prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #39
28.10.1999.


S A D R Z A J

1. REZULTATI KONKURSA ZA IZLOZBE (S.V.)
2. PRINC VALIJANT XVI (Strip Vesti)
3. MRVICE STRIPA (zmcomics)
4. STRIP ZOONA (Vladimir Stankovski)
5. MLADI STRIP AUTORI (sabacnet)
6. WATTERSON O NEDELJNOM STRIPU (Brada)
7. LINKOVI
8. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Stize i ovog puta broj bez vesti iz sveta, izgovoricu se na kratak razmak od proslog broja, bolest, gomilu obaveza i problema a i na novu obavezu na radiju vezano za emisiju o stripu. Obecavam da sledeci put necu traziti izgovore i da ce ta rubrika biti popunjena. Zahvaljujuci Wattersonovom tekstu (u Bradinom prevodu) broj je obiman a zahvaljuci nizu kratkih informacija i aktuelan.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. REZULTATI KONKURSA ZA IZLOZBE

Napokon su do nas stigli rezultati konkursa za izlozbe stripa, o kom ste vec ranije citali u Strip Vestima. Ceo projekat nosi naziv "UMJESTO GLUPOSTI".

Pocetkom meseca ziri u sastavu: Luka Lagator, Lazar Pejovic, Vojo Radonjic je dodelio sledece nagrade:

Najbolji strip
Romeo Strakl (SStrakl), Slovenija

Najbolji crtez
Milivoj Kostic, Valjevo

Najoriginalniji strip
Simon Vuckovic (Vucckovich), Kotor

Najbolji scenario
Nikola Curicin (CHurccin)

Najbolja fotografija
Stevo Vasiljevic, Podgorica

Izlozbe su u toku. Do sada su radovi bili izlozeni u Podgorici, Danilovgradu, Ulcinju, Niksicu, Herceg Novom a slede i izlozbe u Kotoru, Kolasinu, Bijelom Polju, Cetinju i Pljevlju.

S.V.


2. PRINC VALIJANT XVI

Nakon 19. godina izlazenja je zavrseno izdavanje Princa Valijanta. Ovim 16. tomom je zaokruzen kompletan rad Herolda Fostera na ovom jedinstvenom serijalu. U ovom poslednjem tomu se nalaze poslednje strip table Princa Valijanta koje je Foster uradio. U ovoj se knjizi nalazi i jedan broj tabli koje je uradio njegov nastavljac na ovom stripu, Dzon Kalen Marfi, da bi bila zadovoljena forma kompletne epizode. Marketprint dalje nece nastaviti sa ovim nacinom izdavanja Princa Valijanta jer cilj edicije je bio predstavljanje opusa Herolda Fostera. Da li ce se mozda u nekoj daljoj buducnosti u nekom skromnijem obliku pojaviti i table koje je Marfi radio ostaje kao otvorena mogucnost. Uz ovo izdanje su stampana i dva postera, dok su na jednom predstavljene sve naslovne strane njihovog izdanja sa godinama izdavanja, na drugom je kolorisana tabla Princa Valijanta.

Cena ovog izdanja je oko 300 dinara (nesto manje od 20 DM) i trebalo bi da se moze kupiti i u Banja Luci, Sloveniji i Hrvatskoj. Tako da citaocima SVesti sa tih podrucja ostaje preporuka da se raspitaju kod svojih snabdevaca stripova kako mogu doci do primeraka knjige.

Svi ostali zainteresovani se mogu licno javiti telefonom i na taj nacin naruciti primerak.

Sektor prodaje: 021/613-045

Strip Vesti


3. MRVICE STRIPA

Od sutra, u petak 29.10.'99.godine, krece redovno svakog petka u okviru emisije "Mrvice kulture" na radiu "021", i blok posvecen stripu. Za sada ce to ici tako sto ce prvi blok uvek donositi par informacija o strip desavanjima dok ce drugi nesto duzi blok biti posvecen razgovorima, intervjuima, akcijama, predstavljanjima stripova i autora.

Emisija ce se emitovati dva puta dnevno. Prvi termin je u 13.40, a drugi u 19.00 casova. Kompletne "Mrvice kulture", iz cele nedelje, se repriziraju subotom.

S obzirom da je Radio "021" gradski radio i da vecina citalaca SVesti to nece moci da cuje obecavam da cu pokusati da emisija u obliku RealAudi fajla bude dostupna preko interneta. U ovoj emisiji ce biti prvi deo razgovora sa Slavkom Dragincicem direktorom Marketprinta. U sledecoj emisiji sledi nastavak tog razgovora kao i razgovor sa Sibinom Slavkovicem, strip autorom i urednikom, a sve povodom izlaska Stripoteke i Princa Valijanta.

zmcomics


4. STRIP ZOONA

http://SOLAIR.EUnet.yu/~wladaski/

mali sajt posvecen dnevnom stripu "Strip zoona" (ili Djudja i Mudja) koji izlazi svakodnevno u "Blicu" od jula ove godine. Veliku ulogu u prezvakavanju vecitih tema u ovom stripu imaju i zivotinje, jer neke stvari ljudima samo zivotinje i mogu da kazu.

Vladimir Stankovski


5. MLADI STRIP AUTORI

U okviru internet magazina "Nova Barselona" se naleze i radovi mladih strip autora

-Mr. Va: "San"
http://www.sabacnet.co.yu/nbarsa/broj1/san.shtml

-Vladimir Kuzmanov: "Alex"
http://www.sabacnet.co.yu/nbarsa/broj3/alex1.shtml

-Vladimir Kuzmanov: "Smrt Stanislava Jovanova, samozvanog ugarskog pesnika"
http://www.sabacnet.co.yu/nbarsa/broj4/vk1.shtml

webmaster@sabacnet.co.yu


6. WATTERSON O NEDELJNOM STRIPU

Nedeljni strip

Format nedeljnog stripa je strog, i kako je Calvin and Hobbes postajao sve vise vizuelno kompleksan, shvatio sam da ne mogu da ga kreiram na najpovoljniji nacin. Trebao bih cesto da eliminisem dijalog ili da pojednostavim crteze da bi sve to stalo u ponudjeni prostor sto ga format dozvoljava. Vremenom, ovo je pretilo da unisti ideju, i povremeno je stvaralo ruzan, neprijatan strip. To me je nateralo da pomislim da bih mogao da crtam bolji strip nego sto su moji citaoci vidjali dotad, pa sam iskoristio moj prvi odmor kako bih ponudio novodizajnirani Nedeljni strip.

Preovladjujuci Nedeljni format je smisljen da standardizuje nacin na koji je slozen strip tako da novinama najvecu mogucu fleksigilnost u njihovom stampanju. Strip je crtan u tri kaisa (reda). Stampan u punoj velicini, strip bi ispunio polovinu novinske strane. Vecina novina nije sklona pustanju tako veliog stripa, pa odstranjuju gornji kais strip table, tako da strip zauzme samo trecinu strane. Posto na taj nacin autor ne moze racunati da ce citaoci u svim novinama videti gornje kaiseve, on ih zato mora potrositi na gegove "sto se bacaju" i koji imaju malo veze sa ostatkom stripa. Da bi ucinili strip jos manjim, izdavaci mogu redukovati table, i svrstati ih u dva kaisa, tako da strip zauzme samo cetvrtinu strane. Neke novine seku i redukuju jos vise, do tacke u kojoj je strip prakticno necitljiv. Da bi dobro zadovoljilo sve ove varijacije, deljenje strip table je specificno i nepopustljivo. Strip ce ispuniti potrebe razlicitih prostora, ali strip autori gube sposobnost da dizajniraju svoj strip efektnije.

Pre ovog, sve do cetrdesetih, Nedeljni strip je cesto ispunjavao kompletnu stranu novina. Mislim da nije slucajno sto je to bilo "zlatno doba" stripa. Sa svim tim prostorom na raspolaganju, autori su proizvodili radove izuzetne lepote i snage. Od tada, nije nastalo nista ni blizu tim radovima. Cini mi se da kad bi citaoci devedesetih imali i letimican uvid sta su propustili, mozda bi citali stripove sa vise zainteresovanosti, i to bi koristilo novinama. Verovao sam da mogu ponuditi novinama bolji strip za njihov novac.

Universal se slozio da prodaje moj strip ekskluzivno kao delo na pola strane bez ogranicenja na strip tabli. Bio sam odusevljen, ali me je sindikat upozorio da ce se mnoge novine protiviti kad im bude receno da ne mogu skratiti i prearanzirati moj rad. Razgovarali smo u okvirima da izgubimo polovinu Nedeljne klijentele, ali sam shvatio da bi vredelo gubitka u dohotku ako bih mogao da radim ogranicen samo svojim mogucnostima za promenu.

Sindikat je bio u pravu: jedan broj izdavaca je bio besan. Oni su izbacili prodavce sindikata iz svojih kancelarija i zasuli Universal pretnjama o raskidu.

Izdavaci su me obavestili da posao strip autora nije da donose odluke o pravljenju prostora u svoju korist. Potsetili su me da je novinski prostor skup i da je ova industrija vec dugo u borbi za opstanak. Bili su zabrinuti da ce besmisleni zahtevi biti sledeca stvar ukoliko ovo postane presedan. Istakli su da su upravo platili za devet meseci repriziranja. Raspravljali su da, sve dok placaju za strip, on bi trebao da sluzi njihovim potrebama, ne mojim. Potezali su pitanje moje familijarnosti sa stvarnim svetom i pitali se ima li moj ego ikakvih granica. Pretili su da ce otkazati ostale Universalove proizvode u znak odmazde. Insistirali su na tome da ce ostali popularni stripovi morati biti otkazani da bi napravili mesta mom i da bi to predstavljalo nepravicnu otimacinu za vise od novina. Na ovom mestu, nekoliko strip autora se pridruzilo raspravi.

Bilo mi je zao da vidim da se nijedna od ovih primedbi nije odnosila na pitanje grafickih potreba stripova. Mislio sam da je interesantno primetiti da nikome nije palo na pamet da zapita citaoce novina sta oni misle o vecem Nedeljnom Calvin and Hobbes-u.

Jos uvek verujem da je reakcija izdavaca bila slabo argumentovana i apsurdno zestoka. Nije mi bila namera ni u kom slucaju da govorim izdavacima sta da rade. Jednostavno sam uspostavljao uslove pod kojim bih prodavao svoj rad, po istoj ceni. Ako je neki izdavac smatrao moje uslove neprihvatljivim, bio je savrseno slobodan da otkaze moj strip i pusti nesto drugo. Bilo koji pritisak koji je on osecao je dolazio od njegovih citalaca novina, ne od mene, i ja se necu izvinjavati sto nudim novinama popularan strip.

Takodje verujem da bi se sa malo maste, vecina prostora ostavljenog za Nedeljne stripove mogla redizajnirati tako da budu stripovi na pola strane bez potrebe da se ostali odbace. Sta vise, ocekivao sam da ce moj strip otkazan u mnogim novinama, sto bi otvorilo prostor drugim autorima.

Sto se tice mojih mracnih motiva i moje neosetljivosti za napore novinske industrije, mogao sam samo raspravljati o tome da sam bio voljan da uradim vise za manje dohodka, i da bih lako postigao vise slobode i vise novca napustajuci novine sve zajedno i objavljujuci drugde.

Pracen olujom iz sindikata, Universal je nasao kompromis oko pitanja velicine i ponudio strip na dva nacina; kao pola strane i kao jako redukovanu verziju iste stvari.

Bio sam razocaran, ali me je ipak oslobadjalo od stegnutosti table starog formata. Ne moram da trosim deo table na "baceni" geg i mogu da dizajniram tablu mnogo efikasnije, cak i u varijanti jako redukovanog stripa. U nekim slucajevima (novinama), ovo je znacilo da Calvin and Hobbes ustvari gubi prostor.

Uprkos ovom pogorsanju, sa ovim novim formatom nacrtao sam mnogo stripova koje ranije nikad nisam mogao. U nekim od mojih Nedeljnih stripova bio sam u mogucnosti da crtam velike crteze ili pak dvadeset malih, sto je otvaralo nove mogunosti u pricanju price. Pravio sam vise Nedeljnih stripova bez reci, jer su crtezi napokon mogli da stoje sami za sebe. Mislim da sam bio u stanju da radim Calvin-ov svet bogatije, i mislim da sam ucinio prostor uzbudljivijim za posmatranje.

U zadnjih nekoliko dekada, novinski stripovi su redukovani, redukovani i redukovani. Autori su to trpili, verujuci da je rezanje svacijeg prostora bolje nego rezanje broja stripova koji ce novina stampati. Donekle ovo je istina, ali mislim da je sad skracivanje otislo predaleko do te mere da ide na stetu same umetnosti. Mogucnosti izrazavanja se smanjuju, sto za posledicu ima da nemamo vise dobro nacrane stripove. Tesko mi je da se raspravljam kako je odrzavanje kolicine stripova razumna zamena za odrzavanje njihovog kvaliteta.

Prevod Brada


7. LINKOVI

-Na sledecoj adresi mozete pregledati kompletan strip album "Le mystere des profondeurs", Jacques Tardi-a.
http://www.liberation.fr/tardi/
http://www.casterman.com/adele/mystere/index.htm

-Sajt posvecen Tardiju i njegovom liku "Adele"
http://www.casterman.com/adele/index.htm


8. DATUMI

od 28. oktobra do 5. novembra

1. novembra 1975. Umro je Mel Graff u Orlandu, Florida. Radio je na stripu Patsy, asistirao je na Tajnom Agentu X-9 i Wash Tubbs.

5. novembra 1979. Umro je Al Capp u Cambridge, Massachusetts. Radio je na stripovima Abbie an' Slats, Fearless Fosdick, Li'l Abner, Long Sam.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE