prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #53
03.02.2000.


S A D R Z A J

1. ANGOULEME 2000 - NAGRADE (Strip Vesti)
2. IZLOZBE ANGULEMSKOG STRIP FESTIVALA (Aleksandar Manic)
3. STRIP CORE NEWS (Strip Core)
-Angoulem 2000
-Gunnar Lundkvist
-Andrej Stular - Lustri
4. MOMACKI FANZIN (Nikola Vitkovic)
5. EURINDIE (Aleksandar Gubas)
6. SA RAFOVA KNJIZARE (Milos Milenkovic)
7. STRIP AUTOR: SIMON VUCKOVIC (Strip Vesti)
8. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (5) (Darko Macan)
9. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Antonio Hernandez Palacios
-Gil Kane
-TOP 10. Another Univers
10. LINKOVI
11. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Angulemski festival je prosao i popunio broj. Naravno bice jos reci o njemu u sledecim brojevima. Tako je bilo i prosle godine kada je bilo svakako manje povoda da se o njemu pise. Najveci je povod svakako izlozba "1h59" gde su, uspesno, predstavljeni autori sa prostora cele bivse jugoslavije. Zatim je tu i nagrada koja je tamo data Drazenu i Goranu povodom njihove pobede na velikom konkursu "Glenat"a. A naravno prijatno je iznenadjenje i fantastican uspeh Helene Klakocar koja je dobila festivalsku, drugu po vaznosti, nagradu za najbolji strani strip album objavljen u Francuskoj. Lepa vremena za nase strip scene. Dobar podstrek za autore da i dalje istraju u svojoj teznji da se bave stripom, dobra inspiracija.

Obim broja je razlog sto su neki tekstovi odlozeni za sledece SVesti. Rec je o drugom delu tekta "Maus" koji je uradila Anica Tucakov i intervju sa Momcima gde se govori i o njihovom fanzinu koji se eto vec pojavio i pretekao intervju. Tekstovi svakako idu makar broj bio duplo obimniji. Inace nije problem da SVesti budu obimnije vec je problem moj strah da sledece nedelje nece biti dovoljno materijala:) Mada, kako je krenulo....

Krenula je ove nedelje i rubrika u kojoj ce svake nedelje biti predstavljen po jedan strip autor. Ovog puta je to Simon Vuckovic iz Kotora, ciju biografiju mozete procitati u ovom broju, dok na njegovoj stranici (koja ce kasnije trajno ostati na sajtu) mozete videti i jednu strip tablu. Adresa njegove stranice je sledeca:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/simonv/
Da podsetim da su svi dobrodosli u ovoj rubrici.

Na sajtu je krenuo i strip "Novi Sade!...laku noc" (svakog utorka) koji inace izlazi u nedeljniku "Svet" vec duze vreme. Zbog duzine "slajfne" je to ovde pretvoreno u polutablu. Za tu stranicu mogu najaviti jos jedan strip, prijatno iznenadjenje, ali o tome verovatno sledeci put:)...

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. ANGOULEME 2000 - NAGRADE

Strip Vesti


Prenosimo vam kompletnu listu dobitnika nagrade ALPH-ART, na ovogodisnjem festivalu. Odmah da istaknemo nagradu za najbolji strani strip album objavljen u Francuskoj koju je dobila Helena Klakocar poznata hrvatska strip autorka. Najiskrenije CESTITKE.

Grand Prix grada Angouleme 2000:
-Florence CESTAC

* * *

PRIX ALPH-ART za najbolji francuski album godine
- Ibicus T.2 - Rabate - Vents d'Ouest

PRIX ALPH-ART za najbolji strani album objavljen u francuskoj
- Passage en douce - H. Klakocar V - Freon

PRIX ALPH-ART za scenario
- L'Ascension du Haut Mal T4 - David B. - L'Association

PRIX ALPH-ART coup de coeur
- Le Reducteur de vitesse - C.Blain - Dupuis

PRIX ALPH-ART za humor
- Blotch - Blutch - Fluide Glacial

PRIX ALPH-ART za omladinski strip 7-8 godina
- Le diable aux 3 cheveux d'or - Cecile Chicault - Delcourt

PRIX ALPH-ART za omladinski strip 9-12 godina
-Lanfeust de Troy T7 - S. Arleston i D. Tarquin - Soleil

PRIX ALPH-ART po izboru publike
- Le Vent dans les saules T.3 - Michel Plessix - Delcourt

* * *

PRIX ALPH-ART za ucenike
- Sylvain Marc - 16 ans - Lycee Paul-Valery (Paris)

PRIX ALPH-ART za fanzin
- Faille Temporelle

PRIX ALPH-ART za mlade talente
- Sylvain-Noizie Rondet

PRIX ALPH-ART za komunikaciju
- No Suicide - Fondation Action Children - Geneve

* * *

PRIX RENE GOSCINNY
- Monsieur Mardi-Gras Descendres T1 : Bienvenue E.Liberge - Pointe Noire

PRIX FRANCE INFO
- Passage en douce - H. Klakocar V - Freon

PRIX DE L'ECOLE SUPERIEURE DE L'IMAGE
- L'Ascension du Haut-Mal - David B. - L'Association

PRIX DES LIBRAIRES SPECIALISES BD
- La Terre sans mal - Lepage et Sibran - Dupuis

PRIX DE LA CRITIQUE
- L'Art Invisible : comprendre la bande dessinee S. Mc Cloud - Vertige Graphic

PRIX DU JURY OECUMENIQUE DE LA BANDE DESSINEE
- La Terre sans mal - Lepage et Sibran - Dupuis

* * *

LE GRAND JURY
-Rebecca Manzoni (reporter pour le Mouv' France Inter)
-Thierry Bellefroid (journaliste RTBF)
-Christophe Le Bel (president de l'Association des libraires de bande dessinee)
-Gilles Medioni (journaliste r l'Express)
-Yves Poinot (president du Festival)
-Georges Wolinski (auteur, scenariste de bandes dessinees)


2. IZLOZBE ANGULEMSKOG
STRIP FESTIVALA

Aleksandar Manic


Ovogodisnji, 27. Medjunarodni festival stripa odrzan od 26. do 30. januara u Angulemu, okupio je vise od 200.000 profesionalaca i zaljubljenika. Brojne izlozbe, potpisivanje albuma, prodajni standovi, dodele nagrada, ulicni dogadjaji i druge manifestacije, odrzale su praznicnu atmosferu svih pet dana. Najzapazeniji i najiscekivaniji dogadjaj bila je izlozba Zana Ziroa Mebijusa.

U fascinantnom dekoru koji je borhesovski na jednom mestu okupio razne svetove - Divlji Zapad porucnika Bluberija, oniricke svetove Dzerija Kornelijusa, halucinantne pejzaze Arzaka, kosmicke avanture Dzona Difula i jos mnostvo poznatih, ali i prvi put vidjenih originalnih strip tabli i ilustracija ovog genijalnog majstora 9. umetnosti. Ova gigantska Mebijusova izlozba, do sada najpotpunija i najobimnija, prostire se na tri sprata kroz razliocite dekore koji trodimenzionalno prikazuju Ziroov svet. Postavka izlozbe, skupa i kvalitetna, isplatice se Muzeju stripa, jer ce ostati otvorena do septembra. Samo u toku Festivala videlo ju je vise od 20.000 posetilaca.

Takodje u okviru Muzeja postavljena je i izlozba "Asocijacije", grupe majstora stripa koji idu u pravcu alternativnog stvaralastva. Vrlo lepa scenografija i odlican sadrzaj privukli su podjednako zaljubljenike kao i radoznalce koji su se prvi, mozda, put susreli sa alternativnom scenom.

Mala, ali vrlo zapazena izlozba bila je "Ko se boji Roberta Kramba", na kojoj je legenda americkog undergrounda prikazan kroz pedesetak originalnih tabli najneverovatnijih epizoda iz njegovog satiricno-cinicnog sveta. U isto vreme priredjen je koncert na kome je Kramb svirao bendzo u pratnji cuvenog harmonikasa i Brelovog prijatelja Marsela Azole. Krambov svet ne bi bio dobro prikazan da u nocnom klubu "Mars attack" nije bilo i jedne neobicne modne revije. Devojke iz njegovih stripova kao da su ozivele - punacke, velikih grudi, oblih zadnjica, u najneverovatnijim kratkim haljinicama dekorisanim leptiricima i cveticima, setale su kroz aplauze i odusevljene zvizduke muskih poklonika Kramba i zenskih oblina.

Izlozba "Uderco" bila je najposecenija, jer je Asteriks strip heroj koga vole i mladi i stari. Samo u toku prva tri dana ovu izlozbu je videlo 17.400 posetilaca.

Najkontroverznija i najmanje ocekivana izlozba bila je "1h59" na kojoj je izlagalo 50 autora iz pet zemalja koje su nekada sacinjavale Jugoslaviju. Svecano otvaranje bilo je u petak popodne uz prisustvo Enkija Bilala, kuma izlozbe, Aleksandra Manica, komesara izlozbe, Zan-Mark Tevnea, direktora angulemskog Festivala i 16 autora (Igor Prassel, Matjaz Bertoncelj, Matej Lavrencic, Iztok Sitar, Romeo Strakl, Tomaz Lavric, Jakob Klemencic, Aleksa Gajic, Tihomir Celanovic, Drazen Kovacevic, Rajko Milosevic - Gera, Vlada Vesovic, Darko Grkinic, Darko Macan, Helena Klakocar, Senad Mavric). Uz zvuke balkanskog dzeza izvanrednog pijaniste Bojana Zulfikarpasica (Label Bleue), desetak novinara, kamermana i fotoreportera, prostor Muzeja papira nacas je postao neki fantazmagoricni svet u kome se mesalo realno sa izmastanim, Kusturica sa Bunjuelom i Dzon Koltrejn sa cocekom.

Kvalitet 130 izlozenih originalnih tabli iznenadio je posetioce i cesto su se cule reci pohvale. Da je ova izlozba zaista bila kvalitetna, potvrdjuje i cinjenica da je nagrada za najbolji strani album, inace druga po vaznosti na Festivalu, pripala Heleni Klakocar (Freon) za album "Passage en douce". Helena je dobila i nagradu "France Info" za najbolji album sa dokumentarnom tematikom. Naime, "Passage en douce" govori o odlasku Helene, njenog muza Milana i kceri iz Hrvatske nakon izbijanja rata 1991. godine. Katamaranom su se zaputili po Jadranu, a potom po Egejskom i Jonskom moru. Njihovo lutanje trajalo je dve godine, a album predstavlja njene "zapise" tokom puta.

Crtac Drazen Kovacevic i pisac/scenarista Goran Skrobonja osvojili su stripom "Tocak" prvu nagradu na velikom medjunarodnom konkursu za strip koji je raspisala izdavacka kuca "Glenat". Takodje, nekolicina mladih autora, ucesnika izlozbe "1h59", imala je prilike da potpise ugovore sa izdavackim kucama i da formira prve kontakte sa svetom francuskih profesionalaca.

U subotu 29. januara, ekipa izlozbe "1h59" na celu sa Enkijem Bilalom izasla je na razgovor sa novinarima i publikom. Tema razgovora bila je "Strip stvaralastvo u zemljama bivse Jugoslavije". Prisutni crtaci i scenaristi, u pocetku stidljivo, a kasnije potpuno slobodno, izrekli su svoje misli i sazeto objasnili los polozaj strip izdavastva u pomenutim zemljama. Naglasili su da je stvaralastvo jako, da ima dosta autora, ali nedostatak mogucnosti da se bilo sta objavi i time zaradi novac, tera odredjeni broj autora ili da napuste ovu delatnost, ili da spas potraze u stranim izdavackim kucama. Diskusija sa publikom je bila vrlo animirana, ponekad i ostra, jer su autori ponekad iznosili misljenja koja se ne uklapaju u vizije prosecnih gradjana Zapadnog sveta.

Uspeh izlozbe "1h59" moze da se vidi i u samoj cinjenici da je Medjunarodni strip salon iz Amadore u Portugalije trazio da se ona postavi kod njih ove godine na 11. Salonu. Potom, delegacija Kvebeka takodje pregovara o postavljanju izlozbe "1h59" kod njih u Kanadi, a sa Michelom Jansom (Mosquito Editions) se organizuje neka vrsta okruglog stola i izlozbe u Grenoblu krajem godine. Dva novinara, jedan iz Francuske, a drugi iz Tunisa, pokusace da izlozbu postave na jos nekom mestu.

* * *

Spisak autora ciji su radovi bili izlozeni na izlozbi "1h59":
Dragan Rokvic, Osman Hajdarevic, Senad Mavric, Senad Begic, Amir Idrizovic, Edin Alic, Danijel Zezelj, Helena Klakocar, Igor Kordej, Edvin Biukovic, Dinko Kumanovic, Nikola Listes, Goran Parlov, Goran Sudzuka, Riste Sekuloski, Goran Dacev - Gorand, Ivanka Apostolova, Ljubomir Stefanov, Ljupco Jovanov, Sinisa Cvetkovski, Aleksandar Sotirovski, Aleksandar Stankovski, Igor Tosevski, Dado Vlaovic, Zoran Janjetov, Zeljko Pahek, Rajko Milosevic - Gera, Bane Kerac, Zoran Tucic, Darko Perovic, Bojan Redzic, Aleksa Gajic, Sasa Rakezic (Aleksandar Zograf), Danilo Milosev - Wostok, Dragan Bosnic, Ivana Filipovic, Tihomir Celanovic, Momci (Les Gars), Nikola Vitkovic, Goran Rajsic, Andrej Vojkov, Boban Savic - Geto, Rade Tovladijac, Tomaz Lavric (TBC), Matej Lavrencic, Zoran Smiljanic (Vittorio de la Croce), Matjaz Bertoncelj, Dusan Kastelic, Jakob Klemencic, Romeo Strakl, Iztok Sitar.


3. STRIP CORE NEWS

Strip Core
core@kud-fp.si


Ekspedicija Stripburgera i odabranih slovenackih autora je u utorak 25. januara vec treci put otputovala na najveci evropski strip festival. Francuski gradic Angouleme, ce od 26.do 30.januara ponovno biti svetska prestonico devete umetnosti. Angoulemski festival je prvi put organizovan 1974.godine, sa godinama je postao najkvalite- tnija medjunarodna strip manifestacija na svetu. Ovogodisnji festival je posebno vazan za slovenacki strip, jer ce na ovoj prestiznoj priredbi prvi put biti izlozena dela slovenackih autora. Osmorica sjajnih Slovenaca (Kastelic, Lavric, Smiljanic, Strakl, Klemencic, Sitar, Bertoncelj i Lavrencic) ce svoje originalne table izloziti uz odabrane kolege iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvaske. Izlozba, koja je nastala po idejnom predlogu slavnog Enkija Bilala, nosi opominjuci naziv "1h 59", koji su organizatori simbolicno obrazlozili kao vreme, koje je potrebno da avion iz Pariza stigne do Skoplja. Od vaznijih alternativnih autora poznatih iz Stripburgera, srbima Zografu, Wostoku, Bojanu Redzicu, Ivani Filipovic i Darku Perovicu, bosancima Amiru Idrizovicu i Draganu Rokvicu zatim makedoncu Goranu Dacevu, Predstavice se tu i vazniji mainstrim autori, koji su preziveli osamdesete - Janjetov, Pahek, Bane Kerac i u holandiji ziveca slovenacka hrvatica Helena Klakocar.

Svake godine u Angoulemu dodeljuju nagrade Alph'Arts za najbolji francuski album godine, najbolji strani album preveden na francuski jezik, najbolji scenario, najbolji humoristicki stripo album, najbolji album po izboru citaoca, najbolji album za omladinu u dve kategorije (7-8 i 9-12 godina), zatim najbolji "fanzini"...

Stripburger je ponovo konkurisao za nagradu u kategoriji najboljeg fanzina. Ovog puta sa posebnim brojem XXX(Strip)burger.

Medju posebno zanimljivim izlozbama je i ta, koja predstavlja lik i delo dobitnika nagrade grada Angouleme za godinu 2000. Roberta Crumba i Alberta Uderza, kreatora svima poznatog Asterixa, koga su pocastvovali sa nagradom za zivotno delo.

Velika guzva ce bez dvoumljenja biti na standu pariskog autorskog kolektiva L'Association, koji ce u Angoulemu proslavljati 10. godisnjicu rada. Tim povodom su pripremili posebnu poslasticu. Rec je o najverovatnije najopseznijoj strip antologiji uopste, gde se stripovi bez reci 324 autora i autorki iz 29 drzava prostiru na 2000 strana. Projekat sa simbolicnim naslovom Comix 2000 predstavlja autorske vizije novog milenijuma, stripovi nemaju pisane dijaloge, zato su razumljive svim citaocima. No, vecina vas ovu strip antologiju nece sebi moci priustiti, jer za nju treba odvojiti 75 americkih dolara. Svakako se Stripburger pobrinuo za vas i knjigu cete lako naci u Stripburgerovoj strip citaonici, koja ce otvoriti svoja vrata u Metelkovi 6, negde od septembra ove godine.

Po povratku iz Angoulema ce nas posetiti tri ugledna strip autora. Svedjanin Gunnar Lundkvist, Amerikanka Leela Corman i njen kolega Tom Hart. Intervjuje sa njima cete slusati u emisiji Stripofilija (devojko, devojko, pridji, da ti cika nesto pokaze...), koja vas obavestava o stripu svakog utorka od deset uvece na talasima Radia Student (98.3 mhz).

-GUNNAR LUNDKVIST
Rodjen je januara 1958. u Stockholmu, gde i sada zivi. Autor je dve knjige poezije, koje su izasle sedamdesetih. U periodu izmedju 1979-97 je izdao 7 samostalnih albuma sa Klas Kattom (mackom Klasom) u glavnoj ulozi, sa Anno Hoglund je prosle godine objavio 2 knjige za decu. Njegovi stripovi su objavljivani u Galagu (S), S'not For Kids (Kanada), Last gasp Comic and stories, Zero Zero (ZDA), Lapin (F), CONTAINER (D) i Stripburger (SLO). U periodu izmedju 1995-97 je u Svedskoj izlagao sa Maxom Anderssonom i Larsom Sjunnessonom. Njegovo zadnje strip izdanje je mini-album bez reci Apres Midi, koji je izasao kod quebeskog izdavaca Mille Putois.
Izlozba stripova Gunnarja Lundkvista ce biti otvorena od 5. februara u galeriji Faronika (Gradska biblioteka Otona Zupancica), Gosposka 1, Ljubljana.
U ponedeljak, 7. februara, ce autor od 15.-16. casova u citaonici Gradske biblioteke potpisivati svoj mini-album.

-ANDREJ STULAR - LUSTRI
U ponedeljak, 7. februara od 21. casa ce biti u Galeriji KUD France Preseren (Ljubljana), promocija strip albuma "Lustri" Andreja Stulara. Te veceri ce biti i zatvaranje njegove istoimene izlozbe stripova i slika.
Andrej Stular je visemedijski stvaralac - strip autor, scenarist, animator, autor kratkih filmova i fotograf. Kao strip autor (vidi Stripburger) je poznat kao angazovan i bezkompromisan. U svojim delima obradjuje nezaposlenost, rat u bivsoj Jugoslaviji, problem droge, AIDSa, folklorne posebnosti, poseze tu i na podrucje filma.
Likovi u njegovim stripovima su ljudi, koji su se nasli na rubu drustva. Price se cesto baziraju na istinitim dogadjajima, u njima cemo nalazimo biografske tj. autobiografske ispovedi. Radi se pre svega o socialno angazovanim temama, koje oznacava takodje i njegov likovni izraz i poeticna naracija. Posebnost njegove strip produkcije je takodje njegov eksperimentalni pristup.
Kao filmski stvaralac je autor poznat po kratkim filmovima, koji su bili vise puta nagradjeni na Festivalu nezavisnoga filma i videa. Prosle godine je na festivalu pored Velike nagrade za film "Laute" (zajedno sa autorkom Petro Stare) osvojio jos tri nagrade.

Strip Core,
Forum Ljubljana,
Metelkova 6/1,
SI-1000 Ljubljana,
Slovenia

tel. +386 61 319662,
fax: +386 61 1338074,
e-mail: core@kud-fp.si
http://www.ljudmila.org/stripcore


4. MOMACKI FANZIN

Nikola Vitkovic


ACHTUNG!

"U tegobnom periodu adolescencije mijenja se stav prema drugome spolu. U ponasanju mladih dolazi do izrazaja potreba da se svide drugom spolu, kao i plahost, nesigurnost i ambivalencija. Adolescent je u svojoj borbi za nezavisnost mnogostruko ugrozen. NJegovi roditelji su stoga cesto muceni sumnjama: trebaju li pokazati svoj autoritet da bi ga postedeli teskoca, ili ga trebaju izloziti riziq kojem on jos mozda nije dorastao, ali ce steci vlastita isqstva? Treba li djevojka sto je dulje moguce ostati djevica? U cemu se sastoje opasnosti preranih spolnih odnosa? Treba li covjek svoja prva sexualna isqstva steci s prostitutkom? Da li isti razlozi poticu mladica i djevojq na flert? Od koje dobi vise ne mozemo govoriti o jednostavnom prijateljstvu izmedu mladica i djevojke?" [iz enciklopedie sexualnog odgoja]
Odgovor na sva gorepomenuta pitanja je NE, ali ustvari DA, jer upravo je izasao naj naj naj naj naj naj naj noviji strip fanzin

S t r i p G r u p e X X I V e k a
M O M C I
Z A L J U B A V J E
P O T R E B N O T R O J E

[casopis za feministe]

40 strana, grayscale, A5, cena 20 dindzi u knjizari BEOPOLIS u domu omladine [plati pa se klati], ili direktno putem emaila: lraj@eunet.yu

Uvek novi, MOMCI vam se ovaj put vracaju sa triologijom od citavih 6 stripova ZA DEVOJCICE! A tu su i tradicionalni testovi za trudnocu i druge besmislice bez kojih ni jedan ozbiljan teenage magazin ne bi postojao. Deci ce ovo pomoci da jasnije spoznaju svoju sexualnost a omladini da oslobode svoju negativnu adolescensq energiju, suoce se sa ozbiljnoscu problema alkoholizma, pornografike i preterane masturbacije kojima su izlozeni u danasnjem drustvu. Matori ce se setiti svojih mladalackih frustracija a oni jos matoriji ce u njemu naci objekat zudnje [sad bismo vas mogli jos dva sata smarati sa citatima iz knjiga "Zasto zena postaje neverna", "Bracna higijena" itd...]. Aritmeticki gledano, potpuno je ustavan. Imate 48 sati da nabavite svoj primerak!

POKRET!


5. EURINDIE

Aleksandar Gubas


LOW-FI VIDEO je pokrenuo EURINDIE, novi sajt posvecen evropskoj nezavisnoj kinematografiji, prvi takve vrste na Internetu. EURINDIE sajt ima i direktorij koji sadrzi oko 150 linkova na sajtove raznih evropskih filmskih organizacija, festivala i producentskih kuca orijentisanih prema nezavisnom i kratkometraznom filmu. Osim toga, EURINDIE je (po uzoru na STRIP VESTI!) pokrenuo besplatni filmski on-line newsletter FILMSKA PRAVDA (na engleskom jeziku), ciji cilj je umrezavanje evropske scene. FILMSKA PRAVDA izlazi dvaput mesecno, u plain text (no HTML) izdanju koje se e-mailom salje pretplatnicima - clanovima specijalizovane mailing liste.

Ako zelite da primate FILMSKU PRAVDU, posaljite poruku sa tekstom "subscribe" u subject polju na adresu: eurindie@sezampro.yu

FILMSKA PRAVDA je dostupna i za on-line citanje, na adresi:
http://www.egroups.com/group/filmskapravda

Aleksandar Gubas,
urednik FILMSKE PRAVDE


6. SA RAFOVA KNJIZARE

Milos Milenkovic
mimim@EUnet.yu


Zelim da vam javim da se kod nas u knjizari mogu naci nova izdanja:
-Manara: Klik 1/2/3
-Dzeremaja br.16
-Frenk Miller - Sin City
-Kratki rezovi br.2

Knjizara "Alan Ford"


7. STRIP AUTOR: SIMON VUCKOVIC

Strip Vesti


SIMON VUCKOVIC
Kotor 14. januar 1975.

Pored stripa uspjesno se bavi i karikaturom, pocasni je clan udruzenja karikaturista Crne Gore! Takodje i clan art grupa "Crni krec" sa sjedistem u Valjevu. Tvorac je prvog crnogorskog fanzina "Cucavac".

Od vise strip konkursa u zemlji i inostranstvu na kojima su njegovi radovi bili zapazeni i ostvarili zavidne rezultate izdvajamo:
-Pohvalu za najoriginalniji pristup stripu na konkursu u Vrscu (Patagonija 6-7)
-Nagradu za najoriginalniji strip na konkursu za izlozbe stripa pod nazivom "Umjesto gluposti" u organizaciji nedeljnika "Zid".

Objavljivao: Lavirint, Patagonija, Zalosna sveska, Cucavac, Koronja oglasi, Pomamna nozdrva, Hemoroid, Foton, Minimalna monofobija, Zid, Grafiti, Boka, Prijatelji juventas, Glas crnogorca, Vrsacka kula,...

Izlozbe:
-Kafic galerija "Portobelo", Kotor 1997. (samostalna)
-Art grupa "Crni krec", Mionica 1997. (kolektivna)
-Kafic galerija "Portobelo", Kotor 1998. (samostalna)
-Dom kulture, Nis 1998. (kolektivna)
-Izlozba srpskog stripa, Leskovac 1998. (kolektivna)
-Cinema Rex, Uzice 1998. (kolektivna)
-Galerie "Slaphanger", Roterdam, Holandija 1998. (kolektivna)
-Galerija "Stara kapetanija", Beograd 1999. (kolektivna)
-Izlozba stripa Simona Vuckovica, galerija kulturnog centra Kotor, Festival pozorista za djecu, Kotor 1999. (samostalna)
-Break 21, Ljubljana 1999. (kolektivna)

* * *

Osim ove biografije na sledecoj adresi mozete videti i strip tablu ovog autora. Stranica ostaje trajno na sajtu i popunjavace se ubuduce, kako bude potrebe.
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/simonv/


8. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (5)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


KUGA

Danijel ZeZelj dokaz je kako ja nisam najpametniji na svijetu.

Njegove sam prve, druge pa i trece radove citao povrsno i olako ih ocijenio mracnim, artistickim eksperimentima autora kratkog daha. I trebalo mi je dva-tri albuma i njihovo pedantno iscitavanje prilikom pripreme za intervju, da shvatim kako je rijec o zapravo optimisticnim radovima rasnog pripovjedaca koji u strip nije zabrazdio slucajno.

Sad, albumi su u medjuvremenu (prvo "Rex", pa onda i povod ovom tekstu - netom objavljena "Kuga") postali malo pesimisticniji, ali pripovijedanje i predanost poslu nisu posustajali. Propadao strip ili ne, prevarili ga izdavaci ili ne, prodavali se albumi ili ne, Danijel je slijedio svoj put. Nakon sto je - u "Ritmu srca", "Sun Cityu" i "Sophiji" - istrazio svijet vlastitih simbola, nije se prepustio recikliranju. U "Rexu" je svoje vjecne teme bijega i potrage za ljubavi, srecom i vlastitim kutkom svijeta nadogradio konvencijama americkog akcionog filma, dok se "Kuga" cita kao evropski film u kojem se putevi prepoznatljivo zezeljevskih sutljivaca ukrstaju kroz ulice talijanskog gradica u prici u kojoj masta ostaje samo masta i ne uplice se u brutalnu zbilju u kojoj policijski automobili ljubav ostavljaju pregazenu na cesti.

Kamo ce Danijel dalje, ne znam, ali ocekujem njegov iduci potez s povjerenjem s kojim gledamo pretstavu dobrog iluzionista. Ili s kojim pratimo urednicke carolije Vjeke Djanisa. Vjeko, kao sto ste mozda primijetili, ne posustaje. Projekt za projektom, "Kvadrat" za albumom, uspijeva udomiti uvijek kod nekog novog izdavaca. Pa, kad i taj odustane pred hladnom hrvatskom knjizarskom svakodnevicom, Vjeko samo uzdahne i trazi dalje. Ovaj Zezeljev album progurao je tako, maestralnim potezom, poglavarstvu grada Osijeka umjesto kataloga Danijelove izlozbe. A za sljedeci... Vec ce se naci netko!

"Jednom kad nešto odlucis, svemir se uroti da se to i ostvari," napisao je jednom Ralph Waldo Emerson. Radnim danom sam cinik te skeptik, ali ponekad se sjetim Danijela i Vjeke pa nevoljko priznam da je mozda Ralph znao sto govori, te da ja ipak nisam najpametniji na svijetu.

P.S. Album je nabavljiv kod vaseg omiljenog dilera ili nazovite Vjeku na 031/675-617, poslijepodne.


9. VESTI IZ SVETA


-Antonio Hernandez Palacios
U subotu 29. januara 2000. godine preminuo je Antonio Hernandez Palacios, kreator stripa Mac Coy (Dargaud, 1974), u Madridu, gde je i rodjen 1921. godine.

-Gil Kane
U ponedeljak 31. januara je svet napustio Gil Kane, rodjen 1926, jedan od velikana americkog "superherojskog" stripa. O ovom autoru cete vise saznati ako budete procitali tekstove povodom njegove smrti na sledecim adresama:
http://www.anotheruniverse.com/comics/features/gilkane.html
http://www.comicbookresources.com/columns/index.cgi?column=5

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 02.02.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Green Lantern #123
2. Martian Manhunter #17
3. Batman: Legends of the Dark Knight #128
4. Preacher #60
5. Witchblade #37
6. Wildcats #8
7. Uncanny X-Men #379
8. Thor #22
9. The Rhinegold #1
10. Deadpool #38


10. LINKOVI


Na sajtu Projekta Rastko u Biblioteci srpskog stripa su postavljena dva nova teksta ispod pera Zdravka Zupana i Slobodana Ivkova.

-Zdravko Zupan: Vsevold Guljevic (1903-1944?)
http://www.rastko.org.yu/strip/zupan_guljevic.html

-Slobodan Ivkov: Momcilo Moma Markovic
http://www.rastko.org.yu/strip/ivkov_markovic.html


11. DATUMI


od 4. do 10. februara

4. februara 1973. Rodjen je Hagar Dunor ("Hagar the Horrible"), autora Dik Browne-a, koji je radio za King Features Syndicate. Od 1989. godine strip je nastavio da radi njegov sin Chris Browne.

4. februara 1952. Rodjen je Daniel Kox, radio je na stripu Agent 212 (Dupuis).

7. februara 1929. Rodjen je Alexandro Jodorowsky. Knjizevnik, sineasta, i strip scenarista. Kod nas najpoznatiji po Dzonu Difulu kog je radio sa Moebiusom kao i po saradnji sa novosadjaninom Zoranom Janjetovim na Mladosti Dzona Difula.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE