ARHIVA VESTI ZA FEBRUAR - VELJAČA - FEBRUARY, 2020. GODINE


Godina izlaženja: XXII • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...561e broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovog puta je broj obiman, čak 273 stranice stripa, pa će iz tehničkih razloga izlaziti u nastavcima pet nedelja. Danas je postavljen peti, poslednji nastavak ovog broja!!! A posle nastavljamo dalje sa redovnim brojevima.
     Samoniklog korov stripa, broj 561e.: www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/561e

Objavljeno: 24.02.2020.
Pozivnica za izložbu i promociju...     Press: SKC BGD
  ...strip albuma Konstantinovo raskršće III!

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD – SREĆNA GALERIJA
CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

SREDA, 26. FEBRUAR U 19.00, Srećna galerija SKC Beograd (izložba traje do 7. marta)
System Comics, Beograd: OTVARANJE IZLOŽBE RADOVA IZ NAJNOVIJIH STRIP PUBLIKACIJA
- Dejan STOJILJKOVIĆ: KONSTANTINOVO RASKRŠĆE # 3 – NEBO IZNAD NIŠA, ilustrovali: Aleksa GAJIĆ, Dragan PAUNOVIĆ, Siniša RADOVIĆ, Mijat MIJATOVIĆ, Nenad CVITIČANIN

SREDA, 26. FEBRUAR U 19.30, Velika sala SKC Beograd
System Comics, Beograd: PREZENTACIJA NAJNOVIJIH STRIP PUBLIKACIJA / KONSTANTINOVO RASKRŠĆE # 3
Govore: Igor MARKOVIĆ, urednik izdanja; Dejan STOJILJKOVIĆ, pisac i scenarista; Đorđe MILOSAVLJEVIĆ, dramaturg, pisac i scenarista; Aleksa GAJIĆ, Siniša RADOVIĆ i Nenad CVITIČANIN, strip autori.

Izdavačka kuća System Comics nastavlja sa svojim izuzetnim aktivnostima na polju domaćeg strip izdavaštva objavljivanjem dva, za ovdašnju kulturnu scenu i umetničku javnost, izuzetno dragocena izdanja. Reč je o ilustrovanju trećeg poglavlja - Nebo iznad Niša, romana Konstantinovo raskršće Dejana Stojiljkovića, čime je zaokružen izdavački poduhvat koji je čitalačkoj publici doneo stripovano izdanje ovog višestruko nagrađivanog bestselera. Zarad podsećanja na sadržaj ovog dela navodimo crticu iz recenzije jednog od vodećih britanskih teoretičara stripa Pola Graveta (Paul Gravett): „Priča se odvija u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata i prati nemačku potragu za misterioznim mačem rimskog cara Konstantina Velikog. (...) oko zanimljivih karaktera, nekih izmišljenih (Vampira), nekih realnih (meštani, političari, vojnici), koji obezbeđuju višeslojan tok naracije. Radnja je kompleksna i verno prati knjigu…“

Drugo, takođe dragoceno izdanje, koje će biti najavljeno, je svojevrsna strip adaptacija filma Alekse Gajića  Technotise - Edit i ja, koju su uradili Goran i Jovan Rakić, a povod pravljenju ovakve publikacije je to što se  navršava deset godina od premijere prvog domaćeg dugometražnog animiranog filma Technotise - Edit i ja...
Objavljeno: 23.02.2020.
Strip: Noćni sud (136)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 23.02.2020.
Strip: Cane (396)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 22.02.2020.




Žestoke potere u budućem Rimu ili...      Autor: Ilija Bakić
  ...junak Roko u košmaru halucinacija
  i stvarnosti - „Klon“ Korado
  Mastantuonoa;
Izdavač Čarobna
  knjiga 2019.

Višestruko proverena logika opstajanja strip izdavača kaže da je nužno štampati stripove koji će zainteresovati što raznolikiju publiku; specijalizacija za određene sadržaje-žanrove ili, čak, forme izdanja (sveske za trafike, manje ili više luksuzni albumi), neminovno sužava ciljnu grupu konzumenata i povećava rizik finansijskog neuspeha. Što je izdavač veći to je veća i količina novca u opticaju pa i briga da se on obrće i uvećava. „Sergio Bonelli Editore“, italijanski strip gigant itekako vodi računa o svemu rečenom pa u svom katalogu ima pored kaubojaca (sa kojima je započeo posao), krimiće, horor, naučnu fantastiku, ratne, istorijske, avanturističke i sentimentalne stripove - sve u velikim i malim serijalima ili kao samostalne priče u obliku jeftinih mesečnih svezaka ali i luksuznijih izdanja. Interes mladih (i onih malo odraslijih) čitalaca pažljivo se prati; isto se tako „tempira“ i serioznost sadržaja, od infantilnih do „ozbiljnih“ uz držanje određenog „nivoa“ i izbegavanje eksperimenata. No, zakazani termin pojave sveske ume da bude ključni kriterijum kome su ostali elementi stripa u potpunosti podređeni. Sve zahteve ispunjavaju (bez)brojni scenaristi, crtači i koloristi-najamnici čija se uloga ne potcenjuje ali ni precenjuje jer su, ipak, deo mašinerije - i to zamenjivi deo. Poneki od tih „izvođača strip radova“ mogu, tokom vremena, da zasluže pažnju i prepoznavanje publike i bosova te tako steknu određene profesionalne privilegije među koje spada i realizacije ponekog samostalnog projekta. Album „Klon“ Korada Mastantuonoa (1962) primer je takve „povlastice“. Korado je dugogodišnji crtač raznih serija (Nik Rajder, Magični vetar, Dilan Dog, Teks Viler) koji se u „Klonu“ potpisuje kao kompletni autor (scenarista, crtač, kolorista) što bi moglo da znači da njegovi poslodavci računaju da on ima potencijale za napredovanje kao samostalan autor - naravno, u okvirima važećih-funkcionalnih principa „korporacijskog stripa“.

Glavni junak stripa je Roko Bazilea, s jedne strane genijalni programer interfejsa, a sa druge momak avetnog lika sa mnoštvom psiholoških (tačnije psihijatrijskih-šizofrenih) problema od kojih se (ne)uspešno lečio i zbog koji pati od povremenih (vrlo uverljivih) halucinacija. Roko živi u 2072. godini u Rimu koji je (kao i danas) haotično mesto mešanja duge, burne istorije i savremenosti. Roko dobija posao sređivanja sistema zaštite kod Janusa Keplera, ministra zdravstva. U toku izvođenja programerskih radova u kabinet upada naoružana trojka i ubija ministra a zatim Rokoa, kao neželjenog svedoka, juri kroz zgradu. Pošto na jedvite jade umakne Roko, u svom skrovištu, prati medije ali - niko ne obaveštava o ubistvu. Na nagovor devojke Veronike on odlazi u ministarstvo i tamo sreće ministra - živog i zdravog! Pokoleban i sklon da poveruje kako je sve što je video još jedna halicinacija, Roko ipak pokušava da proveri snimke sa kamera u ministarstvu i - opet naleće na ubice... Sledi još jedna potera sa pucnjavom i pojava novog spasioca - Korine Biso, biologa koja tvrdi da iza svega stoji farmaceuska kuća koja je „sklonila“ ministra pošto nije prihvatao njihove planove (odnosno manipulacije sa bio inženjeringom). Potpuno sluđen i rastrzan onim što je video i onim što mu se naknadno prikazuje i dešava, Roko pristaje da pomogne Korini da se stvari razreše ali ubrzo shvata da je ponovo prevaren i iskorišćen.

„Klon“ zdušno koristi sve obrasce oštre i brze akcione priče sa mnogo jurnjava i obrta, smeštene u bližu budućnost i na „domaći teren“ što mu omogućava da crta prepoznatljive eksterijere Rima delimično izmenjene i dopunjene novotarijama. Ovaj vizuelni segment apostrofira se i u predgovoru albuma kao poseban kvalitet (naravno, pre svega za italijanske čitaoce). U osnovi strip varira priču o zlim moćnicima i usamljenom pojedincu, o zloupotrebi nauke i farmakološkoj mafiji bez iskoraka u nova rešenja. Osim ovih pripovedačkih šablona, Mastantuono je morao da poštuje i one crtačke (tri kaiša sa po dve sličice na stranici) što je svakako „ukrotilo“ i usporilo dinamiku u scenama potere mada je crtež korektan, bez očiglednih promašaja. Zadata dužina albuma nametnula je „prostorna“ ograničenja zbog kojih su neke stranice pretrpane objašnjenjima. Ipak, uprkos ponekim nesigurnostima, „Klon“ je primer standardnog korporacijskog stripa koji je isključivo namenjen zabavi mlađe publike i koji je taj zadatak, sveukupno, uspešno obavio.

(„Dnevnik“, 2020)
Objavljeno: 21.02.2020.
Strip: Kumova slama (53)      Autor: Mirko Zulić
Objavljeno: 20.02.2020.
Leteći start: Riznica bonelli #9...     Press: Čarobna knjiga
  ...KAD VUK LOVI!

OD TVORCA STRIPA „OČI I TAMA“ ĐIĐIJA SIMEONIJA
STIŽE NAM SJAJNO NOVO DELO: KAD VUK LOVI
Riznica Bonelli #9: na Letećem startu po ceni od 940 dinara

PORUČITE ODMAH

Ova priča o lovu na drevno blago počinje u davnoj prošlosti, u Irodovom Jerusalimu, i proteže se sve do četrdesetih godina dvadesetog veka, do izmišljenog sela u Toskani, koje simbolizuje mnoga stvarna mesta na kojima se u Drugom svetskom ratu dogodio krvavi masakr.

Upečatljivom mešavinom istorijskog narativa, ratne priče i špijunske avanture protkane fantastičnim elementima, tvorac stripa Điđi Simeoni razvija i nadograđuje popularnu teoriju o nacistima opsednutim ezoterijom i okultnim fenomenima, a sve se zapravo okreće oko drevnog predmeta kojem se vrlo teško ulazi u trag i ljudi spremnih na sve kako bi ga se dočepali...

„KAD VUK LOVI“ je na Letećem startu u striparnici „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu, u striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu, po ceni od 940 dinara, od srede, 19. februara, do subote, 22. februara. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.050 dinara, a u ostalim knjižarama 1.399 dinara.

Objavljeno: 19.02.2020.
ČETIRI UGLA...     Press: Yana Adamović
  ...izložba Jelene Đorđević!

Fracuski institut u Srbiji godinama unazad radi na jačanju veza između francuskih i srpskih stripskih umetnika. Pre dve godine, Francuski institut poverio je Jani Adamović, srpskoj strip autorki, da bude kustos izložbe koja će predstaviti radove strip autorki iz regiona. Izložba Ona se budi / BD Egalité doživela je veliki uspeh kod beogradske publike, koji je krunisan objavljivanjem kolektivnog strip albuma Buđenje, koji je objavila izdavačka kuća Dibidus 2018. godine. Dvanaest strip autorki i scenaristkinja iz regiona učestvovalo je u ovom izdavačkom poduhvatu.

Budući da je 2020. godina stripa, izložba Četiri ugla Jelene Đorđević upisuje se u naša nastojanja da učinimo vidljivijim srpske i francuske autorke u oblasti Devete umetnostio.

Ova prva strip izložba u 2020. godini sastoji se od originalnih tabli, objavljenih i neobjavljenih, kao i iliustracija i crteža koji ne predstavljaju samo radove po porudžbini već i lične projekte. Autorkin svet, na granici između realističnog i nezavisnog stripa, ispunjen je izražajnim, originalnim i upečatljivim likovima.

Uz otvaranje izložbe, organizovan je i susret na temu dela Jelene Đorđević, kao pozicije autorki u svetu Devete umetnosti u Srbiji i u Francuskoj. Susretu će prisustvovati i Jana Adamović / YANA, autorka i koloristkinja serijala Le jour J, Nous les morts,  Trente deniers (Delcourt), kustoskinja izložbe Ona se budi / BD Egalité.

izložba je otvorena 5. februara i trajaće do 2.marta 2020 u Francuskom institutu u Beogradu, u ul. Kneza Mihaila 31.

www.institutfrancais.rs/cetiri-ugla-jelene-dordevic/

Objavljeno: 18.02.2020.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...561d broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovog puta je broj obiman, čak 273 stranice stripa, pa će iz tehničkih razloga izlaziti u nastavcima pet nedelja. Danas je postavljen četvrti deo, dok vas narednog ponedeljka čeka peti i poslednji nastavak ovog broja!!! A posle nastavljamo dalje sa redovnim brojevima.
     Samoniklog korov stripa, broj 561d.: www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/561d

Objavljeno: 17.02.2020.
Strip: Noćni sud (135)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 16.02.2020.
Strip: Cane (395)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 15.02.2020.
Bajkovita i spiritualna avantura ili...      Autor: Ilija Bakić
  ...božanski Inkal i demonska tama -
  „Inkal 1“ Žodorovskog i Mebijusa;

  Izdavač Čarobna knjiga 2019.

Agilni izdavač „Čarobna knjiga“ nastavlja da raduje stripoljupce svih uzrasta. Uz dela tekuće svetske produkcije štampaju se i reprezentativna dela koja su već ušla u istoriju 9. umetnosti odnosno stekla kultni status među poznavaocima stripa. Na tom tragu su se, u ediciji „Stari kontinent“, pojavile dve knjige koje sabiraju proslavljeni serijal „Inkal“ scenariste Alehandra Žodorovskog (1929) i crtača Žana Žiroa Mebijusa (1938-2012). Reč je, dakle, o svih šest albuma (prvi put štampanih od 1981. do 1988), kratkoj priči-dopuni „U srcu neprobojnog metabunkera“ iz 1989.g. te obimnoj knjizi „Misterije Inkala“ Žana Anestea i Kristofa Kilijana koja je svojevrsna enciklopedija ovog serijala ali i širi uvid u autorske opsesije dve snažne autorske pojave, Žodorovskog i Mebijusa, koje su u ovaj projekat unele sve svoje snage i stvorile sjajan amalgam čiji uticaj na strip medijum odnosno na naučnofantastični strip oseća i danas (a dodatno je potvrđen i pojačan serijalima „Pre Inkala“ odnosno „Završni Inkal“). Osim pomenutih, posebnost ovih knjiga je i obnova originalnog kolora u albumima; stoga se, bez preterivanja, može reći da je ovim izdanjem „Inkal“ na našim prostorima predstavljan najpotpunije i najtemeljnije.

Prvi tom sadrži četiri albuma serijala („Crni Inkal“, „Inkal svetlosti“, „Ono što je dole“ i „Ono što je gore“) u kojima znatiželjni čitaoci najpre upoznaju glavnog (anti)junaka Džona Difula, ne previše spretnog i bistrog „vlasnika dozvole za detektiva R klase“, koga grupa nasilnika, da bi mu „izvukla“ potrebne informacije, na „prigodnom“ mestu zvanom Avenija samoubica, baca u bezdan-procep u nivoima podzemnog grada koji se završava jezerom kiseline. Surovu igru prekidaju roboti-policajci kojima Diful neuverljivo pokušava da objasni svoje poslednje doživljaje. Proganjanje Difula nastaviće se čim ponovo izađe na ulici. Hteo-nehteo detektiv upada sve dublje u vrtlog događaja koji ga mogu koštati života ali mogu i da unište planetu odnosno čitavu galaksiju. Povratak u stan otkriće da je njegov ljubimac - betonska ptica postao prorok svetih istina koga već obožava okupljena masa. Na skup upadaju Bergovi, rasa iz sazvežđa Labuda, koja namerava da uništi planetu; s druge strne stižu mutanti a u sveopštu pucnjavu se umešaju i predsednikovi grbavci (elitna jedinica za prljave poslove), Svi oni traže mitski Inkal koga je Diful dobio od umirućeg bića u kanalizaciji! Diful beži od predsednika (sa titulom „velikozmijstvo“) u novokloniranom telu na površinu planete odakle će stići u Tehnograd kojim vlada sekta Tehnosa. U međuvremenu u potragu za Difulom kreće i znameniti borac-ubica Metabaron (koji ima svoj zasebni serijal u okviru Žodoverzuma)!

Tako počinje velika strip avantura koja je po spoljnim karakteristikama najbliža „svemirskoj operi“, podžanru naučne fantastike u kome sve vrvi od svemirskih carstava, međugalaktičkih ratova i neverovatne tehnologije. Žodorovski zdušno i obilno koristi žanrovsku ikonografiju i obrasce, od putovanja na egzotična mesta i planete, preko različitih rasa i vrsta do revolucija i gigantskih bitaka. Kako priča odmiče tako postaje jasno da iza sveg zamešateljstva stoji krucijalni sukob dva principa - Svetlosti i Tame - na kojima su utemeljeni Univerzum i svi svetovi. U konstruisanju, zaplitanju i rasplitanju ove priče Žodorovski ne zazire da upotrebi svoja znanja raznih mitologija odnosno iz nekolikih ezoterijskih disciplina čime obogaćuje moguća čitanja i tumačenja priče odnosno izdiže je od uobičajenih, rutinskih egzotično-eskapističkih sadržaja koji se zaboravljaju odmah posle konzumiranja. „Inkal“, naprotiv, ostaje trajno zapamćen kao izuzetna bajkovita i spiritualna avantura.

Ambicioznom i zahtevnom scenariju superiorni vizuelni lik dao je Mebijus. Ovaj serijal potvrda je činjenice da je Mebijus stvorio likovni identitet budućnosti u popularnoj kulturi poslednjih decenija XX veka. Sve što je Mebijus nacrtao, od eksterijera i enterijera, svemirskih brodova, ulične i visoke mode, skafandera, oružja i svakovrsne opreme, ugrađeno je u svest žitelja Zapadnog sveta s kraja XX veka kao najverovatniji i najočekivaniji „lik stvari koje će doći“. U „Inkalu“ Mebijus stvara fascinantne slike gradova-mravinjaka, idilične prirode, anđeoske lepote i brutalne, sirove ružnoće, sterilne, sjajne tehnike i sveprisutnih otpada na kojima završavaje nekada prestižne mašine. Ono što pleni je utisak neverovatne lakoće kojom linije „osvajaju“ belinu hartije, čudesni rakursi i sugestivna, dinamična a elegantna kompozicija tabli od kojih zastaje dah. Pažljivi gledalac koji lista albume „Inkala“ u potpunosti je svestan da u rukama drži neporecivi dokaz Mebijusove crtačke genijalnosti.

Rečju, „Inkal“ je remek-delo stripa XX veka, jedinstveni i neponovljivi spoj reči i slike, mudrosti i humora, fantastična vizija jednog Univerzuma i temeljnih vrednosti koje njime vladaju; kao takav „Inkal“ je nezaobilazna lektira za svakog poštovaoca svekolike Umetnost.

(„Dnevnik“, 2020)
Objavljeno: 14.02.2020.
Škola stripa i ilustracije Budva...     Press: Udruženje strip autora Crne Gore
  ..TV prilog o Školi stripa i ilustracije Budve!

Školu stripa i ilustracije Budve je marta 2017. pokrenulo Udruženje strip autora Crne Gore u saradnji s Narodnom bibliotekom Budve. Ona spada u redovne aktivnosti Udruženja i smatra se za jedan od naših najuspjelijih projekata. Radionica traje tokom čitave godine. Nastavni termin je svakog četvrtka u 16.00 časova. Održava se u prostoru čitaonice Narodne biblioteke Budve.

U sklopu navedene saradnje od 2018. postoji i festival stripa u Budvi – Stripovanje, koji se održava u drugoj polovini septembra.

Prilog na TV: www.facebook.com/zivikaoDega/videos/1022073980...

Objavljeno: 13.02.2020.
Strip: Kumova slama (52)      Autor: Mirko Zulić
Objavljeno: 13.02.2020.
Leteći start: DCEASED MRTVE DUŠE...     Press: Čarobna knjiga
  ...NOVO IZDANJE U EDICIJI DC GOLD HOT #5!

NOVO IZDANJE U EDICIJI DC GOLD HOT #5!
„DCEASED MRTVE DUŠE“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.340 dinara
SMAK JE STIGAO!

PORUČITE ODMAH

Šeststo miliona duša. Toliko je ljudi zahvatio tajanstveni tehnoorganski virus poslat na Zemlju. Šeststo miliona zaraženih. Šeststo miliona pretvorenih u bezumne, pomahnitale ubice željne smrti i razaranja.
A to je tek početak.

Gradovi. Nacije. Podvodna kraljevstva i rajska ostrva... Jedno po jedno, svi oni padaju pod naletom ove čudovišne horde. Zemlju od potpunog uništenja sada dele samo Supermen, Betmen, Čudesna Žena i ostatak Lige pravde.
Ali koliko će dugo izdržati?

Nijedna pretnja s kojom su se dosad suočili nije ih mogla pripremiti za ovoliku katastrofu. Ništa što su dosad videli ne može se uporediti sa ovolikom tragedijom i užasom. Dok zaraza odnosi heroje i zlikovce, bogove i čudovišta, preostaje još samo jedno pitanje:
Šta će biti s najvećim svetskim herojima ako dođe smak sveta?

PRELISTAJTE OVO IZDANJE:
issuu.com/carobnaknjiga2/docs/dceased

Strip „DCEASED MRTVE DUŠE“ je na Letećem startu u striparnici „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu, po ceni od 1.340 dinara, od srede, 12. februara, do subote, 15 februara. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.500 dinara, a u ostalim knjižarama 1.999 dinara.
Objavljeno: 12.02.2020.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...561c broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovog puta je broj obiman, čak 273 stranice stripa, pa će iz tehničkih razloga izlaziti u nastavcima pet nedelja. Danas je postavljen treći deo, dok vas narednog ponedeljka čeka četvrti, pa... ali to će svakako biti objavljeno kao podsetnik u Strip vestima.
     Samoniklog korov stripa, broj 561c.: www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/561c

Objavljeno: 10.02.2020.
Zagor iz našeg sokaka u Kikindi...      Press: Svetozar Andjel
  ...Kulturni centar Kikinda • 21.02.2020 u 19h otvaranje!

KONCEPT UMETNIČKOG PROJEKTA I TEHNIČKI OPIS
Naziv izložbe : Zagor iz našeg sokaka
Sadržaj izložbe:  100 originalnih strip ilustracija različitih domaćih autora i 25 originalnih strip tabli različitih italijanskih autora izdavačke kuće Bonelli
Dimenzije radova: A4(210 x 297mm) i A3(297 x 420mm)
Korišćena tehnika: Crno-bela tuš tehnika
Period nastanka radova: 1970. – 2019. Godine

- „Zagor iz našeg sokaka“ je postavka crteža grupe strip autora iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije, kao i originalnih strip tabli italijanskih autora.

Zagor iz našeg sokaka“ predstavlja postavku zbirke crteža grupe autora, originalnih strip tabli, kolekcionarskih primeraka stripa i ostalih eksponata čiji je zajednički činilac univerzum Bonelijevog strip junaka Zagora-te-neja.  Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji  Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora. Kao što je čuvena „Zlatna serija“ izlazila na celoj teritoriji bivše SFRJ, tako su i u zbirci crteža zastupljeni autori iz svih bivših republika i pokrajina. Nazivu izložbe kumovao je Jovan Gvero prilikom njene premijerne postavke na „Novosadskom strip vikendu“ 2017. godine. Propratni sadržaj izložbe su retki kolekcionarski primerci stripova, kako sa ovih prostora tako i iz Italije, Grčke, Francuske, Brazila, Turske, Finske, Nemačke, Španije, Izraela...

Do sada je praksa bila da katalog izložbe bude u formi fanzin časopisa. Sadržaj tog fanzina su ilustracije koje su deo postavke, kratke priče domaćih strip scenarista i tekstovi strip analitičara. Takođe, pored pomenutih ilustracija i originalnih tabli, fanzin i postavka sadrže odabrane radove polaznika domaćih strip škola.

- Grupa autora

AUTORI ILUSTRACIJA SA PROSTORA EX YU:
Branislav Bane Kerac (Novi Sad)
Miodrag Ivanović  Mikica (Srpski Miletić)
Radič Miša Mijatović (Novi Sad)
Sibin Slavković (Novi Sad)
Branko Plavšić (Mali Bač)
Pavel Koza (Bački Petrovac)
Slavko Pejak (Novi Sad)
Spasoje Kulauzov (Mokrin)
Stevan Brajdić (Novi Sad)
Aleksandar Zograf (Pančevo)
Leonid Pilipović (Subotica)
Dražen Kovačević (Beograd)
Darko Perović (Aranđelovac)
Dejan Nenadov (Novi Sad)
Borivoje Grbić (Beograd)
Milorad Vicanović Maza (Laktaši)
Marko Somborac (Beograd)
Dragan Lazarević (Beograd)
Saša Arsenić (Beograd)
Toni Fejzula (Barselona)
Goran Novakov (Novi Kneževac)
Ismet Erdić (Bosanska Krupa)
Ivica Sretenović (Trstenik)
Dalibor Dado Pehar (Split)
Nikola Dragaš (Pančevo)
Igor Jovčevski (Skoplje)
Stevan Subić (Zrenjanin)
Bojan M. Đukić (Beograd)
Franjo Straka (Beočin)
Dušan Vukojev (Novi Sad)
Jovan Ukropina (Beograd)
Branko Đukić (Zrenjanin)
Vujadin Radovanović (Mladenovac)
Aleksa Gajić (Zemun)
Štef Bartolić (Zagreb)
Siniša Radović (Beograd)
Sabahudin Muranović (Prijepolje)
Slaviša Ševrt (Beograd)
Mladen Oljača (Novi Sad)
Zlatko Milenković (Novi Sad)
Osman Hajdarević (Jezerski grad)
Mihajlo Dimitrovski The Mičo (Bitola)
Zoran Aladžić (Subotica)
Vladan Nikolić (Zrenjanin)
Vladimir Aleksić (Šabac)
Danijel Babić (Novi Sad),
Damir Pavić Septik (Subotica)
Darko Bogdanov (Vinica)
Luka Cakić (Podgorica)
Velibor Stanojević (Niš)
Miroljub Milutinović Brada (Loznica)
Siniša Banović (Beograd)
Igor Krstić (Pirot)
Nada Serafimović (Beograd)
Mimi Cortazar (Bihać)
Midhat Kapetanović (Sarajevo)
Toni Radev (Niš)
Iztok Sitar (Ljubljana)
Gani Sunduri (Prizren)
Milan Alašević (Celje)
Saša Blagojević (Ćuprija)
Milosav Ostojić (Prijepolje)
Milivoj Kostić (Novi Sad)
Ana Karan (Sisak)
Maja Opačić (New Jersey)
Zdravko Jandrić (Dvor)
Milan Rogulj (Novi Sad)
Saša Dimitrijević (Niš)
Toni Anastasovski (Skoplje)
Ana Gezi (Zagreb)


Mileta Poštić (Novi Sad)
Miloš Slavković (Beograd)Nebojša Bačić (Novi Sad)
Nenad Cvetičanin (Inđija)
Nenad Barinić (Vukovar)
Robert Solanović (Zagreb)
Vibor i Vjeran Juhas (Pula)
Đorđe Ljubojević (Bosanska Krupa)
Željko Manojlović (Beograd)
Stefan Katanić (Zrenjanin)
Geza Šetet (Tavankut)
Dragoslav Jovanović (Beograd)
Mijat Mijatović (Gornji Milanovac)
Ivana Karanović (Temerin)
Damir Hamidović - Dam Sel (Minhen)
Dragiša Krčmarević (Smederevo)
Milivoj Vukojević (Kikinda)
Andrea Vukojević (Kikinda)
Marko Zečević (Beograd)
Ivan Matić (Kragujevac)
Gligorije Vukašinović (Odžaci)
Dubravko Šimić (Mostar)
Goran Begenišić (Obrenovac) Dalibor Talajić (Split)
Dragan Stokić Rajački (Zaječar)
Zekeriya Erden (Istambul)
Aleksandar Todorović
Bojan Jokanović (Doboj)
Jovan Radulović (Niš)
Srđan Todorović (Zaječar)
Zoran Tucić (Šabac)
Srđan Stamenković (Kragujevac)
Zdravko Knežević (Prnjavor)


ITALIJANSKI AUTORI ORIGINALNIH TABLI:
Gallieno Ferri
Franco Donatelli
Franco Bignotti
Francesco Gamba
Pini Segna
Marco Torricelli
Alessandro Piccinelli
Marco Verni
Stefano Andreucci
Michele Rubini
Paolo Bisi
Joevito Nuccio
Gianni Sedioli
Walter Venturi
Mauro Laurenti
Branislav Bane Kerac
Marcello Mangiantini
Massimo Pesce
Franco Devescovi
Giuseppe Prisco
Gaetano Cassaro
Alessandro Chiarolla
Domenico&Stefano Di Vitta

AUTORI TEKSTOVA I KRATKIH PRIČA
Goran Skrobonja (Beograd)
Uglješa Šajtinac (Zrenjanin)
Svetozar Obradović  - Toza (Novi Sad)
Milko Peko (Gradac)
Nenad Pejčić (Pirot)
Tamara Petrović (Novi Sad)
Vladimir Sovilj (Novi Sad)
Aleksandar Đukanović (Beograd)
Marko Prokić (Beograd)
Dražen Klarić (Zagreb)
Goran Stefanović (Požarevac)
Dijana Tokić (Zadar)
Dušan Mladenović (Beograd)

ODABRANI RADOVI POLAZNIKA ŠKOLA STRIPA
Strip radionica “EPIKA” (Vladislava Gajskog, Kikinda)
Škola karikature Doma omladine (Nikole Dragaša, Pančevo)
Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” (Marka Stojanovića, Leskovac)
Škola stripa Novi Sad, (Vojina Vuića, Novi Sad)

- Potrebna oprema za postavku
Za postavku je potrebno oko 40 ramova u kojima mogu da stanu po dve ilustracije A3 formata. Potrebno je i 15 ramova u kojima mogu da stanu po dve originalne strip table formata A3. Eventualno nekoliko staklenih vetrina za kolekcionarske eksponate iz sveta stripa koji bi bili propratni sadržaj izložbe.

- Povod za postavku izložbe
Popularizacija stripa, domaćih strip autora i škola stripa pomoću fenomena opšte popularnosti strip junaka Zagora italijanske izdavačke kuće Bonelli. Evociranje uspomena na strip scenu krajem prošlog veka na prostorima Ex Yu.

- Dosadašnje postavke izlože
NOVI SAD (2017.) - Izložba je premijerno postavljena na Novosadskom strip vikendu 2017 godine ( 08-09.09.2017.)
                                (www.mojnovisad.com/vesti/skcns-fabrika-11.-novosadski-strip-vikend-u-subotu-i-nedelju-id17904.html)
ZRENJANIN (2018.) - Sledeća postavka izložbe je bila u  Narodnom muzeju Zrenjanina (otvaranje izložbe 29.06.2018.)
                                (www.muzejzrenjanin.org.rs/sr/aktivnosti/izlozbe/zagor-iz-naseg-sokaka.html)
PANČEVO (2019.) - U Kulturnom Centru Pančeva izložba je bila postavljena 2019. Godine (otvaranje izložbe 04.03.2019.)
                                (013info.rs/dogadjaji/izlozba-zagor-iz-naseg-sokaka-od-veceras-u-pancevu)

- Medijska propraćenost izložbe
Prilozi o izložbi na nacionalnim, regionalnim i lokalnim televizijama
RTS (www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3454667/zagor-iz-naseg-sokaka-u-pancevu.html)
RTV (www.youtube.com/watch?v=AvAFKzj_wjA&feature=youtu.be)
KTV TELEVIZIJA (www.youtube.com/watch?v=oacTwqXnv_s&t=15s)
I LOVE ZR (www.youtube.com/watch?v=BZMmtQbVEPw)
Štampani mediji
BLIC (www.blic.rs/kultura/vesti/jubilej-strip-junaka-zagor-iz-naseg-sokaka/g8ehs39)
DANAS (www.danas.rs/kultura/zagor-iz-naseg-sokaka/)
LIST ZRENJANIN (www.listzrenjanin.com/zagor-iz-naseg-sokaka-pedeset-godina-od-prvog-izlaska-stripa-o-cuvenom-...)
POLITIKIN ZABAVNIK , SVET STRIPA (VEČERNJI LIST) , PANČEVAC...
Izložbe su takođe propraćene i na drugim štampanim medijima i internet portalima.
INFO013 (013info.rs/dogadjaji/izlozba-zagor-iz-naseg-sokaka-od-veceras-u-pancevu)
ZRENJANINSKI (www.zrenjaninski.com/tag/zagor-iz-naseg-sokaka/)
VOJVODINA INFO (vojvodinainfo.rs/pancevo-zagor-iz-naseg-sokaka/)
POKAZIVAČ (www.pokazivac.com/zagor-iz-naseg-sokaka-petak-29-06-2018-zrenjanin/)
STRIP VESTI (www.stripvesti.com/arhiva/201806/index.html)
STRIP BLOG (stripblog.in.rs/category/zagor-iz-naseg-sokaka/)

Objavljeno: 10.02.2020.
Strip: Noćni sud (134)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 10.02.2020.
Strip: Cane (394)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 09.02.2020.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...561b broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovog puta je broj obiman, čak 273 stranice stripa, pa će iz tehničkih razloga izlaziti u nastavcima pet nedelja. Danas je postavljen drugi deo, dok vas narednog ponedeljka čeka treći, pa... ali to će svakako biti objavljeno kao podsetnik u Strip vestima.
     Samoniklog korov stripa, broj 561b.: www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/561b

Objavljeno: 03.02.2020.
Komikaze dobile glavnu nagradu...      Press: Komikaze
  ...za alternativni strip u Angouleme-u!

album komikaze # 18 je dobio nagradu najboljeg izdanja angouleme strip festivala u kategoriji nagrade za alternativni strip (prix bd alternative) @ angouleme 2020!

nagrada alternativnog stripa se dodjeljuje od 1982. i ove godine, koju je francusko ministarstvo kulture proglasilo godinom stripa, je učestvovalo 37 izdanja iz cijelog svijeta. sljedeće godine komikaze će biti službeni gost festivala i primiti će 1000 eura nagrade od sindikata alternativnih izdavača (syndicat des editeurs alternatifs – sea).
/ link: www.bdangouleme.com/palmares-2020
actuabd: www.actuabd.com/angouleme-2020-les-fauves-se-devoilent

komikaze izlaze 3 puta godišnje na webu https://komikaze.hr  a izbor se tiska u albumima. komikaze broj 18 sadrži 120 stranica stripova (80 u boji) a nacrtalo ih je 23 autora/ica iz 11 zemalja. / link: komikaze.hr/strip-album-komikaze-18/

autori: smelly feet dog/ cro | miro župa/ cro | ivan marušić/ cro | damir stojnić/ cro | hrvoje šebić-gaz/ cro | stipan tadić/ cro | agata lučić/ cro | luka čačić/ cro | ena jurov/ cro | ivana armanini/ cro | iva atoski/ rs | danica dedić/ rs | radovan popović/ rs | francisco sousa lobo/ pt | robert zant/ usa | štěpánka jislová/ cz | zlatko kristevski/ mk | bambi kramer/ it | vittorino curci/ it | ferraglia/ it | harukichi/ jp | jelle kindt/ be | nils bertho/ fr | | | | | | | cover / omot: radovan popović

urednica: ivana armanini – ivanaarmanini.net

podrška: komikaze album broj #18 je podržan od grada zagreba. iako ministarstvo kulture godinama podržava ovaj projekt kroz inovativne prakse, zadnje 3 godine je ukinulo podršku časopisu unatoć tome što je to jedini profiliran časopis za autorski strip u hrvatskoj (koji je u međuvremenu postao i punoljetan).

hvala svima: autorima/cama, suradnicima/ama, prijateljima/cama, donatorima te svima koji vjeruju u budućnost autorskog stripa! / vaše komikaze

Više na sledećem linku:
komikaze.hr/comics-award-angouleme/

Objavljeno: 02.02.2020.
Strip: Noćni sud (133)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 02.02.2020.
Strip: Cane (393)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 01.02.2020.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.