402



02.03.2007.
GODINA IX


prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

    1. VOJNA V STRIPU - press Strip Core
    2. BALKANSKI STRIP MOST - piše: Vane Trajkov
    3. PREMIJERA FILMA JANITOR - piše: Rastko Ćirić
    4. TAJNA ISTORIJA ARKANE - piše: Aleksandar Manić
    5. TEEKWAN - autor: Bane (GeroMetal) Kerac
    6. POST SCRIPTUM (77) - piše: Zoran Đukanović
    7. NEORAMA NEWS - uređuje: Marko Ajdarić
    8. STRIP: VOLIM TV - autor: Darko Macan
    9. TjedniQ - Darko Macan
    10. INTERNET STRIPOVI - Strip vesti
    11. STRIP: DO GLAVE - autor: Mladen Oljača
    12. ŠTAMPA - priredili: D. Banjanin i M.Ajdarić
    13. STRIP: MONTENEGRINI - autor: Simon Vučković
    14. POZIVI NA SARADNJU - priredio: C.Kopeczky, StripCore i M. Ajdarić
    15. LINKOVI - Strip vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani, u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.
Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com.


UVODNIK


     Evo, nama uvodnika, možda uspete SVesti da dobijete još danas, pre ponoći...:)

     S poštovanjem,

     Zlatko Milenković

povratak na sadržaj

   1. VOJNA V STRIPU
Piše:
Strip Core


VOJNA V STRIPU
Pogovor o knjigi
Varovano območje Goražde

Ponedeljek, 5. marca 2007 ob 19. uri v Kavarni SEM (Slovenskega etnografskega muzeja),
Metelkova 2 , Ljubljana.


Teme: vojna v BIH, vloga vojnih poročevalcev, strip kot historični dokument.
Gostje:
Edin Ćulov (BIH),
Aleksandar Zograf (Srbija),
Ervin Hladnik Milharčič (Slovenija).
Voditeljica: Ksenija Horvat

 

     Grafična novela Varovano območje Goražde, katere avtor je priznani risar in novinar Joe Sacco, je pretresljiv dokument o vojni v nekdanji Jugoslaviji.

     Avtor je v letih 1995 in 1996 preživel nekaj mesecev v obkoljenem bosanskem mestu Goražde in se spoprijateljil z domačini, ki so skušali ohraniti kanček dostojanstva v peklu podžganih strasti. In nekako priti ven celi. Po povratku v ZDA je ustvaril knjigo, ki nas z enim sunkom prestavi v resničnost balkanske morije. Morije, ki je bila tako zelo blizu in hkrati tako grozljivo daleč. Varovano območje Goražde poznavalci postavljajo ob bok Mausu Arta Spiegelmana. Knjiga je konec leta 2006 izšla pri Založbi ZRC v prevodu Igorja Prassla in Nila Baskarja. Gre za prvi prevod tega dela na področju nekdanje Jugoslavije. Morebiti bo sledil prevod v bosanski jezik.

     Joe Sacco je po izobrazbi novinar in po srcu umetnik. Izumil je povsem nov žanr, stripovski žurnalizem. Svojo poročevalsko pot je začel s stripi, ki prikazujejo Berlin in glasbeno sceno. Nakar je prešel na manj lahkotne teme. Po obisku bližnjega vzhoda, je nastala večkrat nagrajena grafična novela Palestina. Leta 2000 je sledilo Varovano območje Goražde. Trenutno pripravlja Zapiske iz Gaze ter delo o čečenskih talcih v Ingušetiji.
Več na www.fantagraphics.com/artist/sacco/sacco.html.

     Edin Ćulov je v stripu narisan skoraj na vsaki strani. Bil je Saccov prevajalec in gostitelj ter postal in ostal dober prijatelj. Lahko bi rekli, da bi bil strip brez Edina gotovo drugačen. Sicer je počel že mnogo stvari: zelo veliko prevajal, vodil internet kavarno, učil v šoli, delal za razne mednarodne organizacije, itd.

     Aleksandar Zograf je v resnici Saša Rakezić, stripar iz Pančeva. Stripe je začel objavljati v zgodnjih devetdesetih, sprva v ZDA, nato v Italiji, Veliki Britaniji, Franciji, Španiji.. Od vsega začetka sodeluje z Stripburgerjem, trenutno objavlja v beograjskem časopisu Vreme. Zadnjo zbirko stripov Regards from Serbia je izdala priznana ameriška založba Top Shelf.
Več na www.aleksandarzograf.com.

     Ervin Hladnik Milharčič je novinar, urednik, vojni reporter, eden najboljših poznavalcev razmer na Balkanu. Svoje tekste je objavljal v Tribuni, na Radiu Študent, v Mladini, Delu, urejal je Sobotno prilogo. Sedaj objavlja v Dnevniku.

     Ksenija Horvat se je kalila na Radiu Študent, Valu 202, Studiu City, londonskem BBC-ju, je vodila Odmeve na TV Slovenija in začenja voditi novo zunanjepolitično oddajo TVS. Vodila je Novinarske večere, ki so potekali v Galeriji ŠKUC pod okriljem Mirovnega inštituta.


     Toplo vabljeni, da se nam pridružite v Kavarni SEM na dogodku, ki ga pripravlja Knjigarna Azil ZRC SAZU v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in z nostalgijo po Novinarskih večerih. Pogovor bomo zaključili z bosansko glasbo.
     Knjigo bo na predstavitvi v Kavarni SEM seveda mogoče kupiti ceneje.

     Za dodatne informacije (recenzentski izvodi, možnost intervjuja s katerim od gostov), smo vam na voljo na telefonski številki 041 903 144.


povratak na sadržaj

   2. BALKANSKI STRIP MOST
Piše:
Vane Trajkov

     Postovani,

     imamo cast da Vas obavestimo da ce Strip centar makedonija - Veles poceti sa implementacjom projekta "BALKANSKI STRIP MOST" finansiran sa strane Medjunarodne fondacije EUROCULT.

     U sklopu istog projekta bice izvedeno:
     -od 9 do 12 marta u Velesu ce se organizovati trodnevna strip radionica sa ucescem strip autora iz: Srbje, Crne gore, Hrvatske i Makedonije.
     -posle toga na osnovu izradjenih dela izdat ce se specijalni broj revije "STRIP KREATOR"
     -izlozbe u 3 grada u Makedoniji kao i izlozbe u ostale tri drzave / drustva koji ucestvuju u projektu Strip centar Makedonije

povratak na sadržaj

   3. PREMIJERA FILMA JANITOR
Piše:
Rastko Ćirić

Vest sa popriličnim zakasnjenjem, ali barem da bude informacija zabeležena u SVestima.  

     U ponedeljak 26. februara 2007. u 14 casova u prostoriji Grupe za digitalnu umetnost Univerziteta umetnosti, sala 25 (Kosancicev venac 29) bice svetska premijera animiranog filma JANITOR (DOMAR) Nikole Vulovica u trajanju od 30 minuta.

     Posle projekcije razgovora sa autorom i saradnicima na ovom filmu, koji se moze okarakterisati kao 'prva srpska manga'.

     Dobrodosli.

povratak na sadržaj

   4. TAJNA ISTORIJA ARKANE
Piše:
Aleksandar Manić

     Čovečanstvo se nalazi pred uništenjem, a preti mu jedna drevna organizacija. Zadatak agentima agencije "Stargejt" jeste da pronadju i unište bakterije koje mogu da dovedu do planetarne epidemije. "Patmoski krug 2" (Delkur) je peti i poslednji nastavak strip serijala "Arkane" francuskog scenariste Žan-Pjera Pekoa i sremskog crtača Bojana Kovačevića. Posebnost ovog albuma jeste da na mesto dosadašnjeg junaka serijala, specijalnog agenta Valtera Dankana, dolazi lično scenarista Žan-Pjer Peko. Izbacivši sve heroje koji bi mogli da mu pomrače slavu, on je u zaključnom albumu spojio i objasnio sva dogadjanja iz celokupne ljudske istorije. Ubacivši više od dvadeset fusnoti, on čitaoca upućuje na sve sopstvene albume i serijale sa temom magičnih karata i alternativne istorije (Velika Arkana, Tajna istorija, Imperija...). Na taj način, Peko je pokušao da stvori utisak da je za razumevanje "Patmoskog kruga 2" neophodno da se kupi njegova svekolika produkcija.

     Medjutim, čitanje drugih serijala nije neophodno za razumevanje zapleta, jer njega i nema. Umesto zapleta, scenarista nam je ponudio "tajnu istoriju čovečanstva", ispričanu, ne kroz akciju, nego kroz duge tirade. Aristotel u "Poetici", zbirci tekstova napisanih pre više od dva milenijuma, kaže da tragedija "može da postoji bez likova", ali nikako bez akcije. Pored kršenja ovog osnovnog zakona, on je zaboravio da u stripu reči bivaju rodjene iz situacije i da moraju da donesu više nego što se izrekne. Koristeći dijaloge za prepričavanje svojih teza, on ulazi u igru pitanja i odgovora, u potpunosti neprihvatljiv način obaveštavanja čitaoca o dogadjajima kojima nisu prisustvovali.

     Grafizam Bojana Kovačevića ostao je na solidnom nivou. Jednostavan i brz, njegov crtež je više okrenut linijskoj organizaciji, nego rasporedu svetlih i tamnih masa. Kompozicije su mu ostale prilično klasične, a montaža je uradjena dinamično, koliko je to dopustila scenaristička zbrka. Naslovna strana je vrlo loša i neprivlačna, ali se ona u knjižarama i ne vidi mnogo. Naime, preko sredine joj je nakačena debela crvena traka sa natpisom - Iz sveta "Tajne istorije", čineći tako od "Arkane" dodatak drugog, uspešnijeg, serijala. "Tajna istorija" se dobro prodaje, pa su autor i izdavač rešili da joj prikače još jedan vagonet, pre nego što započnu drugi ciklus ezoterične istorije čovečanstva.

povratak na sadržaj

   5. STRIP: TEEKWAN
Autor:
Bane (GeroMetal) Kerac
   6. POST SCRIPTUM (77)
Piše:
Zoran Đukanović

     Strip i film, mediji “k'o i svi drugi” - 1

     Isticanje tesne veze između filma i stripa gotovo je postalo trivijalno mesto prigodnih medijskih rezonovanja opšte prakse. Prvi koraci prosvećivanja neupućenog kulturnog konzumenta u “pravu prirodu medija stripa” jesu objašnjenja da stripovi nisu “crtani romani” (na stranu kasnije uvedeni festival ljupko-autoironičnog naslova “Crtani romani šou”), da nisu pojednostavljeni oblik književnosti, degradiranog književnog pričanja uz puno slika, da nisu ni degradirani oblik grafike ili slikarstva, tek potpomognuti didaskalijama, dijalozima i onomatopejama nego da su pre neka vrsta papirnih pokretnih slika, veoma nalik celuloidnim (bar dok celuloidnog filma još ima) pokretnim slikama. U oba slučaja reč je o stvaranju iluzije kretanja, samo što je kod filma reč o perceptivnoj, a kod stripa o imaginativnoj iluziji.

     Drugi je korak u prosvećivanju kulturnog konzumenta, onog nesviklog na jezik stripa, upućivanje na čitav niz konkretizacija u paraleli film-strip. To su, pre svega, tehnički postupci koje strip koristi po uzoru na film (ili je počeo nezavisno i pre od filma da ih koristi), a vrlo su slični filmskim postupcima. Među njima se redovno pominju korišćenje različitih planova (total, srednji, ameriken, prednji, krupni...), različitih pokreta i uglova kamere (vožnja, panoramiranje, rakursi...), montažnih postupaka (paralelna montaža, flešbek...) itd. Pri tome je karakteristično da se terminologija prenosi iz domena filma u strip. To za sobom nužno povlači “metaforizaciju” tih termina koja omogućava bogatstvo kompleksnih poređenja, ali i uzrokuje problematična prenošenja sadržaja pojmova u druge neispitane, stoga često neadekvatne kontekste.
Roman Polanski kaže da su Hermannovi stripovi film, šta vi mislite?

     Teško je, međutim, odupreti se opojnom zovu ovih medijskih paraleleizama. Otud i učestalost stanovišta da je bliskost stripa i filma najevidentnija na planu crtanog animiranog filma. Ipak, ako se zagledamo u konkretni istorijat stripa i animiranog filma, ta evidentnost počeće da hlapi. Crtani animirani film dominatno se priklonio grotesknoj stilizaciji. Jedna od osnovnih podela koja se, pak, davno dogodila u stripu je razdvajanje tradicije na groteskni i realistički avanturistički strip. Između animiranog filma i tradicije grotesknosg stripa zaista ima paralela. Problem je, međutim, u tome što se groteskni strip, brzo nakon svog fascinatnog istorijskog početka, prilagodio jednoj umerenijoj vizuri izražajnosti (dominantna upotreba srednjeg plana i isključenje naglašenih rakursa) koja je bila mnogo manje filmična od svojih preteča i gotovo imuna na dragocene uticaje “kinematografskih” metoda i inovacija realističkog avnturističkog stripa. Stoga tvrdim da postoji veća bliskost između realstičke tradicije stripa i igranog filma nego između animiranog filma i groteskne stripovne tradicije. Pod tom bliskošću , naravno, podrazumevam pre svega režijski i montažni postupak, jer, ipak, igrani film ne iscrtava nikakva ruka – ako isključim storibord kao pripremu, na koji ću se vratiti nešto kasnije. Tek ekspanzija francusko-belgijskog stripa pedesetih godina ublažiće ovu nefilmičnost grotesknog stripa. To se, opet, odnosi na onaj segment groteskne tradicije francuskog stripa koji se nije izražavao u pojedinačnim geg-tablama nego je ispitivao mogućnosti šireg pripovedačkog zahvata.

     (nastaviće se)

povratak na sadržaj

   7. NEORAMA NEWS
Uređuje:
Marko Ajdarić

Aleksandar Sotirovski - Već se zna kada ce izaći Warlash
www.comicbookcovers.co.uk/?p=403
i www.comicbookbin.com/news1020.html

Boro Pavlović u Grčkoj - U decembru mesecu, odlična izdavačka kuća Mammoth izdala 4-ti album stripa El Ninõ.
www.mamouthcomix.gr/elninio/en-04.html


Igor Kordej u Grenoble-u - Od 8 do 12 marta dešava se u Grenoble opet festival '5 Jours BD'. Biću prisutni - među drugima - Igor Kordej, Sergio Toppi (glavni gost), Gos, Tarek, Houot, José Roosevelt (sjajan brazilac koji živi u Šcajcarskoj), Jo-El Azara, Phil Castaza i Julio Ribéra.
www.editionsmosquito.com/manifestations

Igor Kordej, Leo Pilipović i Goran Sudžuka - Serija L'Histoire Secrete vec je stigla u SAD!
www.aspcomics.com/secret_history_preview.html

Zograf u BilBOlbul - Od 14 do 18 marta, dešava se festival BilBOlbul, u Bologni. Mada je velika zvezda Magnus (da. otac Alan Forda), Vittorio Giardino i Aleksandar Zograf jednako su najavljeni u programu.
www.ansa.it/turismoemiliaromagna/


Smuđa i Zograf, zvezde u Minhenu!
- Malo se još zna o Comicfestival München 2007, koji se dešava od 7. do 10. juna, ali za nas već je velika vest da su objavljene zvezde Gradimir Smuđa, Aleksandar Zograf i Marko Đurđević. Zna se isto da će biti neki govor o srpskom stripu. Naravno, Neorama dos Quadrinhos i Strip Vesti će to pratiti!!!...
www.comicfestival.de/

Stjepan Šejić - Naslovnica od The Darkness Level 2 (Top Cow)
www.nicitadesigns.com/MOOSLETTER/022607/Stepjan.jpg

Izložba Švajcarskog stripa u... Novom Sadu!!!!!
neorama2.blogspot.com/2007/02/vajcarska-zemlja-stripa-izloba-okviru.html

100 godina Milton Caniff-a - Piše Claude Moliterni
http://www.bdzoom.com/index.cfm...

James Fenimore Cooper à la Marvel
neorama2.blogspot.com/2007/02/marvel-illustrated-house-of-ideas-is.html

Marvel veruje u magiju
www.forbidden-planet.co.uk/acatalog/Marvel_Magic_Handbook_.html

MAD: antologija sa preko 1.000 strana Don Martin-a
www.neorama.com.br/q_frame6133.html

Majstor Altan, preko Kreativnog Centra - Francesco Tulio Altan, jedan od najvećih majstora stripova u Italiji, ima ilustrovanu knigu izdatu kod Kreativnog Centra.
www.kreativnicentar.co.yu/za-djake.php?e=56&c=C005



Milenko Kosanović i Borislav Stanković već su u Pekin 2008 - Na prvoj (mesečnoj) listi karikaturista za China Olympic Cartoon Competition, uključeni su naši Milenko Kosanović i Borislav Stanković
www.irancartoon.com/110/invention/indexOlypic1.htm

Božo Stefanović dobio Tabriz 6th International Cartoon Contest
www.neorama.com.br/q_frame6170.html

Izložba Svjetlana Junakovića u Portugalu
www.jornaldobarreiro.com.pt......

Nosorog 53 - Već je online.
www.nosorog.rs.sr/51-60/53ns1.html

Etna 63
- Već je na mreži 63. broj od casopisa Etna. Tu imate, pored mnogo aforizama, crteže koje su uradili: Tošo Borković, Mileta Miloradović, Ranko Guzina, Vlado Volaš, Ronaldo Cunha Dias, Nikola Otaš, Zoran-Matić Mazos, Zoran Leković, Slobodan Srdić (koji ima pravo na interviju i galeriju), Vladan Nikolić, Srđan Jovanović, Jovan Prokoplević, Nikola Otaš i Aleksandar Blatnik, i još jedna recenzija od Vesne Denčić.
www.planet.satto.co.yu/aforizmi/etna/etna63/index.htm

Darko Drljević, Luka Lagator i Veljko Rajković - Zvezde prvog internacionalni festival smijeha u Istri.
http://www.donstalens.com/fun/satira/vesti_satira.php......

povratak na sadržaj

   8. STRIP: VOLIM TV
Autor:
Darko Macan
   9. TjedniQ
Piše:
Darko Macan

     Kaqo uspjeti na filmu...


     U prvom redu, hvala svima koji su prošli post iscrpni i dobronamjerno qomentirali (koliqo sam primjetio, zlonamjernih nije ni bilo). Sve je to pročitano, progruntano i zaqljučano u srcu. Ajmo sad dalje...

     »liQ i djelo« Ovoga tjedna nije bilo ništa spektaqularno novoga, radilo se na predvidljivostima: završeno je crtanje brošure o Prelogu i stripova za udžebeniq informatike, napisan je scenarij za "Juniora i Gea" i "Pčelicu", počela se crtati epizoda "Sergeja" za treći broj Mister Mačak Magazina, nešto se malo prevodilo i tako to. No, glavna zgoda je na drugom mjestu!

     Negdje početqom tjedna, naime, javio se Zec, glavni uredniq hrvatsqog Playboya, s viješću kako se iz Playboyeve filmske divizije u Palo Altu zanimaju za prijevod jedne epizode "Dicka Longa" kojeg Štef i ja radimo za spomenutu novinu. Razlog za oduševljenje? Ne baš. Ja, naime, nemam dobra iskustva s ljudima od filma (uglavnom ovdje kod nas), pa se nisam ničemu puno ni nadao, ali opet - treba obaviti što se traži jer ipak smo u najamničqom poslu. Epizoda je prevedena (Tanja!) - za vraga, radilo se o vrrrlo lokalnoj i tešqo prevodivoj epizodi u kojoj Karmen the Barmen prepričava kako je sedamdesetih otišao u gastarbajt pa završio snimajući porniće - i poslano.

     Stiže sinoć natrag pismo zahvale na prijevodu i pojašnjenje: ono što ih je zapravo jedino zanimalo (a to se i dalo pretpostaviti, s obzirom da original nisu mogli čitati nego su samo gledali sliqe) nije Dick već Karmen the Barmen s afro-frizurom koji snima pornić. Ima li toga još? Ježiga, nema, hvala i doviđenja. Eto, taqo uzbudljiv zvjezdani život vode autori stripova ...

     A ono što je meneka stvarno razveselilo, bila je sličica koju je poslala Manekineko. Glečte:

     (Sliku videti na qstrip blogu)

     Nadam se da se išta vidi, a aqo se i ne vidi, evo pojašnjenja: riječ je o rodoslovnom stablu Von Jungfrauovih baziranom na nasumičnim repliqama kojima su se nabacivali liqovi u epizodi "Kljunova" u Q-u 13! Plan u neplanu! Ostaje još samo pitanje ima li tu dvanaest žrtava za djeda Damira i sve će se nevjerojatno poqlopiti! Nemate pojma kako me taqve stvari vesele!...:)

     »linQovlje« Qompjutor je većinu tjedna bio gecrqt tako da se na MCN-u nije događalo ništa jer nisam imao spojen sqener (prav mi budi - to mi se dogodi jer zahebavam druge što ne osvježavaju blogove redovito), a i prilog na Blogoreji je qasnio. Blogov Kolac je, zato, uredno obnavljan kritiqama priča pristiglih na Bestselerov natječaj pa barem nešto imate za čitati, ako vam se dade.

     Od drugog linoqvlja svaqaqo treba spomenuti da su Djole i Pedja qonačno te napoqon stavili na web svoj geg-strip "Iz Revolta". Strip bi se trebao obnavljati svaqog ponedjeljqa, daqle idealno za sve one ponedjeljqe u qojima ja nešto zaboravim staviti... U ostatku svijeta, razna angulemska previranja (Grand Prix je dobio Jose Muńoz; koscenarist Guibertova "Fotografa" umro je od srčanog udara dan naqon što mu je strip nagrađen; nevezano s festivalom umrla je i Liliane Franquin, Andreova udovica; Morvan i Munuera napuštaju seriju "Spirou", pedeseti album će vjerojatno raditi Yann i ???...), ali u domaćoj će publici jače vjerojatno odjeknuti samo vijest kako će jednu posebnu epizodu XIII-ice crtati Moebius .

     Nisam stavio linq kojeg ste mislili da sam trebao? Pa qaj sad?

     »leQtira« Na Deqarinu sreću i veselje, uspio sam otqriti gdje sam stavio "Casanove" Fractiona i Baa te sam jutros pročitao prvi svezaq.

     (Sliku videti na qstrip blogu)

     Što reći? Jako fino crtano, a nisam ga ni mrzio koliqo sam mislio da hoću. Jest, nije sve pretjerano jasno (odnosno, traži više razmišljanja da se shvati što se događa nego što to razmišljanje u qonačnici vrijedi), ali namjere su barem poštene. Meni strip nije toliko zanimljiv jer sam, pored originalnog Moorcocka, čitao i bar još nekoliko inačica na njegovog Jerrya Corneliusa (Moebius i Talbot padaju na pamet), taqo da mi ovo nije ništa strašno novo, ali nije, eto, ni samo strašno. I jaqo je fino, podvlačim, crtano.

     »marQeting« Sigurno ste se uvijek pitali kako internetom najpovoljnije nabaviti izvrsnu antologiju hrvatskog SF-a, Ad astru, u izdanju Mentora - evo vam priliqe!

     Inače, qao i obično, qupite Q, qupite "Entropolu"! A ima i starih, jeftinih auqcija. Fala unaprijed!

     Do petqa!

(mcn)


povratak na sadržaj

   10. INTERNET STRIPOVI

Strip vesti


     Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima jer na sajtu već stoje u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
     Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
     Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/blic/strip

BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

IZ REVOLTA (Vladimir Tadić - Predrag Ikonić) NOVO!
izrevolta.blogspot.com/

KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
www.net.hr/webcafe/matakovic/

SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović)
www.majaveselinovic.com/comics.php

Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

GHOSTS OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov)
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak

povratak na sadržaj

   11. STRIP: DO GLAVE
Autor:
Mladen Oljača
   12. ŠTAMPA
Priredili:
D. Banjanin i M. Ajdarić

     GHOST RIDER - sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi (strip heroj), zadržao je prvo mesto na listi najgledanijih u Severnoj Americi drugu nedelju zaradom. Prema preliminarnim izveštajima, film je zaradio 19.7 miliona dolara za protekli vikend. Novitet na listi je "The Number 23", psihološki triler sa Džimom Kerijem, koji je dospeo na drugo mesto sa 15.1 milion dolara. Keri u njemu igra čoveka opsednutog knjigom koja kao da je napisana o njegovom životu, ali se okončava misterioznim ubistvom. Novi film u bioskopima je i "Reno 911: Miami", rimejk TV serije o policajcima, koji je sa 10.4 miliona dolara dospeo na četvrto mesto. Više se očekivalo od filma "The Astronaut Farmer" koji je zaradio 4.5 miliona dolara, što je bilo dovoljno za deveto mesto, a govori o bivšem astronautu NASA (Bili Bob Tornton), koji u svom dvorištu pravi raketu kojom želi da poleti u svemir.

     V. T.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 27.02.2007.godine



     FRENK MILER - koji je napisao scenario i bio koreditelj filma "Grad greha", baziran na njegovoj popularnoj grafičkoj noveli, kaže da je sve spremno za početak snimanja "Grada greha 2". On se nada da će se sa radom početi tokom proleća u Teksasu, a rediteljski posao će ponovo podeliti sa Robertom Rodrigezom. "Scenario je najvećim delom gotov. Sada smo u toj limbo zoni kad biramo glumce i ispravljamo scenario", rekao je Miler. On kaže da je nastavak filma rađen prema drugoj priči iz njegovog grafičkog serijala - "A Dame to Kill", i prednastavku "The Hard Goodbye", koji je bio osnova za prvu filmsku priču.

     V. T.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 27.02.2007.godine




     NIKOLAS KEJDŽ - izrazio je želju da producira film "She-Hulk" koji bi bio baziran na Marvelovom stripu, i to za Evu Mendes koja glumi uz njega u filmu "Ghost Rider". "To je ono što bih želeo da uradim, i na tome upravo i radim", najavio je Kejdž, uz objašnjenje da on ne želi da režira film, čak i da nije bitno da li bi se on pojavio u njemu kao glumac. "Možete li da zamislite Evu Mendes kao glavnu junakinu. Mislim da bi bila fantastična", objašnjava on.

     V. T.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 27.02.2007.godine



     ROĐENDAN POLITIKINOG ZABAVNIKA

     Najstariji magazin na našim prostorima, za sve radoznalce od 7 do 107 godina, Politikin zabavnik proslavio je juče 68 godina svog postojanja. Uz ovaj magazin mnogi su se zaljubili u strip, naučnu fantastiku ili otkrili neobične ljude i prostore, saopšteno je iz redakcije ovog nedeljnika. Pakujući znanje u zanimljive priče, Zabavnik iz broja u broj donosi novosti iz sveta nauke, prirode, prošlosti, muzike... Oni koji se svakog petka druže sa Zabavnikom, znaju da se na njegovim stranicama uvek nađu i dramatične priče iz života, naučne fantastike ili neobične rubrike o sportu, a da je sve to uvek brižljivo upakovano u grafički izgled lista o kojem tim ilustratora naročito vodi računa, dodaje se u saopštenju. Zabavnik je u rasponu dužem od prosečnog ljudskog života, ostao veran zamisli ideji sa kojom je osnovan - časopis za sve one koji su mladi duhom i koji uživaju u negovanom jeziku. Samo jedna od potvrda Zabavnikovog kvaliteta je nagrada Superbrend koju je list dobio ove godine kao najbolja novina u Srbiji.

     S. D.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 01.03.2007.godine




     Strip : TERATOGRAFI UZ HORKESTAR U PANCEVU

     PANCEVO, 19. februara (SEEcult.org) - Izlozba “Teratografi” Johanne Marcade, na kojoj ce biti predstavljeni printovi i ilustracije te umetnice, bice otvorena 23. februara u Galeriji “Elektrika” u Pancevu, uz nastup 36-clanog hora Horkestar, donedavno poznatog kao Horkeskart, i DJ-a CH, voditelja emisije “UrbaniTurbani”.

     Johanna Marcade, kombinujuci ljubav prema stripovima i praksu stecenu tokom skolovanja za grafickog dizajnera, objavljivala je do sada izvestan broj radova u andergraund magazinima i "do it yourself" izdanjima, aktivnim na francuskoj strip sceni od Angulema do Tuluza.

     Cesto je inspirisana legendama i mitologijom mesta koja posecuje, mada voli i da, kako sama kaze, izmislja sopstvena cudovista, koristeci cesto nadrealistickoj avangardi svojstvene kombinacije tehnika, razlicite vrste stampe, kolaz, crtez i kompjutersku grafiku.

     Osim tih neobicnih cudovista i kreatura, Johanna Marcade na slican nacin dizajnira i fontove.

     Izlozba "Teratografi" realizovana je u saradnji Centra za kulturu Panceva, Opstine Pancevo i strip magazina SilentWall.

     Vise o umetnici moguce je naci na sajtu
     http://collectomaestro.free.fr/johanna


Objavljeno: seecult.org, 19.02.2007.godine




     Od ponedeljka 26. februara do subote 17. marta 2007.
     Medijateka, Knez Mihailova 31

     CRTEŽI STUDENATA
     FAKULTETA LIKOVNIH
     UMETNOSTI U BEOGRADU


     Otvaranje: ponedeljak 26. februar u 19.00

     Povodom 70. godišnjice Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, biće predstavljen izbor crteža sadašnjih redovnih studenata i postdiplomaca. Cilj ove izložbe je da pokaže raznovrsnost pristupa negovanju crteža, discipline koja se kao jedna od osnova umetničke pedagogije stalno menja i razvija. Istovremeno je prilika da se podsetimo bliskih veza između Pariske Akademije i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koji je osnovan i organizovan po ugledu na ateljerski sistem rada na Pariskoj Akademiji likovnih umetnosti.





     KARIKATURA I CENZURA

     Narodni muzej Zrenjanin

     Karikatura mora da odgovara karakteru lica i situaciji u kojoj je ono uhvaćeno. Ako to umetnik postigne, karikatura će biti istinita i onda kada nacrtani dobije anđeoska krilca ili đavolji rep. Crtačeva namera može da bude da izloži nekoga mržnji, preziru ili gađenju, a može i da izazove simpatije i poštovanje za karikiranu osobu. Baš zato karikatura i može da bude snažno oruđe u političkoj borbi. Ovako je pisao Moša Pijade i sam često u fokusu, zbog čega se nije ljutio poput drugih.
     Mnogi su, međutim, „platili“ smelost. Godine 1937: državni cenzor je sklonio strip „Miki i njegov dvojnik“ iz Politike“, jer ga je mnogo podsećao na likove s dvora, a dopisnik koji je o tome izvestio „Njujork Tajms“ proteran je iz Beograda. Godine 1958: list „Mladost“ povučen je iz prodaje zbog karikature Dragana Rumenčića o pobuni studenata zbog hrane u menzi (u kojoj, na crtežu, uživaju svinje). Godine 1972: spaljen je ceo tiraž „Stradije“ zbog crteža Nikole Rudića na kojima je, između ostalog, preko očiju Boginje pravde uvezana hrvatska zastava. Godine 1974: Duško Radović, gl. urednik „Poletarca“ bio je pozvan na informativni razgovor zbog karikature na kojoj ima mnogo levaka pored Tita kao kapitena (Parlov, Džajić i Slavnić). Tito je, naime, već tada imao problema sa levom nogom. Godine 1993: zbog direktne aluzije na crnogorsku mafiju, na plakatu Gorana Ratkovića za predstavu „Alo ođe mobilni“ pištolj je zamenjen telefonom. Godine 1996: sa Koraksove izložbe u „Progresu“ izbačene su sve karikature Miloševića i Karađića, a sam autor je povukao ostale.
     Tako je nekad bilo, otkriva nam ova izložba koju je osmislio Jugoslav Vlahović, i sam u više navrata prozivani karikaturista. A kako je danas, teško je išta reći u globalnom trendu iznijansirane autocenzure.

     Milena Marjanovic

Objavljeno: BLIC, Beograd, 27.02.2007.godine

povratak na sadržaj

   13. STRIP: MONTENEGRINI
Autor:
Simon Vučković
   14. POZIVI NA SARADNJU
Priredili:
Csaba Kopeczky , Strip Core
i Marko Ajdarić

From: Csaba
Subject: Arcanes

     Postovani Gospodine Milenkovic,

     Francuska izdavacka kuca Delcourt trazi naslednika Bojana Kovacevica za poznati serijal Arcanes. Bojan se posvetio jednom novom projektu, tako da je "Arcanes" ostao bez crtaca, ako medju vasim citaocima nekog zanima ova mogucnost, neka mi posalje nekoliko probnih tabli. Iz komercialnih razloga stil crteza ne treba da bude radikalno drugaciji od dosadasnjih albuma. Znaci, dinamican, spektakularni, realizam...

     srdacan pozdrav,

     Csaba Kopeczky
     csaba.kopeczky@gmail.com




From: core@mail.ljudmila.org
Subject: Evropejci v stripu

Spodaj imate nemsko-angleski dopis v zvezi s stripi na temo Evropejcev, ki jih iscejo v belgijskem stripovskem centru. Za vec informacij oz. popolnoanglesko verzijo se obrnite na organizatorja:
Willem De Graeve
willem.degraeve@comicscenter.net
Belgian Comic Strip Centre
In Charge of Public Relations
Zandstraat 20
1000 Brussels (Belgium)
Tel. : +32 2 210 04 33
Fax : +32 2 219 23 76

-------- Original-Nachricht --------

Lieber Sebastian,

Vielen Dank dass Sie die Information über unsere Europäische Ausstellung weiter schicken werd zu Osterreichische Comiczeichnern! Hier untem finden Sie den Vorstellungstext des Austellunges:
*/From 26^th June until 21^st October 2007/*
*/Europeans Look at Europeans/*
*/A Portrait of Europeans by means of Their Comics/*
/ /
/Fifty years ago the signing of the Treaty of Rome consolidated the foundation of the European Economic Community. An excellent opportunity to honour the inhabitants of today?s Europe with an exhibition, or so we thought at the Belgian Comic Strip Centre. ?Europeans Look at Europeans? takes a number of amusing questions
about our Europe as its starting-point and tries to answer them by referring to modern European comics. What is the image we have of our fellow Europeans in 2007 ? How do Czech, Dutch or French comic strip artists see the Polish, Belgians, British and other Europeans ? Yet again comics present us with a mirror image of our society, a colourful and highly particular view of the world around us. One in which lightheartedness and gravity ? very naturally ? have become intertwined./

Wir suchen Osterreichische Comiczeichern die in Ihrer Werk einen anderen Nationalität vom Europäische Union gezeichnet haben (zB: Deutschen, Tschechen, Hollander, Belgen, Italiener, Polen,...). Sehr gerne m÷chten wir dann Ihrer Kreation ausstellen in unserem Museum. K÷nnen Sie fragen dass die Comicautoren direkt Kontakt nehmen mit mir? Ich glaube dass es wäre einfach dass sie mir schon einen Scan von Ihrer(e) Zeichnung(en) senden k÷nnten. Nochmal vielen Dank für Ihre Hilfe!

Viele herzliche Grüsse,

Willem De Graeve
willem.degraeve@comicscenter.net
<mailto:willem.degraeve@comicscenter.net> Belgian Comic Strip Centre
In Charge of Public Relations Zandstraat 20 1000 Brussels (Belgium)
Tel. : +32 2 210 04 33 Fax : +32 2 219 23 76

Exhibitons at the Belgian Comic Strip Centre:
- From 28th November until 18th March 2007: Merho/ Kiekeboe, or How Comics Imitate Real Life - From 20th March until 24th June 2007: Greg Retrospective - From 26th June until 21st October 2007: Europeans look at Europeans, A Portrait of Europeans by means of their comics.
----------------------------------------------------------------------
-- Edda Strobl || Leitnergasse 7 || 8010 Graz || Austria || ++4369912167223 http://eddastrobl.mur.at || http://tonto.at ||
http://tofita.mur.at
----------------------------------------------------------------------

Lieber Sebastian,

Vielen Dank dass Sie die Information über unsere Europäische Ausstellung weiter schicken werd zu Osterreichische Comiczeichnern!

Hier untem finden Sie den Vorstellungstext des Austellunges:
>From 26th June until 21st October 2007
Europeans Look at Europeans
A Portrait of Europeans by means of Their Comics

Fifty years ago the signing of the Treaty of Rome consolidated the foundation of the European Economic Community. An excellent opportunity to honour the inhabitants of today's Europe with an exhibition, or so we thought at the Belgian Comic Strip Centre. "Europeans Look at Europeans" takes a number of amusing questions about our Europe as its starting-point and tries to answer them by referring to modern European comics. What is the image we have of our fellow Europeans in 2007 ? How do Czech, Dutch or French comic strip artists see the Polish, Belgians, British and other Europeans ? Yet again comics present us with a mirror image of our society, a colourful and highly particular view of the world around us. One in which lightheartedness and gravity � very naturally � have become intertwined.

Wir suchen Osterreichische Comiczeichern die in Ihrer Werk einen anderen Nationalität vom Europäische Union gezeichnet haben (zB: Deutschen, Tschechen, Hollander, Belgen, Italiener, Polen,...). Sehr gerne m÷chten wir dann Ihrer Kreation ausstellen in unserem Museum. K÷nnen Sie fragen dass die Comicautoren direkt Kontakt nehmen mit mir? Ich glaube dass es wäre einfach dass sie mir schon einen Scan von Ihrer(e) Zeichnung(en) senden k÷nnten. Nochmal vielen Dank für Ihre Hilfe!

Viele herzliche Grüsse,

Willem De Graeve
willem.degraeve@comicscenter.net
Belgian Comic Strip Centre
In Charge of Public Relations
Zandstraat 20
1000 Brussels (Belgium)
Tel. : +32 2 210 04 33




Call to expose in VI Encounter the International of Cartoon and Comic strip in XXI the Fair the International of book of Guadalajara-Mexico

Dear Artistas:
This year the country invited to XXI the Fair the International of book of Guadalajara-Mexico is Colombia, reason why the Colombian graphical humorists Nani and Turcios invite all their colleagues of the world to participate in the Exhibition: Gabriel García Márquez and the magical Humorismo This exhibition is summoned as a tribute to the colombian Nobel prize and its work.

Bases of the call:
1- Subject: Everything what turns around the author: The magical realism, its life and its work.
2- the presented/displayed work can be in any technique and must be sent by Internet, in no case will be admitted original, cartoons of the writer and drawings of humor around their life can be sent and builds.
3- the work must have a resolution of 250 dpi like minimum, and a minimum size of 15 xs 15 cm.
4- the work is due to send to the mail: humorismomagico@yahoo.es
5- the last date of presentation of the work will be the 15 of July of the 2007.
6-The authors must send the following attached information to the work:
- complete name.
- nationality.
- title of the work.
- technology of the work.
7- the selection of works will be in charge of the organizers of I SAW Encounter the International of Cartoon and Comic strip of the University of Guadalajara. the
8- selected works will conform the exhibition that will be inaugurated in I SAW Encounter the International of Cartoon and Comic strip, within the framework of XXI the Fair the International of the book of Guadalajara- Mexico in December of the 2007.




     Zrenjanin: VII BIJENALE AKVARELA
     http://www.galerija.co.yu/konkurs%20bijenale.htm

povratak na sadržaj

   15. LINKOVI

Strip vesti

Na sajtu, i blogu, Maje Veselinović možete pogledati izveštaj, sa sve fotografijama, sa otvaranja galerije Elektrika i izložbe i izložbe francuske strip-umetnice Johanna Marcade!!!
www.majaveselinovic.com/blog.php


Michael Jantze - www.thenorm.com
Jason - www.mjaumjau.net
K. Thor Jensen - www.shortandhappy.com
Geoff Johns - www.geoffjohns.com
Lynn Johnston - www.fborfw.com
Jeffrey Jones - www.ulster.net/~jonesart
Michael Kaluta - www.kaluta.com
Ben Katchor - www.katchor.com
Rafael Kayanan - members.aol.com/kayanancomicart/index.html
Kaz - www.kazunderworld.com
Joe Kelly - www.manofaction.tv/kelly/index.html
Megan Kelso - www.girlhero.com
Dale Keown - www.fullbleed.com/home.htm
Molly Kiely - www.mollykiely.com
Dave Kiersh - www.scottjacoby.freewebtools.com
Sam Kieth - www.samkieth.com
Matt Kindt - www.pistolwhipcomics.com
David King - www.sweaterthieves.com
Jack Kirby - www.jackkingkirby.com
Denis Kitchen - www.deniskitchen.com
Barry Kitson - www.barrykitson.com
Keith Knight - www.kchronicles.com
Milton Knight - www.miltonknight.net
James Kochalka - www.americanelf.com
Igor Kordey - www.kordey.ca
Tim Kreider - users.jagunet.com/~disrael/pain.html
Bernie Krigstein - www.bkrigstein.com
Joe Kubert - www.kubertsworld.com
Peter Kuper - www.peterkuper.com

povratak na sadržaj


Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA,
pošaljite njegovu email adresu ili mu predložite da se on sam javi i tako upiše na mailing listu.
e-mail: zmcomics@neobee.net; web: www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com;
adresa: Zlatko Milenković, Gagarinova 10/4, 21000 Novi Sad
STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email
i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.