ARHIVA VESTI ZA SEPTEMBAR - RUJAN - SEPTEMBER, 2012. GODINE


Godina izlaženja: XIV Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    IZLOŽBA
30.09.2012.
Press:

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
30.09.2012.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

    FWP - MRAZ, SOL I VLAGA
29.09.2012.
Press: Elektrika



     Prezentacija strip projekta "FWP - Mraz, Sol i Vlaga"

     ELEKTRIKA, 29. septembar, 20h
     Radomira Putnika 7, Pančevo

     Prema scenariju Helene Klakočar, stilske vežbe na polju stripa izvode Goran Dačev, Gjorgje Jovanovik, Muhamed Kafedžić, Boris Stanić, Vladimir Palibrk i Vuk Palibrk. Kako izgleda spoj stripa i savremene umetnosti? kako izgleda strip PROTIV savremene umetnosti? Post-utopija, science fiction, kritika medija, sukob kao jedini oblik javnog nastupa. Evolutivni potencijali ratne prakse. Politički aktivizam i anti-aktivizam.

     Prezentacija projekta First World Peace - Mraz Sol i Vlaga, realizovanog kroz partnerstvo Udruženja Elektrika sa asocijacijom Produkcija iz Skoplja i uz finansijsku podršku Asocijacije Nezavisna Kulturna Scena Srbije, Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu i Fondacije za otvoreno društvo.



povratak na vrh

    STRIP: CANE
29.09.2012.
Autor: Goran Milenković
    NAGRADE SALONA STRIPA
28.09.2012.
Press: SKC

     10. MEĐUNARODNI SALON STRIPA / KONKURS 2012

     Broj pristiglih radova na konkurs: 259
     Broj učesnika: 287
     Broj zemalja iz kojih su radovi stigli: 29
     Broj stranih učesnika: 112
     Broj domaćih učesnika: 175

     Radovi pristigli iz sledećih zemalja: Argentine, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Hrvatske, Indije, Irana, Irske, Kanade, Kine, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Ukrajine, Urugvaja, Uzbekistana, Velike Britanije.

Žiri:
Svetozar Obradović, strip scenarista, predsednik žirija
Vladimir Krstić Laci, strip autor
Siniša Radović, strip autor
Dejan Stojiljković, pisac, strip scenarista
Marko Šelić Marčelo, urednik strip edicije Dylan Dog

     Reč žirija 
     Na ovogodišnjem konkursu bilo je čak 287 učesnika iz 29 zemalja. Posebnu dragocenost predstavlja prisustvo mladih ženskih autora što je na neki način kuriozitet. Žene su unele poseban senzibilitet i otvorile su nove teme koje su muškim autorima strane. To je od veoma velikog značaja, jer pored umetničkog doprinosa one otvaraju novi prostor u kome bi se mogle nadalje pojaviti inovativnosti u strip umetnosti i na taj način dokazuju da strip nije nužno muški medij i sa pravom zauzimaju mesto koje zaslužuju.
Ove godine konkurs ima najveći odziv umetnika iz inostranstva što pre svega govori o rastu samog Salona i logičnom rasporedu nagrada, kao i o bliskosti i zajedništvu strip-bratstva.  Dogodilo se da na konkursu najviše poena zavredi rad koji je jedinstven primer “brutalnog” sjedinjavanja forme i sadržaja: strip koji se čita premotavanjem i govori o čoveku koji premotava film svog života.  
Neki novi klinci, mlađi od petnaest godina, šarmiraju svojim slikovanim pričama i zrelošću kapiranja ovog medija, a neki pak stari klinci iznova dokazuju svoju inovativnost i raskoš talenta. I onda, sve nas to zajedno vraća na ono što je prošle godine, u svom tekstu ove iste namene, napisao dr Aleksandar S. Janković: „...strip nije na samrtnom ropcu u Srbiji...“ On, istina, nije od one dece koja imaju svu pažnju i mažnju roditelja, te njihovu bezrezervnu podršku. On je više od one druge sorte, one žilave, samoočeličene. I nije mu to loše, jer malo šta može tako da te upropasti kao stalna podrška i tetošenje.
      Jubilarni 10. Međunarodni Salon stripa i ove godine poručuje: „Strip živi!“. 


     NAGRADE:

     NAGRADE ŽIRIJA

     ∙ GRAND PRIX:
     Aleksa Gajić, Srbija, “Premotavanje”, objekat
     Rođen je u Beogradu 1974. Diplomirao je na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića, kolor strip albumom Technotise. Od 1996 stalni je saradnik Politikinog Zabavnika. Od 2000. radi za izdavačku kuću Soleil iz Francuske i od tada objavio 6 kolor albuma (objavljenih u još 8 zemalja). U Jugoslaviji je osim ovih albuma objavio i album Technotise, kao i kolekciju kratkih stripova U Šrafovima. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Sarađivao je takođe sa brojnim časopisima i magazinima kao ilustrator.
    Autor je nekolicine ekonomsko propagandnih spotova kao i više muzičkih video spotova, kao i niza reklamnih pamfleta, flajera, novinskih oglasa i reklama, kalendara, plakata… Učesnik je više kolektivnih izložbi i autor tri samostalne (naj-značajnija 2005 u Muzeju primenjene umetnosti). Od 2006. do 2009. radio na svom prvom dugometražnom animiranom filmu Technotise - Edit i ja.
      Trenutno živi sa porodicom u Zemunu i radi na novom strip serijalu Drakko za izdavačku kuću  Quadrantes, kao i na kratkim “terapijskim free style” stripovima Skrep buk i Pljosnati strip.

∙ NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU KLASIČNOG  STRIP JEZIKA:
Petar Stanimirov, Bugarska, “The Mark”

∙ NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU ALTERNATIVNOG STRIP JEZIKA:
Marija Nikolić, Srbija, “Slep čovek i slep pas

∙ NAJBOLJI SCENARIO:
Aleksa Gajić, Srbija, “Premotavanje”

∙ NAJBOLJI CRTEŽ:
Julian Rocha, Argentina, “Another Day”

∙ SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA INOVACIJU U STRIP UMETNOSTI:
Aleksa Gajić, Srbija, “Premotavanje”

NAGRADE ŽIRIJA U KATEGORIJI TAKMIČARA DO 15 GODINA

∙ MLADI LAV:
Anja Tanović (1999), Srbija, “Budućnost će ionako doći”

∙ SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA NAJBOLJU IDEJU:
Marko Šerer (1997), Srbija, “Ekograd”

∙ SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA ZREO I MAŠTOVIT IZRAZ:
Anja Tanović
 (1999), Srbija, “Budućnost će ionako doći”

∙ SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA NAJMLAĐEG UČESNIKA:
Alisa Goleš (21.03.2007), Srbija, “Priča o malom piletu

NAGRADE SPONZORA I PRIJATELJA SALONA

∙ NAGRADE FIRME COMPUTER LAND BEOGRAD:
1. Boban Spirković, Srbija (scenario) / Saša Arsenić, Srbija (crtež), “M(i)st(e)orija”
2. Goran Rakić, Srbija, “Nerotkinja i ptica”
3. Vlastimir Mandić, Srbija, “U rukama sudbine”

∙ NAGRADA STRIPOTEKE:
Branko Tarabić, Srbija, “Plač Majke božije

∙ NAGRADA IZDAVAČKE KUĆE SYSTEM COMICS:
Mihaela Radonjić, Srbija (scenario) / Dejan Delić, Srbija (crtež i kolor) “Valravn”

∙ NAGRADE IZDAVAČKE KUĆE DARKWOOD:
Bojan Brukner, Srbija (scenario) / Jelena Seničić Vilimanović, Srbija (crtež i kolor), “Neko dete u piščevom bloku”
Nikola Radosavljević, Srbija, Heavy (my dirty little package)

∙ NAGRADE KNJIŽARE DELFI:
Dobrosav Obradović, Srbija, “Ujutro”
Katarina Trbojević (1999), Srbija, “Put srca, ne uma”

∙ NAGRADE ČASOPISA THINK-TANK:
Stevan Subić, Srbija, “Tragovi”
Luka Kurjački, Srbija (scenario) / Jana Adamović, Srbija (crtež), “Susret”

∙ NAGRADA ČASOPISA STRIPOLIS:
Martin Simpson, United Kingdom, “A Carnival for the Lost”

∙ NAGRADA  STRIP MAGAZINA MUNJA STRIP:
Petar Kujučev (2001), Srbija, Čarobni dan (ili san)

∙ NAGRADA FIRME NEW LOOK ENTERTAINMENT:
Marko Stojanović, Srbija (scenario) / Mario Vrandečić, Hrvatska (crtež) / Damjan Mihailov, Makedonija (kolor), “Najamnik”

povratak na vrh

    STRIPOVSKA STAFETA NASLEDNJI K TABLI!
27.09.2012.
Piše: Strip Core


     cetrtek, 27. 9. 2012, ob 20:00, Kiosk in spodnje preddverje Kina Siska ZADNJIH STO METROV STRIPOVSKE STAFETE "NASLEDNJI K TABLI!" manufakturna delavnica stripa "Balade od zalega Gadja" in Salonski koncert.

     Da se v slogi narise strip, nam ze od zacetka poletja dokazuje zdruzena ekipa 15 stripovskih avtorjev, ki je med 7. junijem in 13. septembrom preizkusala svoje risarske spretnosti v svojevrstni stripovski stafeti - prvi, ki je kadarkoli potekala v domacih stripovskih logih. Ce ste prespricali njihove stafetne podvige, si rezultate v obliki razstave izvirnih strip tabel do konca septembra le urno oglejte v spodnjem preddverju Kina Siska.

     27. septembra je pred nami se zadnje dejanje, veliki finale stafete, ki bo tej edinstveni priloznosti primerno slavnosten! V manufakturni delavnici si boste lahko pridelali svoj izvod stafetnega mini albuma "Balade od zalega Gadja". Sodelujoci avtorji: Kaja Avbersek, Matej Lavrencic, Marko Kociper, Domen Finzgar, Martin Ramoves, David Krancan, Martin Mejak, Kaja Kisilak, Janez Plesnar, Jakob Klemencic, Tanja Komadina, Miha Hancic, Jasmina Grudnik, Anna Ehrlemark, Jure Zrimsek (risba) in Bojan Albahari (pesem).

     Usesa boste razmigali ob orkestralno intimni (z)godbi zasedbe Salonski, katere gonilna sila je Domen Finzgar, castni glasbeni predstavnik stripovskih stafetnikov. Koncept Salonskih je vedno bila neobremenjenost z glasbenimi zvrstmi, saj se vseskozi spretno sucejo okoli tanga, noisa, doo wopa, rapa, etna, countrya in slovenske ljudske glasbe. Vsak njihov koncert je nacrtovan posebej in je zatorej edinstvena izkusnja, ki je ne gre zamuditi.

     Soorganizacija Forum Ljubljana/Stripburger in Kino Siska.

     Vstop prost
     naslednjiktabli.blogspot.com/
     Vizulani material za novinajre: 
     www.ljudmila.org/stripcore/press/

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
27.09.2012.
Priredio: CRŠ

     Za sve velike stripoljubce koji poznaju male stripoljubce, a kojima papir i olovka nisu strani, odlična vijest! Svima nama dobro poznat međunarodni festival stripa Crtani romani šou i ove godine izdaje natječaj za jednako (ako ne i više) poznatu nagradu "Mladi lav".
    Da se podsjetimo, "Mladi lav" je nagrada koja se dodjeljuje svake godine najboljim pristiglim stripovima djece u dobi do 15. godina, na zadanu temu, nacrtanima na papiru A4 formata u crno bijeloj tehnici.
     Ovogodišnja tema nosi naslov "Smak svijeta", jako ozbiljna tema, ali sigurni smo da će naši vrli mladi talenti svašta iz nje izvuči.
     Dakako treba spomenuti i da se nagrada dijeli u dvije kategorije, malim umjetnicima do 10. godine i malo manje malim umjetnicima od 10. do 15. godine starosti.
     Iako moramo odabrati pobjednike, znamo koliko je truda i ljubavi uloženo u svaku crticu na svakom papiru, zato će svi radovi biti izloženi tijekom trajanja festivala 26-28 listopada, kada će autori onih najboljih dobiti vrijedne nagrade.
     Ovoj prestižnoj nagradi mogu se nadati svi klinci i klinceze ne stariji od 15 godina koji nam pošalju svoje radove do 04. listopada na adresu CRTANI ROMANI ŠOU, TVRTKOVA 8, 10 000 ZAGREB.
     Radovi koji se šalju moraju biti fotokopirani, ne originali, a na njihovim poleđinama čitko napisano ime i prezime autora, adresa,broj mobitela i dob. Pobjednici će biti proglašeni tijekom listopada.
     A sad brzo ispustite taj strip iz ruke i razglasite veselu vijest. I naravno, vidimo se na CRŠ-u!

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
26.09.2012.
Press: Veseli četvrtak


Mister No 43: Atomska uzbuna
piše: Luigi Mignaccoa
crta: Marco Bianchini & Marco Santucci


Tex knjiga #4
718 strana


Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak.
Sva pitanja i sugestije na: redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
26.09.2012.
Priredio: info art

     COMIC ART INVITATION

     13-th INTERNATIONAL COMIC ART  FESTIVAL
     ,,UNLIMITED COMICS”- Prilep-Macedonia

     The “Byzant”—Visual Art Center is organizing the 13-th Annual international Comic art exhibition to be held in Prilep, Macedonia. The topic is ”DREAMLAND”-( Dreams, life,borders, walls, war, sex,food, sports, people, zoo, natural…) ,,Freedom,,

     1. Participation is open to all artists of  comics that currently publish or have published in national or international mass media and not published.
     2. Participation will consist of an entry on the topic :,,Dreamland” and ,,Free,,.The format can be 21 x29,7cm -A4 Gallery formate.Send only good laser copy .Each works must bear the signature or initials of the artist at the front,with name,surname,adress,telephone number and e-mail address indicated on the back.
     3. The entries should be packaged to protect the contents.The organization recommends placing the entry between two pieces of cardboard .Shipping will be paid by the participant. On packaged sign :,,PRINT OUT OF VALUE”. The organization is not responsible for any damage caused during shipment.
     4. October 7th is the deadline for resident authors in Balkans,and October 30th for participants of the other countries.The entries must be sent to the following address:
           ,,VIZANT,,-Visual Art Center • “Dimo Narednikot”;58 • 7500-Prilep • MACEDONIA • Attn:comix-expo
          Tel:++389-48-430-365 • www.vizant.org.mk • Contact person: Spik • e-mail: vizant@mt.net.mk
     5.The entries selected by the Committee will be displayed in the 13th annual international exhibition of comic Arts.
     6. The entries become part of the “Byzant,,-visual art center archive.The entryes may be displayed in all the premises of the ,,Vizant”-Visual Art center in itinerant exhibitions, and in publications that are periodically published.
     7. The ,,Vizant”-Visual Art center has the right to reproduce and circulate the entries,whenever the authors “s name appears and the main objective is the dissemination of the exhibition  or the participation in other activities of the “Vizant”-Art center general in area of art comix,that is to say, catalogues,posters,the press,web pages,etc…without generating any obligation towards the participating authors.
     8. The organization will communicate through its web page or by means of letter the name of the authors whose entry has been received as well as the names of the selected entries. The authors will be informed of accommodation conditions if they want attend the exhibition opening or any acttivities parallel to this event.
     9. Once the exhibition has closed in Prilep, all the authors whose work has been selected will receive a copy of the publication made for the exhibition.
     10.The organization reserves the right to not exibit those entries considered to be an affront to individual or collective rights.
     11. Awards.Invited 7 artists on international comic art collony in Macedonia traveling expenses, visa, accomodation is a to ensure from organizateur.
          1.Golden Byzant
          2.Silver Byzant
          And special awards.
     12. Participation in the exhibition means the complete acceptance of all the above conditions.

P.S. “VIZANT”-ORGANIZATEUR IS A UNITED WHO PUBLISH CATALOGUE BOOK  MIN.160 PAGES AND AFTER EXHIBITION SEND BOOK TO ALL SELECTED ARTISTS PARTICIPANTS WITHOUT WHERE LIVING.

povratak na vrh

    10. SALON STRIPA U BEOGRADU
25.09.2012.
Piše: SKC Beograd



REDOVNI TAKMIČARSKI I FESTIVALSKI PROGRAM 
27 - 30.09. 2012.

SVEČANO OTVARANJE SALONA 2012 / DODELA NAGRADA
ČETVRTAK, 27. 09. 2012. (19:00)
     GOSTI SALONA:
Roberto DISO (Italija)
Sylvain CORDURIÉ (Francuska)
Dražen KOVAČEVIĆ (Srbija)
Leonid PILIPOVIĆ (Srbija)
Živorad RADIVOJEVIĆ (Srbija)
Vladimir KRSTIĆ LACI (Srbija)
Antonio ALTARRIBA (Španija) gost Instituta Servantes Beograd
Andriana RUŽIĆ (Srbija)
Zoran ĐUKANOVIĆ (Srbija)

     PROGRAM SALONA, 27-30.09.2012.

     Četvrtak, 27.09. 2012.
15:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
19:00, OTVARANJE IZLOŽBI SALONA 2012
- Srećna Galerija: KONKURS 2012 – IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA 
- Mala sala: KONKURS 2012 – IZLOŽBA NAJUSPELIJIH RADOVA
- Galerija SKC: Sylvain CORDURIE – SARADNJA SA SRPSKIM AUTORIMA: Dražen KOVAČEVIĆ, Leonid PILIPOVIĆ,  Živorad RADIVOJEVIĆ, Vladimir KRSTIĆ LACI, selektor izložbe Marko STOJANOVIĆ
- Velika sala: Roberto DISO, izbor iz serijala MOHIKANAC (Paolo Morales, Roberto Diso)
- Galerija Circus: Petar RADIČEVIĆ – dobitnik priznanja za doprinos srpskom stripu, dokumentarna izložba, priredio Zdravko Zupan 
- Galerija Art@Art: 20 godina ŠKOLE STRIPA I ILUSTARCIJE “ĐORĐE LOBAČEV, dokumentarna izložba

19:30, Velika sala: Muzički hepening
20:00, Velika sala: CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA SALONA I DODELA NAGRADA

     Petak, 28.09. 2012.
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
16:00, Velika Sala: KOMIKO Novi Sad, promocija izdavača
16:30, Velika Sala: JUBILEJI: 20 godina rada ŠKOLE STRIPA I ILUSTARCIJE “ĐORĐE LOBAČEV” /20 godina od pokretanja strip magazina TRON /80 godina od pokretanja ilustrovanog dečjeg lista VESELI ČETVRTAK
17:15, Velika sala: JUBILEJI: 5 godina od pokretanja strip serijala VEKOVNICI 
18:00, Velika sala: JUBILEJI: 60 godina od ponovnog pokretanja  POLITIKINOG ZABAVNIKA
19:00, Velika sala: Roberto DISO (Italija), predstavljanje gosta Salona
20:00, Velika sala: Sylvain CORDURIE (Francuska), predstavljanje gosta Salona

     Subota, 29.09. 2012.
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
11:00 – 14:00, Velika sala: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, radionica
14:00 – 16:30, Velika sala: STRIP GRAFF SESSION, majstori stripa na delu, moderator Bojan M. Đukić
16:30, Velika sala: Promocija izdavačke kuće ROSENCRANTZ, Novi Sad
17:00, Velika sala: PROMOCIJA STRIP IZDANJA KULTURNOG CENTRA PANČEVA
17:30, Velika sala: „PORUČNIK BLUBERI“, MARKETPRINT, Novi Sad, promocija izdavača
18:00, Velika sala: Zoran Đukanović, "Opskurni gradovi - Benoit Peeters i Francois Shuiten", predavanje
19:00, Velika sala: Promocija izdavačke kuće „OMNIBUS“, Beograd, Živojin TAMBURIĆ, Dejan VLAŠKALIĆ
20.00, Velika sala: Program Instituta Srervantes Beograd - Antonio ALTARRIBA (Španija),“Španski strip. Od stripa do grafičkog romana“, predavanje 
21.00, Velika sala: Program Instituta Srervantes Beograd - DE PROFUNDIS, projekcija filma
Režija i scenario: Miguelanxo Prado; Zemlja: Španija; Godina: 2006; Trajanje: 75 min; Žanr: Animacija, drama; Produkcija: Pancho Casal; Muzika: Nani Garsija

     Nedelja, 30.09. 2012.
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
11:00 – 14:00, Velika sala: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, radionica
14:00 – 16:30, Velika sala: STRIP GRAFF SESSION, majstori stripa na delu, moderator Bojan M. Đukić
16:30, Velika sala: Dragan Bosnić, LJUBITELJNIK KRATEŽ,  promocija 
17:00, Velika sala: Zlatko AHMIĆ, New Look Entertainment,  “Digitalno izdavaštvo stripova”, predavanje
17:30, Velika sala: Promocija izdavačke kuće MAKONDO, Beograd
18:00, Velika sala: Aleksa GAJIĆ, SKREPBUK, Promocija albuma,  System Comics 2012
18:30, Velika sala: Andriana RUŽIĆ: Filmovi Johna i Faith Hubley, predavanje/projekcija filmova: The Adventures of an Asterisk (1957), The Tender Game (1958), Moonbird (1959) i Windy Day (1968). 
19.30, Velika sala: FILMFORUM SKC – Filmovi Miodraga MILOŠEVIĆA, razgovor / projekcija
„BANE KERAC'S CITY CAT”; scenario i režija: Miodrag Milošević; kamera: Pal Strajnić; produkcija: RTS TV Novi Sad, 1992; trajanje 30 min
“ZORAN JANJETOV”; scenario, kamera i režija: Miodrag Milošević; produkcija: RTS TV Novi Sad, 1992; trajanje 30 min

     (Međunarodni salon stripa zadržava pravo izmene i dopune programa)
     (Radno vreme galerija tokom trajanja Salona je 10:00 – 20:00)


     GOSTI SALONA:

     Roberto DISO (Italija)
     Roberto Dizo je rođen 16. aprila 1932. godine u Rimu. Sa 22 godine počinje da radi za izdavačku kuću „Vitorioso“, a potom dobija ponudu da pređe u studio „Đoliti“, gde za britansko tržište crta ratne serijale „Rat na moru“, „Bitka“ i „Zip Nolan“. Nakon toga za francuskog izdavača „Editions Aventures et Voyages“ radi na „Lanselotu“ i „Diku Panteru“. Od 1960. godine povremeno radi i za nemačko tržište, mahom crtajući stripove za odrasle. Sredinom sedamdesetih godina XX veka, izdavačka kuća Serđo Boneli Editore pokreće serijal „Mister No“, priču o američkom pilotu koji se nakon Drugog svetskog rata povlači u Amazoniju. Prva priča koju je Dizo radio je „Čovek iz Gvajane“ (brojevi 6 i 7), a kasnije je uradio ukupno još 44 priče. Pored rada na redovnoj seriji, nacrtao je i osam specijalnih brojeva (1-7 i 9), kao i almanah koji je izašao 1998. Nakon što je Galijeno Feri prestao da crta naslovne strane Mister Noa, Dizo preuzima na sebe taj zadatak, a prva naslovna strana koju je nacrtao jeste broj 116, „Dolina mrtvih“. Obzirom na to da je završetak Mister Noa bio praktično pitanje trenutka, Dizo uz izradu naslovnih strana za poslednje epizode prelazi u crtačku ekipu najpoznatijeg serijala kuće „Serđo Boneli Editore“ - Teksa Vilera. Njegov debi za Teksa predstavlja Maxi izdanje iz 2003. godine, „Sin vetra“, a u narednim godinama crta almanah „Na zemlji Klamata“ i Maxije „Fort Sahara“ i „Ljudska zver“. U međuvremenu je za mini-serijal „Skriveno lice“ uradio jednu epizodu, po scenariju Đanfranka Manfredija. Poslednje što je do sada uradio je album “Mohikanac”, koji je u Italiji izasao krajem 2010. godine.
     Sylvain CORDURIÉ (Francuska)
     Rođen je 1968. godine. Nakon pet godina provedenih u Školi lepih umetnosti u Anžeru, Silvan Korduri je svoje prvo uredničko iskustvo stekao u Oriflamu, specijalizovanom projektu za RPG. U svet stripa je ušao 2001. godine, zajedno sa Stefanom Kretijem i Sandrinom Korduri, radeći na serijalu Sälem La Noire. Nakon ove fantastične priče u stripu, tim je počeo da radi na projektu Acriboréa, naučno-fantastičnom serijalu u pet epizoda. U isto vreme, Korduri se oprobava u kriminalističkom žanru, ktuluovskom svetu Lavkrafta, potom na jednom fantastičnom putovanju u Bretanju 19. veka koji ga vodi u svet Tristana i Izolde, kao i u jednom geopolitičkom trileru. Kasnije se vraća u svet strip fantastike, zajedno sa Kretijem. Tih dana radi i na Šerloku Holmsu sa Lacijem, njegovom nastavku sa Alesandrom Nespolinom, serijalu La Mandragore sa Markom Santučijem. Učestvuje i u serijalima Ravermoon zajedno sa Leom Pilipovićem, Sword sa Lacijem, Walkyrie sa Draženom Kovačevićem, kao i na jednom sajberpank naslovu sa Živoradom Radivojevićem.
     Dražen KOVAČEVIĆ (Srbija)
     Dražen Kovačević je rođen 1974. godine u Zagrebu. Fakultet primenjenih umetnosti, završio je 1999. godine u Beogradu. Autor je strip albuma La Roue: La prophetie de Korot, La Roue: Les sept combattants de Korot I, La Roue: Les sept combattants de Korot II, La Roue: Les sept combattants de Korot III, La Meute de l'enfer: Le secret de la Sibylle, La Meute de l'enfer: La taniere du mal, L'Epee de Feu: La malediction de Garlath i L'Epee de Feu: La faiblesse de la chair za francuske izdavače Glena, „Humanoides Associes“ i Solej. Za potonjeg izdavača privodi kraju album Asgard po scenariju Silvana Kordurija. Autor je brojnih ilustracija za autore u Belgiji, Holandiji i Srbiji. Sa scenaristom Goranom Skrobonjom dobitnik je prve nagrade za debitantski strip na konkursu izdavačke kuce Glenat povodom njihove tridesete godišnjice, u Angulemu 2000 godine.
     Leonid PILIPOVIĆ (Srbija)
     Rođen je 1969. u Subotici. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Stripom je počeo da se bavi još u osnovnoj i srednjoj školi. Prvi ozbiljni strip objavljen mu je u časopisu Mladost 1988. godine. Zajedno sa Darkom Kovačevićem-(Kowalsky), autor je kultnog strip kaiša What's New In Da Zoo? koji je izlazio u popularnom subotičkom Flash-u. Za francusku izdavačku kuću Guy Delcourt nacrtao je dve epizode serijala L’ Histoire Secrete scenariste Žan-Pjera Pekoa. Takođe, radio je na dve epizode serijala Le Grande Jeu istog scenariste. Uporedo, za Solej je završio epizodu serijala Ravermoon, scenariste Silvana Kordurija. Učestovao je i u prvom albumu serijala Beskrvni. Ilustrovao je cd omote za albume muzičkih bendova Džukele, Goblini, Električni Orgazam, Partibrejkers, Iskon. Bio je gitarista Džukela (1992 – 2002) i Goblina (U magnovenju, 1995), a sa Partibrejkersima je učestvovao na projektu Iznad Istoka i Zapada.
     Živorad RADIVOJEVIĆ (Srbija)
     Stripom se bavi od 1981. godine. Učestvovao je na strip konkursima u Sarajevu, za strip magazin C.F.S. gde je osvojio prvo mesto na konkursu za vestern strip Apači. Od 1985 godine se bavio profesionalno slikarstvom. Ilustrovao je mnoge knjige pesnika iz Srbije i bivše Jugoslavije. Za časopis Vitez likovno oprema, crta mnoge ilustracije i stripove za decu. Učestvovao je u drugom albumu serijala Beskrvni. Objavio je tri toma stripa One, izdavačke kuće Le Lombard. Učestvovao je na više strip festivala u Francuskoj. Trenutno radi na novom serijalu Cyber u saradnji sa scenaristom , Silvanom Kordurijem i izdavačkom kućom Soleil, iz Francuske.
     Vladimir KRSTIĆ LACI (Srbija)
     Vladimir Krstić Laci je grafički dizajner. Rođen je 21. februara 1959. godine u Nišu. U izdavaštvu, Laci je najviše vremena proveo kao umetnički direktor književnog magazina Gradina. Njegove ilustracije objavljivalo je više izdavačkih kuća, među kojima su Kreativni centar iz Beograda i novosadski Dnevnik-Pan Art, za koga je objavio i dve epizode licencnog Velikog Bleka. Njegov prvi strip Bili skitnica objavljen je u Yu-strip magazinu, a za istog izdavača je u Eks almanahu uradio i strip Nindža protiv jakuza. Nakon toga, više od dve decenije nije radio na stripovima. Tek 2006. započeo je saradnju sa francuskim izdavačima. Za Delkur je objavio album Celeste noir po scenariju Silvana Kordurija, čiji je urednik bio Olivije Vatan, a agent Čaba Kopecki. Potom je sa Kordurijem, Žan-Lik Istanom i Čabom Kopeckim objavio dve epizode Šerloka Holmsa, za izdavačku kuću Solej, sa kojom trenutno proširuje saradnju.
     Program INSTITUTA SERVANTES Beograd
     Institut Servantes će na desetom Međunarodnom salonu stripa, 29. septembra od 20h, organizovati predavanje Antonija Altaribe Španski strip. Od stripa do grafičkog romana, a od 21h projekciju filma De Profundis eminentnog španskog autora Migelanća Prada.
     DE PROFUNDIS, projekcija filma
     Režija i scenario: Migelanćo Prado (Miguelanxo Prado) • Zemlja: Španija • Godina: 2006. • Trajanje: 75 min. • Žanr: Animacija, drama • Produkcija: Pancho Casal • Muzika: Nani Garsija
Nekada davno u sred mora postojala je kuća, u kojoj je jedna žena čekala setno svirajući violončelo. Čekala je svog voljenog, slikara koji je oduvek želeo da bude mornar i da plovi među meduzama, morskim zvezdama i ribama u hiljadu boja o kojima je sanjario na svojim slikama. Ta opčinjenost odvela ga je na putovanje na kom je otkrio uzbudljivu lepotu i misterije morskih dubina, ali posle kog nisu znali da li će se ponovo videti. Putovanje do dna mora, san u slikama, priča o ljubavi, animirana poezija.
     Andriana RUŽIĆ (Srbija)
     Filmovi Johna i Faith Hubley, predavanje Andriane Ružić / projekcija filmova: The Adventures of an Asterisk (1957), The Tender Game (1958), Moonbird (1959) i Windy Day (1968).
     Andriana Ružić (Beograd, 1972) diplomirala je istoriju i kritiku umetnosti na Università Statale u Milanu, kod profesora Giannalberta Bendazzija. Specijalizovala se za istoriju animiranog filma i odbranila tezu na temu stvaralaštva Hubleyevih. Živi i radi u Milanu. John Hubley (1914-1977) i Faith Hubley (1924-2001) pravili su nezavisne animirane filmove tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u svom Storyboard/Hubley Studio u New Yorku. John je svoju blistavu karijeru zapoceo tridesetih godina u studiju Disney, prešavši potom u UPA (United Productions of America) gde je napravio film Rooty Toot Toot (1952), jedan od dragulja iz riznice tog studija. U mračnom periodu američke istorije, tzv. “lova na vestice“ prognan je iz Kalifornije, gde više nije mogao da nadje posao, te osniva studio u New York-u i ženi se Faith Hubley, saradnicom na projektu animirane verzije nikada ostvarenog mjuzikla Finneganovo budjenje. Faith, koja je godinama radila u holivudskoj filmskoj industriji, prihvatila je ulogu producenta studija dok je istovremeno učila od Johna umetnost animacije. Sa njihovim studiom su godinama sarađivali najveći umetnici animiranog filma: Bill Melendez, Earl Klein, Gene Deitch, Bill Hurtz, Shamus Culhane, Michael Sporn, zatim jazz muzicari Dizzie Gillespie, Benny Carter, DD Bridgewater. Bračni par Hubley su dobili tri Oskara u kategoriji za najbolji animirani film za ostvarenja Moonbird (1959), The Hole (1962) i Tijuana Brass Double Feature (1965). Filmovi Johna i Faith Hubley ostaju klasici nezavisne animirane produkcije jer su umetnost slikarstva i muzike znali da na sasvim osoben način pretoče u animirane priče, postigavši vrhunce u filmovima sa tematikom detinjstva i socijalnog angažovanja.
     Zoran ĐUKANOVIĆ (Srbija) "Opskurni gradovi - Benoit Peeters i Francois Shuiten", predavanje
     Esejista, kritičar i urednik. Rođen je 1955. u Beogradu gde je živeo do odlaska u Amsterdam 1991. Sarađuje s časopisima i novinama u zemljama nastalim iz Jugoslavije. Godinama je uređivao u Vidicima i nakon toga bio glavni urednik Novih Vidika. Objavio je 1988. knjigu eseja Tomas Man ili Filip K. Dik, koja sada postoji online na www.stripovi.com, monografiju Ken Parker (1990) i priredio više knjiga, zbornika i temata, među kojima Poetika stripa (Književna kritika br. 5, 1987). Organizovao je niz izložbi posvećenih stripu. Ima stalnu kolumnu Post Scriptum na www.stripvesti.com. Kontinuirano piše za nedeljnik Vreme. Stotine Đukanovićevih eseja i kritika objavljene su (pored kritičarskih kolumni u NIN-u, YU-stripu, Stripoteci i Vremenu) u preko četrdeset dnevnih listova, nedeljnika, strip revija i časopisa za kulturu i književnost. Eseji su mu prevođeni na engleski, francuski i holadski. Uređivao je u Holandiji u časopisima Beodam, De Horizon, De Krant i Now Future! Bio je jedan od osnivača mirovne organizacije u Holandiji MiZaMir, 1991. godine. Više od decenije radio je u Press Now, holandskoj fondaciji za razvoj nezavisnih medija u Evropi, Aziji i Africi, i razvio je stotine medijskih projekata za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Jermeniju, Irak, Iran i Ugandu, često boraveći u većini od tih zemalja.


     NAGRADE I PRIZNANJA ZA STRIP I IZDAVAŠTVO U SRBIJI:

     Petar RADIČEVIĆ (1931), Beograd
     SPECIJALNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU
     Petar Radičević, slikar, publicista i strip autor rođen je 1931. godine u Topoli. Školu za primenjenu umetnost pohađao je u Beogradu i Novom Sadu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Saradnja sa Dečjim novinama iz Gornjeg Milanovca omogućila je Radičeviću da kroz strip iskaže svoje interesovanje za istoriju. Za ediciju Nikad robom realizovao je više stripova prema tekstovima drugih scenarista, kao što su: Potera je stigla, Baltazar, Braća, Tragovi slobode, U plamenu ustanka, Prvi diplomata i Osveta nepobeđenog. Ipak, kod ljubitelja stripa je ostao upamćen, pre svega, po serijalu Tajanstveni vitez čija se radnja odvija u drugoj polovini XIV veka i prati doživljaje hrabrog viteza koji, tragajući za svojim poreklom, štiti slabe, siromašne i potlačene. Premda se u stripu javljaju poznate istorijske ličnosti i obrađuju poznati istorijski događaji, treba napomenuti da je, ipak, reč o imaginarnoj priči protkanoj fantastičnim elementima preuzetim iz srpske mitologije. Pored edicije Nikad robom strip o Tajanstvenom vitezu objavljivan je u drugoj polovini šezdesetih godina u raznim izdanjima Dečjih novina: Zenit, Vanredni Zenit, Crtana škola, Kuriri i Biblioteka Lale. Godine 1989. obeležavajući šest stotina godina od boja na Kosovu, Dečje novine su izdale strip album pod naslovom Kosovski boj u kome se kao centralni lik provlači Tajanstveni vitez. U drugoj polovini šezdesetih godina Petar Radičević se u Biblioteci Lale, pored nekoliko kraćih, oglasio i kao komletan autor stripova Mali izviđači i Crveni konjanik. Počev od 1973. za vojni ilustrovani list Front nacrtao je više stripova sa temom iz Drugog svetskog rata: Crveni obaveštajac, Operacija Gvardijan, Jelenin poslednji zadatak, Vos, Herojska smrt i druge. Poslednji strip sa istorijskom tematikom, Bedem Evrope, odštampan mu je polovinom devedesetih godina u listu Đačko doba. Objavio je i veliki broj ilustrovanih tema iz nacionalne istorije, kao i istorije drugih naroda, u listovima Politikin zabavnik, Front i Ratne novine. Kao rezultat njegovog dugogodišnjeg bavljenja heraldikom, kostimima, i veksilologijom nastala je građa koja je 2000. godine sistematizovana u kapitalnoj knjizi o simbolima srpstva pod naslovom Znamenja bogova i vladara.
Zdravko Zupan

     „SREĆKO JOVANOVIĆ“, nagrada izdavačke kuće „Dečje Novine Dositej“ Gornji Milanovac:
     Dobitnik: Vladimir VESOVIĆ, Beograd

     PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2011/2012:
     Dobitnik: Kulturni centar Pančeva

     PRIZNANJE ZA NAJBOLJE INOSTRANO IZDANJE U SRBIJI 2011/2012:
     Dobitnik: MARKETPRINT, Novi Sad za serijal izdanja „Poručnik BLUBERI“, Žan Mišel Šarlije, Žan Žiro

     IZLOŽBE SALONA 2012:
     - Srećna Galerija: KONKURS 2012 – IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA
     - Mala sala: KONKURS 2012 – IZLOŽBA NAJUSPELIJIH RADOVA
     - Galerija SKC: Sylvain CORDURIE – SARADNJA SA SRPSKIM AUTORIMA: Dražen KOVAČEVIĆ,
       Leonid PILIPOVIĆ,  Živorad RADIVOJEVIĆ, Vladimir KRSTIĆ LACI, selektor izložbe Marko Stojanović
     - Velika sala: Roberto DISO, izbor iz serijala MOHIKANAC (Paolo Morales, Roberto Diso)
     - Galerija Circus: Petar RADIČEVIĆ – dobitnik priznanja za doprinos srpskom stripu,
       dokumentarna izložba, priredio Zdravko Zupan
     - Galerija Art@Art: 20 godina ŠKOLE STRIPA I ILUSTARCIJE “ĐORĐE LOBAČEV, dokumentarna izložba

     JUBILEJI SRPSKOG STRIPA:
     80 godina od pokretanja ilustrovanog dečjeg lista VESELI ČETVRTAK (1932/2012)
     60 godina od ponovnog pokretanja  POLITIKINOG ZABAVNIKA (1952 /2012)
     20 godina rada ŠKOLE STRIPA I ILUSTARCIJE “ĐORĐE LOBAČEV” (1992/2012)
     20 godina od pokretanja strip magazina TRON (1992/2012)
     10 GODINA MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA
     5 godina od pokretanja strip serijala VEKOVNI

povratak na vrh

    PREDSTAVLJANJE PRADOVIH STRIPOVA
23.09.2012.
Press: Omnibus

 
     Predstavljanje stripova Migelanča Prada
     u Institutu Servantes u Beogradu,
     u utorak 25. septembra u 19h

     Izdavačka kuća Omnibus predstavlja tri stripa španskog autora Migelanča Prada (Korunja, 1958) nedavno objavljena na srpskom jeziku: „Trag kredom“ (1993), „Tangente“ (1996) i „Manuel Montano“ (1988).

     Kritičar Hesus Kvadrado je u katalogu „Decenija za decenijom, do konačnog kraha“, priređenom za Takmičenje stripa za omladinu 1998, smestio Prada zajedno sa Antonijem Grasesom, među „snajperiste koji u celoj toj neorganizovanoj grupi žive u harmoniji – obojica objedinjuju u svojim stilovima taj dvostruki kontinuitet u odbrani estetike eksteriorizacije mizanscena i avanture kao lajtmotiva pri pisanju scenarija“.
   
     Na predstavljanju će govoriti Zoran Penevski, Vasa Pavković i Đorđe Bajić.
     Manuel Montano
     Pradov crtež je naivna, svedena groteska koja zbog drhtave linije izaziva osećaj topline i melanholičnosti. Njegov kolorit, neopredeljen između mutnoće akvarela i setnih pastelnih boja, uvek je brižljivo odabran da bi istakao planove u svakom kadru. Pradove prizor-sličice komponovane su jednostavno, ali veštom promenom ugla i prebacivanjem težišta priče na više različitih strana, njegova naracija je, uprkos statičnosti, vrlo fluidna i gipka. Posebnu dinamiku Prado izvlači iz crteža samog grada, jer su sve zgrade u eksterijeru neprirodno nagnute, a ponekad kao da se široki, panoramski kadrovi posmatraju kroz zakrivljeni okular. Stvar je vrlo jasna. Monti je čovek enterijera (kakvog-takvog, prljavog i sirotinjskog, ali i mentalnog), pa otuda spoljni svet za njega predstavlja prostor izmenjene perspektive.
     ZORAN PENEVSKI, scenarista i teoretičar stripa

     Tangente
     Možemo se samo nadati da današnji aktivisti nakon kojeg desetljeća neće u „Tangentama“ prepoznati priče o samima sebi. U tom smislu na „Tangente“ treba gledati kao na točku dodira dvaju svjetova, točku koja poprima karakteristike Borgesovog Alepha. U njima vidimo svijet kakav je nekad bio i kakav je u najvećoj mjeri i danas. Čak i ako se nova kulturna revolucija izjalovi, njeni protagnositi neće moći reći da ih njihovi očevi na to nisu upozorili. Pradove su „Tangente“ živi dokaz za to. One su trezven, inteligentan i pomalo melankoličan prikaz jednog prostor-vremena ispričan bez truna patetike i kao takve su veliko dostignuće europskog stripa.
     MATKO VLADANOVIĆ, strip kritičar

     Trag kredom
     Naoko fantastična priča o ostrvcetu van brodskih puteva i dva došljaka, muškarcu i ženi, pretvoriće se, nizom „uboda“ Pradove mašte, prvo u potmulo jezovitu priču, a docnije i u priču o nasilju. Naracijski mozaik koji je u osnovi linearnog pripovedanja, međutim, videćemo na kraju, prstenasta je fikcija o stalnom kruženju fabule i sudbine.
     VASA PAVKOVIĆ, književnik

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
23.09.2012.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

    POVRATAK STRIP VESTI!!!
22.09.2012.
Piše: Strip vesti

     Dužan sam jedno ogomno izvinjenje...
     Strip vesti su, nakon svih ovih godina, bile malo zapostavljene... reč je o zamoru, velikom broju obaveza... i komplikovanom ritmu života i posla... a, naravno, kada kasniš nedelju-dve, onda se i nagomila zaostalih priloga, pa to dodatno oteža kambek... sada sam uradio šta sam našao i čega sam se setio... ako sam nešto važno propustio, slobodno mi putema emaila javite, pa da grešku ispravim... obećavam da će sada sajt biti redovnije ažuriran...:)
     Da ne bi sve bilo tako crno, ipak sam agilniji bio na Facebuk stranici, iliti Facebook verziji, Strip vesti, gde mi je mnogo lakše bilo da postavljam priloge. Stoga vam, ako imate Facebook profil, preporučujem da odete do sledeće adrese:
     www.facebook.com/StripVesti
     ...kliknete LIKE, i na vašem news feedu, zid koji vam se automatski otvara kada se ulogujete na fejs, će se redovno pojavljivati svi noviteti koji dođu do Strip vesti. Fejs jeste opušteniji, i ima "ležernijih" priloga, kojih možda u Svestima ovde neće biti... kao to ni kolumni i većih tekstova odavde sigurno neće biti tamo... pa, shvatite ove dve stranice kao tim koji se dopunjuje i ispomaže...
     Izvinjavam se svim redovnim čitaocima Strip vesti još jednom i... čitamo se, sada redovnije...;)

     S poštovanjem,

     Zlatko Milenković

povratak na vrh

    GRRR! PROGRAM 23.09.2012.
22.09.2012.
Piše: GRRR! Program


     GRRR! PROGRAM  23.09.2012.
     U nedelju 23. septembra 2012., u prostoru Elektrika (Radomira Putnika 7, Pančevo), sa početkom u 20h, biće upriličeno novo izdanje GRRR!Programa, nastalog saradnjom Saše Rakezića i Kulturnog centra Pančeva. Gosti ovog dešavanja su učesnici radionice Bitta Generation, koji će predstaviti radove nastale tokom boravka grupe strip autora, animatora i street art umetnika u Pančevu, istražujući lokalnu situaciju i baveći se temama ekologije i održivog razvoja. Radove su kreirali umetnici iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Španije i Italije, koji će govoriti o svom bavljenju i utiscima u susretu sa realnošću grada u kojem su se zatekli.
     Kao specijalno iznenađenje, biće premijerno prikazan novi animirani film Vuka Palibrka. 

     GRRR! PROGRAM 23.09.2012.
 
    On Sunday September 23rd , at the Elektrika venue (Radomira Putnika 7, Pancevo),starting at 20 h, a new edition of GRRR!Program will be held, made through the collaboration of Pancevo Cultural Center and Sasa Rakezic. This time, GRRR!Program will host a group of comic artists, animators and street artists, all participants in the  Bitta Generation workshop, who will present works made during their stay in Pancevo, while researching the local situation and  trying to comment on issues such as ecology and sustainable development. Works were created by authors from Serbia, Macedonia, Bulgaria, Romania, Slovenia, Croatia, Spain and Italy, and they will talk about their experiences based on their encounters with the reality of a town that they visited.
     A special treat will be a premiere screening of a new animated film made by Vuk Palibrk, animator and carttoonist from Pancevo.

povratak na vrh

    STRIP: CANE
22.09.2012.
Autor: Goran Milenković
    ROSENCRANTZ NAGRADE
22.09.2012.
Press: Rosenkrantz

     Rosencrantz

     Žiri u sastavu Zdravko Zupan, Svetozar Obradović, Saša Paprić i Matko Vladanović pregledao je i ocenio radove prispele na konkurs sajta www.vojvodjanskistrip.com i ROSENCRANTZ-a. Na osnovu ocena žirija, objavljujemo imena dobitnika nagrada.
     - Prvu nagradu dobio je Rastko Lončar iz Kaća, za tekst "Bajka o stripu".
     - Drugu nagradu dobio je Aleksandar Teokarević iz Leskovca, za tekst "Kazivanja o Miljokazima".
     - Treću nagradu dobio je Jovan Arkula iz Kaća, za tekst "Dylan Dog".

     Nagrade će dobitnicima biti uručena na Salonu stripa u Beogradu.

     Nagraćene tekstove možete pročitati na stranici:
     www.vojvodjanskistrip.com/ index.php?option=com_...

povratak na vrh

    ROSENCRANTZ IZDANJE
22.09.2012.
Press: Rosenkrantz



     Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da će jedan od kultnih strip autora tokom 1980-ih i 1990-ih, a danas jedan o vodećih ilustratora, Petar Meseldžija biti prisutan na štandu ROSENCRANTZ-a tokom Salona stripa u Beogradu i to u subotu 29.9. i u nedelju 30.9.

     Biće to prilika za sve poštovaoce da se upoznaju sa Petrom i porazgovaraju, a Petar će i potpisivati album "Esmeralda i druge priče".

     Petar Meseldžija već više od dve decenije živi u Holandiji, gde je upravo objavio četiri epizode "Tarzana" u luksuznom izdanju, a veliku popularnost uživa i u SAD.

     Više o Petru Meseldžiji možete videti na njegovom blogu:
     petarmeseldzija.blogspot.com/

     a intervju možete pronaći ovde:
     www.vojvodjanskistrip.com/....





povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
22.09.2012.
Press: Veseli četvrtak


Dylan Dog 61: Gospodar muva
piše: Giovanni Di Gregoria
crta: Luigi Piccatto


Zagor 61: Kauboji
piše: Moreno Burattini
crta: Giuseppe Prisco



Brad Barron 18: Pobednici i
pobeđeni
 •  piše: Tito Faraci
crtaju: Giovanni Bruzzo / Fabio
Celoni / Bruno Brindisi


Zagor SP 19: Anulkino Prokletstvo
piše: Moreno Burattini
crta: Marcello Mangiantini


Zagor 60: Omča za Gambit
piše: Moreno Burattini
crta: Giuseppe Prisco


Dylan Dog 60: Profesionalci
piše: Giuseppe De Nardo
crta: Giovanni Freghieri



Zagor OP 18: Vudu osveta
piše: Mauro Boselli
crta: Mauro Laurenti
190 strana

Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak.
Sva pitanja i sugestije na: redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    OMNIBUSSTRIP NEWS
22.09.2012.
Pres: Omnibus


     Briten i Brulajtli

     naziv originala: 
     Britten and Brulightly

     autor: Hana Beri
     predgovor: Tomislav Čegir

     Format: 210x297mm (A4)
     Povez: Polutvrdi (šiveno)
     Broj strana: 108 (color)
     Godina izdanja: 2012
     ISBN: 978-86-87071-11-7

     Biografija Hane Beri
     Hana Beri (Hannah Berry) počela je rad na stripu Briten i Brulajtli (Britten and Brülightly) još dok je studirala na fakultetu za ilustraciju. Knjiga je odmah postala uspešna i već je objavljena na više jezika. Francusko izdanje je izabrano da bude deo zvanične selekcije na festivalu u Angulemu (Angouleme) 2010. godine. Njena druga knjiga, Adamtin (Adamtine), izašla je 2012. godine u Velikoj Britaniji. Hana Beri trenutno živi u Brajtonu (Brighton), Engleska – gradu pored mora koji izgleda veoma depresivno kada pada kiša.
     www.omnibus.rs/strip/britenibrulajtli.htm


     DRUGI O KNJIZI
     Britten and Brulightly je ostvarenje čije su kvalitete znatne već u prvom čitanju, dok se u svakom novom razgranavaju u nizu stanovišta. Prvijenac Hannah Berry je punokrvni predstavnik strip noira, pa samim time bespogovorno zauzima značajno mjesto i u okvirima medija stripa kao i u širim okvirima žanra.
     TOMISLAV ČEGIR, strip kritičar

povratak na vrh

    SYSTEM COMICS NEWS
22.09.2012.
Press: System comics



     Vekovnici - Duhovi u boci
     A4, Kolor, 76 str. Bros. Preporucena cena 900,00 din.
     "U ovoj avanturi Vekovnika prica dobija na zamahu i dubini, a dodatno biva obogacena motivima iz nase epike
i mitologije. Upravo ti motivi daju novu dimenziju legendi
o Vekovnicima i pred citaocima otvaraju nove rukavce
price kojim ovaj serijal ucvrscuju na mestu najznacajnijih dogadjaja u novijoj istoriji domaceg stripa."
- Dejan Stojiljkovic
     Skrep buk 
     B, Kolor, 96 str. Bros. Preporucena cena 370,00 din.
     "Podnaslov ove knjizice mogao bi da bude i "ilustrovane biografske beleske". Sve slike su ilustrovane sale koje su se desile u raznim privatnim druzenjima."
- kaze Aleksa Gajic

povratak na vrh

    DARWOOD NEWS
22.09.2012.
Press: Darkwood

povratak na vrh

    IZABRANA (NE)DELA...
22.09.2012.
Piše: Ilija Bakić


Robert Kramb, specijalni gost
Beogradskog Salona stripa

     IZABRANA (NE)DELA PODZEMNOG KLASIKA
     – Robert Kramb I-IV, izdavač Šund dd, 1993.


     Sve je počelo 1966.g. teškim tripom posle koga ništa nije bilo isto. Nešto se poremetilo u glavi Roberta Kramba. Svest i podsvest, izmešane, stvorile su slike kojih će se autor sećati celog života jer su pretumbale predstave o svetu koji ga okružuje (što je, čini se, sasvim dobar razlog za sećanje). Jedan drugi trip vratiće Kramba u ’staru’ normalnost proširenu novim vidicima, i on će se baciti na crtanje i izdavanje stripova zvanih podzemni, postajući predvodnik i zagovornik novog načina izražavanja.

     Tako nekako izgleda početak rada R. Kramba, viđen iz autobiografskog ugla. Koliko u svemu rečenom ima samo-mistifikacije tj. samohvalisanja diskutabilno je ali, činjenice - kojih se treba držati - a koje kažu da je Kramb  mesto klasik andergraund stripa, sa svim što znači, odavno zauzeo, ne mogu se poreći. Naravno, to tako nije izgledalo 1966.g. – ali vremena se menjaju. Potvrđuje to i izdavanje 4 sveščice sa odabranim Krambovim (ne)delima jer – četvrt veka kasnije stvari više nisu tako jednostavne, ono što je jednom bilo bunt, subverzija ustaljenog morala, iživljavanje (bez stida, kako bi to rekli tada) sopstvenih komplekasa ne-mačizma i neprilagođenosti, kroz cinizam, ironiju, geg i kez, sada je predmet ozbiljnog razmatranja od strane ljudi sa akademskim titulama.

     U tome je i slava i beda andergraund stripa (ali i svakog drugog pokreta i ideje). Slava jer su nečiji krik, inat, lako zafrkavanje ali i dosada, ravnodušnost, samohvalisava samodopadljivost, preživeli trenutak sopstvenog stvaranja i potvrdili crtu opšteg u sebi. Beda jer je vreme, u kome je andergraund strip, sveden na svoju golu suštinu, bespovratno izgubljeno a sa njim više nema ni osećaja koji je Kramba i njemu slične gonio da idu dalje, što dalje, uprkos svima. Subkultura hipika pomešana sa buntom mladih studenata danas jednostavno postoji kao još jedan šablon ponašanja koji je društvo progutalo, ne bez muke ali ipak progutalo, pa ga više ne doživljava kao opasnost za svoj opstanak jer, uglavnom, svi mladi prođu kroz tu fazu da bi se, pre ili kasnije, ’uozbiljili’. Oni koji ipak ostanu na nivou šablona bezazlena su grupa. Rezultat je, dakle, nerešen. Niko nije dobio sve što je hteo.

     Ne znam kako se Kramb oseća danas kada mu objavljuju sabrana i izabrana dela potpuno javno, bez cenzure, bez negativne buke u medijima, sa, čak šta više, hvalospevima. Da li je zadovoljan što je i njegov rad doprineo tzv. liberalizaciji, demokratizaciji javnosti ili mu je krivo što ga više niko ne zove pornografom, opasnošću za čiste duše mladih skauta i javni moral uopšte, dok mladi (jer, u osnovi, stvar sa andergraudom se svodi na sukob generacija, očeva i sinova) čitaju u budžacima, otvorenih usta, njegove stripove zavedeni kako potencijalnom opasnošću da budu otkriveni i kažnjeni, tako i otkrivanjem sopstvenih tajnih želja i uživanja u tako lakom begu izvan propovedanog logičnog, ozbiljnog, razumnog i korisnog u neozbiljno, neodgovorno i nekorisno traćenje sopstvenog vremena.

     U svakom slučaju, ako je za utehu svima, pričice koje nam se nude (uz malo zakašnjenje od 20 i kusur godina), te „stripovane nebuloze“ kako ih Kramb, na jednom mestu, krsti, i dan danas funkcionišu, zabavljaju, uspevaju da nasmeju, razvesele, ponekad i razgale ili zbune. Možda osmeh i nedoumica nisu isti kao pre ali, zapitajmo se, smemo li tražiti previše?

     Uostalom, Kramb je, u trenutku lucidnosti, osigurao sebi odstupnicu rekavši da on jeste (između ostalog) muški šovinista ali  da„niko nije savršen“. I te reči bi, umesto bilo kakve preporuke ili zabrane, bile zaključak ovog teksta.
Ko razume – shvatiće. Za ostale nema nade.

     (1994)

povratak na vrh

    KOMIKAZE #30
22.09.2012.
Press: Komikaze


     NEW EZIN KOMIKAZE#30 IS OUT! 
     www.komikaze.hr/issue/30
     MORE ABOUT AUTHORS:
     komikaze.hr/wiki/?p=1689 


     SEBASTIAN BORCKENHAGEN is a comic artist in Cape Town, South Africa. He has been successfully hustling his comic books onto a disinterested public for maybe seven years. He needs a job now. Thanks. 
     sebastianborckenhagen.tumblr.com
     ENRICH FORTANER „came from Sabadell, Spain 1988. Having strange fun since I remember.“ 
     www.electrolapiz.blogspot.com
     CIRQ
: „i was born in basel, switzerland in 1980. i like drawing, tattooing, painting on walls and exploring derelic buildings. i like silence.“ Contact:cirq@gmx.ch
     LETAČ aka JOVIĆ ZORAN plays drums in alternative rock band Trigger, makes comics when he has inspiration and he is active volunteer in NGO Alternative Culture Club from Banatsko Novo Selo in Serbia. He is married and has a three children. After third he regulary takes condoms. He works as a waiter temporary and as a maser helps people to take a rest and restart…
     www.facebook.com/zoran.jovic.9406
 
     www.triggerband.net
     DARREN CULLEN is from Leeds, UK. Studied at Glasgow School of Art and currently lives in London. Drummer in the band Age of Consent. www.spellingmistakescostlives.com
     CRISTINA PORTOLANO was born in Naples in 1986., Italy. She graduated at the Academy of Fine Arts in Bologna after attending l’Ecole nationale supérieure des Arts décoratif (ENSAD) in Paris. She won the prize designed reports competition for the monthly Naples MONITOR. In 2012 she realized the book “Stories from C.E.P. Village ” presented in various festivals. She published his drawings for Elektrika, Lo straniero, Illywords, ModernSpeen, MamiVerlag, Crack!, Hamelin, AltreVelocita. She Is part of ernest group and redaction Napoli Monitor. She lives and works in Bologna. www.recidif.com/
     EVET MAKK: 1984.Subotica, Serbia spankelitious.blogspot.com
     ALEKSANDAR OPAČIĆ is born 1973 in Obrenovac, Serbia. Finished painting at the University of Applied Art and Design in Belgrade. Ex-professor at the university, later laid off for not showing up to work. Then a teacher at elementaray school, later laid off because of over tolerant attitude ( “All kids deserved A’s”). Member of multimedia team Kosmoplovci. www.kosmoplovci.net
     DANIJEL SAVOVIĆ is born 1976. In Serbia. Works and lives in Zemun in his studio on the river Dunav. He was in Art Academy and now he works with the comic group Kosmoplovci usually. He likes to draw books for children.
     JEROEN FUNKE is born 1976. in He is part of the comics collective Lamelos. Coming from the Kampen art academy he has been working with Aleks Deurloo, Boris and Sam Peeters on a collective oeuvre since 1997. Their most famous collective creation is ‘Kaasheld en Poephoofd’, which has appeared in self-published comic books, as well as the magazines Zone 5300 and MYX. Outside of Lamelos, Jeroen has contributed to Jippo, Boekie Boekie, the ‘Bloeddorst’ anthology and projects like ‘Teken Mijn Verhaal’.
     Lamelos is a comics collective consisting of Aleks Deurloo (b. 4 May 1975, Emmen), Boris Peeters (b. 4 Aug. 1974, Venray), Jeroen Funke (b. 13 May 1976) and Sam Peeters (b. 15 April 1976). All coming from the art academy in Kampen, they have been collaborating on a colorful oeuvre with jolly and absurd comic strips since 1997.
His characters ‘Victor & Vishnu’ have appeared in several mini-comics, and from 2008 to 2009 on the back-page of the Malmberg magazine Okki (‘Victor & Vishnu op de Vies Planeet’). For Jippo, he has drawn characters like Juf Kriebel, Joost, Bemoeibeest and Professor Uhm in illustrations and the ‘Strippo’ comic. In 2009 he illustrated ‘Graaf Sandwich’, a children’s book by Jan Paul Schutten about food. www.lamelos.nl
     WOSTOK I GRABOWSKI: Danilo Milošev (Vršac) publishes under the name Wostok, Ex-Wostok, and Mediokritet, and is one of the most important and influential figures on the Serbian underground comics scene and indeed one of the scene’s founders. He has been drawing and publishing comics since the mid-eighties.
His visual as well as thematic approach has been developing simultaneously into two directions: one, into simplification, parody often borrowing the characters from popular culture and comics, and, two, into a more accomplished visual style using literature (Kafka, Bierce, de Sade) as story models. But for most of his comics he uses the texts from Vršac writer Nabor Devolac. He is also famous for his fanzine Krpelj which reached the incredible number of around five hundred issues and has inspired many young authors to publish fanzines themselves.
     With another drawer from Vršac, Grabowski (and one younger author from Belgrade, Saša Mihajlović) Wostok created the album „Popošak i Cveće“ which was published in 2001 by Fabrika Knjiga. With his diverse, persistent and unconventional approach, Wostok has crossed the local barriers and published his comics abroad (USA, Netherlands, France, Italy) and has cooperated with authors from different countries. The well known art critic and theorist Ranko Munitić has included him among the authors presented in the book “Deveta umetnost, strip”.
     Other than comics, he is also a painter, filmmaker, and musician playing in the band Tehno Muda with his brother and father.
     He is often organising and participating in workshops in the region.

     tnx you very much&keep in touch!
     www.komikaze.hr
     KOMIKAZE FACEBOOK PAGE

povratak na vrh

    POMOCIJA SUDIJE DREDA U NOVOM SADU
13.09.2012.
Piše: Komiko



     U petak 14. 9. u 19 časova, u klubu Crna ovca (Kralja Aleksandra 10, pasaž preko puta Trčike) održaće se promocija nove knjige u izdanju Komika. Prva Komikova knjiga o Sudiji Dredu, kultnom britanskom junaku, donosi klasične epizode iz zlatnog perioda autora Džona Vagnera i legendarnog Brajana Bolanda.

     Na promociji će govoriti urednik Vuk Marković i autor predgovora i dizajner Ivica Stevanović.

     Knjiga će se na promociji prodavati po ceni od 1350 dinara a za kupce smo pripremili i mali poklon.

     Dobrodošli!

povratak na vrh