STRIP VESTI
Broj:
179
26.07.2002. Godina IV

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. LESKOVAČKA SMOTRA - Marko Stojanović
  2. MARKETPRINT NEWS - Marketprint
    -KOMANČA #10
    -ELOIZ MONTGRI
    -IZDAVAČKI PROGRAM
  3. U SLUŽBI KRALJA ŽOHARA - Ilija Bakić
  4. LJUBAV I MRŽNJA - Srđan Aćimović
  5. JUŽNJAČKA UTEHA No 71. - Marko Stojanović
  6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (131) - Darko Macan
  7. MOJ POGLED (18) - zmcomics
  8. ŠTAMPA - štampa
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -COMIC-CON
    -AQUABLUE FOR GREENPEACE
  10. PISMA ČITALACA - mail
  11. LINKOVI - Strip Vesti
  12. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu



UVODNIK...


Na stranici Nedeljni strip je, zaboravih prošli put da najavim, krenuo novi strip Lazara Jovanovića "The Cop", nakon što je završena prethodna storija "Horror!" od istog autora. Tu su naravno i dalje "Do glave" Mladena Oljače, "Mc' Duffies" Srđana Aćimovića te "Žorž Strašni" i "Čarobna palica" Predraga Ikonića. Adresu znate: www.zmcomics.co.yu/strip

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

LESKOVAČKA SMOTRA

Marko Stojanović



U Leskovcu od 26. VII do 28. VII traju Cetvrte smotre mladih strip autora Srbije. U okviru manifestacije ziri predvodjen Draganom Bosnicem dodelice memorijalne nagrade za najboljeg mladog scenaristu, crtaca i ilustratora, kao i za najuspesnijeg mladog debitanta. Gosti manifestacije: Dragan Bosnic, Vlada Vesovic, Miroljub Milutinovic Brada, Dragan Stokic-Rajacki, Toni Radev i Boris Lazic.

Program manifestacije:

26.VII
18h Tribina "Domaci autori u stranom stripu"
19h Javni cas crtanja
20h Otvaranje grupne izlozbe

27. VII
18h Predavanje Dragana Bosnica o ilustraciji
19h Promocija monografije Dragana Bosnica "Prvih dvadeset godina"
20h Otvaranje samostalne izlozbe Dragana Bosnica

28. VII
17h Promocij Strip Pressing-a.
18h Zatvaranje manifestacije i dodela nagrada

Za vreme citavog trajanja manifestacije u potkrovlju Doma Kulture radice strip-radionica.


sadržaj

2.

MARKETPRINT NEWS

Marketprint



-KOMANČA #10
Sredinom jula je iz štampe izašao deseti, i poslednji koji je Herman nacrtao, album iz serijala Komanča. Naziv epizode je "Algernon Braun". Scenario je uradio Greg, dok je za crtež zadužen, kao što rekosmo, Hermann Hupen. Praktično smo ovim albumom zatvorili ceo serijal jer nam je namera da u albumskoj formi predstavimo samo table koje je sam radio tvorac lika.


-ELOIZ MONTGRI
U mesecu junu je izašao iz štampe i drugi album iz serijala "Tornjevi Boa-Morija" pod nazivovom Eloiz Montgri. Novo izdanje je u tvrdom povezu i ima potpuno novu ilustraciju na naslovnoj strani. Za članove Stripotekinog kluba povlašćena cena od 450 dinara.

Sve albume iz našeg izdavačkog programa možete kupiti u sledećim knjižarama:

Striparnica
ALAN FORD
Blok 24, Novi Beograd
Tel.: 011/134-758
mimim@EUnet.yu
www.alanford.co.yu


STUBOVI KULTURE
Trg Republike 5
11000 BEOGRAD



BEOPOLIS
Makedonska 22
Hol doma omladine
11000 BEOGRAD

PLATO
Akademski plato br.1
i Knez Mihajlova 48
11000 BEOGRAD
Info@plato.co.yu
www.plato.co.yu
PAPIRUS
Terazije 12
11000 Beograd
SOLARIS
Sutjeska 2
21000 NOVI SAD

Podsećamo da smo omogućili prodaju svih naših izdanja u Sloveniji gde za sve narudžbine treba da se obratite Katerini Mirović na telefone redakcije Stripburgera ili na mobilni 031/401-556 (između 11,00 i 20,00 časova). Vaše narudžbine će biti isporučene najdalje za dve nedelje.
Svi kupci iz Bosne i Hercegovine treba da se jave našem predstavništvu u Banja Luci na sledeću adresu: Miljević Aleksandar, Ravnogorska 9, 78000 Banja Luka; Telefonski broj: 051/349-088
Kupci iz Hrvatske treba da se obrate našem saradniku u Zagrebu na sledećoj adresi: Bernard Radovčić, Brane Busića 14, 10020 Zagreb. Telefon kod kuće: 01/66-36-680. Email: bradovcic@hotmail.com



-IZDAVAČKI PROGRAM
Za naredni period najavljujemo tri albuma: Komanča 10 treba da izađe do 20. ovog meseca, Bernard Prins 5 do 20. avgusta i Petar Pan 4 do 20. septembra. Cene su nepromenjene: za prva dva albuma po 230 dinara, a za Petra Pana 390 dinara.
Kao što ste sigurno i sami primetili, izdavanjem 10. albuma Komanče, završavamo jedan od najpopularnijih Hermanovih serijala. Međutim, kako postoji još nekoliko kraćih epizoda, koje je Herman posebno kreirao za potrebe pojedinih listova, planiramo da ih (u dogledno vreme) objavimo u zasebnom albumu bez numeracije. Naravno, o tome ćemo vas blagovremeno obavestiti.


sadržaj

3.

U SLUŽBI KRALJA ŽOHARA

Ilija Bakić


STRIP

U SLUŽBI KRALJA ŽOHARA

"5et životnih doba La Bete Noire-doba 3reće: dužnost", izdavač: Edicija "Drugi pogled" Zlatka Milenkovića,Novi Sad 2002.

Istorija doživljaja bića zvanog Bet stigla je do središnje epizode, sve idući od kraja ka početku, ne potpuno linearno već uz manje ili veće preskoke, ali u skladu sa osnovnom postavkom autorskog tandema Darko Macan-scenario/Milan Jovanović-crtež. Ovaj koncept i u novoj epizodi funkcioniše sasvim zadovoljavajuće donoseći znatiželjnim čitaocima sledeće poglavlje priče držeći ih, istovremeno, u neizvesnosti šta je bilo pre, odnosno kako su se stvari toliko zapetljale da bi izgledale tako kako izgledaju.

Elem, Bet vodi jednu od bezbroj agencija za spasavanje sveta (zašto će tako izvesno propasti za sada se ne zna) i ne bi se reklo da mu ide najbolje odnosno da je baš preterano zadovoljan (mada u tome ima iskustva jer je već, ranije, tako nešto - spasavanje - obavio, kako - videće se, možda, u novoj epizodi). Po ulasku u kancelariju - živu kuću imena Barbara dobija poziv od kralja žohara koji ga obaveštava da je žoharski vezir Žorž našao dobrovoljca spremnog da uništi svet i to ni manje ni više nego četvororukog Leonarda (inače Betovog kompanjona u agenciji, isfrustriranog zato što ga niko ne primećuje pa stoga voljnog da krene Herostratovim putem); kralj traži od Beta da to spreči (što mu žohari nikad neće zaboraviti). Spasilac rutinirano sagledava situaciju i deluje: telefonski se raspita gde je najbliži stub stabilnosti sveta i odlazi na naznačenu adresu, nalazi izvesnu damu Tatjanu i sprečava atentat na nju ali strela ubija belu golubicu. Uto se pojavljuje Penelopa-Uteha i obaveštava Beta da mora da ode u tajni grad, što on i čini (sama poseta ostaje nepoznata ali njene posledice su tema epizode "4etvrte") dok se Barbara obračunava sa Leonardom a Žorž beži (biće uhvaćen, ne zna se kako, ali i ponovo pobeći u epizodi "5etoj").

Bet ima problema sa svojom memorijom u svim dosadašnjim nastavcima, ne seća prošlosti, onoga što je radio i uradio kao ni ljudi ili entiteta (jedan je Makkader, gumeni čovekoliki stvor na naduvavanje) sa kojima je drugovao i vojevao bitke. Time su objašnjeni-opravdani nedostajući delovi avantura i stvorena specifična "mestimično amnezijska atmosfera" vrlo pogodna za pripovedanje u epizodama-sveskama, posebno u slučaju kada je broj segmenata unapred zadat tako da je neizvesnost, barem po tom pitanju, isključena (a čega se u klasičnim stripovima u nastavcima autori nikako nisu hteli odreći jer im je ona dozvoljavala da beskrajno odlažu kraj).

I u ovoj svesci, na unutrašnjoj korici nalazimo i prilog iz književnosti; posle odlomaka iz "nepoznatih" dela Tomasa Mana i Džeka Londona na redu je (kvazi)narodna priča "Cigo i vrag" koja se može čitati kao literarna egzibicija autora i kao svojevrsni komentar strip priče. Ovakvo mešanje proze i priče u slikama, mada je dosta dugo poznato, još uvek je nedovoljno korišćeno te, dakle, i još uvek puno izazova za novatore. Serijal o Betu i na ovom nivou se pokazuje kao inovativni eksperiment koji zaslužuje pažnju ljubitelja. devete umetnosti.


Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad 11. juna 2002.godine.


sadržaj

4.

LJUBAV I MRŽNJA

Srđan Aćimović
achim@bitsyu.net


Kad ste se zadnji put iznervirali zbog svog kompjutera? Potpisnik ovih redova pre neki dan, kad je jedno upgrade-ovanje sistema krenulo pogrešnim tokom i završilo se formatiranjem diska. Pomenuti potpisnik redova još uvek tek otkriva kakvi problemi mogu zadesiti crtača stripova koji se suviše oslanja na ovu napravu:

1. Gubitak svih dokumenata, što se potpisniku, srećom, nije dogodilo. To ipak spada u domen najmračnijeg horora.

2. Brisanje programa, pa, iako vlasnik kompjutera poseduje CD sa najbitnijim alatom - Adobe Photoshopom, svi ostali grafički programi (od kojih je, s obzirom da je Photoshop baza, Illustrator verovatno najbitniji, ali i drugi, kao Flash, imaju dosta poklonika među autorima) instalirani su sa CD-ova iz lokalnog CD-kluba, sa par desetina različitih kompilacija.

3. Neodrađivanje obaveza za koje je potreban internet, npr. nemogućnost da se pošalje novi članak u StripVesti (što se meni nije dogodilo jer sam ionako nameravao da propustim nedelju). Druge obaveze koje uključuju slanje slika zahtevaju posle osposobljavanja kompjutera i hitno instaliranje winzipa i drugih pomoćnih programa sa interneta. Nemogućnost igranja Clickomanie dok se čeka na downlowdovanje, još jedan je od horora koji čekaju nesrećnog vlasnika kompjutera.

4. Odsečenost od interneta uzrokuje i druge probleme, kao zaostajanje u razgovoru na forumima ili nagomilanu poštu u mailbox-u, a takođe i apstitencijalnu krizu u težim slučajevima.

Problemi se jednako dešavaju i na savršeno ispravnom računaru. Na primer, jedan od najnestabilnijih operativnih sistema još od omasovljenja grafičkog okruženja na PC-u, Windows 98, još je u upotrebi na mnogim računarima, i većina firmi ga po defaultu instalira na prodatim računarima. Korisnik koji ne smatra instaliranje bilo kog drugog operativnog sistema (sem Windows milleniuma) prioritetom, može iskusiti sledeće:

1. Često blokiranje sistema zbog nepoznatih razloga. Zadnjih meseci, svaki put kad kompjuter blokira odnoseći sa sobom nesačuvanu gotovo završenu tablu stripa, potpisnik ovih redova malo više mrzi famozni "Mikrosoft", koji bez obzira na sve pritužbe, tvrdoglavo nastavlja sa svojom "user annoying" polisom.

2. Druge greške koje su zasluga lošeg operativnog sistema takođe se javljaju bez vidljivog razloga: na primer zamena svih ikonica Worda ikonicama Outlocka, a ikonica GIF-dokumenata ikonicama igre "Worms armagedon", uzrokovao je da je potpisnik ovih redova prošle nedelje u svom folderu sa završenim kaiševima, umesto prepoznatljivih GIF-ikonica, zatekao jedno stotinak nuklearnih bojevih glava.

3. Grafička tabla ne radi, ili miš ne radi jer ga grafička tabla isključuje, ili skener ne radi jer ga modem isključuje. To su samo neki od uobičajenih problema sa kojima se nosi korisnik kompjutera.

4. "Skloni se, glupa spajalico!!!"

Kompjuter je po svojoj prirodi nestabilna mašina. "Verovatnoća i statistika" kao predmet na kompjuteraškim fakultetima nije slučajna stvar: slikovito rečeno, sistem kompjutera stoji na staklenim nogama i pitanje je verovatnoće, a posredstvom kvantne mehanike, da li će se neka od tih nogu slomiti, te sistem pasti. Velike prednosti koje kompjuter donosi, doduše, dovoljno su opravdanje za podnošenje svih navedenih i mnogih nepomenutih nevolja - mnogi bi rekli: "Ne možeš s njima, ne možeš bez njih". Ja bih rekao: "Ne sekirajte se mnogo za tu mašinu - ona je ionako pred kvarom. I da, bekapujte bitnije dokumente!".


sadržaj

5.

JUŽNJAČKA UTEHA No 71.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


METOD DRUGI: U SE I U SVOJE KLJUSE

Voren Elis (Planetary, Authority, Hellblazer, Transmetropoliten) zadnih godina ne pise kao nekad, zbog narusenog zdravlja. Ipak, on mesecno izbaci tri ili cetiri (sjajne!) sveske (Projekti koje najavljue za buducnost: BLACK HORSES, DOWN, HYPERWAR, MAGIC BULLETS, MORNING DRAGONS, NIGHT RADIO, SCARS and SWITCHBLADE HONEY), radeci prevashodno za DC (jer je sa njima potpisao ugovor o ekskluzivitetu svojih scenaristickih usluga). Elis je dao svoje vidjenje resavanja problema kreativne blokade Marku Salzberiju u intervjuu pomenutog gospodina.

"Koji je tvoj metod za pisanje stripova?

Nosim sa sobom blokcic i laptop kompjuter. Staje u moju jaknu i ima srezanu verziju Windows-a, bas kao i kabal koji mi omogucava da ga prikljucim na glavni kompjuter. Ja sam zagrizen za masine, i tu nema pomoci. U ponedeljak cu cesto izaci iz kuce, sa lap topom, i napraviti nekoliko zabeleski; zapisati sta zelim od posla, sta nameravam da se desi u prici. Pokusacu da u prvom planu odrzim temu price, da nadjem kicmu toga na cemu radim. Dijalog ce, ako mi padne napamet, biti ubacen, obicno nasumicno zapisivnje koje cu kasnije srediti. U utorak cu sve to ubaciti u masinu i poceti da pisem, spajajuci beleske i praveci od njih scene. Ako imam srece, do kraja srede to ce pomalo liciti na scenario, uglavnom samo dijalozi i scenografija. U cetvrtak i petak ulazim u sve to i pretvaram ga u scenario, prosirujem opise scenografije, vodim racuna o pripovedanju, razbijam ga kadar po kadar i stranu po stranu. U normalnim okolnostima, do kraja petka imam nesto sto izgleda kao scenario za strip.

Znam da si prijatelj sa Gartom Enisom (Hellblazer, Preacher); da li i ti, kao toliki drugi strip scenaristi, imas nekog drugog pisca koga mozes da pozoves da bi s njim raspravljao o idejama?

Ne. Nikog. Zakljucam se u tu sobu i ne izlazim dok god prokletinja nije napisana. Za mene je to sustina pisanja. Sedis tamo i sam resis prokletu stvar. Razgovarao sam pre nekoliko godina sa Markom Vaidom, i on se naprosto zabuljio u mene: "Radis sta?". I ja sam na isti nacin reagovao na njegov pristup, jer naprosto nisam mogao da zamislim da pozivam telefonom sve te ljude i da im govorim 'Imam pola ideje…'. To jednostavno nisam ja. Ja se zakljucam u sobu i pisem i tako se posao odradjuje.

…Udaracu po toj tastaturi sve dok jedno od nas dvoje ne ispljune pricu koju zelim."


sadržaj

6.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (131)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


KUKI: ALBUM

Nabrajajući nedavno najdraže izvođače, David Bowie se spomenuo i kakofonog Legendary Stardust Cowboya, znanog (koliko je uopće znan) i kao "The Ledge", čovjeka od kojeg je Bowie drpio ono "Stardust" za svoju Ziggy personu. Kome god je kroz godine, međutim, Bowie puštao Ledgeove pjesme, svatko je ustuknuo. Osim glazbenika. "Glazbenici ga shvaćaju jer znaju koliko je teško biti nesputan," kaže Bowie, "Oni sami ne mogu zaurlati 'yeeaaah' jer će im se ljudi smijati, i onda čuju nekoga koga nije briga i to izaziva strahopoštovanje. (...) Ja sâm to ne bih nikad mogao, ali tako to cijenim u drugih."

Točno tako ja cijenim Kukija. Ja sam formalist, uštogljen i možda uškopljen, opterećen prošlošću i budućnošću, a Kukija boli briga. On crta. Crta kako mu dođe, kada mu dođe, onim što mu dođe pod ruku. Crta kako ja nikad neću moći, strahopoštovanja vrijednom lakoćom. Kuki crta kao što mama kuha - najbolje.

Kuki se razlikuje od Ledgea po tome što nije kakofoničan, naprotiv. Ispod i najgrubljeg Kukijevog crteža uvijek se krije živa, napeta, animatorska linija; njegovi su likovi oblušni i gipki, zavode nas po svim pravilima propagandne "maluma" strategije, uvlače nas u Kukijev svijet prije no što shvatimo zamku.

Zamku, da. Jer, Kukijev crtež - baš kao i on sam, kad fol začuđeno diže obrve - slatka je klopka koja skriva čelične dubine. Pogledajte o čemu kod njega razgovaraju ljupko nacrtani Charlie Brown i Homer Simpson! Pogledajte što muči psića sa cvijetom u ustima! Otvorite ovaj album(1) na bilo kojoj stranici i ošišajte me ako nađete tablo bez žalca, ako se Kuki jednom prihvatio pera ili flomastera, a da nekoga nije - sve s nevino zbunjenim osmijehom - barem podbo, ako već ne i nasmrt proburazio. Nije Kuki cookie, prije će biti da je niži, inteligentniji i svirepiji rođak kapetanu Kuki.

Kuki mi je jednom prodao original za dvije kune. Ovaj će vas album doći nešto više, ali rezultat će biti isti. Više nećete moći zaspati, od pomisli da netko može tako bezbrižno biti tako dobar dobijat ćete grčeve. Album će tiho stajati na polici, a vi ćete svejedno čuti urlik.

Yeeaaah!

***
(1) Prvi album Darija Kukića-Kukija trebao bi uskoro izaći u režiji Vinka Barića. Tekst koji danas podmećem kao kolumnu napisan je kao predgovor tom albumu. To jest, ako se Vinko još sjeća da ga je naručio


sadržaj

7.

MOJ POGLED (18)

zmcomics


POPOŠAK I CVEĆE

Prvi put sam se sa stripom "Popošak i Cveće" sreo još '96. u beogradskom strip magazinu "Strip Mania". Ne baš, u to vreme, preveliki ljubitelj andergraunda sam na svoje iznenađenje shvatio da mi se taj strip sviđa, da ga smatram odličnim. Jednostavno sam se "zalepio" na njega ni sam neznavši kako to da objasnim. Pogotovo mi je bilo drago kad sam na diskusiji, u serbiancafeu, pročitao da se i drugima taj strip sviđa, da je uspeo da izbriše podelu između mejnstrima i andergraunda.

Popularnost stripa, veliki obim urađenih epizoda sa kontinuiranom pričom, kao i, naravno, kvalitet samog stripa su svakako bili dobar motiv da se objavi knjiga koja će u sebi sakupiti većinu nastavaka ovog serijala. Kažem većinu, jer ima novih priča koje nisu tu našle mesto a koje će, nadam se, biti sakupljene u jednoj drugoj knjizi. Za ovaj album su "krivi" Dejan Đoković - Dekara od Lavirinta i Zoran Penevski od Grafičke Zavere. Praktično su sedme brojeve svojih edicija pretvorili u zajednički album, na poklon svim ljubiteljima stripa.

Ako me pitate šta mi se u tom stripu posebno dopada, neću moći da vam precizno odgovorim. Jednostavno, taj strip se pije i uživa se u njemu. Fantazmagorični svet vezan tatinom bradom, galerija neobičnih likova, pitka, a opet ozbiljna, priča su glavne karakteristike ovog stripa. Koliko dugo će tatina brada imati snage da vuče priču i da je i dalje čini svežom ne znam, ali se nadam da će to autori na vreme osetiti i učiniti da strip ima svoj kraj, ne skoro, ali pre nego li zamori čitaoce.

Za manu, ne preveliku, ovog izdanja smatram to što su po svaku cenu ubačene i kratke pričice na kraju izdanja. Po mom sudu su trebale da se uklope u kontinuitet priče, uz nastavak za koji su pričom vezane, ili da se sačuvaju za jedno posebno, buduće, izdanje. A u ovoj, prvoj, knjizi možda da se nađu i nove duže priče, poput one iz pete Zavere.

Ono što je suprotno mani je kvalitet. A kvalitetnog u ovom izdanju je mnogo. Od samog stripa, preko načina na koji su čitaoci, putem predgovora, upoznati sa stripom do opreme i obima izdanja. Tvrd povez, 144 strana B5 formata je lep zadatak za sve izdavače koji ubuduće žele da na kvalitetan način prezentiraju radove domaćih autora.

Sjajan primer i isto toliko sjajan izazov.


sadržaj

8.

ŠTAMPA

štampa


Zoran Đukanović i Dušan Banjanin su krivci za ovonedeljni sadržaj rubrike.

http://www.nin.co.yu/cgi-bin/printpage?filename=/2002-07/18/24152.html

NIN br. 2690, 18. jul 2002.

ODLAZAK VELIKOG ILUSTRATORA

Branislav Brana Jovanović (1933-2002)

Ilustratori su umetnici koji mnogo duže od drugih uspevaju da u sebi sačuvaju dečaka željnog čitanja i crtanja pročitanog. Pokojni Brana Jovanović bio je poslednji veliki ilustrator koga sam poznavao. Ostali su, jednostavno, nestali i izumrli sa civilizacijom čitanja priča i razgledanja ilustracija. Ko još uopšte čita, ko primećuje crtački trud? Retko ko.

Civilizacija kompjutera i pokretnih slika izbrisala je, nadam se, za izvesno vreme tu staru naviku. Poslednji joj se suprotstavio Brana Jovanović, arhitekta po obrazovanju a veliki crtač po vokaciji.

Sedeo sam povremeno i pijuckao za njegovim radnim stolom u "Bazaru" gde je iz čistog zadovoljstva i strasti prelamao stranice ovog časopisa. Na stolu ni traga od obaveznog kompjutera, nezaobilazne alatke savremenih dizajnera. Prelamao je starovremski, poput starih iščezlih tehničkih urednika; na stolu su stajali cicerometar (jedna već odavno zaboravljena grafička sprava), lepilo "karbofiks" za lepljenje otisaka, raznobojne olovke, najjeftinije oštre cigarete, višnjeva muštikla, obavezna šoljica crne kafe.

Uspevao je da iz naše sirote štampe i hartije očajnih kvaliteta, sumnjivih boja i svega ostalog što nas prati decenijama, izvuče najviši štampani kvalitet. Njegovi hitri potezi četkom i uzbudljiva linija rođenog crtača i akvareliste izašla iz "Voga" ili legendarnog časopisa s početka veka "Ilustrasion", pretvarali su štampano sivilo u čiste likovne dragocenosti.

Tih, preterano skroman i diskretan gospodin, Brana je u svom sedamdesetogodišnjem životu imao samo jednu izložbu svojih radova, i to u Skadarliji, u oronuloj kući Đure Jakšića, gde izlažu amateri, diletanti i početnici. Jedan od naših najvećih crtača, uz Ljubu Ivanovića, Mladena Josića i Slavu Bogojevića, nikada nije želeo da se ističe. Delakroa novinske ilustracije ostao je tako lično nepoznat stotinama hiljada čitalaca koji su poznavali njegov rad. Ilustrator "Bazara", "Politikinog zabavnika", "Ilustrovane politike", "Radio TV revije" i NIN-a otišao je isto tako kao što je i živeo - tiho i otmeno.

Posle njegovog odlaska kao da su posiveli svi ovi listovi koje je ulepšavao. A kada priče izgube svoju boju, ko će im je vratiti?

MOMO KAPOR





Policajci i vatrogasci kao superheroji

Americki strip izdavac "Marvel Comics", inspirisan onima koji su rizikovali svoje zivote prilikom spasavanja zatrpanih ljudi u rusevinama posle teroristickih napada na SAD od 11. septembra prosle godine, pokrece novi serijal koji ce "svakodnevne heroje" staviti rame uz rame sa Spajdermenom, Kapetanom Amerikom i Neverovatnim Hulkom. Najveci americki izdavac stripova ce tako obeleziti herojstvo policajaca, vatrogasaca i spasilaca u projektu pod nazivom "The Call of Duty". Strip "The Brotherhood" ce govoriti o njujorskim vatrogascima, a prvo od sest predvidjenih mesecnih izdanja se vec pojavilo na kioscima. Strip o policajcima zvace se "The Precinct", dok ce "The Wagon" govoriti o lekarima hitne pomoci. Planira se da pocetkom 2003. godine sva tri stripa budu objedinjena u jednu seriju podzajednickim naslovom "The Call".

V. T.

Objavljeno:DANAS, subota-nedelja 8-9. jun 2002, broj 1714-15


sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-COMIC-CON
Od 1. do 4. avgusta se održava najveći strip festival severne amerike "COMIC-CON" U San Dijegu. Eisnerova nagrada, se dodeljuje kao i svake godine, o nominacijama smo već pisali u SVestima, a tu su i izložbe i sva ostala dešavanja o kojima možete čitati na sledećoj adresi:
www.comic-con.org .



-AQUABLUE FOR GREENPEACE
Francuski izdavač Delcourt, poznat nam po predstavljanju u Francuskom kulturnom centru, i kreatori stripa Aquablue pomažu Greenpeace-u. Tako da možete besplatno pogledati kompletan album ovog serijala na sledećoj adresi:
www.greenpeace.fr/aquablue
.


sadržaj

10.

PISMA ČITALACA

mail


From: bilja@nspoint.net <bilja@nspoint.net>
Subject: Feminus Stripus Ludens

Nisam sigurna da li je ovo vec bilo na Strip Vestima, jer usled (brojnih) porodicnih obaveza ne stignem bas uvek sve da procitam, ali cini mi se da nije bilo opsirnijih napisa o FEminuS Stripus Ludens, koji je projekat (ali za razliku od "projekata" nasih novokomponovanih "zvezda" pravi projekat uradjen s puno truda i ulaganja i ne iz novcanih pobuda)u pripremi i uredjuju ga zene. Trenutno je uradjena prva Feminus Stripus svescica sa koricama u boji u formi knjige mekog poveza. Unutra je mnostvo tekstova i stripova iskljucivo zenskih autora na temu "Zenska prava su ljudska prava".

Medju njima su i neke nama poznatije strip dame kao sto su (nisam vise u toku pa mi oprostite sto cu neke strip majstorice ovom prilikom nenamerno preskociti): Irena Jukic Pranjic, Ivana Filipovic, Neda Dokic, Ramona Magda, Elizabeta Novak, Lola Milosev i druge vredne crtacice. Vidi se da je ulozeno puno truda da se sve lepo uklopi u jednu urednu knjizicu, a pored radova i tekstova tu su i autobiografije autorki sa ponekom fotografijom. Moram da se pohvalim da sam i sama ucestvovala sa par stripova.

Do kraja godine planira se novi broj (uz nadu da ce jednog dana Feminus Stripus postati redovno izdanje), pa se pozivaju strip autorke za saradnju. Tema novog broja bila bi SEX, alternativa je MAJCINSTVO, a alternativa alternativi PO SOPSTVENOM IZBORU. Radove treba dostaviti do kraja oktobra ove godine (30.10.2002.)

Ovom prilikom urednicama Feminus Stripus Magazina pozelela bih mnogo srece i uspeha u daljim projektima sa puno novih ideja i saradnika (planiram da opet saljem)

Biljana Malesevic Oreskovic


sadržaj

11.

LINKOVI

Strip Vesti



Davno nije bilo sajtova izdavača. Evo jednog poznatog italijanskog:

-Grifo Edizioni

www.grifoedizioni.it

sadržaj

12.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 27. jula do 2. avgusta

...

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.