STRIP VESTI
Broj:
355
24.02.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. SKUPLJAČI PERJA RANO LETE - Draško Tubić i Saša Rakezić
  2. DRUGAČEN NA STRIPOVSKI NAČIN - Strip Core
  3. "S-TRIPTRIP-S" - Letač
  4. 110 GODINA STRIPA - Simon Vučković
  5. TAJNA ISTORIJA - Aleksandar Manić
  6. JUŽNJAČKA UTEHA No 247. - Marko Stojanović
  7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (306) - Darko Macan
  8. Q STRIP - Strip Vesti
  9. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  10. ŠTAMPA - štampa
  11. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  12. POZIVI NA SARADNJU - mail
  13. PISMA ČITALACA - mail
  14. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Evo, imam šta da pišem u uvodniku, pa neće biti žalopojki...:)

Nakon prošlonedeljne kolumne Letter From London ostao sam dužan komentara, i objašnjenja svog viđenja šta je od svega toga izvodljivo.
Što se tiče komentara da su promene dobrodošle, tu se svakako slažemo. Internet je živa stvar, i promene su praktično nužne, pogotovo što su SVesti "sindikalno" dizajnirane, što se bave stripom, a gle nemaju sličica i... naravno još ponešto se uvek može zameriti.

Izbegavanje sličica je bilo iz čisto tehničkih i praktičnih razloga. Prvo, veća je pošta i rizikuje se odustajanje jednog broja čitalaca od pretplate. Kada se jednom slao broj, vanredni, sa sličicom, javio se čak i problem kod otvaranja fajla jer email programi različito funkcionišu, a nije svaki ljubitelj stripa zaluđenik i za računare pa da se potrudi da nađe rešenje. Zatim, stoji tu i problem čuvanja tako velikih brojeva na serveru gde se hosting plaća. Trenutno mi je arhiva na besplatnom serveru, stripvesti.50webs.com, i ako SVesti budu išle bez sličica ovim tempom sam miran još 5-6 godina. Međutim, sa ubacivanjem sličica u SVesti, može se dogoditi da se preostali prostor "pojede" za svega godinu dana! Šta ću posle, ne znam. Ali ipak će se, i pored toga, uskoro krenuti sa sličicama.

Kada se taj prostor na serveru "pojede", dolazi do priče o novcu - počinje se plaćanjem hostinga - i onom delu gde se preporučuje da SVesti treba da se rade po profesionalnim principima, da urednik, ako je moguće i autori priloga, dobijaju novce za svoj trud. To je nažalost neizvodljivo. Prvo, urednik ne može biti jedini plaćeni jer će se saradnici, s razlogom, kad tad pitati zašto da rade nešto od čega će samo drugi imati finansijske koristi. Plaćanje svih saradnika bi bio već veliki finansijski problem. Doći do novca je takođe problematično. Finansiranje od strane bilo kog izdavača, ili striparnice, bi značilo gubitak nezavisnosti. A SVesti mogu vredeti najviše dok su nezavisne. Pomoć koja se može dobiti od nevladinih organizacija, države ili lokalne vlasti je nešto što bi bilo poželjnije jer nema sukoba interesa po pitanju stripa, a SVesti se ne bave politikom. Dobiti novce od tih institucija bi bilo relativno lako, ali je pitanje koliko bi se dobilo, i što je još problematičnije na koliko dugačak rok se to može računati. Kod takvih sufinansijera su donacije sa ograničenim rokom trajanja, i kada rok istekne pitanje je šta posle? Kada bi časopis počeo da zavisi od novca, raspao bi se kada bi bez istog ostao. Uvođenje pretplate je za sada neizvodljivo, ali po meni i besmisleno. Prvo, neizvodljivo je iz tehničkih razloga. Zatim, pokazalo se i u stranim okvirima da to nije lako. Naime, Borderline, sjajan PDF magazin je skidan sa interneta u više desetina hiljada primeraka, i kada je urednik rešio da se po broju naplaćuje pišljivih 1 USD, časopis se ugasio nakon dva-tri broja. Ljudi vole besplatne stvari, informacije je lepo dobiti upakovano na jednom mestu, ali ako se mora plaćati, onda dobro dođe i posećivanje mesta gde se to može dobiti besplatno. Uz to, SVesti su zamišljene da vrše promociju stripa, što znači svojevrsno i nametanje informacija, a to može da se radi samo ako nekome, doduše uz njegovo odobrenje, informacije šalješ u mailbox. Da ne može da pobegne od njih...:)

Ako su pojedini idavači spremni da plaćaju saradnike koji će pisati o njihovim izdanjima to je OK, čak uz potpis mogu to i spomenuti, kao reklamu. Takođe je dozvoljeno svim autorima priloga da nađu sponzora za svoje tekstove, kolumne. Sve što može pomoći bogatstvu priloga u SVestima je dobrodošlo.

Jedina "realna" mogućnost da se SVesti rade na profesionalnim principima, je da sam finansiram časopis.
Samo da mi neko kaže gde se uplaćuje Loto, pa da bude para...:)
Sorry na maloj šali, to je bilo jače od mene...>:)

Što se tiče saradnika, i njihovog učešća sa prilozima, to zavisi od njih samih. Nemam vremena, a baš nisam ni karakter koji će nekoga siliti, moliti ili ubeđivati da piše. Pokušavam, na primer, već dugo da ubedim izdavače da šalju vesti o svojim novim izdanjima, da imaju besplatnu reklamu koja će stići do višestruko većeg broja stripofila nego što su tiraži njihovih izdanja,ili da barem nađu nekog ko će to za njih raditi. Trud je bezuspešan. No, pokušaću uskora da sa striparnicama dogovorim rubriku, gde će moći svi da oglašavaju šta su novo dobili za prodaju. Te računam, ako dobijem jednu striparnicu, da će se zbog konkurentnosti javiti i ostale...:)

Časopis u PDF formatu?! To je vrlo lepa stvar, nešto što bih vrlo rado radio. No, to ne bi mogle da budu SVesti, jer je posao oko preloma ipak malo kompleksniji nego pakovanje web stranice u šablon. Kada spremam SVesti kao html vodim računam samo o redosledu priloga u jednoj "kobasici" koja nema ograničenja u dužini. Rad na PDFu, bi značio formiranje stranica koje bi, i pored pravljenja šablona, bilo teže popunjavati različitim oblicima, formama i dužinama priloga. Takođe ostaje da bi za internet morala postojati html verzija (promocija za ljude kojima strip nije najvažnija stvar na svetu), a to znači dupli posao. Verujte, jedva stižem ovo uraditi,... Doduše, jedno vreme sam razmišljao o mesečniku koji bi osim izbora priloga iz SVesti tokom meseca donosio i neke drugačije, dogovorene-naručene, prililoge. Da se ponovim, ipak nemam vremena za to. A takođe bi arhiva PDF časopisa bila ogromna, što je nemoguće čuvati na free serverima koji ograničavaju veličinu fajlova, dok bi plaćanje hostinga, vrtoglavom brzinom raslo.

Sve što sam ovde obasnio, nije suprotstavljanje mišljenja, već pokušaj da objasnim stvari koje utiču na način funkcionisanja SVesti, i da objasnim da neki problemi, naizgled lako rešivi, imaju kompleksniju problematiku. Ako grešim, neka me čitaoci razuvere, dokažu da sam u krivu. Nisam neko ko ne prihvata argumente.

Svaka pomoć je dobrodošla. Svaki predlog, ili rešenje problema prihvatam, ako su izvodljivi. Teško mi je raditi SVesti, teško mi je odvojiti slobodnog vremena. Osim vremena koje mi odnosi posao u Marketrpintu, celo prepodne uz maksimalan trud da se tamo sve odradi kako ne bih kući nosio nezavršene poslove, imam porodicu koja me puno blokira što uzrastom dece, što specifičnošću ženinog posla. Takođe povremeno izletim sa ponudom da pomognem oko nekog izdanja, kao Dekari oko Lavirinta...:) Imam i još jednu veeeliku blokadu, a to je moja želja da mi rad na stripu bude primaran, te stoga sve ostalo pride dođe kao teret. Moja rešenost da se bavim isključivo crtanjem je uz sve obaveze, i podstanarske muke, na trenutke i bolna, mada mi je jedan mali angažmančić u zadnjih par meseci odškrinuo vrata u tom smeru, što može da rezultujejoš žešćim pomanjkanjem vremena. Tako da će za neko veće pomeranje u formi i izgledu SVesti trebati dosta vremena. Obavezao sam se da ću SVesti redizajnirati, krenuti sa tikerom, i ubaciti sličice u njih. A iskreno, ni sam ne znam kako ću, kada ću, to izvesti. Treba naći vremena da to uradim k'o svet, jer treba odmah redizajnirati i prilagoditi novoj formi ceo sajt-arhivu (osnovne stvari, ne baš svaki broj pojedinačno), ne samo prilagoditi tekuće brojeve SVesti novoj formi. Kada to sredim, neće biti problema, ali dotle, možda se i vi načekate za te "sitne" promene. Mada, nemojte se brinuti, biće to već za par nedelja, najviše za desetak...>:) I da, nemojte ovo shvatiti kao moju žalopoljku, samo sam pokušao da se opravdam (jer i sam osetim povremeno krivicu što se ne trudim više), da vam objasnim, zašto se više ne angažujem na SVestima. Zašto sve mora ići tako sporo i ponekad kilavo, sa moje strane.

I na kraju, izvinjenje što su SVesti ovog puta dobrano zakasnile. Sve sam sinoć lepo uradio, ostao mi je samo uvodnik i... da privatizujem - doš'o mi kum sa verenicom, prvoklasna domaća breskva, i kasna satnica su "krivi" što nisam bio spreman ništa smisleno da napišem, do jutra. Pošto nije bilo hitnih vesti, ostavio sam si za slobodu da slanje odložim kako bih ovaj uvodnik ipak mogao uraditi za ovaj broj. Sorry, neće se više ponoviti. Mislim, kašnjenje...:)


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

SKUPLJAČI PERJA RANO LETE

Draško Tubić i
Saša Rakezić



Moje ime je Draško, bavim se crtanjem i ilustracijom i upravo sam završio strip "Skupljači perja rano lete" u saradnji sa estradnim umetnikom Vudu Popajem koji se potpisao kao scenarista.
Pored mene, u izradi stripa su učestvovali Danilo Rečević, student Akademije likovnih umetnosti u Bolonji i Nenad Stevanović strip crtač i profesor sociologije.

Strip je baziran na pričama koje oslikavaju tipičan srpski suburbum. Crtež, od dopadljivog polurealizma i undergrounda, ima i formu knjige.

Draško Tubić




Voodoo Popeye je jedinstvena ličnost na našoj sceni. To sam znao već prvi put kada sam čuo njegovu muziku tj. ugledao video spot za pesmu "Otmičar", tamo negde devedesetih. Bilo je teško ne zapaziti lika koji je za snimanje spota očigledno izdvojio nula dinara, stvorivši pritom mnogo upečatljiviji niz slika od mnogih drugih koji su se uspinjali da "ostave utisak". Nižu se prizori snimljeni u prepoznatljivom ambijentu poludovršenog srpskog suburbuma, a u pozadini pevač deklamuje stihove koji vrcaju humorom. Ima tu nečeg. Iako lično nisam neki veliki fan baš tog muzičkog žanra, sve je delovalo da dotičnu ličnost ne možeš lako zaboraviti, već zato što se razlikovala od svega što je postojalo na našoj sceni. A još nije ni sledio nekog inostranog uzora! Elem, o svemu tome sam pričao kada sam jednom prilikom bio intervjuisan od novinara Radija B92 . Na pitanje da li postoji neka muzička pojava na domaćoj sceni koja mi zvuči obećavajuće, rekoh – da, ima onaj Voodoo Popeye.

Par nedelja nakon što je ovaj intervju bio emitovan, telefon je zazvonio dok sam se ja nešto bavio po kući, i javio se neki nepoznat glas, koji je doduše zvučio nekako prepoznatljivo (da li je moguće da sam ga čuo na crtanom filmu, recimo?). Rekao je samo – " Zdravo, ja sam Popeye". Nemam pojma odakle mu moj broj. Iako se do tada uopšte nismo poznavali, nastavili smo razgovor kao da se znamo već 100 godina. On je upravo završavao snimanje svog prvog CD-a, i jedan moj crtež je završio u propratnoj knjižici. S obzirom da je izdavač bila bogata i uticajna kuća "Komuna", sećam se da sam od honorara kupio bicikl, koji mi je baš tada očajno bio potrban, i još uvek ga vozim (domaća proizvodnja, sasvim solidno). To sam shvatio kao nekakav znak da dolaze bolja vremena. Ali to je već druga priča. Uglavnom, Voodoo je samo zahvaljujući nekoliko pesama, i bez uticajnih prijatelja i menadžera iza sebe, uspeo da iz opskurnosti dođe pravo u centar interesovanja.

I pored prijemčivosti, bilo je jasno da on ne pripada toj upirlitanoj "estradi" koja mu je pružila ruku. Činilo se da se taj čudak ne usteže da ugrize ruku koja ga hrani. Ali i to je neka druga priča. U svakom slučaju, brzo je postalo jasno da je Voodoo Popeye krajnje neobična pojava kad tako jogunasto uzmiče definiciji. Takođe, ne može mu se poreći mnogostruka obdarenost – o tome svedoči i njegov roman "Razglednice iz Bumeranga", kojeg je objavila respektabilna nezavisna izdavačka kuća RENDE. Iako bez "pedigrea" pripadnosti književnim krugovima (sam rado priznaje da vrlo retko uopšte čita knjige!), Voodoo je ubrzo počeo da se pojavljuje na književnim večerima i sajmovima izdavaštva. Njegov roman je doživeo nekoliko izdanja...

Iznenađenjima nikad kraja. Ispostavilo se da ova renesansna ličnost sa zemunskog predgrađa još uvek traga za novim medijima u kojima žudi da se iskaže. Pred vama je kolekcija stripova kreiranih zahvaljujući scenarističkom radu i inspiraciji čoveka koji je samog sebe prozvao Voodoo Popeye... Dakle, zaronite još jednom u misteriju Radenka Stojanovića, pre nego što vas iznenadi nečim još bizarnijim, ha ha...

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf



sadržaj

2.

DRUGAČEN NA STRIPOVSKI NAČIN

Strip Core



Drustvo Studio Osem vabi:

v cetrtek, 23.2.06 ob 18h, v prostoru drustva YHD na Metelkovi, prirejamo zakljucni dogodek stripovske akcije? Drugacen na stripovski nacin II. Stripovske delavnice so se - v idejni zasnovi Borisa Bacica in Cirila Horjaka, pod vodstvom slednjega - odvijale novembra in decembra 05 v sklopu drustva za teorijo in kulturo hendikepa YHD na Metelkovi.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas zanimajo stripi!

Projekt je podprlo Urad za Mladino/Ministrstvo za Polstvo in Šport

Kontakt:
Mojca Mancek,
organizatorka strip.akcije
kreativno drustvo Studio Osem
Tel: 040 345 446


sadržaj

3.

"S-TRIPTRIP-S"

Letač



Osnovana: prvogponedeljka u februaru mesecu 2006. godine.
Vreme oržavanja: svaki ponenedeljak od 19 do 22 časa
Mesto: STUDIO 21, Pančevo
Radionicu osmišljavaju i vode: Marah i Spir&Don
Realizacija: RADIOAKTIVNO i DOM OMLADINE
Cilj: edukacija i multimedijalna produkcija (svakog drugog meseca sledi objavljivanje štampanog izdanja sa strip radovima na izabranu temu, kao i objavljivanje u elektronskoj formi na Web sajtu www.radioaktivno.com/s-trip).
Kontakt: info@radioaktivno.com

PREGLED PRETHODNIH RADIONICA

ponedeljak, 6.02
Otvaranje, upoznavanje sa programom. Prestavljen je program koji će se realizovati u prvom dvomesečju. Izabrana tema za obrađivanje i crtanje je "super heroji".

ponedeljak,13.02.
Druženje i crtanje stripova na temu "super heroji"...

ponedeljak, 20.02.
Priređeno je predavanje na temu "super heroji" (od nastanka stripa pa do danas). Predavač je bio A.Zograf. Gost radionice Vudu Popaj je promovisao svoje novo izdanje. Nakon toga, prisutni su se bacili na crtanje svojih super heroja...

Radionica je otvorena za sve zainteresovane svakog ponedeljka od 19 do 22 časa. Poneti sve sem papira...

Izvestio vas: Letač


sadržaj

4.

110 GODINA STRIPA

Simon Vučković



U podgorickom kinu "KULTURA" 16. februara otvorene su dvije izlobe stripa. Jedna posvecena americkom stripu ("Yellow Kid" R.F. Autkalta, "The Katzenjammer Kids" Herolda Knera, "Little Nemo" Vinzora Mek Keja, "Bringing Up Father" Dzoa Mak Manusa, "Matt & Jeff" Bada Fisera i "Krazy Cat" Dzordza Herimena), odnosno samim pocecima ove umjetnosti, a druga trenutnoj sceni novinskog stripa u Crnoj Gori (Luka Lagator iz dnevnika "POBJEDA", Simon Vuckovic i Mirko Zulic iz dnevnika "DAN" i Goran Scekic iz nedjeljnika "REVIJA D").

Na samom otvaranju, Nikola Curcin i Simon Vuckovic su odrazali kratko predavanje o istoriji stripa. Nakon toga, Luka Lagator, Simon Vuckovic, Mirko Zulic i Goran Scekic govorili su o domacem novinskom stripu. Razgovor sa njima je vodio Dusko Boskovic voditelj radija "D".

Sledeceg dana 17. februara, u dnevniku "DAN" izasao je podlistak "110 GODINA STRIPA". Na svojih 16 strana uz tekst istorije stripa nasli su se radovi Luke Lagatora, Simona Vuckovica, Mirka Zulica, Gorana Scekica, Darka Drljevica, Ozrena Mizdala, Vladimira Stankovskog, Mladena Oljace, Predraga Ikonica, Sonje Gasperov i Franje Strake. Podlistak je priredio Simon Vuckovic (ja).

Za sve zainteresovane koji zele imati podlistak simonv@cg.yu


sadržaj

5.

TAJNA ISTORIJA

Aleksandar Manić



Trihiljade godina pre naše ere, dvojici braće i dvema sestrama, šaman daje četiri karte od slonovače. Svaka karta ima izuzetnu moć, ali sve četiri ne smeju nikada da budu upotrebljene zajedno. Međutim, žeđza vlašću i osvetom učiniće da braća i sestre često krše zavet dat šamanu. Serijal “Tajna istorija” (Delkur) scenariste Žan-Pjera Pekoa zasnovan je na obradi nekolicine poznatih istorijskih događaja od drevnog Egipta do I svetskog rata. Posebnost serijala čini pretpostavka da su svi značajni događaji u istoriji čovečanstva prouzrokovani borbama oko magičnih karata. Prva dva albuma, “Postanje”i “Dvorac džinova”, urađena su u saradnji sa Igorom Kordejom, poznatim hrvatskim strip majstorom i pojavili su se u knjižarama uoči angulemskog strip festivala. Tema prvog toma je Mojsijevo izvođenje Jevreja iz egipatskog ropstva i prolazak kroz Crveno more, dok se drugi album događa u kasnom srednjem veku, u vreme krstaških ratova i potrage za Svetim Gralom.

Rad Žan-Pjer Pekoa, scenariste komercijalne orijentacije, odlikuje se slabim vezama sa istorijskim i književnim predlošcima. Fabula, redosled događaja u stripu, poklapa se sa kompozicionom linijom, i vodi pripovest u krupnim skokovima kroz vreme i kroz fizičkuakciju. Međutim, ni u jednom trenutku, scenarista se ne udubljuje u karakterizaciju likova, niti stvara primarne i sekundarne projekte. Ovakav prosede stripu daje samo akcionu dimenziju, dok su događanja između fizičkih razračunavanja, samo priprema za novo krvoproliće. Nekadašnji tvorac video igri, Peko vrlo jednostavno i jednosmernostvara svoj opus zasnivajući sve na fizičkoj akciji, bez ikakve psihološke razrade. Međutim, njegov rad zadovoljava duh vremena,želje čitalaca i potrebe izdavača.

Stil Igora Kordeja, bliži njegovom radu u serijalima “Cable” i “Black Widow”, nego "Tarzanu", istovremeno je dinamičan i neujednačen. Njegovo majstorstvo oseća se u gipkosti linije, u dobro rešenim planovima i efikasnim elipsama. Jednostavnost dekora on nadoknađuje brzim montažama, uvežbanim u radu za američku izdavačku kuću Marvel. Međutim, njegovom realističkom grafizmu povremeno nedostaje preciznost. Scene bitki u prvom tomu nisu dovoljno čitljive, što biva otklonjeno u drugom nastavku. Inače, pored prva dva nastavka, Igor crta i zadnja dva albuma, što čini oko 200 tabli za godinu dana. "Ja sam vrlo brz i mnoge kolege me mrze zbog toga. Kada bih rekao koliko sam brz, oni bi me još više mrzeli – kaže Igor Kordej – Tajna moje brzine je u znanju. Ja dobro poznajem anatomiju ljudi i životinja, arhitekturu, i poznajem principe i logiku stvari." Radeći za američke izdavače, Kordej se navikao na tempo od jedne table dnevno, što mu omogućava istovremeni rad na više projekata.

Strip saga "Tajna istorija" pretstavlja komercijano proširivanje Pekoovih serijala "Arkane" i "Velika Arkana" i predviđen je u sedam nastavaka koji bi na tržište trebali da izađu u desetak meseci. Pored Kordejevih četiri albuma, treći nastavak poveren je zagrebačkom autoru Goranu Sudžuki i niškom majstoru ilustracije Bobanu Saviću – Getu, dok četvrti i peti nastavak crta Leonid Pilipović, dizajner, ilustrator i gitarista iz Subotice.


sadržaj

6.

JUŽNJAČKA UTEHA No 247.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



LJUDI, ZVIRI I BEŠTIMJE (1)

A i to triba znat...
Ljudi, zviri i beštimje, GIBONNI

Bez obzira na to u kome delu bivše Jugoslavije živi, na to da li posećuju crkve, katedrale ili džamije, bez obzira na standard života ili snagu izdavačke te strip industrije u svojoj državi, na svoj trenutni objektivni crtački kvalitet ili vrstu stripa kojom se bavi, svaki strip autor Balkana žudi za inostranim angažmanom. Nije ni čudo – strip izdavači Balkana koji objavljuju domaći, balkanski strip su na nivou kurioziteta, njihova platežna moć tera na (u zavisnosti od individualnog smisla za humor) plač ili smeh. Za razliku od Balkana, pojedine strip industrije širom sveta beleže porast proizvodnje i prodaje – Amerikanci se drže i čak lagano oporavljaju od sloma sredinom devedesetih, Japanci prosperiraju, Francusko tržište stripa je još uvek veoma čvrsto iako pod jakim naletom japanskog stripa, Serđo Boneli u Italiji u svakom pogledu sve više napreduje. To samim tim implicira da se u tim krajevima sveta u sferi stripa obrće dobra kinta, od koje sasvim prirodno jedan dobar deo završava u džepovima ljudi koji stripove i proizvode, dakle samih autora. Kako ni jedna zemlja nema monopol na crtački talenat, pojedine zemlje imaju industriju koja crtačke talente treba kao hleba a pojedinim crtačima treba hleba koga ne mogu zaraditi u svojoj zemlji, to dalje znači da bi u teoriji za dobrog crtača uvek biti posla u nekoj od takvih industrija. Upravo su iz tog razloga mase balkanskih strip crtača u proteklih dvadesetak godina kretale na crnčenje u beli svet, sa jednim jasnim, ikakvih dilema lišenim motoom: Ubedi ih da im trebaš i naplatiti svoj talenat što je skuplje moguće! U praksi su, kako to često biva, stvari stojale malo drugačije, pa se gomila pečelbara i pored neosporne, često vrhunske crtačke veštine, vraćala kući oborenog nosa. Za posao u inozemstvu, ispostavilo se, pored pukog crtačkog umeća trebalo je da se poklope i neki drugi, ništa manje važni faktori. Slovenački crtač Tomaž Lavrič, jedna od uslovno rečeno zvezdi francuskog stripa, uspeo je da se izbori za svoj skoro pa jedinstveni status u francuskoj izdavačkoj industriji, da uvek ima najamničkog posla kad god ga poželi, da uspe da plasira svoje autorske projekte kad god može sebi da priušti rad na njima. Kako? Kako?!

Lavrič je, pre svega i iznad svega, sjajan crtač. On kaže da je crtao oduvek, da je crtač po osnovnom feelingu, a to se i na prvi pogled sasvim lepo vidi. Studije na slikarskom odseku ljubljanske likovne akademije su mu svakako pomogle, dale mu neophodnu širinu, moguće smernice kao i spospobnost da između njih razluči i odabere za svoj put ono što mu najviše pasuje, ali ga nisu učinile crtačem (akademije te likovne škole neke crtače usavršavaju, neke uništavaju, ali još ni jednog crtača, koliko je meni poznato, nisu stvorile ni iz čega), one su ga samo izbrusile. U figurama koje crta, u perspektivama u koje postavlja svoje figure, u senkama u koje perspektive i figure zaodeva, lako je razabrati da su proživljene... Da crteži koje proizvodi stečene dugim crtačkim radom, potkrepljeni hiljadama nacrtanih crteža o kojima se mislilo dok su crtani, oko kojih se nerviralo i u kojima su namerno postavljani i mukotrpno rešavani problemi – što sve zajedno znači da su rađeni sa strpljenjem i ljubavlju iz koje navedeno strpljenje izvire. Ko zna, možda je upravo zato Lavrič izbegao da upadne u zamku rutine u kojoj su završile mnoge puno veće zverke od njega. I površno prelistavanje bilo kojeg od tri albuma iz serije Lomm (neki od novijih Lavričevih uradaka) o malom siročetu monstrumu u surovom svetu neljudskih i ljudskih čudovišta nacrtanih za francuskog izdavača Glenat potvrđuje da je njihov tvorac neko ko je na sebi jako dugo radio u prvom delu svoje karijere i života, ali i da je izbegao da mu to postane izgovor iza koga će se u drugom delu istih skrivati a to je nešto što u svakom slučaju treba poštovati.

(Nastaviće se)


Od prvog marta na kioscima peti broj Think Tank-a, posvećen stripu. Tema broja su balkanski autori koji rade za inostrane izdavače, uz tri srpske premijere stripova Tomaža Lavriča, Aleksandra Sotirovskog i Vlade Aleksića! Ekskluzivni tekstovi o Tomažu Lavriču, Zoranu Janjetovu, Aleksi Gajiću, Aleksandru Zografu, Miroljubu Milutinoviću Bradi, Vladi Aleksiću ,Esadu Ribiću,Aleksandru Sotirovskom, Enkiju Bilalu! Ekskluzivni tekstovi o Uzumakiju, Helblejzeru, Magičnom Vetru, Helboju... Plus pregled festivalske scene u u Srbiji 2005.! Tekstovi Darija Grgića, Dejana Ognjanovića, Marka Šunića, Miloša Holclajtnera, Borisa Lazića, Pavla Zelića, Zlatibora Stankovića, Zlatka Milenkovića, Dejana Stoiljkovića, Gavrila Petrovića, Danijela Kuzmića, Branislava Miltojevića, Vuka Markovića i moje malenkosti... Plus oni početnici Bodan Tirnanić i Ljuba Živkov! Stripski događaj prvog kvartala 2006 u Srbiji – pazarite i slobodno proverite!




sadržaj

7.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (306)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



"ODE EDDY"

Bob ga nije htio ni ići gledati, bojao se što će ispasti.

Džuki je bio super.

Tico ima problema s tim filmom, jer nije ono što bi on htio.

"Ode Eddy" dokumentarni je film kojega su Aldo & Šarac pripremili iz nešto postojećih video-zapisa te iz obilnih razgovora snimanih s ljudima koji su Edvina Biukovića, pokojnog crtača Grendel Talesa i Human Targeta znali. Film, kao film, ima odličnih i duhovitih rješenja, pogotovo u segmentima kad Eddyevi stari snimci komentiraju novoizjavljene rečenice. Krasi ga, također, nekoliko krupnih nespretnosti, da ne kažem gafova. Uvodne scene sprovoda jednostavno su neukusne, a puno je problematičniji segment "Lucas" gdje se, ako s izvornim materijalom nismo prethodno bili upoznati, ne zna kako je riječ o prizorima gdje Eddy, iziritiran filmom "The Phantom Menace", glumi uobraženog Georgea Lucasa već cijelu scenu shvaćamo kao prikaz Eddyeva karaktera.

U tome je glavna - i dvojaka - mana ovog filma. Prvo, on je napravljen za "ekipicu", za društvo koje je Eddya znalo. Neupućen netko neće, gledajući film, saznati ni tko je Eddy bio, ni što je učinio (u filmu ima relativno malo Eddyeva crtanja ili crteža), a ni zašto je bio toliko bitan da se o njemu snima film. Neko društvo tu priča kak' im je bilo super, kak' su pušili travu i crtali - pa što? Kao prva javna priča o Eddyu, "Ode Eddy" ozbiljno je podbacio u informativnosti.

No, druga je moja zamjerka možda još i veća. Eddy je bio njorgalo i nesiguran i pun sebe i svašta ... ali je bio drag. Nije ga bilo lako voljeti, ali ljudi su to ipak htjeli. A toga u filmu nema. To jest, ima izraza naklonosti, ali način na koji je sâm Eddy montiran i prikazan, ostavlja nas sa slikom antipatičnog i nabusitog tipa, tipa kojeg ja, recimo, nikada ne bih ni želio upoznati.

Sad, možda idealiziram uspomene, ali ozbiljno dvojim u smisao poruke koju ovaj film prenosi. Iako, možda, poput Tice, samo pizdim jer film nije onakav kakav sam ja želio da bude?

Možda je zaista, kako Goran hoće, super?

Možda sam, kao i Bob, trebao ostati doma?



sadržaj

8.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Ne pišem ni blizu dovoljno o domaćim temama. čini mi se. Neke mi se čine preočite, za neke ne doznam, neke jednostavno nisu pokrivene webom. To treba ispuniti pa mi slobodno svrćite pažnju, a danas će biti ful domaći njuz! Na primjer… u Srbiji se sprema obnavljanje Luxorova superherojskoga univerzuma pod dirigentskom palicom Milana Konjevića. Ako je prošla serija izgledala kao retro-Marvel, nova izgleda puno modernije, na tragu, recimo, CrossGenove produkcije. Ja sam uvijek za serijale koji pokušavaju biti komercijalni, pa neka im je sa srećim. Slikice su (i dodatni detalji) - ovdje, javlja nam Djole.



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • [Qolumna] oQo stripa (Vladimir Tadić)
    Knjige oQo stripa: Skupa lutka
  • [preporuQe] Odabir iz Previews kataloga za 2. mjesec (Bob)
  • [glavolomQa] Tqo bi to mogao bit'? (mcn)
  • [crtaća dasQa]Emisija emocija (mcn)
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 18.02.-24.02.


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/



sadržaj

9.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

10.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin i Zoran Đukanović su obezbedili sledeće priloge:


DANIJEL KLOVS - autor "Ghost World", piše scenario za filmsku adaptaciju SF komičnog romana Rudija Rukera - "Master of Space and Time", za reditelja Majkla Gondrija ("Večni sjaj besprekornog uma"). U ovom filmu Džek Blek će glumiti pronalazača koji izvrće univerzum kako bi on odgovarao njegovim potrebama.

V.T.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 23.02.2006.godine






BRITANIJA OTVORILA PRVI STRIP MUZEJ


Velika Britanija otvorila je prvi muzej koji je isključivo posvećen crtanim filmovima, stripovima i animacijskim ostvarenjima, koja obuhvataju tri veka političkom, kulturnog i društvenog života u ovoj ostrvskoj zemlji. Muzej se nalazi u centru Londona, a posetiocima pruža 1.200 eksponata vezanih za britansku istoriju crtaća od 18. veka. Među ostalima, tu su i table iz stripova kao što je "Denis, napast", ali i "Iza tebe, Vinstone", jedan klasičan ratni strip. Pre Velike Britanije, svoje muzeje stripova i crtanih filmova dobile su Francuska, Belgija, Danska, Nemačka, Grčka, Italija, Japan, Poljska, Portugalija, Švedska, Švajcarska, Turska i SAD.

V.T.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 24.02.2006.godine





Međunarodni filmski festival u Berlinu,
od 9. do 19. februara


Vladimir Todorović


(...) interesantna je bila i svetska premijera novog ostvarenja braće Vahovski "V za osvetu/V for Vendeta", pošto je u pitanju njihov prvi rad nakon "Matriks" serijala, koji ih je načinio kultnim autorima. Ovaj SF film, smešten u Britaniju u bliskoj budućnosti, za glavnog junaka ima maskiranog teroristu koji ubija ljude i diže zgrade u vazduh. Njegov idol je Gaj Fokes, radikal iz 16. veka, koji je želeo da digne u vazduh Dom lordova, on citira Šekspira, ali je ovaj film i pun nagoveštaja o aktuelnom "ratu protiv teorora" koje sprovode SAD. Debitant na mestu reditelja je Džejms Mektig, kome je osnovni cilj bio da zabavi mase i smatra da je u tome uspeo. On kategorički odbija navode da je izbacivao neke scene iz filma, snimljenog u Berlinu, posle napada na londonski metro 11. juna. U glumačkoj postavi su Hjugo Viving, Natali Portman (koja je obrijala glavu za ovu ulogu), Stiven Ria, Šinejd Kjuzak i Džon Hart (tiranski britanski lider). Film je za inspiraciju imao grafičku novelu britanskih autora Alana Mura i Dejvida Lojda, pisanu u vreme kada je Margaret Tačer bila moćna u Britaniji, a oni su svoju priču spakovali u okvir "šta bi bilo da je Nemačka pobedila u Drugom svetskom ratu". Tako je stvoren univerzum jako blizak Orvelovoj "1984", ali je scenario menjan kako bi se napravilo više mesta za "moralnu zbrku" nastalu u svetu posle 11. septembra. "V za osvetu" prikazan je van takmičarskog dela i spada u komercijalnu poruku sa jakim političkim sadržajem u kojem ima mesta i za priču o manipulaciji medijima, korišćenju torture, liderima koji govore kao kauboji, homofobiji i strahu od islama.

PORTMAN:
Odavno sam želela da obrijem glavu

Natali Portman (24) kaže da je ispunila davnu želju da obrije glavu, što je bilo zahtevano za njenu ulogu u SF trileru "V za osvetu". "Stvarno sam bila uzbuđena što ću obrijati glavu - to je nešto što dugo vremena želim da uradim, a sad sam imala dobar izgovor za to", rekla je glumica novinarima na Berlinalu. "Ipak, nisam mogla da se naviknem da me ljudi toliko gledaju. Dok sam šetala ulicama oni su blenuli u mene, što izgleda mora da se desi devojci obrijane glave", dodala je Portmanova čiji se lik u filmu pridružuje osvetniku u borbi protiv fašističkog režima koji vlada u Britaniji.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 15.02.2006.godine






300. broj Ekonomist magazina

20. februar 2006. Izvor: B92

Beograd -- Ekonomist magazin, vodeći biznis i ekonomski nedeljnik u Srbiji, danas obeležava izlazak 300. broja.

Tim povodom, Ekonomist magazin svoje čitaoce daruje specijalno priređenom knjigom „kolUMNA KARIKAtura“, koja objedinjuje 101 odabranu karikaturu Predraga Koraksića Corax-a i isto toliko kolumni Vladimira Gligorova, koje su od prvog broja redovno objavljivane u Ekonomist magazinu.

„Zanimljiva je kompatibilnost Vladinih kolumni i Koraksovih karikatura ... Kao što Koraks jednostavnim potezima pera oslikava karaktere ljudi i markira, tj. obeležava, određene društvene fenomene, tako i Vlada krajnje jednostavnim rečima opisuje i objašnjava najsloženije ekonomske i političke pojave i iscrtava, tu, pred nama, "karakterologiju" čitavog društvenog sistema”, kaže se u predgovoru knjige.

Knjiga će se u manjem tiražu naći i u slobodnoj prodaji po ceni od 450 dinara.

Ekonomist magazin je osnovan 1999. godine kao prvi srpski nedeljnik posvećen ekonomiji i biznisu. Tokom proteklih sedam godina, u zemlji u kojoj je politika još uvek glavna tema medija, Ekonomist je postao najuticajniji, najpouzdaniji poslovni list u Srbiji i Crnoj Gori. Od 2004. godine, Ekonomist magazin je deo preduzeća Ekonomist media group koja pripada Media International Group sa sedištem u SAD.

Izdavačka paleta Ekonomist Media Group-a, sadrži veliki broj redovnih i specijalnih izdanja, među kojima se posebno mesto zauzimaju godišnje publikacije: 300 najvećih i 300 najuspešnijih preduzeća u Srbiji, (od 2005. sjedinjenih u publikaciju Top 300) kao i Banke, osiguranja i brokerske kuće.



sadržaj

11.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-MARKO AJDARIĆ NEWS
Igor kordey nominovan za kanadsku nagradu Shuster. Strip Edvina Biukovića i Darka Macana je među najboljima u zadnjih 5 godina po 9th Art-u! Smudja na festivalu BD Laval, osim njega gostuju i Miguel Imbiriba, Albert Weinberg, Cauvin, Max Cabanes, Plessix, Patrick Sobral i Rodrigue. Tomaž Lavriču je dopunjena bijografija u Comiclopedia. Od 9. do 13. marta, u Grenoble-u, održava se festival les 5 Jours de la BD. tu će biti prisutni Zoran Janjetov, Gradimir Smuđa, Jo-El Azara, Nicolas Kéramidas i Houot. Više o izložbi od Enki Bilala pročitajte ovde.

Galera - novi magazin u grčkoj, dosegao do trećeg broja za sada, donosi i stripove autora sa prostora ex-yu.

Lewis Trondheim, sada i nama već znan, je izmislio jednog drugog Lewis Trondheim-a!!!

Iz Image Comics-a nam stižu dva noviteta: scriptbook od Roberta Kirkmana i graphic novel od Belle & Sebastian. 528 strana stripaMoon Knight, u izdanju Marvela, sa sve autorima kao što su: Bill Mantlo, Frank Miller, Gene Colan i Bill Sienkiewicz. Ima 576 strana Superman-a u Showcase Presents-u! Craig Yoe izdaje Arf 2, ako je toliko dobar kao prvi, to ne sme da se preskoči!

Moonstone Books je izdao 5 albumapovodom 70 godina Fantoma (The Phantom). Clive Barker, Neil Gaiman, Dan Brereton, Ted Naifeh i Junko Mizuno zajednou jednoj knjizi ovde! Esiner, Serpieri, Alan Moore i Batman Begins, u novom ImageTexT.

Eduardo Risso, Stuart Immonen i Mike WKaluta, između ostalih, gostuju na Unicomic 2006. Najzad i Lyon ima svoj festival stripa! Svoj festival stripa je dobio Champagne.


Evo, odvadili smo još malo od Ajdarićevih vesti... toliko toga ima da je potrebno puuuno vremena da se sve topregledati na net-u i razvrsta. Tako da je opet, zbog manjka vremena jedan deo prebačen za idući petak. A jedan deo, kao i obično, već se nalazi na qstrip blogu Darka Macana.


sadržaj

12.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



Marko Ajdarić, ma ko bi drugi, nam je prosledio sledeće pozive za saradnju:



We invite you to the homage of one of the most important humorists and writers in Argentina.

HOMAGE TO FONTANARROSA
"FONTANARROSA WITH `F` OF FOOTBALL"


Date of ceremony:
July 2006 (the exact date will be confirm), in Rosario, Santa Fe, Argentina

Invitation:
We invite all the cartoonists around the world to join in the Homage to Roberto Fontanarrosa, creator of comics like Inodoro Pereyra, Boogie el aceitoso, Sperman, Semblanzas Deportivas and more. He is also the writer and creator of cartoons published in Clarin, Humor Magazine and a great deal of publications.

What do we ask for?
Drawings (comics, cartoons, comic strips, illustrations) made using any technique. The compulsary theme is 'Fontanarrosa with F of football'.
If it is a comic strip, it must contain only one page.
It can be more than one strip, but in an A4 page.

Technical details:
First scan the drawings an send to fontanarrosa2006@yahoo.com, with the following format:
/300 dpi
/RGB
/JPG
/A4 (it can be smaller).

Delivery date:
until the 1st June 2006 (inclusive)

We ask you to make the delivery as soon as possible because we have very few months to organize the event. And if someone is in touch with Fontanarrosa... Shhhh!! Do not tell him anything... (although he has already now).

For more information write
to severovaccaro@yahoo.com or molinacampos@hotmail.com

Organization:
Museo Itinerante de "Humoristas Gráficos e Ilustradores en Argentina" (guasa.ya.com/museodehumor), together with Museo de la Caricatura "Severo Vaccaro" (Buenos Aires, Argentina, severovaccaro.sitio.net), Asociación Cultural Humoralia (Lleida, Catalunya, Spain, web.humoralia.org), Museo del Dibujo Oscar Blotta (25 de Mayo, Argentina).







1. New York Cartoon Festival ima i svoj konkurs za karikaturu:
http://www.cartoonring.com/2006_ny_cartoon_festival.htm





INTERNATIONAL POLITICAL CARTOON COMPETITION

The competition is open to cartoonists from all nations. The only stipulation is that no more than two cartoons are submitted by each artist, and they must have been previously published in some form (evidence of this will be required). Cartoons may be executed in black and white or in colour.

A first prize of L500, a second prize of L300 and a third prize of L200 will be awarded for cartoons on a political or social theme that, in the opinion of the judges, best promote the ideas of peace, social justice, equality and humanitarian values. The jury, made up of leading cartoonists and well-known personalities, will be looking for clarity of message, cartooning skill and satirical humour.

In the first instance, the cartoon may be submitted in any form (originals, faxes, photocopies or electronically - as PDFs or JPEGs), although an original would be preferred. Those artists whose cartoons win prizes or are short-listed for exhibition will be notified by the organisers, after which they must submit the original.

Cartoons with text and/or captions not in English should be accompanied by a translation (French, Spanish, German). It would also be useful to have some idea of the situation being addressed by the cartoon if it refers to a specific social or political event/situation which may not be universally understood.

Each entry must be signed by the artist and accompanied by an address and contact details.

Entries to reach the organisers
by
June 1st 2006
email: competition@kenspraguefund.org

The results of the competition will be announced on July 1st 2006.

An exhibition of the best of the submissions will be organised in London and the prize-winning cartoons will be published in the Morning Star newspaper and other progressive journals.

Unless the submitting cartoonist stipulates otherwise, the cartoons, after publication/exhibition, will be offered for sale. Any proceeds, less a small commission and transfer fees, will be paid to the originating artist.

The organisers will retain the right to publish or exhibit any of the cartoons submitted, but undertake to give due credit to the artists and ensure they receive any royalties/payments that may accrue as a result.

The first ten cartoons will be displayed on our website at: www.kenspraguefund.org for a period of 12 months and later will become part of the page's competition archive, accessible to visitors.

Artists submitting cartoons will automatically agree to abide by the above rules.

Sponsored by the Morning Star and The Political Cartoon Gallery (London, UK).

http://www.kenspraguefund.org/competition.html




6th Trnava Poster Triennial 2006: Call for Entries


Submissions are now being accepted for the 6th Trnava Poster Triennial 2006, an Icograda-endorsed event. This event will be hosted at and is being organised by the Jan Koniarek Gallery in Trnava, in collaboration with the Slovak Design Centre in Bratislava, the Trnava City Council, the Academy of Fine Arts & Design in Bratislava and the civic association POSTER. The international community of graphic designers is invited to submit work created between February 2003 and 15 March 2006. The submissions deadline is 15 March 2006.

The Selection Jury
The Poster Exhibition Selection Jury will be appointed by the Organising Committee of TPT 2006, and will consist of the 10 following graphic designers:
Radim Blaho, Slovakia
Jozef Dokajn, Slovakia
Dana Doricova, Slovakia
Lubomir Longauer, Slovakia
Milan Mikula, Slovakia
Robert Parso, Slovakia
Maria Riskova, Slovakia
Vladislav Rostoka, Slovakia
Marta Sylvestrova, Czech Republic

Categories
A - Professional designers (individuals, teams)
B - Students of fine art academies

The International Jury
The International Jury will consist of five laureates of the Master's Eye Award:
Jozef Dokajn (Slovakia), Alain Le Quernec (France), Gertrud Nolte (Germany), Tadeusz Piechura (Poland), Jiri Salamoun (Czech Republic).

The International Jury will select the works to be awarded. The jurors are not allowed to take part in the competition. The exhibition of works by the jurors will be presented separately. Icograda's representative at the Triennial will take part in the meetings of the International Jury, and will grant the Icograda Award.

Awards
Category A
Grand Prix
Icograda Award
1st Prize
2nd Prize
3rd Prize

Category B
1st Prize
2nd Prize
3rd Prize
The special prize of the rector of The Academy of Fine Arts & Design in Bratislava

Special Awards
The Slovak Design Centre's Award
Award of the President of the self-governing region of Trnava
The Trnava Mayor's Award
POSTER Award
Visitor's Award.

The International Award - Master's Eye Award
The representatives of ICOGRADA, The Jan Koniarek Gallery, The Slovak design Centre and The Academy of Fine Arts & Design will award graphic designers, experts in the field of visual communication and art historians for outstanding achievements, organisation of events and promotion of graphic design.

Conditions
1 - Participants may submit a maximum of 5 posters, with two copies of each. The work must have been published no later than 15 March 2006.
2 - The authors are required to send CDR in A5 dimension, 300 dpi, format TIFF, EPS, JPEG or PDF of every poster.
3 - The organisers reserve the right to promote and reproduce works without compensating the author.
4 - After the exhibition, all pieces will be stored in the archive of The Jan Koniarek Gallery in Trnava.
5 - The catalogue will be available at a 30% discount for the participants.
6 - Each poster should bear a label completed clearly in English, and affixed to the lower right corner on the reverse side.
7 - Deadline for sending entries is 15 March 2006.

To ensure fast delivery, please declare submissions to be of a value no higher than 10 USD or 10 EUR.

For further information please contact:
Galeria Jana Koniarka
Zeleny kricek 3
Trnava
917 01
Slovakia

T: 00421/33/55 11 659
F: 00421/33/55 11 391
http://www.gjk.sk
E: repasova@gjk.sk or tpt@gjk.sk


sadržaj

13.

PISMA ČITALACA

mail



From:Darko Macan <darko.macan@zg.htnet.hr>
Subject: Pismo ccitatelja

Ivkov:

Možda ne nastavak, ali coda "Ledenomu demonu" nalazi se u četvrtom (ako se ne varam) albumu Adele Blanc-Sec gdje u općoj gunguli likovi iz "Demona" (dvadesetak godina stariji) protrče stripom pucajući jedni na druge do tragičnog svršetka.

mcn





From:boris lazic <boris.lazic@wanadoo.fr>
Subject: za pisma citalaca (odgovor aleksi gajicu)

ishitren i nepromisljen gnev?

polemika je kao oblik javnog pretresanja etstetskih ili etickih pitanja, kao oblik razmatranja odredjenog fenomena iz, suprotstavljenih, oprecnih, protivurecnih, cak i visesloznih polazista uvek dobrodosla, uvek pozeljna, uvek podsticajna. pa cak i ukoliko jeste ili bi bila plod nesporazuma. a kriticar uzima u obzir stav alekse gajica, po kome je objavljeni tekst, kakav se nasao u casopisu “supręme dimension“ (koji, to mora podvuci, nije casopis “diskutabilnog kvaliteta” - to posebno francuz sebi ne bi dozvolio za jedan prvi broj -, kako to crtac - da li nenamerno? - predstavlja citalastvu Strip Vesti), prosta “podmetacina”, i da nije izraz njegovog gledista.

na par stvari bi, ipak, odgovorio: prvo i najpre: o slobodi govora.

ovo nije prvi put da se kriticaru stavlja do znanja da je svoj stav mogao izneti putem licne prepiske (ispade da je kriticarski sud, ukoliko je estetski ili eticki nepovoljan, “zuta stampa”!?; a sta bi trebalo da bude ukoliko je blagonaklon, povoljan? preporuka za akademiju nauka?), a ne preko kolumne u kojoj nudi kriticki prikaz umetnickog dela domaceg ili inostranog porekla: tad, medjutim, sloboda govora i misljenja ne bi bila ono sto nuzno mora da jeste: slobodno izrazavanje stavova i shvatanja, neuslovljenih nicim (ponajmanje fingiranom ljubaznoscu ili, jos gore, licnim obzirima prema prijateljima i znancima).

kao sto pise francuski esejista sarl dantzig: kritika je posrednicka delatnost, i zato bi bilo najbolje da (iako skoro nikada nije tako), na relaciji autor-izdavastvo-kritika niko nikog licno ne poznaje. naravno, to je ideal! stvarnost je surovija. kudikamo!

svejedno: ovaj kriticar ne pripada nijednoj koteriji, nijednoj grupi, nijednoj sekti. kriticar gajicu ne spori talenat. niti ostvarenost. zasto bi?

kriticar se osvrnuo na jednu blistavu hipertrofiju umetnickoga ja: i na suludu, krajnje neukusnu samohvalu takvoga ja na stranicama inostranog casopisa. e sad, ukoliko to nisu crtaceve reci? da ih stavimo ad acta?

o ex-yu sceni (scenama) bilo je reci u vise kriticarevih napisa i eseja. o tome ne bi sad. tek reci da scene (scena) ima, a strip industrije nema. stvari ipak (uvek) treba valjano imenovati. dakle, nema industrije stripa (da bi doslo do nje mozda bi najpre trebalo doci do marketinga, tj. do ispitivanja trzista, te prilagodjavanja proizvoda potrebi tog trzista - ili trzista (rascopanih), ex-yu, u mnozini?). tema je siroka, i svacije misljenje ili iskustvo je dobrodoslo. za sada, jedno je sigurno: umetnici stripa su najamnici, koji svoj rad nude inostranom trzistu, odnosno inostranoj industriji, itd, itd...

a kada je rec o gnevu, dragi kolega: ovo je bila tiha vatra.
tiha vatra.
nas narastaj
ne trpi foliranja.
za nama je apokalipsa.

coveku, u inostranstvu - nije dovoljan jedan ljudski vek da se odmori od svih nasih bulaznjenja. pa kad, slucajno, prelistavajuci stampu, prilikom pazara, jedne subote navece, naidje na vrstan primer takvog marifetluka - on mora da plane.

beogradski snobizam, isfoliranost, lazni sjaj, rugobni vid retardirane svesti post soc-milenarista koji nikad nisu dospeli do drustva zabave i izobilja (koji ocito predstavlja vrhunac svih njihovih duhovnih stremljenja), uski vidici zaptivenih sredina kojima smo odavno okrenuli ledja, to u nama izaziva samo odvratnost i gnev. odvratnost. uglavnom.

taj gnev, taj oganj mora izbiti iz teksta.
uostalom, da u njemu nije vatre, da ne gori, da ne rusi duh zabokrecine, kal vake provincije (provincija: to je u glavi, ne na geografskoj karti), da ne pretvara u pepeo umisljenost i laznu velicinu samozvanog, zasto bi uopste nastajao?



sadržaj

14.

LINKOVI

Strip Vesti



-Aleksandar Zograf nam javlja:
Moj web site www.aleksandarzograf.com je apdejtovan.
Trudicu se da informacije dopunjavam mesecno, pogledaj
www.aleksandarzograf.com/updates.html


-UPPS, sajt dana, po makedonskom časopisu "Vreme"
www.vreme.com.mk/...


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.