MIRKO ČOLAK
Zrenjanin, 1975.
Yugoslavia




MIRKO ČOLAK
Zrenjanin, 1975.

Pozdrav svim čitaocima strip vesti (posebno Zlatku M.) ne bih puno da vas gušim, pa da počnem. Zovem se i prezivam Mirko Čolak. Živim u Zrenjaninu, a godište sam 1975. da vam ne pričam one klasične budalaštine: crtam od kad znam za sebe, rastao sam na Zagoru... itd. Kao okoreli žderač stripova imao sam svoje favorite(autore). Moebius, Manara, Hermann..., znaci klasični evropski strip. Kasnije su se tu pojavili i neki drugi autori. Od naših autora voleo sam: Zorana Janjetova (mog drugara), Baneta Kerca, Marinka Lebovića (hvala mu na svemu), Dejana Nenadova..., itd. Svi oni imali su uticaj na moj rad. Od nekog sam naučio ovo, od nekog ono. Za sve što sada znam, mogu pre svega da zahvalim: Marinku Leboviću, Zoranu Janjetovu i Banetu Kercu (koji me se više verovatno ni ne seća).

Izdavao sam (samo ono čega se sećam):
Ošišani jež: strip kaiševi, ilustracije, promocije... (1994-96) dobro plaćali
Ribolovački trofej: po dve kolor table mesečno (ovi su dobro plaćali) 1996-98
Ribolovačke novine: jedna strip tabla nedeljno1998-1999
Ribolov: svake dve nedelje po kaiš stripa o pecanju i po nekoliko ilustracija (1999-......)
...u nekih par zrenjaninskih novina ali ništa bitno.

E, onda se pojavio "Placebo". Videvši moj crtež, ljudi su mi ponudili da uradim strip od 15-ak tabli ali zbog manjka vremena, ispale su svega tri table. (moram da napomenem da sam sebi dao oduška, koristeći se takvim stilom jer takav kakav je, nije moj fah.)

Poziv za saradnju (radove ne honorarisemo):
no igrom slučaja desilo se i to da sam postao član redakcije. Da ja sam taj koji daje zeleno svetlo, šta hoće, a šta neće izaći u septembarsko broju. Pa, zato zapnite, radite i šaljite isključivo kvalitetne kopije.

Kontakt adresa
Sremska 35,
23000 Zrenjanin

telefon:063\748-040
bata@mgnet.co.yu

pozdrav
Mirko





 

PRIJAVA...

News servis Strip Vesti možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković