prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #18
05.06.1999.


S A D R Z A J

1. STRIPBURGER #21 (Stripburger)
2. STRIPOM PROTIVU ISTINE (minusplusminus)
3. PROJEKAT AAAAAAAAAAAA (Igor Prassel)
4. "THE SHOW MUST GO ON" (Momir Stosic Moki)
5. JEREMIAH (Kekec)
6. LINKOVI


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Kao sto vidite Strip Vesti stizu s ocitim zakasnjenjem. Nije se dalo da vam SVesti posaljem na vreme. Tako da su to sad prakticno informacije koje govore o dogadjajima koji su se vec odigrali, umesto da posluze kao njihova najava. Ali sta je tu je.

Optimista sam i nadam se, u buduce, redovnijem izlazenju, naravno ako me posluze struja, telefonska centrala, provajder... i jos par sitnica. Nista strasno, tako da se uskoro sigurno citamo.

Pozdrav iz Novog Sada, grada gde Dunav tece iznad mostova,

Zlatko Milenkovic


1. STRIPBURGER #21

Stripburger #21

Napokon je izasao novi redovni 21. broj Stripburgera, u kom predstavljamo Svedsku strip scenu. Po izlasku broja bice otvorena i izlozba na kojoj ce se predstaviti Svedska strip scena u okviru projekta AAAAAA, koja ce gostovati na vise lokacija u Ljubljani od 18. do 27. maja.

O Svedskom stripu se na medjunarodnom planu tesko mogu naci bilo kakve informacije. Svedska s 9 milionskom populacijom predstavlja relativno veliko trziste, koje je za strip izdavace najplodnije bilo sedamdesetih i osamdesetih. Taj period nazivaju "Zlatnim danima stripa". I pored pada zanimanja publike za stripove devedesetih, zainteresovanih je ostalo dovoljno, da na njenom podrucju danas deluje preko 10 strip-izdavaca, 4 magazina, 2 udruzenja, jedna strip knjizare i 2 distributera. Medju Svedskim izdavacima, koji izdaju avangardni ili alternativni strip, je sigurno najznacajniji izdavac revija Galago. Dominantna tema Svedskih stripova je satira iz svakodnevnog zivota. Nekoliko autora - Joakim Pirinen, Max Andersson i Gunnar Lundkvist, cije stripove predstavljamo u ovom broju - - izdvajaju se po svom likovnom izrazu. Tekstove o Svedskom stripu su pripremili Katerina Mirovic i Rolf Clason, urednik revije Galago.

Na info stranama vam za izbor nudimo podrobnu analizu letosnjeg Francuskog strip festivala u Angoulemu, novi teoretski zapis Jakoba Klemencica o stripu kao eksperimentu u igri, elektronska posta iz Hrvatske i Jugoslavije, obilje recenzija i kracih reportaza. Napominjemo da su informacije iz Jugoslavije do nas prispele pre Nato bombardovanja. U Pancevu zivi Zograf, koga kao autora znate iz ranijih brojeva kao naseg stalnog saradnika, koji nas je snabdeo informacijama sa sireg medjunarodnog prostora. U ovom broju nam Zograf predstavlja i svoju skolu stripa "Kuhinja", njegovi ucenici su se sami predstavili u stripovskom obliku. Prvi put na nasim stranama pozdravljamo novog saradnika iz Novog Sada, Zlatka Milenkovica, koji ce vas od ovog broja u buduce obavestavati o strip novostima iz Juge.

Od slovenackih autora se u ovom broju predstavljaju stalni saradnici Iztok Sitar, Matej Lavrencic, Andrej Stular, Matej Kocjan, Matjaz Bertoncelj, Izar Lunacek, Jure Perpar, skrivnostni Belcebub i po prvi put u Strupburgeru Daniel Kavas i Robert Ilovar. Od inostranih autora - nekolicine vec spomenutih Svedjana - o kojima smo vec pisali, predstavljaju se: Danijel Zezelj, koji je autor naslovne strane, je svoj rad posvetio italijanskom reziseru Passoliniju, Mladen Oljaca iz Jugoslavije birokratama, Amir Idrizovic iz BiH autobuskim putnicima, Igor Baranko iz Ukraine Stripburgeru. Holandske boje brane Marcel Ruijters, Willem i Vlerk, a belgijske Jason i Gilliom. Jedine predstavnice neznijeg pola su amerikanke Beppi i Mary Knott.

Za kraj da najavimo specijalno izdanje Stripburgera, XXX(Strip)burger, na temu sexa i slicnih pikanterija, ce konacno izaci u junu. Nadam se da ce te nam, obzirom na obim uradjenog posla i 220 strana debeloj svesci, oprostiti tako dugotrajnu proceduru u izradi sveske. Pripremamo se za nastup na festivalu koji ce se odrzati u avgustu u Helsinkiju. Tamo ce Stripburger predstaviti radove slovenskih strip autora uz predavanje o juzno- slovenskom stripu s osloncem na slovenacku strip produkciju.

Obavestavamo vas da ce u emisiji Stripofilija, koja ide svakog utorka od deset uvece na talasima radia Student i gde je autor i voditelj najkomunikativniji clan naseg urednistva, Igor Prassel. Na talasima RS-a (89.3) ce stici do vasih radio prijemnika, pozivamo vas da je slusate. Svi koji zive izvan Ljubljane Radio Student mogu slusati na Internet adresi http://www.radiostudent.si

urednistvo Stripburgera


2. STRIPOM PROTIVU ISTINE

Povodom Svakog trinaestog u mesecu, svetskog dana borbe protiv stripa i istine o stripu, cybeRex vas poziva na otvaranje izlozbe

STRIPOM PROTIVU ISTINE!

Radovi koji ce bit izlozeni jos ne postoje, ali zato postoji dobra volja svih strip autora dobre volje, za bistrenjem politike, a sve to posredstvom ovog subverzivnog, ali nadasve plemenitog medija.

Poseban poziv se upucuje autorima iz udaljenijih gradova i sela, drzava i planeta, da daju svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji i to tako sto ce priloziti barem pola strane (u stripu) svog vidjenja kako lokolne tako i globalne svetske situacije, u odnosu na sve ono sto im se ovih dana dogadja, ili je moglo do im se dogodi, ili ce im se dogoditi ili im se nece.

Izlozba ce se otvoriti sa prispecem prvog rada, cinice je svi radovi koji do odredjenog roka (dok jos nije kasno) pristignu, a bice postavijena uprovo ovde, na ovom mestu

http://www.cyberrex.org/-+-=+/index.htm
Postoje i sasvim osnovane sumnje da ce pristigli radovi biti objedinjeni u posebnoj antologiji-katalogu koji bi nakon svega (ovogo) bio stampan i bio prezentovan domacoj i svetskoj publici, kritici i mocnicima, ne bi li izazvao jos vecu pometnju medju svima njima.

Dakle: UCESTVUTE!!! Dokumentarna fantastika u stripu!! Tema nije slobodna! Preporucuju se sto direktniji napadi, ostra kritika (stvarno ostra), a pogotovo samokritika. Nadamo se sto oprecnijim stavovima, potpuno licnom sagledavanju, izrazito individualistickom pristupu. Dozvoljene su sve konvencionalne tehnike vizuetne naracije, autori imaju pravo da insistiraju na anonimnosti koja ce bit raskrinkana kad za to dodje vreme, svi koji ne zele da ucestvuju mogu ocekivati sve najgore, danas, sutra, u zivotu i docnije.

Pokazite na licnom primeru kako se brani ono najvaznije sto imamo, a svi znamo sta je to!!!

Posaljite svoje radove (ne teze od 300K) + kratku biografiju + kontakt @ i broj telefona na mailto:minusplusminus@yahoo.com


3. PROJEKT AAAAAAAAAAAA

PROJEKAT AAAAAAAAAAAA, 1999

Stripburger, u saradnji sa Svedskim izdavacem Galago, Jugosloven- skom strip revijom Striper, YHD-Drustvom za teoriju i kulturu hendikepa, KUD France Presernom, Slovenskom Kinotekom i klubom Channel Zero, predstavlja projekat AAAAAAAAAAAA, 1999.

Pet akcija u deset dana! Strip, animacija, video, razgovori, party.

KUD France Presern, 18.maj od 21.00 - Otvaranje izlozbe stripova svedskih autora okupljenih oko izdavaca Galago i predstavljanje novog 21. broja Stripburgera.

Klub SOT24, Metelkova Mesto, 22. maj od 21.00 - Otvaranje izlozbe stripova srpskih autora pod okriljem Stripera, revije za ekstremni strip i video projekcija Wostokovih filmova. Na izlozbi na zalost nece prisustvovati pozvani srpski autori, zbog nemogucnosti da napuste zemlju.

Slovenska kinoteka, 24. maj od 20.00 - Retrospektiva kratkih animiranih filmova svedskog strip autora Maxa Anderssona i razgovor sa autorom + predstavljanje novog 21. broja Stripburgera.

KUD France Presern, 25.maj od 15.00 - Okrugli sto na temu "paralele i dodirne tacke svedske, srpske i slovenacke strip scene" + crtacki "jam-session"

Klub Channel Zero, Metelkova Mesto, 27. maj od 22.00 - Strip Party: filmovi i videi slovenskih strip autora + DJ program

Vas Stripburger

Pozivamo vas!
-KUD France Presern, utorak 18.5.1999, s pocetkom u 21.00 h.
-Slovenacka Kinoteka, ponedeljek 24.5.1999, s pocetkom u 20.00 h.

Igor Prassel

* * *

Na kraju zelim samo jos pridodati informaciju, da su na "jam sessionu" bili prisutni svedski autori Max Andersson, Lars Sjunnesson i Mats Jonsson, slovenski Jakob Klemencic, Andrej Stular, Matjaz Bertoncelj i Matej Kocjan, kanadjanka Julie Doucet te Darko Macan iz Hrvatske. Jedna strana koja je nastala na "jamu" je posvecena Striperu i nadam se, da ce biti objavljena u narednom, petom broju Stripera.


4. "THE SHOW MUST GO ON"

"THE SHOW MUST GO ON"

strip izlozba u galeriji Lambiek, Amsterdam, 3-17 juni, 1999.

Anti War Action Foundation for Former Yugoslavia organizuje u najpoznatijoj svetskoj prodavnici-galeriji stripa Lambiek (Amsterdam) izlozbu sa radovima nastalim za vreme bombardovanja Jugoslavije. Stripovi se bave svakodnevnicom zivota pod bombama bez ikakvih politickih poruka i golova. Vecina ucesnika je vec ucestvovala u projektima AWA Foundation. Medju raznim ucesnicima nalaze se Aleksandar Zograf, Zoran Janjetov, Wostok, Leo fon Punkerstein, Damir Smit itd. POZIVAMO STRIP CRTACE SA CELE TERITORIJE FEDERALNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE DA SE PRIDRUZE OVOJ AKCIJI!!! POSLATI SVOJE RADOVE I KRATKE BIOGRAFIJE E-MAIL-OM NA ADRESU: gast3@idfa.nl SLATI CRNO BELE RADOVE, BROJ TABLI PO UCESNIKU JE NEOGRANICEN!!! KRAJNJI ROK ZA SLANJE RADOVA JE 1. JUNI!!! Usled medijskog rata i samim tim nedostataka informacija o stvarnoj situaciji gradjana u FRJ ova izlozba je od izuzetnog generalnog znacaja.

Interesovanje holandskih medija i umetnika za ovu izlozbu je na izuzetnom nivou.

Anti War Action Foundation for Former Yugoslavia organizuje projekte za podrsku kulturnim i mirovnim aktivnostima na celoj teritoriji bivse Jugoslavije. U poslednjih 8 godina vecina tih akcija je bila u formi izlozbi, CD-a, LP-ija, knjiga, postera, koncerata, festivala i dance party=92s. Svi ovi projekti su realizovani na medjunarodnom nivou i doprineli su razbijanju barijera na svim nivoima. Stripovi su uvek zauzimali centralno mesto u tim projektima. 1993 je objavljena knjiga-CD/LP "The Dignity Of Human Being Is Vulnerable"(Leo fon Punkerstein, Marcel Ruijters, Jakob Klemencic itd.). 1994 objavljena je "Signed by War" knjiga i izlozba (koja je obisla Holandiju i par drugih evropskih zemalja). U tom projektu je ucestvovalo 36 strip crtaca (izmedju ostalih Enki Bilal, Lorenzo Mattotti, Peter Kuper, Mirko Ilic itd.) iz 9 zemalja (izmedju ostalih Slovenija, Hrvatska, Srbija itd.). 1996 je objavljena knjiga/CD "Sperminator" gde su izmedju ostalih ucestvovali i Joost Swarte, Don Lawrence, Peter Pontiac i drugi. Iste godine je objavljen i zidni strip poster "AUT!no3" u kooperaciji sa Pancevo Peace Movement. Taj projekat je izveden u saradnji izmedju 3 strip crtaca iz Holandije i 3 iz Srbije.

Uz Vas,

Momir Stosic Moki
The Chairman of the AWA Foundation

AWA Foundation
P.O. Box 3074
9701 DB Groningen
The Netherlands
tel: +31 20 6273329
fax:+31 20 6385388
E-mail: gast3@idfa.nl

p.s. Napominjemo da se radovi salju na novu adresu mailto:minina@wolrdonline.nl


5. JEREMIAH

Jeremiah (Dzeremaja) je odlican strip (jedan od mojih najomiljenijih), odnosi medju likovima i sama prica su i te kako uvjerljivi. Ono najbolje se krije bas u tom insistiranju na dobroj, uzbudljivoj prici, te na motivaciji likova. Jeremiah jos uvek izlazi, a dosad su izasle ove epizode (engleski naslovi i yu-prevodi, gde ih je bilo):
1. BIRDS OF PREY - Noc grabljivica
2. FISTFUL OF SAND - Usta puna peska
3. THE HEIRS - Surovi nasljednici
4. RED HOT IRON EYES - Opaki zrak smrti
5. GUINEA PIG FOR ETERNITY - Zamorce za vjecnost
6. THE SECT - Sekta
7. AFROAMERICA - Afroamerika
8. RAGING WATERS - Besne vode
9. WINTER OF CLOWNS
10. BOOMERANG - Bumerang
11. HANG GLIDING
12. JULIUS & ROMEA
13. STRIKE
14. SIMON IS BACK - Simon se vratio
15. ALEX
16. RED LINE
17. THREE BIKES...OR FOUR
18. HAIL CAESAR
19. FRONTIER ZONE
20. MERCENARY
21. Le cousin Linford (naziv je na francuskom jer je naknadno ubacen u tekst, zm)

Nedavno je (pored 11.epizode Tornjeva Bos-Mauryja, "Assunta") izasao i odlican Hermannov album "Caatinga", prica o brazilskim kangaceirosima (poznatih i iz stripova o Mister No-u). Hermann je dakle jos u staroj formi...

Kekec
serbiancafe


5. LINKOVI

Ovod puta vam dajem par adresa velikig evropskih strip izdavaca.

-Casterman
http://www.casterman.com

-Dargaud
http://www.dargaud.fr/

-Dupuis
http://www.dupuis-entertainment.com/

-Editions Paquet
http://editions-paquet.com

-Glenat
http://www.editions-glenat.fr/

-Le Lombard
http://www.lombard.be/

-Fluide Glacial
http://www.fluideglacial.tm.fr/default.html

-Les Humanoides Associes
http://www.humanos.com/


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE