STRIP VESTI

Broj:
104
09.02.2001.
Godina III

prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. IZLOŽBA - Striper
  2. PRVIH DVADESET GODINA - Strip Vesti
  3. OTAC SVEMIRIONA... - Strip Vesti
  4. BUMERANG #3 - zmcomics
  5. BAGER #2 - Strip Vesti
  6. STRIPBURGER... - Igor Prassel
  7. STRIP KAO ODRAZ STVARNOSTI - Aleksandar Manić
  8. BAL SRPSKIH VAMPIRA - Marko Stojanović
  9. COMIC-READER 2.0. - Srđan Aćimović
  10. QMOVA KOLUMNA (47) - Bojan M. Đukić
  11. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (56) - Darko Macan
  12. KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 10. deo
  13. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -
    HUMANOIDI ZA MAJ
    -TOP 10. Another Univers
  14. POZIVI ZA SARADNJU -mail
  15. LINKOVI - Strip Vesti
  16. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm



NEŠTO IZMEĐU,…DVE KOLUMNE

Pa, skoro ništa, osim što se nastavljam. Originalni junak za strip serijal, koji bi bio popularan diljem naših prostora a bogami i izvan…

Gde sam stao: Britanci su našli odlično rešenje, Sudiju Dreda. Kod njih je upalilo, lik nipokojoj odrednici ne asocira na ujedinjeko kraljevstvo, čak šta više… Održao je strip tamo, angažovao mnogobrojne autore i čak ih nemali broj vinuo u zvezde. Ko nije hteo da radi Dreda mogao je da se angažuje na kratkim otkačenim robo-pričicama i sličnim stvarima...

Znači treba neki strip koji može da se grana. Treba nam neobičan svet, da bi angažovali što veći broj autora. Za publiku bi, ponavljam, neki Dosije X i Profajleri bili sasvim OK. Ali autori… Tu je teža priča, svako misli da vredi za bolju priču, svako bi da radi originalni strip, bolji od onih što rade drugi,… No, da se ne bavimo samima sobom, nebi tako daleko stigli.

Vizualizacija lika je izuzetno bitna da bi svi autori mogli da ga rade prepoznatljivog ali i u svom originalnom maniru. Znači jednostavan i prepoznatljiv. Svojevremeno sam, razmišljajući o nekom takvom liku, zamislio da on na svom licu ima male okrugle naočare i brčiće koji bi bili sredstvo iskazivanja raspoloženja. To bi svako mogao nacrtati na svoj način, a opet da bude prepoznatljiv. No da ne pričam o nekim svojim idejama najbolje je da na sajtu napravim stranicu gde bi mogli da se predstave domaći strip junaci, kandidati da budu jednom realizovani.

Znači, šaljite svoje ideje za autentičnog strip junaka. Prvo tekstualne observacije zatim, po dogovoru i sličice pa ćemo to staviti na NET. Pa možda napravimo neko glasanje, možda uspete i svoju ideju da nametnete i tako učestvujete u stvaranju budućnosti domaćeg stripa...

Šta čekate? Još niste krenuli sa pisanjem? Crtanjem? Nemojte da Macan počne ozbiljno da sumnja u broj čitalaca, a napisao sam mu koliko ih je, na kraju njegove kolumne...

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

 

sadržaj

1.

IZLOŽBA

Striper

 

U nedelju, 11. februara, sa početkom u 19:00 h, u klubu KUĆA, u ulici Braće Krsmanović broj 5 (paralelno sa karađorđevom) biće otvorena izložba stripova i ilustracija Aleksandra Milivojevića - Tromba.

AleksandarMilivojević - Tromb je rodjen 1978. u Zagrebu, radio ke kao grafički dizajner u nekoliko časopisa, sarađuje sa saatchi & saatchi, tik tak-om, bonart- om, a stripove objavljuje u Striperu.

 

sadržaj

2.

PRVIH DVADESET GODINA

Strip Vesti



U četvrtak 15. februara
u maloj sali Doma kulture "Studentski grad"
u 19 časova

biće održana promocija monografije
Dragana Bosnića
"Prvih dvadeset godina"
.

Ulaz besplatan.

 

sadržaj

3.

OTAC SVEMIRIONA...

Strip Vesti


Lazar Stanojević preminuo je 5. februara 2001. godine u sedamdesetoj godini života posle kraće i teške bolesti. Sahranjen je 8. februara u 13.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Rođen je 1. maja 1931. godine u Somboru gde je živeo do 1938, u Jagodini do 1942, dok je od '42 do svoje smrti živeo u Beogradu. Radio je kao prevodioc. Studirao je psihologiju i engleski jezik. Bio je član ULUPUDS-a. Primio je dve nagrade na: na "Zlatnom peru Beograda" i nagradu za strip na Salonu stripa u Vinkovcima.

Njegov strip "Svemirioni", po kom ga svi pamtimo, je objavljivan u "Pegazu", "Našem stripu", "YU Stripu", "Mladosti", "NON"-u, "Cepelinu", "Vidicima", "Oscaru", "Politici",...

Strip album "Svemirioni" mu je objavio izdavač "Kondor" iz Lipljana 1986.godine.

Informacija o ovom tužnom događaju je do nas stigla zahvaljujući Zdravku Zupanu, dok su biografski podaci preneseni iz kataloga izložbe "60 godina domaćeg stripa u Srbiji". Svakako da Lazar Stanojević zaslužuje više, ali ovo se moglo u ovom kratkom roku.

sadržaj

4.

BUMERANG #3

zmcomics



Napokon se, na očekivanje mnogobrojnih čitalaca pojavio i novi, treći po redu, broj subotičkog strip magazina BUMERANG.

Naslovnu stranicu za ovaj broj je uradio Toni Radev, dok se za BUMERANGOVE STRIP VESTI..., na unutrašnjoj korici, pobrinuo Zlatko Milenković. Što će reći, malo smo prešli i na hartiju. Zatim sledi svima poznata CAT CLAW, Baneta Kerac u epizodi "PACOVDIJA U PLAVOM", reč je o drugom delu pomenute epizode koji nosi naziv "Rat Cat Blue".

Zatim sledi drugi deo stripa MAX DEBRIS koga crta Toni Radev po scenariju Đorđa Milosavljevića i Marka Stojanovića. Sledi četvorostranična NOĆNA SMENA autora Zlatka Milenkovića. Ljuba Filipović se predstavio stripom WC - WAR CONFLICT, dok se Oljača Mladen pojavio sa svojim stripom ALL YOU NEED IS LOVE. Zadnje korice, dve kolorne strane je zauzeo strip POHOD čiji je autor Nebojša Bačić.

Cena ovog broja je 50 dinara.

Po svemu sudeći, momci okupljeni oko Bumeranga su istrajni što nas raduje. Štampa je kvalitetna. Koncepcija je već, očigledno, definisana i ostaje da se ovaj magazin ustali na našem tržištu, što mu iskreno želim. Pošto sam učestvovao u ovom broju i kao urednik Bumerangovih Strip Vesti i sa svojim stripom, predlažem da pravu objektivnu kritiku da neko od čitalaca koji kupi Bumarang.

Naravno, svi ćete ga kupiti, šta čekate,...?

 

sadržaj

5.

BAGER #2

zmcomics

 

Kao što su i obećali, drugi broj Bagera se pojavio na kioscima tačno 20. januara. Ova, više nego lepa, i vrlo ohrabrujuća osobin, ovog mladog časopisa nam daje sliku jednog perspektivnog časopisa, koji, ako nastavi ovakvim ritmom i kvalitetom može dugo da potraje na tržištu. Kao što su i obećali broj je, ako ne kvalitetniji ono bar na istom nivou kao i prvi. Naslovnica je stripičnija i uočljivija od prethodne, koja je takođe bila odlična. Sadržaj broja je sledeći:

Ilustracija na naslovnoj strani: -Siniša Radović
-EVERGRIN - Ivo Kušanić
-PISMA ČITALACA - Nikola Vitković-ilustracije
-ALAV GORD - Đorđe Milosavljević - scenario, -Siniša Radović - crtež
-BIZNIS KAŠA - PUV Miša Marić - tekst, Milan Jovanović - crtež
-SERBIA, WELCOME TO OUN - Miša Marić i Borislav Stanojević - scenario, Steva Maslek - crtež
-ZONA TUTUMRAKA: MESARA KOD LJUDOLJUBA - Bojan Redžić - scenario i crtež
-THE XXL FILES - Goran Rajšić - crtež, Siniša Radović - crtež
-PLIN CAFE - Aca Babić - scenario i crtež
-LAS EPISODAS NUEVAS - Goran Rajšić - scenario, Steva Maslek - crtež
-HEKLER BRANI BARAJEVO - Branimir Trošić - scenario, Vujadin Radovanović - crtež
-BAGER MEDIA - Miša Marić i Borislav stanojević - tekst, Milan Jovanović - ilustracije
-DVOBOJ SLAVNIH - Goran Rajšić - scenario, Saša Arsenić - crtež
-GLAVA & RAMENA - Miloš Krsmanović
-POGLED OGLEDALA - Goran Rajšić - scenario, Milan Jovanović - crtež
-PETO POLUVREME - Branimir Trošić - scenario, Miroljub Milutinović - crtež
-ZAKASNELI NOVOGODIŠNJI BONTON - Miša Marić
-BEZVEZE SAVETI - Bojan Redžić - scenario i crtež
-OBUCITE BAGER - Nikola Vitković - tekst i crtež

Adresa i poziv na saradnju isti kao i prošli put:
MAH o.d.
za Bager
Dalmatinska 65/a
11000 Beograd

Tel.: 011/763-233
E-mail: zmah@eunet.yu

 

sadržaj

6.

STRIPBURGER...

Igor Prassel


STRIPBURGER OSVOJIO MEĐUNARODNU STRIP NAGRADU

Uredništvo Stripburgerja je u društvu trojice slovenačkih strip stvaralaca (Nil Baskar, Ciril Horjak, Andrej Štular) po četvrti put učestvovalo na međunarodom festivalu Angouleme 2001, koji predstavlja najveći evropski i drugi u svetu festival stripa. Festival, koji svake godine poseti preko 200.000 ljudi, je održan od 25. do 28. januara u mestu Angouleme u Francuskoj. U okviru festivala je fanzinima, nekomercialnim strip revijama, namenjen poseben prostor "The Fanzine Zone".

Svet fanzina je u festivalskom katalogu označen kao laboratorija za istraživanje novih načina upotrebe jezika stripa. U konkurenciji 37. strip revija iz Francuske (Le Martien, Decoupage, Le Collectionneur de BD, koji je dobio posebnu pohvalu kao “Fanzine du Siecle”…), Belgije (Mycose), Švice (SWOF), Nizozemske (Zone 5300, Zozolala), Španije (Amaniaco, O Fanzine das Xornadas, Que Suerte!, TMEO), Finske (Suuri Kurpitsa) i Brazila (Top! Top!, Mandala), je nagrada Alph-Art Fanzine 2001, jedna od glavnih nagrada 28. međunarodnog strip festivala, pripala jedinoj slovenačkoj strip reviji Stripburger. Stripburger je prošle godine na konkurs poslao redovni, 27. broj Stripburgera, koji pored uobičajenih rubrika i priloga te stripova autora i autorki iz inostranstva doneo i blok posvećen finskom stripu. Naslovnicu nagrađenog broja krasi slikarsko stripovska majstorija finske autorke Katje Tukiainen. Žiri od osam priznatih francuskih strip autora, urednika, novinara, knjižara i izdavača je nagradu dodelio najboljoj grafičkoj i jedinstveno inovativnoj reviji. Nakon deset godina neprekidne produkcije je uredništvo revije Stripburger dobilo jedno od najznačajnijih međunarodnih priznanja. Zanimanje strukovne javnosti i brojne festivalske publike na Stripburgerovom štandu je najviše usmereno na zadnji broj pod nazivom Miniburger. Koji je zbirka 10 mini albuma autora iz celog sveta: Ciril Horjak, Dys, Matej Lavrenčič, Jure Meden, Andrej Štular (Slovenija), Wostok & Ivana Filipović i Mr. Stocca (YU), Paquito Bolino (F), Amir Idrizović (BIH), Maicol & Mirco (I), su za tu publikaciju uradili 24. stranične priče. Bonus dodatak predstavljaju knjižice autora Stefana Zattere (I) i Luka Canavana (UK). Prva je kolekcija kratkih stripova i ilustracija, druga sadrži 12-straničnu priču. Napominjem, da su bila i ranija izdanja Stripburgera (Handyburger, XXX(Strip)burger i Stripburek) nominovani za tu nagradu, Stripburek (antologija istočnoevropskog stripa) je bila na elektronskom natječaju američke Comix liste, na kojoj glasaju strip stvaraoci i kritičari iz celog sveta, nominovan za najbolju antologiju 1997. Da Stripburger nikako ne miruje, govori i natječaj za novo izdanje antologije istočnoevropskog stripa pod naslovom Stripburek #2. Posebni broj za godinu 2001 će izaći u septembru, rok za predaju radova je 15. april. Svoje stripove (fotokopije) na engleskom jeziku, u crno-beloj tehnici, na formatu A4, do 6 strana, možete poslati na adresu: Stripburger, Metelkova 6, 1000 Ljubljana.

Osim Stripburgera slovenačke boje u Angoulemu je branio i Tomaž Lavric. Lavrič je ovogodišnji festival i lično obeležio, upravo mu je pred festival kod najjačeg francuskog izdavača Glénat izašao njegov nov album pod naslovom “Temps Noveaux”, zbirka kratkih priča iz naših logov, koje su do nedavno redovno bile objavljivane u Mladini. Upravo treba da izađe i TBC-ov četvrti “francuski” album, četvrti deo serije “Dekalog” pod naslovom “Le Serment”. Priznati francuski scenarista i svetski putnik Frank Giroud je napisao deset scenarija, žanrovske mešavine avanturističkog trilera i mistične pustolovine, svaku priču je nacrtao drugi autor.

Kod Glénata je ove godine izašao i prvi deo prošle godine nagrađenog stripa na natječaju “Bdécouvertes Glénat” srpskih autora Dražena Kovacevica i Gorana Skrobonje pod naslovom “La Route”.

Dežurni Stripofil Igor Prassel

 

sadržaj

7.

STRIP KAO ODRAZ STVARNOSTI

Aleksandar Manic


STRIP KAO ODRAZ STVARNOSTI

Na ovogodisnjem Medjunarodni strip festivalu odrzanom od 25. do 28. januara u francuskom gradu Angulemu, pokazalo se da su svakodnevnica i obican zivot ne samo glavna preokupacija autora, nego i zirija za dodelu nagrada. Prvi put u istoriji ovog ugledne i verovatno najvaznije strip manifestacije na svetu sve glavne nagrade otisle su delima koja su u potpunosti angazovana na drustvenom ili politickom planu.

Nagrada za najbolji album 28. Festivala dodeljena je poznatom crtacu Reneu Petijonu za "Korzikansku istragu". Detektiv Dzek Palmer se ovoga puta pronasao u stvarnosti korzikanskog terorizma i politickih manipulacija. Nagradu za najsimpaticniji album dobila je Marjan Satrapi, mlada Iranka, koja je u svom autobigrafskom stripu "Persepolis" ispripovedala promenu rezima, dolazak ajatole Homeinija i stvaranje islamske drzave. Nagradu Rene Gosini za najbolji scenario dobio je belgijski autor Zzan-Filip Stasen za album "Deogratias" u kome opisuje dramu gradjanskog rata i genocida koji se dogodio u Ruandi pre pet godina.

Veliku paznju skrenuli su i albumi Zzoa Sakoa o gradjanskom ratu u Bosni, Vil Ajznera "Moj poslednji dan u Vijetnamu" o povlacenju americke vojske i Mazanov "Od svinje je sve dobro" o potrosackom drustvu koje se hrani proizvodima problematicnog kvaliteta i porekla. Zanimljivo je napomenuti da je nagradu za najbolji fanzin osvojio ljubljanski "Stripburger", odlicno izdanje koje vec godinama objavljuje stripove kako slovenackih, tako i drugih autora iz zemalja bivse Jugoslavije.

Glavne manifestacije Festivala bile su izlozbe podeljene na vise posebnih prostora. U Muzeju stripa pronasla se pariska izlozba "Majstori evropskog stripa" zajedno sa velikom izlozbom francuske crtacice Florans Sestak. U angulemskom pozoristu izlozen je "Iv Ssalan", na velikom trgu "Japan i mange", a manje izlozbe bile su razmestene u raznim salama sirom grada: "Ssvajcarska nova generacija", "Bob et Johan de Mor", "U senci baobaba" i "Eko des Savan".

Pored izlozbi, tradicionalno najvecu paznju privlace komercijalni standovi velikih izdavaca. Na njima ne samo sto mogu da se kupe poslednja izdanja i pronadju stara, nego je moguce susresti i najpoznatije svetske autore koji potpisuju albume.

Osim zabave, Angumeski festival predstavlja i mesto gde se sklapaju nova poslovna poznanstva, ugovaraju buduci poslovi i planiraju zajednicki poduhvati. Tako je u nedelju, u toku zadnjeg dana festivala, ugovorena organizacija izlozbe autora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Makedonije za naredni medjunarodni strip festival u portugalskom gradu Amadori krajem oktobra ove godine. Ovogodisnja tema festivala bice posvecena motivu Odiseje, u smislu trazenja, iskusenja i oslobodjenja, motiva o kojima Portugalci, kao i balkanski narodi imaju sta da kazu.

 

sadržaj

8.

BAL SRPSKIH VAMPIRA

Marko Stojanović

 

Bal Srpskih vampira
ili postoji li domaci strip serijal vredan paznje

Gospodin Srdjan Acimovic pokrenuo je (ili bar skrenuo paznju na) vrlo vaznu, pa cak i vrlo bolnu temu. Na pitanje o potrebi postojanja izvornog domaceg serijala i toga da li bi isti bio krucijalan za vracanje domace publike stripu ne mogu da ponudim epohalne odgovore, pa stoga to necu ni pokusati. Ne, ovde cu samo izneti meni poznate projekte koji konkurisu za naslov "izvorni domaci serijal", a vam prepustiti da sami izvucete zakljucke.

Negde oko 1994-95 u Politikinom zabavniku se pojavio domaci strip. Pravo cudo, kazete vi. Doticni strip je imao prerogativ strip serijala. Sad ste vec zapanjeni, ali to jos nije sve. Strip je bio kvalitetan, zanimljiv, moderan. Neverovatno, zar ne? Naziv serijala bio je "Krakov, Krakov", iz pera Djordja Milosavljevica, s crtezom Milana Jovanovica, s tim sto je kasnije ukljucena citava gomila ljudi; u scenaristicki deo posla ukljucio se i Branimir Trosic, a u crtacki kadar Sinisa Radovic, Eugen Slavik, Toni Radev… Bilo je realizovano desetak epizoda vrlo zanimljivih avantura (oko dvadeset strana po epizodi) slucajnih partnera koji nose isto prezime- Krakov, poznatog arheologa i mlade devojke fotografa. Jurcali su oni po Grckoj, Italiji, Juznoj Americi, putevi su im se susretali sa falsifikatorima, neonacistima i raznom belosvetskom bagrom, ali im je baza bila u Beogradu. Crtez serijala igrao je na ivici groteske, scenario bio zanimljiva varijacija klasicnog arheolosko-avanturistickog stripa, steta je samo sto Zabavnik nije imao vise sluha za ovaj projekat.

Postoji jos jedan projekat koji se veoma ozbiljno kandiduje za sledeci veliki domaci strip serijal, na kome igrom slucaja i sam radim. Rec je o liku koji je negde oko 1996. nastao u masti i na papiru Dejana Vujica. U pitanju je prica o izvesnom doktoru pod imenom Luka Vranic, koji krajem proslog veka dolazi sa studija u Beca u svoju rodnu Sumadiju da bi se ozenio svojom decackom ljubavlju Marijom. Marija na jednom od tadasnjih balova biva ujedena od strane vampira i posle krace bolesti umire, bez obzira na sve napore njenog supruga da je spase. Luka je ocajan, ali njegove muke tek pocinju kada se mrtva Marija vraca po njega i osudjuje ga na prokletstvo zivota posle smrti. Kao visoko moralan covek (dobro de, vampir) Luka se upravo sprema da okonca svoje postojanje kad se pojavljuje gospodin Tora, misteriozni istocnjak koji ce njegovom zivotu dati novi smisao. Gospodin Tora ce Luki objasniti da je vampirizam u stvari virus koji napada telo i za cije odrzavanje je potrebno unosenje krvi. Od uslova inicijacije zavisi sudbina novopecenog vampira; Ukoliko je ugrizeni proveo prvih dvadeset cetiri sata u mraku, virus napada mozak i vampir postaje savrsen kandidat za Sektu, u obliku koje su vampiri organizovani. Ako je pak bio izlozen svetlosti, on zadrzava sposobnost razmisljanja, kao i slobodu volje, a takav je slucaj sa gospodinom Torom, kao i Lukom. Tora prica Luki o svetom Georgiju, o tome kako je azdaha protiv koje se borio bila Sekta koja je postojala u vreme osvita hriscanstva, i kako je njegov mac koji je u toku kovanja bio u dodiru sa vodom iz svete reke Jordana u stvari produzetak bozije ruke, predmet dovoljno mocan da upokoji bilo koju telesnu ili bestelesnu silu. Borba protiv Sekte i njenog rodonacelnika Sektusa, vampira od koga je sve pocelo, te potraga za izgubljenim Georgijevim macem postaje glavna potka price koja za Luku traje vec vise od sto godina, a za nas nekih 250 strana u 15-20 epizoda koliko je do sada realizovano.

Lukin zivot (pardon, smrt) traju vec veoma dugo, tako da je Luka u svom bitisanju preko ledja preturio Prvi svetski rat, povlacenje preko Albanije, plavu grobnicu na Krfu i proboj Solunskog fronta, a sve to u cinu majora zaduzenog za sanitet. Kao monarhista Luka se u Drugom svetskom ratu bori kao cetnik (bez ikakvih nacionalistickih pretenzija) i posle kraja rata odlazi u emigraciju, iz koje se vraca za stalno vraca tek po Titovoj smrti. Luka susrece sve vrste mitoloskih i onih drugih stvorenja na nasim prostorima, po malo putuje i u susedne zemlje, a na svom putu susrece gomile najraznovrsnijih likova. Na primer, od istorijskih licnosti pojavljuju se vojvoda Zivojin Misic, Draza Mihajlovic, Tito, Edmund Huserl (osnivac fenomenoloskog pravca u filozofiji), Dz. Edgar Huver, Vilijam Volis, H.P. Lavkraft, Vuk Karadzic, kao i glava Karadjordja Petrovica; razni drugi likovi, iz knjizevnosti, filma i stripa poput Korta Maltezea, Torpeda, Nikoletine Bursaca, Otpisanih (sa kojima Luku Nemci jednom i streljaju), Ota Krugera, Betmena, a tu je i Marko Kraljevic kao jedan od besmrtnika koji po svaku cenu nastoje da sacuvaju glavu na ramenima.

Ovaj serijal tesko je definisati u par reci, ali kad bi ste me saterali uza zid, verovatno biste od mene culi izraz 'istorijski horor', mada je "Pali andjeo" mnogo vise od toga. U svojoj srzi to je prica o coveku koji to vise nije, o razapetosti i nepripadanju, o potrebi za iskupljenjem, vecnoj dilemi da li je ono uopste moguce, i ako jeste, po koju cenu. Luka na svojim putovanjima spoznje sebe, ali i baca novo svetlo na mnoge poznate i nepoznate istorijske dogadjaje. Ovde treba pomenuti da serijal ima i podserijale koji idu pod naslovom "Pali andjeo-hronike", a koji se ticu dozivljaja gospodina Tore, Marka Kraljevica (koji, istina, nije vampir, ali je zato tragicna figura za sebe), te Lukinog dede Borovine Vranica (koga su za vreme Prvog srpskog ustanka Turci posadili na kolac, a neki vampiri eto skinuli i zagrobnim zivotom darivali).

U serijal "Pali andjeo" pod kojim se sve ovo radi za sada je, na ovaj ili onaj nacin, ukljucena sledeca ekipa: Kao scenaristi (uglavnom) Dejan Vujic i Marko Stojanovic, kao crtaci, ilustratOri i sta ti ja vec znam: Nebojsa Bacic, Dejan Sedlan, Miladin Andjelkovic Zeka, Zoran Stiljkovic Kiza, Toni Radev, Dusan Cvetkovic, Zlatibor Stankovic, Milisav Bankovic, Ivan Stamenkovic, Ivan Stojanovic, a glavni deo crtackog posla na svojim plecima izneli su opet Dejan Vujic i Marko Stojanovic. Realizovani naslovi za sad su: SEKTA, KUCA PREDAKA, NOCNI KRSTASI, ZLA NOC, CRNI PAS SMRTI, PETROVDAN U PRAGU, TAJNA, HAJDUK I KOLAC, KAKO SU NASTALI VAMPIRI, TRAKALICA, GOTHAM CONFIDENTIAL. Naslovi na kojima se radi: JUZNJACKA UTEHA, BDENJE, JESENJI NAROD, O VAMPIRIMA I ANDJELIMA, RASKRSCE, ZAMKA ZA VUKOVE, VODENICA, PSI RATA, LIMENI SANDUCI, GAVRAN, CARU CAREVO, KROZ KAPIJE MRTVIH, NOCNIK, NEBU U SVITANJE, DJAVOLOVA SETNJA, DIVLJI DUHOVI.

Ostaje jedno vazno pitanje: Zasto smo sve ovo radili kad smo bili svesni da ne postoji izdavac koji bi to kod nas objavio? Cemu onda ovaj tekst? Odgovor je jednostavan, mada ce vama zvuciti neverovatno. Zato sto je Luka lik koji zasluzuje da se o njemu prica, pise ili govori, o cemu najbolje svedoci njegov rastuci krug fanova. Luka zasluzuje da dodje do sireg kruga citalaca, a dali ce to i uciniti nije u nasim rukama. Na zalost.

Svi ljudi zainteresovani za vise informacija o projektu i liku uopste, mozete se obratiti na sledeci e-mail: misto83@ptt.yu

 

sadržaj

9.

COMIC-READER 2.0.

Srđan Aćimović


COMIC-READER 2.0.

U januarskom "Svetu kompjutera" našlo se nešto i za ljubitelje stripa: predstavljen je program za prikupljanje i čitanje stripova sa interneta. Mnogo lepo zvuči, no da li stvari stoje baš tako sjajno? Vratićemo se tome kasnije, recimo prvo da se program može skinuti sa adrese www.evan.org/software/comics.html, mada će se u praksi češće desiti da ta adresa ne može da se učita pa se mora ići na www.evan.org a odatle "ručno" na software i tako dalje. Program nije veliki, sastoji se od dva zipovana exe-fajla i nešto malo pomoćnih, kao i korisnog readme-dokumenta, koji nas obaveštava da nam je potreban i program winsock 2.0. i daje nam adresu sa koje se i taj program može skinuti.

Prvi exe-fajl, comicsetup, predstavlja prozor u kome možemo odabrati proizvoljan broj stripova iz stvarno impozantnog izbora; nemojmo se zavarati, izbor je kvantitativno impozantan, ali za nas će 99% stripova biti nepoznati. Radi se o američkim dnevnim stripovima koji izlaze po raznim novinama diljem SAD, koji, iako ograničeni vremenskim rokovima i formatima, s vremena na vreme uspevaju da dosegnu određeni umetnički kvalitet, mnogo češće nego njihovi zemljaci, superherojski stripovi. Tu su izuzetni "Kalvin i Hobs" i "Snupi", izvikani "Garfild", legenda "Dik Trejsi", "Tarzan", "Zoro", "5th wave", "Blondi" nikad objavljivana kod nas, Riplijev "Verovali ili ne"(?!), ali nedoslaju "Krejzi Ket", "Hogar", "Redov bili", "Popaj". Ljubitelji ove struje stripa biće zadovoljni ponudom, dok ostali ionako od interneta mogu očekivati samo puku mogućnost informisanja, jer se stripovi većeg obima zaista retko mogu na mreži naći u celini.

Drugi fajl, jednostavno nazvan comics, generiše html-stranicu na kojoj se nalaze kaiševi stripova selektovanih u comicsetup-fajlu. Kaiševi se skidaju sa raznih sajtova koji objavljuju ove stripove u tempu-jedan kaiš dnevno, a na generisanoj stranici naći će se, naravno, upravo kaiševi objavljeni toga dana. Uzgred, najveći sajt te vrste nalazi se na adresi ucomics.com; zanimljiv sajt sa lepim izborom, ali nepotrebno opterećen ukrasnom grafikom koja ljubitelje stripa ne interesuje, a znatno usporava učitavanje.

Da sve ne bi bilo tako lepo ni za ljubitelje dnevnog stripa, pobrinuo se ovaj program koji uglavnom, zbog loših veza, ne uspe da skine ni pola od traženih stripova. Ovaj problem ne rešava ni update programa koji je dostupan na istoj adresi. Znatno korisnija opcija su linkovi koji vode do dotičnih sajtova, gde po pravilu mogu naći i arhive dosad objavljenih kaiševa; ova varijanta zadržaće pažnju korisnika znatno duže nego osnovna namena programa.

Autor nam ostavlja mogućnost da se e-mailom žalimo na nedostatke programa, ali sumnjam da bi to u našem slučaju bilo od pomoći. Tu je i mogućnost da ga obavestimo o sajtovima koji bi mogli da upotpune njegovu listu; pitam se da li bi u sledeću verziju programa ubacio nekog našeg andergraund autora :-)

Ma koliko bih to želeo, prostor mi ne dozvoljava da predstavim svaki od ovih stripova pojedinačno, možda to uradim u nekim narednim brojevima (Možda kao neku varijantu "X-ljudi"). Svaki od njih ima svoj jedinstveni šarm i svežinu, čak i ako nisu najkvalitetniji, tako da i biranje nasumice može da da zadovoljavajuće rezultate. Ako iole volite američki dnevni strip, nabavite ovaj program, jer "što ne košta ništa nije skupo".

 

 

sadržaj

10.

QMOVA KOLUMNA (47)

Bojan M. Đukić


Kraj pocetka

BIO SAM OTPUSTEN. Spoznaja je polako i bespovratno legla u svest dok sam iscitavao ponovo pismo iz koverta na kojem je, pored amblema Studija - misa Fajvela u kaubojskoj opremi, sa olovkama umesto koltova u futrolama revolveraskog pojasa - pisalo krupnim slovima 'Bojan DJUKIV'. Znao sam da nemaju nase slovo c' - nemam ga ni ja na svom kompjuteru, pa se vadim sa apostrofom, nekad sa CH ili CC... Nikad ne znam sta je prigodno, pa preferiram cisto 'c', sto sam i od uprave ocekivao, medjutim oni su od mog dolaska ostali pri tome da me pisu kao 'DjukiV', i pored mojih opomena i molbi. Ocigledno, za nekog u kancelariji slovo 'v' boravi preblizu slova 'c' na tastaturi pisace masine (u to vreme racunari nisu jos bili sveprisutni na svakom stolu).

- Zasto ti to smeta? Nema veze, ti si stranac, svi vi stranci imate cudna imena. Ko ce uopste da primeti? - cudila se lepa i ne preterano bistra Kejt iz personalnog. Pokusavao sam da joj kazem da JA primecujem i da ja marim, ali rezultat je ipak ostao isti.

Sada vise nisam hteo da tako bude. Bez najave sam nahrupio u personalno i vratio pismo uredno stavljeno u koverat, tvrdeci da nije za mene jer pise prezime osobe koja mi nije poznata. Napravio sam scenu i vratio se za svoj sto, ipak previse uzrujan da bih nastavio sa radom. Obuzeo me je strah pred spoznajom da moja bespomocnost nema granica i da mogu da mi rade sta i kako im je volja. Mozak mi je stao i ja vise nisam bio sposoban ni da razmisljam niti planiram niti rezonujem kao inteligentno bice. Sta sad..? Sta sa radnom dozvolom kojoj se anulira vaznost..? Gde naci posao..? Vratiti se u Beograd ili kopati nesto...? Gde..? Koga zvati za pomoc..?

Uskoro mi je dosao Mr. H. u kratku posetu da me ispita sta nije jasno. Rekao sam mu ukratko u cemu je problem, on me je podsetio na klauzulu u Ugovoru prema kojoj mogu da me otpuste u slucaju ekonomske potrebe a ne samo mog disciplinskog prekrsaja i sl. - ja sam tvrdio da i na tom ugovoru pise prezime meni nepoznate osobe i da ja sa tim nemam nikakve veze niti me interesuje ovo blatantno maltretiranje, ugorzavanje mojih elementarnih ljudskih prava, sloboda i sta sve ne. Bio sam izgubljen, batrgao sam se kako znam i umem, svestan da je uzalud i da je nemoguce zaustaviti masinu stavljenu u pogon i pokret. H. je klimnuo glavom i otisao. Uskoro mi je isporucen novi, veci koverat - sa primerkom ugovora i istovetnim pisamcetom - ovog puta sa korektno otkucanim prezimenom 'Djukic'. Primio sam k'znanju, ne otisavsi da se ikome zalim i trazim pomoc. Nije da mi Varab nije pao na pamet - ali nije mi se htelo da se ponizavam...

NORMALNO, NISAM BIO jedini otpusten - jos nekoliko ljudi je dobilo otkaz, ali ne zbog Gazda-Stivove racunice, vec studijskog pravila (koje sam prevideo u iscitavanju Ugovora) da sticem puna prava i beneficije nakon kontinuirane dve godine rada i boravka u Amblimejsnu; ne znam tacno zasto ja, ali drugi otpusteni su se priblizili dvogodisnjici rada, a Studio je samo mali odabrani krug kreatora zadrzavao na stalnom boravku - sitna 'boranija' je bez milosti sutirana pre sticanja bilo kakvih prava. Zapad mi se sve vise prikazivao u pravom svetlu i maglovito sam poceo da shvatam da nas kod kuce nisu bas o svemu lagali kada je Zapad kritikovan... No nema veze. Na jednom od cuvenih 'zbornih' sastanaka prisustvovao sam vec sledeceg dana, kada se selom Studiju drze glupavi govori, preti, daju informacije, nagovestavaju planovi... Dvoje najbrzih crtaca - devojka Fren i jedan Tim - obavesteni su kako toliko dobro i brzo rade, da je njihovo prebacivanje norme finansijski teret za Studio i da im se NECE isplacivati zaradjeni bonus! Fren je tiho smrcala, Tim je pitao zasto mu se uskracuje pravo na visak koji je posteno zaradio... Kazano mu je da planira uskoro praznjenje fijoka i oslobadjanje radnog prostora za nekog drugog! Mene nista vise nije cudilo. Mislio sam da su malverzacije i blatantni seljacki bezobrazluk balkanska kategorija - ova anglo-americka svinjarija je prelazila svaku granicu razuma, ukusa i tolerancije; pa ipak sam cutao, u cudnom stanju na ivici transa... I pored pokazane 'hrabrosti' pri reagovanju na otpustanje (sa dvonedeljnim otkaznim rokom), kod kuce Slavici nisam ni pisnuo o novostima, nesposoban da se suocim sa njom... Bilo me je sramota pred zenom, pred detetom, pred samim sobom. Cutao sam, polusvesan da mladi Li Tejlor - inace jedno iritirajuce antipaticno deriste koje 'samo' opako crta - postavlja pitanje zasto sam ja, Bojan, otpusten kad sam dobar crtac koji se trudi i koji ima porodicu. Mr. W. ga je pitao da li on zeli da bude na mom mestu, Li je rekao 'ne', pitajuci zasto tako mora da bude uz ocigledne primere lako zamenjivih clanova kolektiva koji nisu stranci kojima treba valjana radna dozvola. W. je rekao da je to priroda biznisa i onda me je prostrelio svojim bledo-sivim ocima, vestacki nasmesen, govoreci kako je sve u redu posto se, evo, Bojan nista ne buni niti pita. Uzvratio sam mu pogled, cuteci.

- Reci svima, Bojane: da li ima problema? - pitao je Mr. W. Iznenadjen i dirnut Lijevim neocekivanim ustajanjem u moju odbranu rekao sam da problema nema. Mr. H-u je, cini mi se, sve ovo delovalo neprijatno. On je isto do skora bio samo crtac koji se upetljao u upravnu administraciju i to mu ocigledno nije lezalo.

- Ja sam siguran da ima nejasnih stvari u pismu koje si dobio... - nastavio je W. da prede svojim barsunastim glasom.

- Tu mi je pismo, - odgovorio sam - pitajte sta vas zanima.

Nisam mogao da izbegnem osecaj trenutne superiornosti dok se cela sala ispunila kikotanjem prisutnih. W. je besno krenuo da izadje, ja sam ustao i krenuo za njim sa nejasnom potrebom da se najzad suocimo i da se stvari rese muski - licem u lice. On je kriv za sve, sve sto mi se lose dogadja potice od njega i njegovih ponizavanja kojih mi je bilo dosta. Mr. H. me je zblanuto gledao ne znajuci sta da radi, sala se uskomesala, a ja sam posrnuo iznenada obhrvan slaboscu. Stropostao sam se u najblizu stolicu, uzdrhtao...

- Bojane... Jesi li dobro..? - pitao je H. Ja sam skupio snagu da samo ustanem i izadjem, glavinjajuci prema najblizem WC-u. Imao sam neizdrziv nagon za mokrenjem a nisam mogao da ispustim ni kap. Spopala me je groznica, bol u svim zglobovima... Dobro poznati znaci skoro zaboravljenog zdravstvenog problema od ranije, pre vise godina...

STID I OCAJ su me prikovali za moj sto na kome su bili crtezi scene koju sam trebao da obradim, a nesposoban da drzim olovku i baratam njome. Posetio me je Kolin iz kontrole produkcije, pitao da li mi ista treba, ja sam ga zamolio ako moze da mi pomogne sa 'dvojkama'; to su bili ranije pominjani laki, mahom precrtavacki zadaci ili neznatne dorade koje su tretirane na skali tezine izvedbe crteza od 1-5 sa 2. Znao sam da mi treba para, da samo mogu da ih u ovom stanju zaradim radeci nesto sto lakse i jednostavnije. Kolin mi je ubrzo doneo gomilu od par stotina preostalih 'zaboravljenih' crteza, svojevremeno radjenih crvenom olovkom koje je sada trebalo iznova kopirati crnim grafitom za skeniranje. Namignuo mi je i kazao da ih u svoj radni dnevnik pisem kao 'trojke'. Zahvalan, krenuo sam u posao, sve manje sposoban da podnesem bol u bubrezima i celom telu nastao usled sekiracije od koga mi se vristalo.

Nakon tri dana vise nisam mogao da izdrzim i samo sam bio sposoban da bespomocno klonem preko stola, jedva uspevajuci da sedim. To je bio kraj mojih rezervi energije i tolerancije. Svo vreme ljudi su me uglavnom izbegavali, ni meni se ni sa kim nije govorilo. Kolin me je poslao kuci govoreci 'da nista ne brinem'. Odvukao sam se nekako nazad porodici pred kojom sam krio neumitnost da je sve gotovo, pao u krevet i te veceri dobio temperaturu preko 40 stepeni. Slavica je zvala hitnu pomoc i odvezen sam u bolnicu u kojoj je ustanovljen kolaps bubrega usled prisustva pokrenutog kamena, sa teskom uroloskom infekcijom. Iste noci i moj sin se razboleo, tako da je Slavici jedina potpora bio nas prijatelj Misko koji se uvek nalazio pored nas kada nam je najteze. Tesio ju je, negovao Davida, kuvao im... U bolnici sam dobio svoju sobu i intra-venozni tretman jer trebalo mi je skidati temperaturu i konstantno davati lekove. U razgovoru sa jednim od briznih bolnicara (i sestara) sam se poverio sta krijem od zene i u kakvoj sam situaciji koja me tisti - mladi Dominik mi je smesta doveo zenu iz organizacije za rasnu ravnopravnost - zustru crniknju koja mi je obecala pomoc, iako sam smatrao da je to preterano.

- Zelite li da zadrzite posao ili ne? - pitala me je. Izbora nisam imao, rekla je da ce Studio biti obavesten.

Slavica je to vec ucinila telefonom, plaseci se da tamo ne pomisle kako neopravdano odsustvujem. Tada je i saznala da sam otpusten sto ju je sokiralo, kada me je posetila u bolnici osecao sam se vise nego posramljenim, no situaciju je popravila gospodja iz anti-diskriminativne organizacije rekavsi da je Studio informisan da oni sada 'vode moj slucaj'. Slavica mi je oprostila precutkivanje, vise zabrinuta za moje zdravlje nego ljuta. Sve ovo se dogadjalo tokom procesa nalazenja nove kuce koju smo rezervisali, ne znajuci sta ce da nas snadje...

Studio je na nasu adresu jos dok sam lezao u bolnici poslao pismo u kome mi garantuju da ce da mi PLATE BOLOVANJE (!!!) i da me ocekuju da ih posetim kada ozdravim. Polako sam dobio apetit, posle dva dana sam skinut sa intravenoznog tretmana i najzad poceo da sa nesto manje smetnji mokrim.

OKO DESETAK DANA sam odlezao kod kuce posto sam pusten iz bolnice nakon pet dana boravka. U Studio sam otisao govoreci 'kako sam nameran da ispraznim svoje fijoke', a Mr. H. me je smirivao tvrdnjom kako je moje otpustanje zapravo nesporazum, greska koju ce oni ispraviti mojim VRACANJEM u radni odnos - ali ovog puta u odeljenje gde sam potrebniji, u Color Sep (separaciju kolora, pri FX-u). Bilo mi je jasno da su se U$R@LI pred mogucnoscu da Spilbergov studio bude umesan u sudski proces u vezi otpustanja radnika na osnovu nacionalne pripadnosti - znaci, DISKRIMINACIJE sto je ovde jedan od najgrdjih bauka. Gospodja iz one organizacije je odradila posao vise nego dobro - a to je bila usluga koja se NE placa, posto vlada finansira takve delatnosti koje se inace - na zalost - uglavnom u britanskom drustvu zlopupotrebljavaju. Pitao sam H-a da li Mr. W. ima nesto protiv, rekao mi je samo da je W. otputovao na zimovanje. Bez ikakve dalje pompe i problema sam se vratio nazad na posao, radeci na grafickoj definiciji svetla i senke na karakterima i objektima, sto se cinilo plavim (za senke) i roze olovkama (za osvetljene delove). To se isprva izvodilo direktno na nacrtanim likovima i objektima, no ubrzo je uveden princip definicije na odvojenim papirima, preko svetleceg stola. Ponovo se pojavila potreba intenzivnog precrtavanja i kopiranja vec obradjenih crteza sto je svakog osim mene iritiralo. Zustro sam se bacio u zaradjivanje i prebacivanje norme - ali sacekala me je neprijatna informacija. Odluceno jer da se u Color Sep-u ukine bonus-sistem; bio sam na fiksnoj plati, ma koliko puno ili malo da nacrtam. Dobro, i to se mora, samo da je zdravlja...

Ostao mi je i dalje kamen u bubregu. Sansa da crtam Tajnitunze za DC je mojom bolescu propala i razumeo sam Keti koja nije bila voljna da mi pruzi drugu - vec je nasla drugog crtaca. Steta...

Nekako u to vreme sam zahvaljujuci spisku umetnickih agencija koji mi je poslao drugar Dejvid (V for Vendetta) Lojd stupio u vezu sa nekolicinom, dobivsi prvi konkretan angazman od gospodina Ijena Cejmbersa (Ian Chambers). Za oko tri sata crtanja jedne crno-bele ilustracije predvece, nakon posla u Studiju, dobio sam vise novca nego za nedelju dana argatovanja za Spilberga! Vikendom sam povremeno vodio strip-radionice u LCC-u (London Cartoon Centre) gde nisam uspeo da budem primljen kao student, ali su me uzeli kao predavaca... Za njujorski 'Comics Interview' sam napravio nekoliko novih razgovora sa nekolicinom ovdasnjih urednika i crtaca sto iz Marvel UK-a, sto iz Flitveja - za koji sam ubrzo dobio mogucnost da crtam decje stripove o junaku TV-lutka serije 'Suti' (Sooty) o simpaticnom medvedicu; sa Marvel UK-om (za koji sam IZGARAO da crtam!) nekako nije islo... a urednik 'Sutija' se odusevio mojim pismom u stripu u kome sam nacrtao SVE likove koji se pojavljuju u njegovim magazinima i na osnovu toga mi smesta dao posao!

U NOVOJ KUCI koju smo iznajmili ziveli smo komotnije nego i u jednom od mahom malih stanova koje smo do tad mogli da priustimo. Imao sam najzad svoju radnu sobu, David je voleo da ide u skolu, a Slavica je odlucila da nadje posao, ne zeleci vise da se oslanja samo na mene kao jedinog hranitelja. Mucila se na svakojakim privremenim poslovima za nekvalifikovane dok nije nasla stalno radno mesto kao asistent u kockarnici - tacnije, bingo-klubu - najomiljenijoj britanskoj zabavnoj instituciji za stariji i zenski svet. Nisam uspeo da joj nadjem posao u Studiju u Color Sep-u, iako sam je solidno natrenirao i uspesno je prosla test - Mr. W. je cinicno rekao da Studio nece da tolerise zaposlene bracne parove (iako sam znao da ih ima tri!). Nista zato - probali smo; no NAJZAD sam uspeo da upoznam legendarnog i neuhvatljivog Dzonija Uotkisa koji je ponovo poceo da drzi vecernje casove crtanja u studiju. Bio sam nameran da krenem sa pohadjanjem njegovog kursa i eventualnim druzenjem sa mladim Majstorom koji je i pored ljubaznosti drzao 'tipicnu englesku distancu' kada se tog proleca ponovo natmurila studijska politika izgleda uslovljena svetskom politikom - to je bilo u vreme kada su po prvi put vodeci svetski drzavnici poceli da zahtevaju vojnu ofanzivnu akciju protiv Srba, Srbije i Beograda posebno. Istovremeno sam slucajno nacuo kako novi reditelj filma Nibelink (posto su braca Zondag takodje bili najureni kao zrtve Spilbergove 'cistke', mada im je ugovor omogucio da ipak na spici ostanu zabelezeni kao ko-reditelji "We're Back") autoritativno tvrdi kako je nas film $r@nje koje Stiven i dalje tolerise samo da bi imao los film koji ce propasti, posto zeli da spase od poreznika glavne profite od 'Parka Jure' i 'Sindlerove liste' - a spasce ih dokazanim gubitkom zarade na ovom animiranom filmu koji se privodi kraju u Londonu, sa ciljem da bude sto gori i sto razvucenije produkcije koja troskove cini sve vecim. I njegovog razmazenog sina sretnim posto je u medjuvremenu postao jedan od crtanih junaka u tatinom planiranom filmskom gubitku... Pardon, POKLONU za malog Maksa.

Kada sam pozvan kod H.-a u kancelariju na razgovor, znao sam da to ne sluti na dobro. On me je napadno srdacno primio, pokazivao mi originalne crteze svetskih crtaca i animatora iz njegove kolekcije i najzad zapoceo:

- Ne znam kako da ovo kazem... Postoji samo jedan nacin da se ono sto zelim izrazi...

Ne. NE! Ne ponovo, ne i drugi put! Odlucio sam da JA budem taj koji ce diktirati uslove. Paor Djurica... Upao sam mu u rec:

- Gospodine, ne znam sta zelite da mi kazete i nemam vremena za dugacke uvode. Zelim da nepovratno dam otkaz i napustim ovaj studio. Recite mi da li treba da to ucinim pismeno i kada treba da napustim zgradu.

Zbunio sam ga, nije znao kako da reaguje. Nekako mi je objasnio da je zapravo zeleo da me otpusti - ovog puta definitivno 'posto vise nije u interesu Studija da radim u njemu' i da se isti uskoro zatvara posto je Stiven odlucio da operaciju vrati nazad u Holivud. Ja sam zeleo da me primi Mr. W. i da i njemu najavim svoj otkaz, nasta se H. nasmejao, rekavsi da se on pakuje posto se i njemu pokazuju vrata!?

- On nije dao otkaz, Bojane. Ja sam ga otpustio.

Doslo mi je da zagrlim sicusnog H-a. Ipak nisam. Otisao sam u W-ovu kancelariju gde je on cutke pakovao stvari u kartonske kutije razlicitih velicina. Nisam mogao da izdrzim - likovao sam pred njegovom nemoci da ista ucini, da me izbaci, autoritativno mi pridikuje ili naredjuje... Mozda je ruzno sada reci, no zbog ovoga je vredelo izgubiti posao! Pitao me je koji su mi planovi, odgovorio sam - da mu vidim ledja. Bio je pogodjen, ja vise nisam mogao da se zaustavim. Uz osmeh sam mu ponudio pomoc pri iznosenju kutija posto smo, je li, 'obojica mornari koji napustaju brod koji tone'. Odmerio me je i pruzio mi povecu kutiju s recima 'Ako bas hoces, bicu ti zahvalan. Kombi je parkiran iza zgrade'. Brzo sam 'snimio' sadrzaj kutije - kasetofon, CD-plejer, CD-ovi, leptop-racunar, audio i video-kasete... Ispruzio sam ruke, on mi je predao kutiju, a ja sam je pustio da sa treskom padne na patos, ne prihvativsi je. Bio je zaprepascen. Slegnuo sam ramenima.

- Uuups, - rekoh - izgleda da ipak ne zelim da vam pomognem. Vidimo se!

Ostavio sam ga prenerazenog i konsterniranog nad kutijom sa slupanim sadrzajem. Sa mojom potencijalnom buducom karijerom u americkoj animaciji definitivno je bilo gotovo.

Jeste, ponekad je mocno osecanje kad se nekome makar - pljune pod prozor...

 

sadržaj

11.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (56)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


PUSTA ZEMLJA

Amerika je zemlja, reče jednom netko, koja nema povijest, ali zato bogme ima zemljopis. No, jedno je to znati, a drugo se voziti i po stopedeset kilometara bez da vidite živu dušu osim pregažene lisice, bez da, kad zijevnete, propustite grad sastavljen od benzinske pumpe, praonice rublja i želježničkog perona. Tek tada shvatite kako ni deset tisuća strip dućana nije tako mnogo kako zvuči.

I kako je tri tisuće tek malo.

Deset tisuća dućana iz vremena prije kolapsa prodavalo je uglavnom superheroje i možemo se s pravom zapitati čemu lelek za distributerskom podlogom jednog tako samozaljubljenog i kriptičnog žanra. Lelek, odgovaram, nije za - opalimo hitac naslijepo - Aquamanom, Stormwatchem ili kojim od X-klonova, već za žitom što ne bi raslo bez dreka koji ga gnoji.

Love and Rockets, Usagi Yojimbo, Bone, stripovi Donne Barr, Chrisa Warea, Setha, Joea Matta, Joea Saccoa, Chestera Browna, Tonya Millionairea... ne bi postojali bez dućana. Na benzinskoj pumpi možete kupiti Spawna ili Supermana, ali ne i Stinza, ne Šobu. Dok u strip dućanu to možete. Ne u svakom, ne dok vlasnika (čija je životna ambicija skupiti sve brojeve Green Lanterna) ne natjerate da vam ih naruči, ali možete. Ili ste mogli dok je svaki grad koji je imao barem dvije praonice rublja imao i jedan strip dućan. Mogli ste, do kolapsa.

A onda? Što je tada preostalo fanu alternative iz maloga grada nakon što mu se urušio jedini dućan u petsto kilometara? Uzeti, možda, katalog Fantagraphicsa (ako ga je ikad vidio) i stripove naručivati poštom? Otputovati na konvenciju u nadi da će tamo naći izdanja koja je propustio? Ili pomisliti da je čitav svijet stripa nestao kad i njegov mali prozor u nj? Što biste vi učinili?

U dugoj, ali žilavoj prepirci na temu "Treba li nam Zagor?" moje je mišljenje uvijek bilo da nam treba. Virus stripa širi se preko djece, a djeca vole samo ono što vide. Stoga nije pitanje hoće li djeca čitati Zagora ili Corta, vec hoće li čitati Zagora ili neće znati za strip uopće; hoće li ikad upoznati ugodnu groznicu strip infekcije ili će odrastati u pustoši stvarnoga svijeta, petsto kilometara udaljenoj od naše male zemlje čuda.

***

PS Jedan Stripburger Vojislavu Stojniću u Šabac, a za drugi se ne grebe nitko osim Dušana koji je jednog vec dobio... Znate što, uopće ne vjerujem Zlatku da ovaj njuzleter čita 350 ljudi!

I dok čekam drugog dobrovoljca (inače: Dušan), evo još jednog pitanja za poznavaoce klasičnog novinskog stripa: Do kojeg je čina dogurao Steve Canyon pred kraj svoje stripovske karijere? Sad, to je pitanje onako militantno i muško pa ću postaviti i rezervno, a jednakovrijedno: s kime se Canyon oženio?

Odgovore šaljite na gornji mail, brzina se računa, nagrada komplet razglednica. Ili Stripburger, vidjet ću.

Khh,..khhh...osećam se prozvanim, pa odgovaram. Strip Vesti se šalju na 378 (slovima:tristotinesedamdesetosam) adresa. zmcomics

sadržaj

12.

KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 10. deo


KAKO POSTATI SUPER-HEROJ
- spasite Univerzum za trideset dana ili vam vracamo novac! -
(c) Mark Leigh & Mike Lepine
Prevod i adaptacija: Anon Imusovich

DESETI DEO

* Postoje li tajni identiteti koje definitivno treba da izbegavam?
- Jos kako! Po svaku cenu izbegnite da budete:
drugi nad-junak
poveliki tvor koji govori i zove se Gile
poveliki tvor koji govori i nosi neko drugo ime
mrtvac
zena
super-nevaljalac
Mlecni Put (odete li da se bijete sa nekim zlotvorom, svi astronomi sveta provalice da vas nema)
stidni deo sopstvene anatomije
poznati masovni ubica u bekstvu
bilo ko pola metra nizi a pedeset kila tezi od vas

* Moja supruga ne zna da sam nadljudski junak... i voleo bih da tako ostane. Kada se presvucem u svoj kostim i udjem u svoj tajni identitet, kako da se isunjam zarad borbe protivu zlocina a da se ne odam?
- Neka vam je na znanje i ravnanje - SAZNACE ona pre ili kasnije, ma koliko da ste pazljivi. Secate se Snezane..? Nekako je saznala, nije li..? A jos kad provali da ste u tajnosti nadljudski junak, ima da leti perje..!

* Ali ja ne znam ni jednu Snezanu...
- Kako znate da ona VAS ne zna? Osim toga, govorim generalno; i sta cete ako VASA zena sazna o vama...

* PSSSSSSSST! Tise, moze ona moja aspida da nas cuje ili vidi ovaj nastavak SVesti..!
- Nije lepo tako nazivati svoju bolju polovinu. Sem toga, zene su po prirodi sumnjicave - pogotovo ako imate naviku da se oko tri ujutro usunjavate u kucu kao prebijeni - i to mislim bukvalno, rascupane kose i prekriven modricama i ogrebotinama. Jos ako se vracate posle obracuna sa Miomirisnom Dekoltiranom Drndarom ili Nakarminisanom Perfidnom Gutaljkom... Nevoljama i zeninim sumnjama nema kraja! I sta cete ako jednom nabasa u stanu na par helanki koje nisu njene? Ili kada telefoniraju clanovi Pravdoljubive Lige Osvetnika dok ste odsutni i zalupe slusalicu kada ona odgovori? Verujte mi na rec, najbolje je da joj smesta priznate da ste superheroj.

* Ni u ludilu. Nikada ne bi razumela. Samo mi recite kakva opravdanja da izmislim kada palim iz kuce.
- Dobro, ako insistirate.

DOBRA opravdanja jesu:
'Odoh na pivcugu, voljena'
'Samo da prosetam psa, jedina'
'Vreme mi je za trcanje, jedini moj razlogu sto postojim'
'Bas me nazvao Joca, bolestan je i moram da pokrivam njegovu smenu'
'Zaboravi na kuvanje veceras, odoh po pljeskavice i raznjice kod Trajka Trovaca'
'Samo cu tu do coska sa ortacima, mila'
'Veceras u firmi imamo maskenbal i ja idem kao Kostimirani Superjunak. Sta velis, kako izgledam?'
'Sta mislis sa tim "Gde ces veceras"? Pa valjda znas da svakog utorka idem na fudbal!'
'Jao, bas sam se setio da sam zaboravio da spustim telefonsku slusalicu u firmi kad sam danas nazvao Novi Zeland! Izvini, srce, odmah sam nazad!'
'Groooooookk..!' (hrcite i pretvarajte se da hodate u snu)

LOSA opravdanja jesu:
'Odoh da karam nesto sa strane'
'Samo da prosetam nosoroga, jedina'
'Idem da se pobijem sa Grom-Ljatifom, Neverovatnim Burekdzijom'
'Samo cu do kioska, da kupim par drk-magazina'
'Ne cekaj na mene nocas, najdraza. Idem na pokerski maraton i ima da slupam svu nasu ustedjevinu'
'Sta te zabole gde izlazim veceras, punjena ptico?'
'Majkumu, zamalo da zaboravim na pregled kod specijaliste za polne bolesti danas popodne!'
'Boze, nikada ranije nisam primetio koliko si u stvari ruzna! Ovo je zbogom'
'Treba... mi da... da... nadjem HORSINU... sto pre... SADA...'
'Malo bih da se pridruzim kultu Hare Krishna. Ne brini, necu dugo!'
'A, to su mi telefonirali iz Pravdoljubive Lige Osvetnika u vezi hitnog sastanka na njihovom tajnom satelitu u Zemljinoj orbiti. Moram da zurim, cao!'
'Ko bre izlazi? JA?!? Ma, VRACAM se, hodam unazad...'
'U p*%$u materinu! Cujes li sirene za uzbunu..? Znao sam da onom g&Ł^etu od Busa ne treba verovati! Vidimo se u sklonistu!'

- Ali, kao sto vec rekoh - uvek na kraju ima da sazna.

* Velis, provalice na kraju, a? Sta nas obicno odaje?
- Postoji na hiljade malih detalja koji voljenoj osobi odaju da ste zapravo nad-junak, a deset je sigurnih znakova koji joj omogucuju da otkrije vasu najstroze cuvanu tajnu:

1. Parkiran vam je SuperMobil u garazi
2. Ostavljate zaprljan kostim u masini za ves
3. U snu vicete: "Evo TEBI malo radioaktivne prasine od Osiromasenog Uranijuma, Kapetane NATO!"
4. Sijate u mraku zadnje dve-tri godine
5. Zena vam se iznenada vraca sa vecernjeg kursa iz programiranja na racunaru i zatice vas kako ljustite tablic sa Doktorom Karaburmom i Kukuruznim Stvorom-Nepobedivim Somborcem
6. Po povratku iz akcije pasionirano zagrlite voljenu... i svi vitalni organi joj grljuknu napolje kroz usi
7. Drug Juraga - komsija od prekoputa (inace zakleti SPS-ovac) vas je video kako se onomad iskradate da biste zbrisali na Pluton (planetu, NE pseto Mikija Mausa!)
8. Vase novorodjence emituje razorne laserske zrake iz pupka
9. Treba vam samo pet sedamnaestina mikro-sekunde da sagradite vikendicu u Melencima
10. Partnerku vam kidnapuje zli Prenadrazeni Purpurni Spolovnik i ona vas neizostavno prepozna kad dojurite da je spasete, bez obzira na sofisticiranost kostima i maske (pod pretpostavkom da ima makar malo vise mozga od barske sljuke izmedju usiju)...

SUPRUGA/DEVOJKA: O-oh, hvala sto si me spasao, Mocni Radoje... Ma, ti li si, Pajo?!
VI: A..? Zalim, nisam ja to...
S/D: Pajo..? To sam ja, Milica! Zar me ne prepoznajes..?
VI: M...Mora da ste pogresili, ja se zovem Mocnoje... Hocu reci, Mocni Radoje...
S/D: Ma, znam to... I znam da si to ti, Pajo - i to ima da dokazem!
VI: Pardon?!?
S/D: Cek' da ti vidim guzove! Ako si Paja, imaces mladez u obliku...
VI: A..?! Hej, sebi ruke! Pustaj...te mi dup... hocu reci, debelo meso, gospodjice!
S/D: A sto djipas kad vec kazes da nisi Paja? Otkad superjunaku smeta da mu se drpa dupe?
VI: Ja sam...ovaj, Super-Heroj, gospodjice. Ja NIKADA ne dozvoljavam da mi se dira ili zagleda zadnjica! Mogao bih da budem izbacen iz Pravdoljubive Brigade...
S/D: Ima da porazgovaramo o ovome kod kuce, Pajo!
VI: Molim..? Mislim, tesko da ce biti ista od toga... Ja pakiram... ovaj, odoh sada ja... u svoju Tajnu Bazu .... Da proverim kako napreduje prevaspitavanje moje bivse protivnice, Raspomamljene Dojkane...
S/D: Sta..?! Ti... Ti... Djubre jedno pokvareno..!
VI: Cekajte, gospodjice... mislim, Milice..! Vrati se...!

- - -

* Da li ce bivanje super-junakom da mi ugrozi nacin zivota?
- Na zalost, odgovor je potvrdan. Ma koliko da ste bliski sa svojom partnerkom, ili ma koliko da je ona voljna 'da deli vas drugi zivot sa vama' - mozete biti sigurni da nece moci da se suoci sa vasim nacinom zivota.

- - -

ONA: Zdravo, mili moj. Opet kasnis.
VI: Ja... Zdravo, voljena...
ONA: I-ijaaao, sta si sad to uradio sa svojim kostimom?!
VI: Pa... Izvini, srce, ali znas kako je... Isprskao me je Slinomir, Neverovatni Stvor Iz Nedodjije... Ali barem sam ostao zdrav i citav...
ONA: Ne skreci temu! Priznaj, sta je sada bilo?
VI: Kako mogu da znam?! Mozda... Paklena Tudjinska Sluz Iz Najdubljeg Svemira... mislim...
ONA: Mislis... mogu misliti! Dobro. Treba li za to pred-pranje..?
VI: Molim..? Ama, otkud ja to da znam?!
ONA: M-mm, nesto mi lici na mrlje od umaka...
VI: Naravno da to NIJE umak... niti saft od pecenja!!!
ONA: Meni bas tako izgleda. Da li je to saft od pecenja..?
VI: Neverovatni Stvorovi Iz Nedodjije ne slinave saft od pecenja!
ONA: No dobro, onda je to najverovatnije Vanzemaljski Umak. Mora da to i Dosljaci Iz Dubokog Svemirskog Bezdana imaju, zar ne? Pa naravno, kako bi inace uzivali u mesu i krompirima - i u sta bi umakali sredinu od hleba?
VI: Ama, koliko puta treba da ti ponovim, barska sljuko - TO JE VANZEMALJSKA PAKLENA SLINA!
ONA: E, meni izgleda kao saft, prema tome mozda se i pere kao saft...
VI: Hoces li vise da umuknes, p*Ł%a li ti m@ter!n@ i da slusas sta ti kazem..! Vodio sam borbu na zivot i smrt e da bih spasao ovaj u$r@ni grad i tebe zajedno sa ostalim govedima sto ovde borave..! Pobedio sam, bre, najgoru strahotu sto se ikada ustremila na nas svet... G-din Toskunica licno ce da me primi i javno pohvali...
ONA: Predsednik Jova?! Kako li mu samo pade na pamet, pogledaj se na sta licis..! Bruka jedna! Skidaj to smesta - inace vec bazdi na ovnovu prcevinu... Lepo si to sve smislio... Ti samo paradiras na TV ekranima, mlatis se sa kojekakvim barabama i probisvetima, rukujes se sa drustveno-politickim radnicima i estradnim umetnicima... A ko cisti za tobom, pitam se? Ko te pere i sprema, da licis na coveka kad ides da se cepas sa besprizornima od zla oca i jos gore majke, a?!? Drugi put da nadjes neko krsteno cudoviste da ga bijes, koje ne kija i ne prska umak na sve strane! Nadam se da ne trazim previse od vazda prezauzete i umorne junacine... imajuci u vidu koliko skapavam za nju! Kladim se da zena Nevidljive Furije ne mora da za njim sprema i cisti kao sto ja moram za mojim Vatrenim Plamenom!
VI: Furija ima Nevidljivi Zastitni Ogrtac, glupaco! Kostim mu je skoro nedodirljiv...
ONA: Ma nemoj! Sto onda TI ne nabavis isti takav..?
VI: Vagnerovski Operski Titani licno su mu ga dali, on im je favorit! Ja nemam takve privilegije! Ja cak nisam ni u istom timu sa njima! Sta treba da uradim? Da otplivam do Rajne, padnem pred Titanima na kolena i raskukam se da mi udele Nevidljivi Zastitni Ogrtac zato sto je tebi problem da mi peres jŁ&Łni kostim? Boze, od sramote nikada vise necu moci da promolim nos niti u jedan Godisnjak, Susret Timova ili Tajni Rat... Da ne pominjem Sampionat Nepobedivih!
ONA: Vidi, ako nisi sposoban da vodis racionalnu diskusiju po ovom pitanju, samo izvoli i peri sam svoj u$r@n! kostim
VI: E, ta ti valja! Prvi put danas nesto pametno od tebe da cujem! Svaka cast, zeno, pogodi ga iz hiljadu i petstoprve! Pokazacu ti... Ovaj... Hm, nego... gde se sipa prasak u masinu..? I sta onda..? Koje dugme potom da pritisnem..? Daj reci mi, ne budi peder, zeno!

 

sadržaj

13.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti

 

- HUMANOIDI ZA MAJ
Naravno za američko tržište.
THE INCAL #2
Alexandro Jodorowsky i Zoran Janjetov, naslovnica Ladronn. Naslovnica:
http://www.comicscontinuum.com/stories/0102/06/Incal2.htm
METABARONS #13
Alexandro Jodorowsky and Juan Gimenez. Naslovnica:
http://www.comicscontinuum.com/stories/0102/06/Metabarons13.htm
SHIP OF STONE
Enki Bilal and Pierre Christin. Naslovnica:
http://www.comicscontinuum.com/stories/0102/06/ShipofStone.htm

 

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 24.01.2001.godine. Ovu listu su uredili Steve Johnson, Bob Gough i Neil MacDonald.
http://www.AnotherUniverse.com/
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

 

sadržaj

14.

POZIVI ZA SARADNJU

mail

 

HR,YU,BIH,MK- ODGOVOR ILUSTRATORIMA

Zahvaljujemo Vam se za odgovore na nasu potraznju po domacim ilustratorima.Bili smo iznenadjeni iznimnom odazivu - dobili smo vise od 100 vracenih interesa. Namjerno u prvom mailu nismo sire opisivali nacina i vrste posla, kojeg zelimo zapoceti pa Vam vise o tome pisemo sada.

U Foto Springu vise godina trazili smo segment trzista sa kojim mozemo izaci na svjetsko trziste.

Odlucili smo, da je to ilustracija i pokrenuli projekt o kojem Vam pisemo i u kojem zelimo da sudjelujete i Vi.

IZRADA KATALOGA I FORMIRANJE ARHIVA ILUSTRACIJA

Uz autorska prava najrazlicitijih diasa, filma&videa ljudi, prirode, zivotinja,industrije,umjetnickih slika, poznatih licnosti,... koje nudimo, trzistu cemo ponuditi i katalog komercijalnih ilustracija, ilustracije iz arhiva i ilustracije po narudzbi klijenta.

U ovoj godini na domaca i svjetska trzista plasirat cemo KATALOG ILUSTRACIJA ilustratora sa trzista SI, HR, YU, BIH i MK. Format kataloga je 23 x 30cm - od 120-140 stranica full kolora. U njemu ce biti od 800-900 ilustracija. Na stranim trzistima planiramo potpisati ugovore sa 10-20 slicnih agencija za zastupanje i plasiranje kataloga u Europi, Americi i Aziji. Katalog ce nam pomoci kod kvalitetnije i bolje prodaje ilustracija za razlicite namjene; prospekte, plakate, oglase, kalendare, razglednice,...

Ilustracije u njemu ce biti sakupljene po tematici, koju prikazuju. Katalog ce biti podijeljen u cca.10 tematskih sklopova /zavisi od kolicine i kvalitete pristiglih ilustracija/. Najinteresantnije su nam ilustracije iz slijedecih podrucja;
- ljudi - krajevi svjeta - poslovnost - obitelji - priroda - odmor - zdravlje - medicina - industrija - koncepti - sport - praznici - hrana i pice - cvjece - zivotinje - automobili

Najvise nas interesiraju komercijalne i poslovne ilustracije ali su nam zanimljive i sve druge. Uz ilustracije u katalogu trebat cemo i veliki broj ilustracija za nas arhiv. Domaci ili strani klijenti ce traziti i specificne ilustracije, koje nece pronaci u katalogu -ponudit cemo jim radove iz arhiva ili angazirati ilustratora odgovarajuceg stila za rad po narudzbi. /odgovor angaziranog ilustratora unutar 12 sati od narudzbe sa min. 3 previewa/ Klijenti mogu vec sada traziti sa browserom po svim kataloskim diasima naseg arhiva. Sve ilustracije iz kataloga biti ce na nasem internet serveru i dostupne 24/7 na;

http://www.fotospring.com

Ilustratori, koji ce uci u katalog i sa kojima cemo potpisati ugovor o suradnji nudimo;

- 50:50 % od svake direktne - nase i 50:50 % od svake posredne prodaje- /naseg partnera u inozemstvu/
-3 mjesecno slanje izvijesca o prodaji, koje sadrzi /sifra ilustracije,za sto se je koristila,bruto/neto iznos na fakturi/
-profesijonalno zastupanje na domacim i stranim trzistima
-redovito placanje faktura - /autor mora biti u mogucnosti nama uspostaviti fakturu/
-troskovi dupliciranja ilustracija odbiju se kod prvog izvijesca o prodaji /snimanje ilustracija na diase/
-ilustracije su dostupne 24 sata dnevno na nasim internet stranicama
-cijene po kojima cemo prodavati ilustracije na domacem trzistu su iste kao za umjetnicke slike
-na stranim trzistima ilustracije se prodaju po svjetskim cijenama
-dugorocnu saradnju i poslovan odnos

Svakog od zainteresiranih ilustratora, koji nam u prvom mailu jos nije poslao slabih skenova svojih djela molimo, da nam posalje minimalno 10-20 /moze i vise/ svojih referencnih ilustracija manjeg formata /max.10x15 cm, jpeg, gif, psd,.../ i slabe rezolucije /72 Dpi/ na;

mailto:mario@fotospring.com

Primljene skenove koristit cemo samo za nasu informaciju o stilu i kvaliteti ilustratora.
Zadnji rok za slanje ilustracija je 15.02.2001.
Za sve dodatne informacije ili objasnjenja osobno sam Vam na raspolaganju na nasim telefonskim ili mail adresama.
U ocekivanju Vasih odgovora i ilustracija te uz zahvalnost na tako dobrom odazivu pozdravljamo Vas iz Maribora.

Foto Spring dia,film&video
Mario Pusic
Direktor

Mario Pusic
Foto Spring d.o.o.
Ruska ulica 10, p.p. 821
2001 Maribor, Slovenija

E-mail: mailto:mario@fotospring.com
WWW: http://www.fotospring.com
Tel: +386 2 450-2470
Fax: +386 2 450-2477

 

sadržaj

15.

LINKOVI

Strip Vesti

 

Na web sajtu projekta Rastko, možete da vidite kompletnu epizodu stripa "Rista sportista" koji je izlazio u Politikinom zabavniku. Prvi nastavak je izašao 28. februara, 1939.

Rista sportista - Momčilo Moma Marković http://www.rastko.org.yu/strip/mmarkovic-rista.html

 

sadržaj

16.

DATUMI

Strip Vesti

 

Datumi od 10. do 16. februara

13. februara 1999. U Cinema Rex-u je održana promocija "Yu strip na web-u", na kojoj su predstavljena tri sajta posvećena stripu "Strip.co.yu" (http://www.strip.co.yu), "Serbian comics homepage" (http://www.beograd.com/comics) i "-+-=+/NOVI AUTORSKI STRIP U SRBIJI" (http://www.cr.opennet.org/-+-=+).

15. februara 2000. U galeriji Novosadskog Otvorenog Univerziteta je otvorena izložba "Novosadski strip prva generacija". Izložbu je otvorio Slavko Draginčić, glavni i odgovorni urednik Stripoteke. Dok su svoje radove izložili: Goran Đukić, Sibin Slavković, Zoran Janjetov, Bane Kerac, Marinko Lebović, Pavel Koza, Radič Mijatović, Branko Plavšić i Dragan Lazarević, predavači u školi stripa koja je tom prilikom promovisana. Postavka izložbe: Lazar Simonović i Svetozar Obradović.

 

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
http://members.tripod.com/~ZM97
http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.