prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #21
24.06.1999.


S A D R Z A J

1. LICNA KARTA (Strip Vesti)
2. EXPOFANZINES '99 - dopuna (Darko Macan)
3. VESTI IZ SVETA
-Paquin igra Rogue
-Lapinot u Italiji
-Mister No - novi sajt
4. THOMPSON AWARD WINNERS (Strip Vesti)
5. LOBO (kekec)
6. LINKOVI
7. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Uz najbolju zelju da broj bude sto obimniji nisam mogao sam da uradim vise. Tako da cu ponovo poceti da uz potpis dodajem poruku "Poziv na saradnju i dalje ostaje aktuelan".

I pored toga sto sajt nije konstatno u funkciji, zbog tekuceg problema sa strujom, svaki put kad proradi donese i po jednog novog pretplatnika tako da broj adresa na koje stizu SVesti prelazi 180.

Cim stanje sa strujom bude normalizovano otvorice se par novih strana na sajtu. "Posao za autore" ce davati linkove ka svim vestima gde se nalaze informacije sa, trenutno aktuelnim, ponudama za saradnju i sl. Takodje planiram i da uvedem stranu sa predstavljanjem autora, sto na neki nacin pocinjem od ovog broja, vise informacija cete o tome naci u tekstu "licna karta".

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. LICNA KARTA

Da bi olaksali kontakte izmedju autora, omogucili potencionalnim izdavacima (sta je to?) da dodju do autora i ljudi vezanih za strip, na sajtu Strip Vesti ce uskoro biti otvorena strana gde ce moci da se nadju osnovni podaci o autorima sa naseg podneblja. Naravno to je na principu dobrovoljnost. Korist od toga ce biti sto cemo svi moci za cas da nadjemo nacin da kontaktiramo nekog ko nam treba, i da damo sansu da nas neko nadje. Postoji opasnost da se dobija po neki Spam, ili da vas kontaktira neko nepozeljan, ali na takve stvari smo se, svi mi koji smo na internetu, vec navikli, tako da to i nije strasno.

Na ovaj naci mozemo stvoriti bazu podataka o svim (ili bar vecini) aktivnih autora. Svi podaci ce biti dati i na engleskom tako da mogu koristiti i strancima zainteresovanim za nas strip.

Podaci koje treba dati su minimalni, i otprilike ovako bi trebalo da izgleda obrazac na sajtu:

--------------------------------------------
Ime i prezime:
delatnost: (strip autor, crtac, scenarista, publicista, istoricar...)
Godina rodjenja:
Adresa:
Grad:
Drzava:
Telefon:
e-mail:
web:
--------------------------------------------

Adrese cu postaviti na sajt tek kad ih prikupim bar desetak, tako da se ne dogodi da postavim stranu samo sa jednim ili dva imena.

Autor sam odlucuje koje ce podatke dati, ne moraju sve rubrike biti popunjene. Imena ce biti poredjana po abecednom redu.

Strip Vesti


2. EXPOFANZINES '99 - dopuna

NOTICE TO ELECTRONIC FANZINES

Expofanzines '99 will also include, as it did in last issue, an electronic fanzines [e-zines, virtual fanzines] section, that will figure in catalogue - with an independent item for every one of them, unless it is the "electronic version" of a "paper fanzine", in which case it would figure in this fanzine item - and will be fitted with an internet terminal at the exhibition in order to visit these fanzines on-line.

To get an e-zine be in Expofanzines '99, please send an e-mail (including title, electronic and postal addresses and any datum of interest) to mailto:casaxou@teleline.es

XI XORNADAS DE BANDA DESEŅADA DE OURENSE
(11TH OURENSE COMICS CONVENTION)
1st to 9th October 1999

(informaciju nam je poslao Darko Macan)


3. VESTI IZ SVETA

- PAQUIN IGRA ROGUE
Dobitnica oskara Anna Paquin, zvezda filma The Piano, ce igrati jedan od likova (Rogue) u novom igranom akcionom filmu "X-MEN", u produkciji 20th Century Fox-a. Osim Paquin u filmu ce se pojaviti i Dougray Scott (Wolverine), Patrick Stewart (Professor Xavier), Ian McKellen (Magneto) i Tyler Mane (Sabretooth).

-LAPINOT U ITALIJI
Lapinot (zec), strip ciji je kreator Lewis Trondheim, jedan od sest osnivaca L'Association i dobitnik nagrade u Angoulemu, se sada takodje objavljuje i u Italiji u izdanju Edizioni BD.
Sve sto vas interesuje o ovom autoru mozete naci na njegovom sajtu, gde je veoma detaljno predstavljen ceo njegov dosadasnji stvaralacki opus. Naravno da ce te tu videti i Lapinot-a.
http://www.kkn.com/lewis/

-MISTER NO - novi sajt
Mister No, i nama poznat lik ciji je kreator Sergio Bonelli (Guido Nolitta), je dobio svoju novu internet prezentaciju i na francuskom jeziku. Na sajtu cete naci i detaljan spisak epizoda objavljenih u Jugoslaviji.
http://www.multimania.com/mistno/


4. THOMPSON AWARD WINNERS

The Compuserve Comics/Animation Forum je objavio ovogodisnje dobitnike Thomsonove nagrade. Osnovana 1993. od strane Paul "Zeus" Grant-a, nagrada je povezana sa Doug Pratt-ovim Comics/Animation Forumom od njihovog pocetka.

Posle privremenog Don Thompsona u 1994, nagrada je trajno nazvana po dugogodisnjem co-editor-u Comics Buyer's Guide-a, uz blagoslov Thompsonove udovice, sadasnje urednice CBG-a, Maggie Thompson. Sada je poznata, vise ili manje, kao "The Don Thompson Comics/Animation CompuServe Forum Awards".

Nagrade:

Favorite Comic Strip:
- Dilbert.

Favorite Individual Comic-Strip Creator or Creative Team:
- Scott Adams and Bill Holbrook (tie)

Favorite Writer:
- Warren Ellis

Favorite Penciler/Inker or Penciler/Inker Team:
- Bryan Hitch & Paul Neary

Favorite Painter or Mixed-Media Artist:
- Alex Ross

Favorite Letterer:
- Todd Klein

Favorite Colorist:
- Matt Hollingsworth

Favorite Editor:
- Stuart Moore

Favorite Publisher:
- DC Comics

Favorite Cover Artist:
- Alex Ross

Favorite Writer/Artist or Cartoonist (Humor):
- Batton Lash

Favorite Writer/Artist or Cartoonist (Drama):
- Frank Miller

Favorite New Talent:
- Paul Storrie

Talent Most Deserving of Wider Recognition:
- Brian Wood

Favorite Individual Comic-Book Creator or Single Creative Team:
- Kurt Busiek, Brent Anderson, et al. of Kurt Busiek's Astro City

Favorite Cover:
- Preacher #40

Favorite Ongoing Series:
- Transmetropolitan

Favorite Limited Series:
- Whiteout

Favorite Short Story (less than one standard issue in length):
- "Desire," Batman 80-Page Giant #1.

Favorite Single-Issue Story (about one standard issue in length):
- "Another Cold Morning," Transmetropolitan #8.

Favorite Serialized Story (continued from issue to issue or otherwise longer than one standard issue in length):
- "Sonovawitch," Wolff & Byrd, Counselors of the Macabre #17-19.

Favorite Comic-Book Work for All Ages: Batman:
- Gotham Adventures

Favorite New Series:
- Astounding Space Thrills

Favorite New Graphic Novel or Graphic Album: Superman:
- Peace on Earth

Favorite Reprint Graphic Novel or Graphic Album (Current Work):
- Astro City: Family Album

Favorite Reprint Graphic Novel or Graphic Album (Historical Work):
- The Plastic Man Archives Vol. I.

Favorite Publication Design:
- The Acme Novelty Library

Favorite Publication about Comic Strips, Comic Books or Animation:
- Comic-Book Artist and Comics Buyer's Guide (tie)

Strip Vesti


5. LOBO

Ako ste mozda pomislili da univerzum stripovskih superheroja vise ne moze ponuditi nista originalnog, grdno ste se prevarili. Lobo, kojeg od 1989 stvara britanska anarhisticka zvezda stripa, "splatterpunker" Simon Bisley, predstavlja malu mjesavinu originalnog Conanovog primitivizma, Punishera i Rankxeroxa. Sve to dopunjuje jedinstven autorov crtez (izdaleka mozda malo podseca na Billa Sienkiewitza), grotesk i cinican. Lobo je jedan od retkih superheroja koji je namenjen odrasloj, intelektualnoj publici. Ovaj macisticki, ultranasilni strip pun misicavih ludaka vrlo brzo postao je pravi kult. Nazalost, zbog preokupiranosti i neurednog privatnog zivota Simona Bisleya (aktivno bavljenje body-buildingom, sviranje bubnjeva u heavy metal grupi, ljubav prema motociklima, nekoliko neuspesnih brakova,..) Lobo-a je DC Comics dodelio drugim crtacima...

kekec
serbiancafe


6. LINKOVI

Ovom prilikom vas podsecam na vec ranije dat sajt koji je u medjuvremenu kompletiran i preseljen na novu adresu, takodje vam dajem i link ka strani na kojoj je zaziveo njihov projekat "Stripom protivu istine".

- Novi autorski strip u Srbiji
http://www.cyberrex.org/-+-=+/

- Stripom protivu istine
http://www.cyberrex.org/strip_istina.htm


7. DATUMI

Nasao sam slobodnog vremena da prelistam "Istoriju jugoslovenskog stripa", i dodam jos par datuma vezanih za mesec jun.

1. juna 1937. Pojavio se prvi broj "casopisa za strip-romane i zabavu" pod nazivom "Novi strip", izdavac je bio Konzorcij za "Novi strip" iz Zagreba. Deveta sveska izasla 1. decembra 1937., je bila i poslednja.

11. juna 1936. Pojavio se u Beogradu prvi broj stripovanog lista "Robinzon". Poslednji dvanaesti broj je izasao 27. avgusta iste godine.

17. juna 1939. Pojavio se prvi broj strip revije "Vreme strip", u izdanju beogradskog dnevnika "Vreme". I pored dobrog sadrzaja izaslo je samo sest brojeva s tim da je poslednji izasao 26. avgusta iste godine.

18. juna 1938. Pocinje da izlazi nedeljnik "Bufalo Bil" koji je uglavnom bio ispunjen stripovima domacih autora. Poslednji trinaesti broj je izasao 9. septembra 1938.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE