ARHIVA VESTI ZA AVGUST - KOLOVOZ - AUGUST, 2023. GODINE


Godina izlaženja: XXV • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



Izložba Metronom u spektru...      Press: Svet stripa
  ... Kragujevac Comic Con 2023

   U organizaciji Sveta stripa u petak 1. septembra u 18 časova u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" održaće se samostalna izložba METRONOM U SPEKTRU strip-autora i slikara Sabahudina Muranovića Murana iz Prijepolja. Izložba predstavlja nastavak Međunarodne strip-konferencije "Kragujevac Comic Con" godine trinaeste.

   Nekoliko reči o izložbi

   VODIČ KROZ METRONOM U SPEKTRU

   Sabahudin Muranović je umetnik koji nudi svoje snove, vizije, inspiraciju, duhovnost i maštanja pretočivši ih u grafike, bareljef, kombinivanu tehniku i likovne discipline zaokružene estetikom. Stvaralac koji sate nadahnuća uspeva da zaokruži u tehnici karton art-a, grafičkih listova i traka, ploče i platna kao osnove, dela su koja nude poruku i ne možemo ih zaobići.

Na ovoj 37-oj po redu samostalnoj Muranovićevoj izložbi predstavljana su 2 ciklusa:
1) METRONOM-unutrašnje stanje, stanje duha i inspiracije i
2) SPEKTAR-posveta transferu prenosa inicijalne likovne ideje i kreativnosti.

   Individualna specifična opservacija se kreće u okviru izgrađenih poznatih i uspostavljenih tradicionalnih vrednosti principa, sukobljavajući realno i postojeće sa subjektivnim u doživljenom SPEKTRU  sa samim sobom. Svoju umetničku volju (super ego)  usmerava erupcijom linija koju obavezno prati unutrašnji METRONOM (ritam srca) gde ovaj svestrani umetnik iznedrava uspešno u notnom zapisu taktom (izlozbom slika ili slikom).
   Tako su nastali upecatljivi asocijtivni likovi dinamičnih arabeskih linija koje umetnik vodi u dijalogu sa samim sobom.Takvi portreti i stilski izrazi ostavljaju snažan utisak na posmatrača i svakako reminiscenciju susreta sa mnogobrojnim likovima zabeleženim u Muranovićevoj podsvesti.

   prof. doktor Marina Spasojević

(Biografija)
UPOZNAJTE SABAHUDINA MURANOVIĆA MURANA

SABAHUDIN MURANOVIĆ je rođen 18.novembra 1968 godine u Prijepolju.

Kao talentovano dete odlazi na mnogobrojna takmičenja i donisi nagrade,predstavljajući svoj grad,svoju školu i sebe.

Sa 14 godina imao je prvu samostalnu izložbu u Prijepolju i do današnjeg dana 36 plodonosnih samostalnih izložbi.

Do sada je objavio 9 albuma stripa: "PRIČE IZ JUGOSLAVIJE", "MURAN-JUČE,DANAS,SUTRA", "OMER I MERIMA", "HASAN-AGINICA"," AJVAZ DEDO", "MILOST MILOSTIVOGA", "ISUS MARIJIN", "VEKOVNICI" i "HAJKA".
- Osnivač je škole stripa"MEBIJUS" u Prijepolju.
- Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se izdvajaju: Kragujevački Pobednik 2019, Prva nagrada za najbolji satirični strip "Strip fest" Leskovac, Zlatni grand  prix u Velesu i Zlatni grand prix u Valjevu.
- Učesnik je svih festivala stripa na Balkanu kao gost, kao predavač na radionicama, tribinama i časovima crtanja.

Sarađivao je sa mnogim časopisima i publikacijama i njegove ilustracije krase mnogobrojne knjige i izdanja u zemlji i inostranstvu.

Najviše voli eksperimente i kombinovanu tehniku.Trenutno radi 4 albuma sa tematikom duhovnosti i istorije balkanskog naroda.

Izdvaja posebno 2 albuma koji će biti kruna njegovog stvaralaštva po romanima Meše Selimovića: "TVRĐAVA" I " DERVIŠ I SMRT" adaptacija za strip.

Zanimanje za umetnost u više pravaca,stilova i tehnika,bila je njegova životna ruta i danas je kao takav, pobornik 9. umetnosti, ilustrator, slikar, karikaturista, satiricar, filizof, poeta, primenjeni grafičar, primarno opredeljen za funkcijonalnu umetnost i produhovljena licnost-MURAN.
Objavljeno: 30.08.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Sendmen 4 i 5, Betmen: Noć mračnog viteza i Vreme smrti

OJAČAJTE POLICE I SPREMITE SE DA VAS SAN ODNESE!

Odlučili smo da nadoknadimo svaki trenutak iščekivanja, pa tako do kraja godine možete očekivati čak 7 novih tomova ovog izvrsnog stripa, čime ćemo završiti osnovni serijal. Tu, naravno, nije kraj, biće ih ukupno 12!

„SENDMENˮ 4 i 5 na LETEĆEM STARTU po ceni od 2.210 dinara po tomu!

Dva nova toma „Sendmenaˮ izvrsno pokazuju Gejmanov pripovedački talenat. U „Sezoni sumaglicaˮ Sendmen mora da se vrati u pakao kako bi ispravio nepravdu koju je nekad davno naneo voljenoj osobi, ali ta poseta prerasta njegove ambicije i pretvara se u nezgodu kakvu nije mogao ni da nasluti. Dok u petom tomu, po imenu „Igram se tebeˮ, Gejman pripoveda o devojci Barbi i njenim čudnim snovima, koje sanja dok živi u neuglednom kvartu, okruženja šarolikom grupom ljudi koji će odigrati još čudniju ulogu u njenom životu.

Serijal o Sendmenu, nastao iz pera slavnog Nila Gejmana, raskošna je mešavina modernog mita i mračne fantastike u kojoj ima i sadašnjice, istorijske drame i raznih legendi. Smatra se jednim od najoriginalnijih i umetnički najambicioznijih stripskih serijala našeg vremena, koji je umnogome uticao na sazrevanje stripa kao umetnosti.

Prelistajte ovo izdanje - Sendmen 4PORUČITE ODMAH
Prelistajte ovo izdanje - Sendmen 5PORUČITE ODMAH

„SENDMENˮ 4 i 5 na Letećem su startu od srede, 30. avgusta, do nedelje, 3. septembra 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na našem sajtu po ceni od 2.210 dinara po tomu. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 2.450 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 3.299 dinara po tomu.


BETMEN, JEDNA NOĆ, JEDAN GRAD, JEDNA MISIJA I HORDE NEPRIJATELJA.

„BETMEN: NOĆ MRAČNOG VITEZAˮ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.340 dinara!

Prva priča koju u celosti radi jedan od najupečatljivijih crtača Betmena 21. veka, jedinstveni Džok („Betmen koji se smejeˮ, „Mračno ogledaloˮ), objavljena je u Americi 2022. godine. Betmen ima zadatak da zarobljenika, metaljudskog zlikovca, sprovede na drugi kraj Gotama. Međutim, jedan događaj onesposobio je sve električne uređaje u gradu, svi pokušavaju da ga zaustave, a pomoć je daleko od njih...

Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH

„BETMEN: NOĆ MRAČNOG VITEZAˮ na Letećem je startu od srede, 30. avgusta, do nedelje, 3. septembra 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na našem sajtu po ceni od 1.340 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.500 dinara, a u ostalim knjižarama 1.999 dinara.


TRI ZLOČINCA, JEDAN MRAČNI VITEZ I PLJAČKA KOJA POĐE PO ZLU...

Neko vuče konce iz senke, a Betmenu će biti potrebno sve umeće koje ima na raspolaganju kako bi razmrsio ovo klupko zločina.

„BETMEN: VREME SMRTIˮ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.340 dinara!

Scenarista Tom King, višestruki dobitnik Nagrade „Ajznerˮ, vraća se Betmenu u jednoj od najboljih superherojskih priča iz 2022. godine. „Vreme smrtiˮ je akcioni triler nacrtan majstorskom rukom Dejvida Markeza i nudi priču izuzetnog kvaliteta koja u sebi sjedinjuje sve što Betmena čini najpopularnijim superherojem savremenog stripa.

Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH

„BETMEN: VREME SMRTIˮ na Letećem je startu od srede, 30. avgusta, do nedelje, 3. septembra 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na našem sajtu po ceni od 1.340 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.500 dinara, a u ostalim knjižarama 1.999 dinara.

Objavljeno: 30.08.2023.
Potpisan...      Press
  ...Memorandum za dugoročnu strip saradnju.

Kao završna aktivnost 20. Međunarodnog salona stripa „Veles 2023“, u skladu sa obavezama projekata koje finansiraju Fondacije MEĐUNARODNI VIŠEGRADSKI FOND i FOND ZAPADNI BALKAN

Potpisan je memorandum o strip saradnji između uključenih organizacija:
• Strip centar Makedonije-Veles
• Fuzio Egiesulet iz Mađarske
• POMIMO – Slovačka
• Polskie Stovarziszenie Komiksove - Poljska
• NVO Komikkk projekat-Češka
• KOSOVA CARTOON – Uroševac, Kosovo
• .Bad Brain Studio – Nikšić, Crna Gora
• Klub likovnih umetnika "Raška škola" iz Raške, Srbija

Tome Trajkov, koordinator ovih projekata, pojasnio je da će međunarodnu saradnju činiti:
• međusobno informisanje o aktivnostima samih organizacija potpisnica
• međusobno informisanje o strip događajima koji se dešavaju u zemljama iz kojih su organizacije potpisnice ovog memoranduma
• međusobno upućivanje na aktivnosti (festivali, kolonije, takmičenja stripova,) koje organizuju organizacije potpisnice ovog memoranduma
• priprema i realizacija zajedničkih projekata koji će biti predstavljeni raznim donatorima i fondovima

Kao i ranije, tako i sada Strip centar Makedonije, sa oficon  u Velesu, kontinuirano stvara strip-mostove između različitih zemalja. U ovom slučaju uspostavljena je saradnja između zemalja VIŠEGRAD grupe, kao i zemalja Zapadnog Balkana, uz mogućnost uključivanja i drugih zemalja i organizacija.
Objavljeno: 29.08.2023.
XVII Hercegnovski strip festival...      Press
  ... Program!

Zaokružen je detaljni program sedamnaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se ove godine održati od 1. do 6. septembra na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu. Izuzetno bogat šestodnevni program, pored tipično stripovskih sadržaja, kao što su crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, izložbe, prezentacija i predavanja, podrazumijeva i veoma kvalitetan, pažljivo odabran, muzički repertoar svakog dana. Na veče otvaranja, u petak 1. septembra, od 22 sata na tvrđavi Forte Mare nastupiće poznata pop/rock/reggae grupa „Zoster” iz Mostara, dok je na istoj lokaciji za sljedeću veče, subotu 2. septembra, zakazan koncert grupe „DLM” (Deca loših muzičara) iz Beograda. Ulaz je za ove spektakularne koncerte besplatan kao i za sve ostale programe u okviru HSF-a na kojem će u nedjelju 3. septembra na terasi resto-bara Jadran na Škveru nastupiti beogradski rock bend „Virvel”. Ponedjeljak je rezervisan za „Ritam Sex-i-Ja Red Hot Chili Peppers Tribute band”, koji će nastupiti u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta iza Dvorane Park. U tom kultnom porostoru za hercegnovske muzičare, sljedeću noć, utorak 5. septembra, će koncert održati Marko Vlahović i Goran Gump Milojević koji su upravo u Amfiteatru prvi put i zasvirali, a pratiće ih sjajni muzičari Dragan Ivanović iz Kotora i Martin Đorđević iz Beograda. Listu koncerata na ovogodišnjem HSF-u zaokružuje sjajna grupa „Lutke na koncu” sa svojim KUD Idijoti tribute programom. Pored toga, kao predgrupe će nastupiti hercegnovski sastavi „oDOLL” i “Low Voltage”, te beogradska grupa „Monah” aktuelni pobjednik Bunt rock festivala sa kojim HSF ima dugogodišnju saradnju, a poznate HSF žurke će svako veče upotpunjavati i didžejevi iz „Groovy Castel Nuovo” ekipe. Podsjetimo da je specijalna gošća 17. HSF-a Zoe Thorogood prethodnog vikenda dobila ovogodišnju nagradu “Russ Manning” za najperspektivnijeg strip autora svijeta, a uz nju kao specijalni gosti iz Velike Britanije dolaze Dave McKean, Doug Braithwaite i Ian Churchill, iz Španije Francis Portela, iz Italije: Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella i Marco Mastrazzo, te Dana Dimat iz Francuske, Kineskinja Yi Yang i Slovenac Zoran Smiljanić. Pored njih u Herceg Novi i Crnu Goru dolazi još više od sedamdeset vrhunskih umjetnika koji su već ranije bili specijalni gosti, poput. Fernanda Danjina, Vilijama Simpsona, Jenike Jofreda, Frederika Ramuzata, Đorđa Pontrelija, Đoevita Nuća, Paskvalea Del Vekija, Sare Burini, Artjoma Trakhanova, Mirka Čolaka kao i ostalih najvećih regionalnih stvaralaca devete umjetnosti.

https://stripfestival.me/

     Petak, 01. septembar
20:30 – 22:00 Trg Belavista
– Svečano otvaranje XVII HSF-a
– Galerija „Josip Bepo Benković“ – Izložba radova specijalnih gostiju i izložba „Diplomatija i strip“ u saradnji sa Francuskim institutom u CG
– Galerija „Sue Ryder“ – Izložba „Zimska kraljica“- Fernando Dagnino, svjetska premijera.
22:00 – 03:00 Tvrđava Forte Mare
– Opening party koncert „eDOLL”
– Koncert „Zoster”

     Subota, 02. septembar
11:00 – 13:00 Coworking „Kolektiv Novi“
– Škola i radionice crtanja stripova
11:00 – 17:00 Trg Nikole Đurkovića
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
– Background muzički program – Groovy Castel Nuovo
17:30 – 20:00 HSF plato: Radio caffe – Pasta di Bocca
– 17:30 Prezentacija – Milko Peko i Nikola Ćurčin – roman „Brat“
– 18:30 Prezentacija – Luka Rakojević – „Strip i more“
– 19:00 Prezentacija – Miodrag Spasojević – „Danny Jones: Lovac na vampire”
– 19:30 Prezentacija – Fran Strukan, Krešimir Biuk, Fernando Dagnino, et al. – „Farto 2”
22:00 – 03:00 Tvrđava Forte Mare
– BUNT ROCK koncert „Monah”
– Koncert „Deca loših muzičara – DLM“
– HSF party – DJ BodziE – Groovy Castel Nuovo

     Nedjelja, 03. septembar
11:00 – 14:00 PVK „Jadran“ trofejna sala
– 11:00 – 13:00 – Masterclass: Fred Remuzat – „Storyboarding u TV reklamama”
– 13:00 – 13:30 Predavanje: Andrew Scott – „NFT stripovi godinu dana kasnije”
– 13:30 – 14:00 Promocija: Marijana Terić – SF magazin „Athanatik“
11:00 – 20:00 Resto-bar Jadran
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
– 18:00 – 18:45 – Prezentacija i razgovor: Dave McKean
– 18:45 – 19:30 – Prezentacija i razgovor: Ian Churchill i Doug Braithwaite
– 19:30 – 20:15 – Prezentacija – Zoe Thorogood i Jenika Ioffreda – „Nezavisna scena u Velikoj Britaniji”
21:00 – 01:00 Resto Bar Jadran
– HSF party
– Koncert „Virvel“

     Ponedjeljak, 04. septembar
10:00 – 14:00 Šetalište Pet Danica od Yachting cluba do Sol kafea
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
16:00 – 20:00 Portonovi, Vista square
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
– Background muzički program – Resident DJ
21:00 – 01:00 Amfiteatar HN pozorišta
– HSF party
– Koncert „Ritam Sex-i-Ja – Red Hot Chili Peppers Tribute“

     Utorak, 05. septembar
10:00 – 12:00 Brod „Tahiti“ i Šetalište Pine, Tivat
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
– Background muzički program – DJ Soft 85
14:00 – 18:00 Klinci Village Resort, Luštica
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Škola crtanja u prirodi
– Crtanje stripa u boci
– Panel diskusija: Umjetnice u stripu – specijalne gošće XVII HSF-a: Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella, Dana Dimat, Yi Yang
21:00 – 01:00 Amfiteatar Pozorišta – Dvorana Park
– HSF party – „Chenova”
– Koncert “Boka All Stars”

     Srijeda, 06. septembar
11:00 – 22:00 Beach bar „Peoples”
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
– 12:00 – 13:00 – „Tačno u podne“ – Prezentacija i razgovor sa specijalnim gostima: Marco Mastrazzo, Francis Portela i Zoran Smiljanić
– Background music DJ Groovy Castel Nuovo
20:00 – 00:00 Beach bar „Peoples”
– HSF party „Low Voltage”
– Koncert „Lutke na koncu“
Objavljeno: 27.08.2023.
Strip: Noćni sud (266)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 27.08.2023.
Kadrovi komunikacije: Zvučno oscilovanje D (27)      Autor: Simon Vučković

Objavljeno: 27.08.2023.

Radionica stripa...      Press: Svet stripa
  ... Kragujevac Comic Con 2023

Svet stripa nastavlja Međunarodnu strip konferenciju "Kragujevac Comic Con 2023" novim aktivnostima.

Danas i sutra od 17 od 19 časova u ulici Miloja Pavlovića (ispred striparnice Svet stripa) organizujemo radionicu stripa u okviru programa Leto u gradu za decu i mlade, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, uz podršku Šumadija sajma. Radionici će prisustvovati pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, Stefan Jovanović, predsednik udruženja Svet stripa, Nebojša Vesović, direktor Šumadija sajma, Aleksandar Štajn.

Radionicu vode strip-autori Milan Jovanović i Ivica Varjačić.

Vidimo se!
Objavljeno: 25.08.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Čelični alhemičar 11

SUSRET SA OCEM OTKRIVA BROJNE ISTINE!

„ČELIČNI ALHEMIČARˮ 11 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!



Nakon novih saznanja u ruševinama Kserksa, Ed se nakratko vraća u Rizenbur. Na grobu svoje majke zatiče osobu za koju je mislio da je nikad više neće videti – svog oca!

Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH

„ČELIČNI ALHEMIČARˮ 11 na Letećem je startu od srede, 23. avgusta, do nedelje, 27. avgusta 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na našem sajtu po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

Objavljeno: 25.08.2023.
17. Novosadski strip vikend...      Press: SKC NS
  ... od 7. do 9. septembra 2023.

Novosadski strip vikend održava se od 7. do 9. septembra 2023. godine, a ovo je 17. izdanje manifestacije u organizaciji Student-skog kulturnog centra Novi Sad.

Trodnevni program obuhvata berzu stripa, izložbe, predstavu, predstavljanje domaćih i regionalnih autora i izdavačkih kuća kao i drugih festivala stripa.

PROGRAM 17. NOVOSADSKOG STRIP VIKENDA

Četvrtak, 7. 9. 2023.
18:00č - otvaranje izložbe Veljka Krulčića “Ženski likovi u stripo-vima Andrije Maurovića i Julesa Radilovića”, Francuski institut u Novom Sadu
21:00č - predstava “Cat Claw”, Pozorište mladih

Petak 8. 9. 2023, SKCNS Fabrika
16:00č - otvaranje vrata festivala - berza stripa, knjiga, nosača
zvuka
16:30č - Simon Vučković, Udruženje strip autora Crne Gore:
predstavljanje strip dešavanja u Crnoj Gori
17:00č - otvaranje izložbe Valentine Broštean „Zašto bubamare jedu ljude?“ i izložbe udruženja „Stripo-tetke”
17:30č - otvaranje izložbe Gorana Furunovića “Gospodin – istinite
priče i totalne izmišljotine”
18:00č - Srđan Savić i Zoran Nikolić: predstavljanje festivala Nifest
18:30č - Milivoj Kostić: 3D strip
21:00č - muzički set: Dee Jay Minya Ramone i DJ Dirty

Subota 9. 9. 2023, SKCNS Fabrika
11:00č - berza stripa, knjiga, nosača zvuka
15:00č - Zoran Pejić, Udruženje strip-autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija": predstavljanje izdanja
15:30č - Milorad Vicanović – Maza: otvaranje izložbe i razgovor sa autorom
16:00č - Saša Papić, Udruženje ljubitelja stripa HAS i Vinko Barić: predstavljanje časopisa i izdanja i Toni Faver: predstavljnje izdanja “Zatvorske priče”
16:30č -Veljko Krulčić: razgovor o izložbi “Ženski likovi u stripovima Andrije Maurovića i Julesa Radilovića” i razgovor o knjizi “Maurović: od Mula do Mula” (izdavač MZ Muo, Crna Gora, 2023)
17:00č - Srboljub Nikić: predstavljanje albuma “Plavi zec”
17:30č - Boris Stanić: predstavljanje albuma “Božiji ljudi”
18:00č - Branko Đukić: predstavljanje časopisa “Stripolis”
18:30č - Tihomir Čelanović: izložba i razgovor sa autorom
19:00č - Dejan Nenadov: izložba i razgovor sa autorom
19:30č - Bane Kerac i akteri predstave "Cat Claw”: razgovor o predstavi i integral izdanju „Cat Claw“
21:00č - muzički set, Dee Jay Minya Ramone i DJ Dirty

(Organizator zadržava pravo izmene programa)

www.facebook.com/events/1036758800652755

Objavljeno: 21.08.2023.
20. Međunarodni Salon stripa...      Press
  ...Veles - Centar evropske strip scene.

Makedonski strip centar iz Velesa od 23. do 27.08.2023. godine biće domaćin tradicionalnog 20. MEĐUNARODNOG SALON STRIPA „VELES 2023“ – 5. KOLONIJA stripa.

Izjava Tome Trajkova - programskog koordinatora SCM:

"… Godišnjica postojanja najznačajnije strip manifestacije u Makedoniji stvorila je obavezu da se ista obeleži što reprezentativnije, i  u tome  se uspelo. Ali, da počnem redom:

- kao tradicionalni deo salona stripa podsetiću na međunarodni konkurse stripa, na kome je ove godine najbolji strip bio "PIG OUT" strip majstora: Milorada Vicanović-Maze, Aljoše Tomića i Marka Stojanovića.

Povodom ovog jubileja, 25.08.2023. godine biće organizovana posebna tematska izložba pod nazivom „20. MEĐUNARODNI SALON STRIPA“, sa plakatima sa svih do sada organizovanih salona stripa.

– ovu godinu posebno obeležava finansijska podrška Međunarodnog VIŠEGRADSKOG FONDA i WESTERN BALKAN FONDA, pored tradicionalne podrške Ministarstva kulture Makedonije i Opštine Veles.

Naime, kroz grant ID#22310015 20. Međunarodni salon stripa Veles 2023 strip kolonija (Iz V4 s ljubavlju) omogućiće se boravak i promociju (kroz poseban katalog ,izložbu i tribine) 12 strip autora iz zemalja Višegradske grupe: Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske. Završnica njihovog boravka biće potpisivanje memoranduma o saradnji sa strip scenama  zemljama Zapadnog Balkana, prisutnim u ovoj koloniji.

Što se tiče podrške WESTERN BALKAN FONDA, grant 20. Međunarodnog salona stripa Veles 2023 omogućava putovanje i boravak 16 strip autora iz: Bara - Crna Gora, Raške - Srbija, Uroševca - Kosovo i delimično Makedonije. obaveza i mogućnost razmene iskustava i komunikacije kao i zvanična promocija kroz izložbu i katalog (PDF i štampana verzija) i umrežavanje... zaključuje Trajkov.

Objavljeno: 20.08.2023.
Strip: Noćni sud (265)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 20.08.2023.
Komikaze webzine #63 je vani!...      Press: Komikaze
  ...komikaze.hr/strip-comic-webzine-63/

komikaze webzine #63 je vani! / is out! – hvala svima na sudjelovanju! / thanks to all for the participation!

KOMIKAZE #63 - novo web izdanje / new web issue - click click:  https://komikaze.hr/issue/63/ 
Info: https://komikaze.hr/strip-comic-webzine-63/

click click:  vuk palibrk / dobre_brlje / neo one / sugarhotline / patrick jannin / stipan tadić / ivana armanini / desko / entonaze / madalina mitroi / luka čačić / pietro giovanni macciotta / tribef tribe

novi webzine komikaze br. 63 na 89 stranica predstavlja 13 autora_ica suvremenog, art i alternativnog stripa; 8 premijerno u “komikaze mreži”. autori_ce dolaze iz hrvatske, srbije, albanije, rumunjske, italije & francuske. novo web izdanje je većinom rezultat xxkomikaze 2023. turneje: brtonigla – bari – napulj – sarajevo – sućuraj – split – benkovac, na kojoj smo otkrili mnoštvo novih autora_ica. dio webzina će biti tiskan u komikaze (dvojezičnom) albumu krajem godine.

new webzine no. 63 on the 89 pages present 13 authors of the contemporary, art and alternative comics; 8 for the first time in the “komikaze network”. authors come from croatia, serbia, albania, romania, italy & france. new web edition is the mostly result of the xxkomikaze 2023 tour: brtonigla – bari – napulj – sarajevo – sućuraj – split – benkovac. where we discovered plenty of new authors.  part of the webzine will be printed in the komikaze (bilingual) album at the end of the year.

program komikaze 2023. je podržan od ministarstva kulture i medija republike hrvatske i grada zagreba. / komikaze programme 2023 is supported by the ministry of culture and media of the republic croatia and city zagreb.

o autorima / about authors:

13 autora_ica / iz: Hrvatske, Srbije, Italije, Albanije, Rumunjske, Francuske / 89 str / 8 premijerno! - 13 authors / from: Croatia, Serbia, Italy, Albania, Romania, France / 89 pg / 8 for the first time!

CLICK CLICK: Vuk Palibrk
(1987., Pančevo, Srbija) Živi u Beogradu. Crta ilustracije i animirane filmove ali najviše voli crtati stripove. / (1987, Pancevo, Serbia) Lives in Belgrade. He draws illustrations and animated films but most of all he likes drawing comics. - IG: https://instagram.com/vpalibrk/
———
CLICK CLICK: Dobre brlje aka Marija Kosić
(1988., Smederevo, Srbija) Živi i radi u Beogradu. Završila je Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu. Fokus: ilustracija / (1988, Smederevo, Serbia) Living and working in Belgrade. Graduated from Medical faculty, University of Belgrade. Focus: illustration - IG: https://www.instagram.com/dobre_brlje/
——
CLICK CLICK: Desko aka Miloš Ćosović
(1989., Beograd, Srbija) Bavi se crtežom, analognim i digitalnim, nerijetko i pokretnim u video formatu sa zvukom u prostoru. Pored ljubavi prema ilustraciji, uživa u stvaranju interaktivnih radova na webu. / (1989, Belgrade, Serbia) Works with drawing, analog and digital, often moving in video format with sound in space. In addition to his love for illustration, he enjoys creating interactive works on the web. - IG: https://www.instagram.com/vitamin_desko/
———
CLICK CLICK: Madalina Mitroi
(1987., Bukurešt, Rumunjska) Grafička dizajnerica i ilustratorica iz Berlina. Fokus: dizajn, ilustracija, strip, animacija, keramika / (1987, Bucharest, Romania) Graphic designer and Illustrator from Berlin. Focus: design, illustration, comics, animations, ceramics - IG: https://www.instagram.com/madalinamitrol/
——
CLICK CLICK: Entonaze aka Enton Nazeraj
se radio albanskim roditeljima u Rimu, što ga čini “rođenim migrantom”. Završio je školu za ilustraciju Studio B5 u Trastavere i od tada pokušava ispričati svoju priču kroz kolaže, crteže i slike. / Born in Rome to Albanian parents, which makes him a "Born Immigrant." He completes his studies at the illustration school Officina B5 in Trastevere, and since then, he has been trying to tell his stories through collages, drawings, and paintings. - IG: https://instagram.com/entonaze/
———
CLICK CLICK: sugar hotline aka Jelena ilić
(1973., Zemun, Srbija) ilustratorica i grafička dizajnerica po formalnom obrazovanju i po svom neformalnom opredjeljenju. Diplomirala je (2003.) i magistrirala (2008.) slikarstvo na FLU u Beogradu. Članica je ULUS-a od 2004. Imala je dvadesetak samostalnih, i učestvovala na više grupnih izložbi. Živi i radi u Zemunu. / (1973, Zemun, Serbia) illustrator and graphic designer by formal education and by her informal commitment. Graduated (2003) and master's degree (2008) in painting at FLU in Belgrade. She has been a member of ULUS since 2004. She had about twenty solo exhibitions and participated in several group exhibitions. She lives and works in Zemun. - IG: https://www.instagram.com/sugarhotline/
———
CLICK CLICK: Patrick Jannin
(1971., Langes, Francuska) Patrick je prvo studirao psihologiju. Radio je većinu vremena s mentalnim bolesnicima. Kasnije, nakon prve samostalne izložbe slika, završio je studij za grafički dizajn i art školu u Le Havre. Tamo je napravio prvi strip. Završio je 2000.-te i 23 godine je u polju između crteža. fotografije i slikanja. / (1971, Langes, France) Patrick first studied psychology. He worked several years with people suffering of mental illness, then, after his first personal exhibition of paintings, he studied graphic design at the art school of Le Havre. There he made his first comics. Since he graduated in 2000, he has been 23 years in the field of drawing, sculpture, photography and painting. - WEB: https://www.patrickjannin.com/ + IG: http://instagram.com/pjannin/
———
CLICK CLICK: Stipan Tadić
(1986., Zagreb, Hrvatska) Živi na relaciji Zagreb - New York, SAD. Fokus: strip, ilustracija, slikarstvo. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i Magisterij na likovnoj akademiji, Columbia, NY / (1986, Zagreb, Croatia) Lives between Zagreb and New York, USA. Focus: comic, illustration, painting. Graduated at Academy of Fine Arts in Zagreb and Master studies in fine art, Columbia university, NY - WEB: http://stipantadic32.blogspot.com/ + IG: https://www.instagram.com/stipan.tadic/
———
CLICK CLICK: Luka Čačić
(1989., Zaprešić, Hrvatska) Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska. Fokus: strip, slikarstvo, keramika / (1989, Zapresic, Croatia) Graduated at Academy of Fine Arts in Zagreb, Croatia. Focus: comics, painting, ceramics  - Behance: https://www.behance.net/lukacacic + IG:  https://www.instagram.com/luka_van_cacic
———
CLICK CLICK: Pietro Giovanni Macciotta
(1999., Torino, Italija) Strip umjetnik i illustrator. Živi u Bologni, Italija. / (1999, Turin, Italy) Comic artist and illustrator. Lives in Bologna, Italy. - IG: https://www.instagram.com/pie_dino/
———
CLICK CLICK: tribef tribe
Strip je napravila anonimna grupa autora okupljena oko organizacije tribef tribe (pleme f20) u Srbiji. / The comic was made by an anonymous group of authors gathered around the organization tribef tribe (tribe f20) in Serbia. - link
———
CLICK CLICK: NeO-ONE aka Tiziano Battista
Lo-fi glazbenik, pisac i vizualni umjetnik iz Italije. Opsjednut je čudnim art pokretima undergrounda. Stil mu je inspiriran grafikama iz 90-ih, mangama mračne fantazije i punk letcima iz 80-ih. Živio je u Milanu (Italija), Ottawi (Kanada) i Londonu (Engleska), radeći dosadne poslove danju i stvarajući umjetnost noću. Stripove objavljuje od 2017. / Lo-fi musician, writer and visual artist from Italy. Passionate about weird underground art movements. His art style is inspired by 90's graphics, dark fantasy manga and punk flyers of the '80s. He has lived in Milan (Italy), Ottawa (Canada) and London (England) doing odd jobs during the day and creating art in the night. He has published comics since 2017. - IG: https://www.instagram.com/neooneart/
———
CLICK CLICK: Ivana Armanini
Strip umjetnica i mikroizdavačica iz Zagreba, Hrvatska. Vodi Komikaze od 2002. Završila: Škola za Primijenjenu umjetnost i dizajn;  Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Hr. Fokus: strip, DIY, izdavaštvo / Comic artist and micro-publisher from Zagreb, Croatia. Leads Komikaze since 2002. Graduated: School of Applied Arts & Design; Academy of fine Arts in Zagreb, Croatia. Focus: comics, DIY, publishing - WEB: http://ivanaarmanini.net/ / IG: https://www.instagram.com/ivana_armanini/

Objavljeno: 18.08.2023.
Izložba: "Od Nevena do Betmena: ...      Press: USUS
  ...Svetski okviri srpskog stripa i vizuelnog pripovedanja" - Pariz, 17-30. avgust.

Kapitalna izložba „Od Nevena do Betmena: Svetski okviri srpskog stripa i vizuelnog pripovedanja“ iz Novog Sada, Evropske prestonice kulture, premešta se u Pariz

Jedna od najznačajnijih nacionalnih izložbi u istoriji evropskog stripa stiže iz Srbije u Francusku 17. avgusta, gde će dve nedelje, do 30. avgusta, biti predstavljena pariskoj publici u Kulturnom centru Srbije.

Izložba stripa „Od Nevena do Betmena: Svetski okviri srpskog stripa i vizuelnog pripovedanja“ održana je premijerno od 21. oktobra do 21. novembra 2022. u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, u četiri galerije istovremeno, kao deo ambijentalne celine „Grad stripa”. Organizatori su najavili:

„Izložba Od Nevena do Betmena vodi vas kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika. Ova istorija je predstavljena kroz rad uglednih i nadarenih tvoraca, kroz teme u rasponu od humoristično–karikaturalnih do priča većih od života. U prilici ste da upoznate 150 godina modernog stripa u Srbiji i sve pojave koje su mu prethodile ili ga pratile.”

Izložba je posvećena razvoju srpskog stripa u evropskom i svetskom kontekstu i tematski pokriva istoriju kroz odeljke: Proto–stripovi (praistorija i rana istorija); Vizuelno pripovedanje srednjeg veka (sekularno i sakralno); Platinasto doba (1860–1931); Zlatno doba (1932–1941); Mračno doba (1941–1951); Srebrno doba (1952–1970); Bronzano doba (1971–1990); Gvozdeno doba (1991–2011); Silicijumsko doba (danas) i Novi Sad — prestonica stripa.

Ne samo umetnička, već i kulturološko–informativna izložba, Od Nevena do Betmena bila je jedna od najobimnijih i najkompleksnijih postavki u istoriji vizuelnog pripovedanja Istočne i Srednje Evrope. Kao jedan od glavnih događaja programa „Novi Sad, Prestonice kulture Evrope“, izložbu je posetilo već prve sedmice oko 6.000 posetilaca iz desetak zemalja. Izložba i drugim brojkama pokazuje svoju monumentalnost. U Novom Sadu je u četiri galerije na osam nivoa bilo izloženo 706 velikih reprodukcija tabli stripova od preko 1.000 crtača, scenarista, urednika, kaligrafa, kolorista i drugih stvaralaca; 1229 reprodukcija ilustracija, crteža i segmenata domaćih stripova; 114 animacija proizašlih iz srpskih stripova (od čega 14 napravljenih za potrebe izložbe); 628 virtuelno generisanih slika u kombinaciji sa prizorima domaćih stripova. Na Internetu će projekat imati oko 5000 digitalnih umetničkih objekata. U Parizu će izložba biti prilagođena prostoru Kulturnog centra Srbije (sa manje fizičkih eksponata, a više digitalnih, nego u Novom Sadu).

Inicijator projekta i koncepta je Nenad Savin, a autor projekta i naučno–istraživačke metodologije i glavni kustos Zoran Stefanović. Umetnički direktor, likovni kustos i glavni producent je Đula Šanta. Specijalni konsultant je Branko Đukić. Produkcija je delo Studija „Furuna Crafts”, Novi Sad, po likovnom konceptu Studija za dizajn „Santa2G”.

Stručno–naučni tim je organizovao Centar za umetnost stripa i muzeja u osniovanju „Zdravko Zupan” Udruženja stripskih umetnika Srbije, Beograd, sa brojnim partnerima. Stručni i naučni saradnici su bila istaknuta imena stripske scene: Žika Bogdanović (1932–2021), Lazo Sredanović (1939–2022), Vladimir Topolovački, Irina Antanasijević, Momčilo Rajin, Rastko Ćirić, Zoran Tucić, Rade Tovladijac, Boban Knežević, Radovan Popović, Dragana Kuprešanin, Nenad Petrović, Marija Ristić, Filip Stanković, Predrag Ikonić, Goran Dujaković, Simon Vučković, Slobodan Ivkov, Nebojša Vesović, Lazar Bodroža, Zoran Nikolić, Marko Stojanović, Kristijan Relić, Igor Marković, Goran Lakićević i mnogi drugi.

Izložba je pokazala i razvoje omiljenih žanrova i umetničkih niša: od epske poezije i narodnih priča, preko naučne fantastike, strave i užasa, superjunaka, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja, komedije, sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa.

Paralelno je u Beogradu na francuskom i srpskom objavljena knjiga Zorana Stefanovića uz učešće bibliografa Vladimira Topolovačkog: Sloboda! Jednakost! Strip!: Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja /Stefanović, Zoran; Topolovački, Vladimir (2022) Liberté! Égalité! Bande dessinée! : les relations serbo-françaises dans l'art de la narration visuelle. Belgrade : Institut pour l'étude du développement culturel/. U knjizi su prvi put istoriji kulture na jednom mestu obelodanjeni celoviti podaci o srpskim i južnoslovenskim umetnicima na francuskom jeziku.

Ali se tek na izložbi Od Nevena do Betmena, u njenim komparativnim rezultatima, predočenim javnosti na zidovima, po prvi put u punoj meri pokazalo koliko je srpska komponenta u francuskom stripu obimna i višeznačna, a i koliko je francuski izraz direktno uticao na Srbe i Jugoslovene. Uz to, francuski istraživači kulture i urednici će tek na ovoj izložbi, uvidom u nacionalne opuse umetnika koje poznaju po francuskim serijama, uvideti njihove pune umetničke kapacitete.

Mesto održavanja
Centre Culturel de Serbie • Kulturni centar Srbije,
123 Rue Saint-Martin 75004 Paris, France
www.ccserbie.com
tel: (+33) 01 42 72 50 50
info@ccserbie.com
Radno vreme: utorak-subota 11.30 - 19.30


Impresum

Umetnički i produkcijski tim izložbe
Produkcija Studija "Furuna Crafts", Novi Sad,
po likovnom konceptu Studija za dizajn „Santa2G“

Umetnički direktor, likovni kustos i glavni producent: Đula Šanta
• Priprema i obrada grafičkog materijala: Svetlana Šanta, Branko Đukić, Danijel Babić, Čila Šanta
• Animacija "Dikana" Laze Sredanovića: Katarina Kovjanić, Darko Vuletić, Marina Stefanović. Model i rig: Sandra Kopčok
• Animacija stripa „Naš Gaja“ Uroša Predića i Jovana Jovanovića Zmaja: Mileta Poštić, Julijana Pavlović, Nina Škrijelj, Ana Radosavljević, Mila Lukić. Clean up: Ana Radosavljević
• Animacija žitijne ikone Svetog Jovana Vladimira: Vladimir Dimovski
• Stripske onomatopeje: Nebojša Mundžić i Čaba Polgar /Polgár Csaba/
• Video igra: Vukašin Anđelković i Miloš Fat /Fath/
• Interakcije i tehnička podrška: Predrag Joldić
• Tehnička postavka izložbe: Goran Despotovski i Danijel Babić
• Dežurni kustos: Adrijana Ujhazi /Újházi Adrienn/

Stručno-naučni tim
Projekat Centra za umetnost stripa i muzeja "Zdravko Zupan"
Udruženja stripskih umetnika Srbije, Beograd,
sa partnerima

Inicijator projekta i koncepta: Nenad Savin

Autor projekta i naučno-istraživačke metodologije, glavni kustos: Zoran Stefanović
• Stručni i naučni saradnici: Žika Bogdanović (1932-2021), Lazo Sredanović (1939-2022), Vladimir Topolovački, Irina Antanasijević, Momčilo Rajin, Rastko Ćirić, Zoran Tucić, Rade Tovladijac, Boban Knežević, Radovan Popović, Branko Đukić, Dragana Kuprešanin, Nenad Petrović, Marija Ristić, Filip Stanković, Predrag Ikonić, Goran Dujaković, Simon Vučković, Slobodan Ivkov, Nebojša Vesović, Lazar Bodroža, Zoran Nikolić, Marko Stojanović, Kristijan Relić, Igor Marković, Goran Lakićević i drugi...
• Stručna vođenja: Zoran Stefanović i Nenad Savin

Objavljeno: 17.08.2023.
U Pozorišnom muzeju u Zaječaru...      Press
  ...izložba stripa „15 godina Vekovnika“

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta“ u četvrtak 17. avgusta u Pozorišnom muzeju u Zaječaru biće otvorena izložba stripa „15 godina Vekovnika“.

Gost je Marko Stojanović, jedan od naših najboljih autora stripa, dobitnik najviših domaćih i međunarodnih priznanja u oblasti devete umetnosti.

Prvi album serijala „Vekovnici“ osim u Srbiji, objavljen je u Rumuniji, Makedoniji, i Grčkoj, a u Hrvatskoj se redovno objavljuje u „Strip reviji večernjeg lista”.

Pojedinačni albumi ovog serijala uvršteni su šest puta među najbolje stripove sveta po izboru vodećeg strip teoretičara, Britanca Pola Graveta.

Priređivač je i scenarista stripa „Do pakla i nazad“ u izdanju Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović” 2019. godine, posvećenog obeležavanju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata.

Moderator je Marija Simonović, a urednik programa Miloš Petrović.

Početak je u 20:30 časova, a ulaz je besplatan.

[Press: www.danas.rs]

 

Objavljeno: 16.08.2023.
Objavljeni rezultati ...      Press: Tome Trajkov
  ...tradicionalnog strip konkursa.

Strip centar Makedonije – Veles objavio je listu nagrađivanih stripova i autora sa ovogodišnjeg tradicionalnog međunarodnog strip konkursa „ZLATNI STRIP “ u okviru aktivnosti 20. međunarodnog strip salona  „VELES 2023“ – 5. Strip kolonija
Prijavljen je ukupno 171 stripa

Na takmičenju prvu nagradu dobija :
- strip Pig Out autorskog tima: Aljoša Tomić, Milorad Milanović Maza i Marko Stojanović

Nagradu za drugo mesto dele:
• :Ana i Sara Živković iz Beograda, Srbija za strip MU•無
• Daniel Danil iz Rumunije za strip PRAVDA VLADA TEPEŠA

Treću nagradu dele:
• Miodrag Spasojević za strip Feniks - UZDIZANJE:
• Vojdan Andonov/Canko Stefanov za strip “At Death’s Door”/ “Umri prije smrti

nagradu za umetnički izraz dobija autorski tim:
Marko Nikolić/Marko Stojanović iz Srbije za strip Gospodari i sluge

Nagradu za najbolji scenario dobija:
Mladen Oljača, Srbija za strip МY NAME IS

Kategorija do 18
• Najbolji autor iz Makedonije: Elena Apostolovska-Stajkovci, Skoplje
• Najbolji autor iz drugih zemalja: Aurora Toth-Apatin. Srbija
• Najbolji umetnički izraz u kategoriji do 18 godina, Vlera Čiče, Skoplje

Kategorija do 14 godina
• Najbolji autor; Vilma Damnjanovska, Petrovec, Skoplje
Pohvale:
• Magdalena Marijanović – Resen,
• Melanija Andova -Veles

Specijalnu nagradu Strip centra za najboljeg autora iz Makedonije dobija:
Metodija Stojanovski-Kumanovo

Nagrada za najstarijeg učesnika dobija :
Tode Blaževski, Skoplje, Makedonija

Nagradu za najmlađeg učesnika takmičenja dobija:
Ivona Živković, Leskovac, Srbija

Nagrade će biti dodeljene na svečanom otvaranju Međunarodnog salona stripa „Veles 2023“, koje će se održati 23. avgusta 2023. godine sa početkom u 20 časova u prostorijama Evropske kuće Veles.

Strip centar Makedonije Veles priprema širok spektar aktivnosti sa gostima iz raznih zemalja, o čemu će strip javnost biti blagovremeno obaveštena.

Objavljeno: 15.08.2023.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...594. broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovaj broj donosi 43 strane stripaSamonikli korov strip, broj 594:
www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/594

Objavljeno: 14.08.2023.
Vrcava naučna fantastika...      Autor: Ilija Bakić
  ... “Šokovi budućnosti 1” scenarista Alan
  Mur, crtež Brajan Talbot, Dejv Gibons,
  Alan Dejvis, Brendan Makarti, Stiv Dilon;
  izdavač Čarobna knjiga, 2023.

   U strip biblioteci “Stari kontinent” renomirane “Čarobne knjige” za znatiželjnog čitaoca kriju se svakojaka prijatna iznenađenja iz prošlosti odnosno iz savremene produkcije 9. umetnosti. U segmentu stripova iz ranijih godina, štampaju se kako oni koji su na ovim prostorima nekada bili objavljivani neredovno i tehnički nekvalitetno (a sada se pojavljuju kako dolikuje – u kompletnim serijalima i kvalitetno reprodukovani) tako i oni stripovi koji su ovdašnjim čitaocima slabo ili nikako znani. Knjiga “Šokovi budućnosti” upravo je na tom tragu i popunjava još jednu od praznina koje su ostale iz prošlosti. Reč je naime o stripovima koji su u Engleskoj objavljivani u nedeljnom strip magazinu “2000 AD”, počev od 1977. godine (magazin izlazi i danas). Sveske sa 30-tak strana, kolornim koricama i srednjim stranama, sadržavale su (osim reklama) par kratkih naučnofantastičnih zaokruženih priča (ne dužih od 5-6 strana) i bile su prevashodno namenjene dečacima. U prvim brojevima “povampiren” je legendarni Den Deri a među novim junacima (pored “Heroja Harlema”, “M.E.Š.A.1”) popularnost je najbrže stekao Sudija Dred, koga su ovdašnji čitaoci delimično upoznali, ponajviše u strip magazinu “Laser”. Specijalitet “2000 AD” bio je i urednik – Targ Moćni, vanzemaljac sa planete Kvaksan koja kruži oko zvezde Betelgaz! Prepoznatljivo namrgođenog lica, sa mohikanskom ćubom i rozetom sa Sirijusa utisnutom na čelo. Targ se, kao svojevrsni konferansije, povremeno pojavljivao na početku i kraju pojedinih priča, sa autorativnim i ciničnim komentarima (pored toga su se sporadično pojavljivale i epizode u kojima je Targ glavni junak). Raznorodni stripovi svrstavani su pod okvirno-opisne naslove kakvi su “Šokovi budućnosti” (što je bila parafraza popularne futurističke knjige Alvina Toflera “Šok budućnosti” iz 1970. godine) ili “Vremenski vrtlozi” (u kojima su bile priče koje se na različite načine bave putovanjima kroz vreme). Stvarali su ih mladi scenaristi i crtači od kojih su neki napravili zavidne karijere dok su drugi nestali sa strip scene. Kako se to moglo pročitati u sećanjima mnogih “prvoboraca” magazina, zahtev urednika je bio da priče budu otkačene i šokantne dok je crtež mogao da bude raznovrsta, od ekstravagantno pa do neukog; na ceni je bila i brzina u “proizvodnji” stripa jer je ritam izlaženja tražio mnogo materijala. Naravno, vremenom su se generacije stvaralaca menjale a isto se dešavalo i sa čitaocima; na drugoj strani “2000 AD” je ostao svojevrsni etalon kratkog naučnofantastičnog stripa na kome su se novi autori učili zanatu. Protok vremena nametnuo je potrebu za rekapitulacijom “pređenog puta” pa se pojavilo nekoliko knjiga koje su se bavile magazinovom “ostavštinom za budućnost”. “Čarobna knjiga” je objavila dve knjige pod zajedničkim naslovom “Šokovi budućnosti”; u prvom tomu znatiželjni čitalac će otkriti mnoštvo stripova rađenih po scenariju Alana Mura (1953) jednog od najuticajnijih strip autora druge polovine XX veka. Njegove priče su u dinamične slike preveli crtači Brajan Talbot, Dejv Gibons, Alen Dejvis, Brendan Makarti i Stiv Dilon. Na 200 i kusur stranica smešteno je 30-tak priča podeljenih u poglavlja “Targovi šokovi budućnosti”, “Vremenski vrtlozi” i “Abelard Snez” uz koje su se smestile i pojedinačne epizode “Vruća roba”, “Demorališući dan dr Dibvortija” i “Lakomislena lenjost Larise Lom”.

   Mur je u scenarijima iskušavao brojne žanrovske obrasce koji su u nekom segmentu bili iščašeni ili odmah na početku priče ili na njenom kraju koji je donosio neočekivani obrt bilo tako što će npr. vanzemaljci Grokovi otkupiti Zemlju od ljudi ili što će Platinasta horda porobiti rođenu planetu; vredna domaćica će spremno dočekati supruga – svemirsko čudovište; drugo čudovište će, pak, zatražiti pomoć psihijatra jer mu se priviđaju - ljudi! Urednik Targ pomaže nezaposlenima preporučujući im poslove smećara svemirski staza ili obuku za zloglasne zlikovce - gospodare univerzuma. Izuzetno je duhovit “Filondrutsko-srpski rečnik fraza i idioma” kao i epizoda “Rizična rabora riđeg raketaša” koja prati napor penzionisanog junaka da povrati staru slavu... U “Vremenskim vrtlozima” pratimo dogodovštine “Vremeplavaca” koji vijaju nevaljalce skačući napred-nazad kroz vreme i prenoseći iskustva sledećoj smeni odnosno samima sebi; tu su i storije o vremeplovcu zaglavljenom u praistoriju koji će biti “tata” modernog čoveka, o retrogradnom vraćanji od smrti do rođenja, zabavnom parku u kome su vanzemaljci neoprezno oživeli sve zemaljske nevaljalce (jedna od Hitlerovih replika je “Štrudel und bratvurst! Šturm und drang! Hopen und cupen!” kako je to nadahnuto preveo Draško Roganović). U završnom delu, u “Robo-pričama Ro-zubog”, srećemo Abelarda Sneza, mutantsko superkefalo, čoveka sa dvospratnim mozgom i sa dva para očiju od koga će se zatražiti pomoć u borbi protiv sveopštog kriminala a čija ingeniozna rešenja, uprkos dobroj volji i preteranoj samouverenosti, samo pogoršavati situaciju…

   Najveći broj stripova vrcav je, duhovit i otkačen mada ima i par surovo ozbiljnih (kakva je mračna svemirska priča “Ćale” na temu večne generacijske svađe); čitaoci će se lako nasmejati dok listaju magazin/knjigu. Ipak, ovo nije jednokratni humor jer je izdržao bezmalo pola veka od prvog objavljivanja a da nije postao puki artefakt prošlosti jer i dalje je svež i zabavan.

(“Dnevnik”, 2023)
Objavljeno: 13.08.2023.
Moć žena u stripu...      Dobacio: Буянов Константин
  ...Women Power in Comics.

WOMCOM announces its first conference and collective exhibition in Novi Sad, Serbia

Women Power in Comics (WOMCOM) is pleased to announce its inaugural conference and group exhibition, set to take place in Novi Sad, Serbia. The conference will be held on September 7th and 8th at SKCNS Fabrika, while the group exhibition will open on September 7th at 5 pm in the same venue.

Following the first WOMCOM Artist in Residency (AiR) programme, which will run from August 24th to September 7th in Novi Sad, WOMCOM cordially invites artists, curators, scholars, publishers, editors, art managers, activists, and all individuals interested in the intersection of comics and gender discourse to participate in this two-day conference. During the event, the WOMCOM project will be unveiled to the public, serving as a platform to showcase panel talks, discussions, and compelling case studies that shed light on issues surrounding the female perspective, participation, representation, and activism within the realm of comics. This conference offers an invaluable opportunity to engage in fruitful dialogue, exchange ideas, and learn from exemplary practices, thus fostering a greater understanding of the aforementioned subjects.

Simultaneously, the artistic outcomes of the inaugural WOMCOM AiR programme will be showcased in a group exhibition, featuring the participating artists of the Novi Sad residency. The exhibition, curated by Jana Adamovic and Dragana Garic, will open on September 7th at 5 pm, hosted at SKCNS Fabrica. Visitors will have the opportunity to explore the exhibition throughout the duration of the four-day 17th Novi Sad Comic Weekend. This annual comic festival, organized by the Student Cultural Centre in Novi Sad, is dedicated to celebrating the art of comics through a diverse programme of art shows, workshops, concerts, and more. Marking its official inauguration on 8th September at 5 pm, the Novi Sad Comic Weekend promises an engaging experience for the visitors.

The full programme for both the conference and the exhibition will be announced soon.

Women Power in Comics (WOMCOM) is a collaborative initiative that brings together partners from Croatia, Greece, Hungary, Montenegro, Serbia, and Slovenia with the goal of empowering female comic artists and addressing gender issues in the comics field. The project is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Commission.

More about WOMCOM:

womcom.io | Facebook | Instagram

[Press: womcom.io/womcom-announces-its-first-conference-and-collective-exhibition-in-novi-sad-servia/]

Objavljeno: 13.08.2023.
Strip: Noćni sud (264)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 13.08.2023.
Striporama fest...      Press
  ...i ove godine u Nišu.

U okviru Nišvil džez festivala u niškoj Tvrđavi će od 10. do 13. avgusta biti organizovan Striporama fest.

Detalji na adresi: www.facebook.com/Striporama/about

Na Festivalu će prisustvovati veliki broj domaćih i stranih strip-autora, a biće organizovane i izložbe, tribine i promocije.

Ljubitelji devete umetnosti će i ove godine u Nišu imati priliku da se druže sa omiljenim strip autorima na osmom po redu Striporama festu. Organizatori najavljuju dolazak nekih od najpoznatijih imena stripa i ilustracije iz regiona i Evrope.

Posetioci će kao i svih prethodnih godina moći da uživaju u bogatom programu. Berza stripa biće otvorena svakog dana od 17 sati do ponoći, a gosti će potpisivati stripove i crtati posvete.

Pored pomenutih autora gosti festivala biće i Mijat Mijatović, Ana Milojković, Igor Jovčevski, Tihomir Tikulin, Milan Mišić, Nađa Tiodorović, Anani Borisov, Ivan Stojković, Nikola Stanković. Striporamu organizuje striparnica Južni Darkvud pod pokroviteljstvom Nišvil Džez festivala.

[Press: kcnonline.rs/striporama-fest-i-ove-godine-u-nisu/]

Objavljeno: 11.08.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Princ Valijant 26 i 27 i Oštrica besmrtnika 16.

SUSRET SA NEOBIČNO KORISNIM, TAKOREĆI REVOLUCIONARNIM IZUMOM – VILJUŠKOM, KAO I ALARIKOVA OTMICA RIMSKOG PAPE, SAMO SU NEKI OD BROJNIH DOGAĐAJA I AVANTURA KOJI VAS ČEKAJU U DVA NOVA TOMA „PRINCA VALIJATAˮ!

„PRINC VALIJANTˮ 26 i 27 na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.540 dinara po tomu!



Saga se nastavlja i u njoj već neko vreme ne pratimo samo princa Valijanta i Aletu, već i njihove potomke, koji stasavaju u odrasle ljude i zasnivaju svoje porodice. Tako da imamo čast da svedočimo tome kako Valijant, iako i dalje u naponu snage, postaje deda!

Prelistajte ovo izdanje - Princ Valijant 26PORUČITE ODMAH
Prelistajte ovo izdanje - Princ Valijant 27PORUČITE ODMAH


„PRINC VALIJANTˮ 26 i 27 na Letećem su startu od srede, 9. avgusta, do nedelje, 13. avgusta 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na našem sajtu po ceni od 1.540 dinara po tomu. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.700 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 2.299 dinara po tomu.


RAZUMEVANJE BESMRTNOSTI IZISKUJE BROJNE ŽRTVE!

„OŠTRICA BESMRTNIKAˮ 16 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!

Eksperimenti doktora Buranda nastavljaju se u podzemnoj tamnici. Tajna Manđijeve besmrtnosti je Kagimuri Habakiju nadohvat ruku.

Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH

„OŠTRICA BESMRTNIKAˮ 16 na Letećem je startu od srede, 9. avgusta, do nedelje, 13. avgusta 2023. godine, u klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu i Novom Sadu, kao i na našem sajtu po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

* Knjižara u Nišu neće raditi do 15. avgusta zbog godišnjeg odmora, nove naslove možete poručiti putem našeg sajta.

Objavljeno: 09.08.2023.
Stripburger news...      Press: Stripburger
  ...Trideset let na sceni!

Stripburger: Thirty Years of Making a Scene / Trideset let na sceni
razstava stripov, grafik, tiskovin in drugih poslastic

11. 8.–30. 9. 2023
raum404 (Nicolaistraße 34/36), Bremen, Nemčija
Odprtje razstave: petek, 11. avgust 2023, ob 20.00

Revija Stripburger se ta petek predstavlja v severnonemškem mestu Bremen z razstavo, posvečeno tridesetim letom neprestane stripovske produkcije, ustvarjanja in udejstvovanja na domači in mednarodni neodvisni stripovski sceni.

V galeriji raum404 bodo na ogled stripovski originali domačih avtoric in avtorjev, ki pod okriljem Stripburgerja redno objavljajo svoja dela, kot tudi pester nabor grafičnih in tiskanih poslastic iz bogatega Stripburgerjevega arhiva. Poseben poudarek bo na najnovejši jubilejni stripovski antologiji z naslovom Dirty Thirty: Trideset let na sceni, ki predstavlja živopisan izbor stripov iz dolgih in pestrih prvih treh desetletij revijalne produkcije.

Razstavljena dela, pod katera se podpisuje kopica avtoric in avtorjev iz domače in mednarodne neodvisne stripovske scene, poosebljajo vso tisto pestrost, svojevrstnost in raznolikost, ki je zaščitni znak Stripburgerja vse od njegovih začetkov do današnjega dne.

Stripburger bo v Bremnu zastopala mešana uredniško-avtorska zasedba v sestavi Katerina Mirović, Tanja Skale in Andrej Štular. Odprtju razstave bo sledilo javno vodstvo ter perfomativno branje odlomkov iz Ostrih ritmov, zbirke stripovskih in vizualnih interpretacij poezije Srečka Kosovela, ki je z izrazno močjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdihnil tudi striparja in vsestranskega ustvarjalca Andreja Štularja.

Razstava v galeriji raum404 bo na ogled do 30. septembra 2023.

Med 8. in 10. septembrom se v okviru bremenskega zinovskega festivala (Bremer Zine Festival) obeta niz dogodkov, ki bodo nemškemu občinstvu še dodatno predstavili bogato zgodovino izdajateljstva, uredniškega in ustvarjalnega dela ter široko pahljačo dejavnosti revije Stripburger, ki si je v 30 letih pridobila kultni status na evropski neodvisni stripovski sceni.

Več

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kulturbüro Bremen.
Sofinancerji: Senator für Kultur Bremen, Waldemar Koch Stiftung, Ortsamt Mitte Bremen
Predstavitev in promocija revije Stripburger je del mednarodnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.


Program Foruma Ljubljana sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo. Založniški program, program bralne kulture in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK). Projekt Remix Comix je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa. // Za več informacij pišite na: burger@mail.ljudmila.org. // Spremljajte nas tudi na: www.stripburger.org, Facebook, Instagram

Objavljeno: 08.08.2023.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.