prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #96
15.12.2000.


S A D R Z A J

1. S ONE STRANE SVESTI (Kulturbunt)
2. AMERICKI STRIPOVI (dyd666@yubc.net)
3. POVRATAK "LJUBAVI I RAKETA" (Rajko Radovanovic)
4. QMOVA KOLUMNA (39) (Bojan M. Djukic)
5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (48) (Darko Macan)
6. KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 2. deo
7. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Besplatne lekcije crtanja
-TOP 10. Another Univers
8. PISMA CITALACA
9. LINKOVI
10. DATUMI (zmcomics)



Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm

Nesto izmedju,... IDEJE I BELINE

Nakon lesa koji je ostao od interneta u firmi, zbog digitalne viroze od pre neki dan, i problema sa skidanjem poste tj. tekstova (da ne pricam o detetu koje nece da zaspi kad meni treba), dosao sam u situaciju da u pet do dvanaest moram da pisem uvodnik.

Naravno, sta bi drugo mogao smisliti osim pitanja:

Sta radite onih dana kada sednete za sto i pred vama se nalazi list belog papira, praznog, neinspirativnog? Kada dodju dani da vam nista ne ide od ruke? Da li i vi imate takve dane?

Radim novi strip i u svetlu svih (meni) manje bitnih obaveza i problema dogodi mi se da nedelju dana ne stignem crtati. Onda sednem i ruka zeljna papira ide sama od sebe, fantasticno?

Ha, ocekivali ste da kukam kako mi ne ide?! E vala cudio sam se kako nakon dugih perioda necrtanja moji novi radovi ipak izgledaju bolje. Ali isto tako mi se kosa dizala na glavi onih dana (cak i kada sam bio u formi) kada ruka nije htela da radi. Kada nisam mogao da uradim ni najprostiji kadar. Sta onda?

Sta vi radite u takvim slucajevima? Da li imate neki specifican recept? Da li poput mene tog trenutka mrzite ceo svet? Samosazaljevate se zbog losih uslova u kojima radite? Zalite se na nedostatak svakodnevnog vremena i prostora za rad?

Hej ljudi, Bolend je priznao da ima dana kada ne moze da uradi jednostavan crtez. To ne boli. Nije rekao kako se bori sa tim problemima. Mozda vi mozete da ga preteknete? Recite kako vam se pali sijalica nad glavama? Kako belina postaje inspirativna? Licno verujem da recepta nema i da sve legne samo od sebe, ali mozda nisam u pravu!

Naravno, utesno je da, nakon tih izrazito losih dana, dodje dan kada sve, sto juce nisam mogao, uradim iz jednog poteza. I onda mi je dan lep, suncan, makar i napolju bila mecava...:)

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

 


1. S ONE STRANE SVESTI

Kulturbunt

 

Zoran Djavolski Jovic - Letac
"S one strane svesti" izdavac
"Kulturbunt" ("Pokret za mir Pancevo)
decembar 2000. godine

 

"Prezrenoj okolini svaki panker kao da je saopstavao: ovde sam, vidim i kapiram sta se dogadja sa mnom i sa svetom! Ja nisam O.K. Ja sam nezadovoljan. A ti?"

"Mladi i neformalne grupe" (U traganju za alternativom),
grupa autora, Beograd 1988. godine

Ja, bas kao i Letac, znam da, recimo, traktorski motori proizvode divne ritmove. Kad se na ritam traktorskog motora nadovezu zvuci koje ispusta traktorski blatobran, prikolica puna kukuruza, udaranje rude i zardjali gibnjevi - raskosno zvuci pesma. To je jedna od mnogobrojnih pesama kojima nas je seoska ulica naucila u prvim godinama zivota. Nekome se zalomi zvuk lifta, nekome fijuk sa auto puta, nekome "Hitna pomoc", nekome fabricki pogon, nekome klepetanje tockova voza, nekome varnicenje trole, a Letacu i meni traktor sa prikolicom koji tutnji pored kuce i od cije tutnjave poskakujes u krevetu, krevecu, majcinim rukama ili sto bi episti rekli - kolevci.

Znamo, Letac i ja, da su u selu deca prepustena babama "na milost i nemilost". Babe mirisu na "Deciji sapun" ("Zdravlje", Leskovac), u crnini su, ruke su im suve i nezne. Znaju puno prica i puno toga su svojim ocima videle. Babe imaju odgovore na sva pitanja i svi odgovori na sva pitanja uvek su u proslosti. Podsecaju na uvazene clanove SANU ali zbog "bapskih prica" ginulo se u neuporedivo manjem broju. Baba zna da huk sove u noci nije samo huk sove u noci. Crna macka nije samo crna macka. Petlova krv u blatu, u dvoristu, nije samo krv koja je prosuta pred nedeljni rucak. Baba je ta koja podseca da novorodjencetu vezu crveni koncic oko ruke i zna "na koji dan ne valja da se radi". Babe za decu olovo salevaju, babe za decu bajaju. Baba finansira detetovu potrebu za sladoledom, za stripom, za odlaskom u bioskop. Uz babe deca su sigurna, babe zbog njih hoce da se biju. Babe su super heroji!

A onda jednoga dana odrastes. Seoske ulice sve cesce razvlace dane u beskraj. Vreme samo sebi postaje tesko. Dosada zapusi sve pore i covek tesko dise - kao da prazninu udise. Agresivnost ljudi prema svemu sto je Drugo i Drugacije raste. Isijavajuci iz sebe netolerantnost "da bi sebe i svoj svet sacuvali" sve druge sprze.

Ostaje nada, bas kao u mitu, u tami na dnu kovcega. Ako zaviris u kovceg nada zasija. Što si joj blizi ona je sve veca. Na kraju, to je zid od zemlje do neba. Kad dodirnes nadu svim svojim bicem propusti te u sebe - u jedan od zivota "S one strane svesti".

Kiklop Sirano de Hilaks

 


2. AMERICKI STRIPOVI

dyd666@yubc.net

Saljem Vam spisak americkih stripova koji se mogu nabaviti na:

dyd666@yubc.net

BATMAN:DARK KNIGHT RETURNS -40DM
BATMAN:LONEMY PLACE OF DYING -18DM
BATMAN/DREDD-JUDGEMENT ON GOTHAM -22DM BATMAN:YEAR ONE -28DM
BATMAN/DEMON:A TRAGEDY -18DEM
DEATHBLOW/WOLVERINE -26DM
GEN13-STARTING OVER -40DM
SAGA OF SWAMP THING -51DM
GROO:JAMBOREE -28DM
STAR WARS:JEDI ACADEMY LEVIATHAN -33DM
SUPERMAN:DOOMSDAY WARS -36DM
SUPERMAN:DEATH OF SUPERMAN -28DM
SUPERMAN DOOMSDAY HUNTER PREY -40DM
SUPERMAN:RETURN/SUPERMAN -40DM
SUPERMAN:WORLD WITHOUT SUPERMAN -22DM
V FOR VENDETTA -51DM
HUMAN TARGET(BIUKOVIC) -36DM
DEATHDEALER#2 -20DM
DEATHDEALER#4 -20DM
DEATHDEALER#1 -28DM
SANDMAN:DREAM HUNTERS -51DM
BATMAN-TARZAN:CLAWS OF CATWOMAN(KORDEJ) -31DM
ESSENTIAL CONAN (PRVIH DVADESETAK EPIZODA B.W.SMITH) -44DM
BATMAN/DREDD:ULTIMATE RIDDLE -15DM
BATMAN:SCOTTISH CONNECTION -18DM
BATTLE CHASERS A GATHERING OF HEROES -40DM
FATHOM COLLECTEED #1-5 PO 18DM
GRENDEL:BLACK WHITE & RED -50DM
SPAWN VOL.1-10 PO 28DEM
SPAWN VOL.11 31DM
CURSE OF THE SPAWN VOL.1-3 PO 29DM
CURSE OF THE SPAWN VOL.4 31DM
SANDMAN VOL.1,2,4-10 PO 52DM
SANDMAN VOL.3 -40DM
PREACHER VOL.1-7 PO 41DM
PREACHER VOL.8 -50DM
SANDMAN COMPANION - 40DM
BATMAN/DRACULA:RED RAIN - 36DM
BATMAN:BLOODSTORM - 36DM
BATMAN:WAR ON CRIME -28DM
BLACK ORDERED BRIGADE -40DM
DAREDEVIL:MAN WITHUT FEAR - 46DM
DEATH:TIME OF YOUR LIFE - 36DM
ESSENTIAL SILVER SURFER(BUSCHEMA) -45DM
LOBOS GREATEST HITS - 36DM
MARVELS - 55DM
SPIDER-MAN:LOST YEARS -32DM
EXOTICS(MOEBIUS) -24DM
BATMAN:KILLING JOKE -16DM
BLACK ORCHID -52DM
BODYCOUNT CASEY JONES & RAPHAEL - 50DM
BONE V.1 -37DM
BONE V.2&5 PO 41DM
BONE V.3&4 PO 47DM
BONE V.6 -45DM
GRENDEL TALES DEVILS & DEATHS (MACAN-BIUKOVIC) - 47DM
GRENDEL TALES HOMECOMING - 24DM
GROO:INFERNO -28DM
HELLBLAZER:HARD TIME(CORBEN) -29DM
MCCONEY VOL.1 (HARUM SCARUM) & VOL.2 (HOODOODAD) PO -32DM
NIKOPOL TRILOGY(BILAL) -108DM
SAILOR MOON POCKET MIXX VOL 3,4,6,7 PO 28DM
STAR WARS:LAST COMMAND(BIUKOVIC) - 50DM
SUPERMAN VS TERMINATOR - 32DM
UNDERSTANDING COMICS i REINVENTING COMICS po 52DM
X-MEN THE MOVIE - 42DM
X-MEN THE MOVIE WOLVERINE PREQUEL - 20DM
GROO HAUNDBOOK - 28DM
SERGIO ARAGONES BOOGEYMAN - 28DM
GROO JAMBOREEE - 28DM

uz ovo ima jos gomila Star Wars-a , erotskih stripova, Mangi i sl.

 


3. POVRATAK "LJUBAVI I RAKETA"

Rajko Radovanovic
Republika" br. 49

Strip

POVRATAK "LJUBAVI I RAKETA"

 

Za sve one koji iole mare za strip, vijest je senzacionalna: braca Ernandez ponovo krecu sa "Ljubavi i raketama". Punih 20 godina nakon zapocinjanja originalne serije i pet godina nakon njenog zavrsetka, Gilbert i Haime Ernandez vracaju se stripu koji ih je proslavio, a koji je istovremeno i jedan od najznacajnijih u mediju uopste, te sasvim sigurno kljucno ostvarenje u revoluciji americkog nezavisnog i alternativnog stripa u osamdesetim.

Izdavac "Ljubavi i raketa", "Fantagrafiks buks" iz Sijetla, prosle je sedmice na svom sajtu najavio da ce se u januaru 2001. godine pojaviti prva sveska nove serije "Ljubavi i rakata". Serija ce se pojavljivati kvartalno, u sveskama na 32 strane, na najfinijem papiru i sa kvalitetnim koricama ("sto su braca Ernandez odavno zasluzila"). Svaka sveska isprva ce sadrzavati po tri price.

Haime Ernandez ce se u svojoj prici baviti sudbinom Margarite Luize Kaskarilo zvane Magi, uz Esperancu Leticiju Glas zvanu Hopi najpoznatijim likom u njegovim pricama u "Ljubavi i raketama". Ona je sada pet godina starija, svjeze razvedena, ne zna gdje sa se djene. Haime tvrdi da je i Magi, bas kao i on, ponovo na startu, te da ce nove price, novi dogadjaji, za oboje biti avantura.

Gilbert ce da radi duzi strip, "Dzuliov dan", koji ce da bude novost u njegovom dosadasnjem radu jer ce u njemu da se bavi likovima kojima nije nikada prije. Takodje, nakon zavrsetka price od nekih 100 tabli, on im se nikada vise nece vracati. Prica, inace, prati zivot jednog covjeka od njegovog rodjenja 1900. do smrti 2000. godine.

Za trecu pricu scenario je napisao treci brat, Mario, a crtace je Gilbert. Zove se "Ja za nepoznate" i Gilbert tvrdi da je rijec o avanturistickom stripu o "politickim intrigama, psihozama i divljoj osveti".

Ni Haime ni Gilbert nece da prekidaju svoje tekuce serije - prvi "Peni Senceri", drugi "Lubu" - i pojavljivace se najmanje jedan broj godisnje. Nedavno se u prvoj pojavila sedma, a u drugoj peta sveska. Gilbert, takodje, upravo zavrsava petodjelnu horor-seriju za "Di-sijev" "Vertigou" pod nazivom "Grip" koja ce da izadje naredne godine.

Kao da je sve to malo, "Fantagrafiks" je prije nekoliko dana objavio dvije nove knjige brace Ernandez. U "Strahu od stripova" (112 strana) Gilberta Ernandeza skupljene su najbolje price iz njegove serije "Nova ljubav", te neki stripovi, danas izuzetno rijetki, iz serije "Gospodin Iks". U Haimevoj knjizi "Zaljubljene djevojke" (120 strana) skupljene su prve cetiri sveske serije "Peni Senceri" i kolor sveska "Magina i Hopina zabava u koloru".

Utvrdili smo vec: senzacionalno!

Objavljeno u banjaluckom nedjeljniku
"Republika", broj 49, 7. decembar 2000.

 


4. QMOVA KOLUMNA (39)

Bojan M. Djukic

REPRIZNA QK-a 39

Olovkarski pravilnik - drugi deo

By Rob Davis
Napisao Rob Dejvis

 

Dobro. Dakle procitali ste moj prvi OLOVKARSKI PRAVILNIK, je li tako? Neka od osnovnih pravila ste zauvek urezali na vasa cela unatraske kako bioste mogli da ih iscitavate u ogledalu svakog jutra dok perete zube, tacno? Sve sto je sad preostalo jeste da valja ubediti urednika ili predstavnika izdavaca na nekom salonu stripa kako ste vi sledeci Frenk Miler (Frank Miller), Bil Sijenkjevic (Bill Sienkiewicz), Dzon Bern (John Byrne) i td. - tacno?

Pogresno.

Zao mi je, devojcice i decaci, to ne ide tako lako. Cak i ako ste shvatili osnovna pravila trebacen strpljenja i istrajnosti i najverovatnije dobar broj godina e da biste dobili prvi posao za nekog od velikih budza.

Pre nekoliko godina bio sam zamenik poslovodje u velikoj prodavnici obuce. Osecao sam se frustrirano i bedno. Od kada sam procitao svoj prvi strip koji je nacrtao Dzek Kerbi (Jack Kirby) znao sam da zelim da postanem crtac stripova no ubedili su me da je to izvan mog domasaja. Kao odgovor na to ja sam se usidrio u neinteresantnim, nezadovoljavajucim, dosadnim poslovima bez ikakve perspektive. I najzad, prezasicen do neizdrzljivosti za okolinu, odlucio sam da sve napustim i zrtvujem zarad postajanja crtacem stripova. Izgubio sam posao u radnji sa cipelama (sto je samo bilo pitanje vremena), dobio drugi u prodaji gramofonskih ploca i provodio svaki slobodan trenutak u usavrsavanju mog umeca.

Jednog dana, menadzer lokalne striparnice (dobar drugar i moj vencani qm) mi je pokazao oglas prikacen na oglasnoj tabli u radnji. Pisac iz komsiluka je trazio crtaca da mu ilustruje scenario koji je na putu da bude prodat Arciju Gudvinu (Archie Goodwin) iz MARVEL-ovog Epika (Epic). Nazvao sam coveka, posetio ga u njegovoj kuci, pokazao mu svoj portfolio sa crtezima i po kratkom postupku stekao novog prijatelja i saveznika u borbi za objavljivanjem. Tip se zvao Stiv Miler/Steve Miller (koji je kasnije pisao Rust za NOW Comics i predstavljen je u DC-ovoj ediciji Patrola Osudjenih/Doom Patrol). Nazalost, posao sa Arcijem Gudvinom se nije ostvario, no sa Milerovim scenarijima najzad sam stekao materijal za ilustrovanje (posto ja nisam scenarista) i table za pokazivanje na uvid.

Ponovo u onoj lokalnoj striparnici, Stiv i ja smo videli najavu za kongres stripa koji se odrzavao nekih dvesta milja daleko. Tamo je trebalo da budu DC-ov Dik Djordano (Dick Giordano) i tadasnji glodur u First Comics Majk Gold (Mike Gold). Stigavsi na kongres Stiv i ja skupismo hrabrost da zaskocimo G-dina Majka Golda i podmetnemo mu nase table na uvid. Strpljivo je pregledao sve nase strane koje smo doneli i ljubazno nam rekao da imamo potencijala ali da treba da jos radimo na njemu. Sledecih pet godina Stiv i ja smo - sto zajedno, sto pojedinacno - nastavili da kontaktiramo sa G-dinom Goldom i po njegovom prelasku u DC. I najzad nam je nedavno (svakom posebno) G. Gold kazao da smo obojica zreli da budemo objavljeni u DC-u.

Dobro, objasnio sam kako je petogodislnje delanje dovelo do moguceg buduceg rada, sad hajd'mo jos malo unapred.

Nakon putesestvija da se sretnem[o] sa Majkom Goldom, proslo je par godina. Ja sam bio na svom drugom Cikaskom strip-kongresu i cekao u dugackom redu ispred vrata sobe za pregled portfolija. Vrlo ljubazna (i veoma trudna!) dama je prosla pored mene. Rece da radi za Mejfer Gejms (Mayfair Games), firmu koja pravi stone igre prema DC-ovim stripovima i da trazi crtace. Smesta sam poskocio i podigao svoj portfolio da me zapazi rekavsi: "Evo, pogledajte moje stvari!". Polako se spustila da sedne na pod (ne zaboravimo, bila je u drugom stanju) i cutke listala moje radove. Kada je zavrsila, vec su se i svi ostali iz reda, prirodno, gurali da joj tutnu svoje crteze pod nos. Kada je najzad zavrsila sa svima ostalima, ponovo mi je prisla, predala mi svoju vizit-kartu i rekla: "Mislim da mozemo saradjivati". Taj kontakt je postao moj prvi profesionalan posao i, kao dodatak u mojoj biografiji, pomoc u nalazenju daljeg angazmana.

Nekoliko godina kasnije, kada su Iron Crown Enterprises (ljudi koji prave stonu igru prema stripu Sampioni/The Champions) pokusavali da stupe sa mnom u kontakt (posto sam im ranije poslao svoju ponudu i potom se neocekivano preselio) ista ta gospodja (sada vise ne u drugom stanju) im je dala moju novu adresu i telefonski broj. Zapamtite: negujte dobre odnose sa svakim sa kime saradjujete.

Zahvaljujuci radu za Mejfer osecao sam samopouzdanje kada sam zamolio ljude sa Mo-Kan Festivala u Kanzasu da mi dozvole da budem njihov gost na bijenalu. Odgovorili su mi potvrdno. Prvi kongres te jeseni. Ispao je najproduktivniji na kojem sam ikada bio. Tu sam se upoznao sa Tonijem Kaputom (Tony Caputo) iz NOW Comics. Puno sam radio za njega; olovkirao sam, tusirao i upisivao slova. Takodje sam sreo R.A.Dzounsa (Jones)... Trenutno za njega olovkiram dva razlicita stripa! Upoznao sam i Stiva Ervina (Steve Erwin) - olovkara na DC-ovom Sah-matu (Checkmate) koji je bio jako predusretljiv u raznim situacijama sa svojim savetima.

To je bilo na jesen, sledeceg proleca probio sam se na malom SF-festivalu koji se odrzavao u mojoj blizini. Tamo sam upoznao Kirka Kritona (Kirk Chritton), u to vreme buduceg izdavaca Novosti za karijeru u stripu (Comics Career Newsletter). Tim kontaktom stekao sam novog saveznika i prijatelja. Kada je regularni scenarista stripa DAI KAMIKAZE (edicija NOW Comics koju sam ilustrovao) neocekivano napustio serijal, ja sam predlozio Kirka kao novog pisca. Kirk je potom presao na samizdat (gorepomenute Novosti...) na kome i ja danas saradjujem.

Mogao bih do u beskraj o tome kako sam sreo Pola Kuperberga (Paul Kupperberg) na Cikagokonu (Chicagocon) kasnije te godine. Posto mi se jezik nije totalno vezao od strahopostovanja kada mi je prisao da popricamo kao stari prijatelji, ispalo je da je aktivno zainteresovan za buducu saradnju sa mnom.

Do sada ste mogli da steknete predstavu. Morali ste da uvidite dve stvari koje namece moja prica. Budite agresivni! Zgrabite prednost svake date vam mogucnosti da napravite novi kontakt makar vam on isprva delovao kao nevazan. Odrzavajte ga sto boljim. Taj susret koji je toliko pomogao Kirku pretvorio se u nase Novosti za karijeru u stripu i mogucnost da moje ime stalno bude na uvidu mnogim urednicima, od kojih neko moze i da mi postane gazda jednog dana. Samo ne zaboravite da pomognete drugom coveku kad god vam se ukaze prilika. I kako je ispalo sa Kirkom, tako sam i ja stekao saveznika i prijatelja u proboju kroz zid koji deli amatere od profesionalaca, bas kao i on.

Ne zelim da izostavim najvazniji kontakt napravljen u zivotu - moju zenu. Kada bi svako ko cita ove redove imao supruge pune razumevanja i podrske kao sto se posrecilo Kirku i meni, pola bitke bilo bi unapred dobijeno. Da nije bilo bezrezervnog zeninog verovanja u mene, bilo bi nekoliko situacija koje bi me mozda navele da odustanem. Hvala ti, Tereza! Stoga, pronadjite supruga[-u] ili bliskog prijatelja koji ce vam trebati na vasem dugom, teskom putovanju. Potrebni su vam.

Hajde, trazite ih!

[Nastavice se..?]

 


5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (48)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr

NEKI POSVE DRUGI SVEMIRI

Znate li koja mi je ultraturbonajgluplja rubrika u nasim dragim SVestima? Ona "top ten" lista -Another Universa.

Nije glupa samo zato sto se medju prvih deset pocesto nadje i sedamnaest naslova, ni jer iza preporuka stoji ducan te su zato bar malo sumnjive, pa cak ni zbog toga sto - sastavljena prije izlaska bilo kojeg od pobrojenih stripova na trziste - u najboljem slucaju predstavlja samo popis stvari koje bi Steve Johnson htio kupiti. Lista je megaplusbesmislena jer nama i ovdje ne znaci nista.

Sto, onima koji iz mjeseca u mjesec ne prate plime i oseke americkog trzista, znaci Authority broj 21? Mozda se sjecaju crtice o gay-superherojima iz jednih ranijih SVesti, ali im fali kontekst Wildstormova svemira u kojemu se prica zbiva, ne znaju razloge "vrelom" statusu bivsih i trenutacnih autora, nisu bili tu kad je reklama cinila svoje, a bez upucenosti u incestuozne finese americkih superherojada nemaju, konacno, Authority sa cime ni kvalitativno usporediti, a niti mogucnosti pohvatati reference zbog kojih SAD-fanovi svrsavaju od srece.

Na nekom seminaru iz anticke knjizevnosti, profesorica nam je bila citala odlomke Aristofanovih komedija i pritom vidljivo uzivala. Mi smo se zbunjeno gledali, a ponesto nam je sinulo tek kad nam je objasnila kontekst. Ponekad mi se cini da je i sa stripom slicno, da su njegovi svima shvatljivi poceci od kontinenta do kontinenta (pa i uze) mutirali poput srodnih organizama koje je evolucija odbacila na odvojene otoke. Strip je strip je strip je strip, ali nije svaki strip isti tip i bez pocetnice, fusnota i mentora tesko se onome tko je, recimo, odrastao na uzusima i estetici evropskog stripa presaltati na comic-books ili mange. Authority, kad vec o njemu pricam, americkom je citaocu sljedeci korak evolucije superheroja. Neupucenom Evropljaninu isti bi strip bio tek jos jedan dokaz kako su Ameri (iako, gle, Authority vecinom rade Britanci) mentalno zaostali, Japanac bi se valjda namrstio zato sto je strip sav u boji. Nama i ovdje, pak...

Nama i ovdje, koji smo zadnju dekadu izostali iz skole, trebaju pocetnica i fusnote. U nedostatku boljeg mentora, ova ce kolumna kroz iduce nastavke pokusati objasniti korijene cudnom i stranom svemiru americkog stripa.

 


6. KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 2. deo

 

KAKO POSTATI SUPER-HEROJ
- spasite Univerzum za trideset dana ili vam vracamo novac! -
(c) Mark Leigh & Mike Lepine
Prevod i adaptacija : Anon Imusovich

DRUGI DEO

* Pre nego sto nastavimo, da rascistimo jednu stvar: postanem li super-junak, mogu li da imam devojke 'na kamaru'?
- Ako ste ikada verovali onim glupavim ilustracijama na stripovskim naslovnicama iz 60-tih godina, i ako vam je motiv za dobijanje super moci ambicija da impresionirate pripadnice neznijeg pola... Onda zaboravite. U stvarnom zivotu devojke nadljudskih junaka neizostavno bivaju ili ubijene ili preziru junakov 'civilni' identitet ili se pretvaraju u Pobesnelo Kameno Cudoviste ili ih kidnapuje Purpurni Nadrazeni Spolovnik ili se ispostavi da su zapravo pripadnice tajnog reda Mentalno Poremecenih Nindja-Zenki... Ili, najcudnije od svega, gube pedesetak poena od svog kvocijenta inteligencije posto nisu u stanju da prepoznaju svog dragana kad skine naocari ili stavi na lice najminimalniju masku.

* Kako onda samostalno da steknem moci?
- Postoji vise nacina, no pazite: put je poplocan neizbeznim opasnostima i sanse su povelike da cete pre da zavrsite jezivo masakrirani, pretvoreni u przolicu, ispareni ili nejednako razmazani preko vecine bivsih republika [danas nepostojece] SFRJ (koje ne moraju medjusobno da se granice) nego da postanete nadljudski junak.

No, ipak evo nekoliko proverenih metoda koje biste mozda zeleli da isprobate - o svom trosku i na svoj rizik, razume se.

BITI RODJEN SA MUTANTSKIM SUPER-MOCIMA

Ovo je - jasno kao dan - najlaksi metod sticanja moci. Mozda ste vec OVOG MOMENTA mutant sa kolosalnim mocima kojih niste svesni! Razmislite: jeste li ikada greskom podigli kamion dvadesetotonac dok ste rasejano pokusavali da izvucete svoj zatureni fudbal? Jeste li omaskom provalili kroz zid od armiranog betona dok ste blenuli u svez primerak nekog porno-izdanja u vasim oznojanim rukama? Da li vam se dogodilo da odlutate do Neptuna dok ste mrzovoljno isli u skolu jednog kisnog jutra?

Ako je odgovor pozitivan na makar jedno od gorenavedenih pitanja, velika je verovatnoca da ste sretnik rodjen sa nekom od mutantskih nadljudskih moci!

Alternativno, mozda ste samo klinicki dusevni bolesnik, sto je, na zalost, mnogo verovatnije.

No, ako je ipak odgovor na svako od gorenavedenih pitanja NEGATIVAN - ne ocajavajte! Mnoge osobe imaju LATENTNE sposobnosti koje se manifestuju jedino u trenucima stresa ili kakve velike opasnosti po zivot doticne individue ili dragih joj osoba. Da biste otkrili imate li latentne mutantske sposobnosti ili ne, probajte neki od dolenavedenih testova:

A) stanite nasred pruge pred nadolazeci ekspresni voz Atina-Berlin (preko Male Krsne) i uverite se da li se vase mlado jedro telo pretvara u Covekoliko Cudo Od Titanijumskog Celika da bi absorbovalo udar;
B) otidite do posLJasticarnice i jedite do iznemoglosti sav ponudjeni asortiman slasti i masti, kako biste videli dokle se prostire vasa otpornost i neranjivost;
C) usetajte u zensku svlacionicu u skoli pre fizickog i probajte da vidite moze li vas spasti urodjena nevidljivost od iskljucenja (i vase roditelje od sramote i potrebe da se sto pre isele);
D) ako ni to ne uspe, probajte da skocite sa vrha 'Beogradjanke' i vidite moze li da vas spase od sigurne smrti vasa tajna urodjena sposobnost letenja koja samo ceka da se ispolji; (VAZNO: ovo je najgori moguci momenat da spoznate kako vam je zapravo nevidljivost tajna urodjena mutantska sposobnost);
E) i na kraju, ako sve omane, pokusajte da se prosetate sporednim ulicama Zemuna oko tri ujutro, noseci providnu plasticnu kesu krcatu gomilama novcanica od DEM100-00, urlajuci: "Jao, moram da pozurim kuci sa svojim poker-dobitkom!" i vidite ima li ikakve sile koja vas moze spasti.

IZLOZENOST RADIJACIJI

Nekad davno, tokom 50-tih i ranih 60-tih vladalo je opste ludilo u medicinskom istrazivanju ovaploceno u nuklearnom zracenju i njegovim korisnim implikacijama na ljudski zivot i okolinu; danas se to tretira kao ne posebno pozeljan metod sticanja nadljudskih sposobnosti. Ako nam ne verujete na rec, prostudirajte samo slucajeve super-heroja koji su probali ovaj metod postajanja nadcovekom - Kapetana Leukemije, Coveka Koji se Topi, Mistera Malog Broja Spermatozoida, Neverovatnog Pacijenta Obolelog Od Raka ili Gangrenozne Covekolike Rane. Ako ste i dalje namerni da se ovim metodom super-osposobite, samo izvolite provesti nekoliko dana nizvodno od lokalne nuklearne elektrane (pozeljno je da bude makar delimicno havarisana - poput vecine danasnjih u redovnoj upotrebi).


PRONALAZENJE TAJNE FORMULE

Dok je svima poznato kako ovo nije odradilo posao KOKA-KOLI, nema razloga da se misli kako vama nece uspeti! Stvar je u smuckavanju onoga sto VI mislite da je prava hemijska kombinacija za vas licno i da doticnu hemikaliju popijete ili je prospete sebi na glavu iscekujuci sta ce da se dogodi. Iznenadan nagon za povracanjem ili dobijanje drecavo ridje kose NISU manifestacije stecenih nadljudskih moci! Blize je istini da ste nabasali na formulu zaboravljenog balkanskog Rake-Viskija Sa Blagim Okusom Dima.

Od dvestotinak ljudi koji su isprobali ovaj metod, jedan je stekao super-brzinu, jedna zena je mogla da ubrzano 'mesa' zadnjicom samo u kasnu jesen a izvesno dete je moglo da vristi duze i glasnije od ijednog ljudskog stvora od kako je sveta i veka. Svi ostali su, da prostite, pokojni, imaju izgled izgnjodanog plastelina (telesno - inace su i dalje mrtvi) i sl. Moze da vam se oprosti ukoliko pozelite da prvo isprobate formulu pre primene na samom sebi...no iskustva govore drugacije:

"Pokusao sam da umocim parce kartona u moju tajnu formulu, no nisam bio siguran da li je karton stekao ikakve super-moci... Stoga nisam gubio vreme eksperimentisuci na sebi." - V.M. - Beograd
"Testirao sam prvo na svom psu vucjaku, onda i na sebi; uspelo je na obojici i on je sada moj arhi-neprijatelj, Doktor Vucko Dlakavljevic. Malo-malo pa moram da spasavam svet od njega, sto mu dodje skoro svakog meseca i to je zbilja sr*nje." - Neverovatni Mocni Sinter, Karaburma
"Prvo sam isprobao formulu na mojoj mladjoj sestri. Jo' brate, da si samo video reakciju keve i caleta! Otkinuli su misleci da me je napala neka Vanzemaljska Zver Sa Nekoliko Smrtonosnih Pipaka..! Ne pitaj sta ih je snaslo kada su ukapirali da mi je to u stvari seja i da joj nema povratka u nekadasnji oblik... Ja licno mislim da sam uspeo da je usavrsim..." - A.R. - Knjazevac

 

KAKO POSTATI LJUDSKA BAKLJA

Dobri nacini da se postane Ljudska Baklja:
- vibriranjem svakog molekula u vasem mladjahnom telu super-brzinom dok trenje ne dovede organizam do spontanog paljenja;
- bombardovanjem vaseg organizma kosmickim zracima koji stupaju u spontanu inter-akciju sa vasom telesnom hemijom;
- ucenjem misterija zivota i delovanja anticke rase Vulkanskog Plemena;
- ujedom radioaktivnog svica;
- imanjem oba roditelja koji su vec ispraksirane Ljudske Baklje;

Losi nacini da se postane Ljudska Baklja:
- vibriranjem svakog molekula u vasem mladjahnom telu super-brzinom dok se isto (telo, je li) ne raspadne;
- posipanjem samog sebe kerozinom, naftom ili benzinom pre kresanja sibice ili upaljaca;
- padanjem u san dok pusite u krevetu;
- dobrovoljnim prijavljivanjem NATO-trupama za testiranje napalma i bacaca plamena na ljudima;
- snimanjem TV-spota za reklamiranje PEPSI-KOLE dok pevamo neprirodno tankim glasicem a u svojoj sobi spavamo sa maloletnom decicom dok javnosti pricamo kako nam je koza sve bledja zbog psorijaze (a do juce smo bili crnac);

 

PRIDRUZIVANJE INTERGALAKTICKOJ SVEMIRSKOJ POLICIJI

Intergalakticka svemirska policija snabdeva sve svoje pripadnike Zvezdanih Odreda kosmickim super-mocima zarad odrzavanja reda i mira u celom znanom Univerzumu - ili makar u sektorima galaksije gde borave bogati i uticajni pojedinci sa porodicama i/ili bez njih.

Problem je u tome sto treba da vas IZABERU a ne da samo usetate u stab i postanete im clan/saborac. Intergalakticka Svemirska Policija je poznata po tome sto nece bas svakog da primi u svoje redove! No ipak mozete biti uvereni da, poput zemaljskih policijskih snaga sirom [uglavnom] zapadnog (tzv. 'slobodnog') sveta traze odredjene kvalitete kod svojih regruta, kao sto su:

A) ispod-prosecna inteligencija
B) mrznja prema svakog ko se razlikuje od njih, pogotovo rasno
C) sklonost ka zabijanju pendreka u ODREDJENA mesta (gde Sunce nikada ne sija) - pogotovo kad niko ne gleda

Ponasate li se dovoljno rdjavo, vanzemaljski emisar iz Kosmicke Policije ce da vam se obrati. Ako ga smesta napadnete ili nastojite da mu razduvacite mozak zato sto izgleda kao "... zlokobna gmizava nakarada sa pipcima, a iz dubokog svemira..." - iz cuga ste primljeni! Nudjenje prijateljstva, mira, saradnje te odvodjenja pred vaseg vodju znacice da automatski i bespovratno padate na testu!

No IMAJTE NA UMU (ako je ista ostalo od istog): nije lako biti Intergalakticki Svemirski Policajac iz nekolicine razloga:

1.- kako mozete da sprecite zlodela koja ne razumete?
2.- tesko cete moci da 'apsite bica koja egzistiraju van talasne duzine vidljive ljudskom oku;
3.- Postoji preko sedam milijardi razlicitih prekrsaja i zlodela u galaksiji... a od vas se ocekuje DA IH SVE ODREDA MEMORISETE I BEZ GRESKE PRIMENJUJETE ZNAJUCI IH NAIZUST!

Kakogod da okrenete - nije lako biti Superheroj - pogotovo u Intergalaktickoj Svemirskoj Policiji.

 


7. VESTI IZ SVETA

 

 

-BESPLATNE LEKCIJE CRTANJA
Svi koji su zainteresovani da saznaju nesto o crtanju za potrebe animatorskih studija mogu da se edukuju, besplatno, na internetu. Larry's Toon Institute je neke svoje lekcije postavio na mrezi, na sledecoj adresi:
http://www.awn.com/tooninstitute/

 

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 12.12.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Transmetropolitan #41
2. Adventures of Superman #587
3. Batman #586
4. Gen13: Medicine Song
5. Impulse #69
6. Nightwing #52
7. Deadpool #49
8. Black Panther #27
9. Legion Lost #10
10. Midnight Nation #4
11. Swamp Thing #10
12. Tick Big Yule Log Special
13. Batman Beyond: Return of the Joker
14. Angel #14
15. Sock Monkey #2
16. Star Trek: The Killing Shadows #4

 


8. PISMA CITALACA

 

Subject: Jeb'o!
From: Darko Macan

>Sledi tekst konkursa na Francuskom (prevodioci gde ste?):

Osnovna poanta je da morass poslati 13 Eura po tabli da bi te uopche razmatrali. A osnovno pravilo za natjeccaje je: jeb'o natjeccaj koji trazzi da mu platiss. Zato ti i ne prevodim ostale uvjete.

mcn

P.S. Rec je o onom konkursu iz SVesti #94 (zmcomics)

 


9. LINKOVI

 


-HISPANOCOMICS, Spanski strip
http://www.hispacomic.com/

 


10. DATUMI

 

od 16. do 22. decembar

16. decembra 1964. Umro je Phil Davis u New Yorku. Radio je na stripu Mandrake the Magician (Mandrak Madjionicar).

20. decembra 1952. Rodjen je Ruben Pellejero, Badalona, Spanija. Sa scenaristom Zentner-om je radio sledece stripove:"Ennemis communs", "Caraibes", "Le prix de Charon". Za "Le voyage de Caboto" je scenario uradio Mattotti, a za "Hamerikka", Bernard Olivier.

 

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.



Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@neobee.net
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE