prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #57
02.03.2000.


S A D R Z A J

1. ANDREJ STULAR: LUSTRI (Aleksandar Zograf)
2. ZINFAN TRIPS (zmcomics)
3. DRUUNA NA PC-ju (Z.Z.)
4. KAD SAM BIO CRTAC...(1) (Bojan M. Djukic)
5. STRIP AUTOR: BILJANA MALESEVIC (Strip Vesti)
6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (9) (Darko Macan)
7. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Zezelj u svetu
-CARTOOMICS 2000
-Steven Hughes
-TOP 10. Another Univers
8. LINKOVI
9. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Stize broj, nesto drugaciji no sto sam mislio, ali ipak dobar. Saradnicima Strip Vesti se prikljucio i Bojan Djukic iz Londona, za sada ispovescu o svojim pocecima i radu na stripu, a kasnije,...

Ponovo se pise i o novom veoma neobicnom i zanimljivom albumu Andreja Stulara "Lustri" kao i o novoj video igri po strip motivima.

Naravno pojavio se i novi fanzin koji mozete besplatno naruciti na istoj adresi sa koje vam saljem Strip Vesti:)

I stosta jos,... Da. Da ne zaboravimo Macanovu kolumnu koja se pojavljuje vec deveti put i koja govori o autorovim stavovima na nacin na koji mnogi ne smeju, a mozda i ne zele, govoriti. Hrabro, ludo,... ali ko zna, i vetrenjace se valda nekad umore,...

Kao i prethodnih nedelja autor koji je ovog puta predstavljen, tacnije receno autorka, ima svoju web stranicu:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/biljana/
Saljite priloge, nemojte posle kazati kako predstavljam samo novosadske autore. Oni su mi najblizi i kada nema priloga od ostalih autora najlakse mi je da ubacim nekog dostupnijeg. Pozvani su autori sa svih prostora ex-yu!!!

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. ANDREJ STULAR: LUSTRI

Aleksandar Zograf


Zahvaljujuci cinjenici da je u Ljubljani tokom devedesetih izlazio casopis Stripburger, savremena produkcija internacionalnog autorskog stripa je postala dostupna slovenackom citateljstvu. Takodje, to je bio jedan od motiva slovenackih autora da i sami pocnu aktivnije da rade i objavljuju u ovom casopisu, a potom i da izbacuju samostalne albume.

Nedavno se u izdanju Strip Core/Forum pojavila knjiga "Lustri", koja sadrzi zbirku radova Andreja Stulara. Stular je poznat upravo sa stranica Stripburgera - njegov rad predstavlja krajnje nekonvenci- onalni oblik stripa. U pitanju su nizovi slika, koji ponekad manje, a ponekad vise poseduju narativni tok (sto ih priblizava ili udaljava od onoga sto se uobicajeno podrazumeva pod pojmom stripa). Stulareva "strip poezija" ima svoj sarm i nekakvu vlastitu logiku, i cesto je inspirisana balkanskom stvarnoscu. Ono sto ovu kolekciju cini zanimljivom je i njeno pakovanje, tj. vrlo kvalitetna graficka oprema. Sve u svemu, bilo bi logicno ocekivati da je ova knjiga tek jedan od niza samostalnih zbirki stripova koje bi Strip Core valjalo da objavi u buducnosti... sto bi predstavljalo logicnu evoluciju u razvoju izdavacke delatnosti ekipe okupljene u Metelkovoj.

* * *

Ukoliko zelite da obezbedite svoj primerak ovog interesantnog i vrednog izdanja dajemo vam adrese izdavaca.(zmcomics)

e-mail: core@kud-fp.si

Strip Core c/o Forum Ljubljana,
Metelkova 6/I, SI - 1000 Ljubljana, Slovenia
tel.: +386 61 319662, fax: +386 61 1338074
http://www.ljudmila.org/stripcore




2. ZINFAN TRIPS

zmcomics


Eto, i novosadjani resise da naprave fanzin. Malo uspavana, da nekazem lenja, NS scena je sebe, svojom neagresivnoscu, gurnula u zapecak strip desavanja. Mnogo je tu faktora bilo u pitanju, od malodusnosti do suprostavljenih gledista na strip, od teskih vremena za ovu umetnost do potrage za nekim ko ce ih sve ujediniti, od,..do... bi se moglo nabrajati, ali najlakse je traziti izgovore a vremena su takva da ih je vrlo lako naci.

Nisu vremena za strip sjajna, ali nisu bila ni onih dana kada je savremeni strip nastao, pa se taj period ipak danas zove "zlatnim godinama stripa"!? Sta to znaci? Pa, doslo je vreme da se prestane sa kukanjima i da se pocne raditi.

Zato smo resili da pocnemo graditi buducnost. Izdavanjem fanzina cemo pokrenuti autore da sa vise elana krenu sa radom i da u dogledno vreme stvore odredjenu kolicinu kvalitetnih stripova koji se mogu kasnije objavljivati i u "pravoj", ozbiljnoj, strip reviji. Zato je koncepcija ovog fanzina takva da ima za cilj prikupljanje i promovisanje strip materijala za jednu buducu strip reviju. Da li cemo to danas-sutra sami pokrenuti, ili cemo, kada se nakupi dovoljno brojeva, projekat Strip revije ponuditi nekom finansijski jacem, sto bi rekli, subjektu, je pitanje za buducnost. Za sada je cilj fanzina animiranje mladih, svakako talentovanih, autora da stvaraju i da se predstave siroj javnosti.

Zasto se nas fanzin zove "ZinFan TripS"? Pa zato sto zelimo da to bude drugaciji fanzin. Cilj nam je da u njemu radimo strip serijale koji su nadasve potrebni na nasim prostorima. Nemamo za cilj da pravimo jeftinu industriju vec da se u potpunosti postuju autorski pristupi stripu, bilo da su u pitanju andergraund stripovi iliti stripovi glavnog toka (sta god svrstavali u te kategorije). Znaci stvaralacka sloboda je potpuna, jedini uslov je strip koji ima neki oblik serijalnosti, jer slozicete se (morate:) da citaoci u stripu to traze i da je to jedan od osnovnih strip elemenata. Naravno ne moraju to biti serijali sa klasicnim strip junacima, mogu to biti i serijali koji su povezani nekom osnovnom idejom ili temom kao na primer Kordejeve "zvezde" ili neki autobiografski zapisi, ili,...

U ovom, prvom, broju su se nasli radovi Nebojse Bacica, Zeljka Katanica, Zlatka Milenkovica, Biljane Malesevic i Mladena Oljace.

Svi zainteresovani mogu da se jave na vec poznatu email adresu: zmcomics@EUnet.yu i da narucite BESPLATAN primerak za sebe. Da, prvi broj ce se svima zainteresovanima slati besplatno kako bi se mogli odluciti da li cete sledece brojeve narucivati. Jedino bi molio da se, oni koji mogu, organizuju pa da za vise ljudi saljemo fanzin na jednu adresu kako bi troskovi slanja bili manji:) rekoh da su vremena za strip teska.

Eh, da ne brinite se za zivotni vek ovog fanzina, drugi broj je vec uveliko u pripremi!!!




3. DRUUNA NA PC-ju

Z.Z.
Info Express No8.


Paolo Eleuteri Serpieri, talijanski slikar figurativac predavao je slikanje na Institutu lijepih umjetnosti u Rimu sve dok se nije okusao u svojoj sadasnjoj najvecoj strasti - stripu. Poceo je kao crtac western stripova da bi nakon nekog vremena napravio radikalan odmak u ovom stvaralastvu te kreiravsi lik Druune u stripu (Morbus Gravis) stekao svjetsku slavu. Drunna je jedan od najintrigantnijih likova modernog strip stvaralastva i mada nije heroina poput Modesty Blaze njezina zenstvenost je nevjerovatna saka u oko devastiranom SF/Horror okruzju u kojem se radnja price odvija. Lik Druune predocava nam Serpierievu viziju fantastike u kojoj je ljudsko bice postojano i svevremeno, covjek obicne svakodnevnice bacen u ralje apsurdnog i destruktivnog svijeta. Nakon sest velikih strip albuma o Druuni i njezinoj borbi u kojoj pokusava spasiti voljenog covjeka Serpieri upravo nadgleda projekt koji je povjeren firmi inace carobnjacima na polju interaktivnosti koji su zapoceli s radom na prebacivanju Druune na igru za PC. Iako Druuna nije prvi pokusaj da se strip uoblici u igru (sjetimo se samo avanturisticke sage (Potraga za svevremenskom pticom) strip tandema Loisel/Le Tendre koja je davno konvertirana kao igra za Amigu) projektni tim koji se okupio oko Serpieria obecava igru koja ce promjeniti pogled na zabavni software.

3D grafika animirana motion capture sistemom, i visoko kvalitetni Dolby Surround AC3 soundtrack dovoljno su pocetno obecanje koje bi trebalo barem donekle potvrditi ove hrabre izjave iz redova Serpierievog tabora.

Racunajuci na predimenzioniranost Morbus Gravis svijeta te ogromnog broja likova koji su kljucni elementi odnosa lika Druune i radnje price vec sada je jasno da ce igra debelo iskoristiti sve blagodati koje nudi DVD obecavajuci ujedno visoko kvalitetnu produkciju.

Svi likovi koji se pojavljuju u stripu smjesteni su i u igru. Drunna, Jock, Shastar, Ottoneger, Dwarf, Mutant... samo su neki od likova koji su za potrebe igre iznova crtani maestrovom rukom u klasicnoj olovka tehnici da bi se kao takvi uporabom forefont tehnologije i potpomognutom celofanom realisticnih tekstura kreirali kao 3D likovi zavidne kvalitete.

Pocetak izrade igre Morbus Gravis; Druuna izazvao je veliku paznju kako strip poklonika, tako i kolega iz branse igra. Najcesce kritike koje se daju cuti odnose se na pokusaj da se zgrne novac dok svjetom igara haraju zesnki likovi. Zanemarivsi jalove pokusaje poput Excalibura te stavivsi naglasak na kraljicu medju igracicama, Laru Croft usporedba s Druunom odrziva je samo u jednom segmentu koji se zove izgled. No, prsata Lara Croft realno gledano ipak pokraj Druune izgleda kao djevojcurak jer je Serpieri kreiravsi ovaj lik ocito pustio na slobodu sve svoje djecacke snove tako da Druuna zapravo izgleda potpuno savrsenih mada prenaglasenih proporcija, no kako vec rekoh njezin izgled ima smisla ako je sagledavamo u Blade Runnerskom okruzju poput svjetla u tunelu. Sto se pak same price tice bilo bi krajnje neumjesno usporedjivati pricu jednog Tomb Raidera sa sagom Morbus Gravisa. No osim Druune i ostali likovi iz stripa te buduce igre imaju svoju snagu te je dovoljno spomenuti kako je lik Mutanta hermafrodita posluzio i velikom strip autoru Moebiusu (inace Serpierievom uzoru) da kreira lik Plave Lagune u filmu Peti element.

Razvoj Druune tek je poceo i uzevsi u obzir detaljistiku njezinog autora za sada se ne nazire niti priblizan datum mozebitnog pojavljivanja igre na trzistu. Sto ce Druuna donijeti onog trenutka kad se pojavi na policama trgovina ne zna se jer tehnologija svakim danom krupnim koracima grabi naprijed no nadamo se da se nece ponoviti Romerova Daikatana koja je jos neobjavljena vec pregazena od vec odavno izaslih naslova.




4. KAD SAM BIO CRTAC... (1)

Bojan M. Djukic


1.- Faks iz London-jeva

Nikad nisam znao da li sam u stripove usao na velika ili mala vrata... Znam samo da skoro sve dugujem [od avgusta '92. pokojnom] ocu koji mi je kupio Zabavnik kad sam imao tri godine i lezao bolestan u Brankovoj, pra-davne 1959. e da bi me opraspolozio citajuci mi Mikija, Paju... A ja sam se zablentacio u cudo na naslovnoj strani, sa glavnim herojem u zaglavlju, sklupcanom u providnoj kugli... Den Berijev FLAS GORDON...

Da li tada ili malo kasnije - tek, objasnjeno mi je da se TO pravi tako sto neko lepo sedne i sve nacrta po napisanoj prici. Secam se da sam se smrznuo pred spoznajom da ljudska ruka moze nesto tako da stvori i tad sam bio odlucio da postanem crtac stripova kad porastem. Svakodnevno sam gledao Tatu kako za svojim crtacim stolom do prozora radi na svojim arhitektonskim planovima posle napornog dana u birou i nekako mi se uklopilo da se i stripovi prave pod slicnim uslovima. Posto mi nije padalo na pamet da mogu da se osmisle nove, nevidjene i originalne stvari, 'zacrtao' sam jos tada sebi plan da cu bas ja da budem taj koji ce, kad poraste, da nastavi da crta Flasa Gordona koji se juri sa Skorpijancima u pratnji tri decaka, sa Dejl koja malo-malo pa padne u nesvest i dr. Takozvane 'karikaturalne' likove i stripove sam [uglavnom] ignorisao i nisu me se doticale ambicije da, recimo, radim u animaciji generalno ili za Volta Diznija posebno, kao ni ocigledan fakat da nemam talenat za crtanje...

No, godine su prolazile, zahvaljujuci druzenjima i prijateljstvima sa veoma talentovanim individuama koje su me podarile svojim strpljenjem i ulozenim vremenom ja sam malo-pomalo naucio da vezbom i radom mogu da nadoknadim nedostatak prirodne nadarenosti - plus sto sam imao srece da otkrijem razne knjige koje su na uglavnom pristupacan nacin objasnile kako se crta kroz konstrukciju i struktuisanje oblika povezanih u jedinstvenu smislenu celinu.

Mnogo je tih ljudi koje nikad necu moci da zaboravim, cak i kad bih to hteo - pa posto se plasim da cu nekog nehotice da propustim [ako bih sve hteo sad da pomenem] samo cu generalno da kazem HVALA IM SVIMA.

Oni znaju ko su...

Ja to, na zalost, dugo nisam znao u vezi sebe - uporedo se provlaceci kroz skolu lomio sam se izmedju crtanja i pisanja [medjusobno i s jedne strane], a sa druge muziciranja - pevanja te prebiranja po klavijaturi ili zicama gitare...

Koja su to divna vremena bila kad je kao najnepremostiviji problem bivala nametnuta dilema - svirati ili crtati... Moja majka - gresnica - nalazila je razumevanja za sve sto sam mastao da sprovedem u [ne]delo i njena podrska je bila i ostala bezrezervna - kao sto je kasnije bila i ostala Slavicina kad je od svih ljudi izabrala bas mene da mi postane dozivotni saputnik, a i ja njen.

Kako bilo da bilo - sluzenje kadrovskog roka u JeNeA je izmedju ostalog rezultiralo definitivnim rasciscavanjem cinjenica sta cu da odaberem kao 'jedini pravi zivotni put' i ja odabrah da se profesionalno i totalno posvetim stripu uopste i crtanju posebno kao opredeljenju i vokaciji.

Sada znam da sam vise imao srece nego pameti, znanja, umeca i poslovne umesnosti... A tada mi je sve izgledalo jednostavno, normalno i prirodno - malo neuspeha, po neko odbijanje ili 'prijateljski' savet [starijih i iskusnijih] da se manem 'corava posla', onda 'studijsko putovanje' u SAD... pa onda tekstovi ovde-onde, stripovi tu i tamo (i to karikaturalni uglavnom, sto nikad ni mrtav ne bih ocekivao da se desi salabajzeru koji je u ambicijama 'avanzovao' od zelje za crtanjem Flasa Gordona do opsesije da se probije u Marvel... Ili makar DC...) i - arogancija; bolna nesigurnost u sebe fanaticno do grca maskirana ponasanjem 'primadone' po cenu zameranja - i to bas onim osobama koje su to najmanje zasluzivale... Bog neka mi oprosti, valjda ce i ti ljudi...

Kad sam nakon krace i relativno uspesne karijere od nekoliko godina pisanja scenarija i crtanja iz Beograda za nemackog izdavaca licencnih stripova baziranih na animiranim TV serijalima i likovima najzad stigao u London krajem juna '91. sve mi je i dalje delovalo 'normalno i prirodno' - samouvereno sam pravo sa aerodroma usetao u studio Stivena Spilberga "AMBLIMATION - A Division of Universal Pictures Ltd." u Aktonu, seo za svetleci animatorski crtaci sto da 'polazem audiciju' i pokazem sta znam, zavrnuo rukave uzevsi olovku...

... i skoro se onesvestio gledajuci predivno nacrtane ekstreme decaka u hodu. Toliko ispeglana linija i komplikovan detaljan crtez nisu delovali normalno, u praskavoj gami na koju moje oci nisu navikle (tad sam prvi put video 'uzivo' crtez izdetaljisan crnom grafitnom olovkom preko postavke u kolornoj olovci). Crtao sam mojom 'najboljom' patentarom sa tankom minom 0,5 i opet mi je linija bivala predebela a najsigurniji potez drhtav... Tesio sam se da je to zbog tegljenja dva teska kofera, znojio se i pored erkondisna koji je sibao rashladjenje punom parom, papir mi se pod rukom deformisao od znojavih dlanova...

Da skratim pricu - polozio sam 'prijemni'. Da sam definitivno i primljen u radni odnos saznao sam sledece nedelje kad je svet spoznao da je kod nas pocelo ono sto jos uvek traje [cak i kad miruje]. Telefonski sam se dogovorio sa porodicom da se ipak ne vracam nazad kuci i da ne odbacujem sansu koja se racuna u 'jednu u milion slucajeva'; zena i sin su mi se pridruzili par meseci kasnije i tako je zapoceo kraj postojanja moje zemlje iz koje sam tek stigao i mog profesionalnog bavljenja crtanjem.

[Nastavice se..?]




5. STRIP AUTOR: BILJANA MALESEVIC

Strip Vesti


MALESEVIC BILJANA
06.09.1972. Novi Sad

e-mail: bilja@energosoft.co.yu

Stripom i ilustracijama, kao i pisanjem kratkih prica bavim se od kad znam za sebe. Formalniji ulazak u svet stripa "desio se" godine 1996. ulaskom u Novosadsku skolu stripa koju je tada vodio V.Vesovic. Kasnije je skola stripa postala nezavisan klub ljubitelja stripa ciji sam i dalje clan.

Dosadasnja objavljivanja:
Katalozi/albumi za II i III festival BREAK 21 (SLO), Patagonija 8-9 (YU), Proper Gender (USA), You Against Me fanzin (Novi Sad), Katalog izlozbe "ZID" (Crna Gora),...

Izlozbe:
1997. Susreti skola stripa, Leskovac
1997. Prateca izlozba u cast Enkija Bilala, Beograd
1998. II Festival BREAK 21, Ljubljana
1998. II Salon stripa, Nis
1998. NS strip u Art klubu, Novi Sad
1998. Izlozba u klubu Incognito, Novi Sad
1999. III Festival BREAK 21, Ljubljana
2000. Izlozba "Zid" u Crnoj Gori




6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (9)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


PONAVLJANJE PALEONTOLOGIJE

Izdavaci su, vrijedi ponoviti, dinosauri. Ima ih malih, hitrih i okretnih, sto moraju biti takvi da bi prezivjeli, a ima ih i sto su narasli, nagolemili se i sad im impulsu iz mozga treba dva tjedna da zamahne repom.

Svaki izdavac dok je mali, hitar i okretan, prica istu spiku: "Mi cemo biti drukciji. Mi cemo objavljivati samo kvalitetne stripove." Neki nikad ne dospiju dalje od proklamacije. Neki ne umiju ni prepoznati kvalitetu. Treci ocekuju momentalnu satisfakciju i meteorski uspjeh pa odustanu kad im prvo izdanje, dva ne donesu planetarnu slavu. Nekima se potrefi, objave kvalitetan strip, pa jos jedan, pa neki manje kvalitetan ali eksperimenatlno provokativan, pa publika naculi usi. Jer, publika nije glupa. Spora je k'o mocvara, ali je spremna udomiti svakog dinosaura koji ce je malo uzmutiti i uciniti joj da se osjeca brzacem.

Culenje usiju publike najcesce rezultira kakvim-takvim protokom novca koji sa sobom nosi blagodati, ali stvara i tešku ovisnost. "Hej, hej," kaze izdavac, "nije uopse tako lose jesti! Mogao bi se čovjek na to i naviknuti!" Pa sjedne i stane razmisljati kako da dotok novca ne prestane. Kako mu kreativnost nije u prirodi (da jest, stvarao bi, a ne izdavao), prije ili kasnije zakljuci kako je, da se nista ne promijeni, najbolje nista ne mijenjati. Neka autor samo stanca jos istoga, neka i drugi samo rade sto slicnije njegovu predlosku i svi cemo biti sretni, ne?

Ruku na srce, i autori su skloni podjednakom razmisljanju. Nakon godina tavorenja, pokusavanja i uzaludnog trazenja svog mjesta pod kvarc-lampom, itekako su spremni zamijeniti razuzdanu kreativnost s malo stabilnosti. Drugu ruke na srce, i mocvara to voli. Talasanje je u redu s vremena na vrijeme, ali ne valja ni s gimnastikom pretjerivati. Da je htjela teci, i mocvara bi bila rijeka.

Pa kad svi, izgleda, jesu sretni, u cemu je moj problem? Ni u cemu, zapravo. Malo me samo muci kad prosecem Glenatovim izlozbenim prostorom i vidim desetke medjusobno neraznanatljivih serija, kad citam Previews katalog i prolazim kroz stotine kloniranih stripova. Malo me muci sto je zivot nastao u moru, a u mocvaru odlazi tek da crkne, pa sutiram dinosaura po repu.

Al' trebat ce bar dva tjedna da mu to dodje do mozga.




7. VESTI IZ SVETA


-Zezelj u svetu
Italijanski izdavac "Edizioni Di" je proslog meseca objavio novi Zezeljev album pod naslovom "Nove Vite". Prosle godine je u novembru isti izdavac objavi i album "L'Amore".
Zezelj takodje radi i za Americkog izdavaca DC/VERTIGO. Nakon serije od cetiri svezaka stripa "Congo Bill" ogledao se i na par kracih storija. Strip od osam tabli "Perfect Stranger" je objavljen u antologiji "Strange Adventures" istog izdavaca. Takodje ce ovog meseca u antologiji "Flinch" biti objavljen strip "Last Call".
Kako izgledaju novi Zezeljevi radovi mozete videti na sledecoj adresi:
http://www.freeweb.org/arte/zezeljvision/


-CARTOOMICS 2000
Sedmi salon Stripa, Ilustracija i videoigara u Milanu "CARTOOMICS 2000" ce se odrzati od 2-5 marta. Sve informacije o ovoj manifestaciji cete naci na sledecoj adresi:
http://www.assoexpo.com/cartoomics/index.html,


-Steven Hughes
18. februara je nakon duze bolesti preminuo crtac Steven Hughes. Steven Hughes je bio glavni ilustrator Chaos! Comics-a.


-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 03.03.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Preacher #61
2. Uncanny X-Men #380
3. Tom Strong #7
4. Savage Dragon #71
5. JLA #40
6. Martian Manhunter #18
7. Starman #65
8. Star Trek: All Of Me
9. Wildcats #9
10. Battleaxes #1
11. Legion Lost #1




8. LINKOVI


Ovog puta vam dajemo nesto veci broj linkova nego obicno. Covek koji se na strip diskusiji potpisuje kao Gandalf je odabrao i preporucio ove linkove.
Neka vam ovo bude mala uvertira za ono sto se sprema na sajtu Strip Vesti:) Naime uskoro ce biti na strani sa linkovima postavljene strane sa najkvalitetnijim i najzanimljivijim linkovima na internetu i sve to klasifikovano po oblastima. Najveci deo posla je vec uradjen ali jos doterujem detalje. Naravno strana ce uvek biti otvorena za vase predloge, kao sto je to uradi Gandalf.

-Asterix
http://www.asterix.tm.fr/
http://www.xs4all.nl/~jukkie/
http://www.windesheim.nl/hselles/asterix.htm

-Aster Blistok
http://www.gironet.nl/home/gien/

-Blake & Mortimer
http://blake.citeweb.net/

-Bob Moran
http://www.eman.demon.nl/
http://www.dbseng.uunethost.be/morane/index.html

-Druuna
http://www.terzomercato.com/free/druuna
http://www.mix.it/utopia/serpieri

-Don Lawrence
http://www.geocities.com/Area51/Meteor/8162/

-Franka
http://www.franka.nl/

-Garfield
http://www.garfield.com/
http://www.surf.to/garfield

-Gaston
http://home.nordnet.fr/~fpuchois/
http://www.gastonlagaffe.com/

-Insomnia
http://www.insomnia.demon.nl/

-Kamagurka
http://neturl.nl/kama/

-TinTin
http://www.tintin.org/
http://www.tintin.qc.ca/

-Largo Winch
http://www.blue.fr/largo/

-Lucky Luke
http://www.luckyluke.myweb.nl/

-Milo Manara
http://www.milomanara.it/

-Manga
http://www.your.demon.nl/manga/

-Marsupilami
http://www.marsupilami.com/

-Moebius
http://www.moebius1.com/
http://www.starwatcher.org/
http://www.moebius-us.com/
http://www.arzach.com/
http://www.geocities.com/SoHo/Museum/4597/index.html

-Umpah Pah
http://www.mlink.net/~somasse/Oumpah
http://www.altern.org/percevan/

-Hugo Pratt
http://web.arcadis.be/pratt/

-Strumfovi
http://www.smurf.com/homepage.html

-Peanuts
http://www.snoopy.com/

-Suske and Wiske
http://www.library.uu.nl/medew/it/frank/sw/
http://www.cybercomm.nl/~benny/

-Thorgal
http://www.pdi.net/~art4/komiks/thor.html
http://www.thorgal.idk.com.pl/
http://www.pdi.net/~art4/komiks/thor.html

-"Potraga za pticom vremena"
http://www.ifrance.com/tnimai/
http://www.guislain.com/quete/

-Princ Valijant
http://www.kingfeatures.com/comics/pvaliant/

-Western Comics Page
http://www.scintilla.utwente.nl/users/gert/comics/




9. DATUMI


od 3. do 9. marta

3. marta 1969. Pocinje da izlazi Rahan ciji su autori bili Cheret i Lecureux.

4. marta 1954. Pocinje da izlazi Jerry Spring (Dupuis), autora Jije-a.

5. marta 1930. Rodjen je Jean Tabary, kreator stripova: "Totoche" i "Grand Vizir Iznogoud".

6. marta 1941. Rodjen je spanski crtac Carlos Gimenez. Trenutno radi strip o kasti Meta-barona po scenariju Zodorovskog.

6. marta 1917. Rodjen je Will Eisner. Autor stripa "The Spirit".

7. marta 1948. Rodjen je Michel Blanc-Dumont autor koji je po scenariju Laurence Harle-a (za Dargaud) crta Jonathan Cartland-a.

9. marta 1923. Rodjen je Jac, alias Benito Jacovitti. Radio je stripove: Pippo, Cocco Bil i Zorry Kid,

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.




Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE