ARHIVA VESTI ZA FEBRUAR - VELJAČA - FEBRUARY, 2014. GODINE


Godina izlaženja: XVI Uređuje: Zlatko Milenković email: stripvesti@gmail.com

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    SAJAM: ROSENCRANTZ I SYSTEMCOMICS
28.02.2014.
Piše: Strip vesti
    
     Na sajmu knjiga u Novom Sadu od 28. februara do 4. marta na štandu izdavačke kuće Rosencrantz, svi zainteresovani moći će da kupe i izdanja System Comicsa po sajamskim cenama, sa popustom od 30 do 50 posto. Važna napomena.

     Ulaz na sajam je besplatan!!!




     Program na štandu ROSENCRANTZ-a na Salonu knjiga u Novom Sadu, koji se održava na Novosadskom sajmu od 28.2. do 4.3. 2014. godine:

     Petak, 28. 2. 2014. godine
     14-19h Stevan Brajdić(Večeranja akcija)
     15-19h Predrag Đurić (Put, Dan kad je počelo leto, Komunista, Poslednja stanica, Begunac...)

     Subota, 1.3.2014. godine
     12-18h Dragan Lazarević, Lazar Odanović (Iv Rokatanski), Katarina Zlatić (Poslednja stanica)

     Nedelja, 2.3.2014. godine
     10-16h Petar Aladžić (Večernja akcija), Dušan Vukojev (Esmeralda i druge priče)
     16-18h Branislav Kerac (Večernja akcija)

     Ponedeljak, 3.3.2014. godine
     10-19h Nikola Maslovara (Detektiv Lakonogić)
     15-17h 10-12h Predrag Đurić (Put, Dan kad je počelo leto, Komunista, Poslednja stanica, Begunac...)

     Utorak, 4.3.2014. godine
     10-14 Dečji list NEVEN
     12-16h Nenad Cvitičanin (Begunac)
     14-16h Predrag Đurić (Put, Dan kad je počelo leto, Komunista, Poslednja stanica, Begunac...).

     Tokom Salona knjiga sva ROSENCRANTZ-ova izdanja moći ćete da nabaviti uz popust od 30% za pojedinačna izdanja, odnosno 40% za komplet od devet stripova.

     Očekujemo Vas na našem štandu!

povratak na vrh

    KAJA AVBERŠEK IN STEFANO RICCI
28.02.2014.
Piše: Stripburger

     KAJA AVBERŠEK IN STEFANO RICCI

     sob, 1. marec 2014, ob 19.00
     Studio Tommaseo, via del Monte 2/1, Trst
          V okviru projekta Živel strip! italijansko združenje Vivacomix in revija Stripburger vsako leto predstavita enega slovenskega in enega italijanskega avtorja. Letos italijanske stripovske avtorje zastopa Stefano Ricci, slovensko linijo pa Kaja Avberšek. Oba se poleg stripa ukvarjata še z drugimi mediji. Stefano Ricci je ustvaril več grafičnih del, Kaja Avberšek pa pogosto z glasbenikom in gledališkim režiserjem Petrom Kusom sodeluje kot avtorica likovnih podob njegovih predstav.

     Izbor del iz njunih opusov bo najprej na ogled v Trstu, od 27. marca pa v Mestni hiši Gorenjskega muzeja.

     Več o projektu Živel strip! na
     www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip
     Vizualni material za novinarje je na voljo na 
     www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
28.02.2014.
Priredio: Komiko


     FUTURISTIČKI LUVR

     Ledeno doba, Nikola de Kresi, Komiko 2013.
     Autor: Anica Tucakov

     Kada su 2005. godine urednici izdanja muzeja Luvr i izdavačke kuće Futuropolis inicirali strip projekat Luvr poziva strip, neki od najpoznatijih strip autora bili su pozvani, među kojima i Nikola de Kresi, Mark Antoan Matje, Erik Liberž i Bernar Izler (domaćoj publici poznat po kapitalnom delu Sambrovi, Beli put, 2007).

     „Zar ne vidiš koliko si smešan kada se uguraš i muzej i zaputiš nasumice prema Rembrantu ili ranom Ticijanu?... A zapravo neka nevidljiva ruka ti pritiska potiljak, vodi do određenog dela i tera da mu se nakloniš... Ruka ne pripada nijednom pojedincu, a volja je volja kolektivna, proistekla iz odnosa među ljudima koji je tebi potpuno stran. Ti se ne diviš delima, već se samo upinješ da im se diviš“ (Vitold Gombrovič, Dnevnik 1953-1958, Muzeji koji privlače pažnju, Akile Bonito Oliva, Clio, 2010)

     Prvo u nizu strip ostvarenja bilo je „Ledeno doba“ Nikole de Kresija, koje je krajem prošle godine objavila u Srbiji i izdavačka kuća Komiko iz Novog Sada. Po rečima samog autora, od kada je dobio poziv za ovaj projekat od Luvra, razmišljao je da li treba da prihvati ponuđenu saradnju, te kako da joj pristupi. Iako je dosta proučavao dela umetnosti 19. i 20. veka, njegovo poznavanje kolekcija završavalo se oko 1848. godine. Zato je i odlučio da pristupi ovoj temi sa stanovišta neupućenog posmatrača, kakvim sebe smatra, te je i kreirao karaktere koji su još neupućeniji od njega, članove naučne ekspedicije, koji u dalekoj budućnosti, prekrivenoj snegom i ledom ponovo otkrivaju ljudsku civilizaciju preko Luvra.

     Strip „Ledeno doba“ poseduje kvalitet i van konteksta projekta u okviru koga je realizovan. Naime, do polovine stripa, odnosno do pronalaženja zgrade Luvra, pratimo građenje karaktera i dinamiku odnosa članova ove grupe istraživača, u kojoj važan deo čini i pas/svinja, čiji njuh omogućava ekspediciji da pronađu ostatke nekadašnje civilizacije. U tom prvom delu dolazi do izražaja linearna melanholija vrsnog crtača, delikatnih obrisa i uznemirenih silueta, jer, upravo, linija za autora predstavlja „krvotok“ predstavljenog prizora. Taj svet budućnosti, okovan snegom i ledom, zamišljen je u mekim tonovima, sa valovitim panoramama pastelnih boja koje ukazuju na izrazitu prefinjenost hromatske lestvice, povremeno akcentovanu samo žarkim bojama odeće članova ekspedicije. Protok vremena usred snežnih dina sugerisan je i promenom hromatske intonacije, sa velikim osećajem za prostor i ritam u njemu.

     Međutim, od polovine stripa, kada zgrada Luvra poput kakve nemani izranja iz nanosa snega, centralnu ulogu preuzimaju dela Luvra. Autor referira na oko stotinu dela ovog muzeja, od pojedinih dela skulptoralne plastike iz različitih perioda svetske istorije do remek dela Bušea, Konstabla, Koroa, Hijeronimusa Boša, Gvardija, Rubensa, Pusena, Rafaela, Da Vinčija, Rembranta, te najviše slika Ežena Delakroa. Tada autor sa puno drskog, ali i rafiniranog humora navodi na razmatranja o umetnosti i istoriji, tumačeći pronađena dela od strane istraživača kojima ni pojam muzeja nije blizak, što izaziva čitav niz duhovitih opaski o civilizaciji koja je dostigla i stepen levitacije, na osnovu posmatranja slika religiozne tematike, o društvu erotomana, do komentarisanja fenomena lebdeće gojazne dece na osnovu Rubensovih slika.

     Razumevajući da muzej mora da se transformiše iz stanja utvrđenog hrama, koji čuva i izlaže balzamovana dela potvrđenih vrednosti u promenjivom prostoru kadarom da prihvati otvaranje ka novom i ka eksperimentima, autor se zalaže za ekspanziju ove institucije, koja predstavlja vizuelno mišljenje u neprestanom kretanju i preispitivanju. Tako i Luvr na kraju ovog stripa napušta svoj dotadašnji oblik zgrade i formira novu kreativnu formu od svojih dela, koja izmiče oku istraživača.

    Očita inspiracija i za delimično oživljavanje kolekcija Narodnog muzeja ili Muzeja savremene umetnosti, zaboravljenih i sakrivenih za publiku već toliko godina.

     [Objavljeno: Danas, Beograd, 18.02.2014.godine]

povratak na vrh

    STRIPBURGERJEVA DELAVNICA STRIPA
27.02.2014.
Press: Stripburger

     STRIPBURGERJEVA DELAVNICA STRIPA

     sob. in ned., 8. in 9. marec 2014, 11.00–18.00 (vmes pavza)
     Galerija AQ, Na okopih 2c, Celje

     Mentorja: David Krančan, Andrej Štular

     Dvodnevne brezplačne Stripburgerjeve delavnice so namenjene začetnikom starejšim od 10 let in nudijo celovit vpogled v stripovsko ustvarjalnost.

     Na kratki dvodnevni delavnici bosta mentorja, stripavtorja Andrej Štular in David Krančan, skozi pogovor udeležence spoznala z medijem stripa. Na sproščen način se bomo posvetili iskanju idej, pripovedovanju v slikah, izdelavi zgodbe, govoru v stripu, črkopisu in likovnem jeziku. Sledil bo prikaz delovnega procesa, iskanje idej in predlog za kratke stripe. Po pregledu nastalih predlog in idej ter individualni analizi se bo začelo z izdelavo kratkih stripov.

     Namen delavnice je udeležence spoznati z osnovami stripovskega ustvarjanja in z možnostmi, ki jih ponuja ustvarjanje stripov in izvedba vsaj enega samostojnega kratkega stripa.

     Delavnica je brezplačna.
     Obvezne prijave. Omejeno število udeležencev.

     PRIJAVE IN INFORMACIJE:
     Matija Plevnik, t. 041 977 958, matijaplevnik@yahoo.com

     V CELJU STRIPBURGER PONUJA NA OGLED IN V DEGUSTACIJO ŠE RAZSTAVI:

     SVETA JEZA
     Galerija Plevnik – Kronkowska, Celje
     Razstava je na ogled do 20. marca 2014. Galerija je odprta: tor.-pet.: 15.30-19.30, sob.: 10.00-12.00

     STRIPBURGER V TISKU
     Galerija AQ, Na okopih 2c, Celje
     Razstava je na ogled do 20. marca 2014.

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
26.02.2014.
Priredio: Stripburger

     REMINDER: Stripburger open call - RADIO

     this is a reminder about the RADIO bloc about which you may already be informed about:
     www.stripburger.org/call-for-submissions-stripburger-63-2/

     You can send us your comics until Monday, March 3, 2014!

     If you're still working on your comic and you'll need a couple of days more to finish it, please let us know.

     We are looking forward to your submission!

     A lot of comic-greetings from Ljubljana,
     Stripburger team

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
25.02.2014.
Priredio: Svet stripa


     Zainteresovani autori svoje radove mogu poslati do nedelje, 29. juna 2014. godine, a pravila su sledeća:
     1. Konkurs je potpuno otvoren po pitanju teme i žanra, kao i tehnike i stilskog izraza. Pravo učešća imaju autori svih uzrasta.
     2. Radovi takmičara mlađih od 15 godina biće žirirani nezavisno od starijih učesnika.
     3. Rad može biti delo jednog autora ili više njih, a jedan autor može predati više radova u obimu od 1 table do 8 tabli.

     Uz radove, autori treba da pošalju i svoju biografiju ili, ako je više autora radilo na stripu (crtež, scenario, kolor...), biografiju svih autora pojedinačno, po sledećim stavkama: funkcija autora (crtež, scenario, kolor...), ime i prezime, datum i mesto rođenja, adresa stalnog boravka, broj mobilnog i fiksnog telefona, adresa elektronske pošte, naziv rada, tehnika i godina nastanka dela.

     Svi radovi treba da budu prilagođeni objavljivanju na A4 formatu. Po okončanju konkursa, najbolje ocenjeni radovi biće objavljeni u reviji Kiša. Pored toga, početkom jula biće organizovana izložba odabranih radova na Međunarodnoj strip-konferenciji „Kragujevac, 2014. godine“.
     Radove slati isključivo u digitalnom formatu, u rezoluciji od 300 dpi i većoj, na adresu svetstripa@gmail.com

     Pobedniku konkursa darivaće se plaketa „Branko Plavšić“.

     Budžet ovog projekta ograničen je, što znači da SVET STRIPA nije u mogućnosti da autorima dodeli novčanu nagradu za pobedu na konkursu, kao ni nadoknadu za objavljivanje u reviji, ali za sve objavljene radove biće obezbeđen autorski primerak, kao i mogućnost stalnog angažmana u reviji.

     S poštovanjem,
     SVET STRIPA

povratak na vrh

    STRIP U BESPUĆIMA KOMPJUTERIZACIJE
23.02.2014.
Piše: Ilija Bakić


     Prikaz knjige „Digitalni strip“ Branislava Miltojevića;
     izdavač „Komiko“, Novi Sad, 2013.


     STRIP U BESPUĆIMA KOMPJUTERIZACIJE

     U FOKUSU

     Ako za strip možemo ustvrditi da, na ovdašnjim kulturnim prostorima, ne uživa status akademski priznate umetničke vrste (iako to, u svetskim razmerama, odavno nije sporno), za tzv. sekundarnu literaturu (kritike i eseji) o stripu važi da se pojavljuje kao incident. Nešto su brojniji istorijski pregledi razvoja stripa ali je to i dalje nedovoljno za stvaranje potpune slike o stripu kao fenomenu.

     Branislav Miltojević, strip autor („Katil“, sa Ivicom Stevano-vićem, 2007.) i kritičar, spada među retke uporne posma-trače fenomena stripa. Nizom tekstova u časopisima, uređivanjem „Tripa“, separata o srpskom alternativnom stripu u niškom časopisu „Gradina“, odnosno knjigama „Tragovi u plavoj ilovači“ (zbornik o američkom andergraund stripu, 1991.), „Antologija niškog stripa“ (2004.), studijom o razvitku američkog stripa „U paukovoj mreži“ (2006.) i „Sabrani stripovi Metodija Petrova“ (2008.), on spaja istorijsku i faktografsku građu sa visprenim kritičkim promišljanjima „priča u slikama“ kako u kontekstu same vrste tako i u odnosu na širu scenu popularne i vrhunske kulture. Ovakav višedimenzionalan pristup omogućava otkrivanje trendova, njihovog nastanka i razvoja u socio-društvenim okriljima Zapadne civilizacije, u rasponu od propagirane političke (ne)korektnosti do profiterskih imperativa korporativne (kvazi)umetnosti. Produbljavanju zapažanja i zaključivanja umnogome pomaže i Miltojevićevo poznavanje problematike zapadne filmske industrije (koja je predmet nekoliko njegovih knjiga) jer se ispostavlja da su određeni obrasci zajednički za obe vrste proizvoda tretiranih kao instantna zabava za mase.

     REČ KRITIKE


     „Digitalni strip“, koga čine tri segmenta „Stripovi u garaži punoj jabuka“, „Pirati u dućanu elektronski aplikacija“ i „Kameno doba veb-stripa“, kojima je pridodat instruktivni „Vodič kroz digitalnu (pra)šumu“, specifična je mešavina promišljanja (bliskog) istorijskog i tekuće savremenog trenutka stripa. Naime, strip kao umetnička forma iz analognog sveta ulazi poslednjih decenija u digitalne prostore i to na više načina. S jedne se strane pojavljuju tehnička sredstva koja menjaju proces nastanka stripa, s druge strane se otvaraju prostori za prezentaciju stripa u elektronskom (a ne samo u papirnom) obliku, i, konačno, mogućnosti Interneta donose sasvim novu kategoriju – veb-strip koji primarno postoji u digitalnom obliku i koristi prednosti svetske Interne mreže i drugačije percepcije i konzumiranja stripa. Promene su brojne i brze i traže od slobodnih umetnika kao i od kompanija koje „proizvode“ stripove da ih prihvate i prilagode se ili će biti izgubljeni i zastareli. Razvoj kompjuterske tehnologije bespovratno menja načine stvaranja stripova ali i samu suštinu strip medija. Od 1985. godine kada se pojavio prvi digitalni strip (na flopi disketi) promene ubrzavaju a smerovi razvoja tog trenda jedva da se naziru. Konzumenti stripova se, kao i autori, sve jasnije dele na stare (kojima su papirna izdanja i klasično čitanje stripova primarni) i nove za koje postoji samo strip na ekranu odnosno mreži. Miltojević „u stopu“ prati promene, od proizvodnje preko distribucije do konzumiranja stripa, a brojnim primerima odnosno citatima iz dela teoretičara stripa i digitalne kulture potkrepljuje svoje zaključke o novom strip dobu čijem burnom rađanju prisustvujemo. Ovu važnu knjigu o savremenom stripu „Komiko“ je, na žalost, objavio u raritetnom tiražu od 166 primeraka!


     [Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 20.02.2014.godine]

povratak na vrh

    STRIP: CANE
22.02.2014.
Autor: Goran Milenković
    EDICIJA - STRIPE ZVUKAN
21.02.2014.
Press: Stripnjak Comics



     Stripnjak Comics (BiH) predstavlja novu ediciju Stripe Zvukan koja će objavljivati izdanja u kombinaciji stripa i noise/experimental/dark ambient muzike.

     Prvo izdanje predstavlja suradnju između Nenada Popovića iz Srbije (član niških Third I i urednik Helly Cherry webzina) i Kostje Ribnika (ilustrator i strip autor iz BiH).

     Projekt se razvio iz dogogodišnje muzičke suradnje i radom na kratkom zajedničkom stripu "Toliko vas je" za koji je Popović napisao scenarij i zatim snimio neku vrstu single-sountracka. Ribnik je uradio i svoju zvučnu verziju i tako je nastalo ovo izdanje koje otvara novu Stripnjakovu ediciju.


     Stripe Zvukan edition #01 
     Third I/D.K.R. Toliko vas je - strip/split singl

     Cjelovito free download izdanje sa sountrackom i više detalja na stripnjak.zvukovina.com






povratak na vrh

    ŽIVOT U BOLIVUDU
21.02.2014.
Piše:Vizant.mk


     U ZNAKU KONJA – VJENCANJE ZAGORA I CHIKE  ili
     "ZIVOT U BOLIVUDU" - strip trilogija


     Po Kineskom horoskopu ili Godini Konja, pre nedelju i vise, tacnije 31. januara, je izasla knjiga "Zivot u Bolivudu" - edicija Crna strip serija, 88 strana, i korice u koloru plastificirane.

     O cemu je rec. Kultni stripopisac, pisac – crtac Danilo Milosev – Wostok, ili Njostok kako ga ovde zovu, trilogija u kojoj zivot pise i rise Bonelijeve heroje Zagora i Cika. Pre par godina, u vreme jedne radionice, u okviru radionice stripa Rex-a, kulturnog centra u Beogradu pa prema Vrscu, kreirana je strip trilogija u kojoj po nesto, par tabli crtaju pored Wostoka, Sasa Rakezic - Zograf, Grabovski, Ivana Filipovic, Peki, Sale Mihajlovic-Visocki, Ivan Grubanov, Marko Dzekic, Dima, Nabor Devolac, Cika Boca, Radovan P, pa sve do Zorana Moebiusa, Mr.Stoca, Danijel Savovic, Nikola Vitkovic, Grubanov, Milos Tomic, Deda Zira, Zlikovac, Danijel Kovac, Red, Lola, Ciber, Opra, Burek, Seljak... a ko jos ne. Za podkorice zaduzen je cuveni Mikica – Miodrag Ivanovic, sve je to izdato posle godinu dana trazenje love za stampu. U danasnje vreme stripovi su luxuz i par exelance za prave ljubitele stripa, kolekcionare retkih publikacija.

     Izdavac je Centar za vizuelne umjetnosti "VIZANT". Tiraz je limitiran 155, naravno stampana izdanja.
     http://www.vizant.org.mk
     e-mail: vizant@t-home.m

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
21.02.2014.
Press: Veseli četvrtak


Zagor #79: Veliki turnir
piše: Diego Paolucci
crta: Alessandro Chiarolla



Dylan Dog #79: Prinudni rad
piše: Giovanni Di Gregorio
crta: Maurizio Di Vincenzo



Izdavač je Beoštampa-Grafart
iz Beograda,
edicija Veseli četvrtak.
Sva pitanja i sugestije na: redakcija@veselicetvrtak.com

Veću sličicu naslovne strane
možete videti na
Facebook stranici Strip vesti!!!

povratak na vrh

    MIKI MUSTER: SREBRNI RED ZA ZASLUGE
18.02.2014.
Piše: Strip.art.nica Buch


 13.02.2014

Spoštovani!

Danes je Njegova Ekscelenca predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odlikoval
    
z odlikovanjem
SREBRNI RED ZA ZASLUGE

Mikija Mustra

za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa.

Čestitamo!
Več na: www.rtvslo.si/kultura/drugo/...


povratak na vrh

    SVETA JEZA I STRIPBURGER
18.02.2014.
Piše: StripCore


     Sveta jeza
     razstava, stripalbum
     Galerija Plevnik – Kronkowska, Celje
     petek, 21. feb. 2014, ob 19.30
     Razstava je na ogled do 20. marca 2014. Galerija je odprta: tor.-pet.: 15.30-19.30, sob.: 10.00-12.00

     besedilo: Vinko Möderndorfer // strip, objekti, instalacije: Boris Beja,  DK, Lenka Đorojević, Neža Jurman, Marko Kociper, Marko A. Kovačič, Rok Mohar, Matej Stupica, Andrej Štular. // glas in zvok: Miha Zadnikar, RV Maček, Arnold Marko, Rok Kušlan, Rainer Franci
     »Tistemu, ki nima nič, je treba vzeti tudi to! Tisti, ki ima vse, naj ima še več! To sta gesli minulih dveh desetletij. Dvajset let!! Moji lubi Slovenci!!«
     Razstava Sveta jeza je zasnovana na pesmi v prozi Sveta jeza. Pridiga, ki jo je Vinko Möderndorfer spisal novembra 2010 za Sobotno prilogo dnevnika Delo.
     Sveta jeza je literarno-vizualna kritika sodobne slovenske družbe, oblastniških struktur in pohlepnosti. Sveta jeza je študija aktualnega stanja stvari, konkretnih socialnih in političnih razmer, je zgodba o padcu moralnih in etičnih vrednot in poziv k združevanju za prostost sveta.
     Sodelujoči avtorji so vsak na lasten način, z lastnim avtorskim pristopom in tehniko, vizualno in/ali zvočno interpretirali in nadgradili Möderndorferjevo Sveto jezo.
     Pesem v prozi je Marko Kociper, strip avtor, preobrazil v stripovsko pripoved in vizualno še dodatno začinil literarno že tako sočen prikaz družbenega stanja. Stripovski album Sveta jeza na 32 straneh povzame in interpretira Möderndorferjevo pridigo. V vlogi pripovedovalca, pridigarja, nastopa Jazbec, s katerim smo se že dodobra spoznali v prejšnjih Kociprovih stripih. Dinamiko pripovedi v sivih tonih je tokrat soustvarjajo celostranske ilustracije, album pa je v Kociprovem stilu prežet s satiro.
     ...



     Stripburger v tisku
     after po Sveti jezi, petek, 21. feb. 2014, ob 20.30 - odprtje
     Galerija AQ, Na okopih 2c, Celje

     Na razstavi Stripburger v tisku revija Stripburger ponuja na ogled izbor iz 2 serij sitotiskanih plakatov, ki so nastali v studiu Mednarodnega grafičnega in likovnega centra (MGLC) v Ljubljani. Plakati so nastali za mednarodna razstavna projekta Pozdravi iz Striponije (Greetings from Cartoonija) in Pozor, delo!. Izbor 'turističnih plakatov' iz razstave Pozdravi iz Striponije obsega dela avtorjev: Kaja Avberšek, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Lavrenčič, Matej Stupica (vsi SI), Bendik Kaltenborn (NO), Matei Branea (Ro), Andrea Bruno (IT), Jyrki Heikkinen (FI) in Filipe Abranches (PT). Avtorji vabijo na obisk v države, ki so se združile v novo deželo Striponijo (Cartoonijo), ki je zatočišče za vse stripovske avtorje in strip na sploh. Pozor, delo! je najnovejša sitotiskana zbirka posterjev, ki iz različih vidikov tematizirajo delo in so del mednarodne razstave Pozor, delo!, ki je še do konca meseca na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Dela so ustvarili stripavtorji: Max Andersson (SE/DE), Arkadi (DE), Pakito Bolino (FR), Lars Fiske (NO), Matti Hagelberg (FI), Igor Hofbauer (HR), David Krančan (SI), Andrej Štular (SI), Danijel Žeželj (HR/US)




     Stripburgerjeva delavnica stripa

     sob. in ned., 8. in 9. marec 2014, 11.00 – 18.00 (vmes pavza)
     Galerija AQ, Na okopih 2c, Celje

     Mentorja: David Krančan, Andrej Štular
     Dvodnevne brezplačne Stripburgerjeve delavnice so namenjene začetnikom starejšim od 10 let in nudijo celovit vpogled v stripovsko ustvarjalnost.
     Cilj delavnice je seznaniti udeležence z možnostmi, ki jih ponuja ustvarjanje stripov in izvedba lastnega stripa.
     Na kratki dvodnevni delavnici bosta mentorja, stripavtorja Andrej Štular in David Krančan, skozi pogovor udeležence spoznala z medijem stripa. Na sproščen način se bomo posvetili iskanju idej, pripovedovanju v slikah, izdelavi zgodbe, govoru v stripu, črkopisu in likovnem jeziku. Sledil bo prikaz delovnega procesa, iskanje idej in predlog za kratke stripe. Po pregledu nastalih predlog in idej ter individualni analizi se bo začelo z izdelavo kratkih stripov.
     Namen delavnice je udeležence spoznati z osnovami stripovskega ustvarjanja in z možnostmi, ki jih ponuja ustvarjanje stripov in izvedba vsaj enega samostojnega kratkega stripa.

     Delavnica je brezplačna.
     Obvezne prijave. Omejeno število udeležencev.

     PRIJAVE in informacije: Matija Plevnik, t. 041 977 958, matijaplevnik@yahoo.com

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
17.02.2014.
Autor: Simon Vučković
    MUNJA I ZUZUKO U SKC-u
15.02.2014.
Press: SKC BG


     „MUNJA“ I „ZUZUKO“ KAO DEČJA INSPIRACIJA

     Tematska izložba ilustracije, crteža
     i stripa iz časopisa za decu „MUNJA“

     STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD
     SREĆNA GALERIJA
     20.02 – 06.03. 2014.
     u 19:00 početak izložbe

     U decembru prošle godine navršilo se deset godina od kako se na kioscima pojavio prvi broj dečjeg enigmatskog zabavnika Munja u izdanju izdavačkog preduzeća Stella iz Beograda. Munja je ispunjen kratkim stripovima, raznovrsnim enigmat-skim, edukativnim zadacima i igrama primerenim deci predškolskog, odnosno ranog školskog uzra-sta. Sadržaj je prezentiran kroz galeriju simpatičnih likova koje je kreirao Zdravko Zupan. Pored Munje i Zuzuka u zabavniku se pojavljuju i drugi antro-pormfni likovi: Peja Pelikan, Goga i Giga, Laki, Daki i Lila, Roda Rada i dr. Zahvaljujući neverovatnoj upornosti i entuzijazmu svojih saradnika, kao i kva-litetu ilustrovanih, enigmatskih i tekstualnih priloga, Munja je izborio svoje mesto na probirljivom tržištu dečje štampe. Tome su, nesumljivo,  doprinela i dva posebna izdanja Munja bojanka i Munja strip. Već u prvim brojevima uvedena je rubrika Munjina galerija u kojoj je do danas objavljeno preko hiljadu dečjih crteža.

     Ova izložba donosi izbor nekih od najuspelijih i najinteresantnih dečijih radova iz ove rubrike.

povratak na vrh

    ŽIVOJIN TAMBURIĆ BIRA
15.02.2014.
Piše: Živojin Tamburić

     Na sajtu Paul Gravetta već par godina unazad, kao podrška strip scenama van engleskog govornog područja, predstavljaju se po izboru "lokalnih" selektora liste najvažnijih izdanja domaćeg stripa. Sve to u nadi da se tako pomogne da izdanja sa drugih scena dožive svoj prevod na engleski. Listu za Srbiju već par godina radi Živojin Tamburić, čitaocima Strip vesti znan po svojim Pismima iz Londona, kao Žika Strip... Ovde prenosimo njegov izbor koji je predstavljen na sajtu Paula Gravetta:

     Serbia

     Selected by Zivojin Tamburic
     Zivojin Tamburic is a long-time reader, collector, critic and historian of comics from Belgrade & London. He is also editor of the graphic novel collection from Omnibus (in Serbian) and Modesty Comics (in English).
     The comic scene and publishing in Serbia were again strong in 2013. This trend is in contradiction with the small market and editions of only up to 500 copies. It is uncertain how long this publishing enthusiasm will continue, but in the meantime the comics fans are enjoying a lot of great foreign and domestic titles. The following is just a selection of the most interesting titles by domestic authors.



     Andrija Maurović
     by Zdravko Zupan and others (Gradac)
     This is a monograph about the arguably most important comics creator in ex-Yugoslavia, the Croatian artist Andrija Maurović (1901-1981), published by a Serbian cultural magazine. The book was compiled by Zdravko Zupan, the most notable historian of comics from the ex-Yugoslavia region. It consists of a large number of illustrated critiques and reviews, previously published or written for this occasion, by reputable comics critics, which try to explain and analyse different aspects of Maurović‘s work. Maurović started The Bride of the Sword in 1935, which is considered to be the first modern comics in Yugoslavia. He continued with almost 100 complete comics and numerous illustrations, movie posters and book covers. His realistic drawing style and narrative were extraordinary, coming directly from his artistic being, and were not later imitated by anybody. In the late Sixties of the last century he stopped working due to health problems which were caused by his hard work and bohemian life style. After that, he lived the life of a hermit and vegetarian, usually walked naked through his house and rarely cut his hear or beard. However, rare visitors were still amazed with his energy and unique views of life and art. His westerns, especially ones with an unusual main hero, Old Tomcat, a shabby, toothless, half crazy old man, will stay forever in the comics history of the region. Maurović managed, somehow, as a young man, to draw Old Tomcat exactly how he looked as an old man.


     Kobra (Cobra)
     by Toza Obradović & Bane Kerac (Darkwood)
     In the Eighties of the last century, the comic scene in ex-Yugoslavia was reach with new perspectives on comics, becoming more distinct and intellectual than before. Obradović and Kerac kept the classic, mainstream, adventurous comics alive with their heroes Cobra and Cat Claw. In particular, Cobra, the good looking stuntman from Serbia, in his 17 episodes and about 500 pages, is remembered as the most important character for a young generation of the period. The classic thriller narrative, with a bit of local humour, and a very assured drawings by Kerac, kept the imagination of the teenage comics fans and encouraged many to stay with comics.



     Dikan  
     by Lazo Sredanović & various writers
      (Everest Media)
     Dikan is a young, strong and naive Old Slav, followed by his clever uncle. There adventures started at a time when the Old Slavs were populating the Balkans, but they also travelled further into the past or forward into the future. The comparison with Asterix is unavoidable, but Sredanović and his script writers kept the domestic characteristics and humour, preserving the unique, local charm. The comics lasted through 23 episodes and since 1968 for almost 40 years, and was more important for young comics readers than any other comics of the period.



     Konstantinovo raskršće #2
     (Constantine’s Crossroad #2)
     by Dejan Stojiljković & Dragan Paunović
      (System Comics)
     This is the second instalment of a trilogy graphic novel written by Stojiljkovic and based on his bestseller and award-winning book Constantine’s Crossroad. The story is located in Serbia during the Second World War and follows a German’s quest for the mystical sword of the Roman emperor Constantine the Great. The story also revolves around an interesting assortment of characters, some fictional (vampires), some real (locals, politicians, soldiers), which provides for a multi-layered narration. The story is complex and follows the book in details and we will need to see the last instalment to judge the success of this adaptation, but the drawing talent of Paunovic is astonishing, confident and mature in keeping the intensity of the narrative.



     Vekovnici #6 (Endless #6)
     by Marko Stojanović & various artists (System Comics)
     This unique project in the comic history of Serbia was started eight years ago by Stojanović on script, and numerous artists from the Balkans who he persuaded to draw his stories. There are six main albums, plus one “zero” album, plus one spin-off, Bloodless, with two instalments. The story is about two vampires, Chen, a Chinese mystic, and Marco, a Serbian hero from the middle ages. Stojanović’s stories are not just descriptive, but also philosophical, reminiscent and summarise some local wisdoms and folk stories.  This sixth instalment is probably the best book of the series so far, because Stojanović has opted for one long story, instead of a compilation of short stories. This allowed him to develop a longer narrative of better dramaturgy and characterisation, and to confirm his talent of storytelling. Despite advanced age of this series, Endless is still far from the final explanation either from the beginning or at the end of the storyline. These albums and their beautiful art on pages and covers are going to be a valuable possession when the script writer and many of the artists become the leading authors of graphic albums in the years to come. Check out the Vekovnici blog for samples and updates…

povratak na vrh

    STRIP: CANE
15.02.2014.
Autor: Goran Milenković
    STRIP U NEVENU
09.02.2014.
Press: Rosencrantz



     NEVEN - list za decu koji je osnovao dr Jovan Jovanović - čika Jova Zmaj, a obnovio 1979. Miroslav Mika Antić. Od samog početka strip je u NEVEN-u zauzimao centralno mesto, čineći tako strip bliskim školskoj deci.

     Od ovog meseca ROSENCRANTZ započinje saradnju sa NEVEN-om, sa ciljem da se učenici osnovnih škola zainteresuju za strip. U februarskom broju NEVEN predstavlja strip Nikole Maslovare - Maslija "Detektiv Lakonogić"!

     Pored toga, Neven će u narednim brojevima redovno donositi i priloge iz istorije stripa, kao i strip školu za najmlađe, predstavljaće strip autore i strip događaje.










povratak na vrh

    IZ ARHIVE...
09.02.2014.
Piše: Ilija Bakić


     UVODNIK ZA „PATAGONIJU“ BROJ 3

     Na mapi duhovnog stvaralaštva koje se (poprilično) poklapa sa granicama države u kojoj živimo „Patagonija“ pokušava da otvori nove horizonte i postore za jedan poseban način razmišljanja i izražavanja u pričama u slikama, način koji teoretičari svrstavaju pod odrednice „andergraund“ i „alternativni“ strip.

     Osnovi principi takvog stripa dobrano su poznati u inostranstvu dok je kod nas čitav koncept još uvek na početku. No, to što mi počinjemo da radimo nešto što tamo daleko više nije čak ni novina nije razlog za osećaj inferiornosti. Naprotiv.

     Radovi domaćih autora nisu se sveli na kopiranje tuđih radova već su stvorili i stvaraju jedan sasvim novi, specifični strip duboko uronjen u ovdašnje vreme, mesto i iskustvo.

     Da je to zaista tako dokaz su i stripovi iz „Patagonije“ koji su prihvaćeni u bližem i daljem svetu koji sigurno ne bi bio zainteresovan za puku krađu sopstvenih dela.

     Dokaz da se pojavljuje nešto novo i vredno je, u krajnjem slučaju, i ovaj treći broj „Patagonije“ u kome ravnopravno, rame uz rame, stoje stripovi naših i stranih stvaralaca, po mnogo čemu vrlo bliski no i jasno različiti.

     Ali, još uvek smo na početku. Trebaće još mnogo rada, strpljenja da se na dobrim temeljima izgradi visoka kuća ovog vida 9. umetnosti Osnovne ideje andergraund/alternativnog stripa: nekonvencionalnost, eksperiment, odbijanje priznavanja bilo kakvih teorija, ideje su i „Patagonije“  Granice „Patagonija“ stripa su samo one koje autor sebi nametne. Svima njima/nama „Patagonija“ pruža ruku dobre volje.

     Prihvatite je.

     (1994)

povratak na vrh

    STRIP: CANE
08.02.2014.
Autor: Goran Milenković
    ALEKSANDAR ZOGRAF, ŽIVOT U STRIPU
06.02.2014.
Press: Institut français


     IZLOŽBA

     ALEKSANDAR ZOGRAF, ŽIVOT U STRIPU

     Otvaranje: sreda 12. februar - 19 h
     Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd
     Izložba traje do 29. marta 2014.

     Od 2007. godine, Francuski institut predstavio je brojne srpske strip autore čija dela objavljuju francuske izdavačke kuće. Strip izložbe u Francuskom institutu postale su prava beogradska marka. Stripove Aleksandra Zografa od 1999. godine u Francuskoj objavljuje izda-vačka kuća L'Association (Sfar, Trondhajm, Berberian, Satrapi...), koja je specijalizovana za domen nezavisnog stripa. Zograf stvara veoma lično delo u vidu dnevnika u kojem predstavlja svoja iskustva, snove, ubeđenja. Izložba se sastoji od tabli objavljenih u Francuskoj u tri zbirke: Vestiges du monde / Polovni svet (2008), Bons baisers de Serbie / Pozdravi iz Srbije (2000), E-mails de Pančevo / Mejlovi iz Pančeva (1999), kao i od dela objavljenih u kolektivnim albumima iz serijala Lapin. U okviru izložbe će, pored navedenog, ekskluzivno biti objavljene i table novog albuma koji tokom 2014. godine izlazi u Francuskoj. Radi kompletnijeg uvida u Zografov opus, Francuski institut će predstaviti i nekoliko i ilu-stracija i tabli objavljenih za italijanske izdavačke kuće.

     ALEKSANDAR ZOGRAF
     Saša Rakezić, poznat po pseudonimu Aleksandar Zograf, rođen je 1963. godine u Pančevu. U jugoslovenskoj periodici objavljuje stripove počev od 1986. godine, a od početka devedesetih  aktivnije je prisutan u inostranstvu, najpre u Americi, gde je njegove radove objavljivao jedan od najpoznatijih izdavača alternativnog stripa u svetu, Fantagraphics Books iz Sijetla. Danas knjige stripova  ovog autora objavljuju L’Association u Francuskoj, Fandango u Italiji, MMMNNNRRRG! u Portugaliji, Centrala u Poljskoj,  Nyitott Könyvműhely u Madjarskoj i Kapsimi u Grčkoj,  dok je američka izdavačka kuća Top Shelf 2007. godine objavila obimnu antologiju njegovih stripova i tekstova pod nazivom Regards From Serbia. Njegovi radovi se takođe pojavljuju u časopisima širom sveta, među kojima najduže sarađuje sa italijanskim nedeljnikom Internazionale.

     Aleksandar Zograf je učestvovao na brojnim internacionalnim strip festivalima i izložbama - od Lucca Comics i Napoli Comicon u Italiji, preko Toy Comics izložbe u pariskom Muzeju primenjenih umetnosti (Musée des Arts décoratifs), do velike samostalne izložbe održane u Cartoon Art Museum u San Francisku. Počev od 2003, nezavisni nedeljnik Vreme iz Beograda redovno objavljuje po dve strane stripa Aleksandra Zografa – nakon izdanja zagrebačkog VBZ-a, izdavačka kuća Službeni glasnik je objavila kolekciju ovih storija pod nazivom “Polovni svet”,  SKC Novi Sad koji je objavio „Osvetu crvene veštice“, a Gradska biblioteka Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina „Dvaput naopačke“, kao deo nagrade Todor Manojlović. Saša Rakezić-Zograf se takođe bavi i novinarstvom (počev od 1981. godine, objavljivao je u Džuboksu, NON-u, Ritmu, Dnevniku, Pančevcu, Politikinom Zabavniku  i dr.), kao i organizovanjem brojnih kulturnih dešavanja u svom rodnom gradu, gde već punih deset godina, zajedno sa Kulturnim centrom Pančeva, uređuje najpre internacionalni festival autorskog stripa GRRR!, a zatim i seriju dešavanja pod nazivom GRRR!Program, na kojoj predstavlja strip autore, izdavače i teoretičare iz zemlje i sveta.

     Izbor nagrada
: “MAKS“ - Strip autor godine, Zaječar (1997)., “Lucca Comics”, Specijalna nagrada, Luka, Italija (1998), “Scomesse sul futuro”, Napulj, Italija (1999), “Hector Oesterheld Award – XXIII International Exhibition of Comics”, Rim, Italija (1999), Oktobarska nagrada grada Pančeva (2000), Specijalna nagrada za doprinos srpskom stripu, Međunarodni salon stripa, Beograd (2004), Desimir Tošić – Nagrada za novinsku kolumnu, Službeni glasnik, Beograd (2009), Todor Manojlović – Nagrada za umetnički senzibilitet, Zrenjanin (2012)./

povratak na vrh

    POST SCRIPTUM (132)
06.02.2014.
Piše: Zoran Đukanović


     POTRAGA ZA UTOPIJOM NEVINOSTI -
     SAŠA ARSENIĆ

Većina strip crtača i autora suočavaju se s problemima zrenja, polaganog učenja i ovladavanja veštinama crtačkog zanata. Druga vrsta autora susreće se sa sasvim drugačijom vrstom problema, kroćenja i artikulacije vlastitog talenta koji kao da imaju u izobilju. Saša Arsenić (1978) nesumnjivo spada u ovu drugu grupu. On je rasan, vrhunski crtač koji je svoju ljubav prema stripskom mediju do sada više sanjao nego što je ostavio stripova iza sebe. Kada kažem sanjao, to znači kreirao more stripskih ilustracija i ponajviše skica, nedovršenih ilustracija u kojima je s fascinatnim uspehom proizvodio rešenja problema o kojima mnogi mnogo iskusniji crtači mogu samo da sanjaju da će ih doseći u poodmaklim fazama svoje karijere. Takođe, neumorno je upoznavao tajne mnogih vrhunskih ilustratora i crtača i o njima stekao znanje kakvo mnogi iskusni kritičari ne poseduju. Ova vrsta paradoksa ogromnog talenta može biti ilustrovana jednim internacionalno poznatim primerom. Das Pastoras (Julio Martínez Pérez, 1956) dugo nije bio toliko poznat po nekom svom određenom stripu koliko po svojim crtačkim mogućnostima koje je ponajviše iskazivao u svojim genijalnim nedovršenim skicama! Na pitanje da li će stripovi Saše Arsenića nadmašiti svojim brojem ono što je dosegao u svojim skicama, samo budućnost može da nam da odgovor. Strip zahteva kontinuirani rad i pre svega disciplinu da se pojedinačne eksplozije inspiracije ujednače u sekvencijalni tok vizuelne naracije. Arsenić poseduje naznake crtačkih sposobnosti koje prizivaju asocijacije na takve ilustratorske genije kakav je Heinrich Kley (1863–1945). Reč je, dakle, o izrazito klasičnom crtačkom stilu koji, u Arsenićevom slučaju, izražava duboko poštovanje prema bajci, fantaziji, avanturi koja nije izgubila bezazlenost i tesnu vezu sa detinjstvom. Oblici kojima se Arsenić izražava su organski, a prizori su uvek smešteni u prirodu. Veoma često u njima je prisutna neka heroina, na pola puta između princeze i žene ratnice, nežnosti i hrabrosti. Njegov svet mašte je domovina jednostavnih ma kako fantazmagoričnih bića, kao i nepokvarenog i idiličnog života. Kada gledamo njegove radove, kao da gledamo oživljenu klasiku u njenom najplemenitijem vidu. Ako uklonimo dijakritičke znakove iz njegovog imena, na način kako se on pojavljuje na svom FB profilu (Sasa Arsenic), prezime moglo bi da zazvuči kao supstanca koja ima trideset treće mesto u periodnom sistemu elemenata. Imaginarni svetovi koje Arsenić stvara ne bi mogli da budu udaljeniji od toga – oni su pre melem za dušu.


povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
06.02.2014.
Press: Veseli četvrtak





Dylan Dog
Super Book #26
:
Crni užas

130 strana • 280 dinara


Izdavač je
Beoštampa-Grafart
iz Beograda,
edicija Veseli četvrtak.
Sva pitanja i sugestije na:
redakcija@veselicetvrtak.com


Veću sličicu naslovne strane možete videti na
Facebook stranici Strip vesti!!!

povratak na vrh

    POZOR, DELO!
04.02.2014.
Piše: Stripburger



     POZOR, DELO!
razstava

     Odprtje: četrtek, 6. feb. 2014 ob 19.00,
    Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

     na ogled do: 28. feb. 2014

     »Razstava Pozor, delo! prinaša vizualno raziskavo posvečene dejavnosti, ki praviloma plemeniti in osmišlja sleherno človeško bitje. Delo resda krepi duha in telo, kot pravi nek pregovor, vendar pa v svoji organizirani obliki omogoča tudi kapitalizacijo človeških moči in znanja, kar lahko vodi v razosebljenje in brezobzirno izkoriščanje, namenjeno izključno povečevanju dobička. Delo tako pomeni tudi prezaposlenost, izčrpanost in stres. Znotraj koordinat teh dveh skrajnosti se nahajajo vsebinski poudarki številnih avtorskih prispevkov, ki večmedijsko razstavo preobražajo v tvorno in pomenljivo podstat za globlji premislek o naravi, smislu in pomenu dela v sodobni postfordistični družbi.
     Razstava je bila sprva zasnovana kot pendan Stripburgerjevi mednarodni stripovski antologiji z naslovom Workburger; striparskemu jedru razstave se je nato pridružila še vrsta del v drugih medijih, ki z vsebinsko in oblikovno bravuroznostjo zaokrožajo njeno sporočilnost. Sodelujoči so s svojim trdim delom ustvarili vrsto izzivalnih stvaritev, kjer se utopičnost in jedka kritičnost prepletata z duhovitimi ter ironičnimi stvaritvami, da bi na ta način preizprašali občo kondicijo sodobne družbe, še zlasti pa produkcijo vrednosti kot njenega osrednjega gibala. Navdahnjena z aktualno stvarnostjo razstava Pozor, delo! tako uprizarja večplastno manifestacijo konfliktnega razmerja, ki ga poganja nenehna napetost med vrednostjo in ovrednotenjem dela.«
[Matjaž Brulc]

     Pred vdorom na tuja, ups, evropska tla, Pozor, delo! še zadnjič doma!

     Odprtja razstave se bosta poleg slovenskih avtorjev udeležila še dva gosta iz tujine: Olaf Ladousse francoski gastrbajter v Španiji in stari znanec s Stripburgerjevih listov Šved Lars Sjunnesson na delu v Berlinu. Razstavo bo s svojim eksperimentalnim bendom LCDD (Los Caballos De Düsseldorf), ki igra na elektroniko iz zavrženih igrač, odprl Olaf Ladousse.

     Častni člani našega mednarodnega ad hoc sindikata ustvarjalcev: Bojan Albahari (SI), Žiga Aljaž (SI), Max Andersson (SE/DE), Arara (Miguel Carneiro, Bruno Borges, Dayana Lucas, Daniela Duarte, Pedro Nora, Ana Tórrie, Francisco Queimadela & Mariana Caló, Nuno Sousa, Marco Mendes, Carlos Pinheiro, André Lemos, Ruca/Dr.Urânio, David Ferreira) (PT), Kaja Avberšek (SI), Arkadi (DE), Boris Beja (SI), Pakito Bolino (FR), Paul Ashley Brown (UK), Anna Ehrlemark (SE), Mina Fina (SI), Domen Finžgar (SI), Lars Fiske (NO), Matti Hagelberg (FI), Jyrki Heikkinen (FI), Igor Hofbauer (HR), Jeroen Janssen (BE), Jakob Klemenčič (SI), Marko Kociper (SI), Tanja Komadina (SI), Marko A. Kovačič (SI), David Krančan (SI), Olaf Ladousse (FR/ES), Matej Lavrenčič (SI), Andraž Magajna (SI), Akinori Oishi (JP), Teresa Camara Pestana (PT), Tomáš Přidal (CZ), Marija Mojca Pungerčar (SI), Marcel Ruijters (NL), Lars Sjunnesson (SE), Mateusz Skutnik (PL), Boris Stanić (RS), Matej Stupica (SI), Andrej Štular (SI), Lasse Wandschneider (DE), Danijel Žeželj (HR/US).

     Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana, T: 01/ 300 87 00
     Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana, Arara, MGLC
     Koprodukcija: Slovenski etnografski muzej
     Sofinancerja: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

povratak na vrh

    VADISRCE
04.02.2014.
Press: Omnibus strip


     "Vadisrce“, Đorđe Milović
     www.omnibus.rs/strip/vadisrce.html
     datum: 03.02.2014.

     Iz predgovora Ilije Bakića:

     „Vadisrce“ je nesporno višeslojna priča koja zahteva precizan i promišljeni vizuelni (ob)lik. Njena tenzija ne temelji se na akcionim scenama odnosno na otvorenim fizičkim konfliktima. Naprotiv, usporenost događanja koja počesto preraste u statičnost traži od crtača da jednovremeno bude i vizuelno nenametljiv (i time podrži osnovni ton priče) ali i sugestivan, odnosno da nagoveštava i ono što se direktno ne vidi i ne kaže. Milović, koji ima itekako iskustva sa transponovanjem proze u strip i kome je Vijanovo delo znano jer je ilustrovao nekoliko njegovih knjiga, u slučaju „Vadisrca“ opredelio se za vanredno težak ali i efikasan likovni rad - za akvarel koji svojom prozirnošću daruje lakoću koju Vijanova priča nosi. Osnovni crtež olovkom sveden je na kroki, na skicu koja ima za cilj da naznači osnovne konture eksterijera i enterijera, figura i fizionomija likova i njihove pokrete odnosno položaje u prostoru ili grupi. Preko tih drhtavih linija nanesena je boja dovoljno prozirna da se crtež vidi ali sposobna da stvori posebnu atmosferu koja, pak, nije uvek u direktnoj korelaciji sa dešavanjem. Ovo odstupanje vizuelnog tona od tona/tenzije govora/pripovedanja efektno je sredstvo za potcrtavanje prizora/scena i njihovo izdvajanje iz scenosleda.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
03.02.2014.
Autor: Simon Vučković
    VLAGA, MRAZ & SOL U SARAJEVU
02.02.2014.
Press: Strip vesti


     Prvog dana festivala SARAJEVSKA ZIMA, će Helena Klakočar-Vukšić predstaviti svoj projekt
     GDJE:  IPC Gallery "E", Sarajevo - centar
     KADA:  13:00
     ŠTA: instalacija i video:  Vlaga, Mraz i Sol,  graficki roman u nastavcima, vizuelna prica koja je nedavno pocela izlaziti u casopisu za drustvena dogadanja i kulturu, ZAREZ , Zagreb, Hrvatska
     13:00 IPC Gallery "E"
     Helena Klakočar-Vukšić:
     Installation i video:  MOISTURE, FROST @ SALT graphic novel project which is recently coming out
     in magazine ZAREZ , Zagreb, Croatia




     sarajevskazima.ba/en/...sarajevo-winter-2013...
     OPENING CEREMONY OF
     THE 30TH "SARAJEVO WINTER" 2014 - PAFF  
     Peace Art Freedom Festival
     Guest of honour is Greece and
     special guest South Corea.

     Friday, February 7, 2014

     OPENING CEREMONY OF
     THE 30TH "SARAJEVO WINTER" 2014 - PAFF

     10:00 Hotel Evropa - Exhibition "Sacral Heritage"
     10:30-15:00 Hotel Evropa
     "Second Sarajevo UN week of interreligious Harmony"
     11:00 Army Hall
     Handing over of the IPC award "Freedom"
     13:00 IPC Gallery "E"
     Helena Klakočar-Vukšić:
     Installation:  MOISTURE, FROST @ SALT graphic novel project
     15:30 National Museum, National Theatre, City Hall, Skenderija, Zetra, Olympic mountains, Titova street, Ferhadija street, Kulina Bana street (near Čobanija bridge - Kentauromachia - Alma Suljević; also Opening Ceremony in front of the National Theatre with the flags of the 14th ZOI participating countries, building of the Olympic Committee, Army Hall - WOG Sarajevo 1984 and Soci 2014, Sarajevo Winter, live contacts and live TV coverage.
     16:15 Opening Ceremony at the square in front of the National Theatre
     20:00 Army Hall
     Pantomime quair "Musica Sacra Bosnae", Second Sarajevo UN week of interreligious harmony organized by the International Forum Bosnia
     20:30 National Theatre
     Lim Dong-chang& t,a Total Theatre

povratak na vrh

    OSKAR 2013
02.02.2014.
Press: stripovi.com

     www.stripovi.com od 2007. godine tradicionalno organizira godišnji izbor najboljih stripova iz protekle godine u dvije kategorije: najbolji strip album i najbolja strip sveska. Glasači mogu odabrati najviše 10 naslova u svakoj kategoriji, a svaki član stripovi.com ima pravo glasovati samo jednom!
          Pripremili smo i bogat nagradni fond sa recentnim izdanjima domaćih izdavača (detalje ćemo objaviti na forumu, naknadno) kojima ćemo nagraditi najsretnije sudionike u izboru. Izbor, kao i svake godine, traje cijelu veljaču, od 1.2.2013 do 1.3.2013, kada će biti objavljeni rezultati glasovanja i dobitnici nagrada.

     Hvala na sudjelovanju

povratak na vrh

    LETTER FROM LONDON (21)
02.02.2014.
Piše: Žika Strip

Naslovna strana knjige Vlade Nikolovskog

     BALKAN COMICS CONNECTIONS
     (urednik Vlado Nikolovski)

     Balkan Comics Connections (Balkanske stripske veze) je knjiga na engleskom jeziku, izdata u Makedoniji 2013. godine i priređena od strane Vlade Nikolovskog, koji trenutno živi u Edinburgu u Velikoj Britaniji. Ovde je sakupljeno 24 kratkih priča, od stripskih crtača i scenarista sa Balkana (osim dvojice scenarista), sa kratkim i efektnim predgovorom Zorana Đukanovića.

     Izabrani stripovi ustvari dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana, odnosno regiona koji se nekada zvao Jugoslavija, i vrhunski su predstavnici stripske kratke priče. Ova forma je, kao i u literaturi, vrlo teška za umetničko izražavanje, zbog potrebe da priča bude sažeta, a u isto vreme grafički i dramaturški razumljiva.  

     Oni koji trenutno prate detaljno balkanske stripske scene, ili je bolje reći ex-Jugoslavia stripske scene, možda će naći da neka autorska imena nedostaju, ali autori koji su izabrani da uđu u ovu knjigu su svi od reda vrhunski stripski umetnici i ova selekcija pleni bogatstvom ideja i priča, kao i crtačkim osobenostima i umećima.

Fascinantno je to da je stripska scena bivše Jugoslavije bila neobično jaka. Od prve pojave stripova sredinom tridesetih godina prošlog veka do raspada Jugoslavije početkom devedesetih godina u tom istom veku, ova scena je bila ravna onima u najrazvijenim stripskim kulturama. Do zastoja je došlo samo u godinama samog Drugog svetskog rata, kao i 5 do 6 godina posla rata, kada su stripovi bili zabranjeni kao „nosioci kapitalističke propagande“. Posle građanskog rata i raspada Jugoslavije u devedesetim godinama, stripske scene novih država nastavile su nesmanjenim obimom i kvalitetom. Procenjuje se da trenutno ima oko 60 crtača samo u Srbiji i Hrvatskoj koji trenutno rade stripove, uglavnom za strane izdavače, i pronose slavu jugoslovenske stripske škole.

Strip Igora Kordeja i Jane Adamović

     Imali smo takodje priliku da saznamo na nedavnom „Salonu stripa“, održanom krajem septembra u Beograda, kao i u magazinu „Strip pressing“' iz Niša, da su stripske scene Rumunije i Bugarske takođe neobično razvijene i zanimljive, ali ova knjiga to ne pokriva.

     Odabrani stripovi u ovoj knjizi zaista izgledaju sveže i svojim temama i crtačkom veštinom doprinose daljem razvoju stripske umetnosti. Da ostavimo raznovrsnost tema nekom piscu ili literalnom kritičaru, ali raspon crtačkih stilova je za divljenje. Ovde imamo realistički crtane stripove (Sudžuka, Kordej, Sotirovski, Peka, Kolle), lirski crtane stripove (Zimonjić), epske stipove (Kovačević), moderne stripovske pristupe (Ukropina, Banović, Subić, Talajić), crno-belu poeziju (Žeželj), underground (Klemenčić, Zograf, Sitar), realizam sa grotesknim (Gera Milošević, Geto Savić, Jovčevski, Maljenović, Perović), crno belu grafiku (Pahek) i groteskno crtane stripove (Čelanović, Andronik).

Vlada Nik (Nikolovski) je stripski zaljubljenik i entuzijasta. Kao urednik Balkanskih stripskih veza, sigurno je prošao izuzetno naporan put da ove 24 priče dogovori sa autorima, prevede, pripremi i odštampa. Prodaja verovatno neće pokriti troškove proizvodnje, tako da treba ovom entuzijasti odati priznanje i pokazati zahvalnost što je izuzetno uspešno odabrao i pokazao širem auditorijumu, onom koji govori engleski, kakve umetnike imamo na Balkanu. Ova knjiga takođe ukazuje da se dobri stripovi ne proizvode samo na Zapadu, već i dalje prema Istoku, i samo treba pokazati malo znatiželje i nešto manje egocentričnosti, pa da se dođe do novih stripskih dragulja.

Strip Gere Miloševića i Oskara Aibara

     Trenutno samo jedan Internet sajt www.modesty-comics.com predstavlja autore sa prostora bivše Jugo-slavije na engleskom jeziku. Ova knjiga je takođe pokušaj da se kvalitetni umetnici sa ovih prostora, bez obzira na njihovo žanrovsko ili komercijano opredeljenje, predstave svetu u potrazi za angažmanom ili objavljivanjem autorskih radova.

     Cini mi se da pored svih kvaliteta ova knjiga ostaje sa dva problema. Prvi je taj što pod nazivom Balkan ustvari podrazumeva samo balkanske zemlje koje su na prostoru bivše Jugoslavije, a drugi je u tome što su stripovi, koji su crtani za različite formate objavljivanja, na kraju svi prikazani na B5 formatu (165x235mm). Time su neke table i neki stripovi otežani za čitanje, pa treba razmisiliti da sledeća knjiga ipak bude na A4 formatu (210x297mm), čime će neki stripovi biti prikazani na pravi način, a neki skoro u veličini originala, što bi bilo izuzetno prijatno za čitanje. Upoznavši uživo entuzijazam Vlade Nika, uopste ne sumnjam u izlazak sledeće knjige.


     Živojin Tamburić, Beograd/London, novembar 2013.

     (Objavljeno u Politikinom kulturnom dodatku,
     11. janura 2014. godine.)



povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
01.02.2014.
Press: Veseli četvrtak





Zagor specijal #25: Čovek iz Maverika
piše: Antonio Zamberletti
crta: Marcello Mangiantini


Izdavač je
Beoštampa-Grafart
iz Beograda,
edicija Veseli četvrtak.
Sva pitanja i sugestije na:
redakcija@veselicetvrtak.com


Veću sličicu naslovne strane možete videti na
Facebook stranici Strip vesti!!!

povratak na vrh

    STRIP: CANE
01.02.2014.
Autor: Goran Milenković