Jedna strip tabla u kojoj se pojavljuje
Patrijah Pavle, izazvala je skandal:


STRIP SMENJUJE UREDNIKE

Damir Smith



PATRIJARH PAVLE U EPIZODI: USPELA PROVOKACIJA

Da li mislite da je u vreme samoubilackih putnickih aviona, televajzovanih bombardovanja i lancanih antrax pisama tesko podici prasinu oko jednog obicnog objavljnog stripa ?

Ovih dana jedan od novomilenijumske generacije strip autora L.B. (18) pokazao je da nije to tako tesko ni u danasnjem vremenu i skrenuo dosta paznje na sebe sa objavljenom smelom strip tablom u Subotickom otporaskom casopisu za kulturu, politiku i mlade pod nazivom "OKO" Casopis je mesecnik i do sada se pojavilo na kioscima 5-6 brojeva i izmedju ostalog pruzao je kako prostor tako i simbolicne honorare mladim strip autorima ali sve do sada nije uspevao da skrene neku vecu paznju na svoje postojanje.

Izgleda da neko nije izdrzao a da ne mahne sa skandaloznim stripom ispred zakrvavljenih ociju napaljenih lokalnih konzervativaca iz Kostunicine stranke koju su u Subotici formirali tek nakon 5. oktobra razocarani Seseljevci i Slobisti. Oni su onda nasli za potrebno da graknu koju u javnost mada nisu iz prve bas ni znali da formulisu da se radi o stripu.Nakon toga je jos graknula i nekolicina nadobudnih kako lokalnih novinara iz malogradjanskih ali tiraznih Subotickih novina, tako i citateljki istih casteci i otpor i kontroverzni strip i autora i casopis Oko i pozivajuci na : otpor otporu i verbalno vizueloj devijaciji, na cenzuru i reagovanje nadleznih institucija za mentalnu pornografiju po ustavu .. slja,slja,slja, skoro na inkviziciju i lomacu.

Zanimljivo je da su se bunili i za kvalitet crteza, glupavo etiketirajuci kontraverzni strip kao nepotpisani likovni iskaz na nivou pampers faze. Valjda bi se manje zblaznjavali da je crtez bio prijemcljiviji njihovom ukusu, da ne kazem oku.Najvise su se iscudjavali zasto je glavni junak bas Pavle i kako se neko usudio da kako oni kazu ovim pisanjem zestoko, neukusno, krajnje nekulturno i drsko obracuna sa njim a kako ih ne bi cudilo niti im smetalo da je junak stripa bilo ko drugi iz javnog zivota, crkvenog ili politickog. Cak su i padali predlozi da bi bilo bolje da je strip napravljen o sadasnjem ministru prosvete ili onima koji prave probleme oko veronauka ako je povod za strip aktuelno uvodjenje veronauke u skole.

Iako je ovo ispala odlicna reklama za njihov mesecnik Otpor se brze bolje javno izvinio SPC-u i njenim vernicima, ogradio od stripa, povukao sve nerazgrabljene primerke sa kioska, smenio jednog od urednika cime je ujedno doveo novi broj u pitanje jer je doticni volonterski radio priremu i tehnicko uredjenje lista. No i pored ovih javnih izvinjenja, gospoda i gospodje su i dalje nastojala da opletu po antikristima iz otpora pa su se nakon toga neki likovi iz jos jedne nezadovoljne nacionalisticke stranke sa tigrastom prosloscu obratili radiju, televiziji, novinama zaleci se na nazovi izvinjenje iz otpora te trazeci kaznjavanje odgovornih.

Sam strip koliko ja znam ima vise epizoda i graficka stilizacija neodoljivo podseca na Snupija. A sto se provokativnog sadrzaja tice sve spada u prilicno rastegljiv pojam dobrog ili loseg ukusa, kome je vec kako drago. Ovaj serijal je zapravo logican nastavak autorovih preokupacija koji je poznat izmedju ostalog kao sveti sekretar i osnivac super tajnog centalnog komiteta udruzenja Titovih svedoka.

I za kraj zanimljivi citat mudrog strip-scenariste Vorena Elisa:

"Stripovi jos uvek mogu sebi da dozvole da budu subverzivni, zato sto smo skriveni od pogleda sveta. Strip je jos uvek prilicno opskuran medij - sto je suludo ako se uzme u obzir da se sastoji od slika i reci, i stoga bi trebalo da je mocno sredstvo za komunikaciju u stampi a to nam dozvoljava da kazemo i radimo raznorazne stvari, ovde u mraku, bez mnogo straha od moguce odmazde.

Ili da cemo, ne daj boze, biti otkriveni. Dakle, teoretski gledano, stripovi su poslednji bastion krajnje slobodnog izraza u masovnoj vizuelnoj komunikaciji...sto, ipak, ne funkcionise uvek bas tako..."




 

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković