STRIP VESTI
Broj:
319
27.05.2005. Godina VII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. GenEtika - SKC
  2. TREĆI MEĐUNARODNI SALON STRIPA - SKC
  3. ŠAMANOV ŠAL - Aleksandar Manić
  4. STARE LEGENDE U NOVOJ PRESVLACI - Rajko Radovanović
  5. JUŽNJAČKA UTEHA No 211. - Marko Stojanović
  6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (270) - Darko Macan
  7. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  8. ŠTAMPA - štampa
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -JANJETOV, SMUĐA I BILAL ZA HILJADE EURA
    (Marko Ajdarić)
    -PAHEK, DEDIĆ, JANJETOV NA FR FESTIVALU
    (Marko Ajdarić)
    -JOŠ SUDŽUKE...
    (Marko Ajdarić)
    -36 DOBRIH STRIPOVA IZ AMERIKE
    (Marko Ajdarić)
  10. POZIVI NA SARADNJU - mail
  11. PISMA ČITALACA - mail
  12. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu



UVODNIK...


Kratak i jasan uvodnik. Čitamo se sledećeg petka...:)

Dobro de, imaću još snage da podsetim da na naslovnoj strani imamo već 12 online stripova!!!

Za kukanje za više tekstova nemam snage.. mada stoji da je potrebno...:)

Do čitanja...

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

GenEtika

SKC



SKC BEOGRAD
Srećna Galerija / Happy Gallery


Dragi prijatelji!

povodom izlaska iz štampe
GenEtike
specijalnog, genetski modifikovanonog, strip izdanja,

Šlic radionica i Srećna Galerija, SKC - Beograd,
u saradnji sa Centrom za Alternativna Istraživanja (CENALIS),

pozivaju vas

da u četvrtak, 2. juna, 2005. godine, u 19h,
dođete u Srećnu Galeriju beogradskog SKC-a,
gde će, uz promociju ovog nesvakidašnjeg izdanja,
biti otvorena i prateća izložba!!!

Vidimo se!

* * *

Wostok, Burek, Opačić, Zograf, Looney, Maja Veselinovic, Matei Branea ( RO ), Teta Negra, Dragana Kuprešanin, Claudio Prentela ( IT ), Miho, Letač, Andrej Štular ( SLO ), Dušan Cvetković, Elffriede ( AU ), Vuk Palibrk, Zigomar, Seljak, Volođa, Jakša Vlahović, Zlatko Krstevski ( MAK ), Katarina Šoškić…samo su neki su od autora i autorki čiji su radovi zastupljeni u ovom izdanju, a teme koje obrađuju su kloniranje, genetski modifikovana hrana, eksperimenti na ljudima, životinjama, biljkama.., naučne i etičke nedoumice…

Veći deo radova objavljenih u Genetici nastali su na nekoliko uspešno realizovanih eko radionica u Beogradu i Pančevu, dok su drugi prispeli nakon objavljenog konkursa ili po pozivu …

Aktuelnost teme, kao i raznovrsnost propratnih sadržaja na radionicama, doprineli su neočekivano velikom odzivu autora sa svih strana. Posebno valja istaći trodnevnu Eko strip radionicu održanu krajem avgusta prošle godine u klubu Gavez na Adi Ciganliji. Tom prilikom su, na opšte zadovoljstvo učesnika i posmatrača, uspešno spojeni rad na stripu, vegetarijanska kuhinja i sjano muziciranje grupa Činč!



sadržaj

2.

TREĆI MEĐUNARODNI SALON STRIPA

SKC



STUDENTSKI KULTURNI CENTAR
Kralja Milana 48, 11000 Beograd; tel.:360 20 11; fax:659 376

Srećna Galerija / Happy Gallery
tel: 3602044; fax: 360 20 42; e-mail:skchappy@bitsyu.net


TREĆI MEĐUNARODNI SALON STRIPA
29.septembar – 15. oktobar 2005.


Svečano otvaranje Salona i dodela nagrada:
29.09.2005.20h

Studentski Kulturni Centar, Beograd
Srbija i Crna Gora

KONKURS

Rok za slanje radova:
do 15.09. 2005.godine

Adresa za slanje radova:
SKC, Happy Gallery
MEĐUNARODNI SALON STRIPA
Kralja Milana 48
11 000 Beograd, Srbija i Crna Gora

Propozicije za učesnike:

1. Pravo učešća imaju strip autori iz svih zemalja sveta, svih uzrasta.
2.Obavezno poslati ličnu biografiju / ime i prezime, datum i mesto rođenja, državljanstvo /. Bez ovih podataka rad se neće uzimati u razmatranje.
3. Obavezno poslati adresu stalnog boravka, e-mail adresu i brojeve mobilnog i fiksnog telefona za kontakt. Bez ovih podataka rad se neće uzimati u razmatranje.
4. Pristigli radovi će biti selektirani od strane žirija, za veliku izložbu Salona.
5. Samo selektirani radovi će biti žirirani za dodelu nagrada i biti objavljeni u medijima, katalogu Salona i mesečnom katalogu SKC-a.
6. Svi radovi će biti vraćeni učesnicima najkasnije 30 dana od zatvaranja Salona.

Propozicije za podnošenje radova:
1. Kandidat može poslati ili doneti lično samo jedan rad u originalu ili dobroj kopiji, obima od 1 do 4 table.
2. Odabir teme, žanra, autorski pristup i format table za konkurs, potpuno je slobodan.
3. Rad može biti delo jednog ili više autora.
4. Posebno navesti naziv rada, autora/e( sa precizno naznačenim funkcijama u izradi stripa), tehniku i godinu nastanka dela. Bez ovih podataka rad se neće uzimati u razmatranje.
5. Tekst u stripu mora biti na jednom od jezika naroda ex-jugoslovenskih zemalja ili Engleskom jeziku.

Nagrade:
-GRAND PRIX SALONA /statueta Salona, diploma, 500eu,/
-Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika /plaketa Salona, diploma/
-Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika /plaketa Salona, diploma/
-Nagrada za najbolji scenarijo (ideju) /plaketa Salona, diploma/
-Nagrada za najbolji crtež /plaketa Salona, diploma/
-Specijalne nagrade žirija / diplome /

Izložba nagrađenih radova traje od 29.09 do 15.10.2005.godine



sadržaj

3.

ŠAMANOV ŠAL

Aleksandar Manić



Drugim delom strip serijala "Ekspert" – "Šamanovim šalom" (Glena), francuskog scenariste Franka Žirua i srpskog crtača Miroljuba Milutinovicha Brade, nastavlja se istraga Adama Robaka o značenju slike "Trijumf Svetog Valdemara" renesansnog majstora Hansa Karela Reglina. Istovremeno, tajanstveni ubica sa samostrelom nastavlja svoju osvetu nad potomcima sa Reglinove slike, a uporedo sa radnjom u današnjem Prizu, odvija se tragedija Vilhema fon Šoneberga, litvanskog aristokrate. Žrtva ljubomore, posle velike pobede nad Tatarima krajem 15. veka, on biva oklevetan, optužen za izdaju i proteran. O njegoj sudbini odlučuje vojvoda Valdemar Horovic koga, kasnije, kanonizuje katolička crkva. Da bi sprečio Robakovu istragu i dovođenje u pitanje istinitosti žitija Svetoga Valdemara, Vatikan upošljava kriminalce da unište sve tragove.

Nastavljajuchi scenario u obliku trilera, Žiru dobro konstruiše priču u kojoj se preplichu religija, umetnost, istorija, fantastika i detektivska istraga. Nekadašnji profesor istorije, on vrlo uspešno osmišljava priču mnoštvom istinitih detalja, dajuchi svom pripovedanju reljefnost i autentičnost. Uprkos boljoj konstrukciji nego u prvom albumu, pripovedanje u "Šamanovom šalu" napreduje sporije, a neprekidna pomeranja iz jednog vremena u drugo, otežavaju ritam naracije. Takođe, u priči se pojavljuju određene nepovezanosti za koje se ne zna da li su propusti ili delovi buduche intrige koja polazi ezoteričnim putem.

Klasičan pristup u Bradinom crtežu vrlo je prijatan i dobro odgovara ovom tipu priče. Ne istražujuchi grafizam, on čestim promenama uglova savesno prati pripovedačku tehniku zadatu scenarijom. Bitno poboljšanje pojavilo se u Bradinom crtežu savremenog sveta, što je doprinelo da lik Adama Robaka postane složeniji i zanimljiviji. Kolorisanje albuma, ponovo povereno Polovom kompjuteru, urađeno je mehanički, monotono i neizražajno. Promenom koloriste i življim bojama, mogao bi da se ublaži nedostatak fluidnosti u Bradinom grafizmu, da se izbalansira ritam naracije i da se doda nota spektakularnosti.



sadržaj

4.

STARE LEGENDE U NOVOJ PRESVLACI

Rajko Radovanović



Strip: “Bluberi” Šarlijea i Žiroa

STARE LEGENDE U NOVOJ PRESVLACI

“Majk Bluberi ima sve što treba da se ima da bi se opstalo za stolom za kojim se igra poker: dobre živce, novac i sreću”, objašnjava Dok Holidej društvu za kartaškim stolom u salunu u Tumbstounu svoju tvrdnju da ne treba da sumnjaju da je pomenuti Bluberi tamo neka varalica. O tome, Bluberiju, pokeru i legendama Divljeg zapada kao što su Holidej, braća Erp i obračun kod O.K. korala, govori ne samo 24. avantura znanog nam vesternera pod nazivom “Mister Bluberi”, nego i cijeli posljednji ciklus ovog stripa. Ciklus je sačinjen od pet epizoda, a njihovi naslovi su: “Mister Bluberi” (1995), “Sjenke nad Tumbstounom” (1997), “Apač Džeronimo” (1999), “O.K. koral” (2003) i “Prašina” (2005). Prve tri (“Stripoteka” i “Politikin zabavnik”) i peta epizoda (“Bookglobe”) su objavljene na našem jeziku, a nema sumnje da ćemo i četvrtu vidjeti ubrzo.

“Bluberi”, francuska strip-serija koju su daleke 1963. godine započeli scenarista Žan-Mišel Šarlije i crtač Žan Žiro je, tokom decenija, prestao da bude samo odličan žanrovski strip nego je postao medijski fenomen. Njegove posebnosti su brojne. Naprije, riječ je o jednom od najdugovječnijih evropskih stripova. Zatim, to je jedan od prvih modernih vesterna, koji je, najprije, primijenio sve ono što je do tada urađeno u žanru i na filmu i u stripu, te koji se, zatim, sa te osnove razvio i unio brojne promjene u žanr i tako povratno uticao na oba medija. Takođe, ta serija je stvorila i dvije paralelne serije – “Maršal Bluberi” i “Mladost Bluberija” – a po njoj je snimljen i dugometražni igrani film, što je, i jedno i drugo, rijetkost za evropski strip.

Film
Svoj poseban status u evropskom stripu, “Bluberi” dokazuje i činjenicom da je jedan od vrlo rijetkih - “Asteriks” i braća Dalton iz “Taličnog Toma” su doživjeli isto - po kojem je snimljen i dugometražni igrani film. Tog je 2003. godine napravio francuski režiser Jan Kounen. Iako je na špici filma istaknuto da je on slobodan adaptacija, film je skoro u svemu promašio suštinu stripa.
Baveći se prvenstveno Indijancima i šamanizmom, Kounenov “Bluberi” nema mnogo ni od avanture, ni od Bluberija kojeg poznajemo, a i sama priča na kojoj je zasnovan, ona o Lukneru Prositu i zlatku skrivenom u indijanskim svetim planinana, potpuno je izmijenjena. Kao vrhunac, umjesto revolvera, ovdje su glavno oružje - specijalni efekti.
Takođe, sramotno je da se na špici ističe samo da je to strip koji je crtao Jean “Moebius” Giraud, a bez spominjanja Šarlijea (čija je porodica, ipak, dobila honorar!).

Posvećenost, sposobnost i inteligencija autora, te kvalitet serije i godine su učinili svoje i “Bluberi” je, sasvim prirodno, slavljen kao jedan od najboljih vesterna u stripu uopšte. A kako serija i dalje izlazi, legenda o Bluberiju nije stvar prošlosti, nego je danas - kad ne postoji vestern u stripu koji bi se po dugovječnosti i broju albuma mogao porediti sa “Bluberijem” - aktuelnija nego ikada prije. Nije zato čudno da je, iako su i Šarlije (“Riđobradi”, “Tangi i Laverdir”) i Žiro (“Hermetična garaža”, “Inkal”, “Edena”, “Srčana korona”) radili brojne druge stripove i serije, “Bluberi” ono po čemu su najpoznatiji i što je njihovo najprodavanije ostvarenje.

Mnogo toga se, zaista, promijenilo od “Fort Navaja” (1963), prve epizode ovog stripa, do “Mister Bluberija”. Glavni lik je od poručnika američke konjice, preko odmetnika i odbačenog mladoženje dospio do pravog gospodina koji svoj krajnje mukotrpno stečeni novac troši kockajući se. Žan Mišel Šarlije, originalni scenarista, umro je, druga dva velika vesterna (“Komanča”, “Ken Parker”) iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka su prestali da izlaze, a strip kao medij je prilično sazrio – to jest, shvatio da njegova publika nisu samo djeca i tinejdžeri - s obje strane okeana.

Konkurencija
Zanimljivo je da su svi ostali bitni evropski vesterni u stripu, nastali u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, prestali da izlaze. Što se Francuza tiče, “Džonatan Kartland” je završen desetim albumom 1995. godine, a “Komanča” 2002. godine petnestim albumom. Posljednji album, 21. po redu. “Mek Koja” je izašao u februaru 1999. godine, a još uvijek je pitanje da li će da bude narednog jer je njegov crtač Antonio Ernandez Palasios umro 1. januara 2000. Takođe, italijanski “Ken Parker” je prestao da izlazi 1998. godine.
I tako je jedina serija koja uz “Bluberija” i dalje izlazi - “Mladost Bluberija”. Samo ime te paralelne serije nam govori o čemu se u njoj radi, a dosada je izašlo 13 albuma. Prva tri albuma su radili Šarlije i Žiro, a kasnije su pisali Šarlije i Fransoa Korteđani, a crtali Kolin Vilson (4-9 epizoda) i Mišel Blan-Dimon (10-13, uskoro će i 14-ta). Blan-Dimon je ukorijenjen u žanru jer je crtao “Džonatana Kartlanda”.

Sve se to, naravno, i te kako vidi na “Bluberiju”. Nakon što je u “Ljubavi u Arizoni” (1990) - pojedinačnoj epizodi koja je bila, zapravo, epilog dvama prethodnim ciklusima u kojima se pojavljivala Čihuahua Perl i uvod u novi ciklus, te koju je Šarlije samo započeo prije nego što je umro, a završio je Žiro - otkrio seksualnost, u novom ciklusu Majk, do tada sam svoja legenda, otkriva druge legende Divljeg zapada. Tu su Holidej, Erpovi, te dripci Klentonovi i Meklorijevi, a kao da je to malo poput sjenke se pojavljuje i Džeronimo, po kojem se i zove 26. epizoda. Bluberi je ovdje, takođe, krenuo stopama Kena Parkera, koji je i sam otkrio potencijal informativnih medija i palp literature. Ciklus nam je, naime, ispričan iz perspektive Bluberijeve ispovijesti izvjesnom Džonu Kembelu, bostonskom novinaru i piscu priča o Divljem zapadu, koji u Tumbstoun dolazi da napravi knjigu o Bluberiju, o kojem mu je, opet, govorila žena predsjednika Granta.

Fascinantno je kako Žiro majstorski kombinuje Šarlijevu i svoju pripovijest o Bluberiju sa stvarnim legendama, kako rezimira dotadašnja i najavljuje buduća poglavlja priče o hrabrom i ipak samotnom vesterneru, te kako legendama daje krhku, ljudsku dimenziju. “Za stolom imate dvije legende Divljeg zapada, Virdžila Erpa i Doka Holideja, ne računajući Vajata koji je tu negdje”, kaže Bluberi piscu o čemu bi, po njegovom mišljenju, ovaj trebalo da piše. Međutim, jasno je da i Holidej i Erpovi više vole poker i žene nego piskarala. Žirou ni to nije bilo dovoljno, pa Bluberi na kraju 24. epizode biva upucan. S leđa, od strane nekog balavca.

U “Sjenkama nad Tumbstounom” i “Apaču Džeronimu” Bluberi leži u krevetu, ranjen, i Kembelu priča o tome kako je, u danima poslije građanskog rata češće bio pijan nego trijezan i kako se prvi put susreo sa Džeronimom, legendarnim apačkim ratnim poglavicom. Mjesto radnje i dalje je Tumbstoun, sprema se obračun kod O.K. korala, a stvarne i izmišljene legende Divljeg zapada zauzimaju svoja mjesta. U “OK koralu” i “Prašini”, Bluberi je aktivni učesnik, ne naravno samog obračuna kod O.K. korala, ali svih ostalih događaja u Tumbstounu u tom trenutku.

Premijera
Kad govorimo o posljednjem ciklusu “Bluberija”, za nas je posebno zanimljiva peta epizoda koju je zagrebački “Bookglobe” objavio krajem marta ove godine, istovremeno kad i u Francuskoj. Riječ je, dakle, o istovremenoj svjetskoj premijeri, što je ovdje veoma velika rijetkost. Takođe, “Prašina” je objavljena u istovjetnom “Dargaudovom” izdanju – još preciznije, štampana je u istoj štampariji u Francuskoj – a to znači u izvanrednoj štampi, u boji i sa tvrdim koricama. Interesantno je da nama, koji na takva izdanja nismo navikli, čak i loši stripovi djeluju bolji nego što jesu, a kamoli 68 tabli odličnog stripa kakva je epizoda “Prašina” (koju “Bookglobe” nije prevodio i, kao i u Francuskoj, naziv ostavlja kao “Dust”).
Iako to uglavnom nema neposredne veze sa kvalitetom, priča o tiražima može da unese malo melanholije u naše duše. “O.K. koral” je 2003. godine bio među 10 najprodavanijih albuma u Francuskoj (230 hiljada primjeraka za manje od četiri mjeseca), a 13. album “Mladosti Bluberija” Korteđanija i Blan-Dimona je bio među prvih 30 (100 hiljada). “Prašina” je, kao kraj ciklusa dobila veliku reklamnu kampanju i vjerovatno će da se prodaje i bolje. “Bookglobe” ju je štampao u 1.000 primjeraka.

Kad se vratite unazad i pogledate svih tih 28 albuma “Bluberija” (ne računajući 13 epizoda o njegovoj mladosti i trodijelnog ciklusa “Maršal Bluberi”), shvatite da je Žiro vrlo rijetko bio razigran i disciplinovan kao u ovom ciklusu. Njegove uglavnom tanke linije i pažljivo iscrtane i komponavane table – kao da je to neka novost - izgledaju monumentalno. Znamo ko je Žan Žiro, ali samo kod “Bluberija” on biva ovako dosljedan: sve table su takve, od prve do posljednje, nema padova i promjena stila tokom ciklusa (sjetimo se samo “Dugog marša”, iz 1980, koji je i te kako štrčao u ciklusu). Ovo je bolje crtano i od “Edene”, “Svete korone” ili bilo kojeg drugog njegovog novijeg stripa, a u rangu takvih bisera poput “Anđeoskog lica” (1975) ili “Na kraju puta” (1986). Nema ovdje Mebijusovih eksperimenata, pojednostavljenja ili zezanja, to je Žan Žiro, čovjek koji je izmijenio i lice i naličje vesterna u stripu.

Zanimljivo je da Žiro kao scenarista parira, čak i nadmašuje Šarlijea, koji je odavno umro, a Žiro iz poštovanja i dalje njegovo ime stavlja na korice. Mnogo je manje onih nevjerovatnih događaja i obrta kojima su njegove priče obilovale (nije to samo po sebi loše, naravno), sporednim likovima je posvećeno mnogo više pažnje, a drame ima više od fizičke akcije. Takođe, manje se i priča, iako još uvijek previše. Ko će ga znati zašto takav crtač i dalje tjera svoje likove da mnogo pričaju kad umije sve da kaže crtežom. Vidljivo je, ipak, da je Žiro srećan što je pronašao scenaristički ključ da promijeni smjer serije i unese u nju i ponešto što ranije nije postojalo. Konačno, poslije svih muka sa Čihuahua Perl, Bluberi je zaista zaslužio da se malo smiri pored žene kao što je Dori Meloun.

Sjajan, dakle, i uzbudljiv ciklus. Sad je već jasno da je na nivou najboljih u seriji, kao što su oni o gradnji pruge (7-10 epizoda) ili o Čihuahui Perl i pola miliona dolara (13-17), s tim što će vremenom vjerovatno da dobija. A biće, nema sumnje, još.


Objavljeno u banjolučkom nedjeljniku “Novi reporter”, broj 115, 25.05.2005.



sadržaj

5.

JUŽNJAČKA UTEHA No 211.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



STVARI KOJE MOŽEŠ U BEOGRADU
KAD SI OPUŠTEN (1)


LITTLE BILL
Well sir... You are a cowardly
sonofabitch because you have just
shot down an unarmed man.
MUNNY
He should have armed himself if he
was gonna decorate his saloon with
the body of my friend.
UNFORGIVEN, David Webb Peoples

Poznajem trenutno najčitanijeg strip crtača u Srbiji.

Da budem iskren, ne samo da ga znam, nego smo i dosta dobri. Šta? Ko? Ne, ne, nisam drugar sa Banetom Kercom – iako su njegovi albumi Cat Claw verovatno najčitaniji domaći strip albumi u nas, on ipak nije najčitaniji strip crtač u Srbiji. Ne, ne, nije to ni Zoran Janjetov, bez obzira na to što ga bije glas kultnog strip autora kako kod nas tako i u svetu, a ni Aleksa Gajić, na stranu to što je još pre desetak godina izašao na glas mladog i savremenog strip čarobnjaka, majstora modernog i masovnim medijima dragog strip izraza, samuraja boje... Ne, ne, najčitaniji strip crtač kod nas ovih dana je dvadesetpetogodišnji Jovan Ukropina, čiji strip kaiševi o Neveni, praznoglavoj pomodnoj plavuši koja živi svoj komični mondenski život u Beogradu, svake nedelje uveseljavaju čitaoce magazina Blic Žene. Kako je tih čitaoca više stotina hiljada, moja Riplijevska tvrdnja biva momentalno i nepobitno potvrđena a vaš gnevni škrgut zubima (bar se nadam!) makar na časak utišan...

Ono što je izgleda za mnogog Beograđanina (pa i za mog rođenog brata, koji se u zadnjih par godina dobrano asimilovao u prestonički život) nezaobilazna uzrečica, „Opušteno“, za Jocu je životni moto, barjak pod kojim živi il’ mre. U obruču životnih obaveza, zaglavljen između tuđih zahteva i sopstvenih potreba, polova istog džinovskog magneta između kojih svi mi vodimo svoje živote kako ko zna i ume, Joca uživa u duševnom miru na kojem ja lično mogu samo da mu pozavidim. Teško ga je makar i malkice iznervirati, zaista nemoguće isterati iz takta. Retko neposredan i spontan, Joca sebi nepogrešivo krči put kroz život dvema stvarima – svojim razoružavajućim, iskrenim smeškom... I svojim kvalitetom.

Jovan Ukropina je, potpisujem, jedan od petorice najboljih mladih crtača u zemlji u ovom trenutku. Nema toga što Joca ne zna i ne ume da nacrta! Bilo da su to stvari koje on i inače voli da crta (kao što su vestern teme i Tolkin fanatastika), ili zahtevni eksterijeri i enterijeri, složene mašine i životinje u pokretu, Joca je uvek spreman da ih neverovatno verno prenese na papir. Ukoliko ste se ikada makar letimično družili sa drvenom olovkom i crtaćim papirom, nema šanse da mu ne zavidite: njegova linija je nepogrešiva, konture savršene! Tamo gde drugi crtači uzimaju zalet, tražeći onu pravu liniju gomilama pomoćnih koje će kasnije ukloniti gumicom, Joca ubada iz mesta jer je svaka linija ona konačna; senke na njegovim likovima su besprekorne, bez obzira na to da li odluči da ih materijalizuje neprekinutim crnim površinama ili finim senčanjem.

(Nastaviće se)



sadržaj

6.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (270)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



"KUNTA TRPI, KUNTA PATI, KUNTA ĆE DA SKRATI ..."

Znate li koje pitanje nadobudni scenaristi najčešće postavljaju, koja im je prepreka najnepremostivija? To nije "Kako verbovizualnost stripa iskoristiti do potpunosti?", a nije ni "Gdje je granica hommagea i plagijata?". Vječno "Odakle vam ideje?" je blizu, no postoji pitanje koje čujem češće i izrečeno s više očaja:

"Koliko riječi smije biti u jednom kadru?"

Smiješno, a? Izravan poziv na sprdnju s onim koji pita, na filozofiranje o tome kako je lajavost kadra individualna stvar koja se razlikuje od Charliera do Jasona il' na lagašno otkačinjanje tipa "Pa, prebroji!" ... A zapravo je pitanje vrlo ozbiljno i stvarna muka nekome tko počinje i htio bi odmah reći sve, a ne zna kako misli stisnuti u sličicu u kojoj bi nešto trebalo biti i nacrtano. Koliko se verzalnih riječi smije upotrijebiti, a da se sve vide kad se strip smanji za tisak?

Kad je muka stvarna, neka je i odgovor: traženi broj je trideset i pet.

Slobodarski nastrojeni među vama namah su se naježili na ideju postojanja kvote i principa, ali razmislite malko: "trideset i pet" nije Božja zapovijed, "trideset i pet" je orijentir i štaka pomoćnica! Manje od toga i strip je šutljiv i brz; više od toga i strip brblja, usporava. Trideset i pet riječi, uz to, zauzme posve pristojnu površinu kadra, a možda je najbitnija svrha pravila izvrsno vježbanje zanata. Kad ga prihvatite, naime, onda ćete svaku rečenicu koja stupi u trideset i šestu riječ morati pročitati barem još jednom kako biste je preokrenuli i skratili. Konstantno ćete razmišljati kako nešto reći sažetije i svrhovitije. Zbog te ćete malešne, artificijelne prepreke tražiti svježe, drukčije i bolje rečenice, sve dok vam suđenje suvišnome ne uđe u naviku. A pozornost poklonjenu svakoj riječi zovemo još - dobrim pisanjem! Vaša će proza zakoraknuti k poeziji.

Kažu da je odgovor, za sebe, smislio Alan Moore, polazeći od američke stranice od 6 kadrova i količine od 200 riječi koja se čita ni presporo ni prebrzo (evropski format je veći, ali i kadrova je više pa konstanta drži vodu), a onda su ga postupno usvojili i drugi. Ne svi, dakako, već oni, pretpostavit ću, koji nisu mislili da su im riječi bogomdane i neupitne; koji su svojoj rečenici tražili kušnju.

Možda i vi koji, postavljajući pitanje, osjećate kako možete bolje?


***
Martina Mjesec se vratila! Prve dvije pasice epizode "Kristov konobar" nalaze se na www.stripovi.com/martinamjesec.asp! Ne zaboravite ni Mistera Mačka (www.stripovi.com/mistermacak.asp), a ni Sergeja na ovome sajtu (http://www.zmcomics.co.yu/sergej)!
A Q8 - sa završetkom Mamutova Krabara, odličnim Slikarom i lovcem te prvom epizodom Martine Mjesec i velikim intervjuom s Goranom Sudžukom - je na kisocima u Rvackoj, dobro skriven kao i inače! Za prepoznavanje, evo sličice (free-zg.htnet.hr/kvintal/Q8/Q8Naslovna.jpg), a Q možete, dakako, potražiti i u vašim omiljenim knjižarama (More Comics, Alan Ford, Buch, Stripoteka, http://www.superknjižara.hr, Tino i Libellus).



sadržaj

7.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu, na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić) NOVO!
http://www.dan.cg.yu/stripovi.php

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
http://legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

8.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin je obezbedio sledeć(e)i prilog(e):


Kompanija Marvel najavila novi filmski megahit

SVETSKA PREMIJERA "FANTASTIČNE ČETVORKE"


Kompanija Marvel, vodeći svetski strip trust, pompezno je najavila premijeru svog novog filmskog hita "Fantastična četvorka" za 8. juli ove godine. Iako su svi raniji pokušaji Marvela da ekranizuje avanture Mr. Fantastika, Stvora, Ljudske buktinje i Nevidljive devojke bili totalni fijasko, Marvel i njihov vođa, neuništivi Sten Li, smatraju da "Fantastična četvorka" može ponoviti neverovatni komercijalni uspeh Spajdermena, Derdevila i Eks Mena. Režija je poverena losanđeleskom reditelju Timu Stopriju, autoru filmova "Taksi" (2004) i "Berbernica".

Marvelovi filmski megahitovi otvoreno su pokazali da su glavna atrakcija Novog holivuda kompjuterski efekti, a ne glumci, fabula filma ili rafinirani dramski dijalozi. Neverovatni komercijalni uspeh Marvelovih filmova izvršio je enormni uticaj na strip industriju koja se iz sve snage trudi da kopira filmski stajling kompjuterski generisanim stripovima koji su u potpunosti zavladali tržištem. "Fantastična četvorka" je bio prvi Marvelov strip koji je zabeležio milionske tiraže ranih šezdesetih.

Zahvaljujući vrcavim, realističkim dijalozima koje je pisao Sten Li i kubo-futurističkom crtežu Džeka Kirbija, "Fantastična četvorka" je postala industrijski standard za stripove o superherojima. Mnogi filmski kritičari smatraju da su Marvelove filmovane verzije stripova o superherojima jedina moguća budućnost Holivuda, jer obilato koriste kompjuterske efekte koje publika obožava i prodaju četiri puta više ulaznica od klasičnih igranih filmova.

S. Đ. M.


Objavljeno: GLAS JAVNOSTI, Beograd, 27.05.2005.godine



sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-JANJETOV, SMUĐA I BILAL ZA HILJADE EURA
Francuska je galerija umetnosti Daniel Maghen, iz Parisa, sada takođe izdaje albume stripova, retkog kvaliteta, čak i za francuski standing. Od interesovanja za te nove albuma, stigli smo do njihove online galerije, gde mogu da se nađu originali 80-tak umetnika. Među njima, Zoran Janjetov, Enki Bilal i Gradimir Smuđa. Ako imate dovoljno eura da kupite takvu vrstu radova, ili ako želite da upoznate strane antikviteta stripova u Francuskoj, eto vam jedne zanimljive galerije http://www.danielmaghen.com/CatalogueMain.asp
(Marko Ajdarić)


-PAHEK, DEDIĆ, JANJETOV NA FR FESTIVALU
Između 21. i 22. ovog meseca, održao se Festival de la Bandes Dessinée de Puteaux, blizu Pariza. Kao što možete da vidite ovde, bili su prisutni Željko Pahek, Zoran Janjetov i Bosanac rođen u Francuskoj: Igor Dedić.
Dedić je već uspeo da zauzme lepo mesto u Francuskoj i Belgiji sa svojim prvim albumom za istorijsku seriju 'Secrets de Sang', u izdanju Castermana. Ove nedelje (29-oga) Dedić će biti prisutan i na jednom drugom Festivalu, Reims, 3čme Festival de BD et de Livre Illustré pour les Enfants: Le Thour, na kom će najpoznatiji umetnik biti Raoul Cauvin (Plave Bluze).
(Marko Ajdarić)


-JOŠ SUDŽUKE...
Goran Sudžuka će sarađivati sa Brian K. Vaughan na serijalu "Y The Last Man" za Vertigo još nekoliko brojeva. Već je izašao 33-ći broj te serije, za koju kaže recenzija kod ComicNexus da Sudžuka savršeno zamenjuje Piu Guerru. Sa Sudžukinim crtežom će izaći još brojevi 34. i 35., pre nego li se vrati Pia Guerra, koji je koautor serijala zajedno sa Vaughanom.
(Marko Ajdarić)


-36 DOBRIH STRIPOVA IZ AMERIKE
Read Yourself Raw je jedna zaista zgodna stranica o tome šta se izdaje u Americi, većinom van 'mainstreama'. Na ovom linku, možete da nadjete 36 dobrih stvari koje su se izdale u Americi poslednjih godina. www.readyourselfraw.com/recommended/...
Ako govorite engleski, to je štivo zaista vredno pažnje. Ako ne govorite, vredi da se upoznate s njime, jer ipak tu može da se vidi šta Amerika ima kao pojam dobrih stripova.
(Marko Ajdarić)



sadržaj

10.

POZIVI NA SARADNJU

Mail


Marko Ajdarić nam je prosledio sledeći poziv:


Dear cartoonists,

2005 is the year of the first review of the Millennium Development Goals (MDGs). From 14th to 16th September, world leaders from 191 UN member states will gather for a major event in New York in order to deliberate on how to achieve the MDGs by 2015. On this occasion, we invite you to participate in our global cartoon contest on the theme:

Millennium Development Goals for a More Equitable Future and Global Partnership


The contest is being organised by the German ”Dritte Welt JournalistInnen Netz” (Third World Journalists’ Network) and ”Zeitschrift Entwicklungspolitik” (magazine on development issues, Frankfurt am Main/Germany). The contest follows up on previous competitions organised in 2000 and 2002 in Germany, Austria and Switzerland. For the first time, our contest is open to cartoonists from all over the world.

Since it was launched in 1970, the German magazine ”Entwicklungspolitik” has published a large number of cartoons, mainly by African, Asian and Latin American cartoonists. We have organised exhibitions and have given awards with the objective of stimulating discourse on global and North-South issues in German speaking countries.

We would like to invite you to not only participate in this year’s contest yourself, but to also inform your colleagues of the contest. You may publish information on the contest in your websites, portals, newsletters and/or publications and pass them on to other cartoonists you know.

In view of all the communication we expect following this global invitation, we would like to ask you to carefully read all the information attached, so as to avoid avoidable queries. For remaining questions, contact Juergen Weber at
dwjn_jw(at)rediffmail.com

Please help us by communicating in English.

Thank you very much for your kind cooperation!

Looking forward to your creative cartoons,

Yours faithfully,

Dr. Konrad Melchers, Executive Editor, Zeitschrift Entwicklungspolitik
Zeitschrift Entwicklungspolitik
Emil-von-Behring Strasse 3
D – 60439 Frankfurt am Main
GERMANY
E-Mail: zeitschrift(at)entwicklungspolitik.org
Internet: www.entwicklungspolitk.org

Juergen Weber for Dritte Welt JournalistInnen Netz
Dritte Welt Journalisten Netz e.V.
c/o Juergen Weber
Boehmerstrasse 43
D-60322 Frankfurt am Main
GERMANY
E-Mail: dwjn_jw(at)rediffmail.com
Internet: www.dwjn.org



sadržaj

11.

PISMA ČITALACA

mail



From: markos@envox.hr <markos@envox.hr>
Subject: Odgovor V.Fumettiju

Odgovor V.Fumettiju

Prvo: Tvrdnje o Dnevniku se itekako daju provjeriti; idemo redom:

a) nepostivanje originalnog redoslijeda
Usporedni popis epizoda mozete pogledati na sljedecoj adresi:
www.stripovi.com/kp_list.asp, vidljivo je da su tri epizode preskocene i objavljene na kraju, a jedna uopce nije objavljena.

b) izbacivanje stranica
na istom popisu je vidljivo da je u 58 objavljenih stripova izbacena 161 stranica (ako sam dobro prebrojio).

c) cenzura (samo najocitiji primjeri);
www.stripovi.com/Recension.asp?hero=KP&StoryID=141 www.stripovi.com/Recension.asp?hero=KP&StoryID=217
Cenzurirane scene seksa, svako spominjanje religije, brisani nozevi itd itd

d) netocan i namjerno pogresan prijevod
Pogledati bilo koju od mojih recenzija Ken Parkera na http://www.stripovi.com/RecensionList.asp?Heroes=KP ili npr. usporediti nasa i Dnevnikova izdanja. Najocitiji primjer su upropastene "Tiranin iz Montane" i "Beli pakao" gdje su izbacene i krivo prevedene kljucne stvari koje totalno mijenjaju rasplet epizode.

e) naslovnice
To mislim ne treba dokumentirati, zar ne?

Pomijesane stranice nemam primjer za Ken Parkera ali imam za druge Dnevnikove stripove. No mislim da to uopce nije bitno za spominjati, jer se radi o tiskarskoj, a ne urednickoj gresci. Usporedjivati Dnevnikovo izdanje sa nasim je u najmanju ruku smijesno, ali i zalosno, po bilo kojim kriterijima. Nisu mi poznati motivi zbog kojih preferirate Dnevnikovo izdanje, ali postujem vas stav na kojeg naravno imate pravo. Medjutim, kada svoj stav javno objavite u novinama onda se ipak podrazumijeva i odredjena doza profesionalizma i objektivnosti umjesto poruke "nemojte to kupiti, skupo je i ima pomijesane stranice".

Drugo: informacija o zamijeni primjerka nije netocna, meni je zaista iz Beograda vracen jedan primjerak sa tom greskom ( sto se lako moze provjeriti preko osoba koje su mi ga donijele) i ja sam uredno poslao nazad ispravan primjerak. Pretpostavio sam da se radilo o vasem, ali izgleda da je to bio neki drugi. U tom slucaju sada imamo 6, a ne 5 neispravnih primjeraka. U svakom slucaju, ja cu vam rado zamijeniti vas neispravan primjerak za ispravan, kad god pozelite, mada vidim da imate s njim druge planove (sto donekle i govori nesto o vama).

Sljedecih 6 brojeva izlazi za 15 dana. Nadam se da vas ovaj put nece dopasti neispravan primjerak.

Marko Sunjic



sadržaj

12.

LINKOVI

Strip Vesti



Francuzi, nastavak...

-Autour de Mirko le Petit Duc
mail a.guerre@wanadoo.fr
perso.wanadoo.fr/guerre

-Forduf - Oliv'n'Delf
mail forduf@free.fr
forduf.free.fr

-9e Art Online
mail llegrain@mac.com
9art.free.fr

-BDz en Vrac !
mail bdzbal@free.fr
bdzenvrac.free.fr

-Le site de Pad'R
mail padr@padr.be
www.padr.be

-Les créations graphiques de Jean-Loup Sarazin
mail jean-loup.sarazin@wanadoo.fr
www.creation-graphique.com

-Le grenier de marsu4
mail legrenierdemarsu4@voila.fr
marsu4.free.fr

-Aris, le site officiel du dessinateur du Vieux Ferrand
mail monsieuraris@yahoo.fr
foudebd.free.fr

-Mille Sabords
mail bdmillesabords@aol.com
www.1000-sabords.com

-Didier Conrad
mail b.pauwels@pandora.be
geocities.com/berre.geo

-Desorgher
mail desorgher@bdeuro.com
www.bdeuro.com/desorgher

-Jean-François Charles
mail jfcharles@swing.be
www.bdeuro.com/jfcharles

-Jaradin
mail jaradin@bdeuro.com
www.bdeuro.com/jaradin

-Hausman
mail hausman@bdeuro.com
www.bdeuro.com/hausman

-Colt Walker
mail coltwalker@bdeuro.com
www.bdeuro.com/coltwalker

-Kas
mail Graza_Kas@Hotmail.com
www.bdeuro.com/kas

-Stalner
mail am.simonmarienne@free.fr
www.bdeuro.com/stalner

-Marc-Renier
mail marcrenier@bdeuro.com
www.bdeuro.com/marcrenier

-François Walthéry
mail walthery@walthery.com
www.walthery.com

-Yves Plateau - Bande dessinée - Comics
mail yves.plateau@skynet.be
westwood.fortunecity.com/mcqueen/446


...nastaviće se!


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.