prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #79
18.08.2000.


S A D R Z A J

1. ODISEJA: SRBIJA 2001 (Zoran Penevski)
2. RATNI DNEVNIK U STRIPU (zmcomics)
3. RETURN OF THE RADIONICA (radionica)
4. MARKETPRINT NEWS (Marketprint)
-Stripoteka na internetu
-Konan #2
5. QMOVA KOLUMNA (23) (Bojan M. Djukic)
6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (31) (Darko Macan)
7. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Fantom ponovo u USA
-"WIZARD" FAN AWARDS
-TOP 10. Another Univers
8. URGENT SUMMONING FOR EXPOFANZINES 2000 (mail)
9. LINKOVI
10. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm

Nesto izmedju,... zelje i sujete

Koliko puta smo se zalili kako nemamo gde objavljivati stripove? Mi smo svakako zeljni crtanja i dokazivanja, samo nam nedostaje prostora za objavljivanje!!!

He, he, dobar izgovor?!

Sta se desava kada dobijemo prostor za objavljivanje? Da li odmah napunimo izdavaca sa gomilama stripova i stavimo ga na teske muke da izabere sta ce od tog silnog materijala da odabere?

Da li je tako?

Imamo strip reviju koja kasni jer se autori bas nisu utrgli sa slanjem radova?! Cudio sam se takvoj situaciji jer sam mislio da se od silnog broja autora moze momentalno napuni edicija za barem godinu dana izlazenja. Kad ono cvrc:(

Cuo sam da je takva situacija bila oduvek, da su i drugi izdavaci u sretnije vreme, kada se i bolje placalo, imali iste probleme.

Da li su nama potrebni izdavaci ili nam je potrebno da ih nema kako bi imali opravdanje za nerad? Da li se mozda plasimo da saljemo svoje radove kako ne bi kojim slucajem bili odbijeni? Da li se bojimo da ce nase kolege iz druge sredine, koje poznajemo jer nas je malo pa se svi znamo, odbaciti i tako "nekolegijalno" omalovaziti nas rad? Da li se bojimo da ce nam kolega reci kako nismo dovoljno dobri za njegovu reviju? Da li smo mi to malo sujetni? Da li je nasa sujeta krivac za nas neuspeh?

Da li su autori Supermena bili sujetni kada su nekih pet godina pokusavali da nadju izdavaca? Mozemo li, u eventualnom slucaju odbijanja nasih radova reci kako oni vole drugaciji strip i nemaju pojma ili,... progutati knedlu i nastaviti dalje? Mnogi su veliki strip autori sa svojim projektima znali godinama da obilaze izdavace. Upornost je, kazu, majka uspeha, ne znaci li to da bi bilo pozeljno pokusati kada god ti se ukaze i najmanja prilika?

Zasluzujemo li mi priliku?

?!?!

Ma zasluzujemo sigurno. Hajde da radimo, ko sisa sujetu:)

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. ODISEJA: SRBIJA 2001

Zoran Penevski



PROJEKAT - STRIP I IZLOZBA
"ODISEJA: SRBIJA 2001"

REX je raspisao javni konkurs za strip do deset crno-belih tabli u maju 2000. godine na temu "Srbija 2001". Na konkurs, koji je bio otvoren do 30. juna, javilo se 61 autora sa ukupno 125 radova, sto je, imajuci u vidu godinama oseku strip-izdavastva i prezrivi stav drustva prema devetoj umetnosti, izuzetan odaziv u ovom trenutku. U rasponu od pocetnickih radova do ucesca profesionalaca, pristigli radovi su, u proseku, bili prosecnog kvaliteta, nekad isuvise politikanski obojeni, ali, u svakom slucaju, zanimljivi s obzirom na to da je malo prilika da vidimo nasu stvarnost u obliku stripova. Kao poseban podstrek najboljim radovima, REX je odlucio da dodeli novcane nagrade sledecim radovima:

*Podstrek I reda (nagrada u visini 2.500 dinara)
-Zoran Stojiljkovic Kiza - "Nogavica na vetru"
-Miroslav Lazendic - "Giljotina"

*Podstrek II reda (nagrada u visini 2.000 dinara)
-Ivan Rankovic - bez naslova
-Dejan Brundza - "Doza"

*Podstrek III reda (nagrada u visini 1.500 dinara)
-Milan Dobrosavljevic - "Ðavolja rabota"
-Vladan Nikolic i Aleksandar Pavkovic - "I sutra je novi dan"
-Mladen Oljaca - "2001: Odiseja, bre!"

Pored novcanih nagrada, pojedini autori ce dobiti i nagrade iz produkcije Free B92.

REX ce polovinom septembra objaviti i strip-izdanje sa najboljim radovima sa konkursa pod nazivom "Odiseja: Srbija 2001" (podnaslov "Graficka zavera 2"; 100 stranica, crno-belo; 25 radova; urednik izdanja Zoran Penevski). Pored nagradenih, u izdanju ce biti zastupljeni i honorarisani radovi sledecih autora: Miodrag-Misko Petrovic, Sasa Ilic i Sasa Blagojevic, Simon Vuckovic, Ivan Pacov, Ivan i Nenad, Uros Begovic, Aleksa Gajic i Robert Pekic, Darko Grkinic i Igor Bugarski, Vuk Popadic, Slobodan Milutinovic, Wostok i Lola, Duda Vukojev, Jugoslav Vlahovic, Zoran Djurdevic i Sasa Blagojevic, Uros Pajic i Slobodan Markovic, Vladimir Kuzmanov i Kiklop.

Poseban kvalitet konkursa predstavlja to sto je pristiglo mnostvo radova slobodnog formata, pa i sirih vizuelno-narativnih formi, pa ce REX organizovati izlozbu odabranih 40-tak radova. Rec je o preseku koji pokazuje izrazito duhovit i ironican osvrt na zbivanja u Srbiji proteklih godina. Hiperbolicno crn ili ekspresivno zatvoren u sebe, svet u radovima "Odiseja: Srbija 2001", otvoreno ukazuje na rane prezivljavanja, na pukotine stvarnosti u kojima zivimo ili na futuristicke mutacije brojnim asocijacijama iz naseg zajednickog corsokaka.




2. RATNI DNEVNIK U STRIPU

zmcomics


Ovih dana se na domacoj fanzinskoj sceni pojavila zanimljiva knjizica pod nazivom "Ratni dnevnik u stripu" u kojoj je Jovic Zoran - Letac, u formi licnog dnevnika, obradio NATO bombardovanje Jugoslavije.

Rec je o nizu ilustracija nastalih u vreme bombardovanja 1999. godine. Knjizica, kazem knjizica jer ima 60 strana A6 formata i lepljena je (za kartonske korice) tako da uistinu izgleda ko mala knjizica-dnevnik, je dvojezicna i to na zanimljiv nacin uradjena tako sto su na parnim (levim) stranama autorovi komentari na srpskom i engleskom dok su na neparnim (desnim) stranama same ilustracije. Uz to u knjizici se nalaze i dve kolor ilustracije.

Knjizica je veoma zanimljiva i svakako vredna paznje tako da je mogu preporuciti za kupovinu. Nadam se da cu vec u sledecem broju dati informaciju o tome kako i po kojoj ceni je mozete nabaviti. Letacev dnevnik se pojavio prakticno istovremeno kada i fanzin Kuhinja. Inace Letac je bio clan Zografove strip radionice "Kuhinja".

Za kraj ovog teksta vam prenosim autorovu uvodnu rec:
"24 marta prvi NATO projektili su pali na objekte koji su se nalazili u krugu od 20-tak kilometara od mene. Vec 27 marta na ulaznim vratima moje kuce osvanuo je vojni poziv. Otadzbina me zove! Od pocetka do kraja rata bio sam lociran u mestu u kojem zivim, u krugu poljoprivrednog kombinata. Sa uzivanjem sam radio crteze o dogadjajima koji bi mi obelezili dan proveden u uniformi. Radio sam svakodnevno 47 dana za redom a onda sam naprosto prestao, jer su mi dani bivali isti, dosadni i neinspirativni. Ovaj ratni dnevnik u stripu je izbor mojih najzanimljivijih radova. Crteze sam uglavnom radio u radionici Polj. Kombinata (vidi prvi crtez u boji). U izboru sam uvrstio i crtez posle potpisivanja mira (zadnji crtez u boji). Rat je poceo 24 marta 1999, zavrsio se 10 juna 1999.!??"




3. RETURN OF THE RADIONICA

radionica


Vec po stoti put u Strip Vestima nova adresa "Novosadske Strip Radionice". Ovog puta je radionica udomljena u okviru SONS-a na novo-staroj adresi u Gagarinovoj 8., sto je nekih stotinak metara od zeleznicke i autobuske tako da ih lako mozete naci. Ocekujemo goste.

Radionica ce se okupljati, kao i ranije, petkom od 15-21 casa. Stari nesporazumi su prevazidjeni i radionica se vratila, nadamo se na duze, u stare prostorije gde je atmosfera bila spontanija i stimulativnija za brojnije okupljanje.




4. MARKETPRINT NEWS

Marketprint


-Stripoteka na internetu

Sa zadovoljstvom mozemo da vas obavestimo da Stripoteku od sada mozete naci i na internetu. U zelji da se sto vise priblizimo nasim citaocima, kako u zemlji tako i onim mnogobrojnim u inostranstvu, odlucili smo da iskoristimo prednosti savremene komunikacije koju danas pruza internet.

Odmah da napomenemo da nam nije zelja da nasa prezentacija bude puka reklama vec da posetiocima pruzi i druge sadrzaje kao sto su: mogucnost kontakta sa redakcijom, uclanjenja u klub, pretrazivanje po arhivi ranijih brojeva, upoznavanje sa nasim izdanjima, upoznavanje sa autorima koji se objavljuju u Stripoteci, postojace mogucnost i da na sajtu diskutujete o stripu, predstavljamo vam niz vrlo kvalitetnih linkova i na kraju da napomenemo da cete u okviru rubrike "Vesti" redovno dobijati informacije o novim projektima kao i o stripovima koje mi objavljujemo.

Momentalno preko stranice "Vesti" mozete videti ceo niz slicica iz Loazelovog albuma "Petar Pan" koji treba vec za par dana da izadje iz stampe. Tako da imate sansu, ako vec niste, da se upoznate sa senzibilitetom ovog sjajnog dela.

Web sajt stripoteke nece ostati na trenutnom sadrzaju vec ce, kao sto web sajt i treba, siriti svoje sadrzaje i rasti iz dana u dan tako da ce vam uvek biti zanimljivo da ga posetite.

Zvanicna web prezentacija Stripoteke se nalazi na adresi:
http://www.stripoteka.co.yu

Takodje ubuduce nam se mozete putem emaila obracati na sledece adrese:
stripoteka@stripoteka.co.yu
-Za clanove kluba smo obezbedili posebnu adresu:
klub@stripoteka.co.yu
-Autori zainteresovani za saradnju mogu nas kontaktirati na:
(fajlovi ne smeju biti veci od 500 KB)
redakcija@stripoteka.co.yu

U slucaju da zelite da kontaktirate pojedinacno clanove redakcije onda vam dajemo sledece adrese:
-Slavko Dragincic
sdragincic@stripoteka.co.yu
-Svetozar Tomic
stomic@stripoteka.co.yu
-Sibin Slavkovic
sslavkovic@stripoteka.co.yu
-Branislav Kerac
bkerac@stripoteka.co.yu



-Konan #2
U drugoj svesci Konana vam predstavljamo kompletnu epizodu pod nazivom "Zmijske Kandze" za koju je scenario napisao Michael Fleisher, dok je crtez uradio legendarni Gil Kane. Ovaj broj, kao i prosli ima cenu od 30 dinara i isti broj strana.




5. QMOVA KOLUMNA (23)

Bojan M. Djukic


PRVIH DVADESET GODINA
DRAGANA BOSNICA

Draganova dvadesetogodisnjica kreativne prisutnosti u srpskom umetnickom zivotu se slucajno poklapa sa dve decenije koje su protekle od kako smo se on i ja upoznali. Zapravo, ako bismo hteli da budemo precizni - sreli smo se jos leta [pra]davne 1977.godine, ali je druzenje pocelo negde krajem '79./pocetkom '80. kada sam bio pocastvovan da kao saradnik budem i svedok njegovog profesionalnog pocetka u stripu.

Nisam bio taj koji je Dragana 'otkrio' - on je to ucinio sam, na sebi svojstven kreativan nacin, a ja sam se samo zatekao tu bas kao svedok, na pravom mestu i u pravo vreme.

Nepune tri godine pre tog momenta povremeno smo se susretali u legendarnoj skoli crtanja u Sumatovackoj ulici. Medju buducim i ponekim vec tada umisljenim umetnicima (od kojih su neki nametljivo pozirali sa beretkama, siljatim bradama, pelerinama, lulom i uopste, imidzom Umetnika iz francuskih karikatura poniklih u neka davna vremena) on je odskakao samouverenom mirnocom i cutljivoscu. Uglavnom bi dosao, stao za svoj stafelaj i odradio posao na aktu ili mrtvoj prirodi, tiho se povukavsi pre kraja dana. Na papiru su ostajali crtezi ugljenom koji su budili zavist - barem kod mene. Nesto se ne secam da je komunicirao sa ostalim svetom. Ja sam zapazio da cesto dolazi sa nekim strip-magazinom pod miskom (uglavnom STRIPOTEKOM) i to mi je dalo povoda da o Draganu mislim kao o coveku sa kojim bih mozda imao dodirnih tacaka u potencijalnim zajednickim interesovanjima.

To se ubrzo i potvrdilo.

Restoran hotela MAZESTIK postao je u drugoj polovini sedamdesetih godina okupljaliste - izmedju ostalih - i zaljubljenika u stripove koji su tu dolazili redovno petkom predvece - ponekad i drugim danima i u razlicita doba, a 'doajeni' tzv. "Beogradskog Kruga 2" su 'u talasima' dovodili novajlije koji su ili postajali deo permanentne ekipe ili bi ubrzo spontano prestali da 'gube vreme'. Kako bilo da bilo, Zupanu, Askaniju, Vesovicu, Ivkovu, Geri, Sibinu, Paheku, Reljicu i meni uskoro se nenametljivo prikljucio i Dragan Bosnic krajem 1979.

"Beogradski Krug 2" je, moram da priznam, bio moja bombasticno naslovljena ideja planirana da egzistira kao nastavak stripovske tradicije nastale izmedju dva svetska rata u nasoj prestonici, koju je podrzala nekolicina mojih [tada] novih drugara koji su mi ubrzo postali dozivotni prijatelji. Manje-vise rutinska pojavljivanja nasih kracih stripova u tzv. omladinskoj stampi onog vremena - a sve u duhu 'novotalasnog' otkrovenja strip-medija zahvaljujuci trendu koji su zapoceli momci iz hrvatskog "Novog kvadrata" - kanalisana su ingenioznim potezom Sibina Slavkovica, urednika u beogradskom dopisnistvu gornjemilanovackih Decjih novina, kome je palo na pamet da "Beogradski Krug 2" pretvori u - kolektivnog urednika [tada] nove publikacije specijalizovane za domaci strip koja se zvala YU STRIP.

Tada je na Dragana dosao red da se pokaze.

U to vreme [valjda..?] jos nije imao samopouzdanja da se otisne samostalno u more crnog tusa... Mozda je mogao da startuje i sa nekim drugim saradnikom, tek - zahvaljujuci poznanstvu jos iz Sumatovacke desilo se da padne dogovor za sastanak sa mnom u stanu mojih roditelja na koji je dosao tacno na vreme.

Moj motiv je bio cisto sebican - nedostatak prirodne nadarenosti za crtanje (a tako sam zeleo da crtam stripove..!) nameravao sam da nadomestim iskoriscavanjem nekog boljeg od mene - a voljnog da se pretvori u 'moje ruke', saradnickim manevrom o kojem sam citao u stranim publikacijama o stripu; naime, bilo je stvaralaca poput Harvija Kurcmana, Dzeka Kerbija, Arcija Gudvina, Volija Vuda i dr. koji su ne retko pravili grubo ilustrovane scenarije - ponekad cak i skicirane predloske olovkom na hameru finalnog formata - koje bi doterivali i dovrsavali olovkom i/ili tusem neki drugi crtaci/saradnici. Na zalost, nisam bio ni blizu tim velikanima scenarija i crteza i do tada nisam uspeo da nadjem nikog voljnog da mi pomogne u prevazilazenju mojih trenutnih nemogucnosti na trajnoj profesionalnoj osnovi. Dragan [izgledalo je] nije imao nista protiv te i takve ideje o saradnji i - krenuli smo tako sto sam ga sacekao sa vec ispartanim tablama hamera na kojima su se sepurile moje grubo izvedene postavke olovkom, na nacin kako sam to video kod Dzona Bjuseme, mislim... Steta hartije, uz moj relativno pristojan scenario za kratku i efektnu futuristicku ratnu storiju jedina pozitivna stvar koja bi mogla da se kaze za zvrljotine unutar prizor-polja bio je potencijal da ih Dragan obradom pretvori u nesto bolje, efektno, atraktivno - i nadasve bolje nacrtano. Tesio sam se da on, je li, nema iskustva, da je 'samo slikar' (tada jos student Likovne akademije) i da mu treba vremena da izgradi osecaj za kadriranje i vizuelno sekvencijalno pripovedanje...

Kada su mi ubrzo vraceni gotovi originali stripa za koji sam ocekivao da jos uvek bude SAMO u fazi preciznije olovke (jer sam povrh svega planirao da celu stvar i istusiram, te da upisem i slova..!) zanemeo sam pred spoznajom da je Dragan nasu prvu zajednicku strip-storiju samostalno istusirao bez dogovora sa mnom; i ne samo to - hamer je bio drugaciji, deblji, rekao bih kvalitetniji, vise zuckast nego beo... Moje predjasnje olovkirane postavke su formalno bile ispostovane, no ipak finalna verzija stripa nije bila izvedba PREKO mojih skica vec na posebnoj hartiji, uz neznatne izmene... I moram da priznam, poboljsanja koja nisam sugerisao ni u tekstualnom niti u vizuelnom predlosku.

Kratko i jasno receno, ponovo sam zanemeo od zavisti i zapanjenosti kvalitetom koji jednostavno nije prilicio pocetniku. Potez cetkicom i tusem je bio leprsav, slobodan pa ipak precizan, atmosfera tmurna i preteca, stil 'lebdeci' - izmedju realistickog i grotesknog pristupa vizuelizaciji. Dragan je primetio kako bi stvar jos bolje izgledala kada bismo intervenisali tu i tamo rasterima - kada bismo ih imali... Cinjenica jeste bila da sam svoj pomenuti nedostatak crtacke nadarenosti kompenzovao posedovanjem skoro svega i svacega sto spada u crtacki alat - tako da sam iz fijoke izvadio nekoliko listova 'Letraseta' i, sto lepljenjem i opsecanjem skalpelom, sto utrljavanjem dodao Draganovim crtezima ekstra-efekata. Nadam se da mu nisam preterano pokvario rad svojim upisivanjem teksta u dijaloske balone...

Sibin je bez reci komentara objavio strip, a Dragan i ja smo vec krenuli u novu pricu koju sam 'pozajmio' od Andzeja Vajde ('galantno' propustivsi da to jasno i glasno kazem, odnosno napisem ispod naslova kojeg se vise ne secam...), preradom storije koja cini njegov scenario za kraci film o beznadju i totalitarizmu... Ovog puta je Dragan na moje insistiranje sledio jos grublju nedovrsenu postavku olovkom dosledno i na istim listovima hartije na kojima sam skicirao, strip je prihvacen i objavljen, a ja sam uspeo da se tom skromnom, nenametljivom i cutljivom drugaru ne zamerim cak ni svojom 'korektorskom' intervencijom kada sam bez pitanja ili konsultacije sa njim nalepio svoju figuru glavnog karaktera u kratkoj prici o neuspelom bekstvu iz tamnice preko njegovog crteza, oholo smatrajuci da Dragan 'nije dobro izveo skracenje iz gornjeg rakursa'. Ako ga je moj postupak naljutio - nije mi rekao. Ja nikada vise nista nisam spominjao o tome, vise nego svestan da sam zapravo pokvario njegov kadar svojim nemustim intervenisanjem i teznjom ka 'poboljsanju'.

Samom sebi sam obecao da se vise nikada necu mesati u njegov rad, ma kakav da je.

Cak i osrednji ili ispod-prosecni Bosnicev domet bio je mnogostruko bolji od mog najboljeg pokusaja.

[Nastavice se..?]




6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (31)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


KUKA I MOTIKA - NAKON SVEGA

Opsesija priborom i "pravim" nacinom rada uobicajena je kod svih stripasa pocetnika. Sjecam se kako mi je otkrivenje biblijskih proporcija bila spoznaja da se stripovi crtaju tusem (a ne kemijskom olovkom) i na hameru (a ne na arcima trgovackog papira). Zato bih volio zahvaliti Bojanu M. u ime svih citalaca koji su uzivali u njegovoj instruktivnoj, sveobuhvatnoj i opseznoj seriji tekstova o nuznome priboru.

Ali, kao sto je i sâm Bojan nekoliko puta pripomenuo, pribor kao pribor malo znaci. Usudio bih se cak dodati da ne znaci apsolutno nista.

Gillot pera, Koh-i-nor rapidografi, Windsor kistovi... Sve sam to upropastio u prvim godinama pokusavanja, ali ne zbog dobrog ili loseg pribora, vec zato sto su pogresni bili ruka, oko, i glava iza njih. Kad je to troje naucilo svoj posao, prodao sam stripove tusirane nalivperom i djecjim flomasterom te zacrnjivane najjeftinijim akvarel kistom (nasi su ducani oduvijek ohrabrivali "snadji se, druze" pristup). Da, i dalje volim znati kojim se alatom sluzio koji od mojih uzora, ali ne zato da bih u ime epigonstva odbacio staro, vec da bih znao - pozelim li takav efekt - od cega da krenem, na cemu da gradim, cime da se igram.

A u medjuvremenu srecem ljude koji debelim cetkama i masnom, crvenom tiskarskom bojom crtaju stripove na formatima vecim od metra. Vidim ih kako filigranski pletu sicusne crteze onom istom kemijskom olovkom koju sam, po preporuci, davno odbacio. Vidim ih kako koriste stapice za raznjice i one za usi, kako boje odsjecene glave vlastitom krvlju; vidim ih kako se uopce ne uzbudjuju oko pravila, jer znaju da je pravilo samo jedno: sve sto ostavlja trag, dobro je za crtanje; sve na cemu trag ostaje, dobra je podloga.

Strip je ono sto se otisne, putevi kojim stizemo do toga sasvim su irelevantni. Racunaju se samo ruka, oko i glava, a tehnika... S tehnikom vam je kao u onoj staroj, zensko-sovinistickoj pitalici koja frajere postavi pred dilemu: "Sto je bitnije, velicina ili tehnika?" Pa kad frajer, ne htijuci ispasti kreten, produhovljeno izjavi da je tehnika najvacnija, cure mu odvrate:
- O, jos jedan s malim!




7. VESTI IZ SVETA


-Fantom ponovo u USA
Americkim fanovima Lee Falk-ovog Fantoma (The Phantom) se ponovo pruza sansa da ovaj strip citaju u formi strip-svezaka vec sledecih meseci. Graham Nolan poznat crtac po tome sto je jedno vreme za DC radio Betmena i za Marvel uradio par mini serja, je zavrsio svoj rad za the Sunday Phantom comic strip. Sada je Moonstone, pet godina star Cikaski izdavac, otkupio prava od "Hearst Publishing"a i krece sa produkcijom novih regularnih strip svezaka Fantoma u Americi.
Fantom je i dalje veoma popularan u nekim zemljama kao sto su Australija i Svedska.



-"WIZARD" FAN AWARDS
Cetvrtog avgusta su sedmi put, u okviru strip konvencije "the WizardWorld Chicago 2000", dodeljene nagrade, na osnovu glasova vise od 18.000 citalaca, po sledecim kategorijama:
* Favorite writer: Kevin Smith
* Favorite penciler: George Perez
* Favorite inker: Jimmy Palmiotti
* Favorite painter: Alex Ross
* Favorite colorist: Liquid! Graphics
* Favorite letterer: Richard Starkings and Comicraft
* Favorite editor: Jimmy Palmiotti and Joe Quesada
* Favorite hero: Batman
* Favorite heroine: Batgirl
* Favorite supporting character: Harley Quinn
* Favorite ongoing series: Avengers
* Favorite one-shot or mini-series: Earth X
* Favorite publisher: Marvel Comics
* Favorite comic merchandise: McFarlane Toys' Sydney Savage "Danger Girl" action figure
* Favorite comic TV or movie project: "Batman Beyond"
* Comics' Greatest Moment-1999: Beaten and battered Avengers
confront Ultron, Avengers #22



-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 15.08.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Batman: Gotham Knights #8
2. Birds of Prey #22
3. Black Panther #23
4. Dead Enders #8
5. DC 2000 #2
6. Hourman #19
7. Jenny Sparks #3
8. Legends of the DC Universe #33
9. Orion #5
10. The Sentry #2




8. URGENT SUMMONING FOR EXPOFANZINES 2000

mail


Yes, we are still alive. 10th Expofanzines catalogue, extended and brought to date in July 2000, was sent to press and is now available on-line at http://xornadas-bd.go.to (149 k, text only file in rtf format, zip compressed). The presentation act will take place at the Corunna Comic Festival (August 14th-22nd), and you are invited to it -- if you are not going to the Festival, don't worry: we are preparing the usual mail sending to you as well, of course. Once again, we must apologize for the delay - - "delay" seems to be the keyword for the Expofanzines catalogue lately... Because of it, the summoning was put off excesively. That's why it's urgent that, if you want to participate, send your collaborations as soon as possible: there's not much time for the selections that we make in O Fanzine das Xornadas (in mid-September the magazine must be ready), but all the fanzines that arrive until then will be included in the Exhibition. As we note in the introduction to the catalogue, this is a new age for it - the catalogue got definitely separated from the Exhibition. We are considering the possibility of publishing the catalogue in Summer from now on, and promoting the on-line catalogue periodical bringing up to date.

Maybe this could lead to a something like an internet 'virtual catalogue' in the future. Therefore, we would be grateful if you send us your publications periodically all year long, in order to update the files - we know it is an additional effort for you, but we hope it is worth it.

Thanks for your comprehension and patience. We are looking forward to your (for sure interesting or even amazing) novelties.

You will find the summoning text below. Please spread this summoning to the maximum -- when it arrives by ordinary mail it will be too late for many interested people!

With best regards,

Henrique Torreiro

PS. - And please excuse again my bad English...

Colectivo Phanzynex is summoning the eleventh edition of International Exhibition of Fanzines and Pro-zines (Expofanzines), which will be included within the programme of 12th Xornadas de Banda Deseñada (Ourense Comic Convention). It will be again opened to amateur publications of any kind of subject and from all over the world. Expofanzines 2000 and 12th Xornadas will take place from September 29th to October 7th 2000 at the premises of the Casa da Xuventude of Ourense -- a unique institution that coordinates socio-cultural activities for the youth.

In order to submit your fanzine, you just have to send a copy of it (them) - it (they) will be included in the exhibition and also in the free catalogue. Please indicate clearly your postal address (and the electronic one, if you have), as well as any other datum that you consider interesting, specially if it has changed since the last edition of Expofanzines. New titles and new issues (received since July 2000) will appear in bold characters in the catalogue, and more space and commentaries will be devoted to them in it. In addition to this, some of the best fanzines will be highlighted in the seventh issue of our colour-covered magazine O Fanzine das Xornadas -- it will be sent free to every participant (and to every one who asks for it), along with the Expofanzines catalogue.

Expofanzines 2000 will also include, as it did in last edition, an electronic fanzines [e-zines, virtual fanzines] section, that will figure in catalogue - with an independent item for every one of them, unless it is the 'electronic version' of a 'paper fanzine', in which case it would figure in this fanzine item. The exhibition is intended to be fitted with an internet terminal at it in order to visit these fanzines on-line.

To submit an e-zine in Expofanzines 2000, please send an e-mail (including title, electronic and postal addresses and any datum of interest) to casaxou@teleline.es

The deadline to be included in the exhibition is 28th September, 1999.

Only the 'zines that arrive before September 10th could be commented at O Fanzine das Xornadas #7.

Please send your 'zines to

Colectivo Phanzynex
Rúa Manuel Murguía 15-5ºD
E-32005 Ourense (Galicia, Spain)

And your ideas, doubts, questions..., either to that address or to the fax number +34 988 249930
or to the electronic mail address casaxou@teleline.es

We thank you very much for your collaboration beforehand. Please, spread this summoning!

Ourense, August 2000

Remarks:
* Make sure that the fanzine address is written in its pages (even hand written), as a precaution against any misplacing of envelopes and letters enclosed with it.
* If you need some other copy of Expofanzines catalogues or O Fanzine das Xornadas issues, you can ask for them for free to our address. We will try to meet your request as soon as we can, provided that we have stock of copies.

For further information and news please visit
http://xornadas-bd.go.to
or
http://www.terra.es/personal/casaxou




9. LINKOVI


-CNBDI, Centre national de la bande dessinee et de l'image d'Angouleme
http://www.cnbdi.fr/

-National Cartoonists Society
http://www.reuben.org/main.htm




10. DATUMI


od 19. do 25. avgusta

21. avgusta 1933. Pocinje da izlazi cuveni dnevni strip, naucno-fantasticni Buck Rogers, za kojeg je scenarije pisao novinski veteran Vilijem Rit (William Ritt), a po njima crtao Klarens Grej (Clarence Gray).

22. avgusta 1880. Rodjen je George Herriman u New Orleansu, Louisiana. Radio je na Baron Bean, The Dingbat family, Krazy Kat, Stumble Inn.

24. avgusta 1919. "Gasoline Alley", Franka O. Kinga postaje pravi novinski strip, sa svakodnevnim ritmom izlazenja.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.




Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE