STRIP VESTI
Broj:
380
18.08.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. DEVETI CRŠ NATJEČAJ - CRŠ
  2. PRESELJENJE JUŽNJAČKE UTEHE - Marko Stojanović
  3. TEKS IZ TEKSASA - V. Fumeti
  4. LETTER FROM LONDON (7) - Žika Strip
  5. kritIVKOVanje 28 - Slobodan Ivkov
  6. Q STRIP - Strip Vesti
  7. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  8. ŠTAMPA - štampa
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  10. POZIVI NA SARADNJU - mail
  11. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Ponovo stižemo na vreme, tako će da bude i ubuduće, znači priloge i dalje šaljite tako da petkom prepodne mogu završiti broj.

Pre par nedelja je posustao američki nedeljnik CBEM, na koga su se SVesti ugledale još davnih dana. Za sada se ne brinite, nema ugledanja na njihov prestanak jer, ako ništa drugo, moramo uraditi bar jedan broj više od njih. Barem 582...:)

Pišemo i čitamo se...

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

DEVETI CRŠ NATJEČAJ

CRŠ



9. CRŠ - Natječaj

Natječaj 9. Međunarodnog festivala stripa 'Crtani romani šou' Tradicija svakog od dosadašnjih festivala je strip natječaj na zadanu temu.

Tema ovogodišnjeg natječaja je 'Vampir', a dužina stripa ograničena je na jednu stranicu (tablo). Šalju se isključivo kvalitetne fotokopije formata A4! Tehnika izrade stripa treba biti prilagođena crno-bijelom objavljivanju, a primaju se radovi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Adresa na koju radovi trebaju stići:
Radio 101, za CRTANI ROMANI ŠOU
Gajeva 10,
10 000 Zagreb Hrvatska.

Rok za slanje radova je 16.10. 2006.


Nagrade za najuspješnije iznose 300, 200 i 100 E. Radovi u kategoriji 'Mladi lav' (mlađi od 15 godina) bit će nagrađeni prigodnim poklon paketima domaćih strip nakladnika. Svi pristigli radovi bit će izloženi na natječajnoj izložbi, a najuspješniji će biti objavljeni u katalogu.

RADIO 101 d.o.o. Gajeva 10, 10 000 Zagreb, tel: 385 1 489 186, fax: 4891 192


sadržaj

2.

PRESELJENJE JUŽNJAČKE UTEHE

Marko Stojanović



Poštovani čitaoci Strip Vesti, koristim priliku da vas obavestim da je Južnjačka Uteha, autorska kolumna koju sam prethodnih šest godina pisao u okviru Strip Vesti, preseljenja na sajt UPPS-a i to na www.upps.org.yu/..., i da, ukoliko (naravno) želite, tamo možete nastaviti da je pratite petkom. Strip Vestima, u čijoj sam izradi godinama učestvovao, zahvalan sam na uspešnoj dosadašnjoj sradnji, i ovom e-mail nedeljniku želim puno sreće u budućnosti.


sadržaj

3.

TEKS IZ TEKSASA

V. Fumeti



TEKS IZ TEKSASA


Uz pojavu Teksonea u našim striparnicama

Često sam se pitao kako bi izgledao Princ Valijant u crtačkoj varijanti Hose Luisa Salinasa. Ili Bluberi u verziji Vila Ajznera. Ili pak Riđobradi pod perom i kistom Vorena Taftsa. Ili DŽoni Hazard u crtežu Hala Fostera! Ni ja ni bilo ko drugi to nikada neću doznati – ali kao da sluti zanimljivost takve mogućnosti, Serđo Boneli je krenuo u projekat godišnjaka posvećenih Teksu Vileru, koje su po pozivu crtali majstori svetskog stripa. Na celih 240 strana velikog formata, najstariji i najuspešniji Bonelijev serijal, star preko pola veka, počeli su po narudžbini da crtaju autori koji sa slavnim italijanskim vesternom dotle nisu imali mnogo veze. Rezultati su nadmašili sva, pa verovatno i najsmelija Bonelijeva očekivanja.

Zahvaljujući zagrebačkom Strip-agentu i u srpskom slučaju beogradskim strip knjižarama Alan Ford i Darkvud, ljubitelji stripova su prilici da vide i nabave neke od izvanrednih epizoda Teksa Vilera, velikog formata, sa tvrdim koricama, koje su po Boselijevim ili Nicijevim dugometražnim scenarijama nacrtali veteran DŽoe Kjubert, Magnus, Alfonso Font, Hordi Bernet i Goran Parlov. Kjubertov Teks je štampan u koloru, a četiri ostala u crno-belom, izvanredno štampanom otisku. (Takođe, u 73. i 74. broju Ludensove kiosk edicije odštampan je nedavno i godišnji Teks u verziji Viktora dela Fuentea, toliko dobar, da ljubitelji savremenog stripa jedino mogu žaliti što i on nije prezentovan kao pet prethodnih epizoda!)

Prokomentarisaću ovom prilikom Magnusov strip, svojevrsnu labudovu pesmu likovnog oca Alana Forda i verziju slavnog španskog crtača Alfonsa Fonta.

Kao i ostali crtači i Magnus je u biti, vođen Nicijevim scenarijom, prihvatio osnovne postavke vesterna s Teksom Vilerom i Kitom Karsonom u glavnim rolama. NJihovu "higijeničarsku" odlučnost i nemilosrdnost u obračunu sa banditima, njihovu globalnu nepogrešivost, kao i standardni dijaloški odnos, u kojem se neprekidno "peckaju" ali složno i uigrano jašu dalje u susret pustolovinama. Sukobivši ih sa jednom visokoorganizovanom kosookom bandom kojom rukovodi vamp žena, scenarista Nici kao da je podišao Magnusu i njegovom grotesknom, gustom,ekspresivnom crtežu, pa je priča Dolina terora i pored snažne tipske vestern "protočnosti" svog zapleta pre svega "obojena" Magnusovim shvatanjem uloge crteža u stripu. Iz suštinske ironične i cinične optike (života i stripa), otac Alana Forda, ser Olivera, Boba Roka, Grunfa i ostalih TNT-ovaca glatko je "prešao" u poetizam grubog vesterna, ne žrtvujući ništa od svog talenta i svojih autorskih mogućnosti, ali realizujući strip koji će zauvek upamtiti svako ko ga je bar jednom pregledao. Stoga i Magnusova fotka na poslednjoj korici, gde sedi na krovu, opkoljen crtežima svog Teksa, simbolički označava da je upravo poslednjim autorskim radom, dospeo tik do neba (ne uspevši, recimo, da završi ni koricu albuma!).

U poređenju sa Magnusovim Teksom Fontov, naravno, ne dobija, već gubi na poene, ali ako ga čitamo pažljivije, shvatamo da je ponovo reč o vanserijskom stripu. Epizoda Ubojice, nastala po scenariju Maura Boselija, u osnovi ima filmičnu priču o sukobu Teksa Vilera i Kita Karsona sa zavereničkom organizacijom plaćenih ubica. Dodatni motiv njihovog podviga predstavljaju teška ranjavanja Teksovog sina Kita i kolege i prijatelja, Indijanca Tajger DŽeka na početku priče. Sem te "teksovske" priče o potrazi i osveti, kao bazičnim vestern osovinama, Boseli i Font, utkivaju i priču usamljenog osvetnika Miča, spretno ih ukrštajući. Dobra priča, tridesetak definisanih likova, većinom opakih razbojnika i ubica, ali još više Fontovo majstorstvo u crtežu čine i ovaj strip veoma uspelim ostvarenjem. Poznat kao crtač koji rado i uspešno menja žanrove (Zarobljenik zvezda, Klark i Kjubrik, Taksi, Jan Polinezija...), Font i u Teksu, na većini tabli, demonstrira crtačku lakoću, naizgled ležernost, portretnu i figuralnu raznovrsnost, sposobnost da se eksterijeri prikažu ubedljivo i precizno... Kao i uvek u Fontovim stripovima, postoje nezaboravne table, sličice koje su prava crtačka remek dela, ali povremeno, u drugom delu priče, njegov crtež dolazi do opasne ivice karikaturalnog, težeći da maksimalno dinamizuje kakav obračun u zatvorenom prostoru, na primer.

Ukratko, ako bi se Nicijev i Magnusov Teks okitio ocenom deset, Boselijev i Fontov bi dobio čistu devetku.

Za neki naredni put ostavljam ocenu Bernetovog i Kjubertovog Teksa Teksonea.

V. Fumeti


Objavljeno u dvonedeljniku Bestseler broj 11, 28.07. u izdanju Narodne knjige.



sadržaj

4.

LETTER FROM LONDON (7)

Žika Strip



Nabiel Kanan: The Birthday Riots (2001)

Nabiel Kanan je autor stripova iz Londona i njegove price se odvijaju u savremenoj Engleskoj. Nabiel je poreklom Palestinac i sigurno je zato, kao kod svakog “stranca”, pojacana njegova moc opazanja o desavanjima u svetu koji ga okruzuje. A Nabiel je zaista jedna senzitivna dusa i majstor crtanja i pripovedanja.

Nabiel-ov crtacki stil je vrlo jednostavnih linija, vrlo prociscenog kontrasta crnog i belog, ljudi su malo karikaturalni ali je neziva priroda realisticna, sto poseca na autore francusko-belgijske skole. U pogledu pripovedanja, on je zaista majstor za prividno jednostavne, ali vrlo misaone i produbljene price o likovima i desavanjima iz stvarnosti oko nas.

U toku svoje dosadasnje karijere, Nabiel je uradio nekoliko albuma, od kojih treba izdvojiti Lost Girl (Izgubljena devojcica, 1999), The Birthday Riots (Rodjendanske demonstracije, 2001) i The Drowners (Davljenici, 2006). Prva knjiga je o devojcici koja na kampovanju sa roditeljima srece jednu svoju vrsnjakinju koja je vrlo samostalna, tajanstvena i koja otvara mnoga nova saznanja, ali i nedoumice kod nase junakinje. Knjiga Davljenici govori o jednom ubistvu i njegovim posledicama medju likovima u savremenom Londonu.

Knjiga The Birthday Riots opisuje desavanja u Londonu (izbor gradonacelnika, jacanje nacionalnih partija, proglasenje zakona protiv stranaca) kroz lik jednog obrazovanog coveka i njegove probleme.

On je zaposlen kod kandidata za gardonacelnika i donosi odluku da li je vaznije koncentrisati se na transport u gradu ili na zakon protiv stranaca (licno misljenje u sukobu sa onim sto je vazno za kampanju), nosi se sa problemima proslosti (izneverio je ideale mladosti, imao je nesrecnu ljubavnu epizodu), i narocito, pokusava da izgradi odnos sa svojom buntovnom cerkom. Dakle, jedna slozena prica koja funkcionise na nekoliko nivoa (politika, odnos prema poslu, odnos prema deci, trazenje smisla zivota).

Tesko je prepricati ovu knjigu sto je najbolji pokazatelj da ce biti zadovoljstvo procitati je i ja je najtoplije preporucujem. Crtez je citljiv, likovi se lako prepoznaju i prate, sve je obojeno sa malo misterije, i najvaznije, prica pobudjuje na razmisljanje o nama samima, o nasim uspesima, neuspesima i smislu naseg zivota.


Radove, pošto još nemamo uslova da objavljujemo sličice u SVestima, možete videti na sledećoj adresi:
www.nbmpub.com/comicslit/kanan/kananhome.html



sadržaj

5.

kritIVKOVanje 28

Slobodan Ivkov



IKS LJUDI i IKS NELJUDI (4)

NASLOV: "Betmen: Povratak mračnog viteza" (stripska knjiga)
AUTORI: Frenk Miler (crtež i scenario + saradnik na scenariju Majk V. Bar), Klaus Dženson (saradnik na crtežu i tušer), Lin Varli (kolor)
IZDAVAČ: "Beli put", Beograd, 2005.

Na maskiranog Betmena su u SAD i njegovom Gotam Sitiju skoro svi zaboravili. Prestao je da progoni zločince, niko ne zna zašto, već deset godina se ne pojavljuje u javnosti, a sa njegovim pravim identitetom - milionera Brusa Vejna - ionako je, ako izuzmemo čitaoce, upoznato svega nekoliko osoba.

Bogataš je duboko ušao u četrdesete, ugojio se toliko da bi mirno mogao i da uzme tajno ime Fetmen, neke protivnike je pohvatao i pozatvarao, što u ludnice, što u zatvore, a sada uživa u životu i višak svoje ogromne energije troši pijančeći, učestvujući u boks mečevima, rizikujući život u opasnim trkama i na druge načine.

Za to vreme, nasilje u gradu je eskaliralo, što pojedinačno, što preko mnogobrojne bande mutanata. Oni ubijaju sve, od opatica i bakica, do dece i sirotinje. Podrazumeva se, bogataši, politički i drugi moćnici su dobro zaštićeni i "zadrigli". Slika uveliko podseća na atmosferu iz boljih epizoda "Sudije Dreda" objavljenih u engleskom časopisu "2000 A. D.", kombinovanu sa splinom filmova o "Robokapu".

I društvena hipokrizija, kombinovana sa inverzijom društveno poželjnih vrednosti, razvila se do paradoksa, pa na TV i u drugim medijima razne osobe (sociolozi, lekari, psiholozi...) svoje karijere grade licemerno uvažavajući zločince, tobož sa punim razumevanjem za frustracije i druge poremećaje u detinjstvu namnoženih ubica i sadista koji harače i vladaju ulicama, te braneći njihovo pravo da ispoljavaju svoje nagone.

Ako se neko i seti, pa u TV debatama pomene Betmena i druge superherojske i maskirane "osvetnike zla" koji su se "u davna vremena" decenijama borili protiv raznoraznih manijaka i bitangi, ti raniji heroji se sada pominju u negativnom kontekstu. Kao, godinama su fizički i psihički maltretirali jadne kriminalce, neprestano osujećujući ostvarivanje njihovih namera i planova, frustrirajući ih time, pa su ovi "jadnici" konačno morali da se negde i isprazne. Naravno, na neprijatno iznenađenom građanstvu koje im je u okruženju najbliže. "Zbog Betmena i sličnih nam je zato sada ovako", vajkaju se ti američki eksperti.

Ova sveobuhvatna dekadentna zamena teza na koju ukazuju autori stripa o "Betmenu" proteže se i na politiku i na zamišljene i opisane ratove u tom svetu. Na primer, invaziju SAD na Grenadu (pardon, ovde se incidentno egzotično ostrvce zove Korto Malteze, kao omaž jednom od autorovih uzora Hugu Pratu) i američku državnu podršku vojnim huntama po svetu, autori ovog duboko društveno angažovanog, satiričnog "crtanog romana" od blizu 200 crtanih stranica / tabli (zbog velikog obima, ovakve stripske knjige se u svetu nazivaju "grafičke novele"), objašnjavaju time što je medijskim manipulacijama vlada SAD isposlovala da ceo svet misli kako je, u stvari, mali Korto Malteze postao pretnja za SAD i ceo slobodarski svet, a ne obrnuto.

Shodno tome, SAD su, je li, pod svojom zastavom slobode predupredile namere ostrvljenog ostrva kao svetskog zlotvora i samo što ih sve tamo nisu dokusurile. E, ali umešao se i "ruski medved", pa su se stvari malo iskomplikovale.

Stoga, bar sudeći po dijalozima, ne baš inteligentnom tadašnjem predsedniku SAD koji je "sve o vođenju ove zemlje naučio na svom ranču", u svetskim medijima ne treba još jedna nevolja sa Betmenom koji se, više ne izdržavši da gleda kriminalno ludilo oko sebe, reaktivirao, obukao kostim i svim svojim oružjima opet udario po bandama i ludacima, pa predsednik angažuje svoju najpoznatiju ideološku pesnicu Supermena da malo "smiri" kolegu "Betmena".

Pogrešiće oni koji po dosadašnjem sižeu očekuju da je čuvena mamut-epizoda "Betmen: Povratak mračnog viteza" stripara Frenka Milera nastala ovih dana, iako je tek nedavno objavljena u Beogradu. Ona svoje originalno poreklo vuče još od pre dve decenije! Do tada manje poznati Miler (autor "Ronina" iz 1983/84. i potonji rad na "Derdevilu") je u SAD 1986. predstavio svoj novi revolucionarni koncept Betmenovog univerzuma. Kao što znamo, Betmena su 1939. osmislili scenarista Bil Findžer i crtač Bob Kejn.

Naravno nije slučajna Milerova odluka da, s obzirom na kontekst, ton i sadržaj osnovne ideje, svom "Betmenu" kao stripu koji, kao uostalom i "Supermen", ionako ima "tanak" bekgraund, nizak stepen uverljivosti, površnu karakterizaciju i neveštu osnovnu narativnu konstrukciju, pristupi uveliko sa karikaturalnom likovnom stilizacijom.

Ta, na pojedinim mestima, verovatno zahvaljujući i Klausu Džensonu (sudim prema onom što znam o ranijem opusu), naglašeno groteskna stilizacija je u priličnoj meri u opoziciji sa, uprkos relaksirajućoj vizuelizaciji, u suštini veoma ozbiljnom ispripovedanom pričom.

Beogradski izdavač "Beli put", po obimu i kvalitetu objavljenih prevoda najznačajniji prošle godine u Srbiji, maestralno je obavio posao, ali je prevodilac ipak u određenim situacijama trebalo tu i tamo da se povremeno konsultuje sa nekim boljim poznavaocem stripa.

Ako sam dobro razumeo, ovaj kapitalni strip, međaš u kreiranju i poimanju "Betmena", ovih dana treba da doživi svoje drugo izdanje, ako ono već i nije izašlo dok čitate ovaj tekst! Zasluženo!

Koliko se štamparija, subotička "Birografika", na ovom poslu proslavila kvalitetom štampe u punom koloru (apsolutno je na nivou najbolje svetske), toliko se obrukala uobičajenim "srpskim štamparskim sindromom" o kojem sam u ovoj rubrici opširno pisao u eseju o "Ledenom demonu" Žaka Tardija. Pala je na svom sitnošićardžijskom škrtarenju na kvalitetu i količini lepila prilikom povezivanja, tvrdičluku dostojnom jednog Kir Janje, pa SVE stranice ispadaju iz korica već posle dva čitanja. Ako nije u pitanju "škotsko" zakidanje na lepilu, onda stvari stoje još gore. Nedajbože, možda je štamparija time želela da prisili izdavača da sledeća slična izdanja koja kod nje štampa u odeljenju dorade prošiva koncem, što je, o čuda, za mušteriju ipak mnogo skuplja opcija. Samo, ako je zaista tako, to ni prema izdavaču, a ni prema nama čitaocima nije fer postupak. U svakom slučaju, od štamparije je i neposlovno i nekorektno.

I tako, kulise "Mračnog viteza" su bile postavljene, svi su, kao u filmu "Trumanov šou", na svom početnom položaju i - radnja je mogla da počne.

A šta je bilo na kraju stripa?

Nećemo da vam kažemo!


Ovo je proširena i "Strip vestima" prilagođena verzija mog teksta "Betmen: Povratak mračnog viteza", prvobitno objavljenog u rubrici Kultura na str. 14 dnevnog lista "Politika" br. 33322 od 14. avgusta 2006. godine; izdavač "Politika - novine i magazini d. o. o.", Beograd



sadržaj

6.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

A Ameri (kao i mi), ratuju preko foruma. Povod? Jednomesečno kašnjenje Marvelovog Civil War ultra-mega-giga crossovera, kao i svega što je povezano s njim. Te imate one koji tvrde da je bolje strpiti se i dobiti bolji strip, a i one koji smatraju da Marvel nije trebao da najavljuje mesečni serijal kada ne može da ga objavljuje mesečno. Plus, mišljenje dilera stripova, i ultra spori crtač Ultimatesa Bryan Hitch koji, veoma profesionalno, za svoj posao kaže da su tamo samo stripovi i preporučuje fanovima da odu i kresnu nešto. Odličan stav - već vidim Toma Cruisea koji, kada mu neko kritikuje glumu, kaže "Ma to su samo filmovi, idite kresnite nešto".
(djole)


Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • [povremeniQ] Pregled vijesti za 17.8. (djole)
  • [arQiva] Qolumbo (mcn)
  • [priQaz] Neočeqivano (mcn)
  • [povremeniQ] Pregled vijesti na 12.8. (Bob)

    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/


sadržaj

7.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/strip/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović) NOVO!
www.majaveselinovic.com/comics.php

-Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-GHOST OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov & Mišo Živanov) NOVO!
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

8.

ŠTAMPA

štampa


Zoran Đukanović i Dušan Banjanin su obezbedili sledeće priloge:


TAJNA ISTORIJA - Jean-Pierre Pécau/Igor Kordej

TVORCI SUDBINE

„Elementi 'Tajne istorije' služili su mi punih deset godina kao izvor za pisanje ciklusa 'Arkana' i ‘Velika Arkana'. Potom sam osetio potrebu da od toga napravim serijal“, kaže Jean-Pierre Pécau, francuski scenarista sedmotomne sage koja obrađuje događaje od Mojsija do Prvog svetskog rata

Izlazak francuskog stripa Tajna istorija (L'histoire secrete) pred ex-yu publiku se desio skoro paralelnim pojavljivanjem na srpskom (Marketprint – Stripoteka br. 1017 i 1018) i hrvatskom (Bookglobe) jeziku.

Razlika, naravno, postoji: zagrebačko izdanje je objavljeno je u luksuznom albumskom pakovanju tvrdih korica, sa originalnim kolorima (Karol Beue), a izdanje novosadske Stripoteke je izašlo u njihovom revijalnom pakovanju, u crno-beloj grafici na papiru skromnog kvaliteta. U oba slučaja je reč o odličnom stripu velikih autora koji, važno je istaći, kod nas izlazi gotovo kad i u svetu.

Serijal Tajna istorija dobrim delom nastao je kao odgovor francuskih izdavača na sve veći prodor japanskih mangi na evropsko tržište, koji godinama, taktikom „brzo&jeftino“, uzimaju sve veći deo tržišta kome je tempo izlaska klasičnih albuma bio suviše spor, a stripovi skupi. Scenarista Jean-Pierre Pécau ponudio je izdavačkoj kući Delcourt da njegov strip Tajna istorija paralelno radi više crtača, tako da bi se izlazak albuma mogao tempirati u što kraćem vremenskom roku. To je, inače, princip rada koji je izdavačka kuća Glenat već uspešno probala sa serijalom Dekalog.

Prva dva albuma (Postanak i Dvorac džinova) radi sa hrvatskim crtačem svetskog glasa Igorom Kordejom, čovekom koji je ove godine nominovan za nagradu Will Eisner za rad na SF-stripu Smoke . Treći album Gral Monsegira crtao je tandem Gorana Sudžuka/Boban Savić Geto, četvrti i peti (Ključevi Svetog Petra i 1666) mlada srpska crtačka zvezda u usponu Leo Pilipović, da bi dva završna albuma ponovo radio Kordej.

Tiraž od 25.000 prodatih primeraka samo u Francuskoj prva dva albuma bio je jako dobar, što je omogućilo završetak projekta do kraja, te pokretanje sličnog serijala Empire sa Pécauom u istoj ulozi kreatora i organizatora dok se na izvedbi ponovo smjenjuju različiti crtači.

Priča serijala, kako naziv stripa i nagoveštava, bavi se skrivenom istorijom ljudskog roda kroz obilje referenci na tzv. pseudomistične teme u rasponu od staroegipatskih i biblijskih mitova do teorija o svetskim zavjerama i tajnim društvima. Obilje tema povezanih u svojevrsnu mešavinu fantastike i stvarne istorije, uz dinamičan ritam i egzotiku avanturističkog stripa.

Ideja, istina nije ništa novo, spoj ozbiljne tematike ispričan kroz pulp formu akciono-avanturističkog stripa je stil koji, recimo, Boneli godinama gaji u serijalima kakav je Marti Misterija. Pécau je, jednostavno rečeno, samo ponudio novu formu realizacije.

Crtački stil Igora Kordeja u Istoriji se dosta razlikuje od njegovih ranih radova u Novom kvadratu ili na stripu Vam . Više je nalik njegovim američkim radovima za DC Comics i Marvel. Manje je skoncentrisan na detalje, akcentira se dinamika i efikasnija montaža tabli. Ali, njegov crtež i dalje svojom estetikom grubosti sa lakoćom prevazilazi dobar deo daleko poznatijih imena svetske strip scene. Pogotovo kad dođe do akcionih scena koje imaju vizuelnu snagu ravnu filmskoj, sa perfektnom upotrebom senki i čistih kadrova koji crtežu daju epski patos preko neophodan za ovakvu vrstu stripova. "Ja sam vrlo brz i mnoge kolege me mrze zbog toga. Kada bih rekao koliko sam brz, oni bi me još više mrzili. Tajna moje brzine je u znanju. Ja dobro poznajem anatomiju ljudi i životinja, arhitekturu, i poznajem principe i logiku stvari, iz toga proizlazi moja efikasnost a razlike u crtežu nastaju zavisno od vrste stripa koji crtam“, Kordejovo je objašnjenje promjena u njegovom stilu.

Marketprint i Bookglobe planiraju da kompletiraju serijal na domaćem tržištu, a Peko i Kordej su nakon uspeha prihvatili ponudu izdavača da nastave sagu sa još pet epizoda čim završe aktuelne poslove.

Lojalni plaćenici i kreativci: S velikom američkom kompanijom nikad više ne želim raditi. Korporacija ostaje korporacija. Ja nikako da odrastem - ostao sam naivac i mislio sam da mogu napraviti razliku. To je bilo blesavo s moje strane ali tako je. Američko je tržište puno manje u usporedbi s francuskim i neprestano stagnira. Ja sam tamo učinio što sam mogao. Osobito kad sam ispunio svoj san da budem prvi na top-listama. Kod „Delcourta“ imam sve što nisam imao kad „Marvela“ - od poštovanja autorstva i kreativne slobode do osjećaja pripadnosti, lojalni sam plaćenik. Sudjelujem u kreativnom postupku uz daleko veće tantijeme za prodane primjerke... Moji sadašnji urednici su, za razliku od američkih, vrlo sposobni kreativci.

Branislav Predojević



Objavljeno: Popboks, 28.07.2006.godine





STRIPOSKOP

GRRR 5 U PANČEVU

Bogatstvo ideja i nekonvencionalnost osvežavaju ovu našu (s)umornu kulturu


Posle nekoliko uspešnih provera, Pančevo je u svetskim krugovima alternativnog stripa, slično kao i Novi Sad sa festivalom popularne muzike „Egzit”, konačno ušlo u red važnih mesta čiji obilazak se u određeno doba godine podrazumeva i sa svih strana unapred planira i fiksira.

Ovih dana se oko lokalne Galerije savremene umetnosti i Pančevca Aleksandra Zografa (pravo ime: Saša Rakezić), istinske svetske zvezde alternativnog stripa i pokretača ove smotre, po peti put okupio deo inostrane elite, što izdavača, što umetnika koji u ovakvom stvaralaštvu uživaju. Tu zaista ima neverovatno, duhovno, nažalost ne i materijalno, prebogatih ličnosti.

Opet se na godišnje okupljanje oko internacionalnog festivala autorskog stripa čudnog naziva „Grrr!” dokotrljala čuvena striparka zamašnih gabarita Li Kenedi, rođena NJujorčanka iz Velike Britanije, pa su iz SAD došli Čak Speri i, drugi put uzastopce, elegantna Dorit Krajzler, muzičarka na neverovatnom haj-tek instrumentu tereminu na kojem se svira bez dodira, samo pokretima ruku kroz njegovo magnetno polje. Zatim, tu je i striparka Rita Braga iz Portugalije u čijoj porodici se već više od 100 godina, s kolena na koleno prenosi stripska crtačka veština. Ona i savršeno peva i svira na gitari, a vrhunac njenog koncerta je bila pesma „Jedva čekam da nedelja dođe” koju je ovde naučila za jedan dan. Iz Grčke je stigao Dimitris Savaidis, iz Italije Pjero Macola, iz Mađarske Grof Balaž, a Almanah Župa iz Užica...

Da čitaoci ne pomisle kako smo tamo bili okruženi samo „frikovima” i pitoresknim likovima, otvaranjima su prisustvovali i naši velikani filmske teorije i prakse Nikola Majdak, Rastko Ćirić i Ranko Munitić, što je i pravo, jer su u Srbiji upravo filmari započeli interesovanje za strip.

Svoju poslovičnu toleranciju Rakezić je ispoljio i u ovoj prilici. Iako ne bez nesporno dobronamerne, suptilne ironije, on je u okruženje radova koje ne karakteriše uvek pristojan jezik, ni književni ni likovni, pored dela koja su decenijama pratila nastanak subkulturnih pokreta kao što je, na primer, bio pank, uz crteže kod kojih je eksperiment gotovo uvek na granici ekscesa, „estetika ružnog” pravilo, a odnos potcenjivanih i „potlačenih” andergraund-autora obično osvetoljubivo ciničan u odnosu na autore i dela umivenog „glavnog toka”, e, u takvo okruženje je on uz veliko, iskreno poštovanje prema doajenu srpske „devete umetnosti” postavio retrospektivnu izložbu Lazara Sredanovića, sa posebnim ponosom strancima pokazujući njegov „mejnstrim” strip „Dikan” koji je, nastavši u „Politikinom zabavniku” krajem šezdesetih, decenijama čedno razgaljivao srca čitalaca.

Nešto dalje, u prostoru na spratu galerije „Dvorište” nastavljena je izložba Zdravka Zupana koja hronološki prati razvoj istorije srpskog stripa... Ograničeni prostor onemogućava dalje nabrajanje, no zato, za razliku od beogradskog stripskog salona u SKC-u, i postoji iscrpan štampani katalog na preko 50 stranica sa detaljima o 12 izložbi koje se mogu videti do 9. maja.

Ima više osobina koje karakterišu ovakve autore: oni pristaju na nekomercijalnost, male tiraže i svojevrsno getoizovanje, ne teže uvek perfekciji svog likovnog izražavanja i ne respektuju uvek društvene norme, ali šta mari – bogatstvom svojih ideja i nekonvencionalnošću osvežavaju ovu našu (s)umornu kulturu.

Slobodan Ivkov



Objavljeno: POLITIKA, Beograd, 03.05.2006.godine




sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Esad Ribić u La Coruña - Evo kako lokalne novine La Opinión predstavljaju prisustva našeg Ribića na XI Festival del Cómic Viñetas desde o Atlántico:
www.laopinioncoruna.com/secciones/...

Stjepan Šejić - 6 strana od Darkness/Wolverine
www.brokenfrontier.com/headlines/details.php...

Margina intervijuse Renée French - U novom broju makedonskog časopisa Margina, ima jedan strip (koji se nažalost ne nalazi online) od Gorana Dačeva, i jedan intervju sa Renée French:
www.templum.com.mk/margina/...

IMAF - International Manga and Anime Festival 2006 (U Engleskoj). Jedan ozbiljan i odličan manga festivalu u Evropi.
http://www.imaf.co.uk/

Nova super-antologija od Buenaventura Press-a
neorama2.blogspot.com/...

Nova grafička novela Davida Lloyda
www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi...

Pogo: 3 antologije u jednom
comicbookbin.com/pogorevisited001.html

Stripovi su bili u Svet Knihy Praha - Slike koje su naše kolege od Komiks.cz postavili preko Interneta možete videti ovde:
www.komiks.cz/clanek.php?id=1155

Birmingham International Comics Show 2006 - Evo lep primer male odlučne grupe koja radi u Engleskoj za jedan festival koji će sigurno biti jedan dobar novi con u Evropi (u decembar):
www.thecomicsshow.co.uk/

Vertigo besplatno - može se sada sa interneta besplatno preuzeti prvi brojevi od 5 Vertigovih serijala:
www.dccomics.com/news/?nw=6186

300.000 ljudi na ComiKet-u
pwbeat.publishersweekly.com/blog/...

Krostons, u Bioskopima! - Već se radi na filmu jedne od najčuvenijih i odličnih humorističkih serijala od Deliege (koji je umro 2005.):
web.mac.com/olegrand/...


sadržaj

10.

POZIVI NA SARADNJU

Mail


Marko Ajdarić je prosledio sledeće pozive na saradnju:


August 14, 2006

FCW2006 Cartoonet Festival

1, Sections/Themes:
1) Cartoon:
A) Sports Games(for Beijing2008 Olympic)
B) City Life(for Shanghai2010expo)
C)Blog
D)Artist
E) Free Theme
2) Caricature:
A) Famous President
B) Sports Star
C) Entertainment Star
D) Business Star

2,Deadline:
December 8, 2006

3,Entries:
1) Size: Min:A4(210mm×297mm), Max: A3(297mm×420mm)
2) Quantity: Unlimited
3) Please send original drawings to this Festival. Black & white or colored, any style, any technique will be accepted. Digital artworks(CD&Disk) and good quality photocopies will be accepted.
4) Please write the following information in the top left corner on the back side of cartoon: name, address, tel & fax, e-mail, title & theme,sections.
5) Participants are requested to send together with their cartoons, an entry-form with signature, a photograph or caricature. The form can be downloaded at our website.
6) Titles or entry-form must be filled out in understandable English or Chinese.
7) After sending original drawings,all cartoonists can participate in festival through your own E-mail by submitting your cartoon to: freecartoons@126.com
Format:JPEG Size:max.2000k per cartoon Resolution ratio:200dpi
(Each e-mail must be accompanied by the author's entry-form for the submitted cartoon.)

4,Prize:
1)Cartoon:Grand Prize (1 awards): 500RMB+Certificate+CD-Catalogue, Gold Prize(2 awards): 200RMB+Certificate+CD-Catalogue,Silver Prize, Bronze Prize: Certificate+CD-Catalogue,
2)Caricature:Grand Prize (1 awards): 500RMB+Certificate+CD-Catalogue, Gold Prize(2 awards): 200RMB+Certificate+CD-Catalogue, Silver Prize, Bronze Prize: Certificate+CD-Catalogue, (All awards are subject to necessary adjustment. Please check web bulletin.)

5,Contact:
Address:
Jiang Lidong
FCW2006 Cartoonet Festival
No.01,Lane 68 YanQing Road,
Shanghai 200031, P.R.CHINA
URL: http://www.fcwfcw.com , http://www.fcw.cn
E-mail: freecartoons@126.com , (Only for Festival)
Tel: 0086-13818006180
Entry Form







Hi all!

The new anthology is coming along swimmingly.

I just saw the priliminary artwork by Miss Lasko-Gross for the cover and it looks great!

We have received a lot of great submissions but also many requests for collaborators. For women writers who are interested in submitting a comic to the
anthology, but not confident about their artistic skills, email MK at mk@friends-lulu.com . She may just have to perfect artist for your story!

Katie Merritt
president of Friends of Lulu






The 25th YOMIURI INTERNATIONAL CARTOON CONTEST
The Yomiuri Shimbun is seeking entries from professionals and amateurs of all ages and nationalities for the 28 th Yomiuri International Cartoon Contest.

The deadline is Sept.22.

The contests General Division comprises the Theme Section and the Free Section.
Contestants may enter both sections.

The subject for this Years Theme Section is Trouble.

Why not try your hand at joining our Olympics of laughter?

The contest also includes a junior Division, subdivided into international and domestic categories, and open to anyone aged 15 or younger. Entries in this division may be on any theme.

Up to three entries may be accepted per participant. Entries exceeding the upper limit will be excluded from selection.

Awards: Cash awards will be subject to tax):
Grand prize (2000000) for the most creative cartoon
Hidezo Kondo Prize (1500000) for one outstanding entry
Gold Prize (500000) for one entry in both the Free and Theme sections
Special Prize (200000) for up to five works on the judges recommendation
Selected Works Prize (100000) for 15 works in the Free and Theme Section
Noncash Prizes for excellent works in the junior Division

Caution:
PLAGIARIZED CARTOONS AND CARTOONS PREVIOUSLY PUBLISHED IN OTHER MEDIA OR THAT BEAR A CLOSE RESEMBLANCE TO SUCH MATERIAL WILL NOT BE ACCEPTED

Cartoon Contest Open To All
Rules and conditions of entry:
Cartoons Submitted will not returned. Each cartoon and its mat should be no larger than A3 size (297 millimeters by 420 millimeters). Entrants may use any layout, style and drawing material Cartoons produced by more than one person will not be accepted. The award winning and selected works will be displayed in the Yomiuri International Cartoon Contest Exhibition, to held in several location in Japan and other countries.

The Yomiuri Shimbun reserves the right to:
Reproduce the cartoons in newspapers, magazines and electronic media publications of The Yomiuri Shimbun; Exhibit the cartoons in the Yomiuri International Cartoon Contest Exhibition; Reproduce the cartoons in catalogues or posters to promote the contest in Japanese and other languages; and Permit third parties to reproduce the cartoons for the promotion of the contest.

How to enter
Attach the entry from to the reverse side of each cartoon (copy for multiple entries), specifying the section of your choice and providing your particulars as required. If you use a pseudonym, include yours real name. Entrants who fail to comply with the rules and conditions of entry will be disqualified. Prizes, if awarded, will be withdrawn. Entries using someone elses name will also be disqualified. The Yomiuri Shimbun will not accept responsibility for any damage caused to cartoons before or after they are received by the newspaper.




sadržaj

11.

LINKOVI

Strip Vesti



CBEM - The Comic Book Network Electronic Magazine je sa svojim 581. brojem došao do svog kraja. No, kompletnu arhivu, možete skinuti sa sledeće adrese:
members.aol.com/ComicBkNet/_cbem06/index.html


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.