SAŠA RAKEZIĆ
alias ALEKSANDAR ZOGRAF
Pančevo, 1963.
Yugoslavia




SAŠA RAKEZIĆ alias ALEKSANDAR ZOGRAF
Pančevo, 1963.

Sasa Rakezic alias Aleksandar Zograf je rodjen 1963. godine u Pancevu. U domacoj periodici objavljuje stripove pocev od 1986.godine, u casopisima kao NON, Ritam, Rock, Mladost, itd. Pocetkom devedesetih, Zograf pocinje aktivnije da objavljuje u inostranstvu, narocito u Americi, u casopisima kao The Comics Journal, Zero Zero, Weirdo, Rare Bit Fiends, Buzzard, Cow, Tantalizing Stories, i mnogim drugim.

Fantagraphics Books objavljuju vise njegovih samostalnih naslova: Life Under Sanctions, Psychonaut #1 i Psychonaut #2. Zajedno sa Bobom Kathmanom, Zograf je autor internacionalne antologije stripova inspirisanih snovima, Flock of Dreamers, izdanje Kitchen Sink Press. Nedavno je iz stampe izasao i treci broj serijala Psychonaut, koji je izasao zahvaljujuci saradnji Monsterpants Comics i Freight Films.

Autor je ucestvovao na vise internacionalnih strip festivala, konferencija i izlozbi, kao Expocomics '94. '95. (Bari, Italija), Caption '97 (Oksford, Velika Britanija), Lucca Comics '98 (Italija), atinski festival stripa '99 (Grcka), i dr. Zograf je objavio i samostalne naslove u Britaniji (Dream Watcher), Italiji (Diario, Psiconauta, 2000 auguri di pace), Finskoj ( Elamaa Saarroksissa) i Nemackoj (Psychonaut), uskoro se ocekuju prvi albumi u Brazilu i Spaniji.

U Jugoslaviji se pojavila knjiga radova nastalih na Zografovoj radionici pod nazivom Kuhinja, izdanje Kulturbunta iz Panceva, a na putu je i prvi domaci album pod nazivom Okean Iznenadjenja.





 

PRIJAVA...

News servis Strip Vesti možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković