ARHIVA VESTI ZA AVGUST - KOLOVOZ - AUGUST, 2008. GODINE


Godina izlaženja: X Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
30.08.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Igor Kordej radi naslovnice za novu seriju Vertiga koja se dešava u Ugandi (bar prva dva broja)
www.dccomics.com/comics/?cm=10423


Švajcarska: Saša Zograf na fenomenalnoj izložbi
u FIL-u 2008e
www.bdfil.ch/programme/expositions/toy-comix.php


Iduća knjiga koju će da ilustruje Dušan Petričić
www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.....


Siné: odličan odgovor za kretena od Charlie Hebdo
www.actuabd.com/spip.php?article7269


Poziv: Sokobanja 2008
comics-stripovi-exyu.blogspot.com/2008/08/...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    NEUSTRAŠIVA ZORKA #4
28.08.2008.
Press: Lavirint




     Dame i gospodo!

     sa izrazitim zadovoljstvom predstavljamo teta Zorku - Bikini specijalku!

     Nešto manje strana negoli uobičajeno (testiramo granicu čitalačke izdržljivosti:)) ali i proporcijalno jeftinije negoli uobičajeno.

     Preporuchena cena za striparnice 100 kinti, a dal' će je se one držati možete proveriti vrlo brzo:)


povratak na vrh

    VELIKI SAN
28.08.2008.
Press: Veseli četvrtak


     Novi, osmi po redu, broj Dilan Doga je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Veliki san ".

     izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dampyr!!!

povratak na vrh

    KAPETAN RONER
28.08.2008.
Piše: V. Fumeti

     - Uz Fontov strip u Zabavniku -

     Tokom 90-ih godina prošlog veka, najstariji i najkvalitetniji naš nedeljnik, Politikin zabavnik, bio je ne samo retko ostrvo smisla u srpskoj štampi, već i raritetno ostrvo kvalitetnog stripa. Sada su se prilike izmenile: na kioske se vratila legendarna Stripoteka, pokrenuta je edicija Veseli četvrtak, sa svakonedeljnim smenjivanjem najpopularnijih Bonelijevih stripova (Zagor, Dilan Dog, Dampir, Mister No), Večernje novosti jednom mesečno izdaju komične avanture Simpsonovih, Dizni se obnovio sa revijom Miki Maus i ergelom bočnih edicija – ali je redakcija Zabavnika nastavila da u središnjem delu nedeljnika štampa kvalitetne stripove, mahom u odličnom koloru. Podrazumeva se da su oni dobro prevedeni i često praćeni zgodnim predgovorima!

     Svakako da među najuspelije serijale koje čitaoci Politikinog izdanja mogu da prate spada strip Džon Roner španskog majstora Alfonsa Fonta. Font je našoj publici poznat nekoliko decenija iz žanrovski najrazličitijih priča u slikama od kosmonautsko-ironičnog Kjubrika i Klarka, futurističko erotične Taksi, do fascinantnih dugometražnih epizoda Teksa Vilera, koje čitamo zahvaljujući zagrebačkom Ludensu i beogradskim striparnicama Alan Ford i Darkvud. Možda Fontova umetnost vrhuni baš u epizodama Džona Ronera, zasnovanim na imaginarnom susretu Fontovog junaka i Roberta Luisa Stivensona, tvorca besmrtnog Ostrva s blagom.

     Oslanjajući se na biografeme engleskog romanopisca i njegov čuveni odlazak na Samou, gde je preminuo i gde je sahranjen, španski autor (ovde scenarista i crtač) gradi kratke i efektne priče o prijateljstvu R.L.S. i Ronera. Najinteresantnije je da se zapleti stvaraju oko priča koje ne pripoveda "Tusi Tali", dakle Stivenson, nego oko reminiscencija ispričanih od strane Džona Ronera. Najčešće su slavni pisac i njegova supruga u ulozi slušalaca. Dakle, ulozi sličnoj našoj, čitalačkoj.
          Ronerove avanturističke priče govore o interesantnim karakterima, o sukobima divljeg (američkog) kapitalizma i Polinežana, ali povremeno su i "gole" avanture u kojima je podstrekač na rizik pisac, dok se okretni i hrabri Roner javlja u ulozi izvršioca. Interesantno je da su neke priče ispričane posle Stivensonove smrti, kada Roner u uspomenama obnavlja trenutke prijateljstva (Zabavnik broj 2928), dok u drugima Font, slično australijskom piscu Vongaru, fabulu zasniva na sujevericama domorodaca (Zabavnik 2930). U Zvezdanoj bašti (Zabavnik 2938), Font u liku zlog kapetana Bejtsa pravi repliku na Melvilovog Ahaba itd...

     Crtež Alfonsa Fonta vazda je bio "prozračan" i atraktivan, likovi i figure markantni, ne zna se ko više, žene ili muškarci, a Samoa i Polinezijski raj, omogućili su mu da smešteni u vreme smrti jedrenjaka njegovi stripovi budu vizuelno nezaboravni. U prošlosti znao je Alfonso Font da crta i stripove zasnovane na trivijalnim, papirnatim scenarijima. U stripovima o Džonu Roneru ni to nije tako. Priče su logično vođene i slede duh fascinatnih proza samog Roberta Luisa Stivensona, kojeg je, setićemo se i toga, voleo i Hugo Prat. Strip Džon Roner spada u najbolje Zabavnikove stripovske akvizicije poslednjih nekoliko sezona. I nema nikakve sumnje: od svih fontova Alfonso Font nam je najdraži!


     [Objavljeno: Bestseler br. 60, Beograd, 27.06.2008.godine]

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
28.08.2008.
Priredio: Vane Trajkov


comic competition(corect information)

FOR 6th comic competition VELES 2008
(14, 15, I 16 NOVEMBER 2008)

Proportions:
- The right to participate have all comic authors from the country and all the world
- Extension of the comic can be at maximum 6 tables and send quality copy in A4 format
- The subject for the comic is free
- The text for the comic can be on: Macedonian language (for the Macedonian authors), in English, or Ex-Yu languages (for the authors from these countries)
- Each Author can take part with just one comic minimum 3 insets
- On one comic can work more than one authors
- Each participant must send: personal Photography, short biography with address of living, telephone, e-mail and the year when the comic is made.
- All payable comic will be Represented on common display
- All comics will be graded by three member committee which will give these three prizes:
1st prize: the golden comic*
2nd prize and 3rd prize*
Prize for best subject ( screenplay)
Prize for the youngest author (to 18 years) - a placket
• Note: there will be money prizes if we`ll be able to supply them

The dead-line for applying is November 1st 2008 and the comic must be sent do the following address
:“Comic centre for Macedonia”.
For the “Comic competition”
Ul.Vasil Gorgov No 78
1400 Veles
R. Macedonia
Or through e-mail: comicmk@yahoo.com

povratak na vrh

    THE ULTIMATES & ULTIMATE FF #04
27.08.2008.
Press: Bookglobe


     THE ULTIMATES &
      ULTIMATE FANTASTIC FOUR, broj 04!


     Evo i četvrtog broja TUUFF magazina! Vjerojatno ste skužili da je TUUFF kratica za The Ultimates & Ultimate Fantastic Four serijale.

     Dakle, pred vama su novi nastavci dva odlična stripa, na standardnom broju stranica s cijenom koja je prava sitnica, samo 19,90 kn! TUUFF izlazi tromjesečnim ritmom. Flip sistem! Požurite na kioske!

povratak na vrh

    STRIP: MALI PERICA
27.08.2008.
Autor: Mladen Oljača
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
23.08.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Darko Perović: recenzija za Magični Vetar 111, u Italiji
www.ubcfumetti.com/magicovento/?IT-MV-111


Aleksa Gajić: gotov je film Technotise
www.movienetnews.com/genres/animated/...

evo trejlera
twitchfilm.net/site/view/two-trailers-for-serbian-...


Alvar Mayor - jos jedan odlični argentinski strip
preko Fibre
www.fibra.hr/index.asp?cat=3&SeriesID=11


Goran Parlov, zvezda u Avilés 2008
(počinje 8. septembra)
desdemimundo.blogspot.com/2008/08/xiii-...


Danijel Žeželj: TPB od DMZ (izasao je 12i ovog meseca)
www.popsyndicate.com/site/story/dmz_the_hidden_war/



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    U DŽUNGLI JUKATANA
21.08.2008.
Press: Veseli četvrtak

      Novi, osmi po redu, broj Zagora se može naći kioscima širom Srbije, Naslov nove epizode je "U džungli Jukatana". U ovom broju je za crtež zadužen Ferri, a za scenario Burattini.

     izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dilan Doga!!!

povratak na vrh

    VITEZ IZ KASTILJE
21.08.2008.
Piše: V. Fumeti

     Uz prvi integral Ramira

     U čitavom nizu kvalitetnih stripskih albuma koje je zagrebački Bukglob nedavno plasirao na tržišta eks Jugoslavije, najmanje stranica i najpogodniju cenu ima kolorni integral posvećen Ramiru, španskom vitezu čije su avanture pre 33 godine kreirali scenarista Stokuar i crtač Vilijem Vens. Na 128 stranica, odlično odštampanih, čitalac ima prilike da pročita dva prva albuma iz serijala i mnoštvo pratećeg dokumentarnog materijala. Taj satelitski materijal čine fotografije koje je Vilijem Vens snimao u prostorima savremene Španije, upravo na terenima gde se, u vreme sukoba Rekonkviste sa Saracenima, pre više od 800 godina zbivaju Ramirove avanture. Krajolik i pojedine građevine, pretekle su iz davnih vremena Alfonsa Osmog, taman da crtežu u stripu uliju žig autentičnosti. Sem fotografija, dodati materijal prezentira i originalne kovere, neke od pratećih tekstova, najavne ilustracije itd. U suštini to je dobra mogućnost da se u korice integrala spakuju samo dve priče, ali i da se utvrdi utisak ozbiljnosti pristupa scenariste i pogotovo crtača – kao što znate, čoveka koji je vanrednom produktivnošću, između drugih stripova, crtao Ringa, Hauarda Flina, Boba Morana, Bruna Brazila, Brusa Hokera, Trinaesticu i, naravno, Ramira. A stigao je, bogami, da uradi i jednu epizodu Bluberija!

     Predgovor za Dargoovo i Bukglobovo izdanje napisao je veliki Greg, fino utvrđujući da je upravo od Vensa i njegovih crtanih priča francusko-belgijski strip počeo da stremi ka složenim grafičkim novelama. Naravno, Greg misli na ekspresivni realizam crteža Vilijema Vejnsa, u Ramiru prisutniji u drugoj priči, nego u prvencu, gde je crtački stil još uvek pipavo detaljistički, staromodan u najboljem smislu reči. S druge strane, i Stokuarov scenario je u prvencu mutan, povremeno nedovoljno motivisan, ali se potencijali priče o nepriznatom kraljeviću naslućuju u onoj meri, koja nas je davno, kada je strip premijerno izašao u Stripoteci, naterala da zadrhtimo i upamtimo ga. Druga priča je bila bolja od prve, treća od druge, četvrta od treće itd. Serijal o Ramiru je rastao, spajajući avanturu i ironiju, humor i akciju, tako da se danas radujemo činjenici što nas u izuzetno kvalitetnom medijskom obliku i u dogledno vreme čekaju sve priče – čak i one koje se, čini mi se, nisu pojavile u najstarijem i najbitnijem jugoslovenskom stripskom izdanju svih vremena.

     Ali vrednost Ramira podseća nas i na sudbinu jednog srpskog stripa. Mislim na Tajanstvenog viteza Petra Radičevića, davnu zvezdu edicije Nikad robom i nekih drugih izdanja Dečjih novina. Slično zamišljen i četvrt milenijuma pomeren u vremenu, taj serijal je i u crtežu i u scenariju bio ne samo pandan deceniju mlađem Ramiru, nego u mnogim elementima bolji strip. Shodno priči o malim kulturama, on je ostao vezan za naše male okvire, a raspad Jugoslavije još više je potisnuo njegove vrednosti na marginu sećanja generacija (koje počeše da odlaze u večna lovišta...) Da je objavljivan u Francuskoj, Tajanstveni vitez bi bio svetska atrakcija.

     Zaključak: nabavite prvi integral o vrlom vitezu Ramiru, a neka on bude podsticaj da neko krene i u reprintovanje Tajanstvenog viteza. Možda je (pret)poslednji čas za to!


     [Objavljeno: Bestseler br. 59, Beograd, 13.06.2008.godine]

povratak na vrh

    STRIP: MALI PERICA
20.08.2008.
Autor: Mladen Oljača
    SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN #12
19.08.2008.
Press: Bookglobe

     IZAŠAO JE SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN, broj 12!

     Na kioscima je dvanaesti broj SPSM, hrvatskog izdanja najprodavanijeg i najvećeg Spidey magazina na svijetu!

     U ovom broju u goste dolazi - Namor koji će nam pomoći protiv otpadnika svog podvodnog društva - Kranga! Naravno da je i ovaj broj posvećen glavnim gostima kako kroz strip, tako i kroz mozgalice, postere i dosje.

     Ovaj broj je pravi ljetni broj jer je tu Namor, gospodar Atlantide i mora. Vratio nam se strip Mini Marvel i to čak preko cijele stranice, a u ovom broju tu je još i Spideyjeva top lista... Super-zločinaca...

     A sad brzo na kioske po novi SPSM!

     U IDUĆEM BROJU:
     Dragi naši Marveloljupci, idući SPSM broj 13 biti će malo drugačiji sadržajem. Naime, u njemu neće biti stripova i ostalih rubrika. Kako vam nikada nije bilo dovoljno postera omiljenih Marvelovih superjunaka, odlučili smo u narednom broju povećati broj stranica i napuniti ih posterima. Tako ćete za nešto malo veću cijenu dobiti čak 16 standardnih A3 postera, plus 2 mega postera B2 formata. Neviđeno! Idući mjesec obavezno nabavite broj 13! Ne brinite, od broja 14 nastavljamo dalje kao i do sada...

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (56)
19.08.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     L'Oiseau de feux
     Scenario: Eric Corbeyran
     Crtež: Andreï Arinouchkine
     Casterman, 1999

     Car Demian poseduje izuzetno lepu baštu u kojoj rastu retke i dragocene biljke. Najdragocenija od svih je jabuka koja daje zlatne plodove. Medjutim, jednog jutra, došavši u baštu da se divi svojim zlatnim jabukama, on je primetio da je neko počeo da ih krade. Da bi sprečio lopova, on daje zadatak svojim sinovima da mu čuvaju zlatnu jabuku. Stariji i srednji se uspavaju, ali najmladji uspe da otkine jedno pero uljezu i da ga donese ocu. Lopov je žar-ptica, i car šalje sinove da pronadju ovu čudnovatu životinju.

     Scenario stripa "Žar ptica" nadahnut je poznatom ruskom bajkom, medjutim, Corbeyran, eklektičan i produktivan scenarista, nije se potrudio da stvori odredjeniju strukturu priče. Njegov pristup je prilično krut i repetitivan, nalik prepričavanju, a ne pripovedanju. Sasvim prirodno, težište je stavljeno na, za strip netipičan, rad Bjelorusa Andreia Arinouchkina. Njegov crtež je izuzetne lepote, elegancije i finoće, i u sebi nosi trag majstorstva velikih ruskih ilustratora sa početka 20. veka. Njegov fotografski realizam, sa neujednačenom vizuelnom karakterizacijom protagonista, uradjen je u vrlo klasičnoj montaži kadrova, koja se ne povinuje scenarističkim potrebama, nego zahtevima sâmog crtača.

     Da bi što bolje razvio svoj umetnički svet, Arinouchkinu je neophodan prostor. Iako su njegovi originali malog formata, uradjeni su neverovatno mnogo pažljivo i neverovatno sporo, table nemaju puno kadrova. "Ja ne crtam po fotografijama i ne upotrebljavam internet. U Minsku, na Akademiji, ja sam provodio sate vežbajući i neumorno crtajući mrtve prirode, tako da sada imam slike u glavi. One su tačne, savršene i vrlo čiste, i ja dobro znam šta želim. Potom, moram da se nateram da ih stavim na papir, nekada sa više, a nekada sa manje uspeha. Da bih dobio željen rezultat, meni je potrebno puno vremena – kaže Arinouchkine.

     Inače, Andrei se većinom služi samo jednom tehnikom. "Radim isključivo akvarelom, trudeći se da pronadjem ravnotežu izmedju svake boje, svakog crteža i svake table. Svetlost je zato od velikog značaja, te zato radim samo pri prirodnoj svetlosti." Odličan slikar, on poseduje neverovatnu tehniku i sposobnost da dočara svetlost i teksture. Medjutim, kako on ipak nije strip crtač, njegov rad je ostao serija ilustracija, veštački povezanih u šarmantne narativne sekvence.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
18.08.2008.
Autor: Simon Vučković
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
16.08.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Emil Petrinić - koji nam je lično potvrdio da se rodio u Rijeci - boji novu seriju Archaia.
www.brokenfrontier.com/reviews/details.php?id=1983

Miodrag Ivanović se vratio stripu
www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=52071


Zoran Janjetov: ceo 'Avant l'Incal', u jednoj knjizi
livre.fnac.com/a2416638/Avant-l-Incal-Integrale-Avant-...


Esad Ribić: 6 strana od Sub-Mariner: The Depths 1
www.comicscontinuum.com/stories/0808/12/...


FECO Srbija: predstavljeni radovi 160 karikaturista iz 44 države
www.politika.co.yu/rubrike/sharena-strana/...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
16.08.2008.
Priredio: Vane Trajkov

OPEN (PUBLIC) COMPETITION


FOR 6th comic competition VELES 2008 (14, 15, I 16 NOVEMBER 2008)
Proportions:
- The right to participate have all comic authors from the country and all the world
- Extension of the comic can be at least 6 tables and send quality copy in A4 format
- The subject for the comic is free
- The text for the comic can be on: Macedonian language (for the Macedonian authors), in English, or Ex-Yu languages ( for the authors from these countries)
- Each Author can take part with just one comic
- On one comic can work more than one authors
- Each participant must send: personal Photography, short biography with address of living, telephone, e-mail and the year when the comic is made.
- All payable comic will be Represented on common display
- All comics will be graded by three member committee which will give these three prizes:
1st prize: the golden comic*
2nd prize and 3rd prize*
Prize for best subject ( screenplay)
Prize for the youngest author (to 18 years) - a placket
• Note: there will be money prizes if we`ll be able to supply them

The dead-line for applying is November 1st 2008 and the comic must be sent do the following address:
“Comic centre for Macedonia”.
For the “Comic competition”
Ul.Vasil Gorgov No 78
1400 Veles
R. Macedonia
Or through e-mail: comicmk@yahoo.com

povratak na vrh

    NOVA MENTOROVA IZDANJA
15.08.2008.
Press: Mentor

     Najgluplji nakladniQ s bivšejugoslavenskih prostora, Mentor, uvijek objavljuje nove naslove kad ljudi nemaju para - ili iza Nove Godine, ili preko ljeta! Uz to, kako mu nitko ne bi oteo titulu najglupljeg, specijalizira se za izdanja koja bi već netko drugi objavio samo da je mislio da se na njima može zaraditi. Elem, nove četiri recqe su tu, i to redom:

     Q22 - specijal posvećen najsuvislijoj strip-grupi u svježem pamćenju - Emisiji emocija! 84 stranice za 23 kune!

     "Osviješteni" Ralfa Koeniga! U sklopu akcije "gej je okej", pročitajte ovaj album jedinog smiješnog Nijemca! 120 stranica za 69 kuna, još se nitko od kupaca nije požalio! Preview na
www.darkomacan.com/preview/Koenig.pdf !

     "Kako crtati strip" Scotta McClouda! Nakon što ste naučili čitati strip, vrijeme je da ga naučite i crtati! 270 stranica za 129 kuna (meki uvez, tvrdi ide najesen)!, a preview od pedesetak stranica je na www.darkomacan.com/preview/McCloudPreview.pdf !

     Te, najposlije, "Bočko" Darka Macana! Gegovi na SF-teme, dvadeset godina sabranih materijala, 60 strana u tvrdom povezu za 59 kuna, prvih sto kupaca (u HR) na dar dobiju i sveščić Bočka tiskan prije desetak godina!
     Preview na www.darkomacan.com/preview/Bocko_privju.pdf !

     I eto, sad znate za što ćete štediti pare! Hura za najgluplje, hura za Mentor!

povratak na vrh

    DELCOURT PLANETE #44
15.08.2008.
Piše: Strip vesti




     Par meseci je već prošlo od prošlog podsećanja na stranicu Delcourt-a gde možete preuzeti njihove nove kataloge u pdf formatu.

     "DELCOURT PLANETE" izlazi u štampanoj formi svaka dva-tri meseca, a već neko vreme im je redovna praksa da kompletni katalozi budu dostupni i na net-u. Tako da, osim najnovijeg kataloga, možete preuzeti i sve ostale do sada postavljene.

     Naravno, besplatno..:).

     Delcourt PLANETE #44 (avgust/septembar 2008.)
     www.editions-delcourt.fr/pdf/PLANETE44.pdf

povratak na vrh

    STRIPBURGER NEWS
14.08.2008.
Piše: Stripburger

     Festival Sanje Na prvem tiru?

     Andraz Polic in David Krancan: Na prvem tiru
     Festival Sanje, Ljubljana

     Petek, 15.8. ob 21.00

     www.ljudmila.org/stripcore/o/

     124-stranska knjizica Na prvem tiru, ki je izsla kot posebna izdaja revije Stripburger pri Forumu Ljubljana (zbirka O), je rezultat sodelovanja literata in glasbenika Andraza Polica ter strip avtorja Davida Krancana. Po Policevih haikuih sta avtorja skupaj ustvarila scenarij, po katerem je Krancan zrisal strip. Na predstavitvi knjige bo Andraz Polic recitiral pesmi, na kitari pa ga bo spremljal McLaren.

     Vizualni material za novinarje je na www.ljudmila.org/stripcore/press


Stripburger za Bezigradom

V Knjiznici Bezigrad v Ljubljani si do 3. septembra 2008 lahko ogledate
razstavo publikacij in drugih tiskovin Stripburgerjeve kuhinje.
Vabljeni!
CHECK OUR BLOG AT
stripburger-blog.blogspot.com/

povratak na vrh

    SERIJSKI UBICA
14.08.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, sedmi po redu, broj Mister No-a je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Serijski ubica".

     izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Zagora!!!

povratak na vrh

    CAR I BARON U SIBIRU
14.08.2008.
Piše: V. Fumeti

     Marini i Smolderen: Džipsi, Carev dan, Marketprint, 2008.

     Izvesno je da je 2003. bila i godina povratka devete umetnosti na naše prostore. Za to su, sa izdavačke tačke gledišta, bila najzaslužnija dva izdavača stripova, novosadski Marketprint i beogradski Sistem komiks. U šarolikoj ponudi novosadske kuće, vidno mesto zauzimao je album u koloru sa prvom epizodom iz serijala Džipsi, čiji su autori Marini i Smolderen, a koji je svoju svetsku premijeru imao 1997. godine.

     Džipsi je pustolovni strip smešten u vreme neke buduće negativne utopije, na sredini 21. veka. U uvodu prve priče upoznali smo derana Čagoa i njegovu malu sestricu Obliviju, heroje povesti. Čago će odmah pokazati svoj karakter, ubiće nasilnog vaspitača i pobeći iz "milosrdne" ustanove. Priča se produžila dvanaest godina kasnije, kada se sestra pridružila bratu i s njim krenula u kamionsku avanturu duž sibirskih transverzala. Džipsi otpočetka podseća na filmove o Pobesnelom Maksu u strukturi scenarija, a još očitije u crtežu koji podražava filmski jezik. Scenario je slabija karika u stripu, ali Marinijev crtež raskošnom upotrebom "pozajmica" iz aktuelnih strip-filmova, rezovima i kadriranjem, dinamičnim i smenjivim rakursima i izobličenjima, strukturom samih tabli i kolorom, uspeva da od Džipsija načini uzbudljivu vizuelnu lektiru.

     Druga epizoda, Sibirske vatre, uvela je Čagoa i njegovu sestricu direktno na polarno ledene prostore, gde besni rat između različitih ruskih vojski, u koji su se umešali inostrani, odnosno američki mešetari i Mongoli. (Očito je reč o replici na građanski rat iz vremena Crvenog oktobra.) Ako mnoštvu scena najrazličitijeg nasilja dodamo dosta eksplicitne scene seksa, definisaćemo žanr Marinijevog i Smolderenovog stripa. Marketprint ju je, inače, objavio 2005. godine.

     Sve se to nastavlja i razrešava u trećoj priči Carev dan, gde će Oblivijin drugar Ivan biti proglašen za ruskog cara, da bi ubrzo posle venčanja sa Čagoovom maloletnom sestricom, bio ubijen u atentatu. Usput, autori su nafilovali treću epizodu mnoštvom scena pogroma, eksplozija, obračuna, vamp žena itd. itd. I crtež i kolor i nadalje su aduti serijala.

     Pišući o prvoj epizodi i polazeći od činjenice da je reč o relativno kratkom serijalu, mislio sam da će ga naša publika brzo dobiti u celini. Nažalost, to se nije desilo i to je centralna otežavajuća okolnost priče o sudbini i popularnosti Džipsija. Verujem da na sledeća tri nastavka nećemo morati da čekamo još šest godina. I da završim rečenicama od pre pola decenije:

     Ukratko, Džipsi je zgodan strip za čitanje ali i gledanje, u ovim predizbornim danima. A njegov haotični duh baš je nekako u vezi sa svim što nas 24 časa zasipa iz novina i sa ekrana televizije.


     [Objavljeno: Bestseler br. 58, Beograd, 30.05.2008.godine]

povratak na vrh

    STRIP: MALI PERICA
13.08.2008.
Autor: Mladen Oljača
    ULTIMATE SPIDER-MAN & X-MEN #47
12.08.2008.
Press: Bookglobe

     ULTIMATE SPIDER-MAN &
     ULTIMATE X-MEN, broj 47


     Izašao je
novi USX broj za mjesec kolovoz! U ovom broju Ultimate Spider-Man serijala agentica S.H.E.I.L.D.-a Carter daje službeni zapisnik i objašnjava što se dogodilo kada je Spidey spasio Hammera od Dr. Ocka, te kako su iz neznanja pustili Sandmana iz zatvora.
     A u Ultimate X-Men serijalu pratimo što se događa u Ratnoj sobi Bijele kuće, a Profesor X opet šalje X-Mene po novu mutanticu. Flip sistem. Ovaj broj ima čak 8 stranica više, a još uvijek je samo 19,90 kuna! Požurite na najbliži kiosk po svoj primjerak!


povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (55)
12.08.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     Mail order bride
     Scenario i crtež: Mark Kalesniko
     Fantagraphics Books, 2001

     Monty Wheeler drži prodavnicu stripova i derivata u jednom kanadskom selu. Uprkos svojim poznim tridesetim godinama, on nije samo neženja, nego je u duši još uvek dete. Njegovi momački fantazmi su okrenuti ka azijatskim ženama, koje on vidi kao egzotične, seksi, poslušne i kućevne. Tako se i rešava da preko oglasa sebi nadje ženu u Koreji. Kyung, mlada i lepa devojka, odgovara na oglas i dolazi da živi kod Montyja. Medjutim, neposredno po venčanju, počinju problemi zbog obostranog nerazumevanja, predrasuda, stereotipa, ali i zbog Montyjeve nezrelosti. Kyung se osamostaljuje, što joj je i bio cilj, te više ne želi da živi sa mužem-detetom.

     Kalesnikovljeva grafička novela od 260 strana ima bogatu karakterizaciju likova, solidan zaplet i dobru naraciju. Nedostatak u njegovom pripovedanju mogao bi da se okarakteriše povremenim preterivanjem u patetici, melanholiji i stereotipima. Medjutim, suptilnost njegovog pristupa, čini ove nedostatke manje vidljivim. Grafizam je uradjen u skladu sa pričom i likovima, čas krhko, razlomljeno i uglasto, čas sigurno i zaobljeno. Čiste i jednostavne linije u koliziji su sa preteranošću pokreta protagonista, podvalačeći na taj način sudare izmedju želja i realnosti. Montaža je sačinjena od brzih manga kadrova, preko klasičnih prizor polja, do velikih kadrova, nalik ilustracijama. "Male kadrove ja upotrebljavam da bih priči dao ritam, ali i da bih što brže preneo informacije o likovima i situacijama – objašnjava Kalesniko.

     Prava snaga Kalesnikovljeve priče nalazi se u njegovom neoptužujućem stavu. Osobe su ono što jesu, niko nije kriv, uprkos čestoj dvoličnosti i manipulatorskim težnjama. "Ja ne sudim svoje likove, jer niko nije potpuno dobar ili loš – kaže Kalesniko – na taj način i sama pripovest dobija na dubini. Ja stvaram likove i puštam ih da ispričaju ono što žele. Sudove ostavljam čitaocu."

povratak na vrh

    ZLATNO DOBA STRIPA #2
11.08.2008.
Piše: Strip vesti

                                Na kioscima diljem Srbije se pojavio drugi broj strip magazina "Zlatno doba stripa". Magazin ima 100 strana, i donosi stare stripove rađene između tridesetih i pedesetih godina prošlog veka. Voluminizirana - udebljana roto - hartija kvalitetno odštampan, ali lošom pripremom za štampu, kolor korice, B5 format, i cena od 150 dinara su tehničke karakteristike izdanja. Što se sadržaja tiče, koncept je takav da odgovara nostalgičarima, starijim čitaicima ili mlađoj publici koja je spremna da se upozna sa strip klasikom.

     Izdanje je to kakvo treba da postoji, mada se bojim da naše strip tržište nije dovoljno bogato da "proguta" jedan takav magazin. No, svakako im želim dug vek i puno uspeha. Svako strip izdanje, makar objavljivalo samo klasiku, koje opstane i dokaže se na tržištu je korak napred ka obogaćivanju i razvijanju domaćeg strip tržišta.

     Izdavač je "Author & Artist" iz Beograda, imaju nameru da se Zlatno doba stripa pojavljuje svakog 5. u mesecu i pokrenuli su, osim stripa, i ediciju klasičnih romana koji treba da se pojavljuju na kioscima dva puta mesečno, a imaju i ediciju DVD izdanja sa klasičnim filmovima.

povratak na vrh

    BULLE D'ENCRE HS#1
11.08.2008.
Piše: Strip vesti


      Bulle D' Encre, onlajn PDF magazin posvećen stripu je redovno među linkovima u Strip vestima. Sada su javili da možete sa njihovog sajta preuzeti prvi broj, Horse Serie, koji je kompletno posvećen Star Wars stripovima.

     Takođe podsećamo da u arhivi možete besplatno preuzeti svih 17, do sada izašlih, brojeva!!!

     Časopis je odličan i informativan, tako da zaslužuje svaku preporuku da ga imate u svojoj kolekciji.

     www.bdencre.com/

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
11.08.2008.
Autor: Simon Vučković
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
09.08.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Simpsonovi se bore protiv raka
www.naslovi.net/rd/762201

Esad Ribić crta Sub-Mariner
westfieldcomics.com/store.cgi?sc=139151710...


Boris Talijančić: Hammerfall 3 izlazi idućeg meseca
www.dupuis.com/servlet/jpecat?pgm=VIEW_ALBUM...


Hulk: Marko Đurđević i Jeph Loeb, zajedno
www.marvel.com/catalog/?id=10070

ZLATNI OSMEH 2008: poziv
www.ulupuds.org.yu/pdf/PRAVCRNA.pdf

Još o meni: Marko Ajdarić stigao 'do' vlasti
www2.portoalegre.rs.gov.br/cs/default.php?p_secao=...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    JASPIS
08.08.2008.
Piše: Strip vesti

     U nestašici Qreten-a, sa dosta zakašnjenja, Strip vesti vam daju link za strip JASPIS sedamnaestogodišnjeg Darka Macana...:)
     Danas je strip stigao već do 69 nastavka, i možete ga svakodnevno pratiti na sajtu www.darkomacan.com. Do direktnog linka na strip možete svakodnevno doći i na naslovnoj strani SVesti, na mestu gde se nalaze i ostali linkovi ka domaćim online stripovima.

povratak na vrh

    MARKETPRINT NEWS
08.08.2008.
Pres: Marketprint


STRIPOTEKA 1044

avgus, 2008.godine

Braća špageti
13. "Neumoljivo vreme"
14. "Jesenje legende"
15. "Poštar uvek zvoni dvaput"
16. "Roko i braća"
17. "Svedok u procesu"
18. "Moderna vremena"
18. "Zločin i kazna"
scenario: Carlos Trillo; crtež: Domingo Mandrafina


Hogar strašni
autor: Dik Browne

Titef
Tekst i crtež: ZEP

povratak na vrh

    ZABRANJENA ZONA
07.08.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, sedmi, broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Zabranjena zona". Autori lika su Mauro Boselli i Maurizio Clombo.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Mister No !!!

povratak na vrh

    ULICA SA TRI PRAVCA
07.08.2008.
Piše: V. Fumeti

     To ne pamte ni stariji ljubitelji strip! – jednog istog dana na našim kioscima su se pojavila čak dva velelepna strip izdanja - Plavi vjesnik i Metal Irlan (Metal Hurlant). Interesantno je da je njihov izdavač Printmedia iz Širokog Brijega (BiH), čiji je pokretač i urednik Ivo Milićević, znan nam i iz nekih ranijih editorskih pokušaja. Pre ova dva strip izdanja isti izdavač je poslao do srpskih kioska i Strip magazin i to tek njegov treći broj! (Gde su se dela prva dva i da li ćemo ih ikad dobiti, makar putem beogradskih striparnica, pitanje je sad!) Krenućemo u našem razmatranju onoga što nude tri Milićevićeve revije upravo od trećeg, februarskog broja Strip magazina.

U standardnom formatu Stripoteke ovaj mesečnik na 48 strana plus korice u koloru i na boljem papiru, nudi nekoliko stripova s frankofonskog područja. Tu su sem Gastona, Kubitusa i Agenta 212, kao komičnih dodataka, još i nastavci tri duža stripa. Na uvodnom mestu je kolorni Largo Vinč, scenariste Van Hama i crtača Frankoa, većini ovdašnjih ljubitelj devete umetnosti delimice poznatih iz obnovljene Stripoteke. Na završnom delu revije je kolorni Džejms Heler Svolfa i De Vita. Oba stripa su zbog tehničke greške nekorektno preneti. Između njih su sedam crno-belih strana Tardija i Malea s avanturom detektiva Nestora Burme. Ima još i pratećih materijala, recimo intervju s crtačem Largo Vinča itd. Očito je ovu reviju Milićević posvetio francusko-belgijanskom stripu, kod nas najpopularnijem u poslednjih pola veka. Ocena 6,5.

     Znatno je na tehnički višem nivou odštampan Metal Irlan, replika slavne svetske revije. U njemu su prezentovani kraći alternativni stripovi iz raznih sezona, počev od Invazije Žodorovskog i Barankoa. Reč je o najboljoj priči u prvom broju, sa tipičnom spejs operskom intrigom oca Džona Difula i odličnim crtežom odnosno kolorom. Priču prati čak sedam strana tekstova i ilustracija posvećenih Žodorovskom. Ostala tri stripa, različitih žanrova, korektnih scenarija i dobrih crteža, ukazuju na osnovni recepcioni problem takvih dela. Čitalac ima malo prostora da se veže za stripove ma koliko oni bili dobro crtani ili napisani. Ocena 6.

     Najboljim u ovom trolistu čini nam se novi Plavi vjesnik. Njegov sadržaj čine klasični engleski stripovi iz 60-70 godina prošlog veka. Dva su delo Dona Lorensa: Triganski imperij i Karl Viking, treći je delo Španca Hezusa Blaska, a četvrti Martina Asburija. Triganski imperij, nama poznatiji kao Daleka planeta, imao je svoju jugopremijeru pre 40 godina u Panorami, kao i Karl Viking. Prvi je spejs opera, rađena u koloru, a drugi crno-beli avanturistički strip o vikinzima, sa dugokosim Karlom u glavnoj roli. Klasično slikani odnosno crtani, Lorensovi besmrtni stripovi nisu izgubili ništa od svoje umetničke snage i lepote. Blaskov strip Čelična Kandža oduševljavao nas je kad i Trigo i Karl, nedostižnom lepotom crno-belog crteža. Interesantno je da prava na sva tri britanska stripa sada drži DC Komiks. Četvrti i najduži strip u prvom broju novog Plavca je Gart Asburija. Naravno da on nema i ne može imati lepotu crteža velikog Frenka Belamija, ali se može reći da je ne samo na planu scenarija sasvim u duhu mita o gigantskom heroju koji putuje kroz vreme deleći pravdu, nego i da crtački ovaj Dejli Mirorov dnevni strip pleni pogled. Iz ovog kratkog osvrta je jasno da trećem izdanju pripada najviši rang. Ocena 9.

     Šta nam preostaje? Preostaje nam nada da će tri revije opstati na kioscima mnogo duže nego neki raniji Milićevićevi projekti, čineći stripsku ponudu mnogo bogatijom, a naše čitalačke živote ispunjenijim nego u proteklih petnaestak godina.

     [Objavljeno: Bestseler br. 57, Beograd, 16.05.2008.godine]

povratak na vrh

    NOVA ŽIKIŠON IZDANJA
06.08.2008.
Piše: Strip vesti

     Duga Devetka, broj 4


     Urednik Stripa i DD: Franja Straka;
     Design & Editor: Zoran Matić Mazos

     Za vruće avgustovske dane priredili smo vam izvrstan SF strip:
     GEA II epizoda - Dušan Vukojev Duda & Stevan Brajdić, koji je uradio i naslovnicu.
     Drugi strip je već poznati serijal DD jednog drugog tandema:
     Grbe u vrtu - Dino Bucati & Đorđe Milović.

     Želimo vam prijatno leto i ako ste na netu čitajte,
     Dugu Devetku i naša druga izdanja, posetite nas mi smo vam verni prijatelj.


     REDAKCIJA (click here e-mail)
     Duga Devetka # 4
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 17,879 KB;


DOWNLOAD
Best Quality
(PDF.rar, 7.860 MB)
KIKS 19 – jul 2008.

Sadržaj:
Naslovna: Karikatura: Erdogan Karayel - TURKEY & GERMANY
Strana 3: Živojin Pavlović "žikišon" (Paracin - Serbia 1885. - 1950.) III The Competition of a Caricature and a Short Comic Strip 2008.
Strana 4: Kosovo is Serbia! Karikatura, Zoran Matić Mazos;
Strana 5/6/7/8: Erdogan Karayel, Interview by Nizar Outhman;
Strana 9: Karikature: Nizar Outhman - LEBANON;
Strana 10: International Cartoon Contest Biennale „HUMOREST" HRADEC KRALOVE 2008 /Czech Republic/
Strana 11: Results 7th International For pro FOR -Czech Republic, Praha;
Strana 12: The Rotaiy Club of Coffs Harbour City invites you to enter... The 20th Rotary Cartoon Awards;
Strana 13: Last Year's Winner CARTOON OF THE YEAR, Matt Adams;
Strana 14/15/16: 72. Izložba, Karikaturista, Eduarda Baptistao, BRAZIL, GALERIJA KARIKATURA s ponosom predstavlja 73. "Retrospektivna izložba" (12 renomiranih karikaturista), za KIKS Stela Dušanić Tod, CROATIA;
Strana 17: Karikatura, Marko Ivić, CROATIA;
Strana 18: MUNICIPALITY OF KYRENIA CYPRUS TURKISH CARTOONISTS ASSOCIATION 1ST INTERNATIONAL "OLIVE" CARTOON CONTEST 2008;
Strana 19: Karikature, Davood Yarahmadi, IRAN;
Strana 20: Co-operation and Friends Links;
Strana 21/ 22 / 23: Strip, Franja Straka, SERBIA;
Strana 23: Strip, Slobodan Srdić, SERBIA;
Strana 24: Strip, Achmad Cholid - INDONESIA
Strana 25 / 26 / 27 / 28 / 29: Strip, Bira Dantas - BRAZIL;
Strana 30:
Karikature, Rene Bouschet, FRANCE and Camilo Triana - COLOMBIA

     Takođe su, u međuvremenu, izašla i četiri broja elektronskog satirično-humorističkog časopisa ŽIKIŠON.

     Žikišon br. 03
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_20_03.htm
     Žikišon br. 04
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_20_04.html
     Žikišon br: 05
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_20_05.html
     Žikišon br: 06
     www.zikison.net/ZIKISON_Broj_20_06.html

     Sve ostale sadržaje (Kiks 19 brojeva, Ikar 4 broja, Duga devetka 3 broja...) možete naći, i preuzeti na sledećoj adresi:
     www.zikison.net/download_zikison/download_zikison.html


povratak na vrh

    STRIP: MALI PERICA
06.08.2008.
Autor: Mladen Oljača
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (54)
05.08.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     Le Grand Pouvoir du Chninkel
     Scenario: Van Hamme
     Crtež: Rosinski
     Casterman, 1988

     Daar je svet u neprekidnom ratu koji vode Troje Besmrtnika. Mladi Chninkel J'on dobija zadatak od U'na, stvoritelja sveta, da uspostavi mir na Daaru. U protivnom, sudbina planete je već odredjena - propast u apokaliptičnim vatrama. Da bi J'onu omogućio lakše stizanje do cilja, U'n mu je dao "Veliku moć", ali bez ikakvog objašnjavanja u čemu se ona sastoji.

     Uzevši za scenarističku osnovu strukturu naracije tipičnu za epsku fantastiku i dodavši tome epizode iz Biblije, Van Hamme je od "Velike moći malog Šninkela" (prevod naslova serijala u izdanju beogradske kuće "Beli put") načinio zabavan strip koji se čita brzo, što je kvalitet kada je u pitanju serijal. Priča je načinjena od dobro razradjenih pasaža i velikih elipsi da bi se stiglo do nove, pripovedački pogodne situacije. Medjutim, Van Hammov humor je izandjao, bele brade, sa štosovima usmerenim ka još jednom sprdanju sa Svetim Pismom i Isusom Hristom. J'On u ulozi Spasitelja je prilično ciničan i materijalistički antiheroj, a reference na mnoštvo književnih i filmskih dela uradjeno su bazično, da bi svaki čitalac mogao da se snadje.

     Grafizam Rosinskog je istovremeno realističan i barokan, sa velikom pažnjom posvećenom detaljima, kako u anatomiji živih bića, tako i u dekorima. Uzevši u obzir vrlo razradjene kompozicije prizor polja i množinu detalja, Rosinski se odlučio za vrlo klasičnu montažu koja pripovedanje, po klimavom Van Hammovom scenariju, čini jednostavnijim i čvršćim. Inače, prvobitni crno-beli crtež Rosinskog mnogo je atraktivniji od kasnije komercijalne kolorisane varijante.

     Serijal "Velika moć malog Šninkela" ostavlja utisak stripa za adolescente. Nevini junak koji samo misli kako će da opali žensku, naglo dobijena sloboda, raspolaganje svojom sudbinom, hvalisanje u bezbednoj situaciji, strah u trenucima odluke – ukazuju šta se dešava adolescentima kada izadju iz roditeljskog i školskog okrilja. Na odredjeni način, Šninkel lepo upotrebljava niz stereotipa da bi mladjoj publici dočarao odrastanje. Prirodno, sve zajedno ne prevazilazi zabavni nivo, niti u sebi nosi bilo kakavo "više" značenje.

povratak na vrh

    ČAROBNE AVANTURE IZ PROŠLOSTI
04.08.2008.
Piše: Strip vesti

Izložba Stripa "Čarobne avanture iz prošlosti" Zdravka Rajčetića i Zorana Peškana
biće otvorena u utorak, 05. avgusta 2008. u 19,00.
Galerija UPIDIV-a Forma , Ilije Ognjanovića 3, Novi Sad


povratak na vrh

    NAKIT NA DEČIJOJ STRIP RADIONICI
04.08.2008.
Press: Zoran Jović

Šta se to radi na dečijoj strip radionici u Glogonju (?!)
myspacetv.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=39608692
+
myspacetv.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=39607575

REPORTAŽA sa Izložbe Nakita reKOgnize - REFRACT 7
Kratak video izveštaj sa izložbe. Autor je Dzonivator =
www.youtube.com/watch?v=tiuMcSKPtf4
...ili na na profilu AKK-a :
www.myspace.com/alternativnikulturniklu

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
04.08.2008.
Autor: Simon Vučković
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
02.08.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

334 slika sa San Diego Comic-Con-a
www.neorama.com.br/q_frame0pvv.html


'Sve' o San Diego Comic-Conu
comics.ign.com/index/comiccon/2008/


Cartoline dalla Serbia: izložba Aleksandra Zografa na italijanskom festivalu
www.comune.ancona.it/ankonline/Calendiario/...

Poziv: Zlatna Kaciga 2008
www.037ks.com/sr/coolt.php?subaction=...


Garth Ennis, Darwyn Cooke, Mark Millar, Ed Brubaker, Mark Evanier, Rick Veitch i Sergio Aragonés, zajedno, da podrže CBLDF
www.comicbookbin.com/Liberty_Comic_released_to...



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh