STRIP VESTI
Broj:
152
18.01.2002. Godina IV

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. NOVI ENDEM - Darko Macan
  2. VIŠE NIJE VEST - Strip Vesti
  3. ŠTAMPA - štampa
  4. ŽRTVOVANJE PISCA - NAJAMNIKA - Ilija Bakić
  5. JUŽNJAČKA UTEHA No 44. - Marko Stojanović
  6. QMOVA KOLUMNA (93) - Bojan M. Đukić
  7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (104) - Darko Macan
  8. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -ALEX ROSS STIZE U HOLLYWOOD
    (Bojan M. Đukić)
    -OSVETNICI
    (Bojan M. Đukić)
  9. POZIVI NA SARADNJU - mail
  10. PISMA ČITALACA - mail
  11. LINKOVI - Strip Vesti
  12. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu


 

ŠIRENJE KUHINJE

Pre bi dobrodošlo širenje mojih sivih ćelija pa da na vreme uradim priloge za SVesti. Sat vremena prebiram po ranijim uvodnicima nebi li se dosetio neke propuštene teme. Hvata me panika nad sivkastom pozadinom worda. I, kad sam skoro odustao od uvodnika (verujete u to?), preturajući prstima po gomili sa novijim izdanjima stripova, što leže baš ispred monitora, kao podsetnik, shvatim da već dve nedelje imam treći broj Kuhinje o kom još nisam pustio vest u časopisu.

Vredni Aleksandar Zograf zajedno sa svojom ekipom je uredio novi broj Kuhinje na zadovoljstvo ljubitelja andergraund stripa. Stripovi su posvećeni snovima i uradili su ih kako bivši članovi istoimene strip radionice tako i gosti iz inostranstva. Obogaćena prisustvom većeg broja autora Kuhinja je dobila na zanimljivosti i praktično se može reći da kao takva postepeno prerasta i u strip časopis.

Unutar korica se se nalazi 28 strana sa stripovima, i biografijama autora: Peđa Delibašić (Australija), Irena Jukić Pranjić (Hrvatska), Bob Kathman (USA), Aleksandar Zograf, Nandor Ljubanović - Kiklop, Stevan Markuš, Zoran Jović Letač (Jugoslavija), George Person (USA), Mr Spiral, Biljana Pavlović Pavlov, Vladimir Nedeljković Nedelja, Wostok, Maja Veselinović, Mileta Mijatović, Saša Mihajlović (Jugoslavija), Al Davison (Engleska) i Vuk Palibrk (Jugoslavija).

Ako želite da uđete prodrete u snove nastale u strip Kuhinji potrebno je da se javite Saši Rakeziću (Zograf, to jel'te znate) na email zograf@panet.co.yu i dogovorite detalje o nabavci ovog zanimljivog izdanja.

S poštovanjem,

Zlatko Milenković


PS.
Na kraju još samo da vas podsetim da su na stranicu "Strip KOLUMNE", na stranicama Strip Vesti dodati i linkovi ka ostalim redovnim kolumnama. Tako da su sada lako pristupačne, osim Kvintalove tjedne kartice, i Qmova kolumna, Južnjačka uteha, Pariski spleen te X-Ljudi.


sadržaj

1.

NOVI ENDEM

Darko Macan



Petnaesti Endem u gotovo deset godina ... Ovaj "Pulp Special" ogrnut je naslovnicom Igora Vilagoša, a otvara ga vrlo dobar strip istog autora, pomalo nasilno uguran pod nazivnik njegove serije "Mosquito". Četiri autorove priložene fotke pokazuju svu raskoš njegova glumačkog talenta. Slijede (Su)Džukin napušeni strip "Droga je zlo" u kojem Vilagoš i Eddy gostuju kao junaci, "Žutelijina priča" Krešimira Biuka, čovjeka koji se ne boji niti jednog kadra, "Tiha noć" Daria Kukića, te tihe vode koja brege dere, "Samuraj" narodnog umjetnika Ivana Bingule, nova odlična kolor epizoda "Lovca" Ante Borasa, Josipova jedna tabla, Ticina jedna tabla te "Apocalypse!" iz serije (nda, danas se i dvije epizode zovu serijom) "Silent Interviews" Darka Macana. Novi autor broja je Filip Kelava kojeg su svi otkrili na prošlogodišnjem Crtani Romani Šou, a koji se u ovom Endemu predstavlja još jednom epizodom svog ludog Ninđe - "Protiv Kozaka". Dodajmo tu još i tipfelerima pun tekst o "Hellblazeru" Tihane Dedović, reprint jedne Kvintalove kartice i galeriju crteža koje su razni autori (Sudžuka, Seb, Mad Bob, Biuk, Talaja, Boras, Tico i Domagoj Rapčak) napravili u čast gostu CRŠ-a Angelu Stanu te zaključimo kako nam je u rukama - nakon dugo vremena - dobar Endem, preporučen svakome i odmah.

Ali nije ni to sve. Glavna bomba je u uvodniku kojim Tico poručuje da će ove (2002!) godine Endem izlaziti mjesečno, pa tko preživi. Ne ispuni li obećanje, Tico će se morati povući iz izdavaštva, jer se tako okladio! Prvi broj te nove, užurbane serije očekujemo, zato, već ovaj mjesec.

A dok čekamo, od Tice se stari brojevi mogu naručiti, može ga se podržati, pokuditi, radovi mu se ponuditi, ili mu se može samo slati spam na ticulin@hotmail.com - što se čeka?!?


sadržaj

2.

VIŠE NIJE VEST

Strip Vesti



Na žalost mi je informacija o još jednoj izložbi strip grupe "Divlje oko" stigla prekasno pa nije distribuirana ni kao vanredni broj. Ali cu informaciju preneti, kako bi bila zabeležena i kako bi mogli da ipak pogledate izložbu.


HDLU Istre ima osobitu ccast pozvati Vas na otvorenje izlozzbe stripa

"Divljeoko"

Armanini,
Jukicc,
Konccar,
Nemeth,
Gaccicc,
Todorowski,
Dulccicc,
Klakoccar,
Anzzlovar

u subotu,12.01.2002.
u 19h u galeriji
Multimedijalnog centra "LUKA"
Istarska 30, Pula



sadržaj

3.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin je na vreme prosledio ovaj tekst, a SVesti ga prenose s malim zakasnjenjem:

Rekordna godina za strip autore i izdavace
Asteriks bez konkurencije

Godina 2001. bila je godina rekorda za strip autore i izdavace - objavljeno je 1.890 izdanja, naspram 1.563 prethodne godine, saopstilo je u Parizu Udruzenje kriticara stripa. U evropskim zemljama u kojima se govori francuski jezik ove godine objavljeno je 1.212 novih strip albuma, vise nego 2000. (1.137), sto je vec sesta uzastopna godina u kojoj se belezi rast. Pored toga, u knjizarama se pojavilo 406 novih izdanja (285 prosle godine), a samo 21 naslov stariji je od 20 godina. Izdavaci su objavili i 146 knjiga crteza ili ilustracija (103 u 2000), kao i 56 eseja ili istorije stripa (38 u 2000), sto ukupno cini 1.890 knjiga, od cega je vise od trecine objavljeno od septembra do novembra. Ova godina bila je rekordna i za mnoge izdavacke kuce: ukupno 150, deset vise nego prosle godine, objavljivalo je stripove, mada je 25 izdavaca objavilo 90 odsto albuma i drugih knjiga iz te oblasti.

U godisnjem izvestaju, Udruzenje kriticara stripa navodi i broj autora na evropskoj frankofonoj teritoriji: ima ih ukupno 1.100, medju kojima ima 100 koji su iskljucivo scenaristi, a medju kreatorima stripa ima i 80 zena. U 2001. zabelezeni su i rekordni tirazi i prodaja strip izdanja: pored poslednjeg "Asteriksa", koji je van konkurencije sa tri miliona prodatih primeraka, tridesetak naslova premasilo je 100.000 primeraka, od kojih desetak i 200.000. U vrhu su strip albumi "Le petit Spirou" (Mali Spiru - 600.000), "Blejk i Mortimer" (500.000), "Boule et Bill" (Bul i Bil - 500.000), "Le Chat" (Macka - 320.000) i "Thorgal" (Torgal - 300.000). (Beta-AFP)


sadržaj

4.

ŽRTVOVANJE PISCA - NAJAMNIKA

Ilija Bakić


STRIP

ŽRTVOVANJE PISCA - NAJAMNIKA

"Stripoteka" br. 964, Marketprint, Novi Sad 2001.

Poslednja sveska "Revije svetskih stripova" za 2001, posle predstavljanja zanimljivih i značajnih izdanja, knjige "Slatki strip" Vase Pavkovića (iz pera Z. Zupana) i albuma "Badi kukavica i druge priče" Željka Paheka (iz pera Z. Milenkovića), nudi pažnji čitalaca prvi deo druge epizode naslova "Blekmor" fantazijskog serijala "Tugovanka za izgubljenim pustarama" (Difoa) i Rosinskog. Elem, u zemlji na obalama reke Eruin Dulea znaci predstojećih promena očiti su. Drvo istine je procvetalo, poginuli ratnici ponovo jašu i odvode kći svog mrtvog kralja Belog vuka na susret sa očevim duhom. Zli čarobnjak Bedlam i saveznik mu Blekmor kuju zaveru da spreče svoj pad. Ratnik milosrđa pronalazi onu koja će snage dobra povesti u konačni boj... Priča barata stereotipima fantazi žanra i to ne uvek naročito uspešno i umešno, kao što ni humorne pauze sa kuvarevim nadmudrivanjem sa proždrljivim Oukijem ili ljubavni jadi ostarelog Dropa i gospe Gerde, nisu preterano zabavne. Možda potaknut ovim slabostima scenarija ni Rosinski se ne trudi previše pa usvaja već poznata rešenja tako da je Bedlamov zamak u obliku lobanje a jedna noga sa papkom. No, serijala se tek zapliće i znatiželjnicima ostaje da strpljivo sačekaju njegovo razrešenje i tek na kraju daju definitivnu ocenu.

"Skitnica Robni" Ivana Boidža, u epizodi "Smrtna kazna" biva optužen za podmetanje bombe i smrt važnog državnika ali ga savest ubice (prevarene ljubavnice) spasava u poslednjem trenu. Priča ima poprilične logične šupljine ali je zato crtež na visini zadatka; ugledanje na starog majstora Breću samo doprinosi njegovoj atraktivnosti (istovremeno potvrđujući da bi bilo lepo sresti se sa Bećinim crtežima u "Agentu Noubadiju", koji se istina ne može pohvaliti inventivnom pričom, ali je grafički vrlo raskošan; ne bi bilo na odmet videti i drugačijeg Breću u avanturama, kakve su "Robin sa zvezda" ili "Skoro do kraja sveta" ili brojnim kratkim stripovima). U SF serijalu Rafa Negrete "Kosmopolis", epizoda "Drvo života" prati pisca Kasidija koga je sekta Urita anažovala da napiše reportažu o njoj i svetom im simbolu Drvetu života, kome se podnose žrtve i to ljudske; kraj je, kako se moglo i očekivati, loš za najamnike. Momci iz "Džoe bar tima" Christian Debarrea ponovo moraju da dokažu svoju petlju i osvete čast milih im motora u ludoj trci od semafora do semafora.

Umukni i gubi se!

Na poslednjoj strani Helga uči sina manirima i lepom ponašanju koji razlikuju gospodina od varvara što prisutnom Hogaru smeta ali mu, posle demonstracije ubitačnih Helginih slugu (pored onih "Molim" i "Hvala ti majko" koji glasi "UMUKNI I GUBI SE", ne preostaje ništa do da padne, obeznanjen, na sto ostavljajući majci da priča o lepim manirima za stolom.


Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad 27. decembra 2001.godine

sadržaj

5.

JUŽNJAČKA UTEHA No 44.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


APSOLUTNIH STO(98): THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN

BOGOVI UNISTENJA I JOS PONESTO…


Nemo: Bond believes we are his pawns.
He thinks no-one observes his game.

Nemo: But I am No-one. I observe
everything…

Nemo: …And to play games with Nemo
is to play games with destruction.

The league of extraodinary gentlemen se, kao sto je vec napomenuto, sastoji iz sest svezaka. Radnja se moze, prilicno precizno, podeliti na tri komponente (svaka po dve sveske) koje slede logicki i linijski tok, i zapremaju period od maja do avgusta 1898. Strip zapocinje razgovorom izmedju Mine Murej (bivse Harker) i Kempiona Bonda na obalama Dovera, u kome je on upucuje na zadatak regrutovanja ostalih clanova njegove "menazerije", kako je naziva, a radnja ce nas zatim voditi preko Kaira, Pariza nazad do Engleske, Edmontona. Posle prve dve sveske, arena u kojoj se strip odigrava postaje paralelni London, odnosno njegov ozloglaseni kvart koji naseljavaju pretezno istocnjaci, Lajmhaus, a po kome (i ispod koga) ce se pripadnici Lige juriti sa sledbenicima dijabolicnog doktora Fu Man Cua. Treci i konacni deo (i on, naravno, sastavljen od dve sveske) zapocinje podesecanjem na Svajcarsku 1891. i razgovor kraj vodopada koji je usao u legendu, a zavrsava se spektakularnom bitkom Istoka i Zapada iznad Londona, koja preti da ga sasvim unisti.

Prve dve sveske slede vec dobro poznati obrazac skupljanja ekipe (koji Murovom postomodernistickom obradom zapleta postaje sve samo ne klasican!), u kome se upoznajemo sa likovima iz literature koje je Mur odabrao za svoju malu igru, sa njihovom prosloscu, njihovim karakterima (onim koje su im podarili njihovi prvobitni pisci), i sa svim eventualnim izmenama koje Mur krajnje promisljeno unosi. Na kraju druge epizode zajedno s junacima saznajemo zasto je Liga stvorena - razlog njenog formiranja je kradja elementa (antigravitacionih svojstava) pod nazivom Kevorit (inace pozajmljenog iz Velsovog Prvog covek na mesecu, zajedno sa svojim tvorcem, profesorom Selvinom Kevorom) sto Ligi daje razlog postojanja a citaocima dve sveske dug deo avanture u kome ce se ovaj krhki i tek formirani tim suprotstaviti gospodaru Lajmhausa, doktoru Fu Man Cuu, i uz teske muke povratiti Kevorit svom nalogodavcu, Kempionu Bondu. Veliki preokret (i jos dve sveske odmotavanja zapetljanih niti price) Ligi donosi otkrice da su prevareni i iskoriceni od strane gojaznog Bonda i njegovog misterioznog gospodara, za koga nikada ne biste pretpostavili ko je…

Mladi Irac Kevin O'Nil jos na samom pocetku, iako je ponegde nesiguran (sto se vidi po tome sto stilizaciju koju pokusava da primeni u stripu ne izvodi svuda dosledno i sa istim uspehom), pokazuje da je dostojan svog mnogo starijeg i mnogo poznatijeg saradnika, Alana Mura. Predanost sa kojom O' Nil pristupa realizaciji masovnih scena i komplikovanih gradskih perspektiva je zapanjujuca i do sada, cini mi, se nevidjena u svetu stripa; jedino sa cime se te 'masovke' mogu uporediti su Hermanove realizacije slicnih scena, s time sto su takve scene kod O'Nila mnogo cesce. Njegova donekle 'uglasta' stilizacija, koja tokom stripa dobija sve definitivniji i samosvojniji oblik kako isti odmice, unekoliko podesca na onu koju u svojim stripovima neguje Majk Minjola, narocito na skorasnje Minjoline stripove gde ovo lisavanje suvisnog i pronalazenje sto jednostavnijih formi (koje najvise pogoduju Minjolinim cuvenim poigravanjima crno belim kontrastima) u najvecoj meri dolazi do izrazaja. Te Minjoline kontraste (bolje receno njihove odjeke, jer ono sto O'Nil ovde radi tesko da bi se moglo nazvati pukim idolopoklonstvom; u pitanju je jasan i prepoznatlji uticaj prelomljen kroz O'Nilovu autorsku prizmu) naziremo tu i tamo u naznakama, dok izvesne scene (na primer ona u kojoj se Hajd strmoglavljuje sa prozora svog stana umotan u pocepanu zavesu, dok u pozadini uzivamo u slozenoj perspektivi Pariza) predstavljaju sasvim ocigledan omaz graficki sve uticajnijem Amerikancu. Uz to, treba svakako pomenuti i uticaj Sajmona Bizlija, jer veliki broj likova ima fizionomije lice slicne onima koje se mogu videti u onim Bizlijevim stripovima koje nije realizovao slikarskom tehnikom, vec tusem i perom (kao sto su Body count, Heavy Metal, kolaboracija sa Nilom Gejmanom na kratkom stripu o Betmenu, Crno Beli svet).

O'Nilov zadatak u ovom stripu bio je dosta slozen; palo mu je u deo da vizualizuje paralelni London po Murovoj zamisli (a ovaj sadrzi veliki broj velicanstvenih gradjevina za koje su u vreme kad se radnja stripa odigrava postojali planovi za izgradnju ili se o njima pak raspravljalo, ali koje nisu nekad realizovani). Takodje, tu je i preovladjujuci steam punk izgled masina, te raznoraznih sprava i prevoznih sredstava koja se pojavljuju u stripu (pocevsi od legendarnog Nautilusa pa do letecih tvrdjava Fu Man Cua i njegovog misterioznog protivnika), a koje je trebalo vizuelno konstruisati tako da izgledaju u skladu sa Viktorijanskom epohom (ili bolje da od nje previse ne odudaraju) u kojoj se strip odigrava. Nista manji izazov nije bila ni karakterizacija likova. Iz razloga o kojima cu pisati nesto kasnije, O'Nil je imao tezak zadatak da vizealizuje mnoge likove Viktorijanske knjizevnosti, kao i da vec postojecim stereotipnim likovnim predstavama (koje su se, uzgred budi receno, odavno ukorenile u nacinu na koji citaoci 'vide' pojedine likove; setimo se samo predstava o nevidljivom coveku pokrivenom zavojima i sa zatamnjenim naocarama…) da potrebnu svezinu, sasvim u skladu sa preovladjujucim postmodernistickim duhom stripa…


sadržaj

6.

QMOVA KOLUMNA (93)

Bojan M. Đukić
bonjy@comicartist.com


JOHN BUSCEMA (1927.-2002.)

Legendarni Majstor nad majstorima stripa gubi bitku protiv raka JOS JEDAN VELIKAN nas je nedavno napustio zauvek. Sa zakasnjenjem sam danas ujutro (16. januara 2002.godine) saznao da je moj idol i meni licno najdrazi crtac stripova Dzon Bjusema preminuo proslog cetvrtka, desetog januara ove godine usled komplikacija sa stomacnim kanceroznim oboljenjem koje je dijagnosticirano jos avgusta prosle, 2001.godine. Bjusema je poceo karijeru u stripu 1948.godine. Najveci utisak je ostavio tokom tri decenije najaktivnijeg razdoblja svog izvanrednog stvaralastva, od sezdesetih do osamdesetih godina proslog, dvadesetog veka. Njegova ustaljivanja na naslovima poput OSVETNIKA (Avengers) i VARVARINA KONANA (Conan the Barbarian) ovekovecila su ga kao jednog od najboljih umetnika koji su ikada radili u mediju stripa. Dobri stari Dzon se nikada nije predavao, pa je tako i sada ostao sa olovkom u ruci do samog kraja, radeci bukvalno do momenta dolaska smrti. Nedavno je ponovo saradjivao sa svojim starim partnerom i svojevremenim urednikom i sefom, Stenom Lijem (Stan Lee) na DC-ovoj svesci (!!!), delu serijala "Zamislite samo Stena Lija [i Dzona Bjusemu] kako kreira[ju] Supermena" (Just Imagine Stan Lee With John Buscema Creating Superman). Kao sto mnogi koji cak ni ne citaju stripove znaju, Bjusema i Li su polovinom 70-tih godina proslog veka saradjivali na realizaciji danas mitske knjige "Kako se crtaju stripovi na MARVEL-ov nacin" (How to Draw Comics The Marvel Way - delimicno objavljene pre oko dve decenije u nastavcima u jednom strip-izdanju novosadskog FORUM-a) koja je ostala nezaobilazan beocug crtackog [samo]obrazovanja zaljubljenika u strip sirom sveta i dan-danas, cetvrt veka od svog prvobitnog publikovanja. "Oduvek sam govorio da je Dzoni Mikelandjelo stripa", izjavio je tuznim povodom potreseni Sten Li. "Njegovi radovi bili su prelepi, skoro isuvise dobri za stripove. Svaki put kada bi Dzon Bjusema svratio da donese svoj novi nacrtan strip bivao sam i sretan i tuzan istovremeno. Bivao sam sretan jer je rad bio bozanstven, a tuzan zbog cinjenice da je Dzoni jednu epizodu blizi momentu otkrovenja, kada ce napustiti stripove zarad slikarstva posto ga otkrije svet likovne umetnosti. Bio sam ubedjen da ce njegova dela jednog dana biti izlozena u Luvru".

Gigant stripa je sahranjen 14. januara ove godine.


------------
MARVEL-ovo saopstenje povodom Dzonovog odlaska

Dzon Bjusema (1927.-2002.), cenjeni umetnik stripa za Marvel i DC Legendarni strip-crtac Dzon Bjusema iz Port Dzefersona (Port Jefferson), Nju Jork, preminuo je desetog januara ove godine zbog posledica kanceroznog oboljenja stomaka. Bjusema je bio okosnica rane Marvelove stilizacije i kreiranja vizuelnog stila. Tokom rada za Marvel, njegove ilustracije su krasile strane bukvalno svakog naslova, ukljucujuci Spajdermena, Neverovatnog Hulka, Fantasticne Cetvorke, Srebrnog Surfera/Letaca i, narocito, Konana.

Bjusema se rodio jedanaestog decembra 1927.godine u njujorskom predgradju Bruklin. Pohadjao je izmedju ostalog i Srednju muzicku i umetnicku skolu (High School of Music and Art), kao i Prat Institute gde je studirao dizajn i crtanje po zivom modelu (akt). Bas u Marvelu je i zapoceo svoju prebogatu karijeru 1948.godine, dok se kompanija jos zvala Timely Comics. Posle decenije provedene u studijima za ilustrovanje reklamnih kataloga, Bjusema se vratio Marvelu 1966.g. na izricit zahtev tadasnjeg glodura i glavnog scenariste Stena Lija.

Postao je jedan od umetnickih stubova u Marvelu, savetujuci bezbrojne mlade crtace i uceci ih bilo licnim direktnim zalaganjem, bilo kroz cuvenu knjigu koju je napisao zajedno sa Stenom Lijem, "Kako se crtaju stripovi na Marvelov nacin". Mnogi od danasnjih crtaca stripova navode Dzona kao glavni uticaj.

Sten Li je [nakon gore navedenog komentara] izjavio o svom dugogodisnjem saradniku i prijatelju: "Dzon Bjusema je bio mnogo vise od naseg najboljeg crtaca stripova. Da je Mikelandjelo danas ziv i da mu se daju storibordovi da ih nacrta olovkom i flomasterom, stil bi mu izgledao kao u Velikog Dzona.

Cak i vise nego briljantan ilustrator, Dzoni je bio sjajan vizuelni pripovedac. Kad se samo setim svih onih stripova koje smo zajedno napravili, ja bih mu dao najosnovniju ideju sizea, a on bi je osmislio kroz njegove velicanstvene ilustracije tako mocno da su se scenariji na osnovu toga pisali sami od sebe. Na srecu, umetnicko nasledje koje ostaje iza mog dragog prijatelja i kreativnog dzina Dzona Bjuseme donosice zapanjenost i radost generacijama citalaca koje tek treba da dodju". Dzo Kuezada (Joe Quesada), trenutni Marvelov glodur je rekao: "Secam se kako sam kao mlad citac stripova bivao zgrabljen snagom crteza Dzona Bjuseme. Cak i u detinjstvu sam znao da gledam nesto stvoreno rukom umetnika ciji je nivo vestine i znanja bio iznad onog u njegovih kolega i savremenika. Pre tri godine imao sam zadovoljstvo da se sretnem sa gospodinom Bjusemom u Marvelovoj redakciji; bio je mocan kao prisutna osoba na isti nacin kao sto su mocni i njegovi crtezi na odstampanoj strani ili na originalu. Svima ce nam nedostajati".

Posle tri dekade provedene u saradnji sa Marvelom, Bjusema je zapoceo saradnju i sa DC-jem. Njegov najskorije objavljen strip, koje li dirljive koincidencije, jeste "Zamislite samo Stena Lija i Dzona Bjusemu kako stvaraju Supermena".

Majk Karlin (Mike Carlin), DC-jev Izvrsni Urednik (Executive Editor) - i bivsi urednik u Marvelu - je izjavio: "Jasno je i bez da se kaze kako smo svi u DC-u bili privilegovani da imamo tim Bjusema-Li koji je ponovo osmislio Supermena... i kakvo je uzbudjenje biti urednik bilo cega sto Dzon crta. Na zalost, kako je i dokazala nasa poslednja saradnja, najvaznije je licno zadovoljstvo sto sam bio mali deo svega toga".

U momentu smrti, Bjusema je aktivno radio na raznim projektima za nekolicinu izdavaca!

Ovaj gigant medju dzinovima koji cine Olimp stripovskih velikana iza sebe ostavlja suprugu Dolores, sina Dzona Juniora, kcerku Dajenu (Dianne) i cetvoro unucadi. Umetnicka zaostavstina je, najjednostavnije receno, neprocenjiva.

--------------------


NA KRAJU, DA li uopste treba ista ja licno da dodam sto drugi vec nisu izrekli ili napisali..? Ili sto nisam evocirao svojevremeno u Kolumnama gde sam o Dzonu pisao u samo njemu posvecena tri nastavka..?

Mogu samo da kazem kako sam potresen saznanjem, postidjen sto skoro nedelju dana kasnije saznajem za tuznu vest i sto nikada vise necu sresti na ovoj egzistencijalnoj ravni coveka koji je svojim umetnickim delom - umesto da me spusti na zemlju - uspeo da me inspirise da se borim i nastojim da postanem crtac na upornost, kad vec nije islo kroz nadarenost. Nema reci da iskazu koliko mi je tesko, zao - i koliko sam zahvalan za sve sto sam od te ljudine dobio: uzivanje u njegovoj umetnosti i kratkotrajnom zajednickom druzenju. Bog da mu plemenitu dusu prosti i slava mu.

Fare thee well, John. The whole world is yet unaware how much poorer it has become...



sadržaj

7.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (104)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


PISMA ĐAVOLU

Jutros sam ponovo pročitao jedan od dragih mi albuma i uvjerio se da s vremenom nije puno izgubio na šarmu. U njemu, mladić dolazi u New York u potrazi za srećom, ali mu to baš i ne polazi od ruke. Živi u dotrajaloj zgradi, okružen pijancima, razbojnicima i prostitutkama, ponekad ga pretuku, ponekad mu samo susjedov buldog zapiša vrata. Tada upozna još jednog susjeda, Thomasa Williamsa, propalog pisca koji štanca loše krimiće da bi preživio. Thomas planira novi, "pravi" roman, ali mu treba vremena za rad na njemu pa našeg junaka uposli da umjesto njega odrađuje krimiće. "Stil je nevažan, samo dok je dosta mrtvih," kaže mu i posudi pisaći stroj marke Thanatos. Mladić se prihvati posla, za žrtve se nadahne svojim susjedima kad li oni, gle, zaista počnu umirati i to na načine opisane u romanu. Tko stoji iza svega i da li je pisaći stroj zaista uklet? Sve to uklopljeno je u okvirnu priču u kojoj je mladić danas policajac, ali to prikriva pred svojom bolesnom majkom tako što se preoblači u svećenika...

Ah, postalo vam je poznato?

Da, "Lettres a Satan" je drugi album serije Soda, Philippea Tomea i Luca Warnanta, jedne od popularnijih frankofonih serija zadnje dekade. Album je to, ujedno, kojeg vjerojatno nikad nećemo vidjeti, iako bismo trebali i iako je prva epizoda prevedena već dvaput (Comic Strip, Stripoteka). A zašto nećemo?

Pa, zato što su se u oba slučaja čitatelji pobunili. "Ne paše mi takva priča s tim crtežom," čuo sam ne jednom. Nije im se svidio odlični Warnant, uz Janrya i Conrada legitimni Franquinov nasljednik (a ne Seron, ne Debarre!), a htjeli su i da se priča odluči želi li biti komedija ili ozbiljan krimić. Pobunili su se pa zato neće dočekati ni "Pisma Đavolu", ni Warnantova nasljednika - hladnog a izvrsnog Brunu Gazzottia - ni brutalni jedanaesti album ... Rječju, ponijeli su se poput momka koji izlazi samo s plavokosim Kineskinjama pa zato ne izlazi.

Prvi sam koji misli da izdavači trebaju diktirati ukus publici, a ne obratno, no razumijem izdavača koji nije u finacijskoj poziciji da riskira dvaput. A isto tako razumijem i čitaoca koji voli strip, ali samo i jedino onaj koji već voli - ali mu ipak poručujem da ne bude sidro, jer se više voli strip što se više stripova voli.

***
E, znate što bi bilo fora? Deset mailova iz deset različitih gradova (s deset različitih providera?) na Marketprintov/Zlatkov e-mail, a koji pitaju za nastavak Sode! Jer nije loše biti jedini koji si pročitao neki strip, ali ni ono kad se s društvom sjedne na kakao, šlag i Oranginu pa se taj strip ogovara nije za odbaciti.
Smijem sanjati, ne?


sadržaj

8.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



Priloge u rubrici "Vesti iz sveta" je i ovog puta priredio Bojan M. Đukić.


-ALEX ROSS STIZE U HOLLYWOOD
Slavni slikar/ilustrator kreira poster za - OSKARA!

U HOLIVUD JE stigao novi superheroj; izgled i ime su vec decenijama poznati celom svetu. Junaku je ime Oskar, a oblikovao ga je Aleks Ros.

Poznati ilustrator stripova slikarskim postupkom koji se proslavio projektima poput MARVELS, KINGDOM COME i nedavno WONDER WOMAN: SPIRIT OF TRUTH, naslikao je oficijelni poster za sedamdeset i cetvrtu godisnju dodelu nagrada Akademije za film. Delo je obelodanjeno i zvanicno predstavljeno javnosti devetog januara ove godine na pres-konferenciji u novom zabavnom objektu nazvanom 'Hollywood and Highland Entertainment Complex' u kojem ce dodela zlatnih statueta ove godine i da se odrzi, preselivsi se iz zdanja Los Angeles' Shrine Auditorium.

Dakle, kako je Aleks uspeo da dobije ovakvu prestiznu 'tezgu'? Recimo samo da je Izvrsni direktor Akademije Brus Dejvis (Academy Executive Director Bruce Davis) veliki obozavalac.

"Oskar se vraca kuci u Holivud, po prvi put posle sezdeset godina", rekao je Dejvis. "Stoga smo i zeleli poster da obelezimo taj dogadjaj. Lektira koju jako volim da citam su 'graficki romani' i tokom nekoliko zadnjih godina zapazio sam kako je jedan odredjeni umetnik razvio osobit stil. Poceo sam da razmisljam o povezivanju stvari tako sto sam pozeleo da vidim da li je taj umetnik zainteresovan da se pozabavi Oskarom kao nekom vrstom super-junaka koji se vraca svom poreklu i svojim korenima. Ove godine videcete jednog sasvim drugacijeg Oskara!".

Oskar u Rosovoj slikarskoj dramaticnoj interpretaciji strazari nad gradom-prestonicom snova, stojeci na krovu holivudske First National Building - zgrade koja se proslavila u starim filmskim serijalima o Supermenu. Poster koji nosi naslov 'Zlatni Vitez se vraca...' (The Gold Knight Returns...) je definitivno inspirisan stripovskom ikonografijom i odise ociglednim Rosovim zadovoljstvom koje je osecao dok je radio na ovom delu.

"Ovo je posebna cast za nekog iz moje branse", kazao je Aleks. "Ja sve vreme radim na ikonicnim karakterima iz stripova, tako da nije ispalo neko 'zastranjivanje' sa Oskarom. On je u osnovi polu-nagi covek od zlata sa macem koji se ne razlikuje previse od likova na kojima stalno radim". Ros je posebno naglasio kako je projekat isao bez ikakvih teskoca: "Nikada nisam radio tako lako na necemu ove prirode, a opet necemu tako monumentalnom".

Angazman je posedovao i specijalne drazi za Rosa, koji je poznat po svom sistemu rada sa zivim modelima i po elaboriranim fotografijama istih. "Radio sam sa najslavnijim modelom koga sam ikada imao", pohvalio se on. "Zapravo pozajmljena mi je autenticna statueta Oskara kao referenca za ovaj posao. Dok je bila u mom privremenom posedu oko nedelju dana, koriscena je kao model za skiciranje. Isto tako sam iskoristio priliku da fotografisem clanove porodice, sire familije i prijatelje koji su pozirali kao da oni primaju statuetu kao nagradu. Bas izuzetna situacija".

U Sjedinjenim Drzavama poster se uveliko prodaje po ceni od $20-00. Ukoliko ima zainteresovanih da pogledaju kako to ostvarenje izgleda, neka se posluze adresom na mrezi www.oscars.org



-OSVETNICI
Alex Ross & John Buscema zajednicki kreiraju poster sa OSVETNICIMA (The Avengers)
Aleks Ros je nedavno zavrsio rad na islikavanju tusevima u boji novog postera sa Marvelovim OSVETNICIMA koji je u olovci nacrtao [pokojni] Dzon Bjusema. Kompanija 'Dynamic Forces' nudi poster na prodaju, kao i Dzonovom rukom potpisane primerke sveske stripa koju je za DC uradio u saradnji sa Stenom Lijem (Just Imagine ... Superman). Vrlo je indikativno da su se sveske sa Bjuseminim autogramom pojavile u atraktivnoj ponudi tek sada, nedelju dana nakon sto je stripovski titan preminuo.


sadržaj

9.

POZIVI NA SARADNJU

Mail


Ovaj poziv je skinut sa Anonime Fumeti, sajta:

Hi! I'm a french script writer. I wrote several scripts and I'm looking for serious and talented artists to stage my scripts. It's a serious announcement: I signed several serials in three publishing houses. So, if you like Science-Fiction, Thriller, Héroďc-Fantasy, don't hesitate to contact me. Some appreciated styles: Loisel, Adamov, Pepe Moreno, Bourgeon, Juillard, Bilal, Liberatore, Séra, Crisse, Tarquin, Gimenez, Franck Miller, Vicomte, Marini, Bernet. My english is not very good but I can read it without problem. If you are free and interested to know more, you can contact me at the following adress. I wish you all successes in your artistic life. Philippe Salamagnou. Contact: scenaristebd@libertysurf.fr


* * *

Break 21
6th International Festival of Emerging Artists


May 19th – 24th, 2002
Ljubljana, Slovenia
http://www.break21.com

Organiser
K6/4, Kersnikova 6, Ljubljana, Slovenia


BREAK 21 – Statement of Purpose

The festival is dedicated to younger, not yet recognised artists who modulate their artistic expression within research artistic practice. The age limit has been abandoned by this year’s festival to be able to follow the theme more thoroughly. Besides artistic works, selected through Call for Applications, selectors have the opportunity to invite authors, whose known works may add up to the entire exhibition of the chosen theme. However we will prefer  the latest projects, which are, in our opinion, important for the discourse, pursued by the festival, in the selection.

In the year 2002, the festival’s construction will differ from the last five editions. We will invite only the artists, who are indispensable for the presentation or installation of their works, to Ljubljana; the rest of them will be presented with their works. Holders of the programmes will take up the roles of selectors since they have already been connected to permanent activities of the K6/4 board. The festival will thus obtain the content frame, which can already be detected in the current activities of the K4 club, which will provide the sound, the Kapelica gallery, which covers the field of the visual arts and performances, and the Kiberpipa, which covers the field of cybernetics, video and film production. We also invited a few associates, who specialise in the field of cartoons, animated films, short films, web art, designing, culinary art and fashion to help us in the selection.

Custodians of the festival (we invited them from Zagreb, Croatia, this year) proposed the theme, which, we believe, opens an extremely important, stigmatised and taboo field in totalitarianism of the consumer society. Custodians will make a selection of applicants together with selectors/advisors, who are experts for specific artistic fields. Concurrently, uniform criteria of the selection are being guaranteed.

We tend to create the selection and the Break 21 festival upon explicit artistic projects, texts, and not numerous exhibits to be able to reflect upon the selected field precisely enough, since the selected field will be presented in the collection of texts after the festival. We expect around 60 participants, including artists, researches, engineers, theoretician and publicists to participate at the festival. In the postproduction of the festival, a catalogue on CD ROM will be published. Later on, we will publish a printed collection of texts and artistic project, presented at the Break 21 festival, and projects, which influenced the development of the selected theme greatly, for which we would like to become the reference in the future.


THEME
“Dead or Alive”

“Dead or Alive” implicates the urge, which tends to satisfy something at all costs, taking no regard whether it demands the life to be taken. It is assumed, that it represents something, for which, imperatively, it is greater than life or death. In the tendency to give up life as the highest value, the sacrifice is implicated or some urgent denunciation in the economy of one’s own life, which we could call a particular death, for the sole purpose – to accomplish something.

In the title, the initial question appears. It questions death and life; it demands an answer to the question about definitions, what is actually dead and what is alive. To what extent something is dead, though only inert; to what extent something is alive, though tends to be prolonged with the help of machines; how to understand organic material in the cryobanks and how biotechnical mechanisms/organisms? Are the cyber space and avatars with artificial intelligence, which are present in the Hollywood apparatus of the imaginary or the top cyber laboratories, our or the parallel world? Bionics and eugenics establish new paradigms of life and death as much as nanomechanics and intelligent neuronic nets. Artificial life is the oxymoron, which penetrates the core of our theme.

Questions, posed to us by high technology, are still utterly legitimate in traditional sense, since we understand them through the perspective of modern age. Intermingling of everyday violence, which we encounter in the streets, car accidents, murders, suicides, diseases, wars and catastrophes on higher scales are balancing with births, rebirths, changes of identity and initiations, creations of new life situations and cosmic phenomena. Religious repertoires and great ideologies are all built upon dichotomy of life and death. They tend to be valid within the scale of the universal, while moments of ecstasy during meditation or sex, pain and dreams are utterly intimate and identical to themselves. Mental deviations, such as insanity, psychosis, neurosis, obsessions, paranoia and hysteric states were interpreted as a kind of intermediary state between life and death in primitive cultures, while in modern societies, the border between the healthy as an attribute of life and the ill as an attribute of death is being obliterated.

Life and death are great themes of art and a lot has been said about them, however, some things can’t be talked about too many times. Our intention is for artists to deal with them innovatively, through the perspective of new art and research artistic practice, which owns a tactical value that points more at the poetics of life than poetics, which is already known from traditional aesthetic paradigms. Forms of expression may not be products and aesthetic artefacts but rather processes, states, situations … that comprise the dimension of time – transition.

FIELDS
Theory, visual arts, performative arts, intermedia arts, mobile pictures, music and sound, architecture, applied arts, culinary arts.

PRESENTATION FORMS
2D exhibitions, installations and ambients, performances, actions, concerts and sound installations, fashion shows, round tables, lectures and presentations, projections, food preparation.

CUSTODIANS
Sunčica Ostoić, Chief Custodian, sunce@picigin.net
Olga Majcen, Chief Custodian, olga.majcen@inet.hr

SELECTORS/ADVISORS
Sandra Sajovic, Jurij Krpan, Igor Prassel, Gregor Fras, Iztok Drabik, Jaka Železnikar, Zoran Garevski, Sabina Đogič


CALL FOR APPLICATIONS – BREAK 21/2002

Theory
We will organise a series of lectures and presentations and the texts will be published in the catalogue. We will also publish essays, theoretic and critical texts of the selected theme. The emphasis will be put primarily on the texts, which deal with the complex of life and death through the perspective of modern and new art. Proposals for lectures should be texts (in Slovene and English language) and the list of photos or videotapes matching the lectures. Theoretical texts should not exceed 32 typed pages (48000 characters – no spaces), and critical texts should not exceed 16 typed pages (24000 characters – no spaces).

Visual Arts
Proposals for the exhibition of printed material (cartoons, Comics, graphic prints, digital prints), photographs, interactive works, visual communication (subvertising), computer-assisted art (from web art to robotics) etc. should be clearly presented (in written form, with pictures and sound) so that the content and technical demands are well understood for the presentation (max. one typed page in Slovene and English). In the presentation material, all dimension and technical demands (equipment) should be evident (hardware, software, audiovisual equipment, installation aids/tools etc.).

Performative Art
Performances should be clearly presented, either described in details (scenes with time) or numbered photo documentation, or a videotape of the performance. Performances in which the authors take part and where technical equipment represents the scene have the priority. Besides the content presentation of the performance the application should also include the description of technical equipment, in which the part, prepared by the organisers, should be specified separately.

Intermedia Art
Projects, which comprise various procedures of expression, should include the background, so that a suitable presentation environment can be selected, since events will take place at various locations. A typed page of the presentation is required (in Slovene and English), sketches, photo and video material. The description of the equipment and special demands should be included in the text, which the organiser will resolve at the specific location.

Mobile Picture
Films in all categories will be presented at the festival: documentaries, fiction, video art, animated films, experimental films, short films … According to the content of the film we will select the appropriate location, so that the films will be presented in suitable halls; video and animated films will be installed as projections or installations. Therefore, authors should specify demands and requirements of presentations. Regardless of the form of media, used to present the works (formats 70 mm, 35 mm, 16 mm, DVD, Beta), all films should be sent in VHS format, electronic works on CD ROM, DVD or over the Internet.

Music and Sound
The field includes concerts, sound installations and intermedia performances, in which sound holds the priority. The most suitable form of concert presentations is the video format, and the most suitable form of installations is the draft or tape on CD, or a precise description of the sound, which is expected. In any case, the presentation should include technical demands, specially the part, which has to be prepared by the organiser.

Architecture
We do not intend to exhibit sacral architecture and equipment, which was built or is in the process of building, nor we expect competition proposals, which will never take place. We are interested in the projects, which sublimate themes of life and death in the most radical meanings. Architectural semiology should be oriented towards conceptual projects and less towards utilitarian realisations. In the competitive phase, the projects, which represent intermedia, will be favoured, however, they can be presented in 2D, on CD all over the Internet. Application should include a typed page of the text (in Slovene and English).

Applied Art
The selected theme evokes the memory of applicative objects, which have more or less ritually accompanied humanity through the history. In highly urban environments, extremely individual life stiles develop and invent graphic attributes and other symbolic gestures for personal rituals in the alienated everyday life. Although we recognise the fashion creativity through fashion machinery of the consumer society, we decided to underline the part of a designing production, which holds highly personalised approach and thus point at semiology of dressing, which wrenches from the vice of mass economy. Proposals should be photographed and equipped with half a typed page of description and eventual technical requirements. Photographs or extremely precise sketches, including comments, should present dresses in the application for fashion designing.

Culinary Art
The question of life and death is structurally important in culinary art, thus we think that creativity within the theme gives excellent opportunities. Cooks, who tend to realise the menus, are offered the classically equipped kitchen and assistants who will help him/her prepare 50 meals per term. During the festival, the kitchen will be set up to provide meals for participants and visitors. We believe that participants and visitors of the festival are the ideal public for dishes, which are hard to realise on other occasions.

TRAVEL EXPENSES AND ACCOMMODATION
Organiser will provide for three nights with breakfast, three lunches and dinners. Travel expenses have to be covered by the participants or can be subsidised with the help of organisers (applications to embassies or foundations).

DATA, WHICH NEED TO BE INCLUDED IN THE APPLICATION
·      the description of the art work (it will be published in the collection of texts)
·      audio and visual presentations (VHS, S-VHS, CD ROM, DVD, slides, photos, sketches, notes)
·      title, dimensions, time of installation, instructions for use and installation (space requirements, technical requirements, the form of interactivity and the roles of participants)
·      the works which were produced over the last 10 years will be taken into consideration
·               computer-assisted projects should include operation system requirements and software
·      web art (net/web/internet/online art) – the URL works should be reported at the web site address: http://www.jaka.org/break
·      the presentation of dresses (fashion show) should include dresses in sizes 36/38 for women and 48/50 for men. Each designer can present the collection in which there are 3 to 5 female dresses or male suits. Designers can provide shoes (size 39/40 for women and 44/45 for men), and all extras. Organiser will provide make-up, hairstyle, models and music
·               cartoons can be sent on quality black-and-white copies, format A4; texts should be in English, the number of pages is not limited
·      culinary art – call for applications should include the presentation of two meals (meat and vegetarian). Expenses of ingredients should not exceed 3 EUR
·      a short biography of the author and other associates
·      the name, surname, address, zip code, city, country, telephone, fax, e-mail, URL
·      call for applications should be sent by March 1st  2002 to the following address:
Študentski kulturni center
Break 21
Kersnikova 6
SI - 1000 LJUBLJANA

e-mail: break21@k6-4.org

Telefon: ++ 386 (0)1 438 03 00
Faks:     ++ 386 (0)1 438 02 02


Important notes:
·      we do not return the received material, shipping has to be covered by the sender
·      required documents for temporary export/import of exhibits and objects (ata carnet) have to be taken care by the authors
·      to avoid import taxes when sending VHS cassettes and CDs, documents which prove that the material is non-commercial is required. Notify the organisers for required documents
·      we will notify you of the selected works by March 15th 2002; the results will be published at URL:http://www.break21.com
·               additional information: break21@k6-4.org


sadržaj

10.

PISMA ČITALACA

mail



From: M. Stojanovic <misto83@ptt.yu>
Subject: Redakcije

Postovani Radovane,

sto se mene tice, u pitanju je prosta greska. Naime rekavsi u svom tekstu "tu su i jos nekoliko brojeva Stripera (koji ne bih nesto posebno komentarisao, razlozi poznati redakciji)" mislio sam na radkciju Strip vesti (tj. na Zlatka), a ne na redakciju Stripera. Da bismo i to razresili, recimo ovako: Sebe ne smatram poznavaocem alternativnog stripa, niti smatram da sam pozvan da o njemu govorim te da ga komentarisem (osim u retkim slucajevima kad smatram da bi trebalo da tako nesto uradim). Upravo stoga sam se ogranicio da Striper pomenem, i izbegao da ga komentarisem. Inace, protiv Stripera i clanova njegove redakcije nemam nista, a i kako bih kad mi pomenuti magazin veoma retko dolazi u ruke, a doticnu gospodu nisam nikada ni upoznao.

Pozdravi,

* * *


From: Darko Macan <darko.macan@zg.tel.hr>
Subject: Re: STRIP VESTI #150

Korekcija. Radovan nije, kako je obdukcija pokazala, umro od tableta vech od nelijeccenog unutrassnjeg krvarenja.

mcn


sadržaj

11.

LINKOVI

Strip Vesti



NIN-ova Strip lista najvažnijih strip dešavanja za 2001. godinu, koju uređuje Slobodan Ivkov:
http://www.nin.co.yu/2002-01/03/21349.html


Odlican intervju na sajtu koji se ustvari bavi internetom i digitalnim dizajnom, i koji je ovaj put osvetlio zvezdu 2000AD u usponu, majstora Frazera Irvinga :
http://www.pixelsurgeon.com/pages/interview/design/
frazerirving/index.html

(Damir Smith)

sadržaj

12.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 19. do 25. januara

22. januara 2001. U amfiteatru Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu je gostovao i držao predavanje Mirko Ilić, jedan od naj zapaženijih članova kultne strip grupe osamdesetih NOVI KVADRAT.

23. januara 2001. U Muzeju jugoslovenske kinoteke održana je promocija ilustrovanog humorističkog časopisa BAGER.

--------------
12. Januara 2001. Preminuo je Gian Luigi Bonelli, scenarista, kreator Teks Vilera (Tex Willer) u svojoj 92. godini života. Gianluigi Bonelli je otac Serđa Bonelija (Sergio Bonelli) poznatog italijanskog strip izdavača.

22 decembra 1908. Rođen je Gian Luigi Bonelli, scenarista, kreator Teks Vilera (Tex Willer). Gianluigi Bonelli je otac Serđa Bonelija (Sergio Bonelli) poznatog italijanskog strip izdavača.


Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.