STRIP VESTI
Broj:
377
28.07.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. LESKOVAČKE NAGRADE - Marko Stojanović
  2. SAJT NOV NOVCIJAT - Maja Veselinović
  3. HELLY CHERRY - Nenad Popović
  4. KULA OD CRNE SLONOVAČE - Saša Stojanović
  5. U SENCI VISOKIH TORNJEVA - V. Fumeti
  6. kritIVKOVanje 26 - Slobodan Ivkov
  7. JUŽNJAČKA UTEHA No 269. - Marko Stojanović
  8. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (328) - Darko Macan
  9. Q STRIP - Strip Vesti
  10. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  11. ŠTAMPA - štampa
  12. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  13. POZIVI NA SARADNJU - mail
  14. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Ha, šta kažete, požurilo se...:)

Pa moralo se požuriti, ima Zlatko život i mimo Strip vesti...;)

Mada priznajte, ovo je mnogo bolji tajming.


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

LESKOVAČKE NAGRADE

Marko Stojanović



VIII BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA


Na sedmoj Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora održanoj 21.,22. i 23. jula 2006., internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Zefirino Grasi (glavni i odgovorni urednik Politikinog Zabavnika), Aleksandar Sotirovski (strip crtač i ilustrator) i Srđan Nikolić Peka (strip crtač i ilustrator) dodelio je sledeće nagrade:

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji stripa dobio je Nebojša Pejić iz Novog Sada.

Diplomu za istu kategoriju je dobio je Milan Antanasijević iz Kovina.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Mihajlo Dimitrovski iz Skoplja, Makedonija.

Diplomu za istu kategoriju je dobili su Miloš Slavković iz Beograda i Igor Jovčevski iz Skoplja, Makedonija.

Memorijalna plaketa Nikole Mitrovića Kokana za scenario ove godine nije dodeljena.

Diplomu za istu kategoriju dobio je Radomir Izgarević iz Beograda.

Memorijalna plaketa Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju (koja se dodeljuje po prvi put ove godine) dobio je Dejan Stojiljković iz Niša.

Diplomu za istu kategoriju dobio je Damjan Stanić iz Rijeke, Hrvatska.

Diplomu za najboljeg debitanta je dobio Marko Nikolić iz Leskovca.

Plaketu Nikole Mitrovića Kokana za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka Škola Stripa Nikola Mitorović Kokan ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju je dobio Zefirino Grasi iz Beograda.

U okviru promotivnih aktivnosti svoje agencijeg. mr Milorad Simić, direktor agencije za softver i intelektualne usluge ,,Srbosof'' www.rasprog.com objavio je osnivanje nove nagrade pod nazivom povelja ,,BELI RAS", za najbolji strip ispisan ćirilicom.
Nagrada obuhvata povelju i softver, proizvod agencije ,,Srbosof'', u vrednosti od oko 200 evra. Prvi dobitnik povelje je Predrag Ginevski iz Beograda. Dobitnik nagrade nije prisustvovao otvaranju izložbe pa će mu nagrada biti uručena naknadno.Osnivanje ove nagrade je deo šire akcije nevladine organizacije ,,Kulturni front '' iz Beograda www.kfro.org.yu Prisutne je u ime organizacije pozdravio g. Ivan Stratimirović.



sadržaj

2.

SAJT NOV NOVCIJAT

Maja Veselinović



Dragi prijatelji,

www.majaveselinovic.com
nova adresa, novi dizajn, novi stripovi i ilustracije!!!

Prijatan i uspešan dan vam želim.

Maja


sadržaj

3.

HELLY CHERRY

Nenad Popović



Web magazin Helly Cherry trazi ljude koji bi zeleli da na bilo koji nacin pomognu oko uredjivanja rubrike o stripu. Zainteresovani nas mogu pronaci preko adrese www.hc.co.sr ili preko email-a root@hc-zin.cjb.net.

ekipa Helly Cherry zina


sadržaj

4.

KULA OD CRNE SLONOVAČE

Saša Stojanović



KULA OD CRNE SLONOVAČE

FAUST: Šta znači ova priredba, Mefisto?
MEFISTOFEL: Ništa, sem da ti razonodi duh,
i pokaže šta sve može mađija.
(Kristofer Marlo, „Faust“)

Družio sam se, priznajem, sa raznim ljudskim felama koje rastu u božjoj bašti. Ako ima neke poetske pravde, opet priznajem, onda je Justicija bila dežurna nada mnom. Svaki susret sa čovekom koji je priznavao ljupku Libertas za svoju jedinu boginju u čaši meda zalivao sam peharom žuči, kucajući se sa nekim od pogonskih inženjera Jozefa Škvoreckog. „Uvek smo bili okruženi terorom. I lepotom, koja je bila njegov nerazlučivi deo“, vrištao mi je na uvo Vladimir Nabokov, dok je Tadeuš Borovski odvrtao slavinu gasa pišući na salveti: „Sada znam da je Platon lagao. Nema ideala u zemaljskim stvarima, u njih je utkan težak, krvav čovekov rad...“ Stanislav Ježi Lec šalje svog šefa sale, u odori dželata, da podvuče crtu posle teškog mamurluka: „Ljudi se mogu deliti na različite načine. Ja ih delim na glave i trupove.“ Još ništa ne znam o životu, ustanovio sam s radošću čike od četiri banke koji surfuje na plimi endorfina, za razliku od onih koji znaju sve. Ko je srećniji?

A onda sam upoznao i stripadžije. Govore svojim jezikom, imaju svoje znakove sporazumevanja, svoje idole i svoju publiku. Okupljaju se u Leskovcu, tokom leta, na „Balkanskoj smotri mladih strip autora“. Malo pričaju, uz nekoliko „časnih izuzetaka“. I crtaju. To što svoje sopstvene demone, posle zvaničnog programa Smotre, stavljaju na hamer dok ostali loču i melju, samo znači da se radi o činu egzekucije. „Eno ga, u radnoj sobi njegovoj“, šapuće Kristofer Marlo u svom „Faustu“. Priča je stvorena mnogo ranije, slike žive dok autori putuju i hodaju, beline i crnila menjaju svoja mesta za dan ili za noć. Ponavljam, u pitanju je čista egzekucija: giljotina koja će hiljadu ideja, od kojih je jedna dobra, pretvoriti u hiljadu dobrih, od kojih je jedna uspešna. Kilometri linija i santimetri uspeha. Godine crtanja i minuti čitanja. U večitom strahu da, poput Držićevih dela – za puna dva mračna veka, ne postanu objekat „glodarske kritike podrumskih miševa“. „U vremenima straha, giljotina radi brže“, podseća Jan Kot. Paradoks je da će armija talenata morati da zavoli ono od čega živi, umesto da živi od onoga šta voli: belinu papira, skicu olovkom, finale izvedeno tušem. Touché?

„Oduvek sam pokušavao da živim u kuli od slonovače, ali plima govana udara o njene zidove ne bi li je potkopala“, pisao je Gistav Flober, još 1872. godine. Apsurd da balkanski strip može da živi od svog talenta samo ako isti upregne u zahteve robovlasničkog tržišta dobija svoje ovaploćenje upravo u domovini pisca „Gospođe Bovari“. Izuzeci ne potvrđuju pravila, naprotiv: poniženja koja pravila trpe od izuzetaka samo su nešto manja od opšteg osećanja beznađa koje okružuje jednog umetnika. Nada koja umire poslednja samo diše za vrat talentu, u redu pred vratima svetog Petra. Kada duše budu stavljene na kantar, stripadžije će biti jedini kandidati koji će aklamacijom odbiti ulazak u Raj: jebeš med i mleko, i hiljade devica, zelenu travu – kao da čujem glasove nekolicine radoznalih – jebeš belo bez crnila. Crno na belo, bre.

Ako iko ikada, na Balkanu, uspe da sahrani lešinu pseudoveličina i kvaziumetnosti, biće to samo stripadžije. Foliranje je, i kada ga ima, svedeno na najmanju moguću meru. Greške znaju da budu bolno očigledne, ali i talenat. Onaj dar od Boga koji nemilosrdno izvrće ustaljeni poredak stvari naglavačke, svestan da svakoj genijalnoj kreaciji prethodi dosledna destrukcija. Majstori crno-belog kvadrata samo će dovršiti zajedničku Šekspirovu i Bihnerovu misao. Svi Kasiji i Sen-Žistovi ovog sveta metamorfoziraće u sporedne i nevažne likove čim umetnici budu prisvojili revoluciju kao svoju.

Između Kamijevih „očajanja punih nade“ i „nade pune očajanja“ uglavljena je energija koja pokreće volšeban svet devete umetnosti.

Do unedogled. I malo dalje.


sadržaj

5.

U SENCI VISOKIH TORNJEVA

V. Fumeti



U SENCI VISOKIH TORNJEVA

- Uz Hermanove Tornjeve Boa Morija -

Novosadski Marketprint kao da se specijalizovao za prezentovanje izrazito dugih izdavačkih projekata. Stripoteka izlazi već 38 godina! i svakako predstavlja savremenu kičmu postojanja devete umetnosti na ovim prostorima. Marketprint je posle dvadesetak godina i 16 tomova uspešno okončao prezentovanje ukupnog Fosterovog rada na Princu Valijantu, a upravo ovih dana se najavljuje i nastavak posla, 17 tom, u kojem će se otpočeti sa Kelen Marfijevim Valijantom.

Sem Fostera i jedan evropski autor je u novosadskom editoru našao izuzetno odanog izdavača. Reč je o Hermanu Ipenu. U deset crno-belih albuma Marketprint je objavio Hermanov vestern serijal Komanča, a u trinaest avanturistički serijal Bernard Prins. Oba stripa je počev od kraja 60-ih do prvih godina 80-ih Belgijanac realizovao po scenarijima slavnog zemljaka Grega. Još kvalitetnije, u kolornim albumima tvrdih korica čitaocima je ponuđen Hermanov strip Tornjevi Boa Morija. Do sada je izašlo 9 albuma, a deseti će se pojaviti tokom godine. NJima je kao svojevrsna koda u međuvremenu dodato i dva albuma iz mladosti glavnog junaka viteza Ejmara s naslovom Boa Mori. (Da ne ulazimo i u navođenje podataka o (delimičnom) "zahvatanju" Marketprinta u zabran Jugurte i Džeremaje!) Dakle, Herman je koliko u Makarsku, nedavno mogao da dođe i u Novi Sad, i tu bi se osećao kao kod svoje kuće!

Vratimo se serijalu Tornjevi Boa Morija. Taj strip se priključuje nostalgičnom trendu priča o prošlosti, u kojima se rekonstruiše doba krstaških ratova, viteških turnira, uzbudljivih spletki, čarobnjaka i ritera, lepih dama, mačeva i kopalja. Ovakvi stripovi su u Evropi počeli da se pojavljuju u drugoj polovini 80-ih kada su se čitaoci (pa i izdavači) zasitili sf-stripova. Složena socijalna struktura feudalnih društava, rivalitet između svetovnih i crkvenih otaca, lokalni sukobi oko imanja i privilegija, ratovi državica i gradova, verski konflikti bez milosti, romantične ljubavne veze – postaju tema ovih stripova. Kada se crtački skrupulozno, a pripovedački uzbudljivo re-konstruiše takav (fikcionalni) kontekst, postoji mogućnost da se napravi kvalitetan strip. izdvojio bih neke od vrhunaca: Buržonov serijal Nošeni vetrom, Žijarov Žig sudbine, Vensov Ramiro, Ibinonov i Šarlijeov, nešto stariji Riđobradi, i Hermanove Tornjeve...

Dvanaest albuma sage smešteni su u 13. vek, a noseći lik pripada vitezu Ejmaru od Boa Morija, koji na širokom prostoru od Pirineja, preko srednje Evrope, Balkana i Male Azije, luta i putuje ka Svetoj Zemlji i Hristovom grobu, stigavši u poslednjim albumima i do Jerusalima. Celo vreme ga prati sluga i štitonoša Oliver, a u prvim pričama je Herman podjednaku pažnju posvećivao i lutalici, zidaru Žermenu, koji će sticajem nesretnih okolnosti postati pljačkaš. Kao fiks ideja viteza Ejmara prati misao o izgubljenom dvorcu Boa Mori, u koji će se vratiti kad tad i vratiti izgubljeno vlasništvo. Svaka od epizoda nosi ime po jednom od junaka koji je neka vrsta pokretača priče. Tako je nastao niz: Babet, Eloiz Montgri, Žermen, Rajnhard, Alda, Sigurd, Vilijam, Seldžuk, Kaled, kao i dva aneksa: Asunta i Rodrigo. Svojevremeno sam napisao ocenu koju nemam razloga da menjam: Tornjevi Boa Morija su kruna Hermanovog scenarističkog i crtačkog rada. Strip koji je za razliku od Džeremaje radio mnogo ujednačenije i bez oscilacija. Velika većina priča je odista dobro sklopljena, sudbine protagonista zgodno ukrštene, a Hermanov osećaj dalekog vremena iskren i autentičan. Briljantan u eksterijerima, odgovoran u kostimima, Herman i u likovima Tornjeva uspeva da načini niz interesantnih karaktera, među kojima dominira lik Ejmara i njegove vitalističke fatamorgane.

V. Fumeti


Objavljeno u dvonedeljniku Bestseler broj 10 , 14.07. u izdanju Narodne knjige.

BESTSELEROVA
LISTA NAJBOLJIH STRIP IZDANJA
ZA PRVU POLOVINU JULA

1. Kanales i Guarnido, BLEKSED, Bukglob
2. Herman, TORNJEVI BOA MORIJA, KALED, Marketprint
3. Tomas i Vindzor Smit, KONAN, KULA SLONOVA, Beli put
4. Nici i Font, TEKS, UBICE, Strip-agent
5. Mur i Lojd, V KAO VENDETA, Beli put
6. Kaileto i Vatine, AKVABLU, Marketprint
7. Herman i Greg, KOMANČA, 1 i 2, Strip-agent
8. Minjola, HELBOJ, BUĐENJE ĐAVOLA, Sistem komiks
9. Darko Macan, BOROVNICA, Mentor
10. Tome i Žanri, MALI SPIRU, Strip-agent



sadržaj

6.

kritIVKOVanje 26

Slobodan Ivkov



IKS LJUDI i IKS NELJUDI (3)

Odmah iza "Marvela" koji je "demonstrirao silu" sa aktiviranjem svojih 4.700 likova, na čelu sa "Spajdermenom", oglasila se još 2003. i konkurencija, "Di Si komiks" sa najavama svojih projekata ili filmova zasnovanih na njihovim stripskim likovima. Neke smo gledali, što pretprošle i prošle godine ("Žena mačka", "Betmen počinje"/ "Batman Begins"), što smo ih tek videli odmah posle "Marvelovih" "Iks ljudi 3" (novi "Supermen se vraća" / naš prevod: "Povratak Supermena").

E, u tome i jeste najveća novina u još neviđenoj tržišnoj borbi zastupnika ova dva giganta. Naime, u dve i po poslednje decenije dvadesetog veka filmovani stripovi "D. C." ("Supermen", "Betmen"...) punili su kase svetskih bioskopa, ali od 2000. i prvog "X-men 1", pa 2002. i filmskog "Spajdermena 1", a zatim "X-men 2", te ostalih stripskih heroja koje znamo, kompanija "Marvel" drži dominaciju, dok "D. C." već 10 godina, ili pravi gubitke ("Žena - mačka"), ili ne zarađuje koliko je planirao (npr. "Betmen počinje").

Smatrajući da su njihovi, možda lošiji filmski režiseri doveli do ovakvog sunovrata, nadležni za filmovanje stripova "D. C."-a su prvo "preoteli" Brajena Singera, finansijski uspešnog reditelja konkurentskih "Marvelovih" "Iks ljudi 1" i "Iks ljudi 2" i dali mu da režira "Supermen se vraća" / "Povratak Supermena" ("Superman Returns"), a zatim premijeru "Supermena" najavili SAMO mesec dana (za jun 2006.) posle novih "Marvelovih" "Iks ljudi 3" (maj 2006.) koje je sada, posle odlaska Singera, režirao Bret Ratner. Hoće li im ova strategija uspeti da zaista finansijski potuku konkurenta, videće se uskoro. A o umetničkim dometima - ko te pita.

Rizik ovog "Supermena", petog od 1978. godine, je ogroman, kao što je neizvesna i isplativost ulaganja u njega. Podaci koji o tome kruže svetom su neujednačeni. Kao da se distributeri informacija ne slažu u strategiji treba li zbog poreznika sada veštački naduvavati ulaganja, a kasnije umanjivati dobit, ili pak treba preuveličavati sve cifre ne bi li se publika, pored ostalih atrakcija, namamila i njihovim senzacionalnim brojevima. Kako god, tek u javnosti obznanjeni uloženi iznosi u "Supermena" se kreću od 220 do 320, pa i više miliona dolara!!! Jeste da je poseta prvog vikenda u bioskopima bila van svih očekivanja, jeste da se nedeljama nalazio na listama najgledanijih filmova, ali, brate, mora čudo da se dogodi da se u razumnom roku ovaj ulog producentima vrati, naravno uz zaradu. Moguće je i to, želim im uspeh koji bi doveo do toga da vidimo još koji nastavak, no sada mi sve to izgleda kao da je "na dugačkom štapu".

Neko neupućen bi mogao da pomisli kako su ovi iz "Marvel entertejmenta" izgleda neobično snažno vezani za naš napredni radnički pokret i druga Tita. Premijera "Iks ljudi 3" je u Beogradu bila 25. maja (dan ranije od svetske! - e, da je sreće i da se još slavi Titov rođendan, uz slet na "Partizanovom" stadionu, svesni pioniri i omladinci su mogli da odgledaju i novu buržoasku mamiparu), a prethodni "Iks ljudi 2" je predstavljen na najsvetiji radnički praznik, na uranak 1. maja 2003. Vanredno stanje uspostavljeno posle ubistva tadašnjeg premijera \inđića je ukinuto baš nekako oko dana kada je zakazana premijera "Ujedinjenih Iks ljudi", pa smo, relaksirani, konačno imali priliku da, posle skoro dvomesečne pauze tokom uvedenog vanrednog stanja, pre promo-projekcije opet ispred bioskopa vidimo gutače vatre i opasne likove, samo, na sreću, tada iz udruženja naših kaskadera. Tako su naš proletarijat, radništvo, seljaštvo i poštena inteligencija Marksov prvomajski uranak (inače, jedan od četiri najznačajnija crnomagijska, "veštičja" datuma i praznika tokom godine), tada dočekali uz "Iks - ljude 2", dok su, evo, Dan mladosti 2006. dočekali uz "Iks - ljude 3".

Pa neko nam neko posle još nešto priča o teorijama zavere!

Kada sam već kod prikrivene borbe moćnih sila van vidokruga javnosti i kod raznoraznih međusobnih podmetanja filmsko-stripskih producenata, koji, kao što su naručivali pozitivne kritike o svojim projektima (setite se samo prvobitnih bombastičnih medijskih najava o neviđenim radnim pobedama, premašenim trudodanima i brojevima gledalaca "Žene - mačke" 2004. godine, sve dok producentima nije postalo preskupo da se stvarne činjenice i cifre "prigušuju"), tako se naručuju i negativne kritike o konkurentskim projektima.

Koliko ne verujem tendenciozno plasiranim lažima o nezapamćenim uspesima, toliko sam siguran da su podaci koje sa velikom radošću (kod nas, verovatno u svojoj gluposti, čak i besplatno) objavljuju raznorazna glasila. Što je informacija katastrofičnija, pojednostavljenija ili zluradija, to je ovdašnjim današnjim novinama i časopisima atraktivnija.

Na primer, u prošlomesečnom beogradskom nedeljniku "Evropa" (br. 112, str. 62, 1. jun 2006.) objavljena je nekakva tabela od 5 tobože najgorih filmova svih vremena ("Top pet najlošijih filmova"), a, kao, baš 2 od njih 5 su nastala po stripovima "Disija" ("Betmen i Robin" iz 1997. i "Žena - mačka" iz 2004.). Od onoliko kretenluka i budalaština, prvenstveno američkih, ali i indijskih, srpskih, kojih god, od miliona filmova snimljenih tokom 110 godina, baš ova dva (od kojih mi je onaj o "Betmenu i Robinu" baš simpatičan) su kaobajagi dno dna. Osim njih tu je i "Vodeni svet" Kevina Kostnera koji (kao, uostalom i njegov "Poštar") možda, dok nije eksploatisan preko video kaseta, a kasnije i preko DVD, jeste bio finansijski neuspešan, ali nikako, bar u svom žanru, nije TOLIKO loš film.

To me podseća na podmukla tržišna podmetanja u jednoj drugoj oblasti, u tamošnjoj prodaji automobila. Naime, kada je sredinom i krajem osamdesetih naš automobil "Jugo" počeo diletantski i odavde samoupravno dogovorno da se prodaje u Americi, to se poklopilo sa početkom prodora na isto tržište južnokorejskih automobila, takođe skoro duplo jeftinijih od američkih, ali ipak nešto skupljih od "Juga" (nije ni čudo, ako se uporedi kvalitet). Kako su Korejanci duže u kapitalizmu, a i znaju kako treba da angažuju "spin-doktore", odlučili su da, precenjujući je, pored ostalih načina, na jugoslovensku konkurenciju udare i preko filmske industrije. O tome se, kasnije devedesetih, u svetskoj stručnoj, ekonomskoj, preciznije specijalizovanoj marketinškoj literaturi, kao o primeru prljave konkurentske borbe, otvoreno pisalo. No, pošto su nesrećni Korejanci mislili da će tržišni sukob duže trajati, a ne znajući kakve budaletine i koliko diletantski i haotično, improvizovano i bez razrađene strategije naši partijski kadrovici odavde vode ove izvozne poslove koji su nam naneli ogromnu štetu za koju, naravno, niko nije odgovarao, "žuti" su ulagali u Holivudske projekte.

Samo, i Holivud mora unapred da se pripremi, jer i on planira godinama i decenijama unapred. Tako smo scenu iz "Umri muški 123 (trenutno se ne sećam broja nastavka filma)" u kojoj Brus Vilis istrčava iz "Juga" koji ga je tobože izdao (ne sećam se i da li se povrh svega još i sam od sebe zapalio u krupnom kadru?) baš kada je u njemu jurio nekim važnim poslom (verovatno da spase svet ili izrešeta neku bandu kao Bata Živojinović zelene Njemce) i u kojoj kaže otprilike: "Kakvo je ovo sranje od auta" videli godinama pošto je "Jugo" iščezao iz Amerike. Korejsko-američki pucanj u mrtvog zeca je bio i film "Ko je ubio Monu" iz 1993. (?) sa Deni de Vitom u kojem celo američko selo vozi automobile "Jugo" u raznim bojama (navukli se naivni stanovnici na niske cene), a "Jugoi" ne samo da otkazuju svako malo, već je otkazivanje kočnica oko kojeg se vodi cela priča filma i uzrok koji dovodi do smrti Mone. Začudo, film je prilično duhovit, mnogo puta je prikazivan na raznim našim TV stanicama, ali ne verujem da su mu se baš grohotom smejali ovi iz kragujevačke "Zastave".

Narednih dana će se govoriti i pisati i o "Iks ljudima-3" i o "Supermenu". Svega ćemo se načitati. Izjašnjavaće se i filmski i stripski kritičari, raspredaće se ovo i ono, ali tu već godinama nema mnogo iznenađenja. Ne treba previše pameti da bi se zaključilo kako se narativni obrasci kreću u okvirima konfekcijskih akcionih filmova iz Holivuda kakve gledamo već par decenija, da je gluma stereotipna, karakteri pojednostavljeni, rečenice sastavljene od svega nekoliko reči, da ne treba mnogo povoda da se neko sa nekim pobije, oružje je predimenzionisano i "nabudženo", a u vizuelnom pogledu, unaokolo sve pršti - automobili koji se posle sumanutih jurnjava neminovno survaju u provalije, umesto da se samo skrše, eksplodiraju u vatrenim oblacima kao da je svaki od njih u paktregeru sve vreme nosio napalm bombu, i sve tako.

Najvažnije, za utehu, sadržaj sigurno ne može biti gluplji, konfuzniji i nedosledniji od filmovanog stripa "Liga izuzetnih džentlmena" režisera Stivena Noringtona iz 2004., tako da nema mnogo mesta za sekiraciju.

Ali, zato ga oho - ho ima za uzbuđenja!

(NASTAVIĆE SE)


Ovo je umnogome proširena i "Strip vestima" prilagođena verzija tri moja teksta objavljena u beogradskom dnevnom listu "Politika", naknadno integrisana u jedan. Hronološki redosled njihovog objavljivanja:
1. "Dolazak Iks-ljudi", prvobitno objavljenog u rubrici Kultura na str. 16 dnevnog lista "Politika" br. 33240 od 24. maja 2006. godine; izdavač "Politika - novine i magazini d. o. o.", Beograd
2. "Vreme superheroja", prvobitno objavljenog samo u štampanoj novini (ne i na sajtu), u rubrici Kultura na str. 15 dnevnog lista "Politika" br. 33270 od 23. juna 2006. godine; izdavač "Politika - novine i magazini d. o. o.", Beograd
3. "Iks-neljudi. Ili ljudi?", prvobitno objavljenog samo na sajtu "Politike" (ne i u novini) u rubrici Kultura istog dana, dakle 23. juna 2006. godine; izdavač "Politika - novine i magazini d. o. o.", Beograd



sadržaj

7.

JUŽNJAČKA UTEHA No 269.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



KOJ TI JE VRAG, ŠEFE? (3)

HINIEL: A demon who was once an
angel of the Fifth Heaven, Hiniel rules
the north of Hell – on Tuesday only.
WHO IN HELL, Sean Kelly and
Rosemary Rogers

Kakav je to Etrigan zapravo junak? Crveno žuta cerekava spodoba, ružna kao greh (čiji izgled, kako legenda kaže, dolazi od jednog čuvenog koncepta Harolda Fostera za ranu epizodu njegovog remek dela, Princ Valijant, u kome pomenuti princ izigrava demona da bi na smrt uplašio svoje protivnike), koja se izražava isključivo kroz rimu nema mnogo obzira ni prema kome – ali kako su njegovi protivnici (već pomenuta neumrla čarobnica Morgana La Fej, demon Asterot ili sedmorica ukletih poznatiji kao Skarva) daleko gori od njega, i kako je Etrigan jedini koji je spreman da im se suprotstavi, ne preostaje nam ništa drugo do da zdušno navijamo za njega! Na taj način, Kirbi je zadao šablon koji će mnogo godina kasnije bez zaziranja rabiti i drugi autori, ali je zanimljiv njegov stav prema njegovom junaku Etriganu – naime, Kirbijevo stanovište jeste da je figura demona toliko dugo s nama, da ne možemo zasigurno tvrditi je li zao ili dobar, da li je junak ili negativac. Zvuči poznato, zar ne?

Taj dualizam (čovek koji izgovara reči da bi demon zaposeo njegovo telo), i moralna ambivalentnost prisutni su i u kultnom ostvarenju Amerikanca Majka Minjole, Hellboy-u. Glavni junak je Helboj, koji je, kako mu samo ime sugeriše, kao dečak bio prizvan iz pakla na zemlju, od strane nacista, ali je nekako uspeo da završi u rukama savezničkih trupa. Odrastanje među ljudima uslovilo je to da je usvojio njihove etičke kodekse, pa Helboj danas ne samo da ne nanosi patnju ljudskom rodu poput svoje sabraće, već je i najveći svetski paranormalni istraživač... Koji tamani druge demone, ale i bauke na kilo, i to na dnevnoj bazi! Njegovo pakleno poreklo te sudbina koja mu je namenjena (on je u stvari zver Apokalipse, koja treba da otključa jamu bez dna i oslobodi zlo na zemlju!) stalno se dovode u pitanje, kontrastirani sa njegovim odgojem, u kome vaspitanje,dakle socijalno, prirodno odnosi prevagu nad njegovom demonskom prirodnom, a Helboj, crvena stena sa cigarom u ustima i brižljivo potkresanim rogovima epizodu za epizodom svojim velikim mišicama i još većim srcem uspeva da se odupre raznovrsnim pokušajima da se ponovo prevede na mračnu stranu...

U pitanju je, dakle, naš demon, nekoga koga je ljudska rasa (pre)vaspitala i socijalizovala, neko ko svojom egzistencijom daje za pravo savremenim teorijama o nepostojanju predesetinacije, o prevazi sredine nad genetikom...

(Nastaviće se)


Iz štampe je pre par dana izašao 9-10 dvobroj Think Tank-a, opet u celini posvećen stripu. Tema broja su najboljibalkanski stripovi, uz tri srpske premijere stripova Milorada Vicanovića, Nikole Vujačića i Jovana Ukropine! Ekskluzivni tekstovi o Bosanskim Basnama, El Azaru, Machu Picchu, Ket Klou, Maksu Debrisu, Ljubaznim Leševima, Bernardu Panasoniku, La Bete Noire i Astroiđanima! Ekskluzivni tekstovi o Brajanu K. Vonu, Edu Brubejkeru, Frenku Mileru, Brajanu Majklu Bendisu... Plus specijalan odeljak posvećen fenomenu Alana Forda! Tekstovi Darija Grgića, Miloša Holclajtnera, Vlade Tadića, Ota Oltvanija, Saše Stojanovića, Borisa Lazića, Pavla Zelića, Zlatibora Stankovića, Dušana Banjanin , Dejana Stoiljkovića, Gavrila Petrovića, Damjana Stanića, Predraga Ž. Vajagića, Muharema Bazdulja, Predraga Stankovića i moje malenkosti... Plus oni početnici Bogdan Tirnanić, Ljuba Živkov i Milan Todorović! Stripski događaj trećeg kvartala 2006.u Srbiji!



sadržaj

8.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (328)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



O BESKRAJNOJ DOBROTI MOJOJ

Već koji tjedan ispod kolumni najavljujem odgovor Matjažu Bertoncelju i tako mu pravim veću reklamu no što bi je sam sebi ikad mogao (njegovo pismo pročitali su, možda, Slovenci), a svakako veću nego što zaslužuje. Što mogu kad sam beskrajno dobar.

Iz iste te beskrajne dobrote (s tek prstohvatom ego-tripa) imao sam svojevremeno navadu komentirati scenarije koje bi mi slali mladi autori. To se inače, znate, u uznapredovalim kapitalizmima ne preporučuje jer otvara vrata vremenogubnim tužbama za krađu ideja. Ali ja sam, je li, beskrajno dobar te sam komentirao poslane scenarije, pomalo lebdio na time mi ugođenoj taštini i zanosio se mišlju kako od svega možda ima i neke koristi.

Odgovarao sam tako jedno vrijeme i Marku Stojanoviću, danas prvenstveno poznatom po nekoliko žučnih tekstova o meni te čudesnim obrvama. Marko je prvoklasna, iskrena ulizica i godilo mi je što mi laska no nakon nekog sam vremena pomislio kako bi mu možda koristila dubinska analiza jednog od njegovih scenarija. Baš mi je tada nekako poslao scenarij za album o nekim Kozacima (ako se ne varam) u transkontinentalnom lovu na neku beštiju (Le pacte des loups je bio u kinima) i ja sam pomislio kako je to prava prilika te utrošio dobra dva sata ukazujući mu na greške i propuste koje sam mislio da je počinio. Sad, i da sam najlošiji scenarist na svijetu, detaljnu analizu scenarija amateri u pravilu ne dobijaju besplatno od profija. No, neki su profesionalci svojevremeno meni učinili tu uslugu i činilo mi se kao da sam je dužan vratiti.

Na što je Marko odgovorio, otprilike, "Haha, baš sam se dobro zabavio!"

Na što sam ja u sebi rekao "E pa zabavljaj se odsad, brate, sam sa sobom".

Prekinuo sam tada, jasno, svaku privatnu komunikaciju s gospodinom čudesnih obrva i manjkavih scenarija i u svojoj mu beskrajnoj dobroti priuštio tek poneku priliku za javno prepucavanje. Njemu, čujem, ni dan danas nisu jasni razlozi prekida što mu ne smeta da povremeno privlači pažnju pišući o meni. Kako mu cijela ta "misterija" radi daleko preveliku reklamu, rekoh da je objasnim njemu i svijetu pa da ga svi zajedno možemo zaboraviti.


***
A u idućem broju - odgovor Matjažu Bertoncelju!


sadržaj

9.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Strip "Kolumbo" crtao sam 1989/90. u Večernjem listu . S obzirom da ga se više nitko ne sjeća, počinjem ga serijalizirati ponovo i u veličini prilagođenoj isključivo mladim i zdravim očima.
Nova pasica idućeg utorqa!



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • [reQlama] Još malo... (mcn)
  • [priQaz] Čitam stare stvari... (mcn)
  • [reQlama]Danas otišao u tisaq! (mcn)
  • [arQiva]Qolumbo (mcn)
  • [priQaz]Rurouni Kenshin Manga (Elf, http://yoshi.iugrina.com)
  • [glavolomQa]Ma, zapravo poklanjalga...:) (mcn)
  • [Qolumna] oQo stripa (Vladimir Tadić)Beda
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 22.07.-28.07.

    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/



sadržaj

10.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/strip/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović) NOVO!
www.majaveselinovic.com/comics.php

-Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-GHOST OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov & Mišo Živanov) NOVO!
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

11.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin i Zoran Jović su obezbedili sledeće priloge:


Osvrt na Bijenale umetničkog dečjeg izraza

VETRENJAČE, STRIPOVI, DEČJE FOTOGRAFIJE...

U trećoj nedelji julskog održavanja Bijenala umetničkog dečjeg izraza (BUDI 06) otvorene su tri izložbe i održana je jedna zanimljiva radionica. Najpre je 12. jula Vladimir Nedeljković priredio izložbu strip radova u Galeriji „Dvorište” i time, na svojevrstan način, promovisao knjigu „Tesla, Pančevo i druge priče”, strip izdanje koje je pre dva meseca izdao Studentski kulturni centar iz Novog Sada. Posetioci su pogledali Nedeljkovićeve radove nastale u proteklih desetak godina, kao što su „Vremenska mašina”, „Dva sunca” i stripovi o Pančevu.

Autor je govorio o Teslinom prijateljstvu s Jovanom Jovanovićem Zmajem, Lazom Kostićem i Mihajlom Pupinom, a zatim je izneo mnoštvo interesantnih detalja o životu Nikole Tesle i njegovim tehničkim otkrićima. U godini kada se obeležava vek i po od rođenja velikog naučnika, svoj doprinos dao je i ovaj pančevački umetnik, koji je scenario za film izložio u beogradskom Studentskom kulturnom centru. Zbog velikog interesovanja publike, izložba će, umesto nedelju dana, trajati čitavo leto. Pored toga, Nedeljković je krajem aprila organizovao koncert američke muzičarke Dorit Krajsler u Muzeju „Nikola Tesla” i to je prvi koncert koji je održan u ovom prostoru.


Objavljeno: Pančevac, Pančevo, 21 06 2006.godine






STRIP ALBUM I IZLOŽBA U SKC-U

Uz zvuke muzike popart grupe “Zontag” i milodija Dorit Chrylser izbođenih na tereminu, sinić je u galeriji Studentskog kultrunog centra pod nazivom “Tesla, Pančevo i dr. priče” predstavljen strip album i izložba radova autora Vladimira Nedeljkovića, pančevačkog muzičara i rok istoričara. Posetioci su imali priliku da pogledaju 34 crteža o ljubavi koju je Tesla pružio čovečanstvu, njegovoj vremenskoj mašini i gradovima koji su predstavljali prekretnice u njegovom životu, kao i specijalnu ikonu Svetog Đorđa koja svetli u mraku zahvaljujući izumu velikog naučnika.

- Od detinjstva sam želeo da napravim ovakvu izložbu, a ideja o tome sazrevala je godinama, svakog trenutka kada sam saznavao nove informacije o Nikoli Tesli. Većina crteža je nikad nije objavljena – objasnio je Vladimir Nedeljković i izrazio nadu da će uskoro otići u Austriju da bi na poseban način povezao ključne Tesline gradove – Beograd i Grac. Izložba će biti otovorena do 17. jula.


Objavljeno: Politika, Beograd, 11.07.2006.godine

Politika zadnja strana 11.07.2006. (dan nakon proslave teslinog rodjendana politika je istakla tri dogadjaja koja su obelezila dan Lory Andrson koncert, Ceremonija u Sava centru i ilozba Vladimir Nedeljkovića.)






Aktuelni trendovi u holivudskim hitovima

OSKAROVCI I SUPERHEROJI

Pored uloga „za Oskara”, vodeće holivudske zvezde sve češće igraju u filmovima o superherojima

Kevin Spejsi, dvostruki dobitnik nagrade „Oskar”, šokirao je svoje obožavaoce odlukom da tumači lik negativca Leksa Lutora u naučno-fantastičnoj akciji „Povratak Supermena” Brajana Singera. Mnogi su bili šokirani, komentarišući da to njemu nije potrebno, dok su oni upućeniji bili sigurni da će uspešno odgovoriti zahtevima lika.

U prvim kritikama ovog hita navodi se da je „Spejsi na vrlo mudar način pružio moderno viđenje Lutora”, egoiste koji želi da se osveti Supermenu i zavlada svetom. Pored kritičara, oduševljena je i publika, pa je uspela još jedna Spejsijeva igra.

„Naslednik DŽeka Lemona”, kako kritika zove Spejsija, nagrađen je priznanjima američke akademije za dramu „Američka lepota” Sema Mendesa i triler „Dežurni krivci” Brajana Singera u kojem je pokazao kako treba graditi lik negativca, prevaranta, sa odlično smišljenom pričom.

Tumačenjem lika Lutora u „Povratku Supermena”, Spejsiju je konačno pružena prilika da radi sa Marlonom Brandom, doduše, ne na setu i pred kamerama, već na montažnom stolu, odnosno u kompjuterskoj montaži. Snimak iz prvog „Supermena” u kojem je otac DŽor-El ostavio poruku sinu Supermenu umontiran je u „Povratak Supermena”, a do tog snimka dolazi i opaki Lutor.

„Celog života čekao sam da radim sa Brandom” – našalio se Spejsi.

Počev od prvog „Supermena” iz 1978. godine skoro svaka velika holivudska produkcija o superherojima imala je na najavnoj špici ime bar jednog dobitnika nagrade Američke filmske akademije. Čuvena je priča da je Ričard Doner, reditelj „Supermena”, čak tri meseca opsedao Marlona Branda, dobitnika „Oskara” za filmove „Kum” i „Na dokovima NJujorka”, da prihvati ulogu Supermenovog oca i stavi sedu periku na glavu, što je ovaj bard američkog filma izričito odbijao. Lik ćelavog negativca Lutora tumačio je tada drugi oskarovac u filmu – DŽin Hekmen, nagrađen za film „Francuska veza”.

Od tada do danas, u filmovima o superherojima vrlo je primetna plejada dobitnika nagrade „Oskar”. DŽek Nikolson nagrađen za uloge u filmovima „Let iznad kukavičjeg gnezda”, „Vreme nežnosti” i „Dobro da bolje ne može biti” tumačio je čuvenog negativca DŽokera u prvom delu „Betmena”. U nastavku, „Povratak Betmena” je igrao Kristofer Voken, nagrađen priznanjem „Oskar” za epizodu u drami „Lovac na jelene”. U trećem delu serijala o čoveku-slepom mišu, „Betmen zauvek”, heroja je igrao DŽordž Kluni, ovogodišnji dobitnik nagrade američke akademije za epizodu u političkom trileru „Sirijana”, dok je lik negativca tumačio Tomi Li DŽouns, nagrađen za film „Begunac”. U poslednjem filmu iz ovog serijala „Betmen počinje”, igrali su Majkl Kejn, ovenčan „Oskarima” za uloge u dramama „Hana i njene sestre” i „Život nema pravila” i Morgan Friman, prošlogodišnji laureat za epizodu u drami „Devojka od milion dolara” Klinta Istvuda.

I dame koje su fascinirale Betmena uspešne su kod Američke filmske akademije. Glavna dama iz trećeg dela, Nikol Kidman nagrađena je priznanjem akademije za tumačenje lika Virdžinije Vulf u drami „Sati”, dok je Kim Bejsinger prestižnog „Oskara” osvojila za triler „Poverljivo iz Los Anđelesa”.

Setimo li se filma „Dik Trejsi”, lako možemo uočiti tri dobitnika nagrade Američke filmske akademije: Vorena Bitija, nagrađenog za režiju filma „Crveni”, Dastina Hofmana, dvostrukog dobitnika za uloge u filmovima „Kramer protiv Kramer” i „Kišni čovek”, i Estel Parsons nagrađenu za „Boni i Klajd”. Ukoliko ste igrom slučaja trepnuli dok ste gledali ovaj triler Vorena Bitija, propustili ste pojave i kasnijih dobitnika priznanja „Oskar” – Al Paćino nagrađen za „Miris žene” i Keti Bejts za triler „Mizeri”.

Ako se vratimo „Povratku Supermena” i njegovom reditelju Brajanu Singeru, lako ćemo uočiti da je u ranijim projektima – „X-Men”, uloge mutantkinja dodelio Ani Pakvin, koje se sećamo kao devojčice iz filma „Klavir”, ujedno i jedne od najmlađih dobitnica nagrade „Oskar”, i Hali Beri, tamnopute zvezde nagrađene za više nego iscrpljujuću ulogu u drami „Balu monstruma”.

Ima neka tajna veza između superheroja i nagrade „Oskar”, iako nema onih glumaca čije su kreacije superheroja nagrađene ovim prestižnim priznanjem. Nagrade ipak idu likovima heroja, a superherojima, kao uteha, ostaje uspeh na blagajnama.

Ivan Aranđelović


Objavljeno: POLITIKA, Beograd, 24.07.2006.godine





Održana smotra strip autora

NAGRADA ZEFIRINU GRASIJU


LESKOVAC – Trodnevna smotra mladih strip autora, osma po redu, održana je u Leskovcu. Pored autora iz Srbije učestvovali su i strip autori iz gotovo svih zemalja sa balkanskih prostora. Specijalno priznanje za doprinos razvoju srpskog stripa dobio je Zefirino Grasi, glavni i odgovorni urednik „Politikinog Zabavnika”, koji je istakao da mu je ovo prva nagrada za dosadašnji profesionalni rad.

Za vreme smotre održano je više predavanja. O „Politikinom Zabavniku” nekad i sad govorio je Zefirino Grasi, predstavljena je izložba ilustracija objavljenih u tom časopisu i prikazano više kratkih i dugometražnih animiranih filmova. U prostorijama leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”, u Kulturnom centru, tokom priredbe radila je strip radionica.

D. K.


Objavljeno: POLITIKA, Beograd, 25.07.2006.godine





SINGER REŽIRA NOVOG "SUPERMENA" I ODLAŽE "LOGANOV BEG"


Reditelj Brajan Singer, fanovima na Međunarodnom sajmu stripa u San Dijegu, potvrdio je da namerava da režira nastavak filma "Povratak Supermena", koji će u bioskope stići 2009. godine. "Ugovor još nije potpisan, ali nameravam da ga snimim i da ga gledate 2009", rekao je Singer koji je imao iznenađujućeg gosta - Ričarda Donera, reditelja originalnog "Supermena" iz 1978. godine. Kad je reč o drugom dugo očekivanom projektu, rimejku filma "Loganov beg", Singer je poručio fanovima da mu se neće moći posvetiti sve dok ne uradi još jednog Supermena. U međuvremenu, možda će raditi na jednom manjem projektu, ali "Loganov beg" je isuviše veliki zalogaj da bi sada bio rađen. Producent Džoel Silver rekao je da se nada da će Singer raditi "Loganov beg" ali da će on, ako to bude bilo potrebno, pronaći novog reditelja za ovaj rimejk. Zasad mu se, izgleda, ne žuri sa ovim projektom tako da je moguće da će Singera "Loganov beg" čekati još neko vreme.

V. T.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 26.07.2006.godine




MangaDrom u Beogradu

Manga & anime festival, u okviru Belefa 2006, od 27. do 30. jula

Festival posvećen mangama, odnosno japanskom stripu i japanskim animiranim filmovima, Anime, koji predstavljaju jedan od najvećih fenomena moderne primenjene umetnosti u svetu - MANGADROM, biće održan od 27. do 30. jula u Domu omladine Beograd, u okviru vizuelnog programa ovogodišnjeg Belefa. Reč je o prvom festivalu japanskog stripa i animacije u Srbiji, a cilj je upoznavanje publike sa Manga i Anime fenomenom, prezentacija svih relevantnih formi mangi i anime i pružanje informacija o svim aspektima Manga i Anime subkulture.

Program se sastoji od predavanja, radionica, izložbi japanskih i domaćih autora mangi, sajma stripova, projekcija anime filmova i razgovora sa gostima iz Japana. Posebno treba istaći gostovanje Sachiyo Sakamoto, autorke mangi iz Japana, koja, upravo, i predaje na Univerzitetu za Mange i Anime u Kanazavi (Japan) i koja će održati predavanje na temu "Kako postati autor mangi?", uz osvrt na aktuelni trenutak mangi u Japanu, industriju, tržište, žanrove, trenutno popularne mange i radionicu "Kako crtati mange".

U okviru MANGADROMA biće održana i prezentacija dve specijalne mange. Prva je posvećena fudbaleru Draganu Stojkoviću Piksiju (popularna hronika Piksijevog života i omaž geniju koji je za sedam godina, koliko je proveo igrajući u Japanu, zauvek obeležio istoriju japanskog fudbala), dok je druga manga posvećena Nikoli Tesli. Godine 1989. Hirohiko Jojo Araki započeo je serijal biografskih mangi "Hronike bizarnog i ekscentričnog", čiji je prvi deo bio posvećen upravo Nikoli Tesli. Kako stoji u najavi, strip otkriva univerzum jednog od najvećih genija svetske istorije.

Svi programi, koji su besplatni, biće smešteni u Pogonu beogradskog Doma omladine, osim filmskih projekcija koje se održavaju u Kapetan Mišinom zdanju, svake večeri od 22 sata.

M.J.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 27.07.2006.godine






PROGRAM MANGADROMA

Prvog dana, 27. jula Sajam stripova biće otvoren od 16 do 22 sata, Manga radionica Vlade Vesovića od 14 do 18 sati, "Istorijski pogled manga/anime" Vuka Ršumovića (18.00), Svečano otvaranje MANGADROMA i otvaranje izložbi japanskih i domaćih autora mangi (20.00), filmska projekcija "Howl's Moving Castle" (Hayao Miyazaki) od 22 sata; 28. jula: Sajam stripova (16.00-22.00), Manga radionica Vlade Vesovića od 14 do 18 sai, "Filozofija sukova u manga-anime" Miomira Svirca (18.00), "Kako postati autor mangi u Japanu?" (industrija mangi, tržište, žanrovi, duh mangi) Sachiyo Sakamoto (20.00), filmska projekcija "Super Robot Taisen ORIGINAL GENERATION" (22.00); 29. jula: Sajam stripova (18.00-22.00), Radionica "Kako crtati mange?" Sachiyo Sakamoto (16.00-18.00), "Simbolizam manga/anime" Iris Miljković (18.00), "Prezentacija mange o Piksiju i mange o Nikoli Tesli" Mihajla Ršumovića (20.00), filmska projekcija "Digital Monster X-evolution, The King of Fighters: Another Day" (22.00); 30. jula: "Satori" - prosvetljenje kiborga u filmu "Ghost in the Shell" Nenada Kostića (16.00), "Manga/anime danas" - Sakurabana (18.00), "Manga/anime/video igre" Gorana Markovića (20.00), filmska projekcija "Macross Zero" (22.00). Radionice Vlade Vesovića su otvorenog tipa, dok će radionica Sachiyo Sakamotoa biti realizovana kao demonstracija njenog rada.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 27.07.2006.godine






PIKSI I TESLA U STRIPU

U okviru tradicionalnog letnjeg festivala - BELEF, ove godine je prvi put organizovan i festival japanskog stripa i animacije, "Mangadrom", za koje se autori Mihailo Ršumović i Vladimir Vesović i voditelj programa Vuk Ršumović, nadaju da će postati tradicionalan. U četiri dana festivala (od 27. do 30. jula), oni su smestili predavanja, radionice, diskusije, izložbe inostranih i domaćih mangi (kako se naziva japanski strip), anime-projekcije i sve za šta misle da će vam približiti ovaj japanski fenomen, koji je odavno "preplavio" svet.


- Već godinama postoji želja za ovakvim festivalom - objašnjava Vuk. - Sada se uklopilo da su selektori vizuelnog dela BELEF-a prepoznali ideju kao dobru i atraktivnu, možda više mlađoj publici, ali veoma bitnu da bi se sagledao fenomen mange, koji je poslednjih godina zaista svuda postao jako popularan. Japanski strip je, kaže dalje Vuk, ogromna industrija. Taj podatak potkrepljuje i fantastična činjenica da se u zemlji izlazećeg sunca godišnje proda preko dve milijarde stripova! - Njihova strip-industrija je bez presedana - tvrdi Ršumović, koji se skoro deceniju zanima i bavi japanskom manga-animom. - Prevazilazi i američku i francusku. Mange su metamedij; srž su i osnova industrije za igračke, video-igre animirane filmove. Na osnovu jedne mange prave se bioskopski filmovi, opere, predstave i Japanci je eksploatišu na svaki mogući način.

Kroz četiri julska dana upoznaćete se stripom i animacijom na japanski način, a Vuk iz celodnevnih aktivnosti izdvaja i preporučuje: prezentaciju mange o Draganu Stojkoviću Piksiju, koji je tokom 90-tih igrao fudbal u Japanu (pa je na jednoj od utakmica i sudiji dodelio žuti karton!) i mangu o Nikoli Tesli, čiju genijalnost nije mogao da zaobiđe ni stripu. Preporučuje svima predavanja i radionicu za profi-strip - crtače, gošće iz Japana, koja mangu predaje na Univerzitetu u Kanizavi, a u Kapetan-Mišinom zdanju, već večeras u 22.00 časa, pogledajte filmsku produkciju "oskarovca" Hajao Mijazakija - "Henrijev pokretni zamak".

I za kraj, kaže Vuk da su on, njegov brat Mihajlo i Vladimir Vesović, presrećni što su, uz naravno velike organizatorske probleme, uspeli da se "domognu" prvog festivala ovog tipa u nas, a sve sa ciljem da publiku upoznaju sa fenomenom mangi, razbiju predrasude o toj vrsti umetnosti, ne bi li se shvatilo savremeno japansko društvo, ali i svet u kojem živimo.

Crteži za svakoga
VAŽNA karakteristika ovih stripova je da su, pored toga što su namenjeni svim generacijama, vrlo precizno žanrovski profilisani za određene ciljne grupe, pa tako su jedni namenjeni deci (devojčicama i dečacima), drugi adolescentima, treći starijim damama, službenicama, domaćicama i majkama. - To su takozvani redikomi - kaže moj sagovornik. - Možda sve to nama izgleda bizarno i čudno, ali stripovi za žene su uglavnom erotskog sadržaja i tretiraju teme iz svakodnevnog života prosečne Japanke. Postoje i čudni "muški" žanrovi. Neverovatno koliki deo populacije je podređen mangama. Zanimljiv je i podatak da urednici imaju običaj da svoje crtače zatvaraju u hotelske sobe, oduzimaju im sve telefone i po petnaestak dana, dok ne završe posao, ne puštaju ih odatle.

DUGA TRADICIJA MANGE
KORENI mange leže u izuzetno dugoj tradiciji japanskih slika koje prikazuju erotske, lascivne, duhovite teme, kao deo popularne kulture.
- Posle Drugog svetskog rata mange je doživeo procvat, a za to je zaslužan jedan čovek, Osamo Tezuka, kojeg zovu "Bog mange" - priča Ršumović. - On je pod uticajem filmova i animacija Volta Diznija, u japanski strip uveo jednu kinematografsku tehniku i najrazličitije žanrove. U Japanu je velika mesečna cirkulacija stripova: imaju malo teksta i svedenog su šablonskog crteža, koji praktično odgovaraju dinamici cele industrije.
Precizni Japanci izračunali su čak i to da im prosečno čitanje jedne stranice stripa oduzme - 3.75 sekundi!

K. JOKOVIĆ
 
Objavljeno: VEČERNJE NOVOSTI, Beograd, 26.07.2006.godine






Savremena strip umetnost Japana

MANGA U BEOGRADU

Gošća na festivalu Sašio Sakamoto, profesorka mange na Univerzitetu u Kanazavi

U okviru vizuelnog programa Belefa, od danas do 30. jula, u Domu omladine Beograda održaće se „Mangadrom – manga/anime” festival posvećen savremenoj vizuelnoj i strip umetnosti Japana koja predstavlja jedan od najvećih globalnih fenomena popularne kulture u svetu. Program počinje svakog dana u 16 časova i traje do ponoći, a ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

„Mangadrom” je prvi festival japanskog stripa i animacije u našoj sredini. Cilj festivala je bolje upoznavanje publike sa manga i anime fenomenom i prezentacija relevantnih i manje poznatih dela.

Posebnu draž i značaj „Mangadromu” daje i prisustvo gošće iz Japana Sašio Sakamoto, manga autorke i predavača na kursu mange na Univerzitetu u Kanazavi.

Večeras u 20 časova festival otvara Tadaši Nagaji, ambasador Japana u Beogradu, a publici će tokom festivala biti prezentovane dve specijalne mange. Prva je posvećena našem fudbaleru Draganu Stojkoviću Piksiju, a druga manga je o Nikoli Tesli, čija se 150-godišnjica rođenja proslavlja ove godine.

U okviru festivala biće prikazan i poslednji film najznačajnijeg japanskog animatora Hajao Mijazakija „Haurijev pokretni zamak”, koji je ove godine bio nominovan za nagradu Oskar.

Pored ovih sadržaja, tokom „Mangadroma” biće održana manga radionica Vladimira Vesovića, izložba japanskih i domaćih mangi, sajam stripa i serija predavanja (predavači Miomir Svirac, Iris Miljković, Vuk Ršumović). Celokupan program odvija se u Pogonu Doma omladine Beograd, a filmske projekcije počinju u 22 časa u Kapetan Mišinom zdanju.

M. S.


Objavljeno: Politika, Beograd, 27.07.2006.godine







MANGADROM - 28. jula u Pogonu beogradskog Doma omladine: Sajam stripova (16.00-22.00), Manga radionica Vlade Vesovića od 14 do 18 sati, "Filozofija sukova u manga-anime" Miomira Svirca (18.00), "Kako postati autor mangi u Japanu?" (industrija mangi, tržište, žanrovi, duh mangi) Sachiyo Sakamoto (20.00) + filmske projekcije u Kapetan Mišinom zdanju: "Super Robot Taisen ORIGINAL GENERATION" (22.00). Radionice Vlade Vesovića su otvorenog tipa, dok će radionica Sachiyo Sakamotoa biti realizovana kao demonstracija njenog rada.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 28.07.2006.godine






GARFILD 2: Rizični eksperiment

Nakon uspeha filma "Ledeno doba 2: Otapanje", pionirskog pokušaja sinhronizacije velikog studijskog animiranog filma, distributerska kuća Tuck preuzela je dosta rizično veliku odgovornost da isto uradi i sa filmom "Garfild 2", kompilacijom igrane i animirane forme. S obzirom na to da za razliku od velikog ostatka Evrope mi, na svu sreću, ne gledamo sinhronizovane igrane filmove, "Garfild 2" može se tretirati kao osobeni eksperiment u letnjoj bioskopskoj ponudi, sa ciljem da se ispita u kojoj je meri domaća publika spremna da istrpi sinhronizaciju "živih" glumaca. Nažalost, mlada publika sve ređe stasava u bioskopskim dvoranama, dok je za nešto stariju publiku Tuck utešno pustio jednak broj titlovanih, koliko i sinhronizovanih kopija.

A nastavak avantura Garfilda prilično je gledljiv film, nakon neobjašnjivo hermetičnog prvog dela. Klasična priča o zameni identiteta, te velikom nasledstvu i obaveznoj zloći koja želi da ga preuzme, upotpunjena divnim ambijentima zamka u kome se radnja dešava i brojnim sjajno treniranim životinjama, čini od filma "Garfild 2" pravu letnju poslasticu za predškolski i rani školski uzrast. I to je očigledno bila i namera producenata ovog filma, dobro naučenih na greškama prvog dela.

Ni domaćoj ekipi koja se latila sinhronizacije nije ništa bilo manje zabavno. Režiju potpisuje Goran Jevtić, mladi i talentovani glumac sa značajnim stažom kada je sinhronizacija u pitanju. On se nije mnogo dvoumio po pitanju odabira domaćih glumaca koji bi sinhronizovali likove Garfilda i njegovog dvojnika. Izbor je pao na "macane" među srpskim glumcima - kako ih je nazvao Jevtić - na Gordana Kičića i Nebojšu Glogovca. "Kada mnogo puta odgledate film, shvatite ko bi to mogao najbolje da uradi. A kada pronađete onoga ko bi to najbolje uradio, onda ste završili pola posla. Moj prvi izbor bili su Kičić i Glogovac i nisam pogrešio u tome", rekao je Jevtić.

Na jučerašnjoj pres konferenciji, Kičić je istakao da mu je Garfild bio veliki glumački zadatak: "Odlučio sam da ne kopiram Bila Mareja, koji je Garfildu pozajmio glas u originalnoj verziji. Kada se snima animirani film, prvo se urade glasovi, a potom animacija, tokom koje se prati mimika glumaca. Zato sam želeo da Garfilda približim svom liku. Kod Mareja on je znatno sporiji, a kod mene on nije toliko lenj koliko mu je dosadno. Trudio sam se da ispratim njegov sarkazam i duhovitost", rekao je Kičić.

Sem njega i Glogovca, glasove ostalim likovima podarili su Radmila Tomović, Stefan Kapičić, Ivan Tomić, Nenad Stojimenović, Lako Nikolić, Tomaž Sarić i drugi. Specijalni gost je Aleksandar Timofejev. Premijera sinhronizovane verzije filma "Garfild 2" biće održana večeras u Domu sindikata u 19 sati, a tokom vikenda titlovane i sinhronizovane kopije filma prikazivaće se naizmenično u ovoj dvorani. Od 3. avgusta, film će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru.

D. Jovićević


Objavljeno: DANAS, Beograd, 28.07.2006.godine







Premijera: „Garfild 2“

Dva supermacana - Kičić i Glogovac

Film „Garfild 2“, nova avantura najpoznatijeg animiranog mačka, biće premijerno prikazana danas (19) u Domu sindikata. U redovnu bioskopsku distribuciju film će uči 3. avgusta, a biće dostupan u titlovanoj i verziji sinhronizovanoj na srpski jezik.

- Moj Garfild je mnogo energičniji od strip junaka. On nije lenj već mu je strašno dosadno - kaže Goran Kičić, koji je čuvenom mačku pozajmio glas. U ostalim ulogama našli su se Nebojša Glogovac, Nenad Stojmenović, Radmila Tomović, Stefan Kapičić, Ivan Tomić, Aca Goranić, a režiju sinhronizacije potpisuje Goran Jevtić.

Nevaljali mačak u ovom nastavku filma prati svog gospodara Džona Arbakla, koji kreće u London da bi zaprosio svoju devojku Liz. U kraljevskoj Engleskoj, Garfild će slučajno biti zamenjen sa kraljevskom mačkom Princom, na koga neverovatno liči. Garfild će tako dobiti kraljevski tretman.

M. Graf


Objavljeno: BLIC, Beograd, 28.07.2006.godine

sadržaj

12.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

-Marko Đurđević u Marvelu - Nemac srpskog porekla Marko Đurđević, koji je cenjeno ime u svetu ilustracije od RPG, počinje da radi naslovnice za Marvel. Ovde sam postavio 5 njegovih crteža za X-Men i za Blade (da, vraća se Blade u stripovima):
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2006/07/...

-Nova serija od Igor Kordeja u Fancuskoj:
www.editions-delcourt.fr/album.php?id=1501

-Danijel Zezelj, crtač i u Loveless 9
www.dccomics.com/comics/?cm=5371

-Stjepan Šejić ne staje - Sada, naslovnica za Red Sonja
comicbookbin.com/preview348.html

-Enki Bilal intervijusan u Galera - Svaki novi broj grčkog magazina Galera je u specijalnom broju za leto koji zovu 'Paideia', dao interviju sa Enki Bilalom:
galera.gr/magazine/...

-Enki Bilal - specijalno izdanje od Rendez-vous ÃParis
www.brusel.com/site/affpage.php...

-Simon Bisley i Moebius - evo vam Halo, graphic novel o kome toliko se govori
www.marsimport.com/display_comic.php?ID=11336

-Frank Miller će da vodi The Spirit u bioskop:
www.rottentomatoes.com/news

-Toronto Comic Book Guest - Roman Dirge, Jim Lee, Brian Michael Bendis, Alice Cooper i mnogi drugi:
www.hobbystar.com/ComicConToronto2006

-Knjiga od Tom Spurgeon o istoriji od Fantagraphics, sa puno previewsa:
www.fantagraphics.com/wtys/


sadržaj

13.

POZIVI NA SARADNJU

Mail


Marko Ajdarić nam je prosledio sledeće pozive:


The Cartoon of the Contemporary Society
A questionnaire to the Cartoonists from all over the world

My name is Osvaldo Macedo de Sousa. I am from Lisbon Portugal (Europe) and I am the responsible for Humorgrafe (an independent producer without any profits or governmental supports). I am also an Art Historian dedicated to graphic humour.

This year is my 25th anniversary as cultural producer on graphic humour. However as an Art t Historian I began to show interest in this matter much earlier. In order to commemorate this anniversary and in the presence of the scandal with the Maomes cartoons, which questions the validity and importance of the humoristic satire, the role of the cartoon on the contemporary printing press, I decided to create this questionnaire. As a matter of fact, after writing tens or even hundreds articles over the importance of the graphic humour along these years, Im not sure of anything now. The artists themselves arent even harmonious in their opinions.

Im not sure if I will be able to publish a conclusive work with this questionnaire, because in Portugal is vary difficult to publish this kind of studies. However, if I wont have any subject matter, I wont publish anything. Anyway I will, no matter what, publish it in my blog (www.humorgrafe.blogspot.com).

If your are interested in collaborating with me in search of the Holy Grail of the Cartoon, search for the opinion of the artists of the five continents over the role of the cartoon on the contemporary society. This collaboration must be sent (preferably until September 2006) to humorgrafe_oms@yahoo.com, and it can be done either by a cartoon (preferably in black and white jpeg 300 dpis) or with answers to the following questions:

1) In your opinion, what is the role of the cartoon on the contemporary press. Do you think that the purpose and the satirical form changed along the 19th and 20th century or do they remain the same?

2) Nowadays what is the difference between cartoon and press illustration? Is there yet any political satire or did the critique become mere ironic commentaries politically correct?

3) Are the victims always the same, or do the political systems force to change the targets? Are the collection of stories a subterfuge or are they simply giving up of making a direct criticism?

4) There were always censorship (obvious or organised) either political, religious or economicist. How can you avoid each one of them? Or havent you ever felt any pressure from one of these powers? How can that be possible?

5) In your opinion what is the difference between forbidden issues and ethically ignored issues? Do you agree that the freedom of speech must be controlled by political, religious or social minorities?

6) Is politically correct a political censorship or a survival for the critics? Is the irreverence an ideology, bad manners or just a humoristic shout for the protection of mankind?

7) What is the role of humour in your cartoon? Or do you think that this is not important on the contemporary satire, deciding to be only moralistic?

8) Is there any sense of humour on the society or the present day ideologic emptying made the society to lose the sense of the intelligent laughter?

9) Is laughter an act of intelligence or a lack of common sense? Do you think that laughing about serious issues (they are the least serious before the intelligence laughter) is bad manners.

10) Do the politicians of your country know how to laugh? And what do they laugh about?

11) Do you believe that humour is important among the contemporary journalism and for the future of mankind?

Once again thank you for your participation. I would appreciate very much if you could spread this questionnaire around your colleagues of profession, around the five continents. I would like to know how artists from all over the world, from different religious and political cultures, think about this.
With wishes of eternal humour I remains
Your faithfully
Osvaldo Macedo de Sousa





International Cartoon Competition

CARTOON FESTIVALS ESTONIA
ADDRESS: VAN DER Ltd., P.O. Box 347, EE0090, Tallinn, Estonia
CONTACT: Director
FIRST YEAR: 1993
FREQUENCY: Annual
ELIGIBILITY: Open international
CLASSIFICATION: Gag
CATALOGUE: Only to those included
THEME: Free
MAXIMUM NUMBER OF ENTRIES: 5
MAXIMUM DIMENSIONS: 21X30 cm
DEADLINE: December 1
EXHIBITION: January
AWARDS: 1st: 5,000 EEK; Three 2nds: 3,000 EEK each; Five 3rds: 1,000 EEK each; Five consolation prizes: 500 EEK each.
ARTWORKS: Will not be returned.





International
Cartoon Festival-Occupation

Theme: Military Occupation
Deadline: September 2, 2006

The competition will be opened and free for all of the professionals and amateurs, for affirmed and unknown authors from 7 to 99 years of age.

Works can be sent by E-mail to: info@irancartoon.com with
authors short biography, Name, Address, Telephone, Email & Photo.
Works should be 1000 pixel, Jpg format and 100 dpi .

Amount of pieces: Each participant will be able to send up to 5 Cartoons

The catalogue of the festival will be dedicated to those artists whose works showcased in the exhibition.

The best works will be submitted at www.irancartoon.com

Date of declaring the results: September 21 September 28

Prizes:
First prize:1000 US $
Second prize:700 US $
Third Prize:500 US $

Address of the festival secretariat:
2 nd fi.No4m Mir Emad st.,
Shahid motahhari Av. Tehran. Iran.
Tel: (+9821) 88506008 Fax: 88759600






THE FIRST INTERNATIONAL

CARTOON COMPETITION OF THE
ÇORUM JOURNALIST' ASSOCIATION


Theme: "Sustainable Development"

Begining from the appearance in the historical scene human beings have wanted to be the determiner on the continuence of the natural life. The increasing needs, depending on the increasing population, and the desire for living more comfortably have caused the breaking the naturelbalance, and also caused past cultures and civilizations'disappearance in time in addition to a lot of living species. It is not our aim to lament for the disappearances, or to describe pessimistic scenes towards the future; but to make it told with the global language of the cartoons that is described as 'sustainable development', with which the economic development can be achieved by protecting the naturel environment; depending on the increasing population, the needs and the desire to live more comfortably can be met by not breaking the naturel balance. With it's various naturel beauty and the unique richness of the agricultural products' of the intersection of sparsely vegetated plain and blacksea climates and plant cover, it's tourism potential of thousands of years'cultural and historical past, it's position of combining different geographies, and also with it's industry, making production by appreciating the value of the ground and underground sources, our city, Çorum has got special features, which can be a model not only for the cities of our country, but also for the cities from all over the world, about sustainable development.

SEVKET ERZEN
The President of the Çorum Journalist's Association

CONDITIONS OF ENTRY
Theme: Sustainable Development
1. The competition is open to all -professional and amateur- cartoonists.
2. Technique is free.
3. Size: minimum - A4 (297x210mm), maximum - A3 (420x297mm).
4. Each participant can submit maximum 5 works.
5. At least six lettered pseudonym should be written on the reverse side of the cartoons with a pencil.
6. Deadline : September 8, 2006.
Çorum Journalists' Association (Çorum Gazeteciler Cemiyeti) will not be responsible for the delay from the postage.
7. The Works, take part in the competition, shouldn't have taken a prize in any of the other competitions before. The works should be original and unwritten. Photocopies and the Works that are designed in the computer will not be accepted.
8. In case that a cartoonist gets more than one award in the competition, the big award will be given to him/her; for the other awards the selection ommittee will evaluate the cartoons again.
9.The Works that are sent to the competition will be kept in Çorum Journalists' Association's archive, and when necessary they can be used or published as album, catalogue, brochure, CD or poster. The association reserves the right to reproduce the Works. So they won't be sent to the artist.
10. The Prizes:
First Prize: 1200 YTL
Second Prize: 800 YTL
Third Prize: 700 YTL
First Mention: 400 YTL
Second Mention: 400 YTL
Third Mention: 400 YTL
The special prizes of different foundations and
establishments will be added later.
11.Çorum Journalists' Association will cover the bus arrival (from the other cities of Turkey) of the artists who win a prize in the competition.
12.The Works that are sent to the competition shouldn't hurt any religion, race, religious sect or group.
13.The competition's selection committee:
Raþit Yakalý (Cartoonists-The president of the Turkish Carricaturists' Association)
Þevket Erzen (Journalist-The president of the Çorum Journalists' Association)
Sönmez Yanardað (Educator-Cartoonist)
Uður Pamuk (Cartoonist)
Koray Þenyuva (Cartographer)
Keziban Toktaþ (Artist-Grafiker)
Sümeyye Çaðdaþ (Journalist-Competition Reporter)
14.The results of the competition will be announced by the Çorum Journalists' Association and by the Carricaturists'Association.

Address:
Çorum Gazeteciler Cemiyeti
Turgut Özal Ýþ Merkezi 1. Kat No: 81
(19030) ÇORUM (TURKEY)
Tel: 090 364 213 15 75






33TH INT. "PIRACICABA"HUMOR EXHIBITION (BRAZIL)

Theme: Free...

Sections: Cartoon, Political Cartoon, Comics Strip, Caricature...

Technics: Free.

Size: A3 (297x420 mm)

Work: Max. 2 cartoons in each section. The works must be original...

Deadline: 05 AUGUST 2006

Prizes: Eight prizes adding R$ 25,000.00 will be given, divided into:
a) Four 1st place prizes of R$ 4,000.00 each, distributed to the five categories;
b) Four 2nd place prizes of R$ 2,250.00 each, distributed to the political cartoon, cartoon, caricature and strips categories.

Address:
Salão Internacional de Humor de Piracicaba., Secretaria de Ação Cultural
Avenida Maurice Allain, 454 - CEP 123.405-
123 Piracicaba-São Paulo (Brazil)

Info: contato@salaodehumordepiracicaba.com.br



16TH INT. "SAITAMA CARTOON
EXHIBITION (JAPAN)

Themes:
A) "Mottainai"
B) "Free"

Technics: Original or Best

Copies. (Are Limited to One Cartoon For Each of The Thematic and Non-Thematic Section)

Size: A3.

Deadline: 01 SEPTEMBER 2006

Prizes: Non Prize...

Catalogue: To send all the participants...

Address:
c/o Cultural Affairs
Division, Department of Culture and Human Resources,
Bureau of Community Service
Affairs, City of Saitama 6-4-4
Tokiwa, Urawa-ku Saitama-shi
Saitama-ken 330-9588 (Japan)






18. INTERNATIONAL OLENSE
CARTOENALE (BELGIUM)

Theme: "Room With a View"

Category:
A) Youth Category up to 15 Years Inclusive;
B) Adult Category 16 Years and Older...

Technics: Free. Original...

Size: 21×30 (A4) cm

Work: Max. 5 Cartoons...

Deadline: 18 SEPTEMBER 2006

Prizes: 1st Prize: 750 .uro., 2nd Prize: 300.uro., 3rd Prize: 200 .uro., 4th Prize: 150 .uro., 5th Prize: 125 .uro., Prizes in the Youth category: 1st Prize: 200 .uro., 2nd Prize: 175 .uro., 3rd Prize: 150 .uro., 4th Prize:100 .uro...

Address: Olense Kartoenale
Gemeentehuis Dorp 1 (B-2250) Olen
(Belgium)
Detail Info: www.olen.be

sadržaj

14.

LINKOVI

Strip Vesti



Blogovi za preporuku:

Robert Solanović - Bob
shoder.blogspot.com/

Frano Petruša
franopetrusa.blogspot.com/

Tonči Zonjić
lungbug.blogspot.com/


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.