STRIP VESTI
Broj:
358
17.03.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. HONEY TALKS - Strip Vesti
  2. BOROVNICA #2 - Strip vesti
  3. WONDERCITY - Strip vesti
  4. ALTERNATIVNO DOGAĐANJE - KOMAR - Zoran Jović - Letač
  5. RADIONICA S-TRIPTRIP-S - Zoran Jović - Letač
  6. STRIP VESTI - Tiker... - Strip vesti
  7. DEČKO KOJI (I DALJE) OBEĆAVA - Ilija Bakić
  8. kritIVKOVanje 16 - Slobodan Ivkov
  9. JUŽNJAČKA UTEHA No 250. - Marko Stojanović
  10. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (309) - Darko Macan
  11. Q STRIP - Strip Vesti
  12. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  13. ŠTAMPA - štampa
  14. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  15. POZIVI NA SARADNJU - mail
  16. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


"STRIP VESTI - Tiker...
" je nova rubrika, ali i nova "pojava"...:)

Pretplatnici SVesti već znaju o čemu je reč jer su pre par dana dobili prvi Tiker..., a oni koji SVesti čitaju na sajtu će tek sada čuti o tome. Dakle, dok se ne postavi rubrika Tiker... koja će biti na naslovnoj strani SVesti sajta, gde će se svakodnevno popunjavati, tiker će biti slat kada se za tim ukaže potreba. Tiker(i) iz prethodne sedmice biti objavljeni u rubrici "Strip vesti - Tiker...".

To je to.

Čitajte SVesti i pišite za njih i vas...:)


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

HONEY TALKS

Strip Vesti



U izdanju Stripburgera je izašla kolekcija strip sveščica "Honey Talks" u kojoj su objavljeni stripovi inspirisani oslikanim panelima sa košnica. Oslikavanje košnica je deo Slovenačke tradicije, te je redakcija Stripburgera spajajući tradiciju i savremenu, strip, umetnost (ruku na srce te košnice su u nizu i mogle da budu svojevrsni stripovi) napravila ovo neobično izdanje.

U dobro upakovanoj kutiji će vam stići (cena je 3.000 sit - 22 eura) deset sveščica neobičnog formata, strane su u formi strip kaiša. Prva sveska je praktično uvodnik, sa pričom o tradiciji oslikavanja košnica kao i o autorima zastupljenim u ostalim sveskama. Autorske sveske idu ovim redom: Feuchtenbergerowa "The King of the bess", Matthias Lehmann "Grandma's painting", Milorad Krstić "Pegam & Lambergar", Danijel Žeželj "Beton & Honey", Vladan Nikolić "Wanted!", Jakob Klemenčič "Sidetracked", Rutu Modan "The Hunter's Daughter", Koco "The Goat" i Mrcel Ruijters "Alvearium".



sadržaj

2.

BOROVNICA #2

Strip Vesti



Ima više nedelja, što će reći niko da lepo napiše vest, kako je izašao drugi album stripa Borovnica "Protiv Paje Pauka". Autor stripa je nama znani Darko Macan. Izdavač je Mentor, ima 45 strana, u boji je i ima tvrde klorice. U Hrvatskoj je cena 70-tak kuna, a do sada ga već sigurno ima i u striparnicama diljem ex-yu prostora.


sadržaj

3.

WONDERCITY

Strip Vesti



Na Hrvatskim kioscima se od sedmog marta može naći novi strip serijal u formi kolor svesaka. Reč je o serijalu italijanskom strip serijalu Wondercity. Sveske su, k'o što rekoh kompletno u boji, koštaju 160 kuna (oko 170 dinara) i izlaze svaka dva meseca. Izdavač je zagrebački Bookglobe.

Kada se već u prošlom uvodniku pomenuo ovaj strip, Marko Ajdarić je prosledio sledeći link, gde možete malo da se upoznate sa njim:
www.free-books.it/it/news/view.asp?id=103
A postoji i ova adresa na kojoj možete da saznate o kakvom stripu je reč:
www.ubcfumetti.com/preview/0411r_e.htm

sadržaj

4.

ALTERNATIVNO DOGAĐANJE - KOMAR

Jović Zoran - Letač



Pre neki dan u Kovačici (mesto u Banatu poznato po naivnom slikarstvu), (10. marta 2006.godine), održana je KOvačička Manifestacija Alternativnih Reakcija – KOMAR. U podrumu lokalne gimnazije „Mihajlo Pupin“ - klubu Ponorka, priređena je zajednička izložba strip i likovnih radova autora iz Banatskog Novog Sela i Kovačice, kao i promocija izdavačke produkcije Alternativnog kulturnog kluba i radionice Radioaktivno. Priređena je i promocija prvog broja fanzina BLACK SYRUP u izdanju KOMAR-a.

AKK (Alternativni kulturni klub) iz Banatskog Novog Sela se prestavio sa izložbom stripova (Letač, Mr Spiral, Krle), predstavljena su nova izdanja „Ponekad osećam da se krećem brzo“ (autor:Letač) i „Mrak strip #2“ (autori: učenici 8 razreda oš "Ž.Zrenjanin"). Promovisana je konpletna izdavačka produkcija AKK-a i radionice Radioaktivno (muzička i strip izdanja, publikacije, promo majice, poezija,animacije, itd.). Novoseljansku i pančevačku alternativnu stvaralačku produkciju u ime AKK-a i Radioaktivno prestavljali su Jović Zoran i Pavlov LIvius.

Nešto kasnije, program je nastavljen u Domu kulture „3. oktobar“. U vellikoj sali je održana projekcija 9 kratkih filmova sa DVD-a „Kino Aero Plan“ u izdanju Kino Kluba - Novi Sad (Mosquito Hunter, Vukodlak, Život, You Are Good Friend, Disorder, Raj na zemlji postoji - komment, Pijaca, Seni i sni, Balans). Sa pozorišnom predstavom „Pozdrav niekoho“ ansambla iz Vojlovice (režija: Fedor Popov), program KOMAR-a je bio priveden kraju. Za sve učesnike je priređen koktel perty gde se sasvim spontano dogodio džem sešn (jam session), svirka koju su inicirali lokalni muzičari.

Na ovaj način organizatori KOMAR-a su uspešno potvrdili njegovo postojanje i najavili nastavak. Saradnja između lokalnih (banatskih) alternativnih organizacija i pojedinaca se nastavlja.Više o ovom događaju (i drugim zanimljivostima iz Kovačice) pročitajte na sajtu www.komar.org.yu



sadržaj

5.

RADIONICA S-TRIPTRIP-S

Jović Zoran - Letač



RADIONICA S-TRIPTRIP-S
studio 21, Pančevo
pregled sa prethodne dve održane radionice


Peto okupljanje polaznika radionice S-TRIPTRIPS-S zbilo se u ponedeljak, 6. marta. Posle crtanja na temu sopstvene interpretacije fenomena super-heroja pređosmo na novu – muziku Dorit Krajsler. Ova američka umetnica, koja svira dosta neobičan instrument – teramin, gostovala je na prošlogodišnjem GRRR! festivalu, a biće je i na ovom. Radovi nastali na tu temu trebalo bi da čine neku vrstu prateće izložbe. Slušanje muzike, koja varira od čiste ženstvene suptilnosti do atmosfere horora iz tridesetih, moralo je da bude prekinuto nakon pola sata jer se u istim prostorijama, Studiju 21, održavao festival izraaelskog filma. Nas desetak je predviđenih tri sata ipak crtalo nešto što bi se moglo nazvati sećanjem na slušanje. Nastavak je u sledećem broju, sledećeg ponedeljka.

13. 03. – I dalje smo crtali uz muziku Dorit Krajsler, s tim što su sada pojavile i fotke koje su mogle da u nekom smislu približe to što slušamo. Ipak, nije poenta u situaciji „Tito dolazi u moj rodni grad”, pa da crteži budu neka vrsta hvalospeva liku i delu (iako mogu da budu, naravno). Više je stvar u tome da se na početnu inspiraciju deluje tim spoljnim uticajima i za sad ima interesantnih stvari za videti.
I ovog puta nešto kasnije počeo je paralelni program – predavanje o Dioklecijanovoj palati u Splitu. Razmišljamo da promenimo prostor.
Dobra stvar je što se izgleda formirala stalna grupa, pošto su se do sada, od početka, izmenile 3-4 ekipe. Bilo nas desetak.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane svakog ponedeljka od 19 do 22 časa. Ponesite svog psa sa sobom...

Priredila:Marah
Izvestio:Letač


sadržaj

6.

STRIP VESTI -Tiker...

Strip vesti



Anica Tucakov nam je prosledila sledeću informaciju:

Razgovor sa Mirkom Ilićem u O3one-u

«Vi i MI»

Pozivamo Vas u sredu, 15. marta, od 18 do 20 časova, da nam se pridružite u O30ne galeriji, Andrićev venac 12, na razgovoru, druženju, razmeni iskustava sa Mirkom Ilićem.

Možete poneti i nekoliko radova sa sobom, ali nikako ne zaboravite pitanja!!!

Pokrovitelji:
O30ne galerija
Ministarstvo kulture Republike Srbije



sadržaj

7.

DEČKO KOJI (I DALJE) OBEĆAVA

Ilija Bakić



STRIP: GRABOVSKI – KO JE TAJ MOMAK?

DEČKO KOJI (I DALJE) OBEĆAVA

Bude li se neko nekada (što je vrlo neverovatno) prihvatio posla da napravi iole kompletnu panoramu dešavanja u stripu na ovdašnjim prostorima tokom 1990-tih nači će se pred teškoćama koje će zahtevati krajnje mazohistički stav prema sopstvenom postojanju. Jer, da bi se stekao i površan uvid u ondašnju produkciju moraju se prikupiti retka 'regularna' strip izdanja i napabirčiti čitava gomila svakojakih fanzina, magazina i sveščica koje su izašle na svetlo dana u liku samizdata fotokopiranih u malim ili minimalnim tiražima. Raspad države, sankcije, rat itd. otvorile su mentalne vidike mladim autorima, oslobodile ih dotadašnjeg terora velikih izdavača, mrgodnih i mrzovoljnih urednika, 'ozbiljne' produkcije i sličnih bauka i pustile da im talenti švrljaju kud im drago. A sve što je izašlo ispod olovke-flomastera-rapidografa moglo se objaviti samo u sopstvenoj režiji, o sopstvenom trošku i podeliti drugarima-istomišljenicima; tako se izgradila svojevrsna mreža tzv andergraund stripa koja je disala po sopstvenim pravilima (a osnovno je bilo da nema pravila). I sve je to - sloboda od svega i svih kanona i autoriteta - bila ona lepša strana priče. Ona druga, mračana strana, jeste da se bezbroj autora u međuvremenu pogubila i nestala, upravo zahvaljujući slobodi koju su shvatili kao neobaveznost pa su lako prihvatili one narodne mudrosti 'lako ćemo' i 'ima vremena i sutra-prekosutra-nakosutra-dogodine'. Stoga će u imaginarnoj istoriji stripa (SFRJ-SRJ) poglavlje posvećeno stripadžijama koje su započele svoj opus i otišle iz njega biti mnogo deblje od onoga o autorima koji su nastavili da stvaraju.

(Naravno, mogli bismo sada da mudrijašimo koliko je državni i kulturološki haos tih godina pomogao da nastane alternativni strip i potom, neopažen od bilo kog zvaničnika, nestane mada je nemoguće kvantifikovati koliko je procenat 'rastura' veći od uobičajenog za 'normalne' države jer ne bi se mogla prenebregnuti istina da nekim autorima stvaranje dosadi ili ogadi pa se svesno distanciraju iz priče; takođe ima i onih kojima talenat presahne pa više nemaju šta da kažu – o svemu tome se može raspredati ali ne na ovom mestu.)

Negde na razmeđi između onih koji su zagrizli u strip i ne puštaju ga i drugih koji su digli ruke od priča u slikama postoji 'siva zona' autora koji su nešto uradili pa sad pauziraju, uzeli su odmor na neodređeno vreme i, eventualno, tu-i-tamo ponešto crtkaju za svoju dušu, na kratke staze i bez određenog plana. U međuvremenu su zaokupljeni svakodnevnom (golom) egzistencijom koja im jede vreme. Raskorak između ova dva novoa može da traje mesecima ili godinama. Nerad na stripu oni uglavnom pravdaju (jer ih negde iznutra grize osećaj krivice) potrebom da reše životne probleme a čim reše ovaj važan problem baciće se na crtanje (ali, na onaj problem se nadovezuje sledeći i sledeći itd itd). Tako, sve-u-svemu, imamo grupu ljudi koji su talentovani ali se ne razvijaju. Oni su potencijal koji (po)stoji ali nije realizovan u potpunosti (a kako vreme prolazi ta realizacija je, na žalost, sve manje verovatna).

(Naravno, na ovom mestu bismo mogli da otvorimo priču o žrtvama koje stvaranje traži od umetnika, o ceni koja bi trebala da se plati bez garancije da će napor uroditi vrednim plodovima, o fantomima koji gone autora da radi i drugima koji neprestano otvaraju sumnje u valjanost sopstvenog dela, o tvrdoglavosti istrajavanja i neodoljivom zovu konformizma – o ovome se debelo da raspredati ali ne, ne ovaj put.)

Jedan od stripadžija koji opstaju u 'sivoj zoni umetničke ekonomije' jeste i Borislav Grabović (rođ. 1970.g.), poznatiji kao Grabowski. Njegova prva pojava u malo široj javnosti pada na sam početak 1990-tih, na sastanke vršačkog Kružoka ljubitelja naučne fantastike, pri Gradskoj biblioteci, kojima je on prisustvovao. Ubrzo se otkrilo da osim intenzivnog čitanja SF knjiga i stripova i gledanja filmova, Grabović i crtka pa je, čak, i priređena mala izložba njegovih crteža-ilustracija i nekih tabli koje su mogle biti delovi stripova koji nisu završeni. Koju godinu kasnije, tačnije 1993.g, Grabović, sad već Grabovski, postaje autor koji objavljuje stripove u vršačkom strip magazinu "Patagonija". U njoj je počeo da 'peče zanat' i da se druži sa ostalim stripadžijama što je dovelo do intenzivne saradnje sa Danilom Miloševim – Wostokom koja je proizvele popriličan broj strip tabli različitog tematskog profila; većina radova, pak, pripada, širem fantastičkom usmerenju koje obuhvata kako žanrovsku, SF fantastiku tako i fantastike koje u svojoj osnovi imaju poigravanje situacijama i raspoloženjima. Wostok i Grabowski svoje su radove objavljivali u gotovo svim domaćim fanzinima i magazinima a prešli su i preko granica u bliže i dalje inostranstvo (tj. pojavljivali su se na ex-YU prostorima a i šire); osim stripova štampanih u periodici objavljena im je i inostrana samostalna knjiga: vršački tandem Wostok&Grabowski 1997.g. je za britansku izdavačku kuću "SLAB-O-CONCRETE" objavio album pod nazivom "Tata je tako daleko... moramo ga naći!" u kome su sabrana prva četiri segmenta serije o devojčici Popošak i njenom psu Cveću (inače kod nas štampanu u raznim izdanjima, počev od "Strip manije" i "Patagonije" do fanzina). Izuzetno pohvalnu uvodnu reč za album napisao je Džim Vudring, legenda američkog i svetskog andergraund/alternativnog stripa. Za nepoznate umetnike (iz krvoločne zabiti) bolja preporuka od ove ne bi se mogla zamisliti.

Naravno, kako je to uobičajeno za naše prostore, sem šačice poštovalaca, niko iz zvanične kulture nije obratio pažnju na ovaj uspeh, pre svega zato što u ovdašnjim krugovima etablirane umetnosti strip postoji samo kao "šund i kič"; istini za volju, Vršac se autorima 'odužio' paradnom dodelom tzv "Nagrade oslobođenja" za uspehe na polju stripa. Wostok i Grabowski nastavili su da rade bez ikakve vidljive (čitaj materijalne) podrške držeći se sopstvenog koncepta i vizije stripa (cinici bi, pak, mogli da primete da se zahvaljujući odsustvu 'brige' autori bili oslobođeni bilo kakvog pritiska koji bi uticao na njihovu produktivnost i beskompromisnost). Kako god bilo da bilo, tek 2002. godine našao se ovdašnji izdavač ("Lavirint" i "Samizdat B92") voljan da odštampa i ponudi čitaocima originalne table ovog strip serijala (u vanredno uspeloj grafičkoj realizaciji Saše Mihajlovića

"Popošak i Cveće" započinju prizorom na groblju: "Dvogodišnja curica po imenu Popošak i njen veoma obrazovani pas zvani Cveće" stoje na grobu Popoškine majke. Ona pita "Mama paji?" a nakon potvrdnog odgovora i "'De je tata?". Cveće pokazuje vrh brade koji viri iz "plave sobe". Ali, ispostaviće se, radi se o vrlo, vrlo dugačkoj bradi tako da putnici-tragaoci, prolaze kroz kuće, lavirinte, pejzaže, šume i polja, odlaze u svemir i druge dimenzije. Naravno, sasvim u skladu sa stazama i bogazama sreću i svakovrsne kreature, monstrume, veseli čamac Suvozemac, junake iz Oza, braću Marks, morževe iz Vladivostoka, proždrljivog Mnogobojca, zečeve, pticu Soko-sokoćalo, mrguda kome će morati da cede bubuljice, pačiće i inu menažeriju da bi, posle stotinjak strana, stigli do zida na kome piše "Kraj sveta!", tu sreli Vudringovog strip junaka mačka i sa njim i ptičicom iz roda "Kva-Kva-Pi-Pi-Koko-Da-Koko-Da", nakon što probude večitog sanjalicu Malog Nema (Vinzora MekKeja) prošli kroz prepreku u drugi svet i neke buduće avanture.

Kako se iz osnovnih crta zapleta da zaključiti "Popošak i Cveće" slede poetiku bezbrižne, totalne fantazmagorijske igrarije bez ikakvih obaveze prema principima tradicionalnih strip priča. Situacije u koje uleću bizarni likovi prepune su apsurdističkog humora i karikiranja šablona a, kao vrhunac čitavog zamešateljstva, ne postoji ni najmanja naznaka bilo kakve katarze ili poruke. Strip je jednako iskušenja za njegove stvaraoce i one koji ga čitaju. Priča se, kako to Wostok i primećuje u svom uvodu, od početne ideje razvijala po sopstvenoj unutrašnjoj logici na koju su umetnici imali (ni)malo uticaja. Infantilni ton replika i dešavanja nametnuo je i odgovarajuću vizualizaciju koja se kreće u krugu samosvojnog i prepoznatljivog stilizovanog karikaturalnog crteža kojim dominiraju crne površine i gusto senčenje. Sveukupno, reč je o vrlo ubedljivom, duhovitom i vrcavom strip ostvarenju kome treba pokloniti pažnju i vraćati mu se.

Dok je "Popošak i Cveće" baziran na ludizmu u svim oblicima i neumerenim količinama, strip "Luna", rađen je na strip predlošku "Prvi ljudi na Mesecu" braće Nejgebauer (a ovi su za predložak imali roman H. Dž. Velsa), i nominalno spada u naučnu fantastiku. Wostok se, ovog puta, manje poigravao pričom dok je Grabowski dao oduška svom crtežu stvorivši majstorski montirane table kojima dominiraju masivne crne površine što, uz neuobičajene rakurse, rezultira upečatljivom atmosferom kojoj teško da ima ravne u ovdašnjem stripu (a i šire). Artistički ubedljivo građenje stranog sveta i smešno-strašnih kreatura u "Luni" dokazuje da pred sobom imamo prave umetnike koji rade iz sve snage. Neortodoksni pristup SF stripu odnosno vizuelno odstupanje od uobičajenih šablona dodatni su motiv za iščitavanje ovog stripa kako od 'nespecijalizovane' tako i od žanrovski potkovane publike. Ovaj vanredni strip nije viđen je na stranicama "Patagonije" a zatim, kao kompletna celina, u časopisu "Reč" (broj 31, mart 1997.g.). Ipak, za pravu i trajnu recepciju ovog izuzetno dela bilo bi nužno album izdanje.

Iako je, kako vidimo, Grabowski manje sam a više u tandemu, uradio poprilično, objavio puno i imao dosta uspeha, poslednjih godina se ućutao i batali crtanje iz samo njemu znanih razloga tako da mu je trenutni status 'stripadžija na odmoru neodređenog trajanja'.

Naravno, da bi se bolje upoznali sa 'slučajem' Grabowski dajmo, konačno, i njemu reč:

Knjige, stripovi, filmovi koji su uticali na tvoj strip?
"Na prvom mestu su na moj rad podjednako uticali filmovi i stripovi, svaki od medija na svoj način. Knjige su došle na red znatno posle njih. Što se tiče žanrova, verovatno se tu stvari mnogo ne razlikuju od većine čitalaca časopisa 'ZS', u ranoj mladosti sam najviše bio oduševljen SF-m i hororom. Konzumirao sam sve do čega sam mogao doći. U tom periodu jedan dugometražni animirani film je imao poseban uticaj na mene, reč je o 'Heavy Metal-u'. Otišao sam na projekciju predzadnjeg dana prikazivanja, išao sam u šesti ili sedmi razred osnovne škole, poslepodnevna smena, znam da smo imali nešto manje časova tog dana. Toliko sam bio oduševljen i raspamećen posle filma da sam sutradan pobegao sa zadnjeg časa, otišao u bioskop, poneo svesku, olovku i baterijsku lampu, i za vreme projekcije pokušavao da skinem detalje pojedinih scena. Žao mi je što nemam sačuvanu tu svesku. Posle toga se 'Heavy Metal' nekoliko godina nalazio nedodirljivo na prvom mestu mojih omiljenih filmova. Da spomenem da sam nabavio i LP(dupli album) sa muzikom iz filma; muzika je takođe bila fantastična. Od stripova ne znam šta bih pre spomenuo jer sam čitao sve što je izlazilo kod nas. Možda će biti interesantan ovaj detalj (koji u mnogome govori kakva sam paljevina bio): kada sam poslao pismo 'Strip Zabavniku' (koje je objavljeno) sa molbom da počnu sa objavljivanjem Marvelovih super – heroja i da mi nema života bez njih! Hahaha, očigledno mi nije bilo dovoljno to što su Marvelovi super-heroji izlazili u 'Eks Almanahu' i 'Stripoteci'."

Saradnja sa Wostokom?
"Mislim da je o našoj saradnji već dosta pisano i rečeno. Sve je jasno ako kažem da sa Wostokom imam mnogo više urađenih tabli stripa nego što sam ih uradio samostalno. Prvo zajedničko delo nam je ujedno i najpoznatije i najuspešnije. Naravno, reč je o stripu 'Popoškak i Cveće'. Ja sam u to vreme (leto 1993) tragao za svojim stilom, još i veći mi je problem bio tuširanje olovke. Mučio sam se rapidografima sve dok nisam otkrio četkice, relativno kasno s obzirom da sam imao 24 godine. Dakle, te '93-e je na moju inicijativu došlo do kreativnog susreta između Wostoka i mene. On je izuzetno vladao tehnikom tuša, meni je olovka išla lakše, pa je samim tim svako od nas preuzeo onu stranu posla koja mu je najviše odgovarala. Pošto smo se savršeno nadopunjavali i imali neograničenu slobodu u okviru posla, bez da je to išlo na uštrb onog drugog, nastavili smo započeto i dodatno eksperimentisali. Neki od radova su više puta objavljivani, dok drugi do dan-danas još uvek to nisu."

Strip "Luna" i dešavanja oko nje?
"'Luna' je rađena po strip predlošku 'Prvi ljudi na Mesecu' braće Nejgebauer koji je objavljen svojevremeno u jednom od brojeva 'Pegaza'. Kako smo mnogo u našim zajedničkom radovima polagali na atmosferičnosti, i mnogo crnog i svetlosti kao posledica toga, Wostok je smatrao za idealnim da uradimo našu verziju stripa 'Prvi ljudi na Mesecu'. Ja do tada nisam znao za postojanje tog stripa, ali pošto sam ga prelistao nije trebalo mnogo da pretpostavim kako bi naša verzija mogla da izgleda. Čak je ispala neplanirano drugačija jer je Wostok počeo da manje šrafira moju olovku a više da nanosi veće 'količine' crnog tuša. Posledica toga je i osobeno posvetljavanje belom temperom i dobijanje utiska lunarne svetlosti. Wostok je posle prve dve table bio malo skeptičan jer se plašio da preteruje, dok je, što se mene tiče, stvar bila savršeno jasna - To je bilo to! Prve dve epizode su objavljene u 'Patagoniji', a početkom '97-e je kompletan strip od skoro 60 tabli objavljen u 'Reči', časopisu za književnost i kulturu. Postojali su planovi pre godinu-dve da se 'Luna' objavi u vidu strip-albuma od strane koju zastupa Dejan Đoković, inače urednika strip magazina 'Lavirint' koji je ko-urednik albuma 'Popošak i Cveće'. Moguće je da se ti planovi nisu skroz izjalovili ali za sada je sve ostavljeno po strani, nemam dovoljno informacija da bih mogao reći nešto više."

Šta sada (ne)radiš i zašto?
"Egzistiram, planiram, nadam se; u međuvremenu sam se rasplinuo na sve strane jer mi je trebalo mnogo vremena da zadovoljim sve aspekte svojih interesovanja. Ako radiš nešto onda nemaš vremena za konzumaciju, ako konzumiraš, onda nemaš vremena za rad (ili se ja to samo tako tešim?). Vremena i za jedno i drugo je sve manje, pitanja egzistencije proždiru vreme od oboje. Možda treba malo više hrabrosti, rizika i rešenosti, barem dok još nisam iščileo. Priznajem da me muči što talenat (mora da ga imam makar malo) i minuli rad tako zapostavljam. Treba mi mir da bih mogao da funkcionišem i radim kako priliči a to trenutno definitivno nemam, ova egzistencijalna kolotečina ubija. Uostalom, svako ko se bavi iole sličnim stvarima, npr. pisanjem, znaće o čemu govorim."


Umesto zaključka: ovo što ste pročitali smatrajte kratkim uvodom za strip slučaj Grabowski. Pokušajte negde da iskopate izdanja pomenuta u tekstu. Biće teško ući im u trag ali će se trud definitivno isplatiti (posebno ako znate da su šanse da se "Luna" a i ostali stripovi pojave u knjiškom obliku vrlo, vrlo tanke). O začudno-nesvakidašnjem čitalačko-gledalačkom zadovoljstvu da i ne govorimo-pišemo, treba ga, jednostavno, doživeti. Ostaje da se nadamo da će Grabowski ponovo uzeti olovku u desnicu ruku i početi da crta, za sebe i nas.


Objavljeno: Znak Sagite br. 15.


sadržaj

8.

kritIVKOVanje 16

Slobodan Ivkov



OGLEDALO DEVEDESETIH

NASLOV: "Grafička zavera" (1-4)
AUTOR PROJEKTA I UREDNIK: Zoran Penevski
IZDAVAČ: "KVS", "REX", "Samizdat Free B92", Beograd 2000-2001.
PRODUKCIJA: "CyberREX", Beograd



Vreme je pokazalo da je "Grafička zavera" tokom dve godine (1999 - 2001) bila nesumnjivo najznačajniji i najobimniji, i štampani i izložbenim prostorima namenjeni projekat posvećen srpskom stripu. U ovom pogledu, bar po broju publikovanih i na izložbama predstavljenih novih radova, preuzeo je primat od akcija časopisa "Striper" Radovana Popovića. Osmislio ga je, a i danas ga uspešno vodi Zoran Penevski, novinar "Radija B92".

Čitava zamisao je, bar za sada, kulminaciju i svojevrsnu retrospektivu imala na izložbi "Savremeni srpski strip" koju je pre pet godina takođe osmislio Penevski i realizovao je na zasebnoj istoimenoj postavci održanoj u okviru "Zlatnog pera Beograda 2001" (izložbeni prostor: Galerija "Reks" na Dorćolu). Pratila su je čak dva kataloga: prvi, manji, oficijelni i vizuelno ujednačen sa katalozima ostalih tematskih izložbi na "Zlatnom peru", sa svega tri crno-bela lista, i drugi, neuporedivo obimniji, raskošna knjiga u punom koloru, na izvanrednoj hartiji i na više od osamdeset stranica - (ujedno i izdanje "Grafičke zavere" br. 4). Iako nije valjalo donositi prebrze i uprošćene zaključke, već na prvi pogled se videlo da je to najvažnija antologija domaćih stripova objavljena unazad tokom poslednjih šest, sedam godina.

Posle julske izložbe Enkija Bilala, na čijem je otvaranju u Francuskom kulturnom centru francuski ambasador otvoreno rekao da su tek sada konačno uspostavljeni puni diplomatski odnosi između Francuske i SR Jugoslavije (tako smo iznenada imali priliku da nedvosmisleno saznamo čemu još strip, osim zabave, kod nas i u svetu može da služi - nekoliko godina kasnije na istom mestu ambasador je slično okarakterisao i samostalnu izložbu srpskog stripara Gradimira Smuđe koji uspešno deluje i u Francuskoj), zajedničko predstavljanje dva strip izdavača "Beopolis" i "Samizdat B92", dakle njihovih proizvoda "Stripera" i "Grafičke zavere" u "Centru za kulturnu dekontaminaciju" u petak 27. jula nesumnjivo je bio najznačajniji stripski događaj dotadašnjeg dela 2001. godine. Sa njim je jedino mogla da se meri zajednička promocija i izložba Tihomir Čelanovića, Alekse Gajića i Andreja Vojkovića u klubu "Andergraund" na Kalemegdanu.

"Zavera" je jedan od retkih projekata, ako ne i jedini na srpskoj kulturnoj sceni, koji je i mnogo pre 5. oktobra 2000. godine bio osmišljen, specijalizovan i hrabro tematski usmeren da jezikom stripa suoči javnost sa krajnje neprijatnim činjenicama o onome što se kod nas događalo, o ratu, i o svemu ostalom pre i posle njega.

Reč je po svemu o vanserijskom poduhvatu. Tokom 2000. i 2001. godine objavljene su pod istim nazivom četiri izdavačke jedinice, naizgled svaka zasebna, te i po formi (podnaslov, broj stranica, grafički dizajn...) i sadržinski (teme, grupisani autori...) izdiferencirane. Zajedničko im je što sveske zajedno čine stripsko, papirno ogledalo društva, što ga suočavaju s onim neprijatnim, s istinom, odgovornošću, posledicama... Isleđuju, ali i nude pomirenje; možda oproštaj, no, nažalost, ne i zaborav. Nezamenljiv su i istorijski trag o duhu vremena.

Na primer, raspisanim konkursom i zadatom temom "Grafičke zavere 2", definisanom kao "Odiseja: Srbija 2001", elegantno je isprovociran jedini umetnički, uslovno populistički jezik primeren komentarisanju savremenog, prošlog i možda budućeg trenutka društva: jezik ironije, cinizma, vulgarnosti, izvesnog autizma, samoispitivanja, samokažnjavanja, tuposti, nemogućnosti večeg dela eksjugoslovenske populacije da uvidi Problem, koliko svoj toliko i tuđ, kao i nesposobnosti za empatiju i komunikaciju, dok je suptilnom selekcijom te druge po redu sveske ovekovečen sav "splin" društva poslednje decenije dvadesetog veka. U ovom slučaju pokazalo se da je strip, kao kreativni izraz i kao sinteza likovnog i literarnog, idealan medijum kroz koji se događaji prelamaju, kao i svima razumljiv jezik kojim se oni dočaravaju. Odazvao se šezdeset i jedan autor. Oni su nam, samo u toj svesci, na sto dvadeset i pet stranica, na zaprepašćujuće načine ispričali svoje priče - u suštini jednu jedinu. Njen neizrečeni naslov je ujedno i jasno artikulisan naziv naredne, treće sveske, sačinjene bez konkursa: "Katarza". Stotine mladih stripara, probuđene kreativne energije, izložbe, kreativne radionice i prijateljska okupljanja, sve to je činilo dotadašnji rezultat jedne kompleksne zamisli Penevskog.

Tek kad se taj projekat u tri maha obratio prividno nepolitički nastrojenom, i naizgled za društvena dešavanja i previranja nezainteresovanom segmentu naših mladih stripara, ponudivši im da progovore jezikom savremenika, pokazalo se da su navedene predrasude o generaciji koja će naslediti ovu srozanu i opljačkanu zemlju samo izgovor za dosadašnju oportunističku pasivnost nekih konzervativnih, matorih i odrtavelih srpskih kulturnih poslanika u svom odnosu prema mladima, za nesposobnost da shvate njihov način razmišljanja i poimanja "kulture slika", bilo da je reč o kompjuterima, video - igrama, grafitima, savremenoj animaciji, video - spotu ili alternativnom stripu. Iznuđeni larpurlartizam naših najmlađih stripara koji su, ponekad, u intervjuima i na okruglim stolovima, znajući šta se od njih očekuje, izjavljivali kako "ih politika ne interesuje" i kako "strip i politika nemaju nikakvih veza", preko noći se pretvorio u žestoku politiku, što smo kasnije videli i u "Zaveri" i u časopisima "Bager" i "Naša krmača", opet nažalost, zbog finansijskih problema već naredne godine ugašenim.

Otkako su velika stripsko-izdavačka preduzeća početkom prošle decenije prestala da podržavaju naše stripare, drugim rečima da im naručuju dela, da ih objavljuju i da autore plaćaju za ono što urade, oni su morali da se ili okrenu drugim poslovima i puste da strip nestane sa kulturne scene, ili da sami sebe finansiraju, da deluju u getu i da rade "za svoju dušu" ili - da odlaze u inostranstvo. No, vitalnost scene, veoma duga tradicija i snažno ukorenjena potreba ovdašnjih likovnih umetnika da pripovedaju jezikom likovne umetnosti doveli su do toga da se razvije toliko snažna "alternativa" koja je potpuno potisnula "mejnstrim". Pored očiglednih nedostataka, to je imalo i dve prednosti koje se vide u "Grafičkoj zaveri". Prvo, umetnici su potpuno oslobođeni žanrovskih konvencija i komercijalnih prohteva često slabo obrazovanih urednika i naručilaca posla. Drugo, tako oslobođen, prepušten eksperimentima sjajnih grafičara, dobro upućenih u aktuelna dešavanja na svetskoj sceni, strip se potpuno i bezrezervno stopio sa savremenom likovnom umetnošću.

Srpski strip, posle desetogodišnje prinudne faze "andergraunda" tokom devedesetih, nikada više neće biti isti, a kakav sada jeste i kojim putevima će se razvijati, na najbolji način su pokazali sadržaji četiri sveske "Grafičke zavere" koje su već ušle u istoriju naše "devete umetnosti". Nekome će se to sviđati, nekome ne, ali to je naša realnost, takva kakva je, i dužnost mi je da opisanu pojavu evidentiram.


(ovo je "Strip vestima" prilagođena verzija teksta "Ogledalo devedesetih" prvobitno objavljenog na str. 43 nedeljnika "NIN" br. 2642 od 16. maja 2001. godine; izdavač "NIN d. o. o.", Beograd)



sadržaj

9.

JUŽNJAČKA UTEHA No 250.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



LJUDI, ZVIRI I BEŠTIMJE (4)

A i to triba znat...
Ljudi, zviri i beštimje, GIBONNI

Slovenački crtač je kompletan autor i to kvalitetan, a to je jedino stvorenje koje se na Balkanu sreće ređe i od profesionalca. Ne shvatite me pogrešno, dobrih crtača, dobrih zanatlija, ljudi koji će uzeti nečiji scenario i vizuelno ga otelotvoriti na često neverovane načine ima puno (iako nikada dovoljno), ali neko ko će imati potrebu da priča o nečemu što ga kopka i tišti, ko će umeti da od te potrebe načini priču a potom i da učini tu svoju priču interesantnom i drugima, neko ko će gotovo podjenako dobro znati s crtežima i s rečima.... Takvi se mogu izbrojati na prste.

Iako sam Lavrič često pokušava da zametne svoje tragove tvrdeći da je počeo da piše svoju Dijareju zbog nedostatka feedbacka i svoje stripove uopšte iz puke nužde (i to tek nakon duge i bezuspešne potrage za scenaristom), sasvim je očigledno da osim što ume da ispriča priču, TBC ima i šta da kaže... A imaju to i likovi njegovih stripova. Kada Lavričevi likovi ljube, kada pucaju, kada pljuju i kada psuju, oni to rade tako da ste ubeđeni u njihove postupke – Lavričevi protagonisti nisu likovi, oni su su ličnosti. Rdeči alarm, njegov prvi autorski album sasvim je iskrena ispovest nekada mladog ljubljanskog pankera sa flašom piva u jednoj ruci i bubnjarskom palicom u drugoj koji sada dana provodi deset godina razočaraniji sa bebom u jednoj i fasciklom u drugoj ruci. U pitanju je autentična i lična priča o specifičnoj muzici i životu za tu muziku, kroz koju se prolama sumoran kraj jedne države i ne mnogo svetlija sadašnjost druge. Slepo sonce, TBCov poslednji autorski album, gruba je i u svojoj grubosti čudno poetična SF kontemplacija sastavljena od nekoliko kratkih priča, koje kroz niz plitkih i brzih uzdaha pričaju priču o jednom umirućem svetu pod večno otvorenim okom nezainteresovanog sunca na svom putu da postane supernova. Ova dva albuma deli osam godina i čitav jedan razvojni put – dok je Rdeči Alarm jedna veoma dobra ali i (uprkos brojnim flešbekovima) prilično pravolinijski ispričana priča, dotle je Slepo Sonce prava mala metafora čija se tumačenja, kao kod svih uspešnih skraćenih poređenja, granaju u više podjednako validnih mogućnosti...

I dok vam se svakako može desiti da vas Lavričeve tema ne interesuje te da vam zasmeta ideološka strana njegovih pojedinih priča, ono što vam se ne može desiti da ne dovršite čitanje njegovog stripa – vuče vas neumoljivo napred, tera da stalno okrećete nove stranice, dokle god ih ima... I tera vas da zažalite kad strana i stripa ponestane. Od toga nema sigurnijeg pokazatelja zrelosti i snage nekog autora... Niti većeg komplimenta.

(Nastaviće se)

Peti broj Think Tank-a, posvećen je u potpunosti stripu. Tema broja su balkanski autori koji rade za inostrane izdavače, uz tri srpske premijere stripova Tomaža Lavriča, Aleksandra Sotirovskog i Vlade Aleksića! Ekskluzivni tekstovi o Tomažu Lavriču, Zoranu Janjetovu, Aleksi Gajiću, Aleksandru Zografu, Miroljubu Milutinoviću Bradi, Vladi Aleksić, Esadu Ribiću,Aleksandru Sotirovskom, Enkiju Bilalu! Ekskluzivni tekstovi o Uzumakiju, Helblejzeru, Magičnom Vetru, Helboju... Plus pregled festivalske scene u Srbiji 2005.! Tekstovi Darija Grgića, Dejana Ognjanovića, Marka Šunjića, Miloša Holclajtnera, Borisa Lazića, Pavla Zelića, Zlatibora Stankovića, Zlatka Milenkovića, Dejana Stoiljkovića, Gavrila Petrovića, Danijela Kuzmića, Branislava Miltojevića, Vuka Markovića i moje malenkosti... Plus oni početnici Bogdan Tirnanić i Ljuba Živkov! Stripski događaj prvog kvartala 2006 u Srbiji!



sadržaj

10.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (309)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



SKALINADA

Rad na domaćemu izdanju Kena Parkera imao je zanimljiv nuzefekt. Čitanjem povećanih stranica na zaslonu računala zadubio sam se u pojedinačne crteže, odvojene od tijeka priče ili montaže stranice, što je pak dovelo do shvaćanja kako je i loš strip - težak rad. Povećan na petnaest centimetara visine, format originala, čak i Marraffin kadar, bez obzira na svu krutost i nesklad kompozicija, pokazuje znatno zanatsko znanje i velik, velik trud.

Podignem li to na iduću stepenicu, naglo me spopada nježnost prema svakome tko je ikada crtao stripove, naročito prema onima koje sam u svojih prvih tridesetak godina bio spreman odstrijeliti metkom u potiljak zbog zagađivanja voda najdraže mi umjetnosti. Možda i zbog svijesti o vlastitim ograničenjima, priznajem na idućoj stubi, dajem oprost svima koji su uložili sate i godine u loše, glupe i slabo nacrtane stripove u nadi da će netko jednog dana i meni oprostiti.

Na idućoj stepenici, kada se prihvatim, recimo, kritičarenja, tada mi svu tu sućut i naklonost uspijeva potisnuti u ime križarskoga rata za pravo moje (i samo moje) istine na život. Tada lošim stripovima govorim da su glupi, a glupima da su slabo nacrtani. I osjećam se dobro, dok me na idućoj stubi jedan od pokuđenih autora (nazovimo ga Marraffa, jer je tražio da ga više ne spominjem) ne nazove i uvrijeđeno ne propituje odakle mi pravo da tako o njemu pišem. Jer, Marraffa je vrlo svjestan svojih izbora, možda i nedostataka, ali baca rukavicu u lice svijetu da mu kažu što je on to trebao drukčije raditi, kako je mogao bolje, tko njemu ima pravo reći da se nije trudio i da to što je radio ne valja. I meni Marraffe, na toj stubi, bude iskreno žao i iskreno ga razumijem; na idućoj zaključim da tko ga jebe, nije njegova istina veća ni bitnija od moje, dok već na idućoj ...

U "potrazi za istinom", kako je netko okarakterizirao moj zadnji roman, nalazim sve same laži. Tuđe, dakako, ali prvenstveno svoje, svoje, svoje ... Suočen s tuđim istinama, svaki svijet kojega sagradim da bih u njemu igrao junaka, ruši se poput kule od pijeska. Zauzvrat, ja lasno i slasno rušim tuđe.

Povijest civilizacije sažeta na karticu.



sadržaj

11.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Nisam znao da je i autor drugosvjetskoratnog britanskog stripa Oor Wullie ("Our Willie" kad se prevede sa škotskog naglaska), meni dragi Dudley D. Watkins, bio na nacističkoj listi za odstrijel, u slučaju da osvoje Veliku Britaniju.



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • [antiQvarijat] Ožujačqa ponuda! (mcn)
  • [glavolomQa] Tqo je produqtivac? (mcn)
  • [crtaća dasQa] Mirko Čolak? (mcn)
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 11.03.-17.03.


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/


sadržaj

12.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

13.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin i Zoran Đukanović su obezbedili sledeće priloge:


STRIPOVSKI VRHUNCI MILANA TRENCA

ZAGREB – Domaća strip produkcija odnedavna je bogatija za stripove poznatog ilustratora i animatora Milana Trenca. Nastali prije 20-ak godina, Trencovi su stripovi »Koščak«, »Morocco«, »Berlin« i »Pustinjska oluja« sa svojim (anti)junacima Nordom Zuckerom i Peterom Mayneom tek nedavno ukoričeni u izdanju zagrebačkog Bookglobea, a od četvrtka do utorka izloženi su u Galeriji Nova.
Trencovi stripovi, prema mišljenju Darka Glavana, u samom su vrhu medijske kulture u Hrvatskoj. Premda je startao neposredno nakon strip autora okupljenih u slavnom Novom kvadratu, bitna razlika između njih i Trenca jest sklonost ilustraciji kod prvih i Trencov izraziti pripovijedačko-crtački dar. Važne sastavnice Trencova stripa, naglasio je Glavan, čine autorovo veliko iskustvo modernog filma, čemu zahvaljuje vrhunsko umijeće u fabuliranju i režiranju, te stripovski uzor Milton Caniff.

Martina Kalle


Objavljeno: VJESNIK, Zagreb, 11.03.2006.godine






KOMIKAZE U RAVENI

Izložba stripova "Komikaza", veb projekta koji okuplja autore sa prostora bivše Jugoslavije, otvorena je od 9. do 12. marta u Raveni, u okviru festivala "Ovo je ovde Balkan" (Questi Sono I Balcani). Biće predstavljen poslednji broj Komikaza, objavljenog na sajtu tog neformalnog strip kolektiva (www.jedinstvo.hr/komikaze), koji sadrži stripove, fotostripove, haiku stripove, slike i crteže u strip duhu, čije su teme dada, antikonzumerizam, anarhizam... Poslednji broj Komikaza, čije je sedište u Zagrebu, sadrži radove urednice tog sajta Ivane Armanini, Vuka Palibrka, Kosmoplovaca, Entropije, Maje Veselinović, Nebojše Milikića, Dunje Janković i drugih, a osim izložbe njihovih radova, u Raveni će biti održana i slajd projekcija 12 strip e-zina. Biće predstavljena i Šlic radionica stripa iz Beograda, kao i pančevačka strip scena. Festival "Ovo je ovde Balkan" obuhvata i video projekcije i koncerte posvećene Balkanu. Danas nastupa grupa Ciganočka.

SEECULT.org


Objavljeno: DANAS, Beograd, 11.03.2006.godine






RAZGOVOR - IVICA BEDNJANEC, DOAJEN HRVATSKOGA STRIPA

O ANIMIRANOM FILMU U HRVATSKOJ
ODLUKE DONOSE DILETANTI


MOĆNE NEZNALICE Strip je medij najbliži filmovima. Moja "Durica" je zamišljena i izvedena kao scenarij za animirani film. Nažalost, u "Zagreb filmu" se ne mogu odlijepiti od Baltazara. Tragedija crtanog ili animiranog filma je da desetljećima odlučuju ljudi koji nemaju pojma o crtanju, a ni o animaciji

Ivica Bednjanec, 72-godišnja živuća legenda hrvatskog stripa, uz čije su stripove u Modroj lasti stasale sve hrvatske generacije od šezdesetih naovamo, u petak je u galeriji ULUPUH-a u Zagrebu izložio dio svojih brojnih ilustracija. Izložba je odlična prilika da se skrene pažnja na golemi i vrijedni Bednjančev opus koji čine dvije tisuće tabli stripa po scenarijima koja je sam ispisivao, dizajnerski radovi, opreme knjiga... U tom smislu ova se izložba treba shvatiti kao najava potrebne šire autorove izložbe.

Ilustracije su bile nezasluženo u sjeni Vašeg rada na stripu. Što je tome razlog?
- Strip je interesantniji medij; osim toga ilustratora ima mnogo, a strip crtača razmjerno malo. Svi naši autori bili su ujedno i ilustratori. Primjerice, tako je i Andrija Maurović ilustrirao brojne knjige. Imao sam priliku vidjeti knjigu o Seljačkoj buni u kojoj se vidi kako se razvijao njegov stil. Od vrlo tvrdog do onog kojim je crtao sve, od ilustracija do plakata. Iako na mene nije utjecao, sada vidim da su moje ilustracije također na početku bile tvrde, da bi se s vremenom razvile u moj prepoznatljiv stil. Walter Neugebauer je bio daleko bolji crtač, no pod jakim Disneyjevim utjecajem. On je začetnik i zagrebačke škole crtanog filma. Prvi naš crtani film "Veliki miting" je njegovo djelo. Od njega su svi učili animaciju i način rada na crtanom filmu.

Uzor "Rip Kirby"

Čini li Vam se da ste u neku ruku imali sreće s vremenom svog djelovanja - počeli ste u soc-realističkoj ilegali, bili najaktivniji u zlatnom dobu hrvatskog stripa, a prestali ste djelovati sada kad je strip u krizi?
- Nije u krizi strip, nego naše izdavaštvo. Osim toga, još nisam prestao djelovati. I sada u 72. godini crtam strip "Durica", za časopis Smib koji redovno izlazi, kao i Modra lasta.

Koji su (svjetski) autori stripa utjecali na Vaš rad i koji su Vam bili posebno dragi?
- Uvijek treba učiti od najboljih. U moje vrijeme to je bio Alex Raymond. Njegov strip "Rip Kirby" dotjeran je do savršenstva i taj autor je izvršio najveći utjecaj na mene, ali ja ga nikad nisam "precrtavao". Ispitivao sam način na koji radi i ustanovio kako on radi s kistom. Tako sam i ja realistički strip radio kistom i dobivao gotovo isti rezultat. Ilustracije sam radio perom i podebljavao vanjske linije. To je vidljivo osobito u mojim početnim ilustracijama.

"Dečje novine" iz Gornjeg Milanovca, koje su u nas pojam stripa za najšire mase, Vas su doslovno prehranile u stripovnim počecima?
- "Dečje novine" su tražile mene, a ne ja njih. Vidjeli su moj crtež u Novom Sadu u tiskari "Forum" gdje su objavljivali svoje stripove o Mirku i Slavku koje je crtao Buin, diplomirani klesar nadgrobnih spomenika i "živopisac" (zanimljiv srbijanski izraz za čovjeka koji zna crtati). Scenarije za stripove pisali su mu neki polupismeni novinari: "Slavko, pazi metak!"... Kad su me nazvali, pitali su: "Jeste li vi zaista inženjer?" Nije im bilo jasno da netko s diplomom može crtati strip. Kod nas su akademski slikari bili mnogi autori stripova - Željko Lordanić, Dušan Gačić i Dubravko Mataković, a crtali su ga za vrijeme NDH Ferdo Bis i Ferdinand Kulmer. "Dečje novine" su poboljšale moj standard, ali me nisu hranile jer sam bio zaposlen.

Pola djeci, pola ostalima

Publika Vas ponajprije pamti po stripovima za djecu, crtanima ponajviše za Modru lastu. Je li Vam takva uloga preuska?
- Strip za Lastu mi je drag jer je, osim zabave, i pedagoški vrijedan pa ga je primjerice dr. Dubravka Težak uvrstila kao primjer u svoj priručnik za nastavnike. Ne računajući ilustracije i dizajn, od mojih nekoliko tisuća tabli stripa otprilike samo polovica otpada na "stripove za djecu". Zaključak izvedite sami.

Puno ste crtali, koji Vam je dio opusa najdraži?
- "Nježni sport" i "Kiko" - jer su namijenjeni odrasloj publici. Naime, paralelno uz Modru lastu, punih sedam godina svaki tjedan objavljivao sam u SN reviji i satirički strip "Nježni sport" te u Vjesnikovu dodatku "7 dana" aktualni satirički strip "Kiko". Oba stripa su ukinuta zbog političke nepodobnosti. Dakle, strip može biti i snažan i utjecajan medij: opasan jer je u isto vrijeme i zabavan. Ismijava nepravilnosti u društvu.

Da počinjete u današnjem vremenu, u kojem biste mediju našli svoj autorski izraz, stripu, dizajnu...?
- Možda u filmu? Strip je medij najbliži filmovima. Sad se obrađuju svi Marvelovi i DC Comics junaci (Spiderman, Batman, Hulk, X men...). Osim toga, "Durica" je u startu zamišljena (a svaka je tako i izvedena) kao scenarij za animirani film. Nažalost, u "Zagreb filmu" se ne mogu odlijepiti od Baltazara. Tragedija crtanog ili animiranog filma je da desetljećima odlučuju ljudi koji nemaju pojma o crtanju, a ni o animaciji.

Roman u pripremi Radite li na nekom novom stripu?

- Uglavnom radim samo na stripovima "Durice", svaka tabla je zaseban scenarij. Ostale radove objavljujem kao remastering u koloru, za što je zaslužan moj sin Darko koji ih izvrsno kolorira na računalu. Tako, po mojim uputama, već zaboravljeni 10-30 godina stari stripovi imaju svježinu kao da se događaju danas.

Danas sam star i na zalasku. Zato želim retrospektivno obilježiti svoj dugogodišnji rad. Upravo kad sam to započeo, ustanovio sam da samo ilustracija imam toliko da napunim galeriju. Ali bit će i retrospektiva u koju će biti uključen i grafički dizajn, strip, oprema knjiga i ilustracija.

Pratite li rad novijih hrvatskih strip-crtača i je li Vam netko posebno zapeo za oko?
- Smatram da je od mladih autora najperspektivniji Stjepan Bartolić koji radi za Lastu i Playboy (!) sve po vlastitim scenarijima i ima svoj karakterističan stil, a crta i ilustracije za "Zabavnik" Jutarnjeg lista.

Pišete i roman. O čemu je riječ i kada će biti gotov?

- O romanu ćemo razgovarati na jesen.


Nisam htio ljubiti cipelu Nenada Brixyja
Što je razlog da, iako ste generacijski bliski Plavom vjesniku, nikad niste bili dio toga kruga?
- Što se tiče Plavog vjesnika, bio sam tamo i shvatio da bih bio primljen da sam Nenadu Brixyju poljubio ispod stola cipelu i pristao da mi uvalja nekog svog "Timothyja Tatchera" kao scenarij. Makar smatram da je Furtingerov scenarij "Herlok Šolmsa" izvrstan, ostao sam uporan i uvjeren da sam mogu napisati izvrsne scenarije. Moje ambicije su tada bile napraviti ciklus akcijskog, hrvatskog povijesnog stripa iz 16. stoljeća - najkrvavijeg u hrvatskoj povijesti. Očito, u Plavom vjesniku nije bilo interesa za tu tematiku. Tako sam napisao scenarije za 23 stripa iz hrvatske povijesti i 13 scenarija iz meksičke revolucije i po njima nacrtao stripove - za Gornji Milanovac. Tako je za vrijeme Plavog vjesnika taj strip crtan u Zagrebu, tiskan u Srbiji i prodavan opet u Zagrebu! Kurioziteta radi, u isto vrijeme se isti strip (Seljačka buna, primjerice) prodavao na ćirilici ijekavicom, u Srbiji! U mom ciklusu povijesnog hrvatskog stripa nedostaju samo podvizi Krste Frankopana da budu zaokruženi svi važniji hrvatski događaji 16. stoljeća.

razgovarao Siniša KEKEZ



Objavljeno: Slobodna Dalmacija, Split, 14.03.2006.godine






GAIMANA ADAPTIRAJU, GAIMAN ADAPTIRA...

Dok drugi pišu filmske scenarije po njegovim stripovima, Gaiman scenaristički obrađuje tuđe stripove. Valjda čovjek postupa prema onome što savjetuju liječnicima - da nikada ne trebaju liječiti svoje najbliže nego to trebaju prepustiti kolegama.


A Neil Gaiman kao adapter našao se u iznimno dobrom društvu: filmski scenarij prema stripu "Black Hole" Charlesa Burnsa piše skupa s Rogerom Avaryjem, dobitnikom scenarističkog Oscara za Tarantinov "Pakleni šund", a film bi trebao režirati Alexandre Aja, mlada francuska nada horora, koji je upravo režirao remake klasika iz 1977. "Oči u brdima" Wesa Cravena.

"Black Hole" je kultni strip čijih je 12 svezaka (nedavno skupljenih u jednu knjigu, 'grafički roman') Burns crtao punih deset godina. Riječ je o neobičnoj priči o grupi tinejdžera koji jedni drugima, putem seksualnih odnosa, prenose virus koji u njima uzrokuje čudne mutacije - izrastu im repovi ili im koža pozeleni i tako to. Njihove borbe i prihvaćanja promjena u vlastitom tijelu vrlo su efektna metafora za odrastanje i ulazak u svijet odraslih, ali ta intimistička i suptilna priča prožeta vizualnom simbolikom teško će postati dobar film.

No, teško ne znači i nemoguće, a u Gaimana imamo puno povjerenje; na kraju krajeva, on je ipak briljantan scenarist i pisac, čovjek kojem je Peter O'Donnell povjerio da scenaristički obradi njegovu legendarnu "Modesty Blaise" (nažalost, taj film još nije snimljen, i ne zna se kad će) i kojem je veliki Hayao Miyazake dao posao prerade na engleski njegove sjajne "Princeze Mononoke". A ni Roger Avary nije baš od jučer.

M.F.


Objavljeno: Klik online, 08.03.2006.godine




sadržaj

14.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Black Velvet
je mala ali aktivna izdavačka kuća is Bolonje, i zaista je za našeg Zografa dobro da 1. album svojih crteža iz nedeljnika Vreme (za godinu 2003.) sada objavljuje kod njih. Više o tome možete videti i pročitati ovde.

Sam Gary Reed
javlja da hrvatski autor Dalibor Talajić novi crtač serije Deadworld, koju izdaje Image Comics. Naslovnu stranu možete videti ovde. Osim stranica stripa koje se mogu videti na zvaničnoj stranici Deadworld-a ovde, specijalno za ovu priliku Dalibor Talajić nam je dao table koje možete videti samoOVDE!

Shelter
, strip koji radi Aleksandar Sotirovskiza SAD, i koji sada čeka novog izdavača pošto se zatvorio Speakeasy, možete dobrim delom videti ovde.

Esad Ribić se sve više ceni u Portugalu, sudeći po onome što piše o stripovima Joao Miguel Lameiras, za Diário As Beiras. Ovog puta, naš kolega piše o stripu 'Loki', kojeg je tamo izdao Devir (kompanija koja je u stvari počela u Brazilu) jedna od boljih izdavačkih kuća stripova tamo. U par reči,Lameiras kaže da Loki, u stvari najviše vredi zbog 'spetakularnog' rada Ribić-a. Pomenuti tekst je prenet i na stranici Bedeteca de Lisboa.


Wizard World je u Los Angeles (17. do 19.) a na njemu će biti prisutni (među ostalima): Joe Quesada, Brian Michael Bendis, J. Scott Campbell, Geoff Johns e Jim Lee, Jeph Loeb, Amanda Conner, J. Scott Campbell, Ale Garza, Justin Gray, Aaron Lopresti, Jimmy Palmiotti, Michael Turner, Ethan van Sciver, Mark Waid i - da se ne kaže kako nema nezavisnih avtora - Jim Mahfood. Ovog vikenda (18. i 19. mart) održaće se i festival BOURG-LES-VALENCEčetvrti po redu. Medju 65 gostujućih autoravredi istaći pojedine: Bourgeron, Berberian, Lewis Trondheim, Nicolas de Crécy, Alex Baladi... Upoznajte se takođe i sa festivalom Cartoomics 2006! A tamo, Cartoomics 2006, divne izložbe: Wilhelm Bush, Diabolik, Tex, Alan Ford, Topolino, Vittorioso i Corriere dei Piccoli...

152 strane od Régis Loisela možete videti ovde!


To je to, za sada... kao i obično, deo Markovih vesti je odložen za sledeći broj. Kao što već i znate, jedan deo Markovih vesti već se nalazi na qstrip blogu Darka Macana.


sadržaj

15.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



StripCore nam je prosledio sledeći poziv:


From: Soh Lai Yee [mailto:laiyee@asef.org]
Sent: 10. marec 2006 5:33
To: undisclosed-recipients:
Subject: Call for Applications | The Asia-Europe Comics Project


CALL FOR APPLICATIONS

The Asia-Europe Comics Project

Organised by:
the Asia-Europe Foundation

Supported by:
Institute of Contemporary Arts Singapore, LASALLE-SIA College of the Arts National Arts Council, Singapore

The comics genre has untapped potential to further cross-cultural understanding. Through the use of a common visual language, we can use the comics as a vehicle to raise greater awareness in Asia about Europe and vice versa, and to relate encounters among the regions' peoples. Asia-Europe Foundation (www.asef.org) proposes to initiate a collaborative process between Asian and European creators, leading to successive comics publications on such encounters and shared concerns between the two regions.

Please refer to the attached documents for further details.

The project page is available online at:
www.asef.org/dir/PA/comix


DEADLINE: 13 April 2006

Please direct your enquiries or applications to:

SOH Lai Yee (Ms)

Project Executive (Public Affairs)
Asia-Europe Foundation (ASEF)

Address: 31, Heng Mui Keng Terrace, Singapore 119595
DID: +(65) 6874 9729 | Main Tel: +(65) 6874 9700
Fax: +(65) 6872 1207

Please help spread this call of participation.

Thank you.



Asia-Europe Foundation:
Asia-Europe Foundation (ASEF) was established in February 1997 by members of the Asia-Europe Meeting (ASEM). It is based in Singapore and reports to a Board of 39 Governors comprising members from the 38 ASEM countries and the European Commission. Its mission is to build bridges between the civil societies of Asia and Europe, by promoting cultural, intellectual and people-to-people exchanges between Asia and Europe, with a view to build up a rich network of institutional linkage and personal ties between the two regions over time. www.asef.org


sadržaj

16.

LINKOVI

Strip Vesti



Opet linkovi ka PDF časopisima...

-Coming Soon!- italijanski časopis koji najavljuje nova izdanja i donosi određeni broj strip tabli iz nekih stripova. Do sada su izašla četiri broja:
www.free-books.it/it/download/default.asp?folder=49


-Bulle d'Encre broj 7 je već na internetu!!!
www.bdencre.com


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.