STRIP VESTI
Broj:
291
12.11.2004. Godina VI

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. 2. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
    VELES 2004
    - Ljubomir Mihajlovski
  2. KOVAČICA I STRIP - Zoran Letač
  3. ČRVIVO JABOLKO - StripCore
  4. CAT CLAW #10 - Strip vesti
  5. ART NO BORDER - Krstevski Zlatko
  6. JUŽNJAČKA UTEHA No 183. - Marko Stojanović
  7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (242) - Darko Macan
  8. ŠTAMPA - štampa
  9. POZIVI NA SARADNJU - mail
  10. LINKOVI - Strip Vesti
  11. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu





UVODNIK...


Očigledno nisam jedini koji nije stigao da uradi sve što je planirao za ovaj broj. Post Scriptum nam nije stigao za ovaj broj, kao što ni ja nisam uspeo da napišem išta smisleno i najavim neka nova izdanja kao što su Štefov album Dick Long i Strip magazin (BiH) koji je od sada u kolori i sa novom početnom numeracijom. No, biće mesta za to i u sledećem broju. Usled par nepredviđenih obaveza i želje da ipak na vreme pošaljem svesti, neke stvari moraju da budu odložene.

Jedino ću se malo pohvaliti pre par dobijenim mailom sledeće sadržine:
"Dear Zlatko Milenkovic,
During the last 30 days, your website on Tripod (http://members.lycos.co.uk/zmcomics) achieved 26217 pages impressions. This makes your site one of the most popular of the Tripod community in United Kingdom.
Best regards,
The Lycos Tripod Team.
http://www.tripod.lycos.co.uk"


PS. Lykos Tripod UK, se hvali sa 830.000 web stranica...:)

Ovime je ublažen moj strah da sajt SVesti ima malu posećenost jer je arhiva preseljena na tripodov server gde nisam imao pravi uvid u broj poseta. A, pošto je zmcomics.co.yu ostao bez arhive kaunter je tu slabo odbrojavao.

No, nije cilj dobijanje ovakvih mailova, već vaš komoditet, tako da će se ipak raditi na vraćanju celokupne stranice na matičnu adresu. Računam da će za par nedelja jedino arhiva starih brojeva biti na Tripodu, a sve ostale stranice na zmcomics-u. Tada će biti i novih autorskih strana, da se ne brinete...:)


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

2. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
VELES 2004

Ljubomir Mihajlovski



Infromacija za Vtoriot megunaroden Salon an strip veles 2004

Vp Petok , 12 Noemvri so pocetok vp 18.00 casot vo Strip centarot na Makedonija/prostorii na mesna zaednica Alekso Demnievski Bauman - Veles/, ke se otvori Vtoriot megunaroden Salon na strip Veles 2004.

Istata vecer ke bide dodeleno godisnoto priznanie na Strip centarot na Makedonija, na strip avtorot Mile Topuz, za afirmacija na strip kulturata i strip umetnosta vo makedonija.

Vtoriot den so otvaranjeto na izlozbata " Bugarski strip " ke bide pretstaven bugarskiot strip avtor Slavjan Dimitrov. Za istoriskiot razvoj na bugarskiot strip od pocetocite od denes ke govori Nikolaj Nikolov. Istio den navecer, direktorot na strip centarot na Makedonija, Vane Trajkov ke govori za makedonskiot strip megu dvata Salona.

Posledniot den, pri otvaranjeto na izlozbata " Srpski strip " ke govori Dragan Bosnik, strip avtor od Srbija.Negoviot kolega Vlada Vesovik, instruktor po strip crtanje vo ucilisteto za strip od belgrad ke ja pretstavi belgradskata strip scena. Za denesnite priliki na srpskiot strip ke govori Marko Stojanovik, urednik na magazinot Presing od Nis.

Salonot zavrsuva istata vecer so slobodni razgovori za stripot megu ucesnicite i ljubitelite na stripot.

Vtoriot Salon na stripot - Veles 2004 e finansiran od Ministerstvoto za kultura na R.M. i FIOOM.


Programa:

Petok.12.11.2004
18.00 Otvoranje na Salonot na Strip Veles 2004
18.15 Dodeluvanje na priznanieto " Ljupco Filipov " na Mile Topuz za afirmacija na makedonskiot strip.
18.30 Strip razgovori so Mile Topuz za poicetocite na makedonskiot strip.

Sabota, 13.11.2004

11.00 Kratka istorija na bugarskiot strip -izlaganje na Nikolaj Nikolov
11.30 Pretstavuvanje na bugarskiot strip avtor Slavjan Dimitrov
12.00 Izlozba na bugarski strip
16.00 Makedonskiot strip denes - izlaganje na Vane Trajkov
17.00 Slobodni strip razghovori

Nedela 14.11.2004

11.00 Izlozba na srpski strip- izlaganje na Dragan Bosnik
12.00 Sasa Arsenik, Darko Pajcin i belgradskata strip scena- izlaganje na Vlada Vesovik
13.00 Srpskiot strip denes-izlaganje na Marko Stojanovik
16.00 Tribina - srpskiot strip denes
17.00 Slobodni strip razgovori
18.00 Zatvoranje na Salonot na strip Veles 2004



sadržaj

2.

KOVAČICA I STRIP

Zoran Letač


Obavestavam vas da ce se
u subotu 13.11.2004. godine
u Banatskom Novom Selu

odrzati kulturno zabavno desavanje:
ALTERNATIVNA UMETNOST IZ KOVACICE -
izlozba i koncert:
AKK i KOMAR
predstavljaju:
ALTERNATIVNA UMETNOST IZ KOVAČICE - IZLOŽBA I KONCERT



IZLOŽBA (stripovi, slike, fotografije, skulpture)

autori:
IVANA VERESKI je autor stripova artističko-kontemplativne atmosfere. Njeni radovi su objavljeni u časopisima i fanzinima Kuhinja, Celulit i Krpelj. Bila je učesnik drugog po redu festivala GRRR!.
JAN RASPIR - ŽAK je kovačički veteran karikature i stripa. Počeo je sa objavljivanjem karikatura još sedamdesetih godina prošlog veka u raznim časopisima i novinama (Vzlet, Jež, Venac, Studio), kasnije je počeo sa crtanjem humorističkih slovačkih strip serijala Žako Fľako (objavljivan u slovačkom vojvodinskom omladinskom časopisu Vzlet) i Dolnozemci (koji izlazi u slovačkom porodičnom časopisu Rovina).
JARMILA SABO se najpre bavila slikarstvom, a kasnije se zainteresovala i za strip. Njeni strip-kaiševi izlaze redovno u časopisu Vzlet, takođe joj je posvećen jedan broj vršačkog fanzina Krpelj. Bila je učesnik festivala GRRR!, festivala Art No Borders u Makedoniji i strip/grafiti radionice Krojcberg u Hrvatskoj.
JASMINA MARČEK se već nekoliko godina bavi izradom glinenih skulptura manjih dimenzija. Posebnu pažnju posvećuje oblikovanju ekspresije ljudskog lica, koje je često karikirano.
PAVEL CICKA je fotograf-amater, zainteresovan za vizuelno istraživanje prirodnih prostora i objekata (pejzaži, biljke, životinje), takođe se bavi kolažnom tehnikom. Uradio je i sopstvene art fanzine Photo ‘zine i Panzin.
ŽELKO TAKAČ je amaterski slikar, koji se značajno razlikuje od tradicionalne škole kovačičke naivne umetnosti. U početku je bio inspirisan ilustracijama sa omota muzičkih izdanja, kao i biblijskim ilustracijama (iskušenje, greh, apokalipsa i sl.). Danas slika originalne paganske vizije, obogaćene brojnim neobičnim detaljima.
ŽELIMIR I JAN BARCA se povremeno bave crtanjem stripova. Njihov rad za sada nije obiman, no u budućnosti se može očekivati veća produktivnost.


KONCERT

bendovi:
NEURO CREAM je alternativni rock bend sa težim zvukom, koji proizilazi iz šireg spektra muzičkih uticaja. U postavi su vokal, dve gitare, bas i bubnjevi.
PAMBA proizvodi repetitivni zvuk na relaciji bas gitare - ritam mašina, negde između ambient, industrial i noise pravaca. Imaju tri izdanja u sopstvenoj produkciji: The Light Behind (2000), Hectic (ep, 2000) i Rural Esoteric (2003). Učešće na CD kompilacijama: Kuhinja, Kovachitza thru ’90s, Do What You Know To Be Right! i Cold Trinity Sampler.


ORGANIZACIJA:
Alternativni kulturni klub i Dom kulture
MMIIII Banatsko Novo Selo



sadržaj

3.

ČRVIVO JABOLKO

StripCore



STRIPBURGER / FORUM LJUBLJANA
V SODELOVANJU S FRANCOSKIM INŠTITUTOM CHARLES NODIER
PREDSTAVLJA
STÉPHANEa BLANQUETa

GROTESKNEGA GRAFIČNEGA EKLEKTIKA
S PROJEKTOM ČRVIVO JABOLKO

Stéphane Blanquet, rojen leta 1973, je večji del svojega življenja posvetil stripu. Leta 1989 ustanovi založniško hišo Editions Chacal Puant ter že leta 1990 izda svojo prvo samostojno mini publikacijo Une jolie histoire in prvo številko stripovskega fanzina Chacal Puant Comix. Leta 1992 sreča svojo življensko sopotnico in sodelavko Olive, s katero do leta 2000 skrbita za založbo, ki je izdala stripovske publikacije različnih avtorjev. Od 1995 do 1997 sta Blanquet in Olive izdajala tudi stripovsko antologijo La Monstrueuse, ki je bila leta 1996 nagrajena z Alph Art du Fanzine na festivalu stripa v Angoulemu. Še ena stripovska antologija En costume je izšla leta 2000. Zaradi Blanquetovega neizmernega kreativnega impulza je založba Chacal Puant konec devetdesetih prenehala delovati, katalog založbe pa se je preselil k novemu umetniško-založniškemu projektu United Dead Artists, pri katerem so do danes izšla tudi samostojna grafična dela Blanqueta, Olive, Diega Fermina, Anne Sommer in Anne Van Der Linden. United Dead Artists poleg knjig izdaja tudi razne objekte, med katerimi so Blanquetove na platno sitotiskane lutke.

Blanquet se leta 1995 začne profesionalno ukvarjati z ilustriranjem za revije, časopise in knjige. Zadnji Blanquetov umetniški izlet predstavlja knjiga Sur l'epiderme, zbirka z njegovimi risbami poslikanih ženskih teles.

Blanquet razstavlja svoja dela že od leta 1989. V tem času je prečesal Francijo, se predstavil v Montrealu, Frankfurtu, Haarlemu, Tournaisu, Zürichu, Ženevi, Berlinu in Los Angelesu. Na svojih razstavah Blanquet pogosto predstavlja celoten opus svojih umetniških izdelkov: stripe, ilustracije, slike, poslikav teles, objekte in animirane filme.

pon., 22. nov. 2004 ob 21.00, Galerija Kapelica, Ljubljana
tor., 23. nov. 2004 ob 21.00, KUD France Prešeren, Ljubljana
čet., 25. nov. 2004 ob 19.00, Knjižnica Otona Župančiča - enota Kolodvor
(podhod železniške postaje), Ljubljana
sob., 27. nov. 2004 ob 20.10, Kinodvor, Ljubljana

www.blanquet.com

KOPRODUCENTI PROJEKTA:
KUD FRANCE PREŠEREN, GALERIJA KAPELICA (ZAVOD K6/4), MESTNA KNJIŽNICA OTONA ŽUPANČIČA – ENOTA KOLODVOR, KINODVOR, MLGLC
SPONZORJI:
TAM-TAM, CELICA (ZAVOD ŠOUHOSTEL)
SOFINANCERJI:
MESTNA OBČINA LJUBLJANA – ODDELEK ZA KULTURO, MINISTRSTVO ZA KULTURO RS



Body painting, objekti, inštalacija
Blanquet ima rad čudne objekte. Od vsega začetka svoje razstave ob risbah, stripih, ilustracijah in slikah dopolnjuje z lesenimi skulpturami, miniaturnimi gledališkimi scenografijami, večglavimi platnenimi lutkami … Njegova lutka Médusine med drugim tudi premika glavo in poje refren francoskega benda Palo Alto (za njihov album Transe Plant je Blanquet zrisal in oblikoval grafično podobo).
Zadnja leta Blanqueta zelo privlači gola koža ženskih teles (predvsem trebuh in prsa), ki mu služi kot podlaga za poetsko stripovske telesne poslikave.
Zadnji Blanquetov umetniški izlet predstavlja knjiga Sur l'epiderme, v kateri je zbranih 49 fotografij z Blanquetovimi risbami poslikanih golih ženskih teles.
Zaželene prostovoljke (max. 3) za poslikavo telesa in javno predstavitev le-te. prijave na naslov burger@mail.ljudmila.org (zadeva: poslikave).
Razstava bo na ogled do 27. nov. 2004.
Odprto med 11. in 17. uro, tudi v soboto.
22. nov. 2004 ob 21.00, Galerija Kapelica, Ljubljana

* * *

Razstava stripov in ilustracij + delavnica ilustracije
Blanquet se je podpisal pod številne stripovske albume: Cave Woman, Mon Méchant Moi, Guimauve, Viande Froide et Cie, morphologie variable, Le Lombric, A l'intérieur... des tętes, Mon Placard, Le Fantôme des Autres, Bouquet Bonheur, La Nouvelle aux Pis, Le noir Seigneur/Donjon Monsters..., izdane pri hišni založbi Chacal Puant in pri neodvisnih ter komercialnih stripovskih založbah. Med vsemi francoskimi stripovskimi avtorji je Blanquet največkrat objavljan v ZDA, predvsem v antologijah Buzzard, Zero Zero in Blab! ter pri Last Gasp Comix, njegov strip in platnico pa je objavila tudi japonska revija AX. Blaquetove groteskne stripovske zgodbe so objavile vse pomembne svetovne stripovske revije, med njimi tudi Stripburger.
Blanquetov grafični stil so prepoznali in cenili uredniki raznih francoskih časopisov in revij: Libération, Maximum, Nova Magazine, Les Inrockuptibles, Télérama... Pri njih redno objavlja svoje ilustracije. Največ prostora si je izboril pri enem najbolj pomembnih francoskih časopisov Libération, kjer redno objavlja od leta 1996. Leta 2002 sta z Olive dokončala in pri pomembni francoski založbi Seuil objavila ilustrirano pripoved za otroke Le Roi des Crabes.
Blanquetova delavnica ilustracije namenjena risarjem z izkušnjami, je brezplačna, število udeležencev pa omejeno (ni več prostih mest!!!). termin: 25. - 27. nov. 2004, 11.00 - 16.00
Razstava bo na ogled do 6. dec. 2004.
Odprto vsak dan med 11. in 24. uro, v nedeljo pa med 15. in 24.00
23. nov. 2004 ob 21.00, KUD France Prešeren, Ljubljana

* * *

Razstava plakatov
Sodobna francoska grafična scena se zahvaljujoč iniciativi neodvisnih založb, umetniških galerij in raznih festivalov odlikuje tudi po izjemnih dosežkih na področju plakatov. Avtorji plakatov primarno delujejo na področjih stripa, ilustracije in slikarstva, kot posledica razvite glasbene scene pa velikokrat oblikujejo grafične podobe sodobnih francoskih glasbenih skupin. V zadnjem deseletju se je v Franciji pojavilo izjemno veliko sitotiskarskih delavnic in z njimi poplava sitotiskanih plakatov.
Stéphane Blanquet je svoje groteskne like največkrat zaupal rokam izkušenih in barvitih švicarskih mojstrov sitotiskanih plakatov: Leta 1998 so ga pri švicarski reviji Strapazin kot dvanajstega avtorja izbrali za svoj ekskluzivni sitotiskani plakat; 1999. se je Blanquet odpravil v Zürich, kjer je v delavnici Pipifax nastal sitotiskan plakat Guimauve v petih barvah; leta 2000 je kreiral plakat za festival 7. Parallele za Cinema Nova iz Bruslja; 2001. se je podpisal pod sitotiskane plakate za razstave švicarskih Elvis Studio in Pipifax ter v Ženevi pri mojstru Christianu Humbertu Drozu magistriral s sitotiskanim plakatom La sirene v treh barvah. Istega leta je pri založbi Drozophile izšla tudi ena najbolj nevejetnih Blanquetovih knjig s sitotiskanimi (celo fluorescentnimi) stripovskimi podobami za bibliofile - Le Fantôme Des Autres.
Razstava bo na ogled do 11. dec. 2004.
Knjižnica je odprta od pon. do petka, med 8. in 19. uro.
25. nov. 2004 ob 19.00, Knjižnica Otona Župančiča - enota Kolodvor
(podhod železniške postaje), Ljubljana




sadržaj

4.

CAT CLAW #10

Strip Vesti



Ničim izazvano i sasvim spontano je u SVestima propuštena vest o novom albumu iz serijala CAT CLAW.

Sajamski lider po popularnosti i prodavanosti je valda preskočen jer je počelo da se podrazumeva da će se novi album pojaviti svake godine na Sajmu knjiga u Beogradu.

Dakle, reč je desetom albumu, od predviđenih 12. Kao što znate Bane Kerac se odlučio da prvo predstavi do sada neobjavljene nastavke kod nas tako da je to ipak tek treći album koji može da krasi vaše police.

Album(i) je štampan u crno beloj tehnici, na kvalitetnoj hartiji velike gramature, i upakovan u tvrd povez. Naziv mu je CATHATTAN, a u njemu se nalaze 37-ma epizoda "Cattie's Heroes", 38-a "Catstremity!", 39-ta "Cattrick!" i 40-ta "Catrope". Na zadnjoj korici imate priliku da vidite i ilustraciju za naslovnu stranu norveškog strip magazina Magnum za Cat Claw u crtačkoj izvedbi Romera!!!

Cena mu je 500 dinara + poštarina, ako naručite direktno od autora putem email-a: catclaw@neobee.net ili telefona: 021/300-274

Ako budete fini i ljubazni, mozda se izborite i za neki crtež-posvetu...:)



sadržaj

5.

ART NO BORDER

Krstevski Zlatko


4-ti medjunarodni STRIP FESTIVAL -VIZANT-Bitola-MAKEDONIJA vam pretstavlja:


"ART NO BORDER" - internacionalna strip antologija: 210 strana, naslovna "GANDALF" - Petar Meseldzija, zadnja strana Igor Kordej slikani BATMAN. I ne samo to. Unutra su zastupljeni autori: Peter Kuper -U.S.A, koji radi omote za "TIMES-iz New Yorka, vrhunski dizajner stripa, stripove objavljuje i za Fantagraphics, Eric Braun - animator i striper iz Kanade, Glen Smith - strip autor i hevi metalac iz Australije, Andrew Goldfarb - strip autor i muzicar-roker svira za njegovu grupu "THE SLOW POISONERS" izdali su je www.heyday.com, onda bracni strip par iz Australije Antoinette Rydyr i Steve Carter koji rade epsku horor storiju, ceski studenti akademije likovne umetnosti Tomas Prokupek i Michal Bednar, stripovne skice Vladimir Nedyalkov - Bugarija, cuveni akademski strip majstor Hans Rickheit iz U.S.A, koji tokom studiranja likovne akademije Massachusetts je crtao pornografske i nadrealne stripove i umalo su ga izbacili. Iz Akademije stalno su se zalili njegovim roditeljima da je "radio"protiv skolskog programa. Onda Squaz italijanin koji crta za www.inguine.net, profesorica likovnog Iva Gasparic iz Hrvatske, prijateljice iz U.S.A.- Beppi and Marry Knott - njihove feministicke stripstorije i lezbijske mastarije, finski strip animator Kasper Stromman www.kingnosmo.com, iz Slovenije Marko Kocper radi albume za famoznu "STRIP REPUBLIKU", pogledajte na www.ljudmila.org, onda strip o jednom drogerasu (nadam se da nije autobiografski), to je Marcel Herms iz Holandije, iz Fantagrafiksa polece nam i autor John Howard - U.S.A, (zabranjeno za ispod 18 godina), Kanadjanin Greg Oakes koji radi trenutno vecih formata slika njegovu veb stranu je radio studio Mirka Ilica.

Narode, narode slede 28 strana RARITETNOG Igor Kordej-a, muzicki strip po pesmu Idoli-MALJCIKI, svira SARLO AKROBATA a crta Kordey Croatia via Kanada:"ONA SE BUDI", pa BIG NEMO IN SLUMBERLAND, pa ZVEZDANA PRASINA remek delo dosad nenadmaseno svojom crtackom bravuroznosti ruseci barijere svih dosad "stripova ", neobicno kadriranje, montaza, a za crtez nazvali smo ga Gustav Dore sa ex-Yu prostora. Sledi autor Jason Lyne koji sad trenira kik-box, ex izdavac TOPAZ-a i Psihodelica, iz New Zealand strip autor Isaac Freeman omaz o Rene magritu, strip grafike iz U.S.A-Billy McKay, ponovo iz Kanade Henriette Valium kanadski Art Spigelman koji radi stripove i izdaje u formatu 29 x 45 cm i to na WATER SILKSCREEN, opet iz New Zealanda Andrew Kepple, iz Polske Marek Turek polski recnik na engleskom radjeno na akademskom maniru, iz Argentine Daniela Kantor strip o ljibimca knige, Peter Conrad opet feministicki strip posetite ga na www.peterconrad.com iz Irske Bob Burne -koji je radio za Nacional geografic, tu su i W.J.Krupinski koji radi vise karkature koje bas dobro naplacuje, tu su i NASI.

NAPRED NASI: Dragan Bosnic pocasni clan vizant-a, sa apokalipticne-vizije Balkana iako su ovo SF-stripovi starijeg datuma, bile su predznak ono sto se desilo na BALKAN-u,r aspad jedne LANDMARK-juge, war games, cowboys and indians from BALKANLAND-a, tu je profesor alternativnog Stripa Danilo Milosev-Wostok - Serbia-inace special guest star s Jarmila na Bitolskoj strip festa i otvorio STRIP festival na MAKEDONSKOM (govorite Makedonski, da vas ceo svet Ne razume, osim Grka), Vladan Nikolic -Serbia strip o misu, uh malo da zaboravim stripera Simo Vuckovic Crnogorac koji osim sto ima originalan stil ide pjeskom od centra Beograda pa do Karaburme, pitao sam ga odakle tolko snage, rekao mi je da nije CLAN "ZDUHACA", iz Bosne Milorad Vicanovic njegov frend koji je trenutno u Kocani Makedonije rekao da vise bavi Stamparskog-biznisa, Sale Mihajlovic-poznat po tome sto je usao u L ASSOCIATION famozna strip antologija koja ima oko 2000 dvehiljada strana, Tea Krulos iz U.S.A-koja izdaje RIVER WRUST ima ga u SKC i Beopolisu, Zoran Jovic -Letac jedan od strip multimedijalca koji na ovogodisnjem "GRRR", nastupio sa strip perfomansom, naravno gledajuci to pomislio sam da citam Zografovi stripovi iz nekadasnjeg NON-a, i ti glavni likovi kao da su izasli iz te revije. Inace Zoran svirao u Rock- Metal grupu.

Novosadzanin Mladen Oljaca i strip o HITLER-u, kako propada u WC-skolku, pa onda Goran Celicanin - moj kolega (redovito se vidimo po svetskim festivalima karikature), njegove GEG stripove vise su poznate po svetu nego tu, sledi Maja Veselinovic - ovogodisnja pobednica Beo-strip Festa, inace proslogodisni - special guest star na; BALKAN COMIX GHETTO u Prilepu and Bitola, ako citate njen strip ovde presecite list i poslednju sa predposlednju okrenite. Dizajner Jane uradio je grsku (izvini Maja. Posetite je na www.m-a-j-a.com, stripove strip KODER od Aleksandar Zografa, ako niste znali crtao novcanice BANK OF FUN kreativno portfolijo od novcanica od 21 autora pomedzu kojima je bio i Zograf, izdanje se zvalo Funtastic United Nations i to se dogodilo 2003 godine na perfomansu E.Michieletto, strip banknota Zoografova se nasla na VENECIJANSKOM ART BIENNALE. Atanas Botev - koji radi u Muzeju-Skoplje-radio kao kustos na HRVATSKI STRIP u Makedoniju, pretprosle godine, Goran Dacev - Skopje-oba stripa su radzeni direkno na prosloj BALKAN COMIX GHETTO, trenutno je u Berlinu na izlozbu crteza, strip Zlatko Krstevski J JURIJ G radzen po poeziju brata Goran krstevski -in memoriam (1971-2003), na cetvrtu stranu imate Goranov strip nedovrseni.

I na kraju izdanje mozete nabaviti s post-sajamskog popusta u knizare: SKC, BEOPOLIS, PLATO-FILOZOFSKI, od drugih VIzant izdanja: PAPIRUS, PLATO 1.,2. Sav prihod ide za novo izdanje "Marry Christmass". Ako ste zaboravili saljite do 31 novembra, vase kvalitetne stripove.
Na adresu:
Centar za vizuelnu umetnost
"VIZANT"
D.Narednik.58,
Prilep-7500 MACEDONIA
www.vizant.org.mk
P.S. Svaki selektovani ucesnik dobice primerak POSTOM, sto nije slucaj DRUGIH FESTIVALA KOJE NE SALJU KATALOGE DO AUTOR-UCESNIKA.



sadržaj

6.

JUŽNJAČKA UTEHA No183.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



APSOLUTNIH STO (88): LA BETE NOIRE: 5ET ŽIVOTNIH DOBA

URAVNOTEŽENO LUDILO


Bete: Ugasit ću te! Ne smiješ umreti...

Alan: Ne brini zbog mene... Ja sam
samo gavran koji... Ne... Razumije...

U svesci Ravnoteža, grafički najležernijoj i izvedenoj širokim potezima uz dečije jednostavnog Bete-a upoznajemo većinu likova koji će se i kasnije pojaviti, ogromnog psa Bebu, dvojicu neimenovanih poštovalaca lika i dela naslovnog junaka (koji potpisnika ovih redova maglovito asociraju na autore stripa), indijskog mudraca Taramanjitu i najvećeg Bete-ovog neprijatelja, bubašvabu Žorža. Bete ćemo sledeći put sresti u svesci Ludilo, gde je on potpuno sluđen željom da proda kapu iz Tajnog Grada, koja zna sve odgovore i mora biti dobrovoljno kupljena. Preko gomile zamki i nedaća on stiže do Kalifornija Bega, koji panično beži suočen sa mogućnošću da mora da kupi dotičnu kapu. U lagumima zamka Kalifornija Bega Bete oslobađa simpatičnog naduvenka Mokadera koga je nekada prodao Begu, i koji kapu kupuje najvrednijom stvari koju Bete-u može ponuditi – svojim prijateljstvom. Vrativši se još jedan korak unazad dolazimo do sveske Dužnost, i preko priče o Bete-ovom robovanju svom shvatanju dužnosti (koje ide čak dotle da čovek, pardon, Bete ima svoju sopstvenu agenciju za spašavanje sveta!) i njegovom sukobu sa svojim bivšem partnerom četvororukim Leonardom u nastojanju da ga spreči u pokušajima da ubije jedan od stubova stabilnosti sveta, na kraju otišavši u Tajni grad i ne saznavši da je stub osuđen na smrt bio upravo on sam. Već crtež ove sveske drastično otskače od prethodne dve i donosi jedan visok nivo rafiniranosti likovnog izraza, praćen veoma dinamičnim i fluentnim kadiranjem. Sveska po nazivu Talent fokusira se na Bete-ovu pop karijeru, njegovom potrebom da pronađe mir i svoju mladalačku ljubav Kseniju koji mu izmiču s jednakom perfidnošću. Posebno je interesantan monolog tada mladog Taramanjite, koji sa sobom pred dupke punim gledalištem raspravlja o talentu, njegovoj prirodi i svrsi - crtež Milana Jovanovića ovde postaje prepun detalja, naročito u prikazu eksterijera, od kojih zastaje dah. U zadnjoj (prvoj) svesci Ljubav dolazimo do Bete-ovog detinjstva, prvoj boli zbog neuzvraćene ljubavi, prvim neprijateljstvom sa Žoržom i prvom pravom grehu koji je počinio.

Snaga stripa La Bete Noire leži u njegovoj složenosti, te, uprkos strukturalne mozaičnosti, u njegovoj apsolutnoj zaokruženosti značenja. Osmišljenost šašavog i maštovitog sveta La Bete Noire, te doslednost sprovođenja nauma fasciniraju, baš kao i vedar duh i šarm stripa – u pitanju je jedna bajka o odrastanju a da se ne izgubi dete u sebi, koju pored odraslih mogu čitati i deca. S druge stane, La Bete Noire nam daje jedan nesvakidašnji (i time veoma redak) uvid u evoluciju sjajnog crtača u koji je u nekoliko godina crtanja ovog stripa prešao dalek put u pristupu grafizmu i načinu razmišljanja u stripu. Privlačnost projekta čini i sjajan dizajn svezaka (delo Milana Jovanovića) i bonus koji sadrži svaka sveska, a koji se sastoji iz pseudo istinitog ekstrakta kakvog zaboravljenog te izgubljenog dela nekog slavnog pisca (napisan, naravno, od strane Darka Macana), bogato ilustrovanog od strane Milana Jovanovića. Usuđujem se da kažem da su i delovi priče koji nedostaju (Omlet Apokalipsa, Tajni Grad, sastanak u Grabersfeldu) podjednako važni za recepciju stripa koliko i objavljeni, jer tvore jedan uzročno posledični lanac koji nas intrigira i tera da pokušamo da sami popunimo novonastale rupe, svesni da bi autori to mogli mnogo bolje učiniti...

Ako samo požele.



sadržaj

7.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (242)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr



GASTARBAJTERSKE GODINE: VERTIGO - STRIKE THREE

Jako se moram suzdržavati kako ne bih - u životu uopće, a u kolumni posebno - naglas ispalio neku mizoginu misao. Al' ne ide to suzdržavanje uvijek pa ću sad ipak tresnuti najblažu od njih: onu kako muškarci i žene nisu isti.

(Ma, da? Ne'š ti spoznaje, znamo to od vrtića i virenja pod suknje!)

Polaaako ... Svrha je gornje rečenice prije svega uputiti mlade i nadobudne autore kako nije svejedno kome se kakav projekt nudi. Ako urednik ima stav i ukus (a urednici koji požive par godina ili postanu totalni otirači ili vrlo, vrlo dobro znaju što žele) jednostavno mu ne vrijedi nuditi ideju, ma kako dobru, koja njemu i nepcu mu ne paše. Za urednice, sve to vrijedi barem duplo!

A Vertigo je pun urednica. Koje vole ilustratorski pristup stripu, blokove naracije i zapravo podobne horrore. A ja sam, ma kako se u neke dane možda pretvarao, ipak balkanska seljačina koja džigericu voli kako na tanjuru tako i na crtežu te kojoj je nastran užitak urednicima nuditi baš suprotno od onoga što zna da žele. Koja, nakon naputka da bi u novom Swamp Thingu Vertigo volio imati nesretnu tinejdžerku, napiše šestogodišnje dijete koje koristi moći preoblikovanja mesa kako bi se pretvaralo da ima osamnaest i priuštilo si sve što punoljetnost podrazumijeva. A što da radim kad meni horror nisu vampiri nego ono što su ljudi spremni sebi i drugima napraviti?...

Te onda, Axel Alonso.

Učenik pokojnog Loua Stathisa, bivši novinar s pomalo komičnom potrebom za tajnovitošću, Axel je u Vertigov kutak unio dašak macho tema: rat, kriminal, ulični žargon, mrcu SF-a i sexa. Human Target, 100 Bullets i crtači poput Rissa, Frusina, Pulida, Corbena ili Eddya, njegove su zamisli.

Axel je jako volio Eddyev rad i naše Grendele pa je i meni otškrinuo Vertigova vrata (kratkim pričama i Hellblazerom). Onda mu se pružila prilika da ode raditi s drugim dječacima u Marvelu i ja sam se oko Corinthiana ostao mačevati sa Shelly Roeberg, što je završilo kako sam vam već ispričao.

Nisam se više vraćao. Nitko mi nije tjerao, ali three strikes, znao sam...

...da igramo bejzbol, već bi bio red prepustiti mjesto idućem igraču.


(Nastavlja se...)



***
Treba li iznova spomenuti gdje nastaju stripovi koje će legendama zvati oni što se još nisu ni rodili? Odsurfajte do:
http://www.stripovi.com/mistermacak.asp
http://www.zmcomics.co.yu/sergej i
http://www.stripovi.com/martinamjesec.asp
Ura!



sadržaj

8.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin i Zoran Đukanović su obezbedili sledeće priloge:


POSVETA POSVEĆENOM

Biukovićev je crtež iz stripa u strip postajao sve istančanijim, a detalji svemirskih brodova i ostale opreme iscrtani do posljednjeg detalja samo su govorili o temeljitosti autora - o njegovoj posvećenosti onom što je radio

Edvinu Biukoviću Eddyju posvećen je novi broj strip časopisa »Q« koji je donio jedan od njegovih posljednjih stripova – »Srednji prst, lijevo stopalo«. Na taj je način dijelom obilježena petogodišnjica smrti ovog »vječito mladog« strip crtača čiji odlazak njegovi suradnici, ali i brojni ljubitelji stripa i izvan granica Hrvatske još ne mogu prežaliti. Epitet vječito mladog Biuković je stekao nagradama »za mlade nade« koje je dobio, prvo na salonu stripa u Vinkovcima, a potom i na strip konvenciji u San Diegu, iako je već tada, barem u Hrvatskoj slovio za jednog od najboljih autora.

Biuković je stripove crtao do svoje 30. godine, kada je, za samo dva tjedna otkad mu je dijagnosticiran tumor na mozgu, preminuo ostavivši iza sebe radove koji su svojom kvalitetom lako doprinijeli i do američke »razmažene« publike.

I dok preko oceana bio najpoznatiji po stripu »Grandal Tales« i »Star wars-ima« u Hrvatskoj je najveću popularnost, barem u mlađih čitatelja stekao stripovima koje je radio za »Modru Lastu« prema knjigama Ivana Kušana. »Koko u Parizu« i »Ljubav ili smrt« izlazili su dugi niz godina u ovom edukativnom časopisu, a potom su 2000. godine objavljeni u samostalnom albumu. Stariji čitatelji Biukovića se sjećaju još iz vremena strip časopisa »Patak«, a osobito po liku »Salvatorea«, koji je, iako nije imao brojne epizode osvajao na prvi pogled.

Biuković je bio pripadnik generacije, među stripašima znane kao »Izgubljene generacije« uz Gorana Sudžuku, Esada T. Ribića, Štefa Bartolića, Gorana Parlova, Miroslava Zubovića i Igora Vilagoša. »Izgubljenom generacijom« ovi su autori prozvani, jer su svi redom počeli intenzivno raditi i objavljivati za strane izdavačke kuće, a kovanicu su osmislili starije strip generacije koje su zaključile kako time hrvatski strip gubi. Jedan od pripadnika te skupine je i Darko Macan s kojim je Biuković najviše surađivao i prema njegovim scenarijima stvarao osobite svjetove koji su odisali životom iz svakog do krajnjih detalja iscrtanog kadra.

Nakon prvog objavljenog stripa »Dokaz« svojevrsnog hommagea »Bladeruneru« kojeg je objavio u »Patku« s 18 godina, Biuković je s Macanom radio na stripovima za njemački časopis »Gespentser«. Svi su ti stripovi 1993. godine objavljeni u albumu »Citati« i u njima se vidi, iako su nastajali unutar kraćeg vremenskog razdoblja, Biukovićev, ali i Macanov napredak. Nakon toga slijedio je ponovo zajednički projekt, ovaj put za Amerikance, odnosno serijal o ratničkom klanu »Grandel«.

Izniman crtež i izuzetna priča smještena u postapokaliptični Zagreb i sukobe zagrebačkog klana s klanovima Sava i Karantanaca, sa svim potrebnim elementima, i crtača i scenaristu visoko su pozicionirali u svijetu stripa. Svih šest priča koliko su ih napravili izašli su potom u albumu »Ponos vragova«, štivu kojem se svi koji su ga ikada pročitali uvijek vračaju otkrivajući svakim novim čitanjem svu dubinu i slojevitost ovog epskog djela.

Osim II. svjetskim ratom Biuković je bio opčinjen i »Zvjezdanim ratovima« te je kao njihov veliki poklonik rad na serijalu za američki »Dark Horse Comics« prihvatio s oduševljenjem i prionuo mu rijetko viđenom predanošću. Američka je publika sjajno prihvatila album nastao prema prvoj knjizi Michaela A. Stockpolea »X-Wing – Rogue Squedron«, odnosno »The Phantom Affair«. Biukovićev je crtež postao sve istančaniji, a detalji svemirskih brodova i ostale opreme iscrtani do posljednjeg detalja samo su govorili o temeljitosti autora – o njegovoj posvećenosti onom što je radio.

Prema scenariju Mike Barona, adaptaciji knjige Timothy Zahna radio je na stripu »The Last Command«, a potom s Axelom Alonsom za »Vertigo«, podkuću »DC-a« album »Human Target«, odnosno »Živu metu« pod kojim će iduće godine izaći u dva albuma u Biblioteci »Q«-a.

Sa scenaristom Bruceom Jonesom Biuković je iscrtao i osmislio u potpunosti svijet i likove stripa »Srednji prst, lijevo stopalo«, jer nije bila riječ o klasičnom strip-scenariju koji sadrži i opise slika već je imao samo priču. Prema priči istog autora započeo je rad na »Molitvi sunca«, no strip nije stigao završiti. Tri obojena i tri tabloa u tušu, te dva tabloa u olovci bit će objavljena zajedno s izborom radova i crteža u monografiji koja se nalazi u pripremi.

Božidar Trkulja



Objavljeno: VJESNIK, Zagreb, 07.11.2004.godine







DILAN DOG U POZORIŠTU

U Dadovu premijerno izvedena predstava "Gavran" po motivima kultnog italijanskog stripa


Premijerom komada "Gavran" u amaterskom teatru "Dadov" mladi režiser Petar Mihajlović uspeo je da ukrsti dve naizgled nespojive grane umetnosti, strip i pozorište. Ovaj horor triler, rađen prema motivima kultnog italijanskog stripa "Dilan Dog", prati misterioznu i napetu odiseju istraživača paranormalnih aktivnosti. Mladu glumačku ekipu čine Danijel Korša, koji tumači ulogu zgodnog detektiva Dilana Doga, u ulozi vernog pratioca Gruča pojavljuje se Nikola Jovanović, a lepu ali dvoličnu asistentkinju književnosti Virdžiniju glume Tanja Petrović i Jelena Jelić.

Nad misterioznim zapletom prepunim duhova koji zvekeću lancima, pogrbljenih zlih sluga i podlih imućnih grofova leluja duh prokletog pesnika i pisca Edgara Alana Poa, koji se vratio na zemlju kako bi se osvetio za svoju preranu smrt. Jedini svedok ovog cirkusa je niko drugi do Dilan Dog, kome po pravilu niko ne veruje. Kako autori predstave kažu, cilj ovog komada je da mlade koji žive u sajber svetu približe kulturi pisane reči i upoznaju ih sa izmaštanim svetom stripova i horor filmova, koji su bili jako popularni osamdesetih godina prošlog veka.

(D. M.)


Objevljeno: Kurir, Beograd, 09.11.2004.godine






MIRKO ILIĆ I LETICIJA VOLF
- urednica Graphis magazina (Njujork), večeras u 18 sati, održaće predavanje u beogradskoj Galeriji Žad MPU. Biće to prilika za susret sa mlađim dizajnerima, kao i mogućnost da se nešto nauči od najboljih. Mirko Ilić, inače, priprema veliku izložbu u Beogradu, na proleće sledeće godine.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 11.11.2004. godine




sadržaj

9.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



Pozdrav,

Poznati francuski scenarista traži crtača za serijal u duhu crtanog filma Mijazakia "Porco Rosso" (Kurenai no Buta (1992) koji vole i znaju dobro crtati avione u pokretu (stare modele za koje ima svu dokumentaciju).

Poslati "mini press-book" (5-6 skeniranih tabli ili razrađnih skica u 100 dpi) na mail: east-caetera@wanadoo.fr

Csaba Kopeczky



sadržaj

10.

LINKOVI

Strip Vesti



-ARTIKZONE #13, žete naći na sledećoj adresi:
www.artikzone.fr.st
ili direktno skinuti PDF fajl (copy-paste link u vasem download programu) sa sledeće adrese:
http://artikzone.tuxmania.org/pdf/Artikzone13.pdf


sadržaj

11.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od - do

. . .

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.