprijateljuje, ali je toliko izgubljen u boci i naviknut na nesretan malograđanski život da tu (zadnju) priliku upropaštava. Ta avenija je poprište i slijedeće priče, u kojoj proračunata djevojčica naumi ukloniti kućepazitelja iz zgrade u kojoj živi, te mu prvo otruje psa, a potom i njemu pošalje policiju za vrat, iskoristivši njegovu nastranu opsjednutost seksom…

     Poznati američki urednik stripa Denis Kitchen za „Ugovor s Bogom“ je kazao da osim što je fascinantna, esejistička kronika univerzalnog iskustva života u Americi, usto je i Eisnerovo najsugestivnije i najznačajnije djelo. Eisnerov kolega Jules Pfeiffer ističe kako autor za razliku od ostalih stripaša u svojim grafičkim novelama kreira raspoloženje, atmosferu i nenadmašan osjećaj stvarnosti, a da je to najočitije u „Ugovoru s Bogom“.

     Knjižarska cijena knjige je 20 eura, a izdavač čitateljima „Strip vesti“ omogućuje prigodan popust od 25 posto, znači – cijena je 15 eura.


     ZAVJERA (156 strana, tvrdi uvez)

Radeći „Zavjeru – tajnu priču o protokolima sionskih mudraca“ posljednje dvije godine svog života, Will Eisner uhvatio se zadaće koju je smatrao jednom od najvažnijih u čitavoj svojoj karijeri. Podršku u tome pružio mu je i proslavljeni talijanski književnik, sveučilišni profesor i intelektualac svjetskog ugleda Umberto Eco, koji je napisao predgovor za „Zavjeru“, za koju vlasnik autorskih prava zahtijeva od svakog izdavača da ga obavezno objavi u knjizi.

Uznemiren činjenicom što su se „Protocols of the Elders of Zion“, koji su se shvaćali kao doslovni planovi židovskih vođa o preuzimanju svijeta, nastavili izdavati i širiti među milijunima ljudi diljem svijeta, Eisner se nadao da će njegova grafička novela zaustaviti tu izmišljotinu.

Stoga autor vodi čitatelja na putovanje koje počinje krajem 19. stoljeća u Parizu, gdje agent ruske tajne policije slučajno nailazi na starije filozofsko djelo, koje prepisuje, najčešće od riječi do riječi, stvarajući novi dokument koji je trebao implicirati da židovski vođe i bankari stvaraju nečuvenu zavjeru.

Smišljeni kao antisemitska propaganda, kojoj je bio cilj da skrene pažnju s represivne politike cara Nikole II., Protokoli su prvi put objavljeni u Rusiji 1905. godine. No, nastala krivotvorina je postigla mnogo više od početnih ambicija svojih tvoraca. Vremenom je ova laž postala opće prihvaćenom istinom i nitko nije mogao zaustaviti daljnje objavljivanje djela.

     Predstavljajući cijelu povorku povijesnih ličnost koja uključuje, između ostalih, cara Nikolu II., Adolfa Hitlera, Henryja Forda, Will Eisner izuzetno snažno, umjetnički nadahnuto i uvjerljivo opisuje rađanje moderne antisemitske ideje kako je vidi kroz širenje samih Protokola.

     Nažalost, Eisner je umro prije nego što je mogao vidjeti hoće li njegova grafička novela imati učinak kojem se nadao, a želio je samo jedno – da „Zavjera – tajna priča o protokolima sionskih mudraca“ bude “još jedan čavao u lijes ove strašne vampirolike prijevare”.

     Hrvatska je jedna od prvih europskih zemalja koja je izdala ovu grafičku novelu.

     Knjižarska cijena knjige je 20 eura, a izdavač čitateljima „Strip vesti“ omogućuje prigodan popust od 25 posto, znači za njih je cijena 15 eura.

     Napomena: za čitatelje koji se odluče kupiti direktno kod izdavača (www.vedis.hr; 385-1-3640-868) cijena za obe knjige iznosi samo 25 eura.


povratak na vrh

    UBICA VEŠTICA
08.05.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, četvrti po redu, broj Dilan Doga je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Ubica veštica ".

     izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dampyr!!!

povratak na vrh

    MARKETPRINT NEWS
07.05.2008.
Pres: Marketprint


STRIPOTEKA 1041

mart, 2008.godine

Hans "Gladijatori"
scenario: A.P. Duchâteau; crtež: G. Rosinski


Crne priče "Crni as"
Autor: Alfonso Font


Džoe Bar Tim
Tekst i crtež: Stéphane Deteindre


Hogar strašni
autor: Dik Browne

Titef
Tekst i crtež: ZEP

povratak na vrh

    KIKS #17
07.05.2008.
Piše: Zoran Matić

               Elektronski mesečni časopis KIKS + IKAR

               KIKS (Karikatura i Kratki Strip)
               IKAR (Izdavačko Kreativna Artistička Radionica)

               www.ARTiJA.net & SATIR & KIKS,

               Od nedavno KIKS u dve verzije, manjoj za brzo skidanje i gledanje u pretraživaču i veći,
               pdf upakovan, sa kvalitetnijom rezolucijom i time većim užitkom pri pregledavanju priloga !!!
               Na isti način će biti postavljeni i prethodni brojevi.

               www.artija.net/satir/91-100.html Elektronski mesečni časopis KIKS + IKAR
               www.artija.net/kiks/kiks2008.html

en: click & view
new KIKS.pdf
in web browser
sr: klikni i pogledaj
novi KIKS.pdf
u čitaču weba
(KIKS.pdf, 2.25 MB)
---
DOWNLOAD
Best Quality
(PDF.rar, 8.91 MB;
unrar.pdf, 10.40 MB)
KIKS 17 – maj 2008.

Naslovna: Karikatura, Zoran Matić Mazos - SERBIA;
http://mazos.blogspot.com/
Strana 3: Živojin Pavlović (Paracin – Serbia 1885. – 1950.) "Žikišon" III The Competition of a Caricature and a Short Comic Strip 2008. www.ARTiJA.net
Strana 4: Kosovo is Serbia! Karikature, Milenko Kosanović;
Strana 5: 6th INTERNATIONAL COMICS SHOWROOM CONTEST, BELGRADE;
Strana 6: The Results of the 1st " Molla Nasreddin, Azerbaijan - 2008 International Cartoon Contest;
Strana 7: Karikature, Seyran Caferli - AZERBAIJAN;
Strana 8: 4th International festival of cartoon Solin 2008, CROATIA;
Strana 9: Karikature, Alexei Talimonov - ENGLAND;
Strana 10: Joke for FOR (Fór pro FOR) 2008 Prague - Czech republic, 7th annual open international competition of graphic humour;
Strana 11: Strip, Rene Bouschet - FRANCE;
Strana 12: 28th INTERNATIONAL NASREDDIN HODJA CARTOON CONTEST - TURKEY;
Strana 13 / 14: Specijalno za KIKS, Stela Dušanić Tod - CROATIA, GALERIJA KARIKATURE “OsijeK” predstavlja Vam 69. Izložbu karikature "Karikirana STvaRnoST" hrvatskog karikaturista Siniša Petrović;
Strana 15: Strip, Simon Vučković – MONTENEGRO;
Strana 16: Friend - WebSite; Strip, Achmad Cholid - INDONESIA;
Strana 18 - 27: Strip, Franja Straka - SERBIA;
Strana 28: Strip, Slobodan Srdić - SERBIA

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
07.05.2008.
Autor: Mladen Oljača
    SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN #8
06.05.2008.
Press: Bookglobe

      IZAŠAO JE SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN, broj 08!

     Na kioscima je deveti broj SPSM, hrvatskog izdanja najprodavanijeg i najvećeg Spidey magazina na svijetu!

     U ovom nam broju u goste dolaze neobični junaci - Plašt i Oštrica, te jedan veliki zlikovac - Kingpin! I ovaj broj posvećen je glavnim gostima kako kroz strip, tako i kroz mozgalice, postere i dosjee. Naravno tu je i nova rubrika Bojanka, dok novi strip Mini Marvels preskačemo u ovom broju zbog nedostatka mjesta.

     No zato je tu jedna velika novost, tj. mala škola crtanja koja će vam pomoći da još bolje crtate svog superheroja - Spider-Mana!

     Tu su i vaši crteži, pisma i vijesti iz bogatog Marvel univerzuma. Brzo na kioske po novi SPSM i u kino na Iron Mana!

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (42)
06.05.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     La vie est belle malgré tout
     Scenario i crtež: Seth
     Les Humanoïdes Associés, 1998

     Kupivši jedan stari broj New Yorkera, ilustrator i strip autor Seth, pao je na crtež potpisan imenom Kalo. Iznenadjen i fasciniran, on je započeo pravu detektivsku istragu, tražeći ko se krio iza tog pseudonima. Sethova potraga za nepoznatim ilustratorom je samo povod za melanholično putovanje kroz njegov život, ljubavne veze, odnose sa prijateljima i porodicom, strast prema stripu... Cilj njegove sentimentalne priče je dvostruk. Na površini, on ukazuje na neminovnu promenu stvari i prilika, ali ne ukazuje na promene u ljudima. Njegovi likovi su vidjeni sa distance i površno, jer on od sebe nikako ne uspeva da oseti druge. Njegova egocentričnost je naglašena još na samom početku grafičke novele: "Ja sam previše kritičan... Moji sudovi su postali kategorični i rigidni... Ja sam postao težak. Ja ne želim da razgovaram, nego da propovedam. Kada bih susreo samog sebe, verovatno bih se mrzeo." Tako, središni problem njegove potrage za istinitim identitetom Kaloa, jeste potraga za sopstvenim identitetom i uzrocima nemogućnosti komunikacije sa devojkom, sa prijateljima, porodicom...

     Jednostavnost Sethovog grafizma je samo privid. Prezican, plakatne obrade, jednostavne montaže, utkan u atmosferu i uskladjen sa složenošću scenarija, on podseća na ilustratorski stil 50-ih godina. Struktura pripovesti je uradjena promišljeno, pronadjen je pravilan ritam, ali čitav pristup ponekad ostavlja utisak hladnoće (hotimično ili nehotično?).

     Inače, Seth (pravo ime Gregory Gallant) je Kanadjanin, a njegova grafička novela "Život je lep uprkos svemu" izašla je u okviru serijala "Palooka Ville", koja mu je početkom devedestih godina donela svetsku slavu i priznanje. Seth, pored stripa, radi na ilustracijama koje su objavljivane u poznatim američkim i kanadskim dnevnicima i časopisima.

povratak na vrh

    EMISIJA EMOCIJA U PROZORU
05.05.2008.
Piše: Strip vesti

     Galerija Prozori
     Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1

     EMISIJA EMOCIJA
     Dunja Janković, Irena Jukić-Pranjić, Matija Pisačić,
     Damir Steinfl

     Vidimo na otvorenju, 6. svibnja u 19 sati!

     06.05. - 27.05.2008

     “Emisija emocija” je neformalna umjetnička strip družina koje čine Dunja Janković (Mali Lošinj, New York), Irena Jukić – Pranjić (Bjelovar), Matija Pisačić (Sesvete) i Damir Steinfl (Opatija), usmjerena isključivo prema originalnom autorskom stripu. Združuje se 2005. godine, vezano uz strip – prilog “Emisija emocija” u “Valu”, riječkom listu za kulturu mladih, na Steinflov poziv srodnom autoru i autoricama stripa. Planova u vidu smjerokaza zajedničkog djelovanja u budućnosti nemaju. Uključeni u projekt posjeduju ili ne posjeduju predodžbu o tome što “Emisija emocija” zapravo jest ili što bi trebala biti.

     Više informacija na www.emisijaemocija.com.

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
05.05.2008.
Priredio: Strip Core


     oconnellp@fastmail.fm
     "He bought me ANOTHER soda and he tried to molest me in the SAME parking lot AGAIN!"
     Still accepting submissions for the second illustrated anthology of 'those lyrics that get stuck in your head all day'. Here are some of my favourites so far:
     www.slide.com/r/QBabstrY6D9AHeoNDVoCwREXEZNyEav...
     Submissions can be in colour, greyscale or b&w at A5 300dpi and will go into a ltd edition print book as well being available online.
     Email submissions to thesoundofdrowning@fastmail.fm
     Deadline 1st June.
     Thanks to everyone who's submitted work so far and is planning to and special thanks to Rupert Bonasera who is currently working on what we hope will be an extremely groovy wrap-around cover!
     **Please forward**

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
05.05.2008.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
04.05.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Tonči Zonjić u Marvelu (ali ne sam)
Recenzija za The Immortal Iron Fist 13 [em inglês]
Nekoliko strana od Immortal Iron Fist 14
Njegov sajt

Darko Macan: zašto se tako zove Magični Vetar
www.darkomacan.com/dnn/Home/tabid/36/...


Rim: Aleksandar Zograf, na festivalu Meditaeuropa
www.culturalnews.it/Article.aspx?c=1&a=7957

'Superpowers are real: Goran Parlov', dobar članak na jednom meni do sada nepoznatom blogu
mindlessones.com/2008/05/01/superpowers...


Marko Đurđević: naslovnica za Daredevil: Blood of the Tarantula
www.universomarvel.com/index.php?option=com...

Marko Đurđević: recenzija za Thor 8
comics.ign.com/articles/868/868829p1.html


Boro Pavlović: ako nam nije Humanoïdes Associés daa dobar preview... evo recenzijea odličnog Planete BD za El Niño 6
www.neorama.com.br/q_frame0ott.html


9 metara stripa Stuarta Kolakovića, online!
www.neorama.com.br/q_frame0own.html


Adi Granov, intervijusam u ComicUs
www.comicus.it/view.php?section=interviste&id=168


Stjepan Šejic i Ron Marz, zajedno čak i u Free Comic Book Day
forum.newsarama.com/showthread.php?t=155561


Stjepan Šejic: 6 radova za Top Cow u Julu (čak i novu seriju)
www.neorama.com.br/q_frame0owy.html


Da ne kažete da nikada nemamo vesti na turskom: Stjepan Šejić na New York Comic Con
www.grafikroman.com/?p=913


Rajko Miloševic Gera: Scalped će biti izdat, u Italiji
www.comicus.it/view.php?section=news&id=4518


Esad Ribić: 4a zaredom nedelja da imamo Silver Surfer Reuiem u Evropi
www.planetacomic.net/comics_detalle.asp?Id=...


Pirineji: Smuđa je bio zvezda u Tarbes 2008
www.ladepeche.fr/article/2008/04/24/Tarbes-Smudja-...


Možete da šaljate vaše fanzine za 9ª Feira Internacional do Fanzine, u Almada, Portugal (mada izgleda glupavo da se jedan festival predstavlja preko MySpacea, oni su ipak ozbiljni ljudi)
www.neorama.com.br/q_frame0owv.html


Stan Lee će da stvori još 10 superjunaka
www.popboks.com/vest.php?ID=7238


Zašto da čitate El Eternauta preko Fibre
www.happynovisad.co.yu/strip/index.php?show=2912


Izdat Amazing Spider-Man 3, na našem jeziku
marvelfanklub.blogspot.com/2008/04/nova-asm-knjiga-s-dvije-naslovnice.html


Alan Ford javlja:Dagda i System Comics noviteti:La Fontenove basne 1,2,3 ; Hellboy: Glave / Zbogom, gospodine Tod / Vorkolak ; Vekovnici 2: Pasji životi  (domacih autora)

Film gospođice Satrapi u zagrebackom kinu Grič
www.totalportal.hr/article.php?article_id=193250


Srpski glumac igra strip junaka u filmu "Largo Vinč"
www.blic.co.yu/kultura.php?id=39640


Marvelov trio u Sega igrama
www.danas.co.yu/20070425/commedia2.html#1


Šta sve radi sada Svjetlan Junaković
www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2008,...

Kiks 17 već je na net-u
comics-stripovi-exyu.blogspot.com/2008/04/kiks-...


Bira Dantas-u se jako dopalo što je objavljen u Kiksu
groups.yahoo.com/group/ImagoDays2/message/46841


Tako smo slavili naš Uskrs
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2008/04/...


Konkurs Internacionalnog festivala karikature Vučje
www.neorama.com.br/q_frame0nra.html

Bez podrške, Miroslav Kostić izpravi jedan interesantan animiran film u Novom Sadu
www.neorama.com.br/q_frame0oxe.html


Zagreb: Animafest počinje 31oga
www.neorama.com.br/q_frame0oyh.html


Skopski sajam knjiga, u oktobru
www.skopjefair.com.mk/


Rumun Florin Balaban stvara novi muzej karikature u Luksemburgu
www.neorama.com.br/q_frame0oug.html


Poziv: Kabinet Čudesa je prodajni i upoznajmo-se sajam umjetnika/ca neobičnih vizija, koji rade pomaknute stvari - odjeću, skulpture, torbe, donje rublje, frizure, hranu, nakit, igračke, strip - sve i bilo što neobično i čudnovato!
Sajam će se održati 31.5. u prostoru dvorane Meduza u Voćarskoj 71, a organizator je Dream House, Centar umjetničkog samorazvoja i izražavanja. Oni koji se prepoznaju, neka se jave Maši Žarnic na \n mashashasha@yahoo.com. Ova email adresa je zašticena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript s opisom svojih rukotvorina i nekoliko slika, što prije!


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP ČAJANKA
02.05.2008.
Press: KUD Mreža

     Čajanka za sodobno umetnost,
     5. maj 2008 ob 20. uri v Galeriji Alkatraz


     Tema: Slovenski strip

     Vodita: Zoran Srdić in Jana Putrle Srdić

     Gosti: Aleksander Buh - lastnik striparnice Buch, zbiratelj in ljubitelj stripov, Ciril Horjak - avtor strip albumov Ride in Mostovi 1 in Mostovi 2 , vodja stripovskih delavnic, Katerina Mirović - producentka in založnica izdaj Strip Core / Forum Ljubljana z glavno izdajo revijo Stripburger in avtorskimi strip albumi v zbirkah Republika Strip, Ambasada Strip ..., Iztok Sitar - avtor antologije Zgodovina slovenskega stripa 1927 - 2007 in avtor strip albuma Glave (ter številnih drugih) in Alenka Veler - urednica revij Ciciban in Cicido

     V preteklem letu je Iztok Sitar izdal pregled slovenskega stripa od njegovih začetkov leta 1927 do danes. Od posameznih pionirjev slovenskega stripa je v obdobju zadnjih nekaj let slovenskemu avtorskemu stripu popularnost narasla tako z objavo v različnih periodikah kot tudi v interaktivnem dialogu z občinstvom (npr. Naredi si sam Diarejo v Mladini ali pa Tvoj Cockta strip), kar dodatno vpliva na razvoj subkulture stripa pri nas. Kaj je značilno za slovenski strip, katere zvrsti stripa so najbolj prisotne in koliko se objavljajo, koliko so to delo popularne kulture oziroma umetnosti? K pogovorom o sodobnem slovenskem stripu in njegovi zgodovini smo povabili avtorje, založnike, urednike, zbiralce in ljubitelje stripa, ki so danes med soustvarjalci slovenske strip scene.

     Čajanke za sodobno umetnost so serije projektov diskurzivne narave, ki skušajo vzpostaviti diskurzivno, dialoško in vizualno situacijo na področju sodobne umetnosti in so odprte za vse, ki si želijo konstruktivni stik in drugačen način širjenja znanja, podob in informacij, nekakšen Bahtinovski karneval namenjen menjavi vednosti o aktualnih temah na področju sodobne umetnosti.

     Čajanke pripravljajo Petja Grafenauer Krnc, Jadranka Ljubičič in Zoran Srdić.

Čajanke za sodobno umetnost so v produkciji KUD Mreža /Galerije Alkatraz
in Zavoda za sodobne umetnosti in kulture GULAG
www.kudmreza.org/alkatraz/

povratak na vrh

    MISTERIOZNO SELO
02.05.2008.
Press: Veseli četvrtak
     Novi, četvrti po redu, broj Zagora se može naći kioscima širom Srbije, Naslov nove epizode je "Misteriozno selo".

     izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dilan Doga!!!

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
02.05.2008.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh