ARHIVA VESTI ZA MART - OŽUJAK - MARCH, 2024. GODINE


Godina izlaženja: XXVI • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



Iskrivljena ogledala (ne)vesele stvarnosti...      Autor: Ilija Bakić
  ...– Prikaz stripova „Tuče“ i „Kako sam postao otac“ Vuka Palibrka;
 
Izdavač: Udruženje za promociju alternativne kulture „Drvarska 12“ Vršac, 2024.

   Da duh alternativnog, autorskog-andergraund stripa i dalje opstaje na ovim prostorima već dve godine potvrđuje i rad Udruženja za promociju alternativne kulture „Drvarska 12“ iz Vršca odnosno njegovi osnivači i pokretači Zlata Vojnić Kortmiš i Danilo Milošev Wostok. Pored organizovanja svakovrsnih događanja (strip susreta, promocija) „Drvarska 12“ ima i izdavačku delatnost u okviru koje se pojavilo čak dvadesetak naslova sa rodovima domaćih autora. Sva izdanja su u formatu fanzina koji su od 1990-tih osnovni način oglašavanja andergraud stripadžija; ovim se izdanjima (tehnički bitno kvalitetnijim od uzora) nastavlja i razvija tradicija pionirskih vremena domaćeg andergraund stripa. Dve upravo izašle sveske, „Tuče“ i „Kako sam postao otac“, kompletna su dela pančevačkog strip autora Vuka Palibrka (1987), dobro znanog ljubiteljima alternativnog stripa. Palibrk je autor širokog tematskog i crtačkog dijapazona koji obuhvata kako prefinjeni grafizam i fino nijansiranu priču kakva je, na primer, u varijaciji poznate bajke „Crvenkapa“ (izdavač Komiko, 2014) tako i sirove i silovite andergraund priče kakve su one u sveskama „Tuče“ i „Kako sam postao otac“.

   „Tuče“ variraju situaciju fizičkog obračuna izazvanog prepoznatljivim situacijama svađa sa nepoznatim ljudima na ulici, sa momkom koji ide „preko reda“, odbrane deteta koje maltretiraju stariji dečaci na koju se nastavlja obračun sa besnim (a dobrostojećim) ocem jednog od nasilnika, te svađom sa telohraniteljem lokalnog moćnika a potom i samim moćnikom. Palibrk jednostavno dozvoljava svom junaku, ćelavom bilderu, da „da oduška“ svom nezadovoljstvu - a što je svima koji su bili u takvim situacijama bar jednom „prošlo kroz glavu“ ali su se, iz raznih razloga (pristojnost, strah od „izvlačenja debljeg kraja“...), uzdržali. No, bilder se ne kontroliše već stupa u akciju. A jednom započeti konflikt pretvara se u brutalno krvoproliće. Tako oslobođeni, opravdani gnev metastazira u uništavanje protivnika spram koga je svaki povod nebitan. Karikiranjem situacije razotkriva se njena besmislenost i grotesknost. Palibrkov crtež je rudimentaran, sveden na karikaturu, sa upečatljivom mimikom aktera i akcentom na koreografiju nasilja. Upravo je ovakav grafizam sasvim adekvatno sredstvo kojim se postiže uverljivost priče i tenzija koje njome vladaju jer je poznat medicinski fenomen sužavanja vidnog polja u trenucima velikog straha za sopstveni život.

   Priča „Kako sam postao otac“ bavi se mukama mladog tate koji pokušava da što bolje brine o svom sinu. Ipak, svakodnevna rutina presvlačenja ili uspavljivanja fizički iscrpljuje a mentalno otupljuje roditelja i on je u stanju konstantne neispavanosti zbog koje je dodatno nespretan. Kulminacija zbivanja je scena u kojoj je beba uspavana ne naporima oca već majčinim dosetljivim uključivanjem fena za kosu; pošto je vratio bebu u krevetac iscrpljeni tata kreće prema svom krevetu ali – beba se budi i ponovo glasno plače! Kao što je u svesci „Tuče“ Palibrk „materijalizovao“ nezadovoljstvo svedoka neke sutuacije tako se u ovoj priči-epizodi subverzivno poigrao sa uobičajenim floskulama o lepoti roditeljstva predstavljajući ga onako kakvo ono povremeno jeste – frustrirajuće i fizički izuzetno teško. Naravno, ovakav rakurs je koliko stvarnosno pošten toliko i lekovit jer ne skriva stvarne emocije roditelja, pokazujući da i u toj ulozi čovek može imati „loše dane“. I ovog puta Palibrkov crtež je pročišćen i sveden na osnovne linije kako bi bio razumljiv i brzo-lako „čitljiv“ čime se postiže još veća sugestivnost stripa. Svojevrsni kuriozum je i dužima sveske od 16 strana što je svojevrsni omaž prvim američkim andergraund stripovima koji su davnih 1930-tih najčešće imali upravo ovaj broj strana i sadržavali su samo jednu priču.

   Rečju, Vuk Palibrk je stripovima „Tuče“ i „Kako sam postao otac“ demonstrirao svoj nesporno bogati talenat i sposobnost da jasno i precizno prepoznaje temeljne osnove svakodnevnih situacija te ih duhovito osmisli/ispiše i nacrta potvrđujući time i umetnički relevantnost i valjanost autorskog/andergraund stripa kao ogledala, dobrodošlo iskrivljenih, tekuće nam nevesele stvarnosti.

(“Dnevnik”, 2024)
Objavljeno: 31.03.2024.
Strip: Cane (499)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 31.03.2024.
In memoriam...      Press: Simon Vučković
  ...Vera Horvat Pintarić (1926-2024)

Napustila nas je Vera Horvat Pintarić uticajna istoričarka i teoretičarka umjetnosti koja je sedamdesetih godina prošlog vijeka bila ključna ličnost kod nas po pitanju početka uvođenja stripa u akademski svijet i razmišljanju o njemu kao umjetnosti.

Kratka biografija:
Horvat Pintarić, Vera, hrvatska istoričarka umjetnosti (Sisak, 7. 3. 1926). Diplomirala 1951, doktorirala 1959 (Skulptura Francesca Robbe) na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje je bila redovna profesorica (1974–93) i osnivačica Katedre za vizualne komunikacije i dizajn (1967). Članica HAZU od 2000. Istražuje baroknu i modernu umjetnost, najnovija likovna događanja kod nas i u svijetu, likovno stvaralaštvo na području plakata, stripa, televizije i animiranoga filma. Bavi se teorijom umjetnosti, objavljuje monografije (Gabrijel Stupica, 1966; Josip Seissel, 1978; Miroslav Kraljević, 1985), teorijske rasprave te likovne studije i kritike (Od kiča do vječnosti, 1979; Tradicija i moderna, 2009; Kritike i eseji, 2012). Autorka je mnogobrojnih kataloga izložbi (J. Knifer, V. Bakić, D. Džamonja, V. Richter i dr.) i predgovora grafičkim mapama (M. Šutej, 1971), jedan od osnivača časopisa Bit International. Dobila je Državnu (Hrvatska) nagradu za životno djelo u području humanističkih nauka (2003).

 

Objavljeno: 28.03.2024.
Poziv na konkurs za...      Press: Komunikart tim
  ...Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2024. godini

Poštovani/a,

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2024. godinu. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) od 20. oktobra do 20. decembra 2024. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2024. godine.

Konkurs je otvoren od 25. marta do 30. aprila 2024. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 13. maja 2024. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a a projekti koji se razvijaju u toku umetničke rezidencije biće predstavljeni na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2024. godine. Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani:
https://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa-2/

Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese
rezidencije@komunikart.rs
(za Srbiju) i maisondesauteurs@citebd.org (za Francusku).

Podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje.

Pozivamo vas da se, ako ste zainteresovani i ispunjavate uslove, prijavite na naš konkurs.

Takođe bismo vas zamolili da prosledite poziv onima koje bi konkurs mogao da zanima, ili objavite informaciju putem vama dostupnih kanala komunikacije.

Srdačno,

Komunikart tim
Objavljeno: 28.03.2024.
Produžen rok za...      Dobacio: Simon Vučković
  ..."Almanah kratke forme" do 10.04.2024.

ART grupa AKT“ iz Valjeva raspisuje konkurs za Almanah kratke forme

Autori mogu slati svoje neobjavljene priloge u sledećim oblastima:
1. Kratka priča (šalju se do dve kratke priče, dužina jedne priče do 15 redova)
2. Kratka pesma (šalju se do dve kratke pesme, dužina jedne kratke pesme je do 15 redova, ukupno sa razmacima između strofa)
3. Haiku (šalju se do 3 haikua)
4. Haibun (šalju se dva haibuna, dužina jednog haibuna do 15 redova)
5. Grafička pesma (šalju se do dve grafičke pesme)
6. Strip (jedna strip tabla A4 formata, crno-beli strip)
7. Mikro esej (šalju se do dva mikro eseja, jedan mikro esej dužine do 15 redova)

Autor ima pravo da konkuriše u dve oblasti po izboru. Žiri će izabrati radove koji će biti objavljeni u almanahu i dodeliti diplome najuspešnijima u svakoj kategoriji. Od izabranih radova će se štampati Almanah.

Nisu predviđeni autorski primerci.

Svaki autor će na mejl dobiti rezultate žiriranja.

Konkurs traje od 8. februara do 10. aprila 2024. godine.

Potrebno je da autor dostavi ime i prezime, godinu i mesto rođena, adresu, mejl, telefon i kratku biografiju. (Sve zajedno poslati u jednom dokumentu) na mejl: akt.art.grupa@gmail.com

Radovi se šalju na srpskom, crnogorskom, bosanskom, hrvatskom jeziku bez prevoda, i na drugim jezicima sa prevodom na srpski jezik.
(Font Times New Roman, ćirilica ili latinica, veličina fonta 12, prored 1,0)

Rezultati će biti objavljeni najkasnije dva meseca po isteku konkursa, do 25. maja 2024.

www.facebook.com/photo?fbid=10230881909421578&set=a.1133414265864
Objavljeno: 28.03.2024.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Čelični alhemičar 18

UZBUDLJIVA AVANTURA SA BRAĆOM ELRIK!

„ČELIČNI ALHEMIČARˮ 18 na LETEĆEM STARTU po ceni od 370 dinara.

Braća Elrik konačno shvataju razmere plana homunkula. Dok pokušavaju da nadmudre Alhemičara crvenog lotosa, na scenu stupa poslednji i najmoćniji homunkul – zastrašujući Ponos!

Otkrijte nezaboravne avanture ČELIČNOG ALHEMIČARA pisca Hiromu Arakave!  

Ovo izdanje možete prelistati na našem sajtu.

Objavljeno: 27.03.2024.
Budućnost makedonskog stripa...      Press: SCM
  ...na festivalu u Poljskoj

Kao rezultat uspostavljene međunarodne saradnje, nekoliko mladih strip autora iz Makedonije je kroz svoje stripove učestvovalo na 13. Festivalu stripa u Krakovu, Poljska. To su: Angela Petruševska, Metodije Stojanovski, Matea Arizanovska, Slavica Kupenkova, Gjore Gjelev, kao i Vojdan Andonov i Canko Stefanov (iz grupe PARAGONS).Ovaj festival je održan od 22. do 24. marta.

Kako je saopštio Tome Trajkov iz Makedonskog centra za strip iz Velesa, ova izložba i katalog rezultat su saradnje započete u avgustu 2023. godine i posete strip crtača iz zemalja Višegrad-ske grupe strip koloniji u Velesu.

Inače, Festival stripa u Krakovu je najveći godišnji susret ljubitelja stripa, ilustracija, animacija i drugih oblika vizuelnog pripovedanja u južnoj Poljskoj. Program svakog izdanja obuhvata atrakcije za sve starosne grupe: susrete sa autorima, tribine, predavanja, radionice, kosplej emisije i izložbe.

Srž programa na 13. Krakovskom festivalu stripa (22-24. marta) bili su susreti sa umetnicima iz Poljske, Češke, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Argentine. Bile su organizovane samostalne i grupne izložbe sa umetnicima iz celog sveta.

Organizatori 13. Festivala stripa u Krakovu su: Udruženje stripa iz Krakova, Fondacija Muzej stripa i Kancelarija festivala u Krakovu - operater programa Uneska Grad književnosti u Krakovu i Palata Potocki.

Svesni smo, zaključuje Trajkov, da se budućnost makedonskog stripa ne završava na pomenutim autorima, ta kategorija je mnogo brojnija. Iz tog razloga, Strip centar iz Velesa kontinuirano organizuje edukativne aktivnosti i međunarodne promocije, kojih neće izostati ni 2024. godine. O tome će strip javnost biti blagovremeno obaveštena.

Objavljeno: 21.03.2024.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Nova manga TOKIJSKI GUL 1 i Riđobradi 6 i 7

NOVA MANGA U IZDANJU ČAROBNE KNJIGE - ZARONITE U MRAČNE TAJNE TOKIJA!

„TOKIJSKI GULˮ 1 na LETEĆEM STARTU od srede, 20. marta, do nedelje, 24. marta 2024. godine, po ceni od 370 dinara!

Prvi broj „Tokijskog gulaˮ možete naručiti preko sajta www.carobnaknjiga.rs ili kupiti u klubovima čitalaca Čarobne knjige.

Više informacija o ovom izdanju možete potražiti na našem sajtu.


KLASIČNO OSTVARENJE DEVETE UMETNOSTI - RIĐOBRADI, STRAH I TREPET KARIPSKOG MORA!
Leteći start kreće od danas i zato se spremite da kupite ova izdanja po specijalnim cenama!

“RIĐOBRADI” 6 - 1.800,00 dinara • PORUČITE ODMAH
“RIĐOBRADI” 7 - 1.670,00 dinara • PORUČITE ODMAH

Uživajte u zabavnim avanturama pirata - koje će vas provesti kroz opasne pustolovine na talasima Kariba!

Prelistajte ovo izdanje - "RIĐOBRADI 6"
Prelistajte ovo izdanje - "RIĐOBRADI 7"
Objavljeno: 20.03.2024.
Mladi strip autori...      Press: SCM
  ...daju šansu inkluziji!

Strip centar Makedonije iz Velesa započeo je realizaciju granta „Sve što govorimo je DAJTE ŠANSU INKLUZIJI!“ All we are saying is GIVE INCLUSION A CHANCE preko drugog otvorenog poziva za podnošenje predloga projekata za Omladinski interkulturalni umetnički fond u okviru programa „Gradimo nove mostove“ OBSE-a-Misija u Skoplju.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih ljudi bez obzira na etničke razlike da koriste strip kao odgovarajuće kulturno sredstvo za promovisanje međuetničkog dijaloga, građanskih vrednosti i borbe protiv diskriminacije.

Tome Trajkov, koordinator projekta, naveo je sledeće aktivnosti kao deo projekta:

• Biće raspisan javni poziv za učenike – strip talente koji treba da produciraju stripovi koji
a) prikazuju prijateljstva koja prevazilaze kulturne i nacionalne granice, naglašavajući kako zajedničke vrednosti mogu premostiti razlike, kao i
b) svetove fantastike ili naučne fantastike u kojima se okupljaju likovi iz različitih kulturnih sredina, formirajući saveze i prijateljstva koja prevazilaze izmišljena kulturne podele. Ovaj poziv je već upućen svim školama u zemlji i traje do 30. marta 2024. godine.

• Zatim će biti organizovana četvorodnevna edukativna strip radionica sa odabranima 12 mladih talenata različitog etničkog i geografskog porekla koji zajedno sa koordinatorom programa i vaspitačem mogu da dorade i usavrše svoj strip

• objavljivanje odgovarajućeg kataloga gde će stripovi biti objavljeni, a biće predstavljeni i mladi autori-učesnici edukativne strip radionice

• Na kraju će se napraviti tematska FB grupa, a biće organizovano pet izložbi u različitim etničkim i geografskim područjima zemlje.

Planirano je da se projekat završi u junu 2024. godine

Objavljeno: 18.03.2024.
Stripburger news...      Press: Stripburger
  ...Pogovor o stripu Črepinje in brezdomstvu / 18. 3. 2024, Atrij ZRC

POGOVOR
ČREPINJE: BREZDOMSTVO V STRIPU
Atrij ZRC, Ljubljana
ponedeljek, 18. 3. 2024, ob 19.00

V ponedeljek, 18. marca, ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC na pogovor o stripu Črepinje, v katerem je ilustratorka in stripovska ustvarjalka mlajše generacije Neža Šivec izhajala iz svojih večletnih izkušenj z delom z brezdomci.

Črepinje pred nas z neizprosno neposrednostjo, a tudi empatijo postavljajo svet, od katerega navadno odvračamo pogled, čeprav obstaja čisto blizu nas. Pri ustvarjanju je avtorica izbrala v stripu redkeje videno, vendar ekspresivno tehniko risbe v oglju, ki učinkovito odraža negotovo eksistenco brezdomcev in drugih ljudi z roba družbe, ki, vsak po svoje, pogosto zaman, poskušajo znova zlepiti črepinje, v katere so se razletela njihova življenja.

Kaj pomeni imeti dom? Kaj je vidno in kaj nevidno brezdomstvo? Ali poznamo tudi ozadja, življenjske zgodbe posameznikov, ki jih srečujemo na ljubljanskih ulicah? Kako nekdo sploh postane brezdomec in kaj to pomeni? S kakšnimi preizkušnjami in stiskami se vsakodnevno srečujejo brezdomci, pa tudi organizacije in posamezniki, ki se jim trudijo pomagati na različnih ravneh?

Teh in še drugih vprašanj, povezanih z brezdomstvom, ki jih odpira stripovski album Črepinje, se bomo dotaknili v pogovoru z Nežo Šivec, avtorico stripa in sodelavko Društva prostovoljcev Vincencijeva zveza dobrote, ki se posveča pomoči brezdomcem, Hano Košan, predsednico društva Kralji ulice in psihoterapevtko dr. Klaudijo Ferčak.

Pogovor bo vodila Pia Nikolič.

Pogovor poteka v soorganizaciji knjigarne Azil in revije Stripburger ter s finančno podporo Javne agencije za knjigo RS.

VEČ O STRIPU:
Neža Šivec: Črepinje
Zrel stripovski prvenec o iskanju izgubljenega doma!
Zbirka Republika Strip #35, december 2023, 92 čb str., 15 €
Nakup knjige


Produkcija: Stripburger/ Forum Ljubljana
Soorganizatorji: KUD Mreža, Knjigarna Azil/ZRC SAZU, Center urbane kulture Kino Šiška
Medijski sponzorji: Mladina d. d., Radio Student, DPG
Sofinancerji: Evropska unija, Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana

Objavljeno: 17.03.2024.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Oštrica besmrtnika 23

VREME JE ZA NAJVEĆI UDARAC ŠOGUNATU!

„OŠTRICA BESMRTNIKAˮ 23 na LETEĆEM STARTU od srede, 13. marta, do nedelje, 17. marta 2024. godine, po ceni od 370 dinara!

Novi broj „Oštrice besmrtnikaˮ možete naručiti preko sajta www.carobnaknjiga.rs ili kupiti u klubovima čitalaca Čarobne knjige.

Više informacija o ovom izdanju možete potražiti na našem sajtu, a možete i pročitati odlomak.

Objavljeno: 15.03.2024.
Od Mula do Mula,...      Autor: Dragoslav Jovanov Dragon
  ...knjiga nakon koje nam je
  Maurović još bliži i još više živ
.

   Prošle godine pojavila se nova knjiga pod naslovom „MAUROVIĆ: OD MULA DO MULA”.

   Po portretu na naslovnoj strani jasno je da je reč o Andriji, velikom majstoru stripa i ilustracije koga prosečno obaveštenom konzumentu novina i televizije ne treba posebno predstavljati. No, zbunjujuće je od kuda u naslovu mule? Andrija jeste nacrtao puno konja i ponešto magaraca, a sada ga naslov vezuje za mule, četvoronošce nastale u susretu magarca i kobile!

   Tek pogled na sitnim slovima odštampani tekst pri dnu naslovnice koji ukazuje na izdavača: „Mjesna zajednica Muo” upućuje na pravi trag i otkriva da se radi o očito lokalnom kolokvijalnom genitivu od imenice Muo, nazivu mesta u bokokotorskom zalivu, na putu izmedju Kotora i Prčnja.

   A, tu u Muu, ili Mulu, rodio se 1901. godine Andrija Maurović.

   Desilo se pre više godina da se jedan ljubitelj i poštovalac Andrijinog dela u prolazu kroz Muo kod njegovih stanovnika raspitivao gde bi bila Andrijina rodna kuća. Bio je ne malo iznenadjen kada je od mnogih dobio uzvratno pitanje „A, ko je to?”

   O tom svom doživljaju izvestio je na jednoj od tribina 19. Medjunarodnog salona stripa 2022. godine u SKC Beograd. Na to je istupila tu prisutna gospodja Stanka Janković Pivljanin poreklom iz Mula koja je upoznala prisutne da je u medjuvremenu u Mulu naknadno otkriven značaj ličnosti i dela Andrije Maurovića te da je planirano da se obeleži 120. godišnjica njegovog rodjenja otkrivanjem spomen ploče na njegovoj rodnoj kući, organizacijom odgovarajućeg naučnog skupa i priredjivanjem kratke prigodne publikacije o njegovom životu i radu.

   Tako je igrom slučaja, sretnim sticajem ideje i inicijative, za manje od godinu dana, nastala ova knjiga.

   Tako izgleda, ali nije tako. Ona je sve drugo samo ne plod slučaja.

   Zato što je, uz saradnju imenovane gospodje kao urednice, njen autor poznati zagrebački publicist, izdavač, filmski i strip kritičar - Veljko Krulčić. Na navedenoj tribini nije bio slučajno prisutan već kao autor originalno koncipirane dokumentarne retrospektivne izložbe Andrije Maurovića u Srećnoj galeriji SKC Beograd. Njegov istraživački rad na području devete umetnosti, izmedju ostalog, traje već duže od četiri decenije, tokom kojih je sakupio i obradio impozantno obilje gradje o delima i autorima, posebno o Andriji Mauroviću.

   Ono što je prvobitno zamišljeno kao „kratka hronologija Maurovićeva života i rada” eruptiralo je obiljem (555) telegrafski konciznih i preciznih zabeleški o činjenicama koje osvetljavaju njegovo stvaralaštvo i životni put, godinu za godinom, od rodjenja do upokojenja i nakon toga kroz posthumnu recepciju njegovog umetničkog zaveštanja sve do objavljivanja predmetne knjige.

   Tu je svaki podatak, svaka crtica, jedno čvorište, raskrsnica sa putokazom za dalje traganje.

   Pruža se celoviti uvid u umetnikov život i njegovo obimno, preobilno, stvaralaštvo u kome strip zauzima tek jedan deo pored ogromnog ilustratorskog i značajnog slikarskog opusa.

   Adekvatan izbor reprodukcija tabli stripa, ilustracija knjiga, naslovnih strana knjiga, časopisa, novinskih roto svezaka i stripova, filmskih i raznih drugih plakata, razglednica, kalendara, karikatura, slika u ulju...

   Ne bi iznenadilo ako bi jednog dana otkrili i Andrijin likovni rukopis i na kutijama šibica. Osvetljena je sva raznovrsnost stvaralaštva i njegova sposobnost odgovora zahtevima mnogih žanrova uz istovremeno očuvanje vlastite vizije. Metod hronološkog izlaganja omogućio je autoru da se ne iscrpljuje ponavljanjem onoga sa čime nas je ranije upoznavao u svojim predgovorima za reprinte Maurovićevih stripova koje je priredjivao, kao i u kapitalnom spomenaru „Mauroviću, s ljubavlju” (Vedis, Zagreb, 2009.).

   Na 250-ak strana ove knjige otkriva nam se niz dosada javnosti nepoznatih podataka o Mauroviću i povodom njega, uz brojne ocene, zapažanja i sećanja savremenika kao i utiske onih koji su se rodili godinama pošto nas je napustio sada već daleke 1981. godine, godine sa kojom se ova knjiga ne završava već se nastavlja prateći dalje trajanje umetnika u vremenu. Tu je i pregled novinskih članaka, TV emisija, tematskih brojeva časopisa, knjiga, tribina, okruglih stolova njemu posvećenih kao i intervjua koje je zaživota davao. Sve to, ali i ono što ovde nije pomenuto a što se u knjizi nalazi, pored užitka koji pruža ljubitelju, čini je nezaobilaznom literaturom za svakog budućeg istraživača na tom polju.

   Andrija Maurović - Maur, čovek i stvaralac koji nikada nije dozvolio da mu znanje ubije osećanje, posle ove knjige nam je još bliži i još više živ.

   U Beogradu, 07. marta 2024. god.
Objavljeno: 10.03.2024.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Tokijski osvetnici 23

BUDUĆNOST NIJE SAVRŠENA AKO NEKO FALI U NJOJ!

„TOKIJSKI OSVETNICIˮ 23 na LETEĆEM STARTU po ceni od 370 dinara!

Novi broj vaših omiljenih „Tokijskih osvetnikaˮ možete naručiti preko sajta www.carobnaknjiga.rs ili kupiti u klubovima čitalaca Čarobne knjige.

Više informacija o ovom izdanju možete potražiti na našem sajtu, a možete ga i prelistati.

Objavljeno: 07.03.2024.
KONKURS MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA 2024...      Press: SKC BGD

21. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
SREĆNA GALERIJA SKC BEOGRAD, 26 - 29. 09. 2024.
KONKURS MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA 2024.
ROK ZA SLANJE RADOVA: DO 10. JUNA 2024.

Adresa za slanje radova:
Studentski kulturni centar
SALON STRIPA
poštanski FAH 567
Kralja Milana 48
11000 Beograd
Srbija

Propozicije za učesnike:
• Kandidat šalje rad na konkurs poštom – običnom pošiljkom
• Rad slati isključivo u dobroj kopiji obima od 1 do 4 table, A3 ili A4 formata.
• Rad može biti delo više autora (crtač, scenarista, kolorista), s tim da crtač ne može podneti na konkurs više od jednog rada.
• Tekst u stripu može biti na srpskom ili engleskom jeziku kao i na jezicima sa bivšeg srpskohrvatskog odnosno hrvatskosrpskog govornog područja.
• Uz rad je obavezno poslati (na računaru ili čitko, štampanim slovima, popunjenu) PRIJAVU NA KONKURS MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA 2024. koja se može preuzeti OVDE.
• Svaku tablu rada na poleđini označiti imenom autora, nazivom rada i rednim brojem table (primer: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4)
• Radovi sa konkursa se ne vraćaju autorima.
Tema rada nije zadata konkursom ali radovi koji propagiraju rasnu, versku, nacionalnu, političku, ličnu, kao i druge vidove netrpeljivosti; radovi koji izražavaju mržnju, vređanjem, psovanjem ili na drugi način, omalovažavaju ličnosti, organizacije, stvari i pojmove; radovi koji imaju za cilj promociju delatnosti pravnih lica i propagandu ideologija pojedinih organizacija, udruženja, pokreta, terorističkih i ekstremističkih organizacija kao i radovi pornografske sadržine, neće se uzimati u razmatranje.
• Radovi će biti žirirani za zvanične nagrade, nagrade prijatelja Salona i izložbu odabranih radova.

 Nagrade:
• GRAND PRIX SALONA (uključuje novčani iznos u visini od 500 evra)
• Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika
• Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika
• Nagrada za najbolji scenario (ideju) 
• Nagrada za najbolji crtež 
• Specijalna nagrada žirija za inovaciju

   Takmičari do 15 godina starosti:
• MLADI LAV (najbolji rad u kategoriji)
• Specijalna nagrada žirija za najbolju ideju
• Specijalna nagrada žirija za zreo i maštovit izraz
• Specijalna nagrada žirija za najmlađeg autora 

Nagrade prijatelja Salona

Dodatne informacije:       
www.salonstripaskc.rs
e-mail: salonstripaskc@gmail.com

Objavljeno: 05.03.2024.
Konkurs za 37. IZLOŽBU AUTORSKOG STRIPA...      Press: Likovni centar
  ...UČENIKA SRBIJE

Poštovane kolege, ove 2024. godine, Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, proslavlja svoj jubilej, 70 godina rada u kontinuitetu. Zahvalnost za opsatnak i dugo trajanje, pripada ljudima koji su sa ljubavlju osnovali i vodili Centar, ali  pre svega i Vama vaspitačima, učiteljima, likovnim pedagozima, koji neumorno svake godine i svaku generaciju đaka uvodite u svet umetnosti, kulture i obrazovanja. Upravo zbog ove činjenjice, Centar Vam upućuje duboki naklon i veliku zahvalnost. 

Godinu jubileja, Centar će proslaviti izdavanjem reprezentativne monografije, ali i organizacijom standardnih likovnih konkursa koje Vam dostavljamo u prilogu.

CENTAR ZA LIKOVNO VASPITANJE DECE I OMLADINE VOJVODINE
raspisuje konkurs za
37. IZLOŽBU AUTORSKOG STRIPA UČENIKA SRBIJE

Strip kao mogući vid stvaralaštva, izražavanja i komunikacije našao je sigurno mesto u nastavi likovne kulture i izložbeno-instruktivnoj delatnosti Centra. U želji da nastavimo ovu akciju i pretvorimo je u stalnu izražajnu potrebu mladih, naglašavamo neophodnost za još adekvatnijim odnosom prema nizu problema zakonitosti likovnih umetnosti, specifičnosti medija stripa i programu nastave likovne kulture.

PREDLOG TEME:
S obzirom da je ovo godina jubileja Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, predlažemo da se deca usmere da rade stripove koji se dešavaju u prošlosti. Ne davnoj već ovoj relativno bliskoj. Kakav je svet bio pre četrdeset godina kada je pokretan strip konkurs, pre 70 godina kada je osnivan Centar, a što ne i pre 130 godina kada se objavljivanjem „Žutog dečaka“ rađao moderan strip. Predlog teme svakako nije obaveza, ali ima svoje pedagoške i kreativne svrhe. Deca mogu da upoznaju svet bez moderne tehnologije, dok je svakako sa autorske strane zanimljivo da se upoznaju sa jednim od bitnih procesa rada na stripu. Najčešće se previđa da rad na stripu podrazumeva istraživanje (istorije, mode, arhitekture…) kako bi se autentično oslikalo vreme radnje stripa. Često imamo u blizini i nosioce istorije, bake i deke,pa i njihove priče mogu biti ilustrovane.

Konkurs se nalazi u kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete.
USLOVI KONKURSA:
-Maksimalan format stripa može biti 50 h 70 cm.
-Strip mora biti originalno i samostalno rešenje učenika – Autorski strip.
-Eventualna upotreba boje treba da bude u funkciji crteža i ideje.
-Stripovi rađeni digitalnom tehnikom moraju biti samostalno crtani. Ne prihvataju se stripovi rađeni u aplikacijama koje prave generičke stripove od već postojećih crteža i likova.
-Prispele radove će pregledati stručni žiri i dodeliti tri prve, tri druge i tri treće nagrade u pet kategorija. Posebno priznanje biće dodeljeno likovnom pedagogu za kolekciju radova.
Na konkursu mogu učestvovati sva deca individualno ili preko predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kao i privatnih škola, likovnih radionica ili ateljea za decu i omladinu.
Ukoliko se iz jedne ustanove šalje više grupa radova, različitih vaspitača, učitelja, nastavnika odnosno mentora - svaka grupa radova (jednog mentora) mora biti fiziči odvojena - posebno zapakovana sa svim neophodnim podacima, i nakon toga spakovana u jedinstveni paket. Na ovo posebno skrećemo pažnju predškolskim ustanovama ali i mentorima koji rade u dve ili više škola.

Radovi se ne vraćaju već ostaju u zbirci Centra za likovno vaspitanje. Organizator zadržava pravo da sve pristigle radove bilo da su odabrani za izlaganje ili ne, koristi za druge neprofitabilne izložbe, u dobrotvorne svrhe, da ih reprodukuje u štampi ili koristi za eventualnu promociju Centra.

Molimo Vas da ne šaljete radove koji sadrže organske materije (plodove prirode, začine, testeninu, itd., niti bilo koji drugi materijal koji otpada sa radova).

Radove poslate u rolni ili radovi koji su presavijeni žiri neće uzimati u razmatranje. Molimo da se radovi propisno upakuju između čvršćih kartona, jer se radovi oštećeni tokom transporta takođe neće uzimati u razmatranje, ovo se posebno odnosi na pojedinačne pošiljke ili pošiljke sa malim brojem likovnih radova, kao i radove većih dimenzija.

1. Tehnika ili vrsta papira su slobodan izbor mentora/učenika (dozvoljeni su radovi svih crtačkih, slikarskih, grafičkih i vajarskih tehnika).

2. Likovni radovi koji su rađeni u tehnici suvog pastela moraju biti propisno fiksirani.

3. Format radova je slobodan. – (Maksimalan format stripa može biti 50 h70 cm).

4. Stripovi rađeni digitalnom tehnikom moraju biti kvalitetno odštampani na adekvatnom papiru i u okviru zadatih formata (stripovi crtani ili štampani na papirima predviđenim za pisanje – kucaći papir ili papir iz sveske, neće se uzimati u razmatranje).

Radovi moraju biti samostalna dečija ostvarenja, GRUPNI RADOVI DECE – neće ulaziti u kategoriju za nagrađivnje, ali mogu biti od strane žirija odabrani za izlaganje.
Na poleđini svakog rada treba  obavezno zalepiti karticu sa podacima popunjenim na kompjuteru:
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ime i prezime deteta:___________________________ 
Razred/ uzrast:________________________________
Naziv teme:___________________________________
Naziv škole:___________________________________
Mesto i adresa škole:___________________________
Ime i prezime
nastavnika/likovnog pedagoga:____________________
Kontakt telefon:________________________________
Adresa elektronske pošte:_______________________
Godina nastanka rada: __________________________
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sve podatke isključivo popuniti na kompjuteru. Podaci ili pojedinačni podaci napisani rukom neće se uzeti u razmatranje. Molimo da za generalije ne koristite kartice drugih likovnih konkursa i udruženja!

Ukoliko šaljete objekte, molimo Vas da karticu sa podacima čvrsto prikačite, a paket propisno upakujete.
Molimo da uz radove posebno na papiru dostavite i tačan broj radova po uzrastima - razredima koje šaljete.

Osnovne i srednje škole ukoliko šalju radove više različitih razreda, neophodno je napisati broj radova za svaki od uzrasta - razreda. Ukoliko u jednoj koverti šaljete radove više mentora, potrebno je napisati imena svih mentora čiji su radovi u koverti kao i tačan broj radova po uzrastima - razredima.

Molimo da radove dece mlađeg školskog uzrasta fizički odvojite od radova dece starijeg školskog uzrasta ukoliko ih šaljete u jedinstvenoj koverti.
Molimo da koverte ne zatvarate sa municijom za heftanje dokumenata!

ROK ZA SLANjE RADOVA: 16. NOVEMBAR 2024.

Radove slati na POŠTANSKI FAH Centra za likovno vaspitanje sa naznakom likovnog konkursa:
Za likovni konkurs: „Autorski strip“
Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine
POŠTANSKI FAH  328
21101 Novi Sad
mob. 064/47-37-363
centarzalikovnovaspitanje@gmail.com
https://centarzalikovnovaspitanje.org/
https://www.facebook.com/centarzalikovnovaspitanje/

Proslavimo sedamdeseti rođendan Centra maštovitim i radosnim likovnim ostvarenjima!

Objavljeno: 05.03.2024.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.