ARHIVA VESTI ZA FEBRUAR - VELJAČA - FEVRUARY, 2010. GODINE


Godina izlaženja: XII Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    VIDEO: MAKEDONSKA STRIP SCENA
28.02.2010.
Piše: The Mičo

Dokumentarac o makedonskoj strip sceni
iz 2007 godine

Prvi deo mozete pogledati ovde:
www.metacafe.com/watch/3984877/1/

Drugi deo mozete pogledati ovde 
www.metacafe.com/watch/4039317/2/


Vishe o ovom dokumentarcu kao i o makedonskoj strip sceni mozete da procitate ovde:  makstrip.com.mk/forum/viewtopic.php...

www.makstrip.com.mk

povratak na vrh

    MAKEDONIJA: ŠKOLA STRIPA I PRODAJA
28.02.2010.
Piše: Tome Trajkov

СТРИП УЧИЛИШТЕТО
сега дежурство во вторник,среда и петок
од 19,00 до 20.30 ч
место-ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА-Велес

COMIC SCHOOL
Now the duty Tuesday, Wednesday and Friday from 19.30 to 20.30 hrs
Location:City library-Veles


     Се продаваат стрипови од богатата колекција на Стрип центарот на Македонија -Велес со изданија од 60-те, 70- те, 80 те...

     Воедно во продажба се и изданијата на СЦМ-Велес -СТРИП АРТ 16 броја(цена 70) и СТРИП КРЕАТОР (цена 100 д).Овие изданија се генератор на развојот и афирмацијата на македонските стрип автори ,како кај ...нас така и во странство.

     Интересентите може да се јават на маил comicmk@yahoo.com како и лично да дојдат во просториите во Велес секој вторник, среда и петок од 19,оо до 20.30 ч

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
28.02.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
27.02.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić

Kako je Marko Šunjić pokrenuo strip revoluciju u Hrvatskoj
www.novilist.hr/2010/02/17/vizija--u2013-stripovski-...

Top Cow u maju: Stjepan Šejić crta Angelus 5 i Witchblade 138
forum.superpouvoir.com/showthread.php?...
Kako mu izlazi rad? evo recenzija za Angelus 1 
geeksofdoom.com/2010/02/20/comic-review-angelus-1/

Kako radi Goran Sudžuka
dzukalog.blogspot.com/2010/02/all-work-no-play.html

Ovih dana, u Inducksu, je izašlo: od Politikinog Zabavnika, sadržaj ovih broja: 14151690197019782115 , 16891977 i Politike za Decu 1935-16-17

Primerak 'Supermena' prodat za milion dolara
www.vesti-online.com/Vesti/Zanimljivosti/31804/Prvi...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
26.02.2010.
Press: Veseli četvrtak

    Na kioscima se nalazi i redovna, dvadeset sedma, sveska stripa Mister No u epizodi "Avantura na Kordiljerima" • scenario: Luigi Mignacco, crtež: Fabrizio Busticchi / Luana Paesani.

     Izašla je i nova, deseta, sveska edicije Dilan Dog - Suberbook koja na 132 strane, po ceni od 240 dinara, donosi epizode "Poslednja mutacija", "Košmari istraživača košmara" i "Epilog".

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
26.02.2010.
Autor: Duda Vukojev
    PROMOCIJA MONOGRAFIJE
25.02.2010.
Press: ULUPUH

     Promocija monografije Ivice Bednjanca

     Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
     Četvrtak, 25.2. u 19 sati


     Poštovani,

     Pozivamo Vas na promociju kataloga – monografije Ivice Bednjanca, uz retrospektivnu izložbu ovoga autora koja se može razgledati do 28. veljače 2010.

     Promocija knjige održat će se u četvrtak 25. veljače 2010. u 19 sati u predavaoni Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu. Autorica kataloga je povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak.

     Sudjeluju:
     Branka Hlevnjak – autorica izložbe
     Koraljka Jurčec Kos – kustosica izložbe
     Ana Bednjanec – koautorica likovnog postava
     Darko Bednjanec – dizajner
     Promotor izdanja: dr.sc. Frano Dulibić

povratak na vrh

    BLUBERI U INTEGRALU
25.02.2010.
Piše: V. Fumeti

     SVET STRIPA

     BLUBERI U INTEGRALU

     Posle blizu pedeset godina i dvadeset i devet „regularnih“ epizoda nedavno je Žan Žiro završio svoj magični serijal o Bluberiju. Reč je o najkvalitetnijem a verovatno i najpopularnijem evropskom vesternu (ne znam, naravno, šta o tome misle Serđo Boneli i Teks Viler). Jugoslovenski čitaoci su ga pratili s malim zakašnjenjem, jer je u nestajućem Kekecu i ovaj strip imao balkansku premijeru, kao i Krcko, Beli Konjanik, Talični Tom, Džeri Spring pre toga i pod mnogo povoljnijim okolnostima).

     Kod nas je slavni poručnik, čiji je scenaristički temelj utvrdio Žan Mišel Šarlije, izlazio u nizu najboljih revija. Sem Kekeca, u Panorami, Strip artu, Caku, Spunku, Biseru, Superu, Miniju, Politikinom zabavniku, a najduže u legendarnoj Stripoteci. U njoj smo videli i pročitali sve epizode pa i one koje su Šarlije i Žiro uradili naknadno, objašnjavajući rani Bluberijev životni put, pre nego smo ga u prvoj priči sreli za kockarskim stolom, a u blizini kasarne.

     Marketprint je pretprošle godine pokrenuo ediciju crno-belih integrala u okviru koje u svakoj knjizi hronološki objavljuje po tri priče. U prvom tomu su 2007. godine izašle epizode: Fort Navaho, Grmljavina na zapadu i Usamljeni orao.

     U drugom tomu su dve priče koje okončavaju prvu epsku sagu: Izgubljeni konjanik i Tragom Navahosa a album poentira šesta, „samostalna“ epizoda Čovek sa srebrnom zvezdom. Tu, na tom prevoju između pete i šeste priče, Žiro je doživeo fenomenalan crtački preobražaj i iz simpatično krute Žižeove linije, ušao u svoju elegantnu, prepoznatljivo privlačnu i ubedljivu. Kako sam već ranije rekao, od Žižeovog sveta preostali su konji, kaktusi i stene.

     Za ovogodišnji sajam knjiga u Beogradu pojavio se i treći integralni tom. Reč je o „železničkoj“ fazi u karijeri slavnog strip heroja, otpočetoj 1866. godine i koncentrisanoj na izgradnju gigantske pruge oko čijih su se koncesija borile kompanije Union Pacifik i Central Pacifik. Bluberija u pomoć zove njegov ratni komandant general Dodž. U složenim zapletima pet priča, poručnik će učvrstiti prijateljstvo s Meklurom i Vulijem a doći u sukob s jednom od svojih najvećih protivnika – Stilfingerom (ep. Gvozdeni konj). Iz uspešno avanturističkog serijala Žiroov strip polako, u drugoj epizodi ovog albuma (Čovek sa čeličnom šakom) postaje priča o Bluberijevoj skoro uzaludnoj borbi protiv genocida nad Indijancima, preko čijih je bizonskih pašnjaka pruga morala da prođe. Na zadnjim tablama treće epizode (Staza Sijuksa) njegov put će se ukrstiti s generalom Kasterom.

     Poznavaoci stripa znaju da će se priča okončati u narednom,. četvrtom tomu General Žuta glava, tragičnim sukobom kod Litl Big Horna. U svim epizodama trećeg integrala Žirovov crtež je neverovatno ubedljiv, a činjenica da ga naš izdavač štampa bez kolora, dodatni je plus u recepciji ovih priča u kojima se ne zna šta je bolje – Šarlijeovi scenariji ili Žiroova crtačka ekspozicija. Ukratko, i kao i uvek kada je Bluberi u pitanju: neponovljivo!


     [Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 20.12. 2009. godine]

povratak na vrh

    PREDSTAVITEV SPLETNEGA STRIPA
24.02.2010.
Press: Strip Core

     PREDSTAVITEV SPLETNEGA STRIPA ZALOŽENI RAJ

     sreda, 24. februar 2010, ob 11. uri,
     Knjigarna Konzorcij, Ljubljana


     Vsi novinarji in širše ljudstvo ste vljudno vabljeni k predstavitvi še svežega slovenskega spletnega stripa Založeni raj, dne 24. 2. 2010 v knjigarni Konzorcij Mladinska knjiga na Slovenski 29 V Ljubljani. Strip, njegove porodne krče in bleščečo prihodnost, bosta predstavila njegov producent Izar Lunaček in članica uredništva revije Stripburger Katerina Mirović.

     Založeni raj od prvega novembra vsak teden izhaja na naslovu www.paradisemisplaced.si v slovenskem in angleškem jeziku, v prvih štirih mesecih izhajanja pa si je pridobil že lepo število bralcev po vsem svetu. Gre za prvi in trenutno edini spletni strip v Sloveniji, ki izhaja v rednih tedenskih razmakih na temu posebej posvečeni strani - tradicija, ki sicer po svetu šteje že več deset tisoč naslovov. Strip bo s podporo Ministrstva za kulturo izhajal vsaj eno leto.

     Dogajanje Založenega raja je postavljeno v svetopisemski raj, v glavnih vlogah pa nastopajo Bog, Adam in Eva, katerih idilo vsak teden razbije kaj novega: kača z jabolkom, lenivec s posteljo, riba s potapljaško opremo: vsak greh je izviren. Avtor stripa je uradno gospod Anonymus Gosh, bradat puščavnik, ki je v mladih letih menda živel v isti ulici ter zahajal v isti bar kot glavno božanstvo velikih monoteističnih verstev. Več podatkov o avtorju in stripu lahko najdete na zgoraj navedeni internetni strani.

     Vizualno gradivo za tiskane medije:
     www.ljudmila.org/stripcore/zalozeniraj

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (120)
24.02.2010.
Piše: Aleksandar Manić

     La Diva et le Kriegspiel

     Scenario: Pierre Christin
     Crtež: Annie Goetzinger
     Les Humanoides Associés, 1981


     Drugi svetski rat se završava. Pokret otpora je uhapsio opersku pevačicu Camille Prevost zbog "kolaboracije sa nacistima". Tokom istražnog postupka, saznaje se da se ona, kroz opersko pevanje, iz siromašne sredine uzdigla do ranga dive. Stavivši profesionalni uspeh iznad svega, ona je tokom rata pevala za nacističke vodje, bila udata za nacističkog političara i živela u izobilju garantovanom nacističkim partijskim sistemom. Medjutim, ona se nikada nije zanimala ni za politiku, niti za ideologiju. Bivajući sebična i narcisoidna, ona se isključivo brinula o sebi i o svojoj operskoj karijeri. Politička istrga otkriva složenost njenog karaktera, ustupke, strahove i strategije kojima se služila da bi uspela na društvenoj i profesionalnoj lestvici.

U scenarističkom postupku, Christin je dosledan svom pristupu. Upotrebljavajući izuzetne istorijske prilike kao podlogu, on na njima kotrlja ljudsku priču. Uprkos odredjenoj nategnutosti i izveštačenosti, koja se povremeno primećuju u njegovom radu, on na vrlo klasičan način razvija priču o profesionalnom i društvenom uspehu operske pevačice, inače potpuno nezainteresovane dramatičnim dogadjanjima oko nje. Istovremeno, on uspeva da kroz pripovest postavi više pitanja sa kojima se ljudi svakodnevno susreću - ugrabiti priliku i ne požaliti kasnije zbog izbora, kritički se osvrnuti na sopstveni život ili ne, stati iza svake donesene odluke ili se pravdati prilikama...

     Grafizam Annie Gotziner je vrlo klasičan, sa puno pažnje posvećene portretima. Montaža je spora, ukazujući na naporni istražni postupak koji sprovodi mlada vlast. Kolor je u funkciji atmosfere pripovedanja i ukazuje više na duhovna i emotivna stanja Dive, nego na realnost i okruženje. Inače, Annie Goetzinger je htela da postane kostimograf, ali ju je na fakultetu primenjenih umetnosti, stripu podučavao poznati majstor Jacques Pichard. Na njegov savet, ona je nastavila da se bavi stripom, te je njen prvi album "Casque d'or" i bio nagradjen na angulemskom festivalu 1975. godine.

povratak na vrh

    BORBE U STRIPOVIMA VATRENIM ORUŽJEM
23.02.2010.
Press: SKC



povratak na vrh

    STRIP TV - STRIP VESTI
23.02.2010.
Press: IT TV


     Ove nedelje na Internet video channel STRIP-TV, koji priprema nezavisna producentska kuća IT TV, informativnom i zabavnom programu posvećenom stripu u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Ove nedelje možete pogledati prilog o Strip vestima: Najpoznatiji, a reklo bi se i najpriznatiji Internet strip magazin kod nas jeste StripVesti iz Novog Sada....
     • http://www.live-e.tv/video-prilog/etv-22-02-2010/strip-tv-...

     Podsećamo, kao i obično u SVestima, i na prošlonedeljni prilog Strip i istorija - Borbe hladnim oružjem:
     • http://www.live-e.tv/video-prilog/etv-16-02-2010/strip-...

povratak na vrh

    60 GODINA STRIPA U LESKOVCU
22.02.2010.
Piše: Marko Stojanović

povratak na vrh

    VARM KOMIKS NEWS
22.02.2010.
Piše:Varm Komiks

Posle duže pauze,evo naših nova izdanja:
Alan Ford Klasik 7 "Izlet vo San Guerreta"  •  Dilan Dog Gigant 1
Zagor Klasik 4 "Amerikanska odiseja"  •  Zagor Nova serija 503 "Mrtvata Suma"



povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
22.02.2010.
Autor: Simon Vučković
    IZLOŽBA: ENOLETNICA
21.02.2010.
Piše: Stripburger

Saša Kerkoš in Mina Fina: Enoletnica
eksperimentalni interaktivni stripovski projekt
knjiga + internet + razstava

www.enoletnica.net 
Klubska soba, KUD France Prešeren, Ljubljana
Odprtje: torek, 23. feb. 2010 ob 21.00

Razstava bo na ogled do 16. marca 2010.


     avtoricah:
     Mina Fina zase pravi, da je gospodinja na plesišču, zares pa je VJ-ka na dogokih v Smetnjaku kluba K4, ilustratorka in oblikovalka. Slaščice so njena priljubljena preokupacija, kar pa se ne pozna na njenem telesu, tega pa ne moremo reči za njene risbe. V risbe vsakdanjih objektov vključuje asociacije na različne teme iz vsakdanjega življenja. Pri Stripburgerju je sodelovala z mini stripovsko knjižico When There Is Fog the Night is Orange, ki je del zbirke Miniburger – Dirty dozen and the Lucky Thirteen (2004). Od leta 2008 je članica skupine Ee.
     Saša Kerkoš je ilustratorka, strip avtorica in oblikovalka, ki se ukvarja s tipografijo, animacijo, fotografijo, interaktivnimi internet projekti, računalniško grafiko. Poleg šolanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani se je izobraževala v Helsinkih na Finskem, kjer ji je med drugim predaval velecenjeni stripovski avtor Matti Hagelberg, ki je decembra gosotval na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka. Sašo Kerkoš poleg ustvarjanja umetniških projektov predvsem zanima raziskovanje mej med različnimi mediji oz. izrazi, ločnice med umetnostjo in oblikovanjem, vlogo ilustracije v oblikovanju. Je ustanoviteljica Bienala neodvisne ilustracije. Oblikovala je promocijske materiale za SNG Opera in Balet Ljubljana, mednarodni festival Mesto žensk, vizualno identiteto za številna športna oblačila in ekološko kozmetično linijo.

Vizualni material za novinarje je na voljo na: 
www.ljudmila.org/stripcore/enoletnica/press

povratak na vrh

    IV INTERNATIONAL THE COMPETITION
21.02.2010.
Press: Zikišon

IV INTERNATIONAL THE COMPETITION (WEB EXIBITION)
OF A CARTOONS AND SHORT COMICS STRIP
"KIKS ZIKISON 2009", PARACIN, SERBIA

www.kiks.site90.net/IV KIKS Zikison 202009_files/...

Selections
IV KIKS Zikison 2009. PORTRAIT cartoon "ZIKISON"

1. Raquel Orzuj – URUGUAY / Nicoleta Ionescu – ROMANIA
2. Hannelore Greinecker Morocutti – AUSTRIA
3. Fernando Pica - COLOMBIA

Selections
IV KIKS Zikison 2009. Caricature Without Words

1. Aristides Esteban Hernandez Guerrero ARES –CUBA / Cival
    Einstein - BRAZIL
2. Slobodan Srdić - SERBIA
3. Fredy Martinez Hernandez Villamil – CUBA

Selections
IV KIKS Zikison 2009. SHORT ALTERNATIVE COMIC STRIP

1. Boris Erenburg – ISRAEL / Oguz Gurel – TURKEY
2. Derek Easterby – GERMANY
3. Zlatko Milenković – SERBIA

www.zikison.net/
www.zikison-weekly.comoj.com/
www.kiks.site90.net/
www.comics-stripovi-exyu.blogspot.com/

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
21.02.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
20.02.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić

Dalibor Talajić vratio se na Deadworld... ali samo na naslovnici...
heavyink.com/comic/4620-Deadworld-Frozen-Over-4

Pisao sam Danny Djeljoševiću, što sada piše za važan sajt Comics Bulletin (predstavjam vam jednu njegovu recenziju www.comicsbulletin.com...). On mi je ljubazno odgovorio da ne govori naš jezik, ali da sam u pravu te da njegovo prezime dolazi iz... Crne Gore. Što se stripa tiče, lepo živi: u San Diegu... Da saznate više o njemu možete na njegovom blogu  dfordjeljosevic.blogspot.com/

Najzad je neko uspeo da shvati da stripovi služe i za...
forbiddenplanet.co.uk/blog/2010/mental-health-...

Diego Aranega (hrvat po reklu) ima novi album: recenzija
www.toutenbd.com/article.php3?id_article=3234

Bookglobe će prvi u svijetu objaviti Brodolomce Vremena u dvije knjige - integrala...
www.stomugromova.com/tekstovi/...

Nema li već dovoljno para Stan Lee?
www.comicsreporter.com/index.php/...

Neorama dos Quadrinhos
, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/


povratak na vrh

    ROBERT CRUMB: KAFKA
19.02.2010.
Press: Stripburger

     ROBERT CRUMB in DAVID ZANE MAIROWITZ:
     Kafka
     stripovski album
     zbirka Littera Picta
     založila LUD Literatura in Stripburger /
     Forum Ljubljana
     22,5 x 16,5 cm, 176 str., cena: 12 eur

     Stripovski album Kafka je druga knjiga v zbirki Littera picta, ki je posvečena srečevanju stripa in literature. Po Steklenem mestu, ki sta jo po romanu Paula Austerja ustvarila Paul Karasik in David Mazzucchelli, je tokrat na vrsti delo kultnega ameriškega strip avtorja Roberta Crumba, ki je album soustvaril z Davidom Zane Mairowitzem.

      Kafka je delno biografija Kafkovega življenja, delno stripovska priredba del znamenitega pisatelja. Knjiga, ki je več kot samo učbeniška predstavitev pisatelja in njegovega opusa. Strip, ki temeljito opiše in oriše Kafkovo življenje in delo. Kafka ima vse značilnosti umetniškega dela, ki nam pokaže, kaj se lahko zgodi, ko umetnik sreča in vsrka vase drugega umetnika. Crumbove nenavadne risbe dodajo novo vznemirljivost Kafkovim nenavadnim zgodbam.

     ROBERT CRUMB • Ameriški stripar in ilustrator, znan po svojem prepoznavnem in izvirnem riskarskem slogu ter kritičnem in satiričnem pristopu do ameriškega vsakdanjika. Njegovi stripi med drugim obravnavajo teme spolnosti, drog, bohemskega življenja in osebnih težav. Med njegove najbolj znane like sodita Fritz the Cat in Mr. Natural, med izdaje pa serija Zap Comix, katere prva številka je izšla leta 1968 in s katero se je uradno rodil underground strip. Kritičnost, groteskna risba in 'neprimerne' teme so značilnosti Crumbovega stripov, s katerimi je avtor postal priljubljen najprej na domačih tleh, kmalu za tem pa še v svetovnem merilu. Priredba Kafke je prva knjižna objava Crumbovega dela v slovenščini.

     DAVID ZANE MAIROWITZ • Ameriški pisatelj in dramatik, njegove radijske igre so bile predvajane v več kot dvajsetih državah po svetu. za svojo radiofonsko opero Voluptuous tango je med drugim prejel Sony Prize. Poleg priredbe Kafke je pripravil tudi priredbo za stripovsko knjigo o Camusu. Je soustanovitelj revije International Times.

     LITTERA PICTA • je zbirka grafičnih romanov, posvečenih srečevanju stripa in literature.

     Vizualni material za novinarje je na www.ljudmila.org/stripcore/press

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
19.02.2010.
Autor: Duda Vukojev
    GRRR! PROGRAM...
18.02.2010.
Press: Grrr! Program

     GRRR! PROGRAM Subota  20.02.2010

     U subotu 20. februara 2010, sa početkom u 19h, prostor Elektrike (Radomira Putnika 7) će u okviru GRRR!Programa udomiti Multiprogram, posvećen kreativnoj produkciji u nekoko različitih medija. Svoje najnovije strip izdanje, pod nazivom „Kosmička štala“,  predstaviće Wostok i Vladan Nikolić. U pitanju je nastavak „sage“ čiji su junaci Popošak i cveće, likovi koje je vršačka strip legenda Wostok kreirao još devedesetih. U knjizi koja se nedavno pojavila za novosadski SKC, Wostok je u ulozi scenariste, a strip prema njegovom predlošku je ilustrovao zrenjaninski strip autor Vladan Nikolić.

     Izložba u prostoru Elektrike posvećena je izložbi peint crteža (nastalih upotrebom jednostavnog kompjuterskog programa PAINT), čiji su autori Daniel i Mia Kovač, Ružica Dević, Bitipatipi, Anđelija i Svetlana Mijić, Osman Ahmed i Attack El Robot). Ovi crteži su izraz krajnje demokratske umetnosti, kojom može da se bavi čak i dete, ali može da bude izazov i za profesionalnog umetnika.

     Po treći put, u Pančevu i u Elektrici gostuje Pesničenje, trening aktivne poezije, u svom kondenzovanom, „off“ obliku, što podrazumeva pola sata dinamičnog recitovanja poezije, uz poziv entuzijastima iz publike da im se pridruže na bini.  Specijalitet večeri biće predstavljanje zbirke pesama Ružice Deviće, pod nazivom „Devojke skinite brushaltere“, u izdanju Pesničenja.

     Multiprogram se završava nečim potpuno drugačijem, nastupom budimpeštanskih noise bendova, u organizaciji Silent Wall Army. Nastupaju grupe/projekti Rovar17, Pent Leditgrant Memorial Orchestra i Nojzerr. Na svojoj turneji po regionu, Pančevo je jedino mesto u Srbiji gde će ovi muzičari nastupiti, pa je to prilika da se upoznamo sa off muzičkom scenom iz susedstva, naročito s obzirom da su u pitanju bendovi sa velikim brojem izdanja i visokom frekvencijom gostovanja u Mađarskoj i u inostranstvu.
     www.myspace.com/rovar17
     mp3: http://www.archive.org/details/SA29-Rovar17-EnglishLetter
     www.pushya.hu/ple/index.html
     www.myspace.com/nojzerr

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
18.02.2010.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvadeset sedmi, broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Vukodlaci" • scenario: Mauro Boselli, crtež: Mario Rossi.

     Takođe je izašla iz štampe i sedma sveska edicije Brad Barron: "Svetlost jedinstvenog" • scenario: Tito Faraci, crtež: Alessandro Bignamini.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na:
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP TV - BORBE HLADNIM ORUŽJEM
17.02.2010.
Press: IT TV

     Ove nedelje na Internet video channel STRIP-TV, koji priprema nezavisna producentska kuća IT TV, informativnom i zabavnom programu posvećenom stripu u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Ove nedelje možete pogledati prilog o seriji predavanja Strip i istorija - Borbe hladnim oružjem: “Strip i istorija” je koncepcijski zamišljen kao celogodišnji ciklus predavanja u kalendarskoj 2010. godini koji programskom tematikom proishodi iz Međunarodnog Salona stripa...
     • http://www.live-e.tv/video-prilog/etv-16-02-2010/strip-...

     Podsećamo, kao i obično u SVestima, i na prošlonedeljni prilog Strip i istorija (1. deo):
     www.live-e.tv/video-prilog/.../strip-tv-strip-i-istorija

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (119)
17.02.2010.
Piše: Aleksandar Manić

     TITEUF T12
     LE SENS DE LA VIE
     Scenario i crtež: Zep
     Glenat, 2008

     Titef ima već 12 godina i njegove brige se najviše vrte oko devojčica, seksa, zavodjenja i Nadje u koju je on tajno zaljubljen. Ono što ga najviše zanima, u ovom trenutku, jeste kako krljnuti jezičinu ženskoj. Ako je ženska niža, onda se sva pljuvačka sliva u njena usta – o užasa ! Kojom brzinom se pokreće jezik, a da se ne povredi partner… Istovremeno, on je kod svog rodjaka Tjerija premetio promenu glasa, pojavu bubuljica, smešne brkove, neprekidno slušanje vokmena i prestanak uživanja u stavljanju petardi u kravlju balegu. Tjeri je postao dosadan. U nastavku, Titef i njegovi drugari razgovaraju o roditeljima koji su izgubili posao, o terorizmu, o reketu u školi, o seksu, o depresiji…

     Dvanaesti album Titefa, strip junaka rodjenog iz pera i četkice Filipa Šapuia, zvanog Zep, izašao je 2008. godine u tiražu od skoro dva miliona primeraka, što je izuzetno visok tiraž za bilo kog strip autora, gledano čak i u planetarnim razmerama. Titef je nastao pre dve decenije, u trenutku kada je Zep bezuspešno pokušavao da proda svoje table francuskim i belgijskim izdavačima. Deprimiran, on je za svoju dušu počeo da crta sećanja iz detinjstva. Za junaka je uzeo osmogodišnjeg dečaka, dao mu dečje osobine, buntovnički karakter, ali i mogućnost metaforičnog izražavanja i reagovanja. Nacrtao ga je jajoglavog i tako mu nadenuo ime Titef (igra reči – petit-ef), a potom mu dodao čudan pramen kose u obliku pera. "Taj pramen mi pomaže da istaknem duhovna stanja Titefa", kaže autor.

     Glena, najveći francuski strip izdavač, otkrio je Zepa 1992. godine i od tada se prodalo više od 16 miliona albuma, hiljade figurica, šolja, podmetača, čarapa i ostalih sitnica. Procenjuje se da je Titef biznis do sada doneo više oko 150 miliona evra, od čega je dvadesetak otišlo na Zepov račun u Ženevi. Tajna uspeha jajoglavog mangupa leži u metaforičkom pristupu temi. "Titef je usamljeni kauboj, a školsko dvorište je pravi Divlji zapad sa dečjim svetom koji u sebi nosi sopstveni zakon i pravo jačega – kaže Zep koji je pomalo Petar Pan – dok smišljam epizode i crtam, ja postajem dete. U početku, ja sam bio Titef. Kasnije, Titef je postao Titef, današnji klinac, buntovnik i neposlušan."

     Zepov junak pokušava da razume svet odraslih, ne uspeva uvek, a ponekad mu to previše podje za rukom. Njegova omiljena tema je seks, a pored šatrovačkog izražavanja, on je enciklopedija dečjih psovki. "O seksu se neprekidno priča na televiziji, u časopisima, na ulici, svuda, a to je istovremeno i tajanstvena tema koja zanima klince – kaže Zep – ne mislim da je Titef vulgaran. Kada sam bio mali, i ja sam se tako izražavao. U ostalom, deca i sada tako govore. Moj prvi atelje gledao je na školsko dvorište, te sam slušao osnovce svakog dana." Švajcarski crtač načinio je od svog junaka, neposlušnog i problematičnog klinca za koga su drugari najvažniji, pravog svedoka jedne generacije koji na školskom odmoru postavlja pitanja o pravom značenju života, čineći ga tako bliskim i deci i odraslima.

povratak na vrh

    "NEVIDLJIVI" KLASIK HRVATSKOG STRIPA
16.02.2010.
Press: Art 9

     ŠIBENIK: TEMATSKA IZLOŽBA -
     MLADEN BJAŽIĆ - "NEVIDLJIVI" KLASIK HRVATSKOG STRIPA


     Povodom Dana knjižnice "Juraj Šižgorić" u Šibeniku se 17. veljače otvara tematska izložba  MLADEN BJAŽIĆ - "NEVIDLJIVI" KLASIK HRVATSKOG STRIPA, koja će ostati otvorena do 9. ožujka 2010. godine.

     Neposredan povod izložbi je nagrada "Andrija Maurović" koju je prošle godine Mladen Bjažić dobio za životno djelo na području hrvatskog stripa. Na pedesetak eksponata autor izložbe Veljko Krulčić sublimira ono najrelevantnije što je Bjažić (usput rečeno, književnik i novinar koji je krajem siječnja navršio 86 godina, a i dalje gotovo svakodnevno piše) učinio na polju stripa, a što se može nazvati - uveo strip u poslijeratno socijalističko društvo, a Zagreb učinio jednim od cenatara europskog stripa toga vremena. 

     Dakle, prikazati će se listovi koje je Mladen Bjažić od kraja 40-h do kraja 50-ih godina pokretao i uređivao: "Pionir","Pionirska zastava", "Petko" i "Plavi vjesnik"; table stripova Andrije Maurovića, Waltera Neugebauera, Borivoja Dovnikovića, Vladimira Delača, Julesa Radilovića, Žarka Bekera, Josipa Parmakovića, Milana Goldschmiedta, Zlatka Grgića i drugih autora; stripove za koje je  pisao scenarij "Mendo Mendović" i "Mirko Perušina"; strip sveske koje je inicirao ("Snježana i sedam patuljaka", "Patuljak Nosko", "Izgubljeni svijet", "Pinokio") itd. 

     Naposlijetku, na svijetlo dana će po prvi put biti iznijeti dosad nepoznati stripovi, tekstovi i dokumenti koji daju sasvim novo svjetlo na putu kojim je strip trebao prolaziti u tom burnom razdoblju.

     Izložbu organizira Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik (ravnatelj Milivoj Zenić), a uz suradnju Udruge za popularizaciju hrvatskog stripa ART 9 i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

     Povodom izložbe šibenska knjižnica je izdala katalog, te deplijan sa spomenar-tekstovima Darka Kreča i gđe Vesne Dovniković kao suvremenicima izlaženja "Mende Mendovića" na stranicama "Plavca" 1963, 1964 i 1965. godine.

     Isto tako, prikazati će se i dokumentarni film o Mladenu Bjažiću "I godine ove" koje je redatelj Luka Marotti snimio 1999. godine u produkciji HRT-a.

povratak na vrh

    VREME LETI KAD SE ZABAVLJAMO
15.02.2010.
Press: Kreativna radionica

Strip izložba:
"VREME LETI KAD SE ZABAVLJAMO",

strip-autora Mladena Oljače iz Novog Sada,
održaće se u sredu 17.02.2010.godine,
u 18.00 casova,

u galeriji "Kulturnog centra" Ribnica.

Organizatori:
- Udruženje: "KREATIVNA RADIONICA" - Kraljevo i
   "Kulturni centar" Ribnica.

DOBRO DOŠLI !!!

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
15.02.2010.
Autor: Simon Vučković
    KOMIKAZE U ANGOULEMU
14.02.2010.
Press: Komikaze

     Angoulemerd 2010

     28.-31.1. KOMIKAZE U ANGOULEMU/
     BIGGEST COMIC FESTIVAL IN THE WORLD/ FRANCE
     www.komikaze.hr/wiki/Angoulemerd2010

     • OSVRT NA FESTIVAL ANGOULEME/ text by armanini >>>tekstANGOULEME
     • tnx to TURBOCOMIX/ Joanna Marcade& her: father, grandmother, boyfriend Brubru & friend Moniri! :)
     • visitors: .../ foto by armanini
     • www.bdangouleme.com _ 
       www.bdangouleme.com/festival-editeurs?cp=11_ 
       www.bdangoulemepro.com/frame.php?action=...
     • www.facebook.com/album.php?aid=147582&id=...
     • sekintani.blogspot.com/

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
14.02.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
13.02.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić

Novi rad Dalibora Talajića za Marvel:
www.tfaw.com/Coming-Next-Week/Profile...

Artbook Danijela Žeželja, preko odlične kuće Grifo
www.grifoedizioni.com/article.php?id_article=397...

Jelena Kević - Đurđević i Daniel Acuña, u istom comic booku (trebalo bi da je dobro....)
marvel.com/catalog/?id=14692

Jednom, ja koji sam u dalekoj Južnoj Americi, mogu da kažem da sam prvo video nešto što se izdaje u Evropu. I kažem vam da ima šta da se nauči u... China Girls
www.manga-news.com/index.php/manga...

Paris: Jim Lee, Brian Bolland, Esteban Maroto, Joe Jusko, Dave Gibbons... na novom festivalu
www.bdcinegoodies.com/2/index.php?lng=fr

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    MARKETPRINT NEWS
12.02.2010.
Press: Marketprint


STRIPOTEKA 1062

februar, 2010.godine

Aster Blistok:
"Maski, opet i uvek"

scenario: Godard • crtež: Ribera

Mladost Lestera Koknija:
"Šamrok song"
(2. deo)
autor: Franz


Redov Bili
scenario: Mort Walker

Džoe Bar Tim
tekst i crtež: Stéphane Deteindre


Hogar strašni
autor: Dik Browne

Billy The Pljuc
scenario: Darko Macan • crtež: Bane Kerac

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
12.02.2010.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvadeset sedmi, broj bonelijevog stripa Dilan Dog je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Predodređene žrtve" • scenario: Michele Medda, crtež: Giovanni Freghieri.
     Od ovog četvrtka se na kioscima može naći i osmi Zagor, specijal, koji na 132 strane donosi kompletnu priču "Smrtonosni kamen" i dodatnu knjižicu "Izgubljena blaga" i to sve po ceni od 280 dinara!!! • scenario: Marcello Toninelli, crtež: Gallieno Ferri.
                      
Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na:
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
12.02.2010.
Autor: Duda Vukojev
    STEREOSTRIP: IZLOŽBA I TRIBINA
11.02.2010.
Press: Stereostrip

STEREOSTRIP
12. 02. Izložba u 20 h, Galerija SC
13. 02. Tribina 19 h, SC

SUDJELUJU

STRIP AUTORI:
Goran Sudžuka
Darko Macan
Sonja Gašperov


KARIKATURIST:
Srećko Puntarić-Felix

     Želja je potaknuti mlade autore na istraživanje narativne dimenzije stripa i izvan okvira klasičnih crtačkih tehnika, tj. na stvaranje stripova unutar 'nestripovskih' medija kao što su fotografija, video, skulptura, slikarstvo…
     Kroz temu stereotipa umjetnicima će biti ponuđen širok okvir unutar kojeg mogu komentirati, kritizirati i preispitivati vlastite i opće stavove.
     Unutar zadane teme autori će se na ozbiljan, angažiran ili humorističan način baviti različitim stereotipima, od onih benignijih o plavušama pa do onih koji rezultiraju sveprisutnijim oblicima diskriminacije i netrpeljivosti poput rasizma, šovinizma, homofobije itd.

www.stereostrip.blogspot.com/

povratak na vrh

    STRIP TV - STRIP I ISTORIJA
11.02.2010.
Press: IT TV

     Ove nedelje na Internet video channel STRIP-TV, koji priprema nezavisna producentska kuća IT TV, informativnom i zabavnom programu posvećenom stripu u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Ove nedelje možete pogledati prilog o seriji predavanja Strip i istorija:
     “Strip i istorija” je koncepcijski zamišljen kao celogodišnji ciklus predavanja u kalendarskoj 2010. godini koji programskom tematikom proishodi iz Međunarodnog Salona stripa...

     • www.live-e.tv/video-prilog/.../strip-tv-strip-i-istorija

     Podsećamo, kao i obično u SVestima, i na prošlonedeljni prilog o Striparnici DARKWOOD:
     www.live-e.tv/video-prilog/etv-31-01-2010/...

povratak na vrh

    NOVE LAVIRINTARIJE
10.02.2010.
Press: Lavirint

     Posle (do sada rekordna) dva vraćanja u štampu, Sergej Strip #07 napokon valjano odrađen i spreman za akciju u Darkvudu i (za koji dan) Alan Fordu!

     Naslovnu stranicu je odradio Vuja Radovanović, stara Yu-Strip kajla, koji u saradnji sa mlađjanim Darkom Macanom u ovom broju započinje novi Sergej Strip Serijal znan kao Ratovi Vrsta. A unutra sve što stripadžije vole - Krv, znoj i iznutrice (golotinja ide u sledećem nastavku, bez brige!). Za njim punom parom šiba sledeći segment Pesmi o Sergeju u izvedbi Borne Buinca i Jurice Starešinčića, nova celopopodnevna epizodica Đađ Dreda od strane Filipa Kelave te krateži u vidu Jusufovog Mystaxa i novog DnevniQa da celokupan broj lepo zaokruže.

     Evo linka na privju pa uživajte i kupite primerak više da ne moramo da iznajmljujemo magacin još koji mesec!
     www.mediafire.com/?hwnd3jwz0ed

     Hvala na pažnji.

povratak na vrh

    STRIP I BORILAČKE VEŠTINE #2
09.02.2010.
Piše: SKC BGD

     STRIP I ISTORIJA - Ciklus predavanja

     Moderator programa i koordinator projekta:
     mr Aleksandar Uzelac

     Strip i istorija je koncepcijski zamišljen kao celogodišnji ciklus predavanja u kalendarskoj 2010. godini  koji programskom tematikom proishodi iz Međunarodnog Salona stripa....

     Slede drugi i treći nastavci predavanja o Stripu i borilačkim veštinama...

10.02.2010. 20h, Velika Sala

Predavački Ciklus: STRIP I ISTORIJA
Mihailo Kurtović: STRIP I BORILAČKE VEŠTINE,
2.Runda: "Borba hladnim oružjem u stripovima / Razlike i sličnosti između Viteštva i Budo-a"

25.02.2010. 20h, Velika Sala
Predavački Ciklus: STRIP I ISTORIJA
Mihailo Kurtović: STRIP I BORILAČKE VEŠTINE,
3.Runda: "Borbe u stripovima vatrenim oružjem"

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (118)
09.02.2010.
Piše: Aleksandar Manić

     La Petite Fille Bois-Caïman T2

     (serijal "Nošeni vetrom")
     Scenario, crtež i kolor: François Bourgeon
     12bis, 2010

     Šesti nastavak serijala bio je posvećen novoj Bourgeonovoj heroini, mladoj Zabo i njenom begu od secesionističkog rata koji je buktao na jugu. Istovremeno, prikrivši se kod svoje prababe Ise, ona je počela da saznaje njene avanture po dolasku na američki kontinent. Sedmi nastavak je u potpunosti posvećen Isinom pripovedanju, njenim ljubavima, njenom detetu čiji je otac bio crnac i njenom idealizmu ojačanom mudrošću koje su joj donele godine. Narativna linija završnog albuma serijala, u stvari, jeste analepsa koja pokriva period od 1792. do 1797. godine i dramatične dogadjaje kroz koje je prolazila mlada Francuskinja.

     Bourgeon nastavlja avanture album kroz prijatnu naraciju, dobro ritmiziranu i lepih dijaloga. Manje pričljiv, sedmi nastavak nema toliko didaktičan pristup kao prethodni album. Karakterizacija likova je podredjena potrebama Isinih avantura, ali ipak uradjena vrlo pažljivo. Izuzetno lep realistički crtež prepun brige o autentičnosti i detaljima, primorava čitaoca da pažljivo ide od scene do scene, da ne bi propustio neki detalj bitan za naraciju. Povremeno uplitanje tabli koje imaju samo jedan ili dva kadra, zaustavlja čitanje i pomaže čitaocu da se što efikasnije utopi u ambijent.

     Bourgeonovo stvaralaštvo ima snagu koja može da ujedini sve tabore. Vole ga ljubitelji najstrožijeg klasicizma, ali i oni koji traže inovacije. Serijal "Nošeni vetrom" bio je vrlo inovativan kada se pojavio pred čitaocima, pre više od dve decenije. Zadnja dva nastvaka, kroz svoj pristup nalik istorijskoj fresci, dali su mu status stripovskog "Prohujalo sa vihorom".

povratak na vrh

    OSKAR 2009.
08.02.2010.
Press: Stripovi.com

     www.stripovi.com
 od 2007. godine tradicionalno organizira godišnji izbor najboljih stripova iz protekle godine u dvije kategorije: najbolji strip album i najbolja strip sveska!
          Glasači mogu odabrati najviše 10 naslova sa popisa svih naslova, a svaki član stripovi.com ima pravo glasovati samo jednom! 

     Pripremili smo i bogat nagradni fond sa recentnim izdanjima domaćih izdavača (detalje ćemo objaviti na forumu, naknadno) kojima ćemo nagraditi najsretnije sudionike u izboru. Izbor traje od 1.2.2010 do1.3.2010, kada će biti objavljeni rezultati glasovanja i dobitnici nagrada.

     Odaberite svoje favorite!

     Hvala na sudjelovanju!

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
08.02.2010.
Priredio: Filip Andronik

     Obavještavamo Vas da je Stripopeka inicijativa, u saradnji sa TKD Šahinpašić, otvorila 3. konkurs za najbolju strip ilustraciju.

     U sklopu svojih godišnjih aktivnosti Stripopeka inicijativa, neformalna družba crtača i čitača stripova Bosne i Hercegovine, već treću godinu za redom pokreće konkurs u kojem od svih kreativnih crtača, ilustratora i slikara tražimo da nacrtaju omiljene likove iz stripova.

    Kao što naslov kaže, ovo je već treći izbor za strip ilustraciju a ispod možete pogledati pobjednike u prethodna dva:
     stripopeka.wordpress.com/...za-najbolju-strip-ilustraciju-2007/
     stripopeka.wordpress.com/...za-najbolju-strip-ilustraciju-2008/

     Ovim konkursom želimo podstaći naše sugrađane da se okušaju u ilustrovanju likova iz stripova kako bi pokazali da strip kultura živi i dalje. Smatramo da je ovo odlična prilika da se pokažu dostignuća naših ilustratora. Ne tražimo od autora da crtaju stripove (za to je predviđena godišnja izložba stripa) već samo ilustracije strip junaka.

     Autore ne ograničavamo tehničkim mogućnostima - pravilnik konkursa je otvoren za sva eksperimentisanja sa predstavljanjem lika. Jedino ograničenje je da sam autor bude državljanin Bosne i Hercegovine.

     Najbolji učesnici će osim plaketa dobiti i prigodne nagrade - kao i prošlih godina i ove, u saradnji sa TKD Šahinpašić, djelimo kolekcije stripova.

     U prilogu ovog pisma šaljemo Vam i pravilnik konkursa i pobjedničku ilustraciju prošlogodišnjeg konkursa (rad Miroslava Slipčevića iz Bihaća).

     Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem elektronske pošte na adresu stripopeka@gmail.com ili putem telefona na 062 692 478.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
08.02.2010.
Autor: Simon Vučković
    VESELI ČETVRTAK NEWS
07.02.2010.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvadeset sedmi, broj bonelijevog stripa Zagor je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Pljačkaši" • scenario: Jacopo Rauch, crtež: Gianni Sedioli.
     Takođe se od na kioscima može naći i devetnaesta sveska Teks Vilera. Naslov epizode je "Madi Krik" • scenario: Claudio Nizzi, crtež: Vincenzo Monti & Bruno Brindisi.
     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com


povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
07.02.2010.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
06.02.2010.
Uređuje: Marko Ajdarić

Morvan / Igor Kordej: zašto da čitate Srce Bitaka
www.happynovisad.com/strip/srce-bitaka-...

Leonardo: gostovanje Dubravka Matakovića
www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=23975

Strumica: ko je dobio
caricaturque.blogspot.com/2010/01/results-...

HDK: poziv za Zagreb 2010
www.hdk.hr/vijesti/zagreb2010pozivnica.htm 

Adi Granov, preko YouTuba (ja ga nikad nisam gledao  pre. Ako imamo u vidu za koga je govorio, baš je lepo prošao)
www.elmarginado.com/adi-granov-en-expocomic... 

Igor Hofbauer
dobro prolazi u Portugalu
chilicomcarne.blogspot.com/2009/03/lancamento-...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    NOVO STRIP UDRUŽENJE
05.02.2010.
Piše: Predrag Ikonić

     Za sada kao grupa na facebook-u, a uskoro i u stvarnom svijetu!!!

    Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske

     "Ideja o osnivanju Udruženja strip autora i
obožavalaca stripa Republike Srpske mota se po glavama nekolicine nesalomivih stripadžija već nekoliko godina, a u narednih par mjeseci treba da bude i realizovana.

     Osnovni ciljevi udruženja biće druženje i
saradnja sa stripašima iz regiona, organizovanje izložbi, salona, škola stripa, štampanje strip publikacija...

    Ukoliko imate nekih ideja i prijedloga
za rad našeg udruženja, pišite, šaljite, predlažite!"

    www.facebook.com/group.php?gid=300960288523

povratak na vrh

    NOVA ŽIKIŠON IZDANJA
05.02.2010.
Press: Mazos

     Duga Devetka, broj 21

     (Izdanje domaćih autora)

     Urednik Stripa i DD: Franja Straka;
     Design & Editor: Zoran Matić Mazos

     Dragi Prijatelji, za prave ljubitelje stripa, priredili smo ono najbolje, DD sa sledećim autorima:

     • Naslovnica - Mirjana & Straka
     • DIRTY STORY - By Wostok
     • RANJIVOST - Onirik
     • ORUŽJE UVEK POBEĐUJE - Dušan Vukojev Duda
       & Franja Straka
     • WAR - S.N. Peka
     • TRAPAZVAN - Milan Bukovac

     REDAKCIJA (click here e-mail)
     Duga Devetka # 20
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 12,038 KB;

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
05.02.2010.
Autor: Duda Vukojev
    PIONIROV GLASNIK PREDSTAVLJA
03.02.2010.
Piše: Maja Veselinović



     Pionirov glasnik nastavlja da bira i objavljuje samo najbolje stripove!

     U ovom izdanju predstavljamo Borisa Stanića, mladog umetnika iz Pančeva koji nam je za ovu priliku poslao jedan od svojih najnovijih stripova.

     Naravno, prilika će biti još, pa tako i Borisovih stripova na Pionirovim stranicama. Unapred se radujemo tome!

     Strip pogledajte na:
     http://www.pionirovglasnik.com/...

povratak na vrh

    STRIP TV - STRIPARNICA DARKWOOD
02.02.2010.
Press: IT TV

     Ove nedelje na Internet video channel STRIP-TV, koji priprema nezavisna producentska kuća IT TV, informativnom i zabavnom programu posvećenom stripu u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Ove nedelje možete pogledati Striparnici Darkwood:
     Stripoteka Darkwood je knjižara specijalizovana za prodaju stripova. Osnovana 2001. godine, danas važi za knjižaru sa najvećom ponudom domaćih i stranih strip izdanja...

     • www.live-e.tv/video-prilog/etv-31-01-2010/...

     Podsećamo, kao i obično u SVestima, i na prošlonedeljni prilog o Strip radionici na Salonu stripa u SKC-u:
     www.live-e.tv/video-prilog/strip-radionica-...

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (117)
02.02.2010.
Piše: Aleksandar Manić

     LE LIEVRE DE MARS T8, T9

     Scenario: Patrick Cothias
     Crtež : R.M Guéra
     Kolor: Jocelyne Charrance
     Glenat, 2002-2003


     Avanture Dejvida Raterforda nastavile su se u epicentru nuklearne eksplozije u pustinji Nevade, a potom u neuspeloj pljački banke i podzemnoj vojnoj bazi. Započet pre četrnaest godina, serijal "Marsovski zec" sjedinjuje u sebi nasledje realističkog stila, naučne fantastike i horora. Prve četiri epizode, dobro napisane, osvojile su publiku, a potom je scenaristički nivo naglo pao. Patrik Kotijas, pišući istovremeno nekoliko serijala, posvećivao je sve manje pažnje "Zecu", tako da je pripovedanje izgubilo autentičnost i ritam.

     Dolazak Gere na mesto Antonija Parasa nije donelo previše grafičke svežine. Sledeći Parasov realistički stil zasnovan na posleratnom američkom stripu, Rajko Milošević Gera radi samo delom svog potencijala. Brzo kadriranje, filmski ritam i često iskarikirana perspektiva daju, posebno 9. nastavku, grafičku tenziju i dinamiku. Medjutim, ostajući, zbog komercijalnih zahteva izdavača, u zastarelim stilskim okvirima, Gera ne može da razradi kompozicije prizor-polja, niti da se udubi u grafičku obradu likova. Čitanjem 8. i 9. nastavka "Marsovskog zeca", stiče se utisak scenarističke praznine, grafičke površnosti i na brzinu dovršenog proizvoda. Rastezanje "Zeca" kroz loše i prožvakane epizode, očigledno cilja samo na prodavanje albuma, zasnovano na prvobitnoj slavi serijala. Za Kotijasa bio je to siguran prihod, a za Geru ulaznica na francusko tržište, gde je, potom, objavio svoj autorski strip "Hauard Blejk", odlično uradjen album o avanturama gusara.

povratak na vrh


Stigao mi je juče mail od provajdera za Strip vesti...
"User stripvesti has been suspended for bandwidth overusage"
Što će reći, protok (posećenost) na sajtu je bio veći od onog za koji su oni garantovali
da je "dovoljan za svaki web sajt"... Zato juče sajt nije bio dostupan, bila je nedelja
i nije bilo načina da dobijem tih par stotina MB istog dana...
Sada je sve normalno, kaunter radi od početka za novi mesec...:)
Važno je da se mi čitamo u velikom tiražu-broju...:)
                                                                                                                                        zmcomics

    24 SATA ANGULEMA
01.02.2010.
Piše: Strip vesti

     Najveći evropski festival stripa, time i jedan od najvećih u svetu, bio i prošao... Pročitati nešto više o nagrađenima i samom festivalu možete na zvaničnom sajtu ove manifestacije OVDE, kao novinarski izveštaj(e) OVDE i OVDE, ako vam je teško pretraživati sajt.

     Nama je svakako najzanimljiviji deo festivala akcija 24-časovnog stripa, to jest crtanje stripa od 24 strane za 24 sata. Učešće je moguće i preko interneta, s tim da se tema objavljuje na sajtu u dogovoreno vreme. U toj akciji je Darko Macan učestvovao, uspešno, već drugi put, a pridružili su mu se i kolege Goran Duplančić i Branko Ricov.

     Goran Duplančić - Dupli
     www.24hdelabandedessinee.com/public/...
     Darko Macan - mcn
     www.24hdelabandedessinee.com/public/...
     Branko Ricov - Rico
     www.24hdelabandedessinee.com/public/...

     Takođe, da skrenemo pažnju i na članak gde se ova akcija predstavlja kroz tri odabrana stripa, i to Darco Macan, Lewis Trondheim-a i Boulet-a.

     Sve ostale učesnike možete naći OVDE.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
01.02.2010.
Autor: Simon Vučković