prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #17
14.05.1999.


S A D R Z A J

1. HAPPENING UNDERGROUND (Igor Prassel)
2. ANTI WAR ACTION FOUNDATION, poziv na saradnju (Moki)
3. VESTI IZ SVETA
-"Fumetto" svajcarska (Igor Prassel)
-Harvey nagrada (Strip Vesti)
4. REZULTATI KONKURSA U LUZERNU (zmcomics)
5. MIGUELANXO PRADO (Kekec)
6. LINKOVI
7. DATUMI


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Sta reci sada uz ovaj broj? Kao sto vidite uspeo sam da ga uradim. Strip Vesti ne stize bas redovno, ali obzirom na probleme sa strujom i kojekakvim bombama dobro je i uradjen.

Sada kada mi se cini da dolazi kraj ovog ludila ostaje mi da se nadam da cu sledeci broj slati u miru i da vise nikad necu osetiti snagu antibunkerskih bombi na manje od kilometar od zgrade.

Nadam se da ce me struja i internet posluziti i da cu sto pre poslati ovaj broj, koji vec kasni nekih nedelju dana.

Sve najbolje do sledeceg broja, koji ce nadam se brze i lakse stici do vas,

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. HAPPENING UNDERGROUND

Od 29. aprila do 1. maja ce se u italijanskom gradu Milano odrzati manifestacija sa nazivom "Happening Underground". Medju italijanskim alternativnim stripovskim autorima, ce biti izlozeni i radovi Aleksandra Zografa. Izlozba ce obuhvatati kopije njegovih tabli za album "Diario", kojeg je izdao Centro Fumetto Andrea Pazienza iz Cremone, i Zografovi radovi za magazin Stripburger.

U subotu 30. aprila ce se odrzati diskusija o savremenom autorskom stripu u Srbiji.

Detaljni report sledi po mom povratku iz Milana!

Igor Prassel


2. ANTI WAR ACTION FOUNDATION, poziv na saradnju

Postovani,

Javljam Vam se u vezi dokumentarne filmske veceri koja ce se dogoditi 25. maja u De Balie-ju (Centar za politiku i kulturu), Amsterdam. Moje ime je Momir Stosic Moki, rodjen u Novom Sadu i od 1991 zivim u Holandiji. Inicijator sam Anti ratne Akcije za bivsu Jugoslaviju (Anti War Action for Former Yugoslavia) i u poslednjih 8 godina smo objavili niz knjiga, CD-a, LP-ija, postera protiv rata na Balkanu gde su u velikom broju ucestvovali i umetnici iz Srbije-Jugoslavije.

Organizovali smo i niz benefit festivala, izlozbi i dance party's. Medjunarodni Dokumentarni Film Festival Amsterdam (International Documentary Filmfestival Amsterdam-IDFA) me je zamolio da im pomognem u projektu dokumentarne veceri. Ideja je da se prikazu dokumentarni filmovi sa temom zivota "obicnih" ljudi ovih dana u Srbiji-Jugosla- viji. Razlog za ovu inicijativu je agresivna medijska kampanja u Holandiji koja po svaku cenu zeli da opravda NATO zlocine.

Zelja je da se prikaze realnost, osecanja i refleksije zivota pod bombama bez ikakvih politickih-propagandnih golova nego sa jasnom porukom o ignorisanoj humanitarnoj katastrofi na nasim prostorima. Velika je mogucnost da se filmovi prikazu i na holandskoj nacionalnoj TV i postigne medijski efekat. Holandsko javno mnenje koje do sada nije imalo priliku (usled dezinformisanja) uspece da dobije konacno informaciju o stvarnosti i svakidasnjici zivota gradjana Srbije-Jugoslavije u ovim danima NATO agresije. Dokumentarni filmovi bi trebali biti u stilu home-made, duzina i formati su na izbor stvaraoca. Sloboda koncepta i ideja je neogranicena. Cenzure nece biti a editovanje ce biti jedino na insistiranje posiljaoca.

Prikazivanje filmova je planirano za 25. maj. Iznosenje radova ce preuzeti Grcka humanitarna pomoc. U isto vreme organizujem i humanitarnu pomoc za Srbiju, tako da ce ova akcija direktno pomoci frustrirajucu akciju sakupljanja medicine i hrane za zrtve NATO agresije u Srbiji. Zelimo u isto vreme da Vas informisemo da posle svakojakih kontakata smo stigli i do federacije Crvenog Krsta u Zenevi koja je odbila bilo kakvo ucesce u nasoj akciji humanitarne pomoci. U ovom momentu skupljamo dokaze njihovog krivicnog dela i pokrenucemo sudski proces protiv te "humanitarne" organizacije!!!.

Moja ideja je da se ovoj veceri pridruze STRIP i FOTO IZLOZBA na istu temu i iz tog razloga Vas molimo da kontaktirate umetnike iz te branse Radove, zbog svima znanih uslova treba slati E-mail-om.

Postoji i mogucnost pozorisne predstave u kojoj je tema bombardovanje Beograda avionima Crvenog Krsta iz humanitarnih razloga. Ipak preko svakojakih kanala uspevamo da sakupljamo potrebne materijale sa lista Crvenog Krsta Srbije i nadamo se da cemo uskoro uspeti da Vam pomognemo. Zelimo da Vas obavestimo da nasi prijatelji iz Pariza koji su okupljeni oko crkve Sveti Sava organizuju medjunarodnu nezavisnu lekarsku ekspediciju za Srbiju koja bi verifikovala NATO ratne zlocine nad civilnim stanovnistvom u Srbiji i predale cinjenice sudu u Den Haag-u. U isto vreme organizuju humanitarnu pomoc za nase sugradjane sirom Jugoslavije. Uz odobrenje autora pokusacemo da iste filmove prodamo TV stanicama sirom sveta i od tog novca pomognemo prikupljanje humanitarne pomoci za Srbiju-Jugoslaviju i prosirimo nase delovanje sirom sveta.

Nadamo se da cete se prikljuciti ovoj akciji za istinu i humanitarnu pomoc.

Puno pozdrava,

Momir Stosic Moki
the Chairman of the Anti War Action Foundation
tel: 9931 20 6273329
fax: 9931 20 6385388
E-mail:gast3@idfa.nl

Moki
mailto:gast3@idfa.nl


3. VESTI IZ SVETA

-"Fumetto" svajcarska
Od 16. do 25. aprila se u Svicarskom gradu Luzern odrzao vec osmi festival stripa "Fumetto". Ove godine su izlozeni gosti bili americki autor Chris Ware (Ware je sa svojom serijom Acme Novelty Library jedan od najoriginalnijih i najbolje prodavanih alternativnih autora devetdesetih), francuska grupa Le Dernier Cri (njihovi stripovi su tiskani u tehnici serigrafije, isticu se po stilu bliskom Art Brut pokretu, a pored stripova prave i animirane filmove), svajcarska autorica Anna Sommer (njezin novi album "Honigmond" je napravljen u tehnici kolaziranja papira) i retrospektivna izlozba svajcarskog Art Brut umetnika Hansa Scharera.
Obicni gosti festival su bili: Edmond Baudoin (FRA), Daniel Clowes (USA), Hendrik Dorgathen (BRD), magazin NAPA (FIN) i magazin STRIPBURGER (SLO).

Igor Prassel


* * *

-Harvey nagrada
Na festivalu stripa WonderCon u Oaklandu, Californija su kao i svake godine dodeljene Harvey-eve nagrade za strip. Strip Vesti vam prenose dobitnike nagrada po kategorijama, a vase je da, ako ste u mogucnosti ocenite da li su nagrade pravilno dodeljene.

Najbolji Lettering
-Todd Klein

Najbolji tuser
-Charles Burns

Najbolji autor korica
-Alex Ross

Najbolji scenarista
-Alan Moore

Najbolji crtac
-Jaime Hernandez

Najbolji pojedinacni broj
-Penny Century #3 (Jaime Hernandez)

Najbolji ograniceni serijal
-Frank Miller & Lynn Varley

Najbolji sindikalni Strip
-For Better or For Worse (Lynn Johnson)

Najbolje Americko izdanje inostranog materijala
-A Jew in Communist Prague

Najbolji domaci (usa) reprint
-DC Archives: Plastic Man

Najbolji album od ranije objavljenih radova
-Cages (Dave McKean)

Najbolja antologija
-Oni Double Feature

Najbolji album sa orginalnim radovima
-You Are Here (Kyle Baker)

Special Award for Excellence In Presentation
-Acme NoveltyLibrary

Najbolje biografsko, istorijsko ili novinarsko izdanje...
-Comics Journal

Najbolja nova serija
-Spirit: New Adventures

Najbolji novi talenat
-Kevin Smith (James Kochalka got a bit ovation, though)

Specijalna nagrada za humor
-Sergio Aragones

Najbolji Cartoonist
-Jeff Smith za "Bone"

Najbolji kolorist
-Lynn Varley za "300"

Except for Lifetime Achievement Awards (Neal Adams and Frank Frazetta) and Jack Kirby Hall of Fame (Otto Binder, Morton Meskin)


4. REZULTATI KONKURSA U LUZERNU

Imamo i rezultate sa strip konkursa u Luzernu. Nazalost nema ni jednog autora s nasih podneblja tako da je ocito da niko od citaoca SVesti nije imao uspeha. Drugi put ce valda biti bolje. Odmah se izvinjavam sto je lose prevedeno (Nemacki je meni nerazumljiv, a nisam trenutno u situaciji da to bolje uradim) ali mislim da ce biti svima jasno o cemu je rec. Na njihovom sajtu mozete i videti radove prvonagradjenih, vama ostavljam da sami date svoj sud o njima.

http://www.fumetto.ch/

NAGRADJENI 1999

Kategorija od 18 godina:
1. Nagrada, vergeben durch «Hangar 21», nagrada od Fr. 1500.-:
Mike Jordan (1972), Wien / Georg Klein (1953), Berlin
2. Nagrada (Fr. 1200.-): Francesco Nespola (1968),
Manziana-Roma (Italien)
3. Nagrada (Fr. 1000.-): Roger Sager (1968), Luzern


Nagrada za scenario, nagrada od Fr. 800.-:
Florian Wieder (1983), Caspar Lehmann (1982),
Christian Hunziker, Bern (Kat. 13-17 godina)

Szenario-Rebstock-Trostpreis (1 Wochenende im Hotel
«Rebstock», Luzern): Jochen Ehmann (1960), Stuttgart

Kategorija od 13 do 17 godina
1. Nagrada, «EURO26»-Nagrada: Barbara Wieser (1982),
Baar (1.Nagrada 1998; Nagrada za scenario 1998!!)
2. Tibor Lamoth (1981), Schaffhausen (1. Nagrada 1997!)
3. Lionel Keller (1982), Aarau

Kategorija do 12 godina:
1. («Migros zeichnet mit»-Nagrada):
Reto Blatter (1986), Hergiswil NW
2. Aristidis Peidis (1987), Geneve
3. Milos Zappa (1991), Luzern

Nagrada publike 1999 der «Neuen Luzerner Zeitung» (per Wahlkarte; Fr. 500.- und Publikation):
-Sandro Fiscalini & Reto Steiner (1970), Steffisburg BE (Nagrada publike i 1997!)

zmcomics


5. MIGUELANXO PRADO

Miguelanxo Prado

Kraj Francovog rezima sredinom '70-ih za Spanjolsku nije imao samo politicki znacaj. Oslobodjena okova diktature proslosti otvorila se i cjelokupna moderna kulturna scena, u kojoj je svoj narativni i vizuelni put pronasao i spanjolski "odrasli" strip.

Medju protagonistima nove generacije autora i crtaca Miguelanxo Prado je samo za nekoliko godina postigao kultni status ne samo u Spanjolskoj, vec u citavoj Evropi. Sa svojim lako prepoznatljivim stilom i pricama punih humora, sarkazma i ironije sa samo 30 godina (rodjen je 1958 u La Corunni) bio je najvece otkrice feativala Angouleme '89 -album "Quotidiana Delirante" proglasen je za najbolji strani album. Isti album je na salonu stripa u Barceloni izabran za album godine a 1990 za album "Manuel Montano" dobio je i najvece nemacko priznanje, Max-und-Moritz-Preis.

Nedavno sam dobio u ruke i njegov album "Trazo de tiza" koji me totalno oborio... odlicna prica, krasan pastelni crtez i neobicno kadriranje- osecao sam se kao da gledam neki film reziserskih genijalaca poput Larsa von Triera. Po mom skromnom uverenju albumi Miguelanxa Prada jednostavno moraju biti u kolekciji svakog pravog ljubitelja stripa. U mojoj zauzimaju casno mesto.

stripografija:
- Fragmentos de la Enciclopedia Delfica (1985);
- Stratos (1987);
- Quotidiania delirante (I) (1988);
- Cronicas incongruentes (1990);
- Manuel Montano- El manantial de la noche, (tekst F. Luna (1990);
- Quotidiania delirante (II) (1990);
- Paxinas crepusculares (1993);
- Trazo de tiza (1993);
- Pedro e o lobo (po S. Prokofjevu), (1994);
- Tangencias (1996);
- Quotidiania delirante (III) (1996).

Gore naravno nisu nabrojene sve nagrade koje je Prado dobio. Medju njima sam zaboravio spomenuti i Alph'Arts Angoulema 1991 i 1994, a njegovi su albumi proglasivani za najbolje ostvarenje godine i na festivalima Charleroi (1988), Porto (1991), Hyeres (1993), Barcelona (1994), itd...

Kekec


6. LINKOVI

Dva linka na kojima mogu redovno da se citaju mnogi (i nama) poznati strip serijali.

http://www.kingfeatures.com/comics/index.htm

http://www.uexpress.com/ups/comics/

http://www.creators.com/comics/comics.asp


7. DATUMI

Krecem sa ranije najavljenom rubrikom. Resio sam da ovog puta dam datume koji se odnose na ceo mesec maj, tako da za sledeci broj mozete i vi da posaljete dopune. Kada saljete datume molio bi da napisete i izvor te informacije da bi na taj nacin potvrdili valjanost informacije. Ovog puta zbog zurbe nisam naveo izvore uz svaku informaciju ali mogu spomenuti da su mi kao izvori informacija koristili: "Istorija jugoslovenskog stripa", "HiES", i francuski sajt posvecen 100 godisnjici stripa (gde postoji kalendar veoma slican onom koji i sam zelim da formiran na sajtu SVesti).

2. maj 1967.godine. Prvi put je, u Francuskom magazinu "Tintin", objavljen JUGURTHA, koga je tada crtao Herman u saradnji sa scenaristom Velmarom.

5. maj 1931.godine. Rodjen je Michel Regnier, alias Greg. Koji je radio scenarije za veliki broj autora, medju kojima su i: Dany (Olivier Rameau), Hermann (Bernard Prince, Comanche), Paape (Luc Orient), Aidans (les Pantheres), Derib (Go West), Dupa (Chlorophylle) itd.

7. maj 1943.godine. Pocelo je izlazenje stripa "Grob u Prasumi" kojeg je crtao Andrija Maurovic po scenariju Marcela Cuklija. Strip je izlazio u nedeljniku "Zabavnik" sve do 29. marta 1944.

8. maj 1938.godine. Rodjen je Jean Giraud - Moebius. Autor Porucnika Bluberija, Majora Fatala, Arzaka, Dzona Difula...

9. maj 1923.godine. Prvi put se pojavila strip verzija popularnog lika crtanih filmova "Macak Feliks" (Felix the Cat). Autor Pat Salivan (Pat Sullivan) je jos 1919.godine kreirao Macka Frica koji je svoj zivot prvo poceo kao lik crtanih filmova.

11. maj 1926.godine. Rodjen je Paul Gillon. Autor Kosmickih putnika, Kormorana,...

12. maj 1935.godine. Andrija Maurovic objavljuje prvo duze strip ostvarenje, "Vjerenica maca" (zagrebacki dnevnik "Novosti"). Strip je crtan prema Kovacicevoj obradi Fevalovog romana. Danas se taj datum uzima kao datum rodjenja savremenog hrvatskog stripa.

22. maj 1907.godine. Rodjen je George Remi svima poznat kao HERGE, autor Tintina.

28. maj 1959.godine. Rodjen je u Bagdadu Charles Berberian, ovogodisnji dobitnik nagrade za najbolji album na strip festivalu u Angoulemi. Nagradjen je za cetvrti album seriala koji pod imenom "Monsieur Jean" objavljuje francuski izdavac "Les Humanoides Associes" od 1991.godine.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE