prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #35
30.09.1999.


S A D R Z A J

1. TOMAZ LAVRIC U FRANCUSKOJ (C.K.)
2. NOVOSTI IZ PHANTOM CITYJA (N.V.)
3. VESTI, NAJAVE, SARADNJA,... (Goran Dimitrijevski)
4. VESTI IZ SVETA (zmcomics)
-Gera u Heavy Metalu (Sasha Bovan)
-Bonelli u USA (Sasha Bovan)
-1999 Ignatz Award Winners
-TOP 10. Another Univers
5. LINKOVI
6. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Mozda po velicini fajla i nije bogat broj ali je zato sigurno raznovrsan. Zahvaljujuci Sashi Bovanu su i vesti iz sveta obimnije. Medju vestima iz sveta se nalazi i nedeljna "Top 10" lista koju daje Another Univers, ovog puta s povodom jer se tu nasao i strip koji radi Igor Kordej, ali ce u buduce biti redovna rubrika. Mozda nije najrelevantnija lista ali trazicu jos neku pa da ih uporedjujemo. Za sada imam u planu i liste koje daje Diamond ditributers, samo sto oni daju mesecne liste.

Manifestacija pod nazivom "Crtani Romani Show" koja je trebalo da se odrzi 7. oktobra u Zagrebu je odlozena za neki drugi datum u novembru, te je i strip konkurs produzen, tako da jos uvek primaju radove.

Za kraj bi vas jos podsetio na veliki konkurs koji organizuje Glenat. Krajnji rok za prijem radova se priblizava (30.oktobar) tako da je vreme da pocnete da radite, ako niste do sada nista uradili. Uslovi za pomenuti konkurs su objavljeni u 19. broju Strip Vesti.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. TOMAZ LAVRIC U FRANCUSKOJ

Tomaz Lavric je bio u Francuskoj nekoliko dana. Dedikovao je svoj novi album "La cavale de Lezard" - "Guster u begu" - u Die-u, Grenoble-u, Lyon-u i Parizu. Potpisao je sa kucom Glenat novi ugovor za realizovanje albuma "Kletva"- cetvrta knjiga "Dekaloga" po scenariu Frank Giroud (Louis la Guigne, Mandrill...).

Toma je izabran medju 6 finalista za veliku nagradu Lava (Grand Prix de Lion) Belgijskog Instituta za strip, pozvan je u Bruxelles gde ce se konacna odluka zirija objaviti 6-og oktobra, povodom velikog svecanog prijema za 10-u godisnjicu postojanja Belgijskog Centra za Strip.

C.K.


2. NOVOSTI IZ PHANTOM CITYJA

Izlozba kompletnih radova iz grupnog fanzina PANTOLEN XEREI [SOMETHING LIKE A WILL] Nikole Vitkovica [PHANTOM WORX], Tihomira Celanovica [MORCINA] i Relje Pajica je otvorena 14. Septembra u Kuci Dure Jaksica u Skadarliji, Beograd. Bice otvorena naj kasnije do 27. Septembra, ali mozda i ranije. Radno vreme galerije ne postuje niko, tako da je naj sigurnije da navratite izmedu 6 i 8 predvece. Vece otvaranja je bilo u duhu promocije. Izlozbu je pozeljno posetiti jer samo tu cete videti fantasticne zicane avione Relje Pajica kao i artwork nastao sa strane tokom rada na fanzinu. Posto ima onih koji ne zive u blizini, reportazu sa izlozbe, fotografije radova i autora i jos stosta mozete naci na:
http://www.net.yu/~phantom/
i to tako sto cete ici po sledecim linkovima:
PHANTOM WORX/NEWS/PANTOLEN XEREI [SOMETHING LIKE A WILL].

Na istom sajtu cete naci detalje o naj novijem PHANTOM WORX fanzinu koji je nastao dan posle otvaranja izlozbe, u jednoj staroj qci u Arandelovcu. Do ovog bezimenog ostvarenja docicete linkovima:
PHANTOM WORX/PHANTOMOGRAPHY/[titleless zine].

Takode je i updateovan sajt http://SOLAIR.EUnet.yu/~alone/
licna prezentacija N. Vitkovica.

SURF! SUN! FUN!

N.V.


3. VESTI, NAJAVE, SARADNJA,...

Wostok kao i Grabowski, Peki, Nabor Devolac, Bocca i drugi, naveliko prave jeftine igrane dugometrazne filmove po cuvenim strip scenarijima (Kosmicke pirane, Zivot u Bolidwoodu, Horor u Bolidwoodu itd)...

* * *

Na jubilarnoj izlozbi Kluba Likovnih Umetnika Vrsca - Paja Jovanovic, izlozen je kolektivni rad Vrsackih strip autora -KOSMICKE PIRANE, u Centru za savremenu kulturu Konkordija.
http://www.yurope.com/art/kluv/dinamic/aktuelno/aktuelno.html

* * *

U planu je Vrsacki strip susret (mozda krajem ovog meseca ili u oktobru), najverovatnije ce se odrzati u Multimedijalnom centru u Vrscu. (u organizaciji - Danilo Milosev, Goran Kukic i Goran Dimitrijevski).
http://www.mmcvrsac.co.yu

* * *

U pripremi je #10 PATAGONIJA NOSTRADAMUS
(autorovo vidjenje buducnosti).
http://www.vrsac.co.yu/kultura/alternativa/patagonija/patagonija.html
(prikaz ranijih patagonija)
Za novu patagoniju radove jos primamo, te zovemo na saradnju! Radove, kvalitetne fotokopije, format A4, saljite na adresu:
Goran Dimitrijevski
Igmanska 26
26300 Vrsac, YU

ili:
Multimedijalni Centar Vrsac
(Za strip magazin Patagoniju)
Sterijina 62
26300 Vrsac, YU
dima@bozic.co.yu

* * *

USKORO!
ENERGIJA - umetnost u Vojvodini na kraju decenije, (STRIP ce biti jedna celina od sedam zamisljenih) autor izlozbe Sava Stepanov, likovni kriticar iz Novog Sada Multimedijalni Centar Vrsac
http://www.mmcvrsac.co.yu

* * *

Obavestavam Vas da Studentska unija Srbije pokrece casopis Putokaz. U okviru casopisa bice odvojen prostor za objavljivanje radova domacih strip autora. Molim Vas da posaljete svoje radove (tabla max) do 15. oktobra 1999. na adresu:
Studentska unija Srbije
(za Putokaz)
Brankova 21A
11000 Beograd
Boris Milicevic
glavni i odgovorni urednik
bobomeal@eunet.yu

* * *

U Valjevu, umetnicka grupa CRNI KREC pokrece umetnicki casopis koji ce izmedju ostalog tretirati i strip.
Dejan Bogojevic
14202 Rajkovic
Valjevo
tel:014/68-293

Goran Dimitrijevski


4. VESTI IZ SVETA

-Gera u Heavy Metalu
Ovog meseca citaoci Heavy metala u Kanadi i US imali su priliku da procitaju najnovije izdanje u kojem su se nasli Caza, Gimenez, ali takodje i radovi naseg autora R.M.Gere. Strip se zove "Kendo i baba" i izdat je na sesnaest crno bijelih strana. Ovaj isti strip su citaoci u Yugoslaviji mogli da procitaju u drugom izdanju magazina Tron iz februara 1993 godine, ali u tome izdanju taj strip je izdat ne na sesnaest vec na deset strana, sto znaci da je sada ponovo ovaj isti strip izdat samo sada u dopunjenom i punom izdanju.(Sasha Bovan)

-Bonelli u USA
U martu ove godine u Kanadi i US su se pojavili u radnjama Bonellijevi stripovi; Nathan Never, Dilan Dog i Marti Misterija, u izdanju Dark Horsa. Do sada su izasla dva serijala ovih stripova, a upravo je poceo da izlazi i trece serijal. Inace sami stripovi su radjeni kvalitetno, na skroz bijelom papiru (ne roto papiru-novinski), i kao autori se srecu: Casini, Medda, Mari, itd. Za prvi serijal naslovne strane je radio Art Adams a za druge serijale originalni tvorci kao Mari ili Castellini. Sama prodaja ovih stripova je odlicna. Cijena ovih stripova je sedam kanadskih dolara, tj. pet americkih dolara sto je skuplje nego npr. Heavy Metal koji kosta sest kanadskih dolara. (Sasha Bovan)

-1999 Ignatz Award Winners
Small Press Expo '99. je zavrsen i dodeljene su nagrade. Nominacije smo objavili u SV#31, a sada vam dajemo spisak dobitnika nagrada.
-Outstanding Artist
Frank Cho (Liberty Meadows #1, Insight Studios Group)
-Outstanding Graphic Novel or Collection
Cages (Dave McKean, Kitchen Sink)
-Outstanding Story
David Boring (Dan Clowes, Eightball #20, Fantagraphics)
-Promising New Talent
Brian Ralph (Fireball #7, Fort Thunder)
-Outstanding Series
The Extended Dream of Mr. D (Max, Drawn & Quarterly)
-Outstanding Comic
Liberty Meadows #1 (Frank Cho, Insight Studio Group)
-Outstanding Minicomic
Fireball #7 (Brian Ralph)
THE 1999 IGNATZ AWARDS JURY
Frank Cho, Jordan Crane, Jon Lewis, Carla "Speed" McNeil, Jim Ottaviani

TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 22.09.1999.godine. Uredjuje Anakin Smith. http://www.AnotherUniverse.com/
1. Strange Adventures #1
2. Domination Factor: The Avengers #1.2
3. Deathblow: Byblows #1
4. Duncan's Kingdom #1
5. Blue #1
6. X-Men: Children of the Atom #1
7. Xena Warrior Princess #1
8. Batman/Tarzan: Claws of the Cat-Woman #1
9. Superman #150
10. Batman Beyond #1
Mozda niste, a mozda i jeste, primetili da se na listi, pod rednim brojem 8, nalazi i strip koji radi Igor Kordej. Osim toga, Kordejev Batman/Tarzan je i medju prvih 100 (88) po prodavanosti za mesec septembar (na nekim drugim listama).


5. LINKOVI

Nepunih mesec dana ima do 40. rodjendana popularnih gala, ali slavlje je vec uveliko pocelo! Zato vam ovog puta dajemo sigurno vec svima poznat link.

-Asterix
http://www.asterix.tm.fr/


6. DATUMI

od 24. do 30. septembra

26. septembra 1869. Rodjen je Winsor McCay u Spring Lake, Michigan. Radio sledece stripove: Dream of the Rarebit Fiend, Little Nemo in Slumberland, Little Sammy Sneeze, A pilgrim's progress, Tales of the Jungle Imps.

27. septembra 1985. Otvoren je 2. Salon Jugoslavenskog Stripa u Vinkovcima. Salon je trajao sve do 4.oktobra i u celosti je bio posvecen "50 godina Jugoslavenskog stripa". Obzirom da je to bio "vanredni" salon nisu deljene nagrade strip autorima, osim sto je dat Grand-Prix Djordju Lobacevu.

28. septembra 1909. Rodjen je Al Capp u New Havenu, Connecticut. Radio je na Abbie an' Slats, Fearless Fosdick, Li'l Abner, Long Sam.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE