prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #56
24.02.2000.


S A D R Z A J

1. DEVIL'S FOOTPRINTS (Nikola Vitkovic)
2. DEVETA UMETNOST (zmcomics)
3. STRIP AUTOR: MLADEN OLJACA (Strip Vesti)
4. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (8) (Darko Macan)
5. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Largo Winch na TV ekranima
-Novi projekat Scott McCloud-a
-Willy Maltaite
-TOP 10. Another Univers
6. LINKOVI
7. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Da, da. Opet se kuburi sa tekstom, a tako sam se navikao na mnogo tekstova:( Ali tu se eto nalaze redovne rubrike, gde se, posebno ovog puta, isticu datumi svojim obimom. Nije ih bilo prosle nedelje pa sam resio da to nadoknadim, pa se tu jos nasao kolega (Zoric Marjan), veliki strip fan, koji se snasao za prevod sa francuskog tako da su datumi ovog puta obimniji od drugih tekstova.

Jos bih podsetio da se odazovete POZIVU NA SARADNJU u tekstu "Deveta umetnost", a ni SVesti nece zaliti za viskom tekstova:)

Zamalo u zurbi da vam zaboravim javiti da obavezno skoknete do sajta SVesti i da tamo u arhivi potrazite stranu sa foto izvestajem iz Angouleme. Nisu se sve fotografije nasle na sajtu zbog velicine fajlova ali mislim da sam odabrao desetak najzanimljivijih. Zahvaljujem se tim povodom Goranu Skrobonji koji je ustupio svoju foto dokumentaciju.

I sta jos? Opet cu da pozivam autore da salju biografije i radove za stranicu sa strip autorima. Ovog puta je na sajtu postavljena stranica sa radom i biografijom Mladena Oljace.
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/oljaca/

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. DEVIL'S FOOTPRINTS

Nikola Vitkovic


U jutro 7. februara 1855 u Devonsiru u Engleskoj ljudi su primetili neke neobicne tragove u snegu.

* * * * * * * * *
* * * * * * * *

ZA TO VREME, 145 GODINA KASNIJE...

U jutro 7. februara 2000 u Beogradu u Yugoslavii PHANTOM WORX/KOZINUK COMICS je objavio mini slikovnicu DEVIL'S FOOTPRINTS, koja predstavlja rekonstrukciju tog fabuloznog dogadaja, sto u isto vreme i jeste. Format slikovnice je kvadratan [1/6 A4], 32 strane. Mozete je [i morate je] qpiti svim svojim rodacima ako ne i sebi, u knjizari BEOPOLIS [u holu Doma Omladine u Beogradu, Yugoslavia] po ceni od 20 dinara ili se obratiti mailom na mailto:alone@eunet.yu i raspitati sta dalje.

Da, autor je svakako Nikola Vitkovic.

Ukoliko se neko necka dal da uzme ovu slikovnicu, moze se ohrabriti tako ste ce skoknuti do oficijalnog PHANTOM WORX/COSYNOOK COMICS sajta na
http://www.net.yu/~phantom/
gde se pored isecaka iz DEVIL'S FOOTPRINTS mogu videti i novopridodati kadrovi i table iz KOZINUK COMICSa, ovoga puta u raskosnom full coloru. Reci cemo da je i sajt
http://SOLAIR.EUnet.yu/~alone/
sa prezentacijom radova Nikole Vitkovica takode doziveo neke male dorade.

Neki su mislili da je to od onog kengura sto je pobegao iz ZOO-a, ali...

* * * * * * * * *
* * * * * * * *



2. DEVETA UMETNOST

zmcomics


Neki citaoci Strip Vesti su pitali sto nema duuuuugackih tekstova, teoretskih, istorijskih, kritickih, itd...

Pa je tako doslo do ideje da se pokrene magazin za teoriju stripa. Naravno to bi bio potez ludaka u nasoj sredini raditi klasicnom stampom, ali zato tu postoji internet i elektronsko izdalastvo.

Magazin ce se zvati "Deveta umetnost" (slobodno zajedljivo recite kako je ime originalno) bice "stampan" u PDF formatu, formatu elektronskih knjiga buducnosti, prelomljen tako da se moze obostrano stampati i uvezati i imace sve domace slovne karaktere sa sve kukicama i kvacicama. Bice malo slicica, mnogo teksta, ko zeli moze slobodno da se javi i da sam urediti neki tematski broj.

Obim materijala ce biti neogranicen kao i broj strana (od 30 pa do par stotina:), tiraz milionski (mislim bice na internetu godinama, ako ne bude nekog potopa ili slicno, pa ce kad tad dostici taj tiraz).

Autori tekstova mogu sami sebi obezbediti honorar tako sto ce naci sponzora za svoj tekst kako bi na neki nacin isplatili svoj trud. A tako bi se verovatno i izreklamirala kompletna distribucija na nasim prostorima.

Izlazice povremeno, kada se napuni broj.

Licno mislim da je to buducnost izdalastva i stalno se jedim sto niko od autora u intervjuima nije na taj nacin odgovarao na pitanje sta misli o buducnosti stripa. Prava ce revolucija ovakvog izdalastva poceti onog dana kada LCD monitori budu imali 300 dpi rezoluciju i kao takvi prihvatljivu cenu za svakog. Tada ce se sve knjige preuzimati sa intereta (ili kupovati na CDu) i citati na malim racunarima velicine obicne knjige-stripa i debljine od 1-2 cm. Verujem da ce to biti izvodljivo za desetak godina. A dotle ce se knjige stampati na papiru, a u mnogim slucajevima, kao sto ce biti i sa ovim magazinom, ce se stampati u kucnoj radinosti. Kao sto se vec sada kupuju pesme preko interneta, sto tera menadzere prodaje da se hvataju za glavu i strahuju za svoj posao.

To mozda predstavlja veliki problem za distributere, ali je zato sjajna stvar za male scene poput nasih, jer ce tada strip moci da se plasira iz sopstvenog doma, uz pomoc racunara i da se odmah rade verzije na par jezika (srpski, engleski, francuski,...) za sveobuhvatno trziste.

Ovo shvatite kao POZIV NA SARADNJU u stvaranju buducnosti strip izdalastva. Mozete i sami urediti broj, a ja cu to prelomiti i postaviti na internet ili mozete dati vec sada svoje priloge pa ce se to naci u prvom sledecem broju kada bude dovoljno materijala.




3. STRIP AUTOR: MLADEN OLJACA

Strip Vesti


MLADEN OLJACA
31.01.1970. Novi Sad

Adresa: Bulevar oslobodjenja 23, 21000 Novi Sad

Stripom i ilustracijom se bavim od srednje skole. Intezivnije od 1995.godine.

Momentalno honorarno radim ilustracije i strip (serijal strip kaiseva "Novi Sade...laku noc" u NS Nedeljniku koji "ide" od avgusta 1998.) u NS Nedeljniku i studentskom listu Index.

Objavljivanja: Stripburger (SLO), Skirocore (SLO), PC & Mediji (SLO), Inside (GER), Sivullinen (FIN), Patagonija, Lavirint, Faros, Nezavisni, NS Nedeljnik, Novosadska panorama, Index, Reflex, Studentski proglas, Podrum, Jutarnji urlik, Kontrapunkt, Akupunkzin, Penzionerske novine,...

Izlozbe:
1995. Anti nazi strip, Ljubljana
1995. Eko strip, Ljubljana
1996. Zlatno pero, Beograd
1996. Ilustracije na temu ljudskih prava, Ljubljana
1997. Pozorišni strip u Bitef teatru, Beograd
1997. Ilustracije i strip u Kumulus klubu, Novi Sad
1997. Strip devedesetih na radničkom univerzitetu, Novi Sad
1997. I Festival mladih nezavisnih stvaralaca "Break 21", Ljubljana
1997. I Dani stripa u Nisu, Nis
1997. II Salon stripa, Zajecar
1997. Strip na temu borbe protiv ovisnosti, Gornja Radgonja
1997. Prateca izlozba u cast Enki Bilala, Beograd
1998. Strip na temu hendikepiranih i depriviligovanih, Ljubljana
1998. II Festival mladih nezavisnih stvaralaca "Break 21", Ljubljana
1998. II Dani stripa u Nisu, Nis
1998. Novi autorski strip u Srbiji "-+-=+", Beograd, Subotica,...
1998. Strip i ilustracije u klubu Incognito, Novi Sad
1998. NS strip u Art klubu Kulturnog centra Novog Sada, Novi Sad
1998. I Jugoslovenski salon karikature, Vrsac
1998. Striparty u okviru IV Jugoslovenske smotre animiranog filma, Cacak
1999. III Festival mladih nezavisnih stvaralaca "Break 21", Ljubljana
1999. Ilustracije na I Decijem sajmu u Dunavskom parku, Novi Sad
1999. "Umjesto gluposti", ciklus izlozbi po Crnoj Gori u organizaciji casopisa "Zid", Podgorica,...

Nagrade:
1995. Nagrada magazina "Stripburger" (SLO) za Anti nazi strip
1996. Nagrada magazina "Stripburger" (SLO) za ilustraciju na temu ljudskih prava
1997. Otkupna nagrada na I danima stripa u Nisu
1997. I Nagrada za strip na temu racunara magazina "PC & Mediji" (SLO)
1998. Nagrada magazina "Stripburger" (SLO) za strip na temu hendikepiranih i depriviligovanih

Kao i prethodno predstavljeni autori i Oljaca sada ima svoju direktnu adresu:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/oljaca/




4. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (8)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


SAJAM NAKAZA

Sto su narodi manji, to su kozmopolitskiji. Barem na rijecima, dok ne postanu veliki i ne pokazu pravo, samozaljubljeno, lice. Amerima, tako, spoznaja seze tek do granica njihove lokalne kablovske televizije, a Francuzi... Ne znam da li oni po vrijedecim socio-poli- ticko-ekonomsko-kulturnim kriterijima spadaju u velike narode, ali se bogme ponasaju tako.

Sto ste mogli vidjeti ako ste pokusali kupiti koji francuski album preko interneta. Jedva koji sajt, a i ti mi ne primaju karticu. Ili uzmite Moliternijev "svjetski" leksikon stripa (Filipinijev nisam vidio pa ne kometiram) u kojem se ono "svjetski" odnosi na opca mjesta i poznatije prijevode, dok svaki francuski isprdak ima dvije natuknice. Ili uzmimo Angouleme.

Da, opet ja. Nesto me ove godine cesto spopadaju bijes i razocaranje pa onda trpe oni sto me citaju. Zao mi je, ali eto.

Angouleme, dakle, je francuski salon za francuske citatelje zeljne francuskih stripova. Jest, potrude se oni prevesti tu i tamo nesto, kojeg superheroja za degeneriranu omladinu, kakvu mangu za te nenormalne klince ili kakvog Lavrica. Potrude se kojem strancu dati izlozbu, ili cak Grand Prix, pa mu onda cenzurirati plakat (kao Crumbu ove godine). Potrude se dati koji kvadrat prostora nadobudnim izdavacima iz cudnih jezika, a odvoje i onaj krasan mlin za izlozbu zemlje gosta. Ma, pretrgnu se da bi se, i dalje, osjecali nadmocno.

Ove godine, naime, u Muzeju papira bila je izlozba bivsih i sadasnjih Jugovica. Nabacana bez reda, kataloga i komentara, s okruglim stolom gdje su nas, sto ne pricamo francuski, poredali kao lose djake pred plocu, kao zooloske kuriozume da nam se cudi civilizirana raja. Nisam se tamo dobro osjecao, pijun u potvrdjivanju zvjezdane karizme Enkija Bilala. Mozda sam previse ocekivao, mozda o sebi predobro mislim, mozda sam trebao uzeti pare i sutjeti. Mozda.

A mozda nas nisu trebali ni zvati. Jest, ideja je bila lijepa i mogucnost da se neki autor uhljebi uvijek je privlacna, ali jos trebam vidjeti da se netko, osim Enkija, od ove izlozbe omrsio. Freak show je zavrsio, natrag u kaveze, Slaveni.

Izem ti takve domacine.




5. VESTI IZ SVETA


-Largo Winch na TV ekranima
Na osnovu stripa Largo Winch, koji se i kod nas objavljuje u Stripoteci, se ove godine snima TV serija od 26 nastavaka.
Glumica Sydney Penny ce biti u ulozi Joy Arden, u ulozi Simon Ovronnaz-a ce biti glumac Diego Wallraff, dok ce samog Largo Vinca glumiti Paolo Seganti.
O tome mozete vise procitati na sledecoj adresi:
http://www.dupuis-entertainment.com/largowinch/index.html

-Novi projekat Scott McCloud-a
Scott McCloud autor knjige "Understanding Comics" je poceo da radi na novom tekstu o strip umetnosti: "Reinventing Comics". Scott ce u ovoj knjizi obraditi kako imaginacija i tehnologija uticu na umetnicku formu. Naslovna strana knjige se moze videti na njegovom sajtu:
http://www.scottmccloud.com

-Willy Maltaite
18. februara je preminuo strip autor Willy Maltaite (alias Will). Will je rodjen 30. oktobra 1927. u Anthee u Belgiji. Sve informacije o ovom autoru mozete naci na sledecoj adresi:
http://www.bdeuro.com/will

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 23.02.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Hellblazer #147
2. Weird War Tales Special
3. The Authority #12
4. Hitman #48
5. Top Ten #7
6. Titans/Legion: Universe Ablaze #2
7. Avengers #27
8. Unity 2000 #2
9. Superman vs. the Terminator #3
10. Batman #576




6. LINKOVI


U najnovijem broju banjaluckog nedeljnika "Reporter" je objavljen intervju sa Zoranom Janjetov.
http://www.reporter.co.yu/




7. DATUMI


od 18. februara do 2. marta

18. februara 1931. Rodjen je Johnny Hart, autor stripova "B.C." (1957) i "The Wizard of Id" (1964).

18. februara 1977. Pocinje da izlazi strip "Le Cafe de la Plage", ciji je autor Regis Franc.

19. februara 1925. Rodjen je Martial kreator junjakinje Sylvien. 40-tih je radio stripove za decu, da bi za zenski magazin "Bonnes Soirees" 1952. godine kreirao Sylvien. Pri pokusaju da prestane rad na ovom stripu je bio zatrpan pismima obozavateljki tako da je ipak nastavio rad na tom serijalu.

20. februara 1987. Umro je Edgar-Pierre Jacobs autor stripa "Blake et Mortimer".

21. februara 1993. Umro je Harvey Kurtzman u Maunt Vermonu, New York, u 68 godini zivota. Osim po svojim stripovima poznat je i kao osnivac cuvenog casopisa MAD. Takodje je objavio i knjigu "Od Aargh! do Zap!" (Vizuelna istorija stripa).

23. februara 1958. Rodjen je Eric Maltaite. Sin Willy Maltaite-a, alias Will.

24. februara 1957. Rodjen je Philippe Vandevelde, alias Tome. Ovaj izuzetno talentovani scenarista je kreator najre- volucionarnijih humoristickih serija poslednje decenije a sa "Petit Spirou" pocinje kao crtac.

25. februara 1969. Pocinje da izlazi Robin Dubois, lik nastao zahva- ljujuci Walter Scott-u i kojeg su dva veseljaka: Turk i De Groot, koji se dobro uklapaju u avanture sume Sherwood, kod Nottinghama, razveseljavajuli ne postujuci bas licnost lepog junaka.

26. februara 1877. Rodjen je Rudolph Dirks, nemac, koji je emigrirao u USA. U trinaestoj godini izdaje svoj prvi strip! Sa dvadeset godina, podsecajuci se svoje nemacke literature iz detinjstva, posebno "Max i Moritz"-a od Wilhelm Buscha, stvara "The Katzenjammer Kids" za "New York Journal", nestasluci dvojice nevaljalaca i morskog vuka koji ce postati slavni posto cemo ih sretati po celom svetu.

26. februara 1953. Rodjen je Jean Teule strip autor koji u radu koristi tehnike kao sto su fotokopiranje, foto- -montaza, koju potom dekolorise i deformise zavisno od inspiracije. Autor je stripova: "Copy-Reves" (Copy-snova), "Bloody Mary" (sa Jean Vautrin), "Filles de Nuit" (Kceri noci), "Sita-Java", kod Glenat-a, i "Gens de France" (Ljudi Francuske) i "Gens d'Ailleurs" (Ljudi drugih zemalja) kod Casterman-a.

26. februara 1970. Pocinje da izlazi "Natasha" (Dupuis, Marsu-Produ- ction) najseksipilnija stjuardesa u stripu, koju su stvorili Gos i Waltery. I pored tadasnje Francuske cenzure ona je istog trenutka sarmirala publiku casopisa Spirou gde je imala svoj prvi let.

26. februara 1982. Pojavljuje se Jeannette Pointu (Dupuis). Istinski zenski Tintin, moderan i suprotan rafalima lepote heroina 80-tih godina, ona je proputovala ceo svet, vodjena istovremenom potragom Scoops-ova i zeljom za iznalazenjem pravde i slobode.

28. februara 1907. Rodjen je Milton Caniff, jedan od najvecih americkih realisticnih crtaca. Stvara stripove: Dick Dare 1933. godine, postaje poznat sa "Terry i pirati" 1934. koji postaje kultni strip. da bi 1937.godine kreirao strip "Steve Canyon" sa kojim ga proglasavaju Rembrantom stripa.

28. februara 1952. Rodjen je Antonio Coosu u Sardiniji. U Belgiji izdaje svoje prve radove u magazinu "Curiosity Magazine". Ucenik atelijera R, koji krajem 70-tih godina, pod rukovodstvom Clauda Renarda, stvara brilijantnu generaciju mladih autora. Saradjuje u casopisu ove skole "Le neuvieme Reve" (deveti san).

28. februara 1957. Pocinje da izlazi Gaston Lagaffe (Dupuis), jedini heroj bez zaposlenja u stripu. Slucajno stigao u redakciju Spirou-a - koju je tada vodio bradati, ekstravagantni, genijalni Yvan Delporte - nije je vise napustio, na veliko zaljenje svojih redakcijskih kolega.

1. marta 1937. Rodjen je Gos. Peyo-ov saradnik, ucestvuje u stvaranju Strumpfova pre nego sto je poceo da stvara za casopis Spirou "Boubou le petit Puma" (Boubu mala puma).

1. marta 1962. Pocinje da izlazi "Valentin le Vagabond", od Goscinny i Tabary-a. Strip o simpaticnom prosjaku koji slobodan kao ptica, sa ruksagom na ledjima, cvetom u ustima, prelazi puteljke Francuske bezeci od pajkana i njihovih lisica, pomaze mestanima u resavanju lokalnih enigmi.

1. marta 1985. Pojavljuje se strip "Les Chemins de la Gloire" (Putevi Slave), od Hulet i Bucquoy-a (Glenat). Ova socijalna serija pocinje sa tridesetim godinama, u punom jeku ekonomske krize na severu francuske.

2. marta 1935. Rodjen je Jean-Paul Dethorey. Po opredeljenju slikar, prve stripove objavljuje 1964. godine "L'Inspecteur X" i "Batistin et Big Boogie" za Amis-Coop. Postize uspeh stripom "Louis la Guigne" (sa Frank Giroud, za Glenat 1982.). Radi jos 1990. "Coeurs brules" (usijana srca) po scenariju Cothias-a a 1992. potpisuje i album "L'oiseau Noir" (crna ptica) u izdanju Dupuis-a.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.




Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE