STRIP VESTI

Broj:
106
23.02.2001.
Godina III

prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. PROMOCIJA KUHINJE! - Strip Vesti
  2. PLACEBO - Aleksandra Radišić
  3. ČASOPIS KUHINJA! - Ilija Bakić
  4. "TOCAK" U PARISKIM KNJIZARAMA - Aleksandar Manić
  5. ALEKSA GAJIĆ, email intervju - Strip Vesti
  6. QMOVA KOLUMNA (49) - Bojan M. Đukić
  7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (58) - Darko Macan
  8. KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 12. deo
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -LAŽNI TIN-TIN
    -TOP 10. Another Univers
  10. POZIVI ZA SARADNJU -mail
  11. PISMA ČITALACA - mail
  12. LINKOVI - Strip Vesti
  13. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm



NEŠTO IZMEĐU,… JAJETA I KOKOŠKE

Sad se pitate "Kakve živine su došle na red?".

A nije reč o nekom klasičnom živinarskom pitanju već o jednom delikatnom istorijskom.

Znam, svi smo mi po milion puta prežvakavali priču o tome koliko je stara strip umetnost, pa što ne bi i ja, u nedostatku inspiracije, malo o tome pisao. Ima svako o tome ponešto da kaže, pa je red da širom otvorim vrata Strip Vesti i za tu temu.

Da ćemo različito o tome imati mišljenje, sigurno je.

Ako je "priča u slikama" ono po čemu se strip odvaja od ostalih likovnih umetnosti, onda je strip najstarija umetnost i samo ostaje da se odlučimo da li je u rodoslovnom stablu starije jaje od živine (e, to je živinarsko pitanje). Složićete se sigurno da je pećinsko "slikarstvo" u stvari bio strip koji govori o dogodovštinama, da nekažem lovačkim pričama, tadašnjeg homosapiensa.

Ako je štampa to što strip čini stripom onda je jedan od prvih strip autora bio Dore sa njegovom "ilustrovanom biblijom".

Ako strip mora da ima više kadrova po jednoj strani onda su prvi stripovi bile kratke anegdotice prepričavane, u par sličica, već u prvim magazinima koji su nastali od izuzetnog patenta gospodina Gutenberga.

Ako je glavna odlika stripa to što ima govorne balončiće, šta ćemo sa Tarzanom Berna Hogarta i Princom Valijantom Herolda Fostera? Hoćemo li to velikodušno pokloniti klasičnim likovnim umetnostima?

Ima li još neki segment koji sam promašio?

Hajde da se malo posvađamo po tom pitanju. Ta će svađa najmanje boleti…:)

U prvim brojevima Strip Vesti su spomenute dve različite godišnjice srpskog stripa . Da li ima još koja?

Hej koliko godišnjica obeležavaju hrvatski, slovenački, BiH-a, Makedonski,… autori? Amere nećemo ni pitati…

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

 

sadržaj

1.

PROMOCIJA KUHINJE!

Strip Vesti

 

Novoizasli, drugi broj strip fanzina Kuhinja, koji se pojavio u obliku CD kompilacije muzike bandova iz Panceva i okoline, bice promovisan 24. februara, u 13h, koncertom na krovu iznad osmog sprata zgrade Opstine u Pancevu! Sviraju: NUP, Zontag, By-Pass, Fuzz, Potus Ikar, Fancy Frogs, The Group i Vladika Grcic. Kao specijalni gosti najavljeni su Stripburgerova ekipa - Katra Mirovic i Andrej Stular.

Zgrada Opstine nalazi se u blizini parka u centru grada. Koncert je besplatan, ali s obzirom da je ogranicen broj posetilaca koji mogu biti prisutni na terasi, potrebno je da najavite svoje prisustvo ( na spisak mozete dospeti ukoliko mail sa vasim imenom i prezimenom pristigne do subote ujutro u 9h, na adresu: zograf@panet.bits.net ).

Na promociji ce biti stand sa strip izdanjima Stripburgera, Kuhinje i prijatelja (ukljucujuci, razume se, i Kuhinju #2 CD+buklet, po ceni od 100 din.).

* * *

KUHINJA #2
Strip radionica pod nazivom Kuhinja je postojala tokom jeseni 1998. i proleća 1999. u prostoru istinske kuhinje u stanu u kom živim. Među ciljevima radionice je bilo da istražuje različite vrste kreativnosti, i da ispita kakva je njihova relacija sa stripom. Među "eksperimentima" autora okupljenih oko ovog "uradi sam" projekta bile su zajedničke svirke - interesovalo nas je da vidimo kako možemo da sarađujemo i da se uklopimo kada se nismo bavili isključivo crtanjem stripova. To je bilo zabavno, već i zbog toga što su neki od aktivista Kuhinje već bili u bandovima sa CD izdanjima iza sebe, dok su drugi (poput mene) jedva znali da drže instrument u rukama. Mi smo ipak načinili nekoliko snimaka, među kojima je i uvodna pesma na ovom CD izdanju, koje bi zapravo tebalo da predstavlja vanredni broj strip časopisa Kuhinja. Snimak je "skinut" sa video trake (dok smo svirali, oko kamere nas je posmatralo) - rezultat bi bi moglo da se nazove improvizacijom, što znači da smo jednostavno počeli da sviramo tu melodiju, koja kao da je došla niotkuda, i koja nam se još više dopala kada smo kasnije ponovo preslušali traku. Shvatili smo da je to magija trenutka, i tu pesmu smo prozvali himnom Kuhinje, čak iako nisam siguran da bismo znali to ponovo da odsviramo!
Kao što sam već rekao, neki od strip autora aktivnih u Kuhinji takođe sviraju u uderground rock grupama. U nameri da nekako spojimo ove dve aktivnosti, nastala je i CD kompilacija koju imate pred sobom sastavljena od novije produkcije bandova iz Pančeva i okoline. Zamolili smo strip crtače da ilustruju svaku pesmu - u nekim slučajevima, autori ilustracije su ujedno i članovi grupa (NUP, Zontag, Potus Ikar, Fuzz). Dok smo prikupljali materijal, bio sam iznenađen raznolikošću i vitalnošću lokalne underground scene. Zajedno sa fanzinima i malim (uglavnom samizdat) strip izdanjima, ova produkcija očigledno nastaje iz želje mladih urbanih slojeva da se izraze, da urade nešto, umesto da očekuju da se katastrofalna situacija sama od sebe popravi.
Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf
(uvodnik drugog broja Kuhinje)

KUHINJA #2, izdavač: STUDIO 21, januar 2001.
Dizajn omota: Saša Mihajlović * Crteži u bukletu (prema redosledu):
Aleksandar Zograf, Zoran Jović - Letač, Stevan Markuš, Volodya, Kristijan Balteanu, Biljana Pavlović - Pavlov, Vuk Palibrk, Mr Spiral, Vladimir Nedeljković, Kiklop, Siniša Hadži - Antić, Ivan Grubanov, Grabowski, Wostok.

 

sadržaj

2.

PLACEBO

Aleksandra Radišić


Izasao je prvi broj novog strip-magazina Placebo. Casopis je realizovala grupa zrenjaninskih autora,od kojih su neki bili aktivni u fanzinima Zruntergrund i Elastique (uglavnom rec je o autorskom pristupu stripu). Pilot-broj sadrzi i krace osvrte na aktuelna desavanja na americkoj mainstream sceni i intervju sa Zoranom Janjetovom. Izdavac je stamparija Grafikam. Placebo se vec sada moze nabaviti u specijalizovanim knjizarama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu, a distribucija preko kioska bi trebalo da pokrije jos nekoliko gradova. Zainteresovani koji zive juzno od Beograda mogu nas kontaktirati na e-mail adresu: glishav@icibg.ptt.yu

 

sadržaj

3.

ČASOPIS KUHINJA

Ilija Bakić

 

Uz promociju nove Kuhinje u Strip Vestima promovišemo i novog saradnika. Ilija Bakić koji redovno za novosadski Dnevnik piše tekstove o stripu će redovno te tekstove ustupati i Strip Vestima. Prvo će ići malo stariji, dok ne uhvatimo ritam, taman se ukazala prilika da objavimo ranije objavljeni tekst povodom prvog broja Kuhinje kako bi podržali vest o izlasku drugog broja pomenutog fanzina...

STRIP

Časopis "Kuhinja"

Alternativni strip u Jugoslaviji oduvek se oslanjao na sopstvene snage, njegovi autori navikli su da ideje realizuju u "domaćoj radinosti" ili u saradnji sa istomišljenicima. Ni uspesi i priznanja u zemlji i svetu (a Jugoslovenska alternativna strip scena vodeća je na prostorima Balkana i među prvih pet u Evropi) nisu promenili ovaj položaj. Zbog toga je Aleksandar Zograf, svetski poznat strip autor, septembra 1998.g. u kuhinji svog stana okupio grupu mladih strip autora željnih realizovanja pojedinačnih zamisli i druženja. Strip radionica "Kuhinja" radila je do marta 1999.godine, do početka bombardovanja, a deo u njoj nastalih radova pojavio se u publikaciji "Kuhinja", izdanje "Kulturbunt". Uprkos formalnom prestanku radionice, autori koje je okupljala nastavili su svoje aktivnosti i većina njih izdaje vlastite samizdat stripove, uvereni da, što je stav i Zografa, ne moraju da se oslanjaju na pomoć zvaničnih institucija i da su time oslobođeni pritiska, nezavisni od autoriteta što je izuzetno važno za sve umetnosti, a posebno za autorski strip.

Potreba za saradnjom ipak je okupila aktere prvobitne "Kuhinje" a rezultat tog rada je prvi broj časopisa "Kuhinja" u izdanju "Studija 21" koji radi u okviru pančevačkog Studentskog doma. Tema desetak stripova koji se nude zainteresovanima je mesto u kome autori žive i rade, njihovo viđenje i komentar sredine koja ih ograničava i određuje. Starim članovima "Kuhinje" Aleksandru Zografu, Saši Mihajloviću, Vladimiru Nedeljkoviću, Vuku Palibrku, Zoranu Joviću Letaču i Livijusu Pavlovu Mr. Spiralu u pričama o o zgodama i nezgodama života u (uglavnom) malim mestima, pridružili su se Li Kenedi, koja predstavlja skitnice sa ulica Kovent Gardena u Londonu. Lola, Vostok i Boža iz podzemlja Vršca, Kiklop te Emanuel Ončua, sa veselo-alkoholnom razglednicom iz Alibunara, i Stevan Markuš. Kroz sve radove provejava humorni odmak dobijen iskošenjem rakursa sagledavanja (ne)vesele svakodnevnice. Ova svežina odnosno dokazana upornost autora biće ključni elementi za dalji razvoj "Kuhinje" koja bi mogla da postane jedno od važnih glasila nove scene autorskog stripa kod nas.

Objavljeno u novosadskom "DNEVNIK"-u, 13.11.2000.godine.

 

sadržaj

4.

"TOCAK" U PARISKIM KNJIZARAMA

Aleksandar Manic

 

Uhapsen zbog ubistva neverne zene, Albert Ccester, bezbol igrac snaznih misica, ceka presudu. Umesto smrtne kazne, predlaze mu se "Tocak", tehnoloska novost kojim se telo uvodi u komu, a duh prebacuje u tudje telo u nekom drugom svetu i vremenu. Albert pristaje i biva bacen u telo mlade princeze Leone u srednjevekovnoj kraljevini Khaim, u sred dinastickih borbi i intriga.

Strip "Tocak" pobedio je na proslogodisnjem medjunarodnom konkursu francuske izdavacke kuce "Glenat", gde je stiglo vise od 400 radova. U francuskim knjizarama pojavio se krajem januara ove godine, u vreme angulemskog festivala. "Tocak" se radikalno razlikuje od drugih stripova objavljenih u kolekciji "Vecu", i taj ustupak moze se opravdati njegovim kvalitetom.

Scenario iz pera Gorana Skrobonje, poznatog pisca i prevodioca, vesto je zapoceo radnju u naucnoj fantastici, a potom je presao u epsku fantastiku. Kvalitet njegovog pripovedanja, svojevrsnu akcionu efikasnost tarantinovskog tipa, za strip je adaptirao Vlada Vesovic, inace crtac i ilustrator.

Crtez odlicnog Drazena Kovacevica u potpunosti je ocuvao dinamiku pripovesti i duh scenarija. Ne zadovoljavajuci se nekom od "konanovskih" varijanti dekora, Drazen je svoj svet delimicno zasnovao na srpskoj srednjevekovnoj ikonografiji. Izuzetan kolorista, on je nekoliko vinjeta naslikao kao prave minijaturne ilustracije. Medjutim, zbog mnostva borbi i masovnih scena, ima se utisak da su vinjete previse sitne, da ih je odvise na tabli i da strana tako postaje nedovoljno citka.

Prvi deo "Tocka" objavljen je u tirazu od 8.000 primeraka i od prodaje tokom prvih tri meseca, zavisi da li ce izdavac naruciti drugi deo, ili ce odluciti da ga napusti. Inace, serijal je zamisljen u osam nastavaka. Jugoslovenska prava za album pre sest meseci je otkupio novosadski "Marketprint", tako da se "Tocak" moze uskoro ocekivati i na srpskom jeziku.

 

sadržaj

5.

ALEKSA GAJIĆ, email intervju

Strip Vesti

 

-Kako je doslo do toga da Soleju ponudis radove?
Prica pocinje mnogo ranije. Cinjenica da ja sad radim za Soleil je veoma sretna okolnost. Posto sam zavrsio svoj diplomski rad na FPUD (album u koloru na 62 str) iskopirao sam ga u nekoliko primeraka i otisao u Francusku. Moram priznati da je pocetak bio tuzan. U Dargou su mi rekli da ce mi se javiti (to znaci "dovidjenja" na francuskom). Nesto su strpljiviji sa mnom bili u Humanoidima, za razliku od Delkura gde su bili prilicno nervozni. Konacno se otvorilo u kuci Glenat gde me je g. Jean Claude Camano veoma ljubazno saslusao i ponudio mi saradnju sa Denisom Bajramom. Nesto kasnije smo i poceli da radimo na serijalu od 3 dela, preko interneta naravno. Kad sam rekao sretna okolnost, mislio sam na trenutak koji se tada desio. Odjednom sam shvatio da se ustvari ne zelim baviti stripom, te sam im se lepo zahvalio, izvinuo zbog neprofesionalnog gesta i otisao. Tada je poceo i rat, te sam u sledecih godinu dana radio raznorazne sljake. Dovoljno dugo da shvatim da ne zelim da se bavim ni time iako mi je dobro islo. Period koji je sledio bio je ispunjen mnostvom sila koje se iznenada pojavljuju i resavaju stvar, te sam se ja obreo u Angulemu. Vidi cuda medju 150000 posetilaca ja bas nabasam na Aleksa Nikolajevica koji je najbolji prijatelj Denisa Bajrama. On mi tada rece da moram krenuti sa njime na stand Soleila gde se Denis u medjuvremenu prebacio. A onda: kako mali Perica zamislja poslovni sastanak. Docekase me sa: Pa gde si ti, samo tebe sve vreme cekamo, evo tebi sampanjac, evo ti i albumi na poklon, sedi. Odnekud se pojavise i trbusne plesacice. Odvedose me na veceru i ubedise da ja ustvari hocu da se bavim stripom, tutnuse mi kes u dzep kao avans i otpratise kuci. Eto tako ja sad radim za Soleil.

-Tada si bio na Angoulemskom festivalu. Kako su drugi izdavači reagovali? Da li je bilo i drugih ponuda ili si se odmah "zalepio" za Solej?
Soleilasi su bili toliko ubedljivi da mi ta ideja nije ni pala na pamet.

-Kod nas si uglavnom poznat po radovima koje si objavljivao u Politikinom Zabavniku. Koliko traje saradnja sa tom redakcijom?
U Zabavnik me ubacio Rastko Ciric 1996. Od tada cesto ili manje cesto radim ilustracije za njih . Stil kojim sad radim sam uvezbao bas na ilustracijama za zabavnik.

-Gde su se tvoji radovi jos objavljivali?
IQ , XZabava , Tik-Tak , Sportski Zurnal , Cafe Bar , Beogradske novine ...

-Koliko ti je rad na ilustraciji pomogao, ili mozda odmogao, u radu na stripu?
Naravno da mi je ilustracija pomogla, ali isto koliko i filmovi. Shvatio sam da citaocu sa vremena na vreme u stripu treba dati poklon u vidu odmora na lepoj slici bez teksta, gde mi je ilustracija jako pomogla. Ali ako se pretera sa poklonima citaoc se umori. Tako da stalno razmisljam o filmovima takodje i tako pronalazim neku meru izmedju estetike i price.

-Hoce li te saradnja sa Solejom odvojiti od ilustracije i potpuno okrenuti stipu?
Naprotiv, Soleil od mene trazi sve vise ilustracija, sto za specijalno izdanje stripa, sto za ExLibrise sto za postere itd... A i ja samoinicijativno radim sve vise ilustracija na velikom formatu, bas zato sto me umori stegnutost na strip kadru.

-Koliko je jos albuma iz ovog serijala u planu?
Pocelo je sve dakle sa 3, da bi po pocetku posla Valerie Mangin (Denisova supruga) koja je preuzela projekat od prezauzetog Denisa prosirila na 4 dela. Denis je zauzeo mesto idejnog tvorca i supervizora, i mislim da je u tome jako dobar i sposoban. Posle izlaska prvog dela i uspeha koji je postigao sacekala me je vest da je serijal prosiren na 5 delova !?!

-Uz uspeh sledi i gomila ponuda, da li je bilo izdavaca sa zeljom da te "kupe"?
Ne. Razlog je sto izdavaci nemaju neku preteranu zelju da se kace medjusobno, pogotovo ne sa mojim gazdom Mouradom Boudjelalom. Izgleda da je prilicno opasan. Ali ponude su stigle od tri izdavaca koji rade postere i koji su hteli da crtam za njih. Ja sam mudro odcutao. Mislim da ce se posteri raditi takodje preko Soleila, imam poverenja u njih.

-Kakva je prica tog stripa i koliko je mogucnosti da se strip radi na duzi period? Da li te uopste interesuje da dugo radis na tom stripu?
Sta je dugo? U svakom slucaju ne bi zeleo da mi od stripa naprave "Dinastiju" zbog kinte, a i verovatno cu pozeleti da radim sa nekim drugim scenaristom posle. Prica je pseudo istoriska, mesavina zanrova. To je sad kako kapiram prilicno In tamo u Francuskoj. Mislim da nastavak posle petog dela vise nije moguc jer se prica bazira na istoriskoj legendi o ratu izmedju Huna i Rimljana i sukobu izmedju Atile i Flaviusa Aetiusa.

-Koliko te inspirise rad na tom serijalu?
Prilicno sam se pronasao u onome: "Nemoj raditi ono sto volis , vec voli ono sto radis." Tako da me zbog nekih mojih unutrasnjih sukoba i ambicija ovaj projekat veoma ispunjava kao sto bi i bilo koji drugi. Trudim se da radim stvari koje su mi bliske u okviru stvari koje oni traze. Prica mi se svidja, daje dosta prostora mojoj masti.

-To je rad po tudjem scenariju, Koliko ti to dogovara?
Veoma mi odgovara. Gomila stvari o kojima vise nemoram ja da razmisljam, vec neko drugi. Pogotovo kad taj neko drugi to bolje radi od mene. Sretna je okolnost da su se moj i Valerijin stil prilicno uklopili. Kic koji su povezivali uz moje ime sad sam pretvorio u svoju prednost. Preterano herojske scene lepo su se uklopile u preterano herojsku pricu.

-Valeri Manzzen je knjizevnica, da li je Bic bogova imao prethodni literarni zivot?
Valerie Mangin je istoricarka na cije profesionalno opredeljenje je uticao najvise njen suprug Denis Bajram. Ovu pricu je on i smislio a ona je od nje napravila scenario za strip. Taj scenario jos nije gotov ona ga radi paralelno sa mnom. Bas pre nego sto sam poceo da radim na drugom delu, zvala me je i rekla "E, ono sto smo se dogovarali otpada, sad imam mnogo bolji pocetak..." To se desilo i nekoliko puta u prvom delu, ali imam poverenja u njih dvoje. Na kraju oni veoma imaju interesa da tu pricu naprave najbolje sto mogu. Isto vazi i za mene i moj deo posla.

-Ne znam da li sam dobro shvatio da li si ti radio i kolore? Na originalima ili plavim kopijama? Kojom tehnikom je album kolorisan?
Imao sam jednu zescu raspravu sa Denisom o tome: Cemu Plave kopije? Recimo da je prosecan francuski citalac naviknut na jak crtez, odvojen od kolora, sto apsolutno odgovara brojnim autorima koji rade kolore na drugom "lejeru", ili plavom otisku. Ja licno svoj crtez prilicno sakrijem kolorom, posto ga radim na istom papiru. To jest ja radim slikarski strip. Cinjenica je da ta tehnika mnogo manje zastupljena, ali eto izgleda da ipak imam nesto sto se ljudima dopalo iako crtez nije vidljiv. Mislim da je to preglednost. Preglednost je jako vazna. Citalac je lenj, netreba mu jos vise otezavati sa nekim autorskim tripovima. Od materijala koristim iskljucivo sve. Akvarel, tuseve u boji, flomasteri, drvenjake, akvarel u olovci, bela i crna tempera, i naravno air-brush. Ukratko sve sto mi padne pod ruku a ja mislim da ce mi pomoci da dodjem do onoga sto hocu i to sto brze mogu.

Sada idu ona klasicna pitanja koja nisu sjajna, ali pomazu da bolje upoznamo autore!!!
----------------------------------

-Kada i kako je pocelo tvoje interesovanje za Strip?
Svoj prvi serijal sam posvetio bratu, koji me je kao stariji vukao da radim. Kako je on voleo stripove tako sam se i ja navukao. Naravno da sam tad bio jako mali. Sve je krenulo sa Marvelom, a onda sam otkrio Manaru. Nekako sam uvek prepoznavao dobar crtez, i sve sto nije zadovoljavalo taj uslov nije me uzbudjavalo. To je razlog zasto sam se opredelio za realistican liniski crtez a ne cetku i tus. Sve je pocelo sa Tata Matom, strip koji sam radio od svoje 8 godine. Mogu reci da prilicno slatko i sad izgleda a i jako sam ga lepo vec tada obojio. I tako lagano od faze do faze ja sam nekako iscupao i svoj stil. Ne bi hteo da obeshrabrim mlade autore, ali pre nego sam objavio prvu stranu stripa, nacrtao sam preko 200 tabli raznoraznih stvari koje sad stoje u mojoj fioci.

-Od svega sto si do sada uradio (na polji stripa) sta smatras najboljim, gde si dao najvise od sebe, gde si SEBE najvise inplementirali u Strip?
Naravno da mislim da je ovo poslednje najbolje, kao sto ce i drugi deo biti jos bolji. Ali cinjenicu da sam ja sad uspesan strip autor mogu zahvaliti jedino tome sto sam svaku tablu uradio najbolje sto sam u tom trenutku mogao. To jurcanje za svojim maksimumom je i ucinilo da se nikad ne smorim stripom, osim tad jednom ali to je neka druga prica. Takodje bi dodao da nazalost jos ne mogu apsolutno da kontrolisem stvar koja se zove inspiracija. Iz nekog razloga, ponekad napravim stvar koja ima nesto sto je cini jako dobrom, a ja ne znam sta je to.

-Sta trenutno radis i kakvi su ti planovi za buducnost (sledeci projekat-i)?
Sledecih pet godina ce moj odgovor biti isti: Crtam serijal o Atili ! Verovatno ce ljudi poceti tako i da me zovu. Jedino sto bi hteo promeniti je da malo vise pocnem da se bavim slikanjem, i stalno imam potrebu da vajam, ali nikako da se odvazim. Mislim da je jako vazno da strip autor bude svestran, ustvari to vazi i za bilo kog drugog umetnika .

-Kakav je tvoj stav prema pojedinim Strip scenama (Amerika, Evropa, Japan, i ostali)?
Volim tri amerikanca (Travis Charest, Adam Hjuz, Alex Ros) i dva japanca (Masamune Shirow, Katsuhiro Otomo), sve ostalo su evropljani. Nikad mi nije bila jasna ta kolektivna svest, kako to da svi rade isto. Medjutim iako ih je tako malo tih pet autora su izvrsila ogroman uticaj na mene.

-Lista od deset najboljih stripova svih vremena (po Vasem izboru)?
Pre nego sto pocnem samo da kazem da je ova lista bazirana na crtezu, mnoge od njih nikad nisam procitao, ali ih mnogo volim:
- Indijansko Leto -Manara
- Beli Lama- Bess
-Appleseed - Shirow
-Wild Cats -Travis Charest
-Metabarons -Himenez
-Kapetan Zora- Fernandez (ako ga neko ima u celosti, voleo bi da mi se javi, pa da ga iskeniram)
-Cuvari Masera - Frecato
-Hermeticka garaza-Moebius
-Akira-Otomo
-Den-Korben
-Najamnik-Segreljes-

-Kako vidis buducnost Stripa u odnosu na ostale medije TV, multimedije, internet, video...?
Necu biti tako fatalan kao Mirko Ilic, ali slazem se da strip prolazi kroz teske dane. Takodje mislim da nikad nije bilo toliko dobrih stripova kao danas.
Strip nece nikad umreti, jer jedna umetnost nikad ne moze umreti. Ne moze se izgubiti cela jedna kultura. A buducnost stripa vidim otprilike ovako kao danas. Bice svega i opet ce sve te grane umetnosti medjusobno koketirati i ciniti jedna od druge nesto drugacije nego sto je bilo juce. Sinteza je kako vidim u modi. Kao sto se prave mesavine u stilovima, pravice se i mesavine u medijima. Uvek ce ljudima biti potreban papir u ruci i strip, kao i sve ostalo, kao i sve ono novo sto ce se pronaci.

-Sta mislis o upotrebi racunara u izradi Stripa (crtanje, kolorisanje, lettering ili nesto drugo)?
Shvatio sam racunar kao alatku. Kao i sve ostalo i on je produzetak ruke odnosno mozga. Svi oni koji kazu: lako je kompjuterom, neka probaju.
Video sam gomilu neverovatnih stvari u stripu napravljenih racunarom, i zahvalan sam na tome. Spomenucu "Nausiku" kao sjajan primer.

-Kako vidis buducnost Stripa na nasim podnebljima na lokalnom nivou, sta bi bilo potrebno da se urati da u nasoj sredini, Strip zazivi i dobije zadovoljavajuci tretman i publiku (citaoce)?
Ne znam. Poceo sam da se bavim stripom jer ne umem sa ljudima, niti kapiram psihologiju mase. Takodje mislim da se ne treba preterano slihtati masi, na racun kvaliteta.

-Tvoji omiljeni Strip Autori (mozda i hronoloski kroz periode sazrevanja tebe kao strip autora)?
Pa odprilike su svi nabrojani u prethodnom spisku. Ono sto bi ja rekao na temu omiljenih strip autora je da ih netreba imati. Moj odnos je uvek bio: uzmi i bezi. Nisam se vezivao ni za jednog. Kao i prema sebi i prema njima sam bio krajnje kritican, te sam se stoga ophodio prema tome kao prema informaciji, bez suvisnog uplitanja emocija prema samom autoru. Posle posete francuskoj, dokazao sam sebi ispravnost takvog stava. Use i u svoje kljuse, na kraju kad se zatvorimo u svoju radnu sobu, sve to treba zaboraviti i napraviti svoju varijantu jos bolje od njih.

-Sta mislis o mainstream i undergraund stripu (razlike, slicnosti, granice...)?
Nikad nisam imao zivce da citam underground stripove. Ako je za utehu nisam nesto mnogo citao ni main streem stripove, ali ipak vise od onih drugih. Prosto mislim da je underground neophodan. On pravi korake u napred a mainstreem samo utabava i servira na taj nacin da ga siroke mase mogu prihvatiti. Napravio sam nekoliko underground stripova. Kapiram hemiju u organizmu autora dok pravi takve stripove, i krajnje im zavidim na toj slobodi, i sposobnosti da iz sebe izbace neku emociju.

-Kakav je tvoj stav prema trendu da se pojedini stripovi ekranizuju (posebno naglasak stavio bi na crtani film, Korto malteze, Tarzan (Disney!), Batman...)?
Krajnje pozitivno gledam na svaki cin tog tipa, zasto ne videti kako je neko ko se ne bavi stripom skapirao tu problematiku. Bez preterane romantike. Svima je jasno da se to radi zbog kinte. I dobro je sto je tako. To je garant da cemo i ubuduce gledati kvalitetne stvari. Ako neko vec do sada nije shvatio, ja sam nepopravljivi ljubitelj komercijale.

-Koji zanr ti je autorski najblizi (realisticki, karikaturalni, istorijski, SF, krimi,...), a koji ti je citalacki najdrazi?
Auuu opet moram da se odlucim. Ja zapravo nemam nista omiljeno, trudim se da se potpuno otvorim prema svemu. Onog trenutka kad autor istinski shvati da je ono sto radi dobro, i da ga to ispunjava, on shvati da je i sve ostalo OK i da je tacno onakvo kakvo treba biti, makar nam se i ne svidjalo. Ipak je i djubre nekad potrebno. Ukratko, za mene je najvazniji dobar crtez. A sta je na njemu nema veze.

-Sta mislis o akcijama tipa, stop aids, borba protiv droge... ? Da li takvi projekti mogu, osim svog humanog karaktera, da nekako uticu da strip kod nas malo krene sa mrtve tacke, promena stava okoline prema Stripu, angazovanje autora, dobijanje sredstava za stampanje takvih projekata,...?
Ne vidim zasto bi takve akcije vise pomogle od akcija propagiranja sladoleda ili automobilskih guma.

-Da li imas kontakte sa drugim autorima sa prostora ex-yu, imas li neke informacije vezane za njih, gde su, sta rade,...?
Trudim se da se sto manje druzim sa strip autorima. Ne zato sto imam nesto protiv njih, vec me samo smara razgovor o stripovima. Ja sam jedan od onih koji se bori za demistifikaciju stripa. Kapiram sebe kao sljakera, koji dobija novac za ono sto radi, a onda ga trosi na stvari koje ga cine srecnim.

-Koliko na tebe utice kinematografija? Tvoji omiljeni filmovi reziseri?
Jos jedno pitanje na koje ne znam odgovor. Kad se nadjem pred papirom, sa problemom sta i kako smestiti u kvadratic, ideja se prosto rodi u glavi. Ne znam odakle mi to u glavi, negde sam pokupio, mozda i iz nekog filma. Bilo mi je krivo kad sam shvatio da filmove gledam analiticki, da vise ne verujem u tu caroliju. Od onda se trudim da na sve gledam kao dete. Ali iskreno, to mi tesko polazi za rukom. Slicno kao i u stripu i u filmovima me pleni tacnost i efektnost bez mnogo pametovanja.

-Veza muzika-strip (nemali broj autora se bavio, ili se jos uvek bavi i muziciranjem)?
Muzika mi je verovatno i najvaznija stavka. Skupljam MP3 muziku i stalno mi svira, od jutra do mraka. Takodje svi zivi pravci. Nazalost ja ne sviram ni jedan instrument, niti umem da pevam.

-Sta sve utice na tebe i tvoje radove, okruzenje, TV, stampa, internet, literatura, Strip i sl. ?
Zene !

-Sta bi za kraj porucio mladim autorima?
Auuu sta sam docekao, da savetujem mlade autore. Hmmm... dakle dragi mladi, ovaj savet se ne odnosi samo na rad vec na sve ostalo u zivotu: "Samo opusteno !!!"

I na kraju, svi koji su zainteresovani da vide ovaj strip, imace priliku da to i urade u petak 6. marta 2001. kad ce izaci prvi od cetiri dela u Politikinom Zabavniku.

Puno pozdrava svim citaocima strip vesti

Aleksa Gajic

...U SLEDEĆEM BROJU INTERVJU SA BOJANOM M. ĐUKIĆEM...

sadržaj

6.

QMOVA KOLUMNA (49)

Bojan M. Đukić
bonjy@guitar.com

 

Dzoni 1

UEST ILING SE smatra za jedan od lepsih krajeva zapadnog Londona i pripada opstini Iling (Ealing) - 'kraljici predgradja'; u svakom slucaju moja porodica i ja smo presli u mnogo bolji i atraktivniji kraj od relativno sumornog Ektona. Slavica je ubrzo nasla novi posao u drugom bingo-klubu blizu naseg novog stanista, a David je promenio skolu, zaleci za svojim starim drustvancetom iz ektonske skole koju je zavoleo i nije mu lako pao rastanak. Ipak se lepo snasao u novoj sredini i pronasao nekoliko mladih zemljaka sa kojima se vrlo brzo uklopio.

Slavici i meni je bilo bitno da sa porodicom naseg novog gazde odrzavamo korektan odnos i u tome se uspelo u toj meri da taj odnos u formi prijateljstva traje i danas, kada nam oni vise nisu stanodavci posto smo se najzad skucili na svome - no, o tom potom.

U komsiluku je bilo nekoliko porodica Srba, od kojih smo sa par uspostavili redovna druzenja. Jedna od zanimljivih pojava koju sam jos ranije zapazio sada mi se nametnula kao dominantan iritirajuci faktor: naime, osim mog sina, prakticno SVA nasa deca koju sam susreo pricaju medjusobom na engleskom, odgovarajuci roditeljima i drugim zemljacima na istom jeziku i kada im se ovi obrate na srpskom. Ono sto me je jos vise iritiralo je bilo osustvo zabrinutosti roditelja dece koja su usvojila komuniciranje na tudjem jeziku kao normu; govorili su: "Zasto da ne? Pa, ne zive u SVOJOJ sredini!". Tacno, ali isto tako ne zive u svojim sredinama ni Poljaci, ni Italijani, ni Jermeni, ni Indusi ni Nemci i pripadnici drugih nacija koje sam sreo u Londonu, pa ipak im deca tecno i bez greske govore maternjim jezicima i bez imalo pardona s ponosom neguju svoju kulturu i uspostavljaju neki kontinuitet. Nasima kao da to uopste nije bila ni najmanja briga. Zadovoljavali su se time da vecinu svoje dece salju u tzv. 'Jugoslovensku skolu' (konzervativniji su vodili potomstvo da pohadja nedeljnu skolu pri crkvi Sv.Save, oni liberalniji i ambiciozniji slali su decu u obe skole), sto je moja Slavica zarko zelela i za naseg Davida. Ja sam se zustro (i uspesno) suprotstavio tome, posto je u to vreme gradivo predavano u 'Jugoslovenskoj skoli' bilo i dalje ideoloski intonirano i ukotvljeno u kontekstu koji raspadom Jugoslavije vise nije imao svrhu da opstaje; dalje, iako nisam nista imao protiv veronauke, osvedocio sam se kako deca koja idu i u nedeljnu skolu OCAJNO znaju srpski jezik, a medjusobno i dalje komuniciraju samo i jedino - na engleskom. Zarekao sam se da ce mi sin nositi kucno vaspitanje i cist govor predaka, bez da bude zatrovan uticajem koji od srpske dece umesto patriota i nacionalno svesnih individua stvara odnarodjene polutane - niti Srbe, niti Britance. Mozda zvuci kao ekstremni stav, ali ja okrivljujem sistem obrazovanja u emigraciji za to odnarodjivanje; ako te i takve skole decu ne mogu da nauce osnovnoj potrebi da vole svoj maternji jezik i primenjuju ga - onda mom detetu u njima nema mesta.

I bio sam u pravu. Danas su Davidovi vrsnjaci koje smo tada, u rano leto '93. upoznali nesposobni cak i da razumeju korektno, a kamo li govore jezik roditelja. Sta i kako dopustamo da nam se potomstvu desava, nije ni cudo koliko smo nacionalno oslabljeni i oslepljeni. Ali tesko da je ikoga po tom pitanju briga...

... osim mene, neizbeznog Miska i jos par nasih istomisljenika. Sta da se radi...

Posto smo se skrasili u novoj sredini, ja sam organizovao svoj kutak u novoj kuci. Ziveli smo u stanu u prizemlju, dok su Dejan i Olja ziveli na gornjem spratu. On je pohadjao jedan od londonskih muzickih koledza usavrsavajuci gitaru (koju je, kao i klavijature IZVANREDNO svirao), dok je Olja zvanicno studirala sviranje na bas-gitari, zapravo dajuci primat svojoj ambiciji da bude foto-model. Nase dve porodice su spontano zivele po principu da zatvorenih vrata nema - ulazilo se i posecivalo medjusobno, uz zajednicko pripremanje obeda, izlazenje u parkove, iznajmljivanje videa, vecernje muziciranje i sl. Toliko puta sam sa Dejanom u gostima znao da docekam zoru - ja za mojim crtacim stolom, on na trosedu, praveci mi drustvo sa gitarom dok se na podu gomilaju ispraznjene konzerve piva. Ja sam se setno prisecao kako sam prestao da sviram gitaru jos '82. a klavir definitivno koju godinu kasnije - gitare mi je bilo zalije, no Dejan se trudio da u Davidu razvije interesovanje za instrument, zauvek usadivsi klicu pustajuci ga da u beskraj eksperimentise praveci buku na njegovom skupom 'Stajnbergeru'. Mislim da smo nas troje tada bili najsrecniji - ja svakako jesam. Uz svest sta se dogadja kod kuce ipak nismo mogli da ignorisemo spoznaju kako se stvari odvijaju da lepse nam ne moze biti. Vreme je bilo bozanstveno, leto kakvo Engleska skoro i ne pamti...

SCENARISTU SA KOJIM sam saradjivao na Uonderboju, Marka Ajlza, upoznao sam nakon nekoliko nedelja kontaktiranja i konsultacija oko posla telefonom. Nasli smo se u gradu, lako sam ga prepoznao zahvaljujuci uspesnoj karikatuuri koju je anonimni crtac napravio za njegovu vizit-kartu koja mi je stigla sa jednim od scenarija. Mr Barton je verovatno smatrao da je vrlo dobar i vazan - inace mu ne bi dao da pise tri scenarija (kasnije cetiri) paralelno za Segin magazin za koji se ubrzo ispostavilo da je apsolutni strip-bestseler. Iako nasmejan i opusten, Mark nije na mene ostavio neki narocit utisak - cim ne osecam potrebu da se sa nekim druzim i bolje profesionalno kontaktiram, znaci da medju nama nema pravog reciprociteta i balansirane razmene ideja i sl. U njegovim scenarijima nisam nasao duha, niti tenzije, jos manje osecaja za avanturu i kreiranje akcione uzbudljivosti ili makar bazicne zainteresovanosti kod citaoca. Mislim da bi komotno moglo da se kaze da Mark zapravo nije ni mario za ono sta i o cemu pise, dok sam ja sa strascu verovao u svoj rad i tretirao naseg Cudesnog decaka kao najvazniji strip na svetu. Marku je to bila jedna od usputnih tezgi. Tada sam po prvi put pozeleo da se ponudim i kao scenarista, no nisam hteo da ispadne kako zelim da coveku otimam hleb iz usta. Dan smo zavrsili posetom redakciji i uverio sam se koliko su odnosi izmedju Mr Bartona i Marka srdacni. Obojici nam je obecao dugu i plodonosnu saradnju, ja sam pomislio kako ne bi bilo lose prosiriti moj crtacki asortiman jos nekim angazmanima - mozda na Sudiji Dredu ili nekom od drugih serijala koji idu u njegovom 'mEgazinu' ili u '2000AD'...

Istog poslepodneva po povratku iz grada izveo sam Davida da se poigra u parku po prelepom vremenu. On je bio navalio da ga stavim na vrtesku i okrecem sto brze i brze... To mi je lakse palo od sedenja sa njim na prokletoj napravi od koje mi je pripadala muka. Na zalost, podcenio sam zustrinu sa kojom sam okretao vrtesku i sin mi je iznenada kao iz katapulta izleteo i skotrljao se na vreli asfalt. Zavriskao je, ja sam se uplasio i uzmuvao, a mladji bracni par Engleza sa sinom-Davidovim vrsnjakom mi je ponudio pomoc. Posadili smo Davida na klupu - srecom, nije se ozbiljnije povredio; samo par ogrebotina, cvoruga na celu i mnogo straha. Sedeci u hladovini postao sam svestan da su predamnom Dzoni Uotkis sa suprugom Lorejn i sinom Lorensom..! Ponudili su nam da nas svojim autom odvezu kuci, ja sam ih pozvao unutra na pice i - Daki i Loli su odmah krenuli da se igraju kao da se oduvek znaju a ja sam posluzivao Lorejn i Dzonija. Njegovog ranijeg insistiranja na distanci nije bilo - veseo i vrlo duhovit, pokazao se kao briljantan sagovornik i sarmantna sveznalica. Uz meze i pivo nam je proslo nekoliko sati prijatnog druzenja i pao je dogovor da se sa istim uskoro nastavi. Lorejn je morla da krene kuci, a Loli je ostao da se igra sa Dakijem dok smo Dzoni i ja krenuli u 'ozbiljne stvari'.

Njegovom analitickom oku nije promaklo sta i kako radim. Gledao mi je radove na stolu i oprezno ih kritikovao, ukazujuci na propuste i sta bi moglo da se uradi da budu bolji. Ja sam ga zamolio da mi dozvoli da gledam kad i kako crta sto je on i pristao, uz ogradu da moram da budem svestan KOLIKO ON ZAPRAVO NE VOLI STRIPOVE. "Oni su samo nesto sto ne uspevam da odbijem ljudima koji me jure da im to pravim", govorio je. "Zahvaljujuci njima placam kiriju, racune i hranu. Da se ja pitam, bio bih samo slikar - ali od slikanja kojim ja hocu da se bavim ne moze da se zivi...". Cuvsi ovo, malo sam se snuzdio, nije mi bilo pravo...

Istovremeno sa Cudesnim decakom, pokusao sam da radim na grandioznom Vinovom strip-projektu koji je pokrenuo za LCC. Strip-centar je bio na pragu da postane i izdavac, a scenaristi i crtaci trebalo je da budu studenti i predavaci koji bi hteli da se ukljuce. Iako sam zeleo da poguram jednu moju super-herojsku ideju jos iz Beograda (Darklokk!), pristao sam da radim na doterivanju dizajna nekih od karaktera i na crtanju promocionalnih ilustracija. Istovremeno me je Vin upoznao sa Markelom, talentovanim piscem ciji je futuristicki scenario 'Deth, Inc.' vristao za obradom u 'Imidz' stilu kojim sa tako zeleo da crtam... Bivajuci vec kakav jesam - pun energije i entuzijazma bez granica, olovkirao sam, istusirao strip, cak i slova upisao - a sve sa grcevitim trudom da izgleda kao da je storija izasla iz Homage-studija Dzima Lija. Otisao sam tako daleko da sam cak nabavio i vrstu papira na kome Li crta, kao i pera i tus koje koristi njegov asistent Skot Uilijems (Scott Williams). Svima se svideo postignut rezultat, ja sam, moram da priznam, bio jako ponosan. Redovan serijal za Flitvej-Egmont u bestseler casopisu, preprodukcioni rad na kreaciji novog stripovskog univerzuma, pa jos i kompletno uradjena epizoda akcionog stripa sa surovom junakinjom u glavnoj ulozi, u trendovskom maniru... Sta jos ima da fali?

Sudeci prema Dzonijevom misljenju, sredina i krajevi. On nije bio sklon stripu, pogotovo modernistickim eskapadama poput 'Imidza'. Zamerao mi je da mi rad izgleda kao idolopoklonicki ispad, a ne kao nesto sto proizilazi iz moje vizije, ja sam imao problema da mu objasnim kako zapravo toliko volim neke stripove da MORAM da crtam u stilu kojim se prave, koji je tako privlacan, zarazan... Covek mi se obracao zrelo, a ja sam lupetao kao uspaljeni fanaticni obozavalac bez kriterijuma. Cak sam i u Uonderboja na svaki nacin pokusavao da 'prokrijumcarim' 'Imidz'-stil, ne pomisljajuci da podjem od sebe i IZ sebe kad pristupam crtanju uopste, ne samo stripa. Pred Dzonijem kao pravim prijateljem u formiranju bili su naporni zadaci...

NA JEDNOM VECERNJEM druzenju u LCC-u gostovala su dva urednika iz DC-ovog 'Vertiga'. Okupljenima medju kojima sam i ja bio (Dzoni je - normalno - odbio da prisustvuje, govoreci da mu je dovoljno sto mora da crta za Vertigo - govorio je da je glavna i odgovorna urednica Karen Berger preispoljna glupaca koja ne zna sta radi, sta hoce i koja nema svoje misljenje!) pricali su hvalospeve o ediciji, stvaralackim slobodama, velikim planovima, kako je atmosfera liberalna i kako SVE moze da prodje, za razliku od drugih restriktivnih kompanija. Pozivali su na saradnju, objasnjavajuci princip nudjenja projekta putem 'spring-board-a' (odskocne daske) koja treba da zgrabi urednika, a kreator mora da svoje pravo umece pokaze i dokaze ne samo elaboriranim projektom vec umecem da u kratkoj formi - pismeno ili usmeno - zaineteresuje 'klijenta' i proda mu ideju koja treba da sadrzi 'mamac' i najbitnije elemente za storiju. Ljudi su klimali glavama i uglavnom cutali. Kao i obicno, djavo mi nije dao mira i pitao sam da li mogu da pokusam da 'prodam' svoju ideju. Odobreno mi je i ja sam krenuo...

- Vreme... Sada. Kraj rata u Hrvatskoj... Pocetak rata u Bosni...
- Odlicno, svidja mi se! - uzvratio je jedan od poletnih mladih urednika. - Aktuelna tema, prava stvar za 'Vertigo'. Dalje..? U cemu je 'caka' (twist)?
Uzeo sam vazduh.
- Srbi su 'good guys' (dobri momci).
Tisina se zgusnula, nozem se mogla seci.
- Izvini... - poceo je drugi, sada nimalo poletan urednik. - To nece moci...
- A zasto? - cudio sam se. - Sta je sa liberalnim slobodama..? Zar u 'Vertigu' ne moze SVE da prodje..?
- Uspori, covece! Tako nesto ne moze da ide! To nikako! - rekao je prvi.
- Zar DC nije imao seriju i kasnije graficki roman 'Enemy Ace' (Neprijateljski sampion) o Nemcu koji...
- Necemo vise o tome, - prekinuo me je drugi. - meni ne pada na pamet da izgubim posao.

Tako sam naucio da neke nametnute istine ne egzistiraju samo u zvanicnoj politici i informativnim medijima. Ne bih da raspredam o vazda ismevanim 'teorijama zavere', ali bile su mi jasne dve stvari: unapred utvrdjenih jednostranih stavova nije postedjena ni industrija zabave; isto tako, moja eventualna karijera za 'Vertigo' bila je osudjena na propast cak pre nego sto je uopste i zapocela. Nisam sacekao kraj druzenja u LCC-u, izasao sam i vratio se kuci.

Prvi serijal o Cudesnom decaku bio je zavrsen, bez ijednog mog kasnjenja ili promasivanja roka. Vec me je cekao scenario za drugi serijal koji je krenuo bez pauze. Iako svestan koliko kvalitetu mojih crteza pridonosi kolorisanje Dzona Bernsa (cije ime je stavljeno na strip pored moga na moj zahtev!), skupio sam hrabrost da zatrazim od Mr Bartona da mi dozvoli da ja kolorisem svoje table za drugu seriju, sto je on nakon moje uspesne probe sa fotokopijom ranije table najzad i odobrio. Honorar mi se uvecao za 50% od ranijeg. Uz tus, pero i cetkicu koristio sam akrilicne tuseve u boji, akvarel i kolor-flomastere. Berns je samo koristio tuseve u boji - ne akrilicne, vec rekao bih rastvorive, koji nisu otporni na vodu.

U to isto vreme je odrzan jos jedan UKCAC na kome sam polusao da se 'prodam' velikim americkim kompanijama. Ljudi iz Dark Horse-a su mi rekli 'da moramo da saradjujemo', iz DC-a su bili puni pohvala, predstavnik 'Imidza' je rekao da ako se dokazem crtajuci X-Men za Marvel mogu da radim za njih (?!?), posto je njihov stav - ako si dobar da crtas X-Ljude, dobar si i za 'Imidz'. Pitao sam 'A sta ako crtam 'Derdevila' ili 'Betmena'. "Izvini, samo se X-Men racuna", bio je odgovor. Tadasnji glodur Marvela - Tom DeFalco (DiFalko) mi je pazljivo pregledao table Uonderboja bez reci. Kada sam mu pokazao moj 'ponos i diku', "Deth, Inc." klimnuo je glavom i rekao: "Vrlo dobro upisivanje slova. Jesi li razmisljao da radis kao 'letterer' za nekog?". Shvatio sam kako su mogli da se osecaju slikari kojima hvale ramove umesto dela na platnima. Tom prilikom sam video i meni nepoznatog momka koji pokazuje svoje table crtacima i urednicima. Cuveni Beri (Barry) Kitson, koji je u to vreme za DC crtao, cini mi se, Supermena u 'Imidz'stilu je rekao da momak smesta moze da dobije posao na tusiranju njegovih tabli. I zbilja, ja sam mogao samo da se pokrijem usima pred umecem mladica koji je 'do daske' skinuo moderan manir perom, prema kome je moje cvrckanje meni samom izgledalo kao smejurija. Pokunjeno sam potrpao svoje crteze u portfolio-torbu i otisao sa Dejvom Lojdom, Vinom i LCC drustvom na pivo.

Tek tako, odjednom sam postao svestan da zapravo moje crtanje mozda i nije toliko dobro koliko sam ja mislio i uznosio se u gordosti. Nije to bio samo momak koji skida 'Imidz' stil bez greske, ili Dzoni sa svojim mudrim i argumentovanim opaskama... Doci na takvo druzenje kakav je UKCAC, videti izlozene originale majstora na prodaju i sta drugi rade dovoljno je da svakog spusti na zemlju i natera da sagleda stvari u pravom svetlu i pravoj perspektivi. Odmicanje epizoda druge serije o Cudesnom decaku samo mi je potvrdilo da moji dometi jos ostavljaju prostora za poboljsanja.

Otprilike u to doba odradjen je veliki posao uz pomoc preskupog advokata koga nam je preporucio jedan veoma bogat zemljak, londonski biznismen, suprug Slavicine bivse skolske drugarice koja je sada uzivala blagodeti raskosnog zivota, estetske hirurgije i cega sve ne sto je izvan naseg dometa. Kada sam tom gospodinu kazao kako su mi usluge njegovog prijatelja advokata nedostizne sa mojim finansijskim stanjem, on mi je rekao: "Bojane, zelite li da uspesno posvrsujete poslove ili da kroz zivot prolazite sirotinjski, brojeci svaki peni?". Ja sam zeleo da uspesno posvrsujem poslove i nekoliko hiljada funti me je kostalo zalaganje pravnickog tima koji mi je isposlovao briljantan legalan radni i boravisni status - umetnicku vizu (Art Visa) za koju sam cuo od Dejana i Olje. To je malo poznata radna i boravisna dozvola koju mogu da dobiju samo internacionalno priznati profesionalni umetnici koji se kontinuirano bave svojom delatnoscu. Ja sam se kontinuirano bavio stripom, a internacionalno sam valjda bio priznat radeci i u Otadzbini, i za nemackog izdavaca, a i ovde u Engleskoj. Posto sam nisam znao i umeo da to postignem, platio sam da mi bogatunski advokat sve sredi sa vlastima i odere materijala s ledja i ostalih telesnih delova za nekoliko koznih mantila i duvankesa.

Ispraznjenog racuna u banci i splasnutog radnog entuzijazma obradovao sam se telefonskom pozivu Mr Bartona koji me je hitno pozvao u redakciju na sastanak. Pomislio sam da se uprilicuje susret i sa drugim urednicima ostalih Flitvejevih edicija i da cu najzad moci da racunam na jos neke angazmane, imajuci u vidu da sam kontinuirano sugerisao svom uredniku koliko mi je stalo da osim Uonderboja radim i na drugim projektima. Stigavsi u zakazano vreme, sreo sam se sa Mr Bartonom i jos nekolicinom poznatih urednika. Receno mi je da je vreme kratko i da prvo treba da upoznam - Debi.

- Bojane, ovo je Debi... - rekao je Mr Barton dok sam se ja rukovao sa hladnom devojkom koja mi je delovala jako poznato. - ... novi urednick SONIC THE COMIC-a.

Uprkos cinjenici da nemam predrasuda prema damama na mestu sefa, nisam mogao da se otmem utisku kako stvari vise nece biti kao ranije. Tim pre sto nisam predosecao promenu na bolje...

 

sadržaj

7.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (58)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


PISMO-GLAVA

Evo nas, ne puno pametnijih, točno tamo odakle smo krenuli: u rukama nam je Previews, četiristo stranica1 težak mjesečni katalog Diamonda, jedinog (bitnog) preživjelog iz distributerskih ratova, i mi ga listamo kao telefonski imenik nepoznate zemlje i sve nam izgleda dobro, sve nam izgleda isto...

Stripove iz Previewsa ne možemo opipati, prelistati ili krišom pročitati u dućanu. Ne, ti stripovi će izaći tek za dva mjeseca, a do našeg shopa možda neće ni stići ako ih baš mi ne naručimo i ne zapovjedimo da nam ih se sačuva. U boljim danima moglo se računati da će trgovac riskirati i naručiti po primjerak bilo čega, ali danas... Neki od naviještenih stripova neće ni izaći, ne bude li dovoljno narudžbi. Listamo Previews i znojimo se, osjećajući težinu odluke na bijednoj nam lisnici. Sve izgleda isto, kako se odlučiti?

Metode su razne. Neki su čitaoci odani jednoj kući ili pododjeljku. Kao što ljubitelji nogometa gledaju i loše utakmice, tako ovi vjerno kupuju cijeli DC Universe, samo Vertigo, sve Star Wars stripove. Drugi su dječje privrženi nekim junacima pa će kupovati Spider-mana ili X-naslove makar da bi ih mogli ogovarati. Treći zadrto čitaju neku svoju opsesiju (furry fandom - ah crvi!) ili stripove prilagođene njihovim političkim uvjerenjima (feminističke, gay). Četvrti se ponose time što kupuju opskurne alternativne naslove pa čitaju samo Fantagraphicsove ili Top Shelf stranice Previewsa. Peti slijede pojedine autore.

Niti jedna od metoda, naravno, ne jamči apsolutno zadovoljstvo. Izdavači nisu nepogriješivi, svaki je dugovijeki naslov imao uspone i padove, postotak je stajskog gnojiva znatan u alternativi kao i među superherojima, kvalitetan autor zna se polakomiti za parama i otaljigati poneki strip. Prebiranje po katalogu zato je ponekad nalik sportskoj prognozi: Garth Ennis je upravo osvojio međunarodni kup pa će se sigurno opustiti u lokalnom prvenstvu... CrossGen ima para, ali nije uigran... Kupit ću Supermana, zabije li gol... Lutrija čista!

U to ime sam danas, kod Raula u shopu, odlučivao bacanjem novčića. "Uzmi Box Office Poison i Age of Bronze", rekao mi je novčić. Poslušao sam ga. U igri predviđanja, dok sve izgleda dobro, ne može biti gluplji od mene.

1 Ili sedamsto kilobajta težak .txt fajl kojeg možete skinuti, recimo, s www.comicbookresources.com, s linka negdje u dnu glavne stranice.

 

sadržaj

8.

KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 12. deo


KAKO POSTATI SUPER-HEROJ
- spasite Univerzum za trideset dana ili vam vracamo novac! -
(c) Mark Leigh & Mike Lepine
Prevod i adaptacija: Anon Imusovich

DVANAESTI DEO - Cena borbe protivu zla

* Ja sam cuo da je dobijanje licne serije stripova samo pocetak potencijala za zaradjivanje para. No prave pare dolaze zapravo od zastite mog imena, lika i dela. Da li je to tacno?
- Apsolutno! Prodajuci proizvodjacima pravo da koriste vas lik i ime moze da bude veoma lukrativno, no jedini problem lezi u eventualnom postojanju vase savesti...

* Sa tim nema problema jer je ni nemam - pogotovo kada je velika lova u pitanju!
- Gledajte, kada smo mi nekada bili deca, igracke su bile igracke - nije li tako? Improvizovani kostimi i maske za igranje, mehanotehnicke trice, daske sa kuglagerima umesto skejt-bordova... I kao najvaznije, MI smo bili iz zemlje koja je pravila igracke, ma kakve da su!
Danas SVE dolazi iz Kine, Koreje ili Japana... A oni se tako razlikuju od nas. Na primer, Mocni Rejndzeri, ili nekada davno Hi-Men i Gospodari Svemira... Kome normalnom ti uzasi deluju ljudski?! Koje li nastranosti borave u tim dalekoistocnim podsvestima..?!
Mi na oltar komercijale stavljamo umove i povodljivu mastu nase dece tim narodima kojima je tortura masovna zabava, samoubistvo umetnicko delo, presna crvljiva riba delikates a trans-seksualci pop-idoli! ZELITE LI DA BUDETE DEO TOGA?

* Slusaj, z@**bi pridiku - ja zelim novac! Kako da se sto pre oparim?
- Budite jako oprezni. Slike mnogih nepazljivih super-junaka krase nebrojeno puno neverovatno neprijatnih, nastranih i totalno opasnih produkata...

-----------------

"KAPETAN POPOKATEPETL" (TM), (R) MODEL ZA SASTAVLJANJE! - DM50-00
- uzbudljiva i dramaticna vulkanska igracka koja se nosi kao sesir! Obradovace i zabavljati SVAKO dete! Ispusta realisticku magmu. (Baterije i ulje za kuvanje nisu ukljuceni u pribor).

"NEVEROVATNI LJUDSKI KREMATORIJUM" (TM), (R) KOSTIM I MASKA - DM35-00
- izgleda i deluje kao autenticna oprema svima dragog i omiljenog heroja! Prilozeni su: ogrtac, duboke patike, azbestna maska sa kapuljacom, pojas sa kerozinskim patronama i jednom (1) kutijom sibica.

"COVEK-PODMORNICA" (TM), (R) PODVODNI KOMPLET ZA ZABAVU - DM26-50
- uz samolepiva peraja i krljust (za uklanjanje istih obratiti se najblizoj bolnici za kozne bolesti ili hirurskoj klinici), zvizdaljku za dozivanje ajkula i plastificirano uputstvo kako izdrzati pod vodom bez disanja pola sata, od sada svako moze do u beskraj da istrazuje vodene dubine svoje kade, jendeka, polu-isusenih bunara, kanalizacije ili poplavljenih napustenih temelja na gradilistu u susedstvu! Vrlo zabavno!

"STULE KAPETANA GIGANTORA"! (TM), (R) - DM75-90
- produzuju se na antenskom principu, dosezuci visinu od 20 metara! Setajte bez po muke preko zidova, ograda, krovova, drumova, koloseka sa ekspresnim vozovima! (Pribor za prvu pomoc nije deo sadrzaja).

"BLJUVONOVA VRTOMETINA"! (TM), (R) - DM18-65
- senzacija koja je osvojila Evropu i SAD - odnedavno i na nasem trzistu! Zavrtite magicni tocak i zajedno s njim okrecite se do besvesti, sve veme zauzimajuci sto mastovitije i sto komplikovanije teske poze poput vaseg omiljenog junaka, sve dok se ne ispovracate i ne padnete u blazenu nesvest! Tu nema sale! Za 1-37 igraca (dezinfekcioni rastvor, krpe i sundjeri u odvojenom pakovanju sa kesama za povracanje).

"LETECI PRIBOR JASTREB-MENA!" (TM), (R) - DM60-00 (snizenje, stara cena DM230-95)
- letite istovetno kao mocni pticoliki covek! Pomocu prilozene mini-trambuline (1,5m x 1,5m) postavljene ispod prozora decje sobe (minimalni visinski zahtev od jednog sprata!) kroz koji kontinuirano treba da se iskace napolje, vinimo se uvis - do krova i jos vise! JU-HUUUUU! Veselje! Radost! Zabava! Prezivimo pad na zemlju! Ustrcimo se uz stepenice do decje sobe! Iskacimo ponovo! I opet! I opet! (Napomena: zglobni spojevi trambuline su sa nepopravljivom fabrickom greskom. Proizvodjac nije odgovoran u slucajevima povredjivanja korisnika!).

ASORTIMAN PROIZVODA "NAREDNIK NJUSKALO-BRKALO MALI I MACA-CICA, VERNA SARADNICA"(TM), (R)
- ponuda inspirisana dragim i nezaboravnim likovima iz decjih kratkih poucnih Manga-stripova i svima znane Anime-TV serije koja je obustavljena ali secanje na koju i dalje neprestano iznova oplemenjuje mastu... -

"CICA-MACANINO CUDESNO SEDLO!" (TM), (R) - DM5-20
- ne preporucuje se ni pod kakvim okolnostima za upotrebu deci starijoj od 6 meseci!

"CICA-MACINA RONILACKA OPREMA!" (TM), (R) - DM8-90
- imajmo podvodne avanture sa nasom kucnom ljubimicom u kadi! Prilozena su: 4 mini-peraja, pojascic sa tegicima, mini-maska i cev-disalica koja moze da se koristi kao slamka za pijenje sokova ako se maci nesto tuzno desi! (Proizvodjac nije odgovoran za potencijalno usmrcenje kucnih ljubimaca). Ronimo u potrazi za potopljenim blagom! Ispitujmo dubine! Delotvorna oprema i u uslovima koriscenja u buradima, bazenima i barama! Igrajmo se! Igrajmo! Igrajmo!

"CICA-MACIN GROB MUMIJINOG PROKLETSTVA!" (TM), (R) - DM7-50
- u prilogu: ekoloski bezbedna, proverena kartonska piramida na sklapanje sa lavirintom, sistem opruga za ziletima i iglama, 1/2kg peska i 50 m zavoja od gaze! Cudesno!

"CICA-MACA, NATO-PADOBRANKA!" (TM), (R) - DM10-00
- u sadrzaju: kamuflazni kombinezon, zastitna macja kacigica sa vizir-zastitnikom za oci, puskica, mali ranac (PADOBRAN NIJE PRILOZEN! Nacinite isti od obicne platnene maramice i konca za sivenje, te ga slozite u rancic). Mace u opremi u ruke! Na penjalice! Na drvece! Na krovove nasih desetospratnica u naselju! Zeleno svetlo... Spremni... BACAJ! Sati i sati poucne inter-aktivne zabave!

-----------------

* Fantasticno! Do krajnosti sam bezobziran i voljan da materijalno cedim male nedotupavne kretene dok ne ostanu da nemocno cvile! Kako jos da ih oslobodim dzeparca?
- Razmislite o osnivanju Kluba Vasih Ljubitelja/Obozavalaca! Vodjenje takvog kluba (jos bolje: lanca klubova!) je takodje poznato i pod imenom 'Laka Lova'. Princip rada je prost: ne dozvolite da trosak izrade artikala za ponudu clanovima prelazi jednu Dojc-Marku po komadu; iste nudite po ceni od minimum pet DM, uz obaveznu godisnju klupsku clanarinu u dinarskoj protiv-vrednosti od DM20-00!

VAZNO! Vodite racuna o tome da se pred decom pojavljujete cistiji i belji od planinskog prvog snega! Ona u vama vide idola i podlozna su uticajima, zato pazite da uvek ostavljate najbolji moguci utisak.

- - -

Dobra i losa ponuda obozavaocima u vasem klubu ljubitelja:
DOBRA:
- vas poster u kostimu, u herojskoj pozi
- plasticna kopija vaseg Energetskog Prstena
- nagradna igra u kojoj mali pobednik dobija sansu da vas licno sretne i obidje vasu Tajnu Pecinu
- vi, licno angazovani u kampanji protiv pusenja i uzivanja u alkoholu, te opojnim drogama
- zidni poster-grafikon sa svim vasim bitkama i podacima o pobedjenim protivnicima (bogato ilustrovan prizor-poljima iz strip-serije o vama!)
- super-tajno sifrirano pismo obozavaocima, sa jednostavnim resenjem zagonetke na suprotnoj strani
- mesecno pozdravno pismo Klubu sa dobrodoslicom svim novim clanovima koje pocinje sa: "Dragi moji Verni Ljubitelji..."
- kartonski model na sklapanje vaseg SuperMobila
*
LOSA:
- vas poster sa vama BEZ kostima, u razobnazenoj izazovnoj pozi na prostirci od leopardove koze
- vas autenticni, pravi i krajnje opasan destruktivan Energetski Prsten, poklonjen greskom
- nagradna igra u kojoj mali pobednik dobija sansu da vas licno sretne i provede sa vama noc uz puno piva, trave i protiv-prirodnih radnji u periferijskom hotelu
- nagradni kupon sa gajbom piva kao dobitkom
- zidni poster-grafikon sa svim vasim finansijskim profitima i bonusima od sponzorskih ugovora i licencnih uspeha na trzistu
- super-tajno sifrirano pismo
- mesecno pozdravno pismo Klubu sa dobrodoslicom svim novim clanovima koje pocinje sa: "Drage moje naivne seronje..."
- kartonski model na sklapanje vaseg rasporenog Super Domace Zivotinje sa prosutom utrobom

- - -

* Imam ozbiljan problem - ODBIO me je izdavac stripova! Kako jos mogu da dodjem do finansijskih sredstava?
- Obratite se banci za kredit.
To treba da se razmatra samo kao poslednja mera - ne samo zato sto su banke zapravo velike parazitske lezilebovicevske krvopije, vec i zbog toga sto cete morati da se pojavite u svom tajnom identitetu... A u bankama bas i nisu radi posetiocima koji ulaze sa maskama na licu...

- - -
JUNAK: Dobar dan, hteo bih da apliciram za kredit.
SLUZBENIK-CA: Dobar dan, svakako. Dakle, vase ime..?
JUNAK: Kapetan Vetroljub.
SLUZBENIK-CA: Ah...Kapetan, da. E, pa kapetane, imamo povoljne ponude penzionisanim vojnim licima, kao i veteranima i aktivnim oficirima regularne vojske. U kojem rodu sluzite..?
JUNAK: Ja, znate... Ovaj... Hm, vidite, ja u stvari i nisam pravi kapetan. Ja sam... Hocu reci, to je... Moj... Ovaj, pseudonim. Ja sam, znate, super-junak.
SLUZBENIK-CA: A, tako... Superjunak... Sta da vam kazem, superjunak ili ne, zbog zakonskih mera moram da vas pitam za pravo ime i prezime.
JUNAK: To ne mogu da vam kazem! Ako saznate koji je moj pravi identitet, moja karijera borca protiv nepravde i bezakonja dolazi u pitanje!
SLUZBENIK-CA: Zalim slucaj, gospodine Vatroslave...
JUNAK: Zovem se Kapetan Vetroljub! Mr. Vatroslav operise u Bijelom Polju...
SLUZBENIK-CA: Izvinjavam se, Kapetane, ali morate mi reci kako se zovete.
JUNAK (sapatom, bezvoljno): Jezdimir Kisprdilo...
SLUZBENIK-CA (glasno): Aha... Kisprdilo, dobro. Stalna adresa..?
JUNAK: Neprobojna Granitna Tajna Tvrdjava.
SLUZBENIK-CA (glasno, sa nevericom): Neprobojna Granitna Tvrdjava?!
JUNAK (pomalo iznervirano): Jeste! Neprobojna Granit... 'Ajde dobro, Mrtvosava Nosferatua-Neunistivlije broj 119, Kajganik, Petlovo Brdo - Beograd.
SLUZBENIK-CA: Tako je vec bolje, gospodine Kisprdilo. I, Jezdimire... Koliku sumu biste zeleli da pozajmite?
JUNAK: Nista posebno veliko... Dinarsku protiv-vrednost skromnih... Ovaj, petnaest hiljada maraka...
SLUZBENIK-CA: Znas sta, burazeru... Da se malo nosis u tri lepe p*^ke m@terine.

sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti

 

-LAŽNI TIN-TIN
Malopre citam u novinama (SUN) kako je 600 primeraka LAZNOG albuma sa Tin-Tinom (koji se provodi obilazeci homoseksualne barove uz bludnicenje sa prknofilima) zaplenila belgijska policija u Briselu, uhapsivsi trojicu ljudi osumnjicenih za nedelo falsifikata i ilegalne distribucije dela na koje nemaju autorska prava. Ne zna se ko je napisao scenario i ko je nacrtao doticni hard-kor porno strip. (Bojan M. Djukic)

 

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 21.02.2001.godine. Ovu listu su uredili Steve Johnson .
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Superboy's Legion #1
2. Fantastic Four: World's Greatest Comic Magazine #3
3. JSA #21
4. Outlaw Nation #6
5. Superman #111
6. Promethea #13
7. Thunderbolts #49
8. Uncanny X-Men #391
9. Daredevil/Spider-Man #4
10. Superboy #85

 

sadržaj

10.

POZIVI ZA SARADNJU

mail

 

From: Aleksa Gajic
Subject: Od Alekse Files

Dragi stripvestasi: Evo dela pisma koje mi je poslao jedan mladic kog sam upoznao u Angulemu, pa svi zainteresovani neka mu se jave, naravno na engleskom.
That is why I would like to know if you know, where you live, other drawers interested in working for the French comics market. And if some of them are looking for a writer (here I am!). Adresa je:
fred meriau <bremaudfrederic@yahoo.fr>

 

sadržaj

11.

PISMA ČITALACA

mail

 

From: badcomics
Subject: Pismo Citaoca

Samo sam zelio pohvaliti text o "kulturi citanja stripova" iz proslog broja. Sjajan text. Ako ga neko nije procitao neka otvori prosli broj i obavezno ga procita.

 

sadržaj

12.

LINKOVI

Strip Vesti

 

-EncycloBD
http://www.encyclobd.com

sadržaj

13.

DATUMI

Strip Vesti

 

Datumi od 24. februara do 2. marta

U zadnje dve godine se, po pitanju Strip Vesti, nije ništa dešavalo na našem podneblju, ali je bilo propuštenih datuma, koji su u ovom periodu objavljeni u SVestima, te ih prenosimo i pored datumskog odmaka...

18. februara 2000. Nakon duže bolesti preminuo je crtač Steven Hughes. Steven Hughes koji je bio glavni ilustrator Chaos! Comics-a.

19. februara 2000. Preminuo je strip kolorista i tušer George Roussos (George Bell). Roussos je između ostalog sarađivao i sa Betmenovim kreatorom Bob Kejnom (Bob Kane).

20. februara 2000. Umro je Strip scenarista Eliot A. Caplin, u 86. godini, Stockbridge, MA. Pisao je scenarije za stripove kao što su Big Ben Bolt, Dr. Bobbs, i The Heart of Juliet Jones. I pored dugačke karijere scenariste nikad nije sarađivao sa svojim bratom Al Capp-om.

 

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
http://members.tripod.com/~ZM97
http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.