prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #94
01.12.2000.


S A D R Z A J

1. KOS NEWS (kos)
2. KRESIMIR ZIMONIC, email intervju (Strip Vesti)
3. ZENA ZA SNOVE (Rajko Radovanovic)
4. QMOVA KOLUMNA (37) (Bojan M. Djukic)
5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (46) (Darko Macan)
6. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Dzeremaja kao TV serija
-TOP 10. Another Univers
7. STRIP KONKURS
8. PISMA CITALACA
9. LINKOVI
10. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm

Pre uvodnika: Tekstova vise nemam u rezervi, ne znam kakvo je stanje kod vas...:)

Nesto izmedju,... SNA I NOCNE MORE

Udarna vest: SAF se napokon pojavo u Jugoslaviji. Ali... to nije istina. Bar ne u potpunosti. SAF je zastupljen preko piratskog izdanja. Hvaljena, i dobro izreklamirana, "Clara de noche" je, pored celog sveta, nasla vremena da osvaja Jugoslaviju. Pojavilo se izdanje pod nazivom "KLER". Crtez, bas kao i sirom sveta, radi Bernet, scenario Trillo i Maicas. Kako ce sada strani izdavaci gledati na nasu pirateriju? Da li ce pruziti ruku onima koji zele legalno da objavljuju stripove.

Da li ce nasi "gusari" krenuti u postenu trku? Mozda je vreme da ostvareni kapital, unazad 5-6 godina, uloze u legalna izdanja. Mozda bi mi, kao autoru, imponovalo da saznam kako se neki moji radovi, negde u inostranstvu, stampaju bez mog znanja. Lepog li sna. Ali me u tom slucaju ne bi radovalo sto sam protiv svoje volje pomogao da neko dodje do novca preko moje grbace. San bi se tu pretvorio u nocnu moru.

Ako nesto mogu zameriti piratima to je njihov odnos prema autorima. Menadzeri se sigurno osecaju vise ostecenim, ali slicno i oni rade autorima. Ako gresim ispravite me.

Koliko je novaca ulozeno u piratska izdanja a da niko ni dinara nije ponudio domacim autorima. Zar nema ko da vidi kako oni imaju sta da ponude? Mnogi bi bili sretni da im budu stampani albumi, makar i manje zaradili. Da li je neko pokusao da kontaktira domace autore koji rade za inostrane izdavace. Garantovano bi se isto dobro (verujem i bolje) prodavali naslovi kao sto su: Mladost Dzona Difula (Janjetov), Grendel (Macan-Biukovic), Pod sankcijam (Sasa Rakezic), La Bete Noire (Macan-Jovanovic),... materijala za albume imaju Vitkovic, Jovanovic, Brada, Oljaca, Redza, i mnogi drugi... (spomenuo sam one za koje pouzdano znam).

Gospodo pirati. Ako ne znate njihove adrese vrlo rado cu vam izaci u susret i obezbediti ih (ne naplacujem uslugu:)... Samo napred. Lepse je dati novac nasim autorima nego strancima.

Da ne budem pogresno shvacen. Piratima HVALA sto su nam pruzili priliku da citamo novitete. Barem onima koji su imali para da ih kupuju. Od onih sam koji nije mogao pirate kupovati po ceni legalnih izdanja. Dobro, priznajem da knjizare mnogo uzimaju, ali i tome ima leka.

Ovo je tema o kojoj bi mnogi imali sta da kazu. Naravno i pirati imaju pravo glasa, siguran sam da SVI prate SVesti. Ako svoja izdanja ne reklamiraju sami, to u njihovo ime rade knjizare u kojim se prodaju. SVesti su slobodne za sve, tako ce biti i ubuduce.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic




KOS NEWS

kos


Klub Obozavalaca Stripa koji radi u Novom Sadu obavestava da u svojoj ponudi ima i neka nova izdanja:
-KLER - Crtez: Bernet, scenario: Trillo i Maicas
-KELVIN & HOBS, Skriveno blago frizidera - Bill Watterson

Mozete iznajmiti i nove graficke novele Sudije Dreda.

U prostorijama Kluba mozete prodavati i kupovati, osim stripova, knjige naucne fantastike kao i nosace zvuka (ploce, kasete, CD,...).

Klub Obozavalaca Stripa
Jevrejska 23
Novi Sad




2. KRESIMIR ZIMONIC, email intervju

Strip Vesti



Ima vec dve godine kako ti je izasao strip album "Zlatka". Da li je to kompletan tvoj rad na tom stripu? Macan je u jednoj od svojih kolumni spomenuo tvoje napustanje tog stripa. Na cemu novom sada radis?
U "Zlatki" su sabrane samo crno-bijele epizode nastale osamdesetih. Kasnije sam u Modroj lasti jos osam godina radio Zlatku u koloru. To su jos najmanje dvije knjige, ali nekako gubim nadu da ce biti i stampane. Nisam bas napustio Zlatku... ona je "otisla" iz stripa.
Zadnje tri godine radim "Kronike", no kako stvari stoje, Zlatka se vraca. Urednistvo i citatelji je ne mogu prezaliti. Trenutno ju ekipa iz Kronika trazi po svemiru, a pridruzio im se i stari Kron iz "Lune".

Na cemu si sve radio ovih godina tokom kojih su informacije tesko ili skoro nikako prolazile izmedju ex-yu scena?
Nesto malo crtanog filma, dosta ilustracija, od stripa ovo gore... Vodio sam brojne radionice stripa iz kojih su proizasli mnogi fanzini. Obnovili smo Salon stripa u Vinkovcima a Patak ugasili... Upravo sam zavrsio dizajn naslovnice za "Bitku kod Siska". To je album koji bi napokon trebao biti tiskan. Povijesni spektakl, ja sam pisao a Dusan Gacic crtao.

Koristis dosta racunar u izradi novih stripova?
Kompjuter sam nabavio tek nedavno i vise ne mogu bez njega. Jos ucim, a fantasticno je sto se sve moze napraviti. Uvijek sam volio eksperimentirati a sad sam dobio krasnu igracku.

Variete Radikale je fanzin nastao u radionici mladih autora koji su pohadjali tvoju skolu stripa?
Bilo je to u Puli u okviru Art & Music festivala. Drustvo je bilo sjajno, u tjedan dana napravili smo cetiri broja fanzina GRAAAH!. Oni su kasnije pokrenuli Kolektiv, Variete i jos neke projekte.

U kojim pravcima se krece danasnja Hrvatska strip scena?
Pa, bas i ne znam. Mislim da uvjetno receno postoje tri grupacije. Prvi rade i objavljuju ovdje. Drugi vjezbaju za van ili vec rade za van. Treci su samostalci, alternativci, umjetnici, hobisti... Nedavno sam negdje napisao da se nikada strip nije radio toliko kao danas. To je paradoks, jer prakticki nema izdavastva.

Jedan si od glavnih aktera Vinkovackih strip salona, dobio si i gran prix ('92 cini mi se). Sta se znacajnije desavalo oko salona ovih desetak godina?
Uglavnom je bio odraz produkcije, zapravo i bolji od produkcije (retrospektive, obljetnice i slicno). Uvedene su novcane nagrade na natjecaju za originalni strip, a od prosle godine se vise ne dodijeljuju klasicne "zanrovske" nagrade. Salon je osnovan kad je domaci strip bio na svojevrsnom vrhuncu, a od onda se stosta promijenilo.

* * *

Kada i kako je pocelo tvoje interesovanje za Strip?
S pet godina otkrio sam strip u Kekecu. Krcko, Talicni Tom, Princ Valiant... Dalje je islo samo od sebe.

Od svega sto si do sada uradio (na polji stripa) sta smatras najboljim, gde si dao najvise od sebe, gde si SEBE najvise inplementirao u Strip?
Mislim da sam bio koristan u podrsci mladim i inim talentima. Pocelo je s Mirkom Ilicem i Bojanom Djukicem a dalje je... islo samo od sebe. cinilo mi se da mijenjam svijet - projekti poput Novog kvadrata, Salona stripa, Patka ili strip-radionica bili su utjecajni i stimulativni, ali... svijet se nije bitno promijenio. Moj autorski rad je nekako uvijek bio izvan ili kontra glavne struje. Mnogi me ne podnose, a opet, citaju i cijene oni koji inace ne drze do stripa.

Sta trenutno radis i kakvi su ti planovi za buducnost (sledeci projekat-i)?
Ovu godinu, koja je negdje izmedju dva milenija, odlucio sam posvetiti usvajanju nove kompjuterske tehnologije, i opcenito, raditi neke osobne crckarije. Ako prezivim i ako me ne izbace iz Laste, u Kronikama cu pokusati povezati sve svoje stripove. To mi je davna zelja. Mozda napokon ispricam i sto je bilo sa Kronom...

Kakav je tvoj stav prema pojedinim Strip scenama (Amerika, Evropa, Japan, i ostali)?
Evropa mi trenutno nije zanimljiva. Iz Amerike Vertigo i slicno, a japanci su jedno cudo. Oni najbolje kuze da je strip fikcija a ne imitacija realnog zivota. Tu prestaju trendovi i zanrovi, sve je-manga.

Lista od deset najboljih stripova svih vremena (po Vasem izboru)?
Tu je nemoguce biti objektivan...
Od klasike- Mali Nemo, Princ Valiant, Asterix, Den Dery...
Od novijih- Moebius, Sandman, Dylan Dog, Mignola...
Od hrvatskih- Maurovic, Matakovic, Zlatka (nisam lazno skroman).

Kako vidis buducnost Stripa u odnosu na ostale medije TV, multimedije, internet, video...?
Pojeli su strip.

Sta mislis o upotrebi racunara u izradi Stripa (crtanje, kolorisanje, lettering ili nesto drugo)?
Sumnjicav sam prema crtanju. Zasad sam uvjeren da bez olovke i papira nema dobrog crteza. Sve ostalo s radoscu prihvacam. Nedavno je student Drasko Ivezic napravio font od mog letteringa. Vec ga koristim...

Kako vidis buducnost Stripa na nasim podnebljima na lokalnom nivou, sta bi bilo potrebno da se urati da u nasoj sredini, Strip zazivi i dobije zadovoljavajuci tretman i publiku (citaoce)?
Prilike su propustene. Izdavaci su osamdesetih bili vise okrenuti nostalgicarima nego novim klincima. Ali, ako bi netko ulozio puno love....

Tvoji omiljeni Strip Autori (mozda i hronoloski kroz periode sazrevanja tebe kao strip autora)?
Foster, Jules, Maurovic, Kirby, Bataglia, Druillet, Moebius, Matakovic, Gaiman... tko bi se svega sjetio. Trenutno mi je omiljena Irena Jukic. Ali utjecaji su nesto drugo. Zadnjih godina primjecujem da vise nista ne kupim. Poceo sam rutinski ponavljati Zimonica. Grozno, zato i prelazima na kompjuter, ne mogu bez promjena.

Sta mislis o mainstream i undergraund stripu (razlike, slicnosti, granice...)?
Undergraund je postao zanr, cujem da se Crumb prodaje bolje od mnogih super-heroja. Ovdje je Matakovic najpopularniji autor...

Kakav je tvoj stav prema trendu da se pojedini stripovi ekranizuju (posebno naglasak stavio bi na crtani film, Korto malteze, Tarzan (Disney!), Batman...)?
Tarzan je sjajno ispao. Gledao sam ga odmah pet puta. Obozavao sam ga kao klinac. A i ostalo je OK.

Koji zanr ti je autorski najblizi (realisticki, karikaturalni, istorijski, SF, krimi,...), a koji ti je citalacki najdrazi?
Ne snalazom se u zanrovima. Prvenstveno sam vizualni tip, privuce me ako je dobro nacrtano, odbije ako je lose napisano. Sandman je jedini izuzetak- uglavnom je osrednje crtan, ali tako zanimljivo saren... U svakom slucaju, da bih citao mora biti neki pomak od realnosti. I zanrovski miks...
Dylan Dog je zgodan primjer.
Kao autor, nikad nisam uspio ispostivati zanrovska pravila, no uvijek je tu bilo neke fantastike. Evo, u toj "Bitki kod Siska" sam se disciplinirao, ali samo zato jer je Gacic crtao.

Da li imas kontakte sa drugim autorima sa prostora ex-yu, imas li neke informacije vezane za njih, gde su, sta rade,...
Opcenito slabo kontaktiram. Do nedavno nisam imao ni telefon. Prije dvije godine sam bio u Sarajevu i tamo stosta doznao i o ex-yu. Vidim da i Slovenci napokon imaju strip, ali to je nova generacija. Bojana citam u Strip vestima...

Koliko na tebe utice kinematografija? Tvoji omiljeni filmovi reziseri?
U srednjoj skoli su bili Tarkovski i Ken Rasel. Stanovao sam pokraj Kinoteke i gledao gomilu starih, nijemih filmova. Tu sam valjda pokupio nesto od vizualne naracije-svi moji filmovi su bez teksta, a imam i dosta nijemih stripova... Danas ne gledam tko je rezirao nego tko glumi i kakva je tema. Naravno, ima i izuzetak - Dejvid Linc.

Veza muzika-strip (nemali broj autora se bavio, ili se jos uvek bavi i muziciranjem)?
Pa, i ja se bavim - slusam, skupljam, snimam kompilacije... tu sam iskljucivo konzument. Muzika mi je toliko vazna da se ne petljam u njezinu proizvodnju (osim kad se radi o mojim filmovima), ne zelim je demistificirati. Vazna je svim crtacima, bez obzira na ukus - kad 15-ak sati dnevno sjedis u sobi i crtas, ne moze bez muzike.

Sta sve utice na tebe i tvoje radove, okruzenje, TV, stampa, internet, literatura, Strip i sl.
Ubacim svega pomalo. Od ovog nabrojanog, TV je najgora. Ne gledam, osim na odmoru i u gostima. A onda se zivciram jer politika dominira. Nadam se da ce internet i nove tehnologije unistiti ili zamijeniti ovakvu televiziju.

Sta bi za kraj porucio mladim autorima?
Neka pokusaju ostat mladi.




3. ZENA ZA SNOVE

Rajko Radovanovic
Republika, br. 42


"Luba" Gilberta Ernandeza

ZENA ZA SNOVE

Bila je to poprilicno sumorna pomisao: nema vise Lube. Od milja - Lubite.

Braca Gilbert i Haime Erandez su 1996. godine, nakon 14 dugih godina, zakljucili svoju seriju stripova pod nazivom "Ljubav i rakete", koje je njihov izdavac, americki "Fantagrafiks buks", kasnije objavio u 15 velikih tomova. Jedno od najvecih pitanja za ljubitelje stripa - na stranu sto su "Ljubav i rakete" jedan od najboljih ostvarenja u mediju u posljednjih 20 godina - bilo je da li cemo i dalje citati price o Lubi, centralnom liku Gilbertovih stripova u "Ljubavi i raketama". Nije bas bilo sasvim logicno ocekivati da je ono sto smo vidjeli u "Luba osvaja svijet", 14 tomu "Ljubavi i raketa", u kojem se pojavljuju posljednje price o Lubi, i kraj sage o njoj i njenoj brojnoj porodici. Ali, moglo je i da bude. Pa, zasto je Luba toliko bitna?

Kada se jedan zenski lik izdavaja u seriji sa najjacim zenskim likovima u stripu uopste, to sasvim dovoljno govori o njemu. Luba je centralni lik u Gilbertovim pricama o stanovnicima fiktivno-mitskog centralnoamerickog mjesta Palomar, i osnovni generator zbivanja u njemu.

Svi muskarci u Palomaru - ili preciznije: svi oni koji su ikada vidjeli Lubu - bili su, naime, sa Lubom ili su u nju smrtno zaljubljeni. Ona je snazna i nepokolebljiva licnost, neobrazovana ali prilicno bistra, finansijski nezavisna ali ocajno zavisna od ljubavi/muskaraca, prakticna ali nezainteresovana za politiku. Luba ima mnogo djece (sedmoro), koja cesto potpuno dugacije gledaju na zivot od nje, a jedini je zenski lik popularne kulture koji ima velike grudi i da to ima neki smisao.

Nakon prekida rada na "Ljubavi i raketama", Gilbert Ernandez je napravio nekoliko stripova ("Zemlja ptica", "Djevojacko ludilo", "Nova ljubav"), ali se 1998. vratio Lubi u istoimenoj seriji. U njoj je dosada izaslo cetiri sveske, a petu je "Fantagrafiks" najavio za ovaj mjesec. Sveske su, naravno, crno-bijele, imaju ukupno po 22-25 tabli, a u njima je sadrzano po nekoliko prica od jedne do osam tabli. Luba je dobila i drugu uporednu seriju pod nazivom "Lubini stripovi i price" u kojoj je do sada izasla jedna sveska (druge je najavljena za decembar ove godine).

Gilbert Ernandez se u tim pricama bavi Lubom i njenom porodicom nakon preseljenja u Sjedinjene Americke Drzave. Glavna prica se i zove "Luba u Americi". U njoj i ostalima pratimo kako se Luba snasla u Americi, kako pokusava da njen muz Kamo, koji je svojevremeno imao problema sa drogom, takodje dodje u Ameriku, kako je Doralis postala televizijska zvijezda, kako je Pipo uspjesna u poslu, kako stari Gorgo i dalje stiti porodicu...

I ove price, kao i one iz "Ljubavi i raketa", pokazuju da je Gilbert Ernandez i dalje jedan od najboljih autora u mediju. On i te kako zna da isprica pricu sa snaznim i ubjedljivim likovima, koji od svakodnevice prave krajnje uzbudljivu avanturu i koji su besprijekorno pozicionirani u socijalnoj i politickoj stvarnosti. Sve u svemu, Gilbert i Lubita kao u najboljim danima "Ljubavi i raketa".

Spavajte, dakle, mirno. Luba ce i dalje - poput Gejmenovog Sendmena ili Smitovog Foun Bouna - da cuva nase snove.

Objavljeno u banjaluckom nedjeljniku
"Republika", broj 42, 19. oktobar 2000.




4. QMOVA KOLUMNA (37)

Bojan M. Djukic


Reprizna QK-a 37
QMOVA KOLUMNA (14)

Olovkarski Pravilnik - predlog za hrestomatiju

U jednom od [kasnijih] poglavlja QK-e hteo sam da napisem 'svoj traktat' o profesionalizmu u stripovskom zanatu, a na osnovu sto svojih, sto tudjih iskustava. Ako nista drugo, barem sam se toga ovde nakupio, makar gledajuci i slusajuci sta i kako drugi - bolji i umesniji od mene - rade. Pa i citao sam u knjigama i strucnoj stampi dosta o tome, na Internetu se kasnije 'nafatirao' informacijama povrh svega...

Upita nedavno na SVestima [izvesnim drugim povodom] jedan od saradnika i poslenika u nasoj voljenoj delatnosti - 'I ko je, u stvari, taj Bojan?'. Prosto receno, taj sam - covek koji strip i SVE oko njega poznaje kao retko ko, a usudjuje se da kaze kako ga je VOLEO mozda vise od ikoga ikada.

Na moju zalost, nedavno sam otkrio na jednom sajtu tekst u dva nastavka izvesnog Roba Dejvisa koji je sve rekao kao kada bih ja svoje misli po toj odredjenoj temi srocio. Tema je - gorepomenuti profesionalizam u stripu. Prema tome, umesto da iznova izmisljam vec postojece ili - nedajboze..! - 'pozajmljujem' od coveka, sa velikim zadovoljstvom delim sa svima vama PREVEDEN napis koji moze da bude koristan zaintersovanima...

...uz napomenu da je ugao tematski suzen na domen 'industrijskog pristupa' jednom aspektu stvaranja vizuelne komponente strip[ov]a, u uslovima timskog rada koji ne mora da bude primenljiv na okolnosti u kojima delaju kako nasi, tako i, recimo, evropski stripari - odnosno vecina istih.

Jedina prava, sustastvena razlika sastoji se u postojanju cvrsto definisanih rokova isporuke kreacije u [najcesce] mesecnoj frekvenciji imanentnoj kontekstu o kojem se u daljem napisu govori.

* * *

PENCILER'S RULEBOOK

PRAVILNIK O CRTANJU OLOVKOM - prvi deo

By Rob Davis
Napisao Rob Dejvis

Dakle, gotov scenario je medj' vasim znojavim prstima. I sta sad? U lice vas gleda prazan list hamera sa stola, smejuci se manijakalno jer je u vas uneo totalni strah. Sav ulozeni rad e da bi izdavac ili urednik obratili paznju na vase crteze se najzad isplatio, ali sada dolazi pravi test.

Na ovom mestu, mnogi stripari crtaci-pocetnici upropaste svoju sansu. Svi napori do ovog momenta bili su usmereni ka cilju da im se radovi zapaze - bez brige o rokovima, samo da izgled bude 'profesionalan'. Cuo sam od nekoliko scenarista, urednika i umetnickih direktora zalbe na racun 'tog-i-tog crtaca' kojem su probne table izgledale izvanredno, ali kad je doslo vreme da se pocne sa crtanjem u pravom poslu, novajlija nije pruzio ocekivani kvalitet. Pod pritiskom mesecnih rokova mnogi crtaci-pocetnici prosto ne mogu da pruze profesionalni kvalitet.


PRVO PRAVILO:
NIKAD, NIKAD, NIKAD, NIKAD NE PROMASUJTE ROKOVE!!!

Prva i najvaznija stvar koju profesionalni stripar valja da ima na umu jeste DA JE ROK ZA PREDAJU ZAVRSENOG RADA JUCE. Ako propusti, nece biti jedini koji ce da trpi. Svako u stroju je ostecen i urednik mora da ubrza posao u daljoj etapi procesa, gotov proizvod ce da izgleda manje dobro i ponekad izdavace to vise kosta. ONI TO MRZE!


DRUGO PRAVILO:
B.S.J.B. (Budi Sto Jednostavniji, Blesane!)

Za sve moje godine pohadjanja strip-salona, kongresa i izlozbi te slanja probnih tabli na uvid i procenu, komentar koji sam UVEK cuo jeste: "Treba da poradis na vizuelnom pripovedanju". Kada bih zapitao kako se to radi, svako bi mi bez razlike odgovorio: "E, to niko ne zna kako da objasni. Samo nastavi s radom dok to ne postignes".

Zlatno pravilo jeste B.S.J.B. pravilo (vidi gornji medjunaslov, za DRUGO PRAVILO). Vase kompozicije i postavke treba da su jednostavne, ciste i na prvi pogled jasne. Svako prizor-polje (pojedninacna slika na tabli) treba da sadrzi samo jednu radnju [barem na pocetku, dok jos niste sigurni u sebe - op.p.] i akcija treba da glatko tece u sledecu sliku. Strane valja da se slivaju tecno jedna u drugu kao da su jedinstveno delo - sto i jesu. Izbegavajte 'mastovite' ekstravagantne postavke prizor-polja dok ne postanete sasvim sigurni u sebe i vicni vizuelnom pripovedanju. Crtezi treba da NAGLASAVAJU kazivanu radnju, ne da joj stoje kao prepreka.

Pripovedanje u stripu treba da nadolazi prirodno dok iscitavate scenario. Crtac mora da zamislja PRICU kao film koji se vrti u njegovoj glavi. Kako film napreduje, zaustavite video u kljucnom momentu i pomerajte kameru unutar zamrznute scene u tri dimenzije, zumirajte i svenkujte i td. dok slika ne bude sadrzavala neophodne komponente da se prica iskaze jednostavno i jasno.

Laka i prosta vezba koju sam nasao korisnom kod ucenja vizuelnog pripovedanja jeste da upotrebljavam svoj video-rikorder za gledanje dobro reziranih filmova (a po mojem misljenju Hickokovi filmovi su najbolji). Posto ste sve pripremili (i setili se cak da u video ubacite kasetu!), potpuno smanjite jacinu zvuka na TV-u. Studiozno obratite paznju kako je svaka scena komponovana, kako se kamera krece i sl. Kada naidje posebno vazna ili interesantna scena, ili ekspoziciona sekvenca kojom pocinje data scena, pauzirajte video i pazljivo ispitajte sta je reditelj ucinio kako bi doticna scena gledaocu dala osecanje da taj svet zbilja i postoji. Nista se ne moze meriti sa ovom tehnikom ucenja, a cuo sam od nekoliko drugih crtaca da je koriste kako bi unapredili svoju vestinu pripovedanja.

Posto smo sve razradili u svojim glavama, ideje valja da poteknu na hartiju. Licno mi se najvise svidja da svoje ideje bacim prvo na obican pelir-papir za kucanje na masini, razradjujuci mesto svakog pojedinacnog prizor-polja i akciju unutar slika pre no sto predjem na hamer. To mi omogucuje da razresim sve probleme u fazi postavke pre nego sto se isti razmahnu na hameru cija se povrsina moze ostetiti brisanjem brzopletih gresaka (tuseri i upisivaci slova to mrze). Kada je to zavrseno, ovlasnim potezima olovke sa plavom minom nanosim opste oblike pozadine i karaktera (sto nece moci da se odstampa) i po obavljenoj postavci vracam se da regularnom grafitnom olovkom sve to dovrsim. Ne rade svi ovo na isti nacin. Najvise olovkara preskace fazu plave olovke i smesta rade crnom grafitarom. U slucaju kada ja upisujem slova, obicno to cinim izmedju faza plave i crne mine. Ako i tusiram strip, preskacem etapu grafita i direktno tusiram preko postavke plavom minom.


TRECE PRAVILO:
SVE ISTRAZITE I SAKUPITE DOKUMENTACIJU
(cak i ako mislite da sve znate o crtanju)

Posto procitamo scenario, treba da zabelezimo ili popisemo sve objekte koji se pojavljuju kroz pricu. Cak i kada mislimo da znamo kako se oni crtaju, valja nam da nadjemo dokumentaciju u vidu fotosa ili fotokopija iz biblioteke, te da su nam uvek pri ruci kada nam zatrebaju za crtanje.

Ja imam komodu sa dve fijoke pune fascikli sa isecenim novinskim i magazinskim fotografijama. Svaki 'dosije' je tematski obelezen (npr. 'Transport', 'Arhitektura', 'Unutrasnja dekoracija' i td.). Pod svakim opstim naslovom mogu da imam posebne podnaslove poput 'Automobila', 'Brodova' i 'Aviona' koji spadaju pod 'Transport'. Svako u mojoj familiji zna da treba da mi sacuvaju novine kada ih procitaju. Kada gomila poraste da je nemoguce da se vise hoda kroz moj studio, sednem na patos sa makazama i krenem da isecam fotose i da ih slazem u odgovarajuce fascikle. Takodje sam nasledio pozamasnu kolekciju casopisa 'Nacionalna Geografija' (National Geographic) koja se nalazi na specijalnoj polici u mojem studiju, za slucaj da mi zatreba dokumentacija o nekoj egzoticnoj lokaciji.

Ovo moze da zazvuci kao bespotrebna kolicina posla, no u stvari vreme se stedi eliminisanjem odlaska u biblioteku svaki put kada mi zatreba pojedinacna fotokopija necega sto sam lako mogao da imam unapred sacuvano i spremljeno.

[Internet je za vlasnike kompjutera neiscrpan izvor svakog moguceg aspekta informisanja i dokumentacije. Uz flopi diskove na kojima cuvamo ono sto nas zanima, za svaki slucaj imajmo i ODSTAMPANE primerke pohranjene na suha i hladna mjesta - nikad se ne zna kada i za sta moze da zatreba! - op.p.]


CETVRTO PRAVILO: NAUCITE ANATOMIJU!

Na salonima i kongresima stripa sam shvatio da urednici i umetnicki direktori vole da love tragove neznanja o ljudskoj anatomiji koje pojedini crtaci ostavljaju za sobom. Rece mi jedan urednik nekom prilikom kako uvek gleda kako neko crta sake u stripovima. Ako na primer crtac izbegava da crta sake, vrlo je moguce da nema predstavu kako se one stvarno crtaju i da verovatno ima i drugih problema koje pokusava da zabasuri. Biblioteke i knjizare imaju tovare knjiga o umetnickoj anatomiji. Ispitajte ponudu i kupite ono sto vas interesuje. NE KUPUJTE MEDICINSKE ANATOMSKE PRIRUCNIKE! Iako imaju ogromnu vrednost ako studirate da postanete lekar, za crtace su potpuno beskorisni.

Osim anatomije iz knjiga, treba zapamtiti da se u modnoj ilustraciji i u stripu ljudske proporcije iskrivljuju i da se sa njima preteruje! U stvarnosti, vecina odraslih ljudi su visoki otprilike sest visina glave (ljudska glava je opsteprihvacena jedinica mere pri crtanju ljudskih figura). U stripovima, junak moze da bude 8, 10 pa i 11 glava visok..! Obicni karakteri su visoki izmedju 6 i 7 i po glava (zene su uglavnom 1/2 glave nize od muskaraca).

Posto sam klasicno skolovan na umetnickom koledzu, imao sam (i ponekad jos uvek imam) problema da se naviknem na 'ne-realisticke' proporcije.


PETO PRAVILO:
NE KRADITE PRECRTAVANJEM OD DRUGIH (makar ne redovno...)

Nista me ne nervira vise od prepoznavanja poze ili slike koju je crtac stripa koji citam precrtao od nekog drugog. Kada prizor-polje odskace sa table i iz celog stripa kao precrtano, prekida se citaceva koncentracija i on biva podsecan kako zapravo CITA nesto umesto da to DOZIVLJAVA.

Lepo je da studiramo i ucimo od crtaca kojima se divimo, cak i da precrtavamo ili kopiramo DOK UCIMO KAKO SE CRTA (dokle god ucimo i iz DRUGIH izvora) no ipak razvijajmo nas licni stil.

[Cinjenica je da nas nista ne moze lakse nauciti da steknemo svoj manir IZ KOGA MOZE DA SE RAZVIJE STIL kada nas pritisnu rokovi i mi bivamo PRINUDJENI da se oslobodimo uticaja i 'inspiracije' i procrtamo prema nasim sposobnostima i mogucnostima! - op.p.]


SESTO PRAVILO:
NE BUDIMO DEFETISTI ILI APOLOGETI SVOG CRTACKOG RADA

Kada posaljemo ponudu postom ili razgovaramo sa urednikom na salonu stripa, NIKADA se ne izvinjavajmo kroz pravdanje kako to i nije nas najbolji rad. Cinjenica je, moramo da pokazujemo SAMO NASE NAJBOLJE RADOVE! Slusajmo pazljivo kritike i komentare urednika u vezi nasih crteza. Osoba koja ih gleda je mozda neotesani bezosecajni nadmeni grubijan, ali NIKADA ne pokazujmo da to i uvidjamo.

Urednici imaju mnogo vise briga od teranja niz dlaku crtacima. Niko od njih ne zeli da saradjuje sa nekim ko je nesposoban da prihvati kriticko vrednovanje njegovog crtackog rada bez odletanja u orbitu. U stripu, urednikova rec je poslednja. On je nas gazda i ako nam kaze da nesto valja da se uradi, ONDA TO IMA I DA URADIMO! Ako ne mozemo da podnesemo stalne zahteve za izmene nasih crteza (a skoro svi ce da ih traze!), ispunimo do kraja ugovor koji imamo sa njim i potrazimo posao kod nekog drugog ili napustimo ovu profesiju - mozda jednostavno nismo rodjeni za nju.

[Ne smemo smetnuti sa uma da se sve ovo odnosi na industrijski aspekt u kontekstu regularne serijske proizvodnje stripova koja ne mora da bude karakteristicna za uslove koje mi ili kolege u Evropi poznajemo. Na kraju krajeva, uloga urednika je najcesce znala da bude cisto administrativne, a ne nuzno i kreativne prirode - op.p.]

Nasuprot opsteprihvacenom misljenju, ne moramo da imamo jak ego da bismo uspeli u stripu. U stvari, kreatori koji su najlaksi za saradnju i komunikaciju i koji mirno primaju uputstva imaju najvece sanse da dobiju puno posla! Niko nece da saradjuje sa sonjom i zalibabom.

A svako voli da saradjuje sa kul-tipom sa kojim sve ide lako i koji ume da bude srecan.

[Nastavice se..?]




5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (46)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


CUDNA SE STVAR DOGODILA U KINU "LIKA"...

...gledao sam X-Men i svidjeli su mi se.

Mozda se to desilo samo zbog moje uobicajene reakcije na filmske adaptacije stripova: ako volim izvorni materijal (Modesty Blaise, Princ Valiant, Batman...) adaptacija mi se obicno gadi, dok stvari po film idu puno bolje ako sam prema izvorniku indiferentan (Superman, Tank Girl, Mystery Men...). Od X-Men stripa sam davno, procitavsi nuznu kolicinu epizoda, digao ruke zakljucivsi da negativna Claremontova ostavstina stalno novih i nikad razrijesenih podzapleta uveliko nadmasuje sve pozitivne novotarije tog kultnog preporoditelja Marvelova mutantskog svijeta. Od X-Men filma zato nisam ocekivao nista, a dobio sam, ako vec ne puno, a onda dovoljno.

Film je zabavan, pitak, dobro snimljen, reziran pregledno iako, ako se htjelo da razne prividne smrti na nas doista imaju ucinak, malo prebrzo. Iznad svega, film je inteligentan: razumljiv zaplet, vjesto izvedena karakterizacija ne pretjerano dubokih likova, dovoljno podataka za novoinicirane i dovoljno internih posalica za stripase s iskustvom. Uz to, sto je najbolji vic, film je u otprilike sat i pol vjesto sabio glavnu (jedinu?) temu X-Men stripa - strah covjecanstva pred iducim evolucijskim korakom - i tako, zapravo, strip ucinio nepotrebnim. Izasavsi iz kina "Lika" zelio sam pogledati nastavak filma (Logana protiv Projekta X ili Dark Phoenix sagu, najbolje oboje u sat i pol), ali ni na trenutak nisam pozelio ponovo citati sveske - cemu, kad se film mrda bolje, prica manje i ima Hugha Jacksona, Patricka Stewarta i gipku Mystique? Ne bi li, zapravo, bolje bilo da se, sad kad efekti to cine mogucim, superheroji masovno presele na film i (americki) strip oslobode diktature zanra, puste ga da malo dise?

Kvaliteta prerade, opet se pokazalo, ne ovisi o kakvoci izvornika. Najbolje adaptacije su palimpsesti, ostrugani pergamenti na kojima se tekst pise iznova, oslobodjen balasta, prilagodjen mediju. I tako, dok mi je na vijest o Hermannovu Jeremiahu za film preradjenom u svijet kojem je kataklizma pobila sve starije od dvanaest godina prva reakcija smijeh, shvacam da takvu obradu ocekujem zeljnije od neke vjerne. Staro je vec dobro; da bi bilo dobro, novo mora biti novo.

*****
Ili vas originali uopce ne zanimaju kao tema ili je rijec samo o Magdi kao nagradi ili ste se prepali da vas ne objavim kao Damijana (koji je na objavljivanje pisma privolio), ali na prosli zadatak nije stigao njanci jedan odgovor. I sto sad? Nista, glavnu nagradu poslat cu Zlatku, a bonus Sanji koja je indirektno predlozila da taj zadatak bude postavljen u kolumni broj 44, onom klasicnom broju stranica francuskih albuma. Nagrade ce, zajedno s onima iz proslog natjecaja, biti poslane ovoga tjedna.




6. VESTI IZ SVETA


-DZEREMAJA KAO TV SERIJA
U pripremi je film po poznatom evropskom stripu Dzeremaja koji ce biti pilot za TV seriju o istom junaku. Produkcija ce biti radjena u saradnji sa Paramount International Television. Kako u najavi pise, radnja se desava u buducem drustvu koje su izgradila deca prezivela katastrofu koju je izazvao virus koji je ubio sve na planeti starije od 12 godina.
Reziju ce raditi Joe Dante (Gremlins, Small Soldiers) dok ce scenarista/producer biti J. Michael Straczynski (Babylon 5). Scott Rosenberg iz Platinum Entertainment-a ce biti izvrsni producent.



-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 21.11.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Hellblazer #156
2. Wonder Woman #164
3. Batman: Turning Points #5
4. Battle Chasers #7
5. Black Widow #1
6. Marvel Knights #7
7. Robin Year One #2
8. Hitman #57
9. Tellos #10
10. Meridian #6
11. Flinch #16
12. Avengers #36




7. STRIP KONKURS


Na sledecem sajtu sam, zahvaljujuci informaciji sa Humanoidovog sajta, nasao ovaj konkurs:
http://users.skynet.be/bedebu/
Sledi tekst konkursa na Francuskom (prevodioci gde ste?):

Article1:
Le concours est ouvert a tous dessinateurs, scenaristes ou associations de dessinateurs et scenaristes de plus de 15 ans (au 1 fevrier 2000). Le droit d'inscription de 500fb/83ff/13Euros par planche expediee est a acquitter au plus tard le 01 fevrier 2001 au compte n° 068-2152474-71 (Dexia-Belgique) ou n°30076 02830 24258904200 23 (Credit du Nord-France), accompagne de la mention "Concours BeDebu 2001" suivi du nom de l'auteur et du titre de la planche, les paiements par cheques seront refuses.

Article2:
Les participants devront faire parvenir leur(s) planche(s) a l'adresse suivante:
"Concours BeDebu 2001"
Rue des Echelles,
5-7000 Mons-Belgique

et ce avant le 01 fevrier 2001, le cachet de la poste faisant foi.
a) Les planches devront être dessinees sur papier et avoir un format maximum A3 (soit 30 cm sur 42 cm). Les planches hors format seront refusees.
b) Le sujet et le style sont entierement libres, ainsi que les techniques. Les travaux en reliefs seront evidemment refuses.
c) Nom, Prenom, âge et adresse des auteurs devront figurer au dos de chaque oeuvre ainsi que la mention "Concours BeDebu 2001" et les eventuelles publications dans la presse de la planche concernee.
d) Le curriculum vitae de chaque auteur (Scenariste et dessinateur) sera obligatoirement joint a la planche.
e) Les planches seront cedees pour une periode de 6 mois minimum. Les planches seront reexpediees uniquement sur demande ecrite, les autres feront parties du fond BD de la galerie BeDebu.

Article3:
Un jury compose d'experts en bande dessinee se reunira durant le mois de fevrier 2001 pour selectionner les meilleures planches qui seront exposees durant la biennale "BeDebu 2001: Odyssee Jodorowsky" (avril-mai-juin 2001) a Mons en Belgique.
Les non-selectionnes seront reexpediees aux auteurs sur demande formulee au dos de la planche.

Article4:
Lors du vernissage de l'exposition, BeDebu proclamera le laureat qui verra sa planche editee dans la presse. L'envoi et la reexpedition des planches se feront aux risques et perils des candidats qui renoncent a tous recours contre les organisateurs y compris pour les sinistres pouvant survenir au cours du depôt.

Article5:
Les participants s'engagent a ne reclamer aucun droit sur toutes publications faites dans le cadre de la biennale "BeDebu 2001: Odyssee Jodorowsky".

Article6:
Par le seul fait de son inscription, le candidat est sense souscrire integralement au present reglement. Les decisions du jury sont sans appel.

Description des prix:
1er prix: Edition de la planche dans la presse et une somme de 10.000 fb/1667 ff/248 euros.
Du 2eme au 10 eme prix: Une selection d'albums tires de l'oeuvre d'Alexandro Jodorowsky. Les laureats verront leurs planches editees dans le catalogue, se verront offrir une invitation nominative pour deux personnes au vernissage et pourront donc, a cette occasion, rencontrer les professionnels presents.




8. PISMA CITALACA


From: Safet Mangic
Subject: Re: [stripvesti] STRIP VESTI #93-1

U svijetlu novih dogadjaja, mislim da bih jedino bio spreman iscekivati novi strip Martija Misterije.
Danasnji zivot je brz, opsirniji, sveobuhvatniji, i zauzetiji smo... frka sa vremenom. Plus, multimedija se pokazala kao efektivnija za prikazivanje "sto vise- al krace i brze"...
DVD na primjer ...
Interaktivna televizija ...
Intternet ...
Streaming media ...
itd ...

Generacija 1966... odrasla uz Politikin i Mikijev Zabavnik

* * *

Stigle i SVesti #93 a nema nastavka feljtona "Kako postati Strip Junak". Pa ako vam je bila namera da nas naprzite sa njim u # 91 SV u tome ste uspeli, jer mi se uvod bas svideo, a eto nastavka nema pa nema. U cemu je stvar?
Iskreno vas
Genofilos




9. LINKOVI


- NORMA Editorial, Espana
http://www.norma-ed.es/

- COMIC.ES - COMIC EN ESPANA
http://dreamers.com/comic-es/




10. DATUMI


od 1. do 8. decembar

1. decembra 1981. Umro je George Swanson u New Yorku. Radio je na stripovima The Flop Family, Salesman Sam.

7. decembra 1970. Umro je Rube Goldberg u New Yorku. Radio je na stripovima Boob McNutt, The Inventions of Professor Lucifer G. Butts, Lala Palooza, Mike and Ike.

8. decembra 1891. Rodjen je Perry Crosby u Brooklynu, New York. Radio je na stripu Skippy.

8. decembra 1894. Rodjen je E.C.Segar u Chesteru, Illinois. Autor je legendarnog Popaja (Popeye), lika koji se premijerno pojavio u njegovom The Timble Theatre. Radio je jos na Charlie Chaplin's Comic Carpers, Sappo.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.




Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@neobee.net
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE