prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #15
16.04.1999.


S A D R Z A J

1. SAF REPORTER (zmcomics)
2. s'Mog saJT (Nikola Lezaic)
3. BIBLIOTEKA SRPSKOG STRIPA (zmcomics)
4. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Korto Malteze na CD-ROM-u
5. CALVIN & HOBBES (Kekec)
6. LINKOVI


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Evo i petnaestog broja (drugog ratnog) Strip Vesti. Sta reci osim da sam napokon proveo 2-3 sata, ne razmisljajuci o "obicnim" ratnim problemima, sastavljajuci ovaj broj SVesti. Meni je to od velike koristi, a nadam se da ce vama biti, nekima zanimljive, a nekima mogucnost da se za trenutak odvoje od ove strasne svakidasnjice.

Izvinjavam se svima koji su broj 14 dobili tri puta i to dve verzije. Naime dva puta sam pokusavao da ga posaljem i nije islo, verovatno zvog zagusenja mail servera, da bi na kraju napravio novi broj dopunjen, sa materijalima koji su mi ostali posle svih tih problema sa postom. Ispostavilo se da je ranija verzija ipak stigla sa desetak dana zakasnjenja. Tako da kao konacan broj 14, ipak racunate broj koji nosi datum 09.04.1999.godine. jer je najkomplet- niji.

Ne znam koliko ce stici priloga za sledeci broj (nadam se dosta) ali ce ga svakako biti i zbog toga sam sacuvao listu nominovanih stripova za ovogodisnju Eisner-ovu nagradu. Broj ide makar to bio jedini prilog u njemu.

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. SAF REPORTER

Jedno od malobrojnih prijatnih iznenadjenja, ovih ratnih dana, je bila posiljka (posta radi!!!) u kojoj se nalazio aprilski broj "SAF REPORTER"-a. Publikacija koja izlazi polugodisnje i donosi nove vesti o izdanjima Strip Art Features-a, postoji jos i izdanja na engleskom, francuskom, italijanskom i spanskom jeziku.

Na 16 strana, izuzetno kvalitetno ostampanih, se osim vesti mogu videti i dve table Hermanovih stripova "Neko je ubio Divljeg Bila" i "War Moon", kao i tabla iz novog stripa koji kreiraju Carlos Trillo i Eduardo Risso "Misterije Red Moon", kao i naslovna strana Klare (Clara de noche) koju crta Jordi Bernet (autor Torpeda).

Predstavljeni su i Bonellijevi stripovi na koje SAF polaze autorska prava za ceo svet. Kao biser njihove proslogodisnje produkcije istice se serija od pet knjiga posvecenih ucenju crtanja stripova ciji je autor Joe Kubert.

U sledecih par recenica cu vam u kratkim crtama (drugacije sada ne mogu) preneti informacije koje se nalaze u SAF Reporteru. Neke su vec i bile objavljene u Strip Vestima, ali nece skoditi da budu ponovljene u kracoj verziji.

* * *

- Dark Horse izdaje Bonellijeve stripove
Popularni Bonellijevi likovi su posredstvom SAF-a prvi put stampani u SAD. Dark Horse je u martu poceo da objavljuje tri naslova: "Dilan Dog", "Marti Misterija" i "Nathan Never". Saf i Bonelli upucuju DH-u sve cestitke za izuzetnu izvedbu ovih izdanja.

- Platinum zaposlio Leeja Nordlinga na
mesto izvrsnog urednika

Platinum Studios, SAF-ova filmska i tv produkcijska kompanija u Los Andjelosu, je otvorio ogranak za strip i zaposlio bivseg glavnog urednika DC Comics-a, Leeja Nordlinga na mesto sefa ureda. Posto se Platinum bavi ekranizacijama stripova, ogranak je otvoren da bi strip autori iz Severne Amerike, Velike Britanije, Irske i Australije mogli svoje ponude preusmerili na tu adresu. Dok ostali svoje ponude i u buduce treba da salju na Slovenacku adresu.

- Povratak "Storma"
Nakon mnostva pisama i emailova sa zahtevom da se u Americkom Heavy Metal magazinu ponovo pojavi "Storm", redakcija se odlucila da ispuni zelju citaoca. Tako da se u istom broju pojavila epizoda "Ubica iz Eribana".

- Hermanova prva saradnja
sa Jeanom Van Hammeom

Nakon albuma "Neko je ubio Divljeg Bila", kojeg je kompletno sam uradio (i crtez i scenario), Herman je nakon duzeg perioda rada na stripovima po sopstvenom scenariju poceo saradnju sa scenaristom Jeanom Van Hammeom. Strip se zove "War Moon".

- Svi luduju za Clarom
"Clara de noche" je originalni spanski naslov SAF-ovog stripa, ciji su autori Jordi Bernet kao crtac, a kao scenaristi se javljaju Carlos Trillo i Eduardo Maicas. Po rezultatima ankete nedeljnika "El Jueves", gde se objavljuje ovaj geg-serijal, 2 strane u svakom broju, se 12.000 citaoca izjasnilo da im se "Clara" najvise svidja, izmedju 50 ostalih redovnih rubrika. U martu je izasao i prvi album u Nemackoj i Holandiji.

- "Zatvorenik" zatvara krug "Komance"
Nakon deset godina iscekivanja novih pustolovina Komance, pojavio se novi album u kom su sakupljene stare kratke epizode objavljene u magazini Tintin od 1972-82.

- Misterije Red Moon
"Misterije Red Moon" je novi SAF-ov serijal za decu. Autori su, Carlos Trillo scenario i Eduardo Risso koji ga je likovno uoblicio.

- SAF objavljuje "biblije" Bonelli Comicsa
Zeleci da ljudima, koji se prvi put susrecu sa Bonellijevim junacima, predstavi svet tih stripova, SAF je objavio osam "biblija" posvecenih istom broju likova: Marti Misterija, Nathan Never, Dilan Dog, Nik Rajder, Napoleone, Mister No, Tex i Zagor.
U "biblijama su obradjeni svi ti likovi, njihovi prijatelji, neprijatelji, pozadine prica kao i glavne teme tih stripova. I sve je bogato ilustrovano i s puno zanimljivih detalja o svakom liku.

- Bravo Mythos!
U decembru 1998. je potpisan ugovor sa Brazilskim izdavacem Mythos Editora, koji nastavlja izuzetno uspesan posao kompanije Editora Globo: objavljivanje Bonellijevog western-serijala "Tex".

- Brojne nagrade za "Fax iz Sarajeva"
O velicini uspeha ovog stripa najvise govori saznanje da je Dark Horse odstampao i drugo izdanje ove knjige, kao i cinjenica da je "pokupio" skoro sve znacajnije nagrade sirom sveta: nagrada Washington Timesa za najbolji ilustrovani roman godine, Harvey Award za "best graphic album of original work", Eisnerova nagrada za najbolji novi album, Don Thompsonova nagrada za najbolji "non-fiction work", nagrada ALPH ART '98 u Angoulemi za najbolji strani album, nagrada francuskih novinara INFO '98 za najbolju non-fiction knjigu objavljenu u Francuskoj itd.

- Platinumova novogodisnja cestitka
Mnogi koji su primili Platinumovu novogodisnju cestitku su se raspitivali o autoru crteza na njoj. Autor te cestitke je SAF-ov saradnik iz Argentine Ernesto Garcia Seijas, koji je suvise mnogo stripova uradio da bi se mogli nabrojati. Ali trenutno za SAF radi dva albuma godisnje, kao i jednu veliku epizodu "Texa". Dok se u studiju SAF-a upravo kolorise njegov album "Broomstick".

- "Highliht" SAF-ova ogranka za stampu
SAF-ova, po mnogima vodeca u svetu, litografska kuca je prosle godine napravila ogroman broj kolor separacija za mnogobrojna strip izdanja koja su uglavnom stampana u SAF-ovoj stampariji u Kopru. Kao "Highlight" svoje produkcije isticu Kubertove knjige za ucenje crtanja stripa. Njihovo je zadovoljstvo uvecano cinjenicom da je sam autor Joe Kubert prizneo da su nadmasena sva njegova ocekivanja u vezi kvaliteta produkcije.
Zainteresovani za Kubertovu skolu crtanja mogu se detaljno informisati na sledecoj adresi: http://kubertsworld.com

- Veliki uspeh "Caatinge"
Hermanov album "Caatinga", cija se radnja odvija u Brazilu je u istoj zemlji odlicno prihvacen. Tako da Editora Globo planira da sredinom godine odstampa i drugo izdanje ovog naslova.

- "Julia" - novi Berardijev dragulj
Svima vec poznati autor "Kena Parkera", Giancarlo Berardi, je kreator novog lika, koji u Italiji izlazi u obliku mesecnih svesaka pod nazivom "Julia". Serijal koga izdaje Sergio Bonelli je u samom startu doziveo ogroman uspeh.
SAF i ovog puta s ponosom moze da se pohvali raspolaganjem svetskih pravim na ovaj serijal.

To je za sada sve. U sledecem broju SVesti cu vam preneti kompletno pismo Ervina Rustemagica u ime Platinum Studios-a, koje je odstampano u "SAF Reporter"-u, stoga sto se u njemu daje mogucnost da se ponude stripovi za filmske adaptacije, pogotovo sto su spremni u obzir da uzmu i nove ne objavljene stripove.

zmcomics

ps. Ne mogu a da ovim putem ne postavim pitanje:
"kada cemo sve to moci da vidimo na internetu?"

2. s'Mog saJT

I porEd oTeEzAniH okOlnoSti, s'MoG je aPsOLutNOm veCinOm iZgLasAo dA iZ inATa odRzi obECanJe, i Da zA sVoJ rOdjeNdaN (sLedECe neDeLJe 19-25.4.1999.) pUsTi saJT (vEbZiN).

zNaMo dA mNOgiMa trEnUTnO niJe dO sTRiPovA, aLL nAmA jeSTe. tAcHne inFOrMaciJe i ADrEssSu sAJta (uKOliKo neKogA uoPsHtE inTerEsUje) jAVicEmO vAm sLedEcE neDeLJe.

Le jA


3. BIBLIOTEKA SRPSKOG STRIPA

Na sajtu "Projekat Rastko" se vec od ranije nalazi kompletna kataloska monografija objavljena povodom izlozbe "60 godina stripa u Srbiji 1935-1995", autora Slobodana Ivkova, kao i tekst pod nazivom "Djuka Jankovic, svojim putem", koji je ranije objavljen u "Knjizevnoj reci" br.500, u okviru rubrike Klasika srpskog stripa.

Novina je da se, od nedavno, na istom sajtu mogu procitati i dva nova teksta:
Slobodan Ivkov: "Mala istorija srpskog stripa" i
Goran Dujakovic: "Istorija Banjalucke strip-scene 1945-1999"

Sve to mozete naci na sledecoj adresi:
http://www.rastko.org.yu/strip/index.html

zmcomics


4. VESTI IZ SVETA

KORTO MALTEZE NA CD-ROM-u
U Italiji se moze naci CD-ROM posvecen legendarnom Hugo Pratt-u, pod nazivom "Hugo Pratt Il Disegno dell'Avventura". Izdavac je Profile Multimedija i zainteresovani im se mogu obratiti putem emaila.
multimedia@profile.it


5. CALVIN & HOBBES

Je, jedan od najlepsih i najduhovitijih stripova, kod svakog mi citanja budi nostalgiju za djetinstvom. Ovaj sestogodisnjak (nazvan po francuskom teologu i reformatoru Jeanu Calvinu) i njegov plisani tigar (nazvan po engleskom filozofu Thomasu Hobbesu, teoreticaru absolutizma) prvi put su se pojavili 18.11.1985 i do danas napunili deset, 150 strana debelih, knjiga. Apsurdna smesa asociacija, suptilni humor i odlican karikaturisticki crtez napravili su ovaj strip jednim od najpopularnijih humoristickih stripova, rame uz rame Asteriksu, Gastonu i Shulzovim Peanuts-ima.

Njegov autor, Bill Watterson, u svojoj je karijeri vec vise puta odbacio milijunske ponude (dolarske, naravno) za komercializaciju svojih likova. Tako Calvina & Hobbesa nikada necete naci na T-shirtsima, na sveskama, soljicama, jos manje u obliku lutaka.

Strip mora ostati samo strip, ubedjen je Watterson. I potpuno je u pravo!

http://uexpress.com/ups/comics/ch/ieindex.html

Kekec


6. LINKOVI

YU Asterix Page, Nebojsa Ilic
http://members.tripod.com/obeliks/


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE