STRIP VESTI
Broj:
384
15.09.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. PRESS KONFERENCIJA U SKC-u - SKC
  2. NOVOSADSKA DEŠAVANJA - Strip vesti
  3. NOVO: FAKTOR 4 i DIVLJA MAGIJA - PRESS
  4. MARVEL PONOVO U HRVATSKOJ! - Bookglobe
  5. ČETVRTI MEĐUNARODNI SALON STRIPA - SKC
  6. JUGOSLOVENSKA SAGA - Aleksandar Manić
  7. kritIVKOVanje 31 - Slobodan Ivkov
  8. ČEKAJUĆI POST SCRIPTUM - Strip vesti
  9. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (331) - Darko Macan
  10. Q STRIP - Strip Vesti
  11. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  12. ŠTAMPA - štampa
  13. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  14. POZIVI NA SARADNJU - mail
  15. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Hajde priznajte da ne volite kada gnjavim sa dugačkim uvodnicima. Što znači da vas ovi kratki uvodnici raduju...:)

Računam da ćete biti zadovoljni vestima koje stižu do vas, jer se pokazuje da je deveti mesec uvek bogat sa novim dešavanjima i izdanjima. Svakako u prvi plan dolaze, iako zbog najava dešavanja nisu prve, vesti o novim izdanjima. Pre svega je zanimljiv 100% domaći proizvod Faktor 4 (kao i Divlja magija za dve nedelje), gde imamo prilike da se upoznamo sa novim serijalom i domaćim autorima stripa. O tome će svakako biti reči u narednim brojevima. Druga ekskluziva je nastavak izlaženja Ultimate serije Spider-man-a i X-Men.a, ovog puta od strane Bookglobe-a koji po nižoj ceni nastavlja tamo gde je stala LMInformatika. Zanimljivo je da od njih stižu i druge najave, ali... prilozi služe tome da dođete do informacija, a ne uvodnik.
I tu je svakako izuzetno zanimljiv, datumom nam sve bliži Salon stripa u SKC-u, koji donosi u ovom broju nešto novih i nešto korigovanih informacija.

Uvodnik, k'o što obećah na početku, treba da bude što kraći...:)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

PRESS KONFERENCIJA U SKC-u

SKC



POZIVNICA ZA PRESS KONFERENCIJU
ČETVRTOG MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD, HAPPY CENTAR

UTORAK, 19.09.2006. U 13h

ucesnici:

ZELJKO PAHEK, strip autor,
predsednik zirija za dodelu nagrada Salona, laureat ovogodisnje
nagrade Salona ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU

RANKO MUNITIC, filmski kriticar,
clan zirija, autor dve poslednje knjige o teoriji stripa u srpskoj publicistici

MIKI PJESCIC,
urednik programa Salona

DEJAN NIKOLAJ KRALJACIC,
koordinator programa Salona za inostranstvo

VLADIMIR VESOVIC,
moderator programa Salona


sadržaj

2.

NOVOSADSKA DEŠAVANJA

Strip vesti



Vuk Marković ispred UPPSa nam javlja:

Poštovani ljubitelji stripa ovim putem Vas obaveštavamo da će se danas, u petak 15. 09. u 18.00 časova u Klubu obožavalaca stripa u Novom Sadu (Kralja Aleksandra 10 - pasaž preko puta "Trčike"), održati promocija stripa albuma Elazar autora Dejana Nenadova . Ovaj album izlazi kao prvo izdanje UPPS-a, te će nam biti više nego drago da vas ugostimo na promociji. Takođe, u 14.30 na Radiu Novi Sad biće emisija o UPPS-u i Elazaru. Vidimo se na promociji.





Klubu obožavalaca stripa u Novom Sadu najavljuje još jedno dešavanje. Naime, u sredu 20.09. u 18 časova promocija prvog albuma "Tehnoočeva" Zorana Janjetova u izdanju Systemcomics-a.





Da su čuda moguća govori i ova vest o ponovnom okupljanju novosadske Strip radionice.
Nakon par godina nefunkcionisanja ponovo se kreće sa radom. Što znači da očekujemo, kako staru ekipu, tako i nove mlade autorske snage da se u subotu u 17 časova pojave u Zmaj Jovinoj 4, drugi sprat, i potraže u prostorijama Omladinskog kluba, vašu i našu Strip radionicu.
Radionica je otvorna za sve mlade, stare, afirmisane i neafirmisane novosadske (i sve ostale) strip autore.


sadržaj

3.

NOVO: FAKTOR 4 i DIVLJA MAGIJA

PRESS



U najboljoj tradiciji svetskog avanturističkog, superherojskog i fentezi stripa, LUXOR SYSTEM donosi nešto novo na naše tržište – mesečna strip izdanja, FAKTOR 4 i DIVLJA MAGIJA. Posle 11 godina pauze, ovaj izdavač se vraća sa novim junacima i novim svetovima, sa namerom da i u novim generacijama probudi želju za devetom umetnošću.

Stripovi će izlaziti svakog prvog i petnaestog u mesecu, u punom koloru, na kvalitetnom papiru i sa pristupačnom cenom – FAKTOR 4 svakog petnaestog, a DIVLJA MAGIJA svakog prvog u mesecu.

FAKTOR 4 je superherojska naučno-fantastična priča o četvoro mladih koji, ne želeći, dobijaju neverovatne moći elemenata – vatre, vode, vazduha i zemlje. Uz to, njihove sudbine vezuje i staro kosmičko proročanstvo o četiri ratnika koji će zaustaviti kraj svemira... Do juče srednjoškolci, a sada nešto mnogo više od super-heroja, Aleks, Marko, Tina i Ema moraju da odrastu, završe srednje škole i prežive povremene napade svakakvih vanzemaljskih i ovozemaljskih protivnika. Scenario je pisao Milan Konjević, a crta Mirko Čolak, mladi zrenjaninski autor koji uz ovo radi i za velikog američkog izdavača Image Comics. Naslovne za prva tri broja, kao i koncept likova, radio je naš poznati strip autor Aleksa Gajić.

DIVLJA MAGIJA je strip o multiverzumu i fantastičnom svetu Gei, u kojem su mitovi i legende našeg podneblja stvarnost. Junak stripa je Adam Avarom, poslednji od loze kraljeva tog sveta, u kojem se budi divlja magija, sila koju su zmajevi ostavili kraljevima Gee na čuvanje. Međutim, tim svetom vlada Mračni čarobnjak Angstrom, koji želi da se dokopa mladog prestolonaslednika zbog svojih mračnih planova. Adamu ne preostaje ništa drugo, do da sa malom družinom heroja krene u poslednju borbu protiv zla... Scenario piše Milan Konjević, a crta zaječarski autor Bojan Vukić, jedna od budućih zvezda domaćeg, ali i svetskog stripa. Oba stripa su digitalno kolorisana i za to je zaslužan Branislav Cimeša, poznati beogradski crtač i animator.

Luxor ovim izdanjima nastavlja da postavlja nove standarde u domaćem izdavaštvu, i vraća veru domaće publike u domaći strip. Čitave generacije mladih ljudi čekaju da budu opčinjene devetom umetnošću, a Luxor će im to pružiti. Čekanju je kraj...

* * *

FAKTOR 4 broj jedan izlazi u petak, 15. septembra.
DIVLJA MAGIJA 1. oktobra.


Planira se i promocija u okviru Salona u SKCu, 30. septembra, kada će premijerno biti pušten i teaser trailer crtane serije i filma FAKTOR 4, koja se trenutno radi u Luxorovom studiju Loudworks. Premijera filma i serije se očekuje 2007., 2008. godine.



sadržaj

4.

MARVEL PONOVO U HRVATSKOJ!

Bookglobe



PRESS RELEASE

DATUM: 15.09.2006.

NASLOV: MARVEL PONOVO U HRVATSKOJ!

Izvrsna vijest za sve ljubitelje stripa, a posebno ljubitelje superheroja! Spider-Man i X-Meni se nakon jednogodišnje pauze vraćaju u Hrvatsku. Izdavačka kuća Bookglobe je u srpnju 2006. potpisala ekskluzivni ugovor o suradnji s američkom korporacijom Marvel o objavljivanju Marvelovih stripova u Hrvatskoj.

Bookglobe će krajem rujnu 2006. godine pokrenuti ranije obustavljene Marvelove serijale za kioske ULTIMATE SPIDER-MAN / ULTIMATE X-MEN koji su u formi “flip” sveščica nekoliko godina bili prisutni na hrvatskom strip tržištu, te će za knjižare prvi put realizirati ediciju Marvelovih knjiga. Za prvu godinu ugovora predviđeno je objavljivanje četiriju knjiga popularnih Marvelovih naslova, dok se u svakoj sljedećoj godini planira povećanje broja izdanja. Bookglobe planira, uz probrane Marvelove hit naslove, podupirati knjige koje su realizirali domaći strip autori.

Prva četiri naslova u tvrdo ukoričenom formatu predviđena za zimu 2006. i proljeće 2007. godine su:

  • CABLE VOLUME 1 Davida Tischmana i proslavljenoga domaćeg strip autora Igora Kordeja.
  • ASTONISHING X-MEN VOLUME 2 scenarista Jossa Whedona i crtača Johna Cassadayja kojim se nastavlja serijal Astonishing X-Men čiji je prvi dio već objavljivan u Hrvatskoj u magazinskoj formi. Serijal je nagrađen priznanjem kao najbolji serijal u nastavcima za 2006. godinu, dok je Cassaday bio proglašen za najboljeg crtača (Best Penciler / Inker) na dodjeli nagrada Eisner.
  • MARVEL KNIGHTS SPIDER-MAN VOLUME 1 Marka Milara i Terryja Dodsona.
  • SPIDER-MAN/BLACK-CAT: THE EVIL THAT MEN DO scenarista i kultnoga filmskoga redatelja Kevina Smitha i crtača Terryja Dodsona.

ULTIMATE SPIDER-MAN / ULTIMATE X-MEN # 25 krenut će na kioske 21. i 22.09.2006. diljem Hrvatske uz novu i nižu cijenu od 16 kuna, dok će ostatak regije morati pričekati da se postignu dogovori s distributerima u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

* * *

O NAMA

Bookglobe – Strana knjižara d.o.o. osnovao je 1993. godine Nebojša Radić. Od samoga početka ova nakladnička kuća usmjerena je objavljivanju kvalitetnoga domaćeg i inozemnoga stripa. Naglasak je na europskom stripu u albumskoj formi, no porastom zanimanja za strip u Hrvatskoj svoju smo djelatnost proširili na američka i talijanska strip izdanja, te na produkciju strip izdanja za kioske.

Bookglobe je 1994. godine objavio prva četiri licencna strip naslova, Iznogoud, Aster Blistok, XII i Blueberry, francuske nakladničke kuće Dargaud kojoj smo ostali vjerni do današnjih dana. Iste je godine Bookglobe utemeljio prvu specijaliziranu strip knjižaru u Hrvatskoj koja je izrasla u legendarnu striparnicu More Comics.

Ubrzo nakon toga otisnuli smo i prvi domaći naslov, strip album Dinka Kumanovića Priroda i društvo. Uslijedila je suradnja s produktivnim, vrijednim i nadasve skromnim genijalcem Nikom Barunom kojemu smo do sada objavili album Pipo i dva albuma stripa Krapinjonci, a 2007. godine izašla su četiri strip albuma "sabranih djela" svjetski priznatog strip autora, dizajnera i ilustratora Milana Trenca. Bookglobe je također ponosan na premijerno albumsko objavljivanje stripova Roberta Solanovića iz serijala Mister Mačak koji je u Hrvatskoj već stekao kultni status.

Bookglobe danas na kioske redovito plasira velik broj magazinskih strip izdanja s godišnjom nakladom od nekoliko stotina tisuća primjeraka, dok smo po broju albumskih izdanja bez premca u Hrvatskoj. Vjerujemo kako smo svojim djelovanjem doprinijeli tome da strip u Hrvatskoj ne doživi tužnu sudbinu potpunog nestajanja s medijske i kulturne scene, te kako je došlo vrijeme da u potpunosti promijenimo naš dosadašnji pomalo gerilski način rada.

Surađujemo s većinom uglednih europskih i američkih izdavačkih korporacija: Casterman, Cartoon Books, Delcourt, Dargaud, Dupuis, Fantagraphics Books, Glenat, Image, Le Lombard, Les Editions Albert Rene, Marvel, Max Bunker Press, Recatastrofe, Soleil, te s nizom inozemnih autora s kojima smo osigurali ekskluzivne ugovore o direktnoj suradnji pa ih opravdano smatramo svojim kućnim autorima. Povećavamo svoju nakladničku produkciju, jačamo prisutnost kako u knjižarskoj mreži, tako i na kioscima, uspostavljamo strateške veze s distributerima koji nam mogu osigurati značajnije prisustovo na tržištu i počinjemo se širiti u regiji. Za budućnost planiramo cijeli iznenađenja koja će sigurno razveseliti sve brojniju hrvatsku strip publiku.

Sada je došlo vrijeme za novi poslovni ciklus u kojemu se nadamo još opsežnijoj i kvalitetnijoj produkciji te pravoj renesansi stripa u Hrvatskoj.

Pozivamo Vas da sudjelujete u njoj!

Podaci za opsesivno-kompulsivne sakupljače podataka:

Dizajn web stranica: Studio grafičkih ideja
Realizacija web stranica: Tramot
Urednik kataloga: Vladimir Šegedin
Urednik newslettera Stomugromova!: Vladimir Šegedin
Urednik svega: Nebojša Radić


sadržaj

5.

ČETVRTI MEĐUNARODNI SALON STRIPA

SKC



STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD

Kralja Milana 48, 11000 Beograd; Srbija, www.skc.org.yu

Srećna Galerija / Happy Gallery
tel:+ 381 11 3602044; e-mail:skchappy@bitsyu.net

ČETVRTI MEĐUNARODNI SALON STRIPA
28.septembar – 05. oktobar 2006.


Svečano otvaranje Salona i dodela nagrada: 28.09.2006.19h


SPECIJALNI GOST SALONA:
OLIVIJE LEDROA (OLIVIER LEDROIT), STRIP AUTOR, FRANCUSKA

NAGRADA ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU:
Biće dodeljena ŽELJKU PAHEKU

JUBILEJ:
“MIKA MIŠ”- 70 GODINA OD OBJAVLJIVANJA PRVOG STRIPA U SRBIJI




* * * *

PROGRAM
ČETVRTOG MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA

28.09. 2006.

od 17h BERZA STRIPA U SVIM PROSTORIMA

19h
OTVARANJE IZLOŽBI SALONA
Srećna Galerija:
OLIVIER LEDROIT, Francuska, specijalni gost Salona
Galerija SKC:
ŽELJKO PAHEK, Dobitnik priznanja za doprinos srpskom stripu
Galerija Circus:
MIKA MIŠ - “70 GODINA OD OBJAVLJIVANJA PRVOG STRIPA U SRBIJI”
Mala Sala:
VELIKA IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA
(IZLOŽBE TRAJU OD 28.09- 05.10. 2006, OD 10h-20h, SUBOTOM I NEDELJOM OD 13h – 19h)

20h SVEČANO OTVARANJE SALONA I DODELA NAGRADA,
Velika Sala SKC



29.09. 2006. VELIKA SALA SKC


od 11h BERZA STRIPA U SVIM PROSTORIMA

18h - PREDAVANJE SPECIJALNOG GOSTA
, OLIVIER LEDROIT, Francuska,

19h, 70 GODINA OD OBJAVLJIVANJA PRVOG STRIPA U SRBIJI - “Mika Miš”, Zdravko Zupan, Predavanje

20,30h, MANGA /ANIME DANAS, Sakurabana, Predavanje o mangi,

21h, TECHNOTISE, Aleksa Gajić, predpromocija dugometražnog animiranog filma.


30.09.2006.

11h-15h, OTVORENA RADIONICA SA GOSTIMA, Srećna Galerija

13h- 19h, IZLOŽBE SALONA I BERZA STRIPA

17h, IZDAVAČKA DELATNOST U SRBIJI, Promocija novih izdanja, domaće
izdavačke kuće: LUXOR, SISTEM COMICS..., Living room SKC

18h, STRIP DEVETA UMETNOST, Ranko Munitić, razgovor o knjizi Living room SKC


01.10.2006.

11h-15h, OTVORENA RADIONICA SA GOSTIMA, Srećna Galerija

13h-19h, IZLOŽBE SALONA I BERZA STRIPA


02.10.2006.

19h , STRIP DEVETA UMETNOST
, Ranko Munitić, razgovor o knjizi - Living room SKC
20h , ALEKSANDAR MANIĆ, Francuska, scenario za strip, predavanje


03.10.2006.
19h, Rezervisan termin


04.10.2006.
19h, Rezervisan termin


05.10.2006

19h NIKOLA TESLA SUPERNAUT/ ENERGY AND LIGHT, Vladimir Nedeljković, POP KULT Beograd, Strip biografija o Nikoli Tesli, Promocija


Sve dodatne informacije na: tel: +381 11 3602044; email.skchappy@bitsyu.net; Srećna Galerija / Happy Gallery, SKC Beograd


* * * *

SPECIJALNI GOST
ČETVRTOG MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA

OLIVIJE LEDROA (OLIVIER LEDROIT, Meaux, Francuska, 1969.) je još kao dete voleo da crta superheroje. Sa 18 godina dobija svoj prvi posao - dizajn jedne “fantasy” igre. Sa scenaristom Fransoa Frojdevalom kreira HRONIKE CRNOG MESECA (CHRONIQUES DE LA LUNE NOIRE, 1989.) za ediciju “Zenda”. Kako je krajem 80-ih u Francuskoj postojala samo nekolicina stripova žanra epske fantastike, HRONIKE su zapravo bile veliki uspeh tadašnjeg andergraund pokreta. Nakon 5 albuma, Olivije napušta serijal, da bi sa scenaristom Tomasom Mosdijem, u “film noire” stilu, stvorio XOCO (1994.) za “Vents D'Ouest”, strip u dva dela sa junakom indijanskim šamanom, pod uticajem knjiga Karlosa Kastanede i vizuelnog stila Orsona Velsa i ekspresionističkih filmskih režisera.

Potom, sreće čuvenog britanskog scenaristu Pat Milsa, i prave serijal od 3 albuma SHA (1996.-1998.) za “Soleil”, u stilu filma BLADE RUNNER, smešten u Nju Jork budućnosti. Sledeći projekat, postapokaliptičnu, SF priču inspirisanu delom Filipa K. Dika - SKARLETNA VRATA (LA PORTE ECARLATE, 1998.) Olivije crta i piše ponovo za “Soleil”.

Posle serijala SHA, Olivije i Pat, za “Nickel”, prave REKVIJEM, VITEZ VAMPIR (REQUIEM, CHEVALIER VAMPIRE, 2000. - do sada 6 albuma objavljeno), gotsku epsko-fantastičnu priču smeštenu u paklu.

Trenutno, Olivije pravi knjigu o vilama kombinujući svoje mnogobrojne “fantasy” radove iz proteklih 15 godina sa novim. Takođe, art direktor je i veoma poznate kompjuterske igre HEROES OF MIGHT AND MAGIC. Živi u Bretanji, sa suprugom Anom i dvoje dece, i planira novi serijal sa Patom smešten u “fantasy” pank svet.

* * * *

SPECIJALNO PRIZNANJE
ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU

ŽELJKO PAHEK (1954, Županja) je zavoleo strip i naučnu fantastiku još od malih nogu. U Beograd dolazi 1978. godine, a profesionalnu karijeru započinje 1979. kada mu se objavljuje prva strip tabla u časopisu “Vidici”. Najzaslužnijim za svoj “pravilan razvoj”, Željko smatra strip magazin “YU Strip”. Realizam u crtežu i boji glavna su mu orjentacija, ali se rado okušava i u crnohumornoj grotesci (uspešno se bavi i karikaturom). Bogatu uporedu karijeru ilustratora, Željko započinje u “Politikinom zabavniku” (1979.-1984.), a danas najviše ilustruje naslovnice za knjige i to pretežno svog najomiljenijeg žanra-SF.

Kompletni je strip autor (crtač i scenarista) mnogobrojnih stripova koje su mu objavljivali svi domaći strip magazini (“YU Strip”, “Naš strip”, “Spunk novosti”, “Stripoteka”,...), kao i mnogobrojni inostrani (“Zona 84” – Španija, “Eternaute” – Italija, “Schwer Metall” – Nemačka, “Fluide Glacial” – Francuska, “Tin Tin” – Belgija, “Eleftherotipia” - Grčka,...), uključujući i onaj od najprestižnijih - američki “Heavy Metal” (1989. – 2004.).

Strip album ONCE UPON A TIME IN THE FUTURE (1991.) objavljuje u saradnji sa izdavačem “Strip Art Features”, da bi album objavili: “Platinum” (SAD), “Arboris” (Holandija), te “Carlsen Verlag” (Nemačka), koji izdaje i album DURCHBRUCH (1990.), strip-kolekciju objavljenu u 13 zemalja sveta, u kojoj je zastupljen Željko zajedno sa 27 najeminentnijih svetskih strip autora. Albume MOBY DICK 1 i 2 (scenarista Jean-Pierre Pecau) objavljuju mu “Delcourt” (Francuska, 2005.), i “Glenat” (Španija, 2006.).

Kod nas su mu objavljeni albumi: ASTRO-IĐANI: OŽIVLJENI METUZALEM (“Profil”, 1986.), LEGIJA NEPROMOČIVIH (“PPK”, 1997.), BADI KUKAVICA I DRUGE PRIČE (“System Comics”, 2001.).

Voli elegantno da preskače podatke o nagradama, dok prikupljanje biografskih podataka Željko najradije prepušta drugima.

* * * *

JUBILEJ:
“MIKA MIŠ”- 70 GODINA OD OBJAVLJIVANJA
PRVOG STRIPA U SRBIJI

“Ove godine navršilo se sedam decenija od izlaska prvog broja najznačajnijeg međuratnog strip-izdanja “Mike Miša”. Pokrenuo ga je Aleksandr J. Ivković u Beogradu 21. marta 1936. godine “.... Tim povodom na Četvrtom međunarodnom salonu stripa biće obeležen ovaj značajni jubilej izložbom originalnih tabli i stranica časopisa kao i printova strip radova iz perioda njegovog izlaženja. Autor izložbe i predavač biće naš eminentni hroničar stripa gospodin Zdravko Zupan.

sadržaj

6.

JUGOSLOVENSKA SAGA

Aleksandar Manić



Tri godine posle "32. decembra", izašao je "Sastanak u Parizu" (Rendez-vous a Paris), treća knjiga "jugoslovenske sage" poznatog strip autora, umetnika i sineaste Enkija Bilala. Serijal nastavlja priču o troje siročadi rodjenim 1993. godine u Sarajevu za vreme gradjanskog rata. Tri decenije kasnije, junaci, Najk Hacfeld, imenovan po patikama i francuskom novinaru koji ga je spasio, Amir, sin srpskog snajperiste koji je ubio Najkijevog oca i Lejla Mirković, nastavljaju uzajamnu potragu. Optus Vorhol, umetnik ubica, rodonačelnik brutalne umetnosti, stvorio je svoje najveće delo, uništivši sopstveno telo u hiljadu komadića, ali premestivši duh u drugo stvorenje. Treći čin drame okrenut je autorovim sećanjima iz detinjstva i njegovoj potrazi za samim sobom. Pozornica Bilalovih dogadjanja je Beograd sa monumentalnim hotelom Moskva, Terazijama, francuskom ambasadom, krojačkom radnjom Bilala oca...

"Sastanak u Parizu" predstavlja promenu u odnosu na prve dve knjige tvoje tetralogije. Intimnija je i dotiče se tvog detinjstva i porekla. Zašto si poželeo da nam govoriš o tome?
U prvoj knjizi, "Snu monstruma", ja pokazujem jedan užasavajući svet na ivici religijske diktature, nalik današnjem islamskom mračnjaštvu. Da bih ga pojačao, pomešao sam tri monoteističke vere i dobio monstruma sa jednom glavom. Njegov jedini cilj jeste da uništi razum i da ga zameni slepilom i ropstvom. U sred tog apokaliptičnog haosa stavio sam tri siročeta koji su simbol humanizma. Kada sam jednom postavio tako užasavajući dekor, prirodno je da se nastavak razlikuje, pogotovo što je stvarnost prestigla fikciju. Zato sam se približio svojim likovima, skliznuo ka nečemu mnogo intimnijem i ljudskijem. Potom sam fikciju nahranio sopstvenim osećanjima i odnosom sa Jugoslavijom, zemljom mog porekla. Priča je autobiografska, ali istovremeno i univerzalna.

DO SREĆE KROZ NESREĆU
"Ako hoćemo da govorimo o današnjem i sutrašnjem svetu, postavljamo junake, izmaštane predstavnike autora, u strašne i uzbudljive situacije koje mogu da stvore dramaturgiju. Ispričati sreću nema nikakvog značaja. Da bi ona bila dobro shvaćena, neophodno je proći kroz nesreću. Mojih prvih deset godina u Beogradu naučili su me tome."

Protagonisti tvoje sage su raskorenjeni. Pretpostavljam da je i to malo autobiografski?
Da. Oni su odvojeni od svojih korenova, ali ja to vidim kao srećnu okolnost. Mislim da je jedan od problema zemalja bivše Jugoslavije, upravo ta opsesija korenovima. Moj otac je bio dovoljno razuman da nas ne zatvori u poreklo i da nas otvori ka Francuskoj. Što se više udaljavamo od sopstvenih korenova, sve više želimo i možemo da im se vratimo. Mislim da se tako treba živeti i unutar sopstvene zemlje. Opsesija korenima je opasna u današnjem svetu. Moji junaci su ostali bez korenova zbog rata i to im je dalo snagu i razum. Medjutim, oni imaju teškoće da dosegnu sreću zbog prilika, upravo nalik našim. Od njih to čini osobe koje lako možemo da zavolimo i podržimo.

Poslednjom knjigom skoro si se potpuno udaljio od stripa. Sačuvao si formu, ali ti je naracija različita – unutrašnji glasovi, velike elipse, malo kadrova, poglavlja... Zašto?
Prekid je došao spontanu, kroz promenu mog umetničkog senzibiliteta. Pravila stripa su perviše kruta i ograničavajuća, te je probijanje stripovskih okvira došlo sasvim prirodno. Inače, ja smatram da su forma i sadržina čvrsto vezani. Već se u "Snu monstruma" forma udaljila od stripa. Nisam želeo da prikazujem slike rata u Jugoslaviji, nego da ga ispričam kroz najranija sećanje protagonista. To otstupanje od klasičnog stripa koji pokazuje sve, upotrebljava dijaloge i onomatopeje, učinilo je reči protagonista snažnijim i univerzalnijim.

Stiče se utisak da si u zadnje tri knjige na estetiku obratio istu onoliku pažnju kao na karakterizaciju, zaplet i naraciju. Da li je to spontano ili smišljeno?
U mojim knjigama sve je povezano. "Sastanak u Parizu" je mnogo maglovitiji, na ivici nestajanja, manje precizan u dekorima i mnogo bliži protagonistima. Kao pri snimanju kamerom kada se približimo osobi, a pozadina postane maglovita. Istovremeno, tri junaka su oslabljena, više nego u prethodnim knjigama. Najk je izgubio sećanje i četiri čula. Sačuvao je samo osećaj za miris. Lejla, inače zdrava telom, čvrsta i razumna, ima čudne i nestvarne snove sa pojavljivanjem Najka. Amir je zabrinut, mada se ženi sa Sašom. Nove situacije protagonista zahtevaju odredjenu estetsku formu koja njihova stanja izražava na najbolji način.

Četvrta knjiga "jugoslovenske" sage izlazi marta 2007. Da li će se ona završiti "happy endom" ili čehovljevski, nastavljajući svoj život u duhu čitaoca?
Ja nisam ljubitelj "happy enda", mada sam zadovoljan i osiguran kada se sve završi dobro. Kraj sage već postoji, ali ne znam da li je čehovljevski ili ne. U svakom slučaju on će ostaviti dogadjanja u toku, a junaci će pronaći mir. Uspeće ponovo da postanu ljudi, da se oslobode pritiska i manipulacija. Najk će se osloboditi Vorhola, Lejla će pronaći Najka, dok će Amir ostvariti san o normalnom životu sa Sašom. Neka vrsta "srećnog kraja", što je neophodna i prirodna posledica pripovedanja. Započeto je snažno, smirilo se pred kraj i završilo se oko jednog stola u pariskom restoranu.

STRIP I FILM
"Film me je udaljio od stripa i pravo mi je zadovoljstvo da mu se vratim. Posle godina saradnje sa velikom ekipom, važno mi je da opet mogu da radim potpuno sâm. Medjutim, vrativši se stripu, imao sam utisak da on, u stvari, imitira filmsku naraciju. Mislim da je to počelo da me udaljava od tradicionalnog stripa i usmerilo ka nečemu književnijem, odnosno manje filmskom. Sebično sam izabrao da radim nešto komplementarno, što me više oslobadja i čini srećnijim.""


sadržaj

7.

kritIVKOVanje 31

Slobodan Ivkov



O LEPILIMA, STRIPU I JOŠ KOJEČEMU (2)

E, zatim je u eks-Jugoslaviji nastupila revolucija. Tehnološka, koncepcijska, nacionalna, svakojaka. NJen pravi značaj još nije sagledan i pravilno procenjen, jer fenomen još traje, ali se nesporno bitno odrazio na lepljenje.

Državu nesrećni "karbofix" više nije mogao da ponovo spoji i slepi.

Ipak, vratimo se još malo unazad.

Krajem šezdesetih ili na samom početku sedamdesetih pojavilo se OHO-LEPILO. Nikada mi nije bilo jasno da li je umetnička multimedijalna grupa OHO iz Slovenije (gde se u tom periodu i proizvodila jedna pionirska verzija "ohoa") dobila naziv po lepilu-sponzoru ili je lepak nazvan po umetnicima-konceptualistima, ili možda i nisu bili niukakvoj vezi.

Tek, "oho-lepak" je, za razliku od "karbofiksa" koji je bio namenjen samo papiru, lepio skoro sve; i porcelan i metal, ponosno se naglašavalo u reklamama.

Ovo drugo lepilo je tokom osamdesetih ipak preživelo razornu konkurenciju OHO-a zbog dva najvažnija razloga: prvo, bilo je jeftinije i, drugo, imalo je verne kupce, kao i svoju uhodanu upotrebu. Na primer, nije bilo novinske redakcije koja nije smatrala čistim rasipništvom lepljenje "špiglova" skupim "ohoom".

Štaviše, "Karbofix" je bio neizbežni dekor svakog ateljea koji bi držao do sebe i, kao takav, uzvišeni prostor je, sasvim prirodno, očekivao da ga i posetioci smatraju ozbiljnim. Ponekad bi sentimentalni potrošači svetlo plavu tubu posle korišćenja držali da, onako zgužvana, isceđena i savijena kao puž u rolnu iz koje bi virio samo beli poklopac, beskrajno dugo kupi prašinu na njihovim lukavo aranžiranim radnim stolovima, tamo negde pored vaze sa odavno zaboravljenim suvim cvećem, možda, crknutom ribom - modelom na izduženom tanjiru i skorele neoprane šolje za kafu, slomljenog plastičnog lenjira ili pepeljare koja se godinama nije praznila.

"Karbofiks" bi, čak i kada bi korisnik skoreloj plavoj tubi (nekada svetlije, a nekada tamnije plave nijanse, sve u zavisnosti od mrzovolje i stanja trezvenosti štampara) odavno sa sadržajem iscedio i dušu, nalazila svoje mesto na tim radnim površinama, a iznosio bi se iz prostorija samo u dva neodložna slučaja: tek kada bi se menjao stari nameštaj, ili posle smrti njegovog vlasnika, zajedno sa njim.

Onda su u Eseferejot došle pomenute devedesete koje su stvorile haos.

Spontani i nesamoosvešćeni marketing čiji su jedini kanali komunikacije bili zaostaliji od tam-tam bubnjeva (dakle preporuka i "dobar glas" od usta do usta), a jedine karakteristike tvrdokornost i konzervativizam konzumenata, pokazao je svu svoju sirovu i brutalnu snagu.

Naizgled nespojivi kontrasti se nisu ogledali samo u kontradiktornostima jednog obezglavljenog i dezorijentisanog društva u raspadu u kojem se, nesporno takvom, sve do sredine osamdesetih gubio urednički i novinarski posao, te išlo u zatvor ako bi se negde u javnosti samo i pomenuo izraz "društvena kriza", već i u istovremenom preovlađujućem prisustvu na tržištu dve nezamislive osobine konzumenata: okoštalost i inovativnost. S jedne strane, krajnje nerado i sa ekstremnim nepoverenjem (najčešće potpuno opravdanim) kupovali su se proizvodi novih naziva i do tada nepoznatih proizvođača, a s druge, rani prihvatioci, rana većina, konzumentska većina, kasna većina i kasni prihvatioci, kako se najčešće u marketingu grupišu potrošači kada se razmatra uvođenje na tržište novih brendova, su bez komentara u istom obimu prihvatali i kupovali nove proizvode, srodne onima koji su već decenijama na tržištu bili poznati. Jedino što je naše, po svakom popisu stanovništva surovo egzaktno potvrđeno, nepojamno neobrazovane, duhovno lenje i neinformisane kupce zadovoljavalo je bilo to - da novi proizvod bude SLIČAN. Po dizajnu, nazivu i prvom utisku. Ova formalna, većinom neka njihova vizuelna osobina je potrošače, skoro bez izuzetka, umirivala i amortizovala njihova eventualna neprijatna pitanja o poreklu, sastavu i kvalitetu sadržaja novih brendova.

Jugoslavija se raspala, kao i jedinstveno tržište, ali narod je navikao na stare robne marke i teško je prihvatao nove. S druge strane, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, prva divlja privatizacija i opšta otimačina predstavništava i imovine preduzeća iz drugih republika bivše države neke proizvode su teritorijalno "podelile". S treće strane, nekontrolisani legalni, poludivlji i divlji uvoz su na ovdašnje tržište, a prvenstveno na ono "crno" na ilegalnim i legalnim pijacama, doneli najneverovatnije varijacije, plagijate i surogate poznatih "brendova".

Na primer, na tržištu mesa devedesetih se pojavio neki "Matijević" iz Novog Sada koji je i logotipom i zaštitnim znakom potpuno oponašao najvećeg hrvatskog proizvođača mesa i mesnih prerađevina "Gavrilović" iz Petrinje. Svejedno je da li je reč o nekom odavde ko je samo želeo da oponaša jedan, već vek i po, i u eks-YU i van nje poznati brend, ili o hrvatskom izbeglici - nevoljniku mesaru koji je time želeo da napakosti bivšoj domovini, tek, njegove cene su bile nešto niže i ovdašnji kupci su pohrlili u njegove sve brojnije "butike mesa". Danas je on postao, ako ne najveći, a ono jedan od najvećih proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Vojvodini. Vizuelni identitet nije menjao.

I obrnuto. Na stripskoj sceni decenijama postojeći novosadski časopis "Stripoteka" je na hrvatskom tržištu, inače tokom devedesetih hermetički zatvorenom za sve srpske proizvode, e da tobože ne bi izazivali uznemirenost i duševne patnje lokalnog življa, zamenio tamošnji istoimeni magazin koji ama baš nikakve veze nije imao sa originalnim sadržajem ili novosadskom redakcijom "Marketprint", izdavačem i vlasnikom ovog stripskog brenda. Dobro se prodavao, čak i po knjižarama kod nas u Srbiji, ali je posle ponovo otvorenog hrvatskog tržišta za novosadsku "Stripoteku", tu negde oko 2002. godine, vlasnik i izdavač, bar koliko sam upućen, potpuno ugasio svoj magazin i umirio se.

Opet ničim izazvan, na makedonskom tržištu se 1996. pojavio tamošnji časopis "Strip Art" (sa kasnijim podnaslovom "makedonska strip revija" - npr. videti br. 13) koji takođe nikakvih dodirnih tačaka nije imao sa legendarnim sarajevskim "Strip Artom" osnovanim još početkom sedamdesetih. Smrtno ozbiljno, braća Makedonci su na naslovnoj stranici 1. broja (1/1996), pored tri komite ili četnika ili pripadnika neke slične brđanske ekipe sa šubarama, noževima za pojasom i redenicima preko grudi kao karakterističnim delovima kostimografije (u vojsci, koja je u moje vreme još bila vrlo ozbiljna institucija, sam, pored ostalih drilovanja na obuci, imao i funkciju "donosioca municije" u mitraljeskom odeljenju, pa vam dobar stojim da su ti veselnici savim opravdano ponosni što uopšte i uspevaju da uspravno stoje pored dva ukrštena redenika punog metaka na grudima i još jednog-dva, za nedajbože ako to ne bude dovoljno da se potpuno istrebi neprijatelj, omotanih oko pojasa) odštampali naslov "Ima li Makedonija strip junaci?".

Odličnu zajebanciju, ovaj put sasvim samoosvešćenu, sa urednim postmodernističkim ironičnim otklonom, a na račun potpuno razobručenog međurepubličkog preuzimanja stripskih i ostalih brendova posle raspada Eseferejota, napravio je Tihomir Tikulin. On je 2005. godine u Zagrebu, kao urednik sjajnog alternativnog stripskog časopisa "Endem", ne samo na naslovnoj stranici 31. broja objavio karakteristični logo novosadske stripske edicije "Zlatna serija" i formatirao svoje izdanje potpuno u dimenzijama te čuvene "Dnevnikove" edicije, već je i izuzetno uverljivo otvoreno parafrazirao tipičan likovni motiv sa njenih korica. Posle urednikovog obraćanja "publikumu" objavio je tamošnje poruke koje su sasvim u duhu ovdašnjih parola koje šire srpska ministarstva (i akcije i krilatice se "pozajmljuju"), komore za trgovinu i slična (npr. akcija: "Kupujmo domaće!"), a koje u hrvatskom slučaju potpisuje Hrvatska gospodarska komora: "Čitajte domaće strip magazine! Idite na domaće web stranice! Kupujte u domaćim strip dućanima.".

Preporučujem onima koji to još nisu videli da obrate pažnju, a mogu samo da žalim što se još nije ostvarilo ono što je Zlatko par godina ranije najavljivao u "Strip vestima", a ja se nekoliko puta kod njega nestrpljivo raspitivao o napretku i razvoju te najave. Da podsetim, svi mi koji ovde pišemo maštamo o ideji da se u "Strip vestima", makar i u najmanjoj rezoluciji, uz tekstove daju i ilustracije. To ne bi mnogo opteretilo kilobajtsku "težinu" svakih "Strip vesti", a delovalo bi efektnije. No, za sada, morate mi samo verovati na reč da je sve onako kako sam opisao.

U Srbiji su se od strane dva privatna novinska izdavača devedesetih pojavila, a još i danas izlaze časopisi "Strast" ("tvrđa" verzija) i "Star", oba nekakve varijacije zagrebačkog magazina "Start" koji je svoje zlatno vreme imao osamdesetih. Sve uz napomenu da naša "Strast" za zaglavlje i 2005. godine ima varijaciju dizajna logotipa "Starta" Romana Cisleviča još iz sedamdesetih (mora da je naš izdavač ili urednik u to doba svoje rane mladosti bio veoma emotivno vezan za ovaj, po meni potpuno nepotrebno, erotski akcentirani časopis), a "Star" u početku izlaženja "startovsko" redizajnirano zaglavlje Dana Rajzingera iz osamdesetih godina, e da bi ga tek od 2004. ipak unekoliko promenio.

Krajem osamdesetih proslavljeni i 1992. godine od strane Miloševićevog režima posle par stotina brojeva nasilno ugašeni odlični liberalni, antikomunistički i antimiloševićevski novosadski časopis sa kioska "Stav", svoju krajnje neočekivanu, ekstremno paradoksalnu, u našim prilikama i bizarnu reinkarnaciju doživeo je 2003. godine u, po formatu i koncepciji istom ili veoma sličnom, ali, za one koji ponešto znaju o ličnoj političkoj opredeljenosti urednika i nekih članova redakcije, podrazumeva se ne i političkoj orijentaciji identičnom somborskom magazinu "Stav". Osnivač i izdavač je sada postalo jedno promiloševićevsko izdavačko preduzeće. Verovatno računajući na poslovično kratko pamćenje ovdašnje javnosti, urednik je u drugom broju decembra 2003. godine na str. 5 napisao: "Svaki početak je težak, posebno kada se kreće nepreglednom pučinom na kojoj nema svetionika niti kakvih drugih orijentira".

Hrvatski začin za jela "Vegeta" je devedesetih u srpskoj verziji dobio po kvalitetu nepodnošljivo nizak pandan u "Vedeti", srpski dodatak jelima "Kulinat" (proizvođač A.D. "Aleva", Novi Kneževac) je imao "par" u Bosni i Hercegovini u očajnom začinu "Kuhinjat" nepoznatog proizvođača, i sve tako u krug. Od pada Miloševićevog režima krajem 2000. godine, stvari su postepeno uvođene u legalne tokove: srpska "Stripoteka" je u Hrvatskoj, hrvatska "Vegeta" se ponovo nalazi u našim prodavnicama, srpska "Vedeta" je, kao i bosanski "Kuhinjat" ili hrvatska "Stripoteka", negde iščezla, no zato se "Kulinat" opet nalazi na Beiha-tržištu, s tim što ga sada legalno uvozi tamošnje preduzeće iz mesta Trn. Ovakvih primera ima bezbroj.

Potpisnik ovih redova se kaje zbog svog svojevremenog (ne)postupanja i svojim čitaocima se iskreno izvinjava što ne može da im kao ilustraciju priloži i neku kesicu "Vedete" i "Kuhinjata" koje je po pijacama i privatnim prodavnicama tokom devedestih svaki dan viđao i povremeno s nevericom uzimao u ruke, ali ih, zgađen, nije i kupovao. Naime, još jednom se pokazalo kako u ovom našem nesrećnom "tamnom vilajetu" i dalje važi ona: "Ko uzme - kajaće se", ali, što se mene tiče, i "ko ne uzme - kajaće se".

Zanimljiv je i slučaj sa "Biozačinom", dodatkom za kuvanje jela. Pošto je neko kod nas izgleda zaštitio taj naziv, odnosno brend, lukavi proizvođač srodnog proizvoda možda sumnjivih performansi nazvao ga je "Bionačin"!

Kinezi, ovde sve prisutniji sa neverovatno jeftinim, i za tražene pare ipak veoma upotrebljivim proizvodima, nemilosrdno plagiraju, što u industrijskom, što u grafičkom dizajnu čega god se dohvate. Na primer, najpoznatija marka njihovih kod nas nuđenih električnih bušilica se ne zove "Bosh", već "Dosh", a njihovim najraznovrsnijim baterijama od 1,5 V ćemo se baviti u narednom tekstu o mraketingu & odvratajzingu, jer kineska dostignuća na polju variranja naziva i grafičkog dizajniranja poznatih svetskih "baterijskih" firmi zaslužuju zaseban, humoristički intoniran prikaz, a ne seriozan kao što je ovaj tekst pred vama.

Stvar se tokom devedesetih na crnom tržištu toliko otela kontroli da se više nije znalo ko koga kopira, ali se znalo zašto. Kako svaki dan vidimo na pijacama i na ulicama, ni trenutno nije mnogo bolje.

Osim ako se nije radilo o neprofitnom ideološkom prekrivanju nečijih ideja svojim "idejama", jedina i isključivo komercijalna, rudimentarno marketinška ideja je bila/jeste da se proizvod naslovljen slično onom već dobro poznatom i proverenom, bez obzira na uvek ponuđen više ili manje niži kvalitet, proda u zamašnim količinama i da se za njega što brže uzmu što veće pare. Uhvati lovu i beži.

Uopšte nije slučajno što se od svog nastanka početkom osamdesetih (premijera na londonskom BBC-u je bila 6. septembra 1981. godine) engleska TV serija o životu crnoberzijanaca Dereka - Del Boja, Rodnija Trotera i ostalih "Only Fools and Horses", kod nas prevedena kao "Mućke", do danas KOMPLETNA (a, ako sam sve dobro pobrojao, što i nije sasvim sigurno, ima 66 epizoda) na različitim našim televizijama emitovala osam puta.

Ne samo da se ona za ovih četvrt veka primila i poistovetila sa našim ovdašnjim mentalitetom, već je, pisalo je svojevremeno u beogradskoj "Politici", jedan ozareni mali preduzetnik, kada je u opštini pre par godina pokušao da registuje firmu pod nazivom "Del Boj", bio neprijatno iznenađen jer su nadležni samo tog meseca odbili tri istovetna zahteva drugih čestitih zanatlija pošto preduzeće tog naziva kod nas, hvala bogu, postoji već deceniju i po. Nije važno što je poslednje redovno emitovanje neke premijerne epizode na "Bibisiju" bilo još 1996. godine, u Srbiji su kod marljive privredne administracije koja o imenima aktera i toponima iz "Mućki" ima zasebnu evidenciju na više desetina stranica, "zauzeti" i nazivi "Troter independents", "Rodni", "Pekam", "Pekamski vidik", "Naredne godine" i još mnogi srodni (jedan naš vlasnik pijačne tezge se nekako provukao sa, s velikom mukom nekako ipak registrovanim nazivom svoje firme: "O, Derek!"), dok je nekim čudom stalno "slobodan" samo naziv: "Triger". Oni koji su gledali epizode serije znaće zašto.

Ne treba ni naglašavati kako se u bivšoj Jugoslaviji vanredno dobro primio italijanski strip "Alan Ford" o američkoj klasnoj podeljenosti na bogate i siromašne, prelomljen kroz vizuru ovih drugih i sa neuporedivo više detalja o njihovom životu.

Neki celomudreni teoretičari medija sa glavama u oblacima, lulama u ustima i dugačkim šalovima omotanim oko vrata su, umesto da lično obiđu neku od pijaca na kojima caruju "vedete", "kuhinjati" i tranzistorski radio prijemnici marke "Parasonik", na fenomen gledali sa vertikalnim diskursom iz svog stana u "krugu dvojke". Oni su evidentne, beslovesne plagijate uglednih domaćih i stranih brendova i zasebnih proizvoda koji su poticali od ovakvih mufljuza pravdali tezama o "postmodernističkim strategijama" malih trgovaca, protestom protiv eksploatacije, subverzivnim poigravanjima sa konzumentima i o potrošačkom društvu na izdisaju, te tobožnjim ironijskim odnosom tih nepismenih bitangi prema korporacijskim imperijama i globalnom postkomunističkom korporativnom tržištu, ali sociolozi, od kojih neki i sami iz nužde prodaju štošta na tim "buvljacima", spasli su obraz društvene teorije: sve su jasno, racionalno i surovo povezali sa stanjem duhova u našem konkretnom srpskom, u svakom pogledu zaostalom i razorenom društvu.

Osim toga, u Kini su još na vlasti komunisti, a ne kapitalisti.


(ZAVRŠIĆE SE U SLEDEĆEM BROJU)


(ovo je nešto izmenjeni tekst koji je pod naslovom "O lepilima i još koječemu" prethodno objavljen na str. 130 - 133 časopisa "Taboo" br. 22 od decembra 2005. godine, izdavač "Mark - Planetak", Pančevo)


sadržaj

8.

ČEKAJUĆI POST SCRIPTUM

Strip Vesti



knjiga Zorana Đukanovića
Thomas Mann ili Philip K. Dick:
eseji o stripu

Prošlog utorka na sajtu www.stripovi.com izašlo je novo poglavlje knjige koja se inače može naći samo u kolekcionarskim zbirkama. Ovim nastavkom započinje trodelni esej Paradoksalni klasik Milton Caniff sa isrcpnom analizom inovacija koje je doneo Caniffov pristup mediju. Naslov uvodnog dela u eseju-triptihu je Govor senki.


sadržaj

9.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (331)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



U IME SVIH NAS IZ ČETRDESET I NEKE...

A strip koji me u zadnjih mjesec dana najviše oduševio dolazi - nećete biti iznenađeni - iz radionice Alana Moorea. Riječ je o predpriči Top Ten serije, albumu nazvanom "The Forty-Niners", u naslovu ove kolumne prevedenom drugom igrom riječi jer bi nam izvorna malo što značila ...

Tko o čemu, je li? Ali baš me briga ... Zadnjih godina osjećam kod ljudi određeni zamor Alanom Mooreom, možda i otpor. Kao da dvadeset godina čekaju nove Watchmene i kao da ih on dvadeset godina razočarava.

Mogu samo reći: tko dvadeset godina čeka Watchmene, bolje od razočaranja nije ni zaslužio. Moja fascinacija Mooreom proizlazi, dakako, iz šoka inicijalne kvalitete, ali ne bi se održala koliko se održala da Mooreovo pisanje ne slijedi isključivu prinudu vlastitih interesa. Ti interesi nisu uvijek visokoumni (s užitkom je svojevremeno pisao za Image i Awesome), niti su rezultati uvijek sjajni. Ali uvijek su - čak i onih par manjih katastrofa - bili vrijedni čitanja.

Zašto? Zato što je Moore jedan od rijetkih scenarista koji dozvoljava da mu pisanje bude život i život pisanje. U vječno mladom stripu neizmjerno mi je zadovoljstvo, stoga, čitati nekoga tko stari i s toga puta izvještava. Ne očekujem da će mi se svidjeti nadolazeće Lost Girls, ali svakako ću ih pročitati. Blagog pojma nemam o čemu će se raditi u romanu Jerusalem, ali novce sam pripremio. Dok Moore bude htio pisati - a to za jedva još koga mogu reći - ja ću ga čitati.

"The Forty-niners" nisu remek-djelo; tek predvidljivo dobra zabava. No, nakon lakoće i vještine s kojima Moore u par riječi stvara nemoguć ali vjerodostojan svijet, poznate ali nove likove, očekivane ali svježe scene, rečenice koje ne zveče već zvuče ... onda se zapitamo zašto ovakav vrstan zanat nije bar standard u industriji, zašto dvadeset godina nakon Watchmena još uvijek čuda i istinu očekujemo gotovo jedino od Moorea? Zašto jedino on kao da, pišući stripove, ima nešto za reći o sebi, svijetu i stripu?

"The Forty-niners" su Moore light, ali i Moore light je hranjiviji od gotovo bilo čega drugog na jelovniku. Razlog tuzi? Razlog veselju?

Ni jedno ni drugo već, jednostavno, tako.


sadržaj

10.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

To kako su ocenjene nove epizode serijala Magični V(j)etar na UBC-iju me lično i ne bi nešto zanimalo - da recenzent nije uzdigao u neviđena nebesa našeg crtača Darka Perovića koji je odradio jednu svesku u toj epizodi. Go, Darko, Go!



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • [Qolumna] oQo stripa (Vladimir Tadić)
    Knjige oQo stripa: Temelji
  • [povremeniQ] Pregled vijesti za 14.9. (Djole)
  • [aQtualno] Program 4. međunarodnog salona stripa, Beograd
  • [arQiva] Qolumbo (mcn)
  • [povremeniQ] Pregled vijesti na 9.9. (Bob)


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/



sadržaj

11.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/strip/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović)
www.majaveselinovic.com/comics.php

-Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-GHOST OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov & Mišo Živanov)
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

12.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin, Damir Smith i Marko Ajdarić su obezbedili sledeće priloge:

Novi stripovi „Faktor 4“ i „Divlja magija“

SUPERHEROJI I SLOVENSKA MAGIJA


Strip kao osma umetnost, posle niza godina, oživljava na srpskom tlu. U izdanju „Luxora“ pojavili su se „Faktor 4“ i „Divlja magija“, dela naših autora koji već imaju saradnju sa prestižnim svetskim strip-kućama.

‘'Faktor 4'' je superherojska naučnofantastična priča o četvoro mladih koji, ne želeći, dobijaju neverovatne moći elemenata - vatre, vode, vazduha i zemlje. Uz to, njihove sudbine vezuje i staro kosmičko proročanstvo o četiri ratnika koji će zaustaviti umiranje svemira. Rednja se odvija 2080. godine, crtač je Marko Čolak, a scenarista oba stripa je Milan Konjević. „Divlja magija“ je strip o multiverzumu i fantastičnom svetu Gei, baziran na slovenskoj mitologiji. Junak stripa je Adam Avarom, poslednji od loze kraljeva tog sveta, u kome se budi divlja magija, sila koju su zmajevi ostavili kraljevima Gee na čuvanje. Naslovne stranice za prva tri broja, kao i koncept likova, radio je naš poznati strip autor Aleksa Gajić. ‘'Faktor 4'' izlazi svakog petnaestog, a ‘'Divlja magija'' svakog prvog u mesecu.


Objavljeno: Blic, Beograd, 15.09.2006.godine





MAJSTORI AMERIČKOG STRIPA

Reprezentativna izložba američke strip umetnosti, koja predstavlja radove 14 najinovativnijih i najuticajnijih umetnika u toj oblasti, pokazujući kako je strip postao važan deo američke kulture, biće otvorena sutra u Jevrejskom muzeju u Njujorku i Njuvark muzeju u Nju Džersiju. Izložba "Majstori američkog stripa" prva je izložba takve sveobuhvatnosti u SAD, a sadrži koncepte i završene crteže, retke otiske štampe, novinske isečke, strip knjige i grafičke romane - ukupno gotovo 600 radova od početka prošlog veka do danas.

Posetioci će otkriti kako se poznati strip autori (Winsor MCCAY, Lyonel Feininger, George Herriman, E.C. Segar, Frank King, Chester Gould, Milton Caniff, Charles M. Schulz, Will Eisner, Jack Kirby, Harvey Kurtzman, R. Crumb, Gary Panter i Chris Ware) suočavaju sa pitanjima kao što su imigracija, rat, pamćenje, društvena odgovornost, marginalizacija... Prema navodima organizatora, istorija stripa praktično je istorija Amerike 20. veka, s obzirom da se društveni i politički razvoj zemlje reflektuje i istražuje u toj umetničkoj formi možda očiglednije nego u nekoj drugoj. Stripovi su tako svojevrsno ogledalo ključnih problema američkog života.

U Njuvark muzeju biće predstavljeni i originalni radovi nekih od pionira kao što su Vinzor Mekej (Winsor MCCAY) i Džordž Herimen (George Herriman), koji su postavili neke od osnova žanra početkom 20. veka. Izložba obuhvata i neke od kasnijih prekretničkih dela (Lyonel Feininger - The Kin-der-Kids i Wee Willie Winkie’s World, E.C. Segar - Thimble Theatre, Frank King - Gasoline Alley, Chester Gould - Dick Tracy, Milton Caniff - Terry and the Pirates i Charles M. Schulz - Peanuts).

Drugi deo izložbe u Jevrejskom muzeju, fokusiran na period posle 50-ih godina 20. veka, predstavlja neke od ključnih radova od ranog perioda zlatnog doba američkog stripa do uspona nezavisnog strip pokreta. Između ostalog, obuhvata i seriju Vila Ajznera (Will Eisner) "The Spirit and Jack Kirby’s Captain America and Fantastic Four", kao i radove Harvija Kurcmana (Harvey Kurtzman), čiji je MAD magazin transformisao strip u žanr sposoban za umetničko izražavanje i društveni komentar početkom 50-ih. Sredinom 60-ih Kramb (R. Crumb) je dodao novi nivo ličnog izražavanja i proširio značajnu ulogu nezavisnog i andergraund stripa.

Reprezentativan ilustrovani katalog izložbe, u izdanju Hamer muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Los Anđelesu (MOCA), koji su i organizatori izložbe, sadrži priloge umetnika, istoričara, kritičara, kao i istorijski esej jednog od kuratora Džona Karlina (John Carlin). Izložba će biti otvorena do 28. januara.

SEECULT.org


Objavljeno: DANAS, Beograd, 15.09.2006.godine






Nova domaća strip izdanja "Faktor 4" i "Divlja magija"

PRIBLIŽAVANJE "DEVETE UMETNOSTI" MLADIMA

Preduzeće "Luksor", nakon 11 godina pauze, od danas na ovdašnjem tržištu objavljuje nova strip izdanja - "Faktor 4" i "Divlja magija", koja su u potpunosti domaći proizvod. Tako će "Faktor 4" izlaziti svakog 15. u mesecu, dok će se "Divlja magija" na kioscima pojavljivati prvog dana meseca.

- Strip "Faktor 4" je superherojska naučno-fantastična priča o četvoro mladih koji, ne želeći, dobijaju neverovatne moći, a radnja stripa je smeštena u 2080. godinu. ‘’Divlja magija’’ je strip o multiverzumu i fantastičnom svetu Gei, poput Gospodara prstenova, s tom razlikom što je inspiracija pronađena u slovenskoj mitologiji - rekao je na jučerašnjoj promociji Milan Konjević, scenarista stripova. On dodaje da je ideja prilikom pokretanja stripova bila da "neki novi klinci" nauče šta je to "deveta umetnost" i da strip postane deo njihovog života, kao što je bio slučaj do pre petnaestak godina. Takođe, prilikom pokretanja stripova cilj je bio da se napravi jedinstven srpski brend koji bi se plasirao na svetsko tržište.

Crtač "Faktora 4" Mirko Čolak, kao i crtač "Divlje magije" Bojan Vukić, naglašavaju da su stripovi nastali u protekle dve godine u dobroj saradnji sa scenaristom, a da se nadaju da će ova nova izdanja svoje mesto naći i u okolnim zemljama, poput magazina Bumerang, koji je nastao pre nešto više od godinu dana.

Iz preduzeća "Luksor" najavljuju i proizvodnju dugometražnog animiranog filma i televizijske serije po stripu "Faktor 4". Biće to jedini film i serija domaćih autora koji se rade u Srbiji u 3D animaciji.

R. V. B.



Objavljeno: DANAS, Beograd, 15.09.2006.godine






SUPERHEROJI BUDUĆNOSTI

Ljubitelji stripa već od petka mogu da čitaju novo izdanje domaćih autora - "Faktor 4", a za dve nedelje na kioscima će se pojaviti i drugi strip firme "Luksor" - "Divlja magija". Scenario za oba serijala napisao je Milan Konjević, "Faktor 4" crtao je Mirko Čolak, a crtač "Divlje magije" je Bojan Vukić. Ceo projekat, kako bi među mladima promovisali "devetu umetnost", podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.


"Faktor 4" je superherojska, naučno-fantastična priča o četvoro mladih koji, ne želeći, dobijaju neverovatne moći vatre, vode, vazduha i zemlje. Uz to, njihove sudbine vezuje i staro kosmičko proročanstvo o četiri ratnika koji će zaustaviti umiranje svemira. Do juče srednjoškolci, a sada superheroji, Aleks, Marko, Tina i Ema moraju da odrastu, završe srednju školu i prežive napade vanzemaljskih i ovozemaljskih protivnika. Radnja se dešava 2080. godine.

Po žanru, "Divlja magija" pripada fantastici. Otkriva magični svet Gee, pun slovenskih mitova i legendi. Junak stripa je Adam Avarom, poslednji izdanak kraljevske loze, u kome se budi divlja magija, sila koju su zmajevi ostavili kraljevima Gee na čuvanje. Međutim, tim svetom vlada Mračni čarobnjak Angrstrom, koji želi da se dokopa mladog prestolonaslednika. Adamu ne preostaje ništa drugo, do da sa malom družinom heroja krene u poslednju borbu protiv zla.

S obzirom na to da domaća strip produkcija gotovo uopšte ne postoji, izdavači očekuju da će nova izdanja "devete umetnosti" brzo naći svoju publiku. Izlaziće mesečno - "Divlja magija" svakog prvog, a "Faktor 4" 15. u mesecu.

I. M.


Objavljeno: VECERNJE NOVOSTI, Beograd, 15.09.2006.godine







Galerija Grafički Kolektiv: Jugoslav Vlahović ima izložbu ove subote
www.grafkol.co.yu/vlahovic.html

* * *

Izlozba karikatura Bete Vukanovic

Mesto: Kuća porodice Veljković
Adresa: Birčaninova 21
U kući porodice Veljković u Birčaninovoj 21, pripremljena je izloľba karikatura Bete Vukanović, sačuvanih u zaostavątini ove porodice. Posebno će biti zanimljivi programi za decu i mlade u Dečijem kulturnom centru, gradskim parkovima i muzejima.
www.novinepress.co.yu/beograd/2006-09-07
Vise, ovde
forum.krstarica.com/showthread.php?p=2960135

* * *

Međunarodni festival animiranog filma Balkanima ce biti održan od 4. do 8. oktobra u Beogradu.
www.balkanima.org/
Oficijalni poster je rad Rastka Cirica.
Mesto: Dom Kulture Studentski Grad, Bulevar AVNOJ-a 179, 11070 Novi Beograd, 0112691442,
E-mail: office@balkanima.org
Milo mi je da primetim da kao i u stripovima, umetnost od srba i hravata stoje zajedno.



sadržaj

13.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Danijel Žeželj u Komikazen 2007 - Žezelj na tom odličnom festivalu stripa i realnost!
www.mirada.it/komikazen/home.html

Ron Marz lepo govori o crtežu Mirka Čolaka - I imate mogućnost ovde da vidite 8 strana stripa proisteklog iz te saradnje.

Gradimir Smuđa: Mimi & Henri - izdat u Španiji, preko male izdavačke kuće IO Edicions:
www1.dreamers.com/productos...

Darko Perović, odličan na "Magico Vento" - Barem tako kažu dobri poznavaoci stripova Bonellijeve strip produkcije. Recenzija na UBC Fumetti za Magico Vento 102.-104.:
www.ubcfumetti.com/magicovento/?12105

Aleksandar Zograf na nezavisnom festivalu u Italiji - U Viterbou, od 13. do 22. oktobra, dešava se INDaYs, veliki festival nezavisnog stripa. Osim Zografa, biće prisutni Miguel Angel Martin, Giuseppe Palumbo, Laura Scarpa, Otto Gabos (o kome se dosta govori sada u Italiji), Manuele Fior (koji izgleda najzad dobija mesto koje saslužuje u svojoj zemlji, mada živi u Norveškoj). Biće prisutna i Inguine Mah, što znači da će verovatno mnogo naših nezavisnih umetnika biti isto predstavljeni u Viterbo.
Smatramo da će biti još mnogo novih imena, ali već je sigurno to da je reč o jednom novom dobrom događaj za celu Evropu.
neorama2.blogspot.com/...

Macan, Biuković i Žeželj u Italiji - Kaže Lo Spazio Bianco da je antologija 'Negative Burn: The Very Best', izdata tamo preko Free Books jedan pravi dragulj:
www.lospaziobianco.it/articolo.php?chiave=3273

Zoran Janjetov: Luksuzni Les Technoperes 8 - Mada je skoro nemoguće doći do zvanične informacije preko stranice Les Humanoïdes Associés, sa nekoliko mesta smo prikupili informacije da vama pokažemo novi album od Technopères:
neorama2.blogspot.com/...
Još jedna strana može da se vidi ovde.

Enki Bilal u Španiji - Kao 'Cita en París', Norma Editorial izdaje Rendez-vous à Paris u Oktobru
www.normaeditorial.com/novedades/OCTUBRE06.pdf

Kompletan Astérix u novom izdanju!!!
www.toutenbd.com/article.php3?id_article=1679

Online izložba majstora Hermann-a - Treba da se napomene da Espace BD uvek to radi, i izuzetno dobro.
www.cedimho.be/eurobd/espacebd/vink.html

Le Petit Nicolas na velikom platnu:
www.toutenbd.com/article.php3?id_article=1678

San od Mort Walker-a je stao - National Cartoon Museum neće biti instaliran u Empire State Building-u:
www.stamfordadvocate.com/news/...

Stan Lee u knjizi Roy Thomasa, sa audio zapisima, izdata je 4. septembra.
budplant.com/product.asp?pn=STNH

21º Helsinki Comics Festival - Biće prisutni Warren Ellis, Anke Feuchtenberger, Manu Larcenet i Canales/Guarnido od Blacksada:
neorama2.blogspot.com/...

Nagrade Harvey Award 2006.
pwbeat.publishersweekly.com/...

Ignatz Awards 2006. - Mada nema naših umetnika na listi, kategorija 'Outstanding Debut Comic' stoji sama kao jedan mali katalog divnih noviteta koji se izdaju u SAD-U. Sledi naravno, spisak nominacija:
www.comicsreporter.com/...

Galerije sa naslovnim stranama domaćih izdanja Diznijevih junaka možete videti na sledećim linkovima: Miki/Мики, Mikijev Almanah, Mikijev Zabavnik, Мика Миш, su ovde outducks.org/yu/

Marko Ajdarić piše o novom časopisu HDK-a, KISTOON-u...
http://www.bdesenhada.com...


sadržaj

14.

POZIVI NA SARADNJU

Mail


Marko Ajdarić nam je prosledio i sledeće pozive na saradnju:


Tabriz 6th International Cartoon Contest - Kings

Regulations:
1- Theme: Kings
2- Number of works: Max. 5
3- Size: Max. A3
4- Only the originals of the works will be accepted.
5- Deadline: February 4, 2007
6- Works will be judged on February 20, 2007.
7- Prizes:
First winner: 1000 Euro
Second winner: 500 Euro
Third winner: 250 Euro
10 cartoons will be appreciated and awarded.
8- The reverse side of the cartoon should bear the surname, forename,complete address, EMail, and telephone number of the entrant in Latin letters. A photo should be added. Only the works which are received by the organization's secretariat in Tabriz by February 4, 2007, will be taken into account.
9- A selection of received works will be displayed on www.tabrizcartoons.com . Results also will be announced there.
10- An exhibition of cartoons will be held on March 1, 2007 in MirAli Tabrizi Gallery, Yasemi Gallery, and Tajrobeh Hall.
11- Address:
Tabriz Cartoon Association,
Tabriz Art & Culture Center, 29 Bahman Blvd.,
Tabriz, IRAN



sadržaj

15.

LINKOVI

Strip Vesti



Maja Veselinović nam je poslala link ka foto izveštaju sa strip radionice u Francuskom kulturnom centru:
www.majaveselinovic.com/blogpost.php...


Dilan Dog - Ovih dana je startovao i domaći fan sajt posvećen ovom poznatom bonelijevom junaku:
www.dilandog.co.yu


Srđan Aćimović nam je prosledio link ka interesantnoj vesti... za one koji vole Marvel. I za one koji ga mrze.
jimhillmedia.com/blogs


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.