prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #36
07.10.1999.


S A D R Z A J

1. LAVRIC DRUGI (C.K.)
2. KUHINJA (zmcomics)
3. STRIPOTEKA PONOVO IZLAZI (Strip Vesti)
4. STRIPER BROJ JEDAN (Sinisa Rogic)
5. VESTI IZ SVETA (zmcomics)
-Hugo Pratt poslednje table
-Mozete li da verujete... (kekec)
-TOP 10. Another Univers
-TOP 10. Diamond Comics
6. LINKOVI
7. DATUMI (zmcomics)
8. PISMA CITALACA


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Do juce nisam imao ni jedan tekst, tako da sam vec mislio da odlozim slanje broja, kad ispade da su se informacije u zadnjem momentu pojavljivale tako da je pojavljivanje Stripoteke, mozda naj znacajnijeg dogadjaja ove godine, otislo na trece mesto. U zadnjem momentu je stigla vest o uspehu Tomaza Lavrica. Strip Vesti mu u ime svih citaoca i moje licno CESTITAJU na uspehu.

"Kuhinja" je napokon dozivela, nakon svih muka, da bude predstavljena u SVestima. Kao knjizica posvecena iskljucivo domacim autorima je kao informacija dospela ispred Stripoteke. A sto se tice Stripoteke, ovog puta vam samo dajem par informacija o njoj, dok za neki od sledecih brojeva (nadam se vec u sledecem broju) najavljujem opsirniji tekst o Marketprintu, o tome sta su radili svih ovih godina i njihovim planovima. Iz Marketprinta sam takodje dobio obecanje da cete putem SVesti biti redovno informisani o njihovim aktivnostima. Za sada vam mogu samo jos najaviti, da se za kraj meseca ocekuje novi, sesnaesti, tom Princa Valijanta gde ce se naci i poslednje table koje je kreirao Harold Foster.

Zbog svoje prezauzetosti cu morati da odlozim start internacionalne verzije SVesti (comics-yu-news) za mesec ili dva. Privatne obaveze ce mozda malo usporiti i moje odgovore na emailove, ali cu se truditi da to obavljam sa posla gde ne moram po 1-2 sata da cekam otvorenu telefonsku liniju kako bi ostvario konekciju sa provajerom. Tako da vas ne iznenadi ako nekoga kontaktiram sa druge adrese. U svakom slucaju meni se javljajte i saljite priloge na dosadasnju adresu (zmcomics@EUnet.yu).
S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. LAVRIC DRUGI

Kratka ali (izvrsna) vest:

Toma Lavric je dobio drugu nagradu u Bruxelles-u za svoj strip "Fables de Bosnie" - Bosanke Basne, od Belgijskog Centra za Strip, koji je slavio 6-og oktobra na svecani nacin 10 godisnjicu svog postojanja. Ziri je dugo raspravljao, i Toma je samo "za dlaku" promasio Veliku Nagradu Lava. Prema nekim neformalnim obavestenjima ziri mu je dodelio "samo" drugu nagradu jer je Toma vec dobio Veliku Nagradu Grada Sier-a (Svicarska), i zeleli su nagradom da pomognu u lansiranju i drugih mladih autora.

C.K.


2. KUHINJA

Onaj ko kaze da nasa posta nije brza, laze. Evo cetiri dana je bilo sasvim dovoljno da knjizica "Kuhinja" nadje svoj put od Panceva do Novog Sada. Doduse postoji sansa da zahvaljujuci posti profitiram i postanem vlasnik dve "Kuhinje", ako nekada bude stigao onaj primerak poslat pre tri nedelje!!!

Nije to jedino cudo koje prati ovaj projekat, momci iz Strip radionice "Kuhinja" su igrom slucaja (baksuznog) 13. marta, trazeci inspiraciju za svoje radove, napravili izlet do manastira Vojlovica koji se nalazi u krugu Pancevacke rafinerije. Da bi samo dve nedelje kasnije "pametne" bombe ispunile njihova kataklizmicka predvidjanja iskazana u tadasnjim crtezima, koja se nalaze u ovoj knjizici.

Na tridesetdve strane ove knjizice su se predstavili clanovi Strip radionice "Kuhinja": Vuk Palibrk, Sinisa Hadzi-Antic, Sasa Mihajlovic, Vladimir Nedeljkovic-Nedelja, Nikola Korac, Zoran Jovic zvani Letac, Mr. Spiral i Filip Jeftic.

Strip radionica Kuhinja je inace nastala u zelji Aleksandra Zografa da usred palanackog mrtvila uradi nesto sto ce biti dokaz da se ipak moze nesto raditi, "...pala mi je na pamet ideja da pokrenem strip radionicu, i to u stanu gde zivimo Gordana i ja. S obzirom da se u kuhinji nalazi veliki drveni sto, bio je to prostor koji je na zadovoljavajuci nacin mogao da posluzi novoj funkciji: okupljanju grupe strip autora svake subote u nasem domu. Tako je u septembru 1998.godine nastala "Kuhinja" - mala, kucna institucija, jos jedan slavni trijumf "uradi sam" filozofije.". Tako je sam Zograf opisao nastanak radionice.

Ubrzo je "Kuhinja" postala mesto koje su posecivali strip zaludjenici iz Panceva i okolnih mesta. Tu su dolazili kako totalni pocetnici tako i autori koji su uveliko afirmisani u zemlji pa i u inostranstvu. Osim zajednickog rada na stripovima tu su vodjeni i razgovori o stripu, desavanjima i razlicitim poimanjima devete umetnosti. Nije to bila klasicna skola, sa predavanjima kojih se i sam Zograf gnusao dok je pohadjao skolu (a ko nije?) vec vise razmena iskustava i informacija.

Knjizica se pojavljuje tacno na godisnjicu njihovog postojanja i moze se smatrati rezimeom njihovog dosadasnjeg rada.

"...srecan sam sto mogu da kazem da sam svojim ocima gledao kako se razliciti autori razvijaju i kako rade na svojim idejam - sto svakako govori u prilog tome da sam i sam bio taj koji je u kuhinji mogao nesto da nauci." kaze Zograf na kraju svog uvoda.

Ostaje nam da ih ubedimo da se sledeceg septembra ponovo jave sa novom knjizicom, da vidimo kojim putem su nastavile da teku njihove ideje i ctezi.

Knjizicu je izdao "Kulturbunt" (http://www.pancevo.com/kulturbunt) i ko zeli da je naruci moze da posalje protivrednost 1 DEM+postarina, i to na adresu Pokreta za mir iz Panceva:
PPM
p.f. 186
26000 Pancevo
Yugoslavia

zmcomics


3. STRIPOTEKA PONOVO IZLAZI

Od kada je prestala da izlazi Stripoteka (2.jula 1991.) na nasem trzistu se nije pojavila ni jedna Strip revija trajnijeg karaktera kao ni jedna revija koju je potpisao neko od "velikih" izdavaca. Napokon se desilo cudo i Stripoteka nastavlja svoj put, tamo gde je stala, tacnije na broju 937, kome je trebalo vise od osam godina da se pojavi.

Da li se cekanje isplatilo verovatno cemo videti za par meseci kad se Stripoteka ustali sa izlazenjem. Najavljeno je da ce izlaziti jednom mesecno i da ce zivotni vek revije zavisiti od citaoca tj. od toga kolika ce biti prodaja. Cena je 25 dinara, za nase uslove mozda malo visoka ali kad se pretvori u DM to je manje od dve spomenute jedinice, moze se izdrzati jednom mesecno.

U novom broju stripoteke se nalazi kompletna prva epizoda jednog od najpopularnijih evropskih stripova devedesetih, Largo Vinc (Largo Winch). Strip je relativno nov, prva epizoda (album) je objavljena 1990. godine i do sada je izaslo 10 albuma (zadnji u septembru ove godine). Autori su: scenarista Jean Van Hamme i crtac Philippe Francq. Sve u svemu strip dovoljno kvalitetan da zadovolji ukuse probirljivih i dovoljno zanimljiv da ga sa uzivanjem procitaju i "slucajni kupci". Uz to su se nasle i gag table: Video Kica, Mali Spiru, Dvotockasi i Hogar strasni.

Sve bi to bilo izvrsno da nije dosta lose uradjena stampa. Korice su standardno dobre ali su unutrasnje strane lose skenirane, ocito sa kolora, i nisu skinute boje (ovde prljave sive fleke) koje u mnogome kvare utisak o stripu. Znajuci, od ranije, da to nije praksa za izdanja koja je objavljivao Marketprint racunam da ce to biti ubuduce bolje uradjeno.

Redakcija najavljuje da ce u buduce objavljivati i neke stare serijale: Aster Blistok, Bernard Prins, Jugurta, Ratnici sa Akbara, Persevan, Konjanici noci i drugi, dok ce okosnicu nove galerije likova ciniti Largo Vinc, Soda, Dalas Bar, Aria i drugi. Takodje su dali jedno lepo obecanje da u buduce nece reprizirati ranije objavljene stripove.

Za kraj ostaje samo da pozelimo dug vek Stripoteke i da je sto duze citamo, nadajuci se da ce tu mesto naci i radovi nekih domacih autora.

zmcomics

Uz ovaj osvrt vam dajem linkove na kojima cete moci da vidite table iz novih albuma (9-10) Largo Vinca.

Largo Winch
- http://www.dupuis-entertainment.com/bedetheque.html
- http://www.dupuis-entertainment.com/largowinch/index.html
- http://www.dupuis-entertainment.com/francais/editions/argus/largowinch10.html
- http://www.dupuis-entertainment.com/francais/images/planches/largowinch10.html


4. STRIPER BROJ JEDAN

STRIPERNOVASERIJABROJEDAN

Pogon Doma Omladine Beograd,
cetvrtak 7. oktobar
20.00 casova

Promocija novog, prvog broja nove serije strip casopisa Striper. Pored vec tradicionalne berze, razmene i robne razmene fanzina, stripova, kataloga, albuma... po povlascenim proizvodnim cenama, publika ce moci da vidi preview stripova iz buducnosti, ovoga puta na velikom platnu, a u produkciji i izvedbi kompjuterske demo grupe Corrosion iz Beograda http://www.crsn.com koji ce se takodje pobrinuti za muzicki deo prezentacije odnosno Heavy aural expiriance set (breakbeat, jungle, drumnbass).

Ocekuje se i dolazak gostiju iz udaljenih mesta sto ce ujedno biti i iznenedjenje veceri.

Sinisa Rogic

-CyberRex
http://www.cyberrex.org
-Free B92
http://www.freeb92.net


5. VESTI IZ SVETA

-Hugo Pratt poslednje table
Poslednje, do sada ne objavljene, strip table Hugo Pratta su napokon objavljene u dnevniku Le Monde i na internetu na sajtu izdavaca Casterman-a. Na sledecim sajtovima cete moci da vidite te table i da saznate nesto vise o stripu (ako znate francuski).
http://www.casterman.com/lemonde/
http://www.asuivre.com/bd/prepub/morgan.htm
http://www.lemonde.fr/doss/0,2324,3018-1-QUO-2031,00.html

-Mozete li da verujete...
... da se nekom crtacu sudski zabrani crtanje stripova? Upravo to se dogodilo Mike-u Diani, americkom strip crtacu i izdavacu ultra hardcore stripzina Boiled Angel. 1994.g optuzen je za sirenje obscenog materiala, za 4 dana bacen je u zatvor, oglobljen sa 3000 US$ kazne i osudjen na tri godine zatvora uslovno. Plus toga osudjen je i na 1300 sati drustveno/koristnog rada, poslat (na njegov trosak) na psihiatrijsku ekspertizu, zabranjen mu je i svaki kontakt sa osobama mladjim od 18 godina - i zabranjeno mu je crtanje stripova (????!!!), cak i sasvim privatnih. Cuvari reda i zakona ga proveravaju nenajavljenim akcijama...
Ako nekog zanimaju detalji, primjeri njegovih stripova kao i dodatne informacije o dobrotvornoj aukciji njegovih radova, moze ih naci na http://www.testicle.com/mikediana.htm .
Kekec (serbiancafe)

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 06.10.1999.godine. Ovu listu su uredili Bob Gough & Mike O Connell. http://www.AnotherUniverse.com/
1. Planetary #6
2. Strangers in Paradise #27
3. Lady Death: Judgement War #1
4. Spawn: Urban Jungle
5. DV8 #32
6. Catwoman #74
7. The Invisibles Volume Three #6
8. Starman #60
9. Kiss Psycho Circus #23
10. Mr. Majestic #3

-TOP 10. Diamond Comics
Diamond Comics, najveci distributer za englesko govorno podrucje daje svoju listu od deset najprodavanijih Graphic novels & Trade paperbacks za septembar.
1. Star Wars: Return of the Jedi Manga #4 (of 4) (DAR)
2. Gon Underground (DC)
3. Batman: No Man's Land Book 1 -TP (DC)
4. Daredevil Visionaries: Kevin Smith -TP (MAR)
5. Jack Kirby's Forever People -TP (DC)
6. Secret Wars -TP (MAR)
7. Spawn TP IX: Urban Jungle (IMA)
8. Superman In The Sixties -TP (DC)
9. Green Lantern: Fear Itself -SC (DC)
10. Superman For All Seasons -HC (DC)


6. LINKOVI

Zahvaljujuci Aleksandru Zografu dobili smo par odlicnih linkova

-kompletni strip Donne Barr
http://www.stinz.com/home/slavery/index.html

-Mack White, autor koji svoja dela objavljuje u Fantagraphics-u
http://www.mackwhite.com


7. DATUMI

od 01. do 07. oktobra

1. oktobra 1940. Rodjen je Richard Corben u Andersonu, Missouri. Kod nas poznat po stripovima Den, Svet mutanata i nekim obradama Poovih dela.

2. oktobra 1909. Rodjen je Alex Raymond u New Rochelle, drzava New York. Jedan je od najuticajnijih strip autora i jedan je od utemeljivaca realisticnog i avanturis- tickog stripa. On je kreirao Flash Gordona, Jungle Jima (Dzim iz dzungle), Tajnog agenta X-9, Rip Kirbyja.

3. oktobra 1924. Rodjen je Harvey Kurtzman u u New York. Bio je Zacetnik i urednik MAD-a.

4. oktobra 1931. Prvi put se na stranicama lista "Chicago Tribune" pojavljuje Dick Tracy ciji je autor Chester Gould.

4. oktobra 1948. Walt Kelly u casopisu "New York Star" pocinje da objavljuje strip "Pogo".

7. oktobra 1951. Rodjen je Enki Bilal (Enes Bilalovic) u Beogradu, Jugoslavija. U saradnji sa Pierre Christin-om je uradio svoja najpoznatija dela: Partie de Chasse, Les Phalanges de l'Ordre Noir,... da bi kasnije samostalno uradio albume: Le Sommeil du Monstre, La Trilogie Nikopol (La Foire aux immortels, La Femme piege, Froid equateur),...

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


8. PISMA CITALACA

Re: Bonelli:

Za prvi serijal naslovne strane je radio Art Adams a za druge serijale originalni tvorci kao Mari ili Castellini.

Ne bi bilo: naslovnice za Dylana Doga radio je Mike Mignola, a za Martina Dave Gibbons.

Sama prodaja ovih stripova je odlicna.

Ne, prema izvorima unutar Dark Horsea. Prodalo se kako se prodalo, ali na pitanje hoche li biti joss, odgovor je "Vjerojatno ne".

Darko Macan


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE