prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #59
16.03.2000.


S A D R Z A J

1. KNJIZARA (Knjizara)
2. HELENA KLAKOCAR, email intervju (Strip Vesti)
3. QMOVA KOLUMNA (3) (Bojan M. Djukic)
4. STRIP AUTOR: NEBOJSA BACIC (Strip Vesti)
5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (11) (Darko Macan)
6. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Eliot A. Caplin
-Internacionalni festival
-George Roussos
7. POSAO - STRIP KAISEVI (zmcomics)
8. POZIV NA SARADNJU
9. LINKOVI
10. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Da mi nije bilo redovnih kolumni vec bi posustao i pognute glave vratio natpis sa pozivom na saradnju. No tu je u poslednjem momentu stigla i Helena Klakocar pa se izvukao broj. ccc, sta mi radite?!

Ali necu kukati:) Pohvalicu se da je sajt sada bogatiji za mnostvo probranih linkova!!! Sto znaci da se na strani sa linkovima mogu naci i mnoge druge interesantne adrese. Naravno i dalje su na osnovnoj strani adrese sa ex-yu podneblja. Ako imate predloge da neke adrese nadju svoje mesto medju ostalima javite mi. Cilj je da to budu kvalitetni i zanimljivi sajtovi a ne bas sve sto postoji. Prvenstvo imaju oficijelni, originalni, sadrzajni,... jednom recju dobri i paznje vredni sajtovi!!!

Ovog puta predstavljam jos jednog NS autora i ako ne bude za sledeci broj priloga sa strane pauziram dok ne pocnu da stizu. Mada cu vec ovih dana poceti da "prozivam" kako bi rubrika bez prekida nastavila da se pojavljuje,...
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/bacic/

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. KNJIZARA

Knjizara


Striparnica "Alan Ford" se na internetu sada nalazi na novoj adresi:
http://www.alanford.co.yu.

Od noviteta u knjizari se svakako istice sledeci naslov:
-"Kalvin i Hobs" - Bill Watterson - crno belo - 96 stranica.




2. HELENA KLAKOCAR, email intervju

Strip Vesti


-Do sada niko sa nasih prostora nije doziveo da dobije jednu tako znacajnu nagradu na nekom strip festivalu u inostranstvu. Kako se osecate kao prva osoba kojoj je to uspelo?
Moja prva samostalna izlozba, nakon zavrsetka Likovne Akademije u Zagrebu, je bila jedan veliki strip u galerijskom prostoru (Studio Galerije Forum "Ljubavni zivot krijesnica"). "Koristila" sam strip unutar moje likovne prakse, moj pristup je bio i ostao konceptualan. No u nagradenoj knjizi je dobio jos i jednu narativnu dimenziju i postao opce razumljiv, mozda je to ono sto me dovelo do toga sto sad radim.
Angoulemske nagrade su mi jasno vrlo inspirativne. Ta knjiga je cekala 7 godina da se objavi, ocito je doslo vrijeme za takve teme i takav pristup. Nagrada France-Info (Najvaznijeg informativnog radija u Francuskoj) je dana za angaziranost a Nagrada Alpha-Art za najboljeg stranog autora - koju shvacam kao nagrada za hrabrost, da sam samu sebe pretvorila u strip-junaka i svoj intimni svijet ponudila na javni uvidaj, sto je jedan od postojecih koncepta u Art-u ali tek u posljednje vrijeme ulazi u podrucje Stripa.

-Ovakve velike nagrade se duboko odraze na dalji zivot laureata, sta je sa vasim planovima za buducnost, sigurno su dosle i brojne ponude za rad na stripu?!
Krajem marta sam pozvana u Bastiu na Korzici, tamo je festival stripa i ilustracije, ucestvujem na izlozbi "Dnevnici putovanja", i podpisujem knjige. Izlozba "1h59", koja je bila postavljena u Angoulemu (organizator A. Manic) se seli na festival stripa u Madrid. Na jesen pozvana sam u Ljubljanu na Medunarodni festival suvremene umjetnosti predstaviti svoj rad na stripu i odrzati strip radionicu.
Namjeravam jos unutar ove godine izdati nastavak, radim na jednom davno zapocetoj prici "Vlaga, Mraz i Sol", itd itd.

-Vec je bilo u ranijim brojevima Strip Vesti reci o vasoj knjizi, bilo bi dobro da o njoj konacno vi ispricate kako je nastala, o cemu se u njoj radi,...?
Unazad odprilike dvije godine kad sam razgovarala sa Penevskim, "Mrtvo more" je bio radni naslov. No od tog doba sam matrijal procesljala sa Phillipom de Pierppontom, jednim od mojih dvaju izdavaca, i mnoge stvari smo skratili i promjenili pa tako i naslov. Knjiga je nastala iz strip-dnevnika kojeg sam radila u vrijeme od 91 do 92, u Grckoj i jednim djelom u Holandiji. Zeljela sam pretvoriti moju pasivnu poziciju objekta u nesto snazno, zeljela sam sama govoriti o sebi a ne biti predmet necijeg promatranja.
Knjiga Passage en Douce (Lagano kretanje, jos najspretniji prijevod), je u stvari prica brodolomaca, koji su prezivjeli... Rat je okvirna tema, ne samo onaj nas, vec opcenito. Unutar toga opisujem dozivljaje i susrete koji su na mene, u stanju hipersenzibilnog Stranca (svi smo takvi u novom okruzenju) imali posebnu znakovitost zbog dilema sa kojim smo se morali suociti. Svako poglavlje govori o odredenom saznanju, na primjer o rasizmu, o nacionalnom nerazumjevanju, o stereotipnim slikama svijeta koje su skrivene i brane nam stvarno dozivljavanje, o umjetnosti, o istini i lazi, o manipulativnosti dizajna o raskoraku medu kulturama, o fantazmima, negativnim projekcijama itd. Ja jasno, ne nudim nikakve formule za rjesenje, pozivam na razmisljanje o tome.

-Inace knjiga nije standardni strip album ni po formatu izdanja?!
Ne, ta knjiga nije u nicemu standardna, pa zato sam i dobila te nagrade.

-Format knjige je neobican ali mi deluje kao veoma zgodan za objavljivanje na CDu na primer, da li ste razmisljali o tome?
Prvih desetak stranica se nalazi na siteu mog izdavaca FREON (http://www.freon.org), no to je tek toliko, za prvu informaciju, razlog je neimanje "vremena". No buducnost je pred nama.

-Posmatrajuci ovogodisnji Angoulemski festival kako vidite kuda ide savremeni strip danas?
To je tesko pitanje. Dali vam je poznat Holandski najuspjesniji proslogodisnji proizvod "Big Brother"? Niti u Francuskoj nije ali "Pobjeda Stvarnog zivota nad (Umjetnickim) Snovima" se trenutacno siri kao virus. Cinjenica da svaka "izmisljenja prica" ima uvijek podlogu u necem stvarno prozivljenom, se namjerno zanemaruje. U tekstovima o Angoulemu (koliko mi je poznato), je jedino Igor Prassel "nanjusio" tu tendenciju, koju valjda samo mi -jos nezarazeni, a blizu bolesnih- mozemo detektirati. Nagradu za najbolji scenario je osvojila knjiga L'Ascension du Haut Mal T4 , autora David-a B., takoder prica "iz stvarnog" zivota. Ovo je sada tema za razgovore o umjetnosti i drustvu, mislim da se tu jasno vidi i utjecaj umjetnosti koja postavlja vlastitu intimu i tjelo samog stvaraoca u centar izrazavanja. Cine mi se to vrlo vazne stvari i pomisao da je cijela tradicija samo-zrtvovanja-konceptualnih umjetnika sada utjece na najgore gladijatorske kviz emisije, nesto oko cega bi sada trebalo razmisljati i govoriti u javnosti.

-Trenutno zivite u Holandiji, da li je to trajna odluka ili se ipak razmislja o povratku kuci ili nekom drugom podneblju, mozda novo putovanje, novi strip,...?
Dali se vracam?
...Cesto putujemo u Hrvatsku, povremeno izlazem (zadnji put proslo ljeto u Rijeci, Internacionalna izlozba strip crteza). Ja sam, u stvari, stalno na putu, kao i svi ljudi... Osjecaj "doma" mi se javlja samo kad otvaram svoj e-mail (a to mogu na bilo kojem urbanom mjestu na planeti) ili kad radim.

-Da se vratimo "malo" unazad. Kako je nastala strip grupa ZZOT, kako je i koliko delovala na strip sceni?
'84 smo imali prvu izlozbu, pa stripove u Polet-u i tako dalje. Mi smo crtali "ruzno", i u stvari je moja knjiga radena unutar Zzot estetike. Nismo se bavili samo stripom, bili smo multimedialna grupa(animirani film, strip, instalacije)... od '87 smo poceli izlagati vani, upali smo u jedan "kruzok" mladih umjetnika i stalno se susretali po raznim "umjetnickim akcijama" Evrope.

-Sa danasnje tacke gledista, kako ocenjujete rad grupe ZZOT?
Bili smo radoznali i hrabri, nismo se grozili krsiti nepisana pravila. Skupili smo se prvi put oko rada na animiranom filmu i dobili nagradu na Festivalu alternativnog filma u Beogradu za film "Plesi, cudoviste, uz moju njeznu pjesmu", koju nam je izborio Z.Zilnik a sastojala se od "tehnickog dovrsavanja", sto je opet pomoglo da film dobro prodje u Oberhausenu. U Art-u, kao i u stripu smo obradivali banalne teme, polusvijet, bizarnosti itd... Za ljude sa Akademije je bilo "samoubilacki" raditi strip ili animirani film... Nadam se da se sad stanje popravilo i u Zagrebu.

-Ko se jos iz pomenute grupe bavi stripom?
Zeljko Zorica se bavi pisanjem knjiga i ilustriranjem istih, graficki je urednik Zareza.

-Da li se razmisljalo o nekoj izlozbi ZZOT Stripa?
Nadam se da ce neki organizatori biti zainteresirani za tako nesto...

Sada da se malo vratimo na moja standardna pitanja za email intervjue kojima pokusavam da sto sveobuhvatnije predstavim autore sa, siguran sam, stereotipnim pitanjima koja ipak interesuju svakog od nas, kako bi upoznali pojedine autore.
Jednostavno: Mala licna karta.

-Kada i kako je pocelo Vase interesovanje za Strip?
Prvi strip, kojeg se sjecam je Svrco u Vjesniku. Kasnije slovenski Zvitorepec i Politikn Zabavnik - da naucimo citati cirilicu. Nakon Bosne (rodjena sam u Tuzli), moj otac, ljecnik iz Zagreba je dobio posao u Mariboru, no mojima je ocito bilo vazno da naucimo i stvari koje se nisu mogle nauciti u slovenskim skolama. Inace, strip je bio dozvoljen samo ljeti, zimi se islo u muzicku skolu i citala se "prava" literatura.

-Od svega sto ste do sada uradili (na polji stripa) sta smatrate najboljim, gde ste dali najvise od sebe, gde ste SEBE najvise inplementirali u Strip?
Jasno, "Lagano kretanje" (jos najspretniji prijevod), je dosada moj najozbiljniji rad u strip-u.

-Kakav je Vas stav prema pojedinim Strip scenama (Amerika, Evropa, Japan, i ostali)?
Nebih komentirala strip scene, nisam sigurna da imam dovoljno info o tome.

-Lista od deset najboljih stripova svih vremena (po Vasem izboru)?
Gunter Walraf (Na dnu), i jasno Art Spigelman

-Kako vidite buducnost Stripa u odnosu na ostale medije TV, multimedije, internet, video...?
Buducnost stripa zavisi od strip autora.

-Sta mislite o upotrebi racunara u izradi Stripa (crtanje, kolorisanje, lettering ili nesto drugo)?
Vrlo rado bih radila sa kompjutorom, sve mi se to cini uznemirujuce zanimljivo...

-Kako vidite buducnost Stripa na nasim podnebljima na lokalnom nivou, sta bi bilo potrebno da se urati da u Vasoj sredini, Strip zazivi i dobije zadovoljavajuci tretman i publiku (citaoce)?
Raditi

-Kakav je Vas stav prema trendu da se pojedini stripovi ekranizuju (posebno naglasak stavio bi na crtani film, Korto malteze, Tarzan (Disney!), Batman...)?
Prije dvije godine sam gledala Zvonara crkve Notre Damme, na Likovnoj Akademiji u Holandiji.
Jos sam pomislila, zasto nas dave sa klisejima, a kad je krenulo, odusevila sam se.




3. QMOVA KOLUMNA (3)

Bojan M. Djukic


KAD SAM BIO CRTAC...

3.- Kuda idu pitome ovce?

Radno vreme u AMBLIMATION-u je formalno bilo osmoipocasovno, ali se uvek naslo razloga za duzi ostanak. Ili ima nesto ekstra da se uradi ili se pusta neki interesantan film u projekcionoj sali, ili nesto nesvakidasnje ide na videu... Ili neko vazan i znacajan drzi seminar ili skolu crtanja, kao npr. Dzon Uotkis (John Watkiss) o kome nekom drugom prilikom. Kako bilo da bilo, uvek se nalazio razlog da se ostane duze od minimuma izmedju devet ujutro i pola sest uvece.

U meni su se lomila trojaka osecanja - spoznaja nedovoljnog znanja, nosenje sa nemoci zbog kataklizme kod kuce koja se otimala bilo cijoj kontroli i razocarenje saznanjem kako sam izvukao sve samo ne tanji finansijski kraj...

Formalno primivsi obavestenje 'u lice' da sam primljen u stalni radni odnos saznao sam da cu biti placen sto pedeset funti nedeljno. Nisam se dvoumio kad sam upitan da li je to u redu - £150.00 nedeljno je £600.00 mesecno... Oko hiljadu osam stotina maraka, covece..! Nego sta nego da sam zadovoljan!

Koja naivcina, koja neznalica... Tek su mi predstojale lekcije koje su valjale da me nauce pameti i opreznosti - majci mudrosti; jedna od najvaznijih lekcija jeste da se nista ne uzima zdravo za gotovo, da se u najgorem slucaju ljubazno odgovori da treba razmisliti... A ja sam jedva cekao da zgrabim Spilberga za bradu i krenem u posao sto je pre moguce. Posto nisam imao valjane informacije, nisam znao kako su placeni ostali crtaci, slikari, dizajneri i animatori; mislio sam da mi se nudi isto sto i drugima; mislio sam da cenkanje i pogadjanje pripada pijaci a ne producentovoj kancelariji uglednog studija ciji je gazda pojam filmske carolije, biznisa i...

Blagostanja..?

Spoznavsi ubrzo u sta sam se uvalio, poceo sam da se unezvereno osvrcem i trazim oslonac koga nigde nisam mogao da nadjem... Zarada se ubrzo pokazala kao jedva dovoljna za puko prezivljavanje. David je bio premali da ista shvati, Slavica je bila u soku - zbog svega sto smo ostavili kod kuce, zbog onog u sta sam ih doveo... I sebe.

Niko na svetu ne mrzi decu kao Englezi. Ako se nema para za kupovinu kuce/stana ili iznajmljivanje pristojnog smestaja, prihvata se sta je na raspolaganju. A sa detetom to se pretvara u Golgotu - niko nece da primi porodicu sa potomstvom; pravdaju se da je to iz straha da dete ne bude nekontrolisano, da se stan/kuca ne ostete i sta sve ne... A u stvari je u pitanju cisto cinicno, perverzno, nastrano i iscaseno NEPODNOSENJE DECE. Zasto bi inace u ovoj zemlji bio toliko neverovatno visok procenat nezamislivih zlocina i zlostavljanja nad nemocnim mladim narastajem s jedne strane i nerazumnog obozavanja domacih zivotinja s druge? Jedna od vesti na TV-u koja me je zgrozila bilo je osudjivanje na 15 godina zatvora coveka koji je odbio da placa neke nesuvisle bespotrebne (uskoro ukinute!!!) poreze; s druge strane, razvedeni manijak koji se bivsoj zeni osvetio kidnapovavsi dete i nekoliko dana se monstruozno izivljavajuci nad jadnicetom koje je na kraju sadisticki ubio, dobio je samo DVE IPO GODINE ZATVORA!

Tako sam poceo da se u startu ucim demokratiji i obicajima 'civilizovane sredine na razvijenom Zapadu'.

Jedna od prvih postanskih posiljki na novu adresu u Ist Endu koju sam dobio bio je zahtev da smesta moram da platim poreski dug u iznosu od blizu £500.00 za suprugu i sebe. Kako, od cega... Kad sva lova ode na kiriju, racune, prevoz (o telefonu tada nije bilo ni govora!!!) a na hranu sta preostane?!? U firmi su me posavetovali da se snadjem kako znam i da pozajmim od nekog novac ili da uzmem kratkorocni kredit od banke inace mogu da idem U ZATVOR. Posto sam slicne price cuo i od obicnog sveta koji sam poceo da upoznajem, smirio sam ocajnu Slavicu, seo i rucno stampanim slovima napisao skotovima pismo. Rekao sam sta i koliko zaradjujem, koliko mi na sta odlazi i kako mi NISTA ne preostaje, stoga ODBIJAM DA IM PLATIM MA I JEDAN PENI, a ako im ni to nije dovoljno, preporucio sam da se obrate licno Mr. Spilbergu kad svrati do Londona ili personalnom u Amblimejsnu.

Nikad mi se vise nisu javili, uskoro je glupavi namet ukinut kao da ga nije ni bilo... Nemam pojma da li su u zatvorima ostali jadnici koji su se tamo zatekli zbog nemoci ili nepristajanja da im drzava otima od usta...

[Nastavice se..?]




4. STRIP AUTOR: NEBOJSA BACIC

Strip Vesti


NEBOJSA BACIC
03.10.1966. Bjelovar

Po zanimanju Geometar, bavi se stripom od 1975.

Adresa:
Boska Buhe 2b, Novi Sad.

Izlozbe:
1990. Jugoslovenski strip sajam, Novi Sad 1997. Dani stripa u Nisu 1998. Strip u klubu Incognito, Novi Sad 1998. NS strip u Art klubu, Novi Sad 1999. Strip u klubu Dali, Novi Sad

Objavljivanja:
Karikature i kraci stripovi u skolskoj omladinskoj stampi.
1996/97. karikature u Novosadskoj Panorami, Novi Sad
tokom 1998. strip "Svaler" u Pan Erotici, Novi Sad.

Nebojsa Bacic sada ima svoju stranicu na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/bacic/




5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (11)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


OKEJ, DOSTA KUKANJA!

Da, jos je Goethe rekao da za izdavace postoji zaseban pakao i, da, Stan Lee je oko 1970. savrseno sazeo rad izdavackog mozga u poznatoj apokrifnoj recenici "Od sada zelim samo iluziju napretka!", ali sto sve to znaci autoru koji danas trazi svoje mjesto u industriji?

Nadam ste da ste primijetili rijec "industrija". Termin je izvorno americki i oni ga izgovaraju s ponosom, osjecajuci pripadnost dijelu sistema. Nama, odgojenima na Evropskom stripskom bumu kasnih sezdesetih i sedamdesetih, ugradjena je iluzija da je strip prvenstveno umjetnost, ali zastanite i razmislite malo i primijetit cete da je malo koji izdavac (a vjerojatno ni jedan) uspio i opstao postujuci iskljucivo estetske principe. Strip je umjetnost, ako mu se zalomi. A itekako je industrija, zeli li prezivjeti.

A zeli li autor prezivjeti, mora nauciti zadacu. Zeli li da ga objavi veci izdavac, neki koji bi ga i platio, mora tocno shvatiti sto taj izdavac objavljuje i trazi. I prilagoditi se. Jer, jos je jedna stara bajka da je dovoljno biti dobar. Cak i sjajni, priznati, napredni autori ponekad ne prodaju dovoljno albuma da bi bili financijski isplativi (iznenadilo me, recimo, kad sam cuo u koliko se primjeraka u Francuskoj prodaje kod nas kultni Munoz ili koja je bila naklada, u dobra vremena, "Kena Parkera" u usporedbi s drugim Bonellijevim serijama) i izdavaci ih drze kao "kulturni alibi", dok racune otplacuju predvidljive serije pouzdanih zanatlija.

Ne zeli li se autor, pak, prilagoditi, zeli li istjerivati svoju viziju i slijediti svoj put, i to je u redu. Zasluzit ce, vrijedi li mu vizija ista, vece postovanje i, vjerojatno, manje novca. Barem tijekom prvih dvadeset, trideset godina rada.

Sve je, dakle, pitanje odluke. Koliko dugo se moze prezivjeti disuci ideale, u kojem smo trenutku spremni staviti cijenu na vlastitu slobodu, a u kojem trenutku nasa cijena postaje nasa sloboda? Izdavaci su u cijeloj toj prici nuzno zlo, oni ciji je posao zauzdati kreativnost u ime komercijalnosti, dresirati pastuhe da ih se dade jahati, ne skopiti ih ako bas ne bude nuzno, ali spremni i na to.

Jer vrlo dobro znaju da se dugo i debelo moze zivjeti i bez muda.


6. VESTI IZ SVETA


-Eliot A. Caplin
Strip scenarista Eliot A. Caplin umro je u 86. godini 20. februara u Stockbridge, MA. Pisao je scenarije za stripove kao sto su Big Ben Bolt, Dr. Bobbs, i The Heart of Juliet Jones. I pored dugacke karijere scenariste nikad nije saradjivao sa svojim bratom Al Capp-om.



-Internacionalni festival
"The International Cartoons & Comics Festival" ce se odrzati u mestu Dervio u Italiji od 20-23 jula 2000. Sve sto vas interesuje o ovom festivalu cete naci na sledecoj adresi:
http://members.xoom.it/derviotoons



-George Roussos
Preminuo je 19. februara strip kolorista i tuser George Roussos (George Bell). Roussos je izmedju ostalog saradjivao i sa Betmenovim kreatorom Bob Kane-om.




7. POSAO - STRIP KAISEVI

zmcomics


Svim zainteresovanim upucujem poziv za izradu strip kaiseva. O cemu se zapravo radi? Jedan dnevni casopis je spreman da u skorije vreme krene sa dnevnim kaisevima po principu da svakog dana ide drugi strip, to jest autor. Posto je to jos u pregovorima i dogovorima potrebno je da im se, za par nedelja, da ponuda za 5-6 razlicitih stripova.

Svi zainteresovani neka posalju svoje kaiseve na moju kucnu adresu. Neka bude bar tri kaisa, kratak portfolio sa likovima i biografija, kako bi to bilo predoceno redakciji. Odmah da napomenem da sam ja tu samo posrednik koji im je natuknuo tu ideju i necu izigravati menadzera vec samo zainteresovanog posrednika koji ce imati dozvolu, verovatno, da to kasnije postavlja na sajtu. Stripovi ce biti honorarisani, naravno po cenovniku redakcije. Konacnu odluku o stripovima koji ce ici necu donositi ja vec ce to ljudi iz redakcije raditi a ja cu im pomoci.

Posto je to dnevni strip kais, i treba da bude ujednacen format, sa sajta KFS-a sam skinuo standardni format kaisa kako bi svi mogli da ga ispostuju. Naravno svako moze po dijagonali povecati ili smanjiti originalni crtez, zavisno od ukusa i navike. Osnova formata treba da bude 33x10 cm.

Kaisevi ce ici svakodnevno, ali ce, napominjem, to znaciti da svaki autor radi samo jedan kais nedeljno.




8. POZIV NA SARADNJU


GF PRODUCTIONS is currently looking for "VERY RARE" talents, talents that are beyong pro quality... we are VERY serious about this...

We are basically working on proposals to pitch to investors.

For more info about GF PRODUCTIONS go to http://crash.to/gf

We apreciate your support , because that's what really counts

Thank you

-Karim Galal-
http://crash.to/gf


9. LINKOVI


-Novi tekst Slobodana Ivkova u Biblioteci srpskog stripa:
http://www.rastko.org.yu/likovne/ivkov_zedrinski.html


10. DATUMI


od 17. do 23. marta

18. marta 1978. Pocinje da izlazi strip "Canardo" ciji je autor Benoit Sokal.

18. marta 1979. Pojavljuje se Jeremiah (Dupuis) ciji je autor Hermann Hupen.

20. marta 1927. Rodjen je spanski crtac Julio Ribera. Poznat po strip serijalu Aster Blistok.

22. marta 1977. Rodjen je "Thorgal" koga po scenariju Jean Van Hamme-a crta Rosinski.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE