STRIP VESTI
Broj:
125
06.07.2001. Godina III

prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. ISPRAVKA - S.R.
  2. BAGER 7/8 - Strip Vesti
  3. MARKETPRINT NEWS - Marketprint
    -STRIPOTEKA 958
    -DVA PUTA MESEČNO...
    -KOMANČA 6

  4. PRODORNOST BEZ PREDRASUDA - Ilija Bakić
  5. TORNJEVI U LUKSUZNOM IZDANJU - Srđan Aćimović
  6. JUŽNJAČKA UTEHA No 17. - Marko Stojanović
  7. QMOVA KOLUMNA (67) - Bojan M. Đukić
  8. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (77) - Darko Macan
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -BLUBERI NA FILMSKOM PLATNU
    -GEORGE EVANS
  10. PISMA ČITALACA - mail
  11. LINKOVI - Strip Vesti
  12. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu/svesti


 

NEŠTO IZMEĐU... SVEGA I SVAČEGA

Gledam ovih dana kataloge par evropskih izdavača. Sada ću da budem pametan i da definišem šta tamo otprilike dobro prolazi.

Jednostavan ali efektan crtež koji je pre svega funkcionalan i podređen radnji. Šta god se radi poželjno je da ima primese fantastike u sebi čak i kada je reč o krimi ili istorijsko stripu. Praktično su retki crteži koji imaju samo za cilj da impresioniraju čitaoca. Skoro da bih rekao kako se strip vratio nekadašnjim "novotarijama" koje je lansirao Diabolik. Naravno, kadriranje je dinamičnije, ima mnogo primesa američkog stripa kao i mangi. Sve u svemu jedna simpatična papazjanija. Koja naravno, od slučaja do slučaja ima različit kvalitet. Smešno mi je kada vidim da na "evropskoj" tabli pojedini kadrovi bez ikakvog ritma, smisla ili potrebe, istrčavaju iz stranice kao u američkim sveskama. Pa još ostave velike margine, valda da bi sve delovalo još besmislenije. Naravno, ako izuzmemo kojekakva brljanja sa kompjuterskim kolorom, strip koji mi je ostao u glavi je na kraju ipak dobro urađen.

Sve u svemu strip, kao i uvek, traži nove pravce i novu publiku. Dobro, podilazi publici koja voli američke stripove ili japanske mange. Jaše na njihovoj popularnosti kao što i koristi vizuelne standarde video igrica. Sve zarad publike.

A gde smo mi tu? Treba li da kupimo neku Segu i vidimo na šta se pale današnji klinci? Mange smo jedva videli (mada se Digimoni ovde emituju sa povelikim uspehom) a američki strip nije više onakav kakvog se sećamo.

Da li svežina "nepoznavanja trendova" može da nam koristi, jer će doći potreba i za takvim autorima? Da li ćemo formirati novu "starinsku" školu stripa na balkanu?

Ili… kao što je već postala tradicija, praviti kružoke gde će se po dogovoru nabavljati i prelistavati najnovija izdanja i polako ulaziti u trendove? Pa kada se lepo uđe u "materiju" cvrc… dođu novi trendovi?!

Ili… možda vredi zauzeti busiju sa svojim pristupom i stilom i čekati da postanu moderni jer,… kao i u svim modnim trendovima i u stripu živi princip cikličnosti. Vraćanje na stare modne trendove s vremena na vreme… pa sve u krug.

Nemojte da vas briga o mom pisanju omete u radu. Više rada, manje filozofiranja je dobar put…?!


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

 

sadržaj

1.

ISPRAVKA

S.R.



Jedna ispravka u vezi clanka koji je objavljen u proslom broju STRIP VESTI, povodom smrti TOVE JANSSON - kreatorke stripa (i kasnije nastale animirane serije) pod nazivom Moomin. Dakle, u pitanju je autorka, i zato je pogresno sto se o T. Jansson pise u muskom rodu.

sadržaj

2.

BAGER 7/8

Strip Vesti


Ekipa okupljena oko Ilustrovanog humorističkog časopisa Bager je ovog meseca "izbacila" dvobroj što je propraćeno većim brojem strana. Ovog puta i ja na vreme donosim sadržaj novog broja kako bi se mogli odlučiti za kupovinu svoje omiljene literature za letnje dane.

Dakle sadržaj izgleda ovako:

-Ilustracija na naslovnoj strani:
Tihomir Čelanović
-EVERGREEN:
Ivo Kušanić
-KRAVA NA USIJANOM LIMENOM KROVU:
Marko Stojanović - scenario; Vojislav Vasiljević - crtež;
-BAGER-MEDIA:
Miša Marić - tekst; Branislav Vulević - ilustracije;
-SAVETI ZA LETOVANJE:
Miša Marić - tekst; Aca Babić - ilustracija;
-ZOODIJOTI:
Goran Rajšić - scenario; Tihomir Čelanović - crtež;
-DOMAĆE VASPITANJE:
Miša Marić - tekst; Vojislav Vasiljević - ilustracija;
-PLIN CAFFE:
Aca Babić;
-BAGER-MEDIA:
Miša Marić - tekst; Miroljub Milutinović - ilustracije;
-BAGEROVA ANKETA - KUDA ĆETE NA MORE:
Marko Somborac;
-BIZNI STUDIO PREDSTAVLJA:
Draško Roganović - tekst; Nikola Vitković - ilustracije;
-LORA KRAFT U SRBIJI:
Goran Rajšić - scenario; Tihomir Čelanović - crtež;
-CHICAGO DOPE:
Miša Marić - tekst; Milisav Banković - ilustracije;
-LICE I NALIČJE BOLNIČKE BAJKE:
Marko Stojanović - scenario; Toni Radev - crtež;
-DA NE POCRNITE A DA IZGORITE:
Katarina Živanović - tekst; Nikola Vitković - ilustracije;
-TV AEROBIK:
Marko Somborac;
-PETO POLUVREME:
Branimir Trošić - scenario; Toni Radev - crtež;
-DVOBOJ SLAVNIH:
Marko Stojanović - scenario; Stevo Maslek - crtež;
-U BEDAKU:
Miša Marić - tekst; Tihomir Čelanović - crtež;
-POGLED OGLEDALA:
Goran Rajšić - scenario; Steva Maslek - crtež;
-ART POLICE:
Goran Rajšić - scenario; Saša Arsenić - crtež;
-STISKOTEKA:
Marko Stojanović - scenario; Miroljub Milutinović - crtež;
-DOSIJE SMILJAN:
Marko Somborac

sadržaj

3.

MARKETPRINT NEWS

Marketprint




-STRIPOTEKA 958
U prvom julskom broju Stripoteke čitaocima smo predstavili novi serijal pod nazivom "Tugovanka za izgubljenim pustarama" čiji su autori, redovnim čitaocima Stripoteke svakako, poznati: Defaux i Rosinski. Reč je o stripu pseudo istorijskog miljea koji je ispričan u četiri nastavka albumskog formata. Prva priča se zove "Sioban" i nakon nje je u ovom broju bilo mesta još za po jednu geg tablu Hogara Strašnog (Dik Browne) i Džoe BAR Tim-a (Christian Debarre). Džoe BAR Tim je naš novi serijal inače izuzetno popularan u Francuskoj.



-DVA PUTA MESEČNO...
Izlazeći u susret željama velikog broja čitalaca, odlučili smo da počev od ovog meseca izdajemo Stripoteku svakih petnaest dana. To znači da će osim ovog broja, već sredinom jula izaći i naredni 959. broj vaše omiljene revije. Stripoteka će se po pravilu pojavljivati u prodaji petkom i to početkom i sredinom svakog meseca.



-KOMANČA 6
Poslednjih dana meseca juna izašao je iz štampe i šesti album iz serije "Komanča", svima znanih Hermana i Grega. Epizoda nosi naslov "Pobuna u preriji". Ako niste član stripotekinog Kluba ljubitelja stripa možete svoj primerak kupiti u sledećim knjižarama.

Striparnica
ALAN FORD
Blok 24, Novi Beograd
Tel.: 011/134-758
mimim@EUnet.yu
www.alanford.co.yu


STUBOVI KULTURE
Trg Republike 5
11000 BEOGRAD



BEOPOLIS
Makedonska 22
Hol doma omladine
11000 BEOGRAD

PLATO
Akademski plato br.1
11000 BEOGRAD
Info@plato.co.yu
www.plato.co.yu
PAPIRUS
Terazije 12
11000 Beograd
SOLARIS
Sutjeska 2
21000 NOVI SAD


sadržaj

4.

PRODORNOST BEZ PREDRASUDA

Ilija Bakić


STRIP

PRODORNOST BEZ PREDRASUDA

Ukoliko bih želeo da uporedim književnost i strip, dolazim do zaključka da više "zadovoljstva" pruža strip, a više patnje poezija, kaže Dejan Bogojević, književnik, slikar i strip autor

Mladi umetnici skloni traganju za različitim izrazima često posegnu za medijem devete umetnosti, bilo tako što iskoriste neke od njenih obrazaca ili se i okušaju u stvaranju priča u slikama. Dejan Bogojević (1971, Valjevo), pesnik i prozaista (9 knjiga poezije i 2 knjige proze), avangardni likovni umetnik, već pet godina aktivan je i na strip sceni.

- Prvi susret je bio sa stripovima koje su čitali moji vršnjaci, s "kaubojcima". Sećam se da su nam branili da čitamo stripove, kao "lošije ćemo učiti". Znači prvo su došli Blek, Zagor, Kapetan Miki, potom Alan Ford, malo sam "zakačio" Mirka i Slavka. Oduvek sam se divio crtežima, dinamici, magiji koju strip najizvirnuije poseduje. Kasnije pristižu Moebius, Manara, nezaobilazni Robert Crumb
. Konačno opredelio sam se za autorski-andergraund strip zbog sopstvene stvaralačke prirode jer sam tada uveliko pisao, čitao i slušao underground. Već prvi susret sa stripom provocirao me je da pokušam da stvaram u toj oblasti.


*Tako ste počeli da izdajete fanzin "Pomamna nozdrva"?

-Za pet godina izašlo je 16 brojeva "Pomamne nozdrve" na koje sam ponosan. Oduševila me je i saradnja sa ljudima koji prave fanzine pa sam u mnogima objavljivao svoje strip table. Značajna faza u radu bio je "Crni kreč", andergraund institucija u Valjevu a i šire. Osnovali smo ga M. Kostić i ja. "Crni kreč" je zaslužan za buđenje autorskog stripa i hepeninga u Valjevu. Tu je stvoreno zdravo jezgro stripa koje sarađuje i u "Pomamnoj nozdrvi": pomenuti Milivoj Kostić, Radoje Pavlović i dve dame, Danijela Pantelić i Danijel Bogojević a, na svu sreću, pojavljuju se i mlađi autori.

Sa "Crnim krečom" sam izlagao u Valjevu, Užicu, Mionici, tokom 1997, a naredne u Kotoru i Čačku; Značajne su i Međunarodne izložbe stripa u Sloveniji 1997. i 1999. U Zrenjaninu se pojavila moja sveska poezije i stripa pod naslovom "Smrtonosno za nos". Na konkursu "Leta gospodnjeg '99" (Valjevo) dobio sam II nagradu za strip, učestvovao sam na izložbi stripa "Umjesto gluposti" u deset gradova Crne Gore. Prošle godine imao sam prvu samostalnu izložbu stripa "Susret sa antimaterijom". Kao krunu dosadašnjeg rada na stripu smatram objavljivanje mog stripa "Prohibition" u svetskoj antologiji "Cool strip art anthology" 2000. godine.

Uskoro strip album?

Koji su vaši planovi vezani za strip?
- Radim na novim brojevima "Pomamne nozdrve", ovaj fanzin će trajati. Za kraj godine planiram drugu samostalnu izložbu stripa. Po pravilu učestvujem na strip konkursima. Početkom iduće godine sasvim je moguće pojavljivanje strip albuma ili tačnije knjige sastavljene od mojih strip frangmenata originalno komponovanih i pretočenih u jedinstvenu celinu.


* Okrenutost andergraundu je vaš zaštitni znak. Zašto andergraund?


Poetika andergraund stripa je višeslojna, podstiče različite i veoma zgusnute vizuelne doživljaje i potpuna unutrašnja proživljavanja emotivnih stvarnosti. Da bi stvorili dobar andergraund strip nije neophodno biti dobar crtač, bitnija je ideja, celokupan sklop zaogrnut u svojevrsnu atmosferu i možda je ta atmosfera odgovor zašto "radim" baš ovakav strip. U mojim stripovima najbitniji su simboli, najšire shvaćeni, kao i razmena energije sa belinom papira pre samog čina (uzmimo da je to slično vođenju ljubavi). Da bi stvorio dobru tablu potrebno je uložiti sebe bez rezerve, bez onoga "to se podrazumeva". Takođe mogu povući paralelu između mog književnog angažmana i rada na stripu - osnova je nadrealna (to su i drugi zapazili), to je, jednostavno, deo mene. U samom stvaranju stripa kod mene veoma značajno mesto ima tekst, priča, ma koliko ona izgledala nepovezana, reljefna, svoju fizionomiju dobija uz pomoć mrlja, linija, raznih kolaža, bez ikakvih intelektualnih dosetki.

Nisam počeo da stvaram stripove "od malih nogu" jer oni traže ozbiljno bavljenje sobom i drugima, filozofiju postanka i poruke drugim svetovima. A ukoliko bih želeo da uporedim književnost i strip dolazim do zaključka da više "zadovoljstva" pruža strip a više patnje poezija; produhovljenje sledi u oba slučaja.


* Kako vi, kao aktivan stvaralac, procenjujete Ju strip scenu?

- O našoj strip sceni možemo da pričamo sa različitih pozicija - produkcija fanzina na trenutke se zahuktava pa utihne, retko se pojavljuju albumi, časopisi krenu nekoliko brojeva pa se ugase, na sve to utiče dosta faktora izvan stripa, izvan umetnosti. Značajno mesto u Ju stripu ima vršačka scena, Wostok ekipa oko "Patagonije". Značajan, ako ne i najznačajniji naš andergraund strip autor Aleksandar Zograf zanimljiv mi je po istraživanjima prostora sna, tu ideju već mnogi izrabljuju. Beogradski "Striper" uspeo je da okupi kvalitetne autore i da reprezentativna izdanja. Pomenimo i uspeh našeg stripa na internacionalnoj sceni što daje pravu sliku o našem potencijalu i prodornosti. Prodornost je ključni pojam u andergraund stripu a život u ovoj i ovakvoj sredini i okruženju "primorava" nas na prodornost kao meru opstanka, umetničkog i svakolikog. Da bi slobodno stvarao umetnička dela, a sada govorimo o stripu, čovek mora odbaciti mnoga negativna nasleđa, npr. "budi kao svi drugi", kao najrasprostranjeniju filozofiju življenja, u kojoj uopšte i nema filozofije; prići "temi" bez predrasuda je najvažniji ali i najteži uslov bez koga je izlišno i pričati o andergraund stripu.


Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 14.06.2001.godine.


sadržaj

5.

TORNJEVI U LUKSUZNOM IZDANJU

Srđan Aćimović
achim@bitsyu.net



Pre par nedelja kod nas se zbilo nešto što nismo videli još od kraja osamdesetih godina, od zlatnog doba našeg stripa: "Marketprint" nas je obradovao odlično odštampanim kolor-albumom u luksuznom, tvrdom povezu. Znam da će neko rećI da korice ne utiču na ono što je u knjizi, kao i da ima mnogo crno-belih albuma koji, kvalitetno odštampani, mogu izgledati jednako lepo, ali postoji izvesna čar u samom držanju tih tvrdih korica, koje nismo videli još od starih izdanja "Gaše" i "Bluberija", u prelistavanju majstorski obojenih stranica. Reč je, naravno, o najavljivanom albumu "Asunta" iz serijala "Boa-Mori" (nastavak serijala "Tornjevi Boa-Morija") koji se pokazao dostojnim za ovakvo luksuzno izdanje.

Kako se u zadnjim albumima "Džeremaje" mogao jasno uočiti pad inventivnosti i originalnosti, tako je u prvi plan među Hermanovim radovima došao serijal "Tornjevi Boa-Morija", koji je, iako cenjen, ipak bio u senci britkog i šokantnog "Džeremaje" Album koji imamo u rukama zadržao je sve kvalitete prethodnika, tako da i ovde imamo prepoznatljiv Hermanov linijski crtež, koji svakako nije savršen, ali Herman sve mane vešto pretvara u vrline. Veliki kadrovi pejzaža koji su presečeni kolonama srednjevekovne oklopljene vojske, smenjuju se dijaloškim sekvencama koje zauzimaju srazmerno malo mesta i čini se da time autor dobija savršenu režiju istorijskog stripa. A njegov istorijski strip, uzgred budi rečeno, nema pretenziju da preraste u mit ili bajku, već biva spušten sa Valijantovskog pijedestala i doveden na nivo čitaoca. Jer, oklop ne čini čoveka nadčovekom. Zatim, tu je i boja koja uglavnom pokriva Hermanovu liniju, ali nam zato daje predivne kadrove neba i oblaka, koji se u albumu javljaju u svim varijacijama vremena I doba dana.

...I, to je uglavnom to. Jer, scenario ostaje na nivou korektno urađene priče koja ima za zadatak da produži kontinuitet i oslika još jednu sliku u biografiji Viteza od Boa-Morija, i naravno, da da scenarističku podlogu majstorskom crtežu. Istina, ta priča je dosledna, zanimljiva i ne iritira ni u kom pogledu, ali bez Hermanovog crteža (ili, možda, sa nekim lošijim crtežom) ona ne bi imala svoj život. Tome moramo još dodati i stereotipe, koji su, doduše, verovatno nezaobilazni u viteško-istorijskom stripu. Možda je upravo zbog toga "Džeremaja" i bio u prvom planu - zbog snažne priče koja u tekstualnoj formi deluje jednako ubedljivo kao i završen strip.

U svakom slučaju, scenario ipak daje Hermanu dovoljnu osnovu da napravi sjajan album u čijem čitanju ćemo uživati, ma, uživaćemo i u jednostavnom držanju tog albuma u rukama. Izgleda da se stvari, ma koliko sporo, ipak kreću nabolje.



sadržaj

6.

JUŽNJAČKA UTEHA No 17.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


I JE ZA INSPIRACIJU

U pogovoru svojom pseudonaucnofantasticnom krimicu (ukoliko je to ono sto ovaj strip jeste) "V FOR VENDETTA" Alen Mur kaze sledece: " Uvek se zadesi jedan na svakoj strip konvenciji ili potpisivanju, uvek se zadesi jedan nervozni i naivni mladi pocetnik koji ce, tokom pauze u sesiji izmedju pitanja i odgovara, podici svoju drhtavu ruku i groznicavo upitati: 'Odakle dobijate svoje ideje?'

I znate li sta mi onda uradimo? Podsmevamo mu se. Rugamo se i ismevamo cmizdravog malog klipana pred njegovim drugarima, degradiramo ga i ponizavamo, iseckamo ga svojim neumoljivim i jedrim intelektom na sitne, krvave komade. Podrazumevamo da je sama cinjenica da je takvo pitanje izreceno postavlja onoga koji ga je izrekao u intelektualnu kategoriju obicnog rezaca za olovke. Onda, kad smo iscedili i poslednji zlobni cerek iz pateticnog malise, sredimo da ga poslusnici izvedu napolje i dodatno obrade. Da, znam da to nije lepo. Ali svejedno, to je nesto sto prosto moramo da uradimo.

A razlog zasto to moramo da uradimo prilicno je jednostavan. Prvo, u turobnoj i zbunjujucoj kaljuzi misljenja i poluistina koje cine svu umetnicku teoriju i njenu kritiku, to je jedino pitanje koje vredi postaviti. Drugo, mi ustvari nemamo odgovor i strah nas je da ce neko to saznati."

Zasto sam vam ovo ispricao? Kao odgovor glasu razuma koji mi je pre nekoliko nedelja glasno izrazio nezaovoljstvo tekstom Srdjana Acimovica pod nazivom Inspiracija u kojem je isti (dakle Srdjan A. a ne glas razuma) pricao o raznim tehnikama za ozivljavanje uspavane i onemocale inspiracije koja nas izneveri i napusti kad nam je najpotrebnija (sto se od nje dalo ocekivati; ipak je muza zenskoga roda, a to sa sobom povlaci neke kontra efekte!). Srdjan predlaze neke tehnike koje ne samo da nisu nove, vec su odavno patentirane i dugo koriscene prilikom, recimo, kreativnog pisanja. Te tehnike glasu razuma mozda izgledaju vestacke, mozda suvise elaborirane, na kraju krajeva mozda mu nikada ne bi palo napamet da ih koristi. Glas razuma mozda unekoliko ima pravo. Ima pravo sto se tice njegove kreativnosti (kojoj samoj po sebi nista ne manjka), ima pravo sto se tice nacina na koji i ja sam funkcionisem.

Ali to ne znaci da smo samo nas dvojica u pravu, i to nikako ne znaci da se sjajni rezultati ne mogu postici i koriscenjem metoda koje propoveda Srdjan. Raznim autorima razlicite tehnike razmisljanja i stvaranja dolaze prirodno. Neke su cak ekscentricne (cuvena je prica kako je Agata Kristi za vreme pisanja neprekidno kruzila po kuci i grickala posebnu vrstu jabuka), druge su konvencionalnije (recimo, znam za gomilu crtaca koji prave gomile i gomile skica pre nego li konacno sednu za crtacu tablu dok glas razuma recimo nema potrebu za tim), ali stvar je u tome sto tim autorima te stvari odradjuju poslove. Sjajne poslove, ako mogu da dodam.

Razni intelekti funkcionisu na razlicite nacine, i to je sve sto treba reci.

sadržaj

7.

QMOVA KOLUMNA (67)

Bojan M. Đukić
bonjy@comicartist.com


KAKO SE JA I BETMEN NISMO NAŠLI (2)

KADA SAM STIGAO kod Vladana, bilo mi je jasno da je zbog nečega ljut na mene. Nazvao sam dobro veče i pitao šta nije u redu. Negde duboko u sebi prigušio sam zlu slutnju da mi samo fali na sve što mi se događa i najava podstanarskog otkaza!?

Seli smo, Vladan je bez okolišanja prešao na stvar - rekao je kako mu se nimalo ne sviđa što zloupotrebljavam njegovu i Vidinu (izmenjeno ime) dobrotu u vezi upotrebe faksa! Kako sad, prenerazih se... i odmah se setih kako ih NISAM OBAVESTIO da sam Riku dao njihov broj! Počeo sam da se izvinjavam i pravdam ali Vladan nije ni malo bio voljan da to usvoji.

- Neke stvari moraju da ti budu jasne, - kazao mi je. - mi ti činimo uslugu i ti to vraćaš na neprigodan način! I kada već stigne neka pošiljka za tebe, najmanje što možeš da uradiš je da smesta dođeš i to pokupiš. Znaš, mi nismo nikakav tvoj privatni faks-servis!

Probi me znoj, osetih se krajnje neprijatno i probah da objasnim kako imam goste... On klimnu glavom.

- Onda izvini što sam te odvojio od gostiju. Samo imaj u vidu da ti se čini usluga i ravnaj se prema tome ubuduće pa najavi kada nekome za svoje poslove daješ naš broj.

Vida je silazila sa gornjeg sprata gde se nalazio faks, noseći isavijanu papirnu 'pantljičaru', bivajući Vladanu iza leđa i sležući ramenima da je on ne vidi, kao da mi se nešto pravda... Uzeo sam faksovan scenario, još jednom zamolio za oproštaj i postiđen izašao napolje, nameran da se ovakve stvari viđe ne događaju. Ostatak večeri sa gostima mi je prošao kilavo, skoro da sam jedva čekao da svi odu. Pre spavanja sam ispričao Slavici šta je bilo, rekla je da više nikada nikome ne dajem njihov broj. Složio sam se, donevši odluku o kojoj se nisam usudio ni reč da joj kažem.

Odmah sutradan sam sa sinom krenuo na Iling Brodvej i u velikoj radnji-izložbenom salonu Britiš Telekoma posle dužeg razgledanja odabrao poveliki model telefona/faksa/'sekretarice' sa mikročipom, a ne kasetnom trakom za primanje poruka i potpisao ugovor o kupovini na beskamatni kredit od godinu dana, uzeo paket i krenuo sa detetom kući. Cena-- Četiri stotine i šezdeset funti! Za mene i uopšte naše porodične uslove KATASTROFA!

Ali zaboga, pa ja sam čovek koji je dobio šansu da za DC crta Betmena! A kao što znamo, pravi profesionalci (što ja jesam, jedino što nikog nije do sada bilo da to uvidi ili potvrdi, je li) treba i moraju da imaju profesionalnu opremu.

Kad je tog popodneva Slavica stigla sa posla kući, samo što se nije srušila unazad niz stepenice!

- Otkuda ti to, pobogu? Čija je ta... stvar na tvom stolu..?
- Naša. - odgovorio sam što sam mogao i umeo smirenije. Nije upalilo niti je delovalo duhovito i šarmantno. Pitala je imam li mozga, htela je da zna odakle mi novac - kada sam objasnio da je na kredit kao da sam dolio ulje na vatru.
- Od čega misliš da vraćaš taj dug?! Odakle nam para za iole normalniji život bez stalnih problema, hoćeš da nas uvučeš u dugove?!?

Uspelo mi je da je smirim pričom da će sve to da lepo i na vreme otplati lično Mr Brus Vejn, a za to će se postarati njen najdraži u koga je ona uvek imala poverenja, kao i vere u njegov talenat... Podsetio sam je na dogodovštinu sa Vladanom i Vidom, kao i na to da ljudi u mojoj profesiji moraju da imaju tu napravu kao deo pribora za obavljanje poslova i komunikacije - a i njen plan da kupimo 'sekretaricu' kao dodatak telefonu.

- Ali ja sam htela samo sekretaricu, običnu sa kasetom, a ti uzeo to... to digitalno čudovište koje ne znam kada ćemo naučiti da koristimo...

Objasnio sam da je sve lako, da smo David i ja proučili uputstvo i da će sve biti u redu, pokazaćemo joj kako radi... Nije htela da zna, ali se smirila - ipak pogođena što joj nisam ništa najavio i što sam u tako ozbiljnu 'veliku kupovinu' ušao bez konsultovanja sa njom, što ona nikada ne bi meni učinila.

Prođe nekako...

SLEDEĆEG JUTRA SAM prionuo na posao iščitavanja scenarija koji sam lenjirom podelio cepanjem pojedinačnih stranica, smesta povezanih 'heftalicom' da se listovi ne pogube. Odmah mi je bilo jasno da nisam dobio 'pravu' veliku 'dugometražnu' 22-stranu epizodu, već kraću storiju od osam tabli, za magazin SUPERMAN AND BATMAN ADVENTURES namenjen mlađem uzrastu za koji je crtala ista ekipa koja je radila na redovnoj mesečnoj svesci BATMAN ADVENTURES. Nisam bio previše pogođen spoznajom, jer sam shvatio da mi je u stvari učinjena usluga - za tri nedelje ja sam mogao da uradim i CELU standardnu svesku, a ne 'kratež' od osam strana i još sam mogao da se odmerim sa ostalima koji rade takođe kratke storije o Supermenu, Grin Lenternu, Flešu, Akvamenu... Navalio sam na prelom, skicirajući slobodnom rukom male table na margini scenarija, planirajući raspored slika, njihovu veličinu... Onda kafica po obavljenom poslu, potom pravljenje 'etalon-table' sa formatom originalne strane i rupicama u ćoškovima (jer magazin za mališane je imao nešto drugačiji format, što sam proverio i rešio dijagonalnim povećanjem, je li) i pripremanje listova iz A3 bloka sa božanstvenim 'Goldline' akvarelnim papirom od 250 grama na kome sam ranije crtao Uonderboja. Kroz pomenute rupice na etalon-tabli sam na Goldlajn plavom olovkom nabadao tačkice za gornje i donje uglove, potom lenjirom i takođe 'plavkom' povezivao tačke formirajući pravougaonik - i tako osam puta. Bio sam uzbuđen, morao sam da pauziram...

... i predah iskoristio da se mašim svog 'hi-tech' telefona i nazovem Ijena Čejmbersa. Nije ga bilo u studiju, ženski glas me je pitao imam li poruku za njega. Da, imao sam je.

Znam koliko sada ono što ću da ispričam zvuči patetično i krajnje nezrelo-- zapravo besciljno i glupo, ali MORAO sam da to uradim tada.

- Molio bih vas da gospodinu Čejmbersu poručite da Bojan Đukić više nije saradnik njegove agencije Cartoon City... I recite mu da, ako ga interesuje šta je razlog, obrati pažnju na izdanja američke kompanije DC Comics za koje sam počeo da crtam strip Betmen.

Dama sa druge strane žice uopšte nije bila impresionirana.

- I mi smo sarađivali svojevremeno preko nekih naših crtača sa Uorner Brosom i DC-jem. - kazala je. - Da li je to sve..?
- Madam, šta više ima da se kaže, molim vas? - pokušah ja da budem ironičan. - Samo želim da Mr Čejmbers zna da jedan njegov zapostavljeni crtač sada radi za jednog od dva najveća američka i svetska izdavača stripa! Mislim da je to za onog koji poznaje stvari više nego dovoljno.
- Biće mu preneseno. Treba li da vam se javi..?
- Nije potrebno. Hvala. - i spustih slušalicu.

Au! Al' sam im pokazao, a..? Zapalio sam cigaretu i slasno zažmario, željan da obavim još jedan isto tako 'kreativan' razgovor pre nego što se vratim konkretnom radu na stripu koji sam tako priželjkivao...

... Pet Keleher. Nisam želeo da sebi priuštim propust da ga obavestim o angažmanu koji on ne bi mogao ni u Zoni Sumraka da mi nađe i dodeli.

Svestan sam da bi zapravo bilo primerenije da ovu - kao i pređašnju - dogodovštinu prećutim, ali kad već sve i svašta pričam-- nek' ide, kad se već dogodilo... a bolje da nije.

Odsečno nabodoh dugmad na mojoj novoj igrački i Petov telefonski broj; ubrzo začuh njegov tihi, kašljucavi glas.

- Templ Rodžers umetnička agencija, Pet Keleher govori. Kako mogu da vam pomognem?
- Zdravo, Pet, ja sam. Bojan. Ne, više mi nije potrebna pomoć. Dobro si..?
- Jesam, hvala. Šta ima novo kod tebe?
- Pravo da ti kažem, ne znam odakle da počnem... Da li ti nešto govori ime DiSi Komiks..? Ili naslov Betmen?
- Da... Ali kakve to veze ima sa mnom..?
- Ima toliko što je tvoj zanemareni crtač dobio angažman u Americi na mesečnoj svesci Batman Adventures.
- Hm... Koji crtač?
- Pet..! Nije vreme za duhovitosti te vrste! JA sam dobio taj angažman! JA sam taj crtač!
- O..? Kako..?
- Pa, recimo da sam dobio ideju da pokušam da se ne oslonim na svog agenta od koga sam zavisio. I gle rezultata!
- Lepo... Čestitam.
- I..? To je sve što imaš da kažeš?
- Šta bi hteo da ti kažem, Bojane?
- Možda bi mogao da kažeš 'Šteta, mogli smo tako nešto zajedno da napravimo'... Ili da se naljutiš što sam prekršio naš usmeni dogovor i sam našao posao bez tebe...
- Ali ja odavno više ne sarađujem sa američkim izdavačima... Veliki trud, zaradu oštete porezi...
- ... ili da pokažeš kako ti je stalo do mene, da sarađujemo time što bi kazao 'Više ću da se potrudim od sada da ti ovde nađem poslove' ili bilo šta..!
- Pa ti si sad rekao da imaš posao za Amerikance.
- Tačno, Pet, u pravu si. Zašto bih ja više gubio i tvoje i svoje vreme. Samo sam hteo da znaš da si sa mnom mogao DA SI HTEO da napraviš čudo, samo da si hteo... Ovako, ti lepo nastavi polagano, kako tebi najviše odgovara, a meni sigurno neće odgovarati da se ičemu nadam od ambicije da crtam za ovdašnje govnarske izdavače! Život ide, Pet, nikoga ne čeka... A ti očigledno imaš vremena na pretek.
- Ne znam šta da dodam na to, Bojane.
- Ništa. Samo pamti ovaj dan... I šta je moglo da ispadne.
- Pa šta je to moglo da ispadne?
- NE ZNAM, ČOVEČE! Ti si agent, ja sam samo čovek koji crta i na kome ti se nije htelo da zaradiš! Ali ima zato ko hoće! Svako dobro, zbogom.
- Sa srećom ti bilo.

I tu se moj poslednji razgovor sa usporenom dobričinom Petom završio. Tada zadovoljan i tako pun sebe izdimanih još jednu cigaretu i prionuh na posao.

NA TANKIM LISTOVIMA iz lejaut-bloka sam takođe postavio etalon-tablom formate originalne strane i markerima krenuo da grubo skiciram oblike: prostor, objekte i karaktere u njemu... Iako prostor za propratni tekst i baloni više nisu integralni deo crteža (neoprostiva 'novina' u modernom stripu!), na pripremnim skicama koje sam nameravao da pošaljem uz finalne crteže na kartonima sam uneo i te detalje kao delove kompozicije. Storiju o izletu grupe bogatuna (sa Brus Vejnom kao jednim od njih, razume se) jahtom na ostrvo sa napuštenom 'tajanstvenom palatom' gde ih sačeka u zasedi izopačeni Penguin sa svojim izdresiranim pticama-pljačkašima i gde se 'iznenada' pojavi Betmen i spase ih pobedivši i uhapsivši patuljastog kriminalca - a on u stvari stekne simpatije blaziranog 'visokog društva' (!!!) - vrlo sam brzo i planski izskicirao za samo dva dana, uključujuci i 'pročišćavanje' marker-skice opet na lejaut-listovima. Dao sam sebi dan odmora pre nego što krenem sa detaljnim olovkiranjem na finalni karton preko svetlećeg stola.

A kad je bal - nek' je maskenbal; uz sav nagomilan crtački alat koji sam već posedovao u stanu, častio sam sebe odlaskom u London i Grafički centar gde sam kupio na kreditnu karticu crni akrilični tuš i Vinzor-Njutn četkice sa plastičnom dlakom - istu vrstu pribora kojima se koristi i Rik Buršet, Perobekov tušer na serijalu. Strip koji ja nameravam da uradim mora ne samo da izgleda kako treba, već i da bude urađen istim sredstvima kojima rade i ljudi čijem društvu se uskoro i ja pridružujem. Sa mnom ima da bude kako valja - ili tako ili nikako.

Zagledao sam se u svoj odraz u izlozima... Ni traga onoj utučenoj faci i rezigniranoj telesnoj pogurenosti koja me je do nedavno sve više karakterisala. Iz stakala mi se osmehivao neki novi... zapravo onaj stari, PRAVI Ja.

- I am back, baby! - rekoh neočekivano naglas samom sebi i iznenadih jednu gospođu na koju skoro naletoh. Upitno me je pogledala ne znajući šta da misli.

- Ja crtam Betmena, gospođo! - rekoh joj razdragano. Pogledala me je na način koji skoro kao da je izražavao sažaljenje.

Ali ničeg nije tada bilo da me zaustavi ili oneraspoloži. Tog i sledećih dana sam prosto lebdeo i osećao se kao da je engleska prestonica moja...

Zbilja, pošto dođe London..?


sadržaj

8.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (77)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


PRIČA O PIRATIMA

Ne, neću o piratskim izdanjima. Već o stripu kojeg nikad nisam mislio raditi.

Bila je, mislim, 1995. i Šlogi me natjeravao da napravim strip za Pixel, njegov časopis za kompjutorske igre koji se prodavao na disketi. A meni se nije dalo. Nisam vjerovao u dugovječnost ideje, novci su bili sumnjivi, a i nisam znao što da im ponudim. Šlogi je, međutim, bio uporan, naganjao me po Worldconu u Edinburghu i ostavljao mi poslovne ponude potpisane s Terry Pratchett, tako da je na kraju bilo lakše napraviti strip nego se Šlogiju i dalje izogibati. I eto Pirata.

Da prikrijem neupućnost u gejmerske finese, za likove sam uzeo jednako neverzirane klince. Karaktere sam im drpnuo mrtav-hladan iz Štefovih Gluhih lasta (sorry, Štef!) koje su me tada friško fascinirale, a strip sam nacrtao na nekakvom ružnom, ružičastom kartonu maznutom iz Zagreb-filma. Imao sam pet tih ružičastih listova i nikad nisam mislio da bi mi Pirati mogli nadživjeti zalihu.

Ali, jesu. S prelaskom na bijeli hamer počeo sam ih shvaćati ozbiljno i crtati unaprijed. Neželjeno dijete postalo mi je drago! Naravno, tada je Pixel crk'o.

Pirati nisu. Sabrao sam ih, da ne propadnu, u jednom broju varaždinskog StripTiza, a onda je Marko Rakar tražio strip za časopis Net, našao mene i Pirati su se reinkarnirali kao Surferi. Godinu sam ih dana radio i ispipavao teren, a onda sam se, uvjeren da je Net sigurno mjesto, odvažio započeti dužu priču. Nakon prvog nastavka te ambicioznije epizode Net je, dakako, crk'o.

Kad li eto Večernjeg i prilike za dnevno objavljivanje stripova od sedam do četrnaest nastavaka. Dobro je krenulo: Večernji je prihvatio Pirate (iako ih je preimenovao u Hakere), zdrobio sam pedeset nastavaka u par mjeseci, Večernji ih je objavio manje od pola, a onda promijenio koncepciju. Po treći put, gecrkt.

Kad li eto Hackera (hvala, Gandalfe!) i nove šanse. Hacker je, naravno, crk'o prije ijedne objavljene table, ali je uskrsnuo te sam jučer završio ljetne epizode. Nisam još počeo ništa ambiciozno, drag mi je Hacker, ne bih da opruži papke.

Koja je, međutim, poanta ove pripovijesti? Ništa jako pametno, samo sam se bio nasmijao kad je Zlatko prošli put pisao nešto o tome kako autori biraju kakve će im biti karijere. Smijuljim se još uvijek.


sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti




-BLUBERI NA FILMSKOM PLATNU
Ako ste mislili da će omiljeni Poručnik Bluberi izbeći da bude snimljen film po njemu prevarili ste se. Lako je izvući se iz ruku indijanaca, bandita pa i žena, ali kinematografi su izgleda fatalni. U projekat se ulaže 200 miliona franaka dok snimanje počinje u januaru 2002. godine u Meksiku.



-GEORGE EVANS
U petak 22. juna je preminuo strip autor George Evans u 81 godini života. Rođen je 5. februara 1920. godine u Harwood-u, Pennsylvania.
Njegovu biografiju možete naći na sledećoj adresi:
http://www.keefestudios.com/studio/evans/bio.htm


sadržaj

10.

PISMA ČITALACA

mail


From: Miodrag Kitanovic <miki_k@neobee.net>
Subject: pohvala


Kada sam citao prosli broj strip vesti,odnosno deo 'komentar na komentare' pomislio sam, evo opet prepucavanja, kojih je do sada bilo vise puta u strip vestima, ali ne, gospodin Marko Stojanovic je sasvim suptilno odgovorio gospodinu Srecku Jovanovicu na cemu zelim ovim putem da mu cestitam i da apelujem da se one svadje tipa-ja volim Huga Prata, ja ne volim Huga Prata vise ne ponove(kako je vec neko rekao:polemika da, ali svadja ne).

* * *

From: Mihailo Vukicevic <miskailo@drenik.net>
Subject: Za oglas


Zdravo,
Zeleo bih da se oglasim na ovom sajtu, da kupujem sledece stripove:

BISER STRIP - MEK POVEZ:
TALICNI TOM
21 LOVAC NA UCENE
68 FORT CEJEN
ASTERIKS
71 KLEOPATRA
76 TAJNA CAROBNOG NAPITKA
79 MEĐU BRITANCIMA GASTON
84 LAGANA GIMNASTIKA

EKS ALMANAH
TALICNI TOM
40.POTERA ZA ZLATOM
TINTIN
172.CRNO OSTRVO

HIT STRIP br.1. i br.2.

PANORAMA od br.243 do br.249.

STRIPOTEKA ASTERIKSOV ZABAVNIK
10.KLEOPATRA
12.BORBA STARESINA
14.ASTERIKS U BRITANIJI
16.LEGIONAR
18.NA OLIMPIJADI

STRIPOTEKA: br.22, br.106, br.127, br.128, br.310, br.458-463, br.497, br.522, br.527, br.593, br.898, br.930

Moja adresa je miskailo@drenik.net
Unapred zahvalan
Misa

sadržaj

11.

LINKOVI

Strip Vesti



U americkoj stampi je, nakon proboja nekoliko strip autora iz alternativnih kruzoka (Chris Ware, Joe Sacco, itd) na sire citalacko trziste, tokom poslednjih meseci objavljen citav niz clanaka posvecen ovom fenomenu. Poslednji (sa fotografijom Charlsa Burnsa) je objavljen u Filadelfijskom Inquireru:
http://inq.philly.com/content/inquirer/2001/06/24/inqmag/features/A24NOVEL.htm

sadržaj

12.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 7. do 13. jula

...

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.