ARHIVA VESTI ZA AVGUST - KOLOVOZ - AUGUST, 2022. GODINE


Godina izlaženja: XXIV • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



Strip: Noćni sud (221)      Autor: Franja Straka - Ladislav Kun
Objavljeno: 28.08.2022.
Strip: Cane (464)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 28.08.2022.
Kadrovi komunikacije: Veseljaci (3)      Autor: Simon Vučković
Objavljeno: 28.08.2022.
Putovanje do kraja tamnog vilajeta...      Autor: Ilija Bakić
  ...“Vekovnici XII – Istina i druge bajke”
  scenarista Marko Stojanović, grupa
  crtača;
izdavač: Udruženje ljubitelja stripa
  i pisane reči “Nikola Mitrović Kokan”,
  Leskovac 2022.

   Serijal “Vekovnici” nesporni je fenomen srpskog stripa prvih decenija XXI veka. Uprkos svim teškoćama ovaj serijal stigao je do dvanaestog numerisanog albuma odnosno 13. ukupno obzirom da postoji i nulti album (na koji se XII direktno vezuje)! Delo ovakvog obima – koje, usto, nije ni blizu svog okončanja – naravno (i na žalost) nisu mogli da mimoiđu svakojaki izazovi i nevolje. Strip serijali su u svetskim produkcijama pravilo a na ovdašnjim prostorima uspevaju sa promenjivim uspesima uzrokovanim mnogim činiocima: serijali traže dugotrajnu koncentraciju i profesionalnu disciplinu koje mnogi autori ne mogu da poštuju i to sve u specifičnom okruženju prevrtljivog državnog odnosa prema stripu, koji je “izazivao” neredovno izlaženje publikacija i kratko “trajanja” izdavačkih kuća; na sve to dodaju se posledice ratova i sankcija iz 1990-tih koje se ogledaju u odrastanju generacija mladih bez nužne dnevne/nedeljne porcije “priča u slikama” na kioscima što je rezultiralo masovnim gubitkom interesa mladih čitalaca za strip. “Vekovnici” su od 2007.g. do danas imali bezbroj problema ali su postigli i zapažene uspehe. Zamišljeni kao serijal koji će izlaziti u “Politikinom zabavniku” pa (silom prilika i okolnosti) premešteni u albumski format uz sporadično/nekontinuirano pojavljivanje u periodici, “Vekovnici” su ipak izgradili svoju “nišu” na domaćoj strip sceni koja se, na radost ljubitelja, istrajno popunjava novim izdanjima. “Spiritus movens” čitavog projekta je scenarista Marko Stojanovićkoji je, zahvaljući izuzetnoj energiji i entuzijazmu, osmislio priču, angažovao i za rad na albumima koordinisao preko stotinu crtača i preuzeo na sebe aktivno medijsko predstavljanje projekta. Paralelno sa originalnim serijalima stvoren je i pobočni ”spin off” serijal, pod imenom “Beskrvni”. Stojanović je hrabro preuzeo iskustvo andergraund stripa - kolektivno crtanje stripa koje nije popularno u klasičnom stripu jer promena vizuelnog identiteta (više nego promena scenariste) može dovesti do gubitka publike navikle na određeni crtež. U “Vekovnicima”, pak, svoju verziju priče i glavnih junaka crtaju umetnici različitih grafizama; ova potencijalna slabost je izrasla u vrlinu i zaštitni znak serijala pa je eksperiment potvrdio svoju opravdanost.

   Težište serijala je bizarni dvojac - vampir Čen i prgavi besmrtnik Kraljević Marko - oko koga se pletu raznorazne zgode i nezgode u svetu koji se delimično poklapa sa znanom nam istorijom XVIII i sledećih vekova dok je onim drugim delom ukoračio u alternativne stvarnosti bajki i literature, mitova i popularne kulture. U neodoljivom klupku stvarnosti “Vekovnika” sreću se, druže i bore vampiri i vukodlaci, Amazonke, demoni i magovi koji su blagosiljali Hrista, Kainov soj, krstaši, vatra sveta, psoglavci, tajanstvene mape i propasti svetova… Mozaik dešavanja nije uvek lak za sagledavanje ali je ta tajnovitost i iznenađujuća začudnost jedan od aduta serijala.

   Naslov dvanestog albuma “Istina i druge bajke” odmah će setiti znatiželjne čitaoce na naslov tzv “nultog” albuma “Bajke i druge istine”. Intrigantna dilema šta je istina a šta bajka može se preformulisati i u pitanja da li je istina bajka i da li su bajke istina? Odnosno, nije li ono što je za nekoga bajka za drugog – istina? Određuje li pozicija posmatrača/pripovedača njegov doživljaj istine i, ako jeste tako (a jeste) – postoji li uopšte jedna istina ili svako ima svoju istinu i bajku? Sva ova pitanja moguće je postaviti kako tokom čitanja albuma tako i pošto se korice sklope jer je Stojanović osmislio sasvim posebne avanture; naime, ovog puta se u pričama ne pojavljuju ni Marko ni Čen već pripovest prati avanturu čete prognanih psoglavaca koja je stigla na kraj sveta i pregazila ga, ušla u tamni vilajet u kome ko uzme kamen pokajaće se ali i ko ne uzme kamen pokajaće se. Sledi put u bezdan mraka prepun istinskih stahota i izmaštanih mitova. Susretu sa strašnim bićima prethodi susret i sagledavanje sopstvenog bića, razotkrivanje sopstvene ličnosti sa svim manama i vrlinama. Moćni i autoritativni Divostin će u boju žrtvovati decu, izgubiti vid ali ga i dobiti, sresti se i boriti sa vrhovnim bogom-demonom Mrakom, doživeti transformaciju a zarad iskupljenja osuditi na propast svet koji je trebalo da spasi… Osnovnu priču prekidaju storije o zmajevima, čarobnjacima i robotima da bi se do kraja i one uklopile u podzemno pakleno stratište propalih pokuša uspona u pobedu i slavu.

   Ambiciozna višesmislena i intrigantna zamisao nadopunjena je nizom neobičnih preokreta i čudnih detalja (svetli dijamanti u ustima psoglavaca setiće na Mebijusove crteže a poštovaoce grupe “Ramštajn” na svetlo u ustima njihovog pevača na jednoj od ranijih turneja). Priče/bajke/mitovi ne daju definisane odgovore već ostavljaju čitaocima da ih domisle i formulišu. Deset priča iscrtalo je i obojilo isto toliko mladih crtača i kolorista potvrđujući da su “Vekovnici” valjani fantastički strip serijal koji kontinuirano promoviše novi duh i nove snage 9. umetnosti..

(„Dnevnik“, 2022)
Objavljeno: 26.08.2022.
Stripburger news...      Press: Stripburger
  ...Stripi tu in tam: od Maribora do Nove Gorice!

V zadnjih avgustovskih dneh vas vabimo na izleta v Maribor in Novo Gorico, kjer bo trojček naših avtorjev stripa željnemu občinstvu predstavljal svoje najnovejše izdaje - in to tako v obliki razstav kot pogovorov!

POGOVOR IN RAZSTAVA
Andrej Štular: Proračun
četrtek, 25. 8. 2022, ob 18.00 (pogovor); ob 19.00 (odprtje razstave)
Razstavišče Vetrinjski, Maribor

V četrtek, 25. avgusta, ob 18. uri se bo v Razstavišču Vetrinjski v Mariboru odvil pogovor s striparjem in vsestranskim ustvarjalcem Andrejem Štularjem, ki ga bo vodil Simon Žlahtič.
Ob 19. uri pa bo sledilo odprtje razstave Proračun.

Na razstavi bo moč videti vrsto izvirnih strani iz najnovejše avtorjeve monografske zbirke vizualnih interpretacij poezije Ostri ritmi, ki se navdihuje pri Srečku Kosovelu. Razstava bo na ogled do 23. septembra 2022. Več →

POGOVOR IN RAZSTAVA
Biografski strip
ponedeljek, 29. 8. 2022, ob 19.00
Mesto knjige 2022, Nova Gorica

V okviru knjižnega festivala in sejma Mesto knjige 2022: Tiranija bo v bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici v Novi Gorici na ogled razstava z naslovom Biografski strip.
Na ogled bodo originali iz stripov Ivan Cankar: Podobe iz življenja in Plečnik (in pika), ki ju je stripar Zoran Smiljanić soustvaril s scenaristom Blažem Vurnikom. Odprtje razstave bo pospremil pogovor z avtorjema.

Razstava bo na ogled do 9. septembra 2022. Več →

PRIHAJA BARVITA STRIPOVSKA JESEN!
V okviru festivala stripa Tinta, ki se bo odvil med 5. in 9. oktobrom 2022 na različnih ljubljanskih prizoriščih, tudi letos pripravljamo kopico dogodkov z odmevnimi tujimi in domačimi stripovskimi gosti - razstav, delavnic, pogovorov in še kaj! Več razkrijemo kmalu!

Z oktobrom pa začenjamo tudi z aktivnostmi v okviru novega projekta Remix Comix, ki se sofinancira iz programa Ustvarjalna Evropa, in bo povezal 6 organizacij iz Srbije, Češke, Nizozemske in Slovenije. Projekt želi raziskati (spregledano) dediščino lokalnih mikrookolij, specifične zgodovinske trenutke in osebnosti, urbane legende in heroje iz regije ter jih skozi medij stripa in drugih dogodkov v javnem prostoru predstaviti občinstvu.



Izdaje revije Stripburger lahko kupite v naši spletni striparni, v vseh stripu prijaznih  knjigarnah po Sloveniji ter pri našem distributerju Buča.
Več o letošnjem založniškem programu in naročniških paketih si lahko preberete tukaj  →

Za izbrane stripovske sladokusce s prefinjenim okusom!


Program Foruma Ljubljana sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo. Založniški program, program bralne kulture in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK). // Za več informacij pišite na: burger@mail.ljudmila.org. // Spremljajte nas tudi na: www.stripburger.org, Facebook, Instagram

Objavljeno: 25.08.2022.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...584. broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovaj broj donosi 33 strane stripaSamonikli korov strip, broj 584:
www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/584

Objavljeno: 21.08.2022.
Komikaze u nigdjezemskoj!...      Press: Komikaze
  ...XXKOMIKAZE @ NIGDJEZEMSKA.

LINK: https://komikaze.hr/xxkomikaze-nigdjezemska-zadar/

24.-25.08.2022. / akc nigdjezemska – ulica stjepana radića 11 / menza; velika prostorija / zadar

xxkomikaze strip izložba se otvara 24.8. u 21h povodom 20 godina komikaze programa a predstaviti će se naslovnice objavljenih strip albuma. prate ju radionica beđeva i info pult.

bedžomatik radionica / badge-o-matik workshop: je uradi-sam radionica originalnih beđeva. svatko je pozvan da napravi par bedževa uz pomoć komikaze ekipe, “za ponjeti” i za izložbu. bedževi su fotografirani i objavljeni na komikaze portalu a radionica je otvorena i besplatna.

objave: facebook događanje / radio antena zadar

> izvor: “time out says” < “nazvana prema hrvatskoj riječi za neverland, ova je neformalna inicijativa pretvorila napušteni vojni kompleks u samoupravni kulturni centar. sa zidovima ukrašenim živopisnim muralima. nastala kroz suradnju i solidarnost, zadarska “kultura otpora” ispunjena je uzbudljivim događanjima, svirkama i koncertima alternativne prirode, s međunarodnim i hrvatskim izvođačima. pankeri, ljubitelji grindcorea, coldwave entuzijasti i slični su dobrodošli.”

program komikaze 2022. je podržan od ministarstva kulture i medija republike hrvatske i grada zagreba. / komikaze programme 2022 is supported by the ministry of culture and media of the republic croatia and city zagreb.

xxkomikaze flashback: >  zadar 2016. <

Objavljeno: 21.08.2022.
Neka vrsta...      Autor: Dušan Pavlović
  ...crne komedije.

   Ticijano Sklavi i Emilijano Mamukari: Zardo. Veseli četvrtak, Beograd, 2022. Prevod Jelena Galebović. Strana 96

   Ticijano Sklavi (1953) je veoma poznat domaćoj publici. Polovinom osamdesetih godina stvorio je Dilan Doga. Nekoliko decenija bio je scenarista i glavni urednik ove strip edicije. Početkom devedesetih godina, kada je Dilan Dog bio na vrhuncu popularnosti u Italiji, Sklavi je razrađivao ideju za još jedan serijal – Zardo.

   Sklavi je Zarda radio na tri koloseka: hteo je da napravi novelu, film i strip. Na sva tri je uspeo. Nakon što je objavio novelu, snimljen je 1992. godine i film Crno. (kuriozitet - jednu od uloga glumi Hugo Prat, tvorac stripa Korto Malteze). Scenario za strip je, međutim, ostao dugo da čeka u nekoj fioci. Sve dok ga Sklavi nije izvadio 2019. godine i poslao ga crtaču Emilijanu Mamukariju (1975), koji ga je pretvorio u strip. Mamukari je takođe od ranije poznat domaćoj javnosti kroz stripove o Dilan Dogu, Siročad (objavljivao Darkvood), Napoleon, Jana Diksa (Čarobna knjiga), Karavana (Phoenix press), i sjajne naslovne strane rebootovane mini-serije Mister No Revolucija (Veseli četvrtak).

   Sklavi ne krije da je za ovu priču bio inspirisan filmovima kao Blood Simple (prvenac braće Koen iz 1983. godine) ili After Hours (Skorsezeov iz 1985). Za razliku od Dilan Doga, koji na kraju uvek nekako smogne snage da se izbori sa zlom, glavni junaci ovog stripa, potpuno nemoćni da bilo šta preduzmu, nošeni su iz događaja u događaj, iz ubistva u ubistvo, tonući sve dublje u zločin. Žanrovski, Zardo je neka vrste crne komedije.

   Album je luksuzno opremljen na velikom formatu i u boji u izdanju Veselog četvrtka. Pored 46 velikih strana stripa, tu se nalazi i kompletna novela „Crno.“, kao i Sklavijeva pisma scenaristima i crtačima, ilustracije i odličan esej Dejana Ognjanovića. Ovo je drugi album iz edicije „Međuvreme“ u kojoj Veseli četvrtak štampa manje zapažena, ali kvalitetna dela devete umetnosti.

[Objavljeno: Danas, 24.7.2022. vikend izdanje.
https://www.danas.rs/nedelja/neka-vrste-crne-komedije/]
Objavljeno: 21.08.2022.
Strip: Noćni sud (220)      Autor: Franja Straka - Ladislav Kun
Objavljeno: 21.08.2022.
Strip: Cane (463)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 21.08.2022.
Kadrovi komunikacije: Obaranje ruku (2)      Autor: Simon Vučković
Objavljeno: 21.08.2022.
15 godina Vekovnika...      Press: Vekovnici
  ...Međunarodna strip kolonija Raška.

   U Raškoj je je ove godine održana tradicionalna Međunarodna strip kolonija koju organizuju Kancelarija za mlade Raška, Centar za kulturu Gradac i Klub likovnih umetnika „Raška škola“.

   Jedan od centralnih događanja na ovoj međunarodnoj strip manifestaciji koja je održana na Semeteškom jezeru po jubilarni deseti put, bila je izložba "15 godina Vekovnika" koja je otvorena 26. juna.

   Istoimena izložba, koja sažima život jednog od najdugovečnijih aktivnih domaćih strip serijala prethodno je bila obeležila festivala fantastike BetmeNiš gde je krajem maja bila izložena u Niškom Kulturnom Centru.

www.facebook.com/vekovnici

Objavljeno: 19.08.2022.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ..."Y, poslednji muškarac" 4 i 5 i "Borbeni anđeo Alita" 4...

PRED VAMA JE EFEKTNA I VEOMA DIRLJIVA ZAVRŠNICA JEDNOG OD NAJBOLJE ISPRIPOVEDANIH I NAJHVALJENIJIH STRIPSKIH SERIJALA U POSLEDNJOJ DECENIJI, DOBITNIKA ČAK TRI AJZNEROVE NAGRADE!

„Y, POSLEDNJI MUŠKARAC“ 4 i 5 na LETEĆEM STARTU po ceni od po ceni od 1.670 dinara za prvi tom i 1.800 dinara za drugi tom!

Kraj epohe muškaraca.

Godine 2002. svet se zauvek promenio. Svaki muškarac, svaki dečak, svaki sisar sa Y hromozomom na svetu iznenada se srušio i umro. Nakon gubitka više od polovine stanovništva na planeti, društvena mašinerija se raspala, i svetu žena je preostalo da pokupe njene komadiće i pokušaju da spreče potpuni kolaps civilizacije.

Međutim, taj „rodocid“ nije potpun. Iz nepoznatog razloga pošteđeni su mladić po imenu Jorik Braun i njegov ljubimac, mužjak majmuna Ampersand. Preko noći ovaj anonimni dvadesetogodišnjak postaje najvažnija osoba na celoj planeti – ključ, kako se nadaju, za rešavanje misteriozne rodne kuge.

Scenarista Brajan K. Von i crtačica Pija Gera oživljavaju onu drevnu hipotetičku situaciju: Šta bi se zapravo dogodilo s poslednjim muškarcem na Zemlji?

Prelistajte ovo izdanje - tom 4.KUPITE ODMAH
Prelistajte ovo izdanje - tom 5.
KUPITE ODMAH

„Y, POSLEDNJI MUŠKARAC“ 4 i 5 na Letećem su startu od srede, 17. avgusta, do nedelje, 21. avgusta 2022. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici Alan Ford po ceni od 1.670 dinara za prvi tom i 1.800 dinara za drugi tom. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.850 dinara za prvi i 2.000 dinara za drugi tom, a u ostalim knjižarama 2.499 dinara za prvi i 2.699 dinara za drugi tom.

KAKO IZGLEDA BORBA U KOJOJ JE POBEDA VAŽNIJA OD ŽIVOTA?

„BORBENI ANĐEO ALITA“ 4 na LETEĆEM STARTU po ceni od 299 dinara!
Borbeni anđeo Alita klasik je u žanru naučne fantastike. Jukito Kiširo je stvorio epopeju u kojoj dovodi u pitanje poimanje ljudskosti. Alita je kiborg koji je sposoban da voli, da se bori i žrtvuje za čovečanstvo više nego oni koji su rođeni kao ljudska bića.
Alita redom gazi sve protivnike u motorbolu na putu do trijumfa. Ali mora da oceni i ko će joj biti saveznici u Đašuganovom izazovu. Šta je nepobedivi šampion motorbola spremio za Alitu i njen tim u trci važnijoj od života? 
U 26. veku Smetlište je mesto u kome svi žive u senci i od otpadaka veličanstvenog lebdećeg Zalema. Ido Daisuke popravlja oštećenog kiborga kome daje ime Alita i postaje mu poput oca. Međutim, kada se otkrije da je Alita majstor  zaboravljene borilačke veštine pancerkunsta, postaje jasno da se ispod njene nežne spoljašnjosti krije smrtonosna mašina nastala tokom rata sa kolonijama na Marsu.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„BORBENI ANĐEO ALITA“ 4 na Letećem je startu od srede, 17. avgusta, do nedelje, 21. avgusta 2022. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 299 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 350 dinara, a u ostalim knjižarama 450 dinara.

Objavljeno: 18.08.2022.
Novi strip webzine #60...      Press: Komikaze
  ...komikaze.hr/issue/60/.

NOVI STRIP WEBZINE / NEW COMIC WEBZINE #60

click click: > https://komikaze.hr/issue/60/ >/< info: https://komikaze.hr/comic-strip-webzine-60/<

hvala svima na sudjelovanju! / thanks to all for the participation!album #21 & webzine #61 izlaze krajem godine. / album #21 & webzine #61 will be published at the end of the year.

click click – 14 strip autori_ca / 14 comic authors: raysa fontana / lara usainović / oleg morović / pika terpin / ferraglia / nikša janković / apolonija lučić / damir stojnić / jan škrinjar / fidelia schlegl / kamil pisze & angelika zajdlic / tz / ivana armanini

program komikaze 2022. je podržan od ministarstva kulture i medija republike hrvatske i grada zagreba. / komikaze programme 2022 is supported by the ministry of culture and media of the republic croatia and city zagreb.

komikaze #60 – strip webzine okuplja 14 autori_ca; 8 premijerno u komikaze galeriji! dolaze iz: hrvatske, brazila, poljske, italije, njemačke i slovenije. webzine #60 uključuje čak 9 autori_ca i 4 (od 11!) zina nastalih na nedavnoj radionici printzine2022: harms, nebuloza/ neuroza, samo gledam & zine nula. / comic webzine presents 14 authors; 8 for the first time in the komikaze gallery! they came from: croatia, brasil, poland, germany, italy and slovenia. webzine #60 includes even 9 female authors and 4 (of 11!) zines made on the last workshop printzine2022: harms, nebulosis/ neurosis, just looking & zero zine.

info & comix:

click clicklara usainović
lara usainović (15g) živi u fažani i ide u školu primijenjene umjetnosti i dizajna u puli. svira u bendu “pokvarena konzerva inčuna”, skejta i često sudjeluje u programima kasarne fažana. fanzin nebuloza/nervoza nastao je nedavno na radionici printzine2022. / lara usainović (15y) lives at fažana and studies at the school of applied arts and design at pula. she plays in the band “the spoiled can of anchovies”, skates and often participates in the programs of the fažana barracks. the nebuloza/neuroza fanzine has been recently created on the workshop printzine2022.

click click oleg morović
oleg morović (1987.) živi i radi u fažani. završio je školu primijenjene umjetnosti i dizajna, pula. voditelj je udruge prostor urbane kulture u fažani u sklopu koje organizira edukativne i kreativne radionice te brojne kulturno-umjetničke programe i projekte kao što su print zine, mini zine, fanzinoteka – arhiv samostalnih publikacija etc. predstavljen je fanzin nastao nedavno na radionici printzine2022. / oleg morović (1987) lives and works in fažana. he studied at the school of applied arts and design, pula. he is the head of the urban culture space fažana association, within the framework of which he organises educational and creative workshops and various cultural and artistic programs and projects; print zine, mini zini, fanzinoteka – an archive of independent publications, etc. his work is a fanzine recently created on the workshop printzine2022._link: http://www.nakonjusmo.net

click clicktz
tz je novinar i publicist, organizator i promotor brojnih kulturno-umjetničkih programa i projekata. zadnju dekadu je i desna ruka komikaze tima. “samo gledam…” je njegov prvi fanzin nastao nedavno na radionici printzine2022. / tz is a journalist and publicist, organizer and promoter of numerous cultural and artistic projects. last decade tz is the right hand of the komikaze team. his first fanzine “just looking…” has been recently created on the workshop printzine2022.

click clickivana armanini
završila školu za primijenjenu umjetnost i dizajn i akademiju likovnih umjetnosti u zagrebu, hrvatska. fokus: strip, mikroizdavaštvo. vodi komikaze od 2002. “zero zine” je fanzin nastao nedavno na radionici printzine2022. / graduated at school of applied arts and design and academy of fine arts in zagreb, croatia. focus: comics, micro-publishing. leads komikaze since 2002. “zero zine” has been recently created on the workshop printzine2022._link: https://ivanaarmanini.net

click click – raysa fontana
raysa fontana je autorica iz brazila. / author form brasil._link: https://www.raysafontana.com

click click – fidelia schlegl
fidelia schlegl (1988.) je strip autorica uz njemačke. studirala je strip u hanoveru, londonu i  kasselu, ilustraciju u minhenu i dizajn komunikacije u stutgartu. organizira rezidencije i nezavisne publikacije. / fidelia schlegl (1988) is a comic author from germany. she´s been studying comics in hanover, london and kassel, illustration in münster and communication design in stuttgart. she is organizer of residencies and independent publication._link: https://www.instagram.com/fideliaschlegl/

click click –  ferraglia
federica ferraro – ferraglia (1996.) iz napulja, italija. pohađala je akademiju likovnih umjetnosti u napulju, sada je na alu u bologni. fokus: grafika, ilustracija, deformacija. / (1996) from naples. she has attended on the academy of fine arts in naples and now is on academy of fine arts in bologna. focus: graphic art, illustration, deformation._link: www.facebook.com/soloferraglia

click click – jan škrinjar
(1998.) živi u zaprešiću, hrvatska. utapa jade u mračnim kutevima starih saloona. / (1998) lives in zaprešić, croatia. he drowns his sorrows in dark corners of old saloons._link: https://www.instagram.com/jan_skrinjar/

click click – damir stojnić
(1972.) živi i radi u rijeci kao profesor na akademiji primijenjenih umjetnosti. završio je umjetničku akademiju u zagrebu. stripove crta od 1990. ali ih do komikaze albuma 2019. nije objavljivao. izlagao je na preko 100 grupnih i samostalnih izložbi u hrvatskoj i šire. fokus: strip, ilustracija, konceptualna umjetnost, kuriranje / (1972) lives and works as the professor at academy of applied art university in rijeka, croatia. graduated painting on academy of fine arts in zagreb. he is making comics from 1990 but hasn’t published them before komikaze album 2019. exhibited his work in more than 100 group and solo exhibitions in croatia and abroad. focus: comic, illustration, conceptual art, curating._link: https://www.facebook.com/damir.stojnic.79

click clickpika terpin
pika terpin (23g) je studentica ilustracije na akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u ljubljani, slovenija. / pika terpin is (23y) a student of illustration at the academy of fine arts and design in ljubljana, slovenia._link: https://pika.terpin-it.eu

click clickapolonija lučić
apolonija lučić (1995.) živi u zagrebu. završila umjetničku akademiju u zagrebu. fokus: crtanje, ilustracija, slikanje / (1995) lives in zagreb. graduated painting at academy of fine arts in zagreb. focus: drawing, illustration, painting_link: https://www.behance.net/apolonija_l

click clicknikša janković
(1997.) živi u zagrebu, hrvatska. studira na fakultetu filozofije i religijskih znanosti u zagrebu. fokus: strip, ilustracija, filozofija o stripu. / (1997) lives in zagreb, croatia. currently studying the faculty of philosophy and religious studies in zagreb. focus: illustration, comics, philosophy about comic_link: https://www.instagram.com/jankovicniksa/

click clickangelika_zajdlic & kamil_wrzeszcz
naslov: ovako žive slonovi…; ilustracija i font: angelika zajdlic; priča i scenarij: tamil wrzeszcz; prijevod: maciej raczek; autori_ce dolaze iz poljske.
/ title: this is how elephants live…; illustrations and typography: angelika zajdlic; text and script: kamil wrzeszcz; translation: maciej raczek; authors came from poland_link: angelika& kamil

Objavljeno: 17.08.2022.
Propast stvarnog...      Autor: Ilija Bakić
  ...i pobeda virtuelnog sveta – „Karbon
  i Silicijum“ Matje Bable;

  izdavač: Čarobna knjiga, 2022.

   U izdanju „Čarobne knjige“ upravo se pojavio vanredno zanimljiv naučnofantastički album iz najnovije frankofonske strip produkcije (originalno objavljen 2020. g.). Reč je stripu – preciznije o obimnoj (270 strana) grafičkoj noveli - „Karbon i Silicijum“ mladog autora Matjea Bablea (1987). Delo je nesporno iz domena naučne fantastike ali nije instantno-konfekcijski jednoobrazno već ambiciozno kombinuje iskustva više podžanrova i „funkcioniše“ na različitim nivoima značenja koji su čitljivi zavisno od ambicija i verziranosti znatiželjnih čitalaca. Nominalno, priča smeštena u budućnost započinje stvaranjem i stavljanjem u probnu funkciju para androida – Karbona sa ženskim i Silicijuma sa muškim telom. Njihova svest i intelektualne sposobnosti razvijaju se zahvaljujući neprestanoj priključenosti na internet mrežu. Osnovni zadatak zbog koga su androidi stvoreni jeste da čuvaju ostarele ljude za koje njihovi potomci nemaju vremena niti imaju volje da na starce „troše“ svoje živote jureći za ispunjenjem sopstvenih hedonističkih prohteva; starci se, pak, grčevito drže svojih preostalih dana zahtevajući negu i pažnju. U takvoj situaciji kvazi-humanosti masovna proizvodnja androida-dadilja za stare je izuzetno profitabilna pa se kompanije međusobno takmiče za osvajanje tršišta. Ipak, odgajanje androida je ozbiljan i dugotrajan proces (što iritira biznismene). Dok traje odrastanje androida dešava se i porođaj doktorke Noriko koja je vođa čitavog projekta. I kao što u životu svakog ljudskog bića dođe trenutak kada mora da lično upozna spoljni svet tako to vreme dolazi i za androide. A oni, kao i svi tinejdžeri kojima mudri saveti i preporuke odraslih samo „prolaze kroz uši“, odlučuju da usred ekskurzije – pobegnu. No, Karbon će biti uhvaćena a Silicijum će se izgubiti u ljudskoj masi i nestati sa interneta...

   U nastavku se pripovedne linije dele i pretežno prate opstanak Karbon koja mora da se, kada joj istekne 15 godina životnog veka, pomognuta od Noriko, preko interneta seli u druga veštačka tela i tako, tokom bezmalo tri veka (tačnije 271 godine), upoznaje mene ljudske planetarne civilizacije u neumitnom raspadanju ekološke ravnoteže, uništavanju društvenih institucija, gubljenju ljudske fizičke interakcije uzrokovanom stalnom priključenošću na virtuelne svetove, u gacanju ljudi otpadnika i nevoljnika kroz sveprisutni otpad sve do propasti kapitalizma i kompanija koje su ga gradile i koristile (neke neće nestatiti već će regresirati i postati sekte) i haotičnog stanja u kome se preostali androidi i roboti okupljaju radi kolektivnog odlaska u virtuelnu realnost. Tokom kratkih poglavlja smeštenih na različitim kotama Zemlje, Karbon će ponovo sresti Silicijuma koji je odabrao sasvim drugi princip življenja u kome je stalno prisutan u fizičkoj stvarnosti. Tako su imena androida postala njihov usud jer su ugljenik i silicijum temelji dva vida/oblika postojanja. U poslednjem poglavlju Silicijum se, potpuno preobraženog tela jer se početno tokom vekova raspalo, pojavljuje na okupljalištu ali odbija da se prikljući svojoj sabraći pošto je do tada uspeo da obiđe 87,2% Zemlje i ne namerava da prestane sa svojim nomadskim putešestvom bez obzira na nagovore od Karbon. Čini se da je početno jedinstvo dva androida došlo do svog neumitnog kraja...

   Bableova priča ima epski zamah i slika previranja u tkivu ljudske civilizacije koja nezaustavljivo srlja u propast vođena povlađivanju telesnim zadovoljstvima uz zanemarivanje saveta razuma i nauke. Empatija na nivou vrste ne postoji i niko ne mari za svoje savremenike kao ni za svoje potomke. Ta bahatost, naravno, mora biti kažnjena brisanjem čitave vrste sa lica planete. No, to je bolan i mučan proces koji pogađa sve klase (mada one bogate kasnije). Pitanje odnosa ljudi prema robotima i androidima potvrđuje nedoraslost ljudske vrste: oni se posmatraju kao korisne mašine a njihova svest se generalno ne uvažava i ne poštuje. Na drugoj strani, ljudi vrlo lako žrtvuju svoju fizičku stvarnost zarad uranjanja u virtuelno okruženje koje donosi sasvim nove vidove komunikacije između jedinki, bez granica koje nameću društvene konvencije. Međutim, ljudi su i dalje telesni iako telo doživljavaju kao nepotrebni balast. Konačno, postoje pojedinci i grupe koji odbijaju ulazak u virtuelno i zadovoljavaju se „prirodnim“ formama postojanja i komunikacije.

   Mada je sebi postavi vrlo ozbiljan zadatak i poduhvatio se globalnih problema budućih vremena Bable nije kopirao komercijalne naučnofantastičke šeme već je seriozno promišljao moguće puteve i stramputice čovečanstva. Svu lepezu pitanja i dilema on je predstavio tako da ne opterećuju samu priču, pokazavši zavidnu sposobnost za razvijanje i održavanje tenzija kao i za epizode potpuno lišene dijaloga i utemeljene na čistom vizuelnom pripovedanju. Umereno stilizovana karikaturalnost ljudskih likova dobrodošlo je oneobičavanje prepoznatljivih formi dok su prizori iz internet-virtuelne realnosti svojim vrtoglavim perspektivama i specifičnim kolorom adekvatan uvod u atraktivne svetove u dubokom kontrastu prema prljavoj, ruiniranoj, zagađenoj Zemlji.

   Rečju, „Karbon i Silicijum“ Matjea Bablea valjano su delo mladog autora koje se, potvrđujući njegov vanserijski talent, intrigantno i provokativno bavi krucijalnim pitanjima postojanja i opstanka ljudske vrste u okruženju nastalom zahvaljući bahatosti i neumerenosti uspravnog dvonožnog samozvanog „gospodara Prirode“.

(„Dnevnik“, 2022)
Objavljeno: 14.08.2022.
Strip: Noćni sud (219)      Autor: Franja Straka - Ladislav Kun
Objavljeno: 14.08.2022.
Strip: Cane (462)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 14.08.2022.
Kadrovi komunikacije: Vrtoglavica (1)      Autor: Simon Vučković
Objavljeno: 14.08.2022.
Zatamnjenje...      Autor: Dušan Pavlović
  ...Holivud polovinom 20. stoleća.

   Ed Brubejker i Šon Filips: Zatamnjenje. Beograd, Čarobna knjiga, 2021. Prevod: Draško Roganović.

   Zatamnjenje (eng. The Fade Out) još je jedno remek delo američkog tandema Brubejker/Filips. Kod nas ga je objavila novosadska Čarobna knjiga kao de luks izdanje u boji, sa tvrdim koricama na 400 strana, uz obilje dodatnog materijala. Izdanje sadrži svih 12 svezaka, koje su u Americi izlazile u periodu 2014-2016. godine.

   Zatamnjenje spada u strip-noir, jedan od nekoliko žanrova koji dominiraju u američkom stripu od sredine osamdesetih godina kada su se u pisanje scenarija uključili Nil Gejmen (Sendmen) i Alan Mor (Čudovište iz močvare; V kao vendeta; Nadzirači). U poslednjih par decenija ovaj žanr uspeo je da „kolonizuje“ i neke super heroje (Betmen).

   Brubejker/Filips su se već ranije specijalizovali za ovakvu vrstu kriminalističkih stripova (Sleeper, Criminal), koji radnju ovoga puta vraćaju tamo gde je, vizualno gledano, ovaj žanr i nastao – Holivud polovinom 20. veka. Autori poštuju glavne standarde noir žanra u kome je zaplet posledica mešavine seksa i nasilja. Glavni protagonisti, rastrzani su unutrašnjim sukobima (ni totalni pozitivci, ni totalni i negativci), umešani su u zločin, ali istovremeno žele da isteraju pravdu, dok je jedna od glavnih motivacija koja pokreće radnju femme fatale. (U ovom slučaju, glavni lik, filmski scenarista koji pati od post-traumatskog sindroma, istražuje smrt holivudske starlete.)

   Opus tandema Brubejker/Filips, koji zajedno rade od 2000. godine, sada prevazilazi nekoliko hiljada stranica. „Čarobna knjiga“ je 2021. godine već objavila dva novija izdanja ovog tandema – Ubij ili budi ubijen i Palp. Nadajmo se da će barem pratiti njihove novije serijale (Reckless) ili objaviti još neke prethodne, koji su proslavili kako žanr, tako i autore (Criminal).

[Objavljeno: Danas, 16.6.2022. vikend izdanje.
https://www.danas.rs/nedelja/holivud-polovinom-20-stoleca/]
Objavljeno: 12.08.2022.
Rezultati strip konkursa...      Press: Tome Trajkov
  ..."Za naše komšije i prijatelje".

OBJAVLJENI NAGRAĐENI RADOVI UČENIKA U SKLOPU
STRIP KONKURSA "ZA NAŠE KOMŠIJE I PRIJATELJE"

Strip centar Makedonije - Velesu objavio je rezultate tematskog strip konkursa "ZA NAŠE KOMŠIJE I PRIJATELJE"

KATEGORIJA  SREDNJE ŠKOLE:
1 mesto:
Angela Petruševska, Skoplje  za strip „Integrisana zajednica je naša budućnost“.
2 mesto:
Tamara Mišovska, Skoplje  za strip "Nada"
3. mesto:
Anastasija Nedeljkovska, Kumanovo  za strip "Vjeruj u sebe"

NAJBOLJI CRTEŽ:
Emran Arifov, Radoviš  za strip "Jedan dan u romskoj mahali"
NAJBOLJI SCENARIO:
Elena Apostolovska, Skoplje  za strip "LOOK -POGLEDI".
SPECIJALNA NAGRADA Strip centra Makedonije:
Hasina Abduli, Gostivar za strip „Svakodnevni život i problemi romske populacije“ (strip ima više stranica nego što je propisano, ali autorica  ima vidljiv talenat)

KATEGORIJA OSNOVNIH SKOLA:

1 mesto:
Vilma Damnjanovska, opština Petrovec, Skoplje  za strip „Kako se izvući iz blata?“.
2 mesto:
Andova Melanija, Veles
za strip „Težak život Roma“.
3. mesto:
Za strip "NE SUDI" autora: Anastasija Petrovska - crtež, Hristina Zdravkovska - crtež i Bojana Georgieva - tekst

NAJBOLJI CRTEŽ:
Matej Bogatinovski, Veles za strip"LIFE"

NAJBOLJI SCENARIO:
Kristina Miškova, Veles  za strip"Romi su diskriminisani gotovo svuda u svetu"

Na konkursu je učestvovalo ukupno 79 mladih autora iz nekoliko gradova, što je uspeh ako se uzme u obzir kratak rok za prijavu neposredno pre letnjeg raspusta, obaveštava Tome Trajkov – koordinator granta.

Ovaj grant kroz kreativnu kampanju povećava vidljivost potreba i problema koji utiču na romsku zajednicu i podstiče mlade da kreativno razmišljaju o uzrocima i rešenjima.
U okviru granta biće objavljen katalog u PDF i štampanoj verziji, a sledećeg meseca biće organizovana i specijalna izložba na kojoj će najboljima biti dodeljene diplome i nagrade.

Ovaj konkurs je deo granta „ZA NAŠE KOMŠIJE I PRIJATELJE”, deo „PROJEKTA USAID ZA INKLUZIJU ROMA” koji sprovodi Institut za istraživanje i analizu politike – Romalitico - Skopje, a finansira američki narod preko Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj. (USAID).

Objavljeno: 12.08.2022.
Najava: ...      Press: Darko Macan
  ...Strop #4.

Tko radi kampanju financiranja u kolovozu? Onaj tko je nije napravio prije kolovoza.

Al' da ne duljim, pred izlaskom je četvrti broj zina od kojeg svi zinu:
Otvara ga "Veltšmerc in Montenegro" majestozne Maje Duvnjak, kojeg kako znaju i umiju slijede nove epizode "Zagrebljuja" Krešimira Biuka i Dalibora Talajića,"Hajduk živi vječno" Stipe Kalajžića te "Stripa o stripu" Darka Macana.

Želite li podržati tiskanje i ovoga broja, uplatite 35 kuna na HR0324840083230716245 (RBA, Darko Macan, Zagreb, model 99). Za prvih pedesetak podržavatelja naći ćemo i neki poklon, a ako vam ljetni mozak vapi za dodatnim štivom, nude se još:
- komplet prva tri broja (prvi i drugi su drugo izdanje) po 100 kn, dok zalihe traju
- te ostatak fan-zanatstva u Hrvata, to jest četvrti OHOHO! (180 stranica space opere, među kojima i epizoda "Stripa o stripu" koju nećete vidjeti u STROPU) za 70 kn, pretposljednji ENDEM (za razliku od nekoliko posljednjih koji su bili posljednji) za 40 kn i novorođena KOLONOSKOPIJA (s najboljim intervjuom s domaćim autorom - skandaloznim Franom Petrušom - barem u ovom stoljeću) za 20 kn. Sve cijene uključuju poštarinu, ali zalihe su ograničene, pa reagirajte neograničeno!

Uplata na isti račun. Oni koji su mijenjali poštansku adresu, koji bi, recimo, STROP radije osobno ili kioskom preuzeli te možda nešto pitali, neka se jave na thedarkomacan@gmail.com

 

Objavljeno: 11.08.2022.
19. MEĐUNARODNI KONKURS STRIPA...      Press: Tome Trajkov
  VELES 2022...

Comic center of Macedonia –Veles
/ Стрип центар на Македонија-Велес
Adres:" Vasil Gjorgov"street no 78
/ Адреса: "Васил Ѓоргов " бр. 78,
Veles 1400, Macedonia
/ 1400 Велес, Македонија
Tel ++389 75 666979
www.comicscenter.mk
E-mail: comicmk2@gmail.com

RASPISUJE SE 19. MEĐUNARODNI KONKURS STRIPA - VELES 2022.

Strip centar Makedonije sa sedištem u Velesu raspisao je tradicionalnI, 19. po redu MEĐUNARODNI KONKURS  STRIPA.

Propozicije:

- Pravo učešća imaju svi autori iz celog sveta, bez obzira na pol i godine;

- Dužina stripa treba da bude od 1 do 6 strani , i to u A4 formatu (min. 300 dpi ako se šalje elektronskim putem). Ako je strip na jednoj strani, treba da ima najmanje 5 slika.
NAPOMENA: Ukoliko je strip u boji, preporučljivo je da se pošalje poštom ili dostavi lično.

- Stripovi neće biti vraćeni. Samim slanjem organizator stiče pravo da ih objavi i predstavi zajedno sa autorima u okviru promocije Strip centra Makedonije

- Tema stripa je slobodna. Svaki autor (bilo crtač, umetnik, kolorista) može učestvovati samo sa jednim stripom. Postoji izuzetak za scenariste gde je jednoj osobi dozvoljeno da napiše scenario za više stripova.

- Na jednom stripu može raditi više autora (dok piše ko je šta radio: scenario, olovka, tuš...)

- Uz strip treba poslati i ličnu biografiju (ime i prezime sa fotografijom, datum rođenja, adresa i država odakle je autor, e-mail, kao i godina kada je strip nastao. Takođe, na svi stripovi treba da budu navedeni autori kao i naziv stripa. Stripovi poslati bez ovih podataka neće se uzeti u obzir za nagrade.

- Svi pristigli stripovi biće uzeti na konkurs za izlaganje na izložbi u sklopu  Salona stripa sa realnom mogućnošću za dodatne  promocije.

- Pristigle stripove će pregledati tročlana međunarodna komisija koja će izvršiti selekciju i predložiti sledeće nagrade:
• Prva nagrada, 300 EUR - "Zlatni strip", i diploma za prvo mesto.
• Druga nagrada, 200 EUR - "Srebrni strip" i diploma za drugo mesto.
• Treća nagrada, 100 EUR – „Bronzani strip “ i diploma za treće mesto.
• Nagrada za najbolji scenario, diploma.
• Nagrada za najboljeg mladog autora do 18 godina, diploma.
• Druge specijalne nagrade.

Rok za slanje je 10. septembar 2022. godine.

Mogu se poslati na
a) Adresa: Strip centar Makedonije - Veles (za konkurs)
Ul. Vasil Gjorgov, br.78, 1400 Veles, Republika Makedonija

b) Ili putem e-pošte: vanecomic@yiahoo.com

Za više informacija možete pozvati +389 75 666 979.
Objavljeno: 11.08.2022.
Najava...      Press: Komikaze
  XXKOMIKAZE @ DALMACIJALAND,
  JELSA – OTOK HVAR..
.

LINK:
komikaze.hr/xxkomikaze-dalmacijaland-otok-hvar/

xxkomikaze strip izložba se otvara 12.8.2022, u petak u 20h, povodom 20 godina komikaze programa. predstavit’ će se naslovnice objavljenih strip albuma a prate ju radionica beđeva i info pult. navratite!

> link na facebook događanje <

galerija dalmacijaland je, nakon jednogodišnje pauze,ponovno otvorena! s galerijom surađujemo od 2007. a u njoj su dostupna i komikaze izdanja! pogledajte fotoreportaže prethodnih zajedničkih događanja i kratak info o galeriji i njezinim junacima! (izvor: visit jelsa)

naša draga galerija dalmacijaland je, nakon jednogodišnje pauze, proširila vodstvo i hrabro ide dalje! dosadašnjem umjetničkom direktoru tonija bobanovića – faveru priključili su se njegovi rođaci mislav matečić i marko šikić. dalmacijaland galerija je otvorena u jelsi 1999. godine i ima veliki izbor originalnih razglednica, majica, magneta i plakata iz vlastite proizvodnje. galerija je također i dom lavandermana, hvarskog superheroja pa u njoj možete nabaviti stripove i igrani film na dvd-u s lavandermenovim avanturama. osim vlastitih proizvoda u ponudi ima veliki izbor slika, grafika i skulptura suvremenih hrvatskih umjetnika_ica, a svako ljeto se izmjenjuju izložbe.

lavanderman, hvarski superheroj je rođen je kao boris bartolomej bunčuga 24.8.1950. boris postaje lavanderman nakon što je upao u kotao lavande (pitve, 1984.). od tada se vozi u ljubičastom kostimu na vespi i osuđen je na doživotni ostanak na otoku. nadnaravne moći superjunaka koje je pridobio podsjećaju na vremena kad je lavanda rasla posvuda, a gotovo svako selo imalo lambik (kotao) za kuhanje lavandina ulja, na kojem su se obogatile mnoge obitelji.

lik lavandermana sadrži i nostalgiju za vremenima galebova i galebarenja. kad je turizam tek krenuo bilo je manje gostiju i odnos prema njima je bio puno neposredniji. domaći momci, tzv. galebovi, oblijetali su oko svake strankinje i osvajali ju šarmom, vozili na kupanje i u disko. kako je turizam sve više postajao biznis, nestajali su i galebovi.

lavandermanova slava raste 2008. godine kada je njegove pustolovine u strip album pretočio autorski tandem vančo rebac –  toni faver.

2010. godine u kina stiže film „lavanderman: istina ili mit?”. boris je damir markovina, partnerica anja alavanja a režiju potpisuje zvonimir rumboldt.

originalnim autorima lavandermana u stripu priključuju se i brojni drugi: vinko barić, štef bartolić, damir ercegović, alem ćurin, dubravko mataković, igor kordej, damir stainfl, marko marković, stipan tadić, miro župa, esad tomislav ribić, igor hofbauer, nikolina ivezić, ana kolega, ana schaub, helena ohnjec, tea jurišić, lea vukelić, marija kondres, suzana bernat… objavljeno je 10 regularnih izdanja i integral s prva dva broja u eng. prijevodu.

program su financijski podržali grad zagreb i ministarstvo kulture i medija republike hrvatske.

Objavljeno: 10.08.2022.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Oštrica besmrtnika 4...

Najteže breme besmrtnosti je naći cilj za koji se vredi boriti.

„OŠTRICA BESMRTNIKA“ 4 na LETEĆEM STARTU po ceni od 299 dinara!

Format 13 x 19 cm • Povez Mek • Broj strana 240 • Štampa Crno bela
Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH


Oštrica besmrtnika je remek-delo Hiroakija Samure, perfektno osmišljena priča koja govori o periodu šogunata Tokugava i vremenu kada je Japan bio na razmeđu feudalnog sistema i modernog doba. Scene borbe Hiroakija Samure spadaju među najlepše oslikane sekvence u istoriji japanskog stripa.

Susret sa Anocuom uzdrmao je Rin do srži. Da bi je oraspoložio, Manđi je vodi na festival. Međutim, susret sa prodavcem maski Arajom Kavakamijem vratiće joj sećanja na noć kada je izgubila roditelje.

Manđi je ronin nad kojim se nadvija prokletstvo. Odgovoran je za smrt stotinu čestitih ljudi i može da se iskupi samo ako ubije hiljadu zlikovaca. Dotad je osuđen na život besmrtnika. Opremljen arsenalom oružja i besmrtnim telom, Manđi otkriva da je najteže breme prokletstva naći cilj za koji se vredi boriti.

„OŠTRICA BESMRTNIKA“ 4 na Letećem je startu od srede, 10. avgusta, do nedelje, 14. avgusta 2022. u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 299 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 350 dinara, a u ostalim knjižarama 450 dinara.

Objavljeno: 10.08.2022.
Komemorativni skup i predstavlјanje...      Press: USUS
  ...IV toma edicije „Lobačev: Sabrana dela“ i
  tematskog broja Politikinog Zabavnika
...

Centar za umetnost stripa Udruženja stripskih umetnika Srbije
i partneri
IK „Makondo“, Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije,  
Dečji kulturni centar Beograda, Škola „Đorđe Lobačev“, Politikin
Zabavnik, Ruski naučni institut u Beogradu i drugi

pozivaju vas na program

Porodica Lobačev u srpskoj, slovenskoj i evropskoj kulturi
Komemorativni skup i predstavlјanje 4. toma edicije
„Lobačev: Sabrana dela“ i tematskog broja Politikinog
Zabavnika

Povodom 20 godina od smrti rusko-srpskog umetnika Đorđa Lobačeva (1909-2002) i 100 godina od prerane smrti njegovih roditelјa: oca, diplomate i zaštitnika Srba u Otomanskoj imperiji Pavela Lobačeva (1874-1921) i majke Zinaide Lobačeve (dev. Vlasenko, 1879-1922)

Dečji kulturni centar Beograd, Takovska ulica br. 8 (mala sala), petak, 29. jul 2022, u 12 časova

Govore
• Prof. dr Irina Antanasijević, Filološki fakultet
  Beogradskog univerziteta
• Kristijan Relić, IK „Makondo"
• Nemanja Baćković, „Politikin Zabavnik"
• Zoran Stefanović, Centar za umetnost stripa USUS

Izdavački projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije za program kapitalnih izdanja (2018-2022)

Objavljeno: 10.08.2022.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.