STRIP VESTI
Broj:
201
10.01.2003. Godina V

prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. GODINA SUPER-HEROJA - Tomislav Smolcic-Tally
  2. RECENZIJA - Dalibor Novak
  3. POVRATAK ZLOG UBICE KORNJAČA - Ilija Bakić
  4. THE BALLAD OF HALO JONES - Tatjana Jambrišak
  5. PANĆOF STRIPNOVOSTI No 1. - Lazović Mirko
  6. JUŽNJAČKA UTEHA No 93. - Marko Stojanović
  7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (153) - Darko Macan
  8. MOJ POGLED (40) - zmcomics
  9. ŠTAMPA - štampa
  10. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -FRANZ 1948-2003.
    -MARTI MISTERIJA CRTIĆ
    -ANG0ULEM - NOMINACIJE
  11. POZIVI NA SARADNJU - mail
  12. PISMA ČITALACA - mail
  13. LINKOVI - Strip Vesti
  14. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu




UVODNIK...


Ulazak u petu godinu izlaženja Strip vesti je, na žalost, počeo sa svađama i sa odlaskom jednog od redovnih saradnika. Nadam se da je budućnost našeg časopisa ipak svetlija od početka ove godine.

I dalje nisam uspeo da redizajniram i doteram web stranicu časopisa ali sam spreman da počnem sa postavljanjem sličica uz pojedine tekstove. Tako da već sada možete slobodno da, uz svoje priloge, saljete i scanove, ne prevelike (do 50 KB), koji mogu poslužiti kao ilustracija vašeg teksta. SVesti će i dalje biti slane bez sličica dok će ih na web sajtu biti. Čitaoci koji insistiraju da dobiju verziju sa sličicama i putem emaila, neka mi se jave i biće prebačeni na posebnu listu za takvo slanje.

Naravno, Nedeljni strip funkcioniše i dalje, iako je bila jednonedeljna, ničim izazvana, pauza. Radovi Simona Vučkovića još nisu na sajtu jer je internet učinio da se pojedini poslati fajlovi sa stripovima ne mogu otvoriti pa je došlo do malog odlaganja...:)
www.zmcomics.co.yu/strip


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

GODINA SUPER-HEROJA

Tomislav Smolcic-Tally



2003. GODINA JE GODINA SUPER-HEROJA!

Napokon, došli su nam blagdani pa sam našao malo vremena da napišem koju riječ za strip vesti o novom strip izdavaču na ovim prostorima. Riječ je o firmi LM Informatika d.o.o. iz Zagreba. Inaće, dosadašnje djelatnosti su nam uvoz i distribucija raznih društvenih igri poput (Trading Card Games) POMEKON, LORD OF THE RINGS, MAGIC THE GATHERING, STAR WARS te minijatura MAGE KNIGHT, HEROCLIX… i organiziranje raznih turnira navedenih igara. Više o samoj firmi i igrama pročitajte na našim sajtovima na www.LMInfo.hr

Od nedavno pokušavamo "probuditi" domaće strip izdavaštvo objavljujući strip edicije popularne širom svijeta. Nedavno smo potpisali ekskluzivni ugovor sa najvećim američkim izdavačem stripova, kompanijom MARVEL COMICS. Cilj nam je objaviti najpoznatije i najkvalitetnije stripove koji se na tržištu mogu pronaći. Ime strip izdavača je LMI COMICS i ovlašteni smo izdavači MARVELA za Hrvatsku, BiH, Jugoslaviju i Makedoniju. Ako bilo tko čuje ili vidi “piratska” MARVELOVA izdanja, javite nam i nagraditi ćemo vas jer vrijeme je da se piratima stane na kraj.

Naravno, nećemo se zaustaviti samo na "uvoznim" stripovima, već ćemo pokušati oživjeti i domaću strip scenu objavljivanjem strip albuma domaćih autora i domaćeg strip art magazina STRIPORAMA.

Kao što znate, planetarni uspjeh kino hita SPIDER-MAN pomogao je i samom stripu. Naime, ove godine očekujemo mnoštvo adaptacija MARVELOVIH strip heroja u filmove i obratno. Dolaskom istoimenih filmova u naša kina, sa sigurnošću vam možemo najaviti sljedeće adaptacije ovim redoslijedom:

MARVEL ADAPTACIJE KINO HITOVA U 2003. GODINI
Travanj/April: DAREDEVIL
Svibanj/Maj: X-MEN 2
Kolovoz/August: HULK

Sve je započelo u lipnju 2002. mojim dolaskom (ja, Tally, urednik "uspavanog" strip magazina STRIPORAMA) u firmu, počeli smo sa planovima o strip izdavaštvu. objavivši ovlašteno izdanje strip adaptacije kino hita SPIDER-MAN. Adaptacija je naravno tiskana u koloru, na formatu 165 x 240 mm, na 56 stranica i na kvalitetnom kunstdruck papiru. Prodajna cijena za hrvatsku distribuciju je bila prihvatljivih 20 kuna. Ponukani "dobrim" odazivom čitatelja u distribuciji krećemo u nove radne projekte…

Prva edicija je ULTIMATE SPIDER-MAN & ULTIMATE X-MEN.

To je nova edicija koja je prije dvije godine na prepad osvojila američko tržište. Razlika između ovih "ULTIMATE" izdanja i klasičnog AMAZING SPIDER-MANA & X-MENA je u novom modernijem pristupu. Cijela priča kreće od samog početka, tako da nema potrebe poznavati daleku prošlost likova. To su "nove edicije za nove klince". Ove edicije su u samom vrhu popularnosti i prodaje na svjetskim top listama stripova. To govori dovoljno za sebe… Prvi i drugi broj su na kioscima širom Hrvatske, a treći broj izlazi 31. siječnja.

Na "našem" tržištu ove edicije izlaze mjesečnim ritmom, u sličnoj opremi kao i prvo posebno izdanje.

Jedna velika novost jeste "flip" sistem čitanja jer tu su ipak dvije američke epizode u jednom izdanju, a MARVEL je zahtijevao da nijedan strip nema "prevlast" nad drugim, pa se rodila ovakava "flip" edicija.

Ima tu i poklon postera, oglasa, fan stranica… i sve to na čak 68 stranica u full-koloru za svega 23,90 kuna. A tek pretplatnici dolaze na svoje jer za pretplatu na 9 brojeva (koja je samo 216 kuna) dobiju čak 3 više, dakle 12 brojeva. Poštarina uključena! Na žalost ova ponuda i pretplata je zasada samo za čitatelje u Hrvatskoj.

Druga strip edicija biti će ULTIMATE TEAM-UP timovi.
Npr, tu se uvijek pojavljuje SPIDER-MAN sa WOLVERINOM, ili X-MENIMA, HULKOM, FANTASTIC 4 ili BLACK WIDOW.

Treća edicija je edicija ONE SHOTOVA
To su kratke edicije i kratke priče koje ćemo objaviti u jednom ili sva sveska. Primjer je ULTIMATE DAREDEVIL & ELEKTRA. Nju ćemo objaviti prije dolaska filma DAREDEVIL u naša kina, kao uvod u DAREDEVIL MANIJU! Na ljeto slijede razne HULK sveske poput BANNERA, HULK/WOLVERINE: 6 HOURS, te za kraj godine ostavljamo poslasticu Kevina Smitha SPIDER-MAN & BLACK CAT.

Toliko za sada od MARVELA, to je oko 25 izdanja u ovoj 2003. godini! Dovoljno?

Dakle, tijekom 2003. godine potražite naša izdanja u prodajnoj mreži TISKA i DISTRI PRESSA u Hrvatskoj, a nakon dva-tri mjeseca možda dođu i u distributivnu mrežu u Jugoslaviji, Bosni i Hercegovini, te u Makedoniji. To je još pod velikim upitnikom, jer su ova tržišta izvan Hrvatske mnogo neisplativa. Više nas košta slanje i rabat distributera nego što se da uopće prodati i zaraditi.

Ukoliko ih ne pronađete na kioscima, pišite nam na donje adrese ili posjetite naše web stranice gdje ćete ih moći naručiti… Sva pitanja, prijedloge i komentare slobodno šaljite na: tomislavs@lminfo.hr ili običnom poštom na: LMI COMICS, Starotrnjanska 22, HR-10000 Zagreb, Croatia

Toliko za sada,

Vaš Tally

SRETNA VAM NOVA 2003. STRIPOVSKA GODINA!!!


PS. Radimo na našim web stranicama koje će biti online tijekom siječnja, dakle, obavezno nas posjetite na www.LMInfo.hr/comics i www.striporama.net


sadržaj

2.

RECENZIJA

Dalibor Novak


Ne bas toliko cesto koliko bi ja a i mnogi drugi voleli, pojavi se neki strip koji zavredjuje vise od tri sekunde vase paznje. Koliko god nevjerojatno zvucalo, ponekad se pojavi strip kojeg bi pozeljeli da procitate i vise od jednog puta, mozda cak i svakodnevno. S druge strane cesto se taj strip potpuno ignorise od strane tzv. stripske javnosti. Vjerovatno stalni saradnici i recezenti imaju toliko posla pisuci o svim onim drugim silnim izdanjima tako da se jednostavno ne moze sve stici i sve predstaviti, jel da? Zato pojedinci moraju da sednu za kompjuter i da se iskupe na ovakav nacin.

Elem, strip koji je u pitanju je mozda i bio pretstavljen u strip vestima, a svakako nije nepoznat "strip javnosti", ali posto sam obecao, preuzeo sam na sebe tu u sustini prijatnu obavezu da sad kao malo ja vas uputim u tu, kako bi se reklo, problematiku, jelte. Dakle, posto se nikad ranije nisam zamarao sa pisanjem recenzija, cini mi se da bi bilo pomalo neozbiljno samo reci, strip je super, obavezno ga kupite, posto ce meni ici 5% od svakog prodatog primjerka*, zar ne? Zato moram napisati i nesto vise. Paaaa... strip je lepo nacrtan i lepo napisan, jel vam to dovoljno? Nije, a? Hmmmm, bas neka teska publika... Cekaj da se sjetim jedne od onih komplikovanijih fraza koji neki stavljaju u svoje recenzije da izgledaju ozbiljnije. Evo da probamo ovako, vestina sa kojom crtac uspijeva da pretoci na papir sve zamisli pisca, naprosto ostavlja bez daha makar koliko i sama sposobnost scenariste da na jednostavan, neposredan i zabavan nacin a pritom ne vredjajuci niciju inteligenciju, isprica price bliske i mladjim i starijim narastajima. Koja je najveca vrijednost ovog stripa? Ko zna. Ja sigurno nemam pojma sta je za vas dobro u nekom stripu. Ovaj strip je za mene poput vremenske masine, vraca me u vrijeme kada sam kao klinac citao Spiroua, Djoku Kraku a najvise me potsjetio na nikad zaboravljene i legendarne Zlatne godine Mikija Mausa i Kad je Miki bio mlad. Najveca mana, a ujedno i jedina mana ovog stripa je (pored manjkavog izlazenja) njegova duzina. Odnosno, kracina, ako tako moze da se kaze. Ne? Nema veze. Fino je to sto imamo vise kracih epizoda, a svi znamo da je teze napisati kratku a dobru pricu, ali moja dusa vapi za onim starim osjecanjem kad se nocu ususkate pod deku a vani je hladno i fijuce vjetar, upalite lampu, pustite Ultravox, skuvate caj i otvorite deeebeli strip (v. Zlatne godine) i uzivate dobrih par sati... Taj osjecaj je poznat vecini nas a neki su smislili i naziv kozinuk koji bi ga opisao. Kad sam tako nesto zadnji put dozivio? Sa stripom, pojma neam. Bio sam na dobrom putu sa ovim, ali ta kracina me saplitala, taman uhvatim zalet, udubim se u pricu i pocnem da dostizem kozinuk kad, cap! Kraj epizode. Ima li mrskijih rijeci u svijetu stripa? Think not, doctor Jones.

Posto sam odavno shvatio da su sve price ispricane, a pomalo sam se umorio uzivanja u novim nacinima pripovjedanja, ostalo mi je da tragam za onim odjecima trenutaka moje mladosti kada je strip imao tu moc da me ponese na put izvan sobe, ulice, grada, drzave, planete, vremena... Koliko god to zvucalo detinjasto i nostalgicno, ovaj strip ima delic te moci, a to je osobina vredna svacije paznje. (samo da nisu toliko jebeno kratke te epizode)

E da, umalo zaboravih! Radi se o stripu MISTER MACAK, kojeg su zajednickim naporima izrodili Robert "Bob" Solanovic - crtez, Tihomir "Tico" Tikulin - scenario i Darko "Macan" Macan - scenario. Ja ga ne prodajem, ali za odgovarajucu cijenu... sve cemo se dogovoriti!


----------
*za svaki slucaj, ko nije shvatio, ovo je bilo zezanje, na zalost


sadržaj

3.

POVRATAK ZLOG UBICE KORNJAČA

Ilija Bakić


STRIP

POVRATAK ZLOG UBICE KORNJAČA

Aleksandar Botić "Nidža"; izdavač: SBMF, Subotica 2002.g.

Omiljena tema alternativnog stripa jesu parodije na svakojake šablone konfekcijsko-sindikalnog stripa, počev od krimića ili vesterna do super heroja. Iskošeni pogled na pomenute obrasce otkriva njihovu naivnost/besmislenost i dozvoljava autoru da se, već prema svojoj volji, samo veselo poigrava temama, kreira krajnje bizarne priče, odnosno krene u dublju žanrovsku analizu. Jedan od tih netipičnih karikiranih likova je i Nikola Savić, običan činovnik, ljubitelj ploča grupe "Disciplina kičme", koji svake noći postaje Nidža, kostimirani ubica nedužnih malih kornjača. U stvari za pojavu svoje zle strane Nikola uopšte nije kriv; naime, čuvar ZOO vrta je, zbog udarca lopte, prosuo nekoliko kapi vitaminskog leka za kornjače u Nikolinu čašu koka-kole a reakcija je bila da je on, nakon kolutanja očima, prvoj kornjači koja je naišla otkinuo glavu a potom pobegao. Otada traje njegov pohod protiv simpatičnih životinja i borba čuvara ZOO vrta i pravde da mu stanu na put. Tokom nje će Nikola "lažirati" sopstvenu smrt, leteti noćnim nebom, otimati neprijatelje i bacati ih u kazane sa hemikalijama a kada testerom nameri da odseče glavu retkoj vrsti kornjače u tome će ga sprečiti novi super junak Kapetan crveni, u crvenom kostimu sa žutom petokrakon na grudima i srpom i čekićem kao oružjem!

Nidžine avanture izlazile se od maja 1992.g. do decembra 1993.g. a sada su, povodom 10-togodišnjice, reprintovane u jednoj svesci uz dodatak table na kojoj se sabiru sudbine glavnih likova (surovi koljač Nidža, posle tri godine u zatvoru i dve u ludnici uživa u penziji i odšteti koju mu plaća ZOO vrt) a potom na scenu stupa g-din Budalić (koji je onomad šutnuo fatalnu loptu od koje je sve počelo), inače tekući Botićev antiheroj. Tako je simbolično izvršena smena junaka i načinjen korak u novu deceniju. Ova poslednja tabla veza je i sa sadašnjim autorevim grafizmom koji se od andergraund karikaturalizma razvio u rafinirano reducirani, stilizovani crtež. Rezultat je to upornog rada kao i školovanja - Aleksandar Botić Bota 1996.g. diplomirao na odseku za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Iako redovno samostalno i kolektivno izlaže Bota i njegov alter ego scenarista Zagorov Druz ostaju verni stripu, povremeno izdaju fanzin SBMF i sarađuju sa autorima istomišljenicima. Naravno, protekle godine stvaranja i sazrevanja donele su i želju za iskušavanjima granica strip medija tako da je Bota objavio i nekoliko svezaka u kojima su strip i savremena grafika izuzetno atraktivno spojeni, potvrđujući da je pred nama autor izuzetnog talenta.


Objavljeno: Dnevnik - Strip dodatak #4, Novi Sad, 30.10.2002.godine


sadržaj

4.

THE BALLAD OF HALO JONES

Tatjana Jambrišak



THE BALLAD OF HALO JONES
Alan Moore

Ako nikada niste pročitali niti jedan strip, ovo je knjiga za vas.

Knjiga kažem, jer to jest strip, ali je i roman, crtani roman iliti graphic novel, i idealno djelo za početak čitanja "ozbiljnih", tzv. "mature readers", stripova. Nakon što pročitate Halo Jones od Alana Moorea i Iana Gibsona, uvijek ćete znati što valja, a što baš i ne. Jer, ova priča, sastavljena od tri dijela ili poglavlja koje povezuje isti, glavni lik, je po mom sudu, najbolje što je ikada objavljeno u stripu.

Toliko o objektivnosti ovog prikaza.

"Balada" je prvi put objavljena ranih osamdesetih u britanskoj reviji "2000 AD" u trideset i sedam petostraničnih epizoda, kasnije sabrana u tri sveska, da bi se kasnije, kako to biva s dobrim stripovima, pojavilo i izdanje u jednoj knjizi. Naravno, priča je čvrsti SF, svemirska opera u pravom smislu, koja počinje na Zemlji, zapliće se na svemirskom brodu i raspliće u dubokom svemiru.

Naslovni je lik Halo Jones (s malim kružićem nad a, pa sad vi znajte kako se to čita!), nezaposlena, čini se praznoglava, tinejdžerka koja živi u komuni s još tri djevojke, od kojih jedna ima dovoljno novaca za sve, pa i za vlastitog kibernetičkog psa-čuvara. Stan se nalazi u metalnom obruču na pučini veličine i sa sadržajima povećeg grada, uključujući i pristanište za svemirske brodove na površini oceana u središtu obruča. Cijela se golema, nekoliko katova visoka konstrukcija, dva puta dnevno rastvara da propusti plimni val, što određuje i vremenski ograničava sve aktivnosti na obruču. Priča tako počinje banalnim odlaskom u kupovinu na drugi kraj obruča, planiranjem rasporeda i trkom kroz prenapučeni plutajući grad. A gomilu čine raznovrsni likovi i problematične grupacije i kultovi kakve možete očekivati od kiberpankerske, anarhične budućnosti. Od pankera, uličnih kompozitora do Different Drummera koji svoj neprekinuti zatupljujući ritam primaju ravno iz prijemnika ugrađenih u mozak. Broj ljudi na ulicama i trgovima sve je veći jer u sredinu obruča upravo slijeće elegantna svemirska krstarica Clara Pandy i njen misteriozni vlasnik i najbogatiji čovjek svemira Lux Roth Chop. Halo, njezina prijateljica Rodice i kiber-džukac Toby s mukom se probijaju kroz obruč, trčeći prečicama, braneći se zen granatama, koje protivnika bacaju u nirvanu, a jedan dio puta prelaze, usprkos agorafobiji i uz malu pomoć zen naoružanja, i po vanjskoj oplati grada na vodi. Ipak, uspješno obave kupovinu i, naravno, zakasne na prijevoz natrag u svoj dio obruča. Sve ostalo popunit ćete sami kad pročitate knjigu.

Drugi se dio odvija na svemirskom brodu i uključuje priču o Halo, ali i briljantne epizodne likove, kao npr. Glyph, biće koje je toliko puta mijenjalo spol da je izgubilo i vlastiti identitet pa ga više nitko ne primjećuje, dupinku navigatoricu i misteriozne štakore, kojih inače ima na svakom brodu, pa tako i na najluksuznijem krstašu u svemiru. Halo je drukčija, odraslija, odlučnija, no još uvijek zadržava naivnost i radoznalost djeteta koje po prvi put odlazi od kuće na neizvjesno, ali neizbježno putovanje kroz život.

Treći je dio, da izbjegnemo sve spojlere, recimo samo boot camp u dubokom svemiru. Halo je unovačena u žensku jedinicu, sprema se za rat koji bijesni na nekoliko mjesta u galaksiji. Tu upoznaje živopisne likove militarističkog miljea, a ponajprije samu sebe. Likovi su istovremeno i komični i strašni; jedni oko vrata nose ogrlice od ljudskih ušiju, drugi pak implantirane kljove i žive zmije provučene kroz naušnice. Halo sreće opasnost i smrt i, naravno, ljubav. Meni najdraži svijet na kojem se nađu, onako potpuno alanmorovski (da, da, čita se mor a ne mur, bar tako kaže Gaiman ili gejman, za neupućene), je Moab, gdje je gravitacija toliko jaka, da se i samo vrijeme usporava i razvlači, tako da par minuta provedenih u bitci, znači nekoliko mjeseci realnog vremena. O opasnostima probijenog gravitacijskog odijela, koje izgleda kao predimenzionirani čelični balon sa servo-motorima za kretanje, da i ne govorim. Halo ovdje više uopće ne naliči djevojci s početka priče. Ona je sad žena, ratnica spremna na sve, a istovremeno je poražena i depresivna bez nade i vjere u smisao života. Stigla je na kraj puta koji je započeo običnim šopingom.

Ipak, Alan Moore ne bi bio najbolji strip scenarist na svijetu kad iz rukava ne bi izvukao još pokojeg keca, mislim, zeca. Ali, to ćete, opet, pročitati sami.

"Balada o Halo Jones" jedna je od najljudskijih SF priča koju sam pročitala. Sve poslije toga mjerila sam prema njoj i malo je djela doseglo tu razinu. Ali, nije mi žao. Mislim da "Balada" svakako pripada obaveznoj lektiri, posebno za aspirirajuće pisce, i ne samo stripova. Jer, slike ostaju dugo u pamćenju a Mooreova vještina pripovijedanje i razvoj likova (posebno ženskih - toga nikad dovoljno!) svijetli visoko među najsjajnijim zvijezdama.


sadržaj

5.

PANĆOF STRIPNOVOSTI No 1.

Lazović Mirko
Stripclub@cg.yu



Evo napokon od prije dvije nedelje sa posljednje sjednice udruženja Strip Klub & Škola Stripa: "Andrija Maurović" Kotor smo napokon odredili naziv naše nove rubrike za "Strip Vesti" Zlatka Milenkovića koja će nositi naziv: "Panćof Stripnovosti" i biti će prosljeđivana Strip Vestima mjesečno i u zavisnosi od aktivnosti udruženja: Strip Klub & Škola Stripa: "Andrija Maurović" Kotor, ovo je prvi broj "Panćof Stripnovosti", a svaki naredni broj teksta sadržaće interesantne rubrike iz svijeta devete i sedme umjenosti koje su u posljednih godinu ipo dana zaživjele u Kotoru zahvaljujući grupi optimista i velikih zaljubljenika u ove dvije grane u Umjetnosti.

Rubrika "Panćof Stripnovosti" će sadržati nekoliko poglavlja sa interesantnim tekstovima iz Svijeta Stripa, pa da nebismo mnogo dužili sa ovom uvodnom riječi počećemo ovu rubriku u dobroj tradiciji Stripa:



Poglavlje 1 STRIPOTEKA i kod nas !....

Novi broj revije svetskih Stripova "Stripoteka" pojavio se i u Kotoru. Vrijedi podsjetiti da od Strip izdanja posljednih godina navedenim u Stripoteci kao "Gvozdeno Doba" na ovim našim Crnogorskim prostorima gotovo da se nije moglo ništa naći pa čak ni kaiševi stripa koji su izlazili u nekim dnevnim "Ratnonastrojenim izdanjima" . No sve u svemu Stripoteka i dalje baštini svoju tradiciju i veoma je bilo pozitivno iznenađujuće to što se ovaj Magazin pojavio već kod nas i prije nove godine.

Stripoteka nas i dalje ispunjava svojom originalnošću i veoma ozbiljnom sag- Ledavanju na domaću i inostranu Strip scenu od inostrane vrijedi pomenuti Strip: "Kran" koji podsjeća na Manganojapanske animirane proizvode preli- vene sa surovošću koju nose Strip table Franka Millera, ali je ta surovost u ovom Stripu ispeglana u komičnoj varijanti tako da ovaj Strip mogu da gutaju i oni najmlađi.

Od domaćih bih naveo rubriku sa Covera Stripoteke na kojoj je u kratim crtama promovisan novi Strip Album: Branislava Kerca - Cat Claw: "Ratsody In Blue". Budući da odnedavno zahvaljujući "vrijednim momcima" iz Beograda ovaj Strip album format posjedujemo i u svojoj kući a inače svi dobro znamo da se izlazak novih ili "starih" tabli Ket Klou kod nas veoma odužio, postoje i neke glasine da ćemo uskoro moći naći i stare epizode ove Banetove Superher- oine u Album formatu, kada će biti to "uskoro!" ostaje da se vidi.

No vrijedi napomenuti i to da su "Dječije Novine" iz Gornjeg Milanovca svoje- vremeno veoma uspješno u svom magazinu "EKS Almanah" izdavali i promovisali Banetovu Heroinu, no ako bi ušli malo dublje u analizu onoga što je Bane uradio proteklih godina možemo reći da je uradio dosta, ali kao i svaki Strip Autor imao je svojih propusta i mana. Ovo nisu nikakve kritike upućene na Banetov račun već samo sagledavanje i komentarisanje malog propusta koji je napravio u epizodama svoje Heroine od broja 16 pa do broja 18 serijala Cat Claw.

A radi se o istoimenim epizodama objavljivanim osamdesetih godina u Eks Almanahu epizode: "Catmare on the oak street" , "Mačkenbal" , eh da "Mačkenbal" možda jedna od najslabije urađenih Ket Klou izdanja no nadamo se da nam Bane neće zamjeriti zbog ovoga. Jednostavno u narednih nekoliko epizoda je Bane bio i zasićen svojom Heroinom tako da su neki likovi u kasnijim nastavcima ili iščezli Ili kao da ih nikada nije ni bilo.

Ratsody in Blue je serijal sa Pacovomutantskim likovima koji uleću u epizode od svakuda no iako za neke ovo predstavlja svježe banetovo djelo za one koji to ne znaju neke od strip tabli ovog novog serijala Cat Claw su objavljivane i u Strip Izdanju: "Boomerang". Bilo kako bilo raduje nas svako novo ili staro Banetovo djelo do kojeg možemo da dođemo!.


Poglavlje 2 Sibin Slavković najvrijedniji Stripautor i Urednik u Stripu kod nas!

Ovo poglavlje posvećujemo Sibinu Slavkoviću kojeg smatramo za naj , naj , naj !....

I da ne idemo dalje.

Od preko Tarzana pa Stripoteke pa tuširanja pa...

Kada bismo nabrajali ko zna dokle bismo stigli. Inače dugujemo veliko poštovanje prema Sibinu Slavkoviću jer ga smatramo za čovjeka koji ima najozbiljniji pristup prema Stripu. Njegova linija je prepoznatljiva a veoma malo bi se u njegovim Strip radovima moglo vidjeti "Pravljenje cirkusa" od strip priča i dešavnja.

Nadamo se da ćemo ako ništa motivisati i njega da objavi nešto novo jer poodavno Od novih njegovih radova nismo vidjeli ništa, ostaje da se vidi!

"A Big Respect To Sibin Slavković" ....Strip Klub A.M. Kotor


Poglavlje 3 "Panćof" Šta li je to?

Strip Fanzin ili Strip izdanje (kako hoćete! ) Strip Kluba:"Andrija Maurović" Kotor nosi naziv: "Panćof", za one koji to ne znaju "Panćof" je riječ Italijanskog porijekla a u lokalnom žargonu označava čovjeka boema koji ide ulicom ne trezneći se, žaleći za svojim protraćenim životom, ostale naznake za "Panćof" su takođe i stare odbačene stvari itd...

Izdanje Strip Kluba: A.M. Kotor je došlo do svog inpozantnog 11 broja što inače Nije slučaj sa Strip Fanzinima koji se uvjek prave na neko određeno vrijeme, koliko će ovo trajati ostaje da se vidi!

No podsjećana radi prvi broj Strip Fanzina: "Panćof" izašao je već tako davne 2001 godine 09. mjeseca.

Uredništvo prvog broja Strip Fanzina "Panćof" koji je napravio prekretnicu u shvatanju Stripa i Devete Umjetnosti u Crnoj Gori do tada dosta zatvorenoj za neke oblike komercijalnih i modernih umjetnosti kao što je Strip itd.... su činjeli: Rade Grdinić, Zvonimir Petović, Miloš Vujačić, Ilija Vučković, Dejan Vujačić i Simon Vučković.

Do sada Strip Klub "A.M." Kotor je objavio: "Panćof b.r.1", "Panćof Jubilarni b.r.2", "Panćof 1 Re-issue", "Panćof 2 Re-issue", "Panćof 3 Tematski posvećen Novinskom Stripu: Simona Vučkovića", "Panćof 2 A2", "Panćof 6-7", "Panćof 8" Karampana Podlistak , Multimedijalni Album: "Deveta Umjetnost iz Kotora", "Cyber Panćof". Svi oni koji žele da dođu do nekog o naših starih izdanja mogu da nas kontaktiraju Putem E-Maila: Stripclub@cg.yu Napomena broj primjeraka jegraničen!


Poglavlje 4 Kotor Strip Party 2002: "The Underground Art Experience Volume 4"


U Kotoru gradu na Jadranu je u organizaciji Strip Kluba: "Andrija Maurović" Kotor i Udruženja za zaštitu životinja i životne Sredine Kotor održan prvi Festival Stripa u ovom Gradu, od 26 do 28 Jula.

Sama organizacija ovog Festivala je bila na vrijeme napravljena ali je kočenje pravila dozvola i mjesto održavanja ove manifestacije od strane Opštine. Tako da je tih večeri Kotor imao dva Festivala jedan Mode i jedan Stripa. Učesnici Festivala su bili: Rade Grdinić, Zvomir Peti , --- 0d gostiju bih naveli Sašu Mihajlovića koji je objavio svoj album "Popošak i Cveće".

No svi su se pitali zašto volume četri, pa zbog toga što je to bila četvrta izložba na nivou kluba. Sve u svemi Kotor je postao grad Andrile Maurovica u pravom smislu te riječi


sadržaj

6.

JUŽNJAČKA UTEHA No 93.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



SAFE AREA STRIP VESTI PART TWO:
OH, HAPPY DAY!

Gledam ovu gomilu pisama iz proslih Strip Vesti, i ne nervira me ljudska zloba, glupost, neobavestenost, nasumicni napadi, napibirceni stavovi i nesuvislo mumlanje, o ne… Vesele me. Vesele me cinjenice koje sad vec prosto bodu oci.

Veseli me sto se tacnom pokazala ona nasa narodna, da “Ne pada sneg da pokrije breg, vec da svaka zver pokaze svoj trag”. Gospodo moja draga, pokazali ste svoje tragove, krenuli da vristite i arlaucete i pljujete i penite i loptate se blatom. Pale su maske, osetili ste se prozvanim i pozvanim. Ujedinili ste se pod istim stegom, iako se svako zalio i protestvovao iz svojih razloga, osetili ste da morate da odgovorite na atake na vasa izdanja, vas ukus ili vas pogled na svet. Mislili ste da ste sigurni, uljuljkani dosadasnjim frapantnim nedostatkom negativnih kritika, da vam u ovim ucmalim Strip Vestima nikada niko nece sasuti istinu u oci. Imam vesti za vas (ne na vasu zalost Strip Vesti u kojima se ne moze ni pod razno desiti da vas neko uzme na zub, zasluzeno ili ne vreme ce pokazati): Prevarili ste se! Trebalo je ranije da padne sneg, ovaj zverinjak dugo ceka da bude otkriven...

Veseli me to sto sada svako nalazi manu Strip Pressingu, ama bas svako. Na stranu to sto je Dejan tu tek kourednik i nema svojih stripova unutra, na stranu to sto niko od novopecenih, vrlih kriticara nije nikakve lose kritike iznosio ranije, iako je od izlaska proslog broja proslo vec osam, devet meseci, veseli me to sto su ga svi procitali, ako ne kupili – posto se vec pozivaju (iako sasvim pogresno) na njega. Veseli me sto se konacno pojavljuju lose kritike, makar to bilo iz najbanalnijih mogucih razloga i iz najnizih mogucih pobuda, makar to bilo protiv casopisa koji ja uredjujem.

Veseli me to sto svi citate Juznjacku Utehu, mada ne razumem vas poriv da se iz nedelje u nedelju vracate Dejanovim tekstovima ako vas iritiraju.

Veseli me, na neki cudan, mazohistican nacin, to sto me je Dejan prozivao ne jednom, ne dvaput vec triput u svojim tekstovima. Da, ja sam jedan od onih koji ce u javnosti nesto precutati ili iscediti nesto sto u katastrofi valja, jedan od onih koji ce vam privatno, u poverenju (ako u vas treba da uopste imam poverenja, u sta sam, izgleda, s pravom sumnjao) reci svoje pravo, cesto sasvim nelaskavo misljenje. Cesto nisam bio kritican kad je trebalo, i svaki put sam se zdrao kad sam nesto precutao. Rekao sam to vec par puta, ponovicu to opet: pravu strip kritiku na ovim prostorima moze dati samo neko ko nije strip autor. Dejan to nije, ali ocigledno da ni to nije dovoljno da izbegne nonsense i nebuloze tipa “nacrtaj ti to pa ga kritikuj”, “nek ti se casopis proda koliko sesti tiraz njegovog serijala” ili “javi se kad ti se stampani casopis objavi u onoliko brojeva koliko i moj e-mail casopis”. Sta bi tek bilo da je crtac ili ne daj Boze scenarista, ne smem ni da pomislim. Veseli me sto me je neko grubo, u javnosti, podsetio na nacela koja sam sebi nekada davno, kad sam tek pocinjao da pisem, postavio.

Veseli me kolicina zlobe i zuci izlivena na ovim stranicama – plasticno pokazuje da smo svi iz sveta stripa normalan svet, skloni svim manama kojima je sklon i sav ostali narod. Gledaj Lazare ovaj vasar tastine, ko zna kad ces sledeci put tako nesto videti (zbog cenzure, dakako, ne zbog manjka zlobe i sujete).

Veseli me sto je Zlatko konacno dosao do tog stadijuma da je jasno rekao da ce u budusnosti cenzurisati Strip Vesti, i da priprema neslucene informativne sankcije. Veseli me sto je Bojan Djukic bio u pravu kad mi je jos davno pricao da ce o toga doci, veseli me cinjenica da smo stvari bar izveli na cistinu. Tako! Nek se zna, Strip Vesti se ubuduce cenzurisu, ono sto cete citati u njim je ono sto je proslo « Zlatkov pogled », mozete samo da pretpostavljate sta je sve sakriveno od vas, i iz kojih sve neophodnih razloga i visih ciljeva.

Veseli me sto je Zlatko ostao dosledan svojim oprecnim i medjusobno iskljucivim izjavama (« jos jedan broj za politicke izjave » i « ipak je prosli broj bio zadni broj za politiku u Strip Vestima »), sa kojima je u potpunom skladu novo menjanje misljenja u hodu « necu cenzurisati tekstove » nasuprot «ne, ne, ipak cu cenzurisati tekstove, na zahtev bojazljivih citalaca».

Veseli me poveca gomila pisama podrske afirmisanih strip autora (velika imena, gospodo!) u mom Inbox-u, sto stigla direktno meni (kao vlasniku Juznjacke Utehe), sto forwadovanih od strane Dejana. Drago mi je da ste podrzali Dejana, momci, iako vam i nije neki stos sto ste to uradili tajno! Hvala Darku Macanu, u Dejanovo ime, na tome sto je umeo da procita ono sto pise i da ne ucitava u tekst ono cega tamo nema.

Veseli me Dejane, sto si se pokazao dorastao zadatku kad sam te zamolio da iz ciste nuzde preuzmes kolumnu, raduje me sto si se uopste odvazio na ovakav jedan korak (nije ti nesto trebalo u zivotu, nisi dobio ni kinte iako sve svoje novinske tekstove po pravilu vec davno naplacujes). Stotine novinarskih te kriticarskih tekstova pisanih, objavljenih i honorarisanih diljem ovde dicne zemlje, i knjizevne nagrade koje si dobio su mi u startu bile dovoljne da ti prepustim palicu, siguran da je u pravim rukama, i nisam se prevario. Veseli me to sto iako imam dosta primedbi na tvoje tekstove ima sasvim dovoljno neartikulisanog pljuvanja po tebi da mogu komotno da ih zaboravim u ovom tekstu.

Veseli me sto je ovo konacan dokaz da je reci svoje misljenje u ovom e-mail magazinu (ali ne samo u njemu) neoprostiv greh. Po mom misljenju, veci je greh kulturno lagati i pretvarati se da se nesto nije videlo sve u cilju ocuvanja nekim visih, izmastanih ideala nego posteno ali grubo reci sta se ima, pa kud puklo da puklo. Dok ne stojim iza nekih Dejanovih misljenja i izjava (izmedju ostalog, onde gde nacionalizam prelazi u sovinizam), uvek cu da stanem iza coveka koji je hrabro i iskreno progovorio o stvarima o kojima drugi radije ne bi, ne zato sto tako ne misle nego zato sto ne bi da se nekom zameraju. Uvek cu da stanem iza coveka koji govori svoje iskreno misljenje, onako kako bi vam ga rekao licem u lice, da se kojim slucajem sretnete po prvi put na ulici i kurtoazno (bez sumnje ocekujuci da cujete koju lepu rec o svome delu) pitate za utiske. Iskrenost gospodo, a ne politicka korektnost (ili vi tu ne vidite razliku ?) je ono sto tekstu daje dusu, iskrenost je ono sto ce kod mene uvek imati bolju prodju.

Veseli, najzad, me to sto sa nekima od vas necu vise pricati u okviru Strip Vesti, a veseli me i cinjenica da me ti isti vise nece citati. Svi smo na dobitku.


sadržaj

7.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (153)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr



KRPENI MAJMUN

U pola stoljeća izdavanja stripova Zagrebački je Vjesnik bezbrižno profućkao svaku šansu da ga stripoljupci zapamte po dobru. Uvijek se prema "romanima i stripovima" odnosio maćehinski te ni sa svoja dva glavna hita - Plavim vjesnikom i Alanom Fordom - nije zapravo znao što bi, upropastivši prvoga hirovitim komitetskim zapovijedima, a drugoga puštajući da sam stvori publiku kako bi ga onda, bez žaljenja, prepustio u godinama privatizacije.

Zadnji od Vjesnikovih pokušaja da izdaje strip (valjda se neki od direktora sjetio kako se u njegovoj mladosti "strip odlično prodavao", a Vjesniku bi ovih dana dobro došlo išta što se prodaje), zvao se Bum! i na kioscima je trepnuo i nestao u tri mjeseca i s pet brojeva. Kao takav, Bum! je bio sasvim spreman za ropotarnicu Vjesnikovih zbrda-zdola koncipiranih pokušaja iz zadnje tri dekade, ali se na čudan način iskupio u svojim posthumnim trzajima: najprije je, kad to više nitko nije očekivao, objavio šesti broj u kojem je završio sve započete stripove, a onda i Bum!-stripolino s Krpenim majmunom Tonya Millionairea.

Krpeni majmun strip je ujedno jednostavan i složen. Jednostavan, jer je riječ o pustolovinama dviju igračaka, krpenog majmuna i vrane, koji neupućeno, ali s voljom lutaju svijetom ljudi; složen, jer svom autoru omogućuje da progovori o svim bitnim pitanjima dok naizgled govori o nečem sasvim drugom. Krpeni majmun je djeci pristupačan pesimizam koji se zabavlja na svoj račun. Krpeni majmun je odlično nacrtan. Krpeni majmun se nekim čudom uspio provući kroz letargiju i konzervativizam kako izvornog izdavača, tako i ovog domaćeg (Bum! je inače objavljiivao predvidljivu smjesu Grooa, SAF-ovih filmskih predložaka i domaće stripovane literarne baštine) i dospjeti na naše kioske gdje će ga nespremna publika najvjerojatnije ignorirati.

A ne bi trebala. Krpeni majmun je, uz sve, i strip kojeg mogu čitati i voljeti i oni koji strip nikad nisu čitali, nekmoli oni koji su ga nekad voljeli. On je potentan virus kojega bi svaki stripofil trebao u zalisi imati nekoliko komada i gurati ih u ruke potencijalnih konvertita. Košta, konačno, samo osam kuna i bilo bi šteta pustiti da jedan Vjesnikov hrabar pokušaj premine neopaženo.


***
Akcija "Dobro je!" traje još ovaj tjedan pa još, dakle, možete zaraditi besplatan Endemov jubilarni broj (pošaljite mi adresu) i katalog CRŠ-a 2002 (napišite mi koji redak o tome što je dobro u stripu). Ne znam, doduše, što ću s onima koji mi jave da je dobro to što postoji akcija "Dobro je!", koji bi, lukavci mali, zaslužili katalog time što će ga dobiti...:)

Nisam, također, znao što da radim s pismima u kojima se po dobru spominje nešto što sam i sâm radio, ali sam onda zaključio da nema potrebe da samo Zlatko i ja budemo samozatajni ...:) I zato, evo nekoliko pisama onih koji su svoj katalog pošteno odradili, a vi se slobodno naljutite što me u nekima ima. Najprije Romeo Sorić iz Zadra, s virtualnom preporukom:
"Što me razveselilo?
Pa recimo www.stripovi.com. Stranice se često ažuriraju. Forum je vrlo aktivan, za razliku od hr.rec.stripovi.
Zatim Crtani romani šou. Dosta dogadjaja, ugledni gosti (Z. Janjetov, D. Macan). Žao mi je što nisam bio, nadam se da ću to ispraviti dogodine.
Strip izdavaštvo se budi, itd.
Rock je (na žalost) mrtav, strip još ne."


Zatim Vojislav Stojnić iz Šapca, s pragmatičnijim preokupacijama:
"Pošto mi već šalješ ENDEM, mogao bi, o istom trošku, da mi pošalješ i KATALOG, s obzirom da imam i predhodni!
A ako baš insistiraš da se taj KATALOG 'odradi', dobro.
Pretpostavljam da si upućen u ovu našu situaciju, jer si već dugo na razne načine ovde prisutan, i znaš da bi tek mi trebali da kukamo, ali ja to odavno ne želim da činim (s tim što moj odgovor na to pitanje nije 'Dobro je!' već 'Nije loše!'), a želim i taj KATALOG!
- Eto, imamo naš MARKETPRINT i njihovu albumsku produkciju (možda se može reći, opet imajući u vidu 'ovu situaciju', hiper-produkciju, jer smo i mi, baš kao i Amerikanci, u problemu da držimo korak). Ali, DOBRO JE, muka mi je od ovdašnjih traljavih pirata.
- AKIRA (opet MARKETPRINT)! Svojevremeno (davno!) sam stigao do broja 26 MARVEL-ovog izdanja, i tada je puklo. Ali, DOBRO JE, za dve-tri godine ću ga konačno kompletirati.
- I na kraju, kreditne kartice. Vraćaju se. DOBRO JE, uskoro cu moći (za početak) ponovo da skidam BORDERLINE u prvoj nedelji (u srećna vremena, pre 'velikog praska', sa mojom VISA karticom sam pravio MILE HIGH-u i po *** USD mesečno-ovo nije kukanje vec samo lepo sećanje)!
La Bete ... neću da pominjem, da ne bude da ti 'ladim!"


Te, naposlijetku, Jurica Palijan s vrlo osobnim razlozima (iako ne tako osobnim kao onaj čitatelj koji je upoznao djevojku prodajući joj Stripburger - pa kako može Dule govoriti da je Stripburger ništa! ...:)):
"Prije dva tjedna sam, kupujući duhan na kiosku najbližem mom fakultetu, na pultu vidio kutiju s kompletima od po tri stripa što su se prodavali po sniženim cijenama jer se nisu rasprodali kada je trebalo (eh). Nadao sam se da ću, među njima, naći stare brojeve nove, Strip-agentove Future, kako bih popunio kolekciju onima koji su mi, još uvijek, nedostajali. Future nije bilo, ali sam primijetio komplete Dylana Doga, stripa koji mi je ostao u lijepom sjećanju iz doba kada sam bio ovisnik o crtanim romanima, iz doba dok sam, još uvijek, išao u osnovnu školu. Kupio sam dva kompleta i, nakon trećeg stripa, dobio sam nadahnuće za pisanje scenarija, a možda i za crtanje, stripa čija bi se radnja, najvećim dijelom, odvijala u Zagrebu, a ostatkom u drugim dijelovima Hrvatske. Glavni lik, osim zanimanja, ne bi dijelio ništa sa Dylanom Dogom - na primjer, ne bi imao pomoćnika, ne bi imao gotovo nikakav interes za suprotni spol, izgledao bi drugačije i bio bi rafiniraniji, introvertniji i puno više sklon kontemplaciji. Strip bi bio ambicioznije zamišljen od Dylana Doga jer bi se trudio biti dubokoumna literatura, usredotočena na intimu likova, koju bi autor dosta temeljio na vlastitom životu i karakteru. Nažalost, spontano me ta ideja prestala interesirati, kao i sve bitnije ideje koje, u zadnje vrijeme, dobijem. No, iako cijela stvar nije urodila plodom, Dylan Dog i ta inspiracija su, na dan-dva, bili prvi što su, nakon dugo vremena, prekinuli moju stvaralačku krizu. Možda su vjesnici proljeća koje će uskoro doći u moj život i u moj mozak kojem nedostaje i insipiracije, i razuma, i snova, i želje za ičime. Vjerovat ću da jesu vjesnici proljeća. I zato, bez da mi se čini da lažem ili da imam jalovu nadu, mogu reći: Dobro je!"

I eto, razni smo pa nas razne stvari i vesele, ali dok je dobro ne može biti loše ... Ili tako nekako.

Iskoristite posljednju šansu za badava fanzine i kataloge, a ako se bojite svojih riječi u javnosti, to trebate samo napomenuti - ako sam odolio napasti da odam identitet Stripburger zavodnika, poslušat ću i vašu želju za tajnošću.


sadržaj

8.

MOJ POGLED (40)

zmcomics



KO JE DOBIO PO NOSU?

Nakon tekstova Dejana Stojiljkovića došlo je, kao što znate, do svađe. Naravno, nije nam to prvi put.

Prvi put se dogodilo da je nešto ovako žestoko zavadilo andergraundere i mejnstimovce, u Strip vestima. Sasvim u pogrešnom smeru je krenula svađa, a najgore je što su pojedinci, ona pogođena strana, Dejana doživeli kao predstavnika druge strane. Kao predstavnika mejnstrima. Pogrešno, on je predstavnik jedne struke, novinarske, koji na svoj način pokušava da privuče pažnju i zaradi svoju koru hleba. Pogrešno je sa njim porediti plejadu sjajnih autora, nekih možda tek potencijalnih, koji su svoje radove objavili u Strip Pressingu ili Vilajetu. Nemojte njegove reči shvatiti kao reči onih sjajnih ljudi koji su godinama rame uz rame sa vama i ostalim autorima stripa pokušavali da održe strip na ovim našim prostorima. Oni su i dalje ostali dobri, oni su i dalje vaše kolege. Kao i ranije iz drugog tabora, ali ne sa isukanim mačevima, kao što vam se trenutno čini.

U svetu su se razlike između ta dva, uslovno rečeno, pravca drastično smanjile. Smešno bi, mada je standardno kod nas sve naopako, da ih mi ovde sada produbljujemo. Male su razlike između tiraža kao i načina komunikacije sa čitaocima, sve češće se prepliću načini stripovnog kazivanja. Jedni na druge utiču i čine ih boljim. Jedni se bore da postave nove standarde drugi da ih prilagode čitaocima.

Kramb prodaje milionske tiraže dok jadni Rosinski proda jedva 350 hiljada primeraka novog Torgala. Tiraži se danas postižu intenzivnim radom i upornošću a ne pripadnošću nekom pravcu.

Mnogo je loših stripova, kako na jednoj tako i na drugoj strani, uvek ih je bilo i biće ih. Ali da nema mulja ne bi ni biseri bili tako sjajni. Da nema početničkih radova ne bi bilo ni, onih koji dolaze sa iskustvom, vrhunskih dela.


sadržaj

9.

ŠTAMPA

štampa


Zoran Đukanović i Dušan Banjanin su "krivci" za ovde prisutne priloge...

NIN-ova lista najvažnijih dešavanja u protekloj godini

IZDVAJANJE

STRIP

Na listi smo, kao i ranijih godina, prednost dali domaćim autorima i stripovima.

Ponekad u formi časopisa, drugi put kataloga, treći monografije, a četvrti knjige ili albuma, projekat “Grafička zavera” predstavlja odlično izbalansirani antologijski presek najsvežijeg i najboljeg u srpskom aktuelnom stripu. Gotovo da ne postoji bitan savremeni autor koji nije zastupljen u 4 (br. 5 - 8) odlične (posebno je fascinantan peti broj!) ovogodišnje izdavačke jedinice.

I sami stripari su projekti za sebe. Na primer, Saša Rakezić (alias Aleksandar Zograf) već gotovo deceniju, širom sveta, naročito u krugovima alternativnog stripa, naš je najpoznatiji stripar. Svoje aktivnosti je zaokružio drugom knjigom na srpskom jeziku “Mesec i ognjeno srce” (“Srećna galerija”, SKC, Beograd). Zlatko Milenković je, ujedno ovih dana emitujući preko Interneta svoj 200. redovni broj nedeljnog elektronskog časopisa “Strip vesti”, prešao i na klasično izdavaštvo, pokazujući neverovatan tematski raspon: od ekstremnog eksperimenta sa inverznim stripskim petoknjižjem “Crna zver”, pa do klasičnog, gotovo konzervativnog avanturističkog stripa “Stormi i Ajsberg” čija koncepcija je uobličena po ustanovljenim standardima, još početkom osamdesetih.

“Sistem komiks” Zorana Moroa, Milana Rusalića i Igora Markovića, osnovan tek 2001. kao hrabri, po svim svetskim uzansama izdavač domaćeg stripa, ove sezone je, između dva odlična albuma (“Mrak” Bojana Rexića i “Bič božji” Alekse Gajića), publikovao izvanredno opremljenu zbirku jednog od najboljih inostranih serijalizovanih komičnih dela “Kalvin i Hobs”: “Blago je svuda” Bila Votersona.

“Ket Klou 8” Kerca je kod nas njegov drugi album iz ove serije. On se u njemu, opet izvanredno duhovito, superiorno poigrava sa konvencijama superherojskog i avanturističkog žanra.

Čarobni, prvi Čelanovićev album “Eudora”, kojim je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, pokazuje neverovatne crtačke mogućnosti ovog mladog autora. Delo je, ako izuzmemo scenario, vizuelno takođe prezentovano na najvišem svetskom nivou.

Čačanski časopis za kulturu “Gradac” je već treću svesku u poslednjoj deceniji posvetio stripu. Monografsko predstavljanje najznačajnijih inostranih stripara (do sada Žan Žiro Mebijus i Hugo Prat) nastavljeno je tematskom sveskom o Enkiju Bilalu.

Festivali stripa, prvi u izvanrednoj organizaciji Francuskog kulturnog centra (jun) i drugi pančevački (oktobar - novembar), na sjajan način su upotpunili stripske aktivnosti tokom 2002.

“Marketprint” je bez konkurencije naš vodeći specijalizovani izdavač prevedenog stripa. Osim 12 brojeva mesečnika “Stripoteka”, 4 sveske “Konana” i 8 “Akire” (prvog japanskog manga/stripa periodično publikovanog u Srbiji!), objavio je i više stripskih albuma od kojih se izdvaja Loazelov “Petar Pan” (epizoda “Oluja”) i “Ratnici sa Akbara”.

Posle skoro dve decenije, u prilici smo da, u vrlo dobrom i sa velikim razumevanjem stripa sačinjenom prevodu, konačno čitamo i kultnog “Mausa” Arta Špigelmana.

SLOBODAN IVKOV



1. “Grafička zavera” br. 5 - 8, “Samizdat B-92”, Beograd
2. ALEKSANDAR ZOGRAF, Pančevo
3. ZLATKO MILENKOVIĆ, Novi Sad
4. “System Comics”, Beograd
5. Branislav Kerac: “Cat Claw 8”, izdanje autora, Novi Sad
6. Tihomir Čelanović: “Eudora”, “MAH”, Beograd
7. “Enki Bilal”, časopis “Gradac” br. 141-142, Čačak
8. Festivali stripa, Beograd i Pančevo
9. “Marketprint”, Novi Sad
10. Art Špigelman: “Maus”, “Samizdat B-92”, Beograd







OD LEGENDE SAMO IME

IZDAVAČKI fenomen preobratio se u svoju suprotnost. Od znamenite legende “Dečjih novina” još postoji ime, odnosno robna marka u poslovnom smislu, zgrade i 246 zaposlenih - 52 meseca bez plate! Uz ime stečeno izdavačkim podvigom, ostaje seta na stvaranje decenijama prestižne kuće. “Dečje novine” su se, podsetimo, u sam vrh “Gutenbergove galaksije” vinule za kratko vreme, iz jednog sasvim običnog školskog lista!

NJihov istorijat seže do male literarne družine u tadašnjoj milanovačkoj OŠ “Tihomir Matijević”, koja 11. decembra 1956. pokreće đački list “Dečju politiku” koji za mesec dana izlazi u tiražu od 1.000 primeraka. Prvi broj - prve lovorike. Od narednog broja, list se zove “Dečje novine”. Tako je rođen fenomen, a iz njega izdavački gigant.

NJegovi osnivači - Srećko Jovanović, rodom Valjevac, i sada pokojni Aleksandar Lazarević, Kragujevčanin, posle postaju “suvereni” školskih, knjiških i uxbeničkih izdanja u SFRJ. Fenomen prelazi državne granice i osvaja spisateljske veličine, od autora bestselera do nobelovca. Likove Volta Diznija su u komunističke zemlje dovele upravo “Dečje novine”, posle i likove svetskih magnata Paninija i Merlina.

Mnoštvo novinskih izdanja za sve uzraste štampalo se u milionskim tiražima, knjige u barem 120 naslova godišnje. Kroz NIP je prošlo oko 15 hiljada dece saradnika i 3.500 odraslih. Godinama, Lazarević je direktor, a Jovanović glavni urednik svih izdanja. Sunovrat firme počinje sredinom devedesetih, kad ni jedan od njih više nije na tim mestima. Jer, izmicali su političkoj kontroli. U direktorskoj fotelji posle se ređaju: Miroslav Petrović, (posle direktorovanja ambasador SRJ u Angoli), Milica Leposavić, Dragan Marjanović, Milorad Petrović (direktor mesec i kusur, do ostavke) i sadašnji Branko Nikolić. Nekad ugledni NIP napuštaju stručni “kalibri”, a odavno kuburi sa računima za struju, telefon...

- “Dečje novine” su, tvrdim, mogle opstati kao ugledan izdavač! Počeli smo transformaciju početkom 90-ih, da bi se sačuvale osnovne vrednosti. Kad sam otišao iz firme, naslednici su imali druge koncepte čija se valjanost, nažalost, vidi – kaže za “Novosti” Srećko Jovanović.

U zenitu krize, pod mačem politike nad celokupnim izdavaštvom u Srbiji, sledi novi pokušaj transformacije. Vrednost NIP “Dečje novine” procenjuje agencija “BC EXCEL”.

“Opasnosti po NIP: mnogo konkurenata, suženje tržišta, preuzimanje kvalitetnih licenci od konkurencije. Prednosti: stečena robna marka i operativna znanja. Slabosti: nepostojanje preduzetništva, preuska specijalizacija, nemotivisanost i višak zaposlenih. Gotovinom, NIP pokriva svega četiri odsto obaveza, posluje sa gubicima. Nelikvidnost prema kreditorima vodi ga u stečaj”, piše u proceni te agencije. Posle te procene, NIP je pretvoreno u holding sastavljen od matične i 13 novoosnovanih preduzeća, čiji (su)vlasnici su njegovi bivši radnici. Taj status sada je predmet sporenja. Po direktoru Branku Nikoliću holding pravno uopšte ne postoji, dok ovih 13 firmi tvrde suprotno. Konačnu reč kazaće sud.

Postoje li šanse za oporavak NIP, pitamo Nikolića.

- Postoje. Imamo prestižnu robnu marku, ona pripada jedino radnicima koji su stvarali “Dečje novine”, prodaćemo je što skuplje. Imamo imovinu u nekretninama, rado bismo je na zakonit način prodali da otplatimo dugove, deblokiramo žiro račun i pokrenemo stare ili nove poslove, angažovanjem mladih, kreativnih saradnika. Nudimo šansu i stranom kapitalu u novčanom, ali i produkcijskom smislu. Preko raznih institucija pokušavamo ostvariti mnoge ideje, one su još poslovna tajna -–odgovara Nikolić.

Setom na osnivačko podvižništvo i gorčinom rečenih (bes)perspektiva, “Dečje novine” obeležavaju 47. rođendan.

(Jugo)nostalgija
UZ “Mirka i Slavka”, najtiražniji strip eks-Jugoslavije u izdanju “Dečjih novina” štampan i po 200 hiljada primeraka sedmično, odrasle su mnoge generacije. Sada, rukovodstvo NIP razmatra da štivo o dvojici malih Titovih partizana – obnovi!
- Sa suizdavačima bismo ponovo obnovili strip-likove iz ranijih vremena, pa i “Mirka i Slavka”. Ta nostalgičnost za jugoslovenstvom može ponovo biti unosna. To bi, verovatno, bili strip-albumi – potvrđuje Nikolić.

M. BOŠNJAK


Objavljeno: VECERNJE NOVOSTI, 06.01.2003. godine






Bioskopski rekordi 2002. godine

SONI I SPAJDERMEN BEZ KONKURENCIJE

Prosla 2002. godina bila je "zlatna" za Holivud, posto je prodato za 9 posto vise bioskopskih ulaznica nego ikad ranije. U SAD je prodato 1.57 milijardi karata, cime je oboren rekord iz 1998. godine, a zarada je impresivnih 9.37 milijardi dolara, sto je za 13 posto vise nego 2001. godine, koja je bila rekordna. Treba reci da je i cena ulaznica porasla za pet odsto, ali bez obzira na to, evidentno da je u bioskopima bilo vise gledalaca. Medjutim, i ako brojka od preko 1,5 milijardi prodatih ulaznica oznacava fantastican rezultat u poslednjih par decenija, ona i dalje ne moze da se meri sa brojem prodatih karata u SAD tokom 30-ih i 40-ih godina, pre nego sto je televizija postala glavni vid zabave.

Od filmskih studija najuspesniji je bio "Sony" koji je imao brojne hitove ("Spider-Man", "Black Hawk Down", "Panic Room", "Mr. Deeds", "Men in Black II", "XXX" i "Maid in Manhattan") sto mu je omogucilo da sa sestog mesta 2001. godine, dospe na vodece mesto, uz zaradu od 1.55 milijardi dolara, ili 17,3 posto trzista. "Disney" ("Lilo & Stitch", "Signs", "Sweet Home Alabama", "The Santa Clause 2") je drugi sa 1.18 milijardi dolara (13,1 posto), a kuca Mikija Mausa je tako uspela da, u poslednjih devet godina, po sedmi put predje cifru od milijardu dolara. "Warner Bros." je bio treci (1.05 milijardi ili 11,7 posto), a sampionu 2001. godine je sada pomogao Hari Poter da u poslednjem trenutku popravi svoj finansijski saldo. Slicna jestvar sa studijem "Twentieth Century Fox" (919. miliona dolara - 10,2 posto), koji dobroj zaradi moze da zahvali samo "Napadu klonova", Spilbergovom "Suvisnom izvestaju" i animiranom filmu "Ledeno doba". Potom slede "Universal" (865.4 - 9,6 posto) i "New Line" (841.6 - 9,4 posto) koji ce sigurno u konacnom obracunu popraviti plasman zahvaljujuci drugom delu "Gospodara prstenova". Od sedmog do desetog mesta su se plasirali "Paramount" (675.8 - 7,52 posto), "DreamWorks" (464.6 - 5,17posto) i "MGM" (360.4 - 4,01posto). Tokom 2002. godine, 22 filma je u Severnoj Americi zaradilo vise od 100 miliona dolara, cime je nadmasen rekord iz 2000. godine (20 ostvarenja).

V. T.


Recept za uspeh u recesiji

Iako SAD na podrucju ekonomije beleze recesiju, rezultati filmske industrije su se pokazali iznad ocekivanja - zabelezena je rekordna godina po zaradi na bioskopskim blagajnama. Kase filmskih studija su pune zahvaljujuci dobrom razmisljanju njihovih celnika koji su se okrenuli "sigurnoj dijeti" - nastavcima i delima sa likovima bliskim celoj porodici. Najgledaniji film u SAD je bio "Spajdermen", poznati superheroj iz stripa, sa Tobi Megvajerom koji je zaradio 405.7 miliona dolara i postavio novi rekord - 115 miliona zarade za prva tri dana prikazivanja. Serijali su takodje odlicno prosli: "Dve kule", drugi deo Dzeksonove trilogije o "Gospodaru prstenova", za samo dve nedelje je zaradio 200 miliona, "Napad klonova" - novi deo Lukasove sage iz sveta "Ratova zvezda" imao je 309. miliona, a "Hari Poter i dvorana tajni" 240 miliona dolara, pa filmski fanovi mogu ocekivati slicnu situaciju u bioskopima i sledece godine - novog "Matriksa", "Gospodara prstenova", "Terminatora", "Carlijeve andjele" i "X-Mena".

Naravno, svake godine ima i brojnih promasaja. Glavni "gubitnik" godine je svakako glumac Edi Marfi. On se nasao cak u tri filma koja su propali na blagajnama: "Showtime", "The Adventures of Pluto Nash" i "I Spy". Interesantan je i primer Madone. Njen film "Swept Away" je brzo "pociscen" iz bioskopa, a nije cak ni imao svoj debi u Velikoj Britaniji. Medju gubitnicima su jos "Diznijev" animirani film "Treasure Planet", kao i "Nemesis" - deseti deo u SF serijalu o "Zvezdanim stazama".



Top10 po zaradi u SAD

1. "Spider-Man" (406 miliona dolara);
2. "Star Wars: Episode II - Attack of the Clones" (310);
3. "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (240);
4. "Signs" (227);
5. "My Big Fat Greek Wedding" (218);
6. "Austin Powers in Goldmember" (213);
7. "The Lord of the Rings: The Two Towers" (200);
8. "Men in Black 2" (192);
9. "Ice Age" (176);
10. "Scooby-Doo" (153).


Objavljeno: DANAS, 03.01.2003. godine



sadržaj

10.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-FRANZ 1948-2003.
Belgijski autor stripa Franz (Drappier) je preminuo 7. januara ove godine. Kao jedan od najobjavljivanijih autora na ovim prostorima poznat je po stripovima kao što su Jugurta, Lester Kokni, Lutka od slonovače...
Franz je rođen 11. juna 1948.godine.
http://www.lombard.be/



-MARTI MISTERIJA CRTIĆ
Skinuto sa diskusije na www.stripovi.com:
-Marathon Animation, producenti crtića Marsupilami i Totally Spies će producirati 40 polusatnih epizoda crtića Martin Mystére za francuski kanal M6. U seriji će se kroz žestoku komediju i nevjerojatna paranormalna istraživanja pratiti avanture mlađe verzije Martina, Diane i njihovih prijatelja kako se suočavaju sa natprirodnim, ali i svakodnevnim pritiscima srednje škole i spriječavanju izbacivanja Martina iz škole. Budžet crtića je 11.2 milijuna Eura. http://www.sergiobonellieditore.it/news/1frameset_news.html
http://www.marathon.fr/



-ANGOULEM-NOMINACIJE

Prix za najbolji album

- 676 apparitions de Killofer, de Killofer – l’Association
- Le chat du rabbin T1 : la Bar-Mitsva, de Joann Sfar – Dargaud
- David Boring, de Clowes - Cornélius
- 5 est le numéro parfait, de Igort - Casterman
- McCay T2 : Les coeurs retournés, de Bramanti et Smolderen – Delcourt
- Jimmy Corrigan, de Chris Ware – Delcourt

Prix za najbolji crtež
- Vitesse moderne, de Blutch - Dupuis
- Le Dérisoire, de Supiot et Omond – Glénat
- Oscar et Monsieur O, d’Emmanuel Moynot - Glénat
- Manhattan Beach 1957, de Hermann et Yves H. – Le Lombard
- Dr Jekyll & Mr Hyde, de Mattotti et Kramsky - Casterman
- HellBoy : le ver conquérant, de Mignola – Delcourt

Prix za scenario
- Monster, de Naoki Urasawa, - Kana
- Max Fridman tome 4 : Rio de Sangre, de Vittorio Giardino - Glénat
- Torso, de Bendis et Andreyko - Semic
- Garduno, en temps de paix, de Squarzoni – Requins Marteaux
- Quartier lointain T1, de Taniguchi - Casterman
- Le Pouvoir des Innocents T5 : Sergent Logan, de Hirn et Brunschwig – Delcourt

Prix za dijalog
- Quelques mois a l’Amélie, de Denis - Dupuis
- Lincoln T1 : Crâne de bois, de Jérôme et Olivier Jouvray - Paquet
- Les loosers sont des perdants, de Guerse et Pichelin – Fluide Glacial
- Powers T1, de Bendis et Oming - Semic
- Canardo 12, la nurse aux mains sanglantes, de Sokal - Casterman
- De Cape et de Crocs T5: Jean sans Lune, de Ayroles et Masbou - Delcourt

Prix za premijerni album
- Chhht !, de Jason - Atrabile
- Phenomenum T1 : Opus O, de Védrines et Kaminka - Glénat
- L’âge de raison, de Bonhomme – Carabas
- Banquise de Ricard et Gaultier - Soleil
- Sainte Famille, de Mussat – Ego Comme X
- Supermurgeman joue et gagne ! , de Mathsap – Requins Marteaux

ŽIRI ZA 2003 SAČINJAVAJU SLEDEĆE LIČNOSTI: François Schuiten (Grand Prixgrada Angouleme 2002), Marie-Hélene Bonnot, Patrick Ferla, Olivier Jalabert, Marie-José Pereira, Jacques Samson, Jaco Van Dormael.

Dele se nagrade u još nekoliko kategorija kao što su fanzini, nagrada publike, školski strip itd, ali nisu istaknute nominacije osim u sledećim kategorijama:

PRIX ZA STRIPOVE ZA UZRAST OD 9-12
- Rob, Wed et C° T3 : A la bonne vautre, de Janvier, Erroc et Jenfevre - Bamboo
- Les Babyfoots T1, de Pica et Bouchard - Bamboo
- Franky Snow T4 : Snow révolution, de Buche - Glénat
- Titeuf T9 : La loi du préau, de Zep - Glénat
- ZapCollege T1 : Premieres Classes, de Téhém - Glénat

Prix kritike

- Quartier lointain T1 de Jirô Taniguchi – Casterman
- Le Chat du rabbin T1 et 2 de Joann Sfar – Dargaud
- Jimmy Corrigan de Chris Ware - Delcourt
- Quelques mois a l'Amélie de Jean-Claude Denis - Dupuis
- Petit Polio T3: Mémé d'Arménie" de Farid Boudjellal - Soleil


sadržaj

11.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



STRIPBURGER – VOJNO IZDANJE
Poziv k sodelovanju


Po izdaji tematskih številk proti nacizmu, o človekovih pravicah, ekologiji, hendikepiranosti, spolnosti in norosti se tokrat Stripburger odpravlja na najgrozovitejše tematsko polje doslej: VOJNO.

Stripburger – vojno izdanje, želi izpostaviti fenomen vojne in vseh njenih posledic skozi medij stripa. Od avtorjev želimo, da v svojih stripih razkrijejo, izpostavijo, obdelajo in problematizirajo absurdnost vojne, razloge vojn, vojno nasilje, vojno dobičkarstvo, vojne zločine, vojno proti terorizmu/državno nasilje, NATO, imperializem, okupacijo, nacionalistično hujskaštvo, genocid, vpoklic in vse drugo, kar je na kakršenkoli način povezano z vojno. Ne bojte se izpostaviti doslej prezrtih dimenzij vojne!

Obdelava dejanskih vojn, dejanskih napadov, okupacij, zločinov itd, sedanjih ali prihodnjih, ni nujna, je pa dobrodošla. Pri tem pa seveda pričakujemo, da bodo avtorji presegli običajno stereotipne in rasistične dnevnopolitične diskurze o posameznih vojnih spopadih in vojni nasploh ter zasedli načelnejšo pozicijo do danega problema. Originalni slog in obdelava teme sta nujna! Kljub grozovitosti tematike so še posebej dobrodošli stripi z veliko humorja in ironije.

Za velik del zahodnega sveta se je grozovitost in tragičnost vojne raztopila v apatiji vsakdanjega medijskega konzumiranja podob. Stripburgerjev namen je ravno obraten. Cilj Stripburgerjevega Vojnega izdanja je razviti politične in aktivistične potenciale avtorskega stripa in svetu razcepljenem na bogate in revne ter polnem nasilja in vojn prispevati k uveljavitvi razumnosti in miru.
Rok za oddajo stripov je 15. april!


STRIPBURGER - WAR EDITION
Call for participation


After publishing an anti-nazi calendar, thematic issues on human rights, ecology, handicap, sexuality and madness, Stripburger is now proceeding towards the most atrocious thematic field yet: WAR.

Stripburger - war edition aims to expose the phenomenon of war and all its consequences through the medium of comic. We want authors to disclose, expose, illustrate and problematise the absurdity of war, reasons of war, war-time violence, war profiteering, war crimes, war against terrorism/state violence, NATO, imperialism, occupation, warmonging, genocide, draft and everything else connected to war in any kind of way. Don't be afraid to unveil the overlooked aspects of war!

The use of actual wars, actual conflicts, occupations, crimes etc, current or future, is not necessary but is nevertheless welcome. In any way we expect authors to exceed the usual stereotypes and racist prejudice of media discourse and take a tougher stand towards the given problem. Original style and interpretation of the topic is essential! In spite of the gloominess of the topic, the comics with a lot of humor and irony are especially welcome.

For a big part of the Western world the horribleness and the tragedy of war have disintegrated into apathy of constant media consuming. Stripburger's intention is quite the opposite. The goal of Stripburger's War edition is to release and evolve the political and activist potentials of comic media and contribute to peace and understanding in a world separated into the rich and the poor and torn with wars and violence.

The deadline is 15th April !

Authors should add their full address, e-mail, web-page (if they happen to have one) and a short autobiography (no more than 100 words). Best comics will be published in an anthology comic book. The selection of the comics will be carried out by Stripburger editorial board and members of the Peace Institute Ljubljana. The best 7 artists will receive award of 100 euros each.

Send A4 (21 x 29.7 cm) format black and white photocopies (do not send original artwork!) or .tif files on a CD (600 pixels/inch for black and white line-art comics or 300 pixels/inch for grayscale comics). No MAC CDs please. You can also e-mail your comics to burger@kud-fp.si, where you can also write to us should you have any questions.

The Peace Institute is our partner at this project and you can find something about them and their view of the project in the attachment.

Your Stripburger





From: Darko Macan <darko.macan@zg.tel.hr>
Subject: Za SVesti (poziv na suradnju)


Warren Ellis, poznati strip-scenarist, sve visse je opsjednut moguchnostima Neta. U tijeku je razvijanje njegove nove web-stranice, na kojoj dodusse neche biti stripova (jer je Warren pod ugovorom s DC-em zbog kojeg se ne smije paccati u stripove drugdje, ali i zato ssto zzeli vidjeti ssto se novo dogadja), ali se primaju drugi i drukcciji materijali, ukljuccujuchi muziku i flash animacije, ssto bi mozzda moglo zanimati neke od ccitatelja SVesti. Evo Warrenova poziva:

From: WarrenE@aol.com
Subject: BAD SIGNAL: Sleepless Noise
Date: Mon, 6 Jan 2003 08:20:07 EST

ATTENTION CONSERVATION NOTICE:
Call for submissions/sleeplessplanet/mp3/flash animation

Pass this to whomever you like.

SLEEPLESS PLANET will be carrying the occasional mp3 of new music. Something in the three-minute range is preferred. I want newness. Make email contact in the first instance to warrene@aol.com before sending files. If I take the mp3 for the site, I will expect photos and a paragraph or two about the group/individual to accompany the piece.

SLEEPLESS PLANET will be carrying the occasional piece in Flash. Not looking for something over 3 megs in size. The nice thing about Flash is that you can do anything, from animation to slideshows to short films to whatever.

One of my favourite ever Flash pieces was a short story where the text flashed up on the screen in pieces in time to a drum accompaniment. So surprise me.

Contact warrene@aol.com in the first instance before sending files. Accepted pieces will be expected to also provide a photo and a paragraph of background.

-- W


sadržaj

12.

PISMA ČITALACA

mail



From: YU Vinil <yuvinil@neobee.net>
Subject: lepe zelje

Klub obozavalaca stripa iz Novog Sada svim ljubiteljima stripa i citaocoma Strip vesti cestita Bozicne i Novogodisnje praznike !!!

K.O.S.
Kralja Aleksandra 10 / I
Novi Sad
021 / 624-723




From: Zlatko Milenkovic <
zmcomics@neobee.net>
Subject: Marku

Marko,

prvenstveno želim da izrazim žaljenje što Strip vesti više ne ne prepoznaješ kao svoj časopis, žao mi je što nisi spreman da nastaviš saradnju. Zahvalan sam ti na svim tekstovima kao što su i svi oni što su ih čitali.

Nadam se da ćeš jednom naći časopis spram svojih poimanja slobode štampe i cenzure. Nadam se da ćeš kao urednik Strip Pressinga znati da ga napraviš slobodnim kao što su Strip vesti. Voleo bih da doživim da dođeš do toliko hrabrosti da pustiš tekstove slične Dejanovim u Pressingu i da objaviš pisma kritike Pressingu kao što sam ja pustio u prošlom broju kritike na Strip vesti. Kao što sam pustio i danas tvoju kolumnu kojom vređaš i ponižavaš časopis u kom si se afirmisam, zahvaljujući kojem si u stripu postigao većinu stvari koje nisi mogao ranije bez njega.

Cenzura i uređivačka politika su dve različite stvari. Uređivačka politika ovog časopisa je da nema sejanja političke mržnje i nema vulgarnog vređanja. Sve ostalo je dozvoljeno i sve ostalo je normalno. Kao što sam ti i rekao, Dejan je dobrodošao sa svojim kritikama ali da preskoči šovinizam i vređanje, koji jesu svojstveni za pojedine visokotiražne časopise ali je njihova uređivačka politika drugačija od one koju imaju Strip vesti. Njihov cilj su tiraži, senzacija i novac po svaku cenu bez želje i zainteresovanosti da se moralno odgovara za sopstveno pisanje i uređivanje.

Strip vesti, i pored žutog bekgraunda, nisu u kategoriji žute štampe.

Zlatko Milenković





sadržaj

13.

LINKOVI

Strip Vesti



-BORDERLINE #18, i dalje jedan dolar...
http://borderlinemagazine.co.uk/

sadržaj

14.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 11. do 17. januara

12. januara 2002. U galeriji Multimedijalnog centra "LUKA", u Puli, otvorena je izložba stripa "Divlje oko".


Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.