ARHIVA VESTI ZA SEPTEMBAR - RUJAN - SEPTEMBER, 2022. GODINE


Godina izlaženja: XXIV • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



Program posvećen Andriji Mauroviću...      Autor: SKC BGD

   Studentski kulturni centar Beograd (SKC) ima čast da pozove Vas i Vaše prijatelje na otvaranje VELIKE DOKUMENTARNE IZLOŽBE ANDRIJE MAUROVIĆA u redakciji zagrebačkog strip teoretičara i publiciste VELJKA KRULČIĆA na 19. MEĐUNARODNOM SALONU STRIPA SKC BEOGRAD,  u petak, 30. 09. 2022. u 19.00 časova u Galeriji SKC.

   Na otavaranju izložbe pod nazivom: Maurović, Stari Mačak, još jednom (ili - prvi put) u Beogradu?  govore: Veljko KRULČIĆ, Ljubomir KLJAKIĆ, Slobodan IVKOV

   Takođe Vas pozivamo i na naredni paket programa posvećen Andriji Mauroviću u sledećem redosledu aktivnosti:

   19.30, Velika sala SKC, RAZGOVOR O MAUROVIĆU. Učestvuju: Veljko KRULČIĆ, Ljubomir KLJAKIĆ, Ivan DOROGHY, Vasa PAVKOVIĆ, Dušan RELJIĆ. Razgovor vodi i moderira Slobodan IVKOV

   20.30, Velika sala SKC, Monografija Gričke vještice Andrije Maurovića, promocija.
(Izdavač: Više od stripa, Sarajevo, BIH). Učesnici promocije: Veljko KRULČIĆ, Midhat AJANOVIĆ, stručni saradnici na monografiji; Zoran ĐUKANOVIĆ, autor najdužeg i najkvalitetnijeg eseja o Gričkoj vještici; Alija BALTA, izdavač i urednik izdanja.

DODATNE INFORMACIJE O PROGRAMU, GOSTIMA I IZLOŽBAMA DOSTUPNE SU NA:
www.salonstripaskc.rs



   19. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
   30. 09 - 02. 10. 2022.

   PAKET PROGRAMA POSVEĆEN ANDRIJI MAUROVIĆU

   Najznačajniji segment programa 19. međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa. Andrija Maurović bio je slikar, ilustrator, crtač stripova i jedna od najmarkantnijih umetničkih figura kako u Hrvatskoj, tako i na jugoslovenskim prostorima. Jedinstvenim načinom života izrazitog umetnika i autentičnim slikarskim rukopisom privlačio je pažnju publike kao i čitalaštva preko njegovih ilustracija za naslovne stranice knjiga i časopisa, novinskih priča i posebno uzbudljivim stripovima.

   Značaj ove galerijske postavke, uz koju ide i program promocije najnovijih izdanja o Mauroviću, ponajbolje je sadržan u Krulčićevom nazivu izložbe Maurović, Stari Mačak, još jednom (ili - prvi put) u Beogradu? Rekli bismo, prvi put, svakako, u ovako jedinstvenom i ovoliko obimnom konceptu, posebno pripremljenom za ovaj festival.

   Miki Pješčić, urednik Salona stripa

   VELJKO KRULČIĆ (HRV): ANDRIJA MAUROVIĆ (1901-1981), retrospektiva

   Veljko Krulčić (Pula, 1962.) je profesionalni novinar, izdavač i istoričar stripa. Intenzivno se bavi popularizacijom stripa - piše o stripu, priređuje tematske i samostalne izložbe u Hrvatskoj i inostranstvu, producira i piše scenarije za dokumentarne filmove o strip autorima, učestvuje na strip-festivalima, okruglim stolovima, seminarima i simpozijumima. Kustos je mnogih velikih retrospektivnih izložbi (Strip u Jugoslaviji 1866-1986, Pariz). Pokretač je i urednik više strip-biblioteka, autor više značajnih strip-monografija (Hrvatski posleratni strip, Put u obećanu zemlju, Maurović), priređivač i urednik brojnih albuma i knjiga stripa među kojima dominantno mesto zauzimaju publikovana dela Andrije Maurovića.

   Između ostalog, inicijator je i nagrade za životno delo u području hrvatskog stripa Andrija Maurović, koju od 2009. godine dodeljuje udruženje Art 9.

   Andrija Maurović bio je veliki slikar i još veći umetnik stripa. Svojim nadahnutim stripovnim serijama je podsticao maštu omladine još pre Drugog svetskog rata podučavajući je o pobedi pravde, istine i dobra nad zlom.

   Poznatiji kao ilustrator, crtač stripova i slikar reklama, Andrija Maurović je svojim prepoznatljivim slikarskim rukopisom neodoljivo privlačio pažnju čitalaštva naslovnim stranicama knjiga, časopisa, novinskih priča i posebno uzbudljivim stripovima.

   Svojevremeno su najtraženija zabavna izdanja bila od stranih Šerlok Holms i Arsen Lupen, a od domaćih autora Zagorkini romani i Maurovićevi stripovi u Oku i Mickey stripu. Po nadimku njegovog najpoznatijeg junaka Old Mickey, Maurovića su nazivali Stari mačak. A taj Stari mačak, u saradnji sa sjajnim tekstopiscem novinarom Franjom Fuisom, koji se potpisivao kao FRA MA FU, znao je da tako uzbudi čitaoce, da su se nastavci njegovih stripova u pravom smislu reči grabili od prodavaca novina.

   Jer, želja svih je bila da što pre saznaju hoće li čudesni Dan uspeti da izleči rane Starog mačka, kako će se završiti ludilo i pošast kuge na tajanstvenom brodu, da li je Crni jahač dobio svoju borbu s pljačkašima, ko je zagonetna sablast zelenih močvara.

   U danonoćnoj borbi s vremenom, pošto su novine, izdavači, kinematografi, svi iz dana u dan zahtevali nove nastavke, nove ilustracije i nove najave filmova, Maurović je u vremenskoj stisci imao malo slobodnih trenutaka za odmor od „komercijalnog” posla kako bi svoju umetničku dušu posvetio slikarskim platnima.

   Tek povremeno, stizao je da na njima ovekoveči svoje more Bokokotorskog zaliva i pusti krila mediteranskoj duši da četkicom opeva lepote rodnog podneblja. Tamo, u mestu Muo rođen je 29. marta 1901. godine. Poslednje godine života proveo je kao samotni čudak, živeći isposnički, drugujući s prirodom.

   Andrija Maurović umro je 2. septembra 1981. godine u Zagrebu.

   ALIJA BALTA (BIH): MONOGRAFIJA GRIČKA VJEŠTICA ANDRIJE MAUROVIĆA

   Nakon 60 godina Grička vještica, najobimnije kapitalno delo genijalnog Maurovića objavljuje se u raskošnom ruhu, prvi put u integralnom obliku, u izdanju Više od stripa, Sarajevo, BIH (izdavač i urednik Alija Balta). Strip je prošao kroz dva procesa digitalne restauracije. Na projektu su angažovana eminentna kritičarska imena sa studijskim tekstovima.

   Razmišljanja o Gričkoj vještici su kao matrojške. Gde god interpretacijski da krenemo, kroz Maurovićev naglašeno autorski stil, kroz roman, zagonetku zvanu Zagorka, kontekst progona i spaljivanja veštica... svuda nam se otvaraju novi slojevi za razumevanje njene poetike, a mogućnosti njenog čitanja i razumevanja se šire. (Zoran Đukanović)

   Grička vještica po najstrožim estetskim i valorizacijskim vrijednostima, dramaturško-narativnim i crtačko-vizuelnim kriterijumima, raskošnoj, autentičnoj scenografiji, likovnoj „rekonstrukciji“ XVIII veka, melodramatici, slojevitosti priče i likovima - ultimativno je remek-delo stripovne umetnosti. (Veljko Krulčić)

   Maestralni crtač nepogrešivih kompozicijskih rešenja, Maurović je jedan od najblistavijih autora u istoriji medija. Ono što Maurovića čini gigantom stripa u svetskim razmerima jesu njegovi rezultati postignuti na terenu karakterizacije likova lišenih bilo kakvih stereotipa. (Midhat Ajanović)

   Grička vještica dolazi na kraju svega, kao logično životno, poetičko i duhovno zaokruženje. Poput majstora bluza koji stvaraju čuda. (Miljenko Jergović)

Objavljeno: 28.09.2022.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Veliki salonski Leteći start!

POŠTOVANI LJUBITELJI STRIPA, OD 30. SEPTEMBRA DO 2. OKTOBRA 2022. GODINE ODRŽAĆE SE 19. MEĐUNARODNI SALON STRIPA!

Tim povodom predstavljamo vam VELIKI SALONSKI LETEĆI START ČAROBNE KNJIGE koji će trajati od srede, 28. septembra, do nedelje, 2. oktobra 2022. godine!

Za ovaj praznik stripa pripremili smo za vas mnoštvo sjajnih noviteta koji nam stižu u dva talasa.

PRVI TALAS (28. septembar – 2. oktobar):
1. „KAKO JE OBELIKS KAO MALI UPAO U DRUIDOVO KAZANČE“,
2. „ASTERIKSOVIH XII ZADATAKA“,
3. „BESMRTNI HULK“ 3 i 4,
4. „PRE INKALA“ 1 i 2.

DRUGI TALAS (30. septembar – 2. oktobar):
1. „ARISTOFANIJA“ 1,
2. „MRAČNA“,
3. „NESAVLADIVI“ 3.

Sa ponosom vas obaveštavamo da je Čarobna knjiga dobitnik priznanja za NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP-IZDANJA U SRBIJI 2019–2022. i pozivamo sve ljubitelje devete umetnosti da dođu na 19. Međunarodni salon stripa, koji će se održati u Srećnoj galeriji SKC-a od petka, 30. septembra, do nedelje, 2. oktobra 2022. godine!

Pored tradicionalnog učešća na Salonu stripa nove naslove po cenama sniženim za 33% možete kupiti u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu i na našem sajtu www.carobnaknjiga.rs, kao i u Striparnici „Alan Ford“.

 

Objavljeno: 28.09.2022.
19. Međunarodni salon stripa...      Autor: SKC BGD

   STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD (SKC) ima čast da pozove Vas i Vaše prijatelje na PROGRAME 19. MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA 2022, u periodu od 30. 09. do 02. 10. 2022. godine u sledećim segmentima:

- GOVORNI I TRIBINSKI PROGRAMI SALONA:
30. 09 – 02. 10. 2022, (16.00 - 21.00), Velika Sala SKC

- SALONOVA BERZA STRIPA:
30. 09 – 02. 10. 2022, (10.00 - 21.00), Klub SKC

- IZLOŽBE FESTIVALA:
30. 09 – 15. 10. 2022, (8.00 – 20.00)

DODATNE INFORMACIJE O PROGRAMU, GOSTIMA I IZLOŽBAMA DOSTUPNE SU NA:
www.salonstripaskc.rs

   19. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
   30. 09 - 02. 10. 2022.

   REČ UREDNIKA:

   Najznačajniji segment programa 19. međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa. Andrija Maurović bio je slikar, ilustrator, crtač stripova i jedna od najmarkantnijih umetničkih figura kako u Hrvatskoj, tako i na jugoslovenskim prostorima. Jedinstvenim načinom života izrazitog umetnika i autentičnim slikarskim rukopisom privlačio je pažnju publike kao i čitalaštva preko njegovih ilustracija za naslovne stranice knjiga i časopisa, novinskih priča i posebno uzbudljivim stripovima.

   Značaj ove galerijske postavke, uz koju ide i program promocije najnovijih izdanja o Mauroviću, ponajbolje je sadržan u Krulčićevom nazivu izložbe Maurović, Stari Mačak, još jednom (ili - prvi put) u Beogradu? Rekli bismo, prvi put, svakako, u ovako jedinstvenom i ovoliko obimnom konceptu, posebno pripremljenom za ovaj festival.

   Drugi, veoma značajan segment ovogodišnjeg festivala jeste izložba vodećeg slovenačkog umetnika andergraund, ili preciznije rečeno, autorskog stripa Iztoka Sitara koji je, istini za volju, do sada objavio sedamnaest žanrovski različitih albuma. U njima prevashodno razmatra odnos mladih prema ljubavi, erotici, alkoholu, drogama, društveno-kritičkim temama, a usredsređuje se na anomalije poput nacionalizma, šovinizma, rasizma, ksenofobije i homofobije, koje su inače isprepletene u čitavom njegovom stripovskom opusu.

   Njegova izložba pod nazivom Ljubavne priče Iztoka Sitara u većem delu donosi ilustracije pre svega autentičnog stilskog izraza, a zatim i visokog stepena kvaliteta likovnog znanja i izuzetne umetničke vrednosti. Reč je o već etabliranom umetniku na ovim prostorima čija su dela prevođena na srpski jezik, pa su na izložbi zastupljene i strip table iz ovdašnjih izdanja, kao i kratak bibliografski i portretni segment autora.

   Ekskluzivnost programa Salona stripa 2022. čini i gostovanje italijanskog umetnika Danijela Meučija (Daniele Meucci), autora grafičkog romana Tesla: Čovek koji je oblikovao budućnost“ , (Komshe, Beograd, 2022). Priča zasnovana na intervjuu koji je Nikola Tesla dao časopisu Liberti 1935. godine, oživljena je divnom tehnikom akvarela i, kako kaže priređivač izdanja, namenjena svima koji žele da nauče više o životu ovog izuzetnog pronalazača.

   Pomenute izložbe, kao i velika dokumentarna retrospektivna izložba Slobodana Ivkova, dobitnika Salonove nagrade za životno delo, i prateće izložbe festivala (Grand Prix Salona 2003 – 2022; Laureati Salona 2003 – 2022;Ovde, na ovom mestu...#2), biće dostupne posetiocima od 30. septembra do 15. oktobra 2022. godine. Govorni – predavački i tribinski programi, kao i nezaobilazna Salonova berza stripa, trajaće od 30. septembra do 2. oktobra 2022. godine.

   Miki Pješčić, urednik Salona stripa
Objavljeno: 20.09.2022.
Umetnik i institucija...      Autor: Vladimir Topolovački
  ...godinama bez reklame.

   Kada sam svojevremeno čitao „Novelu od Stanca“ (Dom Marina Držića, Dubrovnik, XII 2017) činilo mi se da dosta toga razumem. Rečnik sam ovlaš pregledao. Da, razumeo sam sve, toliko da sam mogao u miru da uživam u Dubravkovim crtežima. I odjednom–BUM! Ruku su mi dopale ne jedna, ne dve već tri (od planirane 4) knjige „Dunda Maroja“. Ozbiljno štivo zbog kojeg morate da pročitate i sve bilješke, i da obilato koristite rečnik koji se nalazi na kraju svake knjige.

Morao sam da proverim kod osoba mojih generacija. Da, svi smo imali u obaveznoj lektiri „Dunda Maroja“. Čitali smo, prepričavali i odmah sve zaboravljali. Arhaično, nepoznato, nezamislivo. Žao mi je što nikada pre ovakvo delo nije doživelo svoju stripovsku verziju. Do sada. Do umetnika koji se striktno drži teksta. I onda me ostavi bez teksta svojim prelepim akvarelima. Pengač mi je proširio vidike; svojim prepoznetljivim stilom približio je i rastumačio likove i radnju koja mi je kao čitaocu lektire bila dosadna. Jedna knjiga godišnje (2019, 2020, 2021) – malo li je?

Sa velikim nestrpljenjem isčekujem četvrtu knjigu. A reklame – NEMA. Nema - ni na jednom strip sajtu nema ni slova o ovom izuzetnom poduhvatu. A što se Dubravka Kastrapelija tiče njegov opus je prvenstveno edukativan (serijal knjiga za Hrvatski crveni križ, Novela od Stanca, Fair play na tribinama...). Sebi zadaje sve teže i obimnije ctračke zadatke. Kako je krenuo izgleda da će mu sledeći „zalogaj“ biti Biblija, ili Istorija sveta.

Objavljeno: 19.09.2022.
Erotsko...      Autor: Đorđe Milović
  ...čitanje.

   Erotsko čitanje jeste ono čitanje koje žudi za saznanjem. Ne tek puko zadovoljstvo čitanja. U ovom slučaju stripa.

   Okruženi smo svetom koji ne poznaje Eros, osim u vidu njene suprotnosti koja se ogleda u njegovoj svedenosti na seksualnost i raspojasanost čulnog i animalnog pod velom (nove) normalnosti i pristojnosti u supermarketu prekoputa, dakako. Svetom ogrezlog u konzumerizmu koji uvek ide uz dobranu dozu hedonizma. A svet, kakav god da je, po svom staro dobrom običaju, svakodnevno ulazi kroz nežne pore kože našeg identiteta, izgrađuje ga u nama neželjenom pravcu. Prilagođavamo se zahvaljujući osmesima brižnih nam roditelja koji nam poručuju da je svet novorođenog dobar za njih, baš kao što je bio dobar i za roditelje njihovih roditelja. Osmesima obmanjujemo novorođenog da je ovaj svet vredan njegove nevine duše. Na toj prvobitnoj obmani počiva svako samopouzdanje kao nužan uslov svih kasnijih postignuća ocenjenih suviše često sa najvećim uspehom. Možda i nagrađenim. Takav pojedinac osnažen u svojoj zabludi, može postati čak i primer za ugled. U stvarnosti, prosek među prosecima koji veruje u svoju individuačnost, možda čak i autentičnost. Čitalac stripova, konuzmator pokretnih slika, fotografije, sporta... bez dara erotskog čitanja, naravno.

   Da li je proseku nekada dat prostor da bira? I postavlja pitanja ne samo osmehu, već i odsustvu istog? Pitanja nemaju potrebu da dolaze u posetu onima nasmejanima i punim sebe. Kao da nemaju neophodan ambijent za svoj homo ludens ples, za stvaralačku igru između pitanja i odgovora.

   Prosek je danas homo tehnologicus na pijaci ponude i tražnje. Baš kao što je Homo eroticus danas uglavnom u izgnanstvu. Nije najčešće ni tema neke strip priče. Ne nudi saznanje unutar neoliberalnog tehno kaveza. Nije za to plaćen. Okoštaloj, medijski zasnovsanoj neupitnosti. Nad osmehom takozvaniog odraslog upućenog novorođenčetu.

   Da li da čitam autorski strip, ili onaj industrijski proizveden jeste pitanje koje nikada ne uspeva da uznemiri nasmejanog i samouverenog konzumenta. Jer nikada ne dopire do mediokriteta kroz zagušljivo ustajalu ružičastu svetlost bolesti zvane normalnost. Ne dopire do kozumenta, mediokriteta, to jest dvonožne legalizovane reklame na kojem počiva uspeh svake robe ponuđene i prodate na aktuelom tržištu ispraznosti. Zar da trgovac stripovima sumnja u vrednost ponuđene robe baš u vremenu kada mu ona pravi očigledan tiraž? Trgovac stripovima ne sumnja u osmeh. Zato se čitalac i trgovac dobro razumeju. Oni ako nisu jedno, onda su u dosluhu. Svet strip kulture kuca u ritmu njihovih otkucaja srca. Od čije buke erotsko čitanje postade uglavnom neostvarivo. Otrcani pop kulturni imidž stripa nameće se kao jedini. Dominatna forma estetike suviše često nezavisna od erotskog. Naročito u vremenu takozvane krize, odnosno pada čitanosti to jest konzumacije te vrste robe. Zar može postojati neka druga kriza očima onih kojima strip nije svrha po sebi, već sredstvo?

   Kad god bih poslao strip izdavaču u Francuskoj, kao da bih u osnovi dobio uvek isti odgovor: previše ste ozbiljni, introvertni, zapitani i gotovo hermetični. Nemate dovoljno minuciozno iscrtanih detalja, ne izvlačite linije dovoljno često lenjirom, likovi nisu dosledno izvedeni od početka do kraja storije… A storija se bavi… čime? Svetim duhom? Zapitanošću nad zapitanošću? Atmoferom sveta unutrašnjeg potopa? Dajte, molim vas. Čitaoci stripova s pravom očekuju više akcije nalik onoj u pretežno američkoj (ili amerikanizovanoj) filmskoj produkciji. (Njihov kulturni profil je naglašeno filmski, zar ne?) Zar sumnjate u naš osmeh gospodine? Prilagodite se datom, postojećem. Mi izdavači ipak nismo Holivud ili televizija. Mi smo tek fusnota u velikom meniju sveta. Prilagođavamo se ne da bismo sve dovodili u pitanje već da bismo opstali u nepoštenoj i neravnopravnoj konkurenciji. Kao da jednoglasno viču svim raspoloživim sredstvima na mene i moju unapred suvišnu zapitanost nad osmehom.

   Poznato je da se junaci prepoznaju kada umiru zbog viših ciljeva. Ali samo ako umiru u dolini odjeka.

   Homo eroticus bi tu morao da bude direktor kompanije Eros.

   Neko ko nikad nije voleo industrijski proizvedenu hranu.

   Već isključivo lepu istinu; istinu lepog zaodenutu u drugo, lucidno ispevano ruho.

   Nikad kao sredstvo.

   Nikad izvan erotskog.

   Đorđe Milović, leta gospodnjeg, 2022.
Objavljeno: 18.09.2022.
Strip: Noćni sud (223)      Autor: Franja Straka - Ladislav Kun
Objavljeno: 18.09.2022.
Strip: Cane (466)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 18.09.2022.
Kadrovi komunikacije: Pomirenje (5)      Autor: Simon Vučković
Objavljeno: 18.09.2022.
Strava #29...      Press: Z!N
  ...Z!N #29!

Pet godina kasnije vraćamo se u Veštičiji kvart (sada na engleskom!). Kliknite ovde ako ne vidite slike u mejlu, a ovaj broj fanzina možete da skrolujete u PDFu i da ga listate preko ISSUa. Tu su i Melodijska Spirala, Spiral Highway, Dosije Psihopolis i treća Kaiš basna!

Uživajte!

Imamo [ o*], [ f ]i [discord]. Gledajte nas na [ > ], a možete da nas kontaktirate i za [fanzin], bilo ako želite da pošaljete svoje radove, ili da mi vama pošaljemo fizički primerak. Šaljite nam takođe svoja pitanja, zamerke i predloge!

Prijavite se na email listu Z!N:
https://tinyletter.com/strava

Sve dosadašnje brojeve biltena "Z!N" možete da čitate ovde.

Objavljeno: 16.09.2022.
Strop #4...      Press: Strop
  ...i STROPOZIV!!!

Ili ste bili na moru ili opremate dijete za školu ... u svakom slučaju para nemate, što je trenutak u kojem vas najvolim savjetovati kako da ih potrošite!

Drugim riječima, izašao je novi STROP!

Ispod naslovnice Krešimira Biuka i Sebastijana Čamagajevca nalaze se "Veltšmerc in Montenegro" posebne gošće Maje Duvnjak, te nove epizode "Zagrebljuja" Biuka, Dalibora Talajića i Josipa Sršena, "Hajduk živi vječno" Stipe Kalajžića te "Stripa o stripu" Darka Macana, a sve u prijelomu Emilije Kalajžić.

Kako ga kupiti? Za više informacija skoknite ovde:
tinyletter.com/mcn/letters/letaq-22-22-stropljen-spa-en
A da se ne bi osetili uskraćenim za pravovremenske informacije iz Darkove radionice prijavite se na email listu ovde:
tinyletter.com/mcn

I nije to sve, skrećemo pažnju na poziv autorima koji je objavljen u ovom broju: "U to ime, dakle, slijedi STROPOZIV (nije opoziv, već naprotiv): imate li neviđeni strip za STROP, vrijeme je da ga vidimo! Traže se a) stripovi stvarnosne (reportažne, dnevničke, biografske, esejističke) tematike b) izvedeni u tehnici prikladnoj crno-bijelom tisku te primjereni formatu B5 (omjer širine stranice prema visini neka je 2:3) te c) dužine od 2 do 8 stranica. Stripove valja poslati na mail adresu mailto:mqstrip@gmail.com kao .tiff fajlove rezolucije 600 dpi najkasnije do 1. listopada/oktobra 2022. Objavljeni stripovi honoriraju se primjerkom STROPA po svakoj objavljenoj stranici. Da vidimo, dakle: tko želi dosegnuti STROP?"

 

Objavljeno: 15.09.2022.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Tajni ratovi i Oštrica 5!

Tajni ratovi na Letećem startu!

MULTIVERZUM UMIRE. OSTALA SU SAMO DVA UNIVERZUMA I DANAS SE TI SVETOVI SUDARAJU.

„TAJNI RATOVI“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.670 dinara!

Marvelovog univerzuma više nema!

Međudimenzionalni sudari eliminisali su jednu po jednu dimenziju – i sada, uprkos najvećim naporima naučnika, magova i superljudi iz obe dimenzije, Marvelov univerzum i Ultimativni univerzum su se sudarili… i to ih je uništilo! 

U celokupnom pustom kosmosu preostala je samo jedna skrpljena planeta, sačinjena od ostataka stotina devastiranih dimenzija: Bojni svet! A preživeli iz te multiverzumske katastrofe moraju da nauče kako da prežive u tom čudnovatom novom carstvu!

Kakva neobična stvorenja žive na tom svetu? Koja od poznatih lica će se vratiti u igru? I šta će se desiti kada razna carstva otpočnu rat?

Marvelov univerzum je mrtav…  a pobednici Tajnih ratova odrediće šta će sledeće doći!

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„TAJNI RATOVI“ na Letećem su startu od srede, 14. septembra, do nedelje, 18. septembra 2022. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 1.670 dinara po tomu. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.850 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 2.499 dinara po tomu.

Oštrica besmrtnika 5 na Letećem startu!

NAJVEĆA PREPREKA OSVETI JE SUMNJA!

„OŠTRICA BESMRTNIKA“ 5 na LETEĆEM STARTU po ceni od 299 dinara!

Oštrica besmrtnika je remek-delo Hiroakija Samure, perfektno osmišljena priča koja govori o periodu šogunata Tokugava i vremenu kada je Japan bio na razmeđu feudalnog sistema i modernog doba. Scene borbe Hiroakija Samure spadaju među najlepše oslikane sekvence u istoriji japanskog stripa.

Rin i Manđi više nisu jedini protivnici Ito-rjua. Misteriozna skupina ubica lovi sledbenike Kagehisea Anocua, a on istovremeno dobija ponudu od šogunata koju nije lako odbiti. Učesnici u igri nadmoći sve su brojniji, dok Rin više nego ikada sumnja u svoju osvetu.

Manđi je ronin nad kojim se nadvija prokletstvo. Odgovoran je za smrt stotinu čestitih ljudi i može da se iskupi samo ako ubije hiljadu zlikovaca. Dotad je osuđen na život besmrtnika. Opremljen arsenalom oružja i besmrtnim telom, Manđi otkriva da je najteže breme prokletstva naći cilj za koji se vredi boriti.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„OŠTRICA BESMRTNIKA“ 5 na Letećem je startu od srede, 14. septembra, do nedelje, 18. septembra 2022. u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 299 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 350 dinara, a u ostalim knjižarama 450 dinara.

Objavljeno: 15.09.2022.
XIII FESTIVAL STRIPA...      Press: Branko Đukić
  ... STRIPOLIS 2022..

XIII  Festival stripa “Stripolis” održaće se od 15. do 17. septembra 2022. godine u Zrenjaninu. Jedinstveni programi ove godine održavaju se u  prostoru Kulturnog Centara Zrenjaniina

Gosti festivala:
Slobodan Ivkov –  strip autor - Beograd
Branislav Kerac – strip crtač – Novi Sad
Sibin Slavković – strip crtač i bivši urednik u Marketprintu – Novi Sad
Slobodan Kovačević – strip crtač – Novi Sad
Zefirino Grasi – urednik Politikinog Zabavnika – Beograd
Studio “Dom Animacije” – Sremski Karlovci
Učenici srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput” – Novi Sad

PROGRAM FESTIVALA

    Četvrtak 15. septembar
19:00h.
- Ceremonijа svečаnog otvаrаnjа mаnifestаcije:
- Sastavljen od najplemenitijih metala opremljen laserima velikog dometa sa najsavremenijim procesorima koji prepoznaju najkompleksnije muzičke ritmove na naš festival stiže džinovski robot
- Crtаči crtаju pred publikom i zа publiku (svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka)
- Štamparija “Diginet” poklanja majice najmlađim posetiocima
- Cosplay festivala
- Promocijа izdаvаčkih kućа:
System-comics
Lokomotiva
Komiko
Najkula
Makondo
Forma “B” 
S.K.C. Novi Sad

Prodaja polovnih strip izdanja

Peđa Figure -  umetničko zanatska radionica Predrag i Nenad, ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i     prodaja novih i polovnih filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura

Iz štampe po običaju izlazi novi, četrnaesti po redu broj, časopisa “Stripolis.

Stepenište ispred ulaza Kulturnog Centrа Zrenjanina 

     Petak 16. Septembar
11.00 h.
-Radionica stripa pod nazivom  “Strip Laboratorija”
Radionicu vodi Slobodan Kovačević
Mala sala Kulturnog Centra
- Radionica animacije pod nazivon: “ Animacija u tvom telefonu”
Radionicu vodi Zlata Popov
Hol Kulturnog Centra
18.30 h. 
- Otvaranje izložbe radova Slobodana Ivkova
Galerija A.L.U.Z. (Subotićeva 1)
19.00h.     
Razgovor o srpskom prevodu najtiražnije Italijanske knjige Stevana Subića. Razgovor i Zrenjaninsku promociju najnovijeg Srpskog izdanja vodiće autor i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Veseli Četvrtak, Dušan Mladenović.
Hol Kulturnog Centra
20.00 h.
Razgovor sa gostom festivala Slobodanom Ivkovim
Tema: “Uloga stripa u omladinskoj i studentskoj štampi”
Hol Kulturnog Centra

     Subotа, 17. Septembar
11.00.
Radionica animacije pod nazivon: “ Animacija u tvom telefonu”
Radionicu vodi Zlata Popov
Hol Kulturnog Centra
20.00 h. 
Rаzgovor sа gostima festivala Sibinom Slavkovićem, Branislavom Kercem i Zefirinom Grasijem
Fokus festivalа  biće usmeren na istorijski osvrt i fenomenologiju  strip izdavaštva kada su tiraži magazina donosili stalna radna mesta, redovne plate, stanove i druge benefite zaposlenima... O tome i mnogim stvarima „iza kulisa“ razgovaraćemo sa akterima i učesnicima toga perioda koji će biti gosti festivala.

Hol Kulturnog centra Zrenjanina

Objavljeno: 13.09.2022.
Izložba: Miki Muster...      Press: Strip.art.nica Buch
  ...Razstava Mikija Mustra
  na Ljubljanskem gradu
.

AKADEMSKI KIPAR, ILUSTRATOR IN ANIMATOR

Miki Muster

Vljudno vabljeni na odprtje razstave »Miki Muster«, ki bo v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu v sredo, 14. septembra, ob 18. uri.

Trajanje razstave: od 15. sep do 20. nov 2022, od 9:00 do 20:00, Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Redkokdo že v času življenja postane legenda. Mikiju ni uspelo samo to, njemu je uspelo več! Postal je pojem. Njegove stripe o Zvitorepcu, Lakotniku in Trdonji prebira že tretja generacija, prav tako slikanice o Lupinici, Medvedku Neewi, Poslednjem Mohikancu … Letos julija je minilo 70 let od prve objave Zvitorepca in tovarišev, pa je strip še vedno priljubljen. Ko nam kdo omeni njegovo ime, se spomnimo na njegove TV-reklame, koledarje, plakate, zloženke, logotipe in Mordillove risanke … Za celih 10 ur risank je zrisal prek 36.000 sličic, zrisal je okoli 40 slikanic in 45 epizod Zvitorepca, pa karikature, ilustracije za knjige, učbenike … Nisem še doživel, da bi se še komu ljudje tako množično zahvaljevali za lepo mladost, kakor so se Mikiju. Kot rock zvezdo so ga ustavljali in prosili, ali mu lahko stisnejo roko. Dosegel je, da še v starejših letih čutimo otroka v sebi.

Razstavo smo pripravili Ljubljanski grad in Strip.art.nica Buch
https://www.ljubljanskigrad.si/sl/dogodki/miki-muster/?...

Objavljeno: 13.09.2022.
9. Festival stripa Čakovec...      Press: Josip Mihalković
  ...15.-17. rujna/septembra.

Ovogodišnji festival započinje u četvrtak 15. rujna 2022. u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec, s početkom u 18:00 sati. Gošća prvog dana je Rea Preksavec, studentica četvrte godine Likovne pedagogije na Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Osebujan, eksperimentalan stil, čovjek u središtu, njegov odnos prema drugima i samom sebi, poigravanje s poviješću i fantastikom, snaga i tajanstvena moć prirode njezina su inspiracija.

Petak 16. rujna 2022., rezerviran je za Matiju Pisačića. U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec (dječji odjel) u 18:00 sati biti će izložene njegove strip ilustracije i stripovi. Pisačićeva biografija vezana za strip i ilustraciju stvarno je bogata. Maturirao je na temu stripa pri ŠPD u Zagrebu. Studirao je filozofiju i religijsku kulturu na FFDI. Od 1995. do 1997. djeluje u sklopu umjetničke grupe Kolektiv Variete Radikale. Idućih godina objavljuje stripove i ilustracije u dječjim časopisima „Šalji dalje“ i „Modra lasta“ gdje često surađuje s Krešimirom Zimonićem, koji je također gostovao u Čakovcu. Od 1999. do 2004. za Modru lastu crta strip „Svebor i Plamena“ po scenariju Darka Macana. Surađuje sa strip magazinom „Q“, a 2007. i 2009. ostvaruje suradnju s direkcijom Animafesta na izradi plakata za Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu. Surađuje na brojnim izložbama ilustracije i stripova u Hrvatskoj i šire, u više navrata kao član skupine Emisija Emocija. Od 2019. član je uredništva, te jedan od stalnih autora nagrađivanog strip zina „Ohoho!“. 2021. predstavljen je kao jedan od autora u MSU-u na izložbi „Nastavit će se...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“. Trenutno crta i piše strip „Ozaljske pustolovine Lucije i Žigmunda“ za Modru Lastu.

U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec u subotu će se održati strip radionica za djecu pod vodstvom Matije Pisačića (dječji odjel) s početkom u 10:00 sati.

Subota u jutro od 9:00 sati, tradicionalno je rezervirana za strip sajam. Pozivamo vas da pregledate ponudu strip izdanja i podržite naše goste iz Slovenije (Striparnica Oblaček) i Varaždina (Denis Pajtak).

Ove godine, kao glavni gost festivala dolazi nam Alija Balta, likovni umjetnik iz Sarajeva. Digitalno je restaurirao poznati strip Andrije Maurovića „Grička vještica“.

Digitalna restauracija „Gričke vještice“ biti će predstavljena u Centru za kulturu Čakovec u subotu 17. rujna 2022. s početkom u 18:00 sati. Kako kaže A. Balta, digitalna restauracija sama po sebi detaljan je i naporan posao, koji zahtjeva precizan i mukotrpan rad. Za prvu restauraciju, zbog izostanka originala skeniran je strip serijal „Grička vještica“ iz „Lykos/Epoha“ (Zagreb) kvadrat po kvadrat, tabla po tabla u periodu od tri godine. Objavljen je u časopisu „BOSONA“, (glavni urednik Alija Balta) u sedam nastavka od 4. do 10. broja (2016.-2021.). Druga restauracija za potrebe objavljivanja ovog integralnog izdanja koji će biti promoviran u Centru za kulturu bila je puno teža. Neuredni skenovi, nepoklapanje formata, problemi s numeracijom, nedostajanje pojedinih fragmenta sa crteža samo su neki od problema koji su se pojavljivali na putu. Sav trud i rad višestruko se isplatio, konačno imamo integralno izdanje „Gričke vještice“ dopunjeno i kompletirano sa 632 pasice.

Detaljan program vidljiv je na facebook stranici udruge „STRIPoblaČAK“.
https://www.facebook.com/oblachak/

PROGRAM:
ČETVRTAK (15. RUJAN 2022.):
   • Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, u 18:00 sati, gost REA PREKSAVEC (STRIP I ILUSTRACIJE)
PETAK (16. RUJAN 2022.):
   • Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec (dječji odjel), u 18:00 sati, gost MATIJA PISAČIĆ (STRIP ILUSTRACIJA, ANIMACIJA)
SUBOTA (17. RUJAN 2022.)
   • Centar za kulturu Čakovec, u 18:00 sati, gost ALIJA BALTA (IZLOŽBA I PROMOCIJA INTEGRALA „GRIČKA VJEŠTICA“)
Popratni događaji:
   - subota od 09:00 sati, Trg Republike Čakovec, STRIP SAJAM
   - subota od 10:00 sati, Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec (dječji odjel), STRIP RADIONICA ZA DJECU I MLADE  (Matija Pisačić)

Objavljeno: 11.09.2022.
XXkomikaze strip izložba u Dubrovniku...      Press: Komikaze
  ...je produžena do kraja rujna!

Poveznica: https://komikaze.hr/tup-dubrovnik/

XXkomikaze strip izložba otvorila se 27.8. u prostorima kluba Dubine i KC Jadran, povodom 20 godina Komikaze programa.

Izložba je na turneji tijekom 2022. (Atelieri Žitnjak; Zagreb, Kasarna Fažana; Fažana, Dalmacijaland; Jelsa, Nigdjezemska; Zadar; Dubina; Dubrovnik, Radio Helsinki; Graz), a predstavlja naslovnice objavljenih Komikaze strip albuma. Otvaranje izložbe pratila je “Bedžomatik” – radionica beđeva i info-pult s Komikaze stripotekom. Izložba je otvorena do 30.09., a može se vidjeti vikendom na ulazu u klub "Dubina".

“Komikaze” su mreža za širenje strip aktivnosti na world wide webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora_ica. Cilj je “Komikaza” povezati strip aktiviste balkanske regije i svijeta radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. Izložbe i radionice su dio prezentacije i popularizacije stripa-autora_ica. U kontekstu skupne akcije za organizaciju (nenaoružanog) otpora protiv progresivne globalizacije ukusa i porastu institucionalizirane umjetničke produkcije, program udruge Komikaze predstavlja slobodno i altruistično djelovanje umjetnika iz različitih područja, koje povezuje neovisan i beskompromisan stav, nazvan alternativnim u odnosu na postojeću umjetničku praksu koja dominira. Partnerski i prostorni prioriteti vezani su za neprofitne autonomne zone kulture. Komikaze projekt traje od 2002. godine, a udruga je registrirana 2008.

Komikaze album je dvojezična međunarodna strip antologija koja izlazi kontinuirano od 2002. 2020. dobiva nagradu na najvećem europskom strip festivalu u Angoulemeu, Francuska za najbolje alternativno strip izdanje.

Biografija: 360 autora_ica * 65 zemalja * 20 komikaze tiskanih albuma * 60 komikaze e-zina * 260 događanja: izložbe, gostovanja & radionice * 40 zina * 32 jammova * 145 partnerstava

Program Komikaze 2022 podržan je od Ministarstva kulture i medija i grada Zagreba.

Objavljeno: 11.09.2022.
Strip: Noćni sud (222)      Autor: Franja Straka - Ladislav Kun
Objavljeno: 11.09.2022.
Strip: Cane (465)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 11.09.2022.
Kadrovi komunikacije: Crnogorac (4)      Autor: Simon Vučković
Objavljeno: 11.09.2022.
Izložba...      Press: Prefiks
  ..."Stripovi iz Prefiksa".

U suradnji s Maticom hrvatskom, ogrankom Osijek i Kulturnim Centrom Osijek, udruga Hrvatski autorski strip predstavit će publici izložbu Stripovi iz Prefiksa. Galerijski prostor Kulturnog Centra u osječkoj Trpimirovoj ulici tako će zauzeti odabrane table stripa iz prva dva broja časopisa za umjetnost i kulturu – Strip-Prefiksa. Osječka publika imat će priliku vidjeti izložbu, koja će biti postavljena od 10. rujna do 2. listopada, ali i sudjelovati u subotnjim programima, koji će uključivati prijepodnevne strip-radionice i promocije izdanja u večernjim satima.

Strip-Prefiks je autorski projekt četvero urednika - Mihaele Erceg, Korine Hunjak, Marka Dješke i Saše Paprića koji je realiziran unutar izdavačkog programa udruge Hrvatski autorski strip. Sam časopis ima za cilj predstaviti čitateljima recentnu domaću produkciju stripa i izlazi dva puta godišnje u najboljoj mogućoj opremi i kolor tisku.

Tematski šarolik, kao što su i sami autori koji objavljuju u njemu, može se svesti i na neke žanrovske odrednice poput fantastike, znanstvene fantastike, cyber-punka, noira, fikcije, spekulativne fikcije, magičnog realizma, aktivističkog stripa, humora, satire, karikature i poetskog stripa. Pored samih stripova, časopis donosi i intervjue s autorima, galerije ilustracija i kolumnu Stripotips sa savjetima za izradu stripova.

Prva dva broja su izdana su tijekom 2021., u prvom redu vlastitim sredstvima udruge ali i direktom podrškom publike, no od 2022. godine časopis se izdaje i zahvaljujući potpori Ministarstva kulture putem natječaja za sufinanciranje časopisa. Ključnu ulogu je zapravo odigrala podrška publike, tako da je već dvojka narasla s izvornih osamdeset stranica na stotinu što je trend koji će se i održati.

Drugi broj časopisa je izvorno predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pa zatim i na nizu strip-festivala, na jednom od tih festivala, šibenskom Supertoon-u Strip-Prefiks je osvojio i nagradu za najbolji strip-časopis, no osječka publika još nije imala priliku vidjeti promociju drugog broja pa se ovom izložbom nekako nastojimo iskupiti za čekanje pogotovo jer se sjedište udruge nalazi u Osijeku, gdje se časopis i tiska. No, sam časopis ima i nacionalni karakter jer je uredništvo strateški raspoređeno u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a zahvaljujući autorima ima i međunarodnu komponentu.

Samu izložbu, u subotu, 10. rujna u 20 sati, otvorit će osječki urednički dvojac Marko Dješka i Saša Paprić gdje će pored predstavljanja časopisa biti predstavljen i novi strip-album iz produkcije HAS – 24-satne priče Marka Dješke. Ovo integralno izdanje donosi osam stripova koji su nastali na 24-satnom crtanju stripa tijekom deset godina i predstavlja treći ovogodišnji strip-album kojeg je izdala udruga HAS.

U tjednima nakon otvorenja čeka nas i zanimljiv program subotom od 10 do 12 sati sa strip-radionicama koje će voditi osječki strip-crtač i profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna – Dražen Brkić, a u večernjim satima promocije novih strip-izdanja iz produkcije HAS.

Objavljeno: 07.09.2022.
Promocija...      Press: SKC BGD
  ...strip omnibusa „USTA“.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD – SREĆNA GALERIJA

8. SEPTEMBAR 2022, 19.00,  Velika sala SKC
PREDAVAČKO – PREZENTACIONI PROGRAM
IZ CIKLUSA STRIP I ILUSTRACIJA
KOSTA MILOVANOVIĆ: „USTA“,
PROMOCIJA STRIP OMNIBUSA

O stripu govore: Zoran Penevski, scenarista i
strip teoretičar; Kosta Milovanović, autor

8 – 19. SEPTEMBAR 2022.
CIKLUS IZLOŽBI:STRIP I ILUSTRACIJA

KOSTA MILOVANOVIĆ: „USTA“, IZLOŽBA RADOVA
IZ ISTOIMENOG STRIP OMNIBUSA

Strip autor i ilustrator Kosta Milovanović rođen je 1971. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek zidnog slikarstva, 1999. godine. Magistrirao je zidno slikarstvo 2004. godine na istom fakultetu. Od 2006. član je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije. Od 2000. do danas ilustruje izdanja izdavačkih kuća Politika, Kreativni centar, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Laguna, Bigz, Nolit, Novi logos, Pčelica, Klet, Službeni glasnik i dr. U izdanju Pčelice 2019. godine objavlјuje roman za decu Luka mali slikar.

Od 1998. predavač je na više radionica vezanih za likovnu umetnost. 2001/02. radi kao profesor crtanja i slikanja u Školi za dizajn u Beogradu a od 2004. do danas radi kao profesor likovne kulture u OŠ „14. oktobar“ u Obrenovcu gde trenutno i živi.

Autor je više murala i dobitnik desetak značajnih nagrada i priznanja na festivalima, sajmovima, konkursima i takmičenjima iz domena ilustracije, stripa, ilustrovanja knjige i filma kratke elektronske forme.

Nјegov najnoviji strip omnibus, kojeg predstavlјamo, donosi četiri priče o jednom junaku: Sve što ste ikada sanjali; Tajna balzamovog sirćeta, Usta i Zlatna krila Manojlova.

Za strip priču Usta 2017. godine Milovanović dobija Nagradu izdavačke kuće Besna kobila na Međunarodnom salonu stripa SKC Beograd.


Izložba neće imati svečanu ceremoniju otvaranja, a biće otvorena za posetioce od 8. septembra od 8.00 časova.
ponedeljak - petak: 8.00 - 20.00 / subota: 8.00 - 15.00

SREĆNA GALERIJA SKC BEOGRAD
Kralja Milana 48, 11000 Beograd
srecnagalerija@skc.rs
http://www.facebook.com/comicsfest
https://www.instagram.com/salon_stripa_skc_belgrade/
https://www.twitter.com/SalonSkc
www.skc.rs

Objavljeno: 06.09.2022.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Fantastična četvorka (svetska premijera), Derdevil, Bluberi!

SVETSKA PREMIJERA!

Dobro došli u negativnu zonu! Pred vama je svetska premijera nastavka klasične priče Stena Lija i Džeka Kirbija iz šezdesetih godina prošlog veka, i prvo duže delo koje je napisao i ilustrovao čuveni slikar Aleks Ros.

„FANTASTIČNA ČETVORKA: PUN KRUG“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 999 dinara!

Ovo jedinstveno izdanje prvi je Marvelov strip u izdanju Čarobne knjige u A4 formatu – formatu dostojnom slikarskog umeća autora, a kao posebnu poslasticu pripremili smo za vas i poklon-poster!

Uz smeli, jarki kolor i prepoznatljivu vizuelnu naraciju, Ros vodi prvi Marvelov superherojski tim na mesta koja je samo on u stanju da ilustruje.

„Fantastična četvorka: Pun krug“ označava uzbudljiv početak saradnje Marvela i Abrams KomikArtsa i prvo je izdanje nove edicije MarvelArts, u kojoj možemo očekivati izuzetna dela mnogih velikana devete umetnosti.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„FANTASTIČNA ČETVORKA: PUN KRUG“ na Letećem je startu od utorka, 6. septembra, do nedelje, 11. septembra 2022. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 999 dinara po tomu. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.100 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 1.499 dinara po tomu.

ODGOVOR NA SVA PITANJA O ŽIVOTU I SMRTI DERDEVILA!

„DERDEVIL: POSLEDNJI DANI“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.340 dinara!

Met Merdok je mrtav! Godinama niko nije čuo za njega i Derdevila, a sada je poginuo naočigled svih.

Ko je Met Merdok bio ispod maske, i koja je to nezadrživa sila koja ga je gonila da stavlja tuđe živote ispred svog? Gde se krio svih tih godina i šta je želeo da postigne poslednjom borbom na ulicama Njujorka sa svojim najžešćim neprijateljem? Odgovor na ova pitanja pronađite u sjajnoj retrospektivi Derdevilovog života koja je pred vama!

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„DERDEVIL: POSLEDNJI DANI“ na Letećem je startu od utorka, 6. septembra, do nedelje, 11. septembra 2022. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 1.340 dinara po tomu. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.500 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 1.999 dinara po tomu.

SJAJNA ZAVRŠNICA AVANTURA I NEZGODA PORUČNIKA BLUBERIJA NA PRAŠNJAVIM STAZAMA DIVLJEG ZAPADA!

„BLUBERI“ 8 i 9 na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.999 dinara po tomu!

Majkl Stiv Donovan Bluberi je čovek sklon ispadima i upadanju u nevolje. Osobenjak nemirnog duha, znatiželjan i smeo, sklon kocki, često grub i beskompromisan, ali, kad zatreba, pravičan i častan. Dosledan je u izvrdavanju autoriteta i vođenju ličnih ratova, i u svojim avanturama susreće se s raznim zloćudnim revolverašima i indijanskim pljačkašima, ali i sa istorijskim ličnostima: Vajatom Erpom, Dokom Holidejom, Džeronimom, Kočizom i drugima.

Bluberi je remek-delo francusko-belgijske škole stripa i, po mišljenju mnogih, najbolji je vestern strip svih vremena. Nastao davne 1963. i dalje postavlja veoma visoka merila u svom žanru i stripu uopšte.

Prelistajte ovo izdanje - tom 8.PORUČITE ODMAH
Prelistajte ovo izdanje - tom 9.
PORUČITE ODMAH

„BLUBERI“ 8 i 9 na Letećem su startu od srede, 31. avgusta, do nedelje, 4. septembra 2022. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 1.999 dinara po tomu. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 2.250 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 2.999 dinara po tomu.

Objavljeno: 06.09.2022.
Izložba "REKLAMA I STRIP"...      Press: Tea Grgurić
  ...kustosa Veljka Krulčića otvara se 6. Rujna.

Od 6. do 20. rujna u zagrebačkoj Galeriji HDD-a (Hrvatskog dizajnerskog društva) održava se izložba "REKLAMA I STRIP – Fragmenti od 1920-ih do 2020-ih”, koju kao kustos potpisuje VELJKO KRULČIĆ.

Izloženi će biti stripovi 31 (atribuiranog) crtača: Vladimira DELAČA, Nedeljka DRAGIĆA, Helene JANEČIĆ, Ninoslava KUNCA, Ismeta Ice VOLJEVICE, Dinka KUMANOVIĆA, Joška MARUŠIĆA, Magde DULČIĆ, Stjepana ŠINIKA, Borivoja DOVNIKOVIĆA, Nike BARUNA, Davora SCHUNKA, Sergije MIRONOVIĆA GOLOVČENKA,  Darka MACANA, Franje MAIXNERA, Ota REISINGERA, Dubravka MATAKOVIĆA, Zvonimira DELAČA, Igora LEPČINA, Andrije MAUROVIĆA, Krešimira ZIMONIĆA, Dušana GAČIĆA, Mate LOVRIĆA, Stjepana BARTOLIĆA, Fadila HADŽIĆA, Ivice BEDNJANCA, Marina RADIŠIĆA, Radovana DEVLIĆA, Špire RADULOVIĆA, Waltera NEUGEBAUERA, Žarka BEKERA, te nekoliko stripova od čijih autora identitet nije poznat.

Marko Golub, voditelj Galerije HDD-a, u najavi izložbe "REKLAMA I STRIP – Fragmenti od 1920-ih do 2020-ih”, kaže da predstavlja "svojevrsni panoramski prikaz doticaja dvaju medija, stripa i reklame, u Hrvatskoj kroz razdoblje od čitavog stoljeća."

I nastavlja: "Izložba, koja baca novo svjetlo na radove strip-autora, više je edukativne i istraživačke prirode te nema pretenzija da bude konačni povijesni pregled, koliko poticaj na daljnje istraživanje, te se stoga njen postav u velikoj mjeri oslanja na isprinte, te u manjoj mjeri na originalne novinske isječke i table stripa."



Veljko Krulčić se nadovezuje: „Zanimljivo mi je bilo upustiti se na putovanje kroz ovaj rukavac hrvatskog stripa, putovanje koje mi je iznova potvrdilo moju tezu kako je i strip u Hrvatskoj bio "ogledalo duha i vremena". Osim toga, po prvi put nakon svojih premijera na izložbu sam uključio nekoliko otkrića – danas nepoznate i nigdje spominjana ostvarenja više naših vrhunskih autora, uključujući i reklamni strip Julesa Radilovića "Tragedija obitelji Urek" kojeg je u nastavcima objavljivao u dnevniku "Narodni list" 1956. i "Prizori iz života Mekice" Radovana Devlića, čiji je naručitelj još ratne 1992. bio ACS - Adria Computer Systems, ovlašteni zastupnik i distributer tvrtke Apple Computer.

Likovni urednik izložbe je Zlatko Grgić, a svojim sugestijama kustosu, izložbi su doprinijeli Vladimir Topolovački i Rudi Aljinović

Izložba je popraćena deplijanom, a na otvaranju izložbe (u utorak u 19 h 6. rujna) organizirati će se razgovor s kustosom i prisutnim crtačima stripa.

Objavljeno: 05.09.2022.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.