STRIP VESTI
Broj:
329
19.08.2005. Godina VII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. LESKOVAČKA STRIP SMOTRA - Milan I. Nešić
  2. POSLEDNJA AKIRA - Marketprint
  3. PRIČA O KARLOVCIMA - Mirko Stančetić
  4. JUŽNJAČKA UTEHA No 221. - Marko Stojanović
  5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (280) - Darko Macan
  6. Q STRIP - Strip Vesti
  7. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  8. ŠTAMPA - štampa
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -ČETVRTI TOČAK U ITALIJI
    (Marko Ajdarić)
    -NOVI AZZARELLO
    (Marko Ajdarić)
    -300.000 ZA ROĐENDAN
    (Marko Ajdarić)
    -BRAZILSKI 3D STRIP
    (Marko Ajdarić)
    -SUPER-HACKER STRIPOVA
    (Marko Ajdarić)
    -1. FESTIVAL STRIP BLOGA
    (Marko Ajdarić)
    -ROADSTRIP PREKO AMERIKE
    (Marko Ajdarić)
    -ALL STAR SUPERMAN
    (Marko Ajdarić)
    -VRAĆA SE ALEX ROBINSON
    (Marko Ajdarić)
    -AMADORA ĆE DA SANJA
    (Marko Ajdarić)
    -MILION STRIPOVA I HAMBURGU?
    (Marko Ajdarić)
    -NE SAMO MANHVAS
    (Marko Ajdarić)
    -100 GODINA MALOG NEMA
    (Marko Ajdarić)
    -75 GODINA PLUTONA
    (Marko Ajdarić)
    -MALO SIMPSONA
    (Marko Ajdarić)
  10. LINKOVI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu



UVODNIK...


Šta da vam kažem, više je različitih vesti poslao Marko Ajdarić nego što cele SVesti imaju rubrika ove nedelje. Njemu svaka čast, a sada da vidimo može li neko više?

Kratki su mi uvodnici, šta ću, stalno neka frka a trudim se i da ispoštujem da Vam SVesti stižu između 14-15 časova. Danas mrvicu kasnije, ali to je to...:)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

LESKOVAČKA STRIP SMOTRA

Milan I. Nešić



Da Leskovac nije samo prestonica dobrog rostilja i masnog humora juzne Srbije uverila me je “Sedma balkanska smotra mladih strip autora”.

Iako ni za trenutak nisam bio skeptican u vezi ove manifestacije, moram priznati da me je prijatno iznenadila organizacija nasih domacina, ali i odziv autora.

Tokom vikenda, od 5. do 7. avgusta ove godine, u leskovackom Domu kulture posetioci su mogli videti mnostvo izuzetno kvalitetnih radova domacih i inostranih autora, a najradoznaliji su mogli i licno da zavire u cari strip-stvaralastva, jer je u strip radionici u potkrovlju sve prstalo od olovaka i tusa.

Ja sam, slobodno mogu reci, bio jedan od srecnika koji su bili u prilici da stvaraju rame uz rame sa nekim zucnim imenima balkanske strip-scene. Zaista treba pohvaliti entuzijazam mladih autora, ali jos vise revnost starijih kolega profesionalaca koji su nesebicno delili savete i “tajne zanata” … sto sve skupa obecava povratak domaceg stripa na velika vrata balkanskog, a u dogledno vreme, i svetskog trzista.

Jedna od pikanterija bila je velika kolicina domacih i stranih stripova, casopisa i knjiga koji se bave ovom tematikom. Nemojte mi zameriti ako sam malo nostalgican, ali takva hrpa strip-umetnosti zadnji put bila mi je dostupna za vreme bivse SFRJ.

Mada je atmosfera citave manifestacije bila opustena, neizostavni su bili i sadrzaji obrazovnog karaktera u vidu predavanja o znacaju modernih trendova na svetskom trzistu stripa, ali i o riziku gubljenja autenticnih “tekovina” u domacem strip-stvaralastvu i tankoj liniji izmedju strip-umetnosti i “nasusne” komercijalizacije.

Jedna od upecatljivijih atrakcija bila je multimedijalna prezentacija niske grupe “Caj-odlican”, koja je istakla medjusobnu usku povezanost vizuelnih medija i dokazala da strip, iako pretocen u video format, ne mora nuzno izgubiti svoju primarnu ulogu i postati film.

Uz odlican provod i ZAISTA prijateljsko raspolozenje citave druzine “smotra” ima i ulogu svojevrsnog seminara gde autori razmenom iskustava obogacuju svoje stvaralastvo novim tehnikama i idejama. Vrlo je vazno i privikavanje na timski rad na zajednickim projektima koje pocetnike postepeno navikava na kooperativni rad sto je izuzetno bitna stavka savremene industrije stripa.

Takodje, prisutni su i brojni izdavaci i kriticari koji imaju znacajne poslovne kontakte u zemlji i inostranstvu. Uzevsi u obzir cinjenicu da je vecina umetnika prezauzeta svojim stvaralastvom da bi se bavila i menadzerskom delatnoscu, vrlo je vazno da se nadju u neposrednoj blizini ljudi koji ih mogu povezati sa pravim trzistem.

Aleksandar Sotirovski, poznati makedonski ilustrator, predstavio je animirani film “Pietas”; impresivni projekat koji je ostvaren zahvaljujuci njemu i njegovim kolegama iz studija “Storyboard” koji otvara velike mogucnosti za saradnju domacih autora sa svetskim kompanijama na polju animacije i video igara.

Sta bih drugo i mogao nego da se, na kraju, od srca zahvalim nasem ljubaznom domacinu Marku Stojanovicu; coveku koji je svima nama omogucio ovaj nezaboravni vikend. Ostaje samo da se nadamo da ce leskovacka “smotra” postati ili OSTATI tradicionalna manifestacija ovog grada jos dugi niz godina.

Sreda, 17. Avgust 2005, 04:45h

Milan I. Nesic AKA Miran



sadržaj

2.

POSLEDNJA AKIRA

Marketprint



Nakon 40 meseci, i naravno, isto toliko brojeva strip Katsuhiro Otoma AKIRA je došao do svog kraja. Do svoje 2158-e strane. Novi broj možete naći na kioscima, dok prethodne, koje ste eventualno propustili, možete naručiti direkno od Marketprinta. Prodaja: mprint@neobee.net

Osim poslednjeg broja Akire već početkom septembra će izaći i osmi album serijala Tornjevi Boa-Morija "Seldžuk".



sadržaj

3.

PRIČA O KARLOVCIMA

Mirko Stančetić



Priča govori o tome kako sam pre nekoliko dana slučajno na ulici pronašao 1000 dinara i već sledećeg jutra (bez jasnog razloga) krenuo put Karlovaca da potražim knjižarnicu Gutenberg, nekada kultno mesto u srcu ovog sremskog gradića, a danas kako se ispostavilo zapećak kraj kojeg se, da nije na uzbrdici, verovatno niko živ ne bi ni zaustavio. Zbog čega je to tako, i šta je trebalo da se desi, pa da karlovačka knjižarnica bude proterana iz strogog centra, u brda, u prostor nedostojan takve delatnosti duga je i meni nedovoljno priča, ali mi je zato to što sam u njoj pronašao bilo itekako poznato. Osim velikog broja novih i starih knjiga složenih u police, naslaganih po podu i stolovima, rečnika, časopisa, stranih udžbenika, gramofonskih ploča i uopšte raznoraznih drugih papirnih stvari koje ovde više liče na zbeg nego na nekadašnju slavnu knjižaru, na jednoj polici pronašao sam i neke stvari koje su me još kao gimnazijalca zaokupljale, ali ih iz raznih "sredina devedesetih" razloga nikako nisam uspevao da priuštim. (ako do kraja rešite da posetite ovo sjajno mesto pomenutu policu lako ćete naći sa desne strane od ulaza) Prvo na šta sam naišao bio je još iz Stripoteke poznati Pratov album, Priča o Veneciji, i to zamislite, po ceni od čitavih 200 dinara! Istina ne tako kvalitetan u otisku i prevodu kao kasnija izdanja Komune, ali ipak nov i potpuno očuvan. Za njim je na red došao, takođe nov, Ledeni demon, Žaka Tradija, strip o kojem osim naslovne strane godinama neopravdano nisam znao apsolutno ništa. Cenu vam ovog puta neću otkriti. Reći ću samo da sam u tom trenutku raspolagao sa još 650, s neba palih, dinara i da mi je prava kupovina tek predstojala!

Sledeći korak bio je pogodak u sam centar. U jednom od uglova knjižare, među mnogobrojnim pozorišnim i filmskim knjigama iznenada sam naleteo na Đorđa Lobačeva, genija bez kojeg teško da bih uopšte počeo da čitam i volim stripove. Kako se pokazalo, čika Đorđe je ovde godinama tavorio bezuspešno "nudeći" svoj životni roman Kad se Volga ulivala u Savu, dok sam ga ja isto toliko uzalud tražio, uvek na pogrešnim mestima. Ovde smo se napokon sreli.

Ovoga puta veliki majstor nije kopirao Amerikance već je napisao autentičan i uzbudljiv autobiografski roman o počecima stripa u Jugoslaviji. I mada ništa manje interesantne nisu ni Neverovatne avanture Kavalijera i Kleja, Majkla Čabona, čika Đorđe je još jednom dokazao da je bio i ostao neponovljiv.

A da li ste negde videli ili čitali kineske stripove? Ja nisam. Nisam, ali dajem časnu pionirsku da hoću!

Dok sam u rukama držao narandžastu knjigu The People's Comic Book, u glavi sam bezbroj puta proigravao jednačinu na čijoj bi se desnoj strani nekakvim čudom našao ja (sa kineskim stripom u kesi) a na levoj zadovoljni, prijatni prodavac. I kako u Karlovačkoj to nije bio glavni predmet, moja računica je potrajala nešto duže, ali je na kraju ipak bila za peticu. Razume se, sa zvezdicom. Knjiga koju sam pronašao predstavljala je američko izdanje italijanske knjige I Fumetti di Mao i u njoj se našlo šest kineskih stripova iz šezdesetih godina prošlog veka uz jedan foto strip urađen prema filmu Lei Feng. Uz cenu koja je ljubaznošću prodavca ubrzo postala gotovo kineska ova trgovina je delovala kao posao stoleća! Za kraj (poslednjih 200 dinara) sam ostavio strip -zbornik Tragovi u plavoj ilovači Branislava Miltojevića. Američka underground produkcija s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, puno interesantnih tekstova, intervjui...

Žao mi je što dalji rad ove biblioteke (KIKLOP), ukoliko ga je uopšte i bilo, nisam stigao da upoznam, ali ako je suditi po prvom broju, čini mi se da je prilično obećavao.

To bi otprilike bilo sve. Srećan i presrećan na putu do kuće propuštao sam pešake, izbegavao kučiće, pazio na radarske zamke i ponašao se kao pravi džentlmen u saobraćaju.

Zasluga stripova, policije ili nekog trećeg... Ko zna?

Do nekog sledećeg LOST AND FOUND susreta veliki pozdrav svima!



sadržaj

4.

JUŽNJAČKA UTEHA No 221.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



BLOGGIN’ ME SOFTLY

You step inside but you don’t see too many faces
Coming in out of the rain to hear the jazz go down
Too much competition too many other places
But not too many horns can make that sound
Way on downsouth way on downsouth london town
SULTANS OF SWING, Dire straits

Sve se danas dešava na netu.

Ljudi naručuju klopu preko neta, naručuju piće. Dopisuju se sa porodicom, prijateljima, poznanicima, strancima. Gledaju televizuju preko neta, filmove, gledaju druge. Slušaju muziku, čitaju novine, knjige. Reklamiraju se. Prodaju i kupuju, zarađuju. Studiraju preko neta, polažu ispite. Flertuju preko neta. Svađaju se. Započinju veze, okončavaju ih. Ustaju s netom, ležu s njim. Provode vreme sa mnoštvom, sami.

Ljudi žive na netu.

A kad na njemu već žive, na njemu i pišu.

Već godinama idu e-mejl magazini (upravo čitate jedan) o najrazličitijim mogućim temama, a gomila ljudi ima svoje sajtove koje manje-više redovno apdejtuju novostima iz svog profesionalnog i privatnog života, tako da svi zainteresovani znaju čime se bave. I to im je, do skora, bilo dovoljno...

A onda se pojavio blog. Rogobatna reč, malo dnevnik – malo intervju, malo autobiografija – malo autorska lupa, pruža svom autoru do sada neviđenu širinu. Autor tako može da piše svoj dnevnik bez problema, da ga usput prošara svojim komentarima i utiscima stvari koje je pročitao, video ili čuo. Da sve bude bogatije, mnogi od njih donose interesantne novinske članke i vesti, na koje žele drugima skrenuti pažnju. Blogovi ljudi koji vas interesuju postaju na taj način obavezno štivo, jer donose jedan inače nedostupan uvid u to kako ti ljudi razmišlaju, način na koji žive, način na koji rade. Ti ljudi komuniciraju sa hiljadama drugih ljudi svakog dana, izlažući svoja lična viđenja, svoje stavove, svoje živote bezličnom mnoštvu koje svoje dane provodi kraj ekrana. Ono istinski fascinantno postaje simbiotički odnos – ljudi koji svoj život provode na netu (pa na njemu i pišu) podmiruju čitalačke potrebe ljudi koji svoj život provode na netu (pa na njemu i čitaju).

Blogovi danas niču kao pečurke posle kiše. Nekoliko autora čiji rad već neko vreme pratim, većinom scenarista, ovih dana krenuli su sa svojim blogovima, i svi su drugačiji, i svi su interesantni na, svaki na svoj način, i sve ih pratim.

I sretno im bilo.



sadržaj

5.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (280)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



SVETO TROJSTVO (3): JACK KIRBY

Kasni sam konvertit Kirbyeva kulta te se moje klanjanje njemu manje svodi na obožavanje (kao što je slučaj kod Hergéa) ili iskreno divljenje (Tezuka), a više na strahopoštovanje. Nakon mladosti uz dobro odgojene stripove, čitati Kirbyeve apstrakcije na rubu naive, stripove koji strašću gore prste, bilo mi je kao Evropljaninu sresti krvavog poganskog boga i shvatiti kako je stvaran.

Kirby je nesumnjivo - poput Hergéa, poput Tezuke - stripove koristio za iskazivanje sebe i svijeta. No, dok se zreli Tezuka bavio univerzalnim pitanjima, a Hergé potragom za djetinjom nevinošću, Kirby je do kraja života ostao uznik najkreativnijeg, ali i najnesretnijeg životnog razdoblja - puberteta. Kirbya je gonio pravednički gnjev koji ne samo reagira na nepravdu već je traži (možda i izmišlja) kako bi na nju mogao reagirati. Visokooktanski gnjev čija jara polarizira svijet na zone svjetla i sjene. Gnjev sitnog klinca koji je rano naučio da je život borba i samo borba, kako su gadovi gadovi i kako im se nikada ne smije oprostiti.

Sve to - svi ti odrasli ljudi koji se ponašaju kao trinaestogodišnjaci i koji jasno nose boje svoje odabrane strane - eksplodiralo je iz Kirbya kroz Čudesnih četvoro (Fantastic Four) i ostatak Marvelova univerzuma. Kirby je tako (pre)porodio jedan žanr, ali nije našao mir. Njegovo je prokletstvo dvojako: po svojoj prirodi možda i više no po ekonomskoj nužnosti njegov je dar bio okrenut količini radije no zanatskom brušenju, a odbacila ga je i industrija koju je stvorio. Tamo gdje su Tezuka i Hergé na vrijeme shvaćeni kao bitni sastojci vlastitih kreacija, Kirbya su cijenili samo kao proizvođača koncepata - kao ruku - te su računovođe odahnule kada se ustanovilo da se njegovi likovi prodaju i ako ih crtaju prepisivači. Kirby je ispunio svoju ulogu - carskim su mu rezom iščupali srce kako bi pokretalo mašinu - nadnica mu je plaćena, a on odbačen. Fanovi su ga poslije pronašli i sagradili mu hram, ali ni oni ga nisu razumjeli: htjeli su da im crta ono što je nekada crtao, a on je htio nešto novo, on je htio dalje.

Priča o Jacku "kralju" Kirbyu priča je baš o kralju. Onom izabranom da, kao najbolji, bude prinesen na žrtvu sudbini. U stripovski je panteon stigao krvav, - barbar nakon desetljetne bitke - šutke sjeo da se odmori i zapalio cigaru.


***
Q STRIP 9 na svim kioscima i u vašim omiljenim knjižarama (More Comics, Alan Ford, Libellus, Tino)!
Dnevne strip vijesti na http://qstrip.blog.hr !
Kritike knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr !



sadržaj

6.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Ima tako nekih ljudi čije smo stripove voljeli prvo jako, a onda malo manje, učinilo nam se možda da su se razbahatili ili prošvikali, kako im je slava udarila u glavu … Ali nema veze, neki su od njih zaslužili sve dobro što im dotekne jer su nešto bitno barem jednom napravili. Pa ako Hollywood sad obožava Franka "Sin City" Millera do te mjere da će i njegov spartanski i zaboravljivi 300 ekranizirati - pa što! Neka se ljudi vesele! A neka se veseli i Miller čiji je Batman & Robin (sa Jimom Leejem) dosegao prodaju od preko 261.000 primjeraka što ga čini najprodavanijim sveščićem desetljeća.



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:

  • [produQcija] Tonči Zonjić
  • [članaQ] Osveta drveća! (mcn)
  • [priQaz] Crna mačka, beli međed (Djole)
  • [Qolumna] NAJ MAD (Damjan Stanić)
    Mangu ti materinu
  • [priQaz] Blankets (Venes, crazy two)
  • [produQcija] Alem Ćurin
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 13.08.-19.08.


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/



sadržaj

7.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

8.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin je obezbedio sledeće priloge:


SEDAM DECENIJA SRPSKOG STRIPA

ŽIKINO KOLO KAO HIMNA

Za vreme trajanja međunarodnih sankcija prema Srbiji iz našeg stripa ka svetu su polazile veoma zanimljive inicijative

U Londonu od 1991. sa suprugom i sinom živi i radi strip-autor Bojan M. Đukić (Beograd, 1956). Iako je na Fakultetu dramskih umetnosti diplomirao na odseku dramaturgije, u potpunosti se posvetio stripu. Član je ULUPUDS-a. Bio je osnivač strip-grupe „Beogradski krug 2”. Dok je stvarao ovde, svoje autorske stripove, licencna dela, scenarija, prikaze i eseje štampao je u mnogim specijalizovanim i nespecijalizovanim časopisima jugoslovenskih izdavača („Pegaz”, „Dečje novine”, „Forum-Marketprint”, „Vjesnik”...). Kreirao je i autorske („Slonica Slavica”) i licencne likove („Tom i DŽeri”, „Bil i Bul”, „Kondor”...).

Prve dve godine u Velikoj Britaniji proveo je kao asistent animator „Ablimation / Universal pictures” Ltd. studija Stivena Spilberga za animirane filmove, a zatim i i produkcije Volta Diznija („Vini Pu”). Od tada je samostalni crtač stripova čuvenog stripskog izdavača „Fleetway Editions” (crtao serije: „Sonic the Hedgehog” i „Wonderboy”. Jedno vreme je čak kreirao i „Moćne rendžere”. Posle samo nekoliko godina postao je prvi član britanskog udruženja autora stripa koji nije tamošnji državljanin. Bio je jedno vreme predavač vizuelne naracije i crtanja bez modela u „London Carton Centre”. Ilustrovao je udžbenik crtanja „Encyclopaedia of Cartooning Techniques” izdavača „Quarto Publishing”. Jedan je od urednika njujorškog „Comics interview” i stalni kolumnista londonskog „Comics Foruma”. Na kraju, imao je čast da bude pozvan i postane jedan od nekoliko tvoraca koji su uobličili nedavno objavljenu istoriju britanskog stripa „True Brit” (izdavač „TwoMorrows” – John & Pam Morrow).

Sa otadžbinom nikada nije prekidao kontakte. Sarađivao je sa novosadskim elektronskim časopisom „Strip vesti” i niškim časopisom „Strip presing”, a sada je „Presingov” dopisnik iz Londona.

Pre osam godina održana je najznačajnija engleska i jedna od najvećih evropskih stripskih konvencija UKCAC `97 (United Kingdom Comic Art Convention 1997). Ona uvek ima i međunarodni karakter. Po pravilu, prisutni su najugledniji svetski autori i urednici.

Na UKCAC `96, su prvi put u istoriji srpskog stripa u inostranstvu organizovano nastupili srpski autori. Naredne 1997. iz Srbije niko nije otputovao na uglednu smotru.

Ali, ispostavilo se da je ovdašnja kultura žilavija nego što bi to iko neupućen sa strane mogao da pomisli, pa se dogodilo da na svetskom kongresu ipak budemo prisutni na jedan krajnje neočekivan način.

Svojevremeno, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih Đukić je svirao gitaru u beogradskoj rok-grupi „Telegram” koja je negovala pravce pank i ska. Predložio je organizatorima UKCAC `97 da besplatno komponuje himnu kongresa.

Kada je bila gotova, spid-metal kompozicija „Colossal Mayhem” se svima odmah, na prvo slušanje svidela. Nesumnjivo, zvučala je veoma živahno i poletno. Muzika je neprestano pre i tokom manifestacije puštana i u holu uglednog londonskog hotela „Rasel”, a i na svečanom banketu na kojem je, u stilu događanja oko filmskog „Oskara”, izvršeno dodeljivanje nagrada u raznim kategorijama. Naročito su svi veselo cupkali u trenucima predaje priznanja, kada je neizvesnost bila najveća, ritam po definiciji najsnažniji, te je umeo najviše i da ponese. Voditelj, jedan od najpopularnijih engleskih TV voditelja i strip-fanatik Xonatan Ros je čitavu stvar koja je puštana na radiju, TV, čak i na satelitskom SF Channelu valjano podržavao muški udarajući „zarazne” taktove. Usput, Đukić je kao svestrani umetnik, nesporno afirmisan na različitim poljima, intervjuisan za svetsku mrežu zajedno sa legendarnim Amerikancem Xoom Kjubertom („Tor”, „Tarzan”, „Supermen”...).

Čitava stripska i deo ostale engleske javnosti su uz hit „Colossal Mayhem”, nešto slično prepoznatljivoj „Makareni” na Olimpijadi u Atlanti, živahno đuskali još nedelju dana posle UKCAC `97, jer je odlučeno da se te godine na britanskim ostrvima po prvi put u istoriji Ujedinjenog kraljevstva ustanovi i održi „Nedelja stripa”.

Himna kao događaj? Pa, ništa naročito. Samo, spid-metal rok kompozicija Bojana Ćukića „Colossal Mayhem” je u stvari bila rok obrada – „Žikinog kola”.

Slobodan Ivkov


Objavljeno: Politika, Beograd, 14.08.2005.godine





GLUMAC BIL MAREJ - pregovara da reprizira svoju ulogu i ponovo pozajmi glas Garfildu u filmu "Garfild 2", za koji su ugovore već potpisali Brekin Mejer i Dženifer Lav Hjuit. Pojačanje postave će činiti Lusi Dejvis i Bil Konoli. "Garfild 2" režira Tim Hil, a u bioskope stiže na leto 2006. godine.

V. T.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 13.08.2005.godine





Rambo Amadeus otvara Podgoričko leto

Koncertom Ramba Amadeusa 16. avgusta na terasi Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" u Podgorici, počeće manifestacija "Podgoričko kulturno leto 2005", na kojoj će do kraja septembra biti održan raznovrsni muzički, pozorišni, filmski, likovni i književni program. U okviru muzičkog programa, 20. avgusta biće održan "Podgorica bluz samit", na kojem će nastupiti Piva džez bend iz Podgorice, Raw Hide iz Beograda i Nine Below Zero iz Londona, dok će 24. avgusta u Muzejima i galerijama Podgorice biti održan koncert gitariste Nedeljka Pejovića i soprana Marine Cuce.

a 9. septembar u Velikoj sali KIC "Budo Tomović" najavljen je koncert gitariste Gorana Krivokapića, laureata niza međunarodnih takmičenja. Filmskim programom obuhvaćeni su ciklusi turskih i bugarskih filmova, kao i "Lovćen film - Ipak nasleđe" autora Momira Matovića. U okviru pozorišnog programa, 26. avgusta u Muzičkoj kapeli biće izvedena predstava "Kakav aplauz Marija" Dodest teatra i AZAK, u kojoj, prema tekstu Gorana Bjelanovića, igra Sejfo Seferović. Najavljen je i komad Vizarta iz Beograda "Da, to su bili dani" sa Nebojšom Dugalićem i Borisom Pingovićem, "Maks metalik" zemunskog Pozorišta lutaka "Pinokio", "Mušica" Pozorišta na Terazijama, kao i predstave "Nije čovjek ko ne umre" Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja i "Novela od ljubavi" Gradskog pozorišta iz Podgorice.

U Podgorici će gostovati i festivalska regionalna koprodukcija "Kad bi ovo bila predstava...", premijerno prikazana na Beogradskom letnjem festivalu (Belef). Likovni program "Podgoričkog kulturnog leta" obuhvata izložbe "Vez i nakit iz zbirki muzeja Podgorice", koja će 2. septembra biti otvorena u Kuslevovoj kući, "Crnogorski akvarel", koja će 8. septembra biti postavljena u Galeriji "Art" i "Iz kolekcije monsignore Otto Mauer", predviđenu za drugu polovinu septembra. U okviru književnog programa, za 17. avgust je predviđeno humorističko veče lista Ošišani jež iz Beograda, dok bi 18. avgusta trebalo da bude predstavljen domaći bestseller "Kandže" Marka Vidojkovića, u izdanju Samizdata B92. Biće predstavljena i knjiga "Hrvatske noći", u izdanju V.B.Z. iz Zagreba, kao i poetska zbirka "Podgoričke ljubavne strofe". Između ostalog, biće predstavljen i roman i strip "Išmael" Vladimira Arsenijevića i Aleksandra Zografa, u izdanju beogradske kuće "Rende", a predviđen je i hepening povodom publikacije "Star-Up" Kreativne industrije Podgorica, u izdanju Britanskog saveta.

SEECULT.org


Objavljeno: DANAS, Beograd, 15.08.2005.godine




sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-ČETVRTI TOČAK U ITALIJI
Točak, strip koji je pobedio na konkursu "Bdécouvertes" u organizaciji velikog francuskog izdavača Glénat 2000-te i bio veliki događaj za strip u Srbiji, stigao je do svog četvrtog albuma, i u Italiji verovatno još ove godine. Već smo vama preneli vest da 4. album izlazi već ovog meseca u Francuskoj. Adaptacija novele Gorana Skrobonje koju crta Dražen Kovačević ima u Italiji ime La Ruota. Alessandro Editore, izdavačka kompanija iz Bologne, već je objavio sinopsis i naslovnu stranu albuma 'I Guerrieri di Korot II' na ovom linku, tako da će očigledno i u Italiji biti izdat još ove godine.
(Marko Ajdarić)


-NOVI AZZARELLO
Brian Azzarello počinje novu seriju u oktobru, još uvek kod Vertiga. Zvaće se 'Loveless', i biće to jedna vrsta westerna koja se dešava posle Američkog Rata od 1861/1865. Crtež će raditi za taj strip Marcello Frusin, koji je već saradjivao sa njim. Sam Azzaralo kaže da će taj strip da pokaže još dublje neke ljudske mane nego njegova najpoznatiji serijal, '100 Bullets'.
(Marko Ajdarić)


-300.000 ZA ROĐENDAN
Quino, najveći crtač Argentine, koji je stvorio Mafaldu, ove je godine proslavio 50 godina svog rada, pa je dobio ovog meseca lep poklon. U njegovom gradu (Mendoza) održana je njegova izložba koju je videlo 300.000 hiljada ljudi, varoš Buenos Aireska i sugrađani su mu dali najveću počast koja može da se da jednoj licnosti, u toku 15 dana.
(Marko Ajdarić)


-BRAZILSKI 3D STRIP
Marcatti, koji je jedan od najvažnijih autora Brazilske underground stripov scene je izmislio stripove koji se čitaju u 3D, i prodaje taj svoj novitet zajedno sa specijalnim naočarima. Album i naočare koštaju manje od 9 dolara. Na njegovoj ličnoj stranici, može da se vidi kako to izgleda: www.marcatti.com.br/
(Marko Ajdarić)


-SUPER-HACKER STRIPOVA
Tek sada je sigla informacija da je Syndicat National de l'Édition (vrsta saveza najvećih kompanija koje izdaju stripove u Francuskoj) dobio proces na jednom sudu - u aprilu - protiv jednog čoveka (nezna se njegovo ime) koji je skenirao i postavio na internet preko 2.288 albuma. (na qstrip blogu ćete pročitati i kolika mu je određena kazna. zm)
(Marko Ajdarić)


-1. FESTIVAL STRIP BLOGA
Festival des Blogs BD, koji se dešava od 15. augusta pa sve do 11. septembra, je prvi festival na kome učestuju umetnici stripa koji imaju i svoje lične blogove. Do desetog septembra, biće na liniji intevjui sa raznim autora. Ali, kao što je običaj u Francuskoj, 11. septembra 40 od njih će lično da se nađu da potisuju svoje radove i da zajedno urade jedan kolektivan album.
(Marko Ajdarić)


-ROADSTRIP PREKO AMERIKE
Chronicle Books izdaje, u novembru, 'Roadstrips: a Graphic Journey Across America', u kome će biti prisutno 22 umetnika sa svojim vizijama o današnjoj Američkoj naciji. Među njima su: Peter Bagge, Gilbert Hernandez, Jessica Abel, Peter Kuper, Martin Cendreda, Richard Sala, Phoebe Gloeckner i John Porcellino.
Urednik 'Roadstrips' je Pete Friedrich, jedan od najvažnijih imena nezavisne strip produkcije u Americi nakon što je preko Look Mom, Comics! dao mogućnost da novi indies dođu da budu poznati. Dan Clowes već je napisao da će u Roadstrips-u defilovati nove generacije američkog stripa.
(Marko Ajdarić)


-ALL STAR SUPERMAN
U novembru, izlazi u AmericI prvi broj (od 12) serije All Star Superman, u kojoj Grant Morrison razrađuje ideju: ako je Superman najjače stvorenje na svetu, zašto nije on miran i siguran od sebe. Tu verziju skoro 'zen' od Supermana će nacrtati Frank Quitely, koji već redovno radi sa Morrisonom.
(Marko Ajdarić)


-VRAĆA SE ALEX ROBINSON
"Tricked", je novi album od 328 strana Alex Robinsona, koji je već dobio nagrade 'Box Office Poison'', Eisner Awards kao i na festivalu Angouleme. Poznat preko američkog Wizarda kao najbolji indie album u celoj istoriji stripa u Americi. Na Tricked-u, koji je izdao Top Shelfa, Robinson je radio 4 godine, i sinopsis i recenzije kažu da više izgleda kao jedan film, nego strip, jer lepo vezuje 6 raznih ličnosti. Ako stigne bar blizu 'Box Office Poison-a', verovatno će opet biti jedan od najbojih albuma godine u svetu. Može malo da se vidi Tricked-a, ovde.
(Marko Ajdarić)


-AMADORA ĆE DA SANJA
Festival Internacional de Banda Desenhada da Amadora, koji je najvažniji festival na portugalskome jeziku, dešava se ove godine po 16-ti put, u novembru. Tema, ove godine, biće veza između sna i stripova, naročito kako su jedan i drugi vezani za predstavu sveta.
(Marko Ajdarić)


-MILION STRIPOVA I HAMBURGU?
Dolazećeg 1. oktobra, dešava se još jedan put Deutsche Comic-Börse Hamburg, gde mogu da se kupuju i razmenjuju stripovi. Ne bi to bila velika vest, ako ne bi znali da je 2004-te bilo 1.000.000 magazina, albuma i drugih artikala u prodaji...
(Marko Ajdarić)


-NE SAMO MANHVAS
7. World Comics Conference (ili World Comic Artist Conference), u Južnoj Koreji, održava se od 30. septembra do 3 oktobra, u gradu Bucheon (u kome je Koreanski Museji Stripa). Neće tu biti u pitanju manhwas!!! 300 umetnika iz 30 zemalja će biti prisutno, da razmenjuju mišljenja i da pokažu da se u Aziji ne rade samo manga i manhwas.
(Marko Ajdarić)


-100 GODINA MALOG NEMA
"Little Nemo: 1905-2005, Un Siècle de Re^êves", je naziv albuma u kome će biti prisutni David B., Frédéric Boilet, Igort, Lorenzo Mattotti, Moebius, Katsuhiro Otomo, Miguelanxo Prado, François Schuiten, Art Spiegelman i Craig Thompson, sa originalnim stripovima Litle Nemo-a, prvog ameirčkog stripa koji važi kao umetnost, a ne samo 'zabava'.
Album će izdati Les Impressions Nouvelles. Među tekstovima u '...Un Siècle de Re^êves"' (Jedan Vek Sna), biće jedan od Thierry Groensteen-a, glavni editor L'An 2 i, za nas račun, jedan od najboljih pisaca o stripovima o svetu.
U Španiji, nezavisna kuća Entido će da objavi tu maestralnu knjigu.
(Marko Ajdarić)


-75 GODINA PLUTONA
Pluton, najbolji prijatelj Miki Mausa je kreiran 18.07.1930.godine. Povodom proslave 75 godina Plutona, nemačka grupa Egmont/Ehapa, koja štampuje stripova Disney na nemčkom jeziku mu je posvetila ovaj lepi članak. Koliko smo videli, samo u Nemačkoj su se setili tog datuma.
(Marko Ajdarić)


-MALO SIMPSONA
Simpsons će stići u bioskope 2007-e, obavestila je licno Nancy Cartwright (glumica koja je 'glas' Bart Simpsona' na televiziji).
(Marko Ajdarić)


sadržaj

10.

LINKOVI

Strip Vesti



Francuzi, nastavak...

-Spécial Trio
mail roux.ceyrat@free.fr
nickeles.free.fr/triosouvenirs

-Bulles Gaume
mail bullesgaume@yucom.be
www.chez.com/bullesgaume

-illustration et BD
mail rodolphe.duperray@free.fr
rodolphe.duperray.free.fr

-Yves Amateis, sérigraphe
mail amateis@skynet.be
users.swing.be/amateis

-L'Incal
mail dje@mpp-area.com
mpp2.free.fr/incal_net

-Sebastien Floc'h
mail mc_hastalavista@ifrance.fr
membres.lycos.fr/sebfloch

-Bulles D'hiver
mail denis.bellenger@chello.fr
bullesdhiver.free.fr

-Houp et Boz
mail d.chantaloux@libertysurf.fr
membres.lycos.fr/houpetboz

-La Cité des Bulles
mail lacitedesbulles@free.fr
lacitedesbulles.free.fr

-SpcK Wallpapers
mail spck@abysse.org
wall.spck.free.fr

-Chez Exal
mail exal@ifrance.com
exal.ifrance.com/exal

-Strips.4t.com
mail rombouts_tim@hotmail.com
strips.4t.com

-Wildwood Cemetery: The Spirit Database
mail westumulka@hotmail.com
www.angelfire.com/art/wildwood

-Belles des Bédés
mail webmestre@mon-oueb.com
www.mon-oueb.com/bd-girls

-Zenzira BD
mail victor_jusseau@hotmail.com
www.membres.lycos.fr/zenzirabd

-Sillage
mail esquisse@ifrance.com
bdsillage.free.fr

-Nocturnes rouges
mail matthias.rozes@free.fr
www.nrouges.tk


...nastaviće se!


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.