STRIP VESTI
Broj:
183
30.08.2002. Godina IV

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. GRAFIČKE ZAVERE - Strip Vesti
  2. ZOGRAFOV SVET OBJEKATA - Strip Vesti
  3. ČAČANSKI BILAL - Strip Vesti
  4. SYSTEMCOMICS NEWS - Systemcomics
  5. BRADA I LETEĆI MOZGOVI - Zoran Penevski
  6. NOVA IMENA U VILAJETU - Ilija Bakić
  7. JUŽNJAČKA UTEHA No 75. - Marko Stojanović
  8. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (135) - Darko Macan
  9. MOJ POGLED (22) - zmcomics
  10. LINKOVI - Strip Vesti
  11. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu



UVODNIK...


Jeste li primetili da je broj nešto utanjio?!?...:(

E pa i uvodnik se solidarisao sa celukopnim stanjem broja...:)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

GRAFIČKE ZAVERE

Strip Vesti



promocija novih izdanja
Graficke zavere,
dakle, brojeva 6. i 7. su
2. septembra u REX-u u 20 casova

nova adresa sajta je
www.rex.b92.net/grafickazavera

sadržaj

2.

ZOGRAFOV SVET OBJEKATA

Strip Vesti



ZOGRAFOV SVET OBJEKATA
Aleksandar Zograf u cetvrtak petog septembra
u 18h gostuje u Rerni
(Rige od Fere 4, Beograd)
- autor ce govoriti o nekim od svojih omiljenih predmeta, koje ce,
specijalno za ovu priliku, doneti iz svog doma.

Tokom veceri ce biti moguce kupiti neke od
Zografovih samizdata - Hypnagogic Review, kao i najnove izdanje
pod nazivom Jamming with Aleksandra Zograf.


sadržaj

3.

ČAČANSKI BILAL

Strip Vesti




Ne, nije reč o nekom piratskom izdanju Bilalovih stripova već o sasvim legalnom dvobroju čačanskog časopisa za književnost i umetnost GRADAC koji po treći put svoj dvobroj posvećuje strip autoru (Moebius i Hugo Prat ranije) a koji po treći put, takođe, priređuje Miroslav Marić.

Svi koji su ranije videli dvobroje posvećene stripa autorima znaju da je praktično reč o knjizi od preko stotinu strana koja poput prethodnih donosi mnoštvo tekstova, intervjua i bibliografskih podataka o Enkiju Bilalu.

Već ovih dana ste obavezni da ovu knjigu potražite u svojoj knjižari a ako je slučajno nema žalite se i poterajte ih da je naruče...:)

Svakako će u sledećim brojevima SVesti biti još dodatnih informacija o tome kako da dođete do svog primerka.


sadržaj

4.

SYSTEMCOMICS NEWS

Systemcomics



Izdavačka kuća SYSTEM COMICS ni preko leta nije pravila pauzu. Krajem juna iz štampe je izašao naš četvrti album, i opet je to strip autor poznat našoj ali još više stranoj strip sceni. Posle Bojana Kovačevića i strip albuma AARON, sada je to još jedan Bojan ali Redžić, sa strip albumom MRAK koji se sastoji iz više kratkih priča od kojih većina nije poznata našoj strip publici. Par priča svoju premijeru imalo je u Japanu a to su ujedno i priče koje se po prvi put mogu i kod nas videti i pročitati. Ovo je Redžin četvrti album za poslednjih desetak godina, što ne govori ništa dobro u prilog domaćem izdavaštvu, ali svrstava svog autora u sam vrh domaćeg strip stvaralaštva, kako po kontinuitetu tako i po kvalitetu. Album je A4 formata, štampan u crno beloj tehnici sa 13 kolornih ilustracija i ima 70 strana.

Početkom avgusta izašao je iz štampe i naš prvi, strani strip fenomenalni KALVIN I HOBS u albumu: BLAGO JE SVUDA. Najbolje od svega je što je to samo prvi u nizu od ukupno desetak albuma ovog fenomenalnog stripa koje ćemo objaviti u sledećih par godina. Već će negde oko Nove godine u prodaji biti i drugi album, a kupovinom prava i ostali albumi su zagarantovani fanovima. Ovaj album zadržao je originalni format i ima originalni broj strana, što će reći 175 od kojih je 45 u boji.

Oba ova albuma, po ceni od 330 odnosno 500 dinara možete naći u boljim knjižarama u Beogradu a i u IPS-ovim knjižarama u Novom Sadu, Nišu i Podgorici.

Do kraja godine izdavačka kuća SYSTEM COMICS objaviće i dva albuma ALEKSE GAJIĆA koje ovaj naš poznati strip autor radi za francusku izdavačku kuću SOLEIL.

Strip albumi biće štampani u punom koloru i prvi će se premijerno pojaviti na beogradskom sajmu knjiga u oktobru.

Ovaj serijal koje je Gajić uradio sa Valeri Manžen i Denisom Bajramom imaće pet delova i svih pet će biti objavljeni i kod nas. Aleksa upravo ovih dana privodi kraju treći nastavak koji će u Francuskoj biti objavljen u oktobru ove godine, a kod nas na proleće naredne godine, da bi četvrti nastavak objavili istovremeno kad i Francuzi, u oktobru 2003-će. Ova saga o Hunima i njihovom legendarnom vođi Atili, u Francuskoj je postigla veliki uspeh i Gajića izbacila na sam vrh strip crtača.


sadržaj

5.

BRADA I LETEĆI MOZGOVI

Zoran Penevski
zpenevski@yahoo.com



Srpska strip-scena s početkom novog milenijuma dolazi do praga sopstvene katarze, ne samo obnavljanjem profilisane produkcije, sazrevanjem tržišne i estetske samosvesti, nego i sumiranjem pročišćenih poetika. Kao dokaz ove tvrdnje nameću se sveska "Les Jours Etrangers" Milana Pavlovića (32 strane, c/b, "Grafička zavera 6", REX-Samizdat B92) i "Popošak i Cveće" Vostoka, Grabovskog i Saše Mihajlovića (144 strane, c/b, tvrd povez, zajedničko izdanje "Grafička zavera 7", REX-Samizdat B92 i "Lavirint 7", Čačak).

"Les Jours Etrangers" je zbirka od 5 stripova koja, više od crnog humora i bizarne fabule, svojim brilijantnim groteskama, spojevima strašnog i smešnog, opisuje avanture decentriranog uma. Pamet izvan svog ležišta, mozak koji beži istinski je heroj tragedija preuzetih iz stvarnosti, klovnovskih snomora sa živim predmetima i ljubavnih priča izuzetne grafičke dinamike. Ujedno, Pavlovićev junak traži radikalan iskorak iz poretka koji fabrikuje frustracije, odnosno uništava Želje, tako da su sodomija, suicid ili somnabulna solucija ponekad i logičan, sastavni deo eskapističke psihologije, ali i ontološki odgovori na presiju kojoj su likovi izloženi. U svakom slučaju, reč je o paranormalnim svetovima koje estetska zapremina čini znatno vrednijim od njihovog fizičkog uzora.

Ako se za Pavlovića može reći da istražuje u polju metafizičkog kabarea, onda "Popošak i Cveće" na širem planu treba posmatrati kao metafizičku bajku.

Stvaran čitavu deceniju, ovaj najveći srpski underground serijal, po prvi put se javlja kao celina. Počev od fantazmagorične potrage za ocem čiju bradu prate devojčica i pas, preko komične gothic-avanture, te pikarskog nonsensa, "Popošak i Cveće" prerastaju u narativni model koji ostaje otvoren zbog paradoksa nepostojanja kraja brade. Dakle, u rasponu od dekonstruisane Motovilke, psihoanalitičkog peformansa, preko čitavog niza bezrazložnih epizoda, Vostokovi junaci kreiraju mentalni prostor koji lako upija opšta mesta popularne kulture (Čarobnjak iz Oza, Mali Nemo, Gručo Marx...), ne gubeći ništa od infantilne pitomosti koju posebno održava svojom čistom, poludiznijevskom linijom Saša Mihajlović. Struktura "Popoška i Cveća" je u postmotivacijskom vremenu, u prostoru koji se deteritorijalizuje u sebi, a time što se razvija ka svom početku, ova priča briše razlike između generacija, i onih koji strip vole i onih koji to još nisu sebi priznali. "Popošak i Cveće" su slikovnica za decu koja beskrajno rastu...


sadržaj

6.

NOVA IMENA U VILAJETU

Ilija Bakić


STRIP

NOVA IMENA U VILAJETU

"Strip vilajet, magazin 9+e umetnosti", MAH strip media center, Beograd 2002.

Nakon više neuspešnih pokušaja da se objave radovi polaznika strip radionice "Đorđe Lobačev" i tako se široj javnosti predstave autori na kojima leži budućnost devete umetnosti na ovim prostorima, zahvaljujući izdavaču "MAH" pojavio se magazin "Strip vilajet" posvećen isključivo stripovima "klasične narcije"U njemu će, kako urednik Vlada Vesović piše, biti mesto za početnike, one iz strip škole ali i druge, i ostale autore koji su mladi ili se tako osećaju i prihvataju koncepcijsko opredeljenje magazina za koji je planirano da izlazi kvartalno.

Prvi broj "Strip vilajeta" na 134 strane A4 formata, donosi čak 19 priloga. Među autorima nalazimo nekolicinu znanih iz drugih izdanja dok je većina potpuno (do sada) nepoznata. Priloženi radovi mogu se svrstati u dve žanrovske celine - jedna je naučna fantastika a druga fantazijsko -hororistična (tek nekoliko radova ne pripada ni jednoj od pomenutih grupa); oba bloka, pak, protežiarju borilačko-akcione sadržaje koji, opet, zahtevaju popriličnu crtačku i montažersku veštinu. Česti junak je ratnik-plaćenik, prototip surovog pojedinca u konstantnom sukobu sa neprijateljima ali i onima koji su iznajmili njegove "usluge" i rado ga zloupotrebljavaju. Pucačko-tabadžijske egzibicije nalazimo stripovima Gorana Grkinića, Milana Minića, Predraga Ginevskog, Gorana Radovanovića, dok heroj Miloša Slavkovića od borbene postaje mašina za zadovoljstvo ali se kasnije "preobraća" u prvobitnu ulogu. U fantazijskom delu srećemo svakojake junake-borce, ljudske kod Saše Arsenića, Igora Lazarevića i Jovana Ukropine, nadljudske kod Miroslava Lazovića (ajron-mejdenovsko-alijenskog profila) ili mešovite (vampir, filozof, Korto Malteze i Kraljevića Marka i demona Asmodeja) u režiji Dejana Vojnića i Marka Stojanovića; spram njih stoje "sasvim normalni" samuraji Dražena Kovačevića te deseterački Kraljević Marko i vojvoda Miloš u borbi sa vilom Ravijojlom u razigranom crtežu Nebojše Pejića. "Običan" je i nes(p)retni junak Toni Fejzula (koji je uradio ilustraciju za naslovnu stranu), zavedeni patuljci Vladana Žervana, mali šumski ljudi Tihomira Čelanovića i Hitler iz WC šolje iz pera Mladena Oljače a u ovoj grupi su i veseli, potentni zeka i drug mu meda Alekse Gajića i drugova te nesrećni hrčak Đorđa Milijanovića, posle koga, na zadnjoj korici stiže kolor verzija bajke o tamnom vilajetu Darka Pajčina.

Kratke forme

"Strip vilajet" popunjava prazninu u ovdašnjoj strip sceni otvaranjem vrata za famozne "prve radove" jer je njihovo objavljivanje najveća muka svakog početnika. A tek kada se table odštampaju i pojave na policama knjižara stvorena je dovoljna distanca za sagledavanje svih kvaliteta i mana jednog stripa. Stoga je kontinuitet izlaženja ovakve publikacije zalog lakšeg opstajanja i razvoja scene pošto se pretežno snage autora neće trošiti na izmišljanje načina da budu objavljeni već će se fokusirati na crtanje. Iz ovih razloga treba blagonaklono predvideti prisutne crtačke nedoslednosti i krutosti, odnosno šematizovanost priča; svakako će trebati vremena da mladi autori izgrade sopstveni, prepoznatljivi profil. Zapazimo da su, očito prema mentorskim savetima Vesovića, autora ispravno odabrali da se iskušaju u kraćoj formi izbegavajući rasplinjavanje i neminovni pad kvaliteta koje donosi "preveliki zalogaj". U svakom slučaju "Strip vilajet" je važno izdanje za budućnost domaćeg stripa, te mu treba pružiti svu moguću podršku.


Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 7. jula 2002.godine


sadržaj

7.

JUŽNJAČKA UTEHA No 75.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


KAKO PRODATI SCENARIJA ZA STRIP I NA TAJ NACIN
POSTATI TRULI BOGATAS! (3)

Mark Milar i dalje prica, vi i dalje hvatate beleske:


"SAVET SEDMI: NIKADA NE SALJITE SCENARIJA SCENARISTIMA

Ovo je nesto sto sam nekada i sam stalno radio, i u pitanju je STRASNA greska. Znam vase polaziste; sanjate o tome da ce odabrani scenarista ostaviti svoj rad, procitati vas scenario, izjaviti da ste genije i insistirati kod svog urednika da ovaj otpusti onog s kim trenutno radi i na licu mesta zaposli vas na njegovom mestu. Tragicno, ali istina je da ovi scenariji imaju najvecu sansu da zavrse na dnu necijeg Inbox-a i grickaju godinama podsvest scenariste kome ste ga poslali. Naravno, neki autori su fini i iskreno voljni da vam daju neki savet, ali je vecina toliko obuzeta svojim komplikovanim zapletima, cekovima koji kasne, poterom za kritikama i brigama oko posla da zaista nemaju vremena da se probijaju kroz vas materijal. Ja sam poprilicno otvoren sa svojim citalastvom jer mu, istini za volju, dugujem sve od majce na moji ledjima pa do hladnog Caffrey-a koje pijuckam dok ovo kucam, ali citanje tudjih scenarija i predloga za stripove je nesto sto odbijam da radim. Pod broj jedan, urednici su ti koji su placeni da to rade a mi slobodnjaci smo oni koji treba za zivot da zarade radeci nesto cime se mogu isplatiti racuni. Pod broj dva, u pitanju je stvarno opasna stvar. Svi su culi horor price o citaocima koji proganjaju scenaristu godinama zbog TOG zapleta sa Batman-om koji im je ukrao ili ONE graficke novele o Avengers-ima koja je od recenog ludaka mogla da napravi milionera. Postoji tip na Glazgovskoj strip sceni koji se redovno zali ljudima da Grent Morison i ja lepo zivimo svih ovih godina od ideja koje nam on stalno i glupavo daje. Scenaristi trguju idejama. Cuvajte ih za sebe i odusevite svoje kolege u isto vreme kad odusevite svoje citaoce.


SAVET OSMI: IZGLEDAJTE DOBRO

Znam da je plitko, ali je apsolutno tacno. U ovo doba kad imidz znaci sve a brada nista, internacionalna publika je u momentu svesna toga kako izgledate. Odrastajuci u danima pre interneta, nisam imao pojma kako Keri Bejts ilili Stiven Gerber izgledaju, ali sam zamisljao nesto priblizno Grckim bogovima, odevenim u toge po poslednjoj modi. Jos uvek nemam pojma kako su ti momci izgledali, ali je utesno to sto nisu bili par hipika koji su eto usput napisali neke od najboljih stvari u sedamdesetim. Ne kazem da morate da imate sest trbusnih misica koji se ocrtavaju i naduvene bicepse, ali vam nece ni smetati. Ako su stripovi novi rokenrol, onda njihovi autori moraju da budu rokenrol zvezde.


SAVET DEVET: PAZLJIVO KORISTITE INTERNET

Internet je ili vas najbolji prijatelj ili glavni negativac u vasem zivotu. Reagujte suvise brzo na lose kritike i izgledacete kao idiot. Uvredite nekoga na nekom forumu pa ce hiljade njegovih ortaka zauzeti njegovo mesto i rastrgnuti vas u sitne komade. S druge strane, besplatno reklamirajte svoj rad u intervjuima, kolumna na internetu ili saljuci ga kriticarima kao sto su Don i Rendi na The Four Rail-u ili Dzejsonovim momcima na Silver Bullet Comics-ima, i to je najbolja stvar koja ce vam se desiti. Internet je demokratizovao industriju u tom smislu da svako ima beskrajan broj nacina da dopre do beskrajnog broja ljudi. Nemojte ga traciti.


SAVET DESETI: BUDITE ONO STO JESTE

Proveo sam pola svog zivota pokusavajuci da otkrijem sta odrzava umetnike i scenariste u poslu i dosao sam do zakljucka da je jedinstvenost verovatno najvazniji faktor za dugovecnost. Raditi stvari koje niko drugi ne moze je najbolja vestina koju bilo ko moze posedovati i mislim da je to ono sto odvaja Murove, Milere, Kirbije, Gejmene i Morisone od momaka koji telefonom izdiktiraju svojih dve tuce po svesci i interesantnog negativca. Svako moze da iskopira ono sto je upravo procitao, sli samo vi mozete da napisete o onome sto se desava u vasoj glavi. Ljudi sa glasom su uvek najinteresantniji, i u mom iskustvu na duge staze zavrsavaju veoma, veoma bogati.


SAVET DESETI: BUDITE POZNATI FILMADZIJA

Uleteti u strip iz Holivuda je najsigurniji nacin da vas urednici ne samo zaposle vec i da obecaju da se nece zajeb@v@ti sa vasim scenarijima, ali cak ni ovo nije sasvim izvesno. Da, Dz.M.S. i Kevin Smit su dva najbolja profesionalca u ovom trenutku, ali vazno je da su obojica veterani koji su naucili kako se "pletu" zapleti u drugom mediju i obojica imaju veliko razumevanje toga sto cini stripove funkcionalnim. Kevin Smit, da. Kevin Spejsi, ne. Sve se ovo vraca na onaj moj osecaj da treba da studirate svoju vestinu i da je negujete kroz citav tok vase karijere. Cak i sam Sten Li nije uspeo u ovom poslu pre nego sto je u njemu proveo citavu deceniju i investirao u uredne brcice i nekoliko vrlo lepih perika.


SAVET DVANAESTI: NEMOJTE POSTATI SUVISE DOBRI

…Ili cemo mi ostali jednostavno morati da se skupimo i da vas ubijemo."


(Nece se nastaviti, posto se upravo zavrsilo!)


sadržaj

8.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (135)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


A PONEKAD MI SE UOPĆE NE PIŠE O STRIPU ...

Četiri se dana već vrpoljim, otvorim ovaj fajl pa gledam nadnaslov i prazno mjesto za naslov, k'o fol meditiram o prvoj rečenici, a zapravo mislim kako još ima vremena, kurzor mi poigrava nad ikonicom Explorera i niti jedna tema mi se ne čini zanimljivijom od praznine svjetske mreže. E, a onda odjednom više vremena nema, a ja pred vas nemam izaći sa čime no s hrpom abortusa.

Prvi su abortus moje svađe. Počeo sam jedan otrovan tekst, pa odustao. Napisat ću ga jednom, nisam se naglo podobrio, ali nešto se ne volim pretjerano ovih dana, a čovjek mora cijeniti sebe da bi kvalitetno mrzio druge.

Kako su moja raspoloženja uglavnom odjek mog trenutačnog zadovoljstva ili nezadovoljstva dnevnim učinkom - napravim li nešto odmah ujutro, cvrkućem cijeli dan; prosurfam li dan, bolje me izbjegavajte uvečer - nije teško pogoditi da se ne volim zato što ne volim ono što trenutačno radim. U procesu sam, naime, prepravki jednog scenarija - stvari koja me uvijek ljuti, jer pokazuje da nisam savršen, a koja me pogotovo ljuti kad do nje dođe mojom vlastitom krivicom. Zabrljao sam, presiguran u sebe dozvolio sam si neke gotovo početničke greške i sad moram šutiti i krpati stvar i nemam na koga, oprostite što psujem, pizditi nego na sebe. U takvom raspoloženju, dakako, savjete drugima mi se dijeli kao što mi ih se i sluša te i ta ideja završava kao abortus.

Treći abortus je pokušaj da izmuzem članak iz preseljenja Frazera Irvinga (Necronauts, Authority) u Zagreb. Frazer, mladi britanski stripaš, došao je u naše krajeve za svojom djevojkom i jučer sam pomislio kako bih to mogao napuhati u lagahno štivce o Balkanu kao budućoj Meki svjetskog stripa, mjestu gdje strip revije još izlaze i gdje najamnički dolar dobro kotira, te o Frazeru kao tek prvom od mnogih. Kalna raspoloženja, međutim, nisu za lagana štiva.

Broj kolumne me, zatim, podsjetio da imam višak primjeraka Dark Horse Presentsa 135 s mojim (Burroughsovim) Carsonom s Venere te da bih ih mogao ponuditi kao nagradu čitaocima koji mi postave pitanje o kojem bih mogao napisati kolumnu kad mi opet dođe tjedan kao ovaj.

To, evo i činim.


sadržaj

9.

MOJ POGLED (22)

zmcomics


POGREŠNE PREDRASUDE

Neću ovde pričati mnogo o nekim pravim predrasudama već o jednom strip magazinu koji mi je slomio jednu od mojih, uistinu, retkih. Naslov je ipak tu, prvenstveno, da privuče pažnju...:)

Još od malena pamtim kako su mi pokojni baba i deda uz najveću radost i veselje slušali Radio Šabac i program najordinarnije narodne muzike. I dan danas kad mi neko spomene Šabac prvo pomislim na tu... radio stanicu. Sa takvim predrasudama najmanje što sam od Šabca mogao očekivati je strip magazin sa ekipom odličnih mladih autora, takođe šabčana. Uz to je još šokantnija činjenica, uopšte za celokupno naše podneblje, da su momci od Šabca uspeli da se izbore da izdavač njihovog magazina bude Udruženje likovnih stvarlaca Šabac!!!

Zadnju deceniju dokazivana teorija da je sazrelo vreme da strip scenu može gurati, pa čak i voditi, i provincija dokazao je i EON, s tom razlikom da ovog puta nije reč o ediciji koja neguje andergraund strip već se bavi pravim jakim mejnstimom. Prvenstveno je velika šteta što se ovaj magazin ne može naći na kioscima, što bi i cenu od 150 dinara smanjilo, jer tamo je pravo mesto stripu tog senzibiliteta i to bi bio pravi podstrek domaćem stripu. Ovako ćete svoj primerak, od 500 mogućih, morati da nabavite u knjižari.

A kad kupite EON sigurno nećete zažaliti, jer ćete se upoznati sa nekoliko mladih i odličnih strip stvaraoca koji, iako žive u ovoj našoj balkanskoj provinciji, nisu "operisani" od savremenih trendova i uticaja. Nije tu sve savršeno ali je put očigledno pravi i verujem da će to vreme potvrditi.

I pored toga što je ekipa mlada i što im je to prvi broj (da ne kažem nulti jer bi ispalo da ga nije ni bilo) grešaka ima malo. Moja najveća zamerka bi bila šareni digitalni lettering i mešanje pisama, iako skeniranje nije urađeno kao štrih, linija je vrlo malo zrnasta i ne šteti crtežu tako da će je kao takvu primetiti samo malobrojni manijaci poput mene...:)

Za kraj mi ostaje da izrazim nadu da neće biti po jedan broj svakog eona...:)


sadržaj

10.

LINKOVI

Strip Vesti



-Josh jedan Isechak postavljen na net (nije bash nov, ali problemi sa vezama...). Takodje malo promenjen dizajn (nadam se da mi neko iz poslednjeg broja SV necje zameriti na 'pozajmljenom' dizajnu). http://members.fortunecity.com/madja/strip/isechci/isech31.htm
Madja

sadržaj

11.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 1. do 6. septembra

...

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.