STRIP VESTI
Broj:
374
07.07.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. STRIPANZIVA 2006 - Strip Vesti
  2. TESLINA TAJNA MAŠINA - SKC
  3. KOSMIČKI EXIT - Aleksandar Manić
  4. MALI SPIRA, BEZ ĆIRE - V. Fumeti
  5. kritIVKOVanje 24 - Slobodan Ivkov
  6. JUŽNJAČKA UTEHA No 266. - Marko Stojanović
  7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (325) - Darko Macan
  8. Q STRIP - Strip Vesti
  9. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  10. ŠTAMPA - štampa
  11. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  12. POZIVI NA SARADNJU - mail
  13. PISMA ČITALACA - mail
  14. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Rekoh ja prošli put da ću ranije slati SVesti? E, pa rešio sam da obećanja i ispunjavam...:)

Doduše, u prošlom sam uvodniku napisao i kako napokon ranije šaljem SVesti pa su ih ipak neki dobili dosta kasnije. Broj je bio složen i krenulo se ranije sa slanjem, ali je internet bio problematičan pa se to slanje oteglo do kasnih večernjih sati, kako je smtp server bio voljan da proguta koju grupu mailova.

Pošto je glavni problem kod interneta bio kod mail servera moram da vas podsetim da za svaku buduću komunikaciju, osim ove adrese sa koje šaljem SVesti, poruke dodatno šaljete i na rezervnu adresu: zlatkomilenkovic@yahoo.com. Najbolje je da istovremeno šaljete poštu na obe adrese i onda zagarantovano neće biti problema sa zakasnelim ili čak nestalim porukama, prilozima, i slično...

Toliko za sada.

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

STRIPANZIVA 2006

Strip Vesti



EXIT 2006
Stripanziva

- izložba Stripanzive
- prodaja izdanja
- potpisivanje albuma
- javni čas crtanja


06.07. (četvrtak)

19:00 FILM 1

21:00 Prezentacija rada strip autora ispred izdavača SKC Novi Sad (Đorđe Milović, Ivica Stevanović, Nenad Pejić, Stojanović Radenko i Vladimir Nedeljković)
-Prezentacija samostalnih autora: Dušan Durman i Branislav Brkljač

22:30 Video prezentacija + radionica : STRIPBURGER, Ljubljana

01:00 FILM 2


07.07. (petak)

19:00 FILM 1

21:00 Prezentacija rada strip autora ispred izdavača System Comics, Beograd (Zoran Janjetov, Aleksa Gajić i drugi)
- Promocija novog animiranog filma Alekse Gajića „Technotise- Edit & I", projekcija segmenata filma

22:30 Video prezentacija + radionica: ŠLIC, Beograd

01:00 FILM 2


08.07. (subota)

19:00 FILM 1

21:00 Prezentacija rada autora iz Niša (grupa Čaj odličan)

22:30 Video prezentacija + radionica : Komikaze, Zagreb
- workshop dobitnice prve nagrade festivala CRS

01:00 FILM 2


09.07. (nedelja)

19:00
FILM 1

21:00 Prezentacija strip izdanja izdavačke kuće Beli Put, Beograd
Prezentacija magazina STRIP PRESSING i Think Tank

22:00 In memoriam: Edvin Biuković
-Prezentacija festivala CRS
-Prezentacija rada Roberta Solanovića (Zagreb), Tihomira Tikulina (Zagreb), Gorana Sudžuke (Zagreb)

23:00 Video prezentacija + radionica: Sillent wall comics zine

01:00 FILM 2


sadržaj

2.

TESLINA TAJNA MAŠINA

SKC



Srećna Galerija
SKC
10.07.2006.
19H


Vladimir Nedeljković
TESLINA TAJNA MAŠINA

izložba strip-radova povodom 150
godina od rođenja Nikole Tesle

promocija strip albuma
TESLA, PANČEVO I DRUGE PRIČE
izdavač SKC Novi Sad


sadržaj

3.

KOSMIČKI EXIT

Aleksandar Manić



Rimljani i Huni su prekinuli ratove i mir se vratio u kosmičku rimsku imperiju. Međutim, ljudsko ludilo biva zamenjeno božanskim. Svemogući naučnici koji su preuzeli na sebe atribute bogova i započeli ljudske ratove, ne umeju da se zaustave. Atila i Flavija otkrivaju tajnu svoje porodice i suprostavljaju se Saturnu, žednom apsolutne moći nad kosmosom. U međuzvezdanoj borbi oni zaustavljaju zlog boga i bespotrebne masakre ljudi. Potom se Flavija i Atila, u društvu ostalih naučnika-bogova, zapućuju kroz kosmičko bespuće i stižu na jednu planetu na kojoj je upravo započeo Trojanski rat.

"Exit" (Soleil), šesti je i poslednji strip album serijala "Bič bogova" francuske scenaristkinje Valeri Manžen i srpskog crtača Alekse Gajića. Započeta 2001. godine, ova spejs opera osvojila je publiku dobrom pričom i lepim crtežom. Preveden na desetak jezika, serijal, neujednačenog scenarističkog kvaliteta, izgubio je dah sredinom četvrtog i tokom petog nastavka. "Exit" koji se u knjižarama pojavio krajem juna, potvrdio je stvaralački ćorsokak u kome se našla Valeri Manžen. Čuvajući u pristupu sve elemente na kojima je počivao kvalitet serijala – tragika, veze sa istorijom, zanimljivi likovi – scenaristkinja nije uspela da pronađe zaplet. Saopštivši nekoliko dramatičnih elemenata, ona je posvetila više od trideset tabli kosmičkoj tuči sa rušenjem gradova i razbijanjem planeta.

Sreća je velika za Valeri Manžen što je njenu priču ilustrovao Aleksa Gajić, maštoviti crtač velike vizuelne kulture. Skliznuvši u američke "comixe", on je prikazao sukob tehničkih bogova nalik borbama superheroja. "Jedan od mojih uzora je Aleks Ros, autor stripa 'Kingdom come', crtač velike preciznosti i izvanredne kolorističke tehnike – kaže zemunski strip majstor. Uglovi i planovi kadrova nastavljaju epsku pompeznost iz prethodnog albuma, dok je montaža podređena akciji. Kolor je postao još bučniji, a povremenim upotrebama jakih kontrasta svetlo-tamno, Gajić uspešno naglašava dramatičnost prizora i ambijentalnih scena.

PARISKA IZLOŽBA
Izlazak albuma "Exit" ispraćen je otvaranjem samostalne izložbe originala Alekse Gajića u pariskoj galeriji Danijela Magena (30. jun – 25. jul). Više od sto tabli i desetak ilustracija ukazuju na visoki kvalitet Gajićevog direktnog kolorisanja, tehnike svojstvenije slikarima nego strip crtačima. Na otvaranju izložbe, pored francuske televizije, pojavili su se i brojni obožavatelji, kao i nekoliko starijih kolega (Adamov, Emanuel Lepaž). "Izuzetno mi je drago što sam uspeo da organizujem Aleksinu izložbu. On je odličan crtač i ubeđen sam da će se vrlo brzo vinuti u sam vrh evropskog stripa – kaže Danijel Magen, vlasnik verovatno najvažnije evropske galerije specijalizovane za strip i ilustraciju.

Po završetku "Biča bogova", jednog od uspelijih naučno-fantastičnih strip serijala na francuskoj sceni u zadnje vreme, Aleksa se opredelio za rad na crtanom filmu. "Radeći strip, osećam se ispunjen, ali mi nedostaje element pokreta. Tako sam odlučio da spojim svoje iskustvo ilustratora i strip crtača sa iskustvom u radu na kratkim animiranim filmovima. Projekat je dugometražna animacija "Technotise". Za dva meseca, sa sedmočlanom ekipom, uspeo sam da završim desetak minuta i sada ih pokazujem mogućim producentima, trudeći se da pronađem dovoljno novca za čitav film – objašnjava Aleksa, nadajući se da će u narednih godinu dana uspeti da završi projekat i da se ponovo vrati stripu.


sadržaj

4.

MALI SPIRA, BEZ ĆIRE

V. Fumeti



MALI SPIRA, BEZ ĆIRE

Tome i Žanri: Mali Spiru, epizoda: Ama! Što to radiš? Strip-agent, Zagreb, 2005.

Ne znam koliko postoji epizoda, odnosno strip albuma sa avanturama Spirua i Fantazija. Mnogo...jako mnogo, kažu blizu 50! U ovdašnjim izdanjima oni su se pojavili u Panorami, krajem šezdesetih, a potom su njihove pustolovine išle i u Stripoteci, Eksu, Biseru, Miniju... Nikada nisu dostigli popularnost Asteriksa ili Taličnog, šta više ostali su u senci i Gastona, koji se «odvojio» iz priča o njima i nametnuo najboljem od mnogih crtača ovog stripa Frankenu. A potom , zauvek, i svima nama. Ipak, opstajali su, zabavljali nas koliko pustolovnošću (Spiru), tako i nespretnošću (Fantazio). Ponekad mi se čini, da je najvažniji ikonički znak svih priča Spiruov crveni liftbojski kostim – a da nisam daleko od istine, pokazuje i replikant: Mali Spiru, koji je poslednjih godina postao popularniji od «povodnog» velikog Spirua i koji je je takođe obučen u crveni kostimčić. Istina, nogavice su mu skraćene!.

Naime, po sistemu koji je već primenjivao Diznijev studio sa tzv. Diznijevim bebama, francuski izdavač Dupui pokreće strip koji kobajagi prikazuje Spiruove dečačke pustolovine, one koje su «prethodile» desetinama onih koje znamo. Da bi stvar uspela - a uspela je! - iz stripa je eliminisan Fantazio, a dok je zreli Spiru živeo u 50-im, 60-im, 70-im, mali Spiru je na osnovu centralne, inteligentne inverzije Tome i Žanrija, naš savremenik. Tako izabran «duh novog vremena», preobrazio je dugometražni, albumski pustolovno-komički strip o odraslima (namenjen deci!), u geg-strip od jedne komičke table. Mali Spiru govori o klincima, Spiruu i njegovim drugarima (nastavniku fiskulture, školskom svešteniku, dedi, majci...), ali destrukcijom tabua (seksualnih, verskih, generacijskih...) postaje strip za odraslu publiku. Slično Zepovom Titefu!

Svestan sam da ove reči deluju komplikovano ali sve to postaje nevažno kada se suočite sa bilo kojom tablom Malog Spirua , bez obzira da li se geg realizuje u školi, na plaži, u stanu roditelja malog Spirua... Već od korice trećeg albuma, koji se nedavno pojavio u Zagrebu, postaje jasno o čemu se radi. Mali Spiru i njegova drugarica Suzi igraju se doktora, dok preko njih pada velečasna senka...

Poštujući Frankenov plemeniti trag, strip mali Spiru se simpatično i nenametljivo ruga hipokriziji, stereotipima odraslih, rasizmu, gluposti, lažima roditelja ali se ne kloni ni čistog gega. Spiru će u mraku umesto u nokšir piškiti u mamine papuče, sveštenik će po magli dečicu uvesti u burdelj-bar, mali Spiru će u svoje kupaće gaćice greškom ubaciti ostrigu... Dakle, geg table su duhovite, a vrednost stripa podiže lepi crtež Žanrija koji je neka vrsta omaža čoveku koji je izmislio Gastona, Marisupilamija i Crne ideje.

Na poslednjoj albumskoj korici Strip-agent najavljuje čak 11 albuma. Izašla su dva! Čekaćemo, nestrpljivo svaki album iz kolekcije!

V. Fumeti


Objavljeno u dvonedeljniku Bestseler broj 7, 02.06. u izdanju Narodne knjige.

BESTSELEROVA
LISTA NAJBOLJIH STRIP IZDANJA
ZA PRVU POLOVINU JUNA

1. Tomas i Vindzor Smit KONAN, KULA SLONOVA, Beli put
2. Kanales i Guarnido, BLACKSAD, Bukglob
3. Dik Braun, HOGAR, NAJBOLJE OD MENE, Beli put
4. Darko Macan, BOROVNICA PROTIV PAJE PAUKA, Mentor
5. Tome i Žanri, MALI SPIRU, AMA! ŠTO TO RADIŠ? Strip-agent
6. Bane Kerac, FIRECAT, autorsko izdanje
7. Berardi i Leteri, MAKSI TEKS, OKLAHOMA, Ludens
8. Vans i Van Ham, XIII, KASKADOR, Marketprint
9. Ongaro i Dison, MISTER NO, HIJENE, Strip-agent
10. Tendr i Loazel, RATNICI S AKBARA, Marketprint



sadržaj

5.

kritIVKOVanje 24

Slobodan Ivkov



IKS LJUDI i IKS NELJUDI (1)

Superherojsko proleće i leto

Kasno proleće i početak leta u svetu je već tradicionalno vreme za predstavljanja atraktivnih akcionih filmova koji će razgaljivati srca masovne publike tokom leta. Među ovim spektaklima poslednjih godina prednjače filmovani stripovi. U prošloj i pretprošloj godini ih je, samo u srpskim bioskopima, viđeno ukupno 16, po 8 svake sezone! Malo li je?!

Na najnoviji lokalni primer agresivne globalne promocije jednog "superherojskog" filma sam, ni kriv ni dužan, neočekivano natrapao danas, na dan slanja ovog teksta u "Strip vesti", i to dok sam sa cegerom u ruci, kao i svaki drugi čestiti potrošač i mirni građanin veselo išao kroz gondole "Maksi diskonta" smeštenog na pitoresknoj livadi iza zgrade, neopterećen i nameren da tamo samo kupim provijant i grincajg.

Ničim izazvana, pred mene je niotkuda banula hostesa (ili kako se to već u savremenom advertajzingu zove; znam da nije pi-ar, ali jeste nekakva promoterka i ubeđivačica-monistkinja) u majici sa znakom "Supermena" na svojim drusnim grudima, dok je iza nje našoj dobrodušnoj potrošačkoj masi put preprečio njen pratilac koji je gurao pretrpana kolica. U njima su, u ogromna providna najlon pakovanja, bile objedinjene verzije od po 4 ili 6 providnih plastičnih flaša bezalkoholnog pića "Mirinda". Ranijih godina nikada na kasi nisam primetio da iko to žutilo kupuje, već samo da flaše skupljaju paučinu na policama.

Svaki "najlon" je ukupno težio 9 ili 10 litara, sve zavisi da li su 4 ili 6 flaša bile u verziji od 1,5 ili 2,5 litra. Namerno kažem "bezalkoholnog pića Mirinda", a ne "voćnog soka Mirinda", jer da bi naziv "sok" bio zaslužen, i po zakonu od tržišne inspekcije na etiketi crtež dotičnog voća odobren, tečnost bi morala i da sadrži određen, bar minimalni procenat prirodnog ceđenog soka, a ova fluidna žuta hemikalija ga očigledno nije imala. Doduše, na etiketi je veselo sijalo Sunce, sa strane je samo pisalo: "narandža" i valjda se to odnosilo na vrstu veštačkog ukusa (na drugim pakovanjima sam video i reč "limun" i nešto tečno zeleno, iz daljine nečitko), mada je ova etiketa bila u živahnoj oranž boji pa je neko mogao i da se prevari. Mislim da to piće ima neke veze i sa "Koka kolom", ali nisam siguran i ne znam kakve.

Kako god, tek dok sam ja stavio naočare, detaljnije se zagledao i utvrđivao autentičnost Supermenovog znaka na jedrim prsima, više nisam mogao nazad od mase koja me je odnazad između gondola pritiskala, a napred se nije moglo, ne od simpatične dame, već od onog njenog mrzovoljnog mrge sa preprečenim kolicima. U tom trenutku mi je ličio na one nepismene gorštačke seljake - saradnike partizana koji su na uzanim planinskim putevima, rizikujući da ostanu i bez kola pretrpanih balvanima i bez blaga - volova, zaprege popreko zaustavljali ispred motorizovanih kolona mrskih neprijatelja, tobože ne mogavši da ih pokrenu, a ne bi li nekako glupog zavojevača usporili i skrenuli, pa naveli na nagazne mine Mirka i Slavka.

Mašući nekakvim bioskopskim kartama, objasnila mi je tom prilikom natenane u prijatnom ćaskanju, dok su ovi iza mene izvirivali preko mog ramena i nestrpljivo bogoradili, da je ideja u tome da ja kupim 9 ili 10 litara "Mirinde", a ona da mi uruči 1 besplatnu (sic!) kartu za premijeru. I još je dodala da bi idealno bilo da, ako imam i dete, kupim od nje odmah 30 litara "Mirinde", pa da sa suprugom utroje, sve pevajući, odem 13. jula na premijeru "Povratka Supermena" u Sava centar. E, gde bi mi bio kraj...!

Znam ljude koji bi i više dali, samo da mogu da odu na premijeru, a znam i jednog iza mene kojem se žurilo i koji je odmah na licu mesta, ne pitajući koliko košta, kupio jedan karton "Mirinde" i uprtio ga na leđa, samo da ga pustimo da prođe svojim poslom i da konačno pazari nasušni jogurt i hleb po koje ga je poslala žena. Da li mu je ostalo para za namirnice ne znam.

Propustili smo ga, a onda sam piarkinji u nastavljenom prijatnom ćaskanju sa svom onom mrzovoljnom masom neostvarenih potrošača na leđima, u naletu prosvetiteljskog raspoloženja objasnio da, prvo, za razliku od premijere "Spajdermena" i još nekih filmovanih stripova, kada je srpska premijera bila 2 dana pre svetske, u ovom slučaju kasnimo dve nedelje, preciznije 13 dana, što me veoma obeshrabruje i zlosluti, jer je svetska premijera bila još 30. juna, drugo, da je naš prevod "Povratak Supermena" originalnog naslova "Superman Returns" malo problematičan, i da karta za premijeru u prodaji košta samo koliko 4 litre "Mirinde"... No, ona me je ubedila da je trajnost tog pića skoro večna, klela se da je ambalaža, koja mene lično podseća na onu u kojoj se toče i prodaju "Cevol" (tečno sredstvo za otčepljavanje odvodnih kanalizacionih cevi) i "Žižol" (tečno sredstvo za ubijanje gamadi, prvenstveno bube "žižak", koja se uvlači u drvo i pravi rupice), nađena još u starom Egiptu, i da nikako ne bih morao da narednih meseci umesto vode neprestano pijem ovaj - štagodbio, već bih mogao i da pustim da odleži neko vreme. Samo da pazim da mi prilikom otvaranja ne eksplodira u rukama - i sve će biti u redu.

Masa me je konačno pregazila, pa i ovaj tekst zato malo kasni, nisam dobio ni bioskopsku kartu, a bogme ni kupio 10 litara "žutare", ali sam, izlomljen, puzeći ka izlazu iz "Maksija", video mnoge veselnike koji su kanapima iza sebe užagrenih očiju, kao da je reč o zlatnoj groznici, vukli stotine litara veštački obojene i zaslađene tečnosti, pa verujem da će premijera filma "Supermen se vraća" biti uspešna. Možda su se, ko zna, navukli i na parolu promocije iz mojeg dućana: "Poleti sa Supermenom i Mirindom!".


Nadnaravno trgovanje

Pišući o filmovanim "superherojskim" stripovima, mnogi filmski i stripski kritičari često zaboravljaju da ne malom broju poštovalaca kulture, koje strip i filmovi nastali po stripovima tek površno interesuju, pa za sve "superheroje" pogrešno misle da su "izašli iz istog šinjela", uvek moraju ukratko da razveju ovu poslovičnu zabludu.

Naime, od mnoštva američkih firmi čiji su stripari kreirali ovakve likove, od "Supermena" 1938. do danas, neke su se ugasile, neke stopile i uvećale, a neke su ostale male. Dve su dominantne na tržištu SAD, ali i celog sveta: "D.C. Comics" i "Marvel Comics Group". Prvi imaju likove o kojima se širom sveta mnogo više zna ("Supermen", "Betmen"...), ali su drugi zato u poslednje vreme, a posebno u zadnjih 6 godina, spretniji da svoje filmovane junake unovče.

Za sada, u ovoj trci "oživljavanja" stripova na prelazu dva milenijuma finansijski neuporedivo bolje prolazi "Marvel". Doduše, "D. C. comics" je sedamdesetih i osamdesetih dominirao i, istinibudirečeno ipak u mnogo manjoj meri od filmskih kompanija koje su neposredno filmovale njihove stripove, "mlatio pare" sa ondašnja 4 "Supermena" (1978, 1980, 1983. i 1987.), a potom sa 4 "Betmena" (1989, 1992, 1995. i 1997.), ali je u ovom novom pokušaju da se posle tržišne ofanzive "Marvela" od 2000. uključi u "podelu stripsko - filmskog kolača", opet zajedno sa filmskim kućama mnogo štetovao sa nekim promašajima, prvenstveno sa "Ženom mačkom" iz 2004. u kojoj je glavna glumica bila Hale Beri (bože, kakav glup kostim su joj dali da nosi...). To je i razumljivo ako se samo setimo kako je Mišel Fajfer maestralno odigrala istu ulogu, ali nažalost samo kao epizodnu, u "Betmenu 2" iz 1992.

Da li su filmski producenti "Disijevih" stripova, videvši je kako glumi u finansijski uspešnim "Iks - ljudima 1" iz 2000. konkurentske stripske kuće "Marvel", privremeno "preoteli", misleći da će time "navući" na "projekcije "Žene-mačke" makar deo filmskih posetilaca "Iks-ljudi", ili je reč o nečemu drugom, ne znam, ali evo sada su oni koji filmuju "Disijevog" najnovijeg "Supermena" opet preoteli režisera Brajana Singera prethodna 2 nastavka konkurentskog "Marvelovog" stripa o "Iks-ljudima".

I oko "superherojskog" filma "Iks-ljudi 3: Poslednje uporište" (srpska premijera "H-3" je bila 25. maja 2006., dan pre svetske promocije!) kompanije "Marvel comics group" i oko "Supermen se vraća" (svetska premijera 30. juna, a naša 13. jula) konkurentske kompanije "D. C. comics", postoji mnogo mistifikacija. Ne znaju se detalji o sadržaju, iznose se tek osnovni kosturi priča, podgrevaju se nagađanja publike željne senzacija, producenti po sajtovima podmeću polemike i potpaljuje atmosfera. To najnovija "sajtovska" generacija površnih novinara, idealna za manipulaciju, masa "kritičara" i "eksperata" koja slepo veruje u sve što se po internetu piše, sa malo znanja i bez ličnih "papirnih" arhiva, te stoga i bez ikakvog kritičkog filtera, samo automatski prepisuje i plasira u svojim novinama tendenciozno plasirane podatke, pa svakog dana o ovoj pojavi čitamo svakojake gluposti.

Ponekad su ovakve promotivne medijske manipulacije namerne, ponekad su proizvod loših procena filmsko-stripskih kompanija, a gotovo uvek su na duži rok nepouzdane. Podsetimo se samo kako je "Marvel" 2003. u svim svetskim medijima najavio da je potpisao ugovore sa filmskim kućama "Nju lajn sinema" i "Engri fajls" prema kojima će se već 2005. godine u bioskopima naći "Gvozdeni čovek" (znamo ga kao "Gvozdenka" iz edicije "Lale" izdavača "Dečje novine", Gornji Milanovac), a da će ga narednih godina slediti "Fantastična četvorka" i na kraju "Punisher". A, kao što znamo, ispostavilo se da smo "Kaznitelja" videli prvog (bolje da nismo!), sledio ga je "F-4" (vrlo dobar!), a o "Gvozdenku" se i 2006. još samo nagađa.

Da li se iko više seća šta je o svemu ovome naširoko objavljivano, obećavano, i koliko je laži od strane svetskih, za našu stripsko-filmsku oblast specijalizovanih medijskih magnata, (opravdano?) potcenjenoj publici (na ovu temu, a i ne samo u vezi nje) prosuto samo u poslednjih nekoliko godina? Da li iko više išta piše, pamti, beleži, vraća se i upoređuje, uči i zaključuje, upozorava druge na gluposti i dezinformacije koje nam se preko agresivne i ogoljene globalne industrije svesti sumanuto nude i serviraju, ili svi, zaglupljeni i blentavi, dobrovoljno sluđeni, kao muve bez otkinute glave samo zuje unaokolo lupajući od jednog do drugog zida dok konačno ne crknu, ili kao stoka, lakomisleno žive samo od danas do sutra, ne sećajući se uveče ni šta su ujutro doručkovali?

Kada smo već kod marve, seća li se iko više Džordža Orvela? On je u jednom eseju o sposobnosti kritičke opservacije, otpora, samosvesti i integriteta LJudskog Bića, a povodom busanja u grudi nekih tadašnjih antikomunistički nastrojenih engleskih i američkih intelektualca i njihovog razmahivanja "humanizmu imanentnom slobodom", "nepotkupljivim javnim mnjenjem zapadnog sveta" koje će "večno ostati budno", pre oko 6 decenija rezignirano napisao otprilike ovo: "Ako je već danas manipulisanjem rasama, odabirom i ukrštanjem goveda moguće uzgajati stoku bez rogova, ne vidim zašto jednog dana od strane neke vlasti ne bi bilo moguće uzgojiti generaciju ljudi bez osećaja za slobodu i potrebe za njom...". Ko se ne seća, da podsetim, tada se stoka parila, pa se novi naraštaj čekao godinama. Pitam se, šta bi rekao Orvel danas, kada je dešifrovan ceo genetski kod, a ukrštanja i kombinacije se vrše u laboratorijama... Tja.

(NASTAVIĆE SE)


Ovo je umnogome proširena i "Strip vestima" prilagođena verzija tri moja teksta objavljena u beogradskom dnevnom listu "Politika", naknadno integrisana u jedan. Hronološki redosled njihovog objavljivanja:


1. "Dolazak Iks-ljudi", prvobitno objavljenog u rubrici Kultura na str. 16 dnevnog lista "Politika" br. 33240 od 24. maja 2006. godine; izdavač "Politika - novine i magazini d. o. o.", Beograd

2. "Vreme superheroja", prvobitno objavljenog samo u štampanoj novini (ne i na sajtu), u rubrici Kultura na str. 15 dnevnog lista "Politika" br. 33270 od 23. juna 2006. godine; izdavač "Politika - novine i magazini d. o. o.", Beograd

3. "Iks-neljudi. Ili ljudi?", prvobitno objavljenog samo na sajtu "Politike" (ne i u novini) u rubrici Kultura istog dana, dakle 23. juna 2006. godine; izdavač "Politika - novine i magazini d. o. o.", Beograd


sadržaj

6.

JUŽNJAČKA UTEHA No 266.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



APSOLUTNIH STO (82): EL AZAR

ZRNO PESKA U SOPSTVENOM PEŠČANOM SATU (4)


On sam nikada nije pomenuo ni Dezamona,
ni onu neverovatnu priču o kornjači i zapisu.
Znao je da je istina relativna i da taj lek, koji
je njega izlečio, ne bi bio delotvoran za nekog
drugog. U stvari, njegovo ćutanje najlakše bi se
objasnilo činjenicom da nije podnosio da od sebe
pravi budalu.

NA POLJIMA ĐAVOLJE TRAVE, Dejan Nenadov

Još jedan način za tretiranje pretencioznosti nekog ostvarenja jeste da pokušamo da sagledamo ne kao rezultat nekog umetničkog dela, već kao njegov uzrok. U tom slučaju, vezujemo se za onu ambiciju s početka teksta, ali pošto smo odabrali da ne posmatramo krajnji produkt te ambicije (to jest sam strip) ne možemo ni na koji način da tvrdimo da li je ta ambicija ispunjena ili ne. Namera je bitna, namera da se pokuša nešto veliko i bitno, nešto što se pre nije radilo, što pre niko nije radio – i upravo je namera ta koja se žigoše, namera da se prevaziđu drugi i (što je još važnije) sam autor. U pitanju je sasvim pogrešan pristup pretencioznosti – gotovo da je nemoguće bilo šta uraditi na polju umetnosti, nemoguće je upustiti se u stvaralaštvo, a da se ne bude na ovaj način pretenciozan. Kreativnost, budimo iskreni, podrazumeva izvesnu dozu drskosti – treba se stalno iznova suočavati sa belinom prazne strane ili ekrana, treba biti dovoljno samouveren pa verovati da ćeš (sa mnogo truda) od te savršene beline uspeti da izmamiš nešto vredno nečije pažnje... Da ćeš uspeti tamo gde su mnogi pre tebe tako bedno propali. Svaki je pokušaj da se hrabro zagazi u novu teritoriju, ako se stvari gledaju na ovaj način, pretenciozan... Što naročito važi za slučaj da ste devetnaestogodišnji student Likovne akademije, sa svega nekoliko godina staža u devetoj umetnosti, četrdesetak do sada nacrtanih strana stripa i već davno neželjeno prilepljenom etiketom crtačkog vunderkinda, koji se upravo poduhvatio svog crtačkog i spisateljskog magnum opusa!

Dejan Nenadov je prvi put pokucao na vrata najvećeg strip izdavača stare bivše Jugoslavije, „Forum marketprinta“, sa desetak tabli stripa pod jednom i petnaestak godina pod drugom miškom. Dveri koji su ostale zatvorene i mnogo starijim (po godinama i stažu) i slavnijim, otvorile su mu se. Prvi strip mu je objavljen kada je imao šesnaest godina i to u najtiražnijoj i najuglednijoj strip reviji SFRJ, dotad nečuveni presedan, koji se ni od tada nije mnogo puta ponovio. Pre sedamnaestog rođendana imao je nekoliko objavljenih stripova u nekoliko revija, neverovatnu pažnju i poštovanje (kako kritike i publike, tako i svojih kolega) kao i intervju u prestižnim „Spunk novostima“. Kuda mladi autor ide odatle, šta mu je ostalo? Kako je to sam Nenadov u pomenutom intervjuu izjavio, samo majstorsko pismo... Samo strip serijal. I Nenadov se uhvatio u koštac s njim. Prvi put je, čini mi se, zagazio u strip vode bez tuđeg scenarija, prvi put je sam potpisivao ceo strip, i prvi put je tekst njegovog stripa bio ravan crtežu. Prvi put je ušao u nešto toliko ozbiljno i zahtevno kao što je strip serijal, i prvi put je srpski strip dobio zbirku priča koja se s lakoćom čita kao prvoklasan postmodernistički roman. Prvi put je pokušao da sublimira svoje književne uzore, da među njihovim jasnim i moćnim glasovima pronađe svoj – treba li dodati kako je to bio pun pogodak? Prvi put se upustio u pokušaj da pomiri svoje, po svim relevantnim pitanjima suprotstavljene crtačke zvezde vodilje, i iz toga je izašao sa sopstvenim, originalnim grafičkim rukopisom koji ga je načinio zvezdom (koju, zauzvrat, ni skoro dvadeset godina pauze u bavljenju stripom nisu nimalo pomračili)! Ako, dakle, odaberemo da posmatramo pretencioznost kao uzrok nastajanja nekog dela, i letimičan pogled na životopis kako Dejana Nenadova tako i njegovog stripovskog remek-dela, El Azara, čita se kao jedna velika oda pretencioznosti... Bez koje bismo svi bili lišeni možda i najkompletnijeg srpskog stripa dvadesetog veka.

Pretenciozna izjava? Pretenciozan strip. Njegov autor? Takođe pretenciozan tip. I hvala im na tome od sveg srca.

(Kraj!)

A iz štampe je kooooonačno izašao sedmi broj Strip Pressinga, sa prelepom naslovnicom Aleksandara Sotirovskog. A unutra, premijerni stripovi Vlade Aleksića, Tomaža Lavriča, Dejana Sedlana, Mijata Mijatovića, Dušana Cvetkovića, Branimira Trošića, Tonija Radeva , Milana Antanasijevića, Danka Dikića, Tihomira Čelanovića, Tončija Zonjića, Dragana Bosnića... Pa onda, vispreni tekstovi Đorđa Milosavljevića, Dušana Banjanina, Dejana Stojiljkovića, Borisa Lazića, Saše Stojanovića... Pa na kraju dva veeeeeelika intervjua sa Aleksandrom Sotirovskim i Tihomirom Čelanovićem! Pa gde to ima? Kako gde, pa ovde: www.upps.org.yu/forum/viewtopic.php?t=1037&start=0



sadržaj

7.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (325)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



RANI DANI (7): MAZGA

No, dok se nije živjelo od stripa, živjelo se za strip.

Od trenutka kada je moja ovisnost, negdje krajem osnovne, iz kontrolirane (Alan Ford i Nipper) eksplodirala u nekontroliranu (Stripoteka, Strip Art, Spunk, YU Strip... ma, sve što me zanimalo!) kiosci su postali fokalna točka mojega života. Sjećam se kako ih je u pothodniku na Glavnom kolodrvoru bilo četiri i kako nisu uvijek iste stvari dolazile u isto vrijeme na sva četiri. Umjesto jednog, znači, četiri trenutka nade i redovita cik-cak putanja na putu u školu, a bogme i na povratku. Na godišnjicama mature vidim što je okupiralo moju generaciju u to vrijeme: ljubavni tračevi i hirovi profesora, ali ja se svega što me nije izravno doticalo tako slabo sjećam. Ja sam čitao stripove.

I crtao ih vikendom.

Moje kontinuirano bavljenje stripom teče od 1977., od nalivperom crtanih kvazi-western (jer je pustinju lako crtati) pustolovina Williama Rocketa. Kontinuirano, kažem, jer iako sam stripove crtao i ranije (o čemu sam pisao pred koju kolumnu) od tada nisam prestajao: počinjao bih novi strip čim bih završio prethodni ili ako bih od prethodnog odustao. Poslije sam razvio opaku naviku, koja me i danas drži, da ih radim milijun usporedo. I tako sam, u idućih jedanaest sretnih amaterskih godina natukao nekih osam stotina stranica stripa.

Napravio sam, valjda, poslije i bolje stvari, ali malo me što fasciniralo kao kada sam jednoga dokonog dana pošao zbrojiti te rane radove. Osam stotina stranica - od dječjih do predprofesionalnih - pokazali su mi kako sam uspio ući u strip. Ne kvalitetom - pričao sam vam kako mi crtež nije napredovao jer nisam precrtavao - već na suhu tvrdoglavost. Crtat ću, crtati, crtati (i to stripove i samo stripove) i jednog će dana to biti podnošljivo.

I bilo je. Na čistu upornost i mikroskopske promjene (aha, to se crta tušem! aha, to se crta na hameru!), uz dodatak razumijevanja jezika stripa do kojeg se dolazi radom, dogurao sam do prvog objavljenog stripa i tek tada - kad sam ga vidio bok uz bok profesionalcima - shvatio kako sam grozan.

A prvi sam strip i onako objavio preko veze...

(nastavlja se ...)


sadržaj

8.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Deset godina. Deset godina je prošlo od kako je sjajni Mike Parobeck bezveze umro s navršenih trideset. Zbog takvih se smrti uvijek pomalo osjećam kriv što sam živ. A kako je posve moguće da mnogi od vas još nisu čuli o njemu - čitajte.


Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • ...
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 01.07.-07.07.


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/


sadržaj

9.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/strip/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

10.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin je obezbedio sledeće priloge:

Američka kritika hvali film „Povratak Supermena“

ISKRENO I ELEGANTNO OSTVARENJE

„Povratak Supermena“ („Superman Returns“) prvi je film iz serije o Supermenu koji je u gotovo 20 godina dobio jednodušne hvalospeve od vodećih filmskih kritičara.

U najnovijem filmu o „čoveku od čelika“ glavne uloge igraju Brandon Rut (Supermen), Kejt Bosvort (Luis Lejn) i Kevin Spejsi (negativac Leks Lutor). Filmski časopis „Verajeti“ ishvalio je reditelja Brajana Singera za „veličanstveno zamišljen, režiran sa osećajem i ni u jednom trenutku preterano samosvestan film. Reč je o iskrenom ostvarenju, umetnički elegantnom, sa istinskim emotivnim ulaganjem u materijal.“

Pišući za „Njuzvik“, kritičar Dejvid Ansen kaže: „Od početka ovog vešto vođenog epskog ostvarenja, možete osetiti Singerovu pravu ljubav i poštovanje prema ovom najpoštenijem i najsmelijem stripovskom superjunaku.“

„Holivud riporter“ piše da je „Povratak Supermena“ „iskren film o Supermenu koji će privući široku publiku“, što je odlična najava pred američku premijeru 28. juna. Premijera „Povratka Supermena“ u Beogradu zakazana je za 13. jul.

M. K.


Objavljeno: BLIC, Beograd, 01.07.2006.godine






JULSKI MIKI MAUS I FUDBAL

Svestkom fudbalskom prvenstvu koje se upravo odvija u Nemačkoj, nije odlolela ni redakcija ovdašnjeg dečjeg magazina Miki Maus, koja svoj julski broj "otvara" fudbalskom loptom, odnosno, popularnim likom Paje Patka koji pokušava da se snađe sa osnovnim instrumentom "najpopularnije sporedne stvari na svetu". A između korica, Paja i Miki su u zajedničkoj epizodi "Mrlja na prijateljstvu", Maga Vračević bavi se "Magičnim ljubimcem", Praja je u "Viteškom dobu", dok su Buldozi "pravi buldozi"... Miki, takođe, vodi klince u svet, a kao "glavolomka" predstavljeno je pačje putovanje... i još dosta toga.

D.S.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 01.07.2006. godine


sadržaj

11.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Danijel Žeželj u antologiji Negative Burn 2, koja je već u prodaji:
www.atomicbooks.com/products/-/6686.html
Na svojoj ličnoj stranici, Warren Ellis već pokazuje jedan crtež iz Desolation Jones, našeg Žeželja.
www.warrenellis.com/?p=2758

Vujadin Radovanoviću Luxembourgu - 22 i 23 jula, dešava se, po 13. put, - Festival International de la BD de CONTERN, u Luxembourg-u, o kome se malo govori, mada je obro organizovan i uvek ima prisustvo velikih imena od Bandes Dessinées. Sa naše strane Vuja Radovanović će biti prisutan, naročito zbog svog rada u Pandora Box 2. Osim njega, treba da se spomene da će biti prisutni Dany, Desorgher, Olivier Brazao, Cazenove, Walter Fahrer, Jusseaume, Lacaf, Rodrigue i Albert Weinberg, kao i lokalne zvezde Déiere Rubrik i Lucien Czuga.
www.bdcontern.lu/

Wostok u Portugalu - Naš Wostok je predstavljen u Portugalu među drugim umetnicima od Inguine, ovog meseca.
inguinemahgazine.blogspot.com/...

Nedžad Kamenica u Michel Vaillant 69 - Izgleda da bosanac Nedžad Kamenica lepo sarađuje na serijalu Michel Vaillant, od Jean Graton-a. Da podsetimo, to je najbolja serija stripa o automobilskim trkama u celoj istoriji stripa. Pose 67. i 68. albuma te serije, u kojima on sarađuje na crtežu, opet se ponavlja njegovo ime i u 69. albumu, koji se zove Hors-piste en Enfer, izdat od Graton Editeur, i koji izlazi sada,5. jula.
www.decitre.fr/livres/Michel-Vaillant-Tome-69... i naslovnica na
www.michelvaillant.com/flash69.html

Igor Dedić u Holandiji - Već je izašla (u junu) lokalna verzija Secrets de Sang, po scenaiju Fernandeza.
www.zilverendolfijn.nl/zd/zd.pl...

Enki Bilal i Gradimir Smuđa u Chambéry 2006 - Festival stipova u Chambéry (drugi najstarijii u Francuskoj) dolazi do svog 30. rođendana. Taj sastanak majstora devete umetnosti se događa u 6, 7 i 8 oktobra. Osim Smuđe i Bilala, najavljeni su i Zep, Achdé, Michel Blanc-Dumont, Max Cabanes, Raoul Cauvin, André Chéret, Dany, De Groot, Derib, Philippe Druillet. Hermann, Mézieres, Tibet, Tome i Albert Weinberg.
www.chamberybd.fr/auteurs.htm

Enki Bilal u Holandiji
- Casterman NL već je izdao lokalnu verziju albuma Rendez-vous a Paris.
www.strips.be/albums/detailmnd.asp


Stjepan Šejić
- preview od Darkness/Wolverine, sa Šejićevim kolorom:
www.silverbulletcomicbooks.com/news/...

Smuđa u Holandiji - recenzija za novi album od Smuđe u Holandiji (3. preko Silvester), u vezi Henri de Toulouse-Lautrec (originalno, Le Bordel des Muses 2: Mimi & Henri).
www.stripspeciaalzaak.be/41-B33-Kunstbordeel2.htm

-Chris Ware, Seth, Danirl Clowes, Jason Lutes, Phoebe Glockener i Jessica Abel govore o Tintinu:
www.pbs.org/pov/pov2006/tintinandi/...

Ed Piskor govori o 'Macedonia' - Posle same vesti, evo šta misli Ed Piskor, koji je izradio "Macedonia' u Saradnji sa Harveuy Pekar-om...
www.ninthart.com/display.php?article=1247


Jedan brazilac dve izložbe u Srbiji - Jessé Ribeiro, koji je dobio 'Salon Antiratne Karikature' u 2005., u Kragujevcu, imaće izložbu i u Beogradu. Brazilska ambasada (treba da se napomene da je prvi put da se to desi, koliko znamo) u Srbiji će pomoći umetniku da pokaze 50 karikatura u Beogradu i u Kragujevcu, krajem oktobra.
Ta vest, na portugalskom, moze da se prenosi brazilcima koji tu stanuju, pomoću sledećeg teksta:
www.neorama.com.br/q_frame2636.html


sadržaj

12.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



Marko Ajdarić nam je prosledio sledeće pozive:


International Cartoon Festival-Occupation

Theme: Occupation

Deadline: September 2,2006

The competition will be opened and free for all of the professionals and amateurs, for affirmed and unknown authors from 7 to 99 years of age.

Works can be sent by E-mail to: info@irancartoon.com with
author's short biography, Name, Address, Telephone, Email & Photo.

Works should be 1000 pixel ,Jpg format and 100 dpi .

The catalogue of the festival will be dedicated to those artists whose works showcased in the exhibition.

The best works will be submitted at www.irancartoon.com

Date of declaring the results: September 21 - September 28

Prizes: First prize:1000 US $
Second prize:700 US $
Third Prize:500 US $

Address of the festival secretariat:
2nd fi.No4m Mir - Emad st.,
Shahid motahhari Av. Tehran. Iran.
Tel: (+9821) 88506008 Fax: 88759600




1stINTERNATIONAL CARTOON HUMOUR COMPETITION


The contest is open to all cartoonists.
Theme : A. Ideal \ Draem
B.Free
Entries:max.3 cartoons for each theme
The size of the works should be from A4(210×297mm)to A3(297×420mm).
Works must be originals (photocopies are not accepted!), and accompanied by the author's entry-form and biography.
using any technique, black and white or in colors.
Deadline for entries is October 6,2006 .
Prizes:
FIRST PRIZE: 500 RMB
SECOND PRIZE: 300 RMB
THIRD PRIZE: 200 RMB
Some of accepted works will be printed in a brochure, on posters, in the world press or other printed matter for the purpose of publicizing the exhibition. In these cases, any fee for the use of works will not be paid.
Remark: the works will not be returned
Address:
Zhu Cheng
Room 2510, FLT & Research Press Building (5thFloor ),
No.19 Xi San Huan Bei Road ,Hai Dian District
Beijing 100089,China

E-MAIL: zhucheng7987@sohu.com





UCGE INTERNATIONAL CARTOON COMPETITION / TURKEY

We aimed letting artists to contribute cartoon artistry new works and provide them new possibilities. Starting with this year, we have decided to organize this caricature competition every year in october.

Competition conditions have been announced in the attachment. We will appreciated your help on reaching artists who draw caricatures. We kindly request you to publish our conditions and/or a small information of the competition on your web site.

We appreciate if you could have the time to inform us whether you would put this information on your site or not.

Kind regards,

Address:
UÇGE Kestel Sanayi Bölgesi BURSA-TÜRKIYE
Tel.: (+90 224) 331 88 11
E-Mail: www.ucge.com
Communication information for further questions and: karikatur@ucge.com

---------------------------------------------------------------------------------
Subject : SHOPPING IS LIFE!
Shopping is love, shopping is surprise, shopping is happiness...
And shopping is actually what you draw...
o Deadline for enrollment has been determined as October 2nd, 2006.
o You can attend in the competition with maximum 3 projects.
o Caricatures to be sent for competition must be original. Caricatures which were printed through printer and/or multiplied by copier are not accepted.
o Caricatures should be drawn on papers which are not smaller than 210x297 mm (A4). They should not be drawn in frames and not be supported with materials like mat.
o Competitors are strictly requeried to write their name-surname, sex, age, correspondance address, telephone number and email address with easy-to-read capital letters.
o Each and every artist should write his or her own resume on an A4 paper (210X297 mm) either in Turkish or English language and attach his or her photo.
o Caricatures may have been formerly exhibited or publishedbut should not won any prizes in any competition.
o Caricatures which were sent for competiotion may be selected by Jury and gathered in an album. They may be printed in our traditional calender by specifying artist's name and country. If it is detected that the work of the artist has already won a prize in a prior competition or been copied from another work, prize will be cancelled.
o All the rigts such as publishing, printing and using for any purpose belogn to ÜÇGE.
o Works which are exhibited in the competition are not returned back to their creators.
o The artist who will be entitled to have the Big Prize (in case he or she wants to attend in The Prize Award Ceremony and the opening of the exhibition) will be hosted and the costs such as transportation, accommodation and food will be paid by ÜÇGE. In case the other award-winning artists would like to attend in this ceremony, the above described costs (except for transportation) will be similarly financed by ÜÇGE.
o The date of The Prize Award Ceremony is the first week of November 2006 and the exact date will be announced to competitors.
o Competitors are assumed to have accepted all the conditions which were described above.
PRIZES
1. Prize: 2.000 YTL + Plate (~1200$)
2. Prize: 1.000 YTL + Plate (~700$)
3. Prize:500 YTL+ Plate (~200$)
o Honourable Mention for 2 competitors: 250 YTL + plate
ADLINE FOR ENROLLMENT: OCTOBER 2nd, 2006
Competitors should post their works following correspondance address considering the deadline.

ADDRESS:UÇGE Kestel Sanayi Bölgesi BURSA-TÜRKIYE
Communication information for further questions and : karikatur@ucge.com
Information: www.ucge.com






The modern world is divided by borders, languages, contradictions, faiths, but as it is not paradoxical, here some decades as the uniting beginning and language of the world the small grotesque figure bearing in an idea acts (idea, a problem), it is a caricature. The bright caricature ( figure without words) is clear on all continents without explanations and additional texts, therefore it there is all more in press, advertising, pre-election campaign and in the politician.

Agency of Republic Tatarstan on a mass communication and Creative association of caricaturists "Drinking bout" declare the International competition of caricatures.
"MOVE! YOU IN THE WORLD NOT ONE!"
The purposes and problems:
Attraction of attention of wide world community to modern problems of development of a society and real threat of maintenance of the world on a planet.
Popularization of positive experience of the Republic Tatarstan representing an example of kind coexistence of the east and the West, people of different faiths and nationalities, sights, cultures and a prosperity.
And as, - education of rising generation in spirit of ideas of tolerance and the world between people.
Conditions of competition:
Competition is spent on two nominations.
The basic theme: Move! You in the world not one!
(A caricature against intolerance and misunderstandings, ideologies interracial, interethnic hatred, against nazism and xenofobia).
The second theme: " Persons, which... "
(Cartoons to known persons, world stars of policy, art, sports which have pleased us, have surprised, have afflicted lately).
Works are accepted in any technics - caricatures (originals), products satirical schedules (without ) by the size from 20×30. Up to 30×40., black-and-white and color, quantity no more than five from one participant.
Works should be sent to the address of:
The international competition of a caricature
"Move! You in the world not one!"
Russia, Republic Tatarstan,
420141, Kazan, p.o. 168.
The additional information:
Ph. (843) 214 25 90,
E-mail: sabantuy@rambler.ru

Author's works subscribe from a underside: the return address, except for it is filled with all participants the special form-questionnaire from a photo and the brief creative biography. The selection commission makes a decision on the admission of works and their authors on competition, recommends them for displays and publications in periodicals, in collective and individual collections, recommends for an exposition. The works sent on competition, remain in fund of a created Museum of caricature To all authors which works are selected on an exhibition, honourable diplomas and an exhibition catalogue are handed over, invitations to visiting of an exhibition are sent. To the winners of competition invited to ceremony of rewarding, organizers pay charges on residing at days of opening of an exhibition. To participation in competition it is supposed professionals and fans.

Terms: works are accepted up to 15/9/2006 on a postage stamp.

Work of jury: from 1.10. On 8.10.2006.
Ranks and prizes of competition in each nomination:
To the winner the Main prize - a medal (plaquette), the diploma and a rank of the winner, and also the monetary premium at a rate of 1000 (EUROS) is awarded to Grand prix.
Three best works are awarded with general prizes, each author receives a rank of the student, and also a medal (plaquette), the diploma and the monetary premium at a rate of 500 (EUROS).
Special prizes and ranks of sponsors and competition are established.

Editions of competition:
- Advertizing leaflets, posters, souvenirs;
- An exhibition catalogue;
- Polygraphic and video production on the basis of competitive works;
- Special issues of the newspaper and leaflets on results of competition.
In editions of competition, advertising of sponsors and advertizers also is published.

Structure and problems of organizing committee:
The structure of organizing committee of competition includes representatives of Agency of Republic Tatarstan on a mass communication the Union of Artists ? the Union of Journalists , magazine Drinking bout",editions of newspapers and magazines, the enterprises - partners of competition.
The management of organizing committee is carried out by organizers of competition.

The final part of competition consists from:
- Ceremonies of solemn opening of an exhibition,
- Ceremonies of rewarding of winners and deliveries of prizes,
- Series of viewings, concerts and creative meetings,
- Accompanying actions (realization of editions, souvenirs, advertising and other activity).

The international competition and greater final exhibition MOVE! YOU In the WORLD NOT ONE! It is supposed to lead in October in 2006. In city of Kazan, with the organization of a mobile exhibition of the best works in 2006-2007.


sadržaj

13.

PISMA ČITALACA

mail



From:matjaz bertoncelj <matjaz_b@hotmail.com>
Subject: matjaz bertoncelj/ komentar na Kvintalovo kartico


Komentar na Kvintalovo Tjedno Kartico (324), Strip Vesti 373, 30.6.2006

“dok se Matjaž Bertoncelj može koliko god hoće pretvarati da je zadovoljan samim sobom no vidljivo je kako mu na svaku poru izlaze majoneza i senf kombinirane zavisti i prezira prema prodavanijim i čitanijim kolegama"

Zgodovina za tem je nekako takšna: v 8. številki Q-ja iz leta 2005 je Darko Macan objavil kratko recenzijo mojega zadnjega stripovskega albuma: Eppur Si Muove: Quo vadis, Magnuslupus? V njej so me zmotile besedne zveze kot: »ne želim više trpjeti skice koje nam Matjaž prodaje pod gotov crtež« in »Idučeg Bertoncelja uzimam u ruke samo ako bude čitljiv bar kao naslovnica ovoga albuma.« To sem vzel kot osebno žaljivo, ker sam ne bi vzel v roke nečesa, kar je res povsem gnusno in zanič. Take besedne zveze imam za povsem navadno zaničevanje.

Potem nisem naredil nič, nisem kmalu odgovoril, kar je bila najbrž napaka. Izgleda, da je to nekje kljuvalo v meni, Macana sem to leto srečal na pikniku v Sloveniji (kjer nisva kaj prida govorila). Po pikniku sem se začel z njim po e-mailu dopisovati o njegovi kritiki. Napisal sem par stvari o »skiciranju« in o dvojnih kriterijih, kaj točno in zakaj, Macan mi je odgovoril splošno, grobo in osebno žaljivo. Zdaj izgleda s tem nadaljuje na internetu.

Dragi Darko, ne pretvarjam se, da sem silno zadovoljen s samim seboj, v glavnem sem tiho in molčim. Zadovoljen sem z vsakim malim napredkom, ki ga zaznam v svojih stripih v toku let, zadovoljen sem, da lahko objavim več kot pred časom. Jezijo me (čeprav dosti manj kot pred leti) razne poze, laži, spletke, medijsko blefiranje v stripu, stvari katere sem neposredno opazoval več let in zaradi katerih sem se v glavnem sam umaknil iz bolj aktivnega sodelovanja v slovenskem stripu. Za naštete pojave pa imam lahko samo prezir.
KJE IN KDAJ sem kazal zavist in do koga? Kje je to VIDLJIVO in kje in kaj si ti VIDEL? Kaj si SLIŠAL od mene?

»prema prodavanijim i čitanijim kolegama«. V dobi vsemogočnega PR-a in najrazličnejšega medijskega poziranja, neumne popularne glasbe in neumnih visoko produkcijskih filmov, instantne literature, ki se tudi fino prodaja, vsemogočnega rumenega tiska, »anything goes« pristopa je Darko Macan najbrž eden redkih, ki lahko verjame, da je večja prodaja tudi znak višje kvalitete. Ali pa zmotno domneva, da je stanje v stripu drugačno kot v drugih medijih. Jaz sem v svojem stripu iskal in še iščem izraz in osebno svobodo, ni se mi treba igrat umazanih igric.

Matjaž Bertoncelj


sadržaj

14.

LINKOVI

Strip Vesti



Linkove o Billu Wattersonu nam je prosledio Marko Somborac:
www.andrewsmcmeel.com/calvinandhobbes/interview.html
ignatz.brinkster.net/cbillart.html
home3.inet.tele.dk/stadil/spe_kc.htm


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.