ARHIVA VESTI ZA NOVEMBAR - STUDENI - NOVEMBER , 2007. GODINE


Godina izlaženja: IX Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    PAPIRNI KOMIKAZE #6
30.11.2007.
Piše: Ivana Armanini

izaslo je novo papirnato
Izdanje strip - albuma
"Komikaz e" BR. 6:
Ovaj album predstavlja 22 autora/ica iz 9 zemalja
na 150 stranica.

     Novih deset autora/ica koje po prvi put predstavljamo su: Nina Bunjevac (Canada), Edowyn Vazkez (USA), Constantin Benjamin (Australia), Goran Dačev (Makedonia), Andre Lemos (Portugal), Nicoz Balboa (France), Craoman (France), Pacito Bollino (France), Dav Guedin( France) i Johanna Mercade (France).

     "Stare" autore/ice predstavljamo novim stripovima iz 2007.: Hrvatska: Dunja Janković (Lošinj- Zg- NY), Igor Hofbauer (Zg), Vančo Rebac (Zg), Damir Steinfl (Opatija), Miro Župa (St), Ivana Armanini (Zg); Srbija: Maja Veselinović (Bg), Aleksandar Opačić (Bg), Radovan Popović (Bg), Lazar Bodroža (Bg), Wostok (Vršac); Švedska: Anna Ehrlemark

     Albumi se mogu nabaviti u ovim knjižarama:
     www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php?n=Komikaze.Distro


     + ILI
NARUCITI PO SIMBOLICNOJ CIJENI (BEZ RABATA!) OD 30 KN (4EU) + POSTARINA, NA MAIL:
komikaze5001@gmail.com
     Promotivna turneja Komikaze # 6 - 2007/8. traje godinu dana. Započela je na strip-festivalu "Crtani Romani Show-u" u Zagrebu, nastavlja se u 1. mjesecu na najvećem stripfestivalu Europe (Angouleme) gdje se album natjece u kategoriji "Grand Prix Alternative" s ostalim stripovima neovisnih izdavača. O ostalim Komikaze- radionicama i izlozbama citajte na: www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php?n=Komikaze.News
     * Album je preveden na engleski jezik (prevod je tiskan u formi podlistka i umetnut je u klapne korica ovog izdanja).
     * "Komikaze" su i dalje jedini časopis u Hrvatskoj koji kontinuirano objavljuje mlade i domaće stripautore/ice autorskog stripa!

Program je podrzan od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu- Zagreb.

www.jedinstvo.hr/komikaze
www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php/Komikaze/HomePage
www.myspace.com/komikazekomikaze

povratak na vrh

    EROTIKA U ANIMACIJI
30.11.2007.
Press


Dodjite u subotu 1. decembra 2007. u 18 casova, u Galeriju O3ON, Andricev venac 12, na program animiranih filmova, EROTIKA U ANIMACIJI, u izboru i sa kratkim uvodom prof. Rastka Cirica.

Winsor McCay: KENTAURI, 1918-21, 2:40
Braca Fleisher: MINNIE THE MOOCHER (Beti Bup), 1932, 7:46
Dizni: FANTAZIJA (insert), 1940, 6:30
Tex Avery: SWING SHIFT CINDERELLA, 1945, 7:30
Ralph Bakshi: FRITZ THE CAT, 78', 1972 (insert) 3:50
Grgic & Godfrey: DREAM DOLL, 1979, 13:05
Osvaldo Cavandolli: SEXY LINEA, 2:30
mala pauza
Borivoj Dovnikovic Bordo: JEDAN DAN ZIVOTA, 1982, 9:42
Richard Williams & R. Zemeckis: KO JE SMESTIO ZEKI RODZERU (insert), 1988, 5:00
Bill Plympton: HOW TO MAKE LOVE TO A WOMAN, 1995, 5:00
Andreas Hykade: RING OF FIRE, 2000, 5:00
Penco Kuncev: BLUE EYED MOON, 2002, 8:30
Pes: ROOF SEX, 2002, 1:15
Michaela Pavlatova: KARNEVAL ZIVOTINJA, 2006, 10:00
Trajanje oko 90 minuta

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
30.11.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    PROMOCIJA BELOG PUTA U NIŠU
29.11.2007.
Piše: Strip vesti

          Izdavačka kuća Beli Put predstaviće se po prvi put čitaocima u Nišu, na konferenciji za novinare i druženju sa čitaocima koje će se održati u petak, 30. novembra od 12,30 časova u „Press“ kafeu u niškoj dvorani Čair.

     O utiscima sa niškog Sajma, knjigama koje su obeležile godinu za nama i najavama novih izdanja iz oblasti stripa i dečije književnosti, govoriće urednički tim Belog Puta.

     Biće to odlična prilika da se predstave novi naslovi Belog Puta – Andersenove bajke, Basne od Ezopa do naših dana, Goblini, bauci i duhovi, Seks, pubertet i te sve one stvari i druga dečija i strip izdanja.

     Iz Belog Puta pozivaju čitaoce da im se pridruže i najavljujuju prijatna iznenađenja za sve posetioce!

povratak na vrh

    CRŠ TAKOREĆI NEZVANIČNO
29.11.2007.
Piše: Branislav Kerac

     Dan odmora i odmah u mini bus koji su, uz svu ostalu organizaciju na sebe preuzeli Dveribad i Dcarapo2 pa pravac Zagreb. Usputna stanica je bila zblanuta ravnateljica međudržavnog prijelaza koja je folirala da zna šta su stripovi i (u strahu da je ne pitamo ko je crtao Ripa Kirbija) sa smeškom nas propustila.

     Pošto sam Dveribadu dao CD GeroMetaLa da nam ga pušta dok putujemo, ekspres smo stigli pod Sljeme (ili Pantovčak, vrag će ga znati). Sistemom jednosmernih ulica od kojeg se vrti u glavi, završili smo negde na parkingu i u holu Studentskog centra u Zagrebu sa kino dvoranom i lepim restoranom.

     Sa obzirom da se slavio 500. broj Zagora i 40 godina Zagora u Hrvatskoj (?-neka to tumači kako je kome zgodno), hol je bio prepun. Glavne zvezde su naravno bili Galeano Feri i najnovija Katica za sve oko Zagora Buratini uz pristojnu reprezentaciju italijanskih crtača. Svi oni su se trudili da ispunjavaju sve želje posetilaca i stoički izdržavali sate iscrtavanja Zagora i to bez zabušavanja. Prvo olovka a onda pravi tuš iz flašice. Zlobni bi kazali da onaj ko crta Zagora i mora da ima živce ko konopce.

     Elem, ekipa iz Srbije (u sastavu: Toza Obradović-golman, Mikica Ivanović-centarfor, Peka Ivanović-polutka, Branko Plavšić-centarhalf i Bane Kerac-lopta) se brzo utopila u razdraganoj gomili između štandova svih iole ozbiljnijih strip pregalaca iz Hrvatske.

     Mene lično su manje zanimala nova izdanja i reizdanja (Marketprint sindrom?) i daleko sam se više oduševio prilikom da se sretnem sa starim i novim znancima. Sit sam se ispričao sa Macanom, Džukom, Markosom i Globinjom a u opštoj gužvi sam promašio Igora i Parlova.

     Veliko zadovoljstvo i čast je bilo vreme provedeno sa Rudijem Aljinovićem. Čovek je sam po sebi legenda jer je… dobro, oni koji znaju – znaju, a ko ne zna sigurno će saznati. Šlag na torti je bio kada je Dveribad doveo Ivicu Bednjanca. Iako gospodin u poznim godinama, autor Stubičke aveti je strpljivo crtao i potpisivao sve što su mu podmetnuli pod magičnu ruku.

     Promocija Zagorovog jubileja je održana u kino dvorani. Italijanska ekipa je bila na bini, Tico je puštao slajdove (i mučio se sa Windowsovim Picture pregledačem) a Doc i Zole su se trudili da Vodopado italiano pretoče u nešto što se može razumeti. A razumelo se da su Italijani presrećni što ih prilično puna dvorana toliko voli i poštuje. Naravno, nisu se izjasnili o redu (sličnom onima za kafu-reče neko) sa pristupnim brojevima koji je strpljivo čekao glavnu atrakciju: crtanje i potpisivanje.

     Nedelja je protekla malo smirenije. Predstavljanje autora iz Srbije je ipak ostavljeno za neku drugu priliku tako da smo ovog puta bili pošteđeni prevelike gužve oko nas i mogli smo opušteno da uživamo u gostoprimstvu koje su nam pružili. Ko o čemu, baba o stripovima, a znamo da se od toga suše usta i zato nije bilo teško utvrditi da je Martovsko pivo veoma lekovito.

     Ne samo lekovito nego deluje i kao psiićki drajver tako da je u mini busu opet bilo veselo. Tome je doprineo i Dveribad koji je mudro sakrio onaj profani CD pa smo se ograničili na viceve i ogovaranje onih koji nisu prisutni. Dakle, legenda o nesrećniku koji je onomad tražio od Julesa da mu nacrta Zavišu je bila ispričana 2435. jubilarni put.

     Na kraju, želeo bih da se u ime ekipe i u svoje ime zahvalim Dveribadu i Dcarapou2 na vožnji, izuzetnom smeštaju, znalačkom izboru restorana i pre svega strpljenju koje su imali sa čangrizavim matorcima.

povratak na vrh

    BAJKA O DOBROĆUDNOM VAMPIRU
29.11.2007.
Press

     Damir Čivrak; Tibor – bajka o dobroćudnom vampiru

     Nedavno je iz tiska izašla knjiga Tibor – bajka o dobroćudnom vampiru. Autor teksta je Damir Čivrak dok je ilustracijama knjigu obogatio ilustrator Tomislav Tomić, poznat i priznat i izvan granica Hrvatske. Knjigu je objavio BEGEN, nakladnik iz Zagreba. Knjiga je namijenjena dječjem uzrastu a svoje prvo javno pojavljivanje imala je na ovogodišnjem Interliberu. Izlazak knjige svojim je sponzorstvom podržao PIK Vrbovec, tvrtka u sastavu koncerna AGROKOR. Knjiga će se istovremeno moći kupiti u Hrvatskoj i BiH, ili naručiti putem Interneta na stranici izdavača www.begen.hr. Cijenom od 39 kuna nastoji doprijeti do šireg kruga čitatelja. Knjiga je otisnuta u Srbiji, pa kad se sve zbroji, ispada da je riječ o knjizi regionalnog karaktera.
     Svakako je zanimljiva i činjenica da je Damir Čivrak jedan od autora kojeg je zastupala prva hrvatska književna agencija po imenu Kapa, najpoznatija po tome što je uspješno posredovala u objavljivanju hit romana Metastaze Alena Bovića. Knjiga Tibor – bajka o dobroćudnom vampiru ima i svoj blog na adresi vampirtibor.blog.hr, gdje se može saznati više o samoj knjizi, kao i postaviti bilo kakvo pitanje autoru ili samo ostaviti komentar.

     Damir Čivrak se inače bavi i pisanjem scenarija za strip!!!

povratak na vrh

    BILAL U BEOGRADU
28.11.2007.
Piše: Strip vesti


Petak 30. novembar u 18.00
Predstavljanje četvrtog i poslednjeg toma “Jugoslovenske tetralogije” Enkija Bilala.

Da, informacija je štura i kratka, ali se pouzdano zna da će i Enki Bilal biti prisutan!!! Kada bude više informacija, prenećemo ih.

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
28.11.2007.
Autor: Mladen Oljača
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (22)
27.11.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     La contorsionniste
     Scenario: Eric Warnauts
     Crtež: Raives
     Casterman, 1998

     Vjetnamski veteran, bivši profesor književnosti, scenarista i književnik, Harold načinje petu deceniju života postavljajući sebi mnoštvo pitanja. Da li je uspešan pisac, da li je uspešan profesor, da li je uspešan ljubavnik... Njegov boravak u Londonu odvodi ga u naručje mlade, lepe, senzualne i nestabilne Sali. Strip je uradjen kao kratka priča Rejmonda Karvera. Intriga se posredno odvija oko jednog para, njihovog odnosa i frustracija, njihovog "naizgled" života. Autori ukazuju na prekid u normalnom fukncionisanju jednog čovekova, uslovljenog nemogućnošću da komunicira sa drugima, posebno sa sopstvenom ženom. Odabrvaši vrhunac Haroldovog problema, Warnauts i Raives pokazuju da je život sačinjen od niza trenutaka i slučajeva u kojima se osobe sreću i odakle se ide ili ne ide u nešto drugo, nezavisno da li je to kvalitetnije ili manje kvalitetno od prvobitnog stanja.

     U scenarističkom pristupu je održana jasnoća koja krasi mali broj današnjih stripova. Smišljeno i razložno, pripovest napreduje od čvorišta do čvorišta, pre svega, kroz odličnu karakterizaciju, a potom i kroz lepo zamišljen zaplet. Crtež, klasičan i doteran, teži ka jasnoći i preglednosti, ne samo u kompoziciji kadrova, nego i u kompozicijama tabli, dok je kolor u potunosti primeren rafiniranosti priče. Oba autora su se opredelila za jednostavnost i eleganciju u pristupu, što je dalo vrlo dobar rezultat. Inače, saradnja belgijskih autora Warnautsa i Raivesa (Guy Servais) odvija se već dve decenije na vrlo netipičan način. Naime, obojica su i crtači i scenaristi, tako da svaki strip pišu i crtaju u četiri ruke. Takva vrsta rada je pomogla Ericu Warnautsu da se oslobodi uticaja svoja dva staraija brata, Marc-Reniera i Rolanda, takodje plodnih i dobrih strip autora.

povratak na vrh

    ZLATNO PERO NA MAJINOM BLOGU
26.11.2007.
Piše: Strip vesti


     Maja Veselinović je na svom blogu, ovog puta napravila foto izveštaj sa 44. Međunarodne izložbe ilustracije Zlatno pero Beograda, uz koji je priložen link ka zvaničnom izveštaju o nagrađenima, kao i jedan tekstualni prilog.

     Pogledajte na sledećoj adresi:
     www.majaveselinovic.com/blog.php
Detalj ilustracije Hode Haddidi iz Irana.

povratak na vrh

    INTERVJU: LEONID PILIPOVIĆ
26.11.2007.
Press

     Zahvaljujući Damiru Smithu, Strip vesti su dobile dozvolu da objave ovaj intervju sa Leonidom Pilipovićem. Intervju je uradio Darko Kovačević i objavljen je na sajtu www.subotica.info, i nalazi se, sa likovnim prilozima, na sledećoj adresi: www.subotica.info/eventview.php?event_id=18858&subsite=kultura

     Leonid Pilipović, dizajner grafike, muzičar, tatoo majstor i crtač stripova. Povod za intervju je izlazak Leovog novog (trećeg po redu) strip albuma. To je prva epizoda serijala Le Grand Jeu (Velika igra), pod nazivom “Ultima Thule”, scenariste Žan Pjer Pekoa (sa kojim je već radio na dva toma Tajne Istorije). Album se pojavio u Francuskoj 27. septembra ove godine, planiran je u tri nastavka ali nije neobično ako se tri naknadno pretvori u 5, 6…. sve zavisi od interesovanja publike (čitaj: prodaje). Izdavač je Guy Delcourt Production iz Pariza.

     Darko: Možeš li nam malo ispričati o čemu se radi u " Velikoj igri "?
     Leo: Pokušaću. Nestor Serž, bivši pilot veteran, ranjen na početku II s. r. inače novinar pariskog France Soira , dobija zadatak da istraži misteriozni nestanak dirižabla “Charles De Gaulle“ negde u snežnoj pustinji Severnog pola. Radnja se odigrava krajem '40-tih i ono što je interesantno, II svetski rat još uvek traje, Engleska i Rusija su postigle sporazum, Francuska pružila ozbiljan otpor i Nemačka je zaustavljena na svom pohodu da porobi svet... Nestor na svom putu nailazi na razne tajne službe, misteriozne pojave pa čak i na vukodlake sa Tibeta... Priča obiluje vazdušnim borbama ("dog-fight" - Pekoova strast, toga ima u svim njegovim scenarijima) pa čak i stvarnim akterima iz tog vremena (Pjer Lazaref - gl. urednik France Soira, Pol Nizan - novinar levičarskog 'L Humanitea, Žak Beržer - šef francuske tajne službe itd). Sve u svemu, zanimljiva priča za one koji vole ovakvu vrstu alternativne ili "spekulativne istorije" po principu "šta bi bilo, kad bi bilo".

     Darko: Tvoj crtački stil me podseća na Da Vinčija. Kako si se snašao u "francuskoj školi"?
     Leo: Još uvek se snalazim… S obzirom da sam skoro deset godina bio u stanju “hibernacije” bilo mi je poprilično teško da pohvatam konce. Mnogo toga novog se desilo u stripu i još se dešava i treba to sve ispratiti. Srećom, tu su Fred Blanšar i Olivije Vatin, glavni urednici serijala (supervizori) i sjajni ljudi. Od njih sam stvarno dosta toga naučio za ovo relativno kratko vreme. Moj realistični “rukopis” odgovara francuskoj školi međutim, način kadriranja i postavki tabli se bitno razlikuje od američke škole i na tom polju sam od gore pomenutih ljudi, inače sjajnih i poznatih crtačkih legendi, dobio najviše korisnih sugestija. Trudim se da iz epizode u epizodu sve više napredujem. Mislim da mi za sada dobro ide.

     Darko: Kako domaći izdavači, prate li tvoj rad?
     Leo: Uf.... Domaći izdavači, baš si me ubo. Al ajd'. Forum Marketprint tj. legendarna Stripoteka je jedina kupila prava na objavljivanje celokupne “Tajne Istorije” i u poslednjem broju se pojavila 4. epizoda “Ključevi Sv. Petra”, doduše u crno belom printu iako je ceo serijal u koloru pa malko jadno izgleda ali razlozi toga su već svima dobro poznati... Iskreno, ne znam da li izdavači prate moj rad, nešto me to baš i ne interesuje. Njihov je posao da prate moj rad a ne moj posao da pratim njih da li prate moj rad.

     Darko: Dobro, može li na kraju domaća publika da čita tvoje stripove?
     Leo: Domaća publika može preko neta da nabavi ove stripove. U hrvatskoj je objavljena "Tajna istorija" a čuo sam da može da se kupi u jednoj BG knjižari (Darkwood).

Darko: A What's New in Da Zoo?
Leo: O tome bi i ti mogao da kažeš koju. Bude li “Fleša” biće i W.N.i D.Z.? na koji sam inače izuzetno ponosan i spreman sam da ga radim bilo kada samo, ponavljam, ukoliko ponovo bude i časopisa u kome je “rođen”a kako čujem, biće ga. Znači da ćemo se opet dobro zezati. :)

Darko: Ako sam nešto propustio, dodaj
Leo: Nisi ništa... A i mrzi me više da kucam.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
26.11.2007.
Autor: Simon Vučković
     PARISKI SPLEEN (68)
25.11.2007.
Piše: Franz

     TAJNA ŠAMPINJAKOVE KRIPTE

     Naslov: "Grobnica Šampinjakovih"
     Scenarij: Jan i Fabris Taren
     Crtež: Fabris Taren


     Prva draž one-shotovih Spirua je u dimenziji stripova: pozamašniji, krupnijih korica, tvrđeg papira, često zagonetnih, izrazito sugestivnih, pogođenih naslovnica, masnijeg crteža, odaju utisak tamnijih, zrelijih priča, što, nažalost, nije uvek slučaj otvore li se korice i započne s njihovim čitanjem. Prvi one-shot Joana i Velmana, "Okamenjeni divovi", je adaptacija elemenata Lavkraftove mitologije: strip je, međutim, lišen svega bizarnog, teskobnog što karakteriše prozu američkog majstora materijalističke strave i užasa, kao što je lišen njegovog postupnog izazivanja osećanja strave koji kulminira u apokaliptičnom finalu kobnom po junake. Reč je naprosto o preuzimanju motiva (likova) kojima su scenarista i crtač oduzeli svaku snagu. Daleko smo od Brekije, verovatno jedinog koji je uspeo da da vizuelni izraz mračnim slutnjama majstora iz Providensa.

     Sledeći one-shote, "Močvare vremena" Franka Le Gala, tako dobre naslovnice, je još lošiji: loš i banalan u onoj meri u kojoj je njegova naslovnica jedna od najboljih u toj godini u francusko-belgijskom stripu. Ovo može delovati kao skerlićevska, odsečna, presuda, no dovoljno je čitaocu da sam pročita strip pa da uporedi svoj osećaj s kritičarevim navodom.

          Iako redakcija Dipuija to ne kaže, izgleda da je praksa one-shotovih izdanja krenula ka stvaranju pripovesti u domeni fantastike, čvrsto se, ipak, držeći ovostranosti, u kojoj razum i veština junaka imaju poslednju reč i u kojoj, na kraju priče, odnose prevagu – neretko na štetu čitalačkog zadovoljstva. Slično je s Janovim scenarijem, u kome junaci (naravoučenije je tu u korenu bajki) kreću na dalek put u potrazi za blagom koje im se, zapravo, nalazi pod nosom. Sličnu povest je već stvorio Erže ("Blago Rakama crvenog", razrešenje je takođe u kripti starog zamka, odakle, na neki način, i sve počinje), tako da se ovaj scenarij može da svrsta u podžanr reciklaže sa elementima fantastike (ona otvara i zatvara priču), pustolovine (kretanje u daleki kraj) i erotike (uvođenje junakinje koja koristi svoju ženstvenost u vlastite svrhe, već viđeni fazon u novijem stripu za decu i još jedan primer reciklaže recikliranog). Jan je vešt u građenju priča, u nizanju gegova, u stvaranju saspensa na dnu tabla – rečju: on je dobar zanatlija, znalac tradicije, iako njegov strip ima bolji početak nego kraj, iako bolje, originalnije i uverljivije postavlja premise priče nego što ih razrešava. Banalni svršetak ne kompenzuje čak ni Tarenov blistavi grafički rad (tu sad posebno mislim na poslednju tablu), niti činjenica da je reč o stripu dugog daha – proteže se na 62. stranice, što je, s obzirom na njegov grafički prelom, i jedino celishodno rešenje, ali i istinska poslastica za znalce ovdašnje tradicije.

     Tarenov crtež, ekspresivan, nervozan, groteskan oslanja se na klasičan Frankenov grafički rad šezdesetih godina, kao što se Šalanova epizoda oslanja na grafizam četrdesetih. Klasičan prelom tabla, sa po četiri kaiševa, Taren razbija u veće planove na kraju dramatskih sekvenci, tako da veći plan predstavlja ujedno svršetak jedne i početak druge celine. Karakterizacija likova ne odstupa od tradicije, tako da je Šampinjak večito ekstatičan, zgranut, polublesav, Spiru stišan ili dražesno naivan, a Fantazio groteskno gospodstven. Taren je jak u oživljavanju kriptične atmosfere, u izražavanju oniričnog, nestvarnog, zaumnog (table 4, 24 – motivi dvorca u noći i po svešetku prvog dela priče, u zajutarje – zatim kompletna ta celina, s posebnim naglaskom na 7, 9, 11, 15, te 18b tablama – poslednja, s motivom u boku reduplicirane, mumifikovane, na slici, te žive, do junaka, sfinge je posebno izražajna: izvanredna u dočaravanju teskobnog i onostranog, ona je sam vrhunac stripa i povod za ponovljena čitanja: prava je šteta što celokupna pripovest ne ostaje na toj visini; nasuprot, odatle nastaje pad, odatle, pa nadalje, sve veća banalnost). Da nije reč o komercijalnom stripu u kome potka mora da ima racionalno razrešenje, pred sobom bismo imali možda – možda kažem – najbolju adaptaciju Spirua i Fantazija još od Frankenovog odlaska. U svakom slučaju, čita se više nego jednom i – makoliko didaktičnog svešetka, nimalo u duhu subverzivnog Frankena – to je do sada najbolji one-shot. Jan i Taren je trebalo da izraze tu subverzivnu koliko i grosteknu stranu nasleđa. No možda je upravo to, ta subverzivnost, taj iščašeni pogled na stvarnost, ludizam kojim se on izražava, to čega oni nemaju, možda je upravo on, podstaknut njegovom hroničnom depresivnošću, to što čini genij velikog majstora i po čemu se za druge i kaže tek to da su dobri, čak i vanredni, ali samo za jednog da je genijalan.

povratak na vrh

    SA SALONA U VELESU
25.11.2007.
Piše: Predrag Ikonić

     Od 16. do 18. novembra 2007. godine u makedonskom gradiću Velesu održan je peti po redu međunarodni salon stripa. Organizator salona i ovaj put bio je „Strip centar Makedonije”, a Vane Trajkov, direktor centra je glavni i odgovorni krivac za većinu prelijepih strip dešavanja u Makedoniji.

     Pored velikog broja makedonskih strip autora (Igor Jovčevski, Davor Dramićanin, Zdravko Girov, Mihajlo Dimitrovski, Toni Anastasovski, Nikola Temkov, Zlatko Krstevski...) gosti ovogodišnjeg salona bili su Branislav Kerac, Srđan Nikolić Peka i Marko Stojanović iz Srbije, Daniel Atanasov, Sibila Koserova i još dvoje njiohovih kolega crtača iz Bugarske.

     Održano je nekoliko predavanja (bugarski strip danas, srpska strip scena, IX balkanska smotra stripa u Leskovcu, makedonska strip scena između dva salona...), predstavljeni su autori Branislav Kerac i Daniel Atanasov, bilo je i slobodnih tema za razgovor, a svo vrijeme trajanja salona radila je i strip radionica gdje su stripaši zajedničkim snagama crtali nove kadrove. Branislav Kerac je vodio i radionicu posvećenu najmlađim stripašima. Muzički termine uspješno je popunio bend Igora Jovčevskog „Angus Dei”.



     Pobjednik konkursa “5. Međunarodnog salona stripa”
     u Velesu 2007:
     Igor Jovčevski

     Drugo mjesto:
     Denis Dupanović i Marko Stojanović

     Treće mjesto:
     Milorad Vicanović Maza i Marko Stojanović

     Nagrada za scenario:
     Marko Stojanović

     Nagrada za inovaciju u stripa:
     Nadica Lukić

     Nagrada za najbolji strip za učesnike do 15 godina
     (sponzor „Detska Radost”):
     Ivana Kočevska


povratak na vrh

    5. FESTIVAL U VELESU
24.11.2007.
Piše: Bane Kerac

     Utisci na 5 Međunaroden Salon na strip - Veles 2007
     Gledano sa lične strane


     Put k'o put pa niz autoput. Uz moj stil vožnje, što će reći kafa ovde-kafa onde, oteglo se na ceo dan tako da smo supruga i ja uleteli u Makedoniju bukvalno na sam početak otvaranja. Kad tamo – iznenađenje. Prelep likovni salon kao stvoren za takve namifestacije, predsednik opštine Veles, glavni in čardž Vane Trajkov, mala ali odabrana ekipa iz Bugarske, Igorov bluz bend i stotinak gostiju koji nisu svi rođaci.

     Malo obavezne govorancije, malo predstavljanja gostiju, puno aplauza (hvala) i suočavanje sa neverovatnom ljubaznošću domaćina koji gostima nisu dozvoljavali ni sekundu da se osećaju zapostavljeni.
          Odmah sam se usredsredio na izlozene table bugarskih autora Danijela Atanasova i Sibile Koserove. Priznaćete da se na pomen bugarske tradicije stripa usta sama krive u osmeh, ali je internet dokazao da je pravo čudo. Mladi bugarski autori su zahvaljujući netu preskočili mučnu fazu pošta-prijatelji informisanja i glavačke uleteli u najmodernije tokove svetskog stripa. Posebno Danijel koji je sklon manga izražavanju ali se iz radova vidi sposobnost prilagođavanja i on bi već sutra mogao da radi za Marvel kad bi to bilo nešto pozitivno.

     Ostali bugarski autori su takođe na tragu uklapanja u svetski strip, iako su (još uvek) pod uticajem “istočne” škole (manje više su akademci) tako da su mnogo više na onoj umetničkoj strani stripa nego na onoj privlačnoj za ljubitelje komercijale. To se posebno odnosi na Pipi Dugu Čarapu koja je izvrsna ilustratorka i samo malo discipline joj fali da poništi granicu tkz komercijale i tkz andergraunda.

     Sibila Koserova je takođe sklonija ilustraciji ali joj talenta ocigledno ne nedostaje. I da ne bih ja filozofirao, na ovom linku artline-comics.com/forum/viewtopic.php?t=4287&start=20 možete pogledati kako je otvaranje izgledalo, a možete videti i strip radionicu organizovanu u Gradskoj biblioteci sutradan ujutro. Tu sam radio ono sto najviše volim, a to je da razgovaram sa klincima i da im pokazujem kako da se uključe u čarobni svet stripa.
          Poslepodne sam konačno uspeo da bugarima preotmem šou i u punoj gradskoj biblioteci predstavim svoje radove. Udavio sam publiku čitava dva sata, ali držim da treba nešto i platiti ako hoće da se pogleda kultno-legendarni-u čaršiji naduvani igrani film o Cat Claw koja je bila zaštitni znak ovogodišnjeg salona.

     Naravno da je vanprogramsko druženje bilo glavno zadovoljstvo. Upoznao sam UPPSovce Peku i Marka, njihove bolje polovine, potpisivao albume… Priči nikada kraja. Sve ih je zanimalo, posebno sitne urbane legende vezane za zlatno doba jugoslovenskog stripa. Skoro da nema teme koje se nismo dotakli za ta dva dana intezivnog druženja koje su nam Vane (svi konci su u mojim rukama) i njegova supruga Ceca (samo dok ti ja dozvoljavam) omogućili. Doživljaj nije uspela da pokvari ni kiša koja je lila non-stop i dala nam izgovor da se selimo od restorana do kafića.

     Razmena adresa i mejlova i želja da se vidimo i sledeće godine na nekom festivalu. Ovde je još malo korisnih linkova koji se odnose na salon:

     artline-comics.com/forum/viewtopic.php?t=4122&start=0
     www.satanasov.com
     satanasov.deviantart.com/
     artline-comics.com/forum/viewtopic.php?t=318&start=0
     artline-comics.com/forum/viewtopic.php?t=81&postdays=...
     drazebot.deviantart.com/
     artline-comics.com/forum/viewtopic.php?...
     search.deviantart.com/?section=browse&qh=...
     azsammaiski.deviantart.com/
     artline-comics.com/forum/viewtopic.php?t=114&start=0
     artline-comics.com/forum/viewtopic.php?t=64&start=0
     artline-comics.com/forum/viewtopic.php?t=4008

     Toliko, malo na brzinu… Iznebuha su me pozvali na zagrebački CRŠ, idem malo da se uredim, pa kad se vratim biće valjda i neki opet lični osvrt na ono što se tamo bude događalo.

povratak na vrh

    MARKO AJDARIĆ NEWS
24.11.2007.
Uređuje: Marko Ajdarić

Moja poseta Beogradu u slikama: Marko Ajdarić u SKC (tu imate prvu moju sliku ikad sa našim Zlatkom)
neorama2.blogspot.com/2007/11/em-fotos-marko-ajdari-na-sede-do-salo.html


Goran Parlov: preview za Volto Nascosto 1
www.neorama.com.br/q_frame0fyp.html


Još Parlova: recenzija za The Punisher 52
www.comixtreme.com/forums/showthread.php?t=37712


IranCartoon izdaje podatke o 9. Medjunarodnom Festivalu u Prilepu, na engleskom
www.neorama.com.br/q_frame0fgm.html


Maja Veselinović pokazuje kako je bilo na strip radionici na Sajmu Knjiga, u Beogradu
www.majaveselinovic.com/blog.php


Nikola Tesla u Stripu: izlazi Atomic Robo 2
www.comicworldnews.com/cgi-...


Brazil: Milenko Kosanović dobio nagradu u Paraguaçu Paulista
www.neorama.com.br/q_frame0fwr.html


Jovan Prokopljević dobio nagradu u Brazilu
www.neorama.com.br/q_frame0fhb.html


Samo 9 osoba su videle Esada Ribića u Buenos Airesu
www.neorama.com.br/q_frame0fsv.html


Galerija: X-Men nacrtani od strane Marka Đurđevica
www.zonanegativa.com/?p=4811


Danijel Žeželj: Loveless 22 izlazi u februaru 2008
www.dccomics.com/comics/?cm=8916


Petar Pismetrović ima novi sajt
www.neorama.com.br/q_frame0fud.html


Plovdiv: Jordan Pop-Iliev među novim 'majstorima karikature'
www.neorama.com.br/q_frame0fux.html


Rajko Milošević Gera: Scalped 14 isto izlazi u februaru 2008
www.dccomics.com/comics/?cm=8918

Aleksandar Zograf na izložbi i u albumu od L'Association (zajedno za još 17 umetnika)
www.neorama.com.br/q_frame0fuo.html


Aleksandar Zograf piše o Gary Panter {bez 'h'}
inguinemah.wordpress.com/2007/11/08/...


Novi konkurs od Nosoroga
neorama2.blogspot.com/2007/11/paper-and-online-magazine-nosorog.html


Etna 70 je već na liniji. Tu imate crteže od: Tošo Borković, Slobodan Srdić, Dragan Stojanović, Zoran Matić Mazos, Nikola Otaš, Dušan Ludvig, Mileta Miloradović, Marcin Bondarowicz i Branislav Ðokić Kan. i Još: Bojan Ljubenović piše: ' Knjigu aforizama ili priča u knjižarama u centru Beograda možete pronaći samo ako na prodavačicu potegnete pištolj'
www.neorama.com.br/q_frame0gdv.html


Novi život Zagrebačke škole animiranog filma?
skomdra.travoltino.org/2007/11/18/novi-zivot-zagrebacke-skole-...


Bilbao: 'Printland', od Miroslava Kostića, će biti prikazan na Nontzeflash 2008
www.neorama.com.br/q_frame0fym.html


Stjepan Šejić: naslovnica od Battlestar Galactica - Season Zero (izdat u novembar)
www.milehighcomics.com/cgi-bin/backissue.cgi?...


Jos Šejića: naslovnica za Terminator 2 : Infinity (isto novembar)
www.milehighcomics.com/cgi-bin/backissue.cgi?...


Greekartoon izdao na mreži, ovog meseca, galeriju Dušana Reljića
www.greekartoon.gr/content/view/525/31/...


Galerija od Ulupuh: slike izložbe Lutaka u Ilustraciji i Animiranom Filmu
www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    LAVIRINTOVA NOVA IZDANJA
23.11.2007.
Piše: Strip vesti

     Za CRŠ se pripremio i Dekara, to jest Lavirint sa nekoliko novih izdanja. Osim drugog broja novog serijala "Vrli mrtvi svet" koji od ovog boja crta Dalibor Talajić, tu je i novo čedo, potpuno domaće produkcije. Zabava za celu porodicu je nov serijal kog piše Vladimir Tadić, a crtaju razni autori. Tako da je prvu epizodu "Nedeljni piknik" nacrtao Mladen Oljača, istuširao Zlatko Milenković, i sive dodao Igor Lazarević, autorski tim koji je uradio i naslovnu stranu. "Džefrijeve zabavne činjenice o demonima" je nacrtao Denis Dupanović, dok je "12 gnevnih demona" nacrtao Miodrag Ivanović - Mikica, a dodao sive tonove Igor Lazarević. Strip na zadnjoj strani je uradio Denis Dupanović a iskolorisao Radivoj Kalorin.
     Treće izdanje je Neustrašiva Zorka (Fearless dawn), autorsko delo američkog strip crtača Steve Manniona.
     Sva izdanja se već nalaze u striparnicama u Srbiji, dok će već večeras ili sutra biti u Zagrebu na CRŠu!!!

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
23.11.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    FIBRA NA CRŠ-u
22.11.2007.
Piše: Strip vesti

     I Fibra, izdavačka kuća Marka Šunjića, se ove godine dobro pripremila za CRŠ te su na svojoj stranici pripremili posetioce festivala za kupovinu. Potez za svaku pohvalu, kao što su za svaku pohvalu i sama izdanja!

          Kao što vjerojatno znate, u Zagrebu se već tradicionalno u zadnjem vikendu u studenom organizira Crtani Romani Šou, najpoznatiji domaći festival stripa. Fibra je pripremila nekoliko novih izdanja za sajam koje ćemo predstaviti na našoj promociji u nedjelju u 17.00 sati u Galeriji MM, kao i prigodne popuste za sve naše kupce.
     Naša ćete izdanja za vrijeme sajma moći kupiti po sljedećim cijenama:

Ken Parker 1-6 - 70 kn (komplet za 400)
Ken Parker 33-48 - 60 kn (komplet od 8 brojeva 450)
Svebor i Plamena - 180 kn
El Nino, Metabaruni 1,2 - 225 kn
Crveni gospodar - 120 kn
Svagdanja borba - 135 kn
Spaghetti Brothers 1,2 - 100 kn
Ljubav i Rakete 1,2 - 140 kn
Bosanske Basne - 70 kn
Presveto srce - 110 kn
Tom's Bar - 60 kn
IvanPiire - 60 kn

povratak na vrh

    PREDAVANJA ZLATNO PERO
22.11.2007.
Press

     U okviru izložbe 44. međunarodno ZLATNO PERO 2007 biće održana dva predavanja iz oblasti ilustracije u Galeriji PROGRES, u petak 23. novembra, od 11-14 sati

     11:00-12:30 ILUSTRACIJA U IRANU
predavanje gđe Farideh Khalatbaree, vlasnika najveće izdavačke kuće za dečju knjigu u Iranu i člana međunarodnog žirija

     12:30-14:00 ILUSTRACIJA I ANIMACIJA
predavanje i program animiranih filmova u izboru prof. Rastka Ćirića

     PROGRAM:
1. Alison Snowden & David Fine: GEORGE & ROSEMARY, Kanada, 1987, 9:00
2. Caroline Leaf: OŽENILA SOVA GUSKU / THE OWL WHO MARRIED A GOOSE, Kanada, 1974, 7:38
3. Aleksandar Petrov: RUSALKA, Rusija, 1996, 10:00
4. Gianini & Emanuelle Luzatti: HOMMAGE TO ROSSINI - "ALGERIE", Italija, 1964, 3:00
5. Michael Aldashin: ABOUT IVAN THE FOOL, Rusija, 2004, 13:00
6. Leigh Hodgkinson: MOON, Vel. Britanija, 2002, 3:25
7. Rastko Ćirić: METAMORF, Srbija, 2005, 10:30

povratak na vrh

    PRORADIO SERVER NNL-a
22.11.2007.
Piše: Zoran Jović

     Server Novoseljanskog novog lista (NNL) se nakon kraćeg spuštanja ponovo podigao. Tako da sada zaista možete da:
     Pogledate stripove koji su objavljenji u prethodna dva broja Novoseljanskog novog lista (9/10). Autori su članovi strip radionice AKK-a...
     www.spnet.co.yu/nnl/forum/showthread.php?tid=131
i
     www.spnet.co.yu/nnl/forum/showthread.php?tid=132

povratak na vrh

    OD PIRATA DO PIMPEKA
21.11.2007.
Piše: Strip vesti

     Darko Macan se i ove godine dobro pripremio za CRŠ, i izbacio nekoliko zanimljivih izdanja. Osim Pirata, sakupljenih u jednoj knjizi, pokrenuo je i ediciju maliQ striptilinić gde se sakupljeni strip kaiševi Kolumba (Darko Macan), Pumfija (Biuk) i Pimpeki (Tico) i svaki će koštati svega 19 kuna (1 kn =10,74 din ili 0,14 €)

Za više detalja i veće slike posetite qstrip.blog.hr

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
21.11.2007.
Autor: Mladen Oljača
    BOOKGLOBOVA LISTA ZA ODSTREL!
20.11.2007.
Press: Bookglobe

          Bookglobe je u zadnjih par tjedana na kioske izbacio hrpu novih strip izdanja. Pored dobro nam poznatih serijala: ULTIMATE SPIDER-MAN & ULTIMATE X-MEN broj 38, izašle su i MARVEL AVANTURE broj 2, Spektakularni Spider-Man broj 4, te najnoviji flip strip magazin THE ULTIMATES & ULTIMATE FANTASTIC FOUR broj 1.
     A tu je i SMG! strip magazin broj 3. A evo i još jedne ekskluzivne najave: do CRŠ-a izlazi i THE AMAZING SPIDER-MAN knjiga 2.

     Ukratko o navedenim stripovima:

     SMG! STRIP MAGAZIN, broj 03!
     Evo i trećeg broja SMG! strip magazina!!! Malo smo kasnili s ovim brojem, no nema veze, zar ne? Od sad SMG! možete kupiti na svim kioscima Tiska i Distri-Pressa, te u strip knjižari More Comics. Na predivnih 60 stranica u boji, formata 165x240 mm, pored predzadnjih nastavaka četiri stripa u trećem broju pročitajte i veliki ekskluzivni specijal na 8 stranica o nepoznatom svijetu Lucha Libre i Sonambula! To je nešto sasvim novo na ovim prostorima! Uskoro ćete cijeli članak moći pročitati i na jednom popularnom strip portalu. Link će biti ovdje. Ah, da tu su i zadnji nastavci ŠTAKORA, nadamo se ne i posljednjih, te kratki pregled novih naslovnica koja izlaze ovih mjeseci. Sve to za samo 15 kuna!

THE ULTIMATES & ULTIMATE FANTASTIC FOUR, broj 01!

            NAJMOĆNIJI STRIP MAGAZIN NA SVIJETU! Kako ovo dobro zvuči, zar ne? Osim dobro nam poznatog USX serijala, te ostalih stripova, pokrećemo još jedan magazin u fIip sistemu. The Ultimates & Ultimate Fantastic Four (kratica: TUUFF) dva su vrlo popularna serijala i doslovce su prepuni superherojima! Upravo je izašao prvi broj. Cijena prava sitnica, smao 19,90 kn! Ovaj broj sadrži još i 16-ak ekstra stranica na kojima je veliki članak o UFF te poster. Evo nekoliko kratkih informacija o ova dva serijala...

     THE ULTIMATES
     The Ultimates (kratica: TU) su izmišljeni tim superheroja koji sponzorira vlada SAD-a. Ultimate Marvel verzija je ustvari moderna obrada popularnih Osvetnika (The Avengers). Prvu priču napisao je Mark Millar, a nacrtao Bryan Hitch uz pomoć Andrew Currie. Serijal dosad sadrži dvije kompletne priče, tj. prva i druga su ispričane i imaju vrlo “neoriginalne” naslove poput kakvih filmova, The Ultimates 2 (na njoj su također radili Millar i Hitch) te The Ultimates 3. Treću priču koja počinje izlaziti ovog prosinca piše Jeph Loeb, a crta slavni Joe Madureira. Posebnost cijelog serijala je njegova mračna i cinična strana priče, a imate doživljaj kao da gledate kakav dobar akcijski film. Uostalom, i sami ćete se imati prilike uvjeriti u kvalitetu cijelog serijala kroz iduće brojeve.


     ULTIMATE FANTASTIC FOUR
     Ultimate Fantastic Four (kratica: UFF) je također serijal koji izlazi u Ultimate Marvel kolekciji i na sasvim nov način nam objašnjava porijeklo Četvorke i donosi nam nove dogodovštine najstarije superherojske obitelji. Legendarni Stan Lee i Jack Kirby su 1961. godine stvorili izvornu Fantastičnu četvorku. No, u ovoj modernoj verziji tim je mnogo mlađi, a i samo porijeklo njihovih moći je sasvim drukčije. Serijal su stvorili poznati Brian M. Bendis, Mark Millar i Adam Kubert. No, da ne dužimo previše, u samom Uvodniku, mnogo više informacija o Ultimate Fantastic Four serijalu možete pročitati u članku koji vam poklanjamo u sredini broja.

     A za idući broj pripremamo sličan članak i o serijalu The Ultimates. Zahvaljujemo darovitom suradniku Mehi Krljiću na nesebičnoj pomoći i Zoranu Velesu na prijevodu.


SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN, broj 04!
   Evo nas i u četvrtom broju najvećeg Spider-Man magazina na svijetu! U ovom broju nam gostuju veliki zlikovci - Kraven i Bullseye! Kraven je lovac koji žarko želi uhvatiti Spider-Mana, dok je Bullseye plaćeni ubojica koji se ovdje više muči s takmacem Kravenom nego sa Spideyjem. Kako je već običaj, skoro cijeli broj je posvećen njima, kako kroz strip, tako i kroz mozgalice, poster i njihove debele dosjee. Tu su i vaša pisma, crteži i odgovori na pitanja poslana Spideyju, te najnovije vijesti iz bogatog Marvel univerzuma u kojima izdvajamo zanimljivosti o megapopularnom Astonishing X-Men serijalu. Još uvijek samo 15 kuna!


     
MARVEL AVANTURE, broj 02!
     Evo i drugog broja MARVEL AVANTURA. Druga Spider-Man priča je dvodijelna priča o Zlokobnoj šestorci (The Sinister Six) bandi koja je odlučila srediti nam dragog Spideyja. Kako će izići na kraj s toliko neprijatelja pročitajte u ovom i idućem broju. Također nam u magazin prvi put dolazi i legendarna pravedenička sedmorka, Osvetnici (The Avengers) u epizodi Zamjena. U ovoj će priči svima dokazati da su nezamjenjivi s bilo kakvim Ultron robotima. Serijal je namjenjen svim uzrastima (ALL AGES!). Izlazi dvomjesečnim ritmom. Format isti kao i USX serijal. Plus poklon poster. Nije flip sistem. Cijena samo: 19,90 kuna.


















    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (21)
20.11.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     Bellagamba T1, T2
     Scenario: Claude Klotz
     Crtež: Max Cabanes
     Casterman, 1999/2002

     Bellagamba, gradska faca, živi na selu medju svojim knjigama, umetničkim delima i starim vinima. Vreme provodi izmedju teretane i traktora, ako nije u krevetu sa Veronique, svojom prijateljicom koja pokušava sa njim da ostvari sve svoje seksualne fantazme. Atmosfera hotimično i veštački nalikuje pedesetim godinama iz američkog crnog filma. Scenario je napisao Claude Klotz, nekadašnji profesor filozofije, a potom pisac kriminalističkih romana. Inače, on je francuskim strip krugovima poznatiji pod pseudonimom Patrick Cauvin. Njegov scenario, lagan i zabavan, blago se podsmeva ljudskoj gluposti. U prvom albumu u pitanju je potraga za lažnim utvarama i površnoj ezoteriji, a u drugom misterija sa lažnim vanzemaljcima i stvarnom ksenofobijom.

     Priča, uprkos laganom zapletu i ne previše razvijenim karakterima, ima dobro doziran ritam, smenjujući ambijentalne scene sa akcijom. U prvom albumu, scenarista se više pozabavio situacijom, uključjujući tipične likove u netipične prilike. U drugom albumu snažniji akcenat stavljen je na likove i na njihovo delanje. Crtež Maxa Cabanesa je vrlo klasičan, ne preterano inventivan, ali vrlo primeren samoj priči. Cabanes, izuzetan akvarelista, opredelio se prvi put za kolorisanje kompjuterom, a njegovo neiskustvo odmah upada u oči. Rad je neuspeo – boje su često prejake ili pretamne, dok pojedine gradacije nemaju nikakvog smisla, osim ukrašavanja i varijacije. Drugi album je kolorisan malo bolje, medjutim nedovoljno da bi bio poredjen sa Cabanesovim ranijim stripovima. Poznat kao crtač osobenog stila, poetskog opredeljenja i duhovitog tona, on je u serijalu "Bellagamba" dao samo delić svojih sposobnosti. Serijal je ugašen posle drugog nastavka i verovatno neće imati nikakvog nastavka.

povratak na vrh

    DESETI CRTANI ROMANI ŠOU
19.11.2007.
Piše: Strip vesti

     Vrtoglavo se približavamo novom izdanju najdugovečnijeg strip festivala na ovim prostorima. Da, reč je o desetom međunarodnom festivalu stripa "Crtani romani šou". Tako da vam prenosimo osnovne informacije sa njihovog sajta, ali svakako preporučujemo da za detaljni program i ostale preciznije informacije posetite njihovu web stranicu na sledećoj adresi: www.crs-festival.com


     10. medunarodni festival stripa
     Ovogodišnji međunarodni festival stripa Crtani romani šou održat će se od 23. do 25. studenog u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu. Gosti festivala bit će Zagorovi autori: grafički tvorac Gallieno Ferri, glavni urednik i scenarist Moreno Burattini te crtači Mauro Laurenti, Marco Verni, Gianni Sedioli i Joevito Nuccio.
     Tema ovogodišnjeg festivala bit će tri važne obljetnice - deseti, jubilarni CRŠ, izdavanje 500. broja Zagora u Italiji, te 40 godina Zagora u Hrvatskoj. Iako je proslava 40 godina Zagora u Hrvatskoj ovime započela mjesec dana ranije (prvi broj izašao je 1968.), smatrali smo ovaj potez vrlo opravdanim, s obzirom da iduće godine ne bismo mogli objediniti ovaj događaj sa jubilarnim festivalom i objavljivanjem 500. broja Zagora.
     Festival će imati nekoliko izložbi - izložbu originalnih radova svih gostiju (bit će izloženo 100 originalnih tabli), izložbu "10 godina CRŠ-a" te natječajnu izložbu.
     Gosti će u Hrvatskoj ostati od petka do ponedjeljka i bit će nazočni kako na otvaranju (petak, 23.11. u 19 sati), tako i na zatvaranju izložbe (nedjelja, 25.11. u 20 sati). Potpisivat će reprodukcije originalnih crteža napravljenih za izložbu (subota, 24.11. od 12 do 15 sati) a Laurenti, Verni, Sedioli i Nuccio nekoliko će sati crtati uživo za publiku (nedjelja, 25.11. od 13 do 15 sati). Glavni događaj festivala bit će konferencija na temu "500 brojeva Zagora u Italiji i 40 godina Zagora u Hrvatskoj", na kojoj će nazočiti svi gosti festivala (subota, 24.11. u 18 sati).
     Od ostalih događanja izdvajamo strip-radionicu, projekcije, promocije strip-izdanja raznih izdavačkih kuća, sajam stripa, aukciju originalnih crteža domaćih i stranih autora te susret domaćih strip-crtača s publikom i crtanje uživo.

     Radionica
     Tradicionalna strip-radionica na CRŠ festivalu ima zadaću upoznati zainteresirane polaznike sa postupkom stvaranja stripa.
     Frano Petruša, voditelj radionice, upoznat će polaznike sa smišljanjem priče, kreiranjem likova, kadriranjem, kompozicijom strip table, tuširanjem crteža i svim problemima koje se pri svakoj fazi rada pojavljuju.
Svi zainteresirani od 7 do 77 su dobrodošli.

     Natječaj i pobjednici
     Ove godine tema natječaja bili su 'kauboji i indijanci'. Prigodno, jer nam Zagor opet dolazi u goste.
     U žiriju su bili sve sami stručnjaci za tu problematiku. Marko Šunjić, izdavač Ken Parkera i dugogodišnji ovisnik o Bonelijevim izdanjima. Goran Sudžuka, strip crtač međunarodne reputacije (Outlaw Nation, Lady Contantine, Y - The Last Man) koji je kauboje i pokojeg indijanca imao u svojoj bogatoj karijeri priliku i nacrtati. Tihomir Tikulin - Tico, strip crtač (Pimpeki, Fist Cosmetic, Zogar), ilustrator i uživalac western tematike u svim oblicima koje nudi industrija zabave.
     Na natječaj je pristiglo oko osamdeset radova iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije i BiH-a, u svakom slučaju dovoljno da oko njih žiri razbija glave i na kraju odluči ovako:
     Prvu nagradu odnio je strip tandema Lucas&Jose, koji je po našem mišljenju duhovit, dobro nacrtan i najbolje od svih pogađa temu točno u sridu.
     Drugu nagradu smo dodijelili stripu Domagoja Rapčaka. Njegov uradak na duhovit način pokazuje kako su kauboji i indijanci u našim, a i mnogim drugim djetinstvima odigrali bitnu ulogu. Zreo crtež i preglednost priče donijeli su Domagoju drugu nagradu. Inače, Domagoj je na drugom festivalu (1999.) bio najmlađi učesnik natječaja i zbog njega je od te godine uspostavljena nagrada 'mladi lav'.
     Treća nagrada odlazi u ruke Miljenku Šimiću, za tužnu priču o zatiranju domorodačke kulture u Sjevernoj Americi. Profesionalna izvedba i ganutljiv pristup temi, nisu članove žirija ostavili hladnim.
     Nagrađenima čestitamo i želimo još puno dobrih stripova!!
     U kategoriji mladih lavova, mlađih od petnaest godina, bilo je prilično inteligentnih i duhovitih riješenja. Mlađe kolege ponekad stvarno znaju iznenaditi svojim idejama, a pokoji i zavidnom crtačkom vještinom. Tri jednakovrijedne nagrade dodijelili smo Goranu Gečeku, Marti Stražičić i Ivanu Lovrenoviću. Želimo im uspjeh u daljnjem radu i nek izrastu u velike strip crtače.

     Aukcija stripova
     Na aukciji biti će ponuđeno oko 40 tabli i crteža gotovo 30 crtača iz Hrvatske, Srbije, Italije, ostatka Europe i Amerike, poseban komplet SERGIA ARAGONESA, portfolio printova AKIRE i VATINE-a. Između ostalih, tu su Ferri, Ribić, Romero, James (Crow) O'Barr, Charles (Walking Dead) Adlard, Red Sonja, Conan, Spider-man, Spawn, Lobo...
     Izbor je raznolik, a početne cijene niske, tako da se nadamo kako će svatko tko dođe na aukciju ima prilike izaći s barem jednim radom!
     Aukcija je organizirana u suradnji sa HIGHER GROUND COMICS-om, a više o samoj aukciji i ponudi saznajte na www.hgc.logossun.com
     Neke od tabli u ponudi: Chronicles of Amber (Harrison), Modesty Blaise (Romero), Zagor (Torricelli)

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
19.11.2007.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
17.11.2007.
Uređuje: Marko Ajdarić

Splitcomic: izložba splitskog stripa
www.culturenet.hr/v1/hrvatski/...


Marko Ajdarić otišao da vidi izložbu Danijela Žeželja i Darka Macana u Portugalu
(3 poslednje slike).
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/11/...

And the winner is...Milenko Kosanović!
www.neorama.com.br/q_frame0fny.html

Luka Lagator, Vida Stefanovic, Jovan Prokopljevic, Ivan Haramija i HDK dobili su nagrade u Kinu
www.neorama.com.br/q_frame0fps.html


Izložba Enki Bilala u Parizu
www.bdzoom.com/index.cfm?page=...


Ljubomir Filipov - od 2.11 - ima svoju biografiju u Comiclopedii
lambiek.net/artists/f/filipov_ljubomir.htm


Igor Kordej: recenzija za L'Histoire Secrète 9
www.neorama.com.br/q_frame0foa.html


Christophe Dabitch ima 2 albuma medju 15 najboljih u Fancuskoj, ove godine
www.neorama.com.br/q_frame0fqa.html


Inducks je izdala ovog meseca svoj opširni sinopsis Mikijevog Almanaha 218 (od 1985)
coa.inducks.org/issue.php/x/yu/MA+218


Goran Parlov: recenzija za The Punisher 52
comicfever.blogspot.com/2007/11/punisher-52.html


Stjepan Šejić: 5 strana od First Born 3
www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi?id=12372

Stjepan Šejić: 3 naslovnice za Top Cow, u januaru
www.comicscontinuum.com/stories/0711/13/topcowfeb.htm


Poslali crteže za novu Endemovu galeriju
ticulin.blogspot.com/2007/11/posljednji-poziv.html


Poziv: 6º LM International Cartoon Contest
www.neorama.com.br/q_frame0fnw.html


Zagreb : Wood i Stock - najbolji film ikada u Brazilu baziran na jednom stripu - je prikazan na Animafestu
www.neorama.com.br/q_frame0frb.html

XIII (serija izdata na našem jeziku kod Marketprinta) stigla je do svoj kraja
www.neorama.com.br/q_frame0fpp.html


Čak i Marvelovi stripovi idu na Internetu
www.seecult.org/portal/html/modules.php?op=modload&name=News...


Zoran Janjetov:
2 album Inkala, u Brazilu
hqmaniacs.uol.com.br/principal.asp?acao=noticias&cod_noticia=13782


Napoli Comicon vodi Moebius u Trst
www.neorama.com.br/q_frame0frw.html


Poslala nam je Stela Dušanić
Respected colleagues, faithfull readers... On the day 29. of october, this year in Cartoon Gallery Osijek at 6pm we have opened the exhibition of croatian artist Dalibor Pavic- Paky, we named the exhibition PAKY is born 09.of march 1973. in Osijek where he finished elementary and high school. Even though, From early jouth, show aptitude toward music and art he deals with it intesively from 1990. He compose and arrange songs. First independent exhibition he prepared in october of 2000. in Osijek where he live and work. He have 7 independent exhibition till now. He partake in 12 colective exhibitions and 14 art colony, he have ilustrate 2 books and < Love is still looking for us>.
Exhibition was opened by PhD sc. Zlata Živakovic - Kerže.


Iz HDKa
1) Godišna Izlozba od HDK
2) 29. listopada otvorena je nova izložba u Galeriji karikatura Osijek. Radove je izložio osječki umjetnik Dalibor Pavić Paky. Izložbu je otvorila dr. sc. Zlata Živaković - Kerže, koja je pritom istaknula: "Paky je izložio 10 svojih radova; riječ o tehnici ulja, autor je crnom bojom na bijeloj podlozi odnosno bijelom bojom na crnoj, izobličio realnost da bi ostvario dojam smiješnoga. . U izobličavanju glava autor je namjerno pretjerao, istaknuvši tako na njihvim licima karakteristična svojstava ljudskih osobina - zabrinutost, iznenađenost, ljutnja, pasivnost... Oni su individualci, dovoljni sami sebi, koji su naizgled pasivni promatrači na čijim licima se iščitava opterećenost svakodnevnim brigama. Bez osmjeha na licima Paky je karikature postavio na razinu duhovne ilustracije."



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    SIMPSONOVI U ŠTAMPI
17.11.2007.
Piše: Dušan Mladenović
     Na sajtu dnevnika Večernjih novosti je Dušan Mladenović našao par tekstova povodom pokretanja strip magazina Simpsonovi od strane iste izdvačke kuće. Mali search je doveo do toga da se moglo videti kako su nedelju dana pre samog pokretanja izdanja iskoristili svoj dnevnik da promovišu strip celim jednim nizom tekstova. Kako je reč o 10 tak tekstova, vrednih pažnje ali ukupno predugačkih za ovakvu formu SVesti, oni su sakupljeni na jedno mesto i možete ih pročitati upravo OVDE!!!

povratak na vrh

    SUSRET S ENKIJEM BILALOM U SARAJEVU
16.11.2007.
Piše: Predrag Ikonić

22.novembra u 20h00 SARTR-CDA
- predstavljanje četvrtog i posljednjeg dijela
  Tetralogije "Monstrum"
- projekcija najnovijeg Bilalovog filma
   "Kinomonstrum"
- potpisivanje albuma

23.novembra u 19h00 u GALERIJI 10m2
- potpisivanje albuma (bosanska i francuska
  verzija) i plakata

24.novembra od 11h00 do 13h00 SARTR-CDA
- razgovor sa Bilalom i konsultacije, rezervisano
  za strip crtače...

povratak na vrh

    STRIP DODACI ZA NNList #9 i #10
16.11.2007.
Piše: Zoran Jović


     Pogledajte stripove koji su objavljenji u prethodna dva broja Novoseljanskog novog lista (9/10). Autori su članovi strip radionice AKK-a...
     http://www.spnet.co.yu/nnl/forum/showthread.php?tid=131
i
     http://www.spnet.co.yu/nnl/forum/showthread.php?tid=132

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
16.11.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
16.11.2007.
Priredio: Zoran Đukanović

KREŠIMIR ZIMONIĆ, POZNATI STRIP-AUTOR I NOVI UMJETNIČKI DIREKTOR "ANIMAFESTA", GOVORI O PROBLEMIMA I VIZIJAMA ZAGREBAČKOG FESTIVALA ANIMACIJE, TE O ADAPTACIJI STRIPOVA I POSJETU IRANU

     HRVATSKO GUŽVANJE STRIPOVA

     S jedne strane sam sretan što u svijetu postoji trend adaptacije stripova, no s druge strane sam ljut, jer mi u Hrvatskoj po tom pitanju ne radimo ništa. Nedavno sam čak negdje pročitao da je hrvatska animacija propala kad su se njome pokušali baviti autori stripova. Svašta. U ovom trenutku film "Persepolis", napravljen prema kod nas gotovo nepoznatom stripu, francuski je kandidat za Oscara, a ne samo da kod nas nije prepoznat potencijal koji imamo u autorskom stripu, nego su posljednjih deset-petnaest godina pri Ministarstvu kulture gotovo sustavno odbijani projekti i autori potekli iz stripa

     Od 13. do 17. studenoga u kinu "Europa" u Zagrebu održava se 18. po redu svjetski festival animiranoga filma, Animafest. Posrijedi je dugometražno izdanje, dok će se kratkometražno izdanje festivala održati iduće ljeto. Nova organizacija na čelu s producentskom kućom "Hulahop" i novim umjetničkim direktorom Krešimirom Zimonićem pod velikim je pritiskom s obzirom da su taj posao preuzeli od višegodišnjeg organizatora, Koncertne direkcije grada Zagreba. Odluka Vijeća festivala da Koncertna direkcija više ne organizira Animafest iznenadila je mnoge, posebno dugogodišnje prijatelje festivala, svjetske autore, producente i teoretičare.
     Jedan od problema na koji je upravo Krešimir Zimonić ukazivao je potpuno ukidanje funkcije umjetničkog direktora koja se svela na simboličnu funkciju dodjeljivanja titule "počasni umjetnički direktor" laureatima prethodnih festivala, tako da je na zadnja dva festivala umjetnički direktor dolazio iz inozemstva na sam dan festivala, ljubazno se smješkao, a o festivalu nije znao gotovo ništa. Ta praksa koja je rezultirala u vidljivom padu kvalitete festivala na svim razinama prekinuta je ove godine kad je Krešimiru Zimoniću dodijeljen četverogodišnji mandat umjetničkog direktora.
     Zimonić je poznat mlađim generacijama kao dugogodišnji suradnik "Modre laste" i strip-magazina "Patak" te autor stripa "Zlatka" koji je utjecao na mnoge tinejdžere. Starije generacije pamte ga kao člana strip-grupe Novi kvadrat, kasnije utjecajnoga predstavnika hrvatskog i jugoslavenskog autorskog stripa. Kao autor potpisuje više nagrađivanih animiranih filmova.

     Mediji i skandali
     - Zašto ste se odlučili na kandidaturu umjetničkog direktora Animafesta?
     
Sad sam 17 godina stariji otkad sam prvi put o tome razmišljao. Onda sam zaključio da to ipak treba biti neki iskusniji kolega, a meni je bila čast što su me predložili u Vijeće festivala. Do danas nitko mlađi od mene nije postao član tog upravnog tijela.
     - Ta ranija suradnja s Animafestom izazvala je i određene kontroverze u medijima oko vašeg izbora za umjetničkog direktora. Kako to komentirate?
     Mediji vole skandale, nevolja je što ih oko Animafesta baš i nije bilo, pa se valjda nije imalo o čemu pisati. Inače, moja prva suradnja s festivalom bila je još 1982. kad sam napravio tri postera. Zanimljivo, tada sam još radio svoj prvi film i nisam bio "pravi" filmski autor. Dvije godine kasnije opremao sam festivalski bilten, a 1988. napravio svoju prvu špicu za festival. U Vijeću sam bio puna četiri mandata, od 1991. godine. Malo je poznato da je tada Joško Marušić jedva prošao i da je umjetnički direktor postao zahvaljujući mom glasu u Vijeću. On je svoja dva mandata odradio izvanredno.
     No nakon toga, Zlatko Bourek i Midhat Ajanović bili su umjetnički direktori po jedan mandat, a prije četiri godine nitko se nije javio na natječaj. Pokušali smo s nekim zamjenskim varijantama, ali osim što festival prema pravilniku mora imati umjetničkog direktora, pokazalo se i da je stagnirao u kvaliteti. Sa svojim programom dobio sam svih šest glasova Vijeća, pravih protukandidata zapravo i nije bilo. "Kontroverze" su posljedica zbrke koja je nastala zbog promjene organizatora. Godinama je organizator bila Koncertna direkcija, sad je na natječaju taj posao dobio "Hulahop", relativno mala i još nepoznata firma. Nije nam baš lako, gotovo nitko ne pomaže, a podmetanja i tračeva koliko voliš. No, tračevi i glasine su gubitak vremena i energije. Tek kada na ljeto zaokružimo 18. festival, vidjet će se rezultati.
     - Dugo ste prisutni u animaciji, kako pamtite svoj prvi festival i koje vam je izdanje ostalo u sjećanju kao najbolje?
     
"Otkrio" sam animaciju i ovaj festival 1974. godine. Bio sam tada đak u Školi primijenjene umjetnosti, fascinirale su me mogućnosti i "umjetničke slobode" koje sam uočio. Dragićev "Dnevnik" osvojio je Grand Prix i taj film me zauvijek inficirao. "Dnevnik" mi je djelovao savršeno, poželio sam i ja napraviti bar jedan animirani film. Iduće godine došao sam u Zagreb film i upoznao Nedjeljka Dragića.
     Pogledao je moje crteže i rekao: "Gdje si bio dosad?" Bilo je to u kafiću punom autora i animatora, shvatio sam da me prihvaćaju, i kao da su mi se otvorila vrata raja. Kasnije, u praksi je bilo puno teže. Iako je bilo puno dobrih festivala, u najboljem sjećanju mi je ostao onaj iz 1992. godine. Bio je rat, bojali smo se da nam iz inozemstva nitko neće doći, da neće biti publike... No ispalo je fenomenalno, nikad prije ili kasnije nije bilo tog osjećaja zajedništva.

     Seljenje iz "Lisinskog"
     
- Kakva je vaša vizija Animafesta u sljedeće četiri godine?
     Dugometražno izdanje prvi je korak prema godišnjem ritmu, bijenalni karakter danas je nedovoljno dinamičan da poprati sve što se danas događa u animaciji. Kad je festival osnovan, dugometražni filmovi bili su prava rijetkost, danas ih se godišnje proizvede koliko nekad kratkometražnih. Cilj ovog mandatnog razdoblja je – Animafest svake godine, u punom izdanju, sa svim vrstama i kategorijama filmova.
     - Koje su osnovne razlike vašeg pristupa u odnosu na prethodna izdanja Animafesta?
     Morali smo promijeniti i pravilnik, na moj prijedlog filmovi će ponovno biti kategorizirani po duljini i vrsti. Uveli smo posebnu selekcijsku komisiju za studentski film, vrlo vjerojatno će i dugometražne filmove na idućem festivalu birati međunarodna komisija. Uz glavnu špicu imat ćemo više najavnih filmova, za svaki dan ili program drugačiji. Festival se seli iz dvorane "Lisinski" u centar grada, projekcije ljetnog izdanja će biti u multiplex kinu, veličina dvorane prema procjeni interesa za određeni program. Većina programa će se reprizirati, odnosno moći će se pogledati u različitim terminima. Projekcije na otvorenom, izložbe...
     - Što vas je navelo da se odlučite za kino "Europa"?
     Dugi animirani filmovi na festivalima ne izazivaju toliko veliki interes kao kratki, dvorane "Lisinski" ili Studenski centar bi bile nepotrebni luksuz jer su prevelike i preskupe. Kino "Europa" je od početka bio naš izbor. Sretna okolnost je da ga je Grad Zagreb otkupio, inače bi to prekrasno zdanje prestalo biti kino.
     - Koji su najzanimljiviji filmovi na programu dugometražnog izdanja?
     Uspjeli smo dobiti ponajbolje filmove, različiti su i svaki na svoj način zanimljiv. Izdvojio bih one koji su se meni posebno svidjeli - to su dva francuska filma – "Azur & Asmar" i "Persepolis". Zanimljivost je da se oba bave susretom zapadne i istočne kulture, prožimanjem dvaju različitih načina života i poimanja svijeta. Zatim je tu bezobrazno duhovit korejski "Aachi i Ssipak" , pa danski "Princeza", koji govori o žrtvama porno-biznisa, i japanski "Djevojka koja je putovala kroz vrijeme" . No ukusi su različiti, preporučio bih – pogledajte sve što je u programu, nećete pogriješiti.

     Novi imidž
     - Često se spominje trend adaptacije stripova. S obzirom da ste predstavnik svijeta stripa u Hrvatskoj, kao autor, nekoć urednik "Patka" te pokretač i organizator Salona jugoslavenskog stripa u Vinkovcima, kako komentirate taj trend?
     E, to me pitanje pogađa u živac, emocije prorade. S jedne strane sam sretan što u svijetu postoji taj trend, uostalom nekoliko izvrsnih dugometražnih filmova na našem festivalu napravljeno je prema autorskim stripovima. S druge strane sam ljut, jer mi u Hrvatskoj po tom pitanju ne radimo ništa, a nije da nismo mogli ili da ne možemo. Uostalom, mene su prije 20 godina neki hvalili, a neki pljuvali što povezujem strip i animaciju. Nedavno sam čak negdje pročitao da je hrvatska animacija propala kad su se njome pokušali baviti autori stripova. Svašta. U ovom trenutku film "Persepolis", napravljen prema kod nas gotovo nepoznatom stripu, osim što je nagrađen u Cannesu, francuski je kandidat za Oscara, te prvi animirani film nominiran za Europsku filmsku nagradu.
     Na stranu što mnogi misle da je istoimeni strip bolji od filma, stvar je u tome da smo nešto takvo mogli i mi napraviti. Ne samo da kod nas nije prepoznat potencijal koji imamo u autorskom stripu, nego su posljednjih deset-petnaest godina pri Ministarstvu kulture gotovo sustavno odbijani projekti i autori potekli iz stripa. Puntarić, Mataković, grupa Divlje oko samo su neki od primjera.
     - Animafest ima novi imidž, tko je zaslužan za to?
     Pozvao sam Danijela Žeželja, koji živi i radi u New Yorku, da napravi plakat, a njegovog suradnika Stanislava Habjana da se pozabavi dizajnom. Iz toga je proizašao vizualni identitet ovog festivala. Žeželj je sjajan crtač i grafičar, udahnuo je novi život našoj maskoti, liku koji neformalno zovemo Mandlek. Špicu rade dva umjetnika u usponu, Davor Međurećan i Marko Meštrović. Njihova zadnja dva filma nagovijestila su novu generaciju naše animacije. Uglavnom crno-bijeli imidž, odbijanje šarenila, "retro"... Valjda je to posljedica nekih globalnih trendova, no njegovi autori tako rade oduvijek. Napravili smo i nekoliko full-kolor postera i oglasa koje koristimo za promociju u inozemstvu, a neke stvari čuvamo za "glavno", ljetno izdanje. Nove web-stranice rastu i popunjavaju se u hodu, zasad pokrivaju samo ovo festivalsko izdanje.
     - Što se još nudi na Animafestu, pored projekcija konkurencije?
     Novost je "Piching forum" gdje će se predstaviti projekti koji tek traže financijera za realizaciju. Tu smo usmjereni na regiju pa imamo projekte iz Hrvatske, Bosne, Srbije, Mađarske... Najboljem će biti dodijeljena i novčana nagrada. Prvi put na Animafestu imamo i autorsku retrospektivu dugometražnih filmova – radi se o u nas slabo poznatom švedskom autoru Peru Ahlinu. Napokon, tu su i dva filma izvan konkurencije, te "Best of Animafest" - izbor filmova koji su obilježili ovih 35 godina festivala.

     FASCINATNI IRAN
     - Po mnogim pokazateljima najintrigantniji film u konkurenciji koji je izazvao diplomatski skandal u Francuskoj i veliku napetost između Pariza i Teherana upravo je "Persepolis" Marjane Satrapi i Vincenta Parronauda. Recite nam još nešto o "Persepolisu". Kakav je to film, kako ga vi doživljavate?
     Strip i film su veliki trijumf relativno novog, tzv. autobiografskog žanra. Krunski dokaz da autorski strip može biti i komercijalan, a da animacija nije samo zabava za djecu ili umjetničko eksperimentiranje.
     - Zbog čega je taj film toliko uspješan?
     Mogu samo pretpostaviti. Iskren je i istinit. Danas, u svom tom moru obmana, laži, glumatanja i prenemaganja djeluje poput čiste fantastike.
     - Kad pomislite na svoja putovanja po Iranu, možete li povući neku paralelu između svog doživljaja te zemlje i priče Marjane Satrapi?
     U Iranu sam bio dvaput a prvom prilikom otići ću ponovno. Ljudi koje sam tamo sreo oduševili su me, a stara arhitektura i umjetnost fascinirali. Upoznao sam i neke umjetnike, pa i dvije žene koje se bave animacijom. Ostali smo u kontaktu, razmjenjujemo crteže i fotografije... U susretu s "Persepolisom", prvo sa stripom pa sa filmom, imao sam dojam da već poznajem Marjane i njezinu porodicu te da samo otkrivam nove detalje. O Iranu se na zapadu malo zna pa ima mnogo predrasuda. "Persepolis" na neposredan i nevjerojatno jednostavan način jako puno govori o toj zemlji i narodu.
     - Je li Marjane Satrapi domoljub i zašto?
     Naravno. Veličina iranskog naroda i njihovog domoljublja nije u zaljubljenosti u neke političke garniture, sisteme ili režime. Uostalom radi se o jednoj od najstarijih i najutjecajnijih kultura u povijesti svijeta.

     Duško IVEZIĆ

[Objavljeno: "Feral Tribune", Split, 07.11.2007.]

povratak na vrh

    SIMPSONOVI NA KIOSCIMA
15.11.2007.
Piše: Strip vesti


 EKSKLUZIVNI MAGAZIN
KRENULI SIMPSONOVI!

Dugo ste čekali. Razumemo nervozu, jer su Simpsonovi doživeli planetarni uspeh.
Strip ovoga veka! Kompanija "Novosti", kao najtiražniji srpski izdavač, dobila je ekskluzivno pravo za objavljivanje strip-magazina Simpsonovi, koji je već na kioscima Srbije, Republike Srpske, Crne Gore
i Makedonije. Magazin za kolekcionare i fanove!
Za malu i veliku decu.
Ustvari, magazin za sve koji vole
moderne, zanimljive i duhovite likove.
Na okupu su: alavi Homer, smirena Mardž,
vragolasti Bart, pametna Lisa,
najmlađa Megi...
Strip će izlaziti svakog petnaestog u mesecu.
Pazite, ovo je prvi, premijerni,broj.
Štampan je u 50.000 primeraka.
Biće vam strašno žao ako ga nemate
u svojoj kolekciji.
Avantura je počela - uživajte u Simpsonovima!
Au, što su dobri -
dve epizode u jednom broju!

Budite pozitivni,
Milomir Kragović

povratak na vrh

    "BEYOND BORDERS"
15.11.2007.
Press: Vizant

     9-th internacionalni strip festival I rezultat strip antologija

     "BEYOND BORDERS" -PRILEP-MACEDONI


     Danas 14 studenog 2008godine iz stampe je izasla strip antologija ,,Beyond borders,,
     Na 200strana, format 16 x 23,8 cm, naslovnu je uradio poznati makedonski slikar Atanas Botev, stripovi koji su bili na izlozbe u Prilep-Galerija "Cepenkov" i u Bitolju u caffe "Fx" tek sad su upakovani u antologiju, izdanje Centra za vizuelne umetnosti "VIZANT" - Prilep, autori su Marcel Ruijters - Holland, Maja Veselinovic - Serbia, Goran Dacev - Macedonia, Pascal Todiso - Squaz - Italy, Danilo Milosev - WOSTOK - Serbia, Hans Rickheit - U.S.A., Peter Kuper - U.S.A, Pedza Slavni - Bosnia, Aleksandar Zograf - Serbia, Ilija Vuckovic - Montenegro, Lazar Bodroza-Serbia, Steve Carter-Antoanete Rydyr - Australia, Nikola Curcin - Montenegro, Andy Goldfarb - USA, Tihomir Celanovic - Montenegro, Glen Smith-Australia, Andi Leuenberger - Switzerland, Joonas Sildre - Estonia, Dragan Bulajuic - Montenegro, prof Aleksandar Opacic - Serbia, Ivanka Apostolova - Macedonia, Dmitrij Mihajlovski - Macedonia, Marko Kociper - Slovenia, Vlada Nikolic-Serbia, Wuk Palibrk - Serbia, Robert Pasternak - Canada, Ales Marusic - Slovenia, Ekaterina Eshkova - Germany, Karlo Quispe - USA, Andrej Stular - Slovenija, Mile Nicevski - Macedonia, Henriette Valium - Canada, Damir Pavic - Septik - Serbia, Nina Bunjevac - Canada, Miroslav Nemeth - Croatia, Simon Vuckovic - Montenegro, Natasa Andreska – Macedonia, Zlatko Krstevski - Macedonia, Stijn Gisquire - Belgium.
     Posebno zahvalujemo se udruzenju strip autora iz Kotora tacnije Sime Vuckovicu, kao i Wostoku za "fanzine - maker" potporu . Koncepcija je bila da predstavimo I "the best off authors" svih 8 strip festivala . Iako u Makedoniju niko ne stampa stripove osim Fanzine-citaj fotokopirana izdanja, pored strip antologiju smo stampali i set 24 full kolor razglednica (novogodisnje cestitke).
     Pa drustvo sretna vam nova 2008 godina i ne zaboravite da posaljete vase radove za sledeci konkurs, mozda bas vi budete nam gosti, i bas vas rad stampamo u 200str antologiju. Nije bitno da li radite kalasicne stripove "mainstream" ili furate alter-salter "undergrouda". Objavicemo kvalitene graficke sekvence.
     Posjetite nas na web www.vizant.org.mk ili pisite na e-mail: vizant@mt.net.mk / tel :+389 71 974 359.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
15.11.2007.
Priredio: Zoran Đukanović

     Marvelova izdanja na internetu

     Strip kompanija "Marvel" odlučila je da postavi 2.500 ranije objavljenih strip izdanja na internet u pokušaju da privuče mlađu, kompjuterski orijentisanu publiku.
     Na zvaničnom internet sajtu kompanije "Marvel" posetioci će moći da uživaju u ukupno 2.500 već objavljenih strip izdanja, od kojih će 250 moći da se pročita potpuno besplatno.
     Među ponuđenim izdanjima posetioci sajta moći će da pročitaju prva izdanja stripova poput Neverovatni Spajdermen, Fantastična četvorka i Halk.
     Nova strip izdanja biće ponuđena internet publici tek nakon šest meseci od izlaska papirnog izdanja, a biće moguće i preuzeti stripove sa sajta.
     Svi ponuđeni stripovi optimizovani su kako bi što lakše mogli da se čitaju na monitoru i njihof format nije pogodan za štampanje, stoji u zvaničnom saopštenju kompanije "Marvel".
     Rivalski izdavac, "DC Comics" već je obezbedio onlajn pristup nekim od svojih izdanja, preko sajta "MySpace".

     [Objavljeno: www.b92.net , Beograd, 14.11.2007.]

povratak na vrh

    5. SALON STRIPA U VELESU
14.11.2007.
Press: Comic Strip

PROGRAMA
na 5 Međunaroden Salon na strip - Veles 2007

Petok,16.11.2007
19,00 č: Otvoranje na Salonot - g-din Ace Kocevski, gradonačalnik na Opština Veles
19,15 č: Pretstavuvanje na gostite
19,20 č: Dodeluvanje na godišno priznanie za afirmacija na stripot vo Republika Makedonija
19,30 č: Dodeluvanje na nagradi od Konkursot "Zlaten strip 2007 "
20,00 č: Muzička programa - "Angus Day band" (pop-rock grupa sostavena od strip avtori), mesto: Likoven salon

Sabota,17.11.2007
11,00 č.: Otvoranje na Izložba na Bugarskiot strip
11,30 č.:Tribina: Bugarskiot strip denes (prezenteri Ivan Koritarev i Sibila Koserova), mesto: Likoven Salon
12,00 č.: Početok na strip rabotilnica ( koja ke trae do završuvanje na Salonot), mesto: Gradska biblioteka
12,30 č.: Slobodni strip razgovori
17,00 č.: Pretstavuvanje na strip avtorot Branislav Kerac
17,30č.: Razgovor so Branislav Kerac
18,00 č.: Slobodni strip razgovori, mesto; Gradska biblioteka

Nedela,18.11.2007
11,00 č.: Portret na Daniel Atanasov dobitnik na 1va nagrada "Zlaten strip 2006", mesto: Likoven salon
11,30 č.: IX Smotri na balkanski strip - Leskovac 2007 (prezenter: Srđan Nikolić - Peka od Leskovac, Srbija), mesto: Gradska biblioteka
12,00 č.: Srpska strip scena vo podem (prezenter Marko Stojanović od Leskovac, Srbija)
12,30 č.: Izložba na stripovi od Konkursot "Zlaten strip 2007", mesto: Gradska biblioteka
17,00č.: Makedonskiot strip pomegu dva Salona (vovedničar Vane Trajkov - izvršen direktor na Strip centarot na Makedonija)
17,30č.: Slobodni strip razgovori
18,00č.: Zatvoranje na Salonot



ПРОГРАМА
на 5 Меѓународен Салон на стрип - Велес 2007

Петок,16.11.2007
19,00 ч: Отворање на Салонот - г-дин Аце Коцевски, градоначалник на Општина Велес
19,15 ч: Претставување на гостите
19,20 ч: Доделување на годишно признание за афирмација на стрипот во Република Македонија
19,30 ч: Доделување на награди од Конкурсот "Златен стрип 2007"
20,00 ч: Музичка програма - "Ангус Даy банд" (pop-rock група составена од стрип автори), место: Ликовен салон

Сабота,17.11.2007
11,00 ч.: Отворање на Изложба на Бугарскиот стрип
11,30 ч.: Трибина: Бугарскиот стрип денес (презентери Иван Коритарев и Сибила Косерова), место: Ликовен Салон
12,00 ч.: Почеток на стрип работилница (која ке трае до завршување на Салонот), место: Градска библиотека
12,30 ч.: Слободни стрип разговори
17,00 ч.: Претставување на стрип авторот Бранислав Керац
17,30ч.: Разговор со Бранислав Керац
18,00 ч.: Слободни стрип разговори, место; Градска библиотека

Недела,18.11.2007
11,00 ч.: Портрет на Даниел Атанасов добитник на 1ва награда "Златен стрип 2006", место: Ликовен салон
11,30 ч.: IX Смотри на балкански стрип - Лесковац 2007 (презентер: Срђан Николић - Пека од Лесковац, Србија), место: Градска библиотека
12,00ч.: Српска стрип сцена во подем (презентер Марко Стојановиć од Лесковац, Србија)
12,30ч.: Изложба на стрипови од Конкурсот "Златен стрип 2007", место: Градска библиотека
17,00ч.: Македонскиот стрип помегу два Салона (воведничар Ване Трајков -извршен директор на Стрип центарот на Македонија)
17,30ч.: Слободни стрип разговори
18,00ч.: Затворање на Салонот

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
14.11.2007.
Priredio: Strip Core

From: GRANDPAPIER <contact@grandpapier.org>
Send reply to: contact@grandpapier.org

     As it was decided through the poll we held on GRANDPAPIER.org last week we are now asking our dear authors to join our new anthology about scary stories. You will then be able to follow on a daily basis the projects related to the upcoming anthology as well as the usual ongoing stories and drawings series. We will be asking for 4 pages minimum, black and white and everything should be online before the deadline on the 31st of December. Those who could be interested and are not yet on grandpapier.org can ask to join through the dedicated page (join us). Everything in the anthology will have to be published online first ! A committee held by barely naked young women and beast armed with chainsaws will decide at the end which content will end being in the book. Any extra questions can be asked by replying to this address.
     Sincerly,
     Your GRANDPAPIER
     grandpapier.org
    STRIP: DO GLAVE
14.11.2007.
Autor: Mladen Oljača
    UPPS...ADRESA
13.11.2007.
Press: UPPS
     VAŽNO OBAVEŠTENJE!
     Kao što ste primetili proteklih nekoliko dana UPPS sajt je bio nedostupan. Zbog preseljenja na novi server još neko vreme nećemo biti u punoj snazi, niti na našoj dobro poznatoj www.upps.org.yu adresi. Druženje i rad trenutno nastavljamo na ovoj (http://72.167.87.226) adresi na kojoj se upravo nalazite. O svim ćete izmenama naravno pravovremeno biti obavešteni. Majstori rade, Sunce ovih dana opet greje, a stripova za razbibrigu, tokom napetog iščekivanja "UPPS: The Resurrection", verovatno nikome ne nedostaje.

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (20)
13.11.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     Le Capitaine Ecarlate
     Scenario: David B.
     Crtež: E. Guibert
     Dupuis, 2000

     Marcel živi u svojim knjigama. Njegova jedina veza sa stvarnošću je Monelle, prostitutka u koju je zaljubljen. Oko njih, u Parizu, grupa kriminalaca, predvodjena maskiranim čovekom, Grimiznim Kapetanom, čini razna zlodela. Marcela to ne dotiče, sve dok Kapetan ne otme Monellu. Priča je, u neku ruku, palimpsest pripovetke "Kralj sa zlatnom maskom" velikog francuskog pisca i filologa Marcela Schwoba. Zamislivši susret Schwoba i Grimiznog Kapetana, David B. vodi zaplet kroz fantazmagoričan Pariz kojim hara grupa pirata, ploveći brodom na vrhu velikog talasa. Pirati žive isključivo u oniričkom svetu, dok se junaci, Marcel i Monelle, nalaze na ivici stvarnosti. Pored nadahnute priče i dobro konstruisanog scenarija, David B. se potrudio da prenese i muzikalnost jezika kojom se Schwob služio.

     Crtež Guiberta je uradjen redukovanom, bihromnom paletom – žutom, plavom i ljubičastom, dok su konture istaknute masnom i debelom linijom. Posle preciznog crteža olovkom, Guibert tušira, a potom nastavlja rad tuševima u boji. Montaža je dinamična, klasična i čitka, ostavljajući dovoljno prostora lepoti creteža i scenarija, ali i bivajući hotimično u starinskom stilu. Pažljivim listanjem albuma, može se pronaći mnoštvo referenci na slikare i slikarstvo koje je vladalo Parizom 1900. godine. Istovremeno, primećuje se i Guibertova namera da svojim tuširanje debelim linijama podseti na plakate Bonnarda i Toulouse-Lautreca, iz vremena Marcela Schwoba.

     "Grimizni kapetan" je onirička avantura koja u sebi objedinjava ne samo Schwobovu poetiku, nego i čudnovatu farsu, fantastičnu kriminalističku priču, pamflet i karikaturu jednog vremena. Takodje, ovaj album je zanimljiv zbog vrlo uspešne saradnje dvojice mladih strip autora čiji se svaki novi projekat bitno razlikuje od prethodnog.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
13.11.2007.
Autor: Simon Vučković
    ČETIRI? I KOD NAS...
11.11.2007.
Press: Alan Ford



Enki Bilal
Četiri?: Posljednji čin

Poslednji deo tetralogije Monstruma započete 1995. godine.

Izdavač:
Publika
- Sarajevo

Format pun A4, tvrde korice, 62 strane, u boji

Knjžara Alan Ford – 995 dinara.

povratak na vrh

    STRIPFORUM I JULESOV ALBUM
10.11.2007.
Piše: Strip vesti

     U Hrvatskoj je nedavno osnovana Udruga prijatelja stripa STRIPFORUM i ima za cilj "...promicanja strip umjetnosti, čuvanja tradicije, posebice nacionalnog stripa, jačanja kulturnog, medijskog i javnog interesa za strip, informiranja prijatelja i javnosti o stripu, povezivanja kolekcionara i prijatelja stripa, unapređenja stvaralaštva stripa, analitičko i znanstveno vrednovanje strip stvaralaštva, publiciranje stripova i teorijskih pregleda o stripu." Imaju i svoju web stranicu na sledećoj adresi: www.stripforum.hr
     Takođe imaju i svoje izdavaštvo:

     Gotovo zaboravljeno remek-djelo Julesa Radilovića : strip koji je 1966/67. godine objavljen u Glasniku sv. Antuna Padovanskog nakon više od četrdeset godina ponovo je pred čitateljima.
     U nakladi STRIPFORUMA Udruge prijatelja stripa iz Zagreba.
     Knjiga je u tvrdom uvezu, plastificirana i bogato opremljena na 88 stranica formata 32 x 24 cm. Cijena knjige je 80 kuna, a može se naručiti preko STRIPFORUMA dopisom, e-mailom ili telefonom/faxom.

NARUDŽBE:
STRIPFORUM, V.Ruždjaka 21, 10000 Zagreb;
tel/fax:: 01 604 3883,
e-mail: stripforum@stripforum.hr

Na web sajtu Stripforuma možete, između ostalog preuzeti njihov magazin, nulti broj za sada, u pdf formatu:
www.stripforum.hr/download/magazin-broj_0.pdf

povratak na vrh

    ZA NAJBOLJU STRIP ILUSTRACIJU
09.11.2007.
Press: Stripopeka

          Poštovanje,

     Želimo Vas obavijestiti da je naša organizacija STRIPOPEKA, Družba BH strip crtača i čitača, pokrenula konkurs za najbolju strip ilustraciju.
     Sukladno sve većoj popularnosti stripova u Bosni i Hercegovini, odlučili smo pozvati sve koji se bave crtanjem i slikanjem da nam pošalju svoje radove na kojim predstavljaju nekog od strip junaka. To mogu biti ilustracije tuđih strip junaka, junaka stripova koje su nekada čitali i li koje danas čitaju. Također to mogu biti i ilustracije strip junaka iz stripova koje su sami autori osmislili i nacrtali.
     Pravo na takmičenje imaju svi državljani Bosne i Hercegovine sa stalnim mjestom prebivanja u Bosni i Hercegovini, bez obzira na starosnu dob, spol i završenu školu. Od potpunih amatera do akademskih slikara – svi su pozvani na učešće.
     Motiv ilustracije, format i tehnika izrade iste potpuno su proizvoljni. Radovi mogu biti urađeni olovkom, bojicama, pastelama, akvarelom, temperama, uljem, kolažem ili bilo kojom drugom tradicionalnom slikarskom tehnikom. Radovi smiju biti korigovani na računaru ali ne smiju biti urađeni u potpunosti digitalnom tehnikom.
     Od autora tražimo da nam ne šalju originale svojih radova već kvalitetne kopije ili skenirane radove. Radove mogu poslati putem elektronske pošte na adresu stripopeka@gmail.com ili putem obične pošte na adresu: Ivana Gorana Kovačića 12. 71.000 Sarajevo sa naznakom "za konkurs za najbolju strip ilustraciju 2007".

     Konkurs je otvoren do 31. decembra a 10. januara 2008. ćemo proglasiti pobjednike u sljedećim kategorijama:
     1. mjesto, glavna nagrada za najbolju strip ilustraciju
     2. mjesto, utješna nagrada za umalo najbolju strip ilustraciju
     Nagrada za uloženi trud

     Svi nagrađeni takmičari dobiti će plaketu i vrijednu nagradu – nemalu kolekciju stripova.
     Imena pobjednika će biti objavljena na našoj Internet stranici www.stripopeka.com 10. januara 2008.
     Pravilnik konkursa kao i više informacija o istom možete naći na Internet stranici družbe www.stripopeka.com (Ili ga preuzeti odmah ovde, u Strip vestima).
     Za sva pitanja glede konkursa možete se obratiti organizatoru putem telefona 062 386 827 ili elektronskom poštom na adresu stripopeka@gmail.com .
     U prilogu ovog pisma Vam dostavljamo i gore spomenuti pravilnik konkursa te prateću ilustraciju jednog od naših članova, Filipa Andronika koja predstavlja ženskog lika Suzie Q iz njegovog istoimenog stripa.

     Srdačan pozdrav!

     Stripopeka inicijativa

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
09.11.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    RODOSLOV METABARONA
08.11.2007.
Piše: V. Fumeti

     Uz novi strip album Belog puta

     Kasta Metabarona Himeneza i Hodorovskog (do prekjuče smo ga zvali Žodorovski!) jedna je od najuspešnijih stripskih spejs opera, bočni izdanak Avantura Džona Difula, serijala koji je proslavio argentinskog scenaristu i Žiroovog alter ega Mebijusa. Početa jedanaest godina posle izvornog dela, ova saga je načinjena od osam epizoda, koje u rodoslovnom nizanju priča o Metaboronovim precima, potvrđuje imaginacijsku snagu scenariste, ali i, iz epizode u epizodu, uočljivi crtački rast Himeneze.

     U skladu sa "izranjajućim" rodoslovnim stablom četiri prve epizode se zovu Oton, čukundeda; Honorata, čukunbaba; Agnar, pradeda i Oda, prababa, a svakoj od "biografskih" rekonstrukcija prethodi kratak uvod koji čitaoca podseća da je megaratnik Metabaron centralni lik.

     Paradoksalno u ovom izvanrednom stripu je što je naracija antitrendovski hipertrofirana, a što Hodorovski u ulogu brbljivih naratora postavlja dva robota, Lotara i Tontoa. Oni ne samo što nam u temperamentnom ritmu prepričavaju "buduću prošlost", nego duhovitim komentarima animiraju celu priču, čineći je uzbudljivom i raritetno komičnom. Recimo: jedan drugom počesto idu na diode, dok im električna kola trepere od radoznalosti!

     Ukratko: na planu scenarija, Hodorovski demonstrira složenu zasnovanost epopeje u kojoj se mešaju popkulturni i filozofski, trivijalni i ozbiljni podsticaji. Stereotipi se pragmatizuju, ali istovremeno i ironišu, eklekticizam spejs opere guta seriozne i paratrivijalne obrasce, a sve pokrivaju epska mimetičnost i njena sukcesivna demontaža.

     U Huanu Himenezu, argentinski majstor je našao vrlo zgodnog «ilustratora», koji je od tanušne linije u prvoj priči, što krhko drži na okupu prenagomilane vasionske brodove i slojevitu futurističku postarhitektoniku, stiže u finalu treće i u četvrtoj storiji do neverovatno ekspresivne upotrebe boje i snažne, sigurne linije. Čitavo vreme Himenez je odličan u psihološki profilisanim plemenitim i grotesknim portretima, kao i u i moćnoj figuraciji koju je "zajmio" od marvelovske škole.

     Kada se pročitaju prve četiri priče u reprezentativnom izdanju beogradskog Belog puta, čitaocu se nameće mnoštvo utisaka: od inventivnosti pseudokibernetskog slenga kojim se u stripu govori do hipertrofirane patetike koja se ači sa psihoanalitičkim teorijama, najbolje penetrirajući u ubistvo oca. S tim u vezi, prevod Ilije Čanka je sjajan, a dizajn albuma tvrdih korica prvorazredan. Isto važi za opsežan pogovor Uroša Smiljanića.

     Na dobro se lako primismo!

     Beogradski izdavač nas je tokom protekle tri godine upravo navikao da od njega očekujemo i dobijamo najviše. Kasta Metabarona ide i preko tih očekivanja. Verovatno je reč o najboljem domaćem stripskom izdanju za 2007. godinu!

     [Objavljen u Bestseleru br. 40, 14.09.2007.godine]

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
07.11.2007.
Autor: Mladen Oljača
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (19)
06.11.2007.
Piše: Aleksandar Manić

     Trait de craie
     Miguelanxo Prado
     Casterman, 1994

     Posle dva dana oluje na moru, Raulov jedrenjak stiže u luku na malom ostrvu izgubljenom u sredini okeana, nalik potezu krede na plavom bespuću. Na ostrvu postoji samo jedna krčma-prodavnica, koju drži Sara sa svojim maloumnim sinom. Iznad krčme se uzdiže napušteni svetionik. U luci, sa druge strane visokog zida ispisanog brojnim porukama, nalazi se drugi jedrenjak na kome je Ana. Ne preterano pričljiva, niti previše druželjubiva, ona iščekuje nekoga. U luku stiže i treći brod, a po Sarinom mišljenju, ako se u luci nadju tri broda, obično dolazi do nekakve nesreće.

     Pradov strip poseduje atmosferu velikih majstora fantastike Borhesa i Bucatija, iako u stripu nema fantastike. Medjutim, način na koji je autor pristupio scenariju, daje mogućnost različitih tumačenja. Odlična psihološka razrada u kojoj su svi likovi već od samog početka osudjeni na neuspeh, nalikuje grčkim tragedijama u kojima niko ne vlada sopstvenom sudbinom. Nemoguće ljubavi ne mogu da se ostvare, a protagonisti su osudjeni na žaljenje, grižnju savesti, nerazumevanje, ćutanje i promašene sastanke. Pradov grafički pristup se, pre svega, oslanja na atmosferu, stvorenom koloritom. Svako prizor-polje je slika za sebe, uradjeno direktnim kolorom i mešovitim tehnikama. Atmosfera se menja od poglavlja do poglavlja, sugerišući emotivna i duhovna stanja. Montaža kadrova je uredjena u sporom ritmu, ostavljajući ukus dogadjaja izmedju sna i jave.

     Posle prvog čitanja, Pradov strip ostavlja utisak jednostavnosti, medjutim, ovaj album, pored poezije, nosi u sebi jaka osećanja i strasti. Dogadjanja osciliraju izmedju ljubavi i mržnje, iznoseći na površinu želje i frustracije protagonista. Uprkos malom padu u ritmu tokom drugog dela i pozerske intelektualne ambalaže, Pradov album može da se svrsta medju najlepša ostvarenja u zadnjih dvadesetak godina, o čemu svedoče i brojne medjunarodne nagrade.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
06.11.2007.
Priredio: Strip vesti

     UMPAH-PAH PROTIV ZABORAVA

     Novinar: D. Garić

     Sudeći po odzivu sugrađana, a i rečima direktora novosadskog SKC-a Jovana Gvere, upravo završeni prvi strip vikend u Novom Sadu trebalo bi da preraste u pravi strip festival. Strip vikend počeo je u petak po podne otvaranjem izložbe "Istorija novosadskog strip izdavaštva" u novosadskoj galeriji "Tableau" kojom je po rečima Vuka Markovića, jednog od urednika beogradske izdavačke kuće "Beli put", predstavljeno više od pola veka kontinuiranog strip izdavaštva u Novom Sadu.

     Pregled
     Oni stariji su se ponovo susreli s nekim izdanjima koja su već potisnuli u podsvest, dok su oni mlađi prvi put videli korice "Umpah-paha", "Poručnika Tare" ili "Don Kihota".
     – Ovaj grad je u poslednjih pola veka bio jedan od tri najveća centra u bivšoj Jugoslaviji. Smatrao sam da bi bilo poželjno da se ljudi podsete šta je sve izlazilo tokom tih decenija. Ovo je, dakle, opšti pregled strip produkcije u Novom Sadu od pedesetih godina kada je ona počela, posle cenzure pa do danas. Najveći deo postavke čine stripovi iz osamdesetih, jer je tada bila najbogatija produkcija, za razliku od devedesetih kada je bila svedena na minimum – rekao je Marković.
     U "Art klinici" promovisan je strip "Podzemne vode", nov naslov vršačkog andergraund stripadžije Wostoka u izdanju novosadskog SKC-a, dok je najviše posetilaca, pa i poneko novo lice u "sekti" obožavalaca stripa, viđeno u subotu tokom promocije novog albuma stare superjunakinje Baneta Kerca "Cat Claw", kao i tokom razgovora s čuvenim hrvatskim strip crtačem Igorom Kordejom.
     U društvu svog dugogodišnjeg prijatelja i scenariste Svetozara – Toze Obradovića, Kerac je rekao da je popularna "Olučarka", fina studentkinja koja podivlja u februaru, netipičan superheroj. Istovremeno, autor nam je otkrio da se jako dobro zabavlja dok kreira nove epizode njegove junakinje jer tu može "pričati stare viceve na nov način i dovoditi stereotipe do apsurda – ako je neka ljigava scena u stripu, ja sam je pravio još ljigavijom!"

     Berza
     "Cat Claw" je nastala 1981. godine i prvobitno je trebalo da bude ženska verzija "Spidermana". Kerac tvrdi da se ona jako dopada ženskom delu publike, jer radi "sve ono što bi one htele raditi svojim momcima i muževima, a ne smeju!" Šesti album ove popularne junakinje je bukvalno "razgrabljen", a fanovi su doneli i prethodne albume, koje je autor s radošću potpisivao.
Šovinizam
Bane Kerac se tokom razgovora prisetio da je jednom prilikom profesorka Filozofskog fakulteta Svenka Savić okupila svoje studente i održala predavanje na temu "Cat Claw i muški šovinizam", na koje je on došao da odbrani svoju junakinju. Kaže da su "Cat Claw" tada zamerili da joj previše često spada kostima i da stalno ima pocepane čarape. Rekao je i da je jedno od najzanimljivijih pitanja bilo to zašto je Cat Claw tako često raširenih nogu. "Zato što je jako teško skakati preko krovova skupljenih nogu! 'Cat Claw' je u stvari 'prljavi Hari' u mrežastim čarapama!"
     Čuveni hrvatski strip autor Igor Kordej u Novi Sad je došao privatno da bi pokupio neke svoje stare strip table, ali je Zoran Janjetov to iskoristio kao povod da pred velikim brojem poštovalaca propita svog kolegu i prijatelja. Od Kordeja, koji je nekoliko godina živeo i u Novom Sadu, posetioci su saznali kako se dobija otkaz u "Marvelu" (tako što budeš bolji crtač od svog urednika, pa ti još i Buš dođe na vlast i kaže ti da se u stripovima ne može pušiti), koje su razlike između američkog i evropskog strip izdavaštva i kako je zeznuo Gorana Bregovića. Ovaj odlučni pedesetogodišnjak otkrio je kako, pored rada na stripu, trenutno osmišljava unutrašnjost Deda Mrazove kućice za "Coca-Colinu" novogodišnju kampanju! "Ne prestajem učiti nove stvari, jer svakom stripu koji radim prethodi jako mnogo istraživanja – od povjesti, preko kostima, oružja, vozila do arhitekture".
     Naravski, kako i dolikuje jednom strip događaju, u "bunkeru" je održana i nezvanična strip berza na kojoj su se po sajamskim cenama mogla kupiti kako izdanja novosadskog SKC-a: Đorđe Milović "Grbe u vrtu", Ivica Stevanović i Zoran Penevski "Ljubazni leševi", Vladimir Nedeljković "Tesla, Pančevo i druge priče", Wostok "Podzemne vode", ali i tvrdo ukoričena, raskošna izdanja beogradskog "Belog puta" za prave strip "sladokusce": od "Sin Citya" Frenka Milera, preko remek-dela briselskog autora Bernara Izlera "Sambrovi" do fascinantnog futurističkog epa "Kasta metabarona" Huana Himeneza po scenariju Alehandra Hodorovskog.

[Objavljeno: Građanski list, Novi Sad, 5.11.2007.]



     NEVIDLJIVA UMETNOST

     Novinar: D. Garić

     U susret predstojećem Prvom salonu stripa, koji će se početkom novembra održati u Novom Sadu, otpočeo je novi ciklus predavanja Đorđa Milovića u Art-klinici pod nazvom "Strip kao nevidljiva umetnost". Svake druge srede svi zainteresovani mogu čuti kako istorijat stripa iz Milovićevog ugla, tako i prikaz nekih njemu bliskih strip poetika.
     Đorđe Milović je autor stripova "Ono što tražim" i "Grbe u vrtu", priređenih u izdanju novosadskog SKC-a. Delujući iz senke i objavljujući u malotiražnim i omladinskim glasilima, on pokušava da ostane dosledan sebi i svojevrsnom autorskom pečatu koji je baziran na lirskom i meditativnom. Ciklusom predavanja pod nazivom "Strip kao nevidljiva umetnost" Milović pokušava da poštovaoce devete umetnosti isprovocira da razmišljaju, postavljaju pitanja i diskutuju.

     Fenomen
     
– Obično kad pričamo o stripu, polazimo od nekih stereotipa, predrasuda, predstava... Ono čime se bavim nije nevidljivo, ali nije ni dovoljno cenjeno i poštovano. Zato ja strip nazivam nevidljivom umetnošću. On je prisutan, ali kao da ga ne vidimo. To je kao da godinama prolazimo nekom ulicom a onda jednog dana pogledamo desno i upitamo se da li je ovaj bareljef oduvek bio tu!? Strip se apriori uzima kao fenomen popularne kulture, a treba praviti distinkciju na onaj populistički i onaj autorski. Veoma je teško objaviti autorski strip koji nije isproduciran, koji nije smislila neka kompanija, po narudžbi, već je odsanjan u samoći, baš kao poezija, iz srca. Autorski strip se ne radi za tržište, već prema vlastitoj savesti – objašnjava Milović.

     Domaći
     
U daljem izlaganju on slušaoca dovodi do zaključka da je problem stripa upravo u činjenici da je skrajnut u totalnu marginu i prepušten šačici entuzijasta. Iz toga sledi da je mnogima velika nepoznanica i pogodno tlo za razne mistifikacije. Iako ga poštovaoci s pravom nazivaju devetom umetnošću, ništa manje vrednom od muzike, poezije ili filma, mnogi mu osporavaju kredibilitet. Tako Milović kaže da je drug Tito jednom prilikom rekao: "Miki i Šilja su dobri, ali deca treba da rade domaći!".
     Tako su generacije i generacije klinaca bile primorane da stripove čitaju ispod klupe. Naše tržište je siromašno, tiraži su bedni... Kad ne bi bilo unutrašnje potrebe, čovek bi odmah digao ruke, jer od stripa u Srbiji teško da se može živeti. Ako nam ništa drugo ne preostaje, onda makar treba o njemu pričati, razmišljati, polemisati i na taj način ga približiti nekim novim klincima...
Žuti dečak
Za početke stripa uzima se tačka kad u Americi počinju da izlaze prvi dnevni listovi. Prvi naslovi bili su "Žuti dečak" i "Mali Nemo". Kad su američki urednici odlučili da uvedu strip u dnevnu štampu, oni su se pre svega rukovodili činjenicom da te sličice privlače publiku i dižu tiraž. Strip je danas, po Milovićevim rečima, "deo američkog nacionalnog folklora, toliko da su i neki svemirski moduli dobili nazive po junacima stripova.

[Objavljeno: Građanski list, Novi Sad, 18.10.2007.]





     TRI KUĆE ZA 13.000 STRIPOVA

     Novinar: D. Garić

     Velika prostrana porodična kuća u strogom centru Novog Sada nije dovoljna da primi ogromnu kolekciju stripova Vuka Markovića, u kojoj ima oko 13.000 svezaka. Ovaj mladi čovek, po zanimanju profesor engleskog, u šali kaže da je svojoj ženi objasnio da im ne treba zimnica i da je pametnije u kuhinjskoj ostavi držati stripove! Police otežale od velikog broja "crtanih romana", osim u Kosovskoj ulici, nalaze se i u kući Vukovih roditelja, kao i u vikendici. Vuk Marković je druga generacija kolekcionara. Još je njegov otac bio zaljubljenik u devetu umetnost. Naš zanimljivi sagovornik se seća da je s bratom i ocem išao po antikvarnicama i pijacama i da je kao klinac s drugarima menjao stripove za klikere.

     Situacija
    
A onda je u tinejdžerskom periodu potpuno zaboravio na njih. Ipak, nije rasprodao kolekciju ni devedesetih, kad je počeo da raspolaže stalnim prihodima i kad je krenuo u ekspediciju... Pravljenje spiskova, brisanje, dopisivanje, skupljanje, slaganje. Tokom poslednje decenije sam je skupio 10.000! Tvrdi da se kroz istoriju stripa i njegovog izdavaštva može pratiti čitava istorijska siutuacija jedne zemlje...
     – Najviše me zanima period doma ćeg strip izdavaštva tridesetih i četrdesetih godina. Uglavnom to jurim. To je dosta teško naći. Davno je to bilo, prošli su ratovi, mali su bili tiraži, papir je bio nekvalitetan. Skupljam one opskurne stvari za koje mali broj ljudi uopšte zna da su postojale. Imam 13.000 stripova i fali mi još nekoliko stotina nečega. Nema svrhe da idem po antikvarnicama, pijacama i sajmovima knjiga. Ono što meni fali mogu nabaviti samo u kontaktu s drugim kolekcionarima. Nije to nešto zanimljivo za širu populaciju, ali meni je veoma interesantno! Na to se palim još od detinjstva. Volim i zlatno doba Holivuda, noar. Ruski emigranti koji su došli ovamo tridesetih godina ostavili su neprocenjivog traga ne samo na strip već i na pozorište, balet, arhitekturu. Za dve decenije su mnogo toga promenili – objašnjava naš sagovornik.

     Vrednost
     Vuk ima izuzetno vredne stripove iz perioda između dva svetska rata, ali i moderne, mnogo poznatije radove, poput Alana Forda. Samo najvredniji primerci uvijeni su u folije – ne zato što najve ći novosadski strip kolekcionar fanatično pazi da se sveskama nešto ne desi, već, prosto, da bi imao bolji pregled nad svojim hobijem.
     – Ima fanatika koji stavljaju plastične rukavice pre nego što pipnu strip, drugi opet priprete detetu da ne sme ništa dirati jer ne zna kako se strip otvara. Kao da je to neka nauka! Neki stripove drže u kesicama ili ih pakuju u čelične kutije. Zaključavaju, vakumiraju i obezbeđuju od atomskog napada! Ima svega. Ja volim da mi stripovi budu što bolje očuvani, ali sad, bože moj, ako padnu i ćošak se ošteti, neću patiti. Biblioteka, po meni, nije apoteka, niti treba da bude! Kad neko skuplja poštanske markice i čuva ih u celofanu, to razumem, ali strip ima upotrebnu vrednost. Ima i takvih frikova koji imaju po tri komada nečega. Jedan je za vitrinu, drugi je za čelični kovčeg koji nikad neće videti svetlost dana, a treći za čitanje. Bojim se da ima sve više ljudi koji skupljaju a ne čitaju! – kaže Vuk.

[Objavljeno: Građanski list, Novi Sad, 18.10.2007.]

povratak na vrh

    STRIP RADIONICA NA SAJMU KNJIGA
05.11.2007.
Piše: Strip vesti

     Pretposlednjeg dana Sajma knjiga, tačnije 27. oktobra, na glavnom italijanskom štandu, a u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu , održana je, po mnogo čemu neobična strip radionica. Koordinatori ove strip akcije bili su Aleksandar Zograf i Andrea Plazzi, a u ulozi vrednih radioničara našlo se nas petoro: Saša Mihajlović, Darko Perović, Masimo Semerano, Fabio Civiteli i ja. ...
     ...početak je izveštaja sa strip radionice koja se održala na Sajmu knjiga u Beogradu. Ostatak pročitajte na blogu Maje Veselinović, www.majaveselinovic.com/blog.php. A tamo ćete naći još drugih zanimljivih priloga!!!


povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
05.11.2007.
Autor: Simon Vučković
    VRLI MRTVI SVET
04.11.2007.
Piše: Strip vesti

     U izdanju Lavirinta (čitaj Dekara) počeo je da izlazi novi strip serjal: "Vrli mrtvi svet" (Dead World).

     U prvoj svesci, koja ima 48 strana, možete pročitati prve dve američka (izdavač: Desperado). Autori su Gary Reed (scenario) i Vince Locke (crtež). Naslovnu ilustraciju je uradio Dalibor Talajić, koji će inače nastaviti rad na serijalu!!! PinUp na zadnjoj korici je uradio Mladen Oljača.

     Novo izdanje, nov strip, odlična oprema, niska cena, obavezan odlazak do najbliže vam striparnice i obavezna kupovina...:)

     Koliko već sutra nova sveska ide u štampariju, kao i još barem jedan novitet u izdanju Lavirinta!!!

povratak na vrh

    KIKS #11
04.11.2007.
Piše: Zoran Matić

               Elektronski mesečni časopis KIKS + IKAR
               KIKS (Karikatura i Kratki Strip)
               IKAR (Izdavačko Kreativna Artistička Radionica)

               www.ARTiJA.net & SATIR & KIKS,




DOWNLOAD
(PDF.zip, 2.64 MB)

KIKS 11 - novembar 2007

Radovi u konkurenciji II međunarodnog konkursa karikature i kratkog stripa "ŽIKIŠON" 2007.

The Satirical Manufactory "ZIKISON" 2007 & www.ARTiJA.net
We are introducing the works has arrived to The Competition "Zikison" the Caricature and the Short Alternative Comic Strip:
Satirična Radionica "ŽIKIŠON" 2007 & www.ARTiJA.net
Predstavljamo vam radove u konkurenciji koji su pristigli na Konkurs karikature i kratkog stripa "Žikišon":


Portret karikatura "ŽIKIŠON", bez reči / The Portrait Caricature "ZIKISON" Withod Words:
Camilo Andres Triana Cubillos – COLUMBIA, Erdogan Basol – TURKEY, Marian Avramescu – ROMANIA, Nizar Fadel Outhman – SYRIA, Rene Bouschet – FRANCE, Salidjon Mamatkulov – UZBEKISTAN, Tadeusz Krotos – POLAND, Erico Junqueira Ayres – BRAZIL, Hamed Nabahat – IRAN, Cival Einstein – BRAZIL, Cesar Ibarra Zuruga – COLUMBIA, Franja Straka – SERBIA (van konkurencije).

Karikatura bez reči, sobodna / The Caricature Without Words - Free Form:
Achmad Cholid – INDONESIA, Alexandre Alves Franco – BRAZIL, Bayram Hajizadeh – AZERBAIJAN, Camilo Andres Triana Cubillos – COLUMBIA, Andrea Bersani – ITALY, Bahram Azimi – IRAN, Alexei Talimonov – ENGLAND, Bartis Silviu – ROMANIA, Cival Einstein – BRAZIL, Branislav Đokić Kan – SERBIA (van konkurencije) , Ba Bilig – CHINA, Athanassios Efthemiadis – GREECE, Erdogan Basol – TURKEY, Beas Hector – ARGENTINA, Firuz Kutal – TURKEY, Guangjun Li – CHINA, Hou Xiao Qiang – CHINA, Igor Kopelniitsky – USA, Lubomir Kotrha – Slovakia, Jordan Pop Iliev – MACEDONIA, Makhmudjon Eshonkulov – UZBEKISTAN, Marcin Bondarowicz – POLAND, Nizar Fadel Outhman – SYRIA, Mihai Danielescu – ROMANIA, Muarem Kotbas – TURKEY, Melih Ozkardes – TURKEY, Milan Alašević – SLOVENIJA, Miroslaw Hajnos – POLAND, Marian Avramescu – ROMANIA, Simon Vučković – MONTENEGRO, Raed Khalil – SYRIA, Rene Bouschet – FRANCE, Rešad Sultanović – BOSNIA & HERCEGOVINA, Richard Nagy – FRANCE, Salidjon Mamatkulov – UZBEKISTAN, Santiago Cornejo Corne – ARGENTINA, Slobodan Srdić – SERBIA, Srđan Jovanović – SERBIA, Winfried Besslich Bess – GERMANY, Slobodan M. Stefanović – SERBIA, Vladan Nikolić – SERBIA, Wolfgang Schlegel – GERMANY, Zoran Spasojević Paske – SERBIA (van konkurencije) , Tadeusz Krotos – POLAND, Umit Mufit Dincay – TURKEY, Luciano Santos Duarte – BRAZIL.

Kratki alternativni strip slobodna / The Short Alternative Comic Strip – Free Form:
Franja Straka – SERBIA (van konkurencije) , Tadeusz Krotos – POLAND, Alexandre Alves Franco – BRAZIL, Lubomir Kotrha – Slovakia, Igor Kopelniitsky – USA, Achmad Cholid – INDONESIA, Jordan Pop Iliev – MACEDONIA, Reyah Badi – SUDAN, Simon Vučković – MONTENEGRO, Ferreol Murillo Fuentes – COSTA RICA, Vladan Nikolić – SERBIA, Santiago Cornejo Corne – ARGENTINA, Cival Einstein – BRAZIL, Makhmudjon Eshonkulov – UZBEKISTAN, Marian Avramescu – ROMANIA, Rene Bouschet – FRANCE, Bahram Azimi – IRAN, Camilo Andres Triana Cubillos – COLUMBIA.

povratak na vrh

    PROMOCIJA MAKSIMA
02.11.2007.
Piše: Komiko



     U subotu, 03. 11. u prostorijama Kluba obožavalaca stripa u Novom Sadu (Kralja Aleksandra 10 - u pasažu, preko puta "Trčike") održaće se promocija prvog broja revije Zlatno doba - vremeplov kroz svet srpskog stripa.

     Promocija počinje u 12.00 časova, i svi su pozvani.
    SRCE BORBE
02.11.2007.
Piše: Aleksandar Manić

          "Kada sam ga ugledao, ostao sam ukočen, nesposoban da mrdnem. Nikada se pre nisam tako osećao. Taj je čovek zračio energijom i smirenošću – poverava se Blez Boforlan američkom novinaru Marvinu Selkepu pripovedajući dogadjaje sa fronta tokom I svetskog rata. Amareo Zamaj, crnac iz francuskih kolonija, izazvao je divljenje ne samo Boforlana, nego i drugih boraca svojom velikom fizičkom snagom i fatalizmom sa kojim je išao u borbu. Prihvatajući smrt kao neizbežan, a ne kao jedan od mogućih ishoda, Zamaj se bitno razlikovao od ostalih. "Marna" (Delkur), francuskog scenariste Žan-David Morvana i hrvatskog majstora Igora Kordeja, započinje strip serijal "Srce borbe" u kome se čitaocima otkriva ezoterična strana rata.

     Prvi album trilogije uradjen je kao uvod. U scenarističkom pogledu, album je obećavao više nego što je zaista uradjeno. Odlučivši se za dva različita vremena – Boforlanov i Selkepov razgovor u tišini biblioteke pred početak II svetskog rata i francusko-nemački front I svetskog rata – scenarista je sebi postavio težak zadatak. Izabrana struktura pripovesti daje velike mogućnosti u promenama dekora, kostima, protagonista i rečnika, a omogućava i zanimljive promene ritma pripovedanja i naracije. Nesrećom, Morvan je to uradio samo delimično, ostavljajući čitaocu utisak nereda. Nepotpunost u radu ogleda se i u pristupu idejnim celinama obradjenim u albumu. Promućurno odabravši kontradiktorne teme – kolonijalizam, rasizam, homoseksualnost, Morvan ih je uveo u ekstremne prilike, u ratno okruženje. Medjutim, on je odredjene stvari preterano istakao, a potom ništa sa njima nije uradio. Predug uvod, prepun digresija, oterao je pravi početak zapleta na kraj albuma, ukazujući na Morvanovu neodlučnost da se opredeli za pravac i smisao pripovesti.

          Stil hrvatskog strip majstora Igora Kordeja nosi u sebi odlike tipične za njegovo novije stvaralaštvo. Stil mu je vrlo živ i ekspresivan u šta je beogradska publika mogla da se uveri krajem septembra. Naime, Igor je bio glavni gost 5. Medjunarodnog salona stripa održanog u SKC-u. Medju originalima na njegovoj izložbi bile su i najlepše table iz "Marne" sa akcionim sekvencama. Dobar majstor akcije, Kordej se potrudio da mu odredjeni kadrovi budu neobični i originalni. Zamerke grafizmu bile bi, pre svega, nedovoljna briga o drugom planu i neujednačenost crteža. Ilustratorsko znanje učinilo je da su mu atmosferske scene ponekad previše statične, medjutim, naslovnica je uradjena vrlo rečito i sa malo sredstava. Neophodno je dodati da je kolorista Valter uradio solidan posao, odvajajući epohe bojama. Prošlost je plavičasta, a sadašnjost je žućkasta. Takodje, album je propraćen posebnim dodatkom, zamišljenom frontovskom novinom od 4 strane koja opisuje vojničku svakodnevnicu.

     Prvi svetski rat fascinirao je mnoštvo strip autora, od Huga Prata, preko Žaka Tardija, do Didijea Daeninksa. Pored mogućnosti za brojne akcije, rat dozvoljava prikazivanje običnog čoveka u ekstremnim prilikama. Morvan, inače scenarista komercijalno vrlo uspešnog serijala "Sillage", već se duže vreme spremao da radi na serijalu o I svetskom ratu. Saradnja sa Kordejom omogućila mu je da njegove ideje dobiju snažan i nesvakidašnji grafizam. Nadajmo se da će spora i nesigurna postavka serijala, u prvom albumu, dobiti na sigurnosti i dinamici u drugom, u kome ćemo se naći u srcu borbe.

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
02.11.2007.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    SVE BOJE SPEKTRA
01.11.2007.
Piše: Strip vesti

     - Uz 200 epizoda Martina Misterije -

     Zahvaljujuće striparnicama kakva je Alan Ford na Novom Beogradu, ovdašnji čitaoci su u prilici da dosta prate pustolovine junaka iz Bonelijevog stripskog sveta, koji se pojavljuju u izdanju hrvatskih editora. Mislim na Dilana Doga, Zagora, Teksa Vilera, Mister Noa i Martina Misteriju pre svih. Interesantno je da svi ti junaci svoju slavu, još od pre mnogo godina, duguju novosadskom Dnevniku, koji je u mutnim 90-im izgubio prava na njihovo objavljivanje. A danas ga to očito ne interesuje.

     Nas pak interesuje detektiv nemogućeg Martin Misterija i sveska s naslovom Spektar. Njen izdavač je zagrebački Strip agent, iza kojeg se krije čuveni Bernard Radovčić.

     Zanimljivo je da je to 66. broj u hrvatskom izdanju, ali da je reč o 200-tom broju originala, koji je u Italiji ugledao svetlo dana pre deset godina!

     No to nisu jedini i manje-više predvidljivi kurioziteti. Jednako je interesantno da je ova sveska, kao jubilarna odštampana u punom koloru!

     Moglo bi se reći da je 2007. jubilarna za Martina Misteriju. Njegov tvorac, scenarista Alfredo Kasteli, proslavio je nedavno 60. rođendan, a Martin četvrt veka pojavljivanja u matičnoj zemlji. Naime, Kasteli je svoj strip počeo da piše 1980. ali je Boneli prvu svesku o pustolovinama detektiva nemogućeg štampao tek 1982.

Ako se pogleda istorijat stripa, videće se da je gro scenarija za epizode napisao Kasteli a da se u ulozi glavnog crtača i crtača korica javlja Đankarlo Alesandrini. U nizu crtača koji radili na serijalu ističu se imena Đanpjero Kasertano i Lučijo Filipuči...

Kako je poznato, Martin je crtački (pa i scenaristički) zamišljen kao replika na lik Brika Bredforda. On živi u Njujorku i bavi se rešavanjem svetskih misterija, od tajne Atlantide, Mua i misterije Avalona do traganja za svetim gralom i čudotvornim eskaliburom. Mada se susreće i sa Frankeštajnom, vampirima, Golemom, Martin se kloni horora, prepuštajući ga Dilanu Dogu. Misterija je zadužen da se posle niza zapleta naučno objasni izvesna misteriozna intriga. Potom da se izveštaj ubaci u gigantski kompjuter, kao arhivska zaloga za budućnost. Interesantno je da je Martijev pratilac mutavi neandertalac Java, zadužen za „fizičke poslove“, tokom svih epizoda nije izgovorio nijednu jedinu artikulisanu reč!

Čest partner Martina Misterije je žena s kojom je u šemi, inteligentna i lepa Dijana Lombard. Docnije je Kasteli u igru ubacio i agresivniju i mlađu vetropirku Endži, koja je strip obogatila erotizmom i humorom. Ako dodamo Krisa Tauera, komandanta tajanstvene američke tajne službe, i policijskog inspektora Trejvisa, iscrpli smo ugrubo svet pozitivaca. Možda su interesantniji negativni junaci, pre svih jednooki arhineprijatelj Martinov Sergej Orlof i satanski Mister Džinks, zadužen za zloupotrebu aktuelne tehnologije.

Pišući svojevremeno o osobinama stripa, zamerio sam mu preduge uvode i komplikovane rasplete, počestu opterećenost kvazinaukom etc. A posebno Javino autsajderstvo, odnosno Dijaninu aseksualnost...

Ipak dugotrajnost stripa i pojedine sjajne priče, demantuju me.

Jubilarna epizoda Spektar biser je neposustale Kastelijeve invencije. Naime, pošto je za jubilej dobio boju, talijanski scenarista je i mozaičku priču zasnovao na ulozi boja u našem životu i njihovoj pretpostavljenoj sudbini u budućem svetu. Poigravanje sa Slikom Dorijana Greja, autoironija prema vlastitoj stripskoj prošlosti i Martijevom karakteru, neke su od bitnih kvaliteta kolorne storije.

I mada nas sa lavinske korice gledaju mahom Martijevi neprijatelji, koji se u ovoj priči ne pojavljuju, kada pročitamo Spektar, nismo razočarani! Shvatamo zašto je Kasteli cenjen kao scenarista od formata.

     [Objavljen u Bestseleru br. 39, 31.08.2007.godine]

povratak na vrh