ARHIVA VESTI ZA SEPTEMBAR - RUJAN - SEPTEMBER , 2008. GODINE


Godina izlaženja: X Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    DUŠAN PETRIČIĆ - AUTOBIOGRAFIKA
30.09.2008.
Piše: Rastko Ćirić

     Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18
     Retrospektivna izložba Dušana Petričića - Autobiografika

     2 – 26. oktobar 2008.

     Svečano otvaranje: četvrtak, 2. oktobar u 19 časova
     Izložbu će otvoriti: Ranko Munitić, kritičar
     Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, MPU

     Izložba Autobiografika predstavlja pregled opusa srpsko-kanadskog karikaturiste i ilustratora Dušana Petričića (rođen 1946. godine). Tokom protekle četiri decenije, Petričić je objavljivao radove u najznačajnijim srpskim, kanadskim i američkim dnevnim i nedeljnim novinama. Ilustrovao je trideset i tri knjige za decu i odrasle gde je oblikovao grafička rešenja koja su ulepšala detinjstvo mnogim generacijama mladih Jugoslovena i Kanađana. I dalje nastavlja istim tempom! Svake godine se pojavi bar jedna nova knjiga koju je Petričić ilustrovao.
     Karikaturista, ilustrator, dizajner, animator i portretista, Dušan Petričić je prvenstveno humorista koji i dalje pleni specifičnim smislom za duhovit pristup temama kojima se bavi. Njegovo stvaralaštvo tokom boravka u Beogradu postalo je osnov kasnijeg razvoja srpske ilustracije dečijih knjiga, karikatura univerzalnih tema i humorističnih grafičkih rešenja propagadnih materijala (animirane knjižice, plakati, kalendari...). Prelaskom u Toronto, Petričić postaje jedan od vodećih karikaturista i ilustratora knjiga za decu u Kanadi i SAD-u. Na izložbi Autobiografika u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu po prvi put možemo uporediti ova dva dela njegovog obimnog opusa.

    PS. Maja Veselinović nam je poslala i napomenu da je za 9. oktobar predviđeno i stručno vođenje kroz izložbu, što može biti mnogo zanimljivije i od otvaranja.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
30.09.2008.
Priredio: Zoran Đukanović

     Retrospektiva Dušana Petričića

     U četvrtak, 2. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti svečano će biti otvorena retrospektivna izložba karikatura i ilustracija Dušana Petričića.

     Crtež koji je odredio moj budući stil u karikaturi i ilustraciji za decu, 1968. Ova retrospektiva pod nazivom "Autobiografika" predstaviće opus poznatog srpsko-kanadskog karikaturiste i ilustratora Dušana Petričića.
     Ovdašnjoj publici, naročito generacijama koje su odrastale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, nezaobilazno štivo bile su knjige Duška Radovića, Ljubivoja Ršumovića, oplemenjene upravo Petričićevim ilustracijama. Tu je i nezaobilazni "Poletarac", ali i niz karikatura i ilustracija objavljivanih u "Književnim novinama", "Vidicima", "Kekecu", "Večernjim novostima", "TV novostima", "Ekonomskoj politici", "NIN-u", itd. Ilustracija Bitka za Beograd, 1983.
     Tokom protekle četiri decenije, Petričić je objavljivao radove u najznačajnijim srpskim, kanadskim i američkim dnevnim i nedeljnim novinama. Njegova grafička rešenja oblikovala su trideset i tri knjige za decu i odrasle, koja su ulepšala detinjstvo mnogim generacijama mladih Jugoslovena i Kanađana.
     Petričićevo stvaralaštvo tokom boravka u Beogradu postalo je osnov kasnijeg razvoja srpske ilustracije dečijih knjiga, karikatura univerzalnih tema i humorističnih grafičkih rešenja propagadnih materijala (animirane knjižice, plakati, kalendari...). Prelaskom u Toronto, Petričić je postao jedan od vodećih karikaturista i ilustratora knjiga za decu u Kanadi i SAD. Ilustracija Torontians, rubrika Dušan’s World, The Toronto Star, 2007.
     Na izložbi "Autobiografika" u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, koja će biti otvorena do 26. oktobra, biće predstavljeni radovi i iz njegovog beogradskog i kanadskog opusa.
     Retrospektivu prati i reprezentativan katalog, a tokom trajanja izložbe u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovano i stručno vođenje, 9. oktobra.
     Kustos izložbe je Slobodan Jovanović.


     [Objavljeno: www.b92.net, Beograd, 29.09.2008.]

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
29.09.2008.
Autor: Simon Vučković
    IZBOR IZ ŠTAMPE
29.09.2008.
Priredio: Zoran Đukanović

     Kletva na Miki Mausa

     Izvor: FoNet
     Rijad - Brojni muslimanski intelektualci osuđuju saudijskog šeika sirijskog porekla Muhameda Salaha al Mundžida, koji je nedavno izdao fatvu za ubistvo - Mikija Mausa.


     Miki Maus, međutim, može da odahne pošto su se brojni islamski verski velikodostojnici izjasnili protiv fatve kojom se traži "ubistvo" tog Diznijevog junaka crtanih filmova.
     Saudijski šeik Muhamed Salah al Mundžid, poreklom iz Sirije, nedavno je na saudijskoj verskoj TV mreži Al Madž al Islamija gnevno zaključio da je Miki Maus "vojnik Satane" i zatražio je njegovo "ubistvo".
     "Ovaj miš je odvratan lik. Potpuno je pokvaren. Iza njegovog lika krije se sam Satana", smatra šeik i dodaje, kako prenosi Glas Amerike, da je "taj miš očigledno Satanin vojnik".
     Šeik Mundžid, koji je svojevremeno bio saudijski diplomata u Vašingtonu, tvrdi da se deca u arapskom svetu sada "oduševljavaju mišom", dok islam, zapravo, uči da su miševi "nečisti".
     U međuvremenu, Suada Saleh, egipatska sveštenica, takođe poznata TV ličnost, branila je Mikija Mausa i rekla da islam, posle fatve šeika Mundžida, "deluje komično".
     Po njenom išljenju, "pravi miševi trebalo bi da se ubijaju u skladu sa učenjem islama ali Miki Maus je, ipak, lik iz crtanog filma i zahtev za njegovo ubistvo nema nikakav smisao".
     Na TV stanici Al Arabija još jedan islamski duhovnik, šeik Muhamed Duheim, osudio je fatvu šeika Mundžida, tvrdeći da on "nema pravo da govori u ime islama".
     "Moramo u tom pogledu da budemo jasni, mi smo raznolika grupa ljudi iz različitih kultura i svako ko tvrdi da govori u ime islama ne govori u ime svih muslimana", jasan je šeik Duheim.
     Fatva protiv Mikija Mausa je izazvala podsmeh i na Zapadu i navela komentatore brojnih televizijskih programa, pa čak i domaćina večernjeg šou programa Džeja Lenoa, da ismeju taj "ukaz".

     [Objavljeno: www.b92.net, Beograd, 27.09.2008.]

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
27.09.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Mihailo Vukelić, novi srbin u Image Comics-u
www.comicbookresources.com/?page=...
Evo i njegove kratke biografije
www.operagallery.com/artist/VUKELIC_...


Esad Ribić i Adi Granov, gosti u Dublin City Comic Con
profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=...

Renaud Farace već je u Comiclopediji
(od 19 septembra)
lambiek.net/artists/f/farace_renaud.htm


Igor Hofbauer, Dunja Janković, Aleksandar Opačić
i Radovan Popović
, na istoj izložbi, u SADu
www.floatingworldcomics.com/...-croatia-and-serbia/

Goran Parlov: toliko dobar u The Punisher da ga naše
kolege na UBC Fumetti zovu 'naš'
www.ubcfumetti.com/comics/?16595

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    SKC SALON NEWS
27.09.2008.
Piše: Strip vesti


     VIII Međunarodni Salon Stripa u organizaciji beogradskog SKCa još uvek traje, pa ćemo vas samo podsetiti na dešavanja isplanirana za danas i sutra.
     Takođe vam prentosimo i, iz dnevnika Danas, informaciju o salonu koju je plasirala Beta, i dati niz fotografija sa otvaranja ove manifestacije.





     27. septembar, subota
Od 11h, Happy Center SKC: BERZA STRIPA
14h – 17h, Srećna Galerija: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, najeminentniji domaći autori potpisuju stripove posetiocima
18h, Velika sala: ZDRAVKO ZUPAN: VEK STRIPA U SRBIJI, promocija knjige
19h, Velika sala: BART NAUWELAERTS: PREDSTAVLJANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA STRIPA U GANSHORENU (Brisel, Belgija)
20h, Velika sala: ILUSTRACIJA, predavanje, prof. GYÖRGY PÀLFI (Mađarska), Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest

     28. septembar, nedelja
Od 13h, Happy Center SKC: BERZA STRIPA
16h, Velika sala: strip radionica ŠLIC, promocija
17h, Velika sala: Simon Vučković: AKTUELNA CRNOGORSKA STRIP SCENA, razgovor
18h, Velika sala: PROMOCIJE IZDAVAČA: System Comics, Beli put, Dirty Edition, Veseli Četvrtak, Zlatno doba, Ennea, Tink Tank...
20h, Velika sala: TECHNOTISE / EDIT I JA , promocija dugometražnog animiranog filma Alekse Gajića



     Gran pri Međunarodnog salona stripa Alenu Ćurinu

     Autor: Beta

     Alen Ćurin iz Hrvatske dobio je glavnu nagradu Međunarodnog salona stripa u Beogradu, dok je srpski scenarista Marko Stojanović dobio čak sedam nagrada ove manifestacije, uključujući onu za najbolji scenario.

     Na dodeli nagrada u četvrtak uveče u Studentskom kulturnom centru, u sklopu otvaranja ovogodišnjeg, Šestog salona, Ćurin je za svoj strip "Ima me, nema me" dobio dva čeka u ukupnoj vrednosti od 1.000 evra koje mu je uručio gost Salona, britanski crtač Dejvid Lojd. Marko Stojanović(30), rodom iz Leskovca, dobio je za strip "Posao" nagradu za najbolji scenario, a za strip "Lov" je nagrađen u kategoriji klasičnog strip jezika. Pripale su mu i nagrade magazina Sistem komiks i Veseli četvrtak i firme "Kompjuter lend". Nagrada za životno delo uručena je Srećku Jovanoviću, jednom od osnivača izdavačke kuće Dečje novine, koje su u doba SFRJ objavljivale strip edicije kao što su Biser strip, Eks almanah, Gigant, Horor, Ju strip magazin i brojne strip albume.

     U kategoriji alternativnog strip jezika nagrađeni su Bratislav Milenković i Miloš Jakovljević, za svoje ostvarenje "Violent Helix". Za isti strip su dobili specijalno priznanje žirija za inovaciju. Najboljim crtačem proglašen je Dragan Paunović iz Beograda, a specijalnu nagradu Erste banke primili su Miloš Simić i Predrag Vuković za ostvarenje "Tales From The Other Side". U kategoriji učesnika do 15 godina, za "Mladog lava" je proglašena Jelena Vučić, za strip "Papirni aviončić". Ostale nagrade u ovoj kategoriji pripale su Ani Grigorjevoj iz Rusije i devetogodišnjoj Teodori Birmančević, koja je najmlađi učesnik takmičenja. Na takmičenje je stiglo 210 radova iz 32 zemlje sveta. Ovogodišnji žiri činili su publicista Srećko Jovanović, kao predsednik, književni kritičar Vasa Pavković, strip autor Miroljub Milutinović Brada, urednik Strip vesti Zlatko Milenković i pozorišni režiser Kokan Mladenović. Međunarodni strip salon, šesti po redu, trajaće do 28. septembra. Pored Dejvida Lojda, njegov gost je i Amerikanac Met Holingsvort, jedan od najtraženijih kolorista stripova u svetu.



Grupo Senzala • Photo: Predrag Mladenović

Photo: Predrag Mladenović

Srecko Jovanovic, Gyorgy Palfi • Photo: Darko Cvetanović

David Lloyd, Dejan Nikolaj Kraljačić • Photo: Darko Cvetanović

Bart Nauwelaerts • Photo: Darko Cvetanović

povratak na vrh

    SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN #12
27.09.2008.
Press: Bookglobe

     IZAŠAO JE SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN, broj 13!

      Da, izašao je novi SPSM broj (POSTERMANIJA!) koji je prepun super postera! Čak 16 velikih i 2 megapostera! Ovo je dosada neviđen projekt u svijetu stripa kod nas (da vidimo tko će nas slijediti?) te vjerujemo da ćete biti oduševljeni količinom Marvel postera kojima ćete ukrasiti svoje zidove.
     U ovom broju nema stripova i ostalih rubrika jer ste vi tako tražili. Poželjeli ste puno super postera i mi vam ovim brojem ispunjavamo želju. Također se moramo pohvaliti da su u njemu i najveći Spider-Man Megaposteri ikada objavljeni kod nas!
     Kolekcionarsko izdanje!
     A sad brzo na kioske po novi SPSM!

     U IDUĆEM BROJU:
     
Od idućeg broja 14 nastavljamo kao i do sada jedino ukoliko većina čitatelja ne bude željela da postanemo poster magazin poput ovog broja (šala). Cijena je od ovog broja nešto veća (umjesto 15,00 sada je 19,90 kuna) ali vjerujemo da pravom Marveloljupcu to neće jako zasmetati jer ćemo vas u svakom narednom broju pokušati iznenaditi nekim super poklonom. Kojim? Pa provjerite u idućim brojevima, no vjerujemo da ćete biti zadovoljni...
     A sad mala nagradna igra za Marvel superfanove! Dokažite da to i jeste! Kako? Vrlo lako! Pozivamo vas da priložene postere polijepite na svoje zidove i da se fotografirate ispred njih. Pošaljite nam svoje fotke poštom u kuverti ili na e-mail urednika i mi ćemo vas nagraditi te objaviti najbolje fotografije u idućim SPSM brojevima.

povratak na vrh

    NAGRADE SALONA STRIPA
26.09.2008.
Press: SKC

      Konkurs 6. međunarodnog salona stripa

     Broj pristiglih radova na konkurs: 210
     Broj zemalja iz kojih su radovi stigli: 32

     Zemlje učesnice:
     Argentina, Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Ekvador, Grčka, Holandija, Hrvatska, Indija, Iran, Italija, Izrael, Kina, Kipar, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Singapur, SAD, Slovenija, Srbija, Španija, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan i Velika Britanija

     Žiri:
Srećko Jovanović, publicista (predsednik);
Vasa Pavković, književni kritičar;
Miroljub Milutinović Brada, strip autor;
Zlatko Milenković, urednik Strip vesti;
Kokan Mladenović, pozorišni režiser

     Nagrade

Grand Prix

Alem Ćurin: Ima me – nema me

Najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika
Marko Stojanović (scenario) i Mijat Mijatović (crtež i kolor): Lov

Najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika
Miloš Jakovljević (scenario) / Bratislav Milenković (crtež): Violet Helix

Najbolji scenario
Marko Stojanović (scenario) / Ivan Šainović (crtež i kolor): Posao (Job)

Najbolji crtež
Dragan Paunović (bez naslova)

Specijalna nagrada žirija za inovaciju

Miloš Jakovljević (scenario) / Bratislav Milenković (crtež): Violet Helix

Mladi lav
Jelena Vučić: Papirni aviončić

Specijalna nagrada žirija za najbolju ideju
Jelena Vučić: Papirni aviončić


Specijalna nagrada žirija za zreo i maštoviti izraz

Anna Grigoryeva (Rusija): The Game (Igra)

Specijalna nagrada žirija za najmlađeg učesnika
Teodora Birmančević (9 godina): Teodorin rođos

     Nagrade sponzora i prijatelja Salona

Nagrada stripoteke

Marko Stojanović (scenario) / Ivan Šainović (crtež i kolor): Posao (Job)

Nagrada izdavačke kuće System Comics, Beograd
Vladimir Veljašević (Bez naslova)
Marko Stojanović (scenario) / Ivan Šainović (crtež i kolor): Posao (Job)
Marko Marković: Ne slušaj zlo

Nagrada magazina Strip Pressing
Ivan Stojković: Zamka
Dragan Paunović (bez naslova)
Milo Milan Đilas: Poema


Nagrada strip edicije Veseli četvrtak
Milorad Vicanović – Maza (Bosna i Hercegovina): Tužna sudba Pere ložača
Marko Stojanović (scenario) / Ivan Šainović (crtež i kolor): Posao (Job)
Marko Stojanović (scenario) / Igor Jovčevski (crtež), Makedonija / Zoran Jovanović: Greh

Nagrada magazina Munja strip
Dijana Malešević: Čarobni ključ i potraga za psom

Nagrada firme Computerland
1. Đorđe Milović: Smrt od vode
2. Aleksandra Vidaković:U poseti
3. Marko Stojanović (scenario) / Uroš Begović (crtež): Tri dobra junaka

Nagrada magazina Pop Kult
Marko Stojanović (scenario) / Mihajlo Dimitrovski The Micho (crtež) Makedonija: Lepa reč i gvozdena vrata

Nagrada likovnog programa SKC-a Beograd
Bojan Radojčić: Strip u pokretu, strip košulja

Specijalna nagrad Erste Bank
Miloš Simić (priča i kreacija) / Predrag Vuković (tekst): Stories from the Other Side (Priče s one strane)

povratak na vrh

    IZLOŽBA STRIPA U ŠAPCU
26.09.2008.
Piše: Željko Mijatović


     U Galeriji Biblioteke šabačke, u periodu od 24. septembra do 9. oktobra, postavljena je
izložba šabačkog strip crtača Vladimira Aleksića.

     Mogu se videti stripovi i ilustracije iz svih perioda njegove karijere.

     Ovo
je Aleksićeva prva samostalna izložba.

povratak na vrh

    PROMOCIJA VIZANTA NA SALONU STRIPA
26.09.2008.
Press: Vizant

     Međunarodna prezentacija

     PROMOCIJA NA VIZANT NA STRIP FESTIVAL
     VO BELGRAD


     Vo ramkite na 6-tiot međunarodniot strip festival vo Belgrad, vo nedela 28 septemvri vo 18.00h vo golemata sala pri SKC, pokraj drugite izdavači Centarot za vizuelna umetnost "VIZANT" će gi promovira svoite nezavisni izdanija: prviot pečaten internacionalen strip megazin "Beyond Borders" naslovnata strana e delo na poznatiot umetnik Atanas Botev, 200 stranici, edicija "Prilep grad na kulturata", 2007.g. "Post-Kard 007" so makedonski avtori: Goran Dačev, Smile Cvetanovski, The Mico i dr, kako i strip posterot "Ernesto Če" na Zlatko Krstevski.
     www.vizant.org.mk

povratak na vrh

    VEČERAS MEĐUNARODNI SALON STRIPA
25.09.2008.
Press: SKC

6. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
25 – 28. 09. 2008. SKC, Srećna Galerija,
Beograd SRBIJA

Specijalni gosti
Dejvid Lojd (David Lloyd), Velika Britanija
Esad T. Ribić, Hrvatska
Met Holingsvort (Matt Hollingsworth), SAD

Gosti
Đerđ Palfi (György Pàlfi), Mađarska
Bart Nuvelarts (Bart Nauwelaerts), Belgija

Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu
Srećko Jovanović

PROGRAM

     DANAS
     Od 15h, Happy Center SKC: BERZA STRIPA
     19h, OTVARANJE IZLOŽBI SALONA:
     Velika sala, Mala sala: KONKURS '08.
     Srećna Galerija: ESAD T. RIBIĆ (Hrvatska), izložba gosta
     Galerija SKC: DAVID LLOYD (Velika Britanija), izložba gosta
     ART@ART Gallery: MATT HOLLINGSWORTH (SAD), izložba gosta
     Galerija Circus: DEČJE NOVINE: VELIKI SAN, izložba povodom dodeljivanja specijalnog priznanja za doprinos      srpskom stripu SREĆKU JOVANOVIĆU (priredio: Zdravko Zupan)
     20h, Velika sala: SVEČANA CEREMONIJA OTVARANJA I DODELE NAGRADA
     (izložbe su otvorene od 10h - 20h, nedeljom 13h – 20h)

povratak na vrh

    ZABAVA ZA CELU PORODICU #05!
25.09.2008.
Press: Lavirint

     Lavirint, udruga za strip & besklasno društvo ponosno predstavlja:

     ZABAVA ZA CELU PORODICU #05!

     U novom broju najboljeg  domaćeg serijala  o porodici lovaca na monstrume možete pronaći drugi deo disko avanture „Šubi dubi Nigurat“ by Vladimir Tadić & Vladimir Kuzmanov, njen epilog nazvan „Drugi“ by Vladimir Tadić & Peka Ivanović, i za promenu – ne Džefrijeve zabavne činjenice o monstrumima, nego... Ališine zabavne činjenice o ljudskim bićima, by Tadić & Denis Dupanović! I sve to sa „waiting for Dr. Wertham“ naslovnicom by Bob Solanović!
          Ne propustite najredovniji Lavirintov serijal! Potražite od čika u ovlašćenim striparnicama Zabavu za celu porodicu! Ljutite se na njih ako još uvek nemaju novi broj! I pišite nam na lavirintredakcija@gmail.com!

povratak na vrh

    STRIP EMITOR
25.09.2008.
Piše: Strip vesti

          Društvo ljubitelja fantastike 'Lazar Komarčić' predstavlja:

     Emitor 472: Strip Emitor #6

     Novi broj donosi:
     - Naslovnu stranu Bore Grbića
     - Ekskluzivni intervju sa Džejmijem Delanom
(http://en.wikipedia.org/wiki/Jamie_Delano), koji je vodio Draško Roganović, pod naslovom ''Pilo se vino, pušio se hašiš...'';
     - Intervju sa Borivojem Grbićem, koji prvi put javno govori o tajnom projektu domaćih strip crtača i scenarista, koji se razvijao tokom ove godine, pod naslovom ''Dinamitom na srpski strip!''. Pored breathtaking informacija o budućnosti likova kao što su Zigomar, Maksim i Tarcaneta, intervju je bogato ukrašen i nizom Borinih ilustracija. A must read;
     - Strip Siniše Banovića: Dečak Likantrop
     - Strip Branislava Crvenkovića: Novo ledeno doba
     - Strip Uroša Begovića: Urke vazduhoplovac 1 & 2
     - Razmišljanja Vladimira Tadića o filmu i stripu 'Watchmen' i njegova analiza 'Lige izuzetnih džentlmena: Crni dosije';
     - Predstavljanje (u Japanu) popularnih horor mangi 'Parasyte' i 'Dragon head' iz tastature Gorana Markovića;
     - Osvrt na minuli serijal Brajana Kej Vona - 'Y: the last man' by Vanja Mišković (kuriozitet: tekst je ilustrovan do sad retko viđenom ilustracijom Gorana Sudžuke, crtača na serijalu, rađenom ekskluzivno za Emitor);
     - Miljan Tanić započinje svoj esej o stripu 'Dark Tower';
     - Miloš Cvetković se bori protiv sedam zlih bivših momaka u tekstu o stripu 'Skot Pilgrim' i skorodolazećem filmu (tekst za ljubitelje Pilgrima, Spaceda i Edgara Wrighta);
     - Marko Šelić se repovanjem bori protiv ludila Dilana Doga u njegovom viđenju epizode 'Nekropolis';
     - Aleksandar Manić predstavlja Tomaža Lavriča u tekstu 'Među mutantima!' i raspreda o dometima serijala 'Tajna istorija';
     - Zadnju koricu Uroša Begovića;

      - 56 strana zanimljivog sadržaja, b5 formata, sa popularnom cenom od samo 100 dinara!!!

     Premijera izdanja se događa sutra (četvrtak) na Salonu stripa u Beogradu, gde će još topli primerci moći da se pazare.

     Pozdrav iz ''Lazara Komarčića''!

povratak na vrh

    ZAGOR SPECIJAL I DILAN DOG #9
25.09.2008.
Press: Veseli četvrtak


     Novi broj bonelijevog stripa Dilan Dog je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Naslikani košmar".

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dampyra!!!

JOŠ VAS NA KIOSCIMA OVOG ČETVRTKA ČEKA NOVI SPECIJAL ZAGORA !!!!


povratak na vrh

    VEK STRIPA U FKC
23.09.2008.
Press: FKC

     VEK FRANCUSKO - BELGIJSKOG STRIPA U FKC

     Od utorka 23. septembra do subote 1. novembra

     Francuski kulturni centar u Beogradu, Knez Mihailova 31
     Otvaranje u FKC: utorak 23. septembar u 18.00
     www.bdmix.org

     Od ponedeljka 6. do petka 31. oktobra
     Francuski centar u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

     Francuski kulturni centar, u saradnji sa CIBDI i francuskim Ministarstvom inostranih poslova, organizuje retrospektivnu izložbu francusko-belgijskog stripa.

          Tom prilikom, Francuski kulturni centar u Beogradu ugostice izložbu od 35 strip tabli odabranih iz kolekcija Medunarodnog grada stripa i ilustracije u Angulemu, koje prikazuju istoriju umetnosti veoma zastupljenog u Francuskoj, Evropi i u citavom svetu.

     Sve navedene manifestacije vezane su za Međunarodni salon stripa koji će se održati krajem septembra u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.




     BEOGRAD (SEEcult.org) - Izlozba “Vek francusko-belgijskog stripa”, koja se sastoji od strip tabli iz kolekcije muzeja francuskog Nacionalnog centra za strip i ilustraciju, a predstavice najznacajnije strip autore sa francuskog govornog podrucja, bice otvorena 23. septembra u Francuskom kulturnom centru (FKC) u Beogradu.
     Tim povodom, gost FKC-a bice generalni direktor francuskog Nacionalnog centra za strip i ilustraciju (CNBDI) Zil Siman, koji je i priznati francuski strip istoricar i kriticar.
     Siman ce odrzati predavanje o istoriji francusko - belgijskog stripa 27. septembra u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, u okviru sestog Medjunarodnog salona stripa u Beogradu, ciji je FKC partner.
     Medju poznatim autorima sa francuskog govornog podrucja, koji ce biti predstavljeni na izlozbi u FKC-u, su i Karan d’Ass, Erze, Benzamen Rabije, Luj Forton, Andre Franken, Pejo, Pol Kivlije, Zize, Zan Ziro, Uderco, Nikola de Kresi i drugi.
     Francusko - belgijska skola stripa po produkciji zauzima drugo mesto na svetskom trzistu, odmah iza SAD, i smatra se da je iznedrila najvece majstore devete umetnosti.
     Izlozba je organizovana u saradnji sa CNBDI-jem iz Angulema i francuskim Ministarstvom inostranih poslova, a bice otvorena do 1. novembra.
     Sajt FKC-a je www.ccf.org.rs

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (58)
23.09.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     Cabaret des muses T4
     Darling, pour toujours
     Scenario i crtež: Gradimir Smudja
     Delcourt, 2008

     Toulouse-Lautrec spasava trkačku kobilu Darling od mesarskog noža i odnosi je u svoj pariski atelje. Želeći da izleči životinju, on poseže za različitim sredstvima, ali rešenje mu nalazi kralj Milan, dovevši jednog starog Ciganina, konjokradicu, koji poznaje sve tajne konjske duše. Darling je spašena, a Toulouse-Lautrec počinje sa njom da provodi svo vreme.

     Četvrti nastavak serijala se nastavlja neposredno na prethodni album i uradjen je u poznatom Smudjinom grafičkom raškošu. Medjutim, kao i čitav Smudjin serijal "Kabare muza", ovaj nastavak je obeležen slabim scenarističkim pristupom i neprihvatanjem da strip nije samo vizuelna, nego i narativna umetnost. Oslanjajući se na crtačku virtuoznost, Gradimir Smudja je počinio brojne greške u arhitekturi dela: površnost u scenarističkom pristupu, nepostojanje jasnog zapleta, slaba karakterizacija likova i nedostatak neophodne motivacije u delanju protagonista... Ove mane udaljili su autora od pripovedačkog postupka neophodnog za pravilno iskazivanje ideja i osećanja.

     Da bi na vizuelnom planu dinamizirao album i uneo utisak naracije, Smudja se opredelio za raznovrsnost planova i kadriranja. Medjutim, te promene u sebi ne nose nikakav psihološki pristup dogadjanju, ne ističu dramski naboj scena, niti daju plastičnost akcijama. Konstruišući svako prizor-polje kao celovitu sliku, Smudja u svom stripu ukida figurativnu naraciju, posebnost ovog medija. Smudjine kompozicije tabli ne slede unutrašnju logiku i potrebe pripovedanja, nego imaju dekorativnu svrhu. Koherencija stripa se održava slikarskom izražajnošću, dramaturgija je podredjena ambijentu, a efikasnost je mesto ustupila estetici.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
23.09.2008.
Priredio: Simon Vučković

     Među najboljim ilustratorima u Evropi

     Prepoznatljive ilustracije Maje Veselinović već su našle put do ovdašnje publike, ali pravu pažnju na njen rad skrenuo je junski broj američkog magazina "Print" (www.printmag. com), gde je predstavljena kao jedan od dvanaest najzanimljivijih ilustratora Evrope. Iako je već objavljivala u mnogim antologijama i časopisima, prva knjiga stripova ove autorke pojaviće se na predstojećem Salonu stripa u Studentskom kulturnom centru. Album se zove "Događaj sa namigivanjem i druge priče" (SKC Novi Sad), a promocija će biti 25. septembra.
     Stripovi i ilustracije Maje Veselinović rađeni su kombinovanjem ručno slikanog i digitalnog, a bave se svakodnevnim sitnicama iz života običnih ljudi: usamljenošću, prijateljstvom, putovanjima, snovima... Njen humor ponekad ima elemente blage društvene kritičnosti, dok ponekad izlazi iz sfere realističnog i približava se grotesci, fantazmagoniji ili karikaturi (slično stilu koji je proslavio Aleksandra Zografa, za kog Maja kaže da je bio uzor celoj njenoj generaciji). Između ostalog, njeni radovi krasili su italijanski umetnički kalendar "Imagine the time", Festival stripa "Grrr!" u Pančevu, časopise "Vreme", "Penčevac" i "Rez", austrijsku kampanju o različitostima, slovenački "Stripburger"...
     "Pišem uglavnom kratke priče, retko kad dugačke stripove, jer je tehnika koju koristim - slikarska - kada bih krenula da radim standardni dugačak strip od oko četrdesetak strana, za to bi mi trebalo skoro godinu dana", objašnjava Maja.
     Na pitanje kako se osećala kada je saznala da je odabrana među dvanaest najboljih dizajnera Evrope, kaže da najpre nije mogla da veruje, a da je posle bila strašno srećna i ponosna:
     - Taj časopis postoji već četrdeset godina i svake godine pravi izbor najboljih evropskih dizajnera u tom trenutku. Bilo mi je fantastično iskustvo da vidim kako se u svetu ozbiljno pristupa tom poslu: ja sam poziv da pošaljem prevode stripova dobila u januaru, a broj je izašao u junu. Sve se priprema pažljivo i dosta unapred, za razliku od nas gde vam uglavnom traže da za tri dana napravite nešto fenomenalno, i to za male pare, priča za "Blic" Maja Veselinović, koja otkriva i da joj je mnogo značila podrška čuvenog dizajnera Mirka Ilića, koji joj je odmah poslao čestitku i skenirane strane časopisa.
     Među projektima koje je do sada uradila posebno joj je draga serija ilustracija za predstavu "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", koja je prošle sezone postavljena u "Ateljeu 212": "To je bio prvi put da sam radila za pozorište i bilo je zaista izuzetno, posebno jer je i sama predstava urađena stripovski i nekonvencionalno. Moje ilustracije se sve vreme trajanja predstave odmotavaju na video-bimu i daju neku čudnu perspektivu svemu" - kaže Maja.
     Iako uglavnom sama piše tekstove za svoje stripove, veoma uspešna i zanimljiva je njena saradnja sa pesnikinjom Draganom Mladenović, čija je nova zbirka "Omot spisa" upravo izašla u "Fabrici knjiga". Po njenom tekstu nastao je strip "Priča o Jugoslavu", koji je već objavljen u antologiji "Balkan twilight", a sada će biti i u Majinom samostalnom strip albumu. Stripu, čija atmosfera najpre priziva izgubljenu nevinost života u staroj Jugoslaviji da bi se potom survala u tešku melanholiju izneverenih očekivanja i nepovratno nestalih stvari i ljudi, Maja Veselinović kroz jarke boje i žive likove daje upečatljivu i potresnu vizuelnu podlogu.
     Ipak, bavljenje samo jednom vrstom ilustracija nije dobro zato ona radi i ilustracije za dečje knjige i udžbenike. "Čovek mora da se fokusira i zauzme stav prema onome što radi. Ako svoj posao radi sa ljubavlju, vremenom moraju doći i rezultati - kaže Maja.

Dragoceni internet
"Strip je medij kome je internet doneo možda i najviše prednosti jer je napravio čudo sa umrežavanjem ljudi koji se bave sličnim poslom. Mene uglavnom i nalaze preko mog sajta, najčešće tako i dobijem posao. Praćenje svetskih ilustratorskih portala i časopisa, poput "IlustrationMundo", "Ilustration Friday", "Print" ili "Juxtapoz", može neverovatno mnogo da pomogne, ali ljudi to kod nas ne shvataju. Vrlo malo umetnika ovde ima svoj sajt. Čak ni portfolio nemaju, svi kukaju - pa ne možeš ti samo da sediš i čekaš da te neko otkrije.


     [Objavljeno: Blic - Kultura, Beograd, 22. septembar 2008.]

povratak na vrh

    FIBRA NEWS
21.09.2008.
Prees: Fibra

     Fibra, izdavačka kuća Marka Šunjića, nas je opet u jednom cugu "napala" sa nekoliko nezaobilaznih naslova, i ponudila nam na čitanje skoro hiljadu (dobro, tačno 988) strana vrhunskog stripa. Pre nego li se u nastavku priloga upoznate sa novim naslovima, dajemo link ka izdavačkom planu ove izdavačke kuće za naredne dve godine... da, najava je OVDE...:)


     FROM HELL - PAKAO
     Alan Moore • Eddie Campbell

     Pakao je priča o Jacku Rasparaču, vjerojatno najzloglasnijem čovjeku u analima ubojstava. Opisujući događaje koji su doveli do ubojstava u Whitechapelu i njihovog zataškavanja, Pakao je meditacija o poremećenom umu iz čijeg je divljaštva i nasilja rođeno 20. stoljeće. Pakao je privukao pažnju velikog broja kritičara i učenjaka a na veliko platno prenio ga je studio Twentieth Century Fox gdje su u glavnim ulogama igrali Johnny Depp i Heather Graham. Pakao se smatra najvažnijim ikad objavljenim crtanim romanom i kao spoj pedantnog istraživanja i stručnog nagađanja remek-djelo je povijesne fikcije, istovremeno neodoljiv i zastrašujuć.

     "Pakao je plamteća optužnica moći, politike i neimaštine koju stvaraju, priča o ubojstvima pet prostitutki u siromašnoj četvrti londonskog East Enda, kao i retrospektivna uvertira 20. stoljeća ... Ključni trenutak stripa ..." - Brad Abraham, Rue Morgue

     "Mooreov scenarij nadopunjuju Campbellove često zadivljujuće efektne crno-bijele slike uštogljenih Viktorijanaca koji plivaju protiv struje povijesti." - Richard Gehr, Village Voice

     Prvih 88 stranica možete pročitati u našem previewu (PDF, 15 MB)
__________
Orka 6 • Pakao • 576 stranica 215 x 280mm tvrdi uvez • Scenarij Alan Moore • Crtež Eddie Campbell • Prijevod Tatjana Jambrišak • Lektura i redaktura Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja IZAŠLO • Cijena 280 Kn




     DETEKTIV MARVIN • Slučaj Marion Colman
     Giancarlo Berardi • Ivo Milazzo

     Marvin je, po zalasku nijemog filma, zamijenio vrlo uspješnu glumačku karijeru vrlo neuspješnom karijerom privatnog detektiva. Potraga za Marion Colman, starletom koja je netragom nestala, pruža mu priliku da ponovo prođe hollywoodskim ulicama i prisjeti se prošlosti koju ionako ne može zaboraviti ...

     Berardi i Milazzo, na vrhuncu svojih karijera, vode nas u svijet u kojem se savršeno snalaze: svijet slože­nih ljudskih karaktera, snažnih osjećaja i gorkoslatke nostalgije. Idete li?

     Za one koji žele znati više, tu je oglednih 16 stranica! (PDF, 3Mb)

__________
Orka 7 • Detektiv Marvin: Slučaj Marion Colman • 52 stranica 215 x 280mm tvrdi uvez • Scenarij Giancarlo Berardi • Crtež Ivo Milazzo • Prijevod Marko Šunjić • Lektura i redaktura Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja IZAŠLO • Cijena 70 Kn




     ALVAR MAJOR #1 • Legenda o Eldoradu
     Carlos Trillo • Enrique Breccia

     “Ne može grad postojati samo zato što sam ga sanjao.”

     “Slijedi me. Noć je blizu, a kad stigne, pojavit će se Pallpa Asillo, boginja koja se skriva iza lika pume. Povest će te do hrama gospodara tame, Chahuara. Ondje je zatočenica moja jedina kći i kad mjesec nestane s neba, Chahuar će oprati zemlju njezinom krvlju.”


     Alvar Mayor je remek-djelo Carlosa Trilla i Enriquea Breccie smješteno u Peru u doba španjolskih konkvistadora. Prateći protagonista otkrit ćemo svijet istovremeno udaljen i blizak našemu, u kojem pustolovina prelazi u čaroliju, a snovi na nevjerojatan način postaju stvarnost.

     Kao i obično, obilan preview od 70 stranica možete pogledati ovdje (PDF, 8Mb).
__________
Alvar Mayor 1 • Legenda o Eldoradu • 180 stranica 215 x 280mm tvrdi uvez • Scenarij Carlos Trillo • Crtež Enrique Breccia • Prijevod Goran Marinić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja IZAŠLO • Cijena 115 Kn




     ALVAR MAJOR #2 • Zlokobni vjetar
     Carlos Trillo • Enrique Breccia

     “Bajke se rađaju iz stvarnosti, ali one su kao ogledala, stoga je prikazuju iskrivljeno.”

     “Odaberi što hoćeš za svoju budućnost, ljubav, bogatstvo, slavu, odaberi sada i kad umreš ja ću naplatiti bijednu cijenu i uzeti tvoju iskorištenu dušu koja ti je teret.”

     Alvar Mayor je remek-djelo Carlosa Trilla i Enriquea Breccie smješteno u Peru u doba španjolskih konkvistadora. Prateći protagonista otkrit ćemo svijet istovremeno udaljen i blizak našemu, u kojem pustolovina prelazi u čaroliju, a snovi na nevjerojatan način postaju stvarnost.

__________
Alvar Mayor 2 • Zlokobni vjetar • 180 stranica 215 x 280mm tvrdi uvez Scenarij Carlos Trillo Crtež Enrique Breccia Prijevod Goran Marinić Lektura i redaktura Josip Sršen Dizajn Melina Mikulić Datum objavljivanja IZAŠLO Cijena 115 Kn

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
20.09.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Enki Bilal u ... male strane..? Da, i to su izmislili...
bd.casterman.com/albums_detail.cfm?i...


Stjepan Šejić: ceo prvi broj od Broken Trinity, na mreži
www.comicbookresources.com/?page=...


Danijel Žeželj: webcomic pre iduće graphic novel
www.prweb.com/releases/2008/9/prweb...


Igor Kordej: L' Histoire Secrète 12 izlazi 24. ovog meseca
www.editions-delcourt.fr/catalogue/bd/l_histoire_secrete...


Dve recenzije u Sceneario:
1) Arctica 2, Bojan Kovačević
www.sceneario.com/bd_10496_arctica_tome_2_...

2) Hammerfall 3, Boris Talijančić
www.sceneario.com/bd_10498_hammerfall_...


INICIJATIVA - SAGITTARIUS
comics-stripovi-exyu.blogspot.com/2008/09/initiatives-...

Ispravka: link do fotki sa HSF 2 - Hercegnovskog strip festivala 2 mogu se skinuti ovde:
www.4shared.com/file/62998145/fa65da31/...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    MONTENEGRINA STRIP
19.09.2008.
Press


Simon Vučković -
Udruženje strip autora Crne Gore


     Na sajtu Montenegrina
www.montenegrina.net
postavljena je rubrika strip
gdje od sada mozete pratiti radove
crnogorskih autora.

Za informaciju, to je najveca riznica
crnogorske umjetnosti postavljena
na internetu.

povratak na vrh

    NAGRADNA IGRA: NACRTAJ STRIP
19.09.2008.
Press: komikaze

     www.komikaze.hr/wiki/PRAVADJECE
NAGRADNA IGRA: NACRTAJ STRIP!Ako ste i prije crtali/e stripove - osvojite nagradu od 500 eu!Ako nikada niste crtali/objavili  strip - imate mogucnost natjecanja na„6. Festivalu Prvih", ravnopravno sa svima  ostalima koji/e se po prvi put okusavaju ubilo kojem vama novom  mediju i – osvojite 1000 eu!
     -Tema stripa je zadana: mediji i prava djeteta

     Za inspiraciju: Ne dajte se zbuniti.  Pravom se ne bave samo pravnici. Od bezbroj mogucih tema podsjecamo na: pravo na igru i prijatelje, obitelj, mir, skolu, sigurnost i zdravlje. Po konvenciji UN o pravima djeteta usvojenoj 1989. drzava je duzna zastiti djecu ne samo od sunca, cigareta i slatkisa nego prvenstveno od svih oblika nasilja. Televizija i intenet prilagodjen djeci ne bi trebalo znaciti samo ukljucivanje Teletubbiesa na programu. Sjetite se napr. brojnih fotografija novorodjencadi koje su postale hit reklama a da ih se nije pitalo za misljenje (pravo na privatnost).  Svako dijete ima pravo reci sto misli i to ne samo onda kad ga pitaju! Detaljnije na adresi:
     www.dadalos.org/kr/Menschenrechte/Grundkurs_MR3/Kinderrechte/KINDERRE.HTM 

     
-Deadline za nagradni natjecaj je 15.11. 2008.
     
-Svi pristigli radovi (neovisno o vremenu dolaska) biti ce objavljeni na Komikaze stranicama. U planu je i tiskano izdanje!
     
-Za kategoriju Prvog Stripa racunaju se punoljetnici– debitanti tj oni koji nisu javno nikada javno objavili svoj rad (Google sve vidi i zna:). CV pozeljan.

     Detaljnije na adresi: www.studio-artless.hr
     -
Ziri je sastavljen od 5 clanova cija imena necemo jos objavljivati da ne utjecete na njih:)
     -
Strip saljite u tif formatu na 300 dpi-ja.
     Mail za kvalitetne skenove je: komikaze5001@gmail.com ili se mozete posluziti besplatnim servisom
za slanje „teskih" mailova: www.sendspace.com.             
     Fizicka adresa je: Komikaze, Skrlceva 29 – 10 000 Zagreb, Hrvatska

PAZITE NA DJECU, DJECA PAZE NA VAS! 
Organizatori: Komikaze i Studio Artless
www.komikaze.hr
www.studio-artless.hr

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
18.09.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, deveti po redu, broj Zagor-a je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Grad u močvari ".

     Takođe se od ovog četvrtka na kioscima može kupiti i prvi broj, novog serijala edicije Veseli četvrtak, našeg starog znanca Teks Vilera, koji donosi epizodu "Mefisto!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dilan Doga !!!


povratak na vrh

    PONOVO LETI ZIGOMAR
18.09.2008.
Piše: V. Fumeti

     - Uz pojavu Letećeg Zigomara -

     Kada sam u striparnici „Alan Ford“ prvi put ugledao privlačnu koricu stripa Leteći Zigomar a nad naslovnim logom junaka i ime Dušan Bogdanović, upitao sam se: šta je ovo? Naime, u mojoj svesti, a verujem da je takav slučaj s većinom domaćih ljubitelja devete umetnosti, slavni maskirani junak klasičnog srpskog stripa, čvrsto i neodvojivo je povezan sa imenom sjajnog, prerano preminulog crtača Nikole Navojeva, tvorca Tarcanete, Mladog Bartula i drugih popularnih heroja. Ali pri kraju ovog izdanja, dakle drugog od albuma iz kolekcije „Reprint“, čiji je pokretač i izdavač Zdravko Zupan, u pogovoru se obrazlaže tajna ove „zabune“. Naime, videći da je Navojev teško bolestan, vlasnik i urednik „Mikijevog carstva“ je rešio da neko drugi okonča izuzetno popularni strip. Taj posao je preuzeo Dušan Bogdanović. Interesantno je da četiri njegove završne table sve do ovog reprinta (koji je istovremeno i premijera na neki način!) nikada nisu ugledale svetlo dana, jer je „Mikijevo carstvo“ prestalo da izlazi s početkom Drugog svetskog rata.

     Posmatrajući Bogdanovićevog Zigomara prvo se trudimo da načinimo paralelu prema stilskim odlikama grafizma, odnosno da budemo načisto sa koliko je veštine ovaj crtač imitirao stil svog prethodnika Navojeva. Može se reći: imitacija je ostvarena s puno uspeha, što podrazumeva čak i dragocene „iregularnosti“ u Navojevljevom tretmanu figura i komponovanju strip tabli, odnosno sklonost da crteže radi linijski, perom bez veće upotrebe tuš-senki. To je Navojevljevom Zigomaru dalo uočljiv pečat naročite prozirnosti i pseudoegzotičnosti – što je Dušan Bogdanović „pročitao“ i „skinuo“ baš koliko je bilo potrebno. Danas upravo taj crtački utisak arhaizuje celu priču, vraćajući je u našoj svesti u kontekst prošlosti (njenog nastanka) – te se potencijalne mane Letećeg Zigomara pretvaraju u stilski znak vrlina višeg reda. Blisko je pameti da bi u slučaju da nam Zdravko Zupan nije otkrio činjenicu Bogdanovićevog rada, gotovo svi verovali kako je sam Nikola Navojev nacrtao strip od prve do dvadeset i druge table. Paradoksalno: rad crtača koji je kao zamena uskočio u celu priču, ukazuje na umetničku zrelost njegovog prethodnika!

     Kao i uvek kada su projekti Zdravka Zupana u pitanju, strip je odštampan na vrhunskom nivou, a pogovor i dodati dokumentarni materijali skladno dopunjuju uspešnost čitavog poduhvata – namećući svakom ko voli strip nužnost nabavke Letećeg Zigomara.

     [Objavljeno: Bestseler br. 65, Beograd, 05.09.2008.godine]


     Tražeći likovne priloge za ovaj tekst, nabasao sam na ove linkove, gde se Zigomar predstavlja na Mađarskom jeziku i gde možete da vidite table stripa Zigomar sa mađarskim prevodom, u sasvim pristojnoj rezoluciji:
     http://halozsak.hu/main2007-I.htm
     http://halozsak.hu/down-zigomar-protiv-fantoma-01.htm

povratak na vrh

    CARTOLINE DALLA SERBIA
17.09.2008.
Piše: Zoran Jović


     CARTOLINE DALLA SERBIA
     (dopisnice iz Srbije)

     je naziv izlozbe koja je odrzana u Ankoni (Italija), u okviru festivala koji se zove Adriatico Mediterraneo, 04. -13. septembra, u prostoru koji se zove Mole Vanvitelliana i u kojem ucestvuju mnogi strip crtaci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije...

     O festivalu:
     http://balcomics.jimdo.com/

     Izložbama:

     http://balcomics.jimdo.com/ancona.php

     Autorima:
     http://balcomics.jimdo.com/autori.php

povratak na vrh

    ČAROBNE AVANTURE U BAČU
17.09.2008.
Piše: Strip vesti

     Od 11.-25. septembra, u okviru manifestacije Dani evropske baštine - kojoj je centralna svečanost u Srbiji ove godine bila baš u Baču - imate priliku da se, pogledavši izložbu stripa, upoznate sa jednim, za naše podneblje neobičnim projektom. Neobičnim utoliko što kod nas do danas niste imali priliku da pročitate ovako obiman strip, koji je nastao kao deo projekta koji ima zadatak da marketinški pomogne turistički razvoj jednog mesta. Strip koji ima za svoju glavnu ulogu da istakne kulturno-istorijske i prirodne potencijale Bača.
     Izložene su stranice stripa "Čarobne avanture iz prošlosti" koji primarno ima edukativnu ulogu, koji je i pored toga urađen tako da je zanimljiv za čitanje. Zdravko Rajčetić, koji je po pozivu Fonda za očuvanje kulturno-istorijske baštine "Vekovi Bača" izradio marketinški projekat, a u ovom slučaju bio autor strip scenarija, uspeo je vešto da izbegne klasično suvoparno predstavljanje istorije Ваčа. Sve što se želelo reći, sve što se treba znati o istoriji Ваčа i njegovim znamenitostima, pokazano je u ovom delu kroz klasičnu avanturističku priču. Zdravko je napravio odličan izbor odlučivši da akteri stripa budu deca koja ovde dolaze kao gosti, i koja se u snu vraćaju u prošlost i tako upoznaju sa životom, tradicijom i kulturom srednjevekovnog Ваčа.
     Pitka i zanimljiva priča је bila preduslov da se strip približi ciljnoj grupi, školskoj deci. Istovremeno su didaktički elementi postavljeni u funkciji priče uspeli da na jedan nenametljiv, znači deci prihvatljiv, način budu usvojeni. Zamišljeni koncept je Zoran Peškan, ilustrujući strip, kvalitetnom i uzrastu prilagodenom stilizacijom odlično ispratio. Pokazao je i zavidnu autorsku zrelost održavši zadati nivo kvaliteta, do samog kraja stripa, kroz sve tri sveske.
     Može se, sasvim slobodno, reći da je ovakvo izdanje jedan pionirski poduhvat kod nas, da smo dobili jedan zanimljiv strip koji može poslužiti kao uzor nekim budućim projektima sličnog karaktera. Projektima, koji će kao ovaj pred nama, naći načina da promovišu našu kulturu i tradiciju, projektima koji će i strip kao medij i kao umetnost predstaviti kod nas na jedan novi i kvalitetniji način.

povratak na vrh

    SOKOL IN GOLUBICA
16.09.2008.
Press: Strip.art.nica Buch

     Vabilo na predstavitev stripa Sokol in golobica

     V četrtek, 18.09.08, vas vabimo na predstavitev stripa Sokol in golobica, ki ste ga lahko spremljali na straneh tednika Mladina. Zdaj si ga lahko privoščite tudi v albumski obliki, v priročni mehki vezavi za 11,95 eura, ali v luksuzni trdi vezavi za 14,95 eura.

     Sokol in golobica je nežna, epska, romantična, ljubezenska, ostra, politična satira!

     Novinarji ste na pogovor vabljeni ob 17:00 uri, na voljo bodo tudi recenzijski izvodi. Po 19:00 uri pa ste na neformalno druženje vabljeni tudi vsi ostali.

     V ogled bo tudi razstava originalnih tabel stripa.

     Se vidimo!

     Buh Aleksander




     Strip.art.nica Buch
     TPC Murgle
     Cesta v mestni log 55,
     Ljubljana

     www.stripi.si

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (57)
16.09.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     L'HOMME QUI S'EVADA
     Scenario i crtež: Laurent Maffre
     Actes Sud, 2006

     Nepravedno optužen za ubistvo, Dieudonné je osudjen na giljotinu. Francuski predsednik Raymond Poincarré, videvši nedostatak dokaza, traži da mu se smanji kazna. Sudije šalju Dieudonnéa na doživotnu robiju u Francusku Gijanu. Nekoliko godina kasnije, francuski novinar Albert Londres, radeći reportažu o gijanskim zatvorima, sreće Dieudonnéa, saznaje njegovu priču i unosi je u svoju reportažu koja je kasnije postala i knjiga. U medjuvremenu, Dieudonné uspeva da pobegne iz zatvora, da se naseli u Brazilu, a kasnije biva i oslobodjen optužbe.

     Zasnivajući se na istoimenoj knjizi iz 1928. godine, Laurent Maffre više govori o junakovom begu iz zatvora, nego o sudskim greškama i sâmoj kazni, obradjenim u Londresovoj knjizi. Istovremeno, autor je ostao veran prvobitnom novinarskom pristupu, te je u dijalozima i u gradjenju intrige sačuvao jednostavnost i živopisnost. Ne ulazeći u spektakl i ne tražeći ikakvu patetiku, grafizam Maffrea, na razmedji Tardija i Pellejera, nosi u sebi mnoštvo narativnih detalja koji obogaćuju njegov pristup: kadar- tabla, isečci iz novina, oponašanje školskih udžbenika, tetovaže zatvorenika... Medjutim, najvažniji deo Maffreovog rada je grafička karakterizacija likova, uradjena kroz vrlo razvijen psihološki pristup.

     Montaža i kompozicija tabli uradjeni su bez jedinstvenog pristupa, osim ako ne uzmemo u obzir duh same priče koji diktira mnoštvo pristupa.

     Grafički roman "L'Homme qui s'evada" kao podlogu ima užas zatvora Francuske Gijane, a povod mu je priča o nepravedno osudjenom čoveku. Medjutim, pravi cilj je iskazivanje istine o ljudskoj prirodi koja je jača od političkih i ideoloških sistema. "Ova knjiga je sećanje na ljude koji su bili gurnuti u senku društva. Istovremeno, ona je i himna ljudima koji uspevaju da iznesu na svetlost dana ono što se ne vidi ili što je bilo sakrivano – kaže Laurent Maffre o svom prvom objavljenom albumu.

povratak na vrh

    STRIPOVI O BANKARSTVU
15.09.2008.
Piše: Dragoljub Radović


     Da stripovi imaju raznu tematiku pokazuje i site FEDERAL RESERVE BANK OF NEW YORK, gde se mogu pored raznih publikacija vezanih za novac, bankarstvo, federalne rezerve, mogu se naci desetak stripova na istu temu.

     Na zalost stripovi se ne mogu on-line procitati, ali ako ste zainteresovani mozete naruciti papirno izdanje i kroz 3-4 nedelje kada stignu kod kuce ih procitati.

     www.newyorkfed.org/publications/result.cfm?...

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
15.09.2008.
Autor: Simon Vučković
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
13.09.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Stjepan Šejić: 7 strana od Witchblade 120
topcowblog.blogspot.com:80/2008/09...


Ilustrovana biografija Gorana Sudžuke
goodcomics.comicbookresources.com/2008/09/08/...


Pokušaj Marvela da izdaje ozbiljnije stripove?
www.marvel.com/news/comicstories.4839...


Ekokarikature: 35 zemalja na Sokobanja 2008
www.danas.co.yu/20080903/kultura1.html#12


Mile Ničevski: izložba u Beogradu
www.arte.rs/sr/aktuelno/beleske_sa_kioska_...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    ULTIMATE SPIDER-MAN & X-MEN #48
12.09.2008.
Press: Bookglobe

     ULTIMATE SPIDER-MAN &
     ULTIMATE X-MEN, broj 48


     Izašao je novi USX broj za mjesec rujan!
     U ovom broju Ultimate Spider-Man serijala Spider-Man ponovno dolazi u sukob s Kingpinovim ljudima, no to nije najgora stvar koja će mu se dogoditi.
     U Ultimate X-Men serijalu pratimo razvoj događaja u Ratnoj sobi Bijele kuće, te Xavierov razgovor s odbjeglim Henry McCoyem.
     Flip sistem, još uvijek je samo 19,90 kuna! Požurite na najbliži kiosk po svoj primjerak!

povratak na vrh

    “STRIPATTACK” u SARAJEVU
11.09.2008.
Press: Marko Ajdarić

     Marko Ajdarić nam je poslao vest koju, zbog važnosti datuma objavljivanja, puštam mimo Markove redovne rubrike, većdanas: Prvi međunarodni festival stripa Stripattack u Sarajevu: efm.ba/portal/?p=6590

     SARAJEVO DOMAĆIN MEĐUNARODNOG FESTIVALA STRIPA “STRIPATTACK”

     Prvi međunarodni festival stripa “Stripattack” bit će održan u Sarajevu od 12. do 14. septembra.
     Festival će biti organizovan u saradnji s Međunarodnim mediteransko-jadranskim festivalom, a ljubitelji stripa će imati priliku da se upoznaju s nekim od najznačajnijih italijanskih inovatora strip scene.
     Festival će obuhvatiti i organizaciju izložbi, radionica, oslikavanje grafita/murala i niz drugih aktivnosti iz stripa.
     Udruženje građana “Inventura” - grupa mladih bh. strip autora, ilustratora i multimedijskih kreativaca, predstavit će se izložbom dijelova budućeg strip-albuma “Tranzicija uzvraća udarac” koji tretira iskustva tranzicije, otuđenja i dehumanizacije iz vizure ljudi s margine.
     Na Festivalu bit će prikazan i bh. nezavisni animirani film “Tolerancija” Ivana Ramadana koji je dobio nagradu Prix UIP Evropske filmske akademije i time je nominovan za najbolji evropski kratki film 2008.
     Javnosti će prvi put biti predstavljen i nikad završeni strip serijal “Sezona bez Ðavola” nastao u saradnji strip-crtača Dragana Rokvića i tragično preminulog novinara, publiciste i pisca Karima Zaimovića.

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
11.09.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, osmi po redu, broj Mister No-a je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Pobuna".

     Takođe se ovog četvrtka na kioscima može naći i prvi broj našeg starog znanca, Marti Misterije, koji na 160 strana donosi kompletnu epizodu "Sudbina Atlantide", po ceni od 240 dinara!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Zagora !!!



povratak na vrh

    HELLYCHERRY 2#72/73
10.09.2008.
Press: Hellycherry

     HELLYCHERRY 2#72/73 je napolju!

     Dakle leto se zavrsilo dosta smo vas pustili da se odmarate od nas. Vreme je da vas ponovo trujemo, ispiramo i zigosemo (kao na naslovnoj) mozak novim andergraund stivom. Nova (dupla) doza sadrzi nove specijalno probrane festivale, koncerte, filmove (gledaj i citaj), spotove (samo citaj), intervjue, infose, secanja, recenzije, stripove, price,... Zasto dupla doza opet? Pa treba to vama. Za prave andergraund zavisnike andergraund diler (a i klinika bogami) nonstop radi na WWW.HELLYCHERRY.CO.NR. Srecno!

     pee ass: DailyHC i dalje radi punom parom te saljite sve vesti u vezi bilo cega na objavljivanje! A pozivamo novostvorene zavisnike koji sviraju, prave fanzin, radio emisiju, buku, ili vec sta da se jave i predstave ostalim zavisnicima. Lakse je ako to podelite sa nekim!

     Strip rubrike u novom broju: Intervju Stripvesti.com • Predstavljamo Svetu Živkovića • Strip Trula Magnifikacija • Strip Nike - Just Do It kampanja • Daroviti marginalac iz gradske biblioteke • Nova provokacija Zlatka Krstevskog

povratak na vrh

    STRIP: MALI PERICA
10.09.2008.
Autor: Mladen Oljača
    DUGA DEVETKA #5
09.09.2008.
Press: Žikišon

     Duga Devetka, broj 5


     Urednik Stripa i DD: Franja Straka;
     Design & Editor: Zoran Matić Mazos

     Sadržaj:
     Dragi Prijatelji, ljubitelji stripa, i ovaj septembarski broj je u letnjem duhu, priredili smo DD sa sledećim stripovima:
     ČOVEK ZVANI HIRATA - Aleksandar Jakovljević (scenario, adaptacija i olovka) & Ivica Sretenović (tuš);
     EGREGOR - Zlatko Krstevski;
     ZAČARANI SAKO - Dino Bucati & Đorđe Milović;
     FILMSKA ZVEZDA - Dragoš Jovanović Fera.

     Želimo Vam brz Download i prijatno čitanje, do sledećeg broja, preporučujemo Vam i ŽikišonForum, posetite ga, registrujte se i družite se, sa prijateljima je lakše, srdačan pozdrav.

     REDAKCIJA (click here e-mail)
     Duga Devetka # 5
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 15,945 KB;

povratak na vrh

    6. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
08.09.2008.
Press: SKC

6. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
25 – 28. 09. 2008. SKC, Srećna Galerija,
Beograd SRBIJA

Specijalni gosti
Dejvid Lojd (David Lloyd), Velika Britanija
Esad T. Ribić, Hrvatska
Met Holingsvort (Matt Hollingsworth), SAD

Gosti
Đerđ Palfi (György Pàlfi), Mađarska
Bart Nuvelarts (Bart Nauwelaerts), Belgija

Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu
Srećko Jovanović

PROGRAM

     25. septembar, četvrtak
Od 15h, Happy Center SKC: BERZA STRIPA
19h, OTVARANJE IZLOŽBI SALONA:
Velika sala, Mala sala: KONKURS '08.
Srećna Galerija: ESAD T. RIBIĆ (Hrvatska), izložba gosta
Galerija SKC: DAVID LLOYD (Velika Britanija), izložba gosta
ART@ART Gallery: MATT HOLLINGSWORTH (SAD), izložba gosta
Galerija Circus: DEČJE NOVINE: VELIKI SAN, izložba povodom dodeljivanja specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu SREĆKU JOVANOVIĆU (priredio: Zdravko Zupan)
20h, Velika sala: SVEČANA CEREMONIJA OTVARANJA I DODELE NAGRADA
(izložbe su otvorene od 10h - 20h, nedeljom 13h – 20h)

     26. septembar, petak
Od 11h, Happy Center SKC: BERZA STRIPA
18h, Velika sala: ESAD T. RIBIĆ, predstavljanje gosta
19:30h, Velika sala: DAVID LLOYD, predstavljanje gosta
20:30h, Velika sala: MATT HOLLINGSWORTH, ekskluzivna prezentacija procesa kolorisanja stripa
22h, Velika sala: FANTAZMAGORIČNIH 100 GODINA, projekcija animiranih filmova: FANTAZMAGORIJA (film Rastka Ćirića posvećen 100. godišnjici od prvog crtanog filma), BEOGRADSKE ŠKOLE ANIMACIJE (izbor studentskih filmova načinio Rastko Ćirić)

     27. septembar, subota
Od 11h, Happy Center SKC: BERZA STRIPA
14h – 17h, Srećna Galerija: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, najeminentniji domaći autori potpisuju stripove posetiocima
18h, Velika sala: ZDRAVKO ZUPAN: VEK STRIPA U SRBIJI, promocija knjige
19h, Velika sala: BART NAUWELAERTS: PREDSTAVLJANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA STRIPA U GANSHORENU (Brisel, Belgija)
20h, Velika sala: ILUSTRACIJA, predavanje, prof. GYÖRGY PÀLFI (Mađarska), Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest

     28. septembar, nedelja
Od 13h, Happy Center SKC: BERZA STRIPA
16h, Velika sala: strip radionica ŠLIC, promocija
17h, Velika sala: Simon Vučković: AKTUELNA CRNOGORSKA STRIP SCENA, razgovor
18h, Velika sala: PROMOCIJE IZDAVAČA: System Comics, Beli put, Dirty Edition, Veseli Četvrtak, Zlatno doba, Ennea, Tink Tank...
20h, Velika sala: TECHNOTISE / EDIT I JA , promocija dugometražnog animiranog filma Alekse Gajića

     (Međunarodni salon stripa zadržava pravo izmene programa)


     Specijalni gosti 6. međunarodnog salona stripa:

 DEJVID LOJD (Velika Britanija) je započeo svoju strip karijeru 1977. nakon obuke u marketingu: "idealno mesto da se nauči kako da se crtežom privuče pažnja", kako sam kaže. Počeo je da privlači najviše pažnje kada je počeo da crta za britanski ogranak Marvela, i učestvovao u stvaranju jednog od njihovih najpopularnijih likova - usamljenog borca protiv kriminala Noćnog Gavrana, koji je preteča njegovog najpoznatijeg junaka V, u planetarno uspešnoj V kao Vendeta, koji je kreirao sa Alanom Murom 1980. Od tada je radio mnoštvo stripova uključujući: Hellblazer, Aliens, Global Frequency, and War Stories. Poslednji radovi su mu hvaljeni triler Kickback, i ilustrovani komentari o Sao Paolu.
      Bio je od presudnog značaja u stvaranju prve večernje škole crtanja i strip umetnosti u Britaniji, koja se razvijala nekoliko godina u Londonu, a sada pomaže u inicijativi stvaranja edukativnog website-a Učionica crtanja..
     Više informacija o Kickbacku kao i drugim Dejvidovim projektima, uključujući i potpunu listu dosadašnjih mu radova, može se pronaći na adresi www.lforlloyd.com


     ESAD T. RIBIĆ (Hrvatska) je rođen u Zagrebu 1972. Završio je Školu za primenjenu umetnost i dizajn, smer grafički dizajn. Počeo je u Zagreb-filmu sa crtanim filmovima kao crtač pozadina i animator.
Stripom se počinje profesionalno baviti sredinom 90-ih. Prvi veći strip Codename: Scorpio (scenario: Miki Horvatić) objavljen mu je u Antarctic Press-u 1997.
     U prestižnoj ediciji DC Comics-a - Vertigo izlazi mu Four Horsemen (sa Robertom Rodijem) 1999. godine. U Marvel prelazi 2000., za koji radi i danas.
      Trenutno radi na serijalu Submariner: The Depths. Voli muziku, hranu i piće!


     MET HOLINGSVORT (SAD) je rođen u Južnoj Kaliforniji 1968. Crtao je od malena, a odmah po završetku srednje škole, seli se u Nju Džersi da pohađa Džo Kjubert školu crtanja. Dva dana nakon što diplomira u maju, 1991., istog dana dobija posao kao kolorista i za Marvel i za DC. Na proleće 1993., Dark Horse mu nudi poziciju šefa za kolor odeljenje cele kuće. Prihvativši posao, seli se u Portland, Oregon i napušta Marvel i DC.
                      Nakon godinu dana u Dark Horse-u, biva prezasićen politikom izdavačke kuće, daje otkaz i vraća se životu slobodnog koloriste. Ponovo radi za DC, kao i honorarno za Dark Horse. DC mu nudi trogodišnji ekskluzivni ugovor i pozajmljuju novac za računarski sistem, koji ga lansira do novog stepena digitalnog kolorisanja. Nastavlja digitalno da koloriše za: Marvel, DC, Vertigo, Dark Horse, ONI Press, Wildstorm, Top Cow Productions i druge do 2004., kada napušta strip industriju da bi se počeo baviti radom na digitalnim vizuelnim efektima na filmu. Ostaje na filmu 2 godine, radeći za 3 studija: Stan Winston Digital, Rhythm and Hues Studios i Sony Pictures Imageworks, i to na sedam filmova: Nebeski Kapetan i svet sutrašnjice, Elektra, Sereniti, Letopisi Narnije: Lav, veštica i ormar, Fantastična Četvorka, Povratak Supermena i Pravi surferi.
     Napušta filmsku industriju 2006., vraća se stripu i seli se u Zagreb novembra 2006. Koloriše čuvene serijale: Preacher, Daredevil, Hellboy, Hellblazer, Death, The Filth, Catwoman, Gotham Central, Tom Strong, Alias, The Eternals i The Immortal Iron Fist.


     Dobitnik specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu:

     SREĆKO JOVANOVIĆ (Valjevo, 1930.) je diplomirao na odseku slavistika Filološkog fakulteta u Beograda. Počeo je da radi u školama po Srbiji, gde je bio nosilac novih audio-vizuelnih metoda u učenju stranog jezika, naročito u sistemu seminarskih časova u nastavi književnosti. Krajem 1956. godine, zajedno sa kolegom Aleksandrom Lazarevićem, osniva list za decu Dečje novine u okviru vančasovne aktivnosti učenika. Iako je prvi broj lista ostvaren u standardnom obliku školskih listova, brzo se menjao sadržaj i osnovna koncepcija, tiraž počeo frapantno da raste, pa su dvojica osnivača već nakon nekoliko godina "izašli" iz škole i osnovali posebno preduzeće.
                      Sve vreme, do odlaska u penziju 1995. godine, Jovanović je bio glavni urednik izdavačke kuće Dečje novine, nosilac novih ideja i realizator svih najvažnijih projekata, čime je najzaslužniji za ogroman uspeh same kuće. Bio je pionir u kontaktima sa partnerima iz čitavog sveta: Amerike, Rusije i zemalja trećeg sveta. Kao vrsni pedagog, uspeo je da obuči više generacija uspešnih novinara, urednika, dizajnera i istraživača u oblasti štampe. Već na početku svoga rada, uneo je stripovane sadržaje u sva izdanja Dečjih novina i ovaj vid komunikacije sa stotinama hiljada čitalaca, konstantno negovao i unapređivao osnivajući i objavljujući više specijalizovanih časopisa.
     Za svoj rad nagrađivan je više puta, i to za dostignuća u različitim oblastima: Vukova nagrada za razvoj srpskog jezika i kulture, Nagrada Zmajevih dečjih igara za doprinos u negovanju književnosti za decu, Orden rada sa zlatnim vencem za uspehe za celokupnu delatnost, Septembarska nagrada Gornjeg Milanovca za afirmaciju i ugled lokalne zajednice.

     Konkurs 6. međunarodnog salona stripa
     (od 29. marta do 29. avgusta 2008.)

     Broj pristiglih radova na konkurs: 210
     Broj zemalja iz kojih su radovi stigli: 32
RADOVI NA KONKURS STIGLI IZ SLEDECIH ZEMALJA: ARGENTINE (1), AUSTRALIJE(1), AUSTRIJE(2), BOSNE I HERCEGOVINE(6), BRAZILA(4), BUGARSKE(2), CRNE GORE(3), EKVADORA(1), GRČKE(3), HOLANDIJE(2), HRVATSKE(9), INDIJE(1), IRANA(5), ITALIJE(3), IZRAELA(2), KINE(2), KIPRA(1), MAKEDONIJE(6), NEMAČKE(3), POLJSKE(1), RUMUNIJE(1), RUSIJE(3), SINGAPURA(1), SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA(4), SLOVENIJE(3), SRBIJE (...), ŠPANIJE(9), TURSKE(2), UKRAJINE(2), URUGVAJA(1), UZBEKISTANA(2) I VELIKE BRITANIJE(1)

     Žiri:
     Srećko Jovanović, publicista (predsednik); Vasa Pavković, književni kritičar; Miroljub Milutinović Brada, strip autor; Zlatko Milenković, urednik Strip vesti; Kokan Mladenović, pozorišni režiser.

Nagrade:
GRAND PRIX
Najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika
Najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika
Najbolji scenario
Najbolji crtež
Specijalna nagrada žirija za inovaciju



Specijalne nagrade
Nagrada Politikinog zabavnika
Nagrada Stripoteke
Nagrada System Comics
Nagrade prijatelja Salona
Nagrade sponzora

Specijalna nagrada Erste Bank

Nagrade žirija u kategoriji takmičara do 15 godina:

MLADI LAV
Specijalna nagrada žirija za najbolju ideju
Specijalna nagrada žirija za zreo i maštovit izraz
Specijalna nagrada žirija za najmlađeg učesnika

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
08.03.2008.
Autor: Simon Vučković
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
06.09.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Zvezde Salona SKCa
neorama2.blogspot.com/2008/08/6.html


Radovan Devlić se našao u Comiclopediji (od 29. avgusta)
www.lambiek.net/artists/d/devlic_radovan.htm


Pametan je Google: nema boljeg načina da se nesto pokaze nego angažovati... Scott McClouda
tech.slashdot.org/tech/08/09/01/162224.shtml

Kako da upotrebite novi Google Chrome, na našem jeziku
www.google.com/chrome/intl/hr/features.html?hl=hr...


Najzad sam našao jednu stranu Thomasa Vieillea, za mene, najzanimljiviji strip u Stripburgeru 47
www.ljudmila.org/stripcore/stripburger/sb47/thomas_vielle.gif

Kazu mi Pogodak i www.google.hr da se 'nikada' nije pisalo o Luis Gasca o našem jeziku. Šteta, Luis Gasca je majstor nad majstorima kada se govori o pisanja knjiga o stripu. Njegove su bile prve ozbiljne teorijske knjige o stripu potpisane od jednog skolara u Evropi. Sada, Baskijci su otvorili jedan centar sa studije stripa koji se zove Luis Gasca. Zaslužuju da se pozdravi taj njigov gest.
periodismoalpilpil.blogspot.com/2008/08/nace-en-san-sebastin-el-centro-de.html


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    MARKETPRINT NEWS
05.09.2008.
Pres: Marketprint

STRIPOTEKA 1045
septembar, 2008.godine

Hans "Ardelijin zakon"
scenario: Duchâteau; crtež: Rosinski


Braća špageti "Zločin i kazna (repriza)"
scenario: Carlos Trillo; crtež: Domingo Mandrafina


Redov Bili
autor: Mort Walker

Džoe Bar Tim
Tekst i crtež: Stéphane Deteindre


Hogar strašni
autor: Dik Browne

BILLY THE PLJUC
Tekst i crtež: Branislav Kerac


povratak na vrh

    NOVA ŽIKIŠON IZDANJA
05.09.2008.
Piše: Strip vesti


DOWNLOAD
Best Quality
(PDF.rar, 10.650 MB)

KIKS 21 – septembar 2008.

Sadržaj:
Naslovna: Karikatura: Carlos Latuff - BRAZIL;
Strana 3: Živojin Pavlović"žikišon" (Paracin – Serbia 1885. – 1950.)
III The Competition of a Caricature and a Short Comic Strip 2008.
Strana 4: Kosovo is Serbia! Karikatura, Zoran Matić Mazos;
Strana 5: Magazine “RHINOCEROS” CARTOON/CARICATURE
COMPETITION;
Strana 6 / 7: Interview, Ben Heine, Master of the Art of Resistance
By Kathlyn Stone;
Strana 8: Karikatura/Strip, Majed Badra - PALESTINE;
Strana 9: Karikatura , Camilo A. Triana C. - COLOMBIA;
Strana10: Karikature, Djamel Lounis - ALGERIA;
Strana 11: Strip, Zlatko Krstevski - MACEDONIA;
Strana 12: Karikature, Umit Mufit Dincay - TURKEY;
Strana 13: Ilustracije, Tetsuro Susumu - JAPAN;
Strana 14: Karikature, Rene Bouschet - FRANCE;
Strana 15: Strip, Oguz Gurel - TURKEY;
Strana 16: Karukature, Raquel Orzuj - URUGUAY;
Strana 17: Strip, Gulek Kandirali - TURKEY & USA;
Strana 18: Strip, Slobodan Srdić, SERBIA;
Strana 19: Contact Friends;
Strana 20: Strip, Achmad Cholid - INDONESIA;
Strana 21 / 22 / 23: Strip, Franja Straka - SERBIA;
Strana 23: Karikatura, Alexei Talimonov - ENGLAND;
Strana 24 / 25 / 26 / 27 / 28 / 29 / 30 /31: Strip, Bedenbüken Girişrenk, Yaşar Fırat - TURKEY;
Strana 32: Karikature, Bira Dantas - BRAZIL & Slobodan Srdić - SERBIA.


     Takođe su, u međuvremenu, izašla i četiri broja elektronskog satirično-humorističkog časopisa ŽIKIŠON.

     Žikišon br. 07
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_07.html
     Žikišon br. 08
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_08.html
     Žikišon br: 09
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_09.html
     Žikišon br: 10
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_10.html
     Žikišon br: 11
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_11.html

     Sve ostale sadržaje (Kiks 19 brojeva, Ikar 4 broja, Duga devetka 3 broja...) možete naći, i preuzeti na sledećoj adresi:
     www.zikison.net/download_zikison/download_zikison.html

povratak na vrh

    HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL #2
04.09.2008.
Piše: Nikola Ćurčin

U petak, 05. septembra,
počinje drugi

HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL

Učestvuju
Zoran Janjetov, Esad T. Ribić,
Bojan Janković, Višnja Janošević, Irena Vanić, Saša Mihajlović
...,
a pridružiće nam se i Toni Radev,
Tico
i Maja Veselinović.

Na otvaranju ce svirati KUD Idijoti,
biće i filmova, promocija, radionica
i gostovaće predstavnici sličnih festivala
iz okruženja.

Očekujemo Vas

DOBRODOŠLI!!!

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
04.09.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, osmi, broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Iz tame". Autori lika su Mauro Boselli i Maurizio Clombo.

     Takođe se ovog četvrtka na kioscima može naći i prvo specijalno izdanje Zagor - odabrane priče "Crni gospodar", po ceni od 280 dinara, ali zato na mnogo većem broju strana!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Mister No !!!

povratak na vrh

    KRAMB U POLITICI
04.09.2008.
Piše: Dragoljub

     U utorak 02. septembra 2008 godine u dnevnom listu Politika objavljen je poduzi tekst Stanka Stamenkovica o strip crtacu Robertu Krambu pod naslovom ALBREHT DIRER NEZAVISNOG STRIPA. Tekst je ilustrovan autoportretom, kao I sa dve naslovnice Krambovih izdanja KAKAV SVET kao i FRITZ THE CAT.

     www.politika.rs/rubrike/Kultura/Albreht-Direr-nezavisnog-stripa.sr.html

povratak na vrh

    AVANTURE TRI PRIJATELJA
04.09.2008.
Piše: V. Fumeti

     - Uz slikovnice u izdanju Nevena -

     Vremena se menjaju!

     Nekada su u našim knjižarama carovale prevedene, licencne slikovnice za decu. Setite se samo čuvene Maje!

     Potom su u poslednjih desetak godina, zahvaljujući pre svega Kreativnom centru i drugim izdavačima, one zamenjene domaćim, vrlo lepim slikovnicama. Licencne su gotovo nestale! Sada se zahvaljujući nekim izdavačima ponovo pojavljuju i prevedene slikovnice, obogaćujući ponudu na tržištu knjiga za najmlađe.

     Pažnju su nam privukle slikovnice izdavačke kuće Neven, četrnaest u identičnoj, ukusnoj opremi i tvrdih korica, pod zajedničkim naslovom Avanture Lole, Marka i Vufija. Pogodili ste da se iza ovih imena kriju devojčica Lola, njen dobri drugar Marko i njihov psić Vufi, koji je često i uzrok cele priče odnosno pustolovine. U epizodi Prekinuta predstava, omiljeni kucov će prekinuti brižno pripremano dečje pozorje, dovevši u zabludu posmatrače predstave, roditelje učesnika. U Psećoj ljubavi zaplet nastaje oko Vufijeve ljubavi prema kujici uz susedstva. U Velikoj potrazi Vufi će se izgubiti, a u Velokoj zbrci izazivati nesporazume i nezgode za koju roditelji krive Lolu! Itd... Priče su jednostavne, simpatične, bez nasilja koje je tako često u današnjim proizvodima namenjenim najmlađima, prirodne su i bliske svetu (pred)školske dece.

     Posebna priča je crtež koji potpisuje Lombar. Rađen izrazitom linijom, u strip maniru, on je živopisan i jednostavan, koloristički diskretan, likovi su simpatični, ali ispunjeni životom u gestikulaciji i u izrazima stilizovanih likova, kao i njihovih drugara i roditelja, odnosno Vufija i ostale menažerije. Priče nisu smeštene u velegrad nego u provincijski okoliš nekog gradića, recimo, te su pejzaži ispunjeni idiličnim prizorima, koji nikada ne prelaze u nepotrebnu prešećerenost, nego ostaju u granicama lepog i plemenitog. Oni koji pamte Mašeroovog Krcka slute kako to izgleda!

     Svaka knjiga je sačinjena na dva kolorna tabaka – pri čemu je svaka leva stranica posvećena tekstu kratke priče o Loli, Marku i Vufiju, dok desna u celosti pripada ilustrovanoj sceni, važnom trenutku u toku same priče. Ono što je interesantno jeste činjenica da je dno tekstualne strane takođe ilustrovano kolorisanim krokijem prethodne scene ili pak delićem celine (povezane sa desnom stranom) što omogućava naročitu dinamiku celoj knjižici.

     Avanture Lole, Marka i Vufija namenjene su najmlađima, a verujem da će se u ulozi kupaca kao i čitača ovih dražesnih slikovnica najčešće nalaziti bake i deke, koje će na samom početku čitalačkih avantura svojih unuka, u tim knjižicama imati dobrodošlo ilustrovano štivo.

     Jedno veliko bravo za Neven i ovo kolo od četrnaest slikovnica!

     [Objavljeno: Bestseler br. 61, Beograd, 11.07.2008.godine]

povratak na vrh

    ZANIMLJIVOSTI
03.09.2008.
Piše: Strip vesti

     STRIP ZA NOVI BROWSER
     Za potrebe promocije novog Internet Browser-a, Google Chrome, urađen je strip koji objašnjava način funkcionisanja i prednost novog browser-a u odnosu na konkurenciju. Što će reći jedan reklamni strip, koji će zasigurno imati jedan od najvećih "tiraža" današnjice!!!
     Strip je uradio Scott McCloud i možete ga pročitati/pogledati na sledećoj adresi:
     www.google.com/googlebooks/chrome/index.html


 
     Voleo bih da glumim Korta Maltezea

     Branislav Trifunović, mladi srpski glumac, nedavno je počeo rad u novom filmu reditelja Miroslava Momčilovića „Čekaj me, ja sigurno neću doći”...
      O ulozi u ovom filmu, ali i o tome kog bi superheroja glumio i ko je uticao na njegov izbor profesije, Bane priča za „24 sata”....
      ... 
    ... Kada biste mogli da izaberete jednog superjunaka, koga biste voleli da glumite i zašto?
     - Au! Možda bih igrao Ripa Kirbija. Da ne pričam o Korto Maltezeu koji nam je svima želja. Oni imaju tu specifičnu tajanstvenost i mistiku.
     Deo intervjua preuzet iz besplatnog časopisa 24sata.



     ANTI-DOPING STRIP

     Malo okasnih sa ovom informacijom, bila je aktuelna u vreme olimpijade, koja mene kao antisportski orjentisane osobe baš i nije animirala, pa imam kakvo-takvo opravdanje za kašnjenje...:)
     Reč je o još jednom utilitarnom stripu, ovog puta pod "kapom" UNESCO-a, koji ima za cilj borbu protiv upotrebe doping sredstava.
     Strip možete preuzeti na sledećoj adresi:
     unesdoc.unesco.org/images/0016/001618/161868E.pdf...


povratak na vrh

    STRIP: MALI PERICA
03.09.2008.
Autor: Mladen Oljača
    MEKSIKAJNARJI #2
02.09.2008.
Press: Strip.art.nica Buch

Vabimo vas

na predstavitev strip albuma
Meksikajnarji 2 - Laibach,

ki bo v četrtek,
04. septembra 2008 ob 19:00 uri
v Strip.art.nici Buch,
Cesta v mestni log 55, Ljubljana.

Avtorja bosta odgovarjala na vaša
vprašanja in podpisovala albume.


Aleksander Buh
Strip.art.nica Buch
www.stripi.si

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
01.09.2008.
Autor: Simon Vučković