prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #37b
20.10.1999.


Eto sudjeno mi je da opet saljem vanredne SVesti. Doduse mozda je to moglo i sutra da prodje, ali ovako ce biti vise sanse da se sto veci broj zainteresovanih pojavi na otvaranju ove svakako izuzetno zanimljive izlozbe. Ostaje mi samo da najavim odlaganje redovnog broja, koji ce takodje biti veoma zanimljiv, za subotu.

Zlatko Milenkovic


1. DUSAN GACIC U BEOGRADU

Kulturni centar Beograda
poziva postovaoce stripa i likovne umetnosti uopste da

---------------------------------------------------------
u petak, 22. oktobra 1999. godine,
u 19.00 casova,
u Galeriji "Paleta"

(Trg Republike 5, ulaz iz knjizare "Stubovi kulture")
---------------------------------------------------------

prisustvuju otvaranju samostalne izlozbe stripova Dusana Gacica, likovnog umetnika iz Zagreba. Autor koncepta izlozbe i predgovora u katalogu koji ima 16 stranica je Slobodan Ivkov.

Prilikom otvaranja retrospektivne postavke umetnik ce izvesti performans "Wall strip", a postoji velika verovatnoca da dogadjaju prisustvuje i jedan od prvih autora srpskog stripa Djordje Lobacev koji ovih dana boravi u Beogradu.

Dusan Gacic je rodjen u Zagrebu 1958. godine, gde je odrastao i skolovao se. Diplomirao je na tamosnjoj Akademiju likovnih umjetnosti i nedugo zatim se posvetio grafickoj naraciji. Prve stripove je strucnoj javnosti predstavio 1984. godine (serija "Dnevnik") u Beogradu, tako da je ova izlozba po mnogocemu jubilarna. Od 1984. do danas objavio je mnostvo stripova ("Wall strip", "Grad u mraku", "Mreza paukova", "Banket u Blitvi", "Poezija u stripu", "Na klupici"...) i u medjuvremenu izrastao u jednog od najznacajnijih stripara u Hrvatskoj. Pored toga sto kreira stripove, animirane filmove i ilustracije, on uredjuje i izdaje "Flit", jedan od najznacajnijih stripskih fanzina na celokupnom prostoru bivse SFRJ.

Uz izlozbu, Gacic ce u ponedeljak, 25. oktobra 1999, u 19 casova na izlozbenom prostoru Kulturnog centra odrzati predavanje "Savremeni hrvatski strip".

Isticemo da ovo nije samo prva samostalna izlozba stripa jednog stripara iz Hrvatske u Srbiji posle 8 godina pauze, vec i prva ovdasnja uopste samostalna izlozba jednog akademskog likovnog umetnika iz te drzave od pocetka gradjanskog rata.

Realizaciju projekta je pomogao Fond za otvoreno drustvo.


Bio bi zahvalan da prisutni jave kako je bilo, da o tome informisemo i korisnike STRIP VESTI.
STRIP VESTI SU BESPLATNE