VLADAN NIKOLIĆ
Zrenjanin, 1968.
Yugoslavia




VLADAN NIKOLIĆ
Zrenjanin, 1968.

Adresa:
Jevrejska 5/a
23000 Zrenjanin
JugoslavijA

Rodjen 1968. godine u Zrenjaninu, gde i danas živi i radi kao dizajner. Njegova kuća nalazi se odmah uz veliku gradsku štampariju "Budućnost". U detinjstvu provodio je mnogo vremena igrajući se u dvorištu štamparije. Od kad zna za sebe omiljena igračka bio mu je papir u svim svojim varijetetima (kunzdruk, hamer, paus, lepenka, natron i td.). A potom je otkrio olovku ...

Maturirao je na grafičko-dizajnerskom otseku srednje škole "Bogdan Šuput" u Novom Sadu. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, karikaturom i stripom.

Redovno sarađuje sa strip scenaristom Aleksandrom Pavkovićem (serijali strip kaiševa "Mali Bedni Crv" i "Komarac Srki", te nekoliko kratkih stripova). NV takođe kreira sopstvene strip pripovesti.

Stripove objavljivao u "Zrenjaninu", "Srednje Banatskim Novinama", "Ulaznici", "Bumerangu", "Placebu", "Grafičkoj zaveri", "Bageru" , "Strip Bureku", "Strip Burgeru" i "Mad Burgeru".
Nedeljni strip kaiš "Komarac Srki" izlazi mu u listu "Zrenjanin" (www.zrenjanin.org). Na Internet prezentaciji ovog tiražnog gradskog nedeljnika " Komarac Srki" nalazi se na strani Razonoda.

Stripove izlagao:
-u Bitef Teatru, Beograd 1997.
-Izložba "Odiseja: Srbija 2001.", organizator bioskop REX, Beograd 2000.
-Fumetto – Strip Festival, Lucern 2002.
-Festival BD, Sierre 2002.
-u Galeriji Niške tvrđave, Niš 2002.
-Gerontološki Centar, samostalna izložba stripa, karikature i ilustracija, Zrenjanin 2002.

Nagrađivan:
-na strip konkursu bioskopa REX "Odiseja: Srbija 2001.", Beograd 2000.
-Fumetto – Strip Festival, Lucern 2002.
-Madburger – strip ispituje bezumlje, organizator Stripburger, Ljubljana 2002.

Ostale aktivnosti:

Slikarstvo
Imao je tri samostalne i izlagao je na više kolektivnih izložbi slika. Učestvovao je na deset likovnih kolonija. Dva puta je nagrađivan na grupnim izložbama.

Ilustracija
Ilustrovao je muzički CD (Blank Disc 3), nekoliko priča za decu (dia-film), dečje edukativne karte "zoo-touch" i "bio-touch", slikovnice za decu "To sam ja" i crtanke "Igra moja put do broja" i "Igra nova put do slova", te knjige "Slučajevi" Danila Harmsa, "Crvena jesen" Tomislava Govedarice i antologiju jugoslovenske poezije za decu "Kad sam bio veliki". Učestvovao je na izložbi "Zlatno pero '88.", i na izložbi povodom konkursa "Muškarac, žena, grad" u Beogradu 2001.

Karikatura
Karikature je objavljivao u "Srednje Banatskim Novinama". Trenutno publikuje svoje karikature u elektronskom satiričnom mesečniku "Etna" (www.etna.dencic.com). Učestvovao je na međunarodnim izložbama karikatura u Italiji (Marostica '99., FanoFunny '00., Tolentino '01., Trento '01.), Francuskoj (Saint Just le Martel '00., Jonzac '00., Jonzac '02.), Turskoj (Ankara '00., Ankara '01.), Bugarskoj (Razgrad '00.), Češkoj (Šternberk '00.), Belgiji (Olen '99., Olen '00., Olen '01., Boechout '00., Knokke-Heist '01., Knokke-Heist '02.), Rumuniji (Deva '01.), i Jugoslaviji (Zemun '01., Zemun '02). Dobitnik je specijalne nagrade u Tolentinu 2001.


Njegov URL je: www.nvladan.8m.com





 

PRIJAVA...

News servis Strip Vesti možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković