ARHIVA VESTI ZA FEBRUAR - VELJAČA - FEVRUARY , 2008. GODINE


Godina izlaženja: X Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    STRIP: QRETEN
29.02.2008.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    BELI PUT U FKC-u
28.02.2008.
Press: Beli put
     Poštovani prijatelji,

     Izdavačka kuća Beli Put i Francuski kulturni centar Vas pozivaju na tradicionalnu tribinu posvećenu francuskom stripu koja će se održati u petak, 29. februara od 18 sati u prostorijama Francuskog kulturnog centra (Knez Mihajlova 31).

     Biće to prilika i da se najavi novi strip Belog Puta „Torgal“, autora Rosinskog i Van Hama, koji će se u knjižarama pojaviti za nekoliko dana.

     Učestvuju: Boban Knežević, Vuk Marković, Zoran Stefanović i Vladimir Roganović.

     Najkreativnije učesnike tribine očekuju vredne strip-nagrade!

     Vaš, Beli Put

povratak na vrh

    DUNJA NA NET-u
28.02.2008.
Piše: Dunja Janković

     Nešto stripova, ilustracija, što starog, što novog, što u dobroj rezoluciji, što u lošoj, pomalo bolesnoće, nešto više agonije i malo previše radosti.

     Za ponekog, ponešto:

     www.tripica.org/

povratak na vrh

    ČETVRTAK PO ČETVRTAK...
28.02.2008.
Piše: Strip vesti

     Još jedan četvtak i još jedan novi strip bonelijeve produkcije. Od danas na svim kioscima prvi broj Mister No-a. Dvadeset godina kasnije. Ponovni susret Mister No-a sa svojim ocem.

     Edicija, kao što već sigurno znate, se zove Veseli četvrtak, izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda.

     Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Zagora!!!

povratak na vrh

    STRIP MAGAZIN
27.02.2008.
Piše: zmcomics

     U izdanju Print Media iz BiH, a pod uređivačkom palivcom Ivo Milićevića izlazi "Strip magazin" koji je stigao do trećeg broja i do toga da se distribuira, kako u BiH, tako i u Hrvatsku i Srbiju.

     Ovaj mesečnik je u koloru, na 52 stranice (sa koricama) i po veoma pristupačnoj ceni od 150 dinara (3,5 KM, 25 Kn).

    Stripovi su dobro odabrani, mada je čudna hronologija jer se, recimo, sa Largo Winch-em ne kreće od početka. Takođe je velika šteta što se, kada su već kupljeni fajlovi, nije platio čovek koji će kvalitetno uraditi prelom. Naime amaterskom greškom smo dobili ubušene beline u stripu i često je situacija takva da je prenaporno za gledati crteže. Kritike su dobronamerne, jer preko preskakanja prvih epizoda Larga se i može proći, prelom se vrlo lako može popraviti (propust je banalan i ispravljiv za par minuta rada). Jedini je problem što redakcija nije ostavila nikakav kontakt mail da im se može ukazati na greške i pomoći, pa stoga kršim svoje pravilo da ne kritikujem tuđa izdanja kako bi možda mogli da da se jave da bi im se u pripremi moglo pomoći.

     Ovo je izdanje kakvo na tržišto nedostaje i šteta bi bilo da se ne unapredi kada to već nije velik problem a očigledno je uložen veliki novac u izdanje.


povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
27.02.2008.
Priredio: Strip Core


From: "amadorad" <amadorabd@amadorabd.com>
Subject: Comics book competition - concours de bd


     Dear Friends,
     The International Comics Festival of Amadora, Portugal, have the pleasure of announcing the Comic Book competition under the subject Fight Against Tuberculoses. This competition is promoted by the World Wealth Organization, to which we associated with. The link with all the information about the competition is the following:
     http://www.stoptb.org/figo/World_TB_Cup.html.

     Best Regards
     The organisation of the Festival,

19.o FESTIVAL INTERNACIONAL DE BANDA DESENHADA / CIDADE DA AMADORA,
24 de Outubro a 9 de Novembro
Tema: <<Tecnologia e Ficç~ao Cientifica>>

PARA MAIS INFORMAÇ~OES CONTACTAR, PF:
For further information, please, contact / Pour des plus amples informations, SVP, contacter:

FIBDA / CMA
Av. do Brasil, 52-A,
2700 - 134 Amadora, Portugal;
Telf: (+351) 21 499.89.10, Fax: (+351) 21 496.23.53;
Email: amadorabd@amadorabd.com; Web: www.amadorabd.com

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
27.02.2008.
Autor: Mladen Oljača
    NOVA STUDIOSTRIP IZDANJA
25.02.2008.
Press: Studiostrip

     Novi albumi iz edicije STUDIOSTRIP, Fabrike knjiga iz Beograda

     Do sada je u istoj ediciji ovog izdavača već objavljeno nekoliko sledećih strip albuma:
     - Aleksandar Opačić, Obrenovac, Srbija/ Tajna paukove krvi, 60 strana, crno belo,
     - Dunja Janković, Mali Lošinj/Zagreb, Hrvatska/ Agonija! Priča o djevojci koja nije znala naći izlaz iz situacije, 48 strana, format b5, kolor+crno belo,
     - Amanda Vahamaki, Helsinki, Finska/ Polja kuglofa, 60 strana, format b5, crno belo
     - Radovan Popović, Beograd, Srbija/ Šaka, 68 strana, format b5, crno belo

     Nova izdanja
     Iz štampe su upravo izašla još dva izdanja, tematski određene antologije raznih autora iz više zemalja (dve):
     - Popošak i cveće/ Wostok, Grabowski, Saša Mihajlović, Dunja Janković, Lazar Bodroža, Lola Milošev, 56 strana, format b5, crno belo,
     - Raskal / Danijel Savović, Aleksandar Opačić, Igor Hofbauer, Relja Pajić, Lazar Bodroža, Radovan Popović, 64 strane, kolor+crno belo.
     Svi albumi su formata b5, knjiški opremljeni, sa koricama uglavnom u koloru i sadržajem uglavno crno belo kolornim.

     U pripremi su i albumi Igora Hofbauera iz Zagreba, Hrvatska -"Zatvorske priče" i "Svetlosne godine" Andrea Bruna, Bolonja, Italija, kao i još, za sada četri albuma planirana ovogodišnjim drugim jednogodišnjim planom i o kojima je još rano govoriti, uglavnom domaćih autora, zatim autora iz regiona, uglavnom Evrope, južno jugoistočne, mada nije isključena mogućnost proširenja područja obuhvaćenog izdavačkim programom za 2008. godinu.

     Popošak i Cveće, strip junaci iz Vršca se, da podsetimo, već drugi put pojavljuju pred domaćom publikom, prvi put je to bilo u zajedničkom izdanju strip magazina Grafička zavera i Lavirint uz učešće tvoraca i autora ovog popularnog strip serijala Wostoka, Grabowskog, Saše Mihajlovića i Lole Milošev uz predgovor velikog Jima Woodringa. Ovog puta spisak autora je proširen kao i raznolikost objavljenih radova koja samo doprinosi kvalitetu ovog izdanja, sada u dosta mračnijoj atmosferi, prilično drugačijoj od potonjeg izdanja. Najzastupljeniji autor u ovoj kompilaciji je, naravno otac ovog serijala Wostok, a izuzetno se ističu i stripovi Dunje Janković po scenariju Wostokovom uz litererni predložak priče "Branilac" Franca Kafke, Lazara Bodrože uz korišćenje likova Studiostrip studija u kombinaciji sa glavnim ulogama i naravno kolaborativni uradci Wostoka sa Grabowskim te Lolom Milošev. Tu je i izuzetno dopadljiva kratka priča Saše Mihajlovića "Mika u Beogradu" o kafanskoj turneji popularnog Miki Mausa koga kroz podzemlje beogradskih kafana sprovodi pas Cveće, inače rimejk istoimenog stripa koji se pojavio u magazinu "Mika Miš" 1936.godine. Lola Milošev u nekoliko kraćih priča i saradnji sa tata Wostokom u prići "Mućkovi" daje poslednji a opet primarni, infantilni u najboljem smislu te reči, aspekt ovog, po svemu, vrlo neobičnog albuma.

     Raskal
, emancipovani orangutan, mistik, slično svom imenjaku i dvojniku, sporednom liku svetski poznatog stripa "Torpedo", iako sa njim nema nikakve veze, nema sreće ni u ljubavi ni u karijeri promašenog kriminalca i lažnog ženskaroša, uspešnog narkomana, alkoholičara i uopšte politoksikomana, kako se predstavlja u ovom izdanju. Od stripa do stripa menja lični opis kao i karakterne osobine, fizionomiju i uopšte skoro sve sem donjeg veša i pogane naravi i loših navika. Loša poezija, kriza identiteta, netalentovanost, lenjost, uopšte, nedostatak bilo kakvih vrlina krase ovog netipičnog junaka stripa, koga nije poštedeo oštre kritike ni jedan autor zastupljen u ovoj antologiji, kako to pompezno zvuči. Naslovnu stranu je uradio Relja Pajić, a nekolicinu ilustracija u više boja i tonova Igor Hofbauer. Noseći strip, iako tek prvi deo, što nam daje za pravo da očekujemo barem još jedan nastavak iako su predviđena bar tri- Raskalović/ Tragedija - Danijel Savović, uz nekoliko kolaboracija te samostalnih stripova njegovih kolega Iz Kosmosa, tačnije Studiostrip sekcije grupe Kosmoplovci: Aleksandra Opačića, Lazara Bodrože i Radovana Popovića, što sudeći po istoimenosti edicije daje za pravo predpostaviti da upravo Studiostrip, Kosmoplovci u širem smislu i stoje iza koncepcijsko estetske određenosto ove, dakle STUDIOSTRIP edicije.


     Na proleće možemo očekivati promotivnu izložbu cele edicije, originali, printovi, audio/video/filmski uzročno posledični aspekti ovih vrlo raznolikih a opet kvalitativno kvantitativno sličnih ostvarenja u domenu klasično eksperimentalnog ili eksperimentalno klasičnog stripa.

     Autori zastupljeni u ovim izdanjima su članovi, aktivni učesnici, utemeljivači i aktivisti tri grupe koje deluju u širem pojasu mediteranskog dela Evrope uz dosezanje kontinenetalno umereno srednjeevropskog dela.
Kosmoplovci, Kanikola i Komikaze.
     www.kosmoplovci.net
     www.studiostri.kosmoplovci.net
     www.canicola.net
     www.jedinstvo.hr/komikaze

     Albume možete nabaviti u beogradskim knjižarama, preporučujemo najpovoljniji i sigurno snabdeveni Beopolis, Makedonska 22, Beograd, kao i preko web sajta izdavača:
     www.fabrikaknjiga.co.yu/ed.php?ed=7

     studiostrip/kosmoplovci infovirus

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
25.02.2008.
Autor: Simon Vučković
    ZLATNO DOBA #2
24.02.2008.
Press: Komiko
          Poštovani čitaoci,

     Sa ovim brojem edicija Zlatno doba ulazi u svoju drugu godinu izlaženja. Prve impresije i recepcija prvog broja su iznenađujuće pozitivne, te se nadamo da će i ovaj broj naići na jednako interesovanje čitalaca i pružiti Vam jednako zadovoljstvo kakvo je nama pružilo njegovo pripremanje.

     Takođe, treba primetiti da ovaj broj izlazi na povećanom broju strana, 32, ali da smo uspeli da održimo istu cenu od 120 dinara. Zlatno doba će i ubuduće varirati u broju stranica u zavisnosti od obima samog materijala, ali će se uvek kretati od 24 do 40ak stranica. Cena će, koliko god to bude u našoj moći, ostati jedinstvena.

     U ovom broju objavljujemo strip proslavljenog autora iz perioda zlatnog doba srpskog stripa, i jednog od najvećih imena predratnog beogradskog kruga Konstantina Kuznjecova. Njegovo ostvarenje Don Kihot, objavljeno premijerno 1940. godine na stranicama beogradskog Mika Miša, spada u zrelija ostvarenja ovog autora, i donekle odstupa od glavnih smernica njegovog opusa. Obrađujući Servantesov klasik svetske književnosti Kuznjecov je stvorio briljantnu i kompaktnu minijaturu, vizuelno na tragu poznatih klasičnih ilustratora poput Gistava Dorea. Ovo delo je reprizirano nekoliko puta do početka 1960-ih godina, ali smo uvereni da zaslužuje da bude vrednovano i od strane današnje publike.

     Na kraju, pozivamo čitaoce da svoje komentare, primedbe i želje povodom revije Zlatno doba šalju na elektronsku adresu komiko.strip@gmail.com, a mi ćemo učiniti sve u našoj moći da ih ispunimo.

     Srdačan pozdrav,

     Uredništvo.

povratak na vrh

    KOMIKAZE NEWS
24.02.2008.
Press: Komikaze
* "Ladies and Gentlemen, fasten you seatbelts, please… Because Komikaze are landing into your backyard!"
lomodeedee.com/

* Vrbovec/Garaze/9.2.
www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php?n=Komikaze.JAM-PAGE18


* LDC silkspreent workshop/Graz/11.2-15.2.
www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php?n=Komikaze.JAM-PAGE19

* Angouleme 1./2008.
www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php?n=Komikaze.Angouleme2008

* Pula 1./2008.
www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php?n=Komikaze.CNBK

See ya somewhere soon,
Best regards!
Komikaze
www.jedinstvo.hr/komikaze

povratak na vrh

    MARKO AJDARIĆ NEWS
23.02.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Aleksandar Zograf šeta se po pijacu i slika, u Vremenu, ove nedelje
www.vreme.com/cms/view.php?id=...


'Vek Stripa u Srbiji' biće opet predstavljen u Beogradu
www.blic.co.yu/kultura.php?id=31472


Novi 'Animanga Vikend', u Beogradu
www.24sata.co.yu/vodic.php?id=21161


Više o Fernando Relvasu, strip autoru iz Portugala koj živi u Zagrebu:
1) članak od Kuentro (koji izdaje odličnimagazin BD Jornal),na portugalskom
www.neorama.com.br/q_frame0lwt.html

2) I na njegovom blogu (na engleskom)
hardline-approach.blogspot.com/


Rajko Milosević Gera: Scalped 17 izlazi u maju
www.dccomics.com/comics/?cm=9398


Boris Talijančić: recenzija za Hammerfall 2
www.neorama.com.br/q_frame0lvm.html


Izdanja: Goran Sudžuka i Dalibor Talajić, preko Desperada, u aprilu
www.comicscontinuum.com/stories/0801/26/desperadoapril.htm


Goran Parlov: recenzija za Punisher od 50 do 54
www.neorama.com.br/q_frame0lvv.html


Enki Bilal predsenik festivala u Monaku: To znači da su odličn radovi u takmičenju
www.neorama.com.br/q_frame0lob.html


Sastanak sa Igorom Kordejom u Tours-u
www.canalbd.net/index.php?id=903


System Comics: još jedan strip Frenk Milera
www.happynovisad.co.yu/strip/index.php


Izdat Spektakularni Spider-Man 7
marvelfanklub.blogspot.com/2008/02/...


The Void nama predstavlja na našem jeziku novi broj Heavy Metala bolje nego sam oficijalni sajt
thevoidfanzin.wordpress.com/2008/02/12...


Punisher 57 izlazi u maju
www.marvel.com/catalog/?id=8705


Oficijalni sajt za 50 godina od Štrumpfova, na 6 jezika
www.neorama.com.br/q_frame0lvl.html


Marko Đurđević radi u Mighty Avengers 9
www.marvel.com/news/comicstories.2613....

recenzija nam pokaze da nije samo u boji...
www.neorama.com.br/q_frame0lst.html


Marko Đurđević : naslovnica od Thunderbolts 119
www.neorama.com.br/q_frame0loj.html



Još Marka Đurđevića: naslovnica za Marvela koje izlaze u maju
1) Daredevil: Blood of the Tarantula
www.comicscontinuum.com/stories/0802/19/daredevil107.htm
2) Ghost Rider 23
www.comicscontinuum.com/stories/0802/19/ghostrider22.htm
3) Mighty Avengers 13 i 14
www.comicscontinuum.com/stories/0802/19/mightyavengers13.htm

4) Thunderbolts: Reason in Madness
www.comicscontinuum.com/stories/0802/19/thunderbolts.htm


Stjepan Šejić: kompilacija od Witchblade
http://www.neorama.com.br/q_frame0lph.html


Stjepan Šejić treba da radi Witchblade bar do broja 150, kaže Ron Marz
www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi?id=12967


Adi Granov: naslovnica od Iron Man: Director of S.H.I.E.L.D. 29 (izlazi u maju)
www.comicscontinuum.com/stories/0802/19/ironman29.htm

Midhat Ajanović predstavio je svoju knjigu 'Animacija i Realizam' ( Sinopsa knjige, ovde )
www.brazda.ba/Arhiva/tabid/81/articleType/ArticleView/articleId/...


Mangatrip javlja: Prolećna putovanja sa Manga Tripom za Minhen, Amsterdam , Pariz, Beč, Berlin , Amsterdam i Praha (April - Maj 2008.)

Kod Stripovi.com:
Calvicible & Hobbes našeg Renkyja, već poznat onima koji su čitali Nepobedivog/Okružen Mrtvima u izdanju Lavirinta, čiju ćete novu pasicu moći pročitati na stripovi.com svakog ponedjeljka. Tu je zatim strip, tj. prva epizoda stripa "Priče ratnika" koja nosi naslov "Priča o majci". Prva epizoda ima 30 stranica koje donosimo u cijelosti, a autor, tridesetogodišnji arhitekt Vicko Puhalović najavljuje još tri epizode. I za kraj, tu je strip Castaneda i Don Juan (pdf, 7mb) Tihomira Lovrića, posveta Castanedi i Ferriju(!). Komentari i kritike su, naravno, više nego dobrodošli!

Stuart Kolaković na maloj izložbi u Londonu
www.neorama.com.br/q_frame0lnk.html


Izložba: grafička umetnost u Španiji , u Beogradu
www.creemaginet.com/sajt/izlozba-graficka-umetnost-u-spaniji-...


Damir Novak, Darko Drljević, Jordan Pop-Iliev, i Resad Sultanovic u online galeriji poslednjeg konkursa Tabriza
www.neorama.com.br/q_frame0lno.html


20 poziva za karikaturiste u Yeni Akrep 66 (nisu svi prvi put tamo izdati)
www.yeniakrep.org/files/yeni_akrep_66.pdf


Kosovo:
1) karikatura Aleksandra Blatnika
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2008/02/la-nueva-agresin-...

2) Karikatura od Bira Dantas
www.neorama.com.br/q_frame0lpv.html

3) Karikatura od Nikola Ojdanić
www.greekartoon.gr/content/view/689/31/lang,en_GB.UTF-8/



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    PROMOCIJA VEKA
22.02.2008.
Piše: Dušan Mladenović
     ZDRAVKO ZUPAN: VEK STRIPA U SRBIJI

     Izlazak ove monografije je jedan od najbitnijih događaja vezanih za strip u 2007. godini. Zahvaljujući dugogodišnjem radu Zdravka Zupana i podršci Kulturnog centra Pančeva, Festivala GRRR i Saše Rakezića, pred nama je opširan i iscrpan pregled istorije strip-stvaralaštva u Srbiji.
     Učestvuju: Zdravko Zupan, Slobodan Ivkov, Saša Rakezić, Vasa Pavković, Vuk Marković i Dušan Mladenović
     Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" održava tribine i diskusije svakog ponedeljka od 19h u Domu Omladine u Beogradu, ulaz iz Makedonske ulice, prvi sprat, tribinska sala.
     Pozivamo sve ljubitelje stripa da 25. februara prisustvuju beogradskoj promociji knjige Zdravka Zupana i da uživaju kroz diskusiju sa zanimljivim sagovornicima.

     Knjigu će biti moguće kupiti na licu mesta.

     http://www.lazarkomarcic.org.yu/

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
22.02.2008.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    NOVI VESELI ČETVRTAK
21.09.2008.
Piše: Strip vesti

     Već treći četvrtak za redom u Srbiji ponovo kreću, jedan po jedan naslov, stripovi bonelijeve produkcije: Zagor, Dyilan Dog, Dampyr i Mister No, izlaziće u mesečnom ritmu, tako da svakog četvrtka naizmenično idu sveske navedenih likova.

     Danas je na red došao i prvi broj Dampyra, na našim prostorima premijerno kao kiosk izdanje, u epizodi Đavolji sin . Edicija Veseli četvrtak, izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda.

     Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog izdanja!!!


povratak na vrh

    SLOVENSKI KLASIKI VABILO
20.02.2008.
Press: Stripburger

     Dragi avtor in še dražja avtorica,

     Stripburger se pridružuje projektu Slovenski klasiki in te vabi k sodelovanju.

     Namen projekta je na enem mestu zbrati stripe slovenskih stripovskih ustvarjalcev, ki bodo na po eno stripovsko stran na zabaven način tlačili osnovni nabor produktov slovenske ustvarjalnosti.

     Prvi izbor bo potekal konec aprila (predvidoma 25.), jeseni pa bo sledil še en izbor (o roku te bomo obvestili). Ker je možnost, da se v Mladini izbor objavi že maja, te pozivamo, da se udeležiš že prvega roka.

     Po objavah v Mladini bo predvidoma v začetku leta 2009 v obliki stripovskega zbornika izšel (Mladina & Stripburger) izbor najboljših del.

     Stripe lahko po pošlješ po e-mailu ali standardni poti na naslov:
burger@mail.ljudmila.org ali Stripburger / Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana.
Več informacij lahko dobiš tudi po telefonu: 01 2319662.

     Pod našim vabilom je še osebno vabilo Tomaža Lavriča (strip avtorja, iniciatorja in glavnega urednika projekta), ki vsebuje bolj izčrpne podatke in kriterije sodelovanja.

     Lep pozdrav,
     uredništvo revije Stripburger

     Kompletan teks sa svim informacijama i propozicijama te pozivom Tomaža Laviča, možete u univerzalnom word RTF formatu preuzeti jednim klikom OVDE!!!

povratak na vrh

    VRAŽJA DJECA
20.02.2008.
Press: Vražja djeca

          Sredinom prošle godine, u Novom Gradu je osnovana radionica crtanja za sve mlade preko 15 godina, prva takve vrste u ovom gradu. Voditelj radionice je Zdravko Jandrić.
     Radionica je nezavisni projekat i finansirana je od opštine Novi Grad koja je obezbjedila sredstva za rad i Agencije za lokalni razvoj, takodje iz Novog Grada koja je ustupila prostor na koristenje. Isprva, ona je trebala da traje 4 mjeseca koliko je sam projekat i trajao, no odlučeno je da se to produži zbog velikog interesovanja polaznika. Danas, radionica radi pod imenom Vražja Djeca, broji desetak stalnih članova i održava se svakog petka, od 3 do 6 sati.
     Krajem prošle godine, imali su i prvu samostalnu izložbu, u Hrvatskoj - u Dvoru na Uni. Takođe, do sada su učestvovali na nekoliko festivala i natjecaja u BIH i vani. Njihov najmlađi član, Nemanja Škorić 17 god.- je osvojio prvo mjesto na Stripopekinom natjecaju u Sarajevu, početkom ove godine.
     Povodom godinu dana od osnivanja- negde krajem maja mjeseca, planirano je da se odrzi velika izložba u gradskoj galeriji u Novom Gradu, kao i dvodnevna radionica crtanja za mlađe od 25 godina.
     No, o tom potom.

     Pozdraw od Vražje Djece iz Novog Grada.

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
20.02.2008.
Autor: Mladen Oljača
    HELLBOY...
19.02.2008.
Press: System Comics


     Evo konačno i tog HELLBOY-a


     Ovaj broj ima samo 32 str. ali tri kratke priče kao celinu.

     I dalje je cena 100 din., a sledeća sveska izlazi za TAČNO mesec dana.

povratak na vrh

    PRVA FOTOGRAFIJA VOLVERINA
19.02.2008.
Press: Tuck Vision

     Poštovani,


     Pogledajte prvu, ekskluzivnu fotografiju Hju Džekmena u ulozi Volverina iz filma „X-Men Origins: Wolverine“ koji se trenutno snima na Novom Zelandu i Australiji.
     Hju Džekmen vraća se ponovo ulozi koja ga je proslavila – Volverin je divlja borbena mašina koja ima zapanjujuće isceliteljske moći, čelične kandže i ispunjen je iskonskim besom. U filmu „X-Men Origins: Wolverine“ priča se vraća unazad i posvećena je Volverinovoj istovremeno nasilnoj i romantičnoj prošlosti, njegovom kompleksnom odnosu sa Viktorom Kridom i pretećem „Weapon X“ programu. Na svom putu Volverin će se boriti sa mnogim mutantima, kako poznatim, tako i nepoznatim, a pojaviće se i nekoliko legendi iz X-Men univerzuma koji se dugo očekivao.

     Što se tiče glumačke podele, za sada se zvanično ističe samo Hju Džekmen, koji je postao nezamenljiv deo X-Men sveta – igrao je u filmovima „X-Men“, „X2: X-Men United“, „X-Men: Poslednje uporište“.

     Režiser je Gevin Hud („Nezvanična istraga“, „Tsotsi“), a film dolazi iz studija 20th Century Fox.

     „X-Men Origins: Wolverine“ u bioskope stiže 30. aprila 2009. godine.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
18.02.2008.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
16.02.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Aleksandar Zograf otvara novu kolekciju
od L'Association

www.neorama.com.br/q_frame0kzh.html

Sâm Zograf nam piše: to je zbirka mojih stripova iz lista Vreme, identična kao TUSTA i TMA, izdanje koje se pojavilo u Hrvatskoj. Na festivalu u Angoulemu sam predstavio to izdanje, bilo je baš dobro. Prevodilac je bila Miriana Mislov Ljubičić, koja je rođena u Francuskoj, ali su njeni roditelji iz Jugoslavije.

Popbooks intervjuiše Aleksandra Zografa
www.neorama.com.br/q_frame0lgq.html


Strip Zografa u Vreme-nu ove nedelje pokazuje jedan slučaj koji se je desio u 1928...
www.vreme.com/cms/view.php?id=584866


Srpski superheroj u bioskopu
www.mtsmondo.com/entertainment/gossip/text.php?...


Beli Put: recenzija za 'Helblejzer: Opasne Navike'
www.happynovisad.co.yu/strip/index.php?show=2683


'Balkan Twilight'
1) Razgovor sa Vladimirom Palibrkom
www.pancevac.com/index.php?module=article&issue...

2) Gde možete da kupite strip antologiju
www.alanford.co.yu/stripovi/stripovi.php?naslov=Balkan...


Boro Pavlović: El Niño 6 izlazi uskoro (ne pitajte nas zašto Les Humanoïdes Associés toliko rđavo pokazuje svoja izdanja)
www.humano.com/avantp/fiche_avantp.php?id=35468


Marko Đurđević: naslovnica od New Avengers 38 (izdat 13 februara)
www.comicscontinuum.com/stories/0802/08/newavengers38c.htm


Nova izdanja od Libellus-a
Demian 3, 4
Magični Vjetar 9, 10, 11, 12
Martin Mystere gigant 6, 7
Mister No 11, 12

Rajko Milošević Gera: recenzija od Scalped 14
www.neorama.com.br/q_frame...


Bojan Kovačević: druga recenzija za Arctica 1
www.bdgest.com/chronique-2673-...


Ballet Preljocaj i Ballet d'Europe su opet pokazali 'Roméo et Juliette', koreografija Enki Bilala kreirana pre 17 godina
www.neorama.com.br/q_frame...

Ruski sajt Cartoonist Name izdao na net-u malu galeriju Gradimira Smuđa, ove nedelje
cartoonist.name/?p=794


Službena fotka iz filma X-Men Origins: Wolverine
marvelfanklub.blogspot.com/2008/02/x-men-origins-wolverine.html


Star Wars: animirani 'Ratovi Zvezda' uskoro u bioskopima
www.happynovisad.co.yu/film/index.php?show=2685


Lansiran Spider-Man u crtanoj seriji
marvelfanklub.blogspot.com/2008/02/web-stranice-spsm-crtane-serije.html

Marko Ajdarić, u međunarodnom žjiriu
www.neorama.com.br/q_frame0lcc.html

Nosorog 59 je već na liniji
www.nosorog.rs.sr/51-60/59ns1.html


Niš: otvorena izložba karikatura sa 40. konkursa za nagradu 'Pjer'
www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=214389


Luka Lagator među najboljima na Umoristi a Marostica
www.neorama.com.br/q_frame0lal.html


Egmont izdaje knjigu ilustrovana od Betina Gotzen-Beek
www.egmont.hr/izdanja.asp?tip=1&vrsta=13&licencor=1&izdanje=989

20 knjiga tog umetnika (na nemačkom), ovde

5 animiranih filmove traži Oscara
www.filmski.net/vijesti/animirani-film/5370/5_animiranih_trazi_oscara


HDK:
poziv za Zagreb 2008
neorama2.blogspot.com/2008/02/13th-international-cartoon-exhibition.html


Strumica 2008: poziv na našem jeziku (u januaru, smo vam objavili na engleskom)
www.donstalens.com/fun/satira/vesti_satira.php?subaction=...


21. BIO, Bienale Industrijskega
Oblikovanja
, u Ljubljani
www.bio.si/



1. ULUPUDS javlja Medjunarodna bijenalna Izlozba ilustracije Zlatno Pero 2007. odrzace se od 22. II do 22. III 2008. godine u Galeriji Likovni susreti u Subotici.

2) U četvrtak, 24. siječnja 2008. održana je 45. sjednica Izvršnog odbora HDK na kojem je između ostalog kao tema ovogodišnje 13. Međunarodne izložbe karikatura ZAGREB 2008.određeno KOCKANJE (tj. sve što je povezano s kockanjem, klađenjem, igrama na sreću i sl.). Za datum otvaranja izložbe određen je 18. lipanj 2008. Nadalje, redovna godišnja Skupština društva održat će se u prostorijama HDK u petak, 29. veljače 2008. I na kraju, primili smo četiri nova člana: Tatjanu Šebek Markušić, Nenada Vitasa, Tihomira Lovrića i Ivicu Kolumbića.


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP RADIONICA AKK-a
15.02.2008.
Piše: Zoran Jović


     Strip radionica AKK-a počinje sa radom od 17- tog februara (nedelja) i trajaće do 20.04.2008. godine. Radionica će se održavati u Maloj sali Doma kulture svake nedelje. Pored članova radionice, u rad su uključeni učenici OŠ Žarko Zrenjanin i mnogi drugi...
     Radionicu vodi Jović Zoran Letach.

Program podržali: O Pancevo, Dom kulture BNS
Organizacija : AKK
Medijska podrška : NNL

povratak na vrh

    1.SALON STRIPA LAKTAŠI '08
15.02.2008.
Piše: Predrag Ikonić

          Vrijeme održavanja 11 - 13. april 2008. godine,
     Galerija Doma kulture u Laktašima.

     Salon stripa Laktaši, će se ove godine održati po prvi put, što će ujedno biti i prvi strip salon održan u BiH. Na Salonu će pored izložbe 10-ak autora iz Hrvatske, BiH, Srbije i Makedonije te Japana, biti svakodnevno održavana i strip radionica, na kojoj će pored gostujućih autora moći da učestvuju svi zainteresovani posjetioci.
     Takođe, predviđene su prezentacije i promocije domaćih izdanja, manifestacija i srodnih grana, razgovori sa autorima i raznim aspektima rada na stripu i oko njega.
     Manifestacija nije takmičarskog karaktera i ima za cilj da pomogne u popularizaciji stripa na ovim prostorima, te ovim putem želimo da pozovemo sve crtače i one koji to žele da postanu kao i ljubitelje stripa i sve zainteresovane da dođu u navedene dane i druže se sa nama kako bi svi zajedno pomogli da strip jednog dana i u našoj zemlji dobije status kakav zaslužuje i ima u svijetu. Najavljeni su sljedeći gosti Salona: Robert Bob Solanović, Tihomir Tikulin Tico, Srđan Nikolić Peka, Mirko Čolak, Marko Stojanović, Vladimir Vesović, Mihajlo TheMico Dimitrovski, Filip Andronik, Denis Dupanović i Predrag Ikonić.

     Dobrodošli!

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK DRUGI PUT...
15.02.2008.
Piše: Strip vesti


     Od prošlog četvrtka u Srbiji ponovo izlaze stripovi bonelijeve produkcije: Zagor, Dyilan Dog, Dampyr i Mister No, izlaziće u mesečnom ritmu, tako da svakog četvrtka naizmenično idu sveske navedenih likova.

     Ovog četvrtka je na red došao i prvi broj Dylan Doga u epizodi Čarobni frulaš. Edicija se zove, naravno još uvek, Veseli četvrtak, izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda.

     Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog izdanja!!!

povratak na vrh

    BUCH NEWS
15.02.2008.
Piše: Strip.art.nica Buch


     Nekje je treba začeti..
     Da vas ne utrujamo samo s predstavitvami stripov, vas tokrat vabimo na klepet z dr. Arturjem Šternom. Potežkali in prelistali bomo njegovo novo knjigo Šepet razglašenih, ki se bogati kar na 688 straneh.
     Pet romanov za 50,00 eur !?
     Ni slabo, sploh če pomislimo na 10% promocijskega popusta.
     Vabljeni!
     Strip.art.nica Buch C. v mestni log 55, Ljubljana www.stripi.si
     TOREK 19.02.2008, OB 13,00 !

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
15.02.2008.
Priredio: Strip Core

From: Editorial El Bosque <editorialelbosque@yahoo.com>
Subject: Invite to participate in our illustration book


     Hello !!
     This is an invitation from the El Bosque Editorial from Bogotá_Colombia to participate in its two first illustration books. We are inviting illustrators from all over the world to send us their work about the following subjects. From
each subject we will develop a high quality printing and paper book to be distributed through out countries in LatinAmerica and Europe.
      Here are the book subjects:
     1. Robots, Monsters and all Fiction and Terror Characters.
     2. Forests, Trees, Plants, Flowers.
      You can send your work for one or both books (illustrations or comics). You keep own the copyright of your works totally. The deadline is February 20th. For more information or additional questions please do not hesitate to contact us at editorialelbosque@yahoo.com or editorialelbosque@gmail.com
      We invite you to visit our web site at: www.45treinta.com/elbosque
      *If you want to get more info about the illustration books click here:
     www.45treinta.com/elbosque/html/ilustra.html

     Your work is reaaaly nice!
     Best,
     ElBosque

     ******
     The images must be sent to editorialelbosque@yahoo.com, editorialelbosque@gmail.com or through the website www.yousendit.com, the sizes are 22 cm. (one page) or 44 cm. widht (double page), 28 cm. high, polychrome (cmyk), 300 dpi, save files as jpg or tiff.; you can send as much drawings as you want

     Please provide the following information to appear on book credits:
Name:
City of birth, City of residence:
E_mail:
Website:
CONTACT INFO (this information is not going to be publish):
Land phone
Adress:
     To Illustrator Yoy will get two copies of each book where you participate, you will also be getting it at home free of charge.
      ElBosque www.45treinta.com/elbosque

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
15.02.2008.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    OMEJEN ROK TRAJANJA
14.02.2008.
Piše: Strip Core

     Gašper Rus: Omejen rok trajanja
     razstava stripa
     Otvoritev: četrtek, 21. feb. 2008 ob 19.00
     Galerija Mizzart, Metelkova mesto (stavba Pešaki, 1. štuk levo), Ljubljana

     Gašper Rus (r. 1983) pripada mlajši generaciji domačih stripovskih ustvarjalcev. Debitiral je leta 2005 v reviji Stripburger, v kateri je objavil svoje največje stripovske dosežke doslej. Od tega leta dalje kot član uredništva sooblikuje revijo. Objavljal je tudi v revijah Ciciban, PIL in Q Press. S svojimi risarskimi veščinami je priskočil na pomoč stripovskemu soborcu Cirilu Horjaku pri produkciji mini albuma Traktat in pri splavitvi trilogije Mostovi. Dejaven je tudi kot ilustrator, zlasti v reviji Plus.
          Na tokratni razstavi se predstavlja s svojim najnovejšim stripom Omejen rok trajanja, ki ga je ustvaril po literarni predlogi Vinka Möderndorferja. Razstava vključuje originalne stripovske table in drugo likovno gradivo, povezano z nastankom stripa: pripravljalne skice, storyboard, referenčno gradivo ... Na ta način nudi vpogled v zakulisje stripovskega ustvarjanja. Razstava je hkrati napovednik za bližajočo se novo izdajo Stripburgerja. Gre za zbirko stripov po predlogah Vinka Möderndorferja. Zbirka Deveta soba nas bo predvidoma doletela nekje v prvi polovici tega leta.

     Razstava bo na ogled do 5. marca 2008.
     Galerija Mizzart je odprta od ponedeljka do petka med 10.00 in 20.00

     Vizualni material za novinarje je na
     www.ljudmila.org/stripcore/gasper

povratak na vrh

    JUGOSLAV KOD MAJE
14.02.2008.
Piše: Strip vesti


     Maja Veselinović je na svom blogu objavila jedan duzi foto izveštaj sa promocije knjige Balkan Twilight (Galerija SKC, Beograd), plus dve table svog stripa koji je objavljen u toj knjizi (strip se zove Povest o Jugoslavu i rađen je prema poemi pesnikinje Dragane Mladenović).

     Inače, citav događaj je bio deo prvog izdanja FantomFesta koji se od 15. do 22. januara dešavao na raznim lokacijama u Pančevu i Beogradu, te i sa tih dešavanja možete pogledati par fotografija.

povratak na vrh

    SIMPSONOVI U STRIPU!
14.02.2008.
Piše: V. Fumeti

     - Uz novo izdanje Kompanije Novosti -

     Duga je i složena istorija stripa u beogradskim Novostima. Ako ovoga puta ne budemo govorili o legendarnom Kekecu, kao Borbinom izdanju, stariji ljubitelji devete umetnosti setiće se tako da je ovaj list u 60-im i nešto docnije svakodnevno donosio po kajiš nekolicine klasičnih američkih dnevnih stripova raznovrsnih žanrova.

     Uz Salinasov vestern Cisko Kid, Marfijev sportski strip Ben Bolt, Sten Drejkovu melodramu Julija Džons i Mak Manusov komični strip Porodica Tarana bio je tu i Diznijev strip za najmlađe Švrća. Docnije, kada su oni, nažalost, iščezli iz novina, strip se s Novostima vezivao preko edicija kakva je, recimo, bio TV zabavnik.

     Zato ne čudi što se posle dosta vremena Večernje novosti vraćaju stripu preko mesečne edicije Simpsonovi, u potpunosti posvećene crtanim pričama koje se bave "alavim" Homerom , "smirenom" Mardž, "vragolastim" Bartom i "najmlađom" Megi, kako stoji na prvoj stranici premijernog broja.

     Ono što se odmah vidi jeste da su sveske odlično odštampane, u originalnom koloru i da su dobro prevedene, odnosno da ćemo svakog 15-og meseca imati prilike da u rukama držimo jedno profesionalno urađeno izdanje. Korice prva dva broja, novembarskog i decembarskog, efektne su i vrlo privlačne, ne samo za mnogobrojne ljubitelje Simpsonovih nego i za one koji su ih gledali povremeno.

     U prvoj priči Homer kolos, Mat Grejning i njegova ekipa su priču načinili kao neku vrstu podsmešljivog omaža mitu o King Kongu – jer je u jednom naučnom eksperimentu, začetom u čuvenoj nuklearnoj elektrani, Homer porastao u giganta, sa ne manje jakim apetitom. U drugoj priči Bob se vratio autori čuvenog crtaća osnovu ideju zasnivaju na tezi da se nestašna deca, kakav je Bart Simpson, mogu bolje vaspitati, ako se suoče sa zatvorskim posledicama grešaka, pljački i zločina. Bart i njegov pajtos Milhaus, dakako, pri takvoj pedagoškoj ekspediciji greškom stražara, zaglave u državnom springfildskom zatvoru, gde se sretnu sa svojim arhineprijateljem Pomoćnikom Bobom.

     Kao i u crtaćima i stripovima (nastalim po njihovim scenarijima), Mat Grejning koristeći medijski stabil(izova)ne karaktere ne samo članova porodice Simpson, nego i čitavog niza likova koji ih okružuju, gradi humoristički melanž koji istovremeno satirički kritikuje i demistifikuje savremene stereotipe američkog sna, ali nas i zasmejava, ponekad do suza. Ukratko: Simpsonovi u stripu su izuzetno duhoviti i ovaj čitalac se povremeno smejao na glas, bez obzira da li se Grejning i kompanija vragolasto podsmevao mentalitetu prosečnih Amerikanaca ili pak raznoraznim vrstama (politički korektnih) manipulacija, kojima su građani Springfilda podvrgnuti koliko i gradovi Čikaga ili Čatanuge. A za samu ediciju nije važno samo to što su prva dva broja primeri odličnih komičkih stripova o popularnim likovima i sa prepoznatljivom crtačko-kolornom stilizacijom, nego i što je druga epizoda uspelija od prve.

     Samo izdanje ima 32 kolorne stranice + lakirane korice, a u svakom broju se sem osnovne priče u dopuni ponude pojavljuje i simpatičan kratki strip od pet strana sa istim junacima i unekolio drugačijim tipom naracije. Dodaću da je prvi broj štampan u fascinantnih 50.000 primeraka, a nadam se da će tiraž odlično otpočete edicije rasti.

povratak na vrh

    HELBLEJZER: OPASNE NAVIKE
13.02.2008.
Press: Beli put
     Izdavačka kuća Beli Put ponudila je ljubiteljima devete umetnosti novi biser u biblioteci Grafičke novele – drugu knjigu serijala Helblejzer: Opasne navike.

     U pitanju je kultni Vertigov serijal, u kojem je u protekle dve decenije izašlo više od 200 mesečnih sveski. Takvu dugovečnost, retku u svetu stripa, Helblejzer duguje činjenici da su ga stvarali veliki strip autori, koji su se pritom smenjivali radeći na njemu, da bi lik Džona Konstantina Helblejzera postao ono što danas jeste: jedan od najenigmatičnijih likova u istoriji grafičkih novela.

     Nakon knjige Helblejzer: Prvobitni gresi, koju je Beli Put objavio među prvima u biblioteci Grafičke novele, koja je po prvi put srpskim čitaocima predstavila ovaj specifičan i u svetu veoma popularan žanr, na redu je druga knjiga koja prati doživljaje ovog autentičnog lika.

     "Svi mi imamo tu tajnu želju da hodamo po ivici Konstantinovim stopama, da se izrugujemo moćnijima od sebe bez straha od odmazde i da nam nikada ne zafali duhovita doskočica", objašnjava autor Gart Enis Džonovu popularnost posle više od 20 godina"...

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
13.02.2008.
Autor: Mladen Oljača
    IZLOŽBA RADOVA DUŠANA GAČIĆA
12.02.2008.
Press: Strip vesti

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na
otvorenje izložbe

DUŠAN GAČIĆ
Radovi 1983. - 2008.


u četvrtak, 14. veljače 2008.
u 19 sati

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
Trg maršala Tita 11,
ZAGREB
14. 02. – 26. 02. 2008.


povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (33)
12.02.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     AARIB
     T1 Les yeux de Leïla
     Scenario, crtež i kolor: Jérôme Heydon
     Vents d'Ouest, 2007

     Tridesetih godina prošlog veka, François Le Guennec je beznačajan novinar i pisac. Zasićen rutinom, on se zaputio u Maroko ne bi li našao osnovu za svoj roman. Putem se upoznaje sa mladom Camille Moulin, a njen otac mu pomaže da nastavi put prema Sahari, gde još uvek postoje plemena, kao što je Aarib, koja se ne nalaze pod francuskim protektoratom. Fasciniran Afrikom, on i ne primećuje da ga njegovi sunarodnjaci pokušavaju da iskoriste za svoje političke potrebe. Potom sreće i lepu Leilu.

     Uradjen skoro kao putopis, ovaj album nas sasvim laganim tempom upoznaje sa protagonstima, običajima i mestima dogadjanja. Priča je jednostavna i govori o mladom čoveku u potrazi za sopstvenim identitetom. Ada bi se zaokružila njegova slika antiheroja, autor ga odvodi medju Beduine koji su simbol otpora prema Zapadu. Na grafičkom planu, album je uradjen jednostavno, čisto i jasno. Bez upotrebe nepotrebnih ukrasa, Heydon se trudio da jednostavnom, sigurnom i efikasnom linijom postavi temelje svojih kompozicija. Nežna i dobro odabrana paleta dobro se kontrastira sa čvrstom linijom. Montaža je uradjena klasično, a naglasak je stavljen na sporiji ritam kojim se dočarava neophodna smirenost pred veličanstvenom pustinjom. Boje, udaljene od bezličnih ili drečavih kompjuterskih kolora, pažljivo su odabrane u odnosu na mesta dogadjanja i doba dana.

     Kostimi, dekori, pejzaži i arhitektura imaju snažan pečat autentičnosti, što i nije mnogo čudno. Naime, Jérôme Heydon je zaista proveo više meseci u Sahari pre nego što je započeo svoj serijal. Svako kome se dopao film Lawrence od Arabije, dopašće mu se i ovaj vrlo dobar početak serijala, intimističke priče koja se lagano kreće ka epskoj fresci.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
12.02.2008.
Priredio: Zoran Đukanović

     Razgovor: Dobrosav Bob Živković, ilustrator

     ODGOVOR OMILJENIM KNJIGAMA

     Valentina Milenković

     Da su umetnici baš toliko posebni i vredni imao bih kolekciju takvih u svom plakaru! Mnogo me više raduju ljudi koji umeju da me zasmeju ili prirede lepu večeru
     U vreme kada je Bob počinjao da crta, Srbija je bila pomalo komična zemlja. „Politikin zabavnik“ je imao više čitalaca nego sada „Pink“ gledalaca, „Stripoteka“ se odnosila kod knjigovesca na koričenje, „Alanom Fordom“ se trgovalo kao kasnije benzinom i cigaretama, ispod ruke i po velikim cenama, a „Porodica Tarana“ je bila daleko najpopularnija porodica u zemlji. Popularnost i slava Boba Živkovića delom su posledica i toga što ovaj čovek predstavlja živi muzej naših nekadašnjih vizuelnih ljubavi.
     Dobrosav Bob Živković svakim danom pred našim očima crta i konzervira emocije, nudeći ih istovremeno deci u nama i deci oko nas. Lep posao, ali daleko od toga da je jednostavan i lak.

     FUDBAL I KNJIGE

     Odakle „karma“ ilustratora i kako ste dospeli u taj svet?
     - Ako probam da se setim ili bolje rečeno da protumačim kada i kako sam postao ilustrator to bi možda moglo i da pruži neko tumačenje „drugorazredne discipline“ kakvom je neki likovnjaci smatraju. Kada sam tražio razlog i trenutak zašto sam se okrenuo crtanju jedino što mi je palo na pamet je da sam definitivno bio najgori u fudbalu a da me je bio blam da se igram sa devojčicama. Tako, svaki put kad bi se moji drugovi podelili u ekipe i krenuli u igru ja sam počinjao da crtam. Drugim rečima, samo najgori fudbaleri postaju najbolji ilustratori!
     Druga stvar, koliko pamtim a još pamtim, je ta da sam imao trojku iz matematike zato što sam bez prestanka crtao, pa čak i na tim časovima. Iz likovnog sam, takođe, redovno dobijao trojke jer je moja učiteljica bila ubeđena da stalno precrtavam. Mislim da je, takođe, presudan uticaj na moj izbor ilustracije kao profesije i moja priroda vrlo brbljive osobe. I dan-danas teško da mogu da izdržim da ne dam komentar, da moja ne bude zadnja. O svemu imam stav, nema šanse da držim jezik za zubima! Kao klinac, batine su sledile kad sam morao da odgovaram barabi u razredu a ilustaricije su sledile kad sam odgovarao knjigama koje sam voleo. I sada mnogo čitam i još uvek imam mnogo više ilustracija koje niko nije video od onih koje su viđene. One su nastale kao moj „razgovor“ ili „odgovor“ omiljenim knjigama. Crtao sam i crtam, da bi oživeo knjige koje mi se sviđaju, da bi docrtao stvari koje su knjige zaboravile da kažu, da bi se sit nasvađao sa knjigama koje me nerviraju! Crtež je ostao način na koji mogu bez prestanka da „dobacujem“, komentarišem, kritikujem, zvocam, zavitlavam...

     „Likovnjaci“ ilustraciju tretiraju za grafičku paraliteraturu. Kako Vi ispoljavate svoju poetiku?
     - Ako „likovnjaci“ imaju problem sa ilustracijom to je zato što, bar što se mene tiče, ta dva posla nemaju mnogo toga zajedničkog. Umetničko slikarstvo je preispitivanje sebe a ovo je primenjena umetnost. Ilustracija je komunikacija, razgovor sa drugima. Ja sam nekada i na neke druge načine preispitivao sebe. Sam nisam baš toliko komlikovan da bi život posvetio analizi svog unutrašnjeg sveta, te uživam da srećem i upoznajem druge, tuđe svetove, da razmenjujemo priče, da zajedno sanjamo. Za to mi služi ilustacija.

     Svoju posvećenost i privrženost ilustraciji krunisali ste prepoznatljivim crtežom...
     - Ja se nadam da nemam stil... Ako sam prepoznatljiv, ili još bolje, koliko sam prepoznatljiv – to smatram za manu! Uopšte ne radim na stilu, ne trudim se da ga uspostavim ili postignem. Kada pročitam knjigu probam da se što više uživim u nju, da je što bolje doživim. Onda pustim da sve ono što sam osetio „izjuri“ iz mene na crtež. Potpuno mi je svejedno kojim stilom i kojom tehnikom. Pretpostavljam da stil zavisi od toga da li me je knjiga naljutila ili uplašila, tada nastaju horor i malo ozbiljnije ilustracije, ili raznežila, tada crtam dečje likove.

     Kako opisujete jezik svojih ilustracija, kakav humor volite?
     - Humor je ogroman deo mog života. Koliko on meni pomaže da shvatim šta mi se dešava u životu, koliko je humor deo svega što me okružuje – toliko ga i ima u mojim crtežima. Lično sam nemoćan da nađem opravdanje za gomilu stvari koje se dešavaju oko mene a da ne pomislim da se neko negde dobro kikoće na sve to! Naravno, da sam još nemoćniji da vam crtežom nešto protumačim a da ne upotrebim humor. Uostalom, smejem se od sreće i radosti, od milja i blagosti, a smeh i podsmeh sigurno zaslužuju i zlo i gluposti.

     Slika, naročito deci, govori mnogo, ona njima „glumi“. Zašto najviše radite baš za njih?
     - Ja ne radim za decu, ja radim za sebe i svoju dušu. I za pare. Okolnost je da su knjige za decu ona vrsta literature koja često meni više prija. Romani za odrasle su previše komplikovani, pretenciozni, prepotentni, nekomunikativni, lažljivi. Priče za decu su iskrene, jasne, životne. Ja volim da crtam ono što volim da čitam, a najčešće mi prijaju dečje knjige, priče i filmovi.

     IDEJE I NOVAC

     Da li ilustracija treba da ima neki društveni cilj ili je baš to ono što je razlikuje od karikature?
     - Sve što radimo u životu ima neki cilj. Neki ciljevi su lakše vidljivi a za neke bi nam bili potrebni dvogledi. Aman, vi tražite mišljenje o gomili stvari od mene – ilustratora! Samim tim ja malkice utičem bar na jedno dete, bar na jednu osobu koja će jednog dana da vaspitava bar nekoga! Prepotentna varijanta je da su generacije odrastale gledajući moje vizije sveta. Ako postoji mogućnost da su neki mediji davali pogrešnu, čak i lošu viziju sveta, onda valjda postoji mogućnost da se i dobrotom utiče.

     Jezik ilustacije se, po nekim poznatim autorima, iznenadno i nečujno pretvorio u jezik umetnosti. Kakva je situacija na srpskim prostorima?
      - Nemam predstave a nije me baš nešto ni zabrinulo sve to! Mali je broj „umetnika“ među ljudima u mom životu koje volim ili poštujem. Nije „umetnost“ nikakav cilj za kojim bi trebalo lomiti noge, jer da su umetnici baš toliko posebni i vredni imao bih kolekciju takvih u svom plakaru! Mnogo me više raduju ljudi koji umeju da me zasmeju ili prirede lepu večeru.
     I da ilustracija nije umetnost – pa šta? Ja ga doživljavam kao radost i možda posao, kao jedan zanat koji celog života učiš i vežbaš.

     Kako nastaje Vaša ilustracija, koliko koristite kompjuter?
     - Ilustrovanje počinje, pa čak se i završava, sa idejom-slikom koja mi „blesne“ u glavi dok čitam tekst, dok mi neko priča priču... Posle toga dolazi maltene samo fizički posao da to prenesem na papir da bi i drugi videli. Nekada sam koristio hemijske olovke, tempere, flomastere, autolakove, kasnije raznorazne tuševe i vodene boje, šta god mi je pomagalo da uz najmanje muke i prljanja kuće što bolje i vernije prenesem crtež koji mi je u glavi. Srećom, danas komjuter može da zameni sve te silne stvari, sve je lakše i brže. Da sam njega ranije imao moja majka nikada ne bi vikala na mene „sve si zamazao po kući!“

     Da li je važnije da „progurate“, pa samim tim i prodate, svoju ili da realizujete tuđu ideju?
     - Hmmm... ja sebe vidim kao deo tima i to nije samo fraza. Kad sedim sam igram igrice, idem u bioskop, družim se, lepo mi je, ali ne verujem da sam u toj fazi ikada nešto stvarao. Tako kada dođe neko sa idejom, sa pričom, vizijom ili svojom knjigom ja počinjem da funkcionišem. Hvatam ideju u letu i počinjem da je realizujem, menjam, dopunjujem... Bez toga nekoga, sa tom njegovom inicijativom, nema ni mog proizvoda! Sa njim ja vidim rezultat, neki geštalt, proizvod udružene moje i mašte i kreativnosti pisca. Ili, možda je jasnije ovako: ja nemam pitanja, ja imam odgovore.
     Vi dođete sa pričom „bio jednom jedan zmaj“ a ja vam odgovorim „zmaj koji je izgledao baš ovako“... Suludo bi bilo da idem okolo i izvikujem odgovore na pitanja koja mi je neko postavio. A da li je onda taj proizvod moja ili tuđa ideja? Mislim da je to naša zajednička ideja.

     Da li i u ilustraciji postoji međuprostor na kome se sučeljavaju etika i umetnički izraz?
     - Moja ilustracija je refleks mojih svetonazora i ja se nadam da je etična. Umetnički izraz je samo četkica ili kompjuter, kojom ja na papir prenosim vrednosti i stavove kojima su me otac i majka naučili. Ja se nadam da moje ilustracije nemaju etičkih problema.

     Koliko se ilustracija u ovoj zemlji ceni?
     Nije da se ne ceni. Ja ne znam mnogo ljudi koji bez posvećenosti svom poslu mogu da zarade pare. Ako se ne „zagreje stolica“, ako se nesebično ne da sve, teško da će se išta vratiti, pa i novac. Nikada nisam poverovao u kocku i sreću na nebu. Kad god sam bio srećan, sam sam za to bio zaslužan, a srećan sam i ne žalim se.

     BIOGRAFIJA
     Dobrosav Bob Živković (1962) završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Ilustrator je u „Kreativnom centru“ i najpoznatijem i najstarijem jugoslovenskom magazinu „Politikinom zabavniku“.
     Ilustrovao je preko sto knjiga iz oblasti dečje literature i naučne fantastike. Bio je art direktor u najvećoj svetskoj reklamnoj agenciji „Saatchi / Saatchi“.Trostruki je dobitnik nagrade „Lazar Komarčić“, dobitnik tri „Zlatna pera Beograda“, nagrade za najbolje ilustrovanu knjigu i za najbolje rešenje učila na Beogradskom sajmu knjiga. Na svetskom sajmu izdavača u Bolonji pripala mu je specijalna nagrada. Dobitnik je nagrade „Neven“ za 1993, ž94. i ž97. kao i nagrade za najbolju igračku 1993. Izlagao je samostalno u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Nišu, Vranju i na brojnim grupnim izložbama.


     [Objavljeno: Novine Vranjske, 2008.godine]

povratak na vrh

    POLIKLINIKA FRIŠČIĆ
11.02.2008.
Piše: Reky & Fabo

     Poliklinika Friščić-novi online strip


     Od 19.02.2008 počinjemo sa objavljivanjem našeg prvog stripa Poliklinika Friščić. Svaki utorak očekuje vas nova epizoda (pasica stripa). Nadamo se da ćete uživati u stripu kao i mi dok smo ga stvarali.

     Na humorističan način prikazano je zdravstvo, medicina, a strip je prilagođen za objavljivanje na webu.

     friscic-comics.blogspot.com - dodaj u favorite

     Lijep pozdrav iz Rijeke

(Naravno, link će trajno biti u levom meniju da vas
podseća da strip redovno čitate!!!)

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
11.02.2008.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
09.02.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Konkurs za drugu izložbu BH strip crtača

stripopeka.wordpress.com/2008/02/06/...


Nikolaj Gogolj: Igor Kordej
crta Taras Buljbu
neorama2.blogspot.com/2008/02/taras-boulba...


Igor Kordey: L'Empire 3, izdat u Nizozemskoj
www.gobelix.com//product_info.php?products...

Aleksa Gajić: Le Fléau des Dieux u strip magazinu od Soleil kojeg treba Marvel da izdaje
www.publishersweekly.com/article/CA6525831.html


Goran Sudžuka i Goran Parlov na sastanak CBLDFa
www.neorama.com.br/q_frame0ktj.html


Danijel Žeželj: 15 strana od Rex-a, može da se čita online
www.neorama.com.br/q_frame0kux.html


Jos jedan mesec, Magični Vetar u prodaju u Brazilu koga je nacrtao Goran Parlov
www.texbr.com/magicovento/mvbrasil/...


Marko Đurđević: naslovnica za Thunderbolts: International Incident
forum.newsarama.com/showthread.php?t=145340


Bedeteca de Lisboa je dobila knjigu Zdravka Zupana (i moj primerak je već stigao, uživam u njemu!) i knjigu od Milorada Krstića
www.bedeteca.com/index.php


Slike radionice "Crteži na Struju' na blog Maje Veselinović
www.majaveselinovic.com/blog.php


Saša Mihajlović: izdat ' Hokus Pokus 3' , preko Kreativnog Centra
www.kreativnicentar.co.yu/za-djake.php?e=46&c=C168


Stjepan Šejić nacrtao naslovnicu za novi comic-book od Dynamite
www.dynamiteentertainment.com/htmlfiles/...


Strip u izdanju Centra Ana Frank o Hitleru
www.danas.co.yu/20080204/kultura1.html#2


Umetnici (nijedan tako poznat) od Italijanske Disney-a lansiraju Kurs preko video da počnes i ti da radiš stripove
www.neorama.com.br/q_frame0kpy.html


Trailer od 'Iron Man'
marvelfanklub.blogspot.com/2008/02/pogledajte-iron...


Luc Besson ne staje
www.danas.co.yu/20080206/kultura1.html#2


Najnovija knjiga ilustrovana od Svjetlan Junaković
www.neorama.com.br/q_frame0kod.html


Već su tu za download:
a) Kiks 14 www.artija.net/...KIKS_14_februar2008.rar
b) Ikar 3 www.artija.net/.../ikar/IKAR_3.rar

Etna 73 je već na mreži
www.neorama.com.br/q_frame0koq.html


Beč: Petar Pismetrović na međunarodnoj izlozbi o fudbalu
www.splashcomics.de/php/aktuelles/news/19435


Izložba za 200 godina svih majstora karikature na svetu
www.neorama.com.br/q_frame0kol.html


Poziv za karikaturisti: Jaka Bede 2008
www.greekartoon.gr/content/view/658/31/lang,en_GB.../


Imate poklončić u najnovijem Miki Mausu
www.egmont.hr/Press/novosti-prikaz.asp?id=238


CorelDRAW Graphics Suite X4 donosi preko 50 značajnih poboljšanja
www.pcmagazin.co.yu/...coreldraw-graphics-suite-x4/


Poziv izdat u stranici ULUPUDSa:
The opening of the summer courses 2008 International School of Illustration
The Summer School, founded by Stepán Zavrel, in conjunction with the municipal authorities of Sàrmede and the Province of Treviso , will be offering its annual programme of illustration courses from 16 June to 9 August 2008 in Sàrmede ( Italy ).
The courses will be given by artists of international renown who have developed their own individual teaching methods which they have already put to the test in other centres in Italy and abroad.
The aim of the courses is to help to refine the artistic skills of artists who are seriously considering a career in children's book illustrating.
Illustrations made by the students of the International School , if selected, will be displayed at the special section of the International Exhibition of Illustrations for Children “Le Immagini della Fantasia” .
www.ulupuds.org.yu/pdf/International%20School%20of%20Illustration_2008.pdf


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    "UZGREDNIK" U IZDANJU BELOG PUTA
08.02.2008.
Press: Beli put

     Izdavačka kuća Beli Put objavila je knjigu „Uzgrednik“ jednog od najbriljantnijih umova koje je čovečanstvo iznedrilo, Leonarda da Vinčija. Ova knjiga sadrži sve sačuvane Leonardove tekstove nalik na basne, dosetke i aforizme, koji su predstavljeni u izvornom obliku koga odlikuje specifičan, oskudan način pripovedanja uz kratak i efektan izraz.

     Ovakav naslov „Uzgrednik“ duguje činjenici da je Leonardo svoje literarne bisere u najvećoj meri stvarao uzgred, zapisivajući je na marginama svojih drugih radova. Premda predložak ove knjige čine Leonardovi tekstovi, ona je svoj finalni izgled dobila zahvaljujući kreativnosti domaćih umetnika koji su je dizajnirali i ilustrovali.

     Objavljen u prestižnoj biblioteci Belog Puta Vrelo, Uzgrednik je stao u red sa knjigama obogaćenim delima najvećih svetskih majstora ilustracije kao što su Andersenove bajke, Basne od Ezopa do naših dana i Pinokio.

povratak na vrh

    DULE ČAJ... BLOG
08.02.2008.
Piše: Strip vesti

     Niški autor, član grupe Čaj Odličan..., Dušan Cvetković je pokrenuo svoj blog.

     Dušan će tu postavljati povremeno svoje radove, kao što blogu i priliči, i kao što blogu priliči očekuje i vaše komentare na njih...:)

     http://dulecaj.blogspot.com/


povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
08.02.2008.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh

    PROMOCIJA: SRCE BITAKA
07.02.2008.
Press: Algoritam



Dobro došli
u Algoritam bookshop,
Avenue Mall,
u petak 8. veljače u 20 sati,

na promociju
stripa SRCE BITAKA
kultnog hrvatskog strip-crtača
IGORA KORDEJ

povratak na vrh

    IZLOŽBA LEONIDA PILIPOVIĆA
07.02.2008.
Piše: Damir Smith

6.02.2008.
Književni festival otvoren je u sredu, 6. februara u 18 časova izložbom internacionalnog strip majstora Leonida Pilipovića iz Subotice:

www.subotica.info/eventview.php?event_id=20386&subsite=kultura

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK
07.02.2008.
Piše: Strip vesti

     Od danas u Srbiji ponovo izlaze stripovi bonelijeve produkcije. Četiri serijala: Zagor, Dyilan Dog, Dampyr i Mister No, izlaziće u mesečnom ritmu, tako da svakog četvrtka naizmenično idu sveske navedenih likova.

     Krenulo sa, kao što vidite, sa Zagorom od epizode Tajna Sumera koja je 469. po italijanskoj numeraciji. Edicija se zove Veseli četvrtak, izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda.

     Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Po svim informacija je ovo napokon izdavač voljan i sposoban da edicija poživi, tako da sa više nego obično optimizma, upućujemo želju da edicija uspe i dugo poživi!!!

povratak na vrh

    HARD BOILED
07.02.2008.
Piše: Strip vesti


     System Comics se, i pored toga što nije izdavač edicije "Veseli četvrtak" potrudio da današnji dan može po stripoljubcima nositi taj naziv.

     Već neko vreme najavljivani mini serijal Hard Boiled Frank Miller-a i Geof Darrow-a se pojavio na kioscima.

      Izdavačka forma je kao i kod Hellboy-a, dakle B5 format, 44 strane (sa koricama), strip crno beli, korice naravno u koloru. cena 120 dinara iliti 2€ !

     Ova je sveska prva od tri, koliko ukupno treba da ih izađe. Nadamo se brzom izlasku i preostalih brojeva ovog vrednog pažnje stripa.

povratak na vrh

    KIKS #13 I IKAR 3
07.02.2008.
Piše: Zoran Matić

               Elektronski mesečni časopis KIKS + IKAR

               KIKS (Karikatura i Kratki Strip)
               IKAR (Izdavačko Kreativna Artistička Radionica)

               www.ARTiJA.net & SATIR & KIKS,

               Od prošlog broja KIKS u dve verzije, manjoj za brzo skidanje i gledanje u pretraživaču i veći,
               pdf upakovan, sa kvalitetnijom rezolucijom i time većim užitkom pri pregledavanju priloga !!!
               Na isti način će biti postavljeni i prethodni brojevi.


en: click & view
new KIKS.pdf
in web browser
sr: klikni i pogledaj
novi KIKS.pdf
u čitaču weba
(KIKS.pdf, 2.06 MB)
---
DOWNLOAD
Best Quality
(PDF.rar, 7.20 MB;
unrar.pdf, 8.68 MB)
KIKS 14 – januar 2008.

Konkursi, prikazi, galerije:
- MOLLA NASREDDIN AZERBAIJAN 2008
1st International Cartoon Contest;
- The Jury of the 1st "Molla Nasreddin, Azerbaijan - 2008";
- Internacionalni festival aforizma i karikature - Strumica 2008, MACEDONIA;
- Specijalno za KIKS - Stela Dušanić - Galerija karikature "OsijeK", predstavlja vam 66. i 67 izložbu karikature - Davor Štambuk i Tomislav Dušanić Tod - CROATIA;
- Porto Cartoon, World Festival 2008 - PORTUGAL;
- The 1th International China Olympic Cartoon Competition Monthly Prize - November, 2007;
- Brazilcartoon's International Yearbook 2008;
- Winners of 6th Free Cartoons Web International Cartoonet Festival - China 2007.

Karikature:
Bayram Hajizadeh - AZERBAIJAN; Rene Bouschet - FRANCE; Camilo Andres Triana Cubillos - COLOMBIA.

Strip:
Slobodan Srdić - SERBIA; Franja Straka - SERBIA; Zoran Matić Mazos - SERBIA; Gholamreza Bahram Azimi - IRAN; Achmad Cholid - INDONESIA; Makhmudjon Eshonkulov - UZBEKISTAN; Santiago Cornnejo Corne - ARGENTINA; Rene Bouschet - FRANCE; Camilo Andres Triana Cubillos - COLOMBIA.



DOWNLOAD
Best Quality
(PDF.rar, 4.47 MB;
unrar.pdf, 4.69 MB)

Biblioteka stripa
IKAR 3
Izdavačko Kreativna Artistička Radionica

Franja Straka
Samonikli korov strip

IN MEMORIAM
prisećanje na scenariste:

Dragan Velemir (1947-2006)
Ladislav Kun (1940-2007)


povratak na vrh

    ZABAVA ZA CELU PORODICU #1
06.02.2008.
Piše: Vladimir Tadić

     Poštovani sugradjani i sugradjanke,

     Želimo da Vas obavestimo da se u prodaji, pomalo slučajno, našao prvi broj Zabave za celu porodicu. Reč je o novom domaćem strip serijalu izdavačke kuće Lavirint, čiji ste uvodni, nulti broj, imali prilike da kupite pre dva meseca, i nadamo ste da ste to i učinili. Kupili ga. Ako niste, kupite ga, zarad budućih pokoljenja, ako ne i zbog sopstvenog duševnog mira.

     Ne znate o čemu se radi, dragi sugradjani i sugradjanke? Zabava za celu porodicu (ZZCP od milja) prati porodicu Smit, desetu generaciju lovaca na mostrume, i njihove zgode i nezgode, kao i prevashodno nezgode monstruma koji nalete na njih. U ovom novom broju možete pronaći prvi deo priče "Glava porodice" u kome se nova i prilično ubitačna vrsta demona pojavila u gradu i počela da raznosi glave svima unaokolo - napisao Tadić (ne taj Tadić, onaj drugi), nacrtao Oljača; zatim Honey! I'm home! koju je opet napisao Tadić, a nacrtao Kuzmanov, kao i Džefrijeve zabavane činjenice o demonima, by Tadić & Denis Dupanović.

     Više informacija i poneku slikicu o ovom fascinantnom projektu, ali i o drugim nezaobilaznim izdanjima stripovkse zadruge Lavirint, možete potražiti na:
     www.comicspace.com/lavirint/

     Dakle, potražite Zabavu za celu porodicu #1 u vašim omiljenim striparnicama, sugradjani & sugradjanke (odnosno, u Alan Fordu, Darkwoodu i Omenu u Beogradu, Klubu ljubitelja stripa u Novom Sadu, a za nekoliko dana, i u More comicsu i Libellusu u Zagrebu) - you know you want to! Lavirint - zadruga za strip & poštenu inteligenciju

povratak na vrh

    STRIP: DO GLAVE
06.02.2008.
Autor: Mladen Oljača
    Q STRIP #15
05.02.2008.
Piše: mcn

     ***Macan ukaqao motqu!***

     Brojni osporavatelji lika i djela ovoga tustog hrvatskog autora likuju - samozvanom znalcu i guruu koji se svuda gura u najnovijem se Q-u omakla cijela jedna stranica koja je ostala neprevedena. Konsternirano takvim propustom, barem se tucet onih koji Q ni do sada nisu kupovali zareklo kako ga nemaju nikakvu namjeru kupovati ni odsad. Po gradu cirkuliraju glasine kako Macan zbog ovog propusta gubi san i kile, ali to prvo treba vidjeti kako bi se u to povjerovalo.

     Dok se Balkan nada potvrdi, ostaje vam samo da se u propust uvjerite vlastitim novcem - Q15 u prodaji je na svim standardnim mjestima (More Comics, Libellus, Alan Ford, Buch, Tino, kao i na 2-3 kioska), a povijesni se gaf nalazi na 51. stranici, u stripu "Gubavac Koolau" Carlosa Gimeneza. Uz "Gubavca", ljubitelji "Guja i Zmuja" se mogu sladiti novim nastavkom Frunina "Papka", dok se Jusuf jednako tako ne da od poljoprivrednog motiva i predstavlja "Ovce".

     Da li je Q15 početak - qraja?


PS Na navedenim prodajnim mjestima dade se nabaviti ili rezervirati i stare brojeve osim broja 5 koji je skoro rasprodan te po isteku zaliha u trgovinama dostupan samo kod nakladnika.


povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (32)
05.02.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     Le long voyage de Léna
     Scenario: Pierre Christin
     Crtež: André Juillard
     Dargaud, 2006

     Léna je mlada i lepa žena o kojoj ne znamo ništa. Njen put započinje u istočnom Berlinu gde dobija listu imena i telefonskih brojeva, a nastavlja se preko Budimpešte, Kijeva, Odese i Turske, sve do Sirije. Svakoga puta, ona susreće osobu koja ima veze sa prošlošću, tačnije, sa hladnoratovskom političkom prošlošću, ali i sa današnjim terorizmom. Cilj njene misije se nazire, ali kraj priprema iznenadjenje. Zaplet Christinovog scenarija je solidan, a struktura mu je linearno povratna, nalik kriminalističkim romanima. Radnja se odvija sprim ritmom sve do pred sâm kraj, a onda se ubrzava i ulazi u prilično efikasno finale. Dobar poznavalac bliske istorije i savremenog sveta, Christin unosi dosta finesa vezanih za političke prilike, i postavlja ih kao pozadinu. Galerija karektera je šarolika, ali bez prave inerakcije. Ipak, najveća manjkavost Christinovog scenarija ogleda se u strukturi naracije već upotrebljenoj u "Falangama crnog reda" i "Partiji lova", albumima radjenim pre četvrt veka sa Enkijem Bilalom.

     Juillardov grafizam je akademski, elegantan sa blagim tonovima senzualnosti i melanholije. Blizak albumu "Cahier bleu", njegov stil čiste linije poseduje lepe kompozicije, ponekad previše doterane. Lik mlade žene, scenaristički zamišljene kao hladne i racionalne, pretrpeo je tipične "juillardovske" promene. Lena nije lepotica, ali je izuzetno privlačna žena. Pored vidljive snage, ona u sebi nosi odredjenu strast i čulnost. Istovremeno, njena elegancija i udaljenost savršena su podloga za ocrtavanje šarolikih karaktera koji defiluju albumom. "Dugo Lenino putovanje", uprkos svom klasičnom i akademskom pristupu kako u scenariju, tako i u grafizmu, ipak poseduje magiju koju uspevaju da stvore samo malobrojni majstori modernog stripa.


povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
04.02.2008.
Autor: Simon Vučković
    MARKO AJDARIĆ NEWS
02.02.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

U Hrvatskoj, ljudi maskiranih u male štrumpfove su ubacili varoš u Gines (a baš je simpatično...)
www.neorama.com.br/q_frame0kio.html


Rajko Milošević Gera: Scalped 15 izlazi u martu
www.dccomics.com/comics/?cm=9063

Igor Kordej: L'Histoire Secrete 10 vec ja izašao
neorama2.blogspot.com/2008/01/l-histoire-secrte-10-lhistoire-secrte.html

Igor Kordej: Recenzija od Empire 1 do 3
www.neorama.com.br/q_frame0kfr.html


Stripovi Danijela Žeželja (i monogih drugih) preko mySpace
www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi?id=12855

Novo izdanje od Norberta Neugebauera (bez Valtera)
www.morecomics.hr/item/4035


Novi album od Darka Macana
www.morecomics.hr/item/4034


Enki Bilal, zvezda foruma - bioskop i literatura
www.neorama.com.br/q_frame0kdj.html


Q Strip 15 već je u prodaju
www.blog.hr/print/id/1624069050/font-size3-faceverdana-colorffcc00...


Angulem: ko je dobio nagrade
www.seecult.org/portal/html/modules.php?op=modload&name=News...

Goran Parlov:
6 strana od The Punisher 55
www.neorama.com.br/q_frame0kme.html

Luc Besson i Kristijan Cvejić u Angulem: kako je bilo
www.neorama.com.br/q_frame0khq.html


3 godine zatvora za objavljivanje karikature
www.blic.co.yu/svet.php?id=27276


Stjepan Šejić i brazilac Fabiano Neves uradili naslovnicu od Savage Tales 7
www.dynamicforces.com/htmlfiles/p-C109471.html

Umro je Davor Katunar
www.hnd.hr/novost.php?id=1716


Ogroman rad i dugogodišnje iskustvo: to je 'Vek Stripa u Srbiji'
www.happynovisad.co.yu/strip/index.php?show=2630



Gradimir Smuđa:
Promenade au Musée već ima preview
www.neorama.com.br/q_frame0khc.html


Bojan Kovačević: Druga recenzija za Arctica 1
www.coinbd.com/view_album.php?num_bd=8591


Aleksandar Blatnik: remake karikature našeg sampiona (originalnu smo vam pokazali prošle godine)
www.neorama.com.br/q_frame0kjb.html


Još jedna, ne tako dobra, ali sa dobrom voljom naših prijatelja od Greekatoona
www.greekartoon.gr/content/view/635/1...


Ko su ilustratori izabrani za Bologna 2008
www.neorama.com.br/q_frame0kfn.html

>>Medju njima, je Alenka Sottler
www.itacalibri.it/template/listArticoli.asp?scheda=A&azione=...


Novi 100% komercijalni film Asteriksa
www.popcorn.hr/vijesti/opsirnije/3795/


Egmont: Miki Maus od februara vec je tu
www.egmont.hr/Press/novosti-prikaz.asp?id=237


U tom smislu, teško je poželeti nešto bolje: Simplicissimus se 'vratila' preko Interneta
www.neorama.com.br/q_frame0kiz.html


Poziv od FECO Srbija, na portugalskom
www.brazilcartoon.com/concursoDescricao.asp?...




Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    MOSTOVI 2
01.02.2008.
Piše: Stripburger

     Iztok Lovrić, Gašper Rus in Dr. Horowitz
     MOSTOVI 2
     Beograd - Zemun - Novi Sad – Zrenjanin

     10. izdaja v zbirki Republika Strip
     www.mostovi.org

     Mostovi, večletni projekt, katerega iniciator je slovenski avtor stripa Ciril Horjak in temelji na ideji nadaljevanja sicer kontinuiranega sodelovanja s srbskimi stripovskimi avtorji, se je tokrat udejanjil v Mostovih 2, tretji stripovski knjigi Cirila Horjaka, ki je za to nevarno nalogo prevzel tajno ime Dr. Horowitz. V akcijo je vključil še Iztoka Lovrića, gledališkega režiserja, ki je spisal scenarij, Gašperja Rusa, strip avtorja, ki je zrisal storyboard; v kolofonu pa zasledimo še Mateja Lavrenčiča in druge bolj skrite agente, ki so pripomogli k srečnemu koncu. Srečnemu? Ker je to šele drugi del trilogije, je o tem govoriti še prerano.

V drugem delu trilogije Mostovi nas zgodba popelje od Zemuna, prek Novega Sada do Zrenjanina. Ciril, Mišima in baba Milosava se v rdečem jugu 45 prebijajo skozi snežni metež, ki je zajel vso Srbijo, neprestano pa so jim za petami agenti črne koalicije. A kljub vsej supertehnologiji in neskončnemu arzenalu orožja, ki ga ima na voljo črna koalicija, se našim junakom vsakič znova uspe izmuzniti iz zanke. Sabotaže se vrstijo, skrivnostni črni vodja pa zgoraj v vesolju, v svojem satelitu, postaja vedno bolj nemiren. V vrtincu divje akcije se znajdejo tudi nekateri epizodni junaki, ki v mozaik te monumentalne zgodbe prispevajo svoj košček.

Drugi del trilogije vsebuje tudi stripe srbskih stripovskih avtorjev: Miroslava Lazendića iz Subotice, Vladana Nikolića iz Zrenjanina ter Wostoka iz Vršca, ki vsak na svoj način pripovedujejo zgodbe o mostovih.

Izid zaključnega, 3. dela, je predviden v aprilu.

A4-, 72 črnobelih strani, slovensko, 7 evrov
(vključen v letno naročnino Stripburgerja)


     DRUGI O MOSTOVIH
     Zelo mi je všeč, da je za crknit smešno in so naravnost totalno odtrgani karakterji. Če bi bilo še malo daljše… (Tim, 13 let)
     Nekaj generacij v nekdanji Jugoslaviji se je zgodovine učilo iz stripov. Potem nekaj časa ni bilo nič, in potem so prišli Mostovi, ki so iz stripa naredili zgodovino. V resničnosti so iz ljudi nastale živali, v stripu so iz živali zrasli ljudje. (Ervin Hladnik Milharčič, 53 let)

     O AVTORJIH:
     CIRIL HORJAK je poklicni ilustrator in priložnostni oblikovalec, po srcu pa stripo-risec in voditelj stripovskih delavnic (oz. Stripburgerjeve akademije stripa). Prvi samostojni album Ride je izdal l. 2003. Sledila mu je serija avtorskih mini stripov in izobraževalnih minijev za otroke, že legendarna Najmanjša velika enciklopedija stripa, ki bo te dni doživela reizdajo pri Cicibanu, njegove ilustracije pa lahko spremljamo v osobotni prilogi dnevnika Večer. Ima prefinjen občutek za linijo, a slab občutek za čas.
     GAŠPER RUS je umetnik iz ozadja, ki je na svoja pleča prevzel levji delež vizualizacije tega maratonskega projekta, mu dal nov zagon in ga ponesel v narativne višave.
     IZTOK LOVRIĆ je najboljši neodvisni scenarist v državi, ki je krotil zgodbo in skrbel za dramski lok. Naloga se je hitro izkazala za nemogočo (?).
WOSTOK je pomeben akter v vršaškem kulturnem življenju. Kot ustarjalec in pobudnik različnih umetniških akcij in provokacij. Za njegova zgodnejša dela je značilna gotska risba z izrazitimi kontrasti, ki so od avtorja zahtevale veliko koncentracije, zato se v zadnjem obdobju raje posveča spodbujanju ostalih avtorjev h kreativnosti in obveščanju javnosti o njihovi dejavnosti. Eden od takih projektov je fenzin Krpelj, ki jev fotokopirani obliki izšel v preko 400 številkah, v zadnjem času pa izhaja predvsem na itnernetu.
     Wostok je doslej izdal 3 stripovske albume: Nikad se ne zna (zgodbe: Nabor Devolac), Popošak i Cveće (soavtor: Saša Mihajlović) in lanskoletno zbirko Podzemne vode.
     VLADAN NIKOLIĆ je iz ilustratorja, slikarja in izredno aktivnega ter uspešnega karikaturista (sodeloval je na več kot 30 različnih mednarodnih razstavah in festivalih karikatur in prejel posebni nagradi na italijanskem festivalu v Toletinu (2001) in v izraelskih Haifih (2002)) evalviral v vse bolj aktivnega stripovskega avtorja. Pasične stripe objavlja v lokalnih časopisih, vedno pogosteje pa je njegova dela zaslediti v tujih stripovskih antologijah in revijah. V Sloveniji je reden gost revije Stripburger in revije Ciciban, v kateri razkriva doživetja mačka Igorja. Za svoja stripovska dela je prejel že pet mednarodnih nagrad.
     Prepoznaven stiliziran stripovski izraz, ki ga je razvil iz lastnega slikarskega, Nikolić nadgrajuje z detajli v ozadjih, v zgodbah pa obravnava tako družbeno-politično tematiko kot vsakdanjik malega človeka. V stripovskih zgodbah ustvari pester univerzum stripovskih junakov, ki pa v stripu Nenaklepni samomor, narejen za projekt Mostovi, skoraj vsi nastopajo v stranski vlogi.
     MIROSLAV LAZENDIĆ je mlad stripovski ustvarjalec, ki živi in ustvarja v Subotici. V svojih stripih se ukvarja s socialnimi in ekološkimi temami. Neodvisna internetna stran Ispod zemlje ga je imenovala “nova moč subotiške off scene”. Je pobudnik številnih kulturnih projektov, najbolj znani je Grafični laboratorij Entropija. Je soustanovitelj kluba neodvisnih vizualnih ustvarjalcev.

     Vizualni material za novinarje je na voljo na
     www.ljudmila.org/stripcore/press

     STRIPBURGER
     Forum Ljubljana, ZAVOD ZA UMETNIŠKO IN KULTURNO PRODUKCIJO, Metelkova 6, 1000 Ljubljana
     tel. +386 1 2319662, fax. +386 1 4338074, core@mail.ljudmila.org, www.stripburger.org

povratak na vrh

    STRIP: QRETEN
01.02.2008.
Autor: Darko Macan


Strip Qreten se premijerno pojavljuje na mcnblog-u!!

povratak na vrh